plantage Zwitsersgrond aan de Para-kreek Auteur: Philip Dikland, 2006 ; aangevuld 2012.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "plantage Zwitsersgrond aan de Para-kreek Auteur: Philip Dikland, 2006 ; aangevuld 2012."

Transcriptie

1 plantage Zwitsersgrond aan de Para-kreek Auteur: Philip Dikland, 2006 ; aangevuld Volksnaam :Zwersri Parakreek, linkeroever in het afvaren Volgorde in het afvaren: Drie Zwitsergrond, De Eendracht / Kompas, De Nieuwe Hoop, Zwitsersgrond, Leeuwenberg, Nieuw Door, Mawakkabo. Zwitsersgrond op de kaart van Bakhuys en De Quant, De plantage Zwitsersgrond ligt enigzins stroomafwaarts van de plantage Drie Zwitsersgrond. Het noordwestelijk grenspunt van de plantage is vlakbij de oostgrens van luchthaven Zanderij. chronologie: 1708 Jan van der Camp (kaart Paragebied 1708) In 1708 was Jan van der Camp de eigenaar van de plantage. Dat blijkt uit een kaart van het Para gebied uit dat jaar. Bovenstrooms was er op dat moment geen plantage, en benedenstrooms was de grond van Jan van Leeuwarden (Leeuwenberg). Van der Camp s plantage was 60 kettingen breed.

2 Kaart Para gebied, Jan van der Camp huwde in 1702 met Pruna Clifton. Het huwelijk werd groots gevierd op buurplantage Leeuwenberg : 1702 februari 4 ondertrouwt Joannes van de Camp J:M: geboortig van Schinke Schans(?) in Gelderlant wonende in Zurinamen, met Pruna Clifton J:D: van Amsterdam woonende in Para. den 20 do: in presentie van veele getuijge bevestigt op de plantage van Joannes van Leeuwaarden in Para - C: Nucella In 1703 werd hun zoontje Willem geboren. Jan van der Camp overleed enkele jaren later. Zijn weduwe woonde toen op de plantage in Para, en hertrouwde in 1709 met Dirk Verhard. Opnieuw werd het huwelijk te Leeuwenberg gevierd juli 25 ondertrouwt Dirk Verhard J:M: geb: in de boven divisie van Commewijne en wonagtig in Peninica, met Prina Clifton wed: van Joannes van de Camp geb: van Amsterdam en wonagtig in Para, den 12 augustus bevestigt op de plant: van monr: van Leeuwaarde - J: Fauvarque Uit dit huwelijk zijn er twee kinderen bekend : Elisabeth (1710-?) Angenieta (1711-?) 1737 no. 32 Societeits land (kaart van Lavaux 1737) De plantage was Societeits land. Het is niet bekend of het een actieve gouvernementsplantage was, of gewoon een stuk onbewerkte vrije domeingrond. De kaart van Lavaux uit 1737 was een erg goede kaart, gebaseerd op actuele gegevens. Hij is vele malen herdrukt, maar werd steeds slechter, omdat de drukker in Nederland geen recente gegevens uit Suriname kreeg aangeleverd. Zo geeft de editie van 1770 dezelfde eigendomsituatie weer, maar het is onduidelijk of dit in werkelijkheid ook zo was.

3 De volgorde in het afvaren was in 1737 als volgt : 35 d Oude Hoop (allerlaatste plantage) Gov. Andriessen 34 Sawacabo J.C. v. Leeuwarden 32 Societeits land - 31 Leeuwenberg J.C. v. Leeuwarden 30 Majacabo Jan Mulgers - Mawacabo erv. Bernardeau De grootte van het Societeits land staat niet genoteerd, maar moet ongeveer 500 akkers zijn geweest. 1 Volgens de kaart was er vlak achter de plantage een dorp van vrije indianen. De stroomafwaartse buurplantage Leeuwenberg was in 1737 het eigendom van J.C. van Leeuwaarden, evenals de stroomopwaarts gelegen plantage Sawacabo (later: Nieuwe Hoop). Het is mogelijk maar dat moet nog bewezen worden dat er een verband bestaat tussen de plantage en het Oranjepad, dat zo n twee kilometer ten zuiden van de plantage liep. Dit pad werd omstreeks 1747 aangelegd tussen post Rama aan de Surinamerivier en post Zeven Provincieen aan de Saramacca, en de gronden ter weerszijden uitgegeven aan Europese kleinlandbouwers, waaronder veel Zwitsers en Duitsers 2. Dezen werden speciaal voor dat doel aangeworven in Europa. Zij konden dan zorgen voor de zo noodzakelijke kostlandbouw in de kolonie en schitterende conceptie zij konden ook de eerste klappen opvangen in geval van marronaanvallen. Wie verzint er nu zoiets? Het plan mislukte uiteraard. De kleinlandbouwers voelden er bitter weinig voor om zich te vestigen op de verre en gevaarlijke plaats ; slechts enkelen zijn gegaan. De overigen weigerden, en vonden uiteindelijk een plaats op de reguliere plantages. Het gouvernement vond hen maar domme luie en twistzieke mensen. Maar al mislukte de kolonisatie er is handel gebleven in de uitgegeven gronden. Zij werden opgekocht en samengevoegd tot reguliere houtgronden. In de bronnen (zie hieronder) zien we aldus de plantage l Inquietude ontstaan. Maar over Zwitsersgrond zijn er geen gegevens niet genoemd (almanak 1793) 1801 verlaten (kaart Moseberg) De naam van de plantage wordt niet genoemd, wel dat de grond verlaten is. De hogergelegen grond Drie Zwitsergrond wordt wel met name genoemd Zwitserland verlaten (almanak 1820) Stroomafwaarts gaande, was de volgorde als volgt : Oranje 2000 akkers, hout (bovenste plantage) Berlijn 1000 akkers, hout De Eendracht 1000 akkers, hout De Nieuwe Hoop 1000 akkers, verlaten Zwitserland ---- akkers, verlaten Land van Beaulieu 1000 akkers, hout 1 No. 29 (Watjecall) = 1000 akkers ; no. 31 (Leeuwenberg) is ongeveer de helft van no. 29. Ook bij no. 32 (Societeitsland) staat de grootte niet genoteerd, maar ook deze is ongeveer 500 akkers. 2 Koeman e.a., geschiedenis van de cartografie van Suriname , p. 44.

4 1845 Zwitserland - boedel J.E. van Onna (almanak 1845) Stroomafwaarts gaande, was de volgorde als volgt : Oranje 2000 akkers, verlaten (bovenste plantage) Berlijn 6800 akkers, 307 slaven, hout De Eendracht 1000 akkers, hout bdl. J.E. van Onna De Nieuwe Hoop 1000 akkers, verlaten Zwitserland 1000 akkers, verlaten bdl. J.E. van Onna Land van Beaulieu 1000 akkers, verlaten Zwitserland was volgens de 1845 almanak 1000 akkers groot, en dat betekent dat deze plantage niet alleen het oude Societeits land omvatte, maar tevens de stroomafwaartse grond Leeuwenberg. Het blijkt, dat de oude Societeitsgrond op een gegeven moment wanneer dat is helemaal onbekend Zwitsersgrond is genoemd. De naam komt voor het eerst voor op de kaart van Cateau v. Rosevelt uit Het is niet bekend waar CvR deze naam vandaan heeft. Maar in elk geval : Leeuwenberg (500 a.) + Zwitsersgrond (500 a.) = Zwitserland emancipatie ; verlaten. De grond komt niet voor in de emancipatie-registers Zwitserland ; families Renfrum en Mijnals Op 1 februari 1940 werd door de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteacte opgesteld van George Reinhard Renfrum, op de grond Zwitserland geboren, zoon van Johan Adrian Renfrum en Alexandrina Elisabeth Antoinette Mijnals, beiden landbouwer van beroep. Deze acte bewijst dat de grond bewoond was, en dat waarschijnlijk al heel lang is geweest, hoewel ze in de plantagearchieven niet voorkomt aanleg luchthaven Zanderij In de 2 e wereldoorlog was Suriname van stragesisch belang voor de geallieerden vanwege de grote bauxietvoorkomens. Gedurende de oorlog kreeg de kolonie daarom een amerikaanse militaire bezetting. Als eerste bouwden de Amerikanen een grote luchtmachtbasis te Zanderij, bijna grenzend aan Zwitsersgrond. De plantage was in die tijd bewoond (zie hierboven), en het is heel goed mogelijk dat de bewoners hebben meegeholpen bij de aanleg, en zo een aardig zakcentje hebben verdiend.

5 Bronnen : Contact : George Mijnals, Berlijn C117 no archief Dienst der Domeinen te Paramaribo Onderstaande documenten betreffen NIET Zwitsersgrond, maar laten wel zien hoe uit de percelen aan het Oranjepad reguliere plantages konden ontstaan, in dit geval plantage l Inquietude resolutie Alzoo F: A: Wulfsberg aan ons bij requesten heeft te kennen gegeven hoe dat hij suppliant in het jaar 1762 begunstigd was geworden met twee stukken land, één voor hem suppliant en één voor deszelfs dogter M: M: Wulfsberg van welk laatst den suppliant in den jaare 1769 als erfgenaam van gemelde deszelfs dogter eigenaar was geworden en groot zaamen 424 1/10 akkers land, en eenige jaaren naderhand door aankoop van twee perceelen dito naastaan mede eigenaar geworden, hebbende zaamen eene face van 30 kettingen 59 voet gelegen aan de Oranjeweg tusschen het land van F: Albinus en dat van Gabriel Schutz ; alsmeede in bovengemeld land huisinge en wooningen aan de meergemelde Oranjeweg gehad tot den jaare 1770 toe, als wanneer hij suppliant bevindende aldaar heel alleen woonachtig te zijn en dus zeer swaar en zonder hulp van enige menschen op zijn oude dagen in cas van ziekte als anderzints ; zig op aanrading van goede vrienden toendertijd hadde begeeven meer na beneden de Koralina kreek dewelke langs in zijn suppliant voorsz: land was loopende ofte (tot) digtbij de gronden van de erven Goethel en Bernhard die in Parra kreek uitgegeven egter haar wooning in deszelfs agterland naast de Koranina kreek hadden gehad, alswaar den suppliant zijn wooninge Savanna als andersints met veel onkosten en moeite hadden opgeslagen, maar als nu tot zijn groote ongerustheid vernomen hebbend dat het land alwaar hij woonachtig was en vlak agter sijn voormelde gronden aan de Oranjeweg liggende, was toekomende aan de Edele Sociteit blijkens de bij requeste geannexeerde kaart der uitmeting door den geswooren landmeeter Helledaij daarvan gedaan ; en dus altoos in bevreestheid sijnde nog op zijn oude daagen in deze possesie ontrust te worden zo was hij suppliant zich met alle nedrigheid kerende tot ons met onderdanigste bede omme ingevolge gemelde schetskaart met het agterland ter groote van 280 akkers met eene face van 30 ketting en 59 voet begunstigt te worden ; en terwijl de opneming van 't zelve niemand anders zoude convenieren / dan door de erven Goethel al reeds zederd 5 a 6 jaaren verlaten was geworden / en hij bovendien considerabel tijd en kosten verloren hadde met het schoonmaken en opruimen van de Koralina kreek voormeld, zo flatteerde hij zich dat wij hem deze zijne ootmoedigst beede soude toestaan en onze sekretaris autoriseeren de warand daarvan informa te vervaardigen. Zo is het dat wij het voorschrevene overgemerkt en het geposeerde conform de waarheid bevonden hebbende alsmeede ingezien de schetskaart door den geswooren landmeeter A: H: Helledaij in dato 14 october a.c van het voorsz: stuk land gemaakt ; mitsdien vergunnen en consedeeren aan F: A: Wulfsberg omme in allodialen eigendom en erffelijk te besitten alsmede aan deszelfs grond gelegen aan de Oranjeweg tusschen het land van F: Albinus in dat van Gabriel Schultz te annexeeren, de nombre van twee honderd en taggentig akkers land agter de voornoemde grond openleggende met eene face van dertig kettingen en negen en vijftig voeten ; ende sulks onder conditien en restricten als volgt. Zal hij aan heeden af aan van deze twee honderd en taggentig akkers lands moeten betalen een recognitie of kanon van vier stuivers holl: per akker aan den ontvanger van de in- en uitgaande regten in der tijd, hetzij hetzelve land bebouwd wordt of niet, en zo vervolgens s' jaarlijks op den eersten dag van het verleenen van deze warrand, en dat op poene dat in gevallen dezelve recognitie of kanon binnen drie dagen na de vervaldag tekens niet voldaan was, zal moeten

6 betaald worden het dubbeld van dien en alzo in plaatse van vier stuivers acht stuivers, en waarvoor hij paratelijk zal moogen en moeten worden geexecuteerd. Ook zal hij gehouden zijn de approbatie op deze warand met bijvoeging van een kaart figuratief den strekkinge en belendinge binnen zes maanden van haar Edele Groot Achtbaaren vde Heeren Directeuren der Edele Geoctroijeerde Sociteit dezer kolonie te verzoeken, zich regulerende na de inhoude van de resolutien van hooggemelde directeuren in dato 5 maart en 7 mei 1755 die binnen twaalf andere maanden aan ons zal moeten worden geexhibeerd ; alsmeede het zelve behoorlijk te doen uitmeten en daarvan laten vervaardigen vier evengelijke kaarten die binnen een jaar na dato dezes aan ons ten approbatie zullen moeten werden gebragt, op poene van te verbeuren ten behoeve van den Edele Sociteit hospitaal alhier voor ijder maand vijftig guldens holl: na expiratie van het jaar, en van welke kaarten één voor de Edele Societeit voornoemd, één voor ons, één om benevens deze warand ter secretarij dezer kolonie te worden geregistreerd, en één voor den eigenaar zal zijn ; en dat bij deze twee honderd en taggentig akkers land bij continuatie altoos zullen moeten sijn en blijven geeffectiveerd ten minsten zes stuks slaaven, alles op poene dat in geval hij aan de stipulatien in deze voormeld niet en voldoet, hij de facto en buiten form van proces van deze consesie zal zijn vervallen en worden gepriveerd en dat hetzelve land weder zal retourneren in den boesem van den Edele Sociteit om daarmede te handelen zoals bevonden zal worden te behooren, ten welkers behoeven ook in cas van verkoop ten allen tijden het regt van naasting werd gereserveerd, voorts zal hij copie autentiek van deze warand aan den heer Raad fiskaal dezer kolonie onder recipisse moeten ter hand stellen en dezelve benevens één der daarvan te maken kaarten annexeeren bij het verzoek van approbatie op deze warand aan gemelde Edele Sociteit ; en zal mede gehouden zijn bij het verzoek van approbatien op deze warand aan haar Edele Groot Achtbaar de Heeren Directeuren der Edel Geoctroijeerde Sociteit dezer kolonie te annexeeren kopie authentiek der bewijzen van eigendom van voorn: grond ingevolge hoogst derzelve resolutie de dato 2 april 1771 en zal meede gehouden zijn indien aldaar aan anderen eenige landen nader mogte weeder gegeven, alsdan aan dezelve door dit verkreege stuk land de vrije Passage te moeten geven en laten ; ook zal hij niets vermoogen te onderneemen tot nadeel der vrije indiaanen ofte eenige voorige consessien ; en zo er natuurlijke kreken door dit land mogten loopen dezelve niet toe te vallen ofte stoppen maar word verstaan voor een ieder open en vrij te moeten blijven om te kunnen bevaaren. Aldus gedaan en met ons zeegel bekragtigd alhier aan Parmaribo deezen zesden november s jaars seventien honderd vijf en zeventig / was geteekend / Jan Nepveu / onderstond / ter ordonnatie van den heer gouvernements secr: / en getekend / J: F: Ulrici gesw: clerc nevens appositie van het zeegel van der heer gouveneur in rood lak accordeert met zijn originale / get / J: F: Ulrici gesw: clerc De resolutie van haar Edel Groot Achtbaare de heeren Directeuren der Edele Geotroijeerde Societeit dezer kolonie in dato 6 november 1776 waarbij de hiervoren staande warand word geaprobeerd is aan ons op heden vertoond actum Parmaribo den 16 januarij 1778 / was getekend / Jan Nepveu / onderstond / ter ordonnantie van den heer gouverneur / en geteekend / J: F: Ulrici gesw: klerck accordeert met zijn origin: voor copie konform de sekretaris van het gouvernement Certifikaat Relatief de houtgrond L' Inguietude gelegen in boven Para aan beide zijden der Carolinakreek tusschen de landen van Gabriel Schultz en F: Albinus welke onderwerpelijke grond als aankomende J: L: Matile als erfgenaam van H: F: Matile bij den Eerste Exploicteur dezer kolonie onder executie is.

7 Van deze grond zijn mij hoegenaamd geen bewijzen van eigendom overgelegt, en bij naspooring in het archief is mij alleenlijk het volgende gebleeken als: 1. Dat dezelve bestaat uit vier perceelen land en het agterland. 2. Het eerste perceel op de natenoemene kaart door mij gemerkt met de L: G: is primitif verleend aan mej: M: M: Wulfsberg ten jare 1762 waarvan bij erfenis eigenaar is geworden haar vader F: A: Wulfsberg ; het stuk L: H: is ten jare 1762 verleend aan hem Wulfsberg in persoon ; zijnde de stukken gemerkt I en K door aankoop het eigendom van voornoemde Wulfsberg geworden ; al hetwelk blijkt uit de hierna sub 3 te noemen warand. 3. Het agterland is ter groote van 280 akkers verleend door den heer gouverneur J: Nepveu aan Wulfsberg voornoemd bij warand dd 6 november 1775, geapprobeerd bij resolutie van de heeren Directeuren der Geoctroijeerde Sociteit dezer kolonie dd 6 november 1776 ; bij dezelve wordt voor de bedoelde 280 akkers de betaling van een recognitie of kanongeld opgelegd van 4 st: hollandsch per akker ; kopij autentiek dezer warand is aanwezig in het archief ter gouvernements secretarij warande prothocol no. 5 folio 648 ; kopijen authentiek dezer warand ofwel een nieuwe warand van deze vijf perceelen land tezamen worden vereischt, zo ter aanvulling van het archief der civile secretarij als voor de eigenaar of eigenaars. 4. Van deze gronden is een kaart geformeerd door den landmeeter Lieftink dd 12 november 1777 geapprobeerd door den heer gouverneur J: Nepveu dd 16 januarij 1778 ; op dezelve worden de vier voorlanden en het agterland in derzelver geheel vertoond. Deze kaart is in originali aanwezig in het archief ter gouvernements secretarij portefeuille van Para en Wanika en wel folio 2 van dezelve, zijn door mij op heden twee kopijen geformeerd ter aanvulling van het archief der civiele secretarij en om onder berusting van de eigenaars te blijven. 5. Deze gronden zijn geleegen aan de Carolinakreek en ook aan de noordzijde van het Oranje pad of de Oranjeweg, hebbende aan deze weg eene breedte van 30 kettingen 59 voeten, lopende van dien weg regthoekig met denzelven noord op naar de Carolinakreek, de oostlijn heeft volgens bovenaan gehaalde kaart waaraan ik mij refereere eene lengte van 338 kettingen 46 voeten, en de westlijn eene lengte van 325 kettingen 64 voeten, zijnde de agterlijn breedt 33 ketting 29 voeten, namentlijk die lijn welke in de bedoelde kaart door de lijn gemerkt D: C: aangeduid en door de Carolina kreek doorsneden wordt, als loopende deze kreek door het agterland dezer gronden. Ten oosten worden deze gronden bepaald door het land van Gabriel Schultz en ten westen door dat van F: Albinus zoals de aangehaalde kaart van den landmeeter Lieftinck alles nader is exhibeerende door de figuur gemerkt C: D: E: F: 6. Deze voor en agter gronden zijn volgens het aangehaalde tezamen groot /1000 akkers land. 7. Nog is mij gebleeken dat aan den eigenaar van dezen houtgrond nog meer gronden en bosschen ter bewrking van hout zijn verleend bij permitten te weten: door de gouverneur Bentinck en Bonham op onderscheidene dagteekeningen om in de onbegeven gronden gelegen bezuiden of boven het Oranje pad hout te mogen werken hetgeen blijkt ter gouvernements secretarij uit het waranden prothocol (mei 1801/ feb: 1813) no. 9 folio 495, 659 en 660, welke permitten alnu vervallen als zijnde tot wederopzegging toe verleend en geen erfelijk bezit daarstellende, terwijl de voormelde in allodialen en erfelijke eigendom uitgegeven gronden bij executieven verkoop het eigendom van eenen andere zullen worden, zodanig dat de meergenoemde houtgrond L'Inquietude geene gronden in eigendom bezit bezuiden of over het Oranje pad en niet grooter is dan /1000 akkers. 8. Daar het gebleken is dat deze gronden allen zijn vergeeven voor den jare 1795 is derzelver uitgifte vallende in de termen van art 1 van Z: M: besluit dd 13 mei 1825 no. 29 (koloniaale gouvernements blad van den jare 1825 no. 7) en behoort de giftbrief of warand te worden beschouwd als voldoende bewijs van allodialen eigendom Aldus gedaan en in triplo afgegeven door mij ondergeteekend geswore landmeeter dezer kolonie alhier aan Paramaribo den 21 februarij 1826, Esser geapprobeerd bij resolutie van zijne excellentie de heer generaal-majoor gouverneur der kolonie Suriname van dingsdag den 21 februarij 1826 no. 21 de secretaris van het gouvernement

8 meetkaart Ingevolge warand door de WelEd: Gestr: Heer Jan Nepveu Gouverneur Generaal over de Colonie van Suriname, Rivieren & Districten van dien &&&. Verleend aan Th: A: Wulfsberg in dato den 6 november En op ordre van dezelve heb ik ondergeschreeven gemeeten deszelfs nieuwe Concessien, groot 280 ackers met 30 ketting 59 voet facade, conform de figuur A:B:C:D: geleegen agter deszelfs grond L' Jnguietude aan de weg Orange en agter de grond van wijlen deszelfs dogter M: M: Wulfsberg te zaamen groot 424 4/10 ackers, alsmede agter de aangekogte gronden van J: Schot groot /100 akker, en van George Engelbrecht groot /100 ackers,dus alles te zaamen groot /1000 ackers conform de figuur E:F:B:A:. Dus dat de plantage L'Jnquietude door deeze nieuwe Concessie thans groot is /1000 ackers alles zoo & in diervoegen, als de neevenstaande figuur E:F:C:D: is exhiberende. ActumParamaribo & 12 november 1777 (was getekend) F: Lieftinck geexam: & geprom: Ing: & Landmeeter Gezien de nevenstaande kaarte der uitmeetinge door den gezwore landmeeter F: Lieftinck gedaan approbeeren dezelve in alle sijne leeden en deelen. Actum Paramaribo 16 januarij 1778 (getekend) Jan Nepveu Ter ordonnantie van den Heer Gouverneur (getekend) J: F: Ulrici gesw: clercq Aldus nevenstaande kaart met deszelfs schrifture getrouwelijk gecopieert naar de originele berustende ter Gouvernements Secretarij Portefeulle van Parra & Wanica folio door mij ondergeteekende geswoore landmeeter dezer Kolonie alhier aan Paramaribo den 21 februarij 1826 Esser

Auteur: Philip Dikland, Coronie in chronologie: 1801 S.B. Catz (lot no. 217 en 218)

Auteur: Philip Dikland, Coronie in chronologie: 1801 S.B. Catz (lot no. 217 en 218) katoenplantage Johanna Maria aan de Coroniaanse kust Opperdistrict Nickerie, lot 218 volgorde der plantages: (van oost naar west) Inverness - Hamilton - Welgelegen - Moy - Perseverance - Maryshope - Totness

Nadere informatie

J. van Thol was directeur van de plantage Welgelegen ; S. Van Thol verzorgde samen met eigenaar Moore de administratie.

J. van Thol was directeur van de plantage Welgelegen ; S. Van Thol verzorgde samen met eigenaar Moore de administratie. katoenplantage Welgelegen aan de Coroniaanse kust Opperdistrict Nickerie, lot 233-234 volgorde der plantages: (van oost naar west) Inverness - Hamilton - Welgelegen - Moy - Perseverance - Maryshope - Totness

Nadere informatie

houtgrond de Vrede aan de Para-kreek Auteur: Philip Dikland, 2005.

houtgrond de Vrede aan de Para-kreek Auteur: Philip Dikland, 2005. houtgrond de Vrede aan de Para-kreek Auteur: Philip Dikland, 2005. Volksnaam onbekend Parakreek, rechteroever in het afvaren Volgorde in het afvaren : Munchenstein, aan De Eendragt, De Vrede, Welgelegen,

Nadere informatie

Auteur: Philip Dikland, Coronie in chronologie: 1817 S. Van Thol (lot no. 231 t/m 236)

Auteur: Philip Dikland, Coronie in chronologie: 1817 S. Van Thol (lot no. 231 t/m 236) plantage Inverness / Ingikondre aan de Coroniaanse kust Opperdistrict Nickerie, lot 236-237 volgorde der plantages: (van oost naar west) Inverness (Ingi kondre) - Hamilton - Welgelegen - Moy - Perseverance

Nadere informatie

Detail van de kaart van Moseberg uit Welgelegen is getekend zonder plantagehuis, en was verlaten..

Detail van de kaart van Moseberg uit Welgelegen is getekend zonder plantagehuis, en was verlaten.. Houtgrond Welgelegen aan de Para-kreek Auteur: Philip Dikland, 2012. Volksnaam: onbekend Locatie : Parakreek, rechteroever in het afvaren Volgorde in het afvaren: De Vrede, Welgelegen, Beaulieu, Hanover

Nadere informatie

Tempoca op de kaart van Bakhuijs en de Quant uit Noord = boven. De eerste naam was l Imprevu, daarna kwam de moderne naam la Diligence.

Tempoca op de kaart van Bakhuijs en de Quant uit Noord = boven. De eerste naam was l Imprevu, daarna kwam de moderne naam la Diligence. De houtgrond la Diligence aan de Correpine-kreek Auteur: Philip Dikland, 2012. Neger-Engelse naam : Correpine-kreek, rechteroever in 't afvaren volgorde in 't afvaren: La Liberté, Tampoca, La Diligence,

Nadere informatie

Auteur: Philip Dikland, Coronie in chronologie: 1801 J.P. Slengarde (lot no. 223)

Auteur: Philip Dikland, Coronie in chronologie: 1801 J.P. Slengarde (lot no. 223) katoenplantage Bantaskine aan de Coroniaanse kust Opperdistrict Nickerie, lot 221 volgorde der plantages: (van oost naar west) Inverness - Hamilton - Welgelegen - Moy - Perseverance - Maryshope - Totness

Nadere informatie

STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN.

STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN. STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN. (ET. 44.) WET van den 2$sten Juli) i85o, ter uitvoering van art, j der Grondwet. WIJ WILLEJI III, BIJ DE GRATIE GODS, KONING DER NEDERLANDEN, PRINS VAN ORANJE

Nadere informatie

Auteur: Philip Dikland, 2004 ; aangevuld 2010.

Auteur: Philip Dikland, 2004 ; aangevuld 2010. De katoenplantage Friendship aan de Coroniaanse kust Opperdistrict Nickerie, lot 222 volgorde der plantages: (van oost naar west) Inverness - Hamilton - Welgelegen - Moy - Perseverance - Maryshope - Totness

Nadere informatie

Auteur: Philip Dikland, chronologie: aanleg eerste plantages in Opper Nickerie (enc. West-Indie, p.229)

Auteur: Philip Dikland, chronologie: aanleg eerste plantages in Opper Nickerie (enc. West-Indie, p.229) katoenplantage Clyde aan de Coroniaanse kust Opperdistrict Nickerie, lot 216 volgorde der plantages: (van oost naar west) Inverness - Hamilton - Welgelegen - Moy - Perseverance - Maryshope - Totness -

Nadere informatie

Vervoer van granen in 1836

Vervoer van granen in 1836 Vervoer van granen in 1836 No. 168. BESLUIT van den Gouverneur van Groningen, van den 11den Junij 1836, no. 23, houdende bijzondere verordeningen voor die provintie, betrekkelijk den binnenwaardschen vervoer

Nadere informatie

[1] Jacobus de Bruijn

[1] Jacobus de Bruijn [1] Jacobus de Bruijn Heden den Negenden Mei achttien honderd negen en veertig verschenen voor mij Jan Smits van der Goes Notaris residerende te Bergambacht, in het arrondisſement Rotterdam, Provincie

Nadere informatie

Vonnis Sevenoaks. Ple. Wederzorg Suriname 22 Junij 1841 Vonnis a T. Sevenoaks

Vonnis Sevenoaks. Ple. Wederzorg Suriname 22 Junij 1841 Vonnis a T. Sevenoaks Vonnis Sevenoaks Ple. Wederzorg Suriname 22 Junij 1841 Vonnis a T. Sevenoaks 1 Pro Justitia In de naam des Konings Arrest In zake van het Publiek Ministerie Eischer ter eenre Op en de Jegens Thomas Sevenoaks

Nadere informatie

Het reglement van 1836 1

Het reglement van 1836 1 Het reglement van 1836 1 Bepalingen op het innemen en ontslag van kinderen, in het Gereformeerd Burger-Weeshuis der Stad Utrecht. Artikel 1: De kinderen zullen moeten zijn geboren uit een wettig huwelijk,

Nadere informatie

Auteur: Philip Dikland, 2004 ; aangevuld 2010. chronologie: 1801 J.H. Dietzel (warrand 1801)

Auteur: Philip Dikland, 2004 ; aangevuld 2010. chronologie: 1801 J.H. Dietzel (warrand 1801) katoenplantage Sarah aan de Coroniaanse kust Opperdistrict Nickerie, lot 212 en 213 volgorde der plantages: (van oost naar west) Inverness - Hamilton - Welgelegen - Moy - Perseverance - Maryshope - Totness

Nadere informatie

Waterkant 002 - het hoekhuis Wijk Letter A no. 98 Auteur: Philip Dikland, 1999 ; aangevuld 2006.

Waterkant 002 - het hoekhuis Wijk Letter A no. 98 Auteur: Philip Dikland, 1999 ; aangevuld 2006. Waterkant 002 - het hoekhuis Wijk Letter A no. 98 Auteur: Philip Dikland, 1999 ; aangevuld 2006. Het hoekhuis Waterkant 2, situatie 1988. Foto KDV architects. Het huis staat bekend als het zg. "hoekhuis".

Nadere informatie

akte nr. 4048: eerder weduwenaar van Gerritje Opmerkingen Bloos Rotterdam 1849 e028 Index trouwendistrict XIII.

akte nr. 4048: eerder weduwenaar van Gerritje Opmerkingen Bloos Rotterdam 1849 e028 Index trouwendistrict XIII. Aarlanderveen Doopboek p.36 dd. 08-01-1769: dito [Den 8 Jan] 't kind Jacob, Vader Abraham Roest, Moeder Pietje van der Boon, Getuijge Margje Jongeneut [de vrouw van Jacobs oom Jacob]. Overledene Jacob

Nadere informatie

Gerechtsbestuur Doorn, 1649-1810 (163)

Gerechtsbestuur Doorn, 1649-1810 (163) NT00163_57 Nadere Toegang op inv. nr 57 uit het archief van het Gerechtsbestuur Doorn, 1649-1810 (163) H.J. Postema Oktober 2010 Inleiding Dit document bevat een complete transcriptie van een ingekomen

Nadere informatie

2.2.1.4 De wettelijke mogelijkheden van vereffening van onbeheerde nalatenschappen

2.2.1.4 De wettelijke mogelijkheden van vereffening van onbeheerde nalatenschappen Inhoudsopgave Voorwoord / 11 Lijst van afkortingen / 15 1 Inleiding / 17 1.1 Algemene inleiding / 17 1.1.1 Historische achtergronden / 19 1.2 Probleemstelling / 24 1.3 Maatschappelijke en wetenschappelijke

Nadere informatie

Cor Hendriks: Inburgering in vroeger tijden (2)

Cor Hendriks: Inburgering in vroeger tijden (2) Cor Hendriks: Inburgering in vroeger tijden (2) ORDONNANTIE Op het verkrygen en bewaaren van het BURGERRECHT. By Burgermeesteren en Vroedschap der Stadt Utrecht gearresteert den 19. en 30. Meert 1761.

Nadere informatie

L. Bijl. Rotterdam 2013.

L. Bijl. Rotterdam 2013. Transcriptie van DTB Heinenoord inv.nr. 5 (geboorteregister Israëlitische gemeente 1794-1809), Ottoland (Blokland) Gaarder inv.nr.7, DTB Ridderkerk inv.nr. 24, Nationaal Archief. L. Bijl. Rotterdam 2013.

Nadere informatie

Voorburg index dopen: gedoopt Johannes zoon van Gerrit Jansze Roest en Grietje Simonse Oudendijk.

Voorburg index dopen: gedoopt Johannes zoon van Gerrit Jansze Roest en Grietje Simonse Oudendijk. Voorburg index dopen: 24-03-1726 gedoopt Johannes zoon van Gerrit Jansze Roest en Grietje Simonse Oudendijk. Voorburg Doopboek p.106v dd. 24-03-1726: d[en] 24 dito (kind) Johannes (vader) Gerrit Janse

Nadere informatie

DE BEGRAAFPLAATS AAN DE OUDE TORENLAAN door P. Timmer

DE BEGRAAFPLAATS AAN DE OUDE TORENLAAN door P. Timmer DE BEGRAAFPLAATS AAN DE OUDE TORENLAAN door P. Timmer Bij verschillende gelegenheden in de afgelopen maanden heeft onze vereniging zich beijverd om te komen tot een verbetering van ommuring en terrein

Nadere informatie

Gew. bij S.B. 1983 no. 104.

Gew. bij S.B. 1983 no. 104. WET van 24 november 1975, tot regeling van het Surinamerschap en het Ingezetenschap (S.B.1975 no.4), gelijk zij luidt na de daarin aangebrachte wijzigingen bij S.B. 1983 no. 104, S.B. 1984 no. 55, S.B.

Nadere informatie

Inventaris van het archief van J. Nepveu [levensjaren 1719-1779], 1752-1777

Inventaris van het archief van J. Nepveu [levensjaren 1719-1779], 1752-1777 Nummer archiefinventaris: 1.10.60 Inventaris van het archief van J. Nepveu [levensjaren 1719-1779], 1752-1777 Auteur: J. de Hullu Nationaal Archief, Den Haag 1918 Copyright: cc0 This finding aid is written

Nadere informatie

Kasboek van de Branderij Sirag van Banken Lassis, 1821

Kasboek van de Branderij Sirag van Banken Lassis, 1821 ARCHIEF LOOPUYT Kasboek van de Branderij Sirag van Banken Lassis, 1821 door C. van der Tuijn transcriptie inv. nr. 1113 Rekening,bewijs en reliqau die bij dezen diende,zijn,hermanus van Bolés van Baarland,Adrianus

Nadere informatie

Extract uit het register van resolutien van de Gedeputeerden van de Staten van Overijssel. Zwol den 1 juny 1746.

Extract uit het register van resolutien van de Gedeputeerden van de Staten van Overijssel. Zwol den 1 juny 1746. 1002 Zwol den 1 juny 1746. Extract uit het register van resolutien van de Gedeputeerden van de Staten van Overijssel Is goet gevonden ingevolge van onse resolutie van den 21 april deeses jaars, het montant*

Nadere informatie

Den Twaalfden Augustus Achttienhonderd vijftien zijn voor ons President officier van den Burgerlijken Stant der Gemeente van Hendrik Ido Ambacht

Den Twaalfden Augustus Achttienhonderd vijftien zijn voor ons President officier van den Burgerlijken Stant der Gemeente van Hendrik Ido Ambacht Den Twaalfden Augustus Achttienhonderd vijftien zijn voor ons President officier van den Burgerlijken Stant der Gemeente van Hendrik Ido Ambacht gecompareerde Lam, bertus van Loon, molenaarsknecht, oud

Nadere informatie

Gelezen enz. EXTRACT UIT HET VERBAAL van het Verhandelde bij den Postmeester - Generaal der Vereenigde Nederlanden. (CIRCULAIRE, N. 10.

Gelezen enz. EXTRACT UIT HET VERBAAL van het Verhandelde bij den Postmeester - Generaal der Vereenigde Nederlanden. (CIRCULAIRE, N. 10. (CIRCULAIRE, N 10) EXTRACT UIT HET VERBAAL van het Verhandelde bij den Postmeester Generaal der Vereenigde Nederlanden Maandag den 24 J anuarij 1814 Gelezen enz IS GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN : Artikel 1

Nadere informatie

VERGADERING van Schout, Ambagtsbewaarders en

VERGADERING van Schout, Ambagtsbewaarders en WEINIG PROFIJTELIJKE MOLENBOUW TE SCHIEBROEK (1777) VERGADERING van Schout, Ambagtsbewaarders en Schepenen van Schieland, den 30e juny 1780, dempto de de schepen Lambert Valkenburg. Is gelezen de navolgende

Nadere informatie

Handelsregister van de Kamer van Koophandel en Nijverheid Bovenwindse Eilanden te St. Maarten

Handelsregister van de Kamer van Koophandel en Nijverheid Bovenwindse Eilanden te St. Maarten Handelsregister van de Kamer van Koophandel en Nijverheid Bovenwindse Eilanden te St. Maarten In te vullen door het Handelsregister. Jaarletter No. Opgaafnummer Dossiernummer.. Datumstempel Talonnummer..

Nadere informatie

Zwammerdam Doopregister dd : 21 december gedoopt Claes, waervan Vader is Gerrit Roest, moeder Neeltje Weezelenburg.

Zwammerdam Doopregister dd : 21 december gedoopt Claes, waervan Vader is Gerrit Roest, moeder Neeltje Weezelenburg. Zwammerdam Doopregister dd.21-12-1732: 21 december gedoopt Claes, waervan Vader is Gerrit Roest, moeder Neeltje Weezelenburg. Leimuiden gequalificeerde aangegeven lijken 1806-1811 dd.12-09-1807. (aangegeven)

Nadere informatie

NT00164_520. Nadere Toegang op inv. nr 520. uit het archief van het. van het Gemeentebestuur Doorn, (1961) (164)

NT00164_520. Nadere Toegang op inv. nr 520. uit het archief van het. van het Gemeentebestuur Doorn, (1961) (164) NT00164_520 Nadere Toegang op inv. nr 520 uit het archief van het van het Gemeentebestuur Doorn, 1811-1933 (1961) (164) H.J. Postema 2013 Inleiding Dit document bevat een transcriptie van het bestek en

Nadere informatie

Nummer Toegang: Algemene Rekenkamer Inventaris van het archief van de Algemene Rekenkamer,

Nummer Toegang: Algemene Rekenkamer Inventaris van het archief van de Algemene Rekenkamer, Nummer Toegang: Algemene Rekenkamer Inventaris van het archief van de Algemene Rekenkamer, 1808-1811 Dwi Nurmaningsih en Kris Hapsari Arsip Nasional Republik Indonesia, Jakarta (c) 2004 This finding aid

Nadere informatie

Kind Cornelis van der Stoel Vader onbekend Moeder Jannetje van der Stoel Plaats Katendrecht Geboortedatum Bron Katendrecht

Kind Cornelis van der Stoel Vader onbekend Moeder Jannetje van der Stoel Plaats Katendrecht Geboortedatum Bron Katendrecht Doopboek Charlois 24-11-1799 24 [november gedoopt] Jannigtie een Dogter V[ader] Cornelis van der Stoel 1 [Meij geboren] M[oeder] Annigtie Verschoor G[etuigen] de Ouders Dopeling Jannigtie van der Stoel

Nadere informatie

STAATSBLAD van de REPUBLIEK SURINAME DECREET C17

STAATSBLAD van de REPUBLIEK SURINAME DECREET C17 STAATSBLAD van de REPUBLIEK SURINAME DECREET C17 DECREET van 24 februari 1983, houdende indeling van Suriname in Districten. (Decreet Districten indeling 1983). DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK.SURINAME,

Nadere informatie

Ruim 300 jaar in de St. Janstraat?

Ruim 300 jaar in de St. Janstraat? Ruim 300 jaar in de St. Janstraat? Het pand St. Janstraat 10, tot 1995 bewoond door Bep Buijs (1951-2000) en haar gezin, mogen wij als nakomelingen van Michiel Bernardus Buijs (1866 1955) ons voorvaderlijk

Nadere informatie

Gerechtsbestuur Darthuizen 1666-1811 (56)

Gerechtsbestuur Darthuizen 1666-1811 (56) NT00056_036 Nadere Toegang op inv. nr 36 uit het archief van het Gerechtsbestuur Darthuizen 1666-1811 (56) H.J. Postema 2011 Inleiding Het betreft een transcriptie van dit inventarisnummer. Namen zijn

Nadere informatie

De houtgrond la Prosperité aan de Correpine-kreek Auteur: Philip Dikland, 2005.

De houtgrond la Prosperité aan de Correpine-kreek Auteur: Philip Dikland, 2005. De houtgrond la Prosperité aan de Correpine-kreek Auteur: Philip Dikland, 2005. Neger-Engelse naam : Polakki = Polak Correpine-kreek, linkeroever in 't afvaren volgorde in 't afvaren: Gloria, Vreeland,

Nadere informatie

Gezien het overlegde vertoogschrift en de uitgebrachte berichten,

Gezien het overlegde vertoogschrift en de uitgebrachte berichten, 2714 De Raad van Beroep voor de Directe Belastingen te Assen, Gezien het beroepschrift, ingediend door X te Z, d.d. 6 November 1925 tegen de uitspraak van den Inspecteur der directe belastingen te Y op

Nadere informatie

Weledele heer. Uwe dienaar H. Warmelink.

Weledele heer. Uwe dienaar H. Warmelink. Markegronden Schoonheeten, den 18 Juny 1816. Wel Edele Heer Daar de boeren van het land die woonagtig zijn in het Karspel Goor bij mij geweest zijn als Groot Hengel, Luttickhengel, Wolter Reef en Hellekate

Nadere informatie

Overlijdensaangifte Machiel Frederiks Wolters

Overlijdensaangifte Machiel Frederiks Wolters Overlijdensaangifte Machiel Frederiks Wolters Rechtbank van eerste Aanleg te Assen; Toegangsnummer 0103; inventarisnummer 2601, d.d. 07-10-1835. Machiel Frederiks Wolters, volgens opgave 60 jaar, scharenslijper,

Nadere informatie

Toescheidingsovereenkomst inzake nationaliteiten tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Suriname

Toescheidingsovereenkomst inzake nationaliteiten tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Suriname (Tekst geldend op: 30-03-2014) Toescheidingsovereenkomst inzake nationaliteiten tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Suriname (authentiek: nl) Toescheidingsovereenkomst inzake nationaliteiten

Nadere informatie

- PANDAKTE - inzake de vestiging van een stil pandrecht op inventaris

- PANDAKTE - inzake de vestiging van een stil pandrecht op inventaris DE ONDERGETEKENDEN - PANDAKTE - inzake de vestiging van een stil pandrecht op inventaris De heer.., geboren te.. op.., wonende te.., aan de.., hierna te noemen Pandnemer en De heer.., geboren te.. op..,

Nadere informatie

Geslacht: M Overlijdensdatum: Leeftijd: 75 Overlijdensplaats: Benschop

Geslacht: M Overlijdensdatum: Leeftijd: 75 Overlijdensplaats: Benschop Zwammerdam Doopregister dd.15-07-1736: den 15 Julij gedoopt Abraham, waer van Vader is Gerrit Roest, moeder Neeltje Weezelenburg, getuijge Neeltje van Oosten. Bron Burgerlijke stand - Overlijden Archieflocatie

Nadere informatie

Index trouwen district XIII.

Index trouwen district XIII. Doopboek Zwammerdam p.85 dd. 11-09-1763: Septemb[er] 11 (kind) Gerrit. Abraham Roest Pietertje van der Boon Getuijge Marijtje Roest. (in de marge:) onder Aarlanderveen. Gerrit is dus geboren te Aarlanderveen

Nadere informatie

VASTSTELLINGSOVEREENKOMST

VASTSTELLINGSOVEREENKOMST VASTSTELLINGSOVEREENKOMST De ondergetekenden: 1. De gemeente Boxmeer, op grond van artikel 171 van de Gemeentewet vertegenwoordigd door haar burgemeester, de heer K.W.Th. van Soest, ten dezen handelend

Nadere informatie

b. de Onderdirecteur Domaniale Zaken; c. het Hooftl van de Dienst Lands Bosbeheer;

b. de Onderdirecteur Domaniale Zaken; c. het Hooftl van de Dienst Lands Bosbeheer; 2005 No. 16 STAATSBLAD VAN DE REPUBLTEK SURINAME BESCHIKKING van de Minister van Natuurlijke Ilulpbronnen d.d. fs februari 2005 no. 180/0036, houdende vaststelling van richflijnen m.b.t. de uitgifte en

Nadere informatie

In den naam Gods amen.

In den naam Gods amen. In den naam Gods amen. Albrecht, bij de gratie Gods, paltsgraaf op den Ryn, graaf van Henegouwen, Holland, Zeeland en heer van Friesland, allen die deze brief nu of in de toekomst zullen lezen saluut en

Nadere informatie

Gerechtsbestuur Doorn, (163)

Gerechtsbestuur Doorn, (163) NT00163_16 Nadere Toegang op inv. nr 16 uit het archief van het Gerechtsbestuur Doorn, 1649-1810 (163) H.J. Postema November 2010 Inleiding Dit document bevat een complete transcriptie van verzoekschriften

Nadere informatie

Van moeilijke naar toegankelijkere woorden

Van moeilijke naar toegankelijkere woorden Van moeilijke naar toegankelijkere woorden aandachtig goed aan de hand van met, door aangaande aangezien omdat aanstonds dadelijk, gauw, binnenkort aanvankelijk eerst, eerder, in het begin achten vinden,

Nadere informatie

juni Testament van Echtelieden die verklaarde beneeden ƒ 2000 gegoed te zijn en is hierin geen Fideicommis. Art 51

juni Testament van Echtelieden die verklaarde beneeden ƒ 2000 gegoed te zijn en is hierin geen Fideicommis. Art 51 6112-95 6 juni 1795 Testament van Echtelieden die verklaarde beneeden ƒ 2000 gegoed te zijn en is hierin geen Fideicommis Art 51 Op heden den zesden junij in den jaare zeventienhonderdvijf en negentig

Nadere informatie

TRACTATENBLAD KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1975 Nr. 132

TRACTATENBLAD KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1975 Nr. 132 28 (1975) Nr. 1 TRACTATENBLAD VANHET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1975 Nr. 132 A. TITEL Toescheidingsov er eenkomst inzake nationaliteiten tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Suriname;

Nadere informatie

Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3

Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3 WET van 22 April 1939 houdende bepalingenbetreffende loterijen (G.B. 1939 no. 31), gelijk zij luidt na de daarin aangebrachte wijzigingen bij G.B. 1943 no. 119, S.B. 1980 no. 116, S.B. 1984 no. 92, S.B.

Nadere informatie

KADASTRALE GRENSCORRECTIE SPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN VOGELDORP

KADASTRALE GRENSCORRECTIE SPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN VOGELDORP KADASTRALE GRENSCORRECTIE SPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN VOGELDORP Heden, één mei tweeduizend drie, verschenen voor mij, Mr. Maria Arina Janna------ Elizabeth Hazenberg, notaris te Amsterdam: ------------------------------------------------

Nadere informatie

Radioamateurbesluit. Vindplaats: AB 1987 no. GT 11. Wijzigingen: AB 2003 no. 83. Artikel 1

Radioamateurbesluit. Vindplaats: AB 1987 no. GT 11. Wijzigingen: AB 2003 no. 83. Artikel 1 1. Radioamateurbesluit Citeertitel: Radioamateurbesluit Vindplaats: AB 1987 no. GT 11 Wijzigingen: AB 2003 no. 83 Artikel 1 In dit landsbesluit wordt verstaan onder: radioamateur : een daartoe bevoegd

Nadere informatie

ALGEMEENE BEPALINGEN VOOR DE BURGERLIJKE LUCHTVAART IN SURINAME. Inleidende bepalingen. Artikel 1.

ALGEMEENE BEPALINGEN VOOR DE BURGERLIJKE LUCHTVAART IN SURINAME. Inleidende bepalingen. Artikel 1. PUBLICATIE van 25 September 1935, waarbij word afgekondigd het Koninklijk besluit van den 4den juli 1935 (Staats blad no. 393), houdende vaststelling van algemeene bepalingen voor de burgerlijke luchtvaart

Nadere informatie

Onroerende Zaken Hyp4 : 62814/ :29

Onroerende Zaken Hyp4 : 62814/ :29 Blad 1 van 6 *, 20130021 20130021/NL 1 Heden, zes en twintig april tweeduizend dertien, verklaar ik mr. Kees-Jan van der Zijden, wonende te Amsterdam, hierna te noemen: notaris, als waarnemer van de te

Nadere informatie

Heeft, na goedkeuring door De Nationale Assemblee, de Staatsraad gehoord, bekrachtigd de onderstaande wet:

Heeft, na goedkeuring door De Nationale Assemblee, de Staatsraad gehoord, bekrachtigd de onderstaande wet: Wet van houdende vaststelling van de status van Personen van Surinaamse Afkomst en de Rechten en Plichten die uit die status voortvloeien (Wet PSA) ---------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Artikel 1 1. Artikel 2

Artikel 1 1. Artikel 2 WET van 6 april 1956 strekkende tot vaststelling van bouwvoorschriften (G.B. 1956 no. 30), gelijk zij luidt na de daarin aangebrachte wijzigingen bij G.B. 1957 no. 67, G.B. 1972 no. 96, S.B. 1980 no. 116,

Nadere informatie

Relevant is ook dat Govert Janse van Andel en Johanna van Besoijen hun eerste dochter Handersken noemen(1746).

Relevant is ook dat Govert Janse van Andel en Johanna van Besoijen hun eerste dochter Handersken noemen(1746). Govert Janse van Andel zeer waarschijnlijk zoon van Jan Govertse van Andel. Diens vrouw heet in 1694 Hendrickse in het lidmatenregister, en Handersken in 1703. Op de site van het Streekarchief Langstraat,

Nadere informatie

*/RHO AKTE VAN SPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN DONJON NOORD LAMBRASSE WIJCHEN

*/RHO AKTE VAN SPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN DONJON NOORD LAMBRASSE WIJCHEN 1 */RHO 7-10-05 AKTE VAN SPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN DONJON NOORD LAMBRASSE WIJCHEN Heden*, verscheen voor mij, Mr. Maximiliaan Johan Leo Marie Baron van Hövell tot Westerflier, notaris te Wijchen:

Nadere informatie

Tje Mail. Zeer waarschijnlijk de eerste Javaan in Suriname die een Koninklijke onderscheiding kreeg

Tje Mail. Zeer waarschijnlijk de eerste Javaan in Suriname die een Koninklijke onderscheiding kreeg Tje Mail Zeer waarschijnlijk de eerste Javaan in Suriname die een Koninklijke onderscheiding kreeg Inleiding In Suriname is het algemeen bekend dat in de periode tot 1975 onder de Javanen weinig gevallen

Nadere informatie

Kenmerk zaak: 12800/VW/RS

Kenmerk zaak: 12800/VW/RS Blad 1 van 5 Kenmerk zaak: 12800/VW/RS 1 Heden, negenentwintig november tweeduizend tien verschenen voor mij, mr. VICTOR LOUIS WOLFS, notaris met plaats van vestiging TILBURG: 1. a. de heer SJOERD JOSEPH

Nadere informatie

Gerechtsbestuur Doorn, 1649-1810 (163)

Gerechtsbestuur Doorn, 1649-1810 (163) NT00163_8 Nadere Toegang op inv. nr 8 uit het archief van het Gerechtsbestuur Doorn, 1649-1810 (163) H.J. Postema November 2010 Inleiding Dit document bevat een complete transcriptie van de ingekomen stukken

Nadere informatie

1. Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

1. Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder: -1.811.3 VERORDENING HOUDENDE VOORSCHRIFTEN MET BETREKKING TOT DE AARD VAN DE BEBOUWING EN HET GEBRUIK VAN GRONDEN GELEGEN IN DE BEBOUWDE KOM DER GEMEENTE RIJSWIJK (ZH). Artikel 1. 1. Voor de toepassing

Nadere informatie

Gerechtsbestuur Doorn, (163)

Gerechtsbestuur Doorn, (163) NT00163_59 Nadere Toegang op inv. nr 59 uit het archief van het Gerechtsbestuur Doorn, 1649-1810 (163) H.J. Postema Oktober 2010 Inleiding Dit document bevat een transcriptie van de voorwaarden van aanbesteding

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname. De creolen na de afschaffing van de slavernij

Geschiedenis van Suriname. De creolen na de afschaffing van de slavernij Geschiedenis van Suriname De creolen na de afschaffing van de slavernij 1863-1873: het staatstoezicht Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werden de Surinaamse slaven vrije burgers. Vanaf nu werden

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:8005

ECLI:NL:RBDHA:2017:8005 ECLI:NL:RBDHA:2017:8005 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 17072017 Datum publicatie 03082017 Zaaknummer C/09/522456 / FA RK 168986 Rechtsgebieden Personen en familierecht Bijzondere kenmerken

Nadere informatie

OVEREENKOMST. hierna ook gezamenlijk te noemen : partijen. nemen het volgende in overweging :

OVEREENKOMST. hierna ook gezamenlijk te noemen : partijen. nemen het volgende in overweging : OVEREENKOMST 1. De publiekrechtelijke rechtspersoon Waterschap Hunze en Aa s, gevestigd te ( 9640 AD ) Veendam aan het Aquapark 5, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer H. Küpers, secretaris-directeur,

Nadere informatie

Stadsarchief Rotterdam, Digitale Stamboom http://www.stadsarchief.rotterdam.nl/

Stadsarchief Rotterdam, Digitale Stamboom http://www.stadsarchief.rotterdam.nl/ Stadsarchief Rotterdam, Digitale Stamboom http://www.stadsarchief.rotterdam.nl/ Dopeling Gerrit Vader Jan Ariense Moeder Maritie Gerrits Getuige Annetie Gerrits Plaats Rotterdam Datum doop 12-06-1697 Wonende

Nadere informatie

Inventaris van het digitaal duplicaat van het archief van de Koloniale Raad van Suriname,

Inventaris van het digitaal duplicaat van het archief van de Koloniale Raad van Suriname, Nummer archiefinventaris: 1.05.11.02 Inventaris van het digitaal duplicaat van het archief van de Koloniale Raad van Suriname, 1832-1862 Auteur: E. Hoogendijk Nationaal Archief, Den Haag 1932 Copyright:

Nadere informatie

Blad 1 van 14. Kenmerk: 2009E26251ER KADASTERVERKLARING

Blad 1 van 14. Kenmerk: 2009E26251ER KADASTERVERKLARING Blad 1 van 14 Kenmerk: 2009E26251ER 1 KADASTERVERKLARING Heden, twaalf oktober tweeduizend negen, verklaar ik, mr. Joseph Louis Michel van Erp, notaris gevestigd te Amsterdam, op verzoek van: 1. a. Watze

Nadere informatie

Inventaris van het digitaal duplicaat van het archief van het Commissariaat voor de Inlandse Bevolking van Suriname, (1813) (1855)

Inventaris van het digitaal duplicaat van het archief van het Commissariaat voor de Inlandse Bevolking van Suriname, (1813) (1855) Nummer archiefinventaris: 1.05.11.06 Inventaris van het digitaal duplicaat van het archief van het Commissariaat voor de Inlandse Bevolking van Suriname, (1813) 1828-1845 (1855) E. Hoogendijk Nationaal

Nadere informatie

Markezaken-wegen. Mark Stokkum en Herike

Markezaken-wegen. Mark Stokkum en Herike Markezaken-wegen Mark Stokkum en Herike Op den huyse Warmelo den 4 van zomermaand 1810. Aan den verw. markenrigter van Stokkum proc. W. Hulsken te Goor. Den drost in het eerste kwartier departement Overijssel.

Nadere informatie

Cor Hendriks: Inburgering in vroeger tijden (1)

Cor Hendriks: Inburgering in vroeger tijden (1) Cor Hendriks: Inburgering in vroeger tijden (1) ORDONNANTIE Waar na de Perzoonen die van buyten in deze Stad komen woonen zig voortaan zullen moeten Reguleeren. By de Vroedschap der Stad UTRECHT gearresteert

Nadere informatie

==================================================================== Artikel 1

==================================================================== Artikel 1 Intitulé : Landsverordening grensregeling Citeertitel: Landsverordening grensregeling Vindplaats : AB 1990 no. GT 23 Wijzigingen: Geen Artikel 1 1. Grensregeling wordt onderscheiden in: a. de geïsoleerde

Nadere informatie

Blijkens bovenstaande meetkaart van 1784 bestond de plantage reeds vóór De oudste naam is Picoibo of Picoribo. chronologie: 1708 weduwe Labory

Blijkens bovenstaande meetkaart van 1784 bestond de plantage reeds vóór De oudste naam is Picoibo of Picoribo. chronologie: 1708 weduwe Labory Suikerplantage Overtoom aan de Para-kreek Auteur: Philip Dikland, 2005 ; aangevuld 2012. Volksnaam Juran = Juran Parakreek, rechteroever in het afvaren Volgorde in het afvaren: Mattewaribo, Overtoom, Onverwacht

Nadere informatie

De nagelaten goederen, het actief uitmakende van evengenoemden Boedel en Nalatenschap, bestaan in, als hier gebragt worden.

De nagelaten goederen, het actief uitmakende van evengenoemden Boedel en Nalatenschap, bestaan in, als hier gebragt worden. Memorie van Aangifte des Boedels en Nalatenschap van Abe Scheltes Brandsma, indertijd boer gewoond hebbende te Tjerkgaast en aldaar overleden den vijfden September achttienhonderd zesentwintig door Hendrik

Nadere informatie

bron Burgerlijke stand - overlijden Koudekerk aan den Rijn toegangsnummer inventarisnummer 60 aktenummer 24 naam

bron Burgerlijke stand - overlijden Koudekerk aan den Rijn toegangsnummer inventarisnummer 60 aktenummer 24 naam Hazerswoude Doopboek Gereformeerd p.25 dd.14-10-64: den 14.Octob[er] (kind) Gerrit (ouders) Klaas Roest en Aaltje Jansz Verganst (getuige) Neeltje Weselenburg. (Aantekening bij de datum:) te Boskoop gedoopt.

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d P r o v i n c i e F l e v o l a n d S t a t e n v o o r s t e l Aan: Provinciale Staten Onderwerp: Wijziging Grondwaterheffingsverordening Flevoland. Statenvergadering: 6 december 2001 Agendapunt: 11 1.

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Plantage La Prosperité (District Boven-Para, Suriname),

Inventaris van het archief van de Plantage La Prosperité (District Boven-Para, Suriname), Nummer archiefinventaris: 2.20.37.05 Inventaris van het archief van de Plantage La Prosperité (District Boven-Para, Suriname), 1823-1924 Auteur: A.Th. Pengel Nationaal Archief, Den Haag 1987 Copyright:

Nadere informatie

AKTE VAN VESTIGING HYPOTHEEK EN PANDRECHTEN

AKTE VAN VESTIGING HYPOTHEEK EN PANDRECHTEN 1 AKTE VAN VESTIGING HYPOTHEEK EN PANDRECHTEN Heden, +, verschenen voor mij, mr. Jan Wim Weggemans, notaris in de gemeente Bellingwedde: HYPOTHEEKGEVER 1. de heer KOENO NOMDEN, wonende te 9566 PK Veelerveen,

Nadere informatie

Gaarder Geervliet 6-9-1743: dito hebben Maartje Spruijt en Johannes van Aalst haar aangegeven om te trouwen Pro Deo.

Gaarder Geervliet 6-9-1743: dito hebben Maartje Spruijt en Johannes van Aalst haar aangegeven om te trouwen Pro Deo. Index trouwen district II (Geervliet) Trouwboek Geervliet 6-9-1743: den 6 september sijn in ondertrouw opgenomen Hannis van Aalst J.M. Met Maartje Spruijt J.D. welke personen hier getrouwd zijn den 6 october

Nadere informatie

In den Name Godes. Amen

In den Name Godes. Amen 1 4139-103 18-11-1754 In den Name Godes Amen Op heden, den 18 de dags der maant november, synde sondags des avonds de clok omtrent 9 uren in den jare na Christie geboorten Aº 1754, Compareerde voor my

Nadere informatie

Booker Zaandam juli 1802

Booker Zaandam juli 1802 Booker Zaandam 6127-98 7 juli 1802 Testament van egtelieden die verklaarde beneeden tweeduizend gulden gegoed te zijn en is hier in geen fidei commies Art. 51 Heden den zevende julij in den jaare achttienhondert

Nadere informatie

Inventaris van het digitaal duplicaat van de archieven van het Hof van Civiele en Criminele Justitie en Gerechtshof in Suriname,

Inventaris van het digitaal duplicaat van de archieven van het Hof van Civiele en Criminele Justitie en Gerechtshof in Suriname, Nummer archiefinventaris: 1.05.11.03 Inventaris van het digitaal duplicaat van de archieven van het Hof van Civiele en Criminele Justitie en Gerechtshof in Suriname, 1828-1849 Auteur: E. Hoogendijk Nationaal

Nadere informatie

Besluit aangaande uitgifte in erfpacht van gronden toebehorende aan de gemeente

Besluit aangaande uitgifte in erfpacht van gronden toebehorende aan de gemeente CVDR Officiële uitgave van Almelo. Nr. CVDR36911_1 3 juni 2016 Besluit aangaande uitgifte in erfpacht van gronden toebehorende aan de gemeente Gemeenteblad van Almelo Geldende tekst regelingnummer: 2068

Nadere informatie

Het verdwenen Huis te Bijweg

Het verdwenen Huis te Bijweg Bijlage bij Het verdwenen Huis te Bijweg in twee delen gepubliceerd in HeerlijkHeden 156 en 157 In deze bijlage vindt u: 1. een overzicht van nazaten van de familie Van Ittersum van Huis te Bijweg 2. een

Nadere informatie

PUBLICATIEBLAD. LANDSVERORDENING van de 8'*^mei 2010 tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek^ (Landsverordening herziening namenrecht)

PUBLICATIEBLAD. LANDSVERORDENING van de 8'*^mei 2010 tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek^ (Landsverordening herziening namenrecht) A 2010 l**l N 29 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 8'*^mei 2010 tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek^ (Landsverordening herziening namenrecht) IN NAAM DER KONINGIN! In overweging genomen

Nadere informatie

Artikel 1 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN

Artikel 1 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN WET van 20 maart 1981 tot instelling van een Algemeen Oudedagsvoorzieningsfonds (S.B. 1981 no. 30), gelijk zij luidt na de daarin aangebrachte wijzigingen bij S.B. 1981 no. 190, S.B. 1982 no. 74, S.B.

Nadere informatie

A 2014 N 5 PUBLICATIEBLAD. LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, van de 29 ste uitvoering van artikel 28a van de Zegelverordening

A 2014 N 5 PUBLICATIEBLAD. LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, van de 29 ste uitvoering van artikel 28a van de Zegelverordening A 2014 N 5 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, van de 29 ste uitvoering van artikel 28a van de Zegelverordening 1908 1. januari 2014, ter In overweging genomen hebbende: IN NAAM

Nadere informatie

Overeenkomst vredes- en humanitaire operaties 2003

Overeenkomst vredes- en humanitaire operaties 2003 Overeenkomst vredes- en humanitaire operaties 2003 Overeenkomst vredes- en humanitaire operaties De ondergetekenden: a. De Staat der Nederlanden, gevestigd te s-grevenhage, in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

Database Gelderse persoonsnamen van het Gelders Archief: helaas met structurele fouten. Aanvulling op publicatie van genealogiedomein d.d.

Database Gelderse persoonsnamen van het Gelders Archief: helaas met structurele fouten. Aanvulling op publicatie van genealogiedomein d.d. Aanvulling op publicatie van genealogiedomein d.d. 5 juli 2011 Personenzoeker Gelders Archief http://www.archieven.nl/nl/zoeken?miview=tbl&mivast=0&mizig=128&miadt=37&milang=nl 06.02.1772 den 6 februarij

Nadere informatie

Het geboorteboek van de schout van het eiland Schokland,

Het geboorteboek van de schout van het eiland Schokland, Het geboorteboek van de schout van het eiland Schokland, 1811 Het origineel is aanwezig in het gemeente-archief te Kampen (DTB 416) transcriptie: Bruno Klappe, Eindhoven versie: mei 2012 Email: bruno.klappe@schokkervereniging.nl

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1997 161 Wet van 10 april 1997 tot wijziging van de artikelen 5 en 9 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en in verband daarmede van enige andere

Nadere informatie

Richtlijnen Vestigingsverordening Bedrijven Directie Economische Zaken, Handel en Industrie

Richtlijnen Vestigingsverordening Bedrijven Directie Economische Zaken, Handel en Industrie Richtlijnen Vestigingsverordening Bedrijven Directie Economische Zaken, Handel en Industrie Ingevolge artikel 17 van de Landsverordening Vestigingsverordening Bedrijven (AB 1990 No. GT 55) is deze landsverordening

Nadere informatie

De belasting op het gemaal en de admodiatie

De belasting op het gemaal en de admodiatie De belasting op het gemaal en de admodiatie De Wet belasting op het gemaal van 1822 opende de mogelijkheid de accijns eventueel door middel van uitkoop of admodiatie te heffen. De bedoeling ervan was het

Nadere informatie