Aangifte doen. Rotterdam-Rijnmond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aangifte doen. Rotterdam-Rijnmond"

Transcriptie

1 Aangifte doen Rotterdam-Rijnmond

2 Als u slachtoffer bent geworden van een strafbaar feit, kunt u op verschillende manieren aangifte doen. Welke manier u kiest, hangt af van uw persoonlijke situatie en van het delict waarvan u aangifte wilt doen. Voor aangifte van een geweldsmisdrijf moet u altijd persoonlijk naar het politiebureau. Hoe kunt u aangifte doen? Alle mogelijkheden op een rijtje: 1 Persoonlijk, op het districtsbureau van het politiedistrict waarin u woont De baliemedewerker neemt uw aangifte op. 2 U kunt een afspraak maken voor het doen van aangifte Als het erg druk is op het politiebureau, of als uw aangifte niet veel haast heeft, kunt u ook een afspraak maken om op een later tijdstip aangifte doen. 3 Telefonisch op het algemeen telefoonnummer van de politie U belt naar het landelijk telefoonnummer van de politie ( , lokaal tarief) en maakt een belafspraak. Een medewerker belt u dan op het afgesproken tijdstip terug. Tijdens dit telefoongesprek wordt uw aangifte opgenomen en ingevoerd in het centrale registratiesysteem van de politie. Na het telefoongesprek stuurt de politie uw aangifte naar u op. Helaas kunt u niet van alle delicten telefonisch aangifte doen. Alleen eenvoudige, niet ernstige delicten, waarvan geen aanknopingspunten bestaan waarmee de politie de zaak kan oplossen, komen voor telefonische aangifte in aanmerking. Zo n aanknopingspunt kan een bruikbaar signalement zijn, aanwijzingen over de identiteit van de verdachte, of de aanwezigheid van sporen. 4 Aangifte doen via internet Als u beschikt over een computer met internetaansluiting kunt u ook via internet aangifte doen. U surft naar de website (www.politie.nl) en klikt door naar de regio Rotterdam-Rijnmond. Volg de instructies. Nadat u alle gegevens hebt ingevuld, verstuurt u de aangifte. U krijgt dan een code waarmee u na vijf werkdagen uw aangifte van het internet kunt halen. Op de website kunt u zien welke delicten in aanmerking komen voor aangifte via het internet. Ook hier gaat het om eenvoudige, niet ernstige delicten zonder opsporingsaanwijzingen. 5 Aangifte van winkeldiefstal Winkeliers kunnen voor aangifte van winkeldiefstal gebruik maken van het door het MKB verstrekte landelijk formulier winkeldiefstal. Wat gebeurt er met uw aangifte? Uw aangifte komt terecht in het centrale registratiesysteem van de politie. Per dag bekijkt een politiechef de binnengekomen aangiften aan de hand van de

3 richtlijn Aanwijzing opsporing voor de politieregio Rotterdam-Rijnmond van het Openbaar Ministerie. De richtlijn bepaalt wat er met uw aangifte gebeurt. Zo wordt bijvoorbeeld een woninginbraak altijd direct onderzocht. Bij fietsendiefstal wordt gekeken naar aanknopingspunten voor de politie. Is er een signalement van de dader, of zijn er sporen aanwezig? Als dat niet het geval is, gebruikt de politie uw aangifte om een beeld te krijgen van de criminaliteit in uw gemeente en in de regio. Dat beeld maakt het mogelijk speciale opsporingsprojecten te houden. Het is daarom verstandig van alle strafbare feiten altijd aangifte te doen. De mate waarin een zaak wordt onderzocht, heeft te maken met: de aanwezige aanknopingspunten voor succesvolle opsporing of het, enkele uitzonderingen daar gelaten, een aangifte betreft tegen een bekende dader hoe ernstig het strafbare feit is, en of het gepleegde strafbare feit een belangrijke maatschappelijke betekenis heeft. De (aangiften van) zeer ernstige strafbare feiten worden direct onderzocht door aparte opsporingsteams. Een speciale stuurgroep van de politie en het Openbaar Ministerie volgt deze onderzoeken nauwgezet. Een voorbeeld van een zeer ernstig delict is een geweldsmisdrijf met dodelijke afloop. Wanneer uw aangifte in onderzoek wordt genomen, legt de politie hier een zaakdossier van aan. De politiechef bespreekt deze dossiers regelmatig met het Openbaar Ministerie. In zo n bespreking wordt besloten welke zaakdossiers met welke prioriteit behandeld worden. Ook de voortgang van de lopende onderzoeken komt aan de orde. De politiechef bespreekt uw zaakdossier maximaal drie keer met het Openbaar Ministerie. Binnen deze periode van drie keer zes weken zijn er drie mogelijkheden: 1 De politie neemt uw aangifte in onderzoek en stuurt het zaakdossier naar het Openbaar Ministerie.

4 2 De politie staakt het onderzoek naar uw aangifte omdat er geen verdachte bekend is geworden. Uw zaakdossier wordt gebruikt om een beeld te krijgen van de criminaliteit in de regio Rotterdam- Rijnmond en van uw omgeving in het bijzonder. 3 Uw aangifte wordt na onderzoek terzijde gelegd ( geseponeerd ) omdat er niet voldoende bewijs tegen de bekende verdachte is gevonden. Ook dan gebruikt de politie uw zaakdossier om een beter beeld te krijgen van de criminaliteit in de regio en uw omgeving. Het kan voorkomen dat de politie uw aangifte niet direct onderzoekt, maar dat op een later tijdstip alsnog doet. Bijvoorbeeld als er later alsnog aanknopingspunten in de zaak komen, of als het strafbare feit deel uitmaakt van een breder probleem. Van zo n probleemgerichte aanpak is sprake als een groep daders de strafbare feiten pleegt, als het gaat om een serie strafbare feiten die bij elkaar lijken te horen, of als er door de strafbare feiten sprake is van ernstige aantasting van de veiligheid of leefbaarheid in de buurt. Als elk aanknopingspunt ontbreekt, wordt uw aangifte niet in onderzoek genomen. In zo n geval gebruikt de politie uw aangifte voor het opstellen van een criminaliteitsbeeld. Zo n criminaliteitsbeeld is belangrijk voor de politie, die aan de hand van het beeld kan bepalen waar extra politietoezicht moet komen en waar gerichte acties nodig zijn. Ook kan de politie ontwikkelingen in een bepaald gebied ermee volgen en er, als dat nodig is, op reageren. Zo kunnen de juiste mensen op de juiste plaatsen worden ingezet en zorgen we voor een veiliger woonomgeving voor de inwoners van onze regio. Word ik op de hoogte gehouden? Nadat u aangifte heeft gedaan, hoort u of uw aangifte (direct) in onderzoek is genomen of niet. Als uw aangifte in onderzoek wordt genomen, krijgt u - als u dat wilt - informatie over de voortgang en de afloop van het onderzoek. De politie houdt u dan gedurende het onderzoek schriftelijk op de hoogte van de beslissingen die zij in overleg met het Openbaar Ministerie neemt. Als besloten wordt om uw aangifte niet verder in onderzoek te nemen, vertelt de politie u schriftelijk wat de redenen daarvoor zijn. In dezelfde brief geeft de politie aan hoe u bij het Openbaar Ministerie tegen die beslissing bezwaar kunt maken. Valse aangifte Het doen van valse aangifte is strafbaar. Als dit tijdens een onderzoek blijkt, dan wordt de aangever vervolgd en worden de door de politie gemaakte kosten op hem/haar verhaald. Dus: Uw aangifte wordt altijd opgenomen en door een politiechef bekeken. Vervolgens neemt de politie uw aangifte in onderzoek. Alleen als blijkt dat er geen enkel aanknopingspunt is dat kan leiden tot de aanhouding en/of vervolging van een verdachte, staakt de politie het onderzoek naar uw aangifte. Uw aangifte wordt altijd gebruikt om een beeld te krijgen van de criminaliteit in uw buurt, zodat de politie nóg gerichter kan werken aan uw veiligheid.

5 Hoe kunt u aangifte doen? Diefstal van bijv. fiets tas* GSM portemonnee* Diefstal uit bijv. auto tuin tas* (kelder)box, garage, schuurtje Vernieling Graffiti (Poging) inbraak (geen woning) Verloren/gevonden voorwerpen (excl. sleutels, rij-, kenteken, identiteitsbewijs of paspoort**) In Vlaardingen dient u aangifte te doen bij de gemeente Diefstal van bijv. auto/motor bromfiets/scooter rij-, kenteken,- identiteitsbewijs of paspoort Ja Is er iets bekend van dader(s)? en/of Is er op enige manier geweld gebruikt? Nee U heeft drie keuzes om aangifte te doen Persoonlijk aangifte doen bij het politiebureau Voorbeeld Een mobiele telefoon die gestolen is uit een tas kan wel via internet of telefonisch worden aangegeven. Wordt een telefoon echter uit uw handen gegrist, dan is er sprake van een vorm van geweld en kunt u alleen persoonlijk aan het politiebureau aangifte doen. U heeft drie keuzes om aangifte te doen Telefonisch (lokaal tarief) Internet Persoonlijk aangifte doen bij het politiebureau Persoonlijk aangifte doen bij het politiebureau Woninginbraak Andere feiten * Indien zich hierin rij-, kenteken-, identiteitsbewijs of paspoort bevinden, dan moet u persoonlijk aangifte doen. ** Gaat het om deze voorwerpen, dan kunt u alleen persoonlijk aangifte doen.

6 Bij deze bureaus kunt u aangifte doen District Rotterdam-Centrum Hoofdbureau 24 uur per dag Doelwater AH Rotterdam District Schiedam en Waterweg Districtsbureau Schiedam Bijdorpplein JE Schiedam Districtsbureau Vlaardingen Delftseveerweg JJ Vlaardingen Bureau Maassluis Westlandseweg CZ Maassluis Bureau Hoek van Holland Planciushof GC Hoek van Holland District Rotterdam-West Districtsbureau Marconiplein Schiedamseweg AT Rotterdam Bureau Overschie Burg. Baumannlaan AJ Rotterdam District Noord Districtsbureau Noord Prins Frederik Hendrikstraat ES Rotterdam Bureau Berkel en Rodenrijs Raadhuislaan DB Berkel en Rodenrijs Bureau Heer Bokelweg Heer Bokelweg 157a 3032 AD Rotterdam District Oost Districtsbureau J.J.P. Oudsingel Dr. J.J.P. Oudsingel EG Rotterdam Bureau Capelle aan den IJssel Slotlaan AL Capelle aan den IJssel Bureau Taborstraat Taborstraat EW Rotterdam Bureau Crooswijk Ma t/m vr uur Boezemsingel EA Rotterdam Bureau Zevenkampsering Zevenkampsering HG Rotterdam Bureau Krimpen aan den IJssel Albert Schweitzerlaan HD Krimpen aan den IJssel District Feijenoord-Ridderster Districtsbureau Veranda Cor Kieboomplein MK Rotterdam Bureau Ridderkerk Ma t/m za uur Kievitsweg AE Ridderkerk Bureau Maashaven Maashaven NZ AE Rotterdam Bureau Sandelingplein Ma t/m za uur Groene Hilledijk AK Rotterdam District Zuid Districtsbureau Zuidplein Zuidplein CN Rotterdam Bureau Hoogvliet Ma t/m vr uur Middenbaan noord EM Hoogvliet Bureau Barendrecht Maasstraat AD Barendrecht Bureau Rozenburg Molenweg AT Rozenburg District De Eilanden Districtsbureau Spijkenisse Schoutstraat ER Spijkenisse Bureau Hellevoetsluis Bruggehoofd DB Hellevoetsluis Bureau Middelharnis Olympiaweg DL Sommelsdijk Januari 2006

Als uw kind in aanraking komt met de politie

Als uw kind in aanraking komt met de politie Als uw kind in aanraking komt met de politie Inhoud 3 > Als uw kind in aanraking komt met de politie 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het traject in jeugdstrafzaken 7 > Officier van justitie en

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling)

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 OnderToezichtStelling Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven

Nadere informatie

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Inhoud 3 > Als uw kind onder toezicht gesteld wordt 4 > Maatregel van kinderbescherming 5 > De rol van de Raad 6 > De rechter 7 > De gezinsvoogd 8 > Wie doet wat

Nadere informatie

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan?

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. Daarna hoort u

Nadere informatie

Veilig in de winkel 1

Veilig in de winkel 1 Veilig in de winkel 1 Inleiding Winkelcriminaliteit is een ernstig probleem. De schade voor de detailhandel wordt geschat op jaarlijks 1 miljard. Bovendien nemen geweld en agressie in de winkel toe. Gelukkig

Nadere informatie

Schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer?

Schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer? Schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer? Het Waarborgfonds Motorverkeer kan uitkomst bieden Het kan iedereen overkomen: u wordt aangereden door een motor voertuig en de dader rijdt door of

Nadere informatie

I N F O R M A INFORMA T I E TIE

I N F O R M A INFORMA T I E TIE HEEFT HEEFT U U EEN EEN KLACHT? INFORMATIE Ook als u niet tevreden bent horen wij dat graag Een tevreden klant is het belangrijkste doel van Vallei Wonen. Daar richten wij onze dienstverlening op in en

Nadere informatie

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Inhoud 3 > Als uw kind onder toezicht gesteld wordt 3 > Ondertoezichtstelling 4 > Maatregel van kinderbescherming 5 > De rol van de Raad 6 > De rechter 6 > De gezinsvoogd

Nadere informatie

Een klacht of bezwaar indienen.

Een klacht of bezwaar indienen. Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat? Een klacht is geen bezwaar, een bezwaar is geen klacht Klacht Een klacht maakt u telefonisch aan het CIZ kenbaar of schriftelijk (per post). U richt uw klacht

Nadere informatie

Inhoudsopgave. N.B. Waar in deze brochure hij staat, kan ook zij worden gelezen.

Inhoudsopgave. N.B. Waar in deze brochure hij staat, kan ook zij worden gelezen. U wordt verdacht Inhoudsopgave Deze brochure 2 Aanhouding en verhoor 2 Inverzekeringstelling 2 Uw advocaat 3 De reclassering 3 Verlenging van de inverzekeringstelling of niet 4 Beperkingen en rechten

Nadere informatie

613093 omslag terechtstaan 16-08-2006 10:07 Pagina 2. U moet terechtstaan

613093 omslag terechtstaan 16-08-2006 10:07 Pagina 2. U moet terechtstaan 613093 omslag terechtstaan 16-08-2006 10:07 Pagina 2 U moet terechtstaan 613093 binnenwerk terechtstaan 16-08-2006 10:08 Pagina 2 613093 binnenwerk terechtstaan 16-08-2006 10:08 Pagina 1 Inhoud Deze brochure

Nadere informatie

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten?

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten? werk.nl uwv.nl Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u weten wat voor u in uw situatie geldt? Kijk dan op werk.nl. Als u

Nadere informatie

Handreiking Agressie en Geweld. Naar een effectieve aanpak van agressie en geweld

Handreiking Agressie en Geweld. Naar een effectieve aanpak van agressie en geweld Handreiking Agressie en Geweld Naar een effectieve aanpak van agressie en geweld Inhoud Deel I Algemeen 5 Eenduidigheid van aanpak Wat is agressie en geweld? Wie is verantwoordelijk voor de aanpak? Hoe

Nadere informatie

Wat u moet weten over privacy en klachten

Wat u moet weten over privacy en klachten Wat u moet weten over privacy en klachten Wie is volgens de wet cliënt van Jeugdbescherming west? In de privacyfolder gaat het om de rechten van de cliënt. Een cliënt is iedereen die voor hulp bij Jeugdbescherming

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015

Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015 Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015 Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg met verblijf. Deze eigen bijdrage betaalt u in de volgende gevallen: U woont in een zorginstelling of verblijft daar

Nadere informatie

Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan?

Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan? uwv.nl werk.nl Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan? Wat u moet weten als u al enige tijd ziek bent Wilt u meer informatie? Meer informatie vindt u op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw uitkering?

Nadere informatie

Hoe vraagt u gesubsidieerde rechtsbijstand of mediation aan?

Hoe vraagt u gesubsidieerde rechtsbijstand of mediation aan? Hoe vraagt u gesubsidieerde rechtsbijstand of mediation aan? Inhoud Deze brochure 2 Rechtsbijstand of mediation 2 - Waar kunt u terecht met uw juridische probleem, vraag of conflict? 2 - Hoe helpt het

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt en nu?

Arbeidsongeschikt en nu? AEGON Arbeidsongeschiktheidsverzekering Arbeidsongeschikt en nu? Als u arbeidsongeschikt raakt, heeft u veel te regelen. U bent niet alleen bezig met beter worden, maar u heeft daarnaast nog de zorg over

Nadere informatie

Gezag, omgang en informatie

Gezag, omgang en informatie Gezag, omgang en informatie Burgerlijk Wetboek, Boek 1 Titel 14 Het gezag over minderjarige kinderen Artikel 245 1. Minderjarigen staan onder gezag. 2. Onder gezag wordt verstaan ouderlijk gezag dan wel

Nadere informatie

Hoe kunt u Nederlander worden in het buitenland?

Hoe kunt u Nederlander worden in het buitenland? Hoe kunt u Nederlander worden in het buitenland? 1. Waarom deze publicatie? Wat moet u doen om de Nederlandse nationaliteit te krijgen? Deze vraag staat centraal in de publicatie die u nu leest. De publicatie

Nadere informatie

huiselijk geweld en kindermishandeling

huiselijk geweld en kindermishandeling Basismodel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Stappenplan voor het handelen bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Basismodel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Ik heb een klacht, wat nu? Landelijk Meldpunt

Ik heb een klacht, wat nu? Landelijk Meldpunt Ik heb een klacht, wat nu? Landelijk Meldpunt Z0rg Het Landelijk Meldpunt Zorg helpt u verder! Soms loopt het contact met uw zorgverlener anders dan u had verwacht. Er ging bijvoorbeeld iets mis bij uw

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? uwv.nl werk.nl Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/werkloos.

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

Hoe krijgt u de Nederlandse nationaliteit terug? Optie- en naturalisatieprocedure voor oud-nederlanders

Hoe krijgt u de Nederlandse nationaliteit terug? Optie- en naturalisatieprocedure voor oud-nederlanders Hoe krijgt u de Nederlandse nationaliteit terug? Optie- en naturalisatieprocedure voor oud-nederlanders Inhoudsopgave 1. Waarom deze publicatie? 2. Nederlandse nationaliteit terugkrijgen in het kort 3.

Nadere informatie

Als de Raad u om informatie vraagt

Als de Raad u om informatie vraagt Als de Raad u om informatie vraagt Inhoud 3 > Als de Raad u om informatie vraagt 5 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Onderzoek door de Raad 7 > Uw medewerking is belangrijk 8 > Uw medewerking bij

Nadere informatie

U heeft een huisverbod... Wat nu?

U heeft een huisverbod... Wat nu? U heeft een huisverbod... Wat nu? Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd Over deze folder U heeft zojuist een huisverbod gekregen. De politie heeft u daarbij deze folder

Nadere informatie