Leverancier Informatie Formatief toetsen. formatieve (methodeonafhankelijke) o.a. Taal en rekenen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leverancier Informatie Formatief toetsen. formatieve (methodeonafhankelijke) o.a. Taal en rekenen"

Transcriptie

1 Leverancier Informatie Formatief toetsen Beschrijving Biedt de leverancier formatieve (methodeonafhankelijke) toetsen aan? AMN AMN biedt methodeonafhankelijke toetsen aan voor o.a. Taal en rekenen Andriessen A-vision Teletoets, een webbased Nee toetspakket gericht op examens (en de bijbehorende logistiek). Het is dus meer een stukje software om toetsen digitaal af te nemen. Zelf hebben ze geen toetsen. Route VO, een leerlingvolgsysteem. Nee, meer summatief. Bettermarks Digitale differentiatie voor rekenen en wiskunde., je kunt leerlingen opgaven toewijzen, ze deze laten oefenen en de resultaten meteen bekijken.

2 Boom uitgevers BV (Meppel), Koninklijke Leerlingvolgsysteem Nee, toetsen worden op slechts een moment in het jaar afgenomen (wel zelf bepalen wanneer). Bureau ICE TOA: webbased toets- en leerlingvolgsysteem voor het Voortgezet Onderwijs.. TOA is een compleet, methodeonafhankelijk, online toets- leerlingvolgsysteem. In de TOA zijn zo'n 850 toetsen beschikbaar die door scholen flexibel ingezet worden om het niveau van hun leerlingen in kaart te brengen, sterke en minder sterke kanten van leerlingen/klassen/jaarlagen te identificeren en daarop te handelen. Cito Volgsysteem vernieuwd vanaf 2015/16 Nee.

3 Diatoetsen Diatoetsen biedt een leerlingvolgsysteem., de toetsuitslag vormt het startpunt voor leren, waarbij de leerlingen zien hoever ze zijn en wat hun sterke en zwakke punten zijn. De toetsen sluiten aan bij het niveau van de leerlingen, niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk. Zo zijn leerlingen gemotiveerder om te leren en worden volgtoetsen groeitoetsen. Magister Magister is een softwarepakket voor het VO waarin een school zaken kan regelen zoals administratie, cijfers, verzuim, etc. Het biedt zelf geen toetsen, maar faciliteert de zaken er omheen. Nee Malmberg BV Malmberg heeft de adaptieve Engelse grammatica trainer JUMP ontwikkeld., leerlingen maken opgaven en krijgen meteen feedback over de gemaakte opdracht. Zo hebben zij inzicht in wat ze goed en fout doen. Muiswerk Het basisprincipe van de Muiswerkprogramma's is dat diagnostische toetsen uitzoeken welke gebieden de leerling onvoldoende beheerst. Vervolgens selecteert het programma de oefeningen die daarbij aansluiten. Leerlingen werken op die manier alleen aan hun zwakke plekken.

4 Noordhoff Uitgevers (Groningen) Stepping Stone is een methode Engels voor het VO. Test Yourself is een onderdeel van deze methode. Paragin BV Remindo, een online platform voor Formatieve toetsen kunnen het ontwikkelen van toetsvragen en m.b.v. het systeem worden toetsen/toetsmatrijzen en het afgenomen. afnemen hiervan bij deelnemers in een beveiligde online afnameomgeving. Rekentuin en Taalzee (Oefenweb) Oefenweb is een spin-off van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en in 2009 opgericht door de UvA Holding en de Programmagroep Psychologische Methodenleer van de UvA. Inmiddels heeft ook Cito, expert in het ontwikkelen en afnemen van examens en toetsen, een belang in Oefenweb.

5 ThiemeMeulenhoff Got it is een adaptieve online leeromgeving voor rekenen en taal. Centraal in Got it staat de individuele aanpak met het actuele niveau van de leerling als uitgangspunt. Uitgeverij Deviant Deviant biedt voor o.a. Taal en rekenen een online oefen- en toetsprogramma voor 1F t/m 3F.

6 Diagnostisch toetsen Heeft de leverancier diagnostische toetsen?, de toetsen taal en rekenen leveren een rapportage die per domein aangeeft hoe een leerling scoort op de verschillende onderdelen. De toetsen kunnen meerdere keren per jaar worden afgenomen. Vakken, leerjaren en onderwijstypen Voor welke vakken, leerjaren en onderwijstypen zijn er toetsen? Taal, rekenen en Engels op de referentieniveaus 0F t/m 3F Diagnostische toetsen gebaseerd op cognitieve / leerlingmodellen Worden er op basis van de resultaten op de toets concrete suggesties gegeven voor het leerproces / de ontwikkeling van de leerling te versterken? Wanneer er op een onderdeel lager dan 75% wordt gescoord, wordt er in een verdiepende rapportage aangegeven binnen welke onderwerpen fouten zijn gemaakt. Op deze manier kan er gerichte ondersteuning worden geboden. Nee Examentoetsen Nee Als aanvulling op de uitkomst van de test kan een begeleidingsoverzicht worden verstrekt. Hierin wordt per leerling zichtbaar op welke geteste onderdelen extra begeleiding gewenst is. De test kan in de schoolloopbaan meerdere keren afgenomen worden. Groep 8 t/m klas 4. Onderdelen zijn rekenen, begrijpend lezen, woordenschat, spelling en Engels. Ze zijn bezig met de ontwikkeling van begeleidingsadviezen/ handelingsplannen voor de docenten. Bettermarks analyseert fouten en de gevolgde aanpak van elk individu en herkent de systematische aandachtspunten hierachter, over alle gebieden heen. Op basis van de gemaakte fouten krijgen leerlingen individuele feedback, gedetailleerde uitleg, hints en opgaven aangeboden om hun persoonlijke ontwikkelpunten te verbeteren. Geschikt voor leerlingen met rekenniveau 1F, 2F en 3F. Geschikt voor wiskundeniveau vmbo gt, havo en vwo., op basis van de rapportages kan de docent direct zien welke onderdelen de leerlingen moeilijk vonden. Leerlingen kunnen eenvoudig extra oefeningen maken. Hiermee kan er veel meer gedifferentieerd worden gewerkt. Docenten kunnen inzien welke oefeningen het minst goed gemaakt zijn en kunnen hier individueel of klassikaal aandacht aan geven. Leerlingen kunnen ook op hogere niveaus opdrachten maken (vwo-opgaven als havo leerlingen bijvoorbeeld).

7 Nee Het leerlingvolgsysteem Nee van Boom test uitgevers Onderwijs bestaat uit de Schoolvaardigheidstoets en Technisch Lezen, Begrijpend Lezen, Hoofdrekenen, Rekenen- Wiskunde en Spelling. Geschikt voor groep 3 t/m 8.. De toetsen in de TOA worden formatief ingezet. Uit de toetsen komt een diagnose, waaruit te lezen valt hoe een leerling staat ten opzichte van de lesstof (referentieniveaus, ERK of door het SLO omschreven doelen) en ten opzichte van zichzelf. Welke onderdelen nog verbeterd kunnen worden, welke onderdelen goed of zeer goed beheerst worden. In de TOA zijn methodeonafhankelijke toetsen beschikbaar voor de vakken Nederlands, rekenen, Engels, Frans, Duits, Spaans, wiskunde, natuurkunde, biologie en economie. Er zijn toetsen beschikbaar voor alle vaardigheden (bijvoorbeeld lezen, luisteren, woordenschat, schrijven, ) voor alle onderwijsniveaus (praktijkonderwijs tot en met uitstroom VWO) en voor alle leerjaren., de TOA biedt naast een betrouwbare uitslag over het niveau van leerlingen, ook een diagnose. Zo geeft de TOA een resultaat op de verschillende domeinen van rekenen en de verschillende aspecten van taalvaardigheid. De leerling (en docent) krijgt hiermee inzicht in zijn/haar sterke punten en waar verdere ontwikkeling gewenst is. De diagnose is vanwege de koppeling met de referentiekaders direct toe te passen in het onderwijs. Per onderdeel wordt het niveau gegeven, en het aantal antwoorden goed/fout. 1e t/m 3e klas VO. Vier toetsen (Toets 0, 1, 2 en 3). Taal, rekenen en Engels. Er is ook een volgsysteem voor het PO. Niet echt, al kan de leraar op basis van de rapportage differentiëren.

8 , in de docentmodule wordt bij de toetsresultaten op deelgebieden, en met behulp van leerlingprofielen, gedetailleerde informatie gegeven over sterke en minder sterke punten van de leerling. Aansluitend wordt er flexibel in te zetten oefenmateriaal aangeboden (Diaplus) of naar ander wetenschappelijk verantwoord materiaal verwezen. Om in te zetten in of buiten de klas. leerjaren 6,7,8 (PO), leerjaren 1,2,3 (vmbo) leerjaren 1,2,3 4 (havo, vwo). Voor de vakken taal, rekenen/wiskunde, Nederlands en Engels, er worden bijvoorbeeld bij begrijpend lezen enkele type lezers onderscheiden. Op basis van Diaplus is er gericht oefenstof aanwezig per type lezer. Ook voor het vak Engels is er oefenmateriaal dat aansluit bij verschillende lezerstypen. Diaplus biedt daarnaast een online tekstenbank waarin docenten en leerlingen teksten op onderwerp kunnen zoeken, op verschillende niveaus en voor verschillende lezerstypen. Zo kan per klas (of zelfs per leerling) een aantrekkelijke en zinvolle tekst worden gevonden. Ook zijn er oefentoetsen te vinden. Het geeft studenten, docenten en bestuurders inzicht in de eigen voortgang Alles Nee, de betrokkenen kunnen enkel zien waar ze meer aandacht aan moeten besteden op basis van de cijfers. JUMP is leerjaar onafhankelijk. Per leerling kan worden bekeken welke onderdelen behaald zijn, welke op schema lopen, en waar op vast wordt gelopen. Op basis hiervan kan er extra geoefend worden aan deze onderdelen. Ook kan worden ingezien welke vragen de leerlingen fout en goed gemaakt heeft. Verschillende programma's voor verschillende vakken (Economie, rekenen wiskunde, Engels, Spaans, frans, Duits, Nederlands), alle niveau en alle leerjaren, iedere leerling krijgt een gepersonaliseerd oefenprogramma, met uitleg, feedback en oefeningen. Docenten zien in het voortgangsoverzicht: of alle deeltoetsen gemaakt zijn, wat het behaalde niveau is, hoelang er geoefend is, en wat de situatie een of meer maanden terug was.

9 , Test Yourself. Dit zijn toetsen die leerlingen zelf kunnen maken ter voorbereiding op de hoofdstuktoets. Vmbo tot vwo, klas 1 t/m 6 Op basis van de uitkomst van Test Yourself is via Stepping Stone online extra training beschikbaar voor grammar, vocabulary en language helps. Nee, maar faciliteert de toetsomgeving. Niet van toepassing. Niet van toepassing., leerling en docent kunnen kijken Rekenen, Taal, Engels. 4 waar meer lesstof nodig is, doordat de t/m 18 jaar opdrachten inzicht geven in het niveau van een kind op de verschillende domeinen. Beheerders volgen de ontwikkeling van spelers in de backend. Dit biedt een overzicht van de taalontwikkeling van elke speler ten opzichte van leeftijdsgenoten. Het geeft tevens inzicht in veelgemaakte fouten, de sterke en zwakke punten van spelers en hoe zij zich door de tijd ontwikkelen. Hiermee bevat de backend belangrijke informatie om leerlingen effectief te kunnen instrueren op het gebied van taal. De backend is dan ook alleen toegankelijk voor docenten of ouders.

10 Iedere leerling start met een instaptoets, zodat duidelijk wordt hoe deze er voor staat. De resultaten worden weergegeven door middel van een kenniskaart. Het docentendashboard geeft inzicht in de voortgang en resultaat van iedere leerling. Door middel van een cirkel met meerdere 'lagen', waarin elke laag staat voor een onderdeel (zoals breuken of kommagetallen), kan de docent/leerling de voortgang per domein en onderdeel zien. Er kan vervolgens ingezoomd worden op elke onderdeel, waar de docent/leerling af kan lezen hoeveel de leerling geoefend heeft, hoe vaak, en hoe lang. Op basis hiervan kunnen er specifieke filmpjes worden gekeken met uitleg, of oefeningen worden gemaakt. Voor de leerling geldt dat wanneer een leerling een opgave niet goed maakt, hij eerst een foutmelding krijgt. Maakt hij de opgave daarna nogmaals fout dan verschijnt er een hint, een tip of een link naar een uitlegfilmpje. Pas na deze twee stappen en een derde fout antwoord, verschijnt het juiste antwoord. PO, VO beroepsonderwijs en pabo. Rekenen en taal. Doordat de resultaten kunnen worden bekeken, en deze via de kenniskaart aangeven hoe een leerling scoort op de verschillende onderdelen, kan de docent hier gericht actie op ondernemen. Elk stadium bestaat uit opdrachten, uitlegfilmpjes en theorie. Als een leerling een onderwerp volledig beheerst, biedt Got it een pakket aan met onderhoudsopdrachten. Zo oefent de leerling die onderwerpen waarop hij nog niet voldoende scoort én onderhoudt dat wat hij al weet., er zijn oefeningen, deeltoetsen en eindtoetsen per domein. Wanneer deze niet gehaald worden kan de leerling extra oefenen. Begonnen wordt met de oefeningen. Wanneer deze voldoende zijn gemaakt worden de deeltoetsen vrijgegeven etc. Taal en Rekenen, voor referentieniveaus 1F t/m 3F Leerlingen gaan in fasen door het programma. Bij een onvoldoende beheersing van een onderdeel, worden er meer oefeningen aangeboden, tot het niveau voldoende is en de leerling door kan naar het volgende onderdeel (deeltoets of eindtoets).

11 Digitaal toetsen Geautomatiseerde scoring Itemvormen Adaptief toetsen Zijn de toetsen digitaal af te nemen? Is er bij de toetsen sprake van geautomatiseerde scoring en rapportages?, de rapportages zijn direct na de toets online beschikbaar. Welke vraagtypen bevatten de toetsen? Database met genormeerde items. Zijn de toetsen adaptief en hoe is deze adaptiviteit vormgegeven? Niet de toets zelf. Wel kan er gebruikt worden gemaakt van de Voorschatter, die direct een indicatie geeft van het referentieniveau. Op basis van de Voorschatter kan bepaald worden welke toets een leerling het beste kan maken., behalve (uiteraard) de open vragen. De (voorlopige uitslag is gelijk beschikbaar. Er zijn mogelijkheden voor dynamische (reken)vragen en casuistiekvragen Niet bekend., door middel van groeps- en individuele rapportages inzicht in het niveau van de kernvaardigheden en geeft plaatsings- en overgangsadvies. Niet bekend., moeilijkheid van de vragen wordt aangepast aan de hand van beantwoorden op de vorige vragen., volledig digitaal, volledig automatisch. Docenten kunnen op groepsniveau en individueel de resultaten bekijken. Aan de hand van muntjes (krijg je wanneer je een opdracht maakt) en sterren (krijg je wanneer een antwoord goed is) krijgt een docent inzicht in hoeveel een leerling heeft moeten oefenen om de vragen goed te hebben. Niet alleen multiplechoice, maar ook meer dan 100 interactieve opgaven. De adaptiviteit zit hem in de keuzevrijheid van de leerlingen qua niveau en oefeningen. Ook wordt er aan de hand van muntjes en sterren die je kan verdienen een extra motivatiecomponent aangesproken bij de leerlingen. Leerlingen willen bijvoorbeeld alle sterren krijgen en gaan net zolang oefenen tot dit lukt.

12 Nee Handmatig scoren, daarna te normeren d.m.v. een normeringsplatform. meerkeuze en open vragen Nee, alle toetsen zijn digitaal. De TOA is gekoppeld aan alle schooladministratiesyst emen (Magister, SOMtoday, EduArte) waardoor er voor leerlingen gemakkelijk toegang is en docenten niet onnodig belast worden met administratieve handelingen. TOAresultaten gaan automatisch terug naar de verschillende administratiepakketten., toetsen worden automatisch beoordeeld. De enige uitzondering hierop zijn toetsen voor de vaardigheden: schrijven, spreken en gesprekken. Deze worden door de docent digitaal beoordeeld aan de hand van een beoordelingsmodel in het systeem, de scoring is daarna volledig automatisch. De TOA levert automatisch rapportages per leerling (verschillende vormen) per klas of andere groepssamenstelling. Ook is een Excelexport beschikbaar., naast open- en meerkeuze vragen wordt er gebruik gemaakt van dropdown-, match-, sleep-, markeer- en hotspotvragen. Het gebruik van verschillende vraagtypes wordt toegepast om de toets aantrekkelijk te maken voor leerlingen, zonder dat dit ten koste gaat van betrouwbaarheid en validiteit. Een deel van de toetsen in de TOA is adaptief. Op basis van beantwoorde toetsvragen wordt het vervolg van de toets (niveau van het vervolgblok) bepaald. (De toetsen zijn bewust niet adaptief op itemniveau omdat dat voor het doel van de toetsen niet de kwaliteit van de meting bevordert.) Toets 0 en 1 wel, 2 en 3 (nog) niet. Papieren toetsen worden door Cito nagekeken en hier wordt een rapportage van gemaakt, digitale toetsen worden automatisch nagekeken. Meerkeuze Nee

13 Meerkeuze-, invul- en korte open antwoordvragen, de toetsen voor begrijpend lezen schakelen na twee teksten met vragensets naar teksten/vragensets van een passend niveau. Daarnaast krijgen leerlingen na de begrijpend lezen toets een digitaal tijdschrift met teksten op hun eigen niveau en leuke extraatjes zoals puzzels en tips. Het kant-enklare lesmateriaal kan meteen op één of meer niveaus worden ingezet in de klas of worden gebruikt in leesondersteuningslesse n (RT) Niet van toepassing Wanneer cijfers ingevoerd zijn, kunnen er automatisch gemiddelden en eindcijfers worden berekend. Niet van toepassing Niet van toepassing, volledig, de resultaten worden automatisch geanalyseerd en online opgeslagen. Het is niet duidelijk of er ook een rapportage kan worden uitgedraaid. in ieder geval open vragen., leerlingen die een onderwerp goed beheersen hoeven dit niet verder te oefenen., de leerling krijgt direct feedback. Voor docenten is er een voortgangsoverzicht beschikbaar Open vragen en meerkeuze vragen. Op basis van de antwoorden krijgt een leerling meer of minder oefeningen over een specifiek onderwerp aangeboden, totdat de kennis op een voldoende niveau zit.

14 , via Stepping Stone Online., de leerling kan gelijk na de toets zijn score zien, en ook zien of hij klaar is voor de hoofdstuktoets. Meerkeuze en open vragen, goed/fout en variaties hierop. Uit de diagnostische toets volgt een studieadvies op maat. De leerling krijgt extra opdrachten en uitleg waarmee hij zichzelf kan verbeteren. Daarnaast is er de adaptieve overhoormethode Slim Stampen. Vragen worden direct door RemindoToets nagekeken en de deelnemer kan direct van feedback voorzien worden. Met Remindo kunnen verschillende vraagtypen ontwikkeld worden, zoals meerkeuzevragen, meervoudig juist, hotspotvragen, sleep- en sorteervragen, open vragen en casusvragen die voorzien kunnen worden van afbeeldingen, video's en andere elementen. Niet van toepassing, volledig., volledig automatisch. Spelers zien direct wat hun score per spel is en welke spellen ze extra moeten oefenen. Ook zien ze per spel welke goede en foute antwoorden ze hebben gegeven. Invul- en meerkeuzevragen., er wordt een wetenschappelijk bewezen adaptief systeem gebruikt dat ontwikkeld is aan de UvA om leerlingen altijd opgaven op het juiste niveau aan te bieden. In principe komt het er op neer dat elke keer wanneer de leerling een opdracht goed maakt (wint van de computer), hem een moeilijkere opdracht wordt aangeboden. Hierdoor stijgt het niveau van de opdrachten met het niveau van de leerling.

15 , volledig digitaal, alle toetsen en Invul- en opgaven worden meerkeuzevragen. meteen gescoord, en de docent heeft via het docentendashboard gelijk toegang tot een overzicht van de resultaten. Got it signaleert zelf wanneer de leerling toe is aan een niveau hoger, en zet deze dan klaar. Daarnaast kan de docent de leerling sturen door uitlegfilmpjes aan te beiden en toetsen klaar te zetten, individueel of op groepsniveau. Individuele leerroute: voor iedere leerling optimaal resultaat. Elke leerling heeft inzicht in zijn eigen voortgang, en krijgt op basis daarvan suggesties voor oefeningen en uitlegfilmpjes. Docenten kunnen de resultaten van de leerlingen volgen via een zeer uitgebreide voortgangsmodule. Niet bekend, maar waarschijnlijk de standaard itemvormen., leerlingen kunnen verder met andere onderdelen wanneer ze de stof voldoende beheersen.

16 Validiteit en betrouwbaarheid Wat is bekend over de validiteit en de betrouwbaarheid van de toetsen? Historie Sinds wanneer ontwikkelt de leverancier toetsen? Samenwerking Heeft de leverancier internationale samenwerkingspartners? Niet bekend. Niet bekend. Niet bekend. Wel actief in Roemenië, Duitsland, Kazachstan en Rusland. Niet bekend. Al 25 jaar ondersteunen ze digitale toetsing. Niet bekend. Niet bekend. Niet bekend. Niet bekend. In 2009 heeft er een onderzoek plaatsgevonden naar de effectiviteit van het systeem. Hieruit is gebleken dat docenten die het systeem actief gebruiken, hogere klasresultaten halen. Bettermarks is in 2008 opgericht in Berlijn Bettermarks is beschikbaar in landen over de hele wereld, en beperkt zich daarom niet tot Nederland. Zo heeft het buiten Nederland ook al enkele prijzen in de wacht gesleept, zoals de Comenius Medaille in 2013 en was het winnaar van de EdTech in 2014.

17 COTAN gecertificeerd, goedgekeurd door Expertgroep PO en Onderwijsinspectie Niet bekend. Vlaamse Vereniging voor Logopedisten en stichting NOB (Nederland in het Buitenland) De betrouwbaarheid en validiteit van de TOA-toetsen komt tot stand door een professioneel en jarenlang beproefd constructieproces. Toetsen worden gepretest en/of items worden gezaaid. Daarna wordt het gebruik en de betrouwbaarheid van toetsen gemonitord middels periodieke toets-item-analyses (TIA's). De TOA-toetsen worden gebruikt op 700 scholen (VO en MBO) en op schooldagen worden per dag tussen ongeveer en toetsen afgenomen. Bureau ICE heeft een onderzoekafdeling met psychometristen in dienst die de kwaliteit voorafgaand, tijdens en na de afname periodiek monitoren. Bureau ICE ontwikkelt sinds 1989 toetsen en examens. Bureau ICE ontwikkelt en levert toetsen aan de hele onderwijskolom. Van goedgekeurde eindtoets basisonderwijs (IEP) tot examens in het MBO. Ook maken we in opdracht van het ministerie OCW sinds die tijd het Staatsexamen NT2 Lezen en Schrijven en het Inburgeringsexamen in opdracht van het ministerie van SZW. Bureau ICE maakt onderdeel uit van de Sanoma Learning. Een educatiebedrijf dat in Europa (België, Finland, Polen, Zweden) onderwijs en toetsen uitgeeft voor miljoenen mensen. Bureau ICE werkt samen en in opdracht van deze uitgeverijen. COTAN oordeel positief. Al jaren een grote speler op de markt. Niet bekend.

18 De toetsen zijn het resultaat van jarenlang ontwikkelings- en praktijkgericht onderzoek. Sinds 2011 in BV Diataal, vanaf 2002 werden de toetsen geleverd vanuit de Rijkuniversiteit Groningen. Nee Niet van toepassing Niet van toepassing Niet bekend. Niet bekend. Al jaren een grote speler op de markt. Niet bekend. Niet bekend. Niet bekend. Intensieve samenwerking met partners, scholen en universiteiten. Niet duidelijk of dit ook buiten Nederland is.

19 Niet bekend. Al jaren een grote speler op de markt. Niet bekend. Niet van toepassing Opgericht in 2000 Niet bekend. Op de site zijn verschillende publicaties te vinden (die zich baseren op data van oefenwebspelers), alsmede wetenschappelijke partners. zie kolom B Nee, niet buiten Nederland

20 Voor rekenen geldt dat het Freudenthal Instituut geregeld als adviesorgaan wordt gebruikt. Zo kijken zijn kritisch mee en beoordelen ze of opgaven voldoen aan het gewenste onderwijsniveau. Ook geven zijn advies en suggesties waar nodig. Al jaren een grote speler op de markt. Thieme Meulenhoff werkt in het kader van Schooltas, een leerplatform, samen met Cambridge University Press, Hueber en Klubschule Migros Niet bekend. Niet bekend. Niet bekend.

21

22

Inleiding 4. Engels in het basisonderwijs 5. Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6. Wat is Words&Birds?

Inleiding 4. Engels in het basisonderwijs 5. Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6. Wat is Words&Birds? Inleiding 4 Engels in het basisonderwijs 5 Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6 Wat is Words&Birds? 6 Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van Words&Birds? 6 Met welk

Nadere informatie

EERLIJK METEN, OPTIMAAL GROEIEN

EERLIJK METEN, OPTIMAAL GROEIEN EERLIJK METEN, OPTIMAAL GROEIEN TOA: digitaal leerlingvolgsysteem voor het voortgezet onderwijs Methodeonafhankelijke toetsen voor rekenen, Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans Bureau ICE De nieuwe

Nadere informatie

Whitepaper Nieuw Nederlands 6 e editie onderbouw

Whitepaper Nieuw Nederlands 6 e editie onderbouw Whitepaper Nieuw Nederlands 6 e editie onderbouw WHITEPAPER NIEUW NEDERLANDS 6 e editie onderbouw Nieuw Nederlands onderbouw 6 e editie staat als vanouds voor hoge kwaliteit en aandacht voor de individuele

Nadere informatie

Hoe werkt u met Stepping Stones 6e editie Tweede Fase

Hoe werkt u met Stepping Stones 6e editie Tweede Fase Hoe werkt u met Stepping Stones 6e editie Tweede Fase Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Meer dan lesstof in het boek p. 5 4 Leerroutes p. 8 5 Slim stampen p. 9 6 Oefentoets met studieadvies

Nadere informatie

Whitepaper Getal & Ruimte 12 e editie havo/vwo onderbouw

Whitepaper Getal & Ruimte 12 e editie havo/vwo onderbouw Whitepaper Getal & Ruimte 12 e editie havo/vwo onderbouw WHITEPAPER GETAL & RUIMTE Getal & Ruimte is de grootste wiskundemethode in het voortgezet onderwijs. Met een heldere didactische structuur en een

Nadere informatie

Diatoetsen; een formatief leerlingvolgsysteem

Diatoetsen; een formatief leerlingvolgsysteem Diatoetsen; een formatief leerlingvolgsysteem 1. Formatief toetsen 2. Differentiaal diagnose begrijpend lezen 3. Formatief evalueren 4. Lesmaterialen op niveau van de leerling Een formatief leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

25-4-2013. Ontstaan Rekentuin en Taalzee. Rekentuin. Taalzee. Demonstratie. Rekentuin & Taalzee Spelenderwijs oefenen en toetsen

25-4-2013. Ontstaan Rekentuin en Taalzee. Rekentuin. Taalzee. Demonstratie. Rekentuin & Taalzee Spelenderwijs oefenen en toetsen Ontstaan Rekentuin en Taalzee Rekentuin is ontwikkeld door de programmagroep Psychologische Methodenleer van prof. dr. Han van der Maas aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Rekentuin & Taalzee Spelenderwijs

Nadere informatie

optimaal groeien TOA: digitaal leerlingvolgsysteem voor het voortgezet onderwijs

optimaal groeien TOA: digitaal leerlingvolgsysteem voor het voortgezet onderwijs Eerlijk meten, optimaal groeien TOA: digitaal leerlingvolgsysteem voor het voortgezet onderwijs Methode-onafhankelijke toetsen voor rekenen, Nederlands, Engels, Duits en Frans Bureau ICE De nieuwe generatie

Nadere informatie

WHITEPAPER Nectar 5 e editie onderbouw

WHITEPAPER Nectar 5 e editie onderbouw WHITEPAPER Nectar 5 e editie onderbouw WHITEPAPER Nectar 5 e editie onderbouw Nectar 5e editie onderbouw is een heldere, motiverende methode biologie die opvalt door de gestructureerde behandeling van

Nadere informatie

Oefentoetsen. Inhoud 1 Wat is het? 2 Meer dan een toetsprogramma: met adaptief studieadvies 3 Hoe werkt het? 4 Waar vind ik het? 5 Veelgestelde vragen

Oefentoetsen. Inhoud 1 Wat is het? 2 Meer dan een toetsprogramma: met adaptief studieadvies 3 Hoe werkt het? 4 Waar vind ik het? 5 Veelgestelde vragen Oefentoetsen Hoe werkt u met Oefentoetsen Inhoud 1 Wat is het? 2 Meer dan een toetsprogramma: met adaptief studieadvies 3 Hoe werkt het? 4 Waar vind ik het? 5 Veelgestelde vragen Noordhoff Uitgevers bv

Nadere informatie

... www.diataal.nl. het leerlingvolgsysteem voor taal en lezen 20122013. Taaltoetsing en Onderwijsadvies

... www.diataal.nl. het leerlingvolgsysteem voor taal en lezen 20122013. Taaltoetsing en Onderwijsadvies Dineke Buist BNO vormgeving Paul Meek fotografie diataal bv Taaltoetsing en Onderwijsadvies HW Mesdagplein 1 9718 HP Groningen 050 8200120 info@diataalnl wwwdiataalnl Diataal BV is gelieerd aan de Rijksuniversiteit

Nadere informatie

Whitepaper Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw

Whitepaper Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw Whitepaper Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw WHITEPAPER MODERNE WISKUNDE Moderne Wiskunde is een methode waarin inzicht, structuur en vernieuwing centraal staan. Moderne Wiskunde volgt een didactiek

Nadere informatie

Product Informatie Blad - Taaltoets

Product Informatie Blad - Taaltoets Product Informatie Blad - Taaltoets PIB150-2010-Taaltoets Context In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft de Commissie Meijerink onderzoek gedaan naar wat leerlingen

Nadere informatie

Product Informatie Blad - Rekentoets

Product Informatie Blad - Rekentoets Product Informatie Blad - Rekentoets PIB240-2010-Rekentoets Context In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft de commissie Meijerink onderzoek gedaan naar wat leerlingen

Nadere informatie

Whitepaper Pincode 6 e editie tweede fase

Whitepaper Pincode 6 e editie tweede fase Whitepaper Pincode 6 e editie tweede fase Nieuwe editie Pincode 6 e editie Tweede Fase Met de nieuwe editie van Pincode voor de tweede fase worden leerlingen optimaal voorbereid op het nieuwe examenprogramma,

Nadere informatie

12 e editie vmbo 29/11/17

12 e editie vmbo 29/11/17 12 e editie vmbo 29/11/17 Agenda De nieuwe 12e editie Productinformatie en planning Aanleiding nieuwe editie Uitgangspunten 12e editie - Wat is er gebleven? - Nieuwe elementen en wijzigingen - Digitaal

Nadere informatie

Informatie groep / 2018

Informatie groep / 2018 Informatie groep 8 2017 / 2018 Afgelopen dinsdag kwamen meneer Spetter en meneer Beene van het voortgezet onderwijs vertellen over de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs (VO). Deze

Nadere informatie

TOA. Hét toetsinstrument voor efficiënt taal- en rekenonderwijs. instellingsexamen. voortgangs toetsen. voortgangs toetsen. diagnostische examentoets

TOA. Hét toetsinstrument voor efficiënt taal- en rekenonderwijs. instellingsexamen. voortgangs toetsen. voortgangs toetsen. diagnostische examentoets TOA Hét toetsinstrument voor efficiënt taal- en rekenonderwijs diagnostische examentoets instellingsexamen voortgangs toetsen voortgangs toetsen voortgangs toetsen 1 INTAKE 0-meting als startpunt voor

Nadere informatie

dia Informatie voor ouders

dia Informatie voor ouders . eindtoets dia Informatie voor ouders dia. eindtoets eindtoets In het reguliere basisonderwijs zijn scholen sinds schooljaar 2014-2015 verplicht een eindtoets af te nemen in groep 8. Hierbij zijn de onderdelen

Nadere informatie

Methodeanalyse Talent

Methodeanalyse Talent Methodeanalyse Talent Wij hebben gekozen voor de methode Talent. Voornamelijk omdat Tessa en Wouter er veel mee hebben gewerkt. Wouter en Tessa hebben wel hele verschillende ervaringen met de methode.

Nadere informatie

Product Informatie Blad - Rekentoets

Product Informatie Blad - Rekentoets Product Informatie Blad - Rekentoets PIB240-2010-Rekentoets Context In opdracht van het Ministeriee van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft de commissie Meijerink onderzoek gedaan naar wat leerlingen

Nadere informatie

Product Informatie Blad - Taaltoets

Product Informatie Blad - Taaltoets Product Informatie Blad - Taaltoets PIB150-2010-Taaltoets Context In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft de Commissie Meijerink onderzoek gedaan naar wat leerlingen

Nadere informatie

1 TOA: Digitaal webbased toetssysteem voor Taal en Rekenen

1 TOA: Digitaal webbased toetssysteem voor Taal en Rekenen KWALITEIT IN TOETSEN EN EXAMENS TOA Digitaal webbased toetssysteem voor Taal en Rekenen Compleet leerlingvolgsysteem voor Taal en Rekenen in het voortgezet onderwijs 1 TOA: Digitaal webbased toetssysteem

Nadere informatie

Diagnostische toetsen. Doorlopende leerlijnen Taal en Rekenen. toetsen bij referentieniveaus

Diagnostische toetsen. Doorlopende leerlijnen Taal en Rekenen. toetsen bij referentieniveaus Diagnostische toetsen Doorlopende leerlijnen Taal en Rekenen toetsen bij referentieniveaus Jan.vanWeerden@cito.nl Hoofd Research PO-VO Ruud.Alers@cito.nl Manager VO Overzicht presentatie Welke toetsen

Nadere informatie

Wiskunde op maat! 29/11/17

Wiskunde op maat! 29/11/17 Wiskunde op maat! 29/11/17 Presentatie Achtergrond nieuwe editie Concept boek online Arrangement Achtergrond 12 e editie Gebruikerswensen Oefenstof Theorie/voorbeelden Differentiatie Digitaal Gepersonaliseerd

Nadere informatie

De diagnostische tussentijdse toets

De diagnostische tussentijdse toets De diagnostische tussentijdse toets Een toets om van te leren De diagnostische tussentijdse toets 1 Staatsexamens Diagnostische tussentijdse Nederlands VO als toets tweede taal Bouwen aan excellent onderwijs

Nadere informatie

toetsresultaten vmbo en mbo in de regio Den Haag oktober 2011

toetsresultaten vmbo en mbo in de regio Den Haag oktober 2011 TAAL EN REKENEN VAN BELANG toetsresultaten vmbo en mbo in de regio Den Haag oktober 2011 INHOUD Inleiding... 5 Hoofdstuk 1 Resultaten VMBO in de regio Den Haag... 7 1.1 Totaal overzicht van de afgenomen

Nadere informatie

De diagnostische tussentijdse toets

De diagnostische tussentijdse toets De diagnostische tussentijdse toets Een toets om van te leren De diagnostische tussentijdse toets 1 Staatsexamens Diagnostische tussentijdse Nederlands VO als toets tweede taal Bouwen aan excellent onderwijs

Nadere informatie

De diagnostische tussentijdse toets

De diagnostische tussentijdse toets De diagnostische tussentijdse toets Een toets om van te leren Diagnostische tussentijdse toets In september 2014 is de meerjarige pilotperiode van de diagnostische tussentijdse toets (DTT) van start gegaan.

Nadere informatie

De DTT is een digitale, diagnostische toets aan het eind van de onderbouw voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. De DTT is bedoeld om inzicht

De DTT is een digitale, diagnostische toets aan het eind van de onderbouw voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. De DTT is bedoeld om inzicht 1 2 De DTT is een digitale, diagnostische toets aan het eind van de onderbouw voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. De DTT is bedoeld om inzicht te krijgen in de sterke- en verbeterpunten van

Nadere informatie

TOA: Toolkit én schatkist

TOA: Toolkit én schatkist TOA: Toolkit én schatkist Ruim 1,7 miljoen toetsen afgenomen. Wat weten we nu? Taal en rekenen 2 jaar onderweg en wat heeft ons dit nu gebracht? Bekijk de resultaten van 2 jaar meten. Bureau ICE is in

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Engels Brochure MBO

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Engels Brochure MBO Brochure MBO Toetsing Figuur 4, toetsing Door de nieuwe aanpak en de goede mix van digitaal lesmateriaal en boeken geeft Taalblokken Engels mij de ruimte om les te geven zoals ik wil. Verleg je grenzen!

Nadere informatie

Drentse Onderwijsmonitor 2014

Drentse Onderwijsmonitor 2014 Drentse Onderwijsmonitor 2014 9 de editie Imke Oosting CMO Groningen Wat is de Drentse onderwijsmonitor? In beeld brengen van onderwijspositie en prestaties van Drentse leerlingen Van basisschool tot en

Nadere informatie

Alles over. Rekentuin. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Rekentuin. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Over toetsing. Toetsen vmbo-mbo. Wat is 2F? Kenmerken opgaven 2F. Zijn er al officiële 2F toetsen? Onderwerpen (vaststelling programma)

Over toetsing. Toetsen vmbo-mbo. Wat is 2F? Kenmerken opgaven 2F. Zijn er al officiële 2F toetsen? Onderwerpen (vaststelling programma) Toetsen vmbo-mbo Rekenpiloot 13 april 2010 Monica Wijers, Freudenthal Instituut Over toetsing Wat toets je? Inhoud Vaardigheden Waarom toets je? Diagnose met welk doel? voor wie? behandeling? Peiling ten

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de DTT

Veelgestelde vragen over de DTT Veelgestelde vragen over de DTT Op de CVTE (eind september 2014) site staan deze 'veelgestelde vragen' Waarom zijn er in de pilot 150 scholen nodig? Hoe ziet de samenwerking met de scholen eruit? Welke

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op basisschool Ondersteboven om tot een

Nadere informatie

Toolkit Onderwijs en Arbeidsmarkt (TOA)

Toolkit Onderwijs en Arbeidsmarkt (TOA) een beknopte toelichting op de Toolkit Onderwijs en Arbeidsmarkt (TOA) voor vo-scholen Spirit4you, december 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Doel van dit document... 3 1.2. Vragen... 3 2. Wat

Nadere informatie

Scores en referentieniveaus.. Scores per leerjaar per toets.. Streefscores klas 1 blz.3. Streefscores klas 2 blz.5. Streefscores klas 3 blz.

Scores en referentieniveaus.. Scores per leerjaar per toets.. Streefscores klas 1 blz.3. Streefscores klas 2 blz.5. Streefscores klas 3 blz. Diataal- leeswijzer Scores en referentieniveaus.. Scores per leerjaar per toets.. blz.2 blz.3 Streefscores klas 1 blz.3 Streefscores klas 2 blz.5 Streefscores klas 3 blz.6 Verband tussen streefscore en

Nadere informatie

Toetsen om van te leren. 18 januari 2019 Eric Welp & Wim Kokx

Toetsen om van te leren. 18 januari 2019 Eric Welp & Wim Kokx Toetsen om van te leren 18 januari 2019 Eric Welp & Wim Kokx Uitgangspunten oefenen, toetsen, examineren Toetsen kan gedefinieerd worden als het proces om (gericht) informatie van leerlingen te verzamelen

Nadere informatie

WERKEN MET DE DIGITALE LEEROMGEVING NOVA

WERKEN MET DE DIGITALE LEEROMGEVING NOVA Digitale leeromgeving HANDLEIDING WERKEN MET DE DIGITALE LEEROMGEVING NOVA Digitale leeromgeving HANDLEIDING In deze handleiding staat de inhoud van de digitale leeromgeving van Nova beschreven, en hoe

Nadere informatie

Rekenen bij Moderne Wiskunde

Rekenen bij Moderne Wiskunde Moderne Wiskunde Rekenen: een volledig doorlopende leerlijn rekenen voor alle leerjaren en alle niveaus! Rekenen bij Moderne Wiskunde 1 Verplichte rekentoets Vanaf schooljaar 2013/2014 Voor alle leerlingen

Nadere informatie

Blauwdruk ontwikkeling leermateriaal

Blauwdruk ontwikkeling leermateriaal Blauwdruk ontwikkeling leermateriaal School: Greijdanus College Door: Jeroen Wester Datum: 19 augustus 2015 Versie: 1.0 Onderstaande blauwdruk is tot stand gekomen door eerdere ervaringen bij het ontwikkelen

Nadere informatie

De diagnostische tussentijdse toets

De diagnostische tussentijdse toets De diagnostische tussentijdse toets Een toets om van te leren Diagnostische tussentijdse toets In september 2014 start de meerjarige pilotperiode van de diagnostische tussentijdse toets, de DTT. De ambitie

Nadere informatie

Nieuwe afspraken over de overstap. 1. Basisschooladvies is leidend.! LVS-gegevens groep 6, 7 en 8 Werkhouding en gedrag Aanvullende gegevens

Nieuwe afspraken over de overstap. 1. Basisschooladvies is leidend.! LVS-gegevens groep 6, 7 en 8 Werkhouding en gedrag Aanvullende gegevens Na de basisschool Nieuwe afspraken over de overstap Naar welke opleiding kan mijn kind? Het basisschooladvies Het 2e toetsgegeven Welke opleidingen zijn er? Wat verwachten we van de ouders bij deze schoolkeuze?

Nadere informatie

Toets 0 t/m 3. Voortgang in beeld. Advies en determinatie Volgen Kwaliteitsbewaking Indicatie op referentieniveaus

Toets 0 t/m 3. Voortgang in beeld. Advies en determinatie Volgen Kwaliteitsbewaking Indicatie op referentieniveaus Voortgezet onderwijs Cito Volgsysteem Toets 0 t/m 3 Voortgang in beeld Advies en determinatie Volgen Kwaliteitsbewaking Indicatie op referentieniveaus Cito Volgsysteem voortgezet onderwijs Toets 0 t/m

Nadere informatie

toetsing & training voor het vo Toetsen om van te leren JIJ! is een merk van Bureau ICE

toetsing & training voor het vo Toetsen om van te leren JIJ! is een merk van Bureau ICE toetsing & training voor het vo Toetsen om van te leren JIJ! is een merk van Bureau ICE toetsen om van te leren Iedere leerling leert en ontwikkelt zich anders. Hoe krijgt u inzicht in de ontwikkeling

Nadere informatie

Innovatief adaptief onderwijs

Innovatief adaptief onderwijs Innovatief adaptief onderwijs Rekentuin, Taalzee en Words&Birds Marlijn Bouwman Spin-off van de Universiteit van Amsterdam Voortgekomen uit onderzoek naar ontwikkelingsprocessen (2007 2009) Online leeromgevingen

Nadere informatie

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw?

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Hoe maken de leerlingen kennis met Moderne Wiskunde online? p. 5 4 Meer dan lesstof in het

Nadere informatie

Product Informatie Blad Toets Engels

Product Informatie Blad Toets Engels Product Informatie Blad Toets Engels PIB-2014-Engels Context Beheersing van de Engelse taal is een belangrijk onderdeel in het Nederlandse onderwijs. In het VO is Engels één van de doorstroomrelevante

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders e dia eindtoets Informatie voor ouders dia eindtoets EINDTOETS In het reguliere basisonderwijs zijn scholen sinds schooljaar 2014-2015 verplicht een eindtoets af te nemen in groep 8 Hierbij zijn de toetsonderdelen

Nadere informatie

LESSTOF. Grammatica op maat

LESSTOF. Grammatica op maat LESSTOF Grammatica op maat INHOUD INLEIDING... 3 STRUCTUUR... 4 INHOUD... 6 DIDACTIEK... 13 TOT SLOT... 13 Lesstof Grammatica op maat 2 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn computerprogramma s voor het onderwijs.

Nadere informatie

De leerling heeft in groep 6 t/m 8 op de toetsen die deel uitmaken van het leerlingvolgsysteem over

De leerling heeft in groep 6 t/m 8 op de toetsen die deel uitmaken van het leerlingvolgsysteem over ADVIESWIJZER VOOR PLAATSING IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS Inleiding Het Primair en Voortgezet Onderwijs in Noord-Kennemerland hebben samen besloten om de advisering door de basisschool naar het vervolgonderwijs

Nadere informatie

Hoe werkt u met Nieuw Nederlands 6 e editie onderbouw

Hoe werkt u met Nieuw Nederlands 6 e editie onderbouw Hoe werkt u met Nieuw Nederlands 6 e editie onderbouw Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Meer dan lesstof in het boek p. 4 4 Leerroutes p. 7 5 Oefentoets met studieadvies op maat

Nadere informatie

basiscursus rekenen vijfde bijeenkomst donderdag 13 december 2012 vincent jonker

basiscursus rekenen vijfde bijeenkomst donderdag 13 december 2012 vincent jonker basiscursus rekenen vijfde bijeenkomst donderdag 13 december 2012 vincent jonker DE KRANT 99 x 75 15,15 : 3 ¼ x 260 PROGRAMMA Programma in vijf bijeenkomsten 1. Referentiekader rekenen 2. Rekendidactiek,

Nadere informatie

Hoe werkt u met Getal & Ruimte 12 e editie vmbo

Hoe werkt u met Getal & Ruimte 12 e editie vmbo Hoe werkt u met Getal & Ruimte 12 e editie vmbo Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 6 3 Meer dan lesstof in het boek p. 8 4 Leerroutes p. 13 5 Oefentoets met studieadvies op maat p. 17

Nadere informatie

Hoe werkt u met Grandes Lignes 5e editie Tweede Fase

Hoe werkt u met Grandes Lignes 5e editie Tweede Fase Hoe werkt u met Grandes Lignes 5e editie Tweede Fase Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Meer dan lesstof in het boek p. 5 4 Leerroutes p. 8 5 Slim stampen p. 9 6 Oefentoets met studieadvies

Nadere informatie

Producten en prijzen 2013 GPS Nederlands GPS Duits GPS Engels

Producten en prijzen 2013 GPS Nederlands GPS Duits GPS Engels Nederlands - Duits - Engels Navigeren op maat Producten en prijzen 2013 GPS Nederlands GPS Duits GPS Engels www.instruct.nl 1 Inhoudsopgave Maak kennis met GPS Taal Pag. 3 Opbouw en inhoud van de methoden

Nadere informatie

Quayn. de kracht van formatief toetsen

Quayn. de kracht van formatief toetsen Quayn de kracht van formatief toetsen Wat gebeurt er buiten? Redenen om meer formatief te toetsen Hoe helpt Quayn de docent, de leerling en de school? Quayn: de kracht van formatief toetsen in de praktijk

Nadere informatie

Informatieavond WELKOM. 23 januari 2018

Informatieavond WELKOM. 23 januari 2018 Informatieavond WELKOM 23 januari 2018 Programma mededelingen diatoetsen IST/FES vragen Mededelingen leeromgeving einddata studie en sociale vaardigheden dagplanning Kwaliteitszorg UM Diatoetsen Tevredenheid

Nadere informatie

BROCHURE ADAPTIEVE DIGITALE INTELLIGENTIETEST

BROCHURE ADAPTIEVE DIGITALE INTELLIGENTIETEST BROCHURE ADAPTIEVE DIGITALE INTELLIGENTIETEST Cotan goedgekeurd Plaatsingsadvies PO - VO Digitaal en adaptief Aangepast aan niveau Minder belastend Zelfsturend Rapportage direct beschikbaar A-VISION Laan

Nadere informatie

HANDREIKING Advieswijzer voor plaatsing in het voortgezet onderwijs

HANDREIKING Advieswijzer voor plaatsing in het voortgezet onderwijs HANDREIKING Advieswijzer voor plaatsing in het voortgezet onderwijs 2016-2017 Inleiding Deze advieswijzer is opgesteld door de werkgroep POVO en kan door basisscholen gebruikt worden als hulpmiddel om

Nadere informatie

Het verhaal achter het cijfer Annemarie Travaille. OMO-ICTOdag

Het verhaal achter het cijfer Annemarie Travaille. OMO-ICTOdag Het verhaal achter het cijfer Annemarie Travaille OMO-ICTOdag Heb je iemand gevonden die dezelfde 7 had? 7 = 7? Achter elk cijfer zit een ander verhaal 7 7 Achter elke leerling zit een ander verhaal De

Nadere informatie

Ontvangst Welkomstwoord Procedure schooladvies Het leerling volgsysteem (LVS) IEP Advieswijzer IEP Eindtoets

Ontvangst Welkomstwoord Procedure schooladvies Het leerling volgsysteem (LVS) IEP Advieswijzer IEP Eindtoets PROGRAMMA Ontvangst Welkomstwoord Procedure schooladvies Het leerling volgsysteem (LVS) IEP Advieswijzer IEP Eindtoets Informatie over het voortgezet onderwijs Bezoek leerlingen v.o. scholen Vragenrondje

Nadere informatie

ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO. Wat staat scholen te doen?

ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO. Wat staat scholen te doen? ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO Wat staat scholen te doen? Flitspresentaties september / oktober 2012 t.b.v. Steunpunt taal en rekenen VO Overzicht presentatie

Nadere informatie

LESSTOF. Grammatica op maat

LESSTOF. Grammatica op maat LESSTOF Grammatica op maat 2 Lesstof Grammatica op maat INHOUD INLEIDING... 4 STRUCTUUR... 4 INHOUD... 8 DIDACTIEK... 19 TOT SLOT... 19 Lesstof Grammatica op maat 3 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn computerprogramma

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders .e. dia eindtoets Informatie voor ouders . ia dia. eindtoets eindtoets In het reguliere basisonderwijs zijn scholen sinds schooljaar 2014-2015 verplicht een eindtoets af te nemen in groep 8. Hierbij zijn

Nadere informatie

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw?

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Hoe maken de leerlingen kennis met Moderne Wiskunde online? p. 5 4 Meer dan lesstof in het

Nadere informatie

Onderbouwing. AMN Eindtoets: adaptief met terugbladerfunctie. Hoe zit dat?

Onderbouwing. AMN Eindtoets: adaptief met terugbladerfunctie. Hoe zit dat? Onderbouwing AMN Eindtoets: adaptief met terugbladerfunctie. Hoe zit dat? In 2017 liet het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de AMN Eindtoets officieel toe als eindtoets in het basisonderwijs.

Nadere informatie

Toets 0 t/m 3. Voortgang in beeld. Advies en determinatie Volgen Kwaliteitsbewaking Indicatie op referentieniveaus

Toets 0 t/m 3. Voortgang in beeld. Advies en determinatie Volgen Kwaliteitsbewaking Indicatie op referentieniveaus Voortgezet onderwijs Cito Volgsysteem Toets 0 t/m 3 Voortgang in beeld Advies en determinatie Volgen Kwaliteitsbewaking Indicatie op referentieniveaus Cito Volgsysteem voortgezet onderwijs Toets 0 t/m

Nadere informatie

dia Informatie voor ouders

dia Informatie voor ouders dia. eindtoets Informatie voor ouders eindtoets In het reguliere basisonderwijs zijn scholen sinds schooljaar 2014-2015 verplicht een eindtoets af te nemen in groep 8. Hierbij zijn de toetsonderdelen rekenen/wiskunde,

Nadere informatie

Alles over. Holmwoods. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Holmwoods. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Pilot leerwinst en toegevoegde waarde in het voortgezet onderwijs. Alex Coenen

Pilot leerwinst en toegevoegde waarde in het voortgezet onderwijs. Alex Coenen Pilot leerwinst en toegevoegde waarde in het voortgezet onderwijs Alex Coenen Inhoud 1. Inleiding 2. de pilot 3. conclusies en discussie Doel van deze bijeenkomst Informeren Gelegenheid bieden om vragen

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO Taalblokken Nederlands Brochure MBO Na het doorlopen van de weet ik precies wat ik kan verwachten op het examen Nederlands. Door deze goede voorbereiding zie ik het examen met vertrouwen tegemoet! Toetsing

Nadere informatie

Getal & Ruimte 12 e editie. havo/vwo onderbouw

Getal & Ruimte 12 e editie. havo/vwo onderbouw Getal & Ruimte 12 e editie havo/vwo onderbouw De nieuwe 12 e editie In het voorjaar 2017 komt Noordhoff Uitgevers met de nieuwe 12 e editie Getal & Ruimte in de havo/vwo onderbouw! Productinformatie Lancering

Nadere informatie

LESSTOF. Rekenen op maat 7

LESSTOF. Rekenen op maat 7 LESSTOF Rekenen op maat 7 2 Lesstof Rekenen op maat 7 INHOUD INLEIDING... 4 DOELGROEP... 4 STRUCTUUR... 5 INHOUD... 9 Lesstof Rekenen op maat 7 3 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn programma s voor het

Nadere informatie

Diatoetsen op HNL: Een compleet leerlingvolgsysteem voor de onderbouw

Diatoetsen op HNL: Een compleet leerlingvolgsysteem voor de onderbouw juni, 2016 Diatoetsen op HNL: Een compleet leerlingvolgsysteem voor de onderbouw In het basisonderwijs is een cognitief leerlingvolgsysteem (cito in veel gevallen) een bekend verschijnsel bij leerlingen,

Nadere informatie

Brief van de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Brief van de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 31293 Primair Onderwijs Nr. 463 Brief van de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 21 mei 2019 In de maand april hebben

Nadere informatie

LESSTOF. Basis Werkwoordspelling

LESSTOF. Basis Werkwoordspelling LESSTOF Basis Werkwoordspelling INHOUD INLEIDING... 3 DOELGROEP... 3 STRUCTUUR... 3 OMVANG... 4 INHOUD... 6 Lesstof Basis Werkwoordspelling 2 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn computerprogramma s voor

Nadere informatie

12 e editie havo/vwo onderbouw 29/11/17

12 e editie havo/vwo onderbouw 29/11/17 12 e editie havo/vwo onderbouw 29/11/17 Agenda De nieuwe 12e editie Productinformatie en planning Aanleiding nieuwe editie Uitgangspunten 12e editie Wat is er gebleven? Nieuwe elementen en wijzigingen

Nadere informatie

De Centrale Eindtoets anno nu en in de toekomst. Margit van Aalst (CvTE) Iris Verbruggen (Stichting Cito)

De Centrale Eindtoets anno nu en in de toekomst. Margit van Aalst (CvTE) Iris Verbruggen (Stichting Cito) De Centrale Eindtoets anno nu en in de toekomst Margit van Aalst (CvTE) Iris Verbruggen (Stichting Cito) OVERZICHT PRESENTATIE Algemene informatie over de Centrale Eindtoets, o.a. Taken van het CvTE Cijfers

Nadere informatie

Iedere leerling slim laten groeien in rekenen en taal

Iedere leerling slim laten groeien in rekenen en taal Iedere leerling slim laten groeien in rekenen en taal Doel en Agenda 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Wat weet je al? Jouw leerdoel vandaag Interview + theorie over inzetbaarheid Resultaten Bijsturen In de praktijk

Nadere informatie

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius 2016-2017 Inhoudsopgave - Procedure schooladvies VO basisschool St. Dionysius 1. Doel van de procedure... 2 2. Hoe komt het schooladvies tot stand?...

Nadere informatie

basiscursus rekenen vijfde bijeenkomst donderdag 8 maart 2012 vincent jonker

basiscursus rekenen vijfde bijeenkomst donderdag 8 maart 2012 vincent jonker basiscursus rekenen vijfde bijeenkomst donderdag 8 maart 2012 vincent jonker DE KRANT Waar gaat deze grafiek over? 99 x 75 15,15 : 3 ¼ x 260 PROGRAMMA Programma in vijf bijeenkomsten 1. Referentiekader

Nadere informatie

ROUTE 8 is een digitale, adaptieve eindtoets die in 2 à 3 klokuren via internet wordt afgenomen. 2 www.route8.nl

ROUTE 8 is een digitale, adaptieve eindtoets die in 2 à 3 klokuren via internet wordt afgenomen. 2 www.route8.nl Vanaf april 2015 zijn scholen in het basisonderwijs verplicht om leerlingen uit groep 8 een eindtoets te laten maken. De afnameperiode van de eindtoets in groep 8 is verplaatst van februari naar 15 april

Nadere informatie

Referentiekaders. Doorlopende leerlijn Taal en Rekenen (Meijerink) 2. Station en de referentiekaders 6

Referentiekaders. Doorlopende leerlijn Taal en Rekenen (Meijerink) 2. Station en de referentiekaders 6 Referentiekaders Doorlopende leerlijn Taal en Rekenen (Meijerink) 2 Station en de referentiekaders 6 1 Doorlopende leerlijnen Taal en Rekenen (Commissie Meijerink) Een beknopte samenvatting/ de belangrijkste

Nadere informatie

Getal & Ruimte 12 e editie. ICT in de les

Getal & Ruimte 12 e editie. ICT in de les Getal & Ruimte 12 e editie ICT in de les Nieuwe ICT Boek en digitale versie zijn uitwisselbaar ICT opgaven zijn gerandomiseerd ICT opgaven worden nagekeken, ook tussenstappen Adaptief werken via leerroutes

Nadere informatie

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets.

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets. TOETSEN OP DE PWA; het hoe en waarom Alle basisscholen in Nederland moeten beschikken over een leerlingvolgsysteem: een serie toetsen of observaties waarmee de ontwikkeling van de kinderen gevolgd kan

Nadere informatie

NT1 Instroom Begrippenlijst en taalverzorging: Spelling, grammatica, Semantiek en stilistiek: stijl, zinsbouw, woordkennis Lezen en schrijven

NT1 Instroom Begrippenlijst en taalverzorging: Spelling, grammatica, Semantiek en stilistiek: stijl, zinsbouw, woordkennis Lezen en schrijven TOETSEN TAAL Titel Korte omschrijving Uitgever en jaar Doelgroep Niveau Koppeling Stand. & Eindt. Context Digitaal / Instaptoets NT1 Een instaptoets voor lezen en VanDorp educatief, www. schrijven om de

Nadere informatie

Kies voor het andere leerlingvolgsysteem!

Kies voor het andere leerlingvolgsysteem! Kies voor het andere leerlingvolgsysteem! Met methodegebonden toetsen bewaken we de voortgang in de leerstof, met de Schoolvaardigheidstoetsen bewaken we het niveau Op elk moment in het jaar af te nemen

Nadere informatie

Inhoudsopgave... 2 Scores en referentieniveaus... 3 Scores per leerjaar per toets... 3 Streefscores klas Streefscores klas 2...

Inhoudsopgave... 2 Scores en referentieniveaus... 3 Scores per leerjaar per toets... 3 Streefscores klas Streefscores klas 2... Inhoudsopgave... 2 Scores en referentieniveaus... 3 Scores per leerjaar per toets... 3 Streefscores klas 1... 4 Streefscores klas 2... 6 Streefscores klas 3... 8 Streefscores klas 4... 10 Verband tussen

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Compleet vernieuwd! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO

Verleg je grenzen! Compleet vernieuwd! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO Taalblokken Nederlands Brochure MBO Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? U kunt gemakkelijk differentiëren studenten leren wat nodig is Motiverend en uitdagend lesmateriaal voor

Nadere informatie

Hoe werkt u met Pincode Onderbouw vmbo

Hoe werkt u met Pincode Onderbouw vmbo Hoe werkt u met Pincode Onderbouw vmbo Noordhoff Uitgevers bv Pagina 1 van 17 Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Meer dan lesstof in het boek p. 5 4 Leerroutes p. 7 5 Oefentoets met

Nadere informatie

dia toetsen voor taal en rekenen

dia toetsen voor taal en rekenen diatoetsen voor taal en rekenen diatoetsen Diatoetsen zijn methodeonafhankelijke online volgtoetsen voor taal en rekenen, met aansluitend oefenmateriaal Door deze diagnostische toetsen formatief in te

Nadere informatie

Colofon: Datum: september Notitie Rekenbeleid

Colofon: Datum: september Notitie Rekenbeleid Colofon: Datum: september 2016 Notitie Rekenbeleid 2016-2017 Inhoud Inleiding... 2 Beoogde referentieniveaus voor rekenen... 3 Doelstelling... 3 Rekentoets en de overgangsnormen... 3 Rekentoets en de slaag/zak-regeling...

Nadere informatie