BELEIDSREGEL BR/CU-5084

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BELEIDSREGEL BR/CU-5084"

Transcriptie

1 BELEIDSREGEL BR/CU-5084 Toetsingskader beoordeling productstructuur DBCsystematiek BR/CU-5084 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met betrekking tot het uitoefenen van de bevoegdheid om tarieven en prestatiebeschrijvingen vast te stellen. 1. Reikwijdte Deze beleidsregel is van toepassing op zorg als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw) die wordt bekostigd op basis van de DBC 1 systematiek. Voor zover geen sprake is van zorg als omschreven in de vorige zin, is deze beleidsregel van toepassing op handelingen 2 of werkzaamheden 3 op het terrein van zorg die wordt bekostigd op basis van de DBC systematiek, geleverd door of onder verantwoordelijkheid van beroepsbeoefenaren als bedoeld in artikel 3, dan wel 34, van de Wet BIG. 2. Doel van de beleidsregel De NZa heeft als taak en is bevoegd om prestaties en tarieven vast te stellen. Het geheel van prestaties en tarieven binnen de DBCsystematiek wordt samengevat onder de term productstructuur. Hoewel de NZa eindverantwoordelijk is voor de productstructuur, zijn bij de totstandkoming ervan ook andere organisaties dan de NZa betrokken. Het doel van deze beleidsregel is om op een eenduidige en transparante wijze voor alle betrokken partijen vast te leggen welke (beleidsmatige) uitgangspunten de NZa hanteert bij en welke eisen de NZa stelt aan enerzijds de wijze van totstandkoming van de productstructuur en anderzijds aan de uiteindelijke productstructuur zelf. 3. Toetsingskader Beoordeling productstructuur DBCsystematiek 3.1 De wijze waarop, respectievelijk op basis van welke criteria de NZa tot een beoordeling van de productstructuur komt, is beschreven in de bijlage Toetsingskader beoordeling productstructuur DBCsystematiek. 3.2 De in het eerste lid genoemde bijlage Toetsingskader beoordeling productstructuur DBC-systematiek maakt als bijlage integraal onderdeel uit van deze beleidsregel en is te downloaden van de website van de NZa: 4. Inwerkingtreding en citeerregel Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin de mededeling als bedoeld in artikel 20, tweede lid, sub b, van de Wmg, wordt geplaatst en werkt terug tot 1 januari DBC staat voor Diagnose Behandeling Combinatie. 2 Het betreft hier de handelingen bedoeld in artikel 1, sub b, nr. 2o, van de Wmg. 3 Het betreft hier de werkzaamheden bedoeld in artikel 2, aanhef, en sub d, van het Besluit uitbreiding en beperking werkingssfeer Wmg.

2 Deze beleidsregel kan worden aangehaald als: Toetsingskader Beoordeling productstructuur DBC-systematiek. Artikel 5. Vervallen beleidsregels Gelijktijdig met de inwerkingtreding van deze beleidsregel wordt de beleidsregel Toetsingskader beoordeling productstructuur DBCsystematiek, met kenmerk BR/CU-5044 ingetrokken. BR/CU van 2 Toelichting Algemeen De reikwijdte van deze beleidsregel is bijzonder in die zin dat deze formeel slechts betrekking heeft op twee partijen, namelijk de NZa en een eventuele externe partij die betrokken is bij de totstandkoming van of onderzoek naar de DBC productstructuur. Met deze beleidsregel beoogt de NZa ook aan andere partijen, zoals (forensische) zorgaanbieders, branchepartijen en zorgverzekeraars informatie en duidelijkheid te verschaffen over welke (beleidsmatige) uitgangspunten de NZa hanteert bij en welke eisen worden gesteld aan onderzoek door externe partijen, op basis waarvan de door de NZa uiteindelijk vast te stellen tarieven tot stand komen. Artikelsgewijs Artikel 1 De werkingssfeer van deze beleidsregel heeft betrekking op zorg waarop zowel de DBC- als DBBC systematiek van toepassing is. Artikel 2 De NZa heeft als taak en is bevoegd om prestaties en tarieven vast te stellen. De NZa wil met deze beleidsregel aangeven welk beleid zij voert bij de beoordeling van de productstructuur met de daarin beschreven prestaties en tarieven, alsmede de wijze waarop die productstructuur tot stand is gekomen, zodat de uiteindelijk door de NZa vast te stellen productstructuur van voldoende kwaliteit, voldoende betrouwbaar, juridisch houdbaar en voor iedereen (her)kenbaar is.

3 Bijlage bij Beleidsregel BR/CU-5084 Toetsingskader beoordeling productstructuur DBCsystematiek Inhoudsopgave Inleiding Uitgangspunten beoordeling productstructuur Beoordeling productprijzen DBC GGZ en FZ Beoordeling productprijzen medisch specialistische zorg Beoordeling aanvragen prestaties en tarieven... 26

4 Inleiding Het doel van dit toetsingskader is om op een eenduidige en transparante wijze voor alle betrokken partijen vast te leggen welke (beleidsmatige) uitgangspunten de NZa hanteert bij de beoordeling van de prestaties en de tarieven van medisch specialistische zorg (inclusief geriatrische revalidatiezorg (hierna: GRZ)), curatieve geestelijke gezondheidszorg (hierna: GGZ) en forensische zorg (hierna: FZ). 1 Het geheel van prestaties en tarieven, uitgedrukt in DBC-zorgproducten en overige zorgproducten (zoals supplementaire producten, eerstelijnsdiagnostiek, paramedische behandeling en onderzoek, overige verrichtingen)) voor de medisch specialistische zorg (inclusief de GRZ), GGZ en FZ wordt samengevat onder de term DBC productstructuur. Hoewel de NZa eindverantwoordelijk is voor de productstructuur, zijn bij de totstandkoming ervan ook andere organisaties dan de NZa betrokken, zoals DBC Onderhoud. 2 van 32 Belangrijke wijzigingen in dit toetsingskader worden middels een circulaire bekend gemaakt. De opeenvolgende versies van het toetsingskader en de daarbij verzonden circulaires worden gepubliceerd op de website van de NZa. Over de volgende onderdelen van het toetsingskader zijn door de NZa uitgangspunten opgesteld: 1. De uitgangspunten voor de beoordeling van de totale productstructuur (hoofdstuk 1) 2. De uitgangspunten voor de beoordeling van de productprijzen DBC GGZ en DBBC FZ (hoofdstuk 2) 3. De uitgangspunten voor de beoordeling van de productprijzen medisch specialistische zorg (hoofdstuk 3) 4. De uitgangspunten voor de beoordeling van aanvragen voor tarieven en prestaties (hoofdstuk 4).

5 1. Uitgangspunten beoordeling productstructuur In dit onderdeel zijn de uitgangspunten beschreven op basis waarvan de NZa een productstructuur beoordeelt. Deze uitgangspunten vallen uiteen in inhoudelijke criteria en procescriteria. De uitgangspunten kennen onderling geen rangschikking en wegen daarin in beginsel even zwaar. 3 van Inhoudelijke criteria productstructuur 1. Hanteerbaarheid (aantal zorgproducten) Onder hanteerbaarheid wordt het aantal zorgproducten verstaan binnen een productstructuur. Binnen de productstructuur dient een beperkt en overzichtelijk aantal zorgproducten aanwezig te zijn dat gedeclareerd en geregistreerd wordt en waarover onderhandeld kan worden tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Het aantal huidige zorgproducten binnen een productstructuur dient niet substantieel te stijgen. 2. Herkenbaarheid (medisch) Onder herkenbaarheid wordt verstaan dat de zorgproducten vanuit een geneeskundig perspectief identificeerbaar zijn. Binnen de productstructuur dienen de zorgproducten voldoende medisch herkenbaar te zijn en de geleverde zorg dient zodanig omschreven te zijn dat deze bruikbaar is voor de onderhandelingen en als omschrijving voor lekendeclaratie. 3. Homogeniteit (kosten) Bij kostenhomogeniteit van zorgproducten wordt gekeken naar de spreiding van kosten van zorgproducten gemeten middels de coëfficiënt van de variantie (CV waarde). Binnen de productstructuur dienen de zorgproducten kostenhomogeen te zijn. 4. Volledigheid Bij volledigheid wordt gekeken of redelijkerwijs alle zorg in de zin van de Wmg declarabel is. Binnen de productstructuur dient alle zorg, zowel verzekerde zorg als onverzekerde zorg, opgenomen en bij voorkeur zoveel als mogelijk onderscheidbaar te zijn. 5. Stabiliteit Bij stabiliteit van de productstructuur wordt gekeken in hoeverre de productstructuur uniform toepasbaar is ten opzichte van voorgaande jaren en welke financiële effecten als gevolg van eventuele wijzigingen hebben plaatsgevonden. Binnen de productstructuur dienen de doorgevoerde wijzigingen en de financiële effecten (impactanalyses) op de productstructuur transparant en verklaarbaar te zijn. 6. Administratieve lasten Onder de administratieve lasten worden verstaan de lasten die gepaard gaan met het werken en onderhandelen over zorgproducten alsmede de administratieve inspanning die nodig is om het systeem van registratie en declaratie van zorgproducten up to date te houden en om relevante kosteninformatie te verzamelen. De administratieve lasten dienen zoveel als mogelijk beperkt te worden. Hierbij wordt gekeken naar de mate waarin op lange termijn de administratieve lasten structureel verminderd worden.

6 Een structurele vermindering op lange termijn leidt tot een positieve beoordeling. 7. Handhaafbaarheid Onder handhaafbaarheid wordt verstaan de mate waarin de productstructuur en de zorgproducten die daarin beschreven zijn herkenbaar zijn en voor één uitleg vatbaar zijn. 4 van 32 Binnen de productstructuur dienen de zorgproducten voor één uitleg vatbaar te zijn, zodat de regelgeving effectief kan worden gehandhaafd en zorgverzekeraars op effectieve wijze (materiële en formele) controles kunnen uitvoeren op de declaraties van zorgaanbieders. 1.2 Procescriteria productstructuur De procescriteria geven de criteria aan waarlangs het proces van de totstandkoming van de productstructuur getoetst wordt. 1. Zorgvuldig proces Onder zorgvuldig proces wordt verstaan dat de totstandkoming van de productstructuur wordt gekenmerkt door een zorgvuldige procedure. Bij de totstandkoming van de productstructuur dienen de belanghebbende partijen in de gelegenheid te zijn gesteld hun standpunt kenbaar te maken. De definitieve standpunten van belanghebbende partijen en de wijze van afstemming dient vastgelegd te worden in een rapportage. 2. Onderbouwing van de gebruikte gegevens Onder de onderbouwing van de gebruikte gegevens wordt veronderstaan dat door de partij die betrokken is bij de totstandkoming van of onderzoek naar de productstructuur (DBC Onderhoud) de gebruikte gegevens en bewerkingen op de gebruikte gegevens zijn toegelicht. Bij de totstandkoming van de productstructuur dient de representativiteit en de kwaliteit van de gebruikte gegevens, en hoe is bepaald of de dataset representatief is voor de categorieën van instellingen, transparant te zijn. Verder dienen de bewerkingen en controles die op de data zijn uitgevoerd, de effecten hiervan op de productstructuur, en welke beslisregels zijn gehanteerd bekend te zijn. 1.3 Afwijkingsmogelijkheid De beoordeling van de productstructuur zal in beginsel een kwalitatieve beoordeling zijn, waarbij de genoemde inhoudelijke en procescriteria onderling worden afgewogen. Tijdelijke effecten, die gepaard kunnen gaan met de invoering van een nieuwe productstructuur (zoals de invoering van DOT), kunnen ertoe leiden dat aan de uitzonderingsgrond wordt voldaan en bepaalde criteria tijdelijk anders gewogen moeten worden.

7 2. Beoordeling productprijzen DBC GGZ en FZ 2.1 Inleiding 5 van 32 In dit hoofdstuk worden de toetsingskaders beschreven die de NZa hanteert bij de beoordeling van productprijzen, zoals aangeleverd door de betrokken organisatie die het kostprijsonderzoek uitvoert (verder te noemen: onderzoekers). De productprijzen vormen belangrijke bouwstenen van de uiteindelijk door de NZa vast te stellen tarieven. Over de volgende onderdelen worden door de NZa kaders gesteld: 1. Wijze van berekenen productprijzen Productprijzen worden berekend door gewogen gemiddelden te bepalen van de lokale productprijzen van elke zorgaanbieder. Lokale productprijzen zijn gebaseerd op aanbieders eigen kostprijzen en aanbieders eigen zorgproducten (profielen van DBC s en DBBC s). 2. Onderzoeksopzet t.b.v. verzameling kostprijsgegevens Kostprijsonderzoek dient aan een aantal criteria te voldoen. Het gaat hierbij om o.a. om: manier van steekproeftrekking, representativiteit en betrouwbaarheid / nauwkeurigheid. 3. Gebruikte productie data Voor het bepalen van productprijzen is de productiedata zoals deze wordt aangeleverd aan het DBC Informatiesysteem (DIS) van belang. 4. Wijze van verantwoording Om een verantwoord besluit te nemen over productprijzen dienen de onderzoekers op een heldere en eenduidige manier inzicht te geven in het uitgevoerde kostprijsonderzoek, gebruikte productiedata en de uitgevoerde analyses. Tevens rapporteren de onderzoekers over de waargenomen knelpunten en risico s die naar voren komen bij het kostprijsonderzoek. 5. Impactanalyse Het is voor de NZa van belang om de financiële gevolgen van de nieuwe productprijzen op de markt te weten. De onderzoekers voeren om deze reden een impactanalyse uit. De NZa zal de impact meewegen in haar besluitvorming over de productprijzen. 6. Procesaudit De productprijzen zijn door een andere partij dan de NZa onderzocht, beschreven en berekend. Het proces waarop de totstandkoming van de release verloopt (inclusief uitgevoerde interne controles) is van belang in het kader van zorgvuldige besluitvorming door de NZa. Om deze reden dient de procesgang door een onafhankelijke organisatie geauditeerd te worden. 7. Aanbieding aan de NZa Het is van belang dat de documenten in het juiste format worden aangeboden aan de NZa. Om verwarring te voorkomen over verschillende versies van documenten wordt beschreven hoe de aanbieding aan de NZa moet plaatsvinden.

8 2.2 Toetsingskaders onderbouwing productprijzen DBC GGZ en DBBC FZ 1 Wijze van berekening productprijzen Landelijke productprijzen worden berekend door gewogen gemiddelden te bepalen van de lokale productprijzen van zorgaanbieders. Lokale productprijzen zijn gebaseerd op aanbieders eigen kostprijzen en aanbieders eigen zorgproducten. Voor elke zorgaanbieder waarvoor productiedata én kostprijsgegevens beschikbaar zijn, worden de kostprijzen en productiedata gecombineerd tot zorgaanbiedereigen productprijzen. Op deze manier wordt voorkomen dat een gemiddelde kostprijs wordt berekend (vanuit een geselecteerde groep zorgaanbieders) die wordt toegepast op het gemiddelde profiel in het DIS (die door (grotendeels) een andere groep zorgaanbieders worden aangeleverd). Bij onvoldoende waarnemingen wordt een alternatieve methode toegepast. 6 van 32 2 Onderzoeksopzet kostprijzen 2.1 De gebruikte kostprijsinformatie is niet ouder dan het jaar T 2 (waarbij T het jaar is waarin de NZa de productstructuur beoordeelt). 2.2 De juistheid van de kostprijsinformatie is door middel van een (interne) audit vastgesteld. 2.3 De kostprijsinformatie is afkomstig uit een aselecte steekproef. 2.4 Kostprijsberekeningen en statistische bepaling van de kwaliteit van de kostprijzen vinden plaats voor verschillende groepen van zorgaanbieders (hierna: strata). Als afzonderlijke strata in de GGZ zijn in ieder geval opgenomen: instellingen, paaz/puk, vrijgevestigde psychiaters en vrijgevestigde psychologen. Voor Forensische zorg wordt in ieder geval de volgende indeling gebruikt: TBS (FPC) en GGZ instellingen die FZ leveren. 2.5 De netto respons (goedgekeurde en geauditeerde kostprijsaanleveringen) binnen de strata is voldoende groot zodat er statistisch verantwoorde conclusies kunnen worden getrokken met een nauwkeurigheid / betrouwbaarheid van 95/10 voor elk stratum. Deze betrouwbaarheid / nauwkeurigheid is gebaseerd op tenminste 80% van de omzet binnen het stratum. Daarbij dient eveneens aandacht te zijn voor non respons. 3 Productiedata 3.1 De gebruikte productiedata is data die wordt aangeleverd aan het DIS, waarbij een selectie wordt gemaakt van DBC-trajecten (met onderliggende diagnoses en activiteiten) van hetzelfde jaar als gebruikt voor de kostprijsdata. 3.2 Ten behoeve van de berekening van productprijzen dient alleen productiedata te worden gebruikt van de zorgaanbieders die betrokken zijn in het kostprijsonderzoek. 3.3 De kwaliteit van de productiedata is voorafgaand aan het gebruik onderzocht en verantwoord. Met kwaliteit van de productiedata wordt bedoeld: de kenmerken die van belang zijn voor het vaststellen van de productstructuur (prestaties en tarieven). Welke kenmerken dit zijn wordt door de onderzoekers bepaald en toegelicht. 3.4 De netto hoeveelheid gebruikte productiedata is voldoende groot (voor zowel totaal als de afzonderlijke strata) zodat representativiteit is gewaarborgd en er statistisch verantwoorde conclusies kunnen worden getrokken.

9 4 Wijze van verantwoording 4.1 Het onderzoek wordt uitgevoerd volgens de geldende onderzoeksvereisten en volgens algemeen aanvaarde statistische methoden. In de verantwoordingsinformatie wordt hierover gerapporteerd. In ieder geval worden de volgende onderwerpen toegelicht: 7 van 32 Verantwoording kostprijs De (non)respons is opgenomen en toegelicht in het verantwoordingsdocument. Het is belangrijk om het effect van non respons op representativiteit te beoordelen. Onderzocht dient te worden of de zorgaanbieders die niet meedoen afwijken van de groep die wel meedoet De onderzoekers rapporteren over de representativiteit van het kostprijsonderzoek, zowel over het totaal, als over de gehanteerde strata. Bij representativiteit gaat het om de vraag of de steekproef een goede afspiegeling is van de totale populatie (zie ook 2.4). In het verantwoordingsdocument wordt beschreven in hoeverre de opzet van het onderzoek (onderzoek met de betreffende strata) en de uiteindelijke netto respons tot een goede afspiegeling van de populatie hebben geleid Voor elke kostendrager rapporteren de onderzoekers per stratum de volgende informatie: gemiddelde kostprijs, het aantal waarnemingen, spreiding en de statistische betrouwbaarheid en nauwkeurigheid Voor elke kostendrager rapporteren de onderzoekers over het totaal de volgende informatie: gemiddelde kostprijs, het aantal waarnemingen, spreiding en de statistische betrouwbaarheid en nauwkeurigheid. De gemiddelde kostprijs is gewogen op basis van omzetdata van betrokken zorgaanbieders en teruggewogen op basis van de omzetverhouding van de gehanteerde strata Uit de onderbouwing in het verantwoordingsdocument blijkt een betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van 95/10 in elk stratum voor wat betreft de kostprijsinformatie per zorgproduct. Deze betrouwbaarheid / nauwkeurigheid is gebaseerd op tenminste 80% van de omzet binnen het stratum. Zorgproducten, aflopend gesorteerd op zorgomzet, die gezamenlijk meer dan 80% van het zorgvolume vertegenwoordigen, moeten aan de gestelde eisen voldoen van 95/10. Dit is een Pareto analyse. Achterliggende doel is dat gefocust wordt op de belangrijkste zorgproducten. Zorgproducten die nauwelijks bijdragen aan de omzet van een stratum zijn minder bepalend en daarmee minder relevant voor de tariefbepaling Indien betrouwbaarheid en nauwkeurigheid niet kan worden bepaald op het niveau van zorgproducten, dient de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid te worden bepaald van de afzonderlijke kostendragers per stratum. Ook hierbij geldt dat de kostendragers die (per stratum) 80% van de productiewaarde vertegenwoordigen, dienen te voldoen aan de eis van 95/10. Verantwoording productiedata De onderzoekers rapporteren over de kwaliteit van de productiedata; welke kwaliteitsindicatoren zijn

10 gehanteerd, de resultaten van deze indicatoren en de consequenties voor de uitgevoerde berekeningen. Verantwoording productprijzen Voor zorgproducten rapporteren de onderzoekers over: gemiddelde productprijs (ongeindexeerd), het aantal DBC s/dbbc s en spreiding van de productprijs De onderzoekers rapporteren over zowel het totaal als over de afzonderlijke strata. 8 van 32 Verantwoording algemeen 4.2 Uit de verantwoordingsinformatie blijkt met welke informatie is gestart, welke berekeningen zijn uitgevoerd, welke keuzes en aannames zijn gemaakt en via welke tussenresultaten het eindresultaat is bereikt. Het is van groot belang dat op een transparante manier duidelijk wordt gemaakt hoe de productprijzen tot stand zijn gekomen. Indien de onderzoekers gebruik maken van bepaalde normen en criteria in de totstandkoming van de productstructuur (bijvoorbeeld bij het bepalen van onderscheidende activiteiten), moet hierover worden gerapporteerd en verantwoord. Dit inzicht is voor de NZa noodzakelijk om een gemotiveerd en juridisch houdbaar oordeel te kunnen geven over de productprijzen. 4.3 Indien specifieke methodieken zijn gebruikt bij statistische analyses, wordt in bijlagen de gehanteerde methodiek helder en eenduidig uiteengezet. 4.4 Zorgproducten, verrichtingen of productprijzen met een uitzonderingspositie in de productstructuur worden specifiek benoemd en toegelicht. 4.5 De onderzoekers geven een analyse van knelpunten en risico s. Indien bijvoorbeeld de normen niet behaald kunnen worden geven de onderzoekers aan wat hiervan de consequenties zijn voor het veld en voor de uitvoering van de taken van de NZa (vaststelling tarieven). 4.6 De onderzoekers rapporteren over de uitkomsten van de audit op de kostprijzen, inclusief de gehanteerde criteria (zie ook 1.2.). 4.7 De werkzaamheden van de onderzoekers zijn door middel van een procesaudit getoetst (zie kader procesaudit). In de verantwoordingsinformatie wordt inzicht gegeven in de interne procesgang, waaronder de controles die door de onderzoekers zijn uitgevoerd op de uitkomsten en tussenuitkomsten van de berekeningen. 5 De impactanalyse 5.1 Uit de impactanalyse bij de nieuwe productprijzen (p) blijkt de te verwachten mutatie voor de verschillende strata. Het gaat hier om de volgende analyses: 1) oude productprijzen versus nieuwe productprijzen en 2) nieuwe (landelijke) productprijzen versus nieuwe productprijzen per stratum. 5.2 Uit de impactanalyse bij de nieuwe productprijzen blijkt de te verwachten mutatie voor de verschillende strata op omzetniveau (pxq). Het gaat hier om de volgende analyses: 1) omzet gebaseerd op oude productprijzen versus omzet gebaseerd op nieuwe productprijzen en 2) omzet gebaseerd op nieuwe (landelijke) productprijzen versus omzet gebaseerd op nieuwe productprijzen per stratum. 5.3 In verantwoordingsdocumentatie geven de onderzoekers een samenvatting van de belangrijkste bevindingen van de

11 impactanalyse. Daarbij worden ook eventuele risico s voor de sector aangekaart. 6 Proces audit 6.1 De audit wordt uitgevoerd door een onafhankelijke organisatie. 6.2 De auditor geeft een oordeel over de besluitvorming, gegevensverwerking en controles bij de totstandkoming van de productstructuur. 6.3 De auditor beoordeelt of de onderzoekers de dossiervorming voldoende op orde heeft. Het gaat hierbij minimaal om: Keuzes in berekeningen en achterliggende argumentatie moeten zijn vastgelegd Tussenstappen, keuzes en aannames in de berekeningen moeten zijn vastgelegd en beoordeeld De eindresultaten moeten door de onderzoekers zelf in voldoende mate zijn gecontroleerd De mate waarin eventuele knelpunten die naar voren zijn gekomen in audits van voorgaande jaren zijn verbeterd. 9 van 32 7 Aanbieding aan NZa 7.1 De definitieve aanlevering van de productstructuur aan de NZa bestaat in ieder geval uit de volgende documenten: 1) Tabel met behandelgroepen inclusief productprijzen in xls format; tabel met deelprestaties inclusief productprijzen in xls format; beide tabellen met en zonder de indexatie naar het jaar waarvoor de productstructuur is opgesteld. 2) Verantwoordingsdocument met daarin minimaal alle punten die in dit kader beschreven staan onder wijze van verantwoording. 3) Wijzigingendocument met daarin minimaal de wijzigingen in de productstructuur en voorzien van meningen hierover van de veldpartijen. 4) Rapport van de procesaudit, 5) Document spelregels. 6) Toelichting validatieregels. 7) Impactanalyse samenvatting in verantwoordingsdocumentatie. 8) Analyseerbare versie van de impactanalyse, de statistische verantwoording over de kostprijsinformatie en de statistische verantwoording over de productprijzen in xls format. 7.2 De definitieve aanlevering dient te zijn geaccordeerd door de directie/bestuur van de organisatie die het onderzoek heeft uitgevoerd. 2.3 Toelichting toetsingskader onderbouwing productprijzen In dit hoofdstuk zijn de toetsingskaders beschreven die gehanteerd worden bij de beoordeling van productprijzen. De productprijzen vormen een belangrijke grondslag voor de door de NZa vast te stellen tarieven. Genoemde toetsingskaders hebben geen betrekking op systeemverbeteringen, maar op de (onderbouwing van de) productprijzen van de bestaande systematiek. Nadat de productprijzen door de NZa zijn goedgekeurd, worden na de toepassing van indexen de tarieven vastgesteld. De productprijzen vormen daarmee belangrijke bouwstenen van de uiteindelijk vast te stellen tarieven. Indien blijkt dat niet kan worden voldaan aan de gestelde eisen in het toetsingskader dan brengt dat risico s met zich mee (bijvoorbeeld ten aanzien van de vraag in hoeverre de uitkomsten van het kostprijsonderzoek een goede weerspiegeling vormen van de werkelijkheid).

12 Deze risico s moeten door de onderzoekers worden benoemd en voorzien van een advies aan de NZa. Het is belangrijk dat informatie ten aanzien van mogelijke risico s in een zo vroeg mogelijk stadium bij de NZa bekend wordt. Helderheid kan daarmee worden gecreëerd voor alle betrokken partijen. 10 van 32

13 3. Beoordeling productprijzen medisch specialistische zorg 3.1 Inleiding 11 van 32 In dit hoofdstuk worden de toetsingskaders beschreven die de NZa hanteert bij de beoordeling van productprijzen voor medisch specialistische zorg als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw) die valt binnen de reikwijdte die is vastgelegd in de beleidsregel Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg. Het gaat hierbij om de productprijzen zoals deze worden aangeleverd door de betrokken organisatie (verder te noemen: onderzoekers). De productprijzen voor de medisch specialistische zorg vallen uiteen in een kostendeel en een honorariumdeel en vormen tezamen de bouwstenen voor de door de NZa te bepalen en vast te stellen tarieven. In het toetsingkader wordt een onderscheid gemaakt tussen het toetsingskader voor het kostendeel van de productprijs en het toetsingskader voor het honorariumdeel van de productprijs. Dit onderscheid wordt gemaakt omdat de beide onderdelen ook grotendeels separate berekeningstrajecten kennen met elk hun specifieke elementen en onderscheidende uitgangspunten. Ondanks deze opsplitsing in dit toetsingskader vindt, indien mogelijk, de uitlevering en verantwoording van de berekende tarieven in de praktijk zoveel mogelijk integraal plaats. Het toetsingskader voor het kostendeel van de productprijzen kent, gelet op het door de NZa vastgestelde nieuwe kostprijsmodel 2, een tweeledig karakter. Het nieuwe kostprijsmodel verplicht alle instellingen vallend onder de reikwijdte van de Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg op separate wijze kostprijsgegevens aan te leveren aan de NZa. De NZa beoogt de tarieven in het gereguleerde segment vanaf 2014 met behulp van dit kostprijsmodel vast te stellen op basis van werkelijke kostprijzen van instellingen. Op dit moment is echter onvoldoende inzichtelijk in hoeverre de aan te leveren gegevens van instellingen voor alle zorgproducten tot betrouwbare productprijzen zal leiden. De NZa ziet de tariefberekening voor het jaar 2014 daarom als een overgangsjaar. De basis van de berekening van de kostendelen van de productprijzen vormt het nieuwe kostprijsmodel, maar indien de aangeleverde gegevens voor bepaalde zorgproducten niet als betrouwbaar beoordeeld kan worden, zal de NZa het oorspronkelijke model als terugvaloptie hanteren. Over de volgende onderdelen worden door de NZa kaders gesteld: 1. Wijze van berekenen productprijzen De kostendelen van de productprijzen worden berekend op basis van de uitgangspunten van het nieuwe kostprijsmodel. Indien dit model in het overgangsjaar voor de productprijsberekening van bepaalde zorgproducten niet toegepast kan worden, wordt de oorspronkelijke kostprijsberekening gehanteerd. In dat geval worden de kostendelen van de productprijzen berekend door de gewogen landelijke gemiddelde profielen te vermenigvuldigen met de lokale kostprijzen van de referentiegroep. De lokale kostprijzen 2 In april 2012 heeft de Raad van Bestuur van de NZa de regelgeving ( van het Kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg vastgesteld.

14 zijn gebaseerd op aanbieder eigen kostprijzen en aanbieders eigen zorgproductie. In de nadere regel Regeling calculatieprincipes verantwoordingskostprijzen is vastgelegd op welke wijze instellingen hun kostprijzen dienen te berekenen. 12 van Onderzoeksopzet a. Onderzoeksopzet t.b.v. verzameling kostprijsgegevens Kostprijsonderzoek dient aan een aantal criteria te voldoen. Het gaat hierbij in ieder geval om: manier van steekproeftrekking, nauwkeurigheid, representativiteit en betrouwbaarheid. b Onderzoeksopzet t.b.v. BKZ uitlijning honorariumbedragen De honorariumdelen van de productprijzen worden berekend op basis van verschillende elementen: het Budgettair Kader Zorg voor medisch specialisten (BKZ MS), de productiedataset en de normtijden die toegekend worden aan de verschillende producten. 3. Gebruikte productie data Voor het bepalen van productprijzen is productiedata van belang. Hierbij gaat het ondermeer om de data zoals deze wordt aangeleverd aan het DBC Informatiesysteem (DIS) of de data zoals die op basis van het nieuwe kostprijsmodel wordt aangeleverd door instellingen aan de NZa. In de nadere regel Regeling verplichte aanlevering minimale dataset somatische zorg (MDS) is vastgelegd welke gegevens instellingen verplicht dienen aan te leveren aan het DIS. In de nadere regel Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg is vastgelegd welke gegevens instellingen verplicht dienen aan te leveren aan de NZa. 4. Wijze van verantwoording Om een verantwoord besluit te nemen over productprijzen dienen de onderzoekers op een heldere en eenduidige manier inzicht te geven in het uitgevoerde kostprijsonderzoek, normtijdentraject, gebruikte productiedata, honorariumberekening, ziekenhuiskostenberekening en de uitgevoerde analyses. Tevens rapporteren de onderzoekers over de hierbij waargenomen knelpunten en risico s. 5. Impactanalyse Het is voor de NZa van belang om de financiële gevolgen van de nieuwe productprijzen op de markt te weten. De onderzoekers voeren om deze reden een impactanalyse uit en rapporteren daarover. De NZa zal de impact meewegen in haar besluitvorming over de productprijzen. Bij beperkte aanpassingen of minder omvangrijke releases kan besloten worden om de impactanalyse niet uit te voeren. 6. Procesaudit De productprijzen worden doorgaans door een andere partij dan de NZa onderzocht, beschreven en berekend. De transparantie en kwaliteit van het proces waarop de totstandkoming van de release verloopt (inclusief uitgevoerde interne controles) is van belang in het kader van zorgvuldige besluitvorming door de NZa. Om deze reden dient de procesgang door een onafhankelijke organisatie geauditeerd te worden. 7. Aanbieding aan de NZa Het is van belang dat de documenten in het juiste format worden aangeboden aan de NZa. Om verwarring te voorkomen over

15 verschillende versies van documenten wordt beschreven hoe de aanbieding aan de NZa moet plaatsvinden. Toelichting In paragraaf 3.2 is het toetsingskader beschreven dat gehanteerd wordt bij de beoordeling van kostendelen van productprijzen binnen de medisch specialistische zorg in het gereguleerde segment. In paragraaf 3.3 is het toetsingskader beschreven dat gehanteerd wordt bij de beoordeling van de honorariumdelen van productprijzen. De productprijzen vormen een belangrijke grondslag voor de door de NZa vast te stellen tarieven. De in dit hoofdstuk genoemde toetsingskaders hebben enkel en alleen betrekking op de (onderbouwing van de delen van de) productprijzen van de bestaande systematiek. Nadat de productprijzen door de NZa zijn goedgekeurd, worden de tarieven vastgesteld na eventuele toepassing van indexen of andere correcties. 13 van 32 Indien blijkt dat niet kan worden voldaan aan de gestelde eisen in het toetsingskader dan brengt dat risico s met zich mee (bijvoorbeeld ten aanzien van de vraag in hoeverre de uitkomsten van het kostprijsonderzoek een goede weerspiegeling vormen van de werkelijkheid). Deze risico s moeten door de onderzoekers worden benoemd en voorzien zijn van een advies aan de NZa. Het is belangrijk dat informatie ten aanzien van mogelijke risico s in een zo vroeg mogelijk stadium bij de NZa bekend is. Daarmee kan helderheid worden gecreëerd voor alle betrokken partijen.

16 3.2 Toetsingskaders beoordeling kostendeel productprijzen medisch specialistische zorg Wijze van berekening kostendeel van productprijzen 14 van 32 Als opgemerkt in hoofdstuk 3.1 ziet de NZa de berekening van de kostendelen van de productprijzen voor 2014 als een overgangsjaar. Het nieuwe kostprijsmodel vormt hierbij het uitgangspunt. Daar waar dit model niet toepasbaar is, wordt het oorspronkelijke model gehanteerd. Voor nadere informatie over het nieuwe kostprijsmodel verwijst de NZa u naar de beleidsregel (BR/CU-2069) Kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg en de nadere regel (NR/CU-218) Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg. Onderstaand wordt de wijze van de oorspronkelijke kostprijsberekening beschreven. Het kostendeel van landelijke productprijzen in het gereguleerde segment worden berekend door gewogen landelijke gemiddelde profielen te vermenigvuldigen met de lokale productprijzen van zorgaanbieders. Indien er minder dan zes subtrajectenin het DIS aanwezig zijn is sprake van een expertproduct en wordt via een alternatieve methode een expertproductprijs berekend. Hiervoor kan data gebruikt worden van partijen die gespecialiseerd zijn in de betreffende zorg en/of wetenschappelijke verenigingen. Hierbij worden aan de data verder dezelfde eisen gesteld als aan de DIS data Onderzoeksopzet kostprijzen De gebruikte kostprijsinformatie is niet ouder dan het jaar T 2 (waarbij T het jaar is waarin de NZa de productstructuur beoordeelt) De juistheid van de kostprijsinformatie is door middel van een audit vastgesteld. Aangesloten kan worden bij de huidige praktijk rondom audit kostprijsonderzoek De kostprijsinformatie, die wordt gebruikt voor de berekening van de productprijzen, is afkomstig uit een voldoende grote steekproef uit instellingen voor medische specialistische zorg De statistische bepaling van de kwaliteit van de kostprijzen vinden plaats voor verschillende groepen van zorgaanbieders (hierna: strata). Als afzonderlijke strata in de medisch specialistische zorg zijn in ieder geval opgenomen: algemene ziekenhuizen waarbij indien nodig aanvulling wordt gevonden in topklinische ziekenhuizen, Universitaire Medische Centra (hierna: UMC s), epilepsiecentra, revalidatiecentra, audiologische centra, radiotherapeutische centra, long/astmacentra en dialysecentra De netto respons (goedgekeurde en geauditeerde kostprijsaanleveringen), binnen de strata waar betreffende zorg geleverd wordt, is voldoende groot zodat er statistisch verantwoorde conclusies kunnen worden getrokken met een nauwkeurigheid/ betrouwbaarheid van 95/10 voor elk stratum. Deze betrouwbaarheid/ nauwkeurigheid is gebaseerd op tenminste 80% van de omzet binnen het stratum. Daarbij dient eveneens aandacht te zijn voor non respons.

17 3.2.3 Productiedata De gebruikte productiedata is doorgaans data die wordt aangeleverd aan het DIS, waarbij indien mogelijk een selectie wordt gemaakt van zorgproducten van hetzelfde jaar als gebruikt voor de kostprijsdata. De categorale sectoren epilepsie, revalidatie, audiologie, long/astma, dialyse en radiotherapie leveren waar nodig zelf specifieke productiedata aan. 15 van Ten behoeve van de berekening van productprijzen dient in ieder geval productiedata te worden gebruikt van de zorgaanbieders die betrokken zijn in het kostprijsonderzoek De productiedata worden bewerkt en gecontroleerd. Dit gebeurt door in vijf stappen de data te bewerken, te weten: periodeselectie: gebruik van een zo recent mogelijke dataset over een aaneengesloten periode van twaalf maanden waarbij volledigheid en continuïteit van de gegevensaanlevering belangrijke randvoorwaarden zijn; schoning: de dataset moet worden geschoond voor onjuiste of onvolledige gegevens. Dit kan door controles op DBC zorgproductniveau en zorgactiveitenniveau; representativiteitstoets: de zorgproductiedata in de gebruikte dataset dient een representatieve afspiegeling te zijn van de zorgproductie van alle (categorieën) zorgaanbieders; transformatie: De DBC productstructuur wijzigt doorgaans jaarlijks, in meer of mindere mate. De gebruikte dataset omvat meerdere DBC productstructuren. De openingsdatum van een DBC bepaalt welke productstructuur van toepassing is. Om een juiste vergelijking en impactanalyse te kunnen maken tussen de huidige en nieuwe DBC productstructuur is het noodzakelijk om de historische DBC's om te zetten (te transformeren) naar de huidige DBC's; simulatie: eventuele nieuwe registratieregels voor openen en sluiten van DBC's binnen de nieuwe productstructuur kunnen tot gevolg hebben dat DBC zorgproducten op andere momenten worden geopend en gesloten dan volgens de huidige registratieregels. De nieuwe regels hebben gevolgen voor de aantallen DBC zorgproducten. De effecten van alle vijf de bewerkingstappen dienen afzonderlijk inzichtelijk te zijn De kwaliteit van de productiedata is voorafgaand aan het gebruik onderzocht en verantwoord. Met kwaliteit van de productiedata wordt bedoeld: de kenmerken die van belang zijn voor het vaststellen van de productstructuur (prestaties en tarieven) De netto hoeveelheid gebruikte productiedata is voldoende groot (voor zowel totaal als de afzonderlijke strata), zodat representativiteit is gewaarborgd en er statistisch verantwoorde conclusies kunnen worden getrokken. De NZa hanteert voor de productiedata dat er als productiemassa minimaal sprake is van 400 subtrajectenper DBC zorgproduct en dat die minimaal een productiewaarde van 3,5 miljoen vertegenwoordigen. Indien hier niet aanvoldaan kan worden, dient dit gemotiveerd te worden.

18 3.2.4 Wijze van verantwoording Het onderzoek wordt uitgevoerd volgens de geldende onderzoeksvereisten en volgens algemeen aanvaarde statistische methoden. In de verantwoordingsinformatie wordt hierover gerapporteerd. In ieder geval worden de volgende onderwerpen toegelicht: 16 van 32 Verantwoording kostprijs De onderzoekers rapporteren over de representativiteit van het totale kostprijsonderzoek. Bij representativiteit gaat het om de vraag of de steekproef een goede afspiegeling is van de totale populatie (zie ook ). In het verantwoordingsdocument wordt beschreven in hoeverre de opzet van het onderzoek (onderzoek met de betreffende strata) en de uiteindelijke netto respons tot een goede afspiegeling van de populatie hebben geleid Voor elke kostendrager rapporteren de onderzoekers (waar nodig ook per stratum) de volgende informatie: gemiddelde kostprijs, het aantal waarnemingen, spreiding en de statistische betrouwbaarheid en nauwkeurigheid Uit de onderbouwing in het verantwoordingsdocument blijken de (in ) gestelde voorwaarden van betrouwbaarheid en nauwkeurigheid Indien betrouwbaarheid en nauwkeurigheid niet kan worden bepaald op het niveau van zorgproducten, dient de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid te worden bepaald van de afzonderlijke kostendragers per stratum. Ook hierbij geldt dat de kostendragers die (per stratum) 80% van de productiewaarde vertegenwoordigen, dienen te voldoen aan de eis van 95/10. Verantwoording productiedata De onderzoekers rapporteren over de uitgevoerde bewerkingen en controles op de dataset, wat het effect daarvan is, welke beslisregels zijn gehanteerd en hoe is bepaald of de dataset representatief is voor de strata. Als onderdeel daarvan wordt aangetoond wat na calibratie effecten de resterende productiemassa is per DBC zorgproduct De onderzoekers rapporteren over de kwaliteit van de productiedata; welke kwaliteitsindicatoren zijn gehanteerd, de resultaten van deze kwaliteitsindicatoren en de consequenties hiervan voor de uitgevoerde berekeningen. Verantwoording productprijzen Voor zorgproducten rapporteren de onderzoekers over: gemiddelde productprijs (ongeïndexeerde) en spreiding van de productprijs De onderzoekers rapporteren over zowel het totaal als over de afzonderlijke strata.

19 De onderzoekers rapporteren of er sprake is van clustering van DBC zorgproducten (waarbij productprijzen van DBC s uitgemiddeld worden) en waarom dat heeft plaatsgevonden. De NZa vindt clustering in beginsel onwenselijk, behalve als er sprake is van zorginhoudelijk 100% identieke producten. 17 van 32 Verantwoording algemeen Het is van groot belang dat op een transparante manier duidelijk wordt gemaakt hoe de producten tot stand zijn gekomen. Indien de onderzoekers gebruik maken van bepaalde normen en criteria in de totstandkoming van de productstructuur (bijvoorbeeld het tot stand komen van een beslisboom), moet hierover worden gerapporteerd en verantwoord. Zoals staat omschreven in de verantwoording per onderwerp dient uit de verantwoordingsinformatie transparant te zijn met welke informatie is gestart, welke berekeningen zijn uitgevoerd, welke keuzes en aannames zijn gemaakt en via welke tussenresultaten het eindresultaat is bereikt Indien specifieke methodieken zijn gebruikt bij statistische analyses, wordt in bijlagen de gehanteerde methodiek helder en eenduidig uiteengezet DBC zorgproducten, zorgactiviteiten of productprijzen met een uitzonderingspositie in de productstructuur worden specifiek benoemd en toegelicht De onderzoekers geven een analyse van knelpunten en risico s. Indien bijvoorbeeld de normen niet behaald kunnen worden geven de onderzoekers aan wat hiervan de consequenties zijn voor het veld en voor de uitvoering van de taken van de NZa (vaststelling tarieven) De werkzaamheden van de onderzoekers zijn door middel van een procesaudit getoetst (zie kader procesaudit). In de verantwoordingsinformatie wordt inzicht gegeven in de interne procesgang, waaronder de controles die door de onderzoekers zijn uitgevoerd op de uitkomsten en tussenuitkomsten van de berekeningen De onderzoekers rapporteren over de uitkomsten van de audit op de kostprijzen, inclusief de gehanteerde criteria De impactanalyse Uit de impactanalyse bij de nieuwe productprijzen (p) blijkt de te verwachten mutatie voor de verschillende strata. Het gaat hier om de volgende analyses: 1) oude productprijzen versus nieuwe productprijzen en 2) nieuwe (landelijke) productprijzen versus nieuwe productprijzen per stratum Uit de impactanalyse bij de nieuwe productprijzen blijkt de te verwachten mutatie voor de verschillende strata op omzetniveau (p x q). Het gaat hier om de volgende analyses: 1) omzet gebaseerd op oude productprijzen versus omzet gebaseerd op nieuwe productprijzen en 2) omzet gebaseerd

20 op nieuwe (landelijke) productprijzen versus omzet gebaseerd op nieuwe productprijzen per stratum In verantwoordingsdocumentatie geven de onderzoekers een samenvatting van de belangrijkste bevindingen van de impactanalyse. Daarbij worden ook eventuele risico s voor de sector benoemd. 18 van Proces audit De audit wordt uitgevoerd door een onafhankelijke organisatie De auditor geeft een oordeel over de samenstelling van de dataset, de samenstelling van de landelijke kostprijzen en expertprijzen, de simulatie van de nieuwe registratieregels, de verwerking van de effecten van de nieuwe productstructuur, casemix en profielen en de besluitvorming De auditor toetst of de aangeleverde kostprijsdata zijn berekend conform de calculatieprincipes en werkafspraken De auditor beoordeelt of de dossiervorming van de onderzoekers voldoende is. Het gaat hierbij minimaal om: Keuzes in berekeningen en achterliggende argumentatie zijn vastgelegd Tussenstappen, keuzes en aannames in de berekeningen zijn vastgelegd en beoordeeld De eindresultaten zijn door de onderzoekers zelf in voldoende mate gecontroleerd De mate waarin eventuele knelpunten die naar voren kwamen in audits van voorgaande jaren zijn verbeterd Aanbieding aan NZa De definitieve aanlevering van het kostendeel van de productprijzen aan de NZa bestaat in ieder geval uit de volgende documenten 3 1) Tabel met tarieven in Excel format; 2) Verantwoordingsdocument met daarin minimaal alle punten die in dit toetsingskader beschreven staan onder wijze van verantwoording ; 3) Wijzigingendocument met daarin minimaal de wijzigingen in de productprijzen, waar nodig voorzien van meningen van de veldpartijen; 4) Rapport van de procesaudit; 5) Een samenvatting van de impactanalyse in verantwoordingsdocumentatie; 6) Analyseerbare versie van de impactanalyse, de statistische verantwoording over de kostprijsinformatie en de statistische verantwoording over de productprijzen in Excel format De definitieve aanlevering dient te zijn geaccordeerd door de directie/ het bestuur van de onderzoekers die het onderzoek hebben uitgevoerd. 3 Het betreft hier een overzicht van tabellen exclusief de documenten en tabellen behorend bij de productstructuur.

21 3.3 Toetsingskader beoordeling honorariumdeel van productprijzen medisch specialistische zorg Wijze van berekening honorariumdeel van productprijzen 19 van 32 Het honorariumdeel van landelijke productprijzen wordt berekend door de beschikbare middelen in het BKZ Medisch Specialisten (BKZ MS) te verdelen over de verschillende specialismen. Vervolgens wordt het totale BKZ per specialisme verdeeld over de DBC zorgproducten per specialisme, gebruik makend van de verdeelsleutels uit het normtijdentraject en van de productieaantallen. Indien er minder dan zes subtrajectenin het DIS aanwezig zijn, is sprake van een expertproduct en wordt via een alternatieve methode een expertproductprijs berekend. Hiervoor kan data gebruikt worden van partijen die gespecialiseerd zijn in de betreffende zorg en/of wetenschappelijke verenigingen. Hierbij worden aan de data verder dezelfde eisen gesteld als beschreven in dit beoordelingskader Onderzoeksopzet t.b.v. BKZ uitlijning honorariumbedragen Algemene uitgangspunten honorariumberekening De honorariumbedragen dienen binnen de kaders van het BKZ MS vastgesteld te worden met uitzondering van de honoraria van de expertproducten Producten die alleen door specialisten in dienstverband verricht worden, worden op dezelfde wijze van een honorarium voorzien als de honorariumbedragen die ook door vrijgevestigde specialisten worden verricht Bijstelling van honorariumbedragen van zorgproducten vindt op een zodanige wijze plaats, dat de onderlinge verhoudingen adequaat de verhoudingen in werklast weerspiegelen Elk zorgproduct en elke losdeclarabele zorgactiviteit dient één poorthonorarium te krijgen. Binnen een DBC-zorgproduct van een poortspecialisme dient de productie van een ondersteunend specialisme een apart honorariumbedrag te krijgen. Ook een poortspecialisme kan als ondersteuner productie binnen een DBC-zorgproduct van een ander poortspecialisme uitvoeren Honorariumbedragen worden berekend op het niveau van declaratiecodes. Producten die vergelijkbare zorg beschrijven, krijgen een gelijk honorarium doordat meerdere zorgproducten geclusterd worden naar één declaratiecode Budgettair Kader Zorg Het uitgangspunt bij de berekening van de honorariumbedragen is dat de vaststelling van de bedragen plaatsvindt binnen de kaders van het BKZ MS. Het exacte bedrag waarmee in de tariefberekening gerekend wordt, dient aangeleverd te worden door het ministerie van VWS. Het BKZ bedrag heeft alleen betrekking op medisch

22 specialistische zorg geleverd door vrijgevestigde medisch specialisten Het BKZ MS is vastgesteld als kader voor vrijgevestigde productie voor het jaar waar de tariefberekening betrekking op heeft. In de tariefberekening dienen de onderzoekers dit budgettair kader van het lopende jaar te vergelijken met de productie van het meest recente jaar (zie hiervoor paragraaf ). De toegestane volumegroei in de tussenliggende jaren dient in de tariefberekening in mindering gebracht te worden door de groeiruimte van het budgettair kader af te schalen. Deze toegestane volumegroei wordt door VWS vastgesteld. 20 van Toedeling budgettaire middelen naar specialismen De verdeling van deze middelen over de verschillende specialismen is gebaseerd op de aantallen FTE (Full Time Equivalent) per specialisme Voor de bepaling van het BKZ bedrag per specialisme wordt gebruik gemaakt van FTE gegevens. Voor bepaling van het aantal FTE per specialisme wordt een lijst met bestaande vakgroepen/maatschappen gecreëerd, indien gegevens over productie, FTE of capita voor de betreffende vakgroep/maatschap aanwezig is. Voor vakgroepen/maatschappen waarvan geen FTE of capita gegevens beschikbaar zijn, dient op basis van internetonderzoek (websites betreffende ziekenhuizen) een expertaantal toegevoegd te worden Doordat in de berekening een subset van het productiebestand is meegenomen (zie hiervoor paragraaf productiedata), dienen de BKZ bedragen per specialisme afgestemd te worden op de instellingen die in de productiedataset zijn opgenomen. Deze correctie op het BKZ per specialisme vindt plaats met behulp van een BKZ bedrag per FTE In de tariefberekening zijn de vrijgevestigde specialisten leidend. De tarieven dienen zodanig te worden vastgesteld dat de productie van de vrijgevestigde specialisten vermenigvuldigd met de honorariumtarieven volledig aansluit met het BKZ MS In de hoogte van de BKZ bedragen per specialisme dient uitsluitend voor uitval gecorrigeerd te worden indien aannemelijk is dat de betreffende uitvallende zorgproducten niet tot declaratie kunnen leiden Normtijden Normtijden dienen, in de vorm van verdeelsleutels, de onderlinge verhouding in werklast tussen de producten te weerspiegelen. Wetenschappelijke verenigingen worden in

Kostprijsberekening geriatrische revalidatiezorg

Kostprijsberekening geriatrische revalidatiezorg BELEIDSREGEL Kostprijsberekening geriatrische revalidatiezorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, sub b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/12/70c 12D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/12/70c 12D Aan het bestuur van de algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) epilepsie-instellingen (040) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5047

BELEIDSREGEL BR/CU-5047 BELEIDSREGEL DBC-TARIFERING BEHANDELING EN VERBLIJF IN DE CURATIEVE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

Algemene uitgangspunten productstructuur

Algemene uitgangspunten productstructuur Beleidsregel BR/CU-2145 Toetsingskader productstructuur en tarieven DBCsystematiek Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Artikel 1. Reikwijdte...2 Artikel 2. Doel van de beleidsregel...2

Artikel 1. Reikwijdte...2 Artikel 2. Doel van de beleidsregel...2 BELEIDSREGEL Kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg Inhoudsopgave Artikel 1. Reikwijdte...2 Artikel 2. Doel van de beleidsregel...2 Artikel 3. Artikel 4. Begripsbepalingen...2 Kostprijsmodel

Nadere informatie

Inhoudsopgave BELEIDSREGEL BR/CU Kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg

Inhoudsopgave BELEIDSREGEL BR/CU Kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg BELEIDSREGEL Kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg Inhoudsopgave Artikel 1. Reikwijdte... 2 Artikel 2. Doel van de beleidsregel... 2 Artikel 3. Begripsbepalingen... 2 Artikel 4. Kostprijsmodel...

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU 2148 EERSTELIJNSDIAGNOSTIEK

BELEIDSREGEL BR/CU 2148 EERSTELIJNSDIAGNOSTIEK BELEIDSREGEL BR/CU 2148 EERSTELIJNSDIAGNOSTIEK Op grond van artikel 57, eerste lid, onderdeel en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Verslag. Klankbordgroep honorariumtarieven DOT 2012 Datum: 19 september 2011. Tijd: 19.00 uur Locatie: NZa

Verslag. Klankbordgroep honorariumtarieven DOT 2012 Datum: 19 september 2011. Tijd: 19.00 uur Locatie: NZa Verslag Klankbordgroep honorariumtarieven DOT 2012 Datum: 19 september 2011 Tijd: 19.00 uur Locatie: NZa Opening Voorzitter de heer Noorlag van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) opent de vergadering

Nadere informatie

VAN DATUM BETREFT CD/EvL 28 sept 2011 uitval honorariumberekening

VAN DATUM BETREFT CD/EvL 28 sept 2011 uitval honorariumberekening Europalaan 40 3526 KS Utrecht Postbus 2774 3500 GT Utrecht AAN NZa TELEFOON 030 285 08 00 FAX 030 285 08 01 WEBSITE www.dbconderhoud.nl Memo VAN DATUM BETREFT CD/EvL 28 sept 2011 uitval honorariumberekening

Nadere informatie

Impactanalyse DOT Honorariumtarieven

Impactanalyse DOT Honorariumtarieven Conceptrapportage ten behoeve van klankbordgroep 6 Impactanalyse DOT Honorariumtarieven Deel 2 Versie 1, 5 augustus 2011 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Doelstelling 5 3. Referentie voor beoordeling 6 4. Onderzoeksopzet

Nadere informatie

Memo Representativiteit honoraria DOT 2013

Memo Representativiteit honoraria DOT 2013 Memo Representativiteit honoraria DOT 2013 Aan Leden van de klankbordgroep honorariumcomponent medisch specialisten Van Telefoonnummer E-mailadres Project honorariumtarieven DOT Onderwerp Datum Representativiteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-2144

BELEIDSREGEL BR/CU-2144 BELEIDSREGEL Kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

DOT honorariumcomponent medisch specialisten

DOT honorariumcomponent medisch specialisten DOT honorariumcomponent medisch specialisten Presentatie 1 ste klankbordgroep Datum 19-01-2011 Agenda Welkom Presentatie Proces Inhoud Consultatievragen & vervolg Mogelijkheid voor reacties op presentatie

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5066

BELEIDSREGEL BR/CU-5066 BELEIDSREGEL Afschrijvingskosten dubieuze debiteuren curatieve GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2015

Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2015 BELEIDSREGEL Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2015 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder d van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

1.2 Procedures De werkwijze van het onderzoek naar de kostprijzen ziet er als volgt uit:

1.2 Procedures De werkwijze van het onderzoek naar de kostprijzen ziet er als volgt uit: Bijlage 1 bij nadere regel NR/CU-264 Controleprotocol aanleveringen kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg COS 3000-onderzoek 1. Uitgangspunten 1.1 Inleiding Voor het gereguleerde segment

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5039

BELEIDSREGEL BR/CU-5039 BELEIDSREGEL BR/CU-5039 Rentevergoeding opbrengstverrekening GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Toelichting op de honorariumberekening kaakchirurgie

Toelichting op de honorariumberekening kaakchirurgie Toelichting op de honorariumberekening kaakchirurgie juli 2013 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Proces 6 3. Tariefberekening op hoofdlijnen 7 4. Bepaling macrokader honorarium 2014 8 5. Productie 9 6. Toegekende

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw BELEIDSREGEL Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Verrichtingenlijst ten behoeve van DBC s

BELEIDSREGEL BR/CU Verrichtingenlijst ten behoeve van DBC s BELEIDSREGEL BR/CU-2020 Verrichtingenlijst ten behoeve van DBC s Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

medisch specialisten 2014

medisch specialisten 2014 Controleprotocol Verantwoordingsdocument honoraria medisch specialisten 2014 10 juli 2015 Inhoud 1. Uitgangspunten 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Procedures 3 1.3 Leeswijzer 3 2. Onderzoeksaanpak 4 2.1 Beleidskader

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5094

BELEIDSREGEL BR/CU-5094 BELEIDSREGEL Dyslexiezorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met betrekking

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG-17173

BELEIDSREGEL BR/REG-17173 BELEIDSREGEL Kostprijsmodel zorgproducten medischspecialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2017

Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2017 NADERE REGEL Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2017 Gelet op de artikelen 36, 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg besluit de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Registratie en aanlevering kostprijzen geriatrische revalidatiezorg

Registratie en aanlevering kostprijzen geriatrische revalidatiezorg Regeling Registratie en aanlevering kostprijzen geriatrische revalidatiezorg Op grond van artikel 36, 61 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5059

BELEIDSREGEL BR/CU-5059 BELEIDSREGEL Voorschotten en rentevergoeding onderhanden DBC's GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING DOT Nummer Datum inwerkingtreding Datum beschikking 1 januari 2015 22 juli 2014 Geldig tot Behandeld door 1 januari 2016 directie Zorgmarkten Cure De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Controleprotocol aanleveringen kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg COS 3000-onderzoek

Controleprotocol aanleveringen kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg COS 3000-onderzoek Bijlage 1 bij nadere regel NR/CU-235 Controleprotocol aanleveringen kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg COS 3000-onderzoek 1. Uitgangspunten 1.1 Inleiding Voor het gereguleerde segment

Nadere informatie

REGELING NR/CU-214. Beheersmodel honoraria vrijgevestigd medisch specialisten

REGELING NR/CU-214. Beheersmodel honoraria vrijgevestigd medisch specialisten REGELING Beheersmodel honoraria vrijgevestigd medisch specialisten Gelet op de artikelen 36, derde lid, 37, 38, derde lid, 39, tweede lid en 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft

Nadere informatie

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve ggz Kenmerk

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve ggz Kenmerk Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve ggz 2015-2017 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

DOT honorariumcomponent medisch specialisten 7e klankbordgroep bijeenkomst. 19 september 2011

DOT honorariumcomponent medisch specialisten 7e klankbordgroep bijeenkomst. 19 september 2011 DOT honorariumcomponent medisch specialisten 7e klankbordgroep bijeenkomst 19 september 2011 Inhoudsopgave 1. Evaluatie Memo 19 juli 2011 2. Tariefberekening DOT 2013 Memo 13 september 2011 2 Evaluatie

Nadere informatie

Bijlage 8 bij beleidsregel prestaties en tarieven medisch specialistische zorg

Bijlage 8 bij beleidsregel prestaties en tarieven medisch specialistische zorg Bijlage 8 bij beleidsregel prestaties en tarieven medisch specialistische zorg In artikel 18 zijn de uitgangspunten van het integrale tarief van DBCzorgproducten en overige zorgproducten toegelicht. Hierin

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op instellingen die geriatrische revalidatiezorg leveren.

Deze regeling is van toepassing op instellingen die geriatrische revalidatiezorg leveren. REGELING Informatieverstrekking geriatrische revalidatiezorg Gelet op de artikelen 36, derde lid, 37 lid 1 onder d, 39 lid 2 en de artikelen 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft

Nadere informatie

Impactanalyse DOT Honorariumtarieven

Impactanalyse DOT Honorariumtarieven Conceptrapportage ten behoeve van klankbordgroep 6 Impactanalyse DOT Honorariumtarieven Deel 1 Versie 1, 5 augustus 2011 Inhoud 1. Inleiding 4 2. Afbakening en leeswijzer 4 3. Doelstelling 4 4. Onderzoeksopzet

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk CDIN/mpan/TSZ CI/11/43c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk CDIN/mpan/TSZ CI/11/43c 11D Aan het bestuur van de algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) epilepsie-instellingen (040) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische

Nadere informatie

Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG van 24 augustus 2012.

Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG van 24 augustus 2012. BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

REGELING NR/CU-258. Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg

REGELING NR/CU-258. Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg REGELING Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg Gelet op artikel 36, derde lid en de artikelen 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve

BELEIDSREGEL BR/CU Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-535

NADERE REGEL NR/CU-535 NADERE REGEL Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ Gelet op de artikelen 62 en 68, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

DOT honorariumcomponent medisch specialisten Klankbordgroep bijeenkomst 6b. 11 augustus 2011

DOT honorariumcomponent medisch specialisten Klankbordgroep bijeenkomst 6b. 11 augustus 2011 DOT honorariumcomponent medisch specialisten Klankbordgroep bijeenkomst 6b 11 augustus 2011 Inhoudsopgave 1. Opening 2. Vervolg presentatie NZa A) Referentie voor beoordeling B) Medisch specialisten werkzaam

Nadere informatie

Regeling verplichte publicatie wachttijden somatische zorg (NR/CU-262)

Regeling verplichte publicatie wachttijden somatische zorg (NR/CU-262) Regeling verplichte publicatie wachttijden somatische zorg () Ingevolge artikel 38, vierde en zevende lid, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd

Nadere informatie

Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2016

Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2016 BELEIDSREGEL Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder d van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk CDIN/escs/TSZ 030 296 81 37 voorlichting@nza.nl CI/11/21c 11D0024065

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk CDIN/escs/TSZ 030 296 81 37 voorlichting@nza.nl CI/11/21c 11D0024065 Aan het bestuur van de algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) epilepsie-instellingen (040) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische

Nadere informatie

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve GGZ

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve GGZ Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve GGZ 2015-2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

Langdurige ggz: De zorg geleverd aan verzekerden als bedoeld in artikel van de Wet langdurige zorg (Wlz).

Langdurige ggz: De zorg geleverd aan verzekerden als bedoeld in artikel van de Wet langdurige zorg (Wlz). BELEIDSREGEL Overheveling ggz budget Wlz-Zvw Grondslag Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Op grond van artikel 56a lid 2 Wmg geeft de NZa ambtshalve toepassing aan artikel 56a leden 1 en 7 Wmg.

Op grond van artikel 56a lid 2 Wmg geeft de NZa ambtshalve toepassing aan artikel 56a leden 1 en 7 Wmg. BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage Cure -ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg

Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg REGELING Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg Gelet op artikel 36, derde lid en de artikelen 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Voor de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tarieven vast van DBC-zorgproducten.

Voor de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tarieven vast van DBC-zorgproducten. Bijlage 1 Onderzoeksprotocol aanlevering kostprijzen GRZ op basis van kostprijsmodel 1. Uitgangspunten 1.1 Doelstelling Voor de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Voorgenomen beleid in verband met overheveling geriatrische revalidatiezorg 12 juni 2012

Voorgenomen beleid in verband met overheveling geriatrische revalidatiezorg 12 juni 2012 Memo Onderwerp Datum Voorgenomen beleid in verband met overheveling geriatrische revalidatiezorg 12 juni 2012 Met ingang van 2013 zal geriatrische revalidatiezorg (GRZ) opgenomen worden in het Besluit

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING DOT Nummer Datum inwerkingtreding Datum beschikking 1 januari 2016 18 november 2015 Geldig tot Behandeld door 1 januari 2017 directie Zorgmarkten Cure De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

3.1 Zorgaanbieder De zorgaanbieder als bedoeld in artikel 1 aanhef en onder c van de Wmg.

3.1 Zorgaanbieder De zorgaanbieder als bedoeld in artikel 1 aanhef en onder c van de Wmg. Bijlage 19 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c REGELING Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz Ingevolge de artikelen 36, derde lid, 37, eerste lid en artikel 38 derde lid van de Wet marktordening

Nadere informatie

Datadocument DIS Ronde 20 dataset. Versie 1.1

Datadocument DIS Ronde 20 dataset. Versie 1.1 Datadocument DIS Ronde 20 dataset Versie 1.1 Versie: 1.1 Status: Concept Door: Team A&M DBC Onderhoud Datum: 10 maart 2011 INLEIDING Voor de berekening van de zorgproductprofielen en de productprijzen

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR-0021

BELEIDSREGEL AL/BR-0021 BELEIDSREGEL Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-2018

BELEIDSREGEL BR/CU-2018 BELEIDSREGEL BR/CU-2018 Weesgeneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten BELEIDSREGEL Beleidsregel overige geneeskundige zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5052

BELEIDSREGEL BR/CU-5052 BELEIDSREGEL BELEIDSREGEL OVERGANG CURATIEVE GGZ NAAR ZVW EN INVOERING DBC S Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Bijlage 1 bij beleidsregel Prestaties en tarieven medisch-specialistische zorg

Bijlage 1 bij beleidsregel Prestaties en tarieven medisch-specialistische zorg Bijlage 1 bij beleidsregel Prestaties en tarieven medisch-specialistische zorg In hoofdstuk III Tarieven van deze beleidsregel zijn de uitgangspunten van het integrale tarief van dbc-zorgproducten en overige

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op zorgaanbieders die dyslexiezorg 1 als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw) leveren.

Deze regeling is van toepassing op zorgaanbieders die dyslexiezorg 1 als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw) leveren. REGELING Tijdelijke regeling dyslexiezorg Gelet op: de artikelen 37, 38, 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg); de beleidsregel Dyslexiezorg, kenmerk BR/CU-5076; de regeling Declaratiebepalingen

Nadere informatie

Beleidsregel experiment bekostiging verpleging en verzorging

Beleidsregel experiment bekostiging verpleging en verzorging Beleidsregel Beleidsregel experiment bekostiging verpleging en verzorging Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

DOT honorariumcomponent medisch specialisten 4e klankbordgroep bijeenkomst. 20 april 2011

DOT honorariumcomponent medisch specialisten 4e klankbordgroep bijeenkomst. 20 april 2011 DOT honorariumcomponent medisch specialisten 4e klankbordgroep bijeenkomst 20 april 2011 Inhoudsopgave 1. Doel van de klankbordgroepbijeenkomst 2. Terugblik op 3 e bijeenkomst klankbordgroep (14-03-2011)

Nadere informatie

BEPALING MACRO-DEELBEDRAGEN 2014

BEPALING MACRO-DEELBEDRAGEN 2014 BEPALING MACRO-DEELBEDRAGEN 2014 1 Inleiding In deze notitie worden berekeningen gepresenteerd die ten grondslag liggen aan de bedragen die zijn opgenomen in de Regeling risicoverevening 2014. In de risicoverevening

Nadere informatie

medisch specialisten 2013

medisch specialisten 2013 Controleprotocol Verantwoordingsdocument honoraria medisch specialisten 2013 6 maart 2014 2 Inhoud 1. Uitgangspunten 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Procedures 5 1.3 Leeswijzer 5 2. Onderzoeksaanpak 7 2.1 Beleidskader

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR-0040

BELEIDSREGEL AL/BR-0040 BELEIDSREGEL Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5035. Extramurale zorg GGZ Zvw

BELEIDSREGEL BR/CU-5035. Extramurale zorg GGZ Zvw BELEIDSREGEL BR/CU-5035 Extramurale zorg GGZ Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Nacalculatie doorloop DBC s 2012 en nacalculatie 2013

Nacalculatie doorloop DBC s 2012 en nacalculatie 2013 BELEIDSREGEL Nacalculatie doorloop DBC s 2012 en nacalculatie 2013 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), maakt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-NR/CU-534

NADERE REGEL NR/CU-NR/CU-534 NADERE REGEL Verplichte accountantscontrole kostprijzen gespecialiseerde GGZ Ingevolge artikel 68 van de Wmg besluit de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tot vaststelling van de navolgende regeling. NR/CU-534

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Nacalculatie doorloop DBC s 2012, afrekening correcties en nacalculatie DBC s 2013

BELEIDSREGEL BR/CU Nacalculatie doorloop DBC s 2012, afrekening correcties en nacalculatie DBC s 2013 BELEIDSREGEL Nacalculatie doorloop DBC s 2012, afrekening correcties 2008-2012 en nacalculatie DBC s 2013 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve

BELEIDSREGEL BR/REG Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Logopedie in de DBC systematiek

Logopedie in de DBC systematiek Logopedie in de DBC systematiek 28 november 2012 Ingeborg van Dijke/ Jolien Ewalds DBC-Onderhoud i.van.dijke@dbconderhoud.nl 2 Inhoud 1. Hoezo Diagnose Behandel Combinaties (DBC s)? 2. Hoe werkt het systeem

Nadere informatie

Behandeld door E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure vragencare@nza.nl CI/12/77c Directie Zorgmarkten Care

Behandeld door E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure vragencare@nza.nl CI/12/77c Directie Zorgmarkten Care Aan alle zorgaanbieders die GRZ leveren en de zorgkantoren/zorgverzekeraars Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 0900 770 70 70 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-558

NADERE REGEL NR/CU-558 NADERE REGEL Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ Gelet op de artikelen 62 en 68, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5060

BELEIDSREGEL BR/CU-5060 BELEIDSREGEL Rentevergoeding opbrengstverrekening GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18868 9 juli 2015 Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz REGELING CA-NR-1651 Vastgesteld op 30 juni

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/15/27c /188648

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/15/27c /188648 Aan het bestuur van: algemene ziekenhuizen (010); categorale ziekenhuizen (011); academische ziekenhuizen (020); epilepsie-instellingen (040); dialysecentra (060); audiologische centra (070); radiotherapeutische

Nadere informatie

Beleidsregel Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg

Beleidsregel Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Beleidsregel Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve GGZ Kenmerk

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve GGZ Kenmerk Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve GGZ 2015-2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

3.3 ZZP-meerzorg tarief Het bedrag per dag dat in rekening gebracht kan worden ter vergoeding van de door de zorgaanbieder geboden ZZP-meerzorg.

3.3 ZZP-meerzorg tarief Het bedrag per dag dat in rekening gebracht kan worden ter vergoeding van de door de zorgaanbieder geboden ZZP-meerzorg. Bijlage 23 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c REGELING Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg AWBZ Ingevolge de artikelen 36, derde lid, 37, eerste lid en artikel 38 derde lid van de Wet marktordening

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 248 Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs) Nr. 239 Ontvangen ter Griffie op 2 oktober 2012. Het besluit tot het doen van een aanwijzing

Nadere informatie

Gelet op artikel 37 Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende regeling vast.

Gelet op artikel 37 Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende regeling vast. NADERE REGEL NR/CU-201 Declaratiebepalingen DBC-bedragen en overige bedragen medisch specialistische zorg door of vanwege de zorginstelling Gelet op artikel 37 Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt

Nadere informatie

Toelichting uitval bij honorariumberekening. versie 1.0

Toelichting uitval bij honorariumberekening. versie 1.0 Toelichting uitval bij honorariumberekening versie 1.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Uitval algemeen... 4 3 Honorariumberekening... 6 4 Waardering uitvalproducten... 8 5 Waardering uitvalproducten...

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-531

NADERE REGEL NR/CU-531 NADERE REGEL Tijdelijke regeling dyslexiezorg Gelet op de artikelen 37, 38, 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende regeling vastgesteld:

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5069. Extramurale curatieve GGZ

BELEIDSREGEL BR/CU-5069. Extramurale curatieve GGZ BELEIDSREGEL Extramurale curatieve GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Regeling registratie en aanlevering gegevens pilot ggz en fz

Regeling registratie en aanlevering gegevens pilot ggz en fz Regeling registratie en aanlevering gegevens pilot ggz en fz Gelet op artikel 36 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende regeling vast. Ingevolge

Nadere informatie

Experiment bekostiging verpleging en verzorging

Experiment bekostiging verpleging en verzorging BELEIDSREGEL Experiment bekostiging verpleging en verzorging Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Zorgautoriteit. Nederlandse. gereguleerde segment. Voor het overige deel, het vrije segment,

Zorgautoriteit. Nederlandse. gereguleerde segment. Voor het overige deel, het vrije segment, 770? /. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport Minister mr. drs. B.J. Bruins Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030

Nadere informatie

Convenant NZa, CVZ en DBC-Onderhoud

Convenant NZa, CVZ en DBC-Onderhoud Convenant NZa, CVZ en DBC-Onderhoud De ondergetekenden, 1. De Nederlandse Zorgautoriteit, gevestigd te Utrecht, hierna te noemen NZa, vertegenwoordigd door de voorzitter van de Raad van Bestuur, de heer

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Extramurale GGZ Zvw

BELEIDSREGEL BR/CU Extramurale GGZ Zvw BELEIDSREGEL Extramurale GGZ Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie zorgmarkten Cure CI/13/33C

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie zorgmarkten Cure CI/13/33C Aan het bestuur van: Huisartsenlaboratoria (380) Zelfstandige trombosediensten (220) Zorgverzekeraars SAN, LVG, FNT, ZN Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-2017

BELEIDSREGEL BR/CU-2017 BELEIDSREGEL BR/CU-2017 Dure Geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Bijlage 1 bij BR/REG beleidsregel Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg

Bijlage 1 bij BR/REG beleidsregel Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg beleidsregel Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg In hoofdstuk III Tarieven van de beleidsregel zijn de uitgangspunten van het integrale tarief van DBC-zorgproducten en overige zorgproducten

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 137 2 januari 2015 Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz 16 december 2014 REGELING CA-NR-1551a Ingevolge

Nadere informatie

Verkorting doorlooptijd: omgaan met effecten. Implementatiecongres DBC-pakket september 2014 Yolande Waterreus, Marco Lommers en Jaap Stam

Verkorting doorlooptijd: omgaan met effecten. Implementatiecongres DBC-pakket september 2014 Yolande Waterreus, Marco Lommers en Jaap Stam Verkorting doorlooptijd: omgaan met effecten Implementatiecongres DBC-pakket 4 september 2014 Yolande Waterreus, Marco Lommers en Jaap Stam Programma 2 Welkom Verkorting doorlooptijd (VDLT): achtergrondinformatie

Nadere informatie

besluit de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tot vaststelling van de navolgende regeling.

besluit de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tot vaststelling van de navolgende regeling. NADERE REGEL Macrobeheersinstrument curatieve geestelijke gezondheidszorg Gelet op de artikelen: - 35, zevende lid, - 36, eerste en derde lid, - 37, - 62, - 68, - 76, tweede lid, van de Wet marktordening

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Regulering CI/17/4c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Regulering CI/17/4c / Aan het bestuur van: Academische ziekenhuizen (020) Algemene ziekenhuizen (010) Categorale ziekenhuizen (011) Federatie Medisch Specialisten (FMS) Federatie Nederlandse Trombosediensten (FNT) Huisartsenlaboratoria

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CI-1058a

BELEIDSREGEL CI-1058a BELEIDSREGEL CI-1058a Overige producten geestelijke gezondheidszorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Van Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk I.M. Vermeulen / J.J.Janse. invoering jeugd GGZ: gevolgen voor prestaties en tarieven 2015 3 april 2014

Van Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk I.M. Vermeulen / J.J.Janse. invoering jeugd GGZ: gevolgen voor prestaties en tarieven 2015 3 april 2014 Memo Aan deelnemers technisch overleg jeugd-ggz Van Telefoonnummer E-mailadres I.M. Vermeulen / J.J.Janse Onderwerp Datum invoering jeugd GGZ: gevolgen voor prestaties en tarieven 2015 3 april 2014 Inleiding

Nadere informatie

3.1 Zorgaanbieder De zorgaanbieder als bedoeld in artikel 1, onderdeel c, onder 1, van de Wmg.

3.1 Zorgaanbieder De zorgaanbieder als bedoeld in artikel 1, onderdeel c, onder 1, van de Wmg. Bijlage 23 bij circulaire Care/Wlz/15/07c REGELING Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz Ingevolge de artikelen 36, derde lid, 37, eerste lid en artikel 38 derde lid van de Wet marktordening

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 29 248 Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs) Nr. 44 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Toelichting op de honorariumberekening DOT 2012. Definitieve versie ter publicatie van het DOTpakket

Toelichting op de honorariumberekening DOT 2012. Definitieve versie ter publicatie van het DOTpakket Toelichting op de honorariumberekening DOT 2012 Definitieve versie ter publicatie van het DOTpakket november 2011 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Honorariumberekening op hoofdlijnen 3. BKZ bedragen per specialisme

Nadere informatie

Wachttijden en wachttijdbemiddeling medisch specialistische zorg

Wachttijden en wachttijdbemiddeling medisch specialistische zorg Regeling Wachttijden en wachttijdbemiddeling medisch specialistische zorg Gelet op artikel 38, leden 4 en 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd

Nadere informatie