Memo Representativiteit honoraria DOT 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Memo Representativiteit honoraria DOT 2013"

Transcriptie

1 Memo Representativiteit honoraria DOT 2013 Aan Leden van de klankbordgroep honorariumcomponent medisch specialisten Van Telefoonnummer adres Project honorariumtarieven DOT Onderwerp Datum Representativiteit honoraria DOT maart 2012 Inleiding In 2011 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een nieuwe berekeningswijze van de DOT honorariumtarieven geïntroduceerd ten behoeve van de tarieven DOT In de methodiek is de vrijgevestigde medisch specialist als uitgangspunt genomen, aangezien het Budgettair Kader Zorg voor medisch specialisten van miljoen ook van toepassing is op vrijgevestigde specialisten. Er zijn echter enkele specialismen die overwegend specialisten in dienstverband kennen. Men kan zich afvragen in hoeverre er voor deze specialismen een representativiteitissue speelt, aangezien voor deze specialismen een beperkte set van vakgroepen namelijk de vrijgevestigden - meegenomen wordt in de tariefberekening. Specifieke vertekeningen in de productie- en FTE-gegevens van deze vakgroepen kunnen grote tariefseffecten met zich meebrengen. Dit neemt overigens niet weg dat ook voor de overige specialismen geldt dat vertekeningen in de bronbestanden effect hebben op de honorariumtarieven. De NZa ziet het uitvoeren van het representativiteitonderzoek als een extra controle- en validatiestap in het tariefberekeningstraject. De methodiek op zichzelf verandert niet, maar op de verschillende inputvariabelen, zoals het productiebestand en de ingevoerde normtijden, vindt nog een extra controleslag plaats. De centrale vragen in dit memo zijn: 1. Wat verstaat de NZa onder representativiteit in het licht van de huidige tariefberekeningswijze binnen de DOT productstructuur? 2. Welke analyses kunnen uitgevoerd worden om eventuele problemen in de representativiteit aan te tonen en welke oplossingen kunnen hiervoor geboden worden? 1. Wat is representativiteit Een steekproef is representatief als hij een miniatuur, een schaalmodel, van de populatie is. Alle eigenschappen (verhoudingen) van de populatie moeten in de steekproef terug te vinden zijn. Representatief betekent ook dat we alle variatie die in de populatie zit ook in de steekproef moeten kunnen terugvinden. De steekproef bevat dus niet alleen typische waarnemingen maar ook atypische waarnemingen. Binnen een specialisme kan variatie in de brongegevens in meerdere vormen voorkomen. Wanneer binnen een specialisme meerdere maatschappen zich expliciet toeleggen op een specifiek aandachtsgebied, is er een sterkere variatie binnen de productie over alle instellingen te zien. Deze eigenschap behoort dan de populatie van het betreffende specialisme toe en moet ook terug te vinden zijn in de steekproef die wordt gehanteerd in de tariefberekening.

2 Ondanks het zuiver toepassen van het honorariummodel 2012 en het feit dat er op macroniveau voldoende middelen in het systeem zitten (namelijk het BKZ 2012 voor medisch specialisten van miljoen), kunnen misregistraties in de gehanteerde bronnen leiden tot vertekeningen in de toedeling van deze middelen naar de verschillende specialismen. 2 van 5 In de methodiek voor de berekening van de honorariumtarieven is de vrijgevestigde medisch specialist als uitgangspunt genomen. Op het moment dat de steekproef in de honorariumberekening echter bestaat uit een beperkt aantal maatschappen, omdat het specialisme overwegend in loondienst is, leiden oneffenheden in de dataset tot tariefseffecten. De NZa acht het daarom van belang dat een nader onderzoek wordt uitgevoerd voor deze specifieke situaties. Als blijkt dat zich een probleem met de representativiteit bij (één van) de grootheden 1 binnen de tariefberekening voordoet, dan dient te worden bekeken hoe deze binnen de huidige methodiek hiermee moet worden omgegaan. Wanneer de concepttarieven zijn bepaald, kan in de impactanalyse worden geanalyseerd of de verfijning van de methodiek positief heeft bijgedragen aan de representativiteit bij de betreffende specialismen. 2. Onderzoek naar representativiteit In het huidige honorariummodel is de vrijgevestigde medisch specialist als uitgangspunt genomen. Wanneer een specialisme voornamelijk specialisten in dienstverband kent, hebben de gegevens van een minderheid aan specialisten een doorslaggevende betekenis voor de onderlinge tariefsopbouw. 2.1 Scope van het onderzoek Specialismen waarvoor geldt dat het aandeel FTE in vrije vesting kleiner is dan 50%, zijn in scope voor nader onderzoek naar representativiteit, aangezien gegevens van een minderheid van doorslaggevende betekenis zijn voor de totstandkoming van de honorariumtarieven. Om onderzoek uit te kunnen voeren naar de representativiteit volstaat het niet om enkel gegevens van vrijgevestigden te analyseren. De uitkomsten van vrijgevestigde specialisten sluiten namelijk op voorhand altijd aan op de normomzet van circa per FTE, vanwege de toegepaste systematiek (p*q-systeem) waarbij productie uitgelijnd worden met het BKZ. Op het moment dat een onderschatting in de productieaantallen optreedt, leidt dit tot een hoger tarief en andersom, waarbij de som altijd gelijk is aan de normomzet per FTE. Het is daarbij interessant om te zien welke invloed het tarief (de p) heeft op het moment dat productie (de q) van specialisten in dienstverband wordt toegevoegd. Eventuele onevenredige uitkomsten kunnen vervolgens aanleiding zijn om de productiedataset in de tariefberekening aan te passen. 1 De volgende grootheden zijn van belang om evenwichtige tarieven te kunnen bepalen: productievolume, verdeling van productie over unieke DBC-zorgproducten (casemix), normtijden, verwachte minuutproductie per FTE medisch specialist.

3 2.2 Uit te voeren analyses 3 van 5 Om de representativiteit van het productiebestand te onderzoeken, voert de NZa de volgende analyses uit: Minuutvolume per FTE medisch specialist Clusteranalyses Zorgproductfrequenties (verdeelsleutels over producten) Analyse minuutvolume per FTE medisch specialist Op basis van de productie uit het DIS, de normtijden uit het normtijdentool en de FTE-data wordt het verwachte gemiddelde minuutvolume per FTE medisch specialist voor alle maatschappen binnen het specialisme bepaald. De NZa identificeert vervolgens alle maatschappen waarbij het verwachte minuutvolume per FTE specialist werkzaam in de maatschap binnen de bandbreedte van 1 standaardafwijking rondom het gemiddelde minuutvolume per fte specialist van het betreffende specialisme ligt. Dit spreidingspatroon wordt geanalyseerd met behulp van de CV-waarde, zodat inzicht ontstaat in de homogeniteit van de productiegegevens. Zeker wanneer specialisten voornamelijk in dienstverband werkzaam zijn, hebben uitbijters bij de vrijgevestigde maatschappen een groter effect op de tariefberekening, vanwege het geringe productievolume dat meegaat in de uitlijning met het BKZ MS. Clusteranalyse Via een clusteranalyse worden homogene groepen in de productiedataset van alle maatschappen (vrijgevestigd en werkzaam in dienstverband samen) bepaald. Hierbij worden alle maatschappen in een x-aantal afzonderlijke clusters ingedeeld, op basis van hun onderlinge verschillen/overeenkomsten in de verhouding tussen de verschillende zorgproducten (relatieve zorgproductfrequenties). Representatief betekent ook dat we alle variatie die in de populatie zit, ook in de steekproef terugvinden. Wanneer een homogeen cluster volledig ontbreekt in de steekproef, is de kans op een representativiteitissue groter. De steekproef van vrijgevestigde maatschappen die wordt gehanteerd in de tariefberekening bevat dus idealiter productiegegevens van zoveel mogelijk homogene clusters. Analyse zorgproductfrequenties Voor de selectie van vrijgevestigde maatschappen in de tariefberekening worden de verhoudingen tussen de verschillende zorgproducten bepaald. Dit doet de NZa ook voor alle vrijgevestigde maatschappen en de maatschappen in dienstverband samen. Middels een statistische toets (de chi-kwadraat-homogeniteitstoets) onderzoekt de NZa of het statitisch te verdedigen is om de selectie van vrijgevestigde maatschappen als representatief voor het geheel te beschouwen. Indien de toets uitwijst dat de steekproeven significant afwijken ten opzichte van elkaar, kan dat duiden op een representativiteitsprobleem. 2.3 Verwerking van de onderzoeksresultaten De resultaten van de analyses en statistische toetsen worden vervolgens voor de specialismen in scope van het onderzoek op een rij gezet. Deze resultaten bepalen in hoeverre een probleem op het gebied van representativiteit optreedt. Vervolgens ziet de NZa de volgende mogelijke oplossingen om dit probleem op te lossen.

4 4 van 5 3. Oplossingsrichtingen In de tariefberekening 2013 wenst de NZa vast te houden aan de reeds bekende uitgangspunten van de methodiek. Als uit de afweging van de onderzoeksresultaten volgt dat er een representativiteitsprobleem bestaat voor een specialisme, kan aan (een combinatie van) de onderstaande oplossingen worden gedacht. Indien een representativiteitsprobleem optreedt voor één of meerdere specialismen zal de NZa met de afzonderlijke verenigingen in gesprek treden over de toe te passen oplossingsrichting. Representativiteit aanscherpen in productiegegevens voorafgaand aan tariefberekening: 1. Selecteren van alleen de productiegegevens van maatschappen die zich binnen de bandbreedte van 1 standaardafwijking rondom het gemiddelde minuutvolume per fte specialist ligt. Het selecteren van alleen de productiegegevens van deze maatschappen verkleint de kans op het meenemen van vertekeningen in de FTE-aantallen, de productiegegevens en normtijden binnen de tariefberekening. Hierbij wordt opgemerkt dat het om niet-uitgelijnde productiegegevens gaat. 2. De productiegegevens van vrijgevestigde maatschappen toevoegen die enkel en alleen door het calibratieproces aan de dataset die wordt gehanteerd in de tariefberekening zijn onttrokken. Het toevoegen van extra productiegegevens kan een evenwichtige uitwerking hebben op de verdeelsleutel over de producten. 3. De productiegegevens van de specialisten in dienstverband betrekken in de tariefberekening en deze rondrekenen in een totaal BKZ (het BKZ MS en het reken BKZ loondienst voor het betreffende specialisme opgeteld). Het betrekken van gegevens van specialisten in loondienst kan een evenwichtig effect hebben op de verdeling van de totale productie over de afzonderlijke DBC zorgproducten. Alle beschikbare informatie om tot een representatieve verdeelsleutel te komen wordt meegenomen. 4. Indien er vertekening in de productiedata is opgetreden omdat bijvoorbeeld niet meer te achterhalen is welke productie op naam van specialisme A door een specialist A of een specialist B is uitgevoerd kan het een oplossing zijn om deze specialismen voor de tariefberekening samen te voegen. Zowel de FTE aantallen als de productie van beide specialismen worden samengevoegd zodat een totaal BKZ bedrag voor deze twee specialismen wordt verdeeld over de totale productieaantallen van deze twee specialismen. Onderlinge vertekening in de bronnen heeft daarbij geen invloed meer, aangezien het op totaalniveau bekeken wordt. De uitgangspunten die ten grondslag liggen aan het honorariummodel blijven verder intact. Representativiteit normtijden voorafgaand aan tariefberekening aanscherpen: 1. Halverwege het normtijdentraject op basis van de productieset van DBC Onderhoud en de tot dan toe ingevulde normtijden in

5 het normtijdentool een aantal slimme analyses uitvoeren op het verwachte minuutvolume per fte medisch specialist. Dit geeft specialisten de mogelijkheid om in de tweede helft van het normtijdentraject de normtijden voor specifieke productgroepen aan te passen om zodoende een evenwichtige tariefsopbouw te realiseren over de DBC zorgproducten. 5 van 5 4. Effectanalyse aanpassing in impactanalyse Wanneer de concepttarieven zijn opgeleverd, kan in de impactanalyse worden geanalyseerd of de verfijning van de methodiek positief heeft bijgedragen aan de representativiteit bij de betreffende specialismen. Dit doen we door de analyse van het geproduceerde minuutvolume per fte medisch specialist te herhalen. Hierbij wordt niet langer de grootheid verwacht minuutvolume per fte medisch specialist gehanteerd, maar de grootheid verwachte omzet per fte medisch specialist. 5. Vragen aan de klankbordgroep 1. Deelt u de noodzaak en wenselijkheid van de extra validatie- en controlestap die de NZa in dit memo beschrijft? 2. Zijn er analyses die wat u betreft toegevoegd moeten worden om de representativiteit van de verschillende gegevensbronnen te onderzoeken? 3. Zo ja, hoe zouden deze analyses uitgevoerd kunnen worden? 4. Ziet u nog andere oplossingen naast de beschreven opties in dit memo?

Impactanalyse DOT Honorariumtarieven

Impactanalyse DOT Honorariumtarieven Conceptrapportage ten behoeve van klankbordgroep 6 Impactanalyse DOT Honorariumtarieven Deel 1 Versie 1, 5 augustus 2011 Inhoud 1. Inleiding 4 2. Afbakening en leeswijzer 4 3. Doelstelling 4 4. Onderzoeksopzet

Nadere informatie

Notitie consultatiebijeenkomst 20 april 2011 honorarium medische specialisten DOT 2012

Notitie consultatiebijeenkomst 20 april 2011 honorarium medische specialisten DOT 2012 Notitie consultatiebijeenkomst 20 april 2011 honorarium medische specialisten DOT 2012 Bepaling BKZ aandelen per medisch specialisme 1. Inleiding Dit memo dient ter voorbereiding op de 4 de klankbordgroepbijeenkomst

Nadere informatie

Impactanalyse honorariumtarieven DOT Versie ter publicatie van het DOT-pakket 2013

Impactanalyse honorariumtarieven DOT Versie ter publicatie van het DOT-pakket 2013 Impactanalyse honorariumtarieven DOT 2013 Versie ter publicatie van het DOT-pakket 2013 1 Inhoud 1. Inleiding 4 2. Afbakening en leeswijzer 4 3. Doelstelling, referentiekader en bronnen 5 3.1 Doelstelling

Nadere informatie

Impactanalyse DOT Honorariumtarieven

Impactanalyse DOT Honorariumtarieven Conceptrapportage ten behoeve van klankbordgroep 6 Impactanalyse DOT Honorariumtarieven Deel 2 Versie 1, 5 augustus 2011 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Doelstelling 5 3. Referentie voor beoordeling 6 4. Onderzoeksopzet

Nadere informatie

DOT honorariumcomponent medisch specialisten 4e klankbordgroep bijeenkomst. 20 april 2011

DOT honorariumcomponent medisch specialisten 4e klankbordgroep bijeenkomst. 20 april 2011 DOT honorariumcomponent medisch specialisten 4e klankbordgroep bijeenkomst 20 april 2011 Inhoudsopgave 1. Doel van de klankbordgroepbijeenkomst 2. Terugblik op 3 e bijeenkomst klankbordgroep (14-03-2011)

Nadere informatie

DOT honorariumcomponent medisch specialisten

DOT honorariumcomponent medisch specialisten DOT honorariumcomponent medisch specialisten Presentatie 1 ste klankbordgroep Datum 19-01-2011 Agenda Welkom Presentatie Proces Inhoud Consultatievragen & vervolg Mogelijkheid voor reacties op presentatie

Nadere informatie

DOT honorariumcomponent medisch specialisten Klankbordgroep bijeenkomst 6b. 11 augustus 2011

DOT honorariumcomponent medisch specialisten Klankbordgroep bijeenkomst 6b. 11 augustus 2011 DOT honorariumcomponent medisch specialisten Klankbordgroep bijeenkomst 6b 11 augustus 2011 Inhoudsopgave 1. Opening 2. Vervolg presentatie NZa A) Referentie voor beoordeling B) Medisch specialisten werkzaam

Nadere informatie

DOT honorariumcomponent medisch specialisten 7e klankbordgroep bijeenkomst. 19 september 2011

DOT honorariumcomponent medisch specialisten 7e klankbordgroep bijeenkomst. 19 september 2011 DOT honorariumcomponent medisch specialisten 7e klankbordgroep bijeenkomst 19 september 2011 Inhoudsopgave 1. Evaluatie Memo 19 juli 2011 2. Tariefberekening DOT 2013 Memo 13 september 2011 2 Evaluatie

Nadere informatie

Verslag. Klankbordgroep honorariumtarieven DOT 2012 Datum: 19 september 2011. Tijd: 19.00 uur Locatie: NZa

Verslag. Klankbordgroep honorariumtarieven DOT 2012 Datum: 19 september 2011. Tijd: 19.00 uur Locatie: NZa Verslag Klankbordgroep honorariumtarieven DOT 2012 Datum: 19 september 2011 Tijd: 19.00 uur Locatie: NZa Opening Voorzitter de heer Noorlag van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) opent de vergadering

Nadere informatie

Notitie deelnemers klankbordgroep DOT honorariumcomponent medisch specialisten. Definitieve verdeling FTE. 1. Inleiding

Notitie deelnemers klankbordgroep DOT honorariumcomponent medisch specialisten. Definitieve verdeling FTE. 1. Inleiding Notitie deelnemers klankbordgroep DOT honorariumcomponent medisch specialisten Definitieve verdeling FTE 1. Inleiding In dit memo beschrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de definitieve verdeling

Nadere informatie

Toelichting op de honorariumberekening kaakchirurgie

Toelichting op de honorariumberekening kaakchirurgie Toelichting op de honorariumberekening kaakchirurgie juli 2013 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Proces 6 3. Tariefberekening op hoofdlijnen 7 4. Bepaling macrokader honorarium 2014 8 5. Productie 9 6. Toegekende

Nadere informatie

Consultatiedocument Honorarium medisch specialisten DOT 2012

Consultatiedocument Honorarium medisch specialisten DOT 2012 Consultatiedocument Honorarium medisch specialisten DOT 2012 Berekening honorariumcomponent per zorgproduct januari 2011 2 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Proces 7 3. Achtergrond en aanleiding 9 4. Uitgangspunten,

Nadere informatie

Rekenvoorbeeld bij toelichting op de berekening van de honorariumtarieven par

Rekenvoorbeeld bij toelichting op de berekening van de honorariumtarieven par Rekenvoorbeeld bij toelichting op de berekening van de honorariumtarieven par. 6.2.1 In onderstaand voorbeeld is de berekening voor de situatie met drie specialismen uitgewerkt. Voor de eenvoud is aangenomen

Nadere informatie

Gebruikersdocument deel 2

Gebruikersdocument deel 2 Gebruikersdocument deel 2 Verantwoording tariefswijzigingen Versie 20130305 Ingangsdatum 1 april 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanpassingen kostentarieven... 4 2.1 Infertiliteit, correctie op gebruikte

Nadere informatie

Toelichting op de honorariumberekening DOT 2012. Definitieve versie ter publicatie van het DOTpakket

Toelichting op de honorariumberekening DOT 2012. Definitieve versie ter publicatie van het DOTpakket Toelichting op de honorariumberekening DOT 2012 Definitieve versie ter publicatie van het DOTpakket november 2011 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Honorariumberekening op hoofdlijnen 3. BKZ bedragen per specialisme

Nadere informatie

VAN DATUM BETREFT CD/EvL 28 sept 2011 uitval honorariumberekening

VAN DATUM BETREFT CD/EvL 28 sept 2011 uitval honorariumberekening Europalaan 40 3526 KS Utrecht Postbus 2774 3500 GT Utrecht AAN NZa TELEFOON 030 285 08 00 FAX 030 285 08 01 WEBSITE www.dbconderhoud.nl Memo VAN DATUM BETREFT CD/EvL 28 sept 2011 uitval honorariumberekening

Nadere informatie

LOGEX DOT B-Segment analyse honorariumtarieven 2013

LOGEX DOT B-Segment analyse honorariumtarieven 2013 Informatiedocument: LOGEX DOT B-Segment analyse honorariumtarieven 2013 Voor Medisch specialisten / Ziekenhuizen Op dit document zijn de Algemene Voorwaarden van LOGEX, gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

Toelichting Normtijdentabellen

Toelichting Normtijdentabellen Toelichting Normtijdentabellen van zorgproducten en zorgactiviteiten Versie 20131114 Ingangsdatum 1 januari 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Doel van deze tabellen... 3 1.2 Functie van deze tabellen...

Nadere informatie

Toelichting uitval bij honorariumberekening. versie 1.0

Toelichting uitval bij honorariumberekening. versie 1.0 Toelichting uitval bij honorariumberekening versie 1.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Uitval algemeen... 4 3 Honorariumberekening... 6 4 Waardering uitvalproducten... 8 5 Waardering uitvalproducten...

Nadere informatie

Kostprijsberekening geriatrische revalidatiezorg

Kostprijsberekening geriatrische revalidatiezorg BELEIDSREGEL Kostprijsberekening geriatrische revalidatiezorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, sub b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5084

BELEIDSREGEL BR/CU-5084 BELEIDSREGEL BR/CU-5084 Toetsingskader beoordeling productstructuur DBCsystematiek BR/CU-5084 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de

Nadere informatie

Honorariumtarieven 2012 DOT B-segment

Honorariumtarieven 2012 DOT B-segment Informatiedocument: Honorariumtarieven 2012 DOT B-segment Ondersteunende specialismen Op dit document zijn de Algemene Voorwaarden van LOGEX, gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Rotterdam, van toepassing.

Nadere informatie

beoordelingskader zorgvraagzwaarte

beoordelingskader zorgvraagzwaarte 1 beoordelingskader zorgvraagzwaarte In dit document geven we een beoordelingskader voor de beoordeling van de zorgvraagzwaarte-indicator. Dit beoordelingskader is gebaseerd op de resultaten van de besprekingen

Nadere informatie

NZa Vragenlijst uitvoeringstoets integrale tarieven 2015

NZa Vragenlijst uitvoeringstoets integrale tarieven 2015 NZa Vragenlijst uitvoeringstoets integrale tarieven 2015 De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het verzoek ontvangen een uitvoeringstoets

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/12/70c 12D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/12/70c 12D Aan het bestuur van de algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) epilepsie-instellingen (040) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische

Nadere informatie

Verslag. Datum: 20 januari 2011 Tijd: uur Locatie: NZa

Verslag. Datum: 20 januari 2011 Tijd: uur Locatie: NZa Datum: 20 januari 2011 Tijd: 19.00 uur Locatie: NZa Kenmerk 11D0004981 Notulist: Twan Klijn (tklijn@nza.nl) 1. Opening Voorzitter de heer Noorlag van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) opent de vergadering

Nadere informatie

Kostprijzen 2016: ziekenhuis en specialist samen

Kostprijzen 2016: ziekenhuis en specialist samen Kostprijzen 2016: ziekenhuis en specialist samen Holger Wagenaar, COO, Performation Sjoerd de Blok, gynaecoloog en managing director healthcare programs, Nyenrode Hardwin van den Doel, afdelingsmanager

Nadere informatie

Tariefberekening. DBC-implementatiecongres 2016

Tariefberekening. DBC-implementatiecongres 2016 Tariefberekening DBC-implementatiecongres 2016 Agenda 1. Uitgangspunten tariefberekening 2. Kostprijsaanlevering 3. Beoordeling op de kostprijzen 4. Conversieberekening 5. Tariefberekening 2016 6. Max-maximumtarieven

Nadere informatie

Rapport Beoordeling update release DOT (RZ13c)

Rapport Beoordeling update release DOT (RZ13c) Rapport Beoordeling update release DOT (RZ13c) Beoordeling wijzigingen in prestaties en tarieven met ingangsdatum 1 april 2013 maart 2013 Inhoud 1. Inleiding 5 1.1 Context 5 1.2 Oplevering updaterelease

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk CDIN/mpan/TSZ CI/11/43c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk CDIN/mpan/TSZ CI/11/43c 11D Aan het bestuur van de algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) epilepsie-instellingen (040) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische

Nadere informatie

Advies. Bekostiging medisch specialisten

Advies. Bekostiging medisch specialisten Advies Bekostiging medisch specialisten april 2008 Inhoud Vooraf 5 Managementsamenvatting 7 1. Inleiding 9 2. Regulering medisch specialisten 11 2.1 Uitgangspunt NZa 11 2.2 Achtergrond 11 2.2.1 Regulering

Nadere informatie

Resultaten 3-4-5 stoelspraktijken

Resultaten 3-4-5 stoelspraktijken Memo SIGNIFICANT Aan: NZa C.c.: Afzender: Significant Datum: 21 juli 2010 Betreft: Resultaten 345 stoelsen Inleiding Op basis van de resultaten van het kostenonderzoek onder orthodontisten werkt de Nederlandse

Nadere informatie

Artikel 1. Reikwijdte...2 Artikel 2. Doel van de beleidsregel...2

Artikel 1. Reikwijdte...2 Artikel 2. Doel van de beleidsregel...2 BELEIDSREGEL Kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg Inhoudsopgave Artikel 1. Reikwijdte...2 Artikel 2. Doel van de beleidsregel...2 Artikel 3. Artikel 4. Begripsbepalingen...2 Kostprijsmodel

Nadere informatie

Notitie consultatiebijeenkomst 20 april 2011 honorarium medische specialisten DOT 2012

Notitie consultatiebijeenkomst 20 april 2011 honorarium medische specialisten DOT 2012 Notitie consultatiebijeenkomst 20 april 2011 honorarium medische specialisten DOT 2012 Achtergrond DHD enquête 1. Inleiding Tijdens de klankbordgroepbijeenkomst van 14 maart 2011 is de NZa verzocht om

Nadere informatie

Tarieven medisch specialisten 2011

Tarieven medisch specialisten 2011 Toelichting op tariefbeschikkingen Tarieven medisch specialisten 2011 Nederlandse Zorgautoriteit november 2010 2 1. Inleiding De honorariumtarieven 2011 bevatten een korting vanwege de door de minister

Nadere informatie

Toelichting op de ZP-ZP- Conversie Tabel RZ12b-RZ13b. Versie

Toelichting op de ZP-ZP- Conversie Tabel RZ12b-RZ13b. Versie Toelichting op de ZP-ZP- Conversie Tabel RZ12b- Versie 20121120 20 november 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Algemene gegevens van de tabel... 4 2.1.1 Specificaties... 4 2.1.2 Het totaal aantal records...

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument Normtijdentraject RZ13a. Versie

Verantwoordingsdocument Normtijdentraject RZ13a. Versie Verantwoordingsdocument Normtijdentraject RZ13a Versie 20120927 Ingangsdatum 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Doelstelling en uitgangspunten... 4 2.1 Doelstelling... 4 2.2 Uitgangspunten...

Nadere informatie

Achtergronddocument Impactanalyse verkorten doorlooptijd DBC-zorgproducten

Achtergronddocument Impactanalyse verkorten doorlooptijd DBC-zorgproducten Achtergronddocument Impactanalyse verkorten doorlooptijd DBC-zorgproducten In samenwerking met juni 2013 Inhoud 1. Inleiding en leeswijzer 5 2. Doelstelling, onderzoeksopzet en bronnen 7 2.1 Doelstelling

Nadere informatie

Samenvatting. A. van Leeuwenhoeklaan MA Bilthoven Postbus BA Bilthoven KvK Utrecht T

Samenvatting. A. van Leeuwenhoeklaan MA Bilthoven Postbus BA Bilthoven   KvK Utrecht T A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11 info@rivm.nl Uw kenmerk Gevoeligheid van de gesommeerde depositiebijdrage onder 0,05

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 030 296 8111 BHAE/mveme/CI/09/33c

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 030 296 8111 BHAE/mveme/CI/09/33c Aan de besturen van de algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) epilepsie-instellingen (040) dialysecentra (060) radiotherapeutische centra (090) revalidatiecentra

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument Normtijdentraject. Versie 20130926

Verantwoordingsdocument Normtijdentraject. Versie 20130926 Verantwoordingsdocument Normtijdentraject Versie 20130926 Ingangsdatum 1 januari 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Doelstelling en uitgangspunten... 4 2.1 Doelstelling... 4 2.2 Uitgangspunten... 4

Nadere informatie

Van Telefoonnummer adres Kenmerk NZa en DBC Onderhoud. Verwachte dip in schadelast mei 2014

Van Telefoonnummer  adres Kenmerk NZa en DBC Onderhoud. Verwachte dip in schadelast mei 2014 Memo Aan VWS Van Telefoonnummer E-mailadres NZa en DBC Onderhoud Onderwerp Datum Verwachte dip in schadelast 2015 23 mei 2014 1. Inleiding In de brief van 8 januari 2013 (kenmerk: CZ-3148478) heeft VWS

Nadere informatie

Toelichting op de DBC-ZP Conversietabel Tabel. Versie

Toelichting op de DBC-ZP Conversietabel Tabel. Versie Toelichting op de DBC-ZP Conversietabel Tabel Versie 20120927 27 september 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de tabel... 3 1.3 Algemene

Nadere informatie

11. Multipele Regressie en Correlatie

11. Multipele Regressie en Correlatie 11. Multipele Regressie en Correlatie Meervoudig regressie model Nu gaan we kijken naar een relatie tussen een responsvariabele en meerdere verklarende variabelen. Een bivariate regressielijn ziet er in

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Medisch specialisten Een medisch specialist is een gespecialiseerde arts, ingeschreven in een speciaal register. Er worden 34 specialismen onderscheiden. Ongeveer 75% van de circa 17.000 medisch specialisten

Nadere informatie

Hoofdlijnen wijzigingen RZ13c

Hoofdlijnen wijzigingen RZ13c Hoofdlijnen wijzigingen RZ13c Besluitvormingsdocument 2e go Versie 1.0 15 februari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Scope en uitsluitingen, mijlpalen... 4 2.1 Binnen de scope... 4 2.2 Buiten de scope...

Nadere informatie

medisch specialisten 2014

medisch specialisten 2014 Controleprotocol Verantwoordingsdocument honoraria medisch specialisten 2014 10 juli 2015 Inhoud 1. Uitgangspunten 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Procedures 3 1.3 Leeswijzer 3 2. Onderzoeksaanpak 4 2.1 Beleidskader

Nadere informatie

Toelichting op de Lijst Ondersteunerhonoraria B- segment. Versie

Toelichting op de Lijst Ondersteunerhonoraria B- segment. Versie Toelichting op de Lijst Ondersteunerhonoraria B- segment Versie 20120329 1 mei 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Doel en de functie... 3 1.2 Bijzonderheden in de toepassing... 3 1.2.1 Volledigheid

Nadere informatie

Toelichting op de DBC-ZP Conversie Tabel. Versie

Toelichting op de DBC-ZP Conversie Tabel. Versie Toelichting op de DBC-ZP Conversie Tabel Versie 20121120 Ingangsdatum 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de tabel... 3 1.3

Nadere informatie

Toelichting op de Ondersteunerhonoraria B- segment. Versie

Toelichting op de Ondersteunerhonoraria B- segment. Versie Toelichting op de Ondersteunerhonoraria B- segment Versie 20121122 Ingangsdatum 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Doel en de functie... 3 1.2 Bijzonderheden in de toepassing... 3 1.2.1

Nadere informatie

Capgemini Nederland B.V. Aan: J.W. Kallewaard Afzender: Hermen Vermaat C.c.: NVA Ref.: Betreft: POS Datum: 18-december 2007

Capgemini Nederland B.V. Aan: J.W. Kallewaard Afzender: Hermen Vermaat C.c.: NVA Ref.: Betreft: POS Datum: 18-december 2007 Capgemini Nederland B.V. Aan: J.W. Kallewaard Afzender: Hermen Vermaat C.c.: NVA Ref.: Betreft: POS Datum: 18-december 2007 Advisering integratie POS in DBC systematiek Capgemini is gevraagd te adviseren

Nadere informatie

Bijlage 8 bij beleidsregel prestaties en tarieven medisch specialistische zorg

Bijlage 8 bij beleidsregel prestaties en tarieven medisch specialistische zorg Bijlage 8 bij beleidsregel prestaties en tarieven medisch specialistische zorg In artikel 18 zijn de uitgangspunten van het integrale tarief van DBCzorgproducten en overige zorgproducten toegelicht. Hierin

Nadere informatie

Praktische handreiking voor het opstellen van een representativiteitopgave

Praktische handreiking voor het opstellen van een representativiteitopgave Praktische handreiking voor het opstellen van een representativiteitopgave 1. Inleiding Nadat werkgevers- en werknemersorganisaties in een sector een cao hebben afgesloten, kunnen zij de Minister van Sociale

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU 2148 EERSTELIJNSDIAGNOSTIEK

BELEIDSREGEL BR/CU 2148 EERSTELIJNSDIAGNOSTIEK BELEIDSREGEL BR/CU 2148 EERSTELIJNSDIAGNOSTIEK Op grond van artikel 57, eerste lid, onderdeel en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

medisch specialisten 2013

medisch specialisten 2013 Controleprotocol Verantwoordingsdocument honoraria medisch specialisten 2013 6 maart 2014 2 Inhoud 1. Uitgangspunten 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Procedures 5 1.3 Leeswijzer 5 2. Onderzoeksaanpak 7 2.1 Beleidskader

Nadere informatie

Bijlage 1 bij BR/REG beleidsregel Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg

Bijlage 1 bij BR/REG beleidsregel Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg beleidsregel Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg In hoofdstuk III Tarieven van de beleidsregel zijn de uitgangspunten van het integrale tarief van DBC-zorgproducten en overige zorgproducten

Nadere informatie

De opmerkingen die partijen hebben ingebracht in het Technisch overleg zijn verwerkt in deze nota.

De opmerkingen die partijen hebben ingebracht in het Technisch overleg zijn verwerkt in deze nota. Invoering DBC-systematiek 1-1-2005 Verantwoordingsdocument tariefberekening segment A en B INLEIDING Deze notitie beschrijft de berekening van de landelijke DBC-bedragen (kosten en honoraria) in het A-

Nadere informatie

Bijlage 1 bij beleidsregel Prestaties en tarieven medisch-specialistische zorg

Bijlage 1 bij beleidsregel Prestaties en tarieven medisch-specialistische zorg Bijlage 1 bij beleidsregel Prestaties en tarieven medisch-specialistische zorg In hoofdstuk III Tarieven van deze beleidsregel zijn de uitgangspunten van het integrale tarief van dbc-zorgproducten en overige

Nadere informatie

8. Analyseren van samenhang tussen categorische variabelen

8. Analyseren van samenhang tussen categorische variabelen 8. Analyseren van samenhang tussen categorische variabelen Er bestaat een samenhang tussen twee variabelen als de verdeling van de respons (afhankelijke) variabele verandert op het moment dat de waarde

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk SBES/djon/GGZ 088 770 8770 vragencure@nza.nl 0146749/0204428

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk SBES/djon/GGZ 088 770 8770 vragencure@nza.nl 0146749/0204428 Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport T.a.v. mevrouw drs. E.I. Schippers Postbus 20350 2500 EJ 'S-GRAVENHAGE Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11

Nadere informatie

Populaties beschrijven met kansmodellen

Populaties beschrijven met kansmodellen Populaties beschrijven met kansmodellen Prof. dr. Herman Callaert Deze tekst probeert, met voorbeelden, inzicht te geven in de manier waarop je in de statistiek populaties bestudeert. Dat doe je met kansmodellen.

Nadere informatie

Schadelast medisch specialistische zorg - Eindrapportage -

Schadelast medisch specialistische zorg - Eindrapportage - Schadelast medisch specialistische zorg - Eindrapportage - Zeist, juni 2009 Onderzoek in opdracht van Samenvatting: Achtergrond Vektis heeft in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het ministerie

Nadere informatie

Statistische variabelen. formuleblad

Statistische variabelen. formuleblad Statistische variabelen formuleblad 0. voorkennis Soorten variabelen Discreet of continu Bij kwantitatieve gegevens gaat het om meetbare gegeven, zoals temperatuur, snelheid of gewicht. Bij een discrete

Nadere informatie

Tariefberekening ondersteunende specialismen. Versie 1.1

Tariefberekening ondersteunende specialismen. Versie 1.1 Tariefberekening ondersteunende specialismen Versie 1.1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 1 Inleiding...3 2 Tariefberekening ondersteuners...4 2.1 Methode op hoofdlijnen...4 2.1.1 Het uurtarief...4 2.1.2

Nadere informatie

Anesthesiogie, t Kind van de (Rond)rekening

Anesthesiogie, t Kind van de (Rond)rekening Anesthesiogie, t Kind van de (Rond)rekening ALV 20 november 2007 J.W. Kallewaard & R.B. Sie Vanaf 01-01-2008 Rondrekening 2005 (VWS, SDO) Vernieuwd Besturen (NVZ) de Zichtbare Hand (NZa) Documenten Toekomstige

Nadere informatie

Datadocument DIS Ronde 20 dataset. Versie 1.1

Datadocument DIS Ronde 20 dataset. Versie 1.1 Datadocument DIS Ronde 20 dataset Versie 1.1 Versie: 1.1 Status: Concept Door: Team A&M DBC Onderhoud Datum: 10 maart 2011 INLEIDING Voor de berekening van de zorgproductprofielen en de productprijzen

Nadere informatie

BEPALING MACRO-DEELBEDRAGEN 2014

BEPALING MACRO-DEELBEDRAGEN 2014 BEPALING MACRO-DEELBEDRAGEN 2014 1 Inleiding In deze notitie worden berekeningen gepresenteerd die ten grondslag liggen aan de bedragen die zijn opgenomen in de Regeling risicoverevening 2014. In de risicoverevening

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument. Toelichting op de berekening van tarieven van extramurale ZG-zorg 2016

Verantwoordingsdocument. Toelichting op de berekening van tarieven van extramurale ZG-zorg 2016 Verantwoordingsdocument Toelichting op de berekening van tarieven van extramurale ZG-zorg 2016 juni 2015 Inhoud 1. Vooraf 5 2. Kostenonderzoek en beleidsuitgangspunten 7 2.1 Inleiding 7 2.2 Het aan de

Nadere informatie

Advies. Verkorten doorlooptijden DBC-zorgproducten

Advies. Verkorten doorlooptijden DBC-zorgproducten Advies Verkorten doorlooptijden DBC-zorgproducten juni 2013 Inhoud Vooraf 5 1. Aanleiding 7 2. Onderzoeksvragen, impactanalyse en afbakening 9 2.1 Onderzoeksvragen 9 2.2 Impactanalyses 9 2.3 Afbakening

Nadere informatie

Verkorting doorlooptijd: omgaan met effecten. Implementatiecongres DBC-pakket september 2014 Yolande Waterreus, Marco Lommers en Jaap Stam

Verkorting doorlooptijd: omgaan met effecten. Implementatiecongres DBC-pakket september 2014 Yolande Waterreus, Marco Lommers en Jaap Stam Verkorting doorlooptijd: omgaan met effecten Implementatiecongres DBC-pakket 4 september 2014 Yolande Waterreus, Marco Lommers en Jaap Stam Programma 2 Welkom Verkorting doorlooptijd (VDLT): achtergrondinformatie

Nadere informatie

DOT Impact analyse. Voor ziekenhuizen en medisch specialisten LOGEX LOGEX

DOT Impact analyse. Voor ziekenhuizen en medisch specialisten LOGEX LOGEX Financiële DOT Impact analyse Uitgangspunt: Het ontwikkelen van een begrijpbare en werkbare DOT Impact oplossing voor ziekenhuizen. Door de analyses specifiek en begrijpbaar te maken voor ziekenhuizen

Nadere informatie

Van Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk I.M. Vermeulen / J.J.Janse. invoering jeugd GGZ: gevolgen voor prestaties en tarieven 2015 3 april 2014

Van Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk I.M. Vermeulen / J.J.Janse. invoering jeugd GGZ: gevolgen voor prestaties en tarieven 2015 3 april 2014 Memo Aan deelnemers technisch overleg jeugd-ggz Van Telefoonnummer E-mailadres I.M. Vermeulen / J.J.Janse Onderwerp Datum invoering jeugd GGZ: gevolgen voor prestaties en tarieven 2015 3 april 2014 Inleiding

Nadere informatie

Gebruikersdocument uitlevering deel 2

Gebruikersdocument uitlevering deel 2 Gebruikersdocument uitlevering deel 2 Verantwoording tariefswijzigingen Versie 20121120 Ingangsdatum 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanpassingen kostentarieven... 4 2.1 Infertiliteit,

Nadere informatie

Analyse declaratiegegevens hoofdbehandelaarschap

Analyse declaratiegegevens hoofdbehandelaarschap Analyse declaratiegegevens hoofdbehandelaarschap Januari 2016 Inhoudsopgave 1. Samenvatting 4 2. Inleiding 5 3. Opzet onderzoek 6 3.1 Doel van het onderzoek 6 3.2 Aanpak onderzoek 6 3.3 Data van het onderzoek

Nadere informatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie 9. Lineaire Regressie en Correlatie Lineaire verbanden In dit hoofdstuk worden methoden gepresenteerd waarmee je kwantitatieve respons variabelen (afhankelijk) en verklarende variabelen (onafhankelijk)

Nadere informatie

Bijlage bij beleidsregel Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg

Bijlage bij beleidsregel Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg Bijlage bij beleidsregel Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg In hoofdstuk III Tarieven van de beleidsregel zijn de uitgangspunten van het integrale tarief van DBC-zorgproducten en overige

Nadere informatie

Terugkoppelsjabloon kostprijsmodel RZ15A

Terugkoppelsjabloon kostprijsmodel RZ15A Terugkoppelsjabloon kostprijsmodel RZ15A Versie 1.2 15 oktober 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Controles... 4 2.1 Algemeen... 4 2.2 Aanlevering documenten... 5 3 Fases conform het kostprijsmodel...

Nadere informatie

Herijking van het gemeentefonds - sociaal domein Plan van aanpak voor het onderzoek naar een nieuwe verdeling

Herijking van het gemeentefonds - sociaal domein Plan van aanpak voor het onderzoek naar een nieuwe verdeling Herijking van het gemeentefonds - sociaal domein Plan van aanpak voor het onderzoek naar een nieuwe verdeling Plan van aanpak 2 Gemeenten hebben verschillende inkomstenbronnen waaruit ze hun taken financieren.

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument Normtijden 2008. Versie 1.0

Verantwoordingsdocument Normtijden 2008. Versie 1.0 Verantwoordingsdocument Normtijden 2008 Versie 1.0 Utrecht, augustus 2007 1 B EPALING NORMTIJDEN 2008 1.1 inleiding In dit document is alle informatie die van belang is voor het opstellen van normtijden

Nadere informatie

Toelichting beleidsinformatie Jeugd GGZ

Toelichting beleidsinformatie Jeugd GGZ Toelichting beleidsinformatie Jeugd GGZ versie 1, 1 juli 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Selectie van personen en zorg... 4 3. Beschrijving tabellen... 5 4. Gebruikte data en dekking... 8 5. Verspreiding

Nadere informatie

9 Gebruik van wetenschappelijke kennis

9 Gebruik van wetenschappelijke kennis 9 Gebruik van wetenschappelijke kennis In dit hoofdstuk wordt het gebruik van wetenschappelijke kennis a) geanalyseerd in alle onderzochte beleidsprocessen in de JGZ voor 4-19-jarigen in de vier GGD-regio's.

Nadere informatie

Toelichting op de Ondersteunerhonoraria B- segment. Versie

Toelichting op de Ondersteunerhonoraria B- segment. Versie Toelichting op de Ondersteunerhonoraria B- segment Versie 20131114 Ingangsdatum 1 januari 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Doel en de functie... 3 1.2 Bijzonderheden in de toepassing... 3 1.2.1

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat

Onderhandelingsresultaat Onderhandelingsresultaat Hoofdlijnen bekostiging vrij gevestigd medisch specialisten transitie 2012-2014 Afspraken tussen de Orde van Medisch Specialisten, De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en

Nadere informatie

Het financieringssysteem 2012 / 2013 Presentatie voor VGE / Tranzo Tilburg, 9 februari 2012

Het financieringssysteem 2012 / 2013 Presentatie voor VGE / Tranzo Tilburg, 9 februari 2012 Bron: OECD Health Data 2011 http://stats.oecd.org/index.aspx?datasetcode=sha Inleiding Biesheuvel lumpsum Boter bij de vis Einde lumpsum Invoeren uurtarief Einde bouwregime Invoeren DBC Einde FB-budget

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. De analyses. 2.1 Afspraken over kinderopvang versus m/v-verdeling

1. Inleiding. 2. De analyses. 2.1 Afspraken over kinderopvang versus m/v-verdeling Bijlage II Aanvullende analyses 1 Inleiding In aanvulling op de kwantitatieve informatie over de diverse arbeid-en-zorg thema s, is een aantal analyses verricht Aan deze analyses lagen de volgende onderzoeksvragen

Nadere informatie

BFF/ Rekenmodel, datasets en scenario doorrekening

BFF/ Rekenmodel, datasets en scenario doorrekening Project Aan Van 100195 / Actiz - Uitbreiding rekenmodel prestatiebekostiging V&V Actiz (de heren L. Markus & D. Holtkamp) Coresta Healthcare (de heren B. Feijts & J. Paul) Datum 17 november 2009 Ons kenmerk

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 0900 770 70 70 vragencure@nza.nl CI/12/86c

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 0900 770 70 70 vragencure@nza.nl CI/12/86c Aan het bestuur van de algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) epilepsie-instellingen (040) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische

Nadere informatie

Microdata Services. Bronvermelding

Microdata Services. Bronvermelding Documentatie Zorgproducten in de tweedelijns of gespecialiseerde Geestelijke Gezondheidszorg buiten de Diagnose Behandel Combinaties (DBCGGZOverigeZorgproductenTAB) Datum:11 april 2018 Bronvermelding Publicatie

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk CDIN/escs/TSZ 030 296 81 37 voorlichting@nza.nl CI/11/21c 11D0024065

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk CDIN/escs/TSZ 030 296 81 37 voorlichting@nza.nl CI/11/21c 11D0024065 Aan het bestuur van de algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) epilepsie-instellingen (040) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische

Nadere informatie

REGELING NR/CU-214. Beheersmodel honoraria vrijgevestigd medisch specialisten

REGELING NR/CU-214. Beheersmodel honoraria vrijgevestigd medisch specialisten REGELING Beheersmodel honoraria vrijgevestigd medisch specialisten Gelet op de artikelen 36, derde lid, 37, 38, derde lid, 39, tweede lid en 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument Opbrengstverrekening 2008

Verantwoordingsdocument Opbrengstverrekening 2008 Verantwoordingsdocument Opbrengstverrekening 2008 Fase 2 / Berekening CVZ augustus 2010 Inhoud 1. Algemene inleiding 5 2. Berekening overdekking per ziekenhuis per boekjaar 7 3. Berekening schadelastschuif

Nadere informatie

Gegevensonderzoek kaakchirurgie

Gegevensonderzoek kaakchirurgie Gegevensonderzoek kaakchirurgie Onderzoek naar de productie van en de honorariumomzet uit kaakchirurgische prestaties en de aantallen en fte s aan werkzame kaakchirurgen in 2011 Eindrapport v1.1 12 juni

Nadere informatie

Verschillenanalyse effect nieuwe BKR. Samenvatting. Inleiding. datum Directie Kinderopvang, Ministerie SZW. aan

Verschillenanalyse effect nieuwe BKR. Samenvatting. Inleiding. datum Directie Kinderopvang, Ministerie SZW. aan Verschillenanalyse effect nieuwe BKR datum 15-8-2018 aan van Directie Kinderopvang, Ministerie SZW Lucy Kok en Tom Smits, SEO Economisch Onderzoek Rapportnummer 2018-78 Copyright 2018 SEO Amsterdam. Alle

Nadere informatie

CVB info avond 11 december 2012

CVB info avond 11 december 2012 Inleiding Beheersmodel Budgettair kader zorg (BKZ) medisch specialisten Hoofdlijnen akkoord (HLA) CVB info avond 11 december 2012 Verdeelmodel met lokaal omzet plafond Overschrijden dan afdragen vereveningsfonds

Nadere informatie

Registratie en aanlevering kostprijzen geriatrische revalidatiezorg

Registratie en aanlevering kostprijzen geriatrische revalidatiezorg Regeling Registratie en aanlevering kostprijzen geriatrische revalidatiezorg Op grond van artikel 36, 61 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd

Nadere informatie

Vraag 2. In welke mate is er nog sprake van onverklaarbare inkomensverschillen tussen de verschillende medisch specialismen?

Vraag 2. In welke mate is er nog sprake van onverklaarbare inkomensverschillen tussen de verschillende medisch specialismen? Vraag 1. Welk deel van de stijging van de schadelast door ontwikkelingen van de honoraria van specialisten door invoering van het uniforme uurtarief en afschaffing van de lumpsum was voorzien en gewenst?

Nadere informatie

VOLKSGEZONDHEID WELZIJN EN SPORT SCANPLAZA. Telefoonnummer (030)

VOLKSGEZONDHEID WELZIJN EN SPORT SCANPLAZA. Telefoonnummer (030) Nederlandse Zorgautoriteit Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Minister H.M. de Jonge Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG VOLKSGEZONDHEID WELZIJN EN SPORT 29 MEI 2019 SCANPLAZA Newtonlaan 1-41

Nadere informatie

Zorgkosten nemen toe

Zorgkosten nemen toe DBC-Onderhoud Inzicht in zorgprestaties Eise Douma / Joost Warners 2 Zorgkosten nemen toe Inzicht: zorg wordt onbetaalbaar Uitdaging: duurzaam realiseren van goede, veilige en betaalbare zorg Doelstellingen:

Nadere informatie

Praktische handreiking voor het opstellen van de representativiteitsopgave bij aanvragen i.h.k.v. de Wet verplichte beroepspensioenregeling (WVB)

Praktische handreiking voor het opstellen van de representativiteitsopgave bij aanvragen i.h.k.v. de Wet verplichte beroepspensioenregeling (WVB) Praktische handreiking voor het opstellen van de representativiteitsopgave bij aanvragen i.h.k.v. de Wet verplichte beroepspensioenregeling (WVB) 1. Inleiding De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram:

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: 5.0 Voorkennis Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: De lengte van de staven komt overeen met de hoeveelheid; De staven staan meestal los van

Nadere informatie