Algemene uitgangspunten productstructuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene uitgangspunten productstructuur"

Transcriptie

1 Beleidsregel BR/CU-2145 Toetsingskader productstructuur en tarieven DBCsystematiek Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met betrekking tot het uitoefenen van de bevoegdheid om tarieven en prestatiebeschrijvingen vast te stellen. Artikel 1. Reikwijdte Deze beleidsregel is van toepassing op zorg als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw), die wordt bekostigd op basis van de DBC-systematiek, en op forensische zorg als omschreven bij of krachtens artikel 2 juncto artikel 13 van het Interimbesluit forensische zorg. 1 Voor zover geen sprake is van zorg als omschreven in de vorige zin, is deze beleidsregel van toepassing op handelingen 2 of werkzaamheden 3 op het terrein van zorg die wordt bekostigd op basis van de DBCsystematiek, geleverd door of onder verantwoordelijkheid van beroepsbeoefenaren als bedoeld in artikel 3 dan wel 34 van de Wet BIG. Artikel 2. Doel van de beleidsregel Het doel van deze beleidsregel is om op een eenduidige en transparante wijze voor alle betrokken partijen vast te leggen welke (beleidsmatige) uitgangspunten de NZa hanteert bij de beoordeling van de prestaties en de tarieven van medisch specialistische zorg (MSZ) (inclusief geriatrische revalidatiezorg (GRZ)), gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en forensische zorg (FZ). Deze beleidsregel wordt ook gebruikt voor de beoordeling van individuele prestatie- en/of tariefaanvragen. Over de toepassing van kostprijs- en tariefprincipes verantwoordt de NZa zich in de beleidsregels Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg, Prestaties en tarieven gespecialiseerde Geestelijke gezondheidszorg en Prestaties en tarieven DBBC's forensische zorg. Artikel 3. Algemene uitgangspunten productstructuur In dit onderdeel zijn de uitgangspunten beschreven op basis waarvan de NZa een productstructuur (en al haar onderdelen, zoals zorgactiviteiten en diagnosen) beoordeelt. De beoordeling van de productstructuur zal in beginsel een kwalitatieve beoordeling zijn, waarbij de uitgangspunten 1 Interimbesluit forensische zorg (Stb. 2010, nr. 875), laatstelijk gewijzigd met Besluit van 27 maart 2012 tot wijziging van het Interimbesluit forensische zorg (Stb. 2012, nr. 134) 2 Het betreft hier de handelingen bedoeld in artikel 1, onderdeel b, nr. 2o, van de Wmg. 3 Het betreft hier de werkzaamheden bedoeld in artikel 2, aanhef, en onderdeel d, van het Besluit uitbreiding en beperking werkingssfeer Wmg.

2 onderling worden afgewogen. De uitgangspunten kennen onderling geen rangschikking en wegen in beginsel even zwaar Hanteerbaarheid 2 van 15 Binnen de productstructuur dient een beperkt en overzichtelijk aantal zorgproducten aanwezig te zijn ten behoeve van registratie, declaratie en onderhandeling tussen zorgaanbieders en ziektekostenverzekeraars. Het aantal huidige zorgproducten binnen een productstructuur dient niet substantieel te stijgen. De NZa streeft er hierbij naar om de productstructuur zo eenvoudig mogelijk te houden. Een wijziging van de productstructuur dient niet te leiden tot een overbodige toename van complexiteit. 3.2 Herkenbaarheid (medisch) Onder herkenbaarheid wordt verstaan dat zorgproducten vanuit geneeskundig perspectief identificeerbaar en functioneel omschreven zijn. Binnen de productstructuur dienen zorgproducten voldoende medisch herkenbaar te zijn en de omschrijving dient bruikbaar te zijn voor onderhandelingen. Het uitgangspunt is dat zorgproducten functioneel omschreven zijn. Het functioneel omschrijven van zorgproducten maakt het mogelijk dat dezelfde zorg onder een zelfde zorgproduct valt, ongeacht wie (specialisme of beroepsgroep) deze zorg levert (specialisme-overstijgendheid). 3.3 Homogeniteit (kosten) Binnen de productstructuur dienen de zorgproducten (kosten)homogeen te zijn. De mate van (kosten)homogeniteit van zorgproducten wordt bepaald op basis van de spreiding van kosten gemeten middels de coëfficiënt van de variantie (CV waarde). Hierbij is zowel de (kosten)homogeniteit ten algemene, als de wijziging van de (kosten)homogeniteit ten gevolge van doorvoeren van een wijziging in de productstructuur van belang. 3.4 Volledigheid Bij volledigheid wordt gekeken of redelijkerwijs alle zorg in de zin van de Wmg declarabel is. 3.5 Stabiliteit Het uitgangspunt is dat de NZa geen wijziging in de productstructuur doorvoert als zorgaanbieders en ziektekostenverzekeraars binnen de bestaande productstructuur voldoende mogelijkheden hebben om bekostiging te realiseren. Als er overgegaan wordt op een wijziging in de productstructuur wordt een impactanalyse opgesteld naar de (financiële) effecten. Indien noodzakelijk worden informatieproducten beschikbaar gesteld om de implementatie van een wijziging te faciliteren. 3.6 Administratieve lasten Onder administratieve lasten worden verstaan de lasten die gepaard gaan met het werken met en onderhandelen over zorgproducten. Ook 4 De bestaande productstructuur voldoet mogelijk nog niet optimaal aan deze algemene uitgangspunten. Nieuwe aanvragen zullen echter aan deze uitgangspunten worden getoetst.

3 wordt de administratieve inspanning die nodig is om het systeem van registratie en declaratie van zorgproducten te implementeren of up to date te houden en om relevante kosteninformatie te verzamelen hierin meegenomen. 3 van 15 De administratieve lasten dienen zoveel als mogelijk beperkt te worden. Hierbij wordt gekeken naar de mate waarin op lange termijn de administratieve lasten structureel verminderd worden. Om administratieve lasten van zorgaanbieders, ziektekostenverzekeraars en de NZa te beperken worden de aanpassingen in productstructuur en tarieven zoveel mogelijk verwerkt in één jaarlijkse uitlevering. 3.7 Controleerbaarheid Onder controleerbaarheid wordt verstaan de mate waarin de productstructuur en al haar onderdelen, zoals zorgactiviteiten, prestatiebeschrijving en diagnosen, helder en concreet afgebakend zijn en de NZa in staat stellen zijn toezichtstaken op een effectieve wijze uit te voeren. Binnen de productstructuur dienen de zorgproducten voor één uitleg vatbaar te zijn. Op deze wijze kan de regelgeving effectief worden uitgevoerd door zorgaanbieders en kunnen ziektekostenverzekeraars op effectieve wijze (materiële en formele) controles uitvoeren op de declaraties van zorgaanbieders Herkenbaarheid patiënt Onder herkenbaarheid patiënt wordt verstaan de herkenbaarheid van de productstructuur (inclusief zorgactiviteiten en zorgproducten) die beschreven zijn vanuit het perspectief van patiënt. Hiermee kan de patiënt verifiëren of de gedeclareerde zorg overeenkomt met de geleverde zorg. 3.9 Beperken onbedoelde prikkels De productstructuur dient zo min mogelijk handvatten te bevatten voor strategisch registratie- en declaratiegedrag, die leiden tot substantiële ongewenste effecten. Ongewenste effecten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit ondoelmatig gebruik van de zorgmiddelen of incorrecte declaraties van zorgproducten Aansluiten bij aanspraak De NZa stelt zorgproducten vast voor zorg die onder het basispakket van de Zvw valt en zorg die niet onder het basispakket van de Zvw valt en die al dan niet deel uitmaakt van een aanvullende verzekering, behoudens eventuele uitzonderingen in de Wmg of het Besluit uitbreiding en beperking werkingssfeer Wmg. Binnen de productstructuur dient zorg die onder het basispakket valt en zorg die niet onder het basispakket valt waar mogelijk onderscheidbaar te zijn Toekomstbestendigheid De productstructuur dient geschikt te zijn om ontwikkelingen in de zorg flexibel te kunnen verwerken. De productstructuur dient zo veel mogelijk ruimte te laten aan zorgaanbieders en ziektekostenverzekeraars voor innovatie.

4 Artikel Kostprijsprincipes Algemene uitgangspunten tarieven De aanlevering van kostprijzen voor de medisch specialistische zorg vindt plaats zoals in de beleidsregel Kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg staat beschreven en op basis van de nadere regel Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg. Voor de geriatrische revalidatiezorg vindt de aanlevering van kostprijzen plaats zoals in de beleidsregel Kostprijsberekening geriatrische revalidatiezorg staat beschreven en op basis van de nadere regel Registratie en aanlevering kostprijzen geriatrische revalidatiezorg. De aanlevering van kostprijzen voor de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg vindt plaats zoals in de beleidsregel Kostprijsberekening gespecialiseerde GGZ staat beschreven en op basis van de nadere regel Verplichte accountantscontrole kostprijzen gespecialiseerde GGZ. De aanlevering van de kostprijzen voor de forensische zorg vindt plaats zoals in de beleidsregel beleidsregel Kostprijsberekening forensische zorg staat beschreven en op basis van de nadere regel Verplichte accountantscontrole kostprijzen forensische zorg. 4 van Tariefprincipes De tariefprincipes die de NZa kan hanteren in de medisch specialistische zorg, gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg staan beschreven in de beleidsregel Tariefprincipes curatieve zorg. 4.3 Toepassing kostprijs- en tariefprincipes De toepassing van de kostprijs- en tariefprincipes vindt plaats zoals in de beleidsregel Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg, beleidsregel Prestaties en tarieven gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg en beleidsregel Prestaties en tarieven DBBC s forensische zorg staat beschreven. 4.4 Tariefverzoeken Bij het beoordelen van tariefverzoeken hanteert de NZa het uitgangspunt dat het toewijzen van de aanvraag per saldo de consumentenbelangen moet dienen. De aanvraag dient de toegankelijkheid van de zorg niet te verkleinen. Indien er sprake is van een gereguleerd tarief toetst de NZa daarbij de tariefaanvraag op onder meer de redelijkheid van het tarief. Indien de NZa geen tarief vaststelt omdat er sprake is van vrije prijzen, wordt geen afweging gemaakt ten aanzien van het tarief dat minimaal noodzakelijk is om het toegankelijkheidsprobleem op te lossen en is er geen kostenonderbouwing benodigd voor de beoordeling van de aanvraag. Voor wat betreft de tariefsoort is de aanwijzing van de minister van VWS leidend. Voor het wijzigen van een tariefsoort (bijvoorbeeld van een maximumtarief naar vrij tarief), is een voorafgaande aanwijzing nodig. Artikel 5. Beoordeling aanvragen prestaties en tarieven 5.1 Bevoegdheid tot het doen van een aanvraag Op grond van de Wmg is de NZa belast met het vaststellen van prestatiebeschrijvingen en tarieven. Partijen kunnen een aanvraag voor een prestatiebeschrijving

5 of een tarief indienen op grond van artikel 52 Wmg of artikel 53 Wmg. 5 De aanvraag dient ingediend te zijn door: A) Een zorgaanbieder of organisatie die hiertoe door een zorgaanbieder gemachtigd is; en/of B) Een ziektekostenverzekeraar of organisatie die hiertoe door een ziektekostenverzekeraar gemachtigd is. 5 van Formele vereisten voor een aanvraag Partijen hebben de mogelijkheid om bij de NZa aanvragen voor nieuwe en/of wijzigingen van prestatiebeschrijvingen en/of tarieven in te dienen. De beleidsregel Toetsingskader productstructuur en tarieven DBCsystematiek bevat het beleid van de NZa ten aanzien van reguliere prestatie- en tariefaanvragen binnen de medisch specialistische zorg, gespecialiseerde GGZ en FZ. Aanvragen moeten via het daarvoor bestemde formulier worden ingediend. Indienen kan zowel elektronisch als op andere wijze 6. De beleidsregel Innovatie ten behoeve van nieuwe zorgprestaties beschrijft het beleid van de NZa ten aanzien van de beoordeling van prestatie- en tariefaanvragen voor kortdurende kleinschalige experimenten. De reguliere aanvraag dient te voldoen aan de vereisten zoals gesteld in artikel 52 tot en met 54 van de Wmg. Indien de aanvraag niet voldoet aan de hiervoor gestelde eisen, zal de NZa de aanvrager eerst een redelijke termijn geven om de aanvraag aan te vullen. De aanvraag dient betrekking te hebben op zorg in de zin van artikel 1 van de Wmg. Dan wel betrekking te hebben op zorg of een dienst welke door middel van het Besluit uitbreiding en beperking werkingssfeer Wmg als zorg onder de werkingssfeer Wmg is gebracht. 5.3 Afwijzingsgronden voor een aanvraag van een prestatiebeschrijving De NZa kent een aanvraag van een prestatiebeschrijving toe, tenzij een van de in artikel 55 lid 2 van de Wmg genoemde afwijzingsgronden zich voordoet. Deze afwijzingsgronden uit de Wmg worden hieronder nader toegelicht Afwijzingsgrond 1: de aanvraag is in strijd met het recht Onder strijd met het recht wordt verstaan in strijd met de wettelijke doelstellingen van Wmg en de bestaande beleidsregels van de NZa 7. De aanvraag dient eveneens te voldoen aan de kaders zoals opgenomen in dit toetsingskader en bijbehorende bijlagen. Voorts dient het toewijzen van de aanvraag er niet toe te leiden dat wordt gehandeld in strijd te met hogere regelgeving Afwijzingsgrond 2: de aanvraag is niet in het belang van de volksgezondheid 5 Het kan daarbij gaan om een verzoek om een nieuwe prestatiebeschrijving en/of een nieuw tarief vast te stellen, of om een verzoek tot wijziging van een al vastgestelde prestatiebeschrijving en/of al vastgesteld tarief. 6 Het formulier voor de ziekenhuiszorg en GRZ is te vinden op: Het formulier voor de GGZ en FZ is te vinden op: 7 Op grond van artikel 4:84 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan evenwel, binnen de in dat artikel gestelde kaders, worden afgeweken van de beleidsregels van de NZa.

6 Onder het belang van de volksgezondheid wordt verstaan dat het toewijzen van de aanvraag per saldo de consumentenbelangen moet dienen. Daarbij zijn de volgende uitgangspunten van belang: A. De aanvraag dient de toegankelijkheid van de zorg niet te verkleinen. B. De aanvraag dient te resulteren in zorg op of boven de minimale kwaliteitseisen. De NZa kan de aanvraag daarvoor ter advies voorleggen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: IGZ) en/of het Zorginstituut Nederland. De NZa neemt het advies van de IGZ en/of het Zorginstituut mee in de uiteindelijke beoordeling van de aanvraag. C. De aanvraag dient aan te sluiten bij de algemene uitgangspunten, genoemd in artikel 3 en de bijlagen bij deze beleidsregel. 6 van Afwijzingsgrond 3: de aanvraag dient niet in strijd te zijn met het bepaalde bij of krachtens paragraaf 4.4 van de Wmg. Dit betekent onder meer dat de aanvraag wordt afgewezen als deze niet voldoet aan de in artikel 5.2 van deze beleidsregel genoemde formele vereisten(zie voor de te hanteren formulieren artikel 5.5 van deze beleidsregel). 5.4 Afwijzingsgronden voor een aanvraag van een tarief De NZa kent een aanvraag toe, tenzij een van de in artikel 55 lid 1 van de Wmg genoemde afwijzingsgrond zich voordoet. Deze afwijzingsgronden uit de Wmg worden hieronder nader toegelicht Afwijzingsgrond 1: de aanvraag is in strijd met de beleidsregels De aanvraag wordt afgewezen indien de voorstellen in de aanvraag in strijd zijn met het bepaalde in de beleidsregels, bedoeld in artikel Dat wil zeggen, in strijd zijn met de beleidsregels die de NZa voor tariefregulering heeft vastgesteld. Dit betekent onder meer dat de tariefaanvraag wordt afgewezen als deze niet aansluit bij de algemene uitgangspunten genoemd in artikel 4 en de bijlagen bij deze beleidsregel Afwijzingsgrond 2: de aanvraag dient niet in strijd te zijn met het bepaalde bij of krachtens paragraaf 4.4 van de Wmg. Dit betekent onder meer dat de aanvraag wordt afgewezen als deze niet voldoet aan de in artikel 5.2 van deze beleidsregel genoemde formele vereisten (zie voor de te hanteren formulieren artikel 5.5 van deze beleidsregel). 5.5 Niet hanteren formulieren Als de aanvraag voor een prestatiebeschrijving en/of tarief niet via het daarvoor bestemde formulier is ingediend, wordt de aanvraag niet in behandeling genomen. De NZa zal de aanvrager eerst een redelijke termijn geven om de aanvraag alsnog via het daarvoor bestemde formulier in te dienen Indien de aanvraag betrekking heeft op een tarief en een prestatiebeschrijving, gelden de afwijzingsgronden genoemd in paragraaf 5.3 (voor wat het tarief betreft) en de afwijzingsgronden genoemd in deze paragraaf (voor wat de prestatiebeschrijving betreft). 9 Op grond van artikel 4:84 Awb kan evenwel, binnen de in dat artikel gestelde kaders, worden afgeweken van de beleidsregels van de NZa. 10 Zie artikel 5.2 van deze beleidsregel voor de te hanteren formulieren.

7 Artikel 6. Beoordeling verwerking aanvraag in DBC-pakket Indien de aanvraag toegekend wordt, wordt gekeken op welke wijze de aanvraag ingepast kan worden in de productstructuur. Dit is afhankelijk van de bestaande productstructuur die van toepassing is binnen een sector. Omdat de productstructuur binnen medisch specialistische zorg een andere basis kent dan de gespecialiseerde GGZ en de FZ, wordt de wijze waarop een aanvraag wordt doorgevoerd specifiek uitgewerkt voor beide sectoren. 7 van Verwerken van een aanvraag in de productstructuur medisch specialistische zorg De NZa definieert de individuele zorgprestaties binnen de medisch specialistische zorg op het niveau van de zorgactiviteit, omdat dit de basis vormt voor de registratie, validatie en afleiding van zorgproducten. De zorgactiviteiten vormen (eventueel in combinatie met de diagnose) de bouwstenen voor het zorgproduct. De in deze paragraaf opgenomen overwegingen geven weer hoe een aanvraag verwerkt wordt binnen de productstructuur. Deze overwegingen vormen een nadere uitwerking van de algemene uitgangspunten van de productstructuur (zie artikel 3) Soorten wijzigingen Een wijziging kan leiden tot aanpassingen bij meerdere onderdelen van het DBC-systeem. De volgende onderdelen (niet limitatief) van het DBCsysteem kunnen worden onderscheiden met mogelijke aanpassingen: A. De zorgactiviteit toevoegen aan een bestaand knooppunt in de DOT productstructuur (ter vervanging of ter aanvulling); B. De zorgactiviteit toevoegen als een nieuw knooppunt in de DOT productstructuur; C. De zorgactiviteit op te nemen als een overig zorgproduct naast een DBC zorgproduct, als supplementair product, in het kader van eerstelijnsdiagnostiek, paramedische behandeling en onderzoek of als zijnde overige verrichting. De bovenstaande overwegingen zijn opgenomen in een stroomschema (zie: figuur 1 in bijlage) dat weergeeft in welke volgorde de NZa deze overwegingen maakt Mogelijkheid om een zorgactiviteit toe te voegen aan bestaand knooppunt De NZa bepaalt aan de hand van de volgende overwegingen of een zorgactiviteit toegevoegd kan worden aan een bestaand knooppunt: A. De mate waarin de zorgactiviteit voldoende onderscheidend is ten opzichte van bestaande zorgproductgroepen en op grond van medisch inhoudelijke criteria ondergebracht kan worden onder een reeds bestaand knooppunt dat medisch identiek of gelijkwaardig is. B. De mate waarin sprake is van eenzelfde diagnose of behandeling. C. De mate waarin sprake is van een soortgelijke behandelsetting (waarbij enkel de organisatie, maar niet de inhoud van de zorg verandert) die niet leidt tot substantiële kostenverschillen (kostenhomogeniteit).

8 6.1.3 Mogelijkheid om een zorgactiviteit toe te voegen door het aanmaken van een nieuw knooppunt. De NZa bepaalt aan de hand van de volgende overwegingen of een zorgactiviteit toegevoegd kan worden aan een nieuw knooppunt: A. De zorgactiviteit is op basis van medisch inhoudelijke criteria onderscheidend ten opzichte van bestaande zorgproductgroepen, en kan worden gekenmerkt als een producttyperende handeling. B. De mate waarin sprake is van een andere diagnose of behandeling. C. De mate waarin sprake is van een andere behandelsetting (andere organisatie van zorg) of zorgactiviteit welke leidt tot substantiële kostenverschillen (kostenhomogeniteit). 8 van Overige zorgproducten Het uitgangspunt van de DBC productstructuur is dat er voor de behandeling van een patiënt één integraal zorgproduct gedeclareerd wordt. Opname als een overig zorgproduct (los declarabele prestatie), niet zijnde een DBC zorgproduct, kan plaatsvinden op grond van de volgende uitgangspunten: A. Indien de zorgactiviteit betrekking heeft op intensive care of geneesmiddelen, kan de zorgactiviteit als supplementair product (subcategorie: add on) apart declarabel worden gemaakt. 11 B. Indien de zorgactiviteit een aaneengesloten traject betreft, waarvoor de declaratie eenheid een dag is en waarvoor niet (langer) een ziekenhuisindicatie bestaat, kan deze als supplementair product (subcategorie: overig traject) apart declarabel worden gemaakt. C. Indien het een zorgactiviteit betreft geleverd op verzoek van de eerstelijn waarbij dit overige zorgproduct niet op dezelfde dag leidt tot opening van een zorgtraject voor dezelfde zorgvraag of op verzoek van een ander specialisme binnen dezelfde instelling waarvoor de DBC systematiek niet geldt, kan deze als overig zorgproduct (hoofdcategorie: eerstelijnsdiagnostiek) apart declarabel worden gemaakt. D. Indien het een zorgactiviteit betreft voor paramedische zorg, die niet wordt uitgevoerd in het kader van een DBCzorgproduct, kan deze als overig zorgproduct (hoofdcategorie: paramedische behandeling en onderzoek) apart declarabel worden gemaakt. 12 E. Indien het een los declarabele verrichting betreft die niet te definiëren is als supplementair product, eerstelijnsdiagnostiek of paramedische behandeling en onderzoek, kan deze verrichting als een overige verrichting apart declarabel worden gemaakt. Dit geldt in ieder geval voor zorgactiviteiten voor kaakchirurgie, bijzondere tandheelkunde en klinisch genetisch onderzoek ten behoeve van erfelijkheidsadvisering. 6.2 Verwerken van een aanvraag in de productstructuur GGZ en FZ Indien de NZa tot een positieve beslissing komt ten aanzien van aanvraag in de DBC productstructuur, besluit zij verder op welke wijze 11 Hiervoor wordt verder verwezen naar Beleidsregel Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg. 12 Hiervoor wordt verder verwezen naar de specifieke beleidsregels voor paramedische zorg (beleidsregel Extramurale dieetadvisering, beleidsregel Prestatiebeschrijvingen voor fysiotherapie, beleidsregel Logopedie en beleidsregel Prestatiebeschrijvingen voor oefentherapie ).

9 de aanvraag verwerkt wordt in de productstructuur. Deze overwegingen vormen een nadere uitwerking van de algemene uitgangspunten van de productstructuur (zie artikel 3) Soorten wijzigingen Een wijziging kan op de volgende manieren (niet limitatief) plaatsvinden: A. De prestatie opnemen als een zorgactiviteit in de bestaande DBC-systematiek. B. Een beroepsgroep als tijdschrijvende beroepsgroep opnemen in de DBC-productstructuur.. C. De mogelijkheid scheppen een prestatie los naast de DBCte declareren. 9 van 15 Deze soorten wijzigingen zijn verder uitgewerkt in het stroomschema dat als figuur 2 in de bijlage is opgenomen Opname van beroep als tijdschrijvend beroep in DBCproductstructuur De NZa kan overwegen om een beroep op te nemen als tijdschrijvend beroep in de DBC productstructuur: 1. Als een beroepsgroep een beroep wil toevoegen aan beroepentabel (bijlage VI van de nadere regel Gespecialiseerde Geestelijke gezondheidszorg ), dan kan de beroepsgroep een verzoek indienen bij de NZa; 2. Verzoeken die de NZa voor 1 september ontvangt, zullen beoordeeld worden met het oog op de release van jaar t+2. Verzoeken die daarna binnenkomen, worden beoordeeld met het oog op de release van jaar t+3; 3. De NZa legt het verzoek eerst ter advies voor aan het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ; 4. De NZa legt het verzoek en het advies van het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ daarna voor aan het Technisch Brancheoverleg (TBO), opnieuw ter advies; 5. Hierna zal de NZa beslissen en de aanvrager berichten wat de uitkomst is van het verzoek. Er zijn vier mogelijkheden: A. Het is toegestaan tijd te schrijven onder een beroep dat reeds op de beroepentabel staat; B. Het is niet toegestaan om tijd te schrijven; C. Het is toegestaan tijd te schrijven, waarbij de geschreven tijd over jaar t niet afleidt naar een DBC. Er wordt later besloten wanneer dit wel gebeurt; D. Het is toegestaan tijd te schrijven, waarbij de geschreven tijd over jaar t wel afleidt naar een DBC Opname van de prestatie als aparte declaratie naast de DBC- Het uitgangspunt van de DBC-systematiek is dat er voor de behandeling van een patiënt één integraal zorgproduct gedeclareerd wordt. Indien de prestatie geen onderdeel uitmaakt van een DBC, bestaat de uitzondering om deze activiteit op te nemen in de vorm van een aparte declaratie naast een DBC in de vorm van een overig product (OVP). 6.3 Verwerken van een aanvraag in de tarieven van het DBC-pakket Werkelijke kosten In de beleidsregel Tariefprincipes curatieve zorg staan de uitgangspunten die de NZa hanteert bij het onderbouwen van tarieven. De NZa hanteert als uitgangspunt dat tariefverzoeken onderbouwd worden op basis van de werkelijke historische kosten uit het meest

10 recente beschikbare volledige boekjaar van een (geselecteerde groep) zorgaanbieder(s). Het totaal van de kosten per kostendrager dient aan te sluiten op de in de jaarrekening verantwoorde kosten. In de beleidsregel Tariefprincipes curatieve zorg staan alternatieve tariefgrondslagen benoemd wanneer werkelijke historische kosten ontbreken of niet voldoende betrouwbaar meetbaar blijken. 10 van Representativiteit Tarieven worden bij voorkeur gebaseerd op een representatieve groep zorgaanbieders. Wanneer een tariefverzoek wordt gedaan door een enkele zorgaanbieder zal de NZa mogelijk zelf aanvullende kostprijzen opvragen bij andere zorgaanbieders. Wanneer steekproeven getrokken worden dient er sprake te zijn van een aselecte steekproef (per stratum) Juistheid en betrouwbaarheid De juistheid van de kostprijsinformatie is bij voorkeur door middel van een audit vastgesteld. Op aangeven van de NZa kan ook een externe audit worden gevraagd. De accountant dient dan zijn controle zodanig in te richten dat een redelijke mate van zekerheid wordt bereikt over de juistheid en betrouwbaarheid van de gegevens Causale relaties De instelling baseert verdelingen en toewijzingen van kosten aan kostendragers op causale relaties. De instelling rekent indirecte kosten toe aan de betreffende kostencategorieën naar rato van causale parameters (zoals aantal FTE s, vierkante meters, productieparameters en dergelijke) Methodiek Op basis van de aangeleverde kostprijsonderbouwing voert de NZa een onderzoek uit volgens algemeen aanvaarde statistische methoden. Bij voorkeur wordt gebruik gemaakt van de kostprijsmethode zoals opgenomen in de beleidsregels van de NZa. In de verantwoordingsinformatie wordt hierover gerapporteerd Inzichtelijkheid De kostprijzen dienen altijd afzonderlijk van elkaar aan de NZa te worden aangeleverd zodat voldaan wordt aan de vigerende regels van de ACM, maar ook zodat de NZa bij de te maken keuzen over tariefprincipes niet gehinderd wordt Verantwoording De zorgaanbieder geeft een deugdelijke verantwoording richting de NZa over de in artikel 5 genoemde elementen. Daarin bevindt zich ook detailinformatie over het aantal waarnemingen, spreiding en de statistische betrouwbaarheid en nauwkeurigheid. Artikel 7. Beoordeling DBC-pakket 7.1 Wijze van verantwoording Het is van belang dat op een transparante manier duidelijk wordt gemaakt hoe het DBC-pakket tot stand is gekomen. In de verantwoordingsinformatie wordt hierover gerapporteerd. In ieder geval worden de volgende onderwerpen toegelicht: Verantwoording productstructuur

11 A. In de verantwoordingsinformatie maakt de NZa transparant welke wijzigingen in de productstructuur hebben plaatsgevonden ten opzichte van het vorige DBC-pakket. B. De NZa geeft haar beoordeling van de productstructuur weer aan de hand van de algemene uitgangspunten van de productstructuur (zie artikel 3). Hierin motiveert de NZa hoe de weging van deze uitgangspunten heeft plaatsgevonden. 11 van Verantwoording kostprijzen, productprijzen en tarieven A. In de verantwoordingsinformatie maakt de NZa transparant met welke informatie is gestart, welke berekeningen en bewerkingen zijn uitgevoerd, welke keuzes en aannames zijn gemaakt en via welke tussenresultaten het eindresultaat is bereikt. B. Indien de NZa gebruik maakt van bepaalde normen en criteria in de totstandkoming van de productprijzen, wordt hierover gerapporteerd en verantwoord. C. Indien specifieke methodieken zijn gebruikt bij statistische analyses, wordt de gehanteerde methodiek uiteengezet. D. De NZa rapporteert over de representativiteit van het kostprijsonderzoek. Bij representativiteit gaat het om de vraag of de steekproef een goede afspiegeling is van de totale populatie. In het verantwoordingsdocument wordt beschreven in hoeverre de opzet van het onderzoek de uiteindelijke netto respons tot een goede afspiegeling van de populatie heeft geleid. E. Voor elke kostendrager rapporteert de NZa (waar nodig ook per stratum) de volgende informatie: de mediaan, de gewogen gemiddelde kostprijs, het aantal waarnemingen, spreiding en de statistische betrouwbaarheid en nauwkeurigheid. F. Voor zorgproducten in het gereguleerde segment rapporteert de NZa over: gemiddelde productprijs (ongeïndexeerd) en spreiding van de productprijs. G. De NZa voert een impactanalyse uit naar de financiële effecten van de productprijzen en rapporteert daarover bij de beoordeling van de tarieven. De NZa zal deze impact meewegen in haar besluitvorming over de productprijzen. In verantwoordingsdocumentatie geeft de NZa een samenvatting van de belangrijkste bevindingen van de impactanalyse. Daarbij worden ook eventuele risico s voor de sector aangekaart. H. De NZa geeft haar beoordeling van de tarieven weer aan de hand van de algemene uitgangspunten van de tarieven (zie artikel 4). Bij beperkte aanpassingen of minder omvangrijke uitleveringen van het DBC-pakket kan de NZa besluiten om een deel van bovenstaande verantwoording niet uit te leveren Verantwoording proces Bij de totstandkoming van de productstructuur en productprijzen dienen de belanghebbende partijen in de gelegenheid te zijn gesteld hun standpunt kenbaar te maken. De definitieve standpunten van belanghebbende partijen en de wijze van afstemming legt de NZa vast in de verantwoordingsinformatie. 7.2 Proces audit

12 De transparantie en kwaliteit van het proces waarop de totstandkoming van de release verloopt (inclusief uitgevoerde interne controles) is van belang in het kader van zorgvuldige besluitvorming door de NZa en als verantwoording richting zorgaanbieders en ziektekostenverzekeraars. Om deze reden dient de procesgang door een onafhankelijke organisatie geauditeerd te worden. Bij beperkte aanpassingen of minder omvangrijke uitleveringen van het DBC-pakket kan besloten worden om de procesaudit niet uit te voeren. De auditor geeft een oordeel over de besluitvorming, gegevensverwerking en controles bij de totstandkoming van de productstructuur en/of tarieven. 12 van 15 De auditor beoordeelt of de NZa de dossiervorming voldoende op orde heeft. Het gaat hierbij minimaal om: A. Keuzes in berekeningen en achterliggende argumentatie moeten zijn vastgelegd. B. Tussenstappen, keuzes en aannames in de berekeningen moeten zijn vastgelegd en beoordeeld. C. De eindresultaten moeten door de onderzoekers zelf in voldoende mate zijn gecontroleerd. D. De mate waarin eventuele knelpunten die naar voren zijn gekomen in audits van voorgaande jaren zijn verbeterd. Het oordeel van de auditor publiceert de NZa als onderdeel van de verantwoordingsinformatie bij het DBC-pakket. 7.3 Publicatie De definitieve publicatie van het DBC-pakket op de website van de NZa bestaat in ieder geval uit de volgende documenten: A. Prestatietabel(len) B. Tarieventabel(len) C. Regelgeving: nadere regel, beleidsregel en tariefbeschikking D. Verantwoordingsdocument met daarin minimaal alle punten die in dit kader beschreven staan onder wijze van verantwoording E. Rapport van de procesaudit Bij beperkte aanpassingen of minder omvangrijke uitleveringen van het DBC-pakket kan de NZa besluiten om een deel van bovenstaande documenten niet uit te leveren. De hier boven genoemde nadere regel (inclusief bijlages), beleidsregel (inclusief bijlages) en de tariefbeschikking worden tevens in de Staatscourant gepubliceerd. Artikel 8. Intrekking oude beleidsregel Gelijktijdig met de inwerkingtreding van deze beleidsregel wordt de beleidsregel Toetsingskader beoordeling productstructuur DBCsystematiek, met kenmerk BR/CU-5084 ingetrokken. Artikel 9. Overgangsbepaling De beleidsregel 'Toetsingskader beoordeling productstructuur DBCsystematiek, met kenmerk BR/CU-5084, blijft van toepassing op besluiten en aangelegenheden die hun grondslag vinden in die beleidsregel en die betrekking hebben op de periode waarvoor die beleidsregel gold. Artikel 10. Inwerkingtreding

13 Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin de mededeling als bedoeld in artikel 20, tweede lid, onderdeel b, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), wordt geplaatst en werkt terug tot 1 september Deze beleidsregel kan worden aangehaald als: Toetsingskader productstructuur en tarieven DBC-systematiek. 13 van 15

14 Figuur 1: Beslisboom medisch specialistische zorg 14 van 15

15 Figuur 2: Beslisboom GGZ 15 van 15

Kostprijsberekening geriatrische revalidatiezorg

Kostprijsberekening geriatrische revalidatiezorg BELEIDSREGEL Kostprijsberekening geriatrische revalidatiezorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, sub b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5047

BELEIDSREGEL BR/CU-5047 BELEIDSREGEL DBC-TARIFERING BEHANDELING EN VERBLIJF IN DE CURATIEVE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

Beleidsregel BR/REG Toetsingskader dbc-systeem

Beleidsregel BR/REG Toetsingskader dbc-systeem Beleidsregel Toetsingskader dbc-systeem Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast

Nadere informatie

Inhoudsopgave BELEIDSREGEL BR/CU Kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg

Inhoudsopgave BELEIDSREGEL BR/CU Kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg BELEIDSREGEL Kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg Inhoudsopgave Artikel 1. Reikwijdte... 2 Artikel 2. Doel van de beleidsregel... 2 Artikel 3. Begripsbepalingen... 2 Artikel 4. Kostprijsmodel...

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU 2148 EERSTELIJNSDIAGNOSTIEK

BELEIDSREGEL BR/CU 2148 EERSTELIJNSDIAGNOSTIEK BELEIDSREGEL BR/CU 2148 EERSTELIJNSDIAGNOSTIEK Op grond van artikel 57, eerste lid, onderdeel en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR-0040

BELEIDSREGEL AL/BR-0040 BELEIDSREGEL Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG-17150

BELEIDSREGEL BR/REG-17150 BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen voor logopedie Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Beleidsregel Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg

Beleidsregel Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Beleidsregel Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw BELEIDSREGEL Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR-0021

BELEIDSREGEL AL/BR-0021 BELEIDSREGEL Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG-17106

BELEIDSREGEL BR/REG-17106 BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen voor logopedie Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5094

BELEIDSREGEL BR/CU-5094 BELEIDSREGEL Dyslexiezorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met betrekking

Nadere informatie

Regeling verplichte publicatie wachttijden somatische zorg (NR/CU-262)

Regeling verplichte publicatie wachttijden somatische zorg (NR/CU-262) Regeling verplichte publicatie wachttijden somatische zorg () Ingevolge artikel 38, vierde en zevende lid, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd

Nadere informatie

3.1 Experiment Een experiment op basis van een beleidsregel als bedoeld in artikel 58 Wmg.

3.1 Experiment Een experiment op basis van een beleidsregel als bedoeld in artikel 58 Wmg. Bijlage 28 bij circulaire Care/AWBZ/14/10c BELEIDSREGEL Tijdelijke instandlating gevolgen experimenten Op grond van artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5066

BELEIDSREGEL BR/CU-5066 BELEIDSREGEL Afschrijvingskosten dubieuze debiteuren curatieve GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve ggz Kenmerk

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve ggz Kenmerk Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve ggz 2015-2017 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

Tijdelijke instandlating gevolgen experimenten

Tijdelijke instandlating gevolgen experimenten BELEIDSREGEL Tijdelijke instandlating gevolgen experimenten Op grond van artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Beleidsregel experiment bekostiging verpleging en verzorging

Beleidsregel experiment bekostiging verpleging en verzorging Beleidsregel Beleidsregel experiment bekostiging verpleging en verzorging Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/12/70c 12D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/12/70c 12D Aan het bestuur van de algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) epilepsie-instellingen (040) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische

Nadere informatie

Logopedie in de DBC systematiek

Logopedie in de DBC systematiek Logopedie in de DBC systematiek 28 november 2012 Ingeborg van Dijke/ Jolien Ewalds DBC-Onderhoud i.van.dijke@dbconderhoud.nl 2 Inhoud 1. Hoezo Diagnose Behandel Combinaties (DBC s)? 2. Hoe werkt het systeem

Nadere informatie

Consument Een zorgvrager, patiënt, een potentiële patiënt of degene die namens een patiënt informeert.

Consument Een zorgvrager, patiënt, een potentiële patiënt of degene die namens een patiënt informeert. REGELING Regeling paramedische zorg Gelet op artikel 35, 36, 37 en 38 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd tot het stellen van regels op het gebied

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG-17151

BELEIDSREGEL BR/REG-17151 BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen voor ergotherapie Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef, en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Tariefbeschikking generalistische basis-ggz TB/REG

Tariefbeschikking generalistische basis-ggz TB/REG Tariefbeschikking generalistische basis-ggz TB/REG-20631-01 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk van de originele

Nadere informatie

3.1 Experiment Een experiment op basis van een beleidsregel als bedoeld in artikel 58 Wmg.

3.1 Experiment Een experiment op basis van een beleidsregel als bedoeld in artikel 58 Wmg. BELEIDSREGEL AL-BR-0006 Tijdelijke instandlating gevolgen experimenten Op grond van artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING DOT Nummer Datum inwerkingtreding Datum beschikking 1 januari 2015 22 juli 2014 Geldig tot Behandeld door 1 januari 2016 directie Zorgmarkten Cure De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2016

Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2016 BELEIDSREGEL Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder d van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Regeling innovatie voor kleinschalige experimenten

Regeling innovatie voor kleinschalige experimenten REGELING Regeling innovatie voor kleinschalige experimenten Ingevolge de artikelen 36, derde lid, 37, 38 derde en zevende lid van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING MEDISCH-SPECIALISTISCHE ZORG 2018 Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling 1 januari 2018 12 september 2017 Geldig tot Behandeld door 1 januari 2019 Directie Regulering

Nadere informatie

Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG van 24 augustus 2012.

Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG van 24 augustus 2012. BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Experiment bekostiging verpleging en verzorging

Experiment bekostiging verpleging en verzorging BELEIDSREGEL Experiment bekostiging verpleging en verzorging Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG-18126

BELEIDSREGEL BR/REG-18126 BELEIDSREGEL Beleidsregel prestatiebeschrijvingen voor ergotherapie Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Verrichtingenlijst ten behoeve van DBC s

BELEIDSREGEL BR/CU Verrichtingenlijst ten behoeve van DBC s BELEIDSREGEL BR/CU-2020 Verrichtingenlijst ten behoeve van DBC s Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve GGZ Kenmerk

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve GGZ Kenmerk Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve GGZ 2015-2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten BELEIDSREGEL Beleidsregel overige geneeskundige zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG-17105

BELEIDSREGEL BR/REG-17105 BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen voor oefentherapie Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef, en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR-0023. Innovatie ten behoeve van nieuwe zorgprestaties

BELEIDSREGEL AL/BR-0023. Innovatie ten behoeve van nieuwe zorgprestaties BELEIDSREGEL Innovatie ten behoeve van nieuwe zorgprestaties Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve GGZ

Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve GGZ Transitiemodel voor gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde curatieve GGZ 2015-2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING DOT Nummer Datum inwerkingtreding Datum beschikking 1 januari 2016 18 november 2015 Geldig tot Behandeld door 1 januari 2017 directie Zorgmarkten Cure De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

De prestaties en tarieven zijn van toepassing voor cliënten geïndiceerd voor of aangewezen op verblijf.

De prestaties en tarieven zijn van toepassing voor cliënten geïndiceerd voor of aangewezen op verblijf. Bijlage 19 bij circulaire Care/Wlz/15/07c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

SGE70\'DHEID ^ SEP.20B SCANPLAZA

SGE70\'DHEID ^ SEP.20B SCANPLAZA Nederlandse Zorgautoriteit Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mevrouw drs. E.L Schippers Postbus 20350 W 0 L K SGE70\'DHEID ^ SEP.20B Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502

Nadere informatie

Artikel 1. Reikwijdte...2 Artikel 2. Doel van de beleidsregel...2

Artikel 1. Reikwijdte...2 Artikel 2. Doel van de beleidsregel...2 BELEIDSREGEL Kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg Inhoudsopgave Artikel 1. Reikwijdte...2 Artikel 2. Doel van de beleidsregel...2 Artikel 3. Artikel 4. Begripsbepalingen...2 Kostprijsmodel

Nadere informatie

Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2015

Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2015 BELEIDSREGEL Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2015 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder d van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5039

BELEIDSREGEL BR/CU-5039 BELEIDSREGEL BR/CU-5039 Rentevergoeding opbrengstverrekening GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5084

BELEIDSREGEL BR/CU-5084 BELEIDSREGEL BR/CU-5084 Toetsingskader beoordeling productstructuur DBCsystematiek BR/CU-5084 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Ketenzorg dementie Zvw

BELEIDSREGEL BR/CU Ketenzorg dementie Zvw BELEIDSREGEL Ketenzorg dementie Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5059

BELEIDSREGEL BR/CU-5059 BELEIDSREGEL Voorschotten en rentevergoeding onderhanden DBC's GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CI-1058a

BELEIDSREGEL CI-1058a BELEIDSREGEL CI-1058a Overige producten geestelijke gezondheidszorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-7047

BELEIDSREGEL BR/CU-7047 BELEIDSREGEL Eerstelijns psychologische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef, en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Bijlage 1 bij beleidsregel Prestaties en tarieven medisch-specialistische zorg

Bijlage 1 bij beleidsregel Prestaties en tarieven medisch-specialistische zorg Bijlage 1 bij beleidsregel Prestaties en tarieven medisch-specialistische zorg In hoofdstuk III Tarieven van deze beleidsregel zijn de uitgangspunten van het integrale tarief van dbc-zorgproducten en overige

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-7013

BELEIDSREGEL BR/CU-7013 BELEIDSREGEL BR/CU-7013 Eerstelijns psychologische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef, en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve

BELEIDSREGEL BR/REG Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-7152

BELEIDSREGEL BR/CU-7152 BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen voor oefentherapie Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef, en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder Bijlage 7 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Wachttijden en wachttijdbemiddeling medisch specialistische zorg

Wachttijden en wachttijdbemiddeling medisch specialistische zorg Regeling Wachttijden en wachttijdbemiddeling medisch specialistische zorg Gelet op artikel 38, leden 4 en 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ON GENEESMIDDELEN Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling TB/CU-2028-02 1 januari 2015 22 december 2014 Geldig tot onbepaald Behandeld door Directie Zorgmarkten

Nadere informatie

Regeling registratie en aanlevering gegevens pilot ggz en fz

Regeling registratie en aanlevering gegevens pilot ggz en fz Regeling registratie en aanlevering gegevens pilot ggz en fz Gelet op artikel 36 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende regeling vast. Ingevolge

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR-REG-17107

BELEIDSREGEL BR-REG-17107 BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen voor ergotherapie j/( Nederlandse / Zorgautoriteit Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef, en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt

Nadere informatie

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten BELEIDSREGEL Beleidsregel overige geneeskundige zorg Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU 7160

BELEIDSREGEL BR/CU 7160 BELEIDSREGEL BR/CU 7160 Prestatiebeschrijvingen voor fysiotherapie Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef, en onder b en c, van de Wet Kenmerk marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-2144

BELEIDSREGEL BR/CU-2144 BELEIDSREGEL Kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

1.2 Procedures De werkwijze van het onderzoek naar de kostprijzen ziet er als volgt uit:

1.2 Procedures De werkwijze van het onderzoek naar de kostprijzen ziet er als volgt uit: Bijlage 1 bij nadere regel NR/CU-264 Controleprotocol aanleveringen kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg COS 3000-onderzoek 1. Uitgangspunten 1.1 Inleiding Voor het gereguleerde segment

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-535

NADERE REGEL NR/CU-535 NADERE REGEL Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ Gelet op de artikelen 62 en 68, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG-17173

BELEIDSREGEL BR/REG-17173 BELEIDSREGEL Kostprijsmodel zorgproducten medischspecialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Prestatie- en tariefbeschikking medisch-specialistische zorg 2018

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Prestatie- en tariefbeschikking medisch-specialistische zorg 2018 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24588 3 mei 2017 Prestatie- en tariefbeschikking medisch-specialistische zorg 2018 Nummer: TB/REG-18605-01 Datum inwerkingtreding:

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5060

BELEIDSREGEL BR/CU-5060 BELEIDSREGEL Rentevergoeding opbrengstverrekening GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorg als bedoeld in artikel 1 sub b van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg).

a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorg als bedoeld in artikel 1 sub b van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). BELEIDSREGEL Innovatie ten behoeve van nieuwe zorgprestaties 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorg als bedoeld in artikel 1 sub b van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Dit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG-17104

BELEIDSREGEL BR/REG-17104 BELEIDSREGEL Prestatiebeschrijvingen voor fysiotherapie Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef, en onder b en c, van de Wet Kenmerk marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve

BELEIDSREGEL BR/CU Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve BELEIDSREGEL Beschikbaarheidbijdrage Cure - ambtshalve Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2017

Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2017 NADERE REGEL Macrobeheersinstrument geneeskundige geestelijke gezondheidszorg 2017 Gelet op de artikelen 36, 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg besluit de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Nacalculatie doorloop DBC s 2012 en nacalculatie 2013

Nacalculatie doorloop DBC s 2012 en nacalculatie 2013 BELEIDSREGEL Nacalculatie doorloop DBC s 2012 en nacalculatie 2013 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), maakt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Verpleegkundige dagopvang en verblijf bij intensieve kindzorg

Verpleegkundige dagopvang en verblijf bij intensieve kindzorg BELEIDSREGEL Verpleegkundige dagopvang en verblijf bij intensieve kindzorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU 7167

BELEIDSREGEL BR/CU 7167 BELEIDSREGEL BR/CU 7167 Prestatiebeschrijvingen voor fysiotherapie Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef, en onder b en c, van de Wet Kenmerk marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

3.1 Zorgaanbieder De zorgaanbieder als bedoeld in artikel 1 aanhef en onder c van de Wmg.

3.1 Zorgaanbieder De zorgaanbieder als bedoeld in artikel 1 aanhef en onder c van de Wmg. Bijlage 19 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c REGELING Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz Ingevolge de artikelen 36, derde lid, 37, eerste lid en artikel 38 derde lid van de Wet marktordening

Nadere informatie

Vooruitblik: Wijzigingsprocedure en toetsingskader per 2018 en verder

Vooruitblik: Wijzigingsprocedure en toetsingskader per 2018 en verder Vooruitblik: Wijzigingsprocedure en toetsingskader per 2018 en verder NZa-congres van beleid naar praktijk, 22 september 2016 Ivola Hoornweg Marnelle de Groot Inhoud Hoe verloopt het proces van aanvragen,

Nadere informatie

Registratie en aanlevering kostprijzen geriatrische revalidatiezorg

Registratie en aanlevering kostprijzen geriatrische revalidatiezorg Regeling Registratie en aanlevering kostprijzen geriatrische revalidatiezorg Op grond van artikel 36, 61 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd

Nadere informatie

Prestatie- en tariefbeschikking verpleging en verzorging - TB/REG

Prestatie- en tariefbeschikking verpleging en verzorging - TB/REG Prestatie- en tariefbeschikking verpleging en verzorging - TB/REG-19626-01 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk van

Nadere informatie

Deze beleidsregel regelt het aanvragen van een vergoeding voor kleinschalige experimenten met AWBZ-zorg gericht op ketenzorg dementie.

Deze beleidsregel regelt het aanvragen van een vergoeding voor kleinschalige experimenten met AWBZ-zorg gericht op ketenzorg dementie. Bijlage 10 bij circulaire AWBZ/CARE/11/9c BELEIDSREGEL Ketenzorg dementie Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

b. het vaststellen van enkele prestatiebeschrijvingen en tarieven voor tweedelijns curatieve GGZ.

b. het vaststellen van enkele prestatiebeschrijvingen en tarieven voor tweedelijns curatieve GGZ. BELEIDSREGEL BR/ Overige producten curatieve GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-558

NADERE REGEL NR/CU-558 NADERE REGEL Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ Gelet op de artikelen 62 en 68, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Langdurige ggz: De zorg geleverd aan verzekerden als bedoeld in artikel van de Wet langdurige zorg (Wlz).

Langdurige ggz: De zorg geleverd aan verzekerden als bedoeld in artikel van de Wet langdurige zorg (Wlz). BELEIDSREGEL Overheveling ggz budget Wlz-Zvw Grondslag Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten BELEIDSREGEL Beleidsregel overige geneeskundige zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-531

NADERE REGEL NR/CU-531 NADERE REGEL Tijdelijke regeling dyslexiezorg Gelet op de artikelen 37, 38, 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende regeling vastgesteld:

Nadere informatie

Innovatie voor kleinschalige experimenten

Innovatie voor kleinschalige experimenten BELEIDSREGEL Innovatie voor kleinschalige experimenten Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Verantwoording dbcrelease

Verantwoording dbcrelease Document Verantwoording dbcrelease RZ19b Ingangsdatum 1 januari 2019 v20180920 Verantwoording dbc-release RZ19b Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Kengetallen 3 1.2 Impact van wijzigingsverzoeken 3 1.3 Controles

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-2018

BELEIDSREGEL BR/CU-2018 BELEIDSREGEL BR/CU-2018 Weesgeneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Voor de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tarieven vast van DBC-zorgproducten.

Voor de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tarieven vast van DBC-zorgproducten. Bijlage 1 Onderzoeksprotocol aanlevering kostprijzen GRZ op basis van kostprijsmodel 1. Uitgangspunten 1.1 Doelstelling Voor de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 25539 20 augustus 2015 Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ Vastgesteld op 11

Nadere informatie

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder Bijlage 9 bij circulaire AWBZ/Care/11/9c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit Nederlandse Zorgautoriteit Aan het bestuur van: Newtonlaan 1-41 - GGD Nederland 3584 BX Utrecht - ZN Postbus 3017 - LHV 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl 1 www.nza.ni Behandeld

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5035. Extramurale zorg GGZ Zvw

BELEIDSREGEL BR/CU-5035. Extramurale zorg GGZ Zvw BELEIDSREGEL BR/CU-5035 Extramurale zorg GGZ Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5069. Extramurale curatieve GGZ

BELEIDSREGEL BR/CU-5069. Extramurale curatieve GGZ BELEIDSREGEL Extramurale curatieve GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ON GENEESMIDDELEN Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling 1 februari 2015 30 januari 2015 Geldig tot onbepaald Behandeld door Directie Zorgmarkten Cure De Nederlandse

Nadere informatie

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten

4.1 Geneeskundige zorg in het kader van individuele zorg bij tuberculose en infectieziekten BELEIDSREGEL Beleidsregel overige geneeskundige zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Macrobeheersinstrument curatieve geestelijke gezondheidszorg 2013

BELEIDSREGEL BR/CU Macrobeheersinstrument curatieve geestelijke gezondheidszorg 2013 BELEIDSREGEL BR/CU-5098 Macrobeheersinstrument curatieve geestelijke gezondheidszorg 2013 Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder d van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18868 9 juli 2015 Administratie- en declaratievoorschriften ZZP-meerzorg Wlz REGELING CA-NR-1651 Vastgesteld op 30 juni

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/FZ-0003

BELEIDSREGEL BR/FZ-0003 BELEIDSREGEL ZZP-TARIFERING EN TARIEVEN EXTRAMURALE PARAMETERS IN DE FORENSISCHE ZORG Ingevolge artikel 57 eerste lid onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) juncto artikel 6 van

Nadere informatie

Kosten Rijksvaccinatieprogramma en Neonatale hielprikscreening

Kosten Rijksvaccinatieprogramma en Neonatale hielprikscreening BELEIDSREGEL Kosten Rijksvaccinatieprogramma en Neonatale hielprikscreening Op grond van artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Prestaties en tarieven Zintuiglijk gehandicaptenzorg

Prestaties en tarieven Zintuiglijk gehandicaptenzorg BELEIDSREGEL Prestaties en tarieven Zintuiglijk gehandicaptenzorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Handleiding RZ15b. Versie 20141113

Handleiding RZ15b. Versie 20141113 Handleiding RZ15b Versie 20141113 Ingangsdatum 1 januari 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Uitlevering RZ15b... 4 3 Inhoud release... 5 3.1 Soorten wijzigingen... 5 3.2 Informatieproducten RZ15a gelden

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op zorgaanbieders die dyslexiezorg 1 als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw) leveren.

Deze regeling is van toepassing op zorgaanbieders die dyslexiezorg 1 als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw) leveren. REGELING Tijdelijke regeling dyslexiezorg Gelet op: de artikelen 37, 38, 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg); de beleidsregel Dyslexiezorg, kenmerk BR/CU-5076; de regeling Declaratiebepalingen

Nadere informatie