Controleprotocol aanleveringen kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg COS 3000-onderzoek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Controleprotocol aanleveringen kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg COS 3000-onderzoek"

Transcriptie

1 Bijlage 1 bij nadere regel NR/CU-235 Controleprotocol aanleveringen kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg COS 3000-onderzoek 1. Uitgangspunten 1.1 Inleiding Voor het gereguleerde segment van de medisch specialistische zorg stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tarieven vast van zorgproducten (te weten DBC-zorgproducten en overige zorgproducten). De tarieven bestaan uit een honorariumdeel en een kostendeel. Voor het kostenbedrag van de zorgproducten binnen het gereguleerde segment stelt de NZa maximumtarieven vast op basis van kostprijzen die aansluiten op de verantwoorde kosten. De beleidsregel kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg (BR/CU-2069) geeft inzicht in de totstandkoming van de kostprijzen en de wijze waarop deze berekend en aangeleverd worden door instellingen. De Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg (NR/CU-235) van de NZa concretiseert ten behoeve van de totstandkoming van de kostprijzen de voor instellingen van medisch specialistische zorg uit de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) voortvloeiende verplichting tot het verstrekken van gegevens en inlichtingen. Deze regeling is van toepassing op de volgende categorieën van instellingen voor medisch specialistische zorg: - algemene ziekenhuizen - universitaire medische centra - instellingen voor revalidatiezorg Dit betekent dat genoemde regeling niet van toepassing is op de volgende categorieën: - zelfstandige behandelcentra - categorale instellingen voor epilepsiezorg - radiotherapeutische centra - dialysecentra - categorale instellingen voor long/astmazorg. Dit controleprotocol geeft richtlijnen voor het door de externe accountant uit te voeren onderzoek naar de juistheid van de aangeleverde gegevens door de instellingen voor medisch specialistische zorg inzake de kostprijzen. 1.2 Procedures De werkwijze van het onderzoek naar de kostprijzen ziet er als volgt uit: De instelling vult het door de NZa beschikbaar gestelde sjabloon in, overeenkomstig de aanwijzingen als gegeven in de Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg. De instelling geeft de externe accountant opdracht tot het uitvoeren van een onderzoek naar de juistheid van de in het sjabloon opgenomen gegevens.

2 De externe accountant hanteert het controleprotocol als kader voor zijn werkzaamheden. Daarnaast laat hij zich leiden door de geldende beroepsvoorschriften, in het bijzonder de Verordening Gedragscode (VGC) en de Nadere voorschriften controle- en overige Standaarden (NV COS). 2 van 6 De externe accountant rapporteert aan de instelling naar aanleiding van zijn bevindingen en informeert de instelling daarbij over alle tijdens het onderzoek geconstateerde onjuistheden en onzekerheden. De instelling brengt op basis hiervan correcties aan in het sjabloon. Het kan voorkomen dat het doorvoeren van correcties niet mogelijk is, omdat bijvoorbeeld onzekerheden niet of niet voldoende nauwkeurig kunnen worden gekwantificeerd. Het is van belang dat de instelling de gehanteerde veronderstellingen en onzekerheden in een bijlage bij het sjabloon onderbouwt. De instelling levert het definitieve door de externe accountant gewaarmerkte sjabloon, voorzien van een assurance-rapport, vóór 1 juli 201x aan bij de NZa. 1.3 Leeswijzer Hoofdstuk 1 geeft de uitgangspunten weer van het controleprotocol. Hoofdstuk 2 bevat de kern van het controleprotocol en geeft het toetsingskader voor de externe accountant van de instelling voor medisch specialistische zorg weer. In bijlage 1 is een modeltekst opgenomen voor een goedkeurend assurance-rapport. Bij een andersluidend rapport past de accountant de inhoud van het rapport aan overeenkomstig de voorschriften van de NV COS van de NBA. 2. Onderzoeksaanpak 2.1 Doel en reikwijdte De externe accountant onderzoekt in hoeverre de gegevens zoals door de instelling voor medisch specialistische zorg opgenomen in het sjabloon voldoen aan het geldende normenkader zoals dat is benoemd in de Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg. De externe accountant voert de assuranceopdracht uit met inachtneming van dit controleprotocol. De regeling geeft richtlijnen voor de instelling voor het inrichten van een administratie gericht op een controleerbare totstandkoming van de in het sjabloon opgenomen kostprijzen. Het onderzoek van de accountant mondt uit in een assurance-rapport met een redelijke mate van zekerheid bij het sjabloon. Het sjabloon bevat een door de instelling opgestelde opgave, waarin onder andere inzicht wordt gegeven in het aantal gedeclareerde zorgproducten dat aan een boekjaar wordt toegewezen en de nacalculatorische kostprijzen uitgesplitst in de voorgedefinieerde kostencategorieën en opbrengsten op zorgproductniveau. In het assurance-rapport geeft de accountant een oordeel over de gegevens zoals opgenomen in het sjabloon. De eisen die daaraan worden gesteld dient de accountant op toereikende wijze in zijn werkprogramma op te nemen.

3 2.2 Controleaanpak De onderzoeksaanpak is de primaire verantwoordelijkheid van de externe accountant. Dit controleprotocol beoogt dan ook niet een aanpak van de assurance-opdracht voor te schrijven. Veelal baseert de externe accountant zich bij zijn onderzoek op een (risico)analyse van de administratieve organisatie en de interne controle rondom de financiële administratie van de instelling en komt hij op basis daarvan tot een optimale afweging van de in te zetten controlemiddelen. Aangezien deze aanpak leidt tot maatwerk per instelling is het voorschrijven van een aanpak ook niet mogelijk. 3 van 6 De accountant voert zijn onderzoek uit in overeenstemming met Nederlands recht, waaronder Standaard 3000 Assurance-opdrachten anders dan opdrachten tot controle of beoordeling van historische financiële informatie. De accountant belast met de controle van het sjabloon dient zorg te dragen voor een adequate controleaanpak en een op de instelling toegesneden werkprogramma, waarbij aan de interne beheersing rondom de administratie voldoende aandacht wordt geschonken. 2.3 Materialiteit en controletolerantie De accountant dient zijn controle zodanig in te richten dat een redelijke mate van zekerheid wordt bereikt dat het kostprijsmodel geen afwijkingen van materieel belang vertoont. Dit wil voor het onderhavige onderzoek zeggen dat met een zodanig zekerheidsniveau moet worden gecontroleerd dat met 95% betrouwbaarheid gesteld moet kunnen worden dat niet meer dan 5% van de aangeleverde gegevens onjuist of onzeker is. Voor de strekking van het assurance-rapport gelden de volgende toleranties, die uitgedrukt zijn in een percentage van het totaal van de toegerekende kosten, volgens het kostprijsmodel: Fouten in het sjabloon Onzekerheden in de controle Goedkeurend Beperking Oordeelonthouding 1% 5% > 1% en 5% > 5% en 10% Afkeurend n.v.t. > 5% > 10% n.v.t. De externe accountant rapporteert aan de instelling voor medisch specialistische zorg alle tijdens het onderzoek gevonden afwijkingen (fouten en onzekerheden). De instelling corrigeert in principe alle gevonden fouten. Hierbij maakt hij onderscheid in structurele en incidentele fouten. Structurele fouten worden in de gehele massa gecorrigeerd. Incidentele fouten worden voor de gevonden post gecorrigeerd. Daarnaast wordt voor fouten beoordeeld welke consequenties hieraan moet worden verbonden voor de gehele massa. Er is sprake van een fout in het sjabloon wanneer uit het verrichte controlewerk is gebleken dat (een gedeelte van) de opgenomen gegevens niet in overeenstemming is met één of meer van de voorschriften. Er is sprake van een onzekerheid in de controle wanneer er onvoldoende controle-informatie aanwezig is om te bepalen of (een gedeelte van) de gegevens wel of niet in overeenstemming is met de voorschriften.

4 2.5 Nadere invulling toetsingscriteria Aantallen zorgproducten In dit kader dient met betrekking tot het opgegeven aantal zorgproducten per zorgproductcode aansluiting gezocht te worden met het aantal gedeclareerde zorgproducten dat heeft geleidt tot een verantwoording van opbrengsten in de jaarrekening van het betreffende jaar. Daarbij dient een aansluiting te worden gemaakt met de productieregistratie van de instelling voor medisch specialistische zorg zoals deze ook wordt gehanteerd in het kader van de jaarrekeningcontrole. 4 van 6 Kostprijzen per zorgproduct De kostprijzen van zorgproducten komen tot stand door de, op nacalculatiebasis bepaalde, kostprijs per kostendrager te vermenigvuldigen met de gemiddelde samenstelling van de kostendragers per zorgproduct. Zorginstellingen mogen kosten toerekenen aan een eigen kostendragerstructuur (hierbij kan gebruik gemaakt worden van de landelijke zorgactiviteitentabel). De kostendragers moeten herleidbaar zijn naar de activiteiten of eenheden welke geleid hebben tot aan het boekjaar toegerekende opbrengsten. Het totaal van de kosten per kostendrager dient aan te sluiten op de in de jaarrekening verantwoorde kosten. De kostendragers welke in het kostprijsmodel worden toegerekend aan het gereguleerd segment dienen aan te sluiten op kostendragers van de aan het boekjaar toe te rekenen declarabele DBC-zorgproducten. Er wordt daarbij verondersteld dat de samenstelling van de DBCzorgproducten over de jaren heen een gelijkmatig is. Bij de kostprijsberekening wordt een aantal opbrengststromen per zorgproductcode separaat uitgevraagd in een aparte kostencategorie. De opbrengstenstromen dienen zoveel mogelijk te worden toegerekend op basis van causale relaties. Voor zover deze opbrengstenstromen niet zijn toe te rekenen op basis van causale relaties worden zij naar rato van directe en indirecte kosten (na aftrek van patiëntgebonden materiele kosten) toegerekend aan alle zorgproducten. Indien opbrengstenstromen niet worden toegerekend dient dit separaat te worden verantwoord. Om te komen tot landelijk vergelijkbare prijzen is het noodzakelijk dat deze nacalculatorische kostprijzen langs eenzelfde lijn tot stand zijn gekomen. Door de instelling dient aangegeven te worden op welke wijze invulling is gegeven aan de calculatieprincipes die opgenomen zijn in de Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg. Door de externe accountant dient de door de instelling gehanteerde systematiek tot het bepalen van kostprijzen als basis te worden genomen voor de uit te voeren controlewerkzaamheden.

5 Bijlage 1: modeltekst goedkeurend assurance-rapport 5 van 6 Goedkeurend assurance-rapport kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg Hieronder is een modeltekst opgenomen voor het goedkeurende assurance-rapport bij de kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg. Assurance-rapport Afgegeven ten behoeve van de Nederlandse Zorgautoriteit Aan: opdrachtgever Opdracht en verantwoordelijkheid Wij hebben onderzocht of het bijgevoegde, door ons gewaarmerkte, sjabloon betreffende de kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg door...(naam instelling) te... (statutaire vestigingsplaats) over het jaar 20 in overeenstemming met de Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg (NR/CU-235), de opgenomen gegevens juist weergeeft. Het sjabloon is opgesteld onder verantwoordelijkheid van het bestuur van de entiteit 1. Het is onze verantwoordelijkheid een assurance-rapport inzake het sjabloon te verstrekken. Werkzaamheden Wij hebben ons onderzoek verricht in overeenstemming met Nederlands recht, waaronder Standaard 3000, Assurance-opdrachten anders dan opdrachten tot controle en beoordeling van historische financiële informatie en het protocol Protocol aanleveringen kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg. Dienovereenkomstig dienen wij onze controle zodanig te plannen en uit te voeren, dat een redelijke mate van zekerheid wordt verkregen dat het sjabloon geen afwijkingen van materieel belang bevatten. Een assurance-opdracht omvat onder meer een onderzoek door middel van deelwaarnemingen van relevante gegevens. Wij zijn van mening dat de door ons verkregen assurance-informatie voldoende en geschikt is als basis voor ons oordeel. Oordeel Naar ons oordeel geeft de het sjabloon de gegevens vermeld in het sjabloon in alle van materieel belang zijnde aspecten juist weer in overeenstemming met de Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg. Overige aspecten beperking in de verspreidingskring en het gebruik Het sjabloon betreffende de kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg is opgesteld voor de Nederlandse Zorgautoriteit met als doen... (naam instelling) in staat te 1 Afhankelijk van de aard van de entiteit vervangen door een meer passende aanduiding, zoals het bestuur van de stichting of het bestuur van de vennootschap.

6 stellen te voldoen aan de vereisten op grond van de Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg. Hierdoor is het sjabloon mogelijk niet geschikt voor andere doeleinden. Ons assurance-rapport is derhalve uitsluitend bestemd voor.... (naam instelling) en de Nederlandse Zorgautoriteit en dient niet te worden verspreid aan of te worden gebruikt door anderen. 6 van 6 Plaats, datum Naam accountantsorganisatie Naam externe accountant en ondertekening met die naam Paraaf voor waarmerkingsdoeleinden

7 Bijlage 2 bij nadere regel NR/CU-235 Onderzoeksvragen bij COS 4400-onderzoek 1. Uitgangspunten 1.1 Inleiding Voor het gereguleerde segment van de medisch specialistische zorg stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tarieven vast van zorgproducten (te weten DBC-zorgproducten en overige zorgproducten). De tarieven bestaan uit een honorariumdeel en een kostendeel. Voor het kostenbedrag van de zorgproducten binnen het gereguleerde segment stelt de NZa maximumtarieven vast op basis van kostprijzen die aansluiten op de verantwoorde kosten. De beleidsregel kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg (BR/CU-2069) geeft inzicht in de totstandkoming van de kostprijzen en de wijze waarop deze berekend en aangeleverd worden door instellingen. De Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg (NR/CU-235) van de NZa concretiseert ten behoeve van de totstandkoming van de kostprijzen de voor instellingen van medisch specialistische zorg uit de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) voortvloeiende verplichting tot het verstrekken van gegevens en inlichtingen. Deze regeling is van toepassing op de volgende categorieën van instellingen voor medisch specialistische zorg: - algemene ziekenhuizen - universitaire medische centra - instellingen voor revalidatiezorg Dit betekent dat genoemde regeling niet van toepassing is op de volgende categorieën: - zelfstandige behandelcentra - categorale instellingen voor epilepsiezorg - radiotherapeutische centra - dialysecentra - categorale instellingen voor long/astmazorg. Dit controleprotocol geeft richtlijnen voor het door de externe accountant uit te voeren onderzoek naar de juistheid van de aangeleverde gegevens door de instellingen voor medisch specialistische zorg inzake de kostprijzen. 1.2 Procedures De werkwijze van het onderzoek naar de kostprijzen ziet er als volgt uit: De instelling vult het door de NZa beschikbaar gestelde sjabloon in, overeenkomstig de aanwijzingen als gegeven in de Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg. De instelling geeft de externe accountant opdracht tot het uitvoeren van een onderzoek naar de juistheid van de in het sjabloon opgenomen gegevens. De externe accountant hanteert het controleprotocol als kader voor zijn werkzaamheden. Daarnaast laat hij zich leiden door de geldende beroepsvoorschriften, in het bijzonder de Verordening Gedragscode

8 (VGC) en de Nadere voorschriften controle- en overige Standaarden (NV COS). De externe accountant rapporteert aan de instelling naar aanleiding van zijn bevindingen en informeert de instelling daarbij over alle tijdens het onderzoek geconstateerde onjuistheden en onzekerheden. De instelling brengt op basis hiervan correcties aan in het sjabloon. Het kan voorkomen dat het doorvoeren van correcties niet mogelijk is, omdat bijvoorbeeld onzekerheden niet of niet voldoende nauwkeurig kunnen worden gekwantificeerd. Het is van belang dat de instelling de gehanteerde veronderstellingen en onzekerheden in een bijlage bij het sjabloon onderbouwt. Bijlage 2 bij NR/CU van 3 De instelling levert het definitieve door de externe accountant gewaarmerkte COS 4400 rapport, vóór 1 juli 2013 aan bij de NZa. 1.3 Leeswijzer Indien instellingen niet gebruik maken van het controleprotocol zoals weergegeven in bijlage 1 van de nadere regel NR/CU-235, kan voor kostprijsjaar 2012 ook een COS-4400 onderzoek gehanteerd worden. De COS 4400-rapportage mondt uit in een rapportage van feitelijke bevindingen naar aanleiding van de in hoofdstuk 2genoemde overeen te komen specifieke werkzaamheden. 2. Onderzoeksvragen De in dit hoofdstuk opgenomen onderzoeksvragen dienen door de externe accountant beantwoord te worden en opgenomen te worden in het COS 4400 onderzoek. De daarbijhorende modelteksten zijn bij de accountantsorganisaties bekend. De door accountants te beantwoorden vragen: 1. De accountant stelt vast of de totale lasten waarop de berekening van de kostprijzen en de aanlevering is gebaseerd aansluiten op de jaarrekening 2012, rekening houdend met de eliminatie van de lasten die op grond van de Nadere Regel NR/CU-224 niet relevant zijn voor het kostprijsmodel; 2. De accountant gaat na of de sub-categorieën in de berekening en de aanlevering conform artikel 7 en 8 van de Nadere Regel NR/CU-224 d.d. 1 mei 2012 aansluiten op de financiële administratie, rekening houdend met de eliminatie van de lasten die op basis van de Nadere Regel NR/CU-224 niet relevant zijn voor het kostprijsmodel; 3. De accountant stelt vast of de gehanteerde uitgangspunten en veronderstellingen in de berekening en de aanlevering adequaat zijn toegelicht. [Naam Ziekenhuis] neemt in de uitgangspunten en veronderstellingen bij de aanlevering ten minste op: - de toegepaste principes en gemaakte keuzes met betrekking tot de gehanteerde kostendragerstructuur; - de toegepaste principes en gemaakte keuzes met betrekking tot de wijze van toerekenen van lasten aan het gereguleerde segment en het segment met vrije prijzen - de toegepaste principes en gemaakte keuzes met betrekking tot de wijze waarop de kostendragers aan de zorgproducten,

9 overige zorgproducten en add ons zijn toegerekend/gekoppeld - de toegepaste principes en gemaakte keuzes met betrekking tot de gehanteerde systematiek van toerekening van indirecte kosten en opbrengststromen conform artikel 7.1 van de Nadere Regel NR/CU-224 d.d. 1 mei 2012, - de toegepaste verpleegdagdefinitie in de zorgproducten, en, indien van toepassing, de correctie t.o.v. door de instelling als kostendrager gehanteerde verpleegdagen, en - de verwerkingswijze van de kosten van zwevende productie (niet aan zorgproducten toegekende kostendragers/zorgactiviteiten). Bijlage 2 bij NR/CU van 3 4. De accountant stelt vast of of de onder ad 3 genoemde uitgangspunten en veronderstellingen in de berekening en in de aanlevering consistent zijn toegepast; 5. De accountant stelt vast of de in de berekening en aanlevering gehanteerde productiegegevens (aantallen zorgproducten, overige zorgproducten en add ons) aansluiten op de primaire registratiesystemen van het ziekenhuis en dat eventuele verschillen zijn geanalyseerd en toegelicht; 6. De accountant stelt vast of de relevante toelichting op de omzetverantwoording in de jaarrekening 2012, relevante toelichtingen op de deelverantwoordingen over 2012 ten behoeve van de zorgverzekeraars c.q. de Nederlandse Zorgautoriteit en de relevante toelichtingen in de controleverklaringen bij deze verantwoordingen zijn opgenomen als toelichting op de aanlevering; 7. Gelet op het bepaalde in artikel 8.7 van de Nadere Regel NR/CU- 224 d.d. 1 mei 2012 gaat de accountant na welke specifieke interne beheersmaatregelen in opzet zijn getroffen die de betrouwbaarheid en controleerbaarheid van de berekening en de aanlevering van de kostprijzen borgen. 8. De accountant gaat na Wij zullen nagaan met welke procedures [Naam Ziekenhuis] de plausibiliteit van de berekende kostprijzen heeft getoetst en de afwijkingen heeft geanalyseerd.

1.2 Procedures De werkwijze van het onderzoek naar de kostprijzen ziet er als volgt uit:

1.2 Procedures De werkwijze van het onderzoek naar de kostprijzen ziet er als volgt uit: Bijlage 1 bij nadere regel NR/CU-264 Controleprotocol aanleveringen kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg COS 3000-onderzoek 1. Uitgangspunten 1.1 Inleiding Voor het gereguleerde segment

Nadere informatie

Voor de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tarieven vast van DBC-zorgproducten.

Voor de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tarieven vast van DBC-zorgproducten. Bijlage 1 Onderzoeksprotocol aanlevering kostprijzen GRZ op basis van kostprijsmodel 1. Uitgangspunten 1.1 Doelstelling Voor de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Registratie en aanlevering kostprijzen geriatrische revalidatiezorg

Registratie en aanlevering kostprijzen geriatrische revalidatiezorg Regeling Registratie en aanlevering kostprijzen geriatrische revalidatiezorg Op grond van artikel 36, 61 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bevoegd

Nadere informatie

medisch specialisten 2014

medisch specialisten 2014 Controleprotocol Verantwoordingsdocument honoraria medisch specialisten 2014 10 juli 2015 Inhoud 1. Uitgangspunten 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Procedures 3 1.3 Leeswijzer 3 2. Onderzoeksaanpak 4 2.1 Beleidskader

Nadere informatie

medisch specialisten 2013

medisch specialisten 2013 Controleprotocol Verantwoordingsdocument honoraria medisch specialisten 2013 6 maart 2014 2 Inhoud 1. Uitgangspunten 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Procedures 5 1.3 Leeswijzer 5 2. Onderzoeksaanpak 7 2.1 Beleidskader

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-NR/CU-534

NADERE REGEL NR/CU-NR/CU-534 NADERE REGEL Verplichte accountantscontrole kostprijzen gespecialiseerde GGZ Ingevolge artikel 68 van de Wmg besluit de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tot vaststelling van de navolgende regeling. NR/CU-534

Nadere informatie

Regeling Verplichte accountantscontrole kostprijzen GGZ (NR/CU-527)

Regeling Verplichte accountantscontrole kostprijzen GGZ (NR/CU-527) Regeling Verplichte accountantscontrole kostprijzen GGZ () Ingevolge artikel 68 van de Wmg besluit de NZa tot vaststelling van de navolgende regeling. Artikel 1. Reikwijdte Deze regeling is van toepassing

Nadere informatie

Controleprotocol. geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013. - Nacalculatie DBC s GRZ. - Oude parameters. - vaststelling verrekenbedrag 2013

Controleprotocol. geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013. - Nacalculatie DBC s GRZ. - Oude parameters. - vaststelling verrekenbedrag 2013 Controleprotocol geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013 - Nacalculatie DBC s GRZ - Oude parameters - vaststelling verrekenbedrag 2013 Ten behoeve van de uit te voeren controle door externe accountant

Nadere informatie

Protocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2014

Protocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2014 Protocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2014 Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage medische vervolgopleidingen 2014 Februari 2015 Protocol beschikbaarheidbijdrage

Nadere informatie

Controleprotocol geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013

Controleprotocol geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013 Controleprotocol geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013 - Nacalculatie DBC s GRZ - Oude parameters - vaststelling verrekenbedrag 2013 Ten behoeve van de uit te voeren controle door externe accountant

Nadere informatie

Protocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2014

Protocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2014 Protocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2014 Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage medische vervolgopleidingen 2014 Juli 2014 Inhoud 1. Uitgangspunten 5

Nadere informatie

Ingevolge artikel 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) de navolgende regeling vastgesteld.

Ingevolge artikel 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) de navolgende regeling vastgesteld. NADERE REGEL Verplichte accountantscontrole kostprijzen forensische zorg Ingevolge artikel 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) de navolgende regeling

Nadere informatie

Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen 2014

Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen 2014 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage cure - op aanvraag Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen 2014 Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verplichte accountantscontrole kostprijzen forensische zorg Nadere regel NR/FZ-0005

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verplichte accountantscontrole kostprijzen forensische zorg Nadere regel NR/FZ-0005 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 26414 20 december 2012 Verplichte accountantscontrole kostprijzen forensische zorg Nadere regel NR/FZ-0005 Vastgesteld

Nadere informatie

Protocol gegevensuitvraag. Medisch specialisten eenheden

Protocol gegevensuitvraag. Medisch specialisten eenheden Protocol gegevensuitvraag Medisch specialisten eenheden November 2010 Inhoud 1. Uitgangspunten 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Doelstelling accountantsonderzoek 5 1.3 Procedures 5 1.4 Leeswijzer 6 2. Onderzoeksaanpak

Nadere informatie

Controleprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Gespecialiseerde Brandwondenzorg. COS 805 en COS 4400

Controleprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Gespecialiseerde Brandwondenzorg. COS 805 en COS 4400 Controleprotocol Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag Gespecialiseerde Brandwondenzorg COS 805 en COS 4400 Februari 2016 Inhoud 1. Uitgangspunten 4 1.1 Inleiding 4 1.2 Doelstelling 4 1.3 Procedures

Nadere informatie

Controleprotocol nacalculatie 2014

Controleprotocol nacalculatie 2014 Controleprotocol nacalculatie 2014 Voor Regionale Ambulancevoorzieningen Versie 1.0, april 2015 1. Inleiding Het Controleprotocol nacalculatie 2014 bevat het toetsingskader voor de door de externe accountant

Nadere informatie

Controleprotocol Opbrengsten 2015. Voor Regionale Ambulancevoorzieningen bij de nacalculatie 2015

Controleprotocol Opbrengsten 2015. Voor Regionale Ambulancevoorzieningen bij de nacalculatie 2015 Controleprotocol Opbrengsten 2015 Voor Regionale Ambulancevoorzieningen bij de nacalculatie 2015 Versie 1, december2015 1. Inleiding Het Controleprotocol Opbrengsten 2015 bevat het toetsingskader voor

Nadere informatie

Accountantsprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Medische Mobiele Teams met helikopter (MMT) COS 805 en COS 4400

Accountantsprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Medische Mobiele Teams met helikopter (MMT) COS 805 en COS 4400 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag Medische Mobiele Teams met helikopter (MMT) COS 805 en COS 4400 Maart, 2014 1. Uitgangspunten 1.1 Inleiding Dit accountantsprotocol heeft betrekking

Nadere informatie

Controleprotocol nacalculatie 2012. Voor ambulancediensten en centrale posten ambulancevervoer

Controleprotocol nacalculatie 2012. Voor ambulancediensten en centrale posten ambulancevervoer Controleprotocol nacalculatie 2012 Voor ambulancediensten en centrale posten ambulancevervoer 2 januari 2013 1. Inleiding Het Controleprotocol nacalculatie 2012 bevat het toetsingskader voor de door de

Nadere informatie

Protocol DBC GGZ omzet

Protocol DBC GGZ omzet Protocol DBC GGZ omzet Inhoud Vooraf 3 1. Uitgangspunten 4 1.1 Inleiding 4 1.2 Doelstelling accountantsonderzoek 4 1.3 Procedures 4 1.4 Leeswijzer 5 2. Onderzoeksaanpak 6 2.1 Object van onderzoek en normenkader

Nadere informatie

Controleprotocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2013

Controleprotocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2013 Controleprotocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2013 Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage medische vervolgopleidingen 2013 februari 2013 1. Uitgangspunten

Nadere informatie

SEH en/of Acute verloskunde (AV) 2013, 2014 en 2015

SEH en/of Acute verloskunde (AV) 2013, 2014 en 2015 Controleprotocol Beschikbaarheidbijdrage Cure op aanvraag SEH en/of Acute verloskunde (AV) 2013, 2014 en 2015 Bij het verantwoordingsformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage SEH en/of Acute verloskunde

Nadere informatie

en/of acute verloskunde 2016

en/of acute verloskunde 2016 Controleprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Spoedeisende hulp en/of acute verloskunde 2016 Bij het aanvraagformulier Vaststelling Beschikbaarheidbijdrage spoedeisende hulp en/of April 2017 2 Inhoud

Nadere informatie

Accountantsprotocol declaratieproces. revalidatiecentra fase 2 : bestaan en

Accountantsprotocol declaratieproces. revalidatiecentra fase 2 : bestaan en Accountantsprotocol declaratieproces revalidatiecentra fase 2 : bestaan en werking Versie 29 september 2015 Inhoud 1. Inleiding en uitgangspunten 3 2. Onderzoeksaanpak accountant 4 2.1 Doel en reikwijdte

Nadere informatie

Protocol. Protocol gefactureerde omzet DBC's 2011

Protocol. Protocol gefactureerde omzet DBC's 2011 Protocol Protocol gefactureerde omzet DBC's 2011 Protocol gefactureerde omzet DBC's 2011 Inhoud Vooraf 4 1. Uitgangspunten 1.1 Inleiding 5 5 1.2 Doelstelling accountantsonderzoek 5 1.3 Procedures 5 1.4

Nadere informatie

Controleprotocol Projecten Partnership STW KWF Technology for Oncology. Versie d.d. 2 september 2015

Controleprotocol Projecten Partnership STW KWF Technology for Oncology. Versie d.d. 2 september 2015 Controleprotocol Projecten Partnership STW KWF Technology for Oncology Versie d.d. 2 september 2015 1 UITGANGSPUNTEN 3 2 ONDERZOEKSAANPAK 4 3 ACCOUNTANTSPRODUCT 6 2 1 UITGANGSPUNTEN Achtergrond STW en

Nadere informatie

Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen 2015

Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen 2015 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage cure - op aanvraag Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen 2015 Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage Traumazorg Opleiden, Trainen, Oefenen

Nadere informatie

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2015

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2015 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage (medische) vervolgopleidingen 2015 Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage medische vervolgopleidingen 2015 Februari 2016 Protocol beschikbaarheidbijdrage

Nadere informatie

Controleprotocol. voor Wlz-uitvoerders die als zorgkantoor zijn aangewezen. opgave van pgb-beschikkingen over 2015

Controleprotocol. voor Wlz-uitvoerders die als zorgkantoor zijn aangewezen. opgave van pgb-beschikkingen over 2015 Controleprotocol voor Wlz-uitvoerders die als zorgkantoor zijn aangewezen opgave van pgb-beschikkingen over 2015 Versie 1, juli 2016 2 Controleprotocol opgave van pgb-bschikkingen over 2015 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-259. Regeling Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten. Copro 14188

NADERE REGEL NR/CU-259. Regeling Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten. Copro 14188 NADERE REGEL Copro 14188 Regeling Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten Op grond van artikel 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Gespecialiseerde Brandwondenzorg 2016

Gespecialiseerde Brandwondenzorg 2016 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Gespecialiseerde Brandwondenzorg 2016 Bij het aanvraagformulier Vaststelling beschikbaarheidbijdrage Gespecialiseerde Brandwondenzorg 2016 juni 2017

Nadere informatie

Protocol. Protocol gefactureerde omzet DBC's 2010

Protocol. Protocol gefactureerde omzet DBC's 2010 Protocol Protocol gefactureerde omzet DBC's 2010 Inhoud Vooraf 4 1. Uitgangspunten 1.1 Inleiding 5 5 1.2 Doelstelling accountantsonderzoek 5 1.3 Procedures 5 1.4 Leeswijzer 6 2. Onderzoeksaanpak 7 2.1

Nadere informatie

Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016

Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016 Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016 1 Doelstelling In het kader van de NZa-beleidsregel BR/REG-17171 Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg heeft CZ voor de jaren 2015 en 2016 overeenkomsten

Nadere informatie

Controle protocol Versterking Eerstelijn Zuid Nederland. versie 15 mei 2017

Controle protocol Versterking Eerstelijn Zuid Nederland. versie 15 mei 2017 Controle protocol Versterking Eerstelijn Zuid Nederland versie 15 mei 2017 1. Doelstelling Versterking Eerstelijn Zuid-Nederland beheert de ondersteuningsgelden voor de regio Zuid Nederland zoals die beschikbaar

Nadere informatie

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Spoedeisende hulp en/of Acute verloskunde 2017

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Spoedeisende hulp en/of Acute verloskunde 2017 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Spoedeisende hulp en/of Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk

Nadere informatie

Controleprotocol Subsidies Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Controleprotocol Subsidies Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Controleprotocol Subsidies Stimuleringsfonds Creatieve Industrie 2013-2016 Inhoudsopgave 1 Algemene uitgangspunten 3 1.1 Doel van het controleprotocol 3 1.2 Wettelijk kader 3 1.3 Accountantsproducten 3

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-2144

BELEIDSREGEL BR/CU-2144 BELEIDSREGEL Kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Controle- en onderzoeksprotocol Ketenzorg CZ 2013

Controle- en onderzoeksprotocol Ketenzorg CZ 2013 Controle- en onderzoeksprotocol Ketenzorg CZ 2013 1 Doelstelling In het kader van de NZA beleidsregel BR/CU-7074 Integrale bekostiging multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type

Nadere informatie

Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag. Traumazorg door Mobiel Medisch Team met helikopter 2015

Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag. Traumazorg door Mobiel Medisch Team met helikopter 2015 Accountantsprotocol Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag Traumazorg door Mobiel Medisch Team met helikopter 2015 COS 805 en COS 4400 maart 2016 2 Inhoud 1. Uitgangspunten 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Doelstelling

Nadere informatie

Nacalculatie. Controleprotocol

Nacalculatie. Controleprotocol Controleprotocol Nacalculatie Voor AWBZ-zorgaanbieders in de verpleging en verzorging (V&V), gehandicaptenzorg (GHZ) en geestelijke gezondheidszorg (GGZ) Maart 2011 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 1.1 Het

Nadere informatie

Copro 9006. Protocol gefactureerde DBC s 2008 (versie 1.0)

Copro 9006. Protocol gefactureerde DBC s 2008 (versie 1.0) Protocol gefactureerde DBC s 2008 (versie 1.0) 1. Inleiding protocol De Regeling Administratieve Organisatie en Interne Controle inzake DBC-registratie en facturering van de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag. Traumazorg voor zover het gaat om Opleiden, Trainen en Oefenen 2016

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag. Traumazorg voor zover het gaat om Opleiden, Trainen en Oefenen 2016 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Traumazorg voor zover het gaat om Opleiden, Trainen en Oefenen 2016 Bij het aanvraagformulier vaststelling Beschikbaarheidbijdrage Traumazorg voor

Nadere informatie

Aanwijzing Controleprotocol Forensische Zorg 2011

Aanwijzing Controleprotocol Forensische Zorg 2011 Forensische Zorg 2011 Gefactureerde DB(B)C s 2011 en in 2011 afgesloten maar nog niet gefactureerde DB(B)C s Inhoud 1. Inleiding 2. Accountantsonderzoek 3. Procedures van onderzoeken 4. Inhoud van het

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/12/70c 12D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/12/70c 12D Aan het bestuur van de algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) epilepsie-instellingen (040) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische

Nadere informatie

Overgangsregeling NHC in de specialistische GGZ boekjaar 2013

Overgangsregeling NHC in de specialistische GGZ boekjaar 2013 Protocol Overgangsregeling NHC in de specialistische GGZ boekjaar 2013 Voor de verantwoording bedrag NHC s, Omzet NHC s en Bedrag kapitaallasten maart 2014 2 Inhoud Inleiding 5 Algemeen 7 1. Bedrag NHC

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/REG-17173

BELEIDSREGEL BR/REG-17173 BELEIDSREGEL Kostprijsmodel zorgproducten medischspecialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Kostprijsberekening geriatrische revalidatiezorg

Kostprijsberekening geriatrische revalidatiezorg BELEIDSREGEL Kostprijsberekening geriatrische revalidatiezorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, sub b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Traumazorg voor zover het gaat om Opleiden, Trainen en Oefenen 2017

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Traumazorg voor zover het gaat om Opleiden, Trainen en Oefenen 2017 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Traumazorg voor zover het Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk

Nadere informatie

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Gespecialiseerde en derdelijns psychotraumazorg voor zover het gaat om de kennis en expertisefunctie 2016 Bij het aanvraagformulier Vaststelling Beschikbaarheidbijdrage

Nadere informatie

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Acuut ambulancevervoer per ambulancehelikopter vanaf de Friese Waddeneilanden 2016 Bij het formulier Aanvraag vaststelling beschikbaarheidbijdrage 2016 Acuut ambulancevervoer

Nadere informatie

Copro Controleprotocol m.b.t. het onderdeel CO 2 van de VOBN benchmark

Copro Controleprotocol m.b.t. het onderdeel CO 2 van de VOBN benchmark Controleprotocol m.b.t. het onderdeel CO 2 van de VOBN benchmark 1. Doel en opzet van het controleprotocol 1.1. Het doel van het controleprotocol is het verstrekken van duidelijkheid over de door de VOBN

Nadere informatie

Controleprotocol. Nacalculatie Voor AWBZ-zorgaanbieders

Controleprotocol. Nacalculatie Voor AWBZ-zorgaanbieders Controleprotocol Nacalculatie 2012 Voor AWBZ-zorgaanbieders februari 2013 2 Controleprotocol nacalculatie 2012 Versiebeheer In onderstaande tabel ziet u welke mutaties er zijn ten opzichte van eerdere

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL Subsidieverantwoording ZonMw

CONTROLEPROTOCOL Subsidieverantwoording ZonMw CONTROLEPROTOCOL Subsidieverantwoording ZonMw Behorend bij de Algemene Subsidiebepalingen per 1 juli 2013 van ZonMw ten behoeve van de accountantscontrole van subsidieverantwoordingen Versie 1 februari

Nadere informatie

Nadere Regel NR/REG-1740

Nadere Regel NR/REG-1740 Nadere Regel Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch-specialistische zorg Op grond van de artikelen 36, 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), alsmede de

Nadere informatie

Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Monumentenwet 1988.

Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Monumentenwet 1988. Copro 13126 Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Monumentenwet 1988. 1 Inhoud 1. Algemene uitgangspunten... 3 1.1. Doelstelling... 3 1.2. Wettelijk kader...

Nadere informatie

Traumazorg door Mobiel Medisch Team met helikopter 2016

Traumazorg door Mobiel Medisch Team met helikopter 2016 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Traumazorg door Mobiel Medisch Team met helikopter 2016 Bij het aanvraagformulier vaststelling Beschikbaarheidbijdrage Traumazorg door Mobiel Medisch

Nadere informatie

Overgangsregeling NHC in de gespecialiseerde ggz boekjaar 2015

Overgangsregeling NHC in de gespecialiseerde ggz boekjaar 2015 Protocol Overgangsregeling NHC in de gespecialiseerde ggz boekjaar 2015 Voor de verantwoording Bedrag NHC en Bedrag kapitaallasten januari 2016 2 Inhoud Inleiding 4 Algemeen 6 1. Bedrag NHC DBC 2015 8

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL PROJECTSUBSIDIE IN HET KADER VAN DE DEELREGELING CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT IN HET PRIMAIR ONDERWIJS FONDS VOOR

CONTROLEPROTOCOL PROJECTSUBSIDIE IN HET KADER VAN DE DEELREGELING CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT IN HET PRIMAIR ONDERWIJS FONDS VOOR CONTROLEPROTOCOL PROJECTSUBSIDIE IN HET KADER VAN DE DEELREGELING CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT IN HET PRIMAIR ONDERWIJS FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE 2013 2016 2013-2016 Aangepaste versie februari 2015,

Nadere informatie

Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg (NR/CU-264)

Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg (NR/CU-264) Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg () Gelet op artikel 36 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Dit document is een afdruk van een originele publicatie op PUC Open Data.

Dit document is een afdruk van een originele publicatie op PUC Open Data. Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Gespecialiseerde en derdelijns psychotraumazorg voor zover het gaat om de kennis en expertisefunctie 2017 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door

Nadere informatie

Dit protocol beoogt echter geen onderzoeksaanpak voor te schrijven, en is evenmin een (uitputtend) werkprogramma.

Dit protocol beoogt echter geen onderzoeksaanpak voor te schrijven, en is evenmin een (uitputtend) werkprogramma. Bijlage 1 bij Frictiekostenregeling regionale publieke media-instellingen 2016-2019: Controleprotocol Frictiekostenregeling regionale publieke media-instellingen 2016-2019 1. Inleiding Het regeerakkoord

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7382 10 februari 2017 Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch-specialistische zorg Vastgesteld

Nadere informatie

Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Erfgoedwet.

Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Erfgoedwet. Controleprotocol voor subsidies verleend op grond van regelingen bij of krachtens de Erfgoedwet. 1 Inhoud 1. Algemene uitgangspunten... 3 1.1. Doelstelling... 3 1.2. Wettelijk kader... 3 1.3. Accountantsproducten...

Nadere informatie

Controle protocol Stichting De Friesland

Controle protocol Stichting De Friesland Controle protocol Stichting De Friesland 1. Doelstelling Stichting De Friesland heeft van de Belastingdienst de ANBI (algemeen nut beogende instelling) verkregen. Ten aanzien van de verantwoording van

Nadere informatie

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid Controle protocol 1 Doelstelling Het CZ Fonds moet voldoen aan de eisen van het convenant vastgelegd in 1998 tussen Zorgverzekeraars Nederland en de overheid van de Besteding Reserves Voormalige Vrijwillige

Nadere informatie

Protocol subsidieregeling voortzetting zorginfrastructuur

Protocol subsidieregeling voortzetting zorginfrastructuur Protocol subsidieregeling voortzetting zorginfrastructuur Subsidie- en verantwoordingsjaren 2015, 2016 en 2017 Bij het aanvraagformulier vaststelling subsidie voortzetting zorginfrastructuur 2015, 2016

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: Opdrachtgever

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: Opdrachtgever CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: Opdrachtgever Afgegeven ten behoeve van de Nederlandse Zorgautoriteit en het Zorginstituut Nederland Wij hebben opdracht gekregen om de opgave specifieke

Nadere informatie

Copro 13022. Protocol. Omzet DBC s GGZ 2012. Gefactureerde DBC s GGZ 2012 en onderhanden werk per 31 december

Copro 13022. Protocol. Omzet DBC s GGZ 2012. Gefactureerde DBC s GGZ 2012 en onderhanden werk per 31 december Protocol Omzet DBC s GGZ 2012 Gefactureerde DBC s GGZ 2012 en onderhanden werk per 31 december december 2012 2 Inhoud Inleiding 5 1. Gefactureerde DBC s GGZ omzet 2012 6 1.1 Doelstelling accountantsonderzoek

Nadere informatie

Controleprotocol. Nacalculatie doorloop DBC s GGZ 2012 en nacalculatie DBC s GGZ 2013

Controleprotocol. Nacalculatie doorloop DBC s GGZ 2012 en nacalculatie DBC s GGZ 2013 Controleprotocol Nacalculatie doorloop DBC s GGZ 2012 en nacalculatie DBC s GGZ 2013 januari 2014 Inhoud 1. Uitgangspunten 5 1.1 Doelstelling 5 1.2 Definities en beroepsvoorschriften 5 1.3 Procedure en

Nadere informatie

Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag

Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag Accountantsprotocol Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2015 COS 4400 Juni 2016 Inhoud 1. Uitgangspunten 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Procedures 4 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

Controleprotocol provincie Utrecht

Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de provincie Utrecht gesubsidieerde instellingen Januari 2010 Controleprotocol provincie Utrecht 1 van 7 Controleprotocol

Nadere informatie

Accountantsprotocol Uitvraag Financieringsregeling Jeugdzorg 2015 Regio Oost-Veluwe/Midden-IJssel

Accountantsprotocol Uitvraag Financieringsregeling Jeugdzorg 2015 Regio Oost-Veluwe/Midden-IJssel Accountantsprotocol Uitvraag Financieringsregeling Jeugdzorg 2015 Regio Oost-Veluwe/Midden-IJssel versie 10 februari 2015 1. Algemene inleiding 1.1. Doel accountantsprotocol Dit protocol geeft aanwijzingen

Nadere informatie

Overgangsregeling NHC in de specialistische GGZ boekjaar 2014

Overgangsregeling NHC in de specialistische GGZ boekjaar 2014 Protocol Overgangsregeling NHC in de specialistische GGZ boekjaar 2014 Voor de verantwoording bedrag NHC s en Bedrag kapitaallasten april 2015 2 Inhoud Inleiding 5 Algemeen 7 1. Bedrag NHC 2014 9 1.1 Doel

Nadere informatie

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve Academische zorg vaste deel

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve Academische zorg vaste deel Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage ambtshalve Academische zorg vaste Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk

Nadere informatie

en overige relevante documentatie, waaronder dit controleprotocol en het assurance-rapport, zijn te vinden op het internet van de Rijksoverheid.

en overige relevante documentatie, waaronder dit controleprotocol en het assurance-rapport, zijn te vinden op het internet van de Rijksoverheid. Controleprotocol subsidievaststelling subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practitioner en opleiding tot physician assistant (versie 31-3-2014) Hoofdstuk 1: Uitgangspunten 1.1 Doelstelling Dit

Nadere informatie

Coördinatie traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg

Coördinatie traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Accountantsprotocol Beschikbaarheidsbijdrage cure - op aanvraag Coördinatie traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidsbijdrage Coördinatie traumazorg

Nadere informatie

Copro 16105C. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Mededeling GMO Groenten en fruit : WAP 2014 bijlage III

Copro 16105C. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Mededeling GMO Groenten en fruit : WAP 2014 bijlage III Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Mededeling GMO Groenten en fruit 2016-9: WAP 2014 bijlage III Richtlijnen accountantscontrole waarde afgezette productie 2014 ten behoeve van het operationeel programma,

Nadere informatie

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Traumazorg door mobiel medisch team met helikopter 2017

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Traumazorg door mobiel medisch team met helikopter 2017 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Traumazorg door mobiel Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 33431 26 november 2014 Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch specialistische zorg REGELING

Nadere informatie

behorend bij de Subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practioner en opleiding tot physician assistant

behorend bij de Subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practioner en opleiding tot physician assistant Accountantsprotocol behorend bij de Subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practioner en opleiding tot physician assistant Dit Accountantsprotocol is op maat gemaakt voor de Subsidieregeling opleiding

Nadere informatie

Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg

Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg REGELING Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg Gelet op artikel 36, derde lid en de artikelen 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag. Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag. Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage Coördinatie Traumazorg en Regionaal

Nadere informatie

Artikel 1. Reikwijdte...2 Artikel 2. Doel van de beleidsregel...2

Artikel 1. Reikwijdte...2 Artikel 2. Doel van de beleidsregel...2 BELEIDSREGEL Kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg Inhoudsopgave Artikel 1. Reikwijdte...2 Artikel 2. Doel van de beleidsregel...2 Artikel 3. Artikel 4. Begripsbepalingen...2 Kostprijsmodel

Nadere informatie

Copro 17015O. Accountantsprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400

Copro 17015O. Accountantsprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400 Maart 2017 2 Inhoud 1. Uitgangspunten 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Procedures 4 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

Accountantsprotocol 2015. Diagnose Behandel Combinatie Regio Rijk van Nijmegen

Accountantsprotocol 2015. Diagnose Behandel Combinatie Regio Rijk van Nijmegen Accountantsprotocol 2015 Diagnose Behandel Combinatie Regio Rijk van Nijmegen Versie 28 oktober 2015 Drs. M. Peters RA Mevrouw A. Büthker Inhoudsopgave Deel 1 Algemeen... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Definities...

Nadere informatie

Subsidieregeling Regeling cofinanciering sectorplannen

Subsidieregeling Regeling cofinanciering sectorplannen Subsidieregeling Regeling cofinanciering sectorplannen Bijlage - Controleprotocol Subsidieregeling cofinanciering sectorplannen 1. Uitgangspunten 1.1. Doel en reikwijdte van het controleprotocol Dit controleprotocol

Nadere informatie

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2017

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2017 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2017 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio

Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio Controleprotocol Jaarverantwoording Maatwerkvoorziening Hulp bij het huishouden 2015 Inhoud 1 Algemeen... 2 1.1 Doel... 2 1.2 Procedure... 2 2 Onderzoeksaanpak...

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017

Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017 Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017 Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Uitgangspunten 1.1 Doelstelling 3 1.2 Definities 3 1.3 Procedures

Nadere informatie

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Acuut ambulancevervoer per ambulancehelikopter vanaf de Friese Waddeneilanden 2017

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Acuut ambulancevervoer per ambulancehelikopter vanaf de Friese Waddeneilanden 2017 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Acuut ambulancevervoer per ambulancehelikopter vanaf de Friese Waddeneilanden 2017 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie

Nadere informatie

REGELING NR/CU-258. Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg

REGELING NR/CU-258. Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg REGELING Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg Gelet op artikel 36, derde lid en de artikelen 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

1. AUDITINSTRUCTIE SCORECARD COPRO 8120

1. AUDITINSTRUCTIE SCORECARD COPRO 8120 1. AUDITINSTRUCTIE SCORECARD COPRO 8120 1.1. Inleiding DTe vraagt ter verificatie van de aangeleverde cijfers een assurance-rapport van een externe accountant. Een assurance-rapport dient eenmaal per jaar

Nadere informatie

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) 2018

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) 2018 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk

Nadere informatie

behorend bij de aanvraag instellingssubsidie inzake Subsidieregeling huisvestingslasten gesloten jeugdhulp

behorend bij de aanvraag instellingssubsidie inzake Subsidieregeling huisvestingslasten gesloten jeugdhulp Accountantsprotocol behorend bij de aanvraag instellingssubsidie inzake Subsidieregeling huisvestingslasten gesloten jeugdhulp Dit Accountantsprotocol is op maat gemaakt voor de aanvraag van instellingssubsidie

Nadere informatie

Bijlage 2: Controleprotocol Algemene Subsidieverordening Lansingerland 2018

Bijlage 2: Controleprotocol Algemene Subsidieverordening Lansingerland 2018 Bijlage 2: Controleprotocol Algemene Subsidieverordening Lansingerland 2018 Inhoud 1 Algemeen 21 1.1 Doel 21 1.2 Normenkader 22 1.3 Procedure 22 1.4 Definities 22 2 Onderzoeksaanpak 24 2.1 Algemeen 24

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017 Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017 Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Uitgangspunten 1.1 doelstelling 3 1.2 definities 3 1.3 procedures 3 Hoofdstuk 2 Verantwoording van

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL Subsidieprogramma Transitie II en Pieken

CONTROLEPROTOCOL Subsidieprogramma Transitie II en Pieken CONTROLEPROTOCOL Subsidieprogramma Transitie II en Pieken Voor de huisaccountant van de begunstigde voor de controle van het vaststellingsformulier voor definitieve vaststelling van subsidies uit de tenders

Nadere informatie

Protocol Aanvraag vergoeding frictiekosten Landelijke Publieke Media-Instellingen en Overige Media-instellingen (versie: 31 oktober 2012)

Protocol Aanvraag vergoeding frictiekosten Landelijke Publieke Media-Instellingen en Overige Media-instellingen (versie: 31 oktober 2012) Annex 1 Copro 12137 Protocol Aanvraag vergoeding frictiekosten Landelijke Publieke Media-Instellingen en Overige Media-instellingen (versie: 31 oktober 2012) - t 1. Inleiding Het regeerakkoord van het

Nadere informatie

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) 2017

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) 2017 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk

Nadere informatie