Wie? Bart Veldhuizen. Basisschool, havo & hbo (small business en Retail management) Bedrijf: Spot-Art (sinds 2010)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wie? Bart Veldhuizen. Basisschool, havo & hbo (small business en Retail management) Bedrijf: Spot-Art (sinds 2010)"

Transcriptie

1 Wie? Bart Veldhuizen Basisschool, havo & hbo (small business en Retail management) Bedrijf: Spot-Art (sinds 2010) Bart weet al op jonge leeftijd wat hij later wil worden: Ondernemer. Op de middelbare schooltijd uit zich dat in het verhandelen van kleding en oranjeartikelen en het opknappen en doorverkopen van brommers. Ditzelfde doet Bart later met auto s waaruit een voorliefde voor de BMW 3-serie (E30) ontstaat. Bart heeft op zijn drieëntwintigste al 25 auto s versleten waarvan hoofdzakelijk BMW E30 s. Meestal was het concept: kopen-opknappenrijden en verkopen. Sommige auto s werden gekocht om in onderdelen weer te door te verkopen of werden als vakantieauto aangeschaft met als doel om deze na de vakantie met zoveel winst te verkopen dat de vakantie gratis was. Bart komt uit een ondernemersgezin. Zijn vader is ondernemer en zelf heeft altijd geweten dat hij ook wil ondernemen. Bart heeft het havo afgerond, hoewel hij op het vwo is begonnen. Op de middelbare school is hij niet lastig of tegendraads. Het kan hem alleen niet zo boeien. Gebrek aan discipline is een valkuil. Indien hij niet overtuigd is van nut en relevantie van vakken of inhouden, doet hij niet zijn best. Sterker, krijgt hij de kans om minder te doen, dan grijpt hij die aan. Op zijn 15e weet hij al dat hij de hbo opleiding Small Business and Retailmanagement wil gaan doen. Het lijkt hem een goede stap richting het ondernemerschap. De school laat hem bij aanvang al volledig vrij om zijn eigen keuzes te maken. De visie van de opleiding bezigt het principe dat als men opleidt tot het ondernemerschap, de ondernemende student centraal staat en de praktijk het uitgangspunt is. Deze ontdekkingstocht ligt Bart erg goed.

2 Het eerste jaar werkt hij met acht personen aan een studentenonderneming en worden er goederen uit China geïmporteerd. Door de gevarieerde samenstelling van de groep ontstaat er chemie. Tot op de dag van vandaag ziet hij bijvoorbeeld zijn studiegenoten nog steeds. Zo goed als allemaal zijn ze doorgegaan en geslaagd als ondernemer. De onderwijskeuze van de instelling is een opvallende. Colleges worden er niet of nauwelijks gegeven. Bart komt gemiddeld slechts vier keer in de maand op school. Theorie volgt de praktijk en Bart moet zelf aantonen aan de veronderstelde ondernemerscompetenties te hebben voldaan. Bart heeft zelf tijdens zijn opleiding een extra stage ingepland. Deze stage ziet hij als een noodzakelijke weg om in de keuken van een bedrijf te kunnen kijken en zijn leiderschapscompetenties aan te scherpen. Achteraf vindt hij dat hij wel erg veel vrijheid heeft gekregen. Hij ziet ook in dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Het profiel van de opleiding moet je liggen. Op gebied van coaching en begeleiding is de opleiding wat tekort geschoten. Maar ja, aan de andere kant heeft hij wel geleerd om zelf voor feedback te zorgen bij anderen. In oktober 2006 schrijft hij zich in bij de KvK en start naast zijn studie een bedrijfje wat gespecialiseerd is in autoreclame: Proxive autoreclame. Dit is zijn bijbaantje en kost hem zoveel tijd dat hij studievertraging oploopt. Halverwege 2010 begint hij met Spot-Art. Tijdens zijn opleiding heeft hij tot tweemaal toe een businessplan voor zijn eigen ondernemingen kunnen schrijven. Het businessplan behorend bij zijn afstudeerproject heeft zelfs de eerste plaats oplevert bij een wedstrijd van de KvK Utrecht. Vanaf juni 2011 is hij ook betrokken geweest bij de start van een ander bedrijf LumiNez B.V. waar hij nu alleen nog als vertegenwoordiger actief is. Naast deze bedrijven werkt hij ook nog bij zijn vaders bedrijf. Bird in the hand tip: Jouw passie is jouw sleutel tot succes. Zorg ervoor dat je de dingen doet die jij leuk vind, waar jouw talenten liggen. Sluit ook aan bij de talenten uit jouw omgeving. Elk mens heeft vuur in zich. Wakker dat vuur aan, maak er samen iets moois van. Hoewel het leidt niet altijd tot concrete opdrachten leidt, maakt het het leven wel waardevol Conclusie: Bart beseft dat hij geluk heeft gehad tijdens zijn studie. Zijn persoon in combinatie met de inhoud en structuur van de opleiding passen hem. Een mix van zelfredzaamheid, proactiviteit en ondernemerschap heeft hem tijdens zijn opleiding gevormd tot wie en wat hij nu is. Hij weet te vertellen dat de opleiding inmiddels wat strakker is georganiseerd met minder vrijheden. Maar eigenlijk heeft hij geen contact meer met de opleiding. Noch als alumni, noch als stagebegeleider. Daar heeft hij het trouwens ook veel te druk voor.

3 - wat is jouw drijfveer/passie? Mijn drijfveer voor het ondernemerschap is denk ik vrijheid. De vrijheid die je krijgt als ondernemer om zelf je weg te gaan is wat ik heerlijk vind aan het ondernemen. Nieuwe producten lanceren, anticiperen op veranderende marktomgevingen en risico s durven nemen die vele andere niet zouden durven te nemen. Dat is wat ik hierin leuk vind.

4 - wat maakt jouw bedrijf tot een succes? Met Spot-Art ben ik nu ongeveer een jaar actief bezig. Spot-Art is uniek perforatiedesign in staal ter aankleding van fysieke ruimtes: een nieuw product op een bestaande markt. Binnen een jaar een product als Spot-Art succesvol op poten zetten is niet gemakkelijk. Met mijn Spot-Art perforatiedesign richt ik mij voornamelijk op architecten, stylisten en interieurontwerpers. Zij zijn met mijn techniek vrij in het ontwerp en kunnen Spot-Art heel breed inzetten. Mijn afzetkanaal voor Spot-Art is dus sterk bouw-gerelateerd en in deze (crisis)tijd is dat niet de makkelijkste weg. Bouwprojecten duren lang en daarom ben ik na een half jaar full-time met mijn onderneming bezig geweest te zijn tevens in loondienst gegaan om toch een stukje financiële zekerheid in te bouwen. Voor Spot-Art zijn enkele technische productontwikkelingen van groot belang geweest voor het succes tot nu toe. Door bijvoorbeeld LED-verlichting achter de panelen te plaatsen sprong ik in op de vraag vanuit de markt waar LED-verlichting een steeds belangrijkere rol speelt in interieurs. Maar de belangrijkste ontwikkeling voor Spot-Art is wel het plaatsen van geluidsabsorberend materiaal achter de perforatiekunst. Hierdoor is Spot-Art niet alleen mooi maar tevens functioneel, bijvoorbeeld als akoestische wandaankleding. - wat is jouw grootste (zakelijke) mislukking en moeten anderen van leren? De grootste mislukking tot nu toe is mijn eerste project geweest in de zomer van Ik had de opdracht op een viertal Spot-Art lichtarmaturen van 6 meter bij 30 centimeter te maken die gebruikt werden voor de aankleding van een tweetal poorten in de wijk Lombok te Utrecht. Door te weinig samenwerking en contactmomenten met de opdrachtgever heb ik toen fouten gemaakt in het ontwerp van de panelen. Hierdoor moest uiteindelijk alles overnieuw. Het is belangrijk, zeker als startende ondernemer, om heel goed te luisteren naar de wensen en behoeftes van de klant en om in samenwerking met de klant te werken naar een optimaal eindresultaat. Als je dit proces goed beheerst is het invullen van de opdracht een makkie! - welke docent heeft jou het meest gemotiveerd (en waarom) tijdens jouw studie? Het overgrote gedeelte van mijn studietijd was Chris Eijkholt mijn mentor/begeleider. Wat ik knap vind aan zijn manier van begeleiden is dat hij altijd goed meedacht in het zo efficiënt mogelijk inrichten van mijn studie. Hij legde altijd de koppelingen tussen studie en praktijk en gaf nuttige handvaten en ideeën om meerdere vliegen in één klap te slaan: werk aan je bedrijf en haal daarmee tevens studiepunten voor je studie. De grootste inspirator voor mij binnen de opleiding was onze tutor in het eerste jaar van mijn studie: Bart Verhulst. Hij was een van de grondleggers van het Small Business and Retail Management concept.

5 - wat raadt je andere studenten aan te doen tijdens hun studie op gebied van ondernemerschap? Doen! In Nederland heb je het geluk dat het starten van een onderneming heel erg makkelijk is. Één bezoekje aan het KvK en je hebt een bedrijf. Wees dus niet terughoudend en ga ondernemen is mijn advies. Dit kan prima gecombineerd met een studie! Je bepaalt als ondernemer namelijk je eigen werktijden en de meeste studies kosten lang geen 40 uur in de week. Voor mij was de onderneming die ik runde tijdens mijn studie het ideale bijbaantje waar ik heel erg veel praktijkervaring op heb kunnen doen.

Van Business School naar Business Class: 'Ben Jij Ben?'

Van Business School naar Business Class: 'Ben Jij Ben?' Van Business School naar Business Class: 'Ben Jij Ben?' Eric Welp & Sylvia Bakker Ben Jij Ben? In april 2012 start de landelijke campagne 'Ben Jij Ben?', een actie om docenten en leerlingen in het voortgezet

Nadere informatie

WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS

WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS STIJN OERLEMANS eerstejaarsstudent CE Digital Business Concepts Ik heb tijdens mijn jaar bij Interpolis gezien dat dit werkveld echt de toekomst is 2 Waarom heb je

Nadere informatie

Business & administration College

Business & administration College Business & administration College Ben je ondernemend en ambitieus? Wil je zelfstandig ondernemen, je verdiepen in juridische of boekhoudkundige zaken, carrière maken bij prachtige bedrijven? Stap dan in

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Final Assessment Afstudeerportfolio jaar 4, semester 8

Final Assessment Afstudeerportfolio jaar 4, semester 8 Final Assessment Afstudeerportfolio jaar 4, semester 8 Luc Burggraaff 500654160 15-juni-2015 1 Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om aan te tonen dat ik klaar ben om te mogen afstuderen. Binnen dit

Nadere informatie

Keuzeverslag. Mijn keuze is [IT Management]

Keuzeverslag. Mijn keuze is [IT Management] Keuzeverslag Mijn keuze is [IT Management] Studentnaam : Onno van Gijssel Studentnummer : 500664958 Klas : IP110 Emailadres : onno.van.gijssel@hva.nl Datum : 01-11-2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1

Nadere informatie

Inleiding lesbrief Snoep & Snacks

Inleiding lesbrief Snoep & Snacks Lesbrief Lesvorm : workshop Doelgroep : vmbo GL/TL klas 2 havo en vwo klas 2 mbo niveau 1 en 2, studiejaar 1 Duur : 90-100 minuten Gastdocent : mogelijk Inleiding lesbrief Snoep & Snacks De workshop Snoep

Nadere informatie

Een Publicatie van Zaken in Balans. Social Media. Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS

Een Publicatie van Zaken in Balans. Social Media. Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS Een Publicatie van Zaken in Balans Social Media Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS Auteur: Waldo Bominaar Meer weten? Kijk op mijn LinkedIn: INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

The manager in me. 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement

The manager in me. 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement The manager in me Inhoudsopgave pagina 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement 2. Toepassing van de methodiek Opzet/trainingsonderdelen

Nadere informatie

Jouw marketingplan in acht stappen

Jouw marketingplan in acht stappen Jouw marketingplan in acht stappen Werkboek voor ondernemers in de multifunctionele landbouw 1 INHOUD Inleiding... 3 Wat is marketing en waarom een marketingplan?... 4 Stap 1. Formuleren van doelstellingen...

Nadere informatie

MBO TOP! HOGEROP VIA HET MBO

MBO TOP! HOGEROP VIA HET MBO MBO TOP! HOGEROP VIA HET MBO NAAR HET MBO EN VERDER Studeren aan het mbo op niveau 4 is echt iets voor mensen met ambitie. Jij wilt hogerop en begrijpt dat een mbo-diploma je daar sneller kan brengen.

Nadere informatie

100.000. 5 geheimen. om minimaal. per jaar te verdienen. voor ZZP-coaches, trainers en adviseurs

100.000. 5 geheimen. om minimaal. per jaar te verdienen. voor ZZP-coaches, trainers en adviseurs 5 geheimen om minimaal 100.000 per jaar te verdienen voor ZZP-coaches, trainers en adviseurs Laura Babeliowsky - Businesscoach Oprichter Bouw een Bloeiend Bedrijf Inhoudsopgave Over Laura...3 Waarom 100.000

Nadere informatie

ACT in LOB. Werkbladen. Toolkit. Hoe moeilijk vind of vond jij je studie /beroepskeuze? Omcirkel jouw antwoord.

ACT in LOB. Werkbladen. Toolkit. Hoe moeilijk vind of vond jij je studie /beroepskeuze? Omcirkel jouw antwoord. ACT in LOB Werkbladen Toolkit Goed kiezen Hoe doe je dat: goed kiezen? Deze tool leert je hoe je op een goede manier je vervolgopleiding of beroep kiest. Maar eerst stellen we je een vraag: Hoe moeilijk

Nadere informatie

De alumni van Informatica vertellen. Leiden Institute of Advanced Computer Science

De alumni van Informatica vertellen. Leiden Institute of Advanced Computer Science De alumni van Informatica vertellen Leiden Institute of Advanced Computer Science Bekijk je mogelijkheden op onze website www.studereninleiden.nl en vind je studie Als je de opleiding Informatica in Leiden

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Groeidocument trainingen blok 2 Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 2 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant

Nadere informatie

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc. Hand out behorende bij de training VOBSPAN Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. St. Gerardusplein 26 33 WTC Amsterdam 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.nl

Nadere informatie

De Klant. HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? Hoe vind je de verborgen klantvraag? De (interne) klant centraal

De Klant. HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? Hoe vind je de verborgen klantvraag? De (interne) klant centraal Thema de klant Thema Hoe vind je de verborgen klantvraag? De Klant HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? De (interne) klant centraal Intro Feike Cats Beginnen in de top van de organisatie

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk 2014 Rose Jansen Create Beste ambitieuze therapeut, Hoe zorg je als therapeut voor een succesvolle, welvarende praktijk? Ik kan je 1 ding vertellen: gewoon

Nadere informatie

ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture

ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture...WAAR JE GOED IN BENT, DAAR WIL JE BETER IN WORDEN

Nadere informatie

Succesvolle studentbedrijven Met kennis en kunde naar kassa

Succesvolle studentbedrijven Met kennis en kunde naar kassa Succesvolle studentbedrijven Met kennis en kunde naar kassa Ik heb moeten leren werken aan mijn bedrijf in plaats van in mijn bedrijf (Joni Smeenk, Vatfree.com) ISBN : 978-90-371-1134-7 Rapportnummer :

Nadere informatie

Taalachterstand onder jongeren in Utrecht. Een onderzoek naar de stand van zaken

Taalachterstand onder jongeren in Utrecht. Een onderzoek naar de stand van zaken Taalachterstand onder jongeren in Utrecht Een onderzoek naar de stand van zaken Juli 2014 Inhoudsopgave Voorwoord... 4 Inleiding... 5 1. Onderzoeksopzet. 6 Aanleiding.. Doelstelling. Methode.. Eindresultaat..

Nadere informatie

Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen!

Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen! 2013 Stephan van der Toom www.cashflowclub.nl Inleiding Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen! Veel mensen zijn super geïnspireerd door de boeken en presentaties van Robert Kiyosaki. Toch lopen veel mensen

Nadere informatie

Streetwise professionals in Spangen

Streetwise professionals in Spangen Streetwise professionals in Spangen Gericht werken aan een goede toekomst voor overlastgevende jongeren Renske S. van der Gaag, MSc Met medewerking van: Drs. Nanne Boonstra Drs. Ron van Wonderen Oktober

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Hoe creëer je doorzettingsvermogen

Hoe creëer je doorzettingsvermogen Hoe creëer je doorzettingsvermogen Als het goed is, heb je zojuist de oefening gedaan waar jij je big list hebt gecreëerd. En ik hoop dat die oefening je een aantal nieuwe inzichten heeft gegeven en dat

Nadere informatie

Talentontwikkeling op de havo

Talentontwikkeling op de havo Talentontwikkeling op de havo Verhalen uit de praktijk regionale talentnetwerken Talentontwikkeling op de havo Verhalen uit de praktijk Talentontwikkeling op de havo Inhoudsopgave 1. Over deze publicatie

Nadere informatie

In 3 simpele stappen klanten aantrekken door jezelf te zijn

In 3 simpele stappen klanten aantrekken door jezelf te zijn In 3 simpele stappen klanten aantrekken Dit is versie 2.0 van dit boek. Download de nieuwste versie van dit boek op: www.leerdurven.nl DISCLAIMER Bij het samenstellen van dit boek is uiteraard de grootste

Nadere informatie

tips om een top manager te worden

tips om een top manager te worden 5 Gratis tips om een top manager te worden ebook voor managers die meer impact en betere resultaten willen. 2013 Frederike Mewe, psycholoog NIP 2 Welkom! Je bent jonge manager. Hiermee bedoel ik niet dat

Nadere informatie