Sustainocratie. de transformatie economie toegepast in Eindhoven en uitgerold in de hele wereld. Samenvatting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sustainocratie. de transformatie economie toegepast in Eindhoven en uitgerold in de hele wereld. Samenvatting"

Transcriptie

1 Sustainocratie de transformatie economie toegepast in Eindhoven en uitgerold in de hele wereld Samenvatting Eindhoven en de transformatie economie In Eindhoven worden bedrijven, instanties en burgers uitgenodigd en via lidmaatschap betrokken bij speciale multidisciplinaire coöperaties die binnen het nieuwe fenomeen transformatie economie experimenteren. Deze unieke werkwijze, Sustainocratie genaamd, zet Eindhoven op de wereldkaart als eerste stad en regio waar de verschillende economie soorten een coherent verband zoeken ten behoeven van duurzame menselijke vooruitgang. De komende jaren en decennia zal de aanpak een uitzonderlijke aantrekkingskracht uitoefenen op Eindhoven rondom het begrip transformatie. In dit document wordt in samenvattende vorm het fenomeen uitgelegd ten behoeve van verdere verdieping, uitbreiding en wereldwijde uitvergroting van de aanpak. Een uitgebreide uitleg kunt u opvragen. De volgende thema s komen aanbod. Transformatie Het transformeren van de economie De economie van het transformeren Sustainocratie en lidmaatschap Transformatiefonds Eindhoven Transformatie Einstein vatte ooit treffend samen: Je kunt problemen niet oplossen op dezelfde manier als dat ze zijn ontstaan. Transformeren is de bereidheid om structureel en integraal veranderingen aan te pakken voordat problemen zich opstapelen en tot chaos leiden. Sustainocratie en de huidige wereldsituatie introduceren allerlei instrumenten en indicatoren die aangeven wanneer transformatie nodig is. Transformatie gaat altijd ten koste van het verleden om een betere toekomst te kunnen creëren. Het is daarom een intens proces van loslaten en

2 aanvaarden waar veel krachten op elkaar inwerken. De motieven om dit proces te doorlopen zijn dan ook belangrijk en verlangen de betrokkenheid van de kernpilaren van een moderne maatschappij. De transformatie economie : Transformation economy Global issues, local solutions Uit het boekje Matters of Transformation van Prof. C. Hummels, TU/e Het inaugurantieboekje van Prof. Caroline Hummels als eindverantwoordelijke voor de opleiding Industrial Design van de TU/e toont het bovenstaande plaatje van Brand en Ricchi, twee directeuren van Philips, die een evolutionaire ontwikkeling toont van de economievormen vanaf het begin van de globale industrialisering. De eerste drie, industrial economy (producten), experience economy (marketing) en kenniseconomie (diensten), zijn allemaal gebaseerd op de globalisering van transacties. De transacties zijn in ketens aan elkaar verbonden om een wereldeconomie te vormen rond consumptiepatronen. Over elke transactie wordt belasting geheven waarmee de infrastructuur opgebouwd worden voor effectieve distributie en verkoop maar ook de gevolgen worden bekostigd die deze economie en levensstijl veroorzaken. Wereldwijd wordt geconcurreerd om al deze transacties. Dit heeft een meervoudig effect om onszelf, de productiviteit, de economie en onze omgeving. Door de toename van de consumptie economie in de wereld stijgen ook de aantallen transactie, de bijbehorende economie maar ook de consequenties en kosten.

3 De gevolgen economie volgt een evenredig trend met de transactie economie De gevolgen economie groeit via de belastingen evenredig met de consumptie economie en dwingt deze tot verdere groei. Groei is echter niet mogelijk tot het oneindige waardoor er crisissen ontstaan. Deze veroorzaken chaos dat leidt tot het instorten van de primaire economie maar de gevolgen blijven evenredig groeien. Transformatie is van belang voordat de instorting plaats vindt. De kennis en verantwoordelijkheid die nodig is om dit effectief te kunnen doen ontstaat in Eindhoven en wordt voor het eerst toegepast op Eindhoven zelf. De economie van het transformeren: Wereldwijd spelen er grote uitdagingen in de gevolgen economie. Deze komen o.a. voort uit klimaatveranderingen, migraties, grondstoftekorten, concurrentie tussen materiële belangen, vervuiling, economische onbalans, armoede ontwikkeling in de rijke gebieden, oorlogen, enz. Die uitdagingen vinden geen adequate oplossingen in de globalisering van de transactiebelangen.

4 Er ontwikkelt zich een tendens en noodzaak om wereldwijde issues lokaal op te gaan lossen (global issues, local solutions). Dit kan organisch gebeuren wanneer de regio getroffen wordt door een door de natuur of mens veroorzaakte crisis, depressie of catastrofe. Dan doet het fenomeen een aanslag op de lokale economie. Het kan ook op een gestructureerde manier worden aangepakt. Dan ontstaat er lokaal een nieuwe, op verandering en zelfbewuste verantwoordelijkheid gestoelde economie, de transformatie economie genaamd. In Eindhoven is Sustainocratie ontstaan, een praktische samenwerkingsvorm op basis van de door onszelf ontwikkelde principes van de transformatie economie. Succes < 1 is crisis, > 1 is voorspoed 10/90 regel: Door 10% aandacht te besteden aan transformatie kan men 90% van de tijd groeien zonder nagenoeg belemmering. De transformatie economie functioneert niet los van de transactie economie maar vult deze aan. Eindhoven en Noord Brabant zijn levend laboratoria waarin zowel de kennis als de praktische uitvoering van specifieke transformaties worden uitgevoerd op experimentele basis. De resultaten worden wereldwijd bekend gemaakt en aangeboden. De Sustainocratische coöperaties zijn geen apart instituut maar een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van degenen die ook de andere economieën vormen. De werkwijze ziet er als volgt uit:

5 Groeien in de concurrerende wereld van transacties kan elke individu en instantie maar transformatieve verantwoordelijkheid in een gebied neemt men samen. Een Sustainocratische coöperatie ziet er dan ook als volgt uit: Voorbeeld: AiREAS (gezonde stad) Elk van de gespecialiseerde gefragmenteerde belangen vormen in Sustainocratie samen een transformatief geheel.

6 In de praktijk werkt dit als volgt: 1. Een transformatieve global issue wordt gekozen voor het ontwikkelen van de local solution. De issues zijn altijd gerelateerd aan de mens: gezondheid, veiligheid, zelfredzaamheid, toegepaste kennis, voedsel (inclusief drinkwater) in relatie tot lokale omgevingsfactoren. 2. Een sustainocratische coöperatie wordt opgericht specifiek voor dit issue. De coöperatie bestaat uit: a. Lokale overheid (gebiedsinnovatie) b. Wetenschap (toegepaste kennis) c. Bedrijfsleven (product en dienstinnovatie) d. Burgers (cultuurinnovatie) 3. De coöperatie wordt verbindend samengesteld en bewaakt door de Sustainocraat (meestal 2 personen) die het kader, hoger doel en de resultaatgedreven interactie bewaken als ook het transformatiefonds van de coöperatie beheren. 4. Lokale oplossingen worden gemeten langs de lijn van duurzame vooruitgang in het stip/stap proces. Als zij daadwerkelijk de gewenste waarden hebben opgeleverd dan worden ze in de coöperatie geborgen en gekwalificeerd. Daarna wordt zowel het integrale proces als elk van de toegepaste gefragmenteerde specialisaties en innovaties wereldwijd uitvergroot. 5. Uit deze wereldwijde transacties vloeit een klein percentage terug naar het transformatiefonds om het proces een circulaire continuïteit te geven. Eindhoven en Noord Brabant hebben zowel lokale als wereldwijde transformatieve uitdagingen. Door de transformaties aan te gaan worden we de wereldwijde architecten van duurzame vooruitgang waarin gebied, kennis, technologie en cultuur innovaties samen de duurzame vooruitgang bepalen. Dat is de economie van het transformeren. Wij geven het goede experimentele voorbeeld met bijbehorend meetbaar bewijs en vergroten het uit wereldwijd via de kanalen van onze deelnemers. Zowel het proces van transformeren als de transformaties zelf vormen een economie op zich.

7 Samenvattend plaatje: Sustainocratie algemeen. Transformatie van de economie Transformaties zijn structurele veranderingen die men op zichzelf waarmaakt. Je kunt geen gezonde stad (AiREAS) verkopen als je niet eerst zelf hebt laten zien hoe het moet door het zelf integraal toe te passen. De economie van het transformeren transformeert tevens de lokale economie zelf. Dit verlangt van de betrokken partners het besef, de moed en de daadkracht om ook daadwerkelijk transformaties uit te voeren in de eigen cultuur en samenleving. Door dit proces in een coöperatie onder te brengen wordt het losgekoppeld aan politieke, economische of andere dogmatische belangen. In de Sustainocratische coöperatie is er maar één doel, geen keuze. Er is wel keuze over de manier waarop en volgens welke stappen, met welke prioriteit, men het hoger doel nastreeft. Daarom wordt men lid van de transformatie economie volgens eigen keuze en aanvaardt daarmee ook de verantwoordelijkheid om de transformatie op zichzelf en de eigen organisatie toe te passen. Stip stap noemen we dat. De transformatie van het geheel gebeurd volgens de op elkaar afgestemde transformatie van de delen.

8 Uiteindelijk ontstaat er een harmonieuze economie waar de gevolgen de bron niet overstijgen maar op tijd saneren ruim voordat het tot een probleem leidt. dat vergt een cultuurverandering waarin transformeren en groeien op elkaar afgestemd zijn. Sustainocratie en lidmaatschap Stichting STIR (Stad van Morgen) is de juridische basis van waaruit de transformatie economie aanpak volgens Sustainocratie is ontstaan. De stichting zet nieuwe transformatie coöperaties op volgens de openingen die ontstaan in de huidige landelijke en wereldwijde crisissen die ook lokaal in Eindhoven en Noord Brabant worden beleefd. De eerste transformatieve coöperatie is ontstaan in Deze heet AiREAS en richt zich op omgevingskwaliteit (te beginnen met luchtkwaliteit) en volksgezondheid. In deze pionierende organisatie volgens de Sustainocratische aanpak worden ervaringen opgebouwd die vervolgens weer van toepassing zijn op soortgelijke ontwikkelingen in de hele wereld en ook verdieping lokaal. De stichting STIR bewaakt het kader van samenwerking en het hoger doel. Lidmaatschap is gratis maar niet vrijblijvend. Iedereen (bedrijven, overheden, scholen, wetenschappelijke instellingen en burgers) mogen meedoen volgens het insluit nooit uitsluit principe. Het enige vereiste is dat men bijdraagt aan het hogere doel en aantoonbaar mede waarde creëert. Een ieder die meedoet brengt middelen in volgens de eigen autoriteit en specialisatie in de groep. De lidmaatschap formule is eenvoudig: Organisaties die op generieke wijzemet alle sustainocratische coöperaties mee willen doen sluiten hun lidmaatschap af met stichting STIR. Andere organisaties kunnen kiezen om specifiek hun lidmaatschap aan te gaan met de concrete coöperatie zelf.

9 Huidige sustainocratische coöperaties: AiREAS luchtkwaliteit en volksgezondheid VE2RS zelfredzaamheid en wijkcoöperatie GroZ Gezondheid en Zelfredzaamheid STIR bewustwording en kennisoverdracht SAFE veiligheid en gebruik van grondstoffen Transformatiefonds Transformeren is een investering in duurzame menselijk vooruitgang en dient in eerste instantie totaal onafhankelijk te gebeuren van transactiebelangen. Het hoger doel en de meerwaarde staat voorop in de processen die draaien om verantwoordelijkheid en niet om verkoop. In de transformaties ontstaan nieuwe innovaties in de vorm van producten, diensten, organisatievormen, relaties en beleid. Deze worden collectief bedacht en uitgeprobeerd. Bij positief resultaat worden de innovaties geborgen in de coöperatie omdat ze uit gemeenschappelijkheid zijn ontstaan en dus van de groep zijn, niet van de individuele deelnemers. Alle innovaties te samen vormen nieuwe economische waarden die zowel via transformatie als transactiekanalen kunnen worden uitvergroot wereldwijd. De coöperatie verleent de mogelijkheid aan elk van de leden om de innovaties lokaal en wereldwijd uit te zetten volgens de transformatie economie. Die gunst vormt de wederkerigheid en het eigenbelang van de organisatie die meedoet en investeert in de transformatieprocessen. Door het multidisciplinaire karakter van de Sustainocratische coöperaties verschilt het eigenbelang van elke deelnemer wezenlijk. De wederkerigheid die men verwacht uit de transformatieprocessen toont daarom ook grote verschillen. Toch vormen ze allemaal samen een macro economische, maatschappelijke en ecologische werkelijkheid die bijdraagt aan een harmonieuze, gezonde en veilige duurzame vooruitgang, inclusief groei. De som van de gefragmenteerde belangen geeft dan de meerwaarde die leidt tot succes, lokaal en wereldwijd. Over die wederkerige waarden wordt een kleine royalty teruggeleverd aan de transformatieve oorsprong zodat er onafhankelijke continuïteit ontstaat in de transformatie processen door een circulaire economische financiering. Dit is tevens een garantie van zowel continuïteit als effectiviteit van de processen. De transformatiefondsen bouwen zich op, al dan niet geïnitieerd door een startfonds, in de coöperaties zelf zodat de leden mede blijven bepalen waar de transformatieve investeringen terecht komen.

10 Eindhoven, motor van de transformatie economie Elke menselijke en natuurlijke verandering heeft weer nieuwe veranderingen tot gevolg. Als deze eenzijdig economisch worden benaderd dan bouwen spanningen zich op. De grootte en intensiteit van menselijke aanwezigheid binnen de relatief beperkte ruimte van onze planeet dwingt tot het introduceren en behouden van transformatieve technieken uit eigenbelang. Daarom ontstaat er in Eindhoven een totaal nieuwe concentratie van wereldbelangen die samengevat worden onder transformatie economie en Sustainocratie. Het zal niemand ontgaan dat deze ontwikkeling passend is bij het historische karakter van Eindhoven en omgeving. In Eindhoven zijn kennis, cultuur en innovatie zodanig vertegenwoordigd dat de stad reeds het wereldcentrum is geworden van de transformatie economie. De basis is er en kan alleen maar groeien naar mate de noodzaak zich verder wereldwijd manifesteert en de daadkracht zich in Eindhoven bundelt. Conclusie: We zijn al twee jaar samen op deze weg in Eindhoven. Het is niet meer de vraag of we het gaan doen maar hoe we deze motor van transformatieve veranderingen vanuit Eindhoven en Noord Brabant zowel lokaal als wereldwijd verder tot groei en bloei brengen. Als u dit document leest dan bent u misschien lid van een sustainocratische coöperatie en kunt u dit document gebruiken om uw omgeving te betrekken. Of u bent nog geen lid en vanaf nu uitgenodigd om deel te nemen aan deze processen volgens de mogelijkheden en beperkingen die u eigen zijn. Neem dan even contact op. 1 September 2013 Jean Paul Close Grondlegger Sustainocratie Initiatiefnemer Stichting STIR, AiREAS, e.d jp@stadvanmorgen.com

Het grote STIR Duurzaam Innovatie Spel. De Held. In het kort: Institutionele bedrijven, overheden, instellingen en semi overheid met lokale belangen

Het grote STIR Duurzaam Innovatie Spel. De Held. In het kort: Institutionele bedrijven, overheden, instellingen en semi overheid met lokale belangen Het grote STIR Duurzaam Innovatie Spel De Held Spelers: Uitdagers: Inspiratie: Speelveld: Duur: Doel: Prijzenpot: Inleg: Return: Aanpak: In het kort: Institutionele bedrijven, overheden, instellingen en

Nadere informatie

Health Deal Brabant. De blauw groene ruit Dommel en Aa

Health Deal Brabant. De blauw groene ruit Dommel en Aa Health Deal Brabant Niveau 4 gebiedsontwikkeling (kernwaarde gedreven) De blauw groene ruit Dommel en Aa Verslag en vervolg op multidisciplinaire bijeenkomst 2 Maart Werkwijze: Met veel passie en gedrevenheid

Nadere informatie

Samenwerking Participerend leren

Samenwerking Participerend leren Samenwerking Participerend leren Avans Hogeschool, Environmental Sciences & Stad van Morgen Lerend samenwerken in maatschappelijk relevante thema s De educatieve proef die Avans Hogeschool heeft gedaan

Nadere informatie

Sustainocratische samenredzaamheid per gebied. Zij die zichzelf voorzien in hun basisbehoeften zijn sterk, onafhankelijk en onomkoopbaar

Sustainocratische samenredzaamheid per gebied. Zij die zichzelf voorzien in hun basisbehoeften zijn sterk, onafhankelijk en onomkoopbaar Zij die zichzelf voorzien in hun basisbehoeften zijn sterk, onafhankelijk en onomkoopbaar Introductie: Veel mensen worden zich individueel bewust van de kwetsbaarheid die geldafhankelijkheid veroorzaakt

Nadere informatie

Terugblik op de 8 bijeenkomsten Samengevat door Ben Nas

Terugblik op de 8 bijeenkomsten Samengevat door Ben Nas Terugblik op de 8 bijeenkomsten Samengevat door Ben Nas Over mij zelf Ik Ben: geboren in Boxtel 60 jaar geleden opgegroeid in Zuid-Limburg in 1975 als meettechnicus bij Philips op Strijp S begonnen en

Nadere informatie

Groot Bijstervelt Oirschot Stichting STIR (Stad van Morgen) Intentie verklaring

Groot Bijstervelt Oirschot Stichting STIR (Stad van Morgen) Intentie verklaring http://www.stadvanmorgen.wordpress.com Groot Bijstervelt Oirschot Stichting STIR (Stad van Morgen) Intentie verklaring 2015 2035 Internationaal Educatie en Innovatie Centrum voor Duurzame Menselijke Vooruitgang

Nadere informatie

Samenvatting Economie H 6

Samenvatting Economie H 6 Samenvatting Economie H 6 Samenvatting door een scholier 977 woorden 10 mei 2002 5,8 40 keer beoordeeld Vak Economie Hfst. 6 6.1 - Ideaaltypische omschrijving: omschrijving van het volmaakte model * Vrije

Nadere informatie

Op weg naar een Nationale Omgevingsvisie: de opgaven. Emiel Reiding directeur NOVI. 5 juli 2017

Op weg naar een Nationale Omgevingsvisie: de opgaven. Emiel Reiding directeur NOVI. 5 juli 2017 Op weg naar een Nationale Omgevingsvisie: de opgaven Emiel Reiding directeur NOVI Aanleiding Omgevingsvisie Omgevingswet De maatschappij verandert Stapeling van wensen en claims op leefomgeving Herijken

Nadere informatie

Sustainocratisch Gemert-Bakel. Als je moderne, waarden-gedreven gebiedsontwikkeling wilt dan moet je andere keuzes durven maken.

Sustainocratisch Gemert-Bakel. Als je moderne, waarden-gedreven gebiedsontwikkeling wilt dan moet je andere keuzes durven maken. Als je moderne, waarden-gedreven gebiedsontwikkeling wilt dan moet je andere keuzes durven maken. Gemert-Bakel en omstreken is al de Stad van Morgen Vergeleken met Eindhoven, die zich sterk heeft ingezet

Nadere informatie

We create chemistry. Onze bedrijfsstrategie

We create chemistry. Onze bedrijfsstrategie We create chemistry Onze bedrijfsstrategie Het verhaal van BASF Al vanaf onze oprichting in 1865 richten wij ons op de evoluerende wereld om ons heen. Wanneer we kijken naar hoe we als bedrijf willen bijdragen

Nadere informatie

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017 DE INDUSTRIE: Drie acties voor een nieuw Kabinet MOTOR VAN Manifest 2017 VERNIEUWING Nederlandse industriële bedrijven behoren tot de top van de wereld. We zijn wereldmarktleider in chipmachines en medische

Nadere informatie

The Netherlands of 2040. www.nl2040.nl

The Netherlands of 2040. www.nl2040.nl The Netherlands of 2040 www.nl2040.nl 1 Tijden veranderen 2 Tijden veranderen 3 Nieuwe CPB scenario studie Vraag Waarmee verdienen we ons brood in 2040? Aanpak Scenario s, geven inzicht in onzekerheid

Nadere informatie

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse Arnold Monshouwer Business Club Bernisse Wie zijn wij? Waarom innoveren? Wat is innovatie? Hoe kom ik op ideeën? Hoe pak ik het aan? Agenda Even voorstellen 1. Beter, eerder en sneller innoveren 2. Onafhankelijk

Nadere informatie

Presentatie advies Ruimte voor duurzame landbouw Den Haag, 20 maart Henry Meijdam. voorzitter Raad voor de leefomgeving en infrastructuur

Presentatie advies Ruimte voor duurzame landbouw Den Haag, 20 maart Henry Meijdam. voorzitter Raad voor de leefomgeving en infrastructuur www.rli.nl Presentatie advies Ruimte voor duurzame landbouw Den Haag, 20 maart 2013 Henry Meijdam voorzitter Raad voor de leefomgeving en infrastructuur Presentatie advies Ruimte voor duurzame landbouw

Nadere informatie

Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010

Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010 Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010 Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie: Conferentie over Biodiversiteit in een veranderende wereld 8-9 september 2010 Internationaal Conventiecentrum

Nadere informatie

Profiel lid Raad van Toezicht

Profiel lid Raad van Toezicht Profiel lid Raad van Toezicht De huidige Raad van Toezicht (RvT) bestaat uit zes leden. De RvT streeft naar een maatschappelijk heterogene samenstelling van leden die herkenbaar en geloofwaardig zijn in

Nadere informatie

Manifest Circulair Onderwijs

Manifest Circulair Onderwijs Manifest Circulair Onderwijs de rol van onderwijs in verantwoord innoveren 2 Waarom urgentie De jeugd heeft de toekomst. Wij maken de toekomst. Wij brengen kinderen en jong volwassenen het gedachtengoed

Nadere informatie

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid?

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Een onderzoek onder werkgevers in de topsectoren en de overheid. Onderzoeksrapport Samenvatting 1-11-2013 1 7 Facts & figures.

Nadere informatie

INDUSTRIE EN SAMENLEVING HET VIZIER OP 2025. De bijdrage van de industrie aan de kwaliteit van leven in 2025

INDUSTRIE EN SAMENLEVING HET VIZIER OP 2025. De bijdrage van de industrie aan de kwaliteit van leven in 2025 INDUSTRIE EN SAMENLEVING HET VIZIER OP 2025 De bijdrage van de industrie aan de kwaliteit van leven in 2025 Startnotitie: Naar een Visie voor de Nederlandse industrie 28 maart 2010 Naar de Visie 2025 -

Nadere informatie

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda 2012-2013 Inleiding M&S Breda bestaat uit acht organisaties die er voor willen zorgen dat de kwetsbare burger in Breda mee kan doen. De deelnemers in M&S Breda delen

Nadere informatie

PERSBERICHT UITNODIGING

PERSBERICHT UITNODIGING PERSBERICHT UITNODIGING Stad van Morgen & GlobalVisioning.net presenteren Spirituele Transformatie in Business (STB ) Op zoek naar betekenis, het voordeel en de unieke toegevoegde waarde van spiritualiteit

Nadere informatie

Het succes van samen werken!

Het succes van samen werken! White paper Het succes van samen werken! Regover B.V. Bankenlaan 50 1944 NN Beverwijk info@regover.com www.regover.com Inleiding Regover B.V., opgericht in 2011, is gespecialiseerd in het inrichten en

Nadere informatie

Harry Lintsen Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met CBS en Universiteit Groningen. 1 Duurzame ontwikkeling van Nederland 1850-2050

Harry Lintsen Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met CBS en Universiteit Groningen. 1 Duurzame ontwikkeling van Nederland 1850-2050 Harry Lintsen Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met CBS en Universiteit Groningen Duurzame ontwikkeling van Nederland 1850-2050 1 Duurzame ontwikkeling van Nederland 1850-2050 IN DOLLARS

Nadere informatie

Functieprofiel lid Raad van Toezicht

Functieprofiel lid Raad van Toezicht Functieprofiel lid Raad van Toezicht Bestuursbureau Postbus 245, 6710 BE Ede Bovenbuurtweg 27, 6717 XA Ede 088 020 70 00 aeres.nl info@aeres.nl Doel van de functie De Raad van Toezicht staat het College

Nadere informatie

Nut en noodzaak van (sturen op) duurzame zorg

Nut en noodzaak van (sturen op) duurzame zorg Nut en noodzaak van (sturen op) duurzame zorg Prof.dr. Robbert Huijsman MBA, Hoogleraar Management & Organisatie Ouderenzorg Senior manager Kwaliteit & Innovatie, Achmea .... Wat bedoelen we met duurzaamheid?

Nadere informatie

ALLE DAGEN DUURZAAM OP WEG NAAR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE. Eric Schoones

ALLE DAGEN DUURZAAM OP WEG NAAR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE. Eric Schoones ALLE DAGEN DUURZAAM OP WEG NAAR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE Eric Schoones 74 Zicht op het geheel Het besef van een toekomstbestendige maatschappij en de vormgeving daarvan in de praktijk gaat hand in hand

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995. RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 12 juni 2008 (13.06) (OR. fr) Interinstitutioneel dossier: 2008/0110 (COD) 10637/08 ADD 2 AGRILEG 104 CODEC 769 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU,

Nadere informatie

Functieprofiel Voorzitter Transport en Logistiek Nederland

Functieprofiel Voorzitter Transport en Logistiek Nederland Functieprofiel Voorzitter Transport en Logistiek Nederland Transport en Logistiek Nederland Voorzitter Transport en Logistiek Nederland (TLN) is dé ondernemersorganisatie voor de sector transport en logistiek.

Nadere informatie

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Utrecht, 21 oktober 2015 Inhoud Introductie 3 Zij waren er bij! 4 Circulaire economie 5 RACE programma 6 Sectoranalyse

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

OECD Programme for International Student Assessment PISA-2015

OECD Programme for International Student Assessment PISA-2015 OECD Programme for International Student Assessment PISA-2015 Praktische kennis en vaardigheden van 15-jarigen Wat is PISA PISA (Programme for International Student Assessment) is het internationaal peilingonderzoek

Nadere informatie

Grond moet leren stromen

Grond moet leren stromen Grond moet leren stromen Dynamische vraag vereist fluïditeit in inzet Geert Teisman Hoogleraar Bestuurskunde Complex System Thinking Trainer en adviseur in samengesteld denken en doen De opdracht We hebben

Nadere informatie

JOBDISABILI. Sociale Onderneming Informatiefiche (ITALIË) A. SOCIALE VERANDERING. Opgericht in 2011. Bedrijf met beperkte aansprakelijkheid (BVBA)

JOBDISABILI. Sociale Onderneming Informatiefiche (ITALIË) A. SOCIALE VERANDERING. Opgericht in 2011. Bedrijf met beperkte aansprakelijkheid (BVBA) www.socialbiz.eu Sociale Onderneming Informatiefiche JOBDISABILI (ITALIË) Opgericht in 2011 Rechtsvorm Bedrijf met beperkte aansprakelijkheid (BVBA) Sector Werkgebied Diensten aan bedrijven Lokaal, Europa

Nadere informatie

Balans zoeken tussen veranderen en economische groei.

Balans zoeken tussen veranderen en economische groei. Balans zoeken tussen veranderen en economische groei. Artikel: Harry Teeven vs 14012014 Email: harry@teeven.nl Website: www.teevenconsultancy.eu M: 06 14265817 Dit artikel is geschreven naar aanleiding

Nadere informatie

Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1

Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1 Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1 Muriel Van Gompel - Director Retail Banking, Triodos Bank In 1980 zette Triodos Bank een ander bancair model in de

Nadere informatie

Onthullingen van Kennis

Onthullingen van Kennis Onthullingen van Kennis Caleidoscoop van Kennis Facetten verschuiven door tijd Vorm en structuur doemen op Gestalte gegeven door Kennis Patronen behouden het ritme De potentie van het punt Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Manifest Circulair Onderwijs

Manifest Circulair Onderwijs Manifest Circulair Onderwijs de rol van onderwijs in verantwoord innoveren 2 Waarom urgentie De jeugd heeft de toekomst. Wij maken de toekomst. Wij brengen kinderen en jong volwassenen het gedachtengoed

Nadere informatie

Een nieuw perspectief Waardestromen

Een nieuw perspectief Waardestromen Een nieuw perspectief Waardestromen Arie Voorburg 06 2706 0749 arie.voorburg@arcadis.nl Jordy Daneel 06 2706 2414 jordy.daneel@arcadis.nl 1 Verandering ontstaat door inspiratie of wanhoop 2 Deel 1 Vertrekpunt

Nadere informatie

De transitie van stad en platteland Een nieuwe koers

De transitie van stad en platteland Een nieuwe koers De transitie van stad en platteland Een nieuwe koers Provinciale Staten hebben een nieuwe koers voor het landelijk gebied en de relatie met de steden vastgesteld. Deze is te vinden op www.brabant.nl/ buitengebied.

Nadere informatie

Manifest. Burgerparticipatie en medeverantwoordelijkheid in menselijke kernwaarden DDW Health Deal

Manifest. Burgerparticipatie en medeverantwoordelijkheid in menselijke kernwaarden DDW Health Deal Manifest Burgerparticipatie en medeverantwoordelijkheid in menselijke kernwaarden DDW2016 - Health Deal Samenvatting: Stichting STIR (Stad van Morgen) doet sinds 2009 onafhankelijk onderzoek naar de maatschappelijke

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Aan de raad AGENDAPUNT 3 Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Voorstel: 1. De kaders uit het beleidsplan 'Werken werkt!' vaststellen, zijnde: a. als doelstellingen: - het bevorderen van de mogelijkheden

Nadere informatie

Kinderopvang in transitie. Derk Loorbach, Zeist, 27-11-2014

Kinderopvang in transitie. Derk Loorbach, Zeist, 27-11-2014 Kinderopvang in transitie Derk Loorbach, Zeist, 27-11-2014 Conclusies Ingrijpende maatschappelijke verandering vraagt aanpassing Transities leiden tot onzekerheid, spanning en afbraak Omgaan met transities

Nadere informatie

The Netherlands of

The Netherlands of The Netherlands of 2040 www.nl2040.nl 1 Tijden veranderen 2 Tijden veranderen 3 De nieuwe CPB Scenario Studie Vraag Waarmee verdienen we ons brood in 2040? Aanpak Scenario s, geven inzicht in onzekerheid

Nadere informatie

799874/ Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie

799874/ Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie V GEMEENTE VALKE SWAARD Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard Uw kenmerk Kenmer Onderwerp Be andeld door Bijlage(n) Datum 799874/830360 Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie

Nadere informatie

Coöperatie verbindend leiden

Coöperatie verbindend leiden Coöperatie verbindend leiden Document ter oprichting Versie 01-01-2016 Visie De verhouding van burgers tot de overheid, van werknemers tot hun werkgevers en van het individu ten opzichte van het collectief

Nadere informatie

LUNAR IMPACT PROGRAMMA

LUNAR IMPACT PROGRAMMA LUNAR IMPACT PROGRAMMA LUNAR IMPACT PROGRAMMA Het Lunar Impact programma is bedoeld voor nieuwsgierige en progressieve leiders, die positief en ondernemend met verandering en vooruitgang willen omgaan.

Nadere informatie

PROFIELSCHETS BURGEMEESTER ROTTERDAM concept juni 2008

PROFIELSCHETS BURGEMEESTER ROTTERDAM concept juni 2008 PROFIELSCHETS BURGEMEESTER ROTTERDAM concept juni 2008 Deze profielschets is tot stand gekomen nadat de gemeenteraad uitgebreid heeft ingezet op het horen van meningen over het gewenste profiel van de

Nadere informatie

Visie op duurzaam Veranderen

Visie op duurzaam Veranderen Visie op duurzaam Veranderen Ruysdael Ruysdael is een gerenommeerd bureau dat zich sinds haar oprichting in 1994 heeft gespecialiseerd in het managen van veranderingen. Onze dienstverlening kent talloze

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDERSCHAP IN DE NIEUWE ECONOMIE

EFFECTIEF LEIDERSCHAP IN DE NIEUWE ECONOMIE EFFECTIEF LEIDERSCHAP IN DE NIEUWE ECONOMIE De markt van morgen In de markt van morgen hebben we te maken met bewuste consumenten. Verzet tegen de oude economie groeit en bereikt een momentum waarbij je

Nadere informatie

De Circulaire Economie en een integrale school aanpak Heleentje Swart. Werkconferentie ChecK MBO 11 december 2018

De Circulaire Economie en een integrale school aanpak Heleentje Swart. Werkconferentie ChecK MBO 11 december 2018 De Circulaire Economie en een integrale school aanpak Heleentje Swart Werkconferentie ChecK MBO 11 december 2018 Introductie Wat is CE? Hoe vaart zetten achter de transitie? Whole School Approach en Het

Nadere informatie

The Netherlands of

The Netherlands of The Netherlands of 2040 www.nl2040.nl 1 Tijden veranderen 2 Tijden veranderen 3 Nieuwe CPB scenario studie Vraag Waarmee verdienen we ons brood in 2040? Aanpak Scenario s, geven inzicht in onzekerheid

Nadere informatie

CIJFERS Gebaseerd op 1 jaar gegevens NPO-fonds (met uitzondering van de talentontwikkelingstrajecten bij drama, documentaire en radio)

CIJFERS Gebaseerd op 1 jaar gegevens NPO-fonds (met uitzondering van de talentontwikkelingstrajecten bij drama, documentaire en radio) CIJFERS Gebaseerd op 1 jaar gegevens NPO-fonds (met uitzondering van de talentontwikkelingstrajecten bij drama, documentaire en radio) 1 ALGEMEEN 2 Hoeveel aanvragen zijn er in totaal bij het NPO-fonds

Nadere informatie

Marktonderzoek GDI maart 2016

Marktonderzoek GDI maart 2016 Uitgevoerd 8 t/m 31 maart 2016, onder ruim 2200 bij ons bekende adressen. Marktonderzoek GDI maart 2016 Respons: 18%, volgens deskundigen een prima respons voor dit onderzoek. 1 De resultaten samengevat:

Nadere informatie

EIR 2019: Selectie van de belangrijkste feiten over de stand van de uitvoering van de milieuwetgeving in Europa

EIR 2019: Selectie van de belangrijkste feiten over de stand van de uitvoering van de milieuwetgeving in Europa EIR 2019: Selectie van de belangrijkste feiten over de stand van de uitvoering van de milieuwetgeving in Europa DEFINITIE, DOELSTELLINGEN EN VOORDELEN VAN EIR De Evaluatie uitvoering milieubeleid (EIR)

Nadere informatie

De Bilt, 7 februari 2019

De Bilt, 7 februari 2019 De Bilt, 7 februari 2019 De Global Goals (1) Wereldwijde agenda met 17 doelen voor duurzame ontwikkeling: Sustainable Development Goals Duurzaamheid in de breedste zin In 2015 vastgesteld door VN Te realiseren

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Op 11 september 2018 zijn zo n 80 medewerkers van verschillende Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk, Provinciale Staten, andere

Nadere informatie

PK Benelux BV. Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen

PK Benelux BV. Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen PK Benelux BV Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen INLEIDING Dit Plan van aanpak gaat over maatschappelijk verantwoord onderrnemen en Maatschappelijk verantwoord inkopen (ook wel duurzaam

Nadere informatie

Economie, innovatie en duurzaamheid zijn van

Economie, innovatie en duurzaamheid zijn van Inter-Steunpunten Transitieplatform Economie, innovatie en duurzaamheid zijn van belang in transport Hilde Meersman, Cathy Macharis, a Christa Sys, Eddy Van de Voorde, Thierry Vanelslander, Ann Verhetsel

Nadere informatie

Eindkwalificaties van de bacheloropleiding Geschiedenis

Eindkwalificaties van de bacheloropleiding Geschiedenis Eindkwalificaties van de bacheloropleiding Geschiedenis Afgestudeerden van de opleiding hebben de onderstaande eindkwalificaties bereikt: I. Kennis Basiskennis en inzicht: 1. kennis van en inzicht in het

Nadere informatie

Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen

Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen Milieumanagement en duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen en milieumanagement zijn begrippen die vaak, bijna onbewust, gekoppeld worden aan milieubelastende sectoren

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

New CPB Scenario Study. Question. Approach. Answer. Policy. How will we earn our daily bread in 2040? Scenarios to deal with uncertainty

New CPB Scenario Study. Question. Approach. Answer. Policy. How will we earn our daily bread in 2040? Scenarios to deal with uncertainty www.nl2040.nl 1 Tijden veranderen 2 Tijden veranderen 3 New CPB Scenario Study Question How will we earn our daily bread in 2040? Approach Scenarios to deal with uncertainty Answer Smart people Strong

Nadere informatie

PROFIEL Ook het integraal samenwerken in BIM, dat we al sinds 2006 doen voor projecten van allerlei schaalgroottes, in elke fase en op het hoogste uit

PROFIEL Ook het integraal samenwerken in BIM, dat we al sinds 2006 doen voor projecten van allerlei schaalgroottes, in elke fase en op het hoogste uit PROFIEL Ons architectenbureau is opgericht in 1910 en gevestigd in de Van Nellefabriek in Rotterdam, ontworpen door de grondleggers van ons bureau, architecten Brinkman en Van der Vlugt. Sinds 2014 is

Nadere informatie

UNITING THE ORGANIC WORLD

UNITING THE ORGANIC WORLD International Federation of Organic Agriculture Movements Principles of Organic Agriculture 1 Beginselen van de Biologische Landbouw De Beginselen vormen de wortels, waaruit de biologische landbouw groeit

Nadere informatie

Cao Metalektro: die deal doen we samen

Cao Metalektro: die deal doen we samen Cao Metalektro: die deal doen we samen De drive om iets slimmer, sneller of beter te doen met de inzet van techniek, heeft de maakindustrie in ons land groot gemaakt. En daar zijn we trots op. Met technologische

Nadere informatie

Opgave 3 Een nieuwe klassenmaatschappij?

Opgave 3 Een nieuwe klassenmaatschappij? Opgave 3 Een nieuwe klassenmaatschappij? 19 maximumscore 4 een beschrijving van twee moderniseringsprocessen op economisch gebied (per proces 1 scorepunt) 2 het aangeven van het gevolg: vraag naar hogeropgeleide

Nadere informatie

1. GEEN ARMOEDE 2. GEEN HONGER. Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal. Honger beëindigen, betere voeding en duurzame landbouw promoten

1. GEEN ARMOEDE 2. GEEN HONGER. Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal. Honger beëindigen, betere voeding en duurzame landbouw promoten 1. GEEN ARMOEDE Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal Ondanks de halvering van de extreme armoede in de wereld tijdens de afgelopen decennia, leeft nog steeds 1,3 miljard mensen in extreme armoede.

Nadere informatie

SMART SOCIETY IN NEDERLAND

SMART SOCIETY IN NEDERLAND SMART SOCIETY IN NEDERLAND Roxane Daniels Vereniging Nederlandse Gemeenten 23 april 2019 VVSG Brussel Paraplu-begrip Integrale aanpak van maatschappelijke opgaven Cross-sectoraal Publiek-privaat Bottom-up

Nadere informatie

Samenwerkingsversterker. Aandacht voor focus en beleving in ketens en samenwerkingsverbanden

Samenwerkingsversterker. Aandacht voor focus en beleving in ketens en samenwerkingsverbanden Samenwerkingsversterker Aandacht voor focus en beleving in ketens en samenwerkingsverbanden Wat levert het op? Als organisatie: - Betere resultaten door effectief samenwerken en een gezamenlijke focus

Nadere informatie

Het schier onmogelijke mogelijk maken

Het schier onmogelijke mogelijk maken Improof, ondernemen met visie Improof is opgericht door Hans Savalle en Tom Touber. Ervaren ondernemers en bestuurders bij grote ondernemingen. Nu helpen zij collega ondernemers hun ambities waar te maken.

Nadere informatie

Toekomstperspectief voor de jonge agrarisch ondernemer Themadag Granen Wageningen Joris Baecke

Toekomstperspectief voor de jonge agrarisch ondernemer Themadag Granen Wageningen Joris Baecke Toekomstperspectief voor de jonge agrarisch ondernemer Themadag Granen Wageningen Joris Baecke 1 INHOUD CEJA Agrarisch ondernemerschap onder invloed van: Wereldmarkt lokale markt Structuur landbouw en

Nadere informatie

Rapportage. 25 September 2018

Rapportage. 25 September 2018 Rapportage 25 September 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Positionering advies 3 1.2 Algemeen 3 1.3 Leeswijzer 4 2. Nulsituatie en positiebepaling 4 2.1 Werkwijze 4 2.2 Nulsituatie 5 2.3 Ambitieniveau

Nadere informatie

TOOLKIT VOOR DE ONTDEKKINGSTOCHT NAAR EEN DUURZAME SAMENLEVING

TOOLKIT VOOR DE ONTDEKKINGSTOCHT NAAR EEN DUURZAME SAMENLEVING TOOLKIT VOOR DE ONTDEKKINGSTOCHT NAAR EEN DUURZAME SAMENLEVING Een Toolkit met de waarom, wat en hoe aanpak voor slim, sociaal en duurzaam organiseren Met de toolkit kunnen organisaties hun missie opnieuw

Nadere informatie

In welke landen liggen kansen?

In welke landen liggen kansen? 2 Heb je een sterk onderscheidend product? Bijv: Enige in de wereld Unieke eigenschappen geschiedenis, geografie, sociale betekenis Functioneel/performance Ambachtelijke kwaliteit Beschikbaarheid / prijs

Nadere informatie

Verbinden van wetenschap en samenleving. NWO-strategie

Verbinden van wetenschap en samenleving. NWO-strategie Verbinden van wetenschap en samenleving NWO-strategie 2019-2022 Verbinden van wetenschap en samenleving Dit strategisch plan beschrijft de koers van NWO voor de jaren 2019 tot en met 2022. NWO legt hierin

Nadere informatie

Duurzaamheid: Anne Mollema Projectmanager SO. Hoe een boerenjongen van de stad ging houden. 11 mei 2017

Duurzaamheid: Anne Mollema Projectmanager SO. Hoe een boerenjongen van de stad ging houden. 11 mei 2017 Duurzaamheid: Hoe een boerenjongen van de stad ging houden Anne Mollema Projectmanager SO 11 mei 2017 . En in de lucht Maar vooral op de grond Waar gaat het over? De transitie De omgeving Anders werken;

Nadere informatie

COCREATIE. in straten, wijken, dorpen en gemeenten. #kwadraet

COCREATIE. in straten, wijken, dorpen en gemeenten. #kwadraet COCREATIE in straten, wijken, dorpen en gemeenten #kwadraet C o c r e a t i e p r a k t i j k e n e x p e r t i s e Koen Steuperaert directeur Procesbegeleider koen@kwadraet.be www.kwadraet.be Kwadraet

Nadere informatie

Beleidsplan Tellus Film Fundering

Beleidsplan Tellus Film Fundering Beleidsplan 2018-2022 Tellus Film Fundering Indeling: 1. Samenvatting 2. Inleiding 3. Missie en visie 4. Wat biedt de stichting? 5. Speerpunten voor de komende jaren 6. Professionalisering van de organisatie

Nadere informatie

The Netherlands of

The Netherlands of The Netherlands of 2040 www.nl2040.nl 1 Tijden veranderen 2 Tijden veranderen 3 Nieuwe CPB scenario studie Vraag Waarmee verdienen we ons brood in 2040? Aanpak Scenario s, geven inzicht in onzekerheid

Nadere informatie

Nederlandse economie. Welvaart onder druk

Nederlandse economie. Welvaart onder druk Nederlandse economie Welvaart onder druk 1 Vier toekomstscenario's van Nederland Zeer aantrekkelijke infrastructuur Sterk concurrerende samenleving A... B. D.. C.. Zwak concurrerende samenleving Niet aantrekkelijke

Nadere informatie

Duurzame Ontwikkeling

Duurzame Ontwikkeling Duurzame Ontwikkeling Korte toelichting op het begrip Praktische invulling - in bedrijven - technologie Invulling in het onderwijs J. Venselaar 17 november Duurzame ontwikkeling in het onderwijs 1 Duurzaam..

Nadere informatie

Licht als dienst: LAAS, Pay per lux, Philips Lighting Capital en circulaire verlichting.

Licht als dienst: LAAS, Pay per lux, Philips Lighting Capital en circulaire verlichting. Licht als dienst: LAAS, Pay per lux, Philips Lighting Capital en circulaire verlichting. Jody Paulus Key Accountmanager Philips Lighting Belux 14-02-2017 1 De klant Ik ben niet geïnteresseerd in het product

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wint aan terrein in het bedrijfsleven en in de samenleving als geheel. Het verwachtingspatroon

Nadere informatie

Stappenplan voor het juist inrichten van uw BHV-organisatie Een essentieel onderdeel van integrale (brand)veiligheid

Stappenplan voor het juist inrichten van uw BHV-organisatie Een essentieel onderdeel van integrale (brand)veiligheid Stappenplan voor het juist inrichten van uw BHV-organisatie Een essentieel onderdeel van integrale (brand)veiligheid 2 Stappenplan voor het juist inrichten van uw BHV-organisatie: Een essentieel onderdeel

Nadere informatie

Regionale broedplaatsen voor onderzoek en praktijkleren

Regionale broedplaatsen voor onderzoek en praktijkleren Werkplaatsen Sociaal Domein Regionale broedplaatsen voor onderzoek en praktijkleren www.werkplaatsensociaaldomein.nl Verbinden en versterken De transitie en vooral de daaruit voortvloeiende transformaties

Nadere informatie

De straatondernemers. visie & business plan krimp 26 oktober 2011

De straatondernemers. visie & business plan krimp 26 oktober 2011 De straatondernemers visie & business plan krimp 26 oktober 2011 Desiree Markiet (Rochdale Projectontwikkeling) Marc Koehler (Marc Koehler Architects) Armand Paardekoper- Overman (OIII architecten) Xander

Nadere informatie

Versterken van RRI: welke innovatieve beleidspraktijken en structuren zijn nodig?

Versterken van RRI: welke innovatieve beleidspraktijken en structuren zijn nodig? WP5 Versterken van RRI: welke innovatieve beleidspraktijken en structuren zijn nodig? Dr. Anne Snick EWI KVAB KBS Focus op RRI 6 september 2016 R&I is Responsible... maar waarvoor? DOEL van RRI = antwoorden

Nadere informatie

Ontbijtbijeenkomst De Maatschappij. Hartelijk welkom

Ontbijtbijeenkomst De Maatschappij. Hartelijk welkom Ontbijtbijeenkomst De Maatschappij Hartelijk welkom Even voorstellen Rabobank Breda Samen sterker Duurzaam nieuw hoofdkantoor Rabobank Breda 1509142 Duurzaam nieuw hoofdkantoor: film MKB-visie Alexander

Nadere informatie

EFQM model theoretisch kader

EFQM model theoretisch kader EFQM model theoretisch kader Versie 1.0 2000-2009, Biloxi Business Professionals BV 1. EFQM model EFQM staat voor European Foundation for Quality Management. Deze instelling is in 1988 door een aantal

Nadere informatie

BIJLAGE EXPO 2025 COMMITMENT

BIJLAGE EXPO 2025 COMMITMENT LETTER OF COMMITMENT BIJLAGE EXPO 2025 COMMITMENT Vrijdag 2 oktober 2015, 2 e concept Leeswijzer en de relatie van dit document tot andere documenten 1. De afzender van een Letter of Commitment wordt aangeduid

Nadere informatie

IT Governance en Goed Opdrachtgeverschap

IT Governance en Goed Opdrachtgeverschap IT Governance en Goed Opdrachtgeverschap Lineke Sneller Q4 2017 IT als motor van de economie Bron: Lange [2014] 2 1 Risk Tolerance and Being In Control Profit Risk Tolerance Expected profit Realised profit

Nadere informatie

DUURZAAM BODEMBEHEER IN DE LANDBOUW

DUURZAAM BODEMBEHEER IN DE LANDBOUW DUURZAAM BODEMBEHEER IN DE LANDBOUW Samen de schouders onder duurzaam bodembeheer EEN GEZONDE BODEM IS IN BELANG VAN DE HELE MAATSCHAPPIJ Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut hebben in opdracht van

Nadere informatie

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland MEMO/08/76 Brussel, 7 februari 2008 Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland 1. Operationeel programma voor

Nadere informatie

Bijlage 2 Inventarisatie trends

Bijlage 2 Inventarisatie trends Bijlage 2 Inventarisatie trends In de motie van de Raad wordt gevraagd de belangrijkste trends en de impact daarvan op de Utrechtse Heuvelrug te beschrijven. Hieronder wordt dit verder uitgewerkt. Trends

Nadere informatie

Functieprofiel: Directeur Service Eenheid Functiecode: 0206

Functieprofiel: Directeur Service Eenheid Functiecode: 0206 Functieprofiel: Directeur Service Eenheid Functiecode: 0206 Doel Voorbereiden en uitvoeren van het beleid van in het algemeen en van de eigen service in het bijzonder, alsmede het leidinggeven aan de werkzaamheden

Nadere informatie

Stichting Present de Bevelanden

Stichting Present de Bevelanden Jaarplan 2017 Stichting Present de Bevelanden MISSIE Stichting Present de Bevelanden wil de makelaar zijn die groepen mensen die best eens een keer wat voor een ander willen doen, verbindt aan hen die

Nadere informatie

SAMENWERKING IN ONDERZOEKSCONSORTIA

SAMENWERKING IN ONDERZOEKSCONSORTIA SAMENWERKING IN ONDERZOEKSCONSORTIA Deventer, 19 november 2018 Jan Jurriëns, lector Expertisecentrum Sustainable Business, Avans Hogeschool WAAROM (MULTIDISCIPLINAIR) ONDERZOEK? Circulaire Economie Vragen

Nadere informatie

Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020. Workshop 18 februari 2016

Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020. Workshop 18 februari 2016 Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020 Workshop 18 februari 2016 Programma 9.30 uur Welkom Toelichting VTV 2014 en Kamerbrief VWS landelijk gezondheidsbeleid Concept Positieve Gezondheid Wat is integraal gezondheidsbeleid?

Nadere informatie

Deelname van vertegenwoordiger van de volgende organisaties

Deelname van vertegenwoordiger van de volgende organisaties Verslag dialoog: Circulaire Economie De digitalisering van onze samenleving gaat steeds verder en sneller. Maar hoe zorg je ervoor dat je met al dat digitaliseren de menselijke maat niet uit het oog verliest?

Nadere informatie