Groeiportfolio competentie concepting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groeiportfolio competentie concepting"

Transcriptie

1 Groeiportfolio competentie concepting Door Ben Wolters Competentie: Concepting Ec s: 6 gevorderd De multimediadeskundige ontwikkelt multimediaconcepten Behaviour: Ontwikkelt een concept op basis van het verrichte onderzoek Gebruikt creatieve technieken om tot een concept te komen Creëert authentieke en originele inhoud in de vorm van verhalen, belevingen, filmscripts, audio Neemt de vraag, behoeften, gebruiksdoelen en gebruiksplezier van de gebruiker in acht bij het ontwikkelen van het concept Neemt de mogelijkheden van de gebruiker (financieel, expertise, technisch, organisatorisch) in acht bij het ontwikkelen van het concept Beargumenteert de keuze voor de mediamix Schat concepten van zichzelf en van anderen op waarde in Mindset: Een open mind, Innovatiegericht werken en denken, Creatief denken, Lateraal denken, Om de problemen heen denken, Mogelijkheden zien, Pro-actief Samenvatting voorgaande feedback: Bij mijn start van de opleiding bedacht ik verschillende concepten uit de losse pols. Vervolgens ben ik gaan leren om dit te doen volgens verschillende concepting methodes. Ik heb dan ook flink aantal methodes gebruikt en ben er achter gekomen wat voor methodes voor mij het beste werken. Ook heb ik geleerd om out of the box te denken. Wel moet ik deze ondervindingen goed leren omschrijven (STARRT methode gebruiken). Ook moet ik gebruik maken kernwaarden/missie/visie van de opdrachtgever bij het concepten. Het is voor mij nu zaak om meer de verdieping op te zoeken in het concepten en deze ook goed te omschrijven divergeren/convergeren. Leerdoelen: - STARRT methode gebruiken bij verslaglegging - Kernwaarden/missie/visie erbij pakken - Meer verdieping vinden in concepten (consults), niet alleen verschillende (brainstorm)methodes, maar opzoek naar een andere aanpak. Divergeren/Convergeren.

2 Divergeren = genereren Motto: creativiteit zoekt chaos Bij het divergeren zoek je zoveel mogelijk elementen, d.w.z. zoveel mogelijk ideeën, feiten, problemen, kenmerken, gevolgen, oorzaken, oplossingen, etc. Het gaat om brainstormen of brainschetsen (intuïtie). Dus (bijvoorbeeld): - Bedenk zoveel mogelijk nieuwe en ongewone mogelijkheden. - Benader dingen vanuit verschillende invalshoeken. - Bedenk steeds weer alternatieven. Je houding (creativiteit is een mentaliteit): - Je gelooft dat je uit kwantiteit kwaliteit kunt selecteren. - Je staat open voor alle ideeën, géén "ja maar". - Je gaat eindeloos door met zoeken. - Je neemt ruim de tijd om ideeën te laten sudderen. - Je zoekt naar nieuwe combinaties. - Je stelt oordelen uit totdat je echt voldoende kennis en begrip hebt. Convergeren = focussen Motto: creativiteit zoekt ordening Na het divergeren ga je focussen. Vanuit een groot aantal elementen focus je op één of enkele te selecteren elementen. Je toetst criteria en stelt prioriteiten. Dus (bijvoorbeeld): - Groepeer je ideeën. - Vergelijk je ideeën en kies op basis daarvan. - Verbeter en verfijn kansrijke ideeën. - Splits grote onderwerpen in onderdelen. Je houding (creativiteit is een mentaliteit): - Je wilt bewust en scherp kiezen. - Je wilt je bewust zijn van jouw (impliciete) criteria. - Je gooit ideeën niet te snel weg. - Je bent realistisch t.a.v. nadelen en risico s. - Je staat open voor de zwakke en sterke kanten van een idee.

3 Consult Rik Berkman nieuwe item CambuurTV - Welk item vervang je? Entertainment of informatief? - Snel concepten, onderbouw waarom(tijdsgebrek) - Denk aan de amusementswaarden en zoek verdieping Combineren b.v. : SC Cambuur Leeuwarden Supporters Goede doelen - Pak de kernwaardes van Cambuur - Zoek de essentie van het item dat je vervang - Maak voorbeelden, een lijst met uitgewerkte concepten - Filter deze lijst aan de hand van de kernwaarden(creëer een zeef), tot 4 a 5 items - Test deze bij de doelgroep (op facebook vragen wat hun het liefste zouden willen zien,poll?) - Vanuit deze feedback een item verder uitbouwen tot volledig uitgewerkt concept Kernwaardes Cambuur en CambuurTV Visie SC Cambuur - SC Cambuur wil supporters behouden en trekken. Op moment wordt dit al gedaan maar ze willen mensen meer bij de club betrekken. Ook willen ze een grotere rol in de maatschappelijke samenleving vervullen door iedereen een kans te geven. Missie SC Cambuur - SC Cambuur hoopt als club meer supporters te krijgen en te zorgen dat zij geïnformeerd en geëntertaind worden. Dit willen ze bereiken door een groter bereik op sociale media te creëren en meer kijkers voor Cambuur TV. Daarnaast wil SC Cambuur een grotere maatschappelijke rol gaan vervullen. Kernwaarden Cambuur TV - Cambuur TV wil de volgende kernwaarden overbrengen, deze worden verder beargumenteerd in ons overkoepeld concept. Maar dit zijn wel de eigenschappen die wij willen naleven met ons project. - Actueel - Maatschappelijk - Sport - Entertainment - Informatief

4 - Betrokkenheid Visie Cambuur TV - Cambuur TV wil de betrokkenheid en interactie met de achterban vergroten door ze in te lichten over alles rondom Cambuur wat hen interesseert, waardoor de drempel tussen club en supporters verlaagd word. - Missie Cambuur TV - Cambuur TV hoopt de kijkcijfers te verhogen en een groter bereik op sociale media te creëren. Door items te maken over onderwerpen die het publiek aanspreekt, waardoor de interactie met de achterban vergroot word. Lijst ideeën met Chris: - Zoek meer diepgang persoonlijk - Bijvoorbeeld muziek laten horen die veel voor de speler betekend en vervolgens de reactie filmen en uitleg vragen waarom dit zo belangrijk nummer voor de speler is (of de carrière van de speler) Voorbeeld: (heel andere situatie maar wel een duidelijk voorbeeld) Bewijsvoering: Het STARRT stappenplan Situatie Voor CambuurTV moesten wij als groep een nieuwe doorlopend item bedenken als vervanging van voetgolf. Voetgolf is een item die wekelijks in de aflevering stond met een hoge amusementswaarde. Dit was in competitie verband en deze competitie was afgelopen (alle spelers waren geweest en er was een winnaar), vandaar dat er een vervanger moest komen voor dit item. Deze vervanger zou ook een wekelijks item worden. Dit zouden we met een deel van ons team (de HBO ers) gaan aanpakken. Taak Mijn taak was om met een aantal nieuwe ideeën/concepten voor een doorlopend item te komen en dan zouden wij deze bespreken met de groep. Van daaruit verder concepten of eentje uitkiezen. Er werd van mij verwacht dat ik minimaal één goed uitgewerkt concept zou meenemen voor de volgende concepting vergadering. Mijn doel was om een item te bedenken die ik echt graag zou willen maken en iets toe zou voegen aan het bestaande format. Mijn voornemen was door met verschillende mensen hier over te brainstormen (sparren) tot een goed concept te komen.

5 Actie Ik ben consults aan gegaan met Rik Berkman en Chris Mosterd. Ik ben een lijst met ideeën gaan opschrijven en heb de ideeën die mij het meeste aanspraken verder uitgewerkt. Hierbij ben ik gaan kijken naar de kernwaardes van Sc Cambuur en ben ik gaan kijken naar wat voor soort item er werd vervangen (item met hoge amusementswaarde). Hierbij sprak het persoonlijke gedeelde mij erg aan. Het luisteren naar voor de speler/trainer belangrijke muziek, waarbij zij een bepaald gevoel hebben. Deze heb ik dan ook verder uitgewerkt. Dit had ik ook bij het praten over de tatoeages. Bij dit soort items kom je dichter bij de spelers. En ik denk dat de fans zoveel mogelijk van de spelers willen weten en dat dit daarom wel succesvolle items zouden kunnen worden. Daarnaast heb ik nog twee items uitgewerkt die veel lijken op voetgolf als een snelle soortgelijke vervanger. Resultaat Doordat we voor de winterstop/kerstvakantie een aantal items hadden voor serious request en de kerstgroet en na de kerst het verslag vanuit Portugal en die aflevering daarop een samenvatting van Portugal. Was er nog geen ruimte voor een vervangend voor voetgolf in onze aflevering. Deze zal er dus pas na het assessment komen. De groep was wel enthousiast over mijn concepten, maar er is nog geen definitieve vervanger voor voetgolf gekozen. Reflectie Het is mij gelukt items te bedenken waarbij er meer diepgang inzit. Dit komt doordat ik al veel ervaring heb in het concepten en naar de juiste persnonen ben toe gestapt. Zo heb ik geleerd dat als je al een idee hebt en daarbij die juiste persoon(en) zoekt om hier over te concepten/sparren dat je dan snel je doel kunt bereiken. Opzoek gaan naar de juiste mensen om je te inspireren. Transfer Ik zal in de toekomst vaker moeten nadenken over een nieuw item/concept. Ook dan zal ik opzoek gaan naar de personen die mij kunnen inspireren of mijn ideeën kunnen aanvullen. Ik vond dit in dit geval een prima werkwijze en deze zal ik vaker toepassen (waarschijnlijk in combinatie met eerdere werkwijze van mij tijdens mijn CMD opleiding).

6 Concepting reflectie Portugal Consult item - Trainingskamp SC Cambuur Inleiding: Janina en ik gaan voor Cambuur mee op trainingskamp, van 3 tot 9 januari Hier zullen wij elke dag een item moeten maken en deze uploaden naar youtube, zodat de fans thuis ook in deze week hun club kunnen volgen. Nu hebben wij consults met verschillende leraren over de invulling van deze week/items. Dit zal meer sparren/brainstormen met de betreffende docent zijn over de inhoud dan over de manier waarop. Rik Berkman: Rik vind dat we afhankelijk zijn van het draaiboek van de ploeg, hier zouden wij ons draaiboek aan aan moeten passen. Om toch wat voor te bereiden moeten we een lijst met verschillende items/ideeën maken (zie bovenstaande verhaal Rik Berkman) Kijk ook naar andere clubtv s hoe zij dit aangepakt hebben. Wat wil Cambuur wel/niet, ideeën uitwerken en vervolgens voorleggen. Lijst ideeën met Rik: - Nieuwe spelers, mochten er nieuwe spelers bij de selectie komen dan kunnen wij over hun een item maken. - Zoek naar persoonlijke dingen van de spelers. Denk aan dingen die ze altijd meenemen op reis, contact met het thuisfront. - Activiteiten die Cambuur gaat doen in deze week - Verschillen/overeenkomsten in cultuur Portugal Friesland(Nederland) - Locatie (geschiedenis) - Portugees in het verleden bij Cambuur? - Strijd tussen Nederlands elftal en het Portugese nationale elftal - Christiano Ronaldo Ga vooral opzoek naar echte informatie, opmerkelijke feitjes en weetjes. Lijst ideeën met Chris: - Trainen meer op de achtergrond - Eten/drinken - Feesten? - Contact thuisfront: bellen, skypen - Tijdsverloop weergeven, aankomst activeiten vertrek - Dagboek verslag, speler die mee is of juist iemand van het thuisfront combinatie Eric Voight & Robert Keun: - Wat wil de opdrachtgever (Sjoerd van der Meij) - Zorg ervoor dat het geen vakantiefilm word.

7 Bewijsvoering: Het STARRT stappenplan Situatie Voor Cambuur TV gingen Sjoerd van der Meij(opdrachtgever), Piet Jan Nauta(Voice-over & communicatie twitter en facebook), Janina Morgan en ik (productieteam) mee op trainingskamp. Dit trainingskamp was van 3 tot 9 januari Hiervoor moesten wij dagelijks verslag doen van het trainingskamp van Sc Cambuur. Hiervoor zouden we verschillende concepten moeten uitwerken en in ons draaiboek zetten. Zodat we goed voorbereid op pad zouden gaan. Taak Om de juiste invulling te geven aan de week Portugal zijn we in consult gegaan met Rik Berkman, Chris Mosterd, Eric Voight en Robert Keun ( de laatste twee was grotendeels voor technische aspecten). Dit zodat we goed doordacht op reis zouden gaan. Janina en ik zouden dit draaiboek met de mogelijke items in elkaar zetten. Het werd al snel duidelijk dat we erg afhankelijk zouden zijn van het draaiboek van het voetbalteam. We zouden ons dus erg flexibel moeten opstellen en van dag tot dag kijken wat relevant zou zijn voor de aflevering in overleg met de opdrachtgever. Actie We hebben voor de kerstvakantie nog een lijst met ideeën uitgewerkt voor items die mogelijk zouden kunnen schieten die week. Dit zou zeer afhankelijk zijn van de tijd die het team voor ons zou hebben en het draaiboek van het team. Uiteindelijk hebben we dan ook alleen het item met de vier spelers (bij het zwembad) kunnen draaien die van voor we naar Portugal gingen hadden uitgedacht. De rest van de week kwam het neer op anticiperen op de activiteiten van het voetbalteam. We kregen vaak de avond of zelfs in de ochtend vroeg te horen wat het voetbalteam zou doen die dag. Die vergde van ons dus een hele flexibele en snelle manier van concepten. Wat zouden die dag gaan filmen en waarom? En hoe zouden we dit het beste in beeld kunnen brengen. Dit moesten Janina en ik in overleg met Sjoerd vaak binnen een half uur beslissen en uitdenken. Resultaat We hebben elke dag video s vanuit Portugal geupload naar youtube voor de Cambuurfans in Nederland. Deze werden zeer positief ontvangen en ook de opdrachtgever was zeer tevreden. Daarnaast hebben we nog complimenten gehad van verschillende voetballers en leden van de technische staf en het bestuur.

8 Reflectie In de voorbereiding: Hier zijn we in consult gegaan en hebben we veel gekeken naar andere clubtelevisies, waardoor we goed in ons hoofd hadden wat we konden gaan doen. Hier hebben wij in Portugal zelf veel baad bij gehad. In Portugal: Dit was voor mij een totaal nieuwe manier van concepten. We kregen door wat er ging gebeuren en wij moesten binnen korte tijd beslissen wat we daarvan wilden opnemen en hoe we dat wilden doen. Gelukkig hadden wij beide al veel ervaring opgedaan met het maken van clubtelevisie het afgelopen half jaar en een eerder project bij CambuurTV. Ook hadden we voor we weg gingen geconcept over verschillende items, met dit nog in ons achterhoofd ging het in Portugal makkelijker. Omdat we toch al veel hadden nagedacht over de verschillende scenario s. Het was voor mij leerzaam om op deze flexibele manier te werk te gaan. Ook heeft onze voorbereiding en ervaring daar goed bij geholpen. Transfer Deze situatie zou zich later in mijn carrière zeker vaker voor kunnen doen. Ik denk dat het dan ook belangrijk om evengoed van te voren te concepten. Zodat je toch op een bepaalde manier voorbereid ben op de verschillende scenario s die zich voor kunnen doen. Ook dan zal ik het dus op deze manier aanpakken. Ik het vervolg zou ik wel meer informatie vooraf eisen. In zulke situaties is het belangrijk te kijken naar wat je hebt, wat je kan doen en welke informatie relevant is en om niet te lang te twijfelen en snel knopen door te hakken. willen doen?

y.com/ Heerhugowaard t/m 4e jaar

y.com/ Heerhugowaard t/m 4e jaar POP Communication & Multimedia Design NHL Leeuwarden 2013-2014 Hoofdfase Tussentijds Assessment Cambuur TV Beginsituatie Curriculum Vitae Naam Ben Wolters Adres en postcode Grote Hoogstraat 42 Plaats Leeuwarden

Nadere informatie

Persoonlijk OntwikkelingsPlan Simon Hoekstra 10 oktober 2012

Persoonlijk OntwikkelingsPlan Simon Hoekstra 10 oktober 2012 Persoonlijk OntwikkelingsPlan Simon Hoekstra 10 oktober 2012 Opdrachtsomschrijving CCCP is een tv en reclamebureau onder een dak. Ik ben aangenomen voor op de redactie van RamBam. Een TV programma van

Nadere informatie

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT MEDMEC01 Q1 JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT Vandaag Wat is er in het nieuws? Dummy: show us what you got! Convergerende technieken

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelings Plan

Persoonlijk ontwikkelings Plan Persoonlijk ontwikkelings Plan Jaar 4 Semester 1 [Robin van Poelje] Robin van Poelje Over mij Op het moment van schrijven ben ik 4de jaars CMD-student. Ik heb in mijn studie verschillende aspecten van

Nadere informatie

Hieronder volgen de opdrachten/taken die deze periode door ons zijn uitgevoerd.

Hieronder volgen de opdrachten/taken die deze periode door ons zijn uitgevoerd. Reflectie van Simon Hoekstra Situatie Hieronder volgen de opdrachten/taken die deze periode door ons zijn uitgevoerd. Het synopsis van Fred & Ed the movie uitwerken. Van de opdrachtgever hebben wij een

Nadere informatie

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT MEDMEC01 Q1 JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT Vandaag Wat is er in het nieuws? Dummy: show us what you got! Convergerende technieken

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT MEDMEC01 Q1 JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT Vandaag Wat is er in het nieuws? Dummy: show us what you got! Werkcollege: Aan

Nadere informatie

POP Periode 4. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Simon Hoekstra Tuinen 25 8911 KC Leeuwarden 06 11 47 11 58

POP Periode 4. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Simon Hoekstra Tuinen 25 8911 KC Leeuwarden 06 11 47 11 58 Een gezonde boom staat met zijn wortels diep en vast in de grond. De boom kan hierdoor groot en sterk worden. De boom kan tijdens zijn groei voor iedereen iets beteken. De boom kan meer betekenen naarmate,

Nadere informatie

Medmec04 Engagement Week 4

Medmec04 Engagement Week 4 Medmec04 Engagement Week 4 Periode overzicht Les Onderwerpen Huiswerk voor komende week en les 1 o Inleiding module & werkwijze o Inleiding opdracht 1 en 2 o Bestuderen modulewijzer o Maken opdracht 1

Nadere informatie

Bewijs Reflectie Formulier

Bewijs Reflectie Formulier Bewijs Reflectie Formulier Naam: Student nummer: 2034865 Marina Hoogeveen Docent: Blokonderdeel: Competentie raakvlakken: Activiteit: Bestandsnaam Bewijzen: Lara de Hoogd Creative School Creatief denken

Nadere informatie

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT MEDMEC01 Q1 JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT Vandaag Wat is er in het nieuws? Dummy: show us what you got! Werkcollege: Aan

Nadere informatie

the king "Ik ben doelgericht, nobel en behulpzaam!" Tip: maak een schema zoals hieronder weergeven waarin je de afspraken kan bijhouden, en werk

the king Ik ben doelgericht, nobel en behulpzaam! Tip: maak een schema zoals hieronder weergeven waarin je de afspraken kan bijhouden, en werk role play cards the king "Ik ben doelgericht, nobel en behulpzaam!" Als koning leid je het team. Je houdt het overzicht en zorgt ervoor dat al je teamleden optimaal kunnen presteren. Je bewaart het overzicht

Nadere informatie

Verslag Creatief Denken en Pitchen

Verslag Creatief Denken en Pitchen Verslag Creatief Denken en Pitchen Jeroen Dusseldorp 2041664 PM1DV Leraar: Serge verwiel 1 Voorwoord Korte evaluatie van trainingen De beroepsvaardigheden trainingen vond ik dit blok toch wel het leukste

Nadere informatie

RESPORTER TV ALTIJD, OVERAL, #AMATEURVOETBAL NIEUW IN NEDERLAND RESPORTER TV

RESPORTER TV ALTIJD, OVERAL, #AMATEURVOETBAL NIEUW IN NEDERLAND RESPORTER TV RESPORTER TV ALTIJD, OVERAL, #AMATEURVOETBAL NIEUW IN NEDERLAND RESPORTER TV interactief concept mobiel tv online social NIEUW resporter Resporter Opgericht augustus 2012 RESPORTER: ALTIJD, OVERAL, #AMATEURVOETBAL

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Kies je kernwaarden De eerste stap die je moet nemen om je concept in kaart te brengen, is kijken waar jij en je team goed in zijn. Waar ligt jullie kracht? Wat vinden

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film.

Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film. Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film. Leuk! We gaan samen een film maken, maar wat houdt dat precies in? Hieronder staan de verschillende stappen van het maken van een film beschreven. Zo

Nadere informatie

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik let op (onopvallende) details en voeg details toe aan eerdere ideeën Ik zie meerdere denkrichtingen en verander flexibel van denkrichting

Nadere informatie

Opdracht Stop kindersekstoerisme

Opdracht Stop kindersekstoerisme Opdracht Stop kindersekstoerisme Opdracht voor 4 personen MBO Toerisme ECPAT Nederland ECPAT wereldwijd actief ter bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting ECPAT Nederland - Postbus 11103-2301

Nadere informatie

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren Ada van Dalen Wat is W&T? W&T is je eigen leven W&T: geen vak maar een benadering De commissie wil onderstrepen dat wetenschap en technologie in haar ogen géén

Nadere informatie

IN 7 STAPPEN EFFECTIEF BRAINSTORMEN BRAINSTORMEN. Angelique Wittenbernds BrainStorm-Company. Van Dromen naar Creeeren

IN 7 STAPPEN EFFECTIEF BRAINSTORMEN BRAINSTORMEN. Angelique Wittenbernds BrainStorm-Company. Van Dromen naar Creeeren IN 7 STAPPEN EFFECTIEF BRAINSTORMEN Ik help ondernemers van dromen naar creëren, ik geef jou als ondernemer het resultaat dat je keuzes kunt maken en deze keuzes gaat implementeren. Na het toepassen van

Nadere informatie

EEN BRIEFING SCHRIJVEN DIE OOK ECHT CREATIVITEIT OPLEVERT?

EEN BRIEFING SCHRIJVEN DIE OOK ECHT CREATIVITEIT OPLEVERT? EEN BRIEFING SCHRIJVEN DIE OOK ECHT CREATIVITEIT OPLEVERT? Strategie Concept Creatie 10 handige stappen waar je elke conceptklus mee kunt starten! Hoe goed, scherp en speels een creatief van je afdeling

Nadere informatie

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken.

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken. Creatief denken Het flexibel kunnen inspelen op nieuwe omstandigheden. Associëren, brainstormen en het bedenken van nieuwe originele dingen en originele oplossingen voor problemen. Analytisch denken Het

Nadere informatie

Let s Ynnovate! Let s Ynnovate! LET S YNNOVATE! OVER FLEUR & ESTHER FLEUR PULLEN & ESTHER VAN DER STORM

Let s Ynnovate! Let s Ynnovate! LET S YNNOVATE! OVER FLEUR & ESTHER FLEUR PULLEN & ESTHER VAN DER STORM LET S YNNOVATE! Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg, riep Einstein al een dikke eeuw geleden. Wil je innoveren, dan zul je uit je routine moeten stappen. Maar hoe kun je succesvol

Nadere informatie

3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN

3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN 3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN WAT IS HET? De 3M Science Challenge is een wedstrijd voor leerlingen van middelbare scholen scholen die draait om creativiteit, vindingrijkheid en innovatie. OPDRACHT

Nadere informatie

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid SWOT Werkblad 1 Sterke punten Sterke punten 1.Omgevingsgericht heid 2. Vermogen tot groei en vernieuwing Voorbeelden Ik ben echt iemand die midden in de maatschappij staat. Ik heb veel interesses binnen

Nadere informatie

Essay Project Interactieve Multimedia Tom Tol Groep: 23

Essay Project Interactieve Multimedia Tom Tol Groep: 23 Essay Project Interactieve Multimedia Tom Tol Groep: 23 Het doel van project interactieve multimedia is om een interactieve video te maken met als thema het leveren van negatieve feedback aan anderen.

Nadere informatie

Algemene Informatie. 3 leerlijnen

Algemene Informatie. 3 leerlijnen 2 0 1 2 Algemene Informatie Buro Beeldwerk is voor iedereen die vanuit zijn vakgebied met vormgeving en creativiteit te maken heeft. De minor is een creatief lab waarin mensen vanuit verschillende disciplines

Nadere informatie

INLEIDING My community Het kiezen van een geschikt platform Twitter Facebook Conclusie Facebook pagina en Facebook groep Facebook pagina

INLEIDING My community Het kiezen van een geschikt platform Twitter Facebook Conclusie Facebook pagina en Facebook groep Facebook pagina 2 INLEIDING My community 4 Het kiezen van een geschikt platform 4 Twitter 4 Facebook 5 Conclusie 5 Facebook pagina en Facebook groep Facebook pagina 5 Facebook groep 6 Verschillen tussen Facebook pagina

Nadere informatie

Tijdzones. geschiedenis. In dit thema verdiepen kinderen zich in een van de tijdvakken. onderstaand filmpje bekijken over het maken van een digitale

Tijdzones. geschiedenis. In dit thema verdiepen kinderen zich in een van de tijdvakken. onderstaand filmpje bekijken over het maken van een digitale geschiedenis Tijdzones Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Tijdlijn In dit thema kiezen de kinderen een tijdvak uit om zich verder in te verdiepen. Voor dit tijdvak staat de volgende hogere

Nadere informatie

De 6 Friesland College-competenties.

De 6 Friesland College-competenties. De 6 Friesland College-competenties. Het vermogen om met een open enthousiaste houding nieuwe dingen aan te pakken. Het vermogen jezelf steeds beter te leren kennen. Het vermogen om in te schatten in welke

Nadere informatie

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal:

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal: Natuur & Techniek het broeikaseffect Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Broeikaseffect In deze les staan de volgende hogere- orde denkvragen centraal: 1. Hoe zou je het broeikaseffect kunnen

Nadere informatie

De Romeinen in nederland

De Romeinen in nederland geschiedenis De Romeinen in nederland Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: De Romeinen in Nederland Introduceren thema De Romeinen in Nederland In dit thema staan

Nadere informatie

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO!

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! INHOUDSOPGAVE STARTFASE VOORAF - IS HET EEN ONDERWERP VOOR CREATIVITEIT? - ANALYSEVRAGEN - BRIEFING MET PROBLEEMEIGENAAR DE CREATIEVE SESSIE - SPELREGELS

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij films Films en auteursrecht De bioscoopfilm is net afgelopen en je blijft nog even zitten om de aftiteling van de film te bekijken. Dat duurt lang zeg. Zoveel namen. Hebben al

Nadere informatie

Tijd voor creativiteit

Tijd voor creativiteit Tijd voor creativiteit 7/2/2015 Tijd voor creativiteit De beste ideeën ontstaan: 63% Onder de douche, in bad, op de toilet 51% In bed: in slaap vallen, dromen, ontwaken 42% Onderweg: auto, fiets, file

Nadere informatie

APPLE VIDEO BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? Video met Apple in het onderwijs

APPLE VIDEO BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? Video met Apple in het onderwijs BESCHRIJVING APPLE VIDEO Wat is het? Een ipod nano is een muziekspeler (mp3) met daarin ook een videocamera. De filmpjes die hiermee gemaakt worden, kunnen op allerlei computers bewerkt worden. In dit

Nadere informatie

Werkplan vakverdieping kunstvakken

Werkplan vakverdieping kunstvakken Werkplan vakverdieping kunstvakken 2012-2013 algemene gegevens Naam: Klas: Nanda ten Have VR3C Gekozen vakverdieping: Beeldend onderwijs Persoonlijke leerdoel gekoppeld aan de vakcompetenties of gericht

Nadere informatie

Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep

Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep (versie mei 2012) FUNCTIONERINGSGESPREK leraar basisonderwijs (LA) Naam: Geboortedatum: Huidige school: Leidinggevende: Huidige functie: Datum vorig gesprek:

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Media en creativiteit

Media en creativiteit Media en creativiteit Medmec01-1 Hoe vertel ik dit thuis. Med Med betekent: Mediabreed Deze module wordt gegeven aan alle opleidingen van het mediacluster van cmi: CMD - Communicatie en Media Design CDM

Nadere informatie

Nationale theedrinkdag 2013

Nationale theedrinkdag 2013 Nationale theedrinkdag 2013 Stefan van de Weijer Samengewerkt met: Sharon van Besouw Reclamebureau Weijer en Besouw, bestaat uit Stefan van de Weijer en Sharon van Besouw. Wij zijn een ontwerpteam wat

Nadere informatie

Programma. voor de pauze Kader - Cross media conceptontwikkeling: het proces

Programma. voor de pauze Kader - Cross media conceptontwikkeling: het proces Programma voor de pauze Kader - Cross media conceptontwikkeling: het proces Vragenrondje na de pauze Analyse - Innovatie, creativiteit, coördinatie, implementatie [wat wil je bereiken met cross media?]

Nadere informatie

Hieronder worden enkele creatieve technieken beschreven aan de hand van fictieve cases.

Hieronder worden enkele creatieve technieken beschreven aan de hand van fictieve cases. Creatieve technieken Dit document biedt je een leidraad om te komen tot creativiteit, namelijk door het doorbreken van vastgestelde denkpatronen. Om je op weg te helpen, beschrijven we enkele creatieve

Nadere informatie

Juryrapport. Gemeente(n): Rotterdam. Omroep: Stichting OPEN Rotterdam. Inzendcategorie: radio. Programmanaam: 010nu

Juryrapport. Gemeente(n): Rotterdam. Omroep: Stichting OPEN Rotterdam. Inzendcategorie: radio. Programmanaam: 010nu Juryrapport Gemeente(n): Rotterdam Omroep: Stichting OPEN Rotterdam Inzendcategorie: radio Programmanaam: 010nu Programmabeschrijving: INZENDING CATEGORIE NIEUWS EN ACTUALITEITEN: 010nu - dagelijks magazine

Nadere informatie

Analyse document. Motion Graphic. Naam: Fabio D Apice student nummer: Docent:Bart Dijkman Datum: Klas: CAVI B

Analyse document. Motion Graphic. Naam: Fabio D Apice student nummer: Docent:Bart Dijkman Datum: Klas: CAVI B Analyse document Motion Graphic Naam: Fabio D Apice student nummer: 512466 Docent:Bart Dijkman Datum: 26-02-14 Klas: CAVI B INHOUDSOPGAVE Inleiding Onderwerp Doel opdracht Kwaliteitseisen Gebruikers/ kijkers

Nadere informatie

Leven lang lef! RSZK/Kempenlef

Leven lang lef! RSZK/Kempenlef Leven lang lef! Mensen worden steeds ouder. Er komen dus steeds meer ouderen (65+) bij. Dit noemen we vergrijzing. Vroeger gingen ouderen in een bejaardenhuis of verzorgingshuis wonen. Deze huizen bestaan

Nadere informatie

21ste-eeuwse vaardigheden:

21ste-eeuwse vaardigheden: INLEIDING 21ste-eeuwse vaardigheden Het helpen ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden bij studenten vraagt het nodige van docenten. Zowel qua werkvormen als begeleiding. In hoeverre neem je een voorbeeldrol

Nadere informatie

TIPS en een concreet STAPPENPLAN

TIPS en een concreet STAPPENPLAN TIPS en een concreet STAPPENPLAN Hoe je als ondernemer FOCUS houdt en direct vooruitgang boekt. Hoe zorg je ervoor dat je zonder extra inspanning toch ontzettend veel realiseert en je zeer voldaan gaat

Nadere informatie

Rondom Rekenen VO/MBO. Op weg naar topdocenten rekenen mbo. Thema 1: De eigenheid van de mbo-student Een mbo-leerling heeft geen achterstand rekenen

Rondom Rekenen VO/MBO. Op weg naar topdocenten rekenen mbo. Thema 1: De eigenheid van de mbo-student Een mbo-leerling heeft geen achterstand rekenen Rondom Rekenen VO/MBO Op weg naar topdocenten rekenen mbo Thema 1: De eigenheid van de mbo-student Een mbo-leerling heeft geen achterstand rekenen + (inspireert me tot actie) * Dit wil ik bespreken! *

Nadere informatie

De nationale sportweek is onderdeel van de Europese week van de sport

De nationale sportweek is onderdeel van de Europese week van de sport De nationale sportweek is onderdeel van de Europese week van de sport Introductie Ga jij actief aan de slag met Social Media en de Nationale Sportweek, maar weet je nog niet precies hoe je dit moet aanpakken?

Nadere informatie

Creatief denken! Klaar voor de 21 e Suzanne Verheijden

Creatief denken! Klaar voor de 21 e Suzanne Verheijden Creatief denken! Klaar voor de 21 e eeuw! @ Suzanne Verheijden Twitter: @Suusnijmegen Even voorstellen Suzanne Verheijden Ondernemer Buro StrakZ (voor de toekomst van Zorg) Strategisch Innovatie-adviseur

Nadere informatie

HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI

HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI Inleiding Ontwerpen CMTONT01-1 Aantal studiepunten: 2 Modulebeheerder: Rob Zoeteweij Modulebeschrijving 3 1. Algemene omschrijving 4 1.1. Inleiding 4 1.2. Relatie met andere

Nadere informatie

Kader voor ontwikkeling - Denkvaardigheden

Kader voor ontwikkeling - Denkvaardigheden Kader voor ontwikkeling - Denkvaardigheden Denken over denken Denken over denken - Onderbouw O: Ik geef sterke punten van mijn aanpak/uitwerking aan -19-0 O: Ik geef verbeterpunten van mijn aanpak/uitwerking

Nadere informatie

Creatief denken. (Leer denken buiten de gebaande paden) Specialisatietraining

Creatief denken. (Leer denken buiten de gebaande paden) Specialisatietraining Creatief denken (Leer denken buiten de gebaande paden) Specialisatietraining Creatief denken leer denken buiten de gebaande paden Introductie U zit in de OR of in een commissie van de OR en u bent niet

Nadere informatie

Level 5 OPDRACHTGEVER

Level 5 OPDRACHTGEVER Vragen over de opdracht Stel ze dan eerst aan je docent. Als hij/zij jullie Vragen over de Eureka!Day Mail deze naar: info@eurekacup.nl START OPDRACHTGEVER OPDRACHT AANPAK MEER... OPDRACHTGEVER Je loopt,

Nadere informatie

The undercover games - Politie Nederland Leerjaar 3, schooljaar

The undercover games - Politie Nederland Leerjaar 3, schooljaar The undercover games - Politie Nederland Leerjaar 3, schooljaar 2017-2018 1. De opdrachtgever Wat doet de Politie Nederland? Politie Nederland is een organisatie die garant staat voor orde en handhaving

Nadere informatie

1 Project De Corporate Story

1 Project De Corporate Story 1 Project De Auteur: René Boonstra 1.1 Inleiding Storytelling is geen ingewikkeld proces is. Door op een slimme manier om te gaan met content en mediakanalen en daarnaast vooral je organisatie authentiek

Nadere informatie

Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1

Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1 Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1 De leerlingen gaan in groepjes aan de slag om uit te rekenen hoeveel een schoolreisje kost. Ze gebruiken hierbij een computer om prijzen op te kunnen zoeken

Nadere informatie

EEN OPEN DAG BEZOEKEN

EEN OPEN DAG BEZOEKEN Activiteit voor in de les: EEN BEZOEKEN Middels dit document wil De Haagse Hogeschool de aankomende studenten tools geven om zich goed voor te bereiden op hun studiekeuze via het bezoeken van een Open

Nadere informatie

Initiatiefase fase 1 Initiatie betekent met iets beginnen of iets opstarten.

Initiatiefase fase 1 Initiatie betekent met iets beginnen of iets opstarten. Initiatiefase fase 1 Initiatie betekent met iets beginnen of iets opstarten. Daar gaat het in deze fase om. Het is de eerste stap van je project. Daarom is dit een denkfase: je begint met het nadenken

Nadere informatie

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken.

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. welkom Binnen een co-creatie ontwikkel je samen met een leerkracht een antwoord op de vraag van de school vanuit

Nadere informatie

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT Anouk Nooteboom Hand-out Cultuurhelden Delft Werkvormen creatief proces & passende vragen In dit document zijn een aantal werkvormen te vinden die toe te passen zijn binnen het creatief proces. Bij de

Nadere informatie

de koude oorlog geschiedenis Tijdens de Koude Oorlog stonden er twee grote machtsblokken kinderen. Maak dan gebruik van het werkboekje (zie bijlage).

de koude oorlog geschiedenis Tijdens de Koude Oorlog stonden er twee grote machtsblokken kinderen. Maak dan gebruik van het werkboekje (zie bijlage). geschiedenis de koude oorlog Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Koude Oorlog In dit thema staat de volgende hogere orde denkvraag centraal: Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen

Nadere informatie

Media Outlook 2 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI CDMMOU02-2. Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt. Goedgekeurd door:

Media Outlook 2 HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI CDMMOU02-2. Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt. Goedgekeurd door: HOGESCHOOL ROTTERDAM / CMI Media Outlook 2 CDMMOU02-2 Aantal studiepunten:2 Modulebeheerder: Ayman van Bregt Goedgekeurd door: (namens curriculumcommissie) Datum: MARKETING MET INTERACTIEVE MEDIA 6-5 -

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

Voorlezen en vertellen - ROC 4. Voorlezen en vertellen ROC 4

Voorlezen en vertellen - ROC 4. Voorlezen en vertellen ROC 4 Voorlezen en vertellen ROC 4 135 136 Voorlezen en vertellen - ROC 4 1. Interactief voorlezen Waar gaat het over? Tijdens je stage heb je vast wel eens een juf zien voorlezen aan de klas. Tijdens het voorlezen

Nadere informatie

Waar liggen je kansen online?

Waar liggen je kansen online? Waar liggen je kansen online? Onderzoek het, kijk naar je doelgroep De essentie van een goede online strategie is het aanbieden en creëren van relevante informatie en die informatie op het juiste moment

Nadere informatie

Media & Creativiteit Herfst week 5

Media & Creativiteit Herfst week 5 Media & Creativiteit Herfst week 5 Agenda Divergeren versus convergeren Mr Bean Deviator van de week: Vooronderstellingen (p. 156) Storyboarding: een toelichting Huiswerk Divergentie en convergentie Twee

Nadere informatie

TWEEDETAALVERWERVING EN NT2-DIDACTIEK

TWEEDETAALVERWERVING EN NT2-DIDACTIEK TWEEDETAALVERWERVING EN NT2-DIDACTIEK AZC Dronten 2016-2017 Bijeenkomst 1 Lies.Alons@itta.uva.nl 1 ONDERWERPEN Scholing 2016-2017 De context van tweedetaalverwerving Didactiek in de NT2-les De praktijkopdracht

Nadere informatie

Plan van aanpak. Project WNF. CMD Neelke Laarakker Laura Hellegers

Plan van aanpak. Project WNF. CMD Neelke Laarakker Laura Hellegers Plan van aanpak NDD periode - B Maaike Janssen - 1598513 Marc Gooris - 1605893 CMD 2014-2015 Neelke Laarakker - 1602659 Laura Hellegers - 1603189 Inhoudsopgave Wie zijn wij Achtergrond Uitgangspunten Onderzoeksvragen

Nadere informatie

kinderrechten Aardrijkskunde kinderrechten gehoord? Met welke kinderrechten hebben zij te

kinderrechten Aardrijkskunde kinderrechten gehoord? Met welke kinderrechten hebben zij te Aardrijkskunde kinderrechten Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Kinderrechten In dit thema staat de volgende hogere orde denkvraag centraal: Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen

Nadere informatie

Training Klantbeleving

Training Klantbeleving Training Klantbeleving Klantbeleving: voeg waarde toe en verwonder Betalen voor de verzending van je online bestelling? Een week wachten tot je de offerte in je mailbox vindt? Daar nemen klanten geen genoegen

Nadere informatie

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM In het FLL World Class SM Project zal jullie team: Een onderwerp kiezen waar jullie enthousiast over zijn of altijd al meer over hebben willen weten. Een innovatieve oplossing

Nadere informatie

De Businesscase Light

De Businesscase Light De Businesscase Light Instrument om de kansen voor verbeteringen en innovatie in de dagelijkse zorg thuis in te schatten en in te voeren De Businesscase Light is een instrument om de kansen en de sterke

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Digispel van het profiel D&P vmbo beroepsgericht

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Digispel van het profiel D&P vmbo beroepsgericht Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Digispel van het profiel D&P vmbo beroepsgericht Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schooleamenbank vmbo voor dit profiel. De

Nadere informatie

Projectkosten ophalen met fondsenwerving

Projectkosten ophalen met fondsenwerving Projectkosten ophalen met fondsenwerving Het is soms ook best duur om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland, of stage te lopen over de grens. Voor Local Dreamers, en voor onze Ecuadoriaanse partnerorganisaties,

Nadere informatie

INSTAGRAM GIDS VOOR KAPSALONS. Tijd nodig om te creëren 1/5 Snel en gemakkelijk op te zetten.

INSTAGRAM GIDS VOOR KAPSALONS. Tijd nodig om te creëren 1/5 Snel en gemakkelijk op te zetten. INSTAGRAM GIDS VOOR KAPSALONS Tijd nodig om te creëren 1/5 Snel en gemakkelijk op te zetten. Tijd nodig om te beheren 3/5 Het is nodig om uw Instagram profiel regelmatig na te kijken. Wat is Instagram?

Nadere informatie

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Training Coachvaardigheden Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Veel professionals doen tijdens hun carrière een beroep op een coach. Soms omdat ze vastgelopen zijn en niet weten welke

Nadere informatie

1. Veerkracht: wat? Hoe? 2. Brainstorm veerkracht verhogen

1. Veerkracht: wat? Hoe? 2. Brainstorm veerkracht verhogen 1. Veerkracht: wat? Hoe? 2. Brainstorm veerkracht verhogen Veerkracht en weerbaarheid wat? - Weerbaarheid = opkomen voor jezelf zonder daarbij een ander te schaden - Het zelfvertrouwen is belangrijk voor

Nadere informatie

1. Management samenvatting

1. Management samenvatting Voorwoord Het plan van aanpak dat hier zal worden weergegeven is een voorbereiding op de ontwikkelingen van het project voor ICT en Media Design van Semester 6. Hierin gaan wij in een groep van 5 studenten

Nadere informatie

Reflectie. Werkplekleren. EM2X0 Gonny Schellings

Reflectie. Werkplekleren. EM2X0 Gonny Schellings Reflectie Werkplekleren EM2X0 Gonny Schellings g.l.m.schellings@tue.nl 26-09-2018 Doelstellingen van deze bijeenkomst: - Wat weet je na deze bijeenkomst? - Wat kan je na deze bijeenkomst? 2 EM2X0: Reflecteren

Nadere informatie

1. Een ondernemingsplan ontwikkelen

1. Een ondernemingsplan ontwikkelen 1. Een ondernemingsplan ontwikkelen Voordat je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, is het zinvol om je plannen op papier te zetten. Jouw ondernemingsplan is eigenlijk een plan van aanpak. Je geeft

Nadere informatie

Training Persoonlijke Effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit Training Persoonlijke Effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog:

Tweede wereldoorlog: geschiedenis Tweede wereldoorlog: Een bekende Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Tweede Wereldoorlog: een bekende Introduceren thema Tweede Wereldoorlog: een bekende

Nadere informatie

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Kom op, trek je jas aan. 't Is tijd dat er een stap wordt gezet. In regen en zonnestralen.

Nadere informatie

Een uitvinding hoeft niet alleen je eigen leven een stukje makkelijker te maken, denk ook aan de wereldproblemen

Een uitvinding hoeft niet alleen je eigen leven een stukje makkelijker te maken, denk ook aan de wereldproblemen Wat is jouw uitvinders naam? INTRODUCTIE Als je dit boekje in handen hebt, ben je waarschijnlijk iemand die al een uitvinding heeft bedacht en daarmee de wereld gaat veranderen voor jezelf en anderen,

Nadere informatie

De bruistablet. Creatief zoeken naar

De bruistablet. Creatief zoeken naar De bruistablet Creatief zoeken naar sprankelende oplossingen Op de jeugddienst word je dagdagelijks geconfronteerd met kleine en/of grote problemen, vraagstukken, uitdagingen die een antwoord van je vragen.

Nadere informatie

Crossmediaformat. Situatie

Crossmediaformat. Situatie Crossmediaformat Situatie Crossmedia is bijna een toverwoord geworden voor spannende en innovatieve communicatie. Wanneer je ook de vakliteratuur leest dan merk je dat bureaus en klanten continu op zoek

Nadere informatie

TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN

TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN Introductie Weet jij al wat voor activiteit jij organiseert voor het proefsporten? In dit hoofdstuk helpen we je hiermee op weg. We bieden je een handig

Nadere informatie

21 september MEDMEC01- les 4

21 september MEDMEC01- les 4 21 september MEDMEC01- les 4 Mail: J.VOGT@HR.NL Wiki: http://startpagina.cmd.hro.nl - vakgroep: Media en creativiteit - jaar 1 VT, modulewijzer Docent pagina: alle dia s van de afgelopen les + huiswerk

Nadere informatie

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Elevator pitch Elevator pitch, laat van je horen Hoe vertel jij krachtig over jezelf in zestig seconden? Sta jij te haperen op een netwerkborrel? Spring je van de hak op de tak tijdens een zakenlunch?

Nadere informatie

De Innovator. Creatief Denken & Innovatie. Training Creatief Denken & Innovatie van Individueel tot In-Company

De Innovator. Creatief Denken & Innovatie. Training Creatief Denken & Innovatie van Individueel tot In-Company De Innovator Creatief Denken & Innovatie Training Creatief Denken & Innovatie van Individueel tot In-Company de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Creativiteit & Innovatie In de wereld van vandaag

Nadere informatie