Kennispresentatie groep 4 - Fludism. David Hutten, Jonathan Marchal & Bas van Agten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kennispresentatie groep 4 - Fludism. David Hutten, Jonathan Marchal & Bas van Agten"

Transcriptie

1 Kennispresentatie groep 4 - Fludism David Hutten, Jonathan Marchal & Bas van Agten

2 Intro Tegenwoordig hebben we steeds meer apparaten om websites te bereiken. Het ideale hieraan is dat er altijd wel een optie is om naar een website te browsen, zowel thuis als onderweg. Echter is hierbij ook een dilemma ontstaan. De resoluties en formaten van de schermen zijn steeds meer gaan variëren. En de komst van touchscreen navigatie heeft het hier ook niet makkelijker op gemaakt. Hierdoor werden er problemen ondervonden over de weergave van websites. Sites die niet paste of te klein werden, maar ook website die niet goed weergegeven werden op de schermen. In het begin werd het geaccepteerd en creëerde de grote namen vaak een mobiel platform of een mobiele website om het beter bereikbaar te maken. Om dit probleem op te lossen zijn ontwerpers en developers met het volgende gekomen.

3 Fluidism Wat dit inhoudt is eigenlijk dat een website zich vloeiend aanpast aan de resolutie waarin de site getoond wordt. Dit doet het doormiddel van het aanpassen van de content elementen binnen een site. Zo zorg je er zo voor dat je website altijd gevuld is met content en je geen last meer hebt van enorme witruimtes aan de zijkanten en scrollen van links naar rechts. Als deze techniek goed uitgevoerd wordt zorgt het er ook voor dat een website gebruiksvriendelijker wordt en beter bereikbaar is.

4 Fixed vs Fluid Om het verschil tussen Fixed en Fluid design beter te illustreren zal ik aan de hand van deze afbeeldingen uitleggen wat het verschil is. Bij fixed design zijn alle elementen bij alle schermresoluties altijd exact dezelfde grootte. Dit wordt uitgedrukt in pixels. Bij Fluid design wordt de grootte van een element bepaald in percentages en is deze dus verschillend per resolutie.

5 Termen Fluidism is eigenlijk de overkoepelende namen van een paar andere noemers. Dit zijn de volgende: Liquid design Liquid design is het feit dat de wrappers zich aanpassen in een bepaald percentage zonder hierin grenzen te hebben. Dus de wrappers blijven op hun plaats, maar de groei van deze wrappers is niet beperkt. Elastic design Dit is eigenlijk het zelfde als liquid, maar hierin zijn er bepaalde grenzen vast gesteld. Dus als de resolutie groter wordt dan een bepaalde verhouding stopt het met groeien of krimpen. Hierdoor heb je meer controle over de compositie en zullen er minder fouten optreden. Responsive design Bij Responsive design wordt de content verplaats van plek. Dit gebeurt meestal door een grid systeem. Als de vakken dan niet meer naast elkaar passen wordt de indeling ervan verandert. Dit houdt meestal in dat het onder elkaar wordt geplaats. Maar het kan ook zijn dat sommige elementen gewoon verdwijnen als het te klein wordt. Dit zijn meestal afbeeldingen of videoplayers. Combinatie Maar in de meeste gevallen zal je tegenwoordig een combinatie van deze begrippen binnen een site vinden. Dit is meestal de combinatie tussen elastic en responsive. Hierbij groeit het grid aan de hand van de resolutie en bij bepaalde waarde wordt de website heringedeeld. Hiermee heb je de meeste controle over wat de gebruiker te zien krijgt op een visueel aantrekkelijke manier.

6 Voordelen - Het kan gebruiksvriendelijker zijn omdat het zich aanpast aan de gebruiksbehoefte. - De hoeveelheid extra witruimte is tussen de verschillende browsers en schermen hetzelfde, wat visueel aantrekkelijker kan zijn. - Als het goed ontworpen is dan kan het de horizontale scroll bar weghalen uit lagere resolutie schermen. - Het past zich aan, aan de schermresolutie. - Bij juiste toepassing responsive kan de zelfde site makkelijker als mobiele site fungeren door langwerpige navigatie. - Geen noodzaak voor meerdere websites.

7 Nadelen - De ontwerper heeft minder controle over wat de gebruiker ziet en kan hierdoor opmaak problemen over het hoofd zien. - Afbeelding en video moet mogelijk op verschillende breedtes gezet worden om op elk scherm goed uit te komen. - Met enorm hoge resoluties, kan er een te kort aan content ontstaan op het scherm. Wat het visueel minder aantrekkelijk maakt. (liquid design, geen elastic) - Werkt niet goed met gecompliceerde visuele websites. - Als het niet goed toegepast wordt kunnen er visueel onaantrekkelijke situaties ontstaan. - Is meestal meer werk om te creëren dan fixed.

8 Onderzoek Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat in het eerste kwartaal van 2012 bezat 34%(2010)> 56 procent van de Nederlanders een smartphone en al 17% van de Nederlanders zouden inmiddels een tablet gebruiken. Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Intomart GfK. En 40% procent van de televisies is een smart tv. De designwereld is in korte tijd enorm veel veranderingen doorgegaan en zal altijd blijven veranderen. Aan ons als UXD om mee te gaan met deze veranderingen en ons aan te passen aan de ontwikkelingen. Fluid-design is enorm in ontwikkeling omdat er moet worden vormgegeven voor de tablets, smartphones en smarttvs. Er komen steeds meer mensen die websites bekijken op een van deze apparaten en daarom is het voor ons van belang om aan deze stijgende behoefte te voorzien.

9 Barack Obama Een goed voorbeeld van een website die uitstekend gebruik heeft maakt van fluid design is de website van de campagne die Barrack Obama voert. De website is vormgegeven voor PC, tablet en smartphone en komt op elke pagina op zijn eigen manier tot zijn recht. Doordat de containerstructuur wordt aangepast aan de hand van welke resolutie je apparaat is. En elementen zijn zo vormgegeven dat de website gemakkelijk navigeerbaar blijff, afhankelijk van welk apparaat je gebruikt. Je ziet dat je met fluid-design het beste uit je apparaat haalt en de beste User-Experience creëert.

10 Fork.com Steeds meer websites maken gebruik van fluid design, designers zien steeds meer het voordeel voor het designen van fluid desginwebsites. Daar tegenover staat natuurlijk het ouderwetse fixedvormgeven, wanneer je op deze manier naar je pagina s kijkt op bijvoorbeeld je smartphone. Laad de pagina langzaam, past de website zijn resolutie niet aan en maakt het geen gebruik van de mogelijkheden die je hebt op een smartphone of een tablet, waarmee je met je vinger navigeert in plaats van je muis/pentablet. De toekomst ligt uiteraard in fluid-design en vormgeven op de fixed manier is tegenwoordig eigenlijk not done.

11 Patterns Responsive design is geen techniek maar een samenraapsel van verschillende technieken. Die je samen kunt gebruiken om een flexibele website te presenteren. Responsive en fluid design is niet alleen je resolutie en container structuur aanpassen aan je apparaat. Er zijn technieken die we ook al op school eerder hebben besproken die toegepast worden. Luke Wroblewski(LukeW is an internationally recognized digital product leader who has designed or contributed to software used by more than 700 million people worldwide. Luke is the author of three popular Web design books (Mobile First,Web Form Design & Site-Seeing: A Visual Approach to Web Usability) ) schrijft op zijn in een artikel op zijn website over Off Canvas. Er is veel variëteit op het gebied van responsive design lauyout patterns, er zijn daarbij ondertussen ook al wat typische standaarden ontwikkeld/ontstaan. De meeste fluiddesign proberen alles verticaal op de kleine schermpjes van een smartphone te krijgen. Maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de ruimte die buiten het scherm valt van wat je ziet. Dit pattern zorgt ervoor dat je heleboel extra ruimte creëert voor het kleine schermpje dat je smartphone heeft. We zouden onszelf limiteren als we ons beperken tot het vormgeven van het scherm dat we zien. Er is altijd meer ruimte off-screen! Zoals het plaatje hiernaast laat zien bevind content zich hier buiten het zichtbare scherm. Het houdt content of bijvoorbeeld navigatie buiten het scherm tot het moment dat de gebruiker de content nodig heeft en oproept.

12 Facebook Dit patroon wordt al slim toegepast op verschillende mobiele websites neem bijvoorbeeld Facebook die slim gebruik maakt van dit off-screen pattern. Ze houden de navigatie buiten beeld totdat de gebruiker dit element oproept. Ook de website van Barack Obama maakt hier van gebruik.

13 Bottom-nav Dit pattern zorgt er simpelweg voor dat je navigatie naar de footer van je mobiele scherm gaat. Dit is voor een website niet handig maar voor een mobiele website erg handig. Bij een mobiele site is het prima om je ruimte onderaan een pagina te gebruiken voor de navigatie. Naar beneden scrollen is een natuurlijke beweging die bij een mobiele site zeer gewoon is. Een nadeel hieraan is dat de gebruiker de navigatie niet direct bij de hand is en de gebruiker misschien moet gaan zoeken.

14 Keith Dawson Keith Dawson vertelt in zijn quote dat webdesign al erg ver is en er al veel bestaat. Het wiel hoeft niet telkens opnieuw uitgevonden te worden maar kan prima herbruikt worden.

15 Ethan & John Nu jullie weten wat Fluid design allemaal inhoud ga ik wat dieper in op de mogelijkheden van Fluid Design voor de ontwerpers en bouwers. Dit doe ik aan de hand van de expertise van Ethan Marcotte en John Allsopp. Ik zal eerst even wat vertellen over deze professionals. Beide heren zitten al lang in het webdesign circuit. Ze ontwerpen en bouwen websites en hebben beide een passie voor css, wat aan de basis ligt van het fluid design. Met deze passie en jarenlange ervaring hebben ze een leidersfunctie verworven binnen de wereld van fluid-/responsivedesign. De kennis die ze hebben over dit onderwerp verspreiden ze door middel van lezingen, het houden van seminars en schrijven via digitale en geprinte media.

16 Ethan Marcotte Ethan heeft een eigen blog, de Unstoppable Robot Ninja waar hij regelmatig interessante artikelen post over webdesign. Ook kan hij op twitter gevolgd worden. Daarnaast heeft hij een aantal boeken geschreven waaronder Responsive Web Design. Dit boek schets een goed overzicht van de mogelijkheden binnen fluid design en is een goede basis voor designers die hieraan willen beginnen. Responsive Web Design van Ethan Marcotte ISBN

17 John Allsopp John Allsopp heeft net zoals Ethan een aantal artikelen geschreven over fluid web design en is erg nauw betrokken met de ontwikkeling van webdesign. Waar Ethan vooral bezig is met de mogelijkheden van het huidige Fluid Design, kijkt John meer naar de toekomst, wat er gaat komen, en waar de mogelijkheden liggen. Dit zet hij kracht bij als één van de oprichters van het in 2004 opgerichte Web Directions conference. Tijdens Web Directions komen leidende experts binnen de web industrie bij elkaar om trends en hun visie op deze wereld te delen.

18 TV versus radio John Allsopp legt Fluid Design uit aan de hand van een ouder voorbeeld van veranderingen in media. Hij verwijst naar de tijd van de TV die in het begin Radio with pictures werd genoemd. Hij legt dit op de volgende manier uit: Because radio required a voice over to describe what listeners couldn t see, early television drama often featured a voice over, describing what viewers could. Met andere woorden, op TV werd eenzelfde manier gebruikt voor het overbrengen van content die bekend was van de radio, maar door de mogelijkheden van het nieuwe medium was dit overbodig.

19 Web versus print En zo legt hij nu ook het medium print en web tegenover elkaar. Hierover zegt hij It s the tension between an existing medium, the printed page, and its child, the web. And it s time to really understand the relationship between the parent and the child, and to let the child go its own way in the world. Hiermee doelt John op het feit dat we nog veel te veel vasthouden aan een vaste grootte die komt uit het print tijdperk en de nieuwe mogelijkheden van het web moeten uitbuiten, oftewel het feit dat de weergave een dynamische grootte heeft. Artikel:

20 Fluid design Ethan legt uit dat bij het ontwerpen van Fluid Design met drie onderdelen rekening gehouden moet worden. Hij deelt het in in Fluid Grids, Flexible Images en Media Queries. Fluid Grids slaat op liquid of elastic design en betekent de elasticiteit van de content kaders op de website. Bij het ontwerpen kan rekening gehouden worden met de breedte en hoogte van deze elementen en de marges die het hanteert. Om dit flexibel te maken worden deze maten altijd in percentages uitgedrukt. Een content kader baseert zijn afmetingen dus op de grootte van de browser. Naast Fluid Grids kan de ontwerper zich ook bezig houden met flexible images. Net zoals de content kaders worden de maten van de afbeeldingen via percentages bepaald door de grootte van de browser. Met deze twee onderdelen heb je veel invloed op de rekbaarheid van de website. Fluid grids Flexible images Media Queries

21 Responsive design Met het laatste onderdeel dat Ethan aankaart heeft de ontwerper invloed op de responsiviteit van de website. Door middel van Media Queries kan je de volledige layout aanpassen aan verschillende groottes. Media Queries zijn gebaseerd op het aangeven van een bepaalde reikwijdte. In een Media Querie kan je de layout bepalen aan de hand van verschillende vormen van media types, maar ook minimale of maximale groottes van de browser. Hierbij wat voorbeelden van mogelijke screen handheld projection braille {...} Hier zie je hoe je per medium type de layout kan bepalen. Op de plek van de puntjes kan per medium de vormgeving van de elementen bepaald all and (min-width: 768px) handheld and (max-width: 480px) {...} Naast de layout bepalen per medium kan de reikwijdte van de Media Queries ook bepaald worden aan de hand van de breedte van de handheld and (min-device-width: 480px) and (orientation: landscape) {...} Ook zijn er nog andere options waarmee je de reikwijdte van de Media Queries kan bepalen waardoor je nog meer controle hebt over de responsiviteit van je website. Hier zullen in de toekomst alleen maar meer opties aan toegevoegd worden indien er meer mogelijk is en er meer variatie zal ontstaan in digitale weergave mogelijkheden.

22 Fluid sketching Met deze sheets kan je schetsend weergeven hoe elementen zich verhouden in verschillende groottes. Digitale Sketch sheets van Denise Jacob s: Analoog sketchbook:

23 Ter inspiratie Inspiratie wireframes van responsive layouts hoe de elementen zich verhouden tussen desktop en mobiel. responsivewireframes/#desktop

24 960 Joni Korpi ontwikkelde een dynamische versie van het oude 960 grid system (fixed layout) voor fluid web design en noemt dit het Golden Grid System. Paravel, een driemans web design bedrijf heeft ook een eigen dynamische grid gebaseerd op het oude 960 grid, genaamd foldy960. Er zijn nog tal van andere voorbeelden voor dynamische grids, waarvan er ook een heleboel gebaseerd zijn op het oude 960 grid.

25 Grid calculator Fluid Grids is een online calculator die aan de hand van wat ingevoerde gegevens een fluid based css voor je opmaakt.

26 Respond.js Niet alle oudere browsers supporten responsive designs. Scott Jehl heeft een javascriptje geschreven, genaamd respond.js die ervoor zorgt dat responsiviteit ook werkt op browsers die dit niet ondersteunen. Waaronder Internet Explorer 6 tot en met 8 en Firefox 3.

27 Screenfly Met screenfly kan je websites via een makkelijke manier op standaard groottes bekijken en testen. In dit programma zijn de standaard groottes voor computerschermen, tablets, smartphones en zelfs televisieschermen opgenomen.

28 Fluid toekomst Zoals ik al eerder zei is John erg gefocust op de toekomst van Fluid Design. Hij merkt dan ook op dat Fluid Design vooral gefocust is op kleinere resoluties dan de standaard. Het speelt vooral in op nieuwe mediums zoals tablets en smartphones die het aantal verschillende resoluties erg verhoogd. Echter raadt hij aan ontwerpers ook rekening te houden met grotere resoluties. Vaak wordt er nu nog een maximale breedte gehanteerd, maar ziet hij hierin ook een grote kans voor fluid design. Hij geeft als voorbeeld het medium tv die kan gaan voorzien in het gebruik van veel hogere resoluties dan nu gebruikelijk is.

29 A Dao of web design John schreef voor A list apart een artikel waarin hij oude chinese filosofie van Tao Te Ching gebruikte om verandering aan te geven binnen de webdesign. Zo ook de volgende geschrifte: A newborn is soft and tender, A crone, hard and stiff. Plants and animals, in life, are supple and succulent; In death, withered and dry. So softness and tenderness are attributes of life, And hardness and stiffness, attributes of death. Tao Te Ching; 76 Flexibility Artikel:

30 Stelling Fixed layouts zijn achterhaald en dienen niet meer gebruikt te worden. Fluiddesigns zijn de toekomst. Onze mening: Fixed designs zijn sneller en makkelijker te creëeren en dus automatisch goedkoper. Zodra je met statistieken kan aanwijzen dat er geen behoefte is aan een fluiddesign kan de kwestie geld of tijd een gegronde reden zijn om te kiezen voor een fixed layout. Echter, in deze tijd, met onze manier van media consumptie is dit scenario al bijna ondenkbaar geworden.

Responsive Design. Werkwijze en aanlevering Responsive Design. Mach3Builders

Responsive Design. Werkwijze en aanlevering Responsive Design. Mach3Builders Responsive Design Werkwijze en aanlevering Responsive Design Mach3Builders Introductie Door de explosieve stijging van het aantal soorten devices waarop websites bekeken kan worden, is het ontwerpen van

Nadere informatie

Documentatie WD32. Christine van Woensel M32

Documentatie WD32. Christine van Woensel M32 Documentatie WD32 Christine van Woensel M32 Ontwerpkeuzes per device resolutie Desktop (1025 1600px & 769 1024px): Tablet (481 768px): Smartphone (321 480px & tot 320px): Algemeen: Alle ontwerpen voor

Nadere informatie

Responsive & Adaptive

Responsive & Adaptive Responsive & Adaptive webdesign door online regisseur Snakeware versie 1.0 woensdag, 17 oktober 2012 Uitgebracht door: Auteurs: Snakeware Martiniplein 15e 8601 EG Sneek Dhr. Gerben Kuipers gerben@snakeware.nl

Nadere informatie

Informatietechnologie 1. Cascading Style Sheets. Responsive web design - Positioning. Kristof Michiels

Informatietechnologie 1. Cascading Style Sheets. Responsive web design - Positioning. Kristof Michiels Informatietechnologie 1 Cascading Style Sheets Responsive web design - Positioning Kristof Michiels In deze presentatie Wat is Responsive web design? Waarom belangrijk? Vloeiende layouts Media queries

Nadere informatie

Klik&Steen Dashboard. Wat zijn nou interessante statistieken bij websites?

Klik&Steen Dashboard. Wat zijn nou interessante statistieken bij websites? Klik&Steen Dashboard Wat zijn nou interessante statistieken bij websites? Inleiding Dit document dient als onderzoek naar de statistieken die interessant zijn om te laten zien in het dashboard van Klik&Steen.

Nadere informatie

02. Responsive Design

02. Responsive Design WHITEPAPER IN 5 MINUTEN J U L I 2 0 1 2 02. Responsive Design Introductie De wereld van schermen waarop je website wordt getoond, raakt in rap tempo versnipperd. Voorheen was het makkelijk: websites werden

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase Mobiel Datanose Op dit moment is mobiel datanose niet goed gedaan; je krijgt gewoon de site te zien zoals je het te zien krijgt op pc's of laptops. Maar vaak heb je het probleem dat je op je mobiel moet

Nadere informatie

1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE

1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE 1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE Het is een misvatting om te denken dat een webshop die ontwikkeld is als desktopsite, ook goed werkt voor mobiele gebruikers. Integendeel, je moet de website optimaliseren

Nadere informatie

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat.

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat. Stappenplan Een interface is in principe alles wat de communicatie tussen de gebruiker en de computer bepaalt of vorm geeft. Het is het deel van de website of webapplicatie dat de interactie met de gebruiker

Nadere informatie

STAGE VERSLAG LVB NETWORKS

STAGE VERSLAG LVB NETWORKS STAGE VERSLAG LVB NETWORKS Stagiair : Praktijkopleider : Stagebegeleider : Periode : Inlever Datum : Michael Scherpenisse Jeffrey van Draanen Bert de Boer 1 2 April, 2015 Opmerking Beoordeling stageverslag:

Nadere informatie

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES WHITEPAPER RESPONSIVE WEBSITES Wat is een Responsive website? Voordelen van een Responsive website? Hoe start je met een Responsive website? INTRODUCTIE Met het downloaden van deze whitepaper kunnen we

Nadere informatie

Hand-out Web Technologies, werkcollege 6 Alex Reuneker (a.reuneker@hhs.nl), 2012

Hand-out Web Technologies, werkcollege 6 Alex Reuneker (a.reuneker@hhs.nl), 2012 Hand-out Web Technologies, werkcollege 6 Alex Reuneker (a.reuneker@hhs.nl), 2012 1. Positie en flow Boxes, block-level en inline elements: Ieder HTML-element wordt, als het ware, als een omkaderd block-

Nadere informatie

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Second screen breekt definitief door Het aantal bezitters van ipads en andere tablets is per december 2011 gestegen tot 1.7 miljoen Nederlanders (14%

Nadere informatie

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Televisiekijken is een sociale activiteit.. Uit het kijkonderzoek blijkt dat heel vaak samen met het eigen gezin en gasten naar de televisie wordt gekeken.

Nadere informatie

Talk Nerdy To Me 16-05-2012 NHL. Responsive Webdesign. Maarten van de Voorde mr10.nl Jan-Wessel Hovingh waxle.com

Talk Nerdy To Me 16-05-2012 NHL. Responsive Webdesign. Maarten van de Voorde mr10.nl Jan-Wessel Hovingh waxle.com Talk Nerdy To Me 16-05-2012 NHL Responsive Webdesign Maarten van de Voorde mr10.nl Jan-Wessel Hovingh waxle.com 1.1 Waarom is webdesign voor mobiel gebruik onvermijdelijk? in 2010 was er 600% groei in

Nadere informatie

Checklist opmaken van een e-mail nieuwsbrief Sendt

Checklist opmaken van een e-mail nieuwsbrief Sendt sendt Checklist opmaken van een e-mail nieuwsbrief Sendt MailExpert BV Gouw 60 1441 CR Purmerend T 0299 316062 E info@mailexpert.nl W mailexpert.nl Sendt Gouw 60 1441 CR Purmerend T 0299 685572 E info@sendt.nl

Nadere informatie

Hoe bouw je een goede website/webshop?

Hoe bouw je een goede website/webshop? Hoe bouw je een goede website/webshop? Een website/blog zit zo in elkaar, maar om er dan een goede, mooie en succesvolle website van te maken is een tweede. Hierbij komt veel meer kijken dan dat men denkt.

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Deze voorwaarden zijn toepasbaar op alle websites gemaakt door The Fat Lady.

pagina 1 van 5 Deze voorwaarden zijn toepasbaar op alle websites gemaakt door The Fat Lady. pagina 1 van 5 Algemene Voorwaarden Website The Fat Lady 6 maart 2017 Algemene Voorwaarden Deze voorwaarden zijn toepasbaar op alle websites gemaakt door The Fat Lady. Wireframes Na de briefing door de

Nadere informatie

responsive design & merkbeleving Nils Vermeulen / Seminar

responsive design & merkbeleving Nils Vermeulen / Seminar responsive design & merkbeleving Nils Vermeulen / Seminar deze seminar 1. De vraagstelling 2. Responsive (web)design 3. Responsive identity 4. Toepassen onderzoek 5. Van responsive design naar styleguide

Nadere informatie

Deze week: - Bespreken 2 websites - kleur - MBTI - Opdracht wat moet er voor volgende week af zijn?

Deze week: - Bespreken 2 websites - kleur - MBTI - Opdracht wat moet er voor volgende week af zijn? Deze week: - Bespreken 2 websites - kleur - MBTI - Opdracht wat moet er voor volgende week af zijn? Vormgeving in relatie tot verschillende doelgroepen Hoe kun je mensen groeperen? oefening [ met z n

Nadere informatie

Beheers de MULTI SCHERMEN WERELD

Beheers de MULTI SCHERMEN WERELD Beheers de MULTI SCHERMEN WERELD BELANGRIJKE PUNTEN Wat is een Multi-Schermen website? De groeiende belangrijkheid van Multi-Schermen websites Wat Google aanbeveelt What Google vereist Maak van je bezoekers

Nadere informatie

MOBILE De mogelijkheden van mobile apps

MOBILE De mogelijkheden van mobile apps MOBILE De mogelijkheden van mobile apps Gemak dient de mens INHOUD Apps zorgen voor gebruikersgemak 2 The future is mobile 3 De groei van apps 4 Verwachting = nieuwe standaard 4 Van website naar mobiel

Nadere informatie

STRABRECHT COLLEGE WORDPRESS WEBSITE

STRABRECHT COLLEGE WORDPRESS WEBSITE STRABRECHT COLLEGE WORDPRESS WEBSITE Na het bekijken van de aangeleverde.psd bestanden, blijkt er nog veel onduidelijkheden over de functionaliteit van de website. Met name wat de elementen zijn en de

Nadere informatie

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Versie 2 07-12-2014 Opdracht deel B Inhoud Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Inhoudsopgave: Inleiding:... 3 Opdracht deel A Analyse... 3 Opdracht deel B Inhoud... 3 Opdracht deel C Website...

Nadere informatie

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 Inhoudsopgave 1.0 Inhoudsopgave 1 1.0 Inleiding 2 1.1 Algemeen 2 1.2 Mijn leerdoelen 2 2.0 Beschrijving leerdoel 2 3 2.1 Responsive 3 2.2 Up- to- date HTML&CSS

Nadere informatie

Nummer 2 - Februari 2012. De marketing van internetshoppen. Wat de tablet voor een tijdschrift kan doen. Nieuwe vs. oude media. De perfecte vormgeving

Nummer 2 - Februari 2012. De marketing van internetshoppen. Wat de tablet voor een tijdschrift kan doen. Nieuwe vs. oude media. De perfecte vormgeving Nummer 2 - Februari 2012 Wat de tablet voor een tijdschrift kan doen De marketing van internetshoppen Nieuwe vs. oude media De perfecte vormgeving RUBRIEKEN 8 Column: Sak van den Boom 45 Agenda p. 46 18

Nadere informatie

Checklist voor een knallende website

Checklist voor een knallende website Met deze checklist scan je je bedrijfswebsite op een aantal onderdelen. Ontdek de sterke punten van je website en welke punten je nog kunt verbeteren. De checklist maakt je bewust van de zaken die bepalen

Nadere informatie

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk! Training PGOsupport!! 14 april 2014! Jaap van de Putte Programma 10.00-12.30 Kennismaking Usability / Findability / Accessibility 13.15-16.30 Van

Nadere informatie

Web Games en het mobiele web. Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen

Web Games en het mobiele web. Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen Web Games en het mobiele web Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen Webgames: scope dit college onderdeel Games staan nu centraal in deze faculteit. In een cursus over webdesign MOET

Nadere informatie

De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design

De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design white paper Heeft ú al een ecm systeem? 4 april 2013 Bas Fockens, directeur Datacon BV De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design Door de komst van de smartphone en tablets is

Nadere informatie

1.9.9 Release Notes 28 oktober 2014

1.9.9 Release Notes 28 oktober 2014 1.9.9 Release Notes 28 oktober 2014 Inhoud Voordelen... 1 Overzicht... 2 Release Versie... 3 Nieuw... 4 Nieuw Tablet/Groot scherm weergave... 4 Ontwerp de Tablet/Groot Scherm Layout... 4 Site eigenaar

Nadere informatie

TV en video consumptie in het jaar 2020

TV en video consumptie in het jaar 2020 TV en video consumptie in het jaar 2020 Liesbeth Nekkers Hilversum, 27 november 2015 1 De toekomst voorspellen Onderzoek Tetlock (University of Pennsylvania) Super forecasters: Open-mindness: how well

Nadere informatie

Hoe ontwerp je een responsive website? Handleiding voor de ontwerper

Hoe ontwerp je een responsive website? Handleiding voor de ontwerper Hoe ontwerp je een responsive website? Handleiding voor de ontwerper versie 1-16 oktober 2018 Hoe ontwerp je een responsive website? Handleiding voor de ontwerper versie 1-16 oktober 2018 Inhoud 1. Responsiveness

Nadere informatie

Card sorting Sitemap Use case. Wireframes Schermontwerpen Stijlgids. Niet in les gedaan! Via je einddocument. Verkennen. Genereren.

Card sorting Sitemap Use case. Wireframes Schermontwerpen Stijlgids. Niet in les gedaan! Via je einddocument. Verkennen. Genereren. Hoorcollege 4 Verkennen Genereren Evalueren Communiceren Card sorting Sitemap Use case Wireframes Schermontwerpen Stijlgids Niet in les gedaan! Via je einddocument Schermontwerpen Pauze Stijlgids Feedback

Nadere informatie

Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0

Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0 Ontwerprapport Save Energy Leiden Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0 Inhoudsopgave Inleiding...4 1 Grafisch Ontwerp...5 1.1 De website...5 1.2 Header...6 1.3 Menu...6 1.4 Content...7 1.5 Grafieken...7 1.5

Nadere informatie

Website bouwen Blok2 Wat kan wel en wat kan

Website bouwen Blok2 Wat kan wel en wat kan Beste studente: Helaas zit je bij het ontwerpen van een website vast aan bepaalde regels, tenzij je een flashwebsite zou maken. Bij flash is veel meer mogelijk alleen heeft deze manier van websites bouwen

Nadere informatie

IMG IS EVERYTHING FRONTEND DEVELOPMENT LES 6

IMG IS EVERYTHING FRONTEND DEVELOPMENT LES 6 IMG IS EVERYTHING FRONTEND DEVELOPMENT LES 6 VORIGE WEEK De principes van het web Multiscreen Responsive webdesign Mediaqueries Mobile first Even heel kort samenvatten waar we het ook al weer over hebben

Nadere informatie

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR WELKOM AGENDA Introductie Korte algemene inleiding Usability Usability voor mobiele apparaten Vragen - afsluiting INTRODUCTIE Peter Kassenaar;

Nadere informatie

Technische specificaties

Technische specificaties Praktische info Bestelbon: aanduiding reservatie digitale krant advertentie + bevestiging aanlevering materiaal, te sturen naar: booking@trustmedia.be Materiaal digitale krant: tablet@trustmedia.be 2 werkdagen

Nadere informatie

Release nieuwe versie 1.9.3

Release nieuwe versie 1.9.3 Release nieuwe versie 1.9.3 November 2013 www.siteop.mobi www.siteop.mobi - Kingsfordweg 151-1043 GR Amsterdam Tel: 085 40 123 92 - support.siteop.mob Release Versie Item Versie Datum SiteOpMobi Platform

Nadere informatie

Whitepaper. E-mail design best practices

Whitepaper. E-mail design best practices Whitepaper E-mail design best practices 14 tips voor het design van je e-mail Versterk de boodschap van je uiting Best practices voor je e-mail design Het design speelt een grote rol in de eerste indruk

Nadere informatie

SERIEUS ADVERTEREN ONLINE OMROEPBRABANT.NL/RECLAME

SERIEUS ADVERTEREN ONLINE OMROEPBRABANT.NL/RECLAME SERIEUS ADVERTEREN ONLINE OMROEPBRABANT.NL/RECLAME WEBSITE (DESKTOP/TABLET) Het medium met de meest uitgebreide advertentiemogelijkheden. Zo kunt u zelf bepalen op welke bannerpositie u staat, in welke

Nadere informatie

Technische specificaties

Technische specificaties Praktische info Bestelbon: aanduiding reservatie Tablet-advertentie + bevestiging aanlevering materiaal, te sturen naar: booking@trustmedia.be Materiaal print: artwork@mediafin.be 2 werkdagen voor verschijning

Nadere informatie

Publishing & Printing Company B.V.

Publishing & Printing Company B.V. STAPPENPLAN WEBSITE Versie 1.3 Publishing & Printing Company B.V. Weth. Sangersstraat 38 (0)46-437 73 11 KVK 140.41959 6191 NA Beek web@pp-company.nl BTW NL 0085.52.861.B01 Algemene voorwaarden www.pp-company.nl

Nadere informatie

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN 10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN Introductie Social media wordt steeds vaker door bedrijven gebruikt om beter contact met hun klanten te krijgen en uiteindelijk meer inkomsten te realiseren. Facebook is

Nadere informatie

Cisco Cloud. Collaboration. Ronald Zondervan David Betlem September, 2011. Presentation_ID 2010 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.

Cisco Cloud. Collaboration. Ronald Zondervan David Betlem September, 2011. Presentation_ID 2010 Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Cisco Cloud Collaboration Ronald Zondervan David Betlem September, 2011 1 E Open architectuur Uitgangspunten Gebaseerd op Open Standaarden telefonie, video, desktop integratie, beschikbaarheidsstatus (presence)

Nadere informatie

design ook items uitsnijden

design ook items uitsnijden (fig1) Hulplijnen zetten Om het ontwerp netjes uit te snijden is het handig om eerst hulplijnen te zetten. (fig1) Nu is het zaak om eerst voor je zelf te bepalen wat is layout en wat is design. Al het

Nadere informatie

Ontwerptechnieken. MyTV

Ontwerptechnieken. MyTV Ontwerptechnieken MyTV Naam: Mike Wolffgramm Student: 500608754 Klas: V1CMD06 Vak: Ontwerptechnieken ( Herkansing ) Docent: Sonja Rouwhorst Datum: 17 januari 2012 Inhoudsopgave: - Inleiding pag. 3 - Sitemap

Nadere informatie

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING Online Marketing Door: Annika Woud 1 Inhoudsopgaven 1 Wat is online marketing? 2 Hoe pas je online marketing toe op een website? Hoe pas je het toe? SEO Domeinnaam HTML Google Analytics Advertenties op

Nadere informatie

Meer Winst Met Je Website MEER WINST MET JE WEBSITE!

Meer Winst Met Je Website MEER WINST MET JE WEBSITE! MEER WINST MET JE WEBSITE! Wat is het doel van jouw website? Wat wil je dat de bezoekers doen? En doen ze dat nu ook? Of kijken ze doelloos rond om daarna weer te verdwijnen. Vandaag gaan we kritisch naar

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt.

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Zelf had ik mij al een voorstelling gemaakt van een SmartTV. Dat

Nadere informatie

Print & Tablets A healthy future together. Nancy Detrixhe, Research Manager

Print & Tablets A healthy future together. Nancy Detrixhe, Research Manager Print & Tablets A healthy future together. Nancy Detrixhe, Research Manager Tijdschriften lezen. Totale consumptie van magazine content stijgt. Since I began reading magazines in electronic form,

Nadere informatie

Social Media Marketing

Social Media Marketing Social Media Marketing Get Social But, How? And Where? Tom Zoethout KvK Netwerkevent 23 nov 09 2 1 Moet je sociaal meedoen op het internet? 3 Social Media Marketing Quiz Wat weet ik eigenlijk al over Social

Nadere informatie

Visual design. Naam: Rob Dekker. Studentnummer: Vak: MMIO

Visual design. Naam: Rob Dekker. Studentnummer: Vak: MMIO Visual design Naam: Rob Dekker Studentnummer: 11020067 Vak: MMIO Datum: 02-03-2016 Wireframes desktop Maak visual designs van een homepage en product pagina van een sportmerk. Werk deze uit voor gebruik

Nadere informatie

Gave opmaak! Er is gebruik gemaakt van een vorm van een lichaam die aanduid waar welke opmerking thuis hoort, doet denken aan de basispunten van HTML.

Gave opmaak! Er is gebruik gemaakt van een vorm van een lichaam die aanduid waar welke opmerking thuis hoort, doet denken aan de basispunten van HTML. De impact van technologie op je nachtrust. Deze vind ik persoonlijk heel erg goed, mede ook door de inhoud. Hij ziet er naar mijn mening ook gaaf uit, simple maar dat spreekt me aan! Felle kleuren die

Nadere informatie

MIN. 55.000 VERTONINGEN

MIN. 55.000 VERTONINGEN MOBIELE WEBSITE Met uw banner op onze mobiele website bereikt u uw doelgroep op een moment dat ze 100% aandacht hebben voor het scherm waar ze naar kijken. Mensen bekijken vooral mobiele websites op dode

Nadere informatie

Website in 3 stappen WHITEPAPER. versie 1.1

Website in 3 stappen WHITEPAPER. versie 1.1 Website in 3 stappen WHITEPAPER versie 1.1 Pagina overzicht U wilt als ondernemer een goede website. U wilt voor uw klanten snel vindbaar zijn, dus zéker ook online. Online heeft u immers de grootste kans

Nadere informatie

Responsive web applicaties op Oracle

Responsive web applicaties op Oracle APEX Responsive web applicaties op Oracle Spreker(s) : Datum : E-mail : Arian Macleane & Jacob Beeuwkes 06-06-2013 info@transfer-solutions.com WWW.TRANSFER-SOLUTIONS.COM Outline Trends APEX intro APEX

Nadere informatie

Het ideale font voor programmeurs

Het ideale font voor programmeurs Het ideale font voor programmeurs Hogeschool Utrecht Communicatie & Media Design Auteur: Benjamin van Bienen (1576750) Docent: Dick Swart Specialisatie: Visual design seminar 2014-B Menig programmeur leest

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Stappen 1 Ervaringen 2 Wireframes 3 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B

Inhoudsopgave. Stappen 1 Ervaringen 2 Wireframes 3 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B Inhoudsopgave Stappen 1 Ervaringen 2 Wireframes 3 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B PORTFOLIO 1 - STAPPEN Stappen INTRODUCTIE Voordat ik over mijn stappen vertel, wil ik kort toelichten dat ik eerder een

Nadere informatie

ONLINE ADVERTEREN 2018 OMROEPBRABANT.NL/RECLAME

ONLINE ADVERTEREN 2018 OMROEPBRABANT.NL/RECLAME ADVERTEREN 2018 OMROEPBRABANT.NL/RECLAME WEBSITE (DESKTOP/TABLET) Het medium met de meest uitgebreide advertentiemogelijkheden. Zo kunt u zelf bepalen op welke bannerpositie u staat, in welke regio u zichtbaar

Nadere informatie

TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE

TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE TRENDS IN DIGITALE MEDIA OVER DE OPZET n=1.204 (GfK Onine panel) Extra respondenten in leeftijdscategorie 13-17 geworven voor sterker fundament voor

Nadere informatie

Hoewel veel mobiele sites zijn ontworpen met het oog op weergave op mobiele apparaten, zijn ze vaak niet goed toegankelijk via een zoekmachine.

Hoewel veel mobiele sites zijn ontworpen met het oog op weergave op mobiele apparaten, zijn ze vaak niet goed toegankelijk via een zoekmachine. Mobiele websites Een mobiele site is een website die geoptimaliseerd is voor gebruik op een klein scherm en wordt getoond via de browser van een smartphone of tablet. Een mobiele site is niet afhankelijk

Nadere informatie

TRIFECTA. Let s Talk Let s Talk visual communication for entrepreneurs

TRIFECTA. Let s Talk Let s Talk visual communication for entrepreneurs TRIFECTA Let s Talk Let s Talk visual communication for entrepreneurs In American and Australian horse racing terminology, a trifecta is a parimutuel bet in which the bettor must predict which horses will

Nadere informatie

Titelpagina Styleguide Jij&Overijssel

Titelpagina Styleguide Jij&Overijssel Huisstijlrichtlijnen Digitaal Titelpagina Styleguide Jij&Overijssel Inhoudopgave Onderwerp Pagina 1 Responsive design 3 2 Tone of voice 4 3 Kleurgebruik 5 4 Typografie 6 5 Formulieren 8 6 Pictogrammen

Nadere informatie

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Bij het maken van een blog is het belangrijk dat je er inhoud op plaatst. Dit noemen we content. Alles wat je openbaar op je blog

Nadere informatie

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school Via methodewebsite www.emma.eisma.nl of de ELO van de school Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving (Station, Library en Route 2F) servicedesk@eisma.nl

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

omgaat met mobiel zoeken

omgaat met mobiel zoeken Content Marketing Gids Hoe Google omgaat met mobiel zoeken 1 Wat doet Google op gebied van de werking van haar zoekmachine en mobiel-(on)vriendelijke websites? Wat betekent dat, een mobiel-(on)vriendelijke

Nadere informatie

FAQ. Responsive Design. Auteur Tim Ariesen Serviceteam Fulfilment Allrounder Datum 20-03-2014 Versie 1.0

FAQ. Responsive Design. Auteur Tim Ariesen Serviceteam Fulfilment Allrounder Datum 20-03-2014 Versie 1.0 FAQ Responsive Design Auteur Tim Ariesen Serviceteam Fulfilment Allrounder Datum 20-03-2014 Versie 1.0 Inhoudsopgave Pagina 1. Wat is responsive design? 3 2. Wat is er toegevoegd aan onze mono werkomgeving?

Nadere informatie

Sophie van Solinge 77524 CMS32

Sophie van Solinge 77524 CMS32 Sophie van Solinge 77524 CMS32 1 Opdracht 1 Drupal Wordpress Joomla Case 1 De groenteboer op de hoek, heeft grootse plannen voor zijn zaak. Omdat er in de omgeving veel verzorgingstehuizen zijn en de inwoners

Nadere informatie

XHTML. een website bouwen. Vergelijk met: een huis bouwen. Dadelijk de stenen metselen, of. Hoe begin je er aan? Wat is stap 1?

XHTML. een website bouwen. Vergelijk met: een huis bouwen. Dadelijk de stenen metselen, of. Hoe begin je er aan? Wat is stap 1? 1010110101110001010 een website bouwen Vergelijk met: een huis bouwen. Dadelijk de stenen metselen, of eerst? Hoe begin je er aan? Wat is stap 1? 1010110101110001010 een website bouwen Ik heb een concept.

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Summerschool Mobiele Apps 15-17 augustus 2012 Herman van Dompseler. HTML 5 App

Summerschool Mobiele Apps 15-17 augustus 2012 Herman van Dompseler. HTML 5 App Summerschool Mobiele Apps 15-17 augustus 2012 Herman van Dompseler HTML 5 App 1. Wat is HTML 5 2. HTML 5 Apps 3. Hybride App Architectuur 4. Een App maken Overzicht Deel 1: HTML5 HTML 5 gebruikt als verzamelnaam

Nadere informatie

A SIMSTAT - ALGEMEEN A-1 B SIMSTAT - BEHEER B-1

A SIMSTAT - ALGEMEEN A-1 B SIMSTAT - BEHEER B-1 A SIMSTAT - ALGEMEEN A-1 A.1 OVER SIMSITE A-1 A.2 TECHNISCHE SPECIFICATIES A-1 A.3 AAN DE SLAG A-2 B SIMSTAT - BEHEER B-1 B.1 AUTORISATIE B-1 B.2 ALGEMEEN B-1 B.2.1 HUIDIGE SITUATIE B-1 B.2.2 DAGELIJKS

Nadere informatie

1.1 DE OPDRACHT IN HET KORT

1.1 DE OPDRACHT IN HET KORT Opdracht 03: een formulier ontwerpen Versie voor studenten v5.0 2010.04.28 James M. Boekbinder Skype: jboekbinder3641 E-mail: james.boekbinder@gmail.com Blog: http://www.razormind.info/infoconstructor

Nadere informatie

Th!nk mobile. Op Zig logisch. Menno Ouweneel Marketingmanager. Twitter: mouweneel Skype: menno_ouweneel

Th!nk mobile. Op Zig logisch. Menno Ouweneel Marketingmanager. Twitter: mouweneel Skype: menno_ouweneel Th!nk mobile Op Zig logisch Menno Ouweneel Marketingmanager Twitter: mouweneel Skype: menno_ouweneel Mobiele telefoons zullen de desktop computer passeren als het meestgebruikte apparaat voor internettoegang,

Nadere informatie

Thuis het beste beeld en geluid?

Thuis het beste beeld en geluid? www.hcc.nl/home-entertainment Syllabus home entertainment Thuis het beste beeld en geluid? Deze syllabus geeft achtergrondinformatie over de lezing home entertainment. De onderwerpen die aan bod komen

Nadere informatie

Webonderdelen (Web Parts)

Webonderdelen (Web Parts) Webonderdelen (Web Parts) Een SharePoint pagina is opgedeeld in een aantal zones op het scherm. In elke zone kunnen Webonderdelen, veelal Web Parts genoemd, geplaatst worden. Deze Web Parts zijn kleine

Nadere informatie

DFI Models & Processes Herkansingsklas 1 (V207) Nienke Griffioen 500621715 [REDESIGN RTL GEMIST.NL DFI OPDRACHT]

DFI Models & Processes Herkansingsklas 1 (V207) Nienke Griffioen 500621715 [REDESIGN RTL GEMIST.NL DFI OPDRACHT] 2013 DFI Models & Processes Herkansingsklas 1 (V207) Nienke Griffioen 500621715 [REDESIGN RTL GEMIST.NL DFI OPDRACHT] Inhoudsopgave DFI opdracht 1: redesign RTL Gemist pag. 3 Opdracht omschrijving Pag.

Nadere informatie

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 08. Content Design verdrijft CMS

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 08. Content Design verdrijft CMS WHITEPAPER IN 5 MINUTEN M A A R T 2 0 1 4 08. Content Design verdrijft CMS Introductie Je komt steeds vaker op websites die er bijzonder uitzien, of die het verhaal in één pagina vertellen. Jij wil dit

Nadere informatie

Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening

Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening houdt met verschillende behoeftes binnen je doelgroep.

Nadere informatie

RESPONSIVE DRUPAL THEMING MET SASS, COMPASS, SUSY EN AURORA DRUPAL TECH TALK 25 APRIL 2013 MARC VAN GEND TRIQUANTA

RESPONSIVE DRUPAL THEMING MET SASS, COMPASS, SUSY EN AURORA DRUPAL TECH TALK 25 APRIL 2013 MARC VAN GEND TRIQUANTA RESPONSIVE DRUPAL THEMING MET SASS, COMPASS, SUSY EN AURORA DRUPAL TECH TALK 25 APRIL 2013 MARC VAN GEND TRIQUANTA AGENDA Het Doel #responsivemobilefirsthtml5buzzwordcompliant CSS preprocessing SASS Werken

Nadere informatie

Wat doet de jeugd? GfK Barbara Schouten- Sr. Business Consultant Media & Entertainment. GfK 31 oktober 2017

Wat doet de jeugd? GfK Barbara Schouten- Sr. Business Consultant Media & Entertainment. GfK 31 oktober 2017 Wat doet de jeugd? GfK Barbara Schouten- Sr. Business Consultant Media & Entertainment 1 When the iphone was launched in 2007 Capturing tomorrow s opportunities by understanding future needs and how to

Nadere informatie

Mobiele internet strategie

Mobiele internet strategie Mobiele internet strategie Waar staan we? Reduitlaan 33 Unit 2.09 4814 DC Breda +31 (0)76 888 00 88 info@e-sites.nl www.e-sites.nl BTW 1387489189 KvK 1891618948 Bank 1894894561 Inhoud Inleiding... 3 Wees

Nadere informatie

Monks DESIGN CHECKLIST

Monks  DESIGN CHECKLIST EMAIL DESIGN CHECKLIST Merk Optimalisatie Merknaam staat in de Van naam Het verstuur adres is herkenbaar Het Aan-veld is gepersonaliseerd met de naam van de ontvanger De onderwerpregel is informatief kort

Nadere informatie

Scroll naar beneden of kies een onderwerp waar je meer over wilt weten.

Scroll naar beneden of kies een onderwerp waar je meer over wilt weten. Laatst gewijzigd op 20 juli 2018 Dit is de cookieverklaring van BYMPM. Deze verklaring gaat over het plaatsen en uitlezen van cookies en vergelijkbare technieken zoals tracking pixels en Javascripts (hierna

Nadere informatie

Vraag je je af via welke platformen en devices je de consument kunt bereiken? En hoe? Zes marketingtrends.

Vraag je je af via welke platformen en devices je de consument kunt bereiken? En hoe? Zes marketingtrends. Vraag je je af via welke platformen en devices je de consument kunt bereiken? En hoe? Zes marketingtrends. Door: Patricia Redsicker Bron/voor u gelezen: www.marketingonline.nl Volgens het Infinite Dial

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2016

SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2016 SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2016 SREENFORCE SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA, JANUARI 2017 TELEVISIETOESTEL VERUIT DOMINANT VOOR LIVE TV-KIJKEN Vorig jaar december concludeerde Screenforce

Nadere informatie

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN?

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress blog ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress Academy Nederland helpt je op weg met onze Basiscursus INHOUD P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P 10 P 11 P 12 P 13 P 14 P 15 P 16 P 17 P 18 P 19 P 20

Nadere informatie

Release notes Argo 7. Interactieve LMS interface. Nieuwe interface voor lesmodules

Release notes Argo 7. Interactieve LMS interface. Nieuwe interface voor lesmodules Release notes Argo 7 Argo 7 heeft een interactief web design. Het is optimaal afgestemd op de grote diversiteit aan computerbeeldschermen, van grootbeeld desktops en notebooks tot tablets en smart phones.

Nadere informatie

Even kijken waar wij staan?

Even kijken waar wij staan? Even kijken waar wij staan? Het is nieuw omarmen of verwerpen? Het is wel een beetje eng! Ik heb geen zin om via Facebook te vernemen dat iemand een moeilijke stoelgang heeft. Privé is Privé en dat blijft

Nadere informatie

Plan van aanpak, 17 september 2014

Plan van aanpak, 17 september 2014 Plan van aanpak, 17 september 2014 DEP WORKS B.V. / DEP WORKS office & management support / DEP WORKS MEET&GREET Marnick de Groot Milan van der Maaten Luuk Roordink Afdeling: Marketing & Communicatie Contactpersonen:

Nadere informatie

MILLEDONI.NL OP MOBIEL. Door: Sijmen Vos, 500661784, klas v1-05 Docent: Koop Reynders Datum: 17 februari 2014

MILLEDONI.NL OP MOBIEL. Door: Sijmen Vos, 500661784, klas v1-05 Docent: Koop Reynders Datum: 17 februari 2014 MILLEDONI.NL OP MOBIEL Door: Sijmen Vos, 500661784, klas v1-05 Docent: Koop Reynders Datum: 17 februari 2014 Inhoud Inleiding... 1 Mentale model bij vraag 1 (behavioural)... 2 Mentale model bij vraag 2

Nadere informatie

Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie. Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard

Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie. Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard Programma deze week # In de werkgroep vandaag: Het visual designproces, de uitwerkingsfase

Nadere informatie

Startersservice Thomas More

Startersservice Thomas More Gebruikte skills: Tedde Consult: Startersservice Thomas More Samenwerken ICT-geletterdheid Communiceren De vraag naar een website Tedde Consult is een onderneming geleid door studenten Bedrijfskunde van

Nadere informatie

De Nieuwe Buren. Creatieve vrijheid

De Nieuwe Buren. Creatieve vrijheid De Nieuwe Buren Zoals al eerder gezegd, wij zijn De Nieuwe Buren B.V. Wij doen het graag een beetje anders. Iedereen die bij ons werkt zit nog op school. In 2007 zijn wij opgericht door het Mediacollege

Nadere informatie