design ook items uitsnijden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "design ook items uitsnijden"

Transcriptie

1 (fig1) Hulplijnen zetten Om het ontwerp netjes uit te snijden is het handig om eerst hulplijnen te zetten. (fig1) Nu is het zaak om eerst voor je zelf te bepalen wat is layout en wat is design. Al het design moet namelijk gesliced worden. Alles wat layout is kan later nog van kleur worden veranderd. De slices die door jou als design worden gezien, moet je dus later plaatsen. (fig2) Slicen Na dat je netjes hulplijnen hebt geplaatst kunnen we de slicetool (snijgereedschap) gebruiken. Snij je design in stukken. Zorg er voor dat je alle stukken zelf hebt gesneden en niet automatisch door de computer. Dit kun je zien aan het blauwe lijntje om een gesneden stukje. Elk stukje krijgt automatisch een nummer. (fig3)! Vergeet niet een klein verticaal reepje te snijden van je body als je een verloop hebt gebruikt. Je hoeft dus niet de hele body te snijden. Als je alleen een kleur aan de body hebt gegeven hoeft dat niet want die kun je later wel aanpassen, maar een gradian of te wel een verloop dus niet. (fig2) design ook items uitsnijden (fig3)

2 (fig4) Slices bewaren voor web Voordat we de slices gaan bewaren voor web moet we eerst de teksten deactiveren of te wel het oogje voor de laag uitzetten. Deze plaatsen we later in Typo3 (CMS). Daarna gaan we naar bestand / opslaan voor web. (fig5) (fig6) Nu opent er een scherm zoals (fig6). Als een slice stukje weinig kleur bevat, kun je gif kiezen in het menuutje rechts van het scherm. Zo niet dan altijd JPG kiezen en tegenwoordig kan het 100% kwalliteit blijven. Als je voor alle slices een keuze van kwaliteit hebt gegeven, geef je een dubbel klik met je muis op een te slicen stukje. Dan verschijnt er een venstertje waar je een naam kan geven aan je onderdeel. LET GOED OP! Geen hoofdletters gebruiken en ook geen spaties bij je naamgeving!!! De volgende stap. Selecteer met je shift toets ingedrukt de slices die je wil bewaren. (fig5)

3 (fig7) Slices bewaren voor web (vervolg) Maak op een goed gekozen plaats een mapje met een projectnaam. (fig7) Verder kies je bij structuur voor alleen afbeeldingen en bij Slices alleen geselecteerde slices.(fig8) Controleer of je alle afbeelding-stukjes, in het mapje wat je zelf hebt gemaakt, zitten! (fig9) (fig8) (fig9)

4 (fig10) (fig11) Dreamweaver Maak een nieuwe site (site/ new site) (fig10). Geef je project een naam en ga verder. Klik achter de witte balk op het mapje, brows totdat je jouw mapje met je slices hebt gevonden en ga verder. (fig11) Kies voor FTP server en vul de volgende gegevens in (fig12): Name: logische naam Hostname: les.cheproject.nl Hostdirectory: project(en dan je nummer) FTP login: cheproject Password: chetje Test daarna of je connectie hebt! Als alles goed is, gaan we weer verder. Kies No en daarna Done (fig13 en fig14) (fig12) (fig13) (fig14)

5 (fig15) (fig16) Dreamweaver Open het venster Files. (fig15) Daar zie je al je onderdelen van je te maken website. Nu gaan we alles overbrengen naar de FTP-server. Dit doen we door op het stekkertje te klikken. (fig16) Nu moeten we nog zorgen dat we onze lokale computer en de FTP server beide kunnen zien. Dit doen we door te klikken op dit icoontje Daarna pakken we ons projectmapje met afbeeldingen op en slepen op het bovenste mapje in het linker scherm. (fig17) (fig17)

6 (fig18) (fig19) Dreamweaver Nadat alles op de FTP-server staat klikken we op het icoon Managing site ongeveer in het midden van de icoonbalk (fig18). De stappen die we nu moeten doen, lijken wel herhaling maar dat is niet helemaal waar. We kiezen voor de optie nieuw. Daarna kiezen we voor FTP-server. (fig19) Nu moeten we de gegevens opnieuw invoeren die we eerder bij (fig12) hebben ingevoerd. Eerst even testen en dan kunnen we pas echt bouwen aan de site.

7 (fig20) (fig21) Dreamweaver CSS Voor de veiligheid is het handig om een kopie te maken van Dit doen we door op het icoontje te gaan staan en met de rechter muisknop op het icoontje te klikken. Dan kies je edit en dan duplicate. Nu verschijnt er in de lijst een copy van de style.css. Nu kun je als je iets gedaan hebt en het niet meer weet wat, altijd terug naar de basis style.css. Dubbelklik op het icoontje copy style.ss Nu opent er een codescherm met misschien wel herkenbare teksten zoals; body, header etc. Ga naar vensters en zoek CSS styls op tenzij het venster al op het scherm zichtbaar is. (fig20) Je kunt er voor kiezen om in de codetaal te gaan wijzigen (behalve het gedeelte waar aangegeven is; niet wijzigen). Maar je kunt het ook doen in het CSS styls venster. In dit venster staan alle onderdelen die je kunt aanpassen. Als je het hierin ( dubbel klikken op een item) verandert, verandert het gelijk ook in de codetaal. (fig21)

8 (fig22) Voordat we gaan wijzigen, openen we eerst ons project. Start de internetbrowser en type les.cheproject.nl (fig22) en kies je project.nu zie je een bestaande layout. Deze kun je door de CSS styls aan te passen veranderen van vormgeving. (fig23) Nu is het van belang om te bepalen wat design en wat layout is. Alles wat in dreamweaver geplaatst wordt, is layout (niet dynamisch) en alles wat we in Typo3 gaan plaatsen is te veranderen (design). In ons ontwerp is de header en of de footer dynamisch. Deze plaatsen we dus later in Typo3. (fig23) Wat moet er gebeuren in Dreamweaver? In Dreamweaver geven we stylen aan die direct effect hebben met Typo3. Als je in Typo3 een tekst neerzet dan krijgt het de style mee die je in dreamweaver hebt bepaald. Bijvoorbeeld: kies ik bij de menu items voor een Verdana lettertype met corps 12pt in een grijze kleur, dan worden de menu items in Typo3 gelijk die lettertype en kleur.

9 HTML en CSS communiceren met elkaar Kijk in de codetaal. Daar wordt in het grijs aangegeven wat er met het daaronder vermelde onderdeel gedaan moet worden. Verder staat er een korte omschrijving van welk onderdeel er in codetaal staat aangegeven (fig24) (fig24) (fig25) Vul op elke plaats waar je een slice van hebt, bij background (fig25) het juiste plaatje of kleur in en bewaar na elke wijziging je document door appeltje s of control s te doen. Nu kun je in de webbrowser (na de pagina te hebben ververst) gelijk zien wat je veranderd hebt. Tip kleur De kleurcode kun je aflezen in photoshop. Klik in je toolbox (gereedschappen) in photoshop op het vlakje om kleur te kiezen en kijk naar wat er onderaan dit venstertje staat achter het # teken. Dit is de kleurkode. na ok wijziging opslaan door Apple S of Control C in te toetsen omdat je de bestanden op de FTP hebt gezet moet je hier vanaf de server kiezen e8e8e8

10 Van Dreamweaver naar Typo3 Nadat je alles een styl hebt gegeven (alle opdrachten die er in de grijze tekst boven elk item vermeld staan) gaan we de website invullen met design en tekst. Tip Als je later niet tevreden bent met je gekozen style kun je die in dreamweaver gewoon aanpassen en verandert direct de style in Typo3 gelijk mee. Ga naar je webbrowser en type: les.cheproject.nl/typo3 in. Vul je naam van je project in en het wachtwoord chetje in de daarvoor bestemde venster. Menu en submenu items Nu zie je je projectnaam bovenaan staan. Links van je scherm staat item pagina en beeld. Als je op beeld klikt, zie je een voorbeeld van je website. Als je op pagina klikt, zie je een invulscherm. Hiernaast staat kort omschreven wat alles inhoudt. Bekijk deze zorgvuldig. (fig26) links: Header Normaal:Content Rechts:Subcontent Kader:Footer (fig26)

11 Van Dreamweaver naar Typo3 Menu en sub menu items aanmaken Klik met je rechter muisknop op het icoontje Home. Nu verschijnt er een venster met allerlei opties (fig27). Als je kiest voor nieuw, kun je een menu item toevoegen. Toon: website laten zien Bewerk: inhoudelijk bewerken van je pagina (afhankelijk op welk menu item je rechts klikt) Nieuw: Nieuw menu/submenu item aanmaken Verberg: pagina niet laten zien Pagina eigenschappen: Naam pagina etc. Verwijderen: verwijderen van pagina Nu kun je kiezen of het menu item als submenu moet dienen (pagina in) of als een nieuw menu item (pagina na). (fig28) In het volgende venster geef je de pagina een titel (fig29) en sluit af met op het schijfje boven of helemaal onderaan het venster te klikken om je instellingen te bewaren Kijk daarna op het je online website (wel eerst verversen) om te controleren of alles goed is gegaan. Kijk naar hoeveel menu- en submenu items je te pimpen website heeft en maak deze in Typo3 aan. Zorg ervoor dat je de structuur gebruikt die je zelf voor ogen had. Nadat we pagina s aangemaakt hebben, is het zaak dat we ze concreet gaan invullen. Daarbij moet je denken aan het plaatsen van de headers en/of de footer per pagina. (fig27) (fig28) (fig29)

12 Van Dreamweaver naar Typo3 maken van meerdere headers Menu en sub menu items aanmaken Mocht je nu maar een header hebben, is het altijd mogelijk om deze nog te maken in photoshop. Alleen dan moet je wel rekening houden met een aantal dingen: Zorg ervoor dat je de header precies even groot maakt als de eerste. (als het goed is heb je je ontwerp bewaard waar je snijvlakken van hebt gemaakt) Maak een aantal headers (let daarbij op eenheid in je huisstijl) en zorg ervoor dat je bij de naamgeving (opslaan voor web) dat je alleen het item wat je wil snijden een andere naam heeft dan welke er al is gebruikt. Voorbeeld: header1, header2 etc. Typo3 kan deze headers uploaden vanaf de computer waaraan je zit te werken. Je hoeft dus niet meer via de server te uploaden. Dit houdt in dat je niet je afbeeldingen eerst op de ftp server hoeft te zetten:-)

13 Van Dreamweaver naar Typo3 (fig30) Bewerk: inhoudelijk bewerken van je pagina (afhankelijk op welk menu item je rechts klikt) De laatste stappen: het invullen! Als je met je muis klikt op het potloodje, geef je aan dat je de pagina wil bewerken. Als er nog geen potloodje staat, klik je op het blaadje met een plusje er op om (nieuwe) content toe te voegen aan de gekozen pagina. (fig30) Dan verschijnt er een nieuw venster waar je eerst een keuze moet maken. Als je op het plusje in LINKS hebt geklikt dan is dat de bestemming waar de header moet komen. Dat is dus alleen een afbeelding. Dan kies je voor alleen afbeelding. Als je bij NORMAAL op het plusje hebt klikt, verschijnt dit venster ook, maar dan kun je beter kiezen voor tekst en afbeeldingen. (fig31) Na je keuze te hebben gemaakt, verschijnt er opnieuw een venster. In mijn voorbeeld geef ik in LINKS een nieuwe header. Dat is een afbeelding dus ga ik bladeren in mijn afbeeldingen. Dit doe je op je eigen computer en niet op de FTP. Je zoekt de afbeelding op (werkt het snelst als je handige namen hebt gegeven). Kies de positie waar de afbeelding moet komen te staan. Als je je keuze hebt gemaakt, zie je nog niets gebeuren. (fig32) (fig31) zoek je plaatje op je hardeschijf van je computer (fig32)

14 Van Dreamweaver naar Typo3 (fig33) De laatste stappen: het invullen! Eerst moet je op het schijfje (boven of onder aan het venster) klikken om te bewaren. Daarna verschijnt er in het witte vlak je gekozen afbeelding. (fig33) Kijk wederom op het internet naar je website of de afbeelding er staat. Teksten en foto s plaaten Plaatsen van tekst werkt eigenlijk op de zelfde manier. Je klikt op het in het vlak NORMAAL en kiest daarna voor tekst en afbeelding. Daarna typ je je tekst in, kies je je afbeelding die je erbij wilt hebben. Geef aan of de afbeelding links of rechts, boven of onder de tekst moet komen te staan. (fig34) Daarna bewaar je je toepassingen met en bekijk je het resultaat weer op internet. (Vergeet niet telkens te je website te verversen) Voor nog meer uitleg verwijs ik naar chetje.wordpress.com daar staan ook filmpjes van alle handelingen. Heel veel succes en vooral plezier bij het maken van je website. kop boven de platte tekst (in de style zoals je die hebt aangegeven in Dreamweaver) Content platte tekst (in de style zoals je die hebt aangegeven in Dreamweaver) Positie afbeelding in de tekst Als je een afbeelding plaatst geef je aan hoeveel pixels de breedte moet worden (fig34)

Dreamweaver. Een handleiding Linda Pieke

Dreamweaver. Een handleiding Linda Pieke Dreamweaver Een handleiding Linda Pieke Inhoud Mappen structuur Het aanmaken van een website Rondleiding Dreamweaver Pagina Eigenschappen (opmaken van de pagina) Titel van de pagina & pagina opslaan Titel

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

SCMS - Smart Content Management System

SCMS - Smart Content Management System Online websites bouwen & beheren met SCMS Smart Content Management System & website builder Inhoud: Hoofdstuk 1: Inleiding, wat is SCMS?... 4 Hoofdstuk 2: Inloggen SCMS... 5 Hoofdstuk 3: Control Panel...

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Vliegende start. met Magix Webdesigner Premium 8 en Eduwebsupport

Vliegende start. met Magix Webdesigner Premium 8 en Eduwebsupport Vliegende start met Magix Webdesigner Premium 8 en Eduwebsupport Maak een vliegende start met Magix webdesigner en volg alle stappen in deze manual. Alle belangrijke functies kom je vanzelf tegen en kun

Nadere informatie

SWIS Handleiding Webbeheer

SWIS Handleiding Webbeheer 1 SWIS Handleiding Webbeheer Inhoudsopgave I. Inloggen in Webbeheer en je wachtwoord resetten... 4 Inlogscherm... 4 Dashboard met toptaken en statistieken... 4 Je wachtwoord vergeten?... 5 II. Modules:

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

screenpost Wat is screenpost

screenpost Wat is screenpost screenpost on-line nieuwsbrief generator professionele opmaak van uw email-nieuwsbrieven kostenbesparend en eenvoudig te bewerken eenvoudig verzendlijst beheer archief en documenten beheer Wat is screenpost

Nadere informatie

Handleiding Content Management Systeem Umbraco. Versie 1.2

Handleiding Content Management Systeem Umbraco. Versie 1.2 Handleiding Content Management Systeem Umbraco Versie 1.2 Inhoudsopgave 1. Umbraco tour... 3 1.1 Inloggen in het Umbraco systeem... 3 1.2 De indeling van Umbraco... 3 2. Inhoud van uw website... 5 2.1

Nadere informatie

Sitemap. Interne Zoekmachine. In deze handleiding een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen. Inloggen op de sitebuilder

Sitemap. Interne Zoekmachine. In deze handleiding een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen. Inloggen op de sitebuilder In deze handleiding een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen. Inloggen op de sitebuilder De sitebuilder bereik je vanaf nu via je eigen domeinnaam. Dus: www.jouwdomein.nl/beheer (jouwdomein.nl

Nadere informatie

1 De onderdelen van TYPO3

1 De onderdelen van TYPO3 Nederlandse versie 1.03 Webredactie-MC@tudelft.nl 13 mei 2014 Inhoudsopgave 1 De onderdelen van TYPO3... 3 1.1 De basis... 3 1.1.1 Inloggen... 3 1.1.2 Het hoofdmenu... 3 1.1.3 Pagina-/ Bestandsboom...

Nadere informatie

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media Handleiding Concrete5 website Outbound Media In deze handleiding behandelen we de basis benodigdheden om uw website up-to-date te kunnen houden. We behandelen: Inloggen editen (bewerken) van tekst een

Nadere informatie

Handleiding CMS - versie 2.0

Handleiding CMS - versie 2.0 Handleiding CMS - versie 2.0 Achtereenvolgend komt aan bod: Inleiding Inloggen Nieuwe pagina maken Pagina eigenschappen aanpassen Oude versies van pagina s terughalen Teksten aanpassen Links maken (en

Nadere informatie

Inleiding. De handleiding bestaat uit vier delen:

Inleiding. De handleiding bestaat uit vier delen: Versie 3.2 01/2013 Inleiding Prezi is net als het alom bekende PowerPoint een tool om presentaties mee te maken. Je start met een groot, leeg vel papier (= canvas) waarop je je informatie gaat ordenen.

Nadere informatie

Maak een website met Weebly

Maak een website met Weebly Maak een website met Weebly Meer dan 10 miljoen mensen en bedrijven gebruiken Weebly Omdat het de eenvoudigste en krachtigste manier is om op een betaalbare manier een website te maken. Deze beginnershandleiding

Nadere informatie

Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services. Handleiding

Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services. Handleiding Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services Handleiding versie 1.8 18 oktober 2011 Inhoudsopgave 1 BEHEER UW PRODUCTEN... 4 1.1 CATEGORIE√čN BEWERKEN... 4 1.2 PRODUCTEN BEWERKEN...

Nadere informatie

Instructieboekje. Versie: 20090921

Instructieboekje. Versie: 20090921 Instructieboekje Versie: 20090921 Inhoudsopgave Wat is E-Portfolio VIER?... 3 Hulp nodig?... 4 Het programma opstarten... 5 Inloggen... 6 Het hoofdscherm (Home)... 7 Wie mag wat?... 8 Wie laat je meekijken?...

Nadere informatie

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007)

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) werken met webmail - OWA 2007 pag. 1 Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Deze handleiding beschrijft de meest voorkomende handelingen bij het gebruik van OWA 2007. Het is ook tegelijkertijd cursusmateriaal

Nadere informatie

Beginnershandleiding voor Weebly.

Beginnershandleiding voor Weebly. Beginnershandleiding voor Weebly. Deze beginnershandleiding voor Weebly heeft 9 hoofdstukken. Als je net met Weebly begint, raden we je aan om deze korte artikelen allemaal te lezen. Wanneer je daarmee

Nadere informatie

MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING

MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING 1 WordPress.com Een site/blog aanmaken Ga naar www.wordpress.com. Bovenaan kun je de pagina vertalen in het Nederlands Account Maak een account aan. Vul in:

Nadere informatie

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010?

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Door: Meester Michael www.meestermichael.nl 1. Hoofdletters 3 2. Opslaan 4 3. Openen 6 4. Foutje? 7 5. Een tekst selecteren 7 6. Vet, schuin of onderstreept.

Nadere informatie

Handleiding Google Sites www.pepermunt.net

Handleiding Google Sites www.pepermunt.net Handleiding Google Sites www.pepermunt.net Wat is Google Sites? Google Sites is een online systeem om websites te maken. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een computer met internet. Een gewoon account

Nadere informatie

Handleiding Website beheersysteem

Handleiding Website beheersysteem Handleiding Website beheersysteem Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Inloggen...4 3. De startpagina...5 3.1. Startpagina menu...5 3.2. Bovenbalk...6 4. Menu en Pagina's...7 4.1. Een nieuwe pagina toevoegen...8

Nadere informatie

mijndomein.nl De Basiscursus Websitemaker

mijndomein.nl De Basiscursus Websitemaker mijndomein.nl De Basiscursus Websitemaker iedereen een website deel 1: Structuur en Inhoud - 01-09-2012 mijndomein.nl Basiscursus WEBSITEMAKER Om deze cursus te kunnen volgen moet je: Beschikken over de

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress icm Woocommerce pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Liever persoonlijke

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website Peije van Klooster 2011 Inhoudsopgave: Inleiding... 4 1 Wat is internet... 5 1.1 Een klein beetje geschiedenis van internet... 5 1.2 Evolutie

Nadere informatie

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007)

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Inhoud 1. Waar?...2 2. Wachtwoord wijzigen...2 3. Berichten lezen...2 4. Bijlage openen...3 5. Nieuw bericht...4 6. Bijlage meesturen...4 7. Mappen maken...5

Nadere informatie

ICT Publisher 2002 1

ICT Publisher 2002 1 ICT Publisher 2002 1 Werken met Publisher 2002 1. Het maken van een eenvoudige publicatie in Publisher Inhoud Wat gaat er gebeuren? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Nadere informatie

Training voor Redacteuren

Training voor Redacteuren Training voor Redacteuren Bewerkt door Ing. Hans A. Olthoff, Meer informatie: Ing. Hans A. Olthoff alternet Internet B.V. Langesteijn 124 3342 LG Hendrik-Ido-Ambacht T (078) 635 1200

Nadere informatie