Open scholingsaanbod Ontwikkel je talenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Open scholingsaanbod 2012. Ontwikkel je talenten"

Transcriptie

1 Ontwikkel je talenten

2 Voorwoord Ontwikkel je talenten en kom naar een van onze thema-avonden. De afdeling opleidingen (P&O) van Opella geeft advies over scholingsvragen en verzorgt diverse opleidingen, korte cursussen en trainingen. Om verder in te spelen op nieuwe vragen vanuit bijvoorbeeld Opella zelf, organiseren we een open scholingsaanbod. In deze brochure vind je een aantal thema-avonden die we in 2010 aanbieden. Met het aanbieden van deze lezingen en workshops willen wij inspelen op wensen die we regelmatig horen vanuit het werkveld. Ook bieden deze avonden gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met je collega s. Voor wie en waar? De thema-avonden zijn bedoeld voor huishoudelijke medewerkers, helpenden, verzorgenden, verpleegkundigen en alle medewerkers van thuisbegeleiding, maatschappelijk werk, behandeling & verpleging en medewerkers van de ondersteunende diensten van alle locaties van Opella. Kortom: voor alle medewerkers en vrijwilligers van Opella. Alle avonden zijn gratis. Je komt in eigen tijd. De meeste avonden zijn op de locatie Nieuwe Maanderbuurtweg 46 in Ede of in De Halderhof. Dit vanwege de centrale ligging en de beschikbaarheid van de ruimte. 2 Aanmelden Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier achterin deze brochure. Mocht je niet vinden wat je zoekt, neem dan gerust contact met ons op. Wellicht kunnen we dit onderwerp bij een volgende ronde aanbieden. Met vragen kun je contact met ons opnemen via P&O, afdeling Opleidingen, telefoon: of of Graag tot ziens op een of meerdere avonden.

3 Inhoudsopgave Workshop Ambulant zwachtelen 4 Workshop ( onder) voeding bij ouderen 5 Workshop Diabetesvoet 6 Workshop reanimeren ( herhaling) 7 Workshop omgaan met psychiatrische ziekten 8 Workshop ouderenmishandeling 9 Workshop helpen bij gedragsverandering 10 Workshop grensoverschrijdend gedrag 11 Workshop opfris medicijnen verzorgenden en verpleegkundigen 12 3 Workshop Hartfalen 13 Workshop ópfris medicijnen voor Helpenden 14 Workshop Diabetesvoet 15 Workshop Wondzorg 16 Workshop Reanimeren basis 17

4 Workshop Ambulant zwachtelen Zwachtelen is het behandelen van oedeem met verband. Door druk van het verband in de weefsels wordt het vocht uit het weefsel gedreven, de lymfe- en veneuze vaten in. Bij klanten met ulcera is het op de juiste wijze zwachtelen minstens net zo belangrijk als de wondbehandeling. Dit is dus een belangrijke taak voor verzorgende zowel in de thuiszorg als in de verpleeghuizen en de woon- en zorgcentra. Daarom wordt deze workshop van harte aanbevolen! Er is voldoende ruimte om je vaardigheden in het zwachtelen oefenen tijdens deze avond. De workshop wordt gegeven door Ingrid de Jong- van Veen, wond- en decubitusconsulent van Opella. medewerkers van Opella die mogen zwachtelen. ongeveer 20 medewerkers 4 Wanneer: maandag 16 januari Marinazaal op de Halderhof uur. Let op: Bij overschrijding van het aantal aanmeldingen komt er een vervolgavond. Je wordt dan vooraf op de hoogte gebracht van data en locatie.

5 Workshop Voeding bij ouderen Goede voeding is belangrijk, óók voor ouderen. Een verminderde eetlust, problemen met het gebit, verminderde geur- en smaakbeleving en een sneller vol gevoel zijn factoren waardoor ouderen onvoldoende kunnen gaan eten. Vaak drinken ouderen ook minder omdat het dorstgevoel is verminderd. Ook eenzaamheid en depressie kunnen de voedingsinname verslechteren. Het gebruik van medicijnen onder ouderen is vaak hoog en kan klachten geven die de inname van voeding beperken, zoals misselijkheid. Doordat mensen bij het ouder worden minder gaan eten en drinken, vallen zij af en ontvangt het lichaam niet de voeding die het nodig heeft. Zij hebben dan een verhoogd risico op ondervoeding. Bij ziekte is de kans op ondervoeding nog groter. Het gevolg is dat de gezondheid verder verslechtert. Inhoud: Wanneer ondervoeding? Hoe te herkennen? Observatie Belang van goede voeding Drinkvoeding 5 Peggy Merino Enklaar, diëtiste evv ers, verzorgenden en verpleegkundigen en andere belangstellenden ongeveer 20 deelnemers Wanneer: Maandag 30 januari Marinazaal De Haderhof uur.

6 Workshop Reanimeren en AED herhaling Als elke seconde telt Heb je er wel eens bij stilgestaan dat elke week driehonderd mensen in ons land buiten het ziekenhuis plotseling door een hartstilstand getroffen worden? Dat ook jij ooit een omstander kunt zijn bij een hartstilstand? Op straat, op het werk, in een winkel of - in de meeste gevallen - thuis. Weet jij dan wat je moet doen? De jaarlijkse herhaling Onderwerpen en vaardigheden die deze avond aan de orde komen zijn: Zorg dragen voor veiligheid De toestand van het slachtoffer te beoordelen Hulpdiensten te alarmeren of laat dat doen Hartmassage en mond-op-mond beademing Uitleg en bediening AED Een bewusteloos slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen 6 Geertje van Manen, EHBO-docent alle belangstellenden die eerder reanimatie hebben gevolgd. ongeveer 12 deelnemers Wanneer: do. 8 maart 2012 De Honskamp in Lunteren uur.

7 Psychiatrische problematiek Gebroken gedrag Vervolg op de avond van 15 nov Tijdens het werk of de verzorging kom je met enige regelmaat in aanraking met mensen met psychiatrische problematiek. Vaak is hierbij sprake van veranderend gedrag. Soms is het moeilijk om de ziekte te herkennen en een juiste manier van omgang te vinden. Om goed en vakkundige aan te sluiten bij de cliënt blijken speciale kennis en omgangsvaardigheden essentieel te zijn. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst zal ingaan worden op: Hoe zijn de verschijnselen 1 of 2 soorten psychiatrische ziekten te herkennen, Welke symptomen zijn hierbij waarneembaar, Hoe om te gaan met het veranderde gedrag Wat zijn de valkuilen in de omgang De voorlichting zal een interactief karakter hebben waarbij gewerkt wordt met praktijkvoorbeelden uit de groep. 7 Pieternel van Giersbergen Preventiefunctionaris Indigo Ede iedereen die met deze doelgroep werkt deelnemers Wanneer: dinsdag 13 maart 2012 De Halderhof, Marinazaal uur.

8 Workshop ouderenmishandeling Ouderen zijn een kwetsbare groep en helaas regelmatig slachtoffer van mishandeling. Gelukkig zijn er manieren om dit als verzorgende te signaleren en aan te pakken. Onder ouderenmishandeling wordt verstaan: elke mishandeling van een oudere die door een bekende begaan wordt. Dat kan een familielid zijn, een buurman of buurvrouw, maar ook een hulpverlener. Uit een onderzoek uit 1999 blijkt dat één op de twintig ouderen een vorm van ouderenmishandeling ondergaan heeft. De mishandeling kan bestaan uit fysieke mishandeling, maar bijvoorbeeld ook financiële uitbuiting, verwaarlozing of psychische mishandeling. Uit onderzoek blijkt dat de meeste meldingen bij het meldpunt afkomstig zijn uit de thuiszorg en de verpleeg- en verzorgingshuizen. Deze workshop is een must voor iedereen die in de zorg werkt. Stel je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten. Spreker: Mevr. Fatos Aydin, Coördinator Steunpunt Huiselijk Geweld West- Veluwe. 8 Iedereen die werkzaam is in de zorg max deelnemers Wanneer: do. 22 maart :30 21:30 uur Thuiszorg Ede, Nieuwe Maanderbuurtweg 46 Deze workshop komt in aanmerking voor accreditatiepunten verleend door het kwaliteitsregister V&Vn voor verzorgenden en verpleegkundigen.

9 Workshop Klanten/groepen helpen bij gedragsverandering Motiverende gesprekstechnieken is een methode die klanten/groepen helpt ondersteunen in gedragsverandering. Het doel is om vanuit samenwerking motivatie te stimuleren om te komen tot verandering. Verschillende gesprekstechnieken/interventies worden aangeleerd om dit te bewerkstelligen. Het veranderen van gedrag is voor de meeste mensen niet gemakkelijk. Een van de taken van medewerkers in de zorg- en hulverlening is het begeleiden en stimuleren van klanten tot gedragsverandering. Bijvoorbeeld tot het trouw innemen van medicatie of stoppen met roken of bij een verkeerd eetpatroon. Een ander voorbeeld is wat te doen bij overmatig gebruik van alcohol. Maar hoe doe je dat? Hoe reageer jij op weerstand bij klanten. Naast het begeleiden van individuen is deze methode ook goed te gebruiken bij het trainen van groepen waar weerstand leeft. Deze methode geef je handvatten hoe om te gaan met gedragsverandering. Resultaat Na deze workshop kun je de eerste stappen zetten om klanten/ groepen te stimuleren hun gedrag te helpen veranderen. 9 Willeke Lagerweij medewerkers in de zorg- en hulpverlening tot 15 deelnemers. Wanneer: woensdag 18 april uur Thuiszorg Ede, Nieuwe Maanderbuurtweg 46 in Ede

10 Workshop Grensoverschrijdend gedrag Krijg jij als medewerker in je werk wel eens te maken met grensoverschrijdend gedrag? En wil je weten wat je kunt doen? In deze workshop wordt aan dit moeilijke onderwerp aandacht gegeven en je krijgt concrete handvatten mee. Waarom deze workshop? Binnen Opella is inmiddels beleid afgesproken over ongewenst gedrag op de werkplek, o.a. zijn klachtenregelingen vastgesteld voor zowel medewerkers als cliënten van Opella. Het gaat hier over verschillende vormen van ongewenst gedrag, denk aan agressie, pestgedrag, seksuele intimidatie en discriminatie. Programma Aftrap, wat is grensoverschrijdend gedrag Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag Wat zijn jouw grenzen? Aan de hand van vragen gaan we met elkaar in discussie Hoe ga je ermee om als je met dit gedrag wordt geconfronteerd Trainers: Jan Don, vertrouwenspersoon en Diny te Ronde, opleidingsadviseur 10 Alle medewerkers ( vrijwilligers) van Opella max. 25 personen Wanneer: vervallen. Komt nieuw data in het najaar uur Thuiszorg Ede, Nieuwe Maanderbuurt 46

11 Workshop Reanimeren ( Basis) Als elke seconde telt Heb je er wel eens bij stilgestaan dat elke week driehonderd mensen in ons land buiten het ziekenhuis plotseling door een hartstilstand getroffen worden? Dat ook jij ooit een omstander kunt zijn bij een hartstilstand? Op straat, op het werk, in een winkel of - in de meeste gevallen - thuis. Weet jij dan wat je moet doen? Ook jij kunt leren reanimeren en de AED bedienen. Let Op : Deze training bestaat uit 2 avonden Onderwerpen en vaardigheden die deze avond aan de orde komen zijn: Zorgdragen voor veiligheid De toestand van het slachtoffer te beoordelen Hulpdiensten te alarmeren of laat dat doen Hartmassage en mond-op-mond beademing Een bewusteloos slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen Na afloop ontvang je het boekje van de Nederlandse Reanimatie Raad en een bewijs van deelname. 11 Geertje van Manen, EHBO-docent alle belangstellenden ongeveer 12 deelnemers Wanneer: donderdag 31 mei en do. 14 juni De Honskamp in Honskamp uur.

12 Workshop opfrisbijeenkomst medicijnen delen voor verzorgenden en verpleegkundigen Het goed om regelmatig je kennis en verantwoordelijkheden rond het delen medicijnen op te frissen. Veel verzorgenden en verpleegkundigen hebben aangegeven om elk jaar een herhaling te willen. Deze avond vertelt een specialist ouderengeneeskunde over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van medicatie. Verder kun je natuurlijk terecht met al je vragen over medicijnen, het baxtersysteem of andere zaken waar je tegenaan loopt. Onderwerpen: een aantal veelvoorkomende medicijnen in relatie tot de aandoeningen specialist ouderengeneeskunde in opleiding Ilse Klein Schaars. verzorgenden en verpleegkundigen. 12 ongeveer deelnemers Wanneer: ma. 11 juni uur. Marinazaal op de Halderhof. Kwaliteitssyteem Punten: 1 zorgvrager gebonden 1 professiegebonden

13 Workshop Hartfalen Tekst volgt nog. Verpleegkundige Inge Wierdsma 13 verzorgenden en verpleegkundigen. ongeveer deelnemers Wanneer: di. 25 september uur. Marinazaal op de Halderhof. Punten voor het kwaliteitsregister

14 Workshop opfrisbijeenkomst medicijnen delen voor helpenden Het is goed om regelmatig je kennis en verantwoordelijkheden rond het delen medicijnen op te frissen. Veel helpenden hebben aangegeven om elk jaar een bijscholing te willen. Deze avond komt een apotheker uit Ede vertellen over nieuwe ontwikkelen op het gebied van medicatie. Verder kun je natuurlijk ook terecht met al je vragen over medicijnen, het baxtersysteem of andere zaken waar je tegenaan loopt. Andere onderwerpen die aan de orde komen: o Toedingsvormen o Verdieping van een veel voorkomend medicijn bij ouderen. Apotheker van de Acacia- apotheek uit Ede. helpenden die medicatie toedienen 14 ongeveer deelnemers Wanneer: do. 1 november uur. Thuiszorg Ede, Nieuwe Maanderburtweg 46, ruimte: Ginkelzaal.

15 Workshop Diabetesvoet Een diabetische voet is een aandoening die de laatste jaren steeds meer voorkomt en is één van de mogelijke complicaties van diabetes. Bij iemand die aan diabetes lijdt, ook wel diabetes mellitus genoemd, is de kans groot dat er problemen ontstaan met het zicht, de nieren en met de voeten. Dit door gevolg van verminderde doorbloeding en zenuwstoringen. Onze cliënten zijn oudere cliënten waar vaak naast diabetes ook nog hart en vaatlijden voorkomt waardoor het risico op het ontstaan van wonden nog groter is. Belangrijk is de preventieve maatregel ( ook hier wordt op deze avond ingegaan) Vragen die aanbod komen vanavond zijn: Hoe herken ik een diabetesvoet, wat zijn de oorzaken en hoe kan het verloop zijn. Uiteraard is er voldoende ruimte voor de praktijkvoorbeelden en de vragen. (levert puntn voor het kwalitietsregister op) Inhoud programma: Opfrissen kennis rondom diabetes, bloedsuikerspiegel, diabetes en voeding Oorzaak en gevolgen diabetesvoet Dagelijkse verzorging en observatie Voetenwonden Bloedcirculatie- de sleutel tot genezing Infecties rood alarm preventie 15 Ingrid de Jong, wond- en decubitusverpleegkundige en Gerda Kemman, diabetesverpleegkundige verzorgenden, woonbegeleiders, verpleegkundigen max 15 deelnemers Wanneer: do. 4 oktober :30 21:30 uur Thuiszorg Ede, Ginkelzaal Nieuwe Maanderbuurtweg

16 Workshop wondzorg Stel je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wondzorg en wondverbandmaterialen. Deel je praktijksituaties. Eigenlijk een must om je kennis bij te houden. Inhoud: Soorten wond Invloed van voeding op wondgenezing Diverse soorten verbandmiddelen Ingrid de Jong, wond- en decubitusconsulent verzorgenden en verpleegkundigen. 16 ongeveer deelnemers Wanneer: ma. 22 oktober uur. Thuizorg Ede, Nieuw Maanderbuurtweg 46 Let op. Deze workshop levert punten op voor je kwalitietsregister.

17 Workshop Reanimeren en AED herhaling Als elke seconde telt Heb je er wel eens bij stilgestaan dat elke week driehonderd mensen in ons land buiten het ziekenhuis plotseling door een hartstilstand getroffen worden? Dat ook jij ooit een omstander kunt zijn bij een hartstilstand? Op straat, op het werk, in een winkel of - in de meeste gevallen - thuis. Weet jij dan wat je moet doen? De jaarlijkse herhaling Onderwerpen en vaardigheden die deze avond aan de orde komen zijn: Zorg dragen voor veiligheid De toestand van het slachtoffer te beoordelen Hulpdiensten te alarmeren of laat dat doen Hartmassage en mond-op-mond beademing Uitleg en bediening AED Een bewusteloos slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen 17 Geertje van Manen, EHBO-docent alle belangstellenden die eerder reanimatie hebben gevolgd. ongeveer 12 deelnemers Wanneer: 1 nov De Honskamp in Lunteren ( ruimte de Poort) uur. Levert punten voor op je kwalitietsregister

18 Aanmeldformulier Thema-avond Datum Persoonlijke gegevens Voornaam en achternaam Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer adres Functie Naam zorgondernemer/leidinggevende 18 Handtekening deelnemer Aanmelden A. per mail naar met vermelding van alle bovenstaande gegevens B. stuur dit aanmeldformulier naar onderstaand adres C. inleveren bij de receptie van de locatie waar je werkzaam bent Doe dit ten minste tien dagen voor de workshop. Plaatsing wordt gedaan in volgorde van ontvangst van de aanmeldformulieren. Gelieve bij meerdere aanmeldingen dit blanco formulier te kopiëren. Sturen aan: Opella P&O, t.a.v. D. te Ronde Antwoordnummer BH Bennekom Je ontvangt, binnen veertien werkdagen na binnenkomen van het aanmeldformulier, een bericht van plaatsing voor de betreffende themabijeenkomst. Bij geen plaatsing sturen we ook een berichtje. Wij streven ernaar berichtgeving zoveel mogelijk per mail te laten plaatsvinden. Ben je verhinderd? Meld je tijdig af! Een andere geïnteresseerde kan je plaats innemen.

SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2015

SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2015 SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2015 Zet u zich al in als vrijwilliger? Dan kunt u gratis deelnemen aan interessante en inspirerende trainingen, workshops en bijeenkomsten. Deze worden verzorgd

Nadere informatie

In deze studiegids willen we je informeren over de trainingen, lessen en bijeenkomsten die FIST aanbiedt.

In deze studiegids willen we je informeren over de trainingen, lessen en bijeenkomsten die FIST aanbiedt. Studiegids Welkom bij FIST In deze studiegids willen we je informeren over de trainingen, lessen en bijeenkomsten die FIST aanbiedt. Frankelandgroep Interne Scholing en Training (FIST) is een stichting

Nadere informatie

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK Jeugd-volwassenen-ouderen. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid

DESKUNDIG AAN HET WERK Jeugd-volwassenen-ouderen. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid DESKUNDIG AAN HET WERK Jeugd-volwassenen-ouderen Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid KENNIS OVER PSYCHISCHE PROBLEMEN NODIG?! Mensen met psychische of psychiatrische problematiek

Nadere informatie

Voor nadere informatie, het maken van een afspraak of het aanvragen van een offerte kunt u contact opnemen met:

Voor nadere informatie, het maken van een afspraak of het aanvragen van een offerte kunt u contact opnemen met: ARBO EN TRAININGEN Cursusaanbod 2013-2014 Voorwoord Maartje, onderdeel van Zorggroep Sint Maarten en Behandelcentrum Sint Maarten B.V. heeft een uitgebreid aanbod van trainingen, cursussen en arbodiensten.

Nadere informatie

Uitstapje met de vrijwilligers van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland

Uitstapje met de vrijwilligers van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland Dag Mantelzorgers en belangstellenden, Jaargang 2 / Uitgave juli/augustus 2014 Hierbij de nieuwsbrief van het Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland. Aan het Netwerk zijn partijen uit Steenwijkerland verbonden

Nadere informatie

Voor veel kinderen en volwassenen is deelname aan een cursus of activiteit een nuttige vorm van begeleiding.

Voor veel kinderen en volwassenen is deelname aan een cursus of activiteit een nuttige vorm van begeleiding. Opvoeden & Opgroeien Een leefbare buurt Eigen functioneren & Relaties Cursus- en activiteitenaanbod 2015 Voor veel kinderen en volwassenen is deelname aan een cursus of activiteit een nuttige vorm van

Nadere informatie

CNV Opleiding & Training. Een leven lang leren is kansen creëren

CNV Opleiding & Training. Een leven lang leren is kansen creëren Najaarsprogramma 2007 CNV Opleiding & Training Een leven lang leren is kansen creëren Een leven lang leren is kansen creëren Voor u ligt het vernieuwde najaarsprogramma 2007 van CNV Opleiding & Training.

Nadere informatie

Inhoud WELKOM IN AMPHIA 3

Inhoud WELKOM IN AMPHIA 3 Welkom in Amphia 2 Inhoud Welkom in Amphia 4 Voorbereiding op uw opname 6 Uw verblijf in het ziekenhuis 9 Voorzieningen tijdens uw verblijf 12 Hulpverleners tijdens uw verblijf 18 Na uw ziekenhuisopname

Nadere informatie

expertisecentrum voor emancipatie en participatie Cursussen en trainingen

expertisecentrum voor emancipatie en participatie Cursussen en trainingen expertisecentrum voor emancipatie en participatie Cursussen en trainingen Scala is het expertisecentrum voor emancipatie en participatie in Rotterdam. Scala zet zich in voor de structurele verbetering

Nadere informatie

Voorwoord en leeswijzer

Voorwoord en leeswijzer Voorwoord en leeswijzer Hierbij presenteren we de opleidingsgids 2014-2015 van De Trans. De opleidingsgids wordt dit jaar, in tegenstelling tot voorgaande jaren, digitaal aangeboden. Het betreft een levend

Nadere informatie

De verschuiving van zorgnaar zorgleefplan Ter ondersteuning voor de Handleiding voor zorginstellingen

De verschuiving van zorgnaar zorgleefplan Ter ondersteuning voor de Handleiding voor zorginstellingen De verschuiving van zorgnaar zorgleefplan Ter ondersteuning voor de Handleiding voor zorginstellingen R. Roskam S. Hofstra A. Slotman J. Peterson Mei, 2008 De verschuiving van zorg- naar zorgleefplan Ter

Nadere informatie

OPLEIDINGSAANBOD 2015

OPLEIDINGSAANBOD 2015 OPLEIDINGSAANBOD 2015 SOCIALE WERKPLAATSEN in samenwerking met VORMINGSFONDS SOCIALE WERKPLAATSEN INVESTEREN IN OPLEIDING Weet jij al hoe je opleidingsbeleid er zal uitzien in 2015? Sta eens stil bij

Nadere informatie

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Brochure voor cliënten Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei ribw arnhem & veluwe vallei Brochure voor cliënten Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei 2 Overzicht onderwerpen Voorwoord 3 Onze organisatie

Nadere informatie

TRAININGSPROGRAMMA 2015

TRAININGSPROGRAMMA 2015 TRAININGSPROGRAMMA 2015 Trainingen, workshops en bijscholing voor Gastouders Nanny s Leidsters aan huis Pedagogisch werkers Ouders www.kroosttraining.nl 1 Inhoudsopgave Opleidingsplan 3 Bijscholing is

Nadere informatie

Informatieboekje Green Star Zorg

Informatieboekje Green Star Zorg Informatieboekje Green Star Zorg Green Star Zorg thuiszorg Bergsingel 203 3077 GG Rotterdam telefoon: 010-465 44 82 e-mail: info@greenstarzorg.nl internet: www.greenstarzorg.nl pagina 1 van 24 pagina 2

Nadere informatie

Voor alle zorg bij u thuis

Voor alle zorg bij u thuis Voor alle zorg bij u thuis 1 2 Inhoudsopgave Pagina Voor alle zorg bij u thuis 4 Samenwerking 5 De verschillende vormen van thuiszorg 5 Kraamzorg 6 - Kraamzorg aanvragen Jeugdgezondheidszorg 9 - Jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

foreest instituut opleidingen trainingen en cursussen

foreest instituut opleidingen trainingen en cursussen foreest instituut opleidingen trainingen en cursussen 2006/2007 voorwoord Het opleidingsjaar 2006/2007 is voor het Foreest Instituut een bijzonder jaar: we gaan buiten de deur werken. Natuurlijk willen

Nadere informatie

Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen

Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen FL 012 - mei 2012 Inhoudsopgave blz. Inleiding 2 Groepen volwassenen Assertiviteitstraining 4 Vrouwenpositie(f) 5 Praten met je partner

Nadere informatie

Colofon. Vereniging NOV, april 2012

Colofon. Vereniging NOV, april 2012 In veilige handen Hoe begeleid ik vrijwilligersorganisaties bij het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Voor steunpunten en ondersteuners Colofon Tekst: Saskia Daru, Ronald Hetem, Wendela

Nadere informatie

Cursusaanbod voor vrijwilligers

Cursusaanbod voor vrijwilligers Cursusaanbod voor vrijwilligers 2014 www.cursusaanbodvrijwilligers050.nl Inhoudsopgave Voorjaar Waarderend onderzoeken 5 Omgaan met de laatste levensfase 5 Dress to Impress (2 groepen) 6 Curatele, bewindvoering

Nadere informatie

Cursusaanbod voor vrijwilligers

Cursusaanbod voor vrijwilligers Cursusaanbod voor vrijwilligers 2015 www.cursusaanbodvrijwilligers050.nl Inhoudsopgave Rots & Water 5, 12, 17, 21 Agressieregulatie 5 Talentontwikkeling 'Wat heb je nog meer in je?' 6, 19 Solliciteren

Nadere informatie

CEREIN. Gehandicaptenzorg. Cursussen 2015. Open aanbod

CEREIN. Gehandicaptenzorg. Cursussen 2015. Open aanbod CEREIN Cursussen 2015 Open aanbod Gehandicaptenzorg De ouder wordende cliënt Cliëntgericht ondernemen Vernieuwen in dagbesteding Coachen, leiden, managen Leergang Zorgcoördinator Post HBO: Masterclass

Nadere informatie

Workshop Profileren van de praktijk

Workshop Profileren van de praktijk Workshop Profileren van de praktijk Wat onderscheidt mijn praktijk van andere? Waarom zouden klanten gebruikmaken van mijn diensten en hoe breng ik dat op een ongedwongen manier onder de aandacht van mijn

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Cursussen en Themabesprekingen

Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen voor NPV-Thuishulpafdelingen en voor Kerkelijke Thuishulpprojecten Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen NPV-Thuishulp De NPV-Thuishulp richt zich

Nadere informatie

Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds

Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds Goede zorg voor iedereen met COPD Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds Colofon Uitgever Binnenkort Longfonds 2010 Astma Fonds Astma Fonds Stationsplein 127 3818 LE Amersfoort Telefoon (033) 434 12 12

Nadere informatie

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken Trainingsaanbod Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken 1 Trainingsaanbod Als beroepskracht hoort en ziet u veel en bent u vaak de eerste die mogelijke

Nadere informatie

"Van armoede word je ziek"

Van armoede word je ziek "Van armoede word je ziek" Frontliniepanel over armoede en sociale uitsluiting Auteurs Datum MOVISIE Bard Briels & Marieke Ploegmakers Utrecht, april 2011 1 MOVISIE Kennis en advies voor maatschappelijke

Nadere informatie

Handboek Medicijnen en gezondheid

Handboek Medicijnen en gezondheid Handboek Medicijnen en gezondheid Handboek Medicijnen en gezondheid Handboek medicijnen en gezondheid 3 Dit handboek is ontwikkeld door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik voor en in samenwerking

Nadere informatie