Open scholingsaanbod Ontwikkel je talenten

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Open scholingsaanbod 2012. Ontwikkel je talenten"

Transcriptie

1 Ontwikkel je talenten

2 Voorwoord Ontwikkel je talenten en kom naar een van onze thema-avonden. De afdeling opleidingen (P&O) van Opella geeft advies over scholingsvragen en verzorgt diverse opleidingen, korte cursussen en trainingen. Om verder in te spelen op nieuwe vragen vanuit bijvoorbeeld Opella zelf, organiseren we een open scholingsaanbod. In deze brochure vind je een aantal thema-avonden die we in 2010 aanbieden. Met het aanbieden van deze lezingen en workshops willen wij inspelen op wensen die we regelmatig horen vanuit het werkveld. Ook bieden deze avonden gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met je collega s. Voor wie en waar? De thema-avonden zijn bedoeld voor huishoudelijke medewerkers, helpenden, verzorgenden, verpleegkundigen en alle medewerkers van thuisbegeleiding, maatschappelijk werk, behandeling & verpleging en medewerkers van de ondersteunende diensten van alle locaties van Opella. Kortom: voor alle medewerkers en vrijwilligers van Opella. Alle avonden zijn gratis. Je komt in eigen tijd. De meeste avonden zijn op de locatie Nieuwe Maanderbuurtweg 46 in Ede of in De Halderhof. Dit vanwege de centrale ligging en de beschikbaarheid van de ruimte. 2 Aanmelden Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier achterin deze brochure. Mocht je niet vinden wat je zoekt, neem dan gerust contact met ons op. Wellicht kunnen we dit onderwerp bij een volgende ronde aanbieden. Met vragen kun je contact met ons opnemen via P&O, afdeling Opleidingen, telefoon: of of Graag tot ziens op een of meerdere avonden.

3 Inhoudsopgave Workshop Ambulant zwachtelen 4 Workshop ( onder) voeding bij ouderen 5 Workshop Diabetesvoet 6 Workshop reanimeren ( herhaling) 7 Workshop omgaan met psychiatrische ziekten 8 Workshop ouderenmishandeling 9 Workshop helpen bij gedragsverandering 10 Workshop grensoverschrijdend gedrag 11 Workshop opfris medicijnen verzorgenden en verpleegkundigen 12 3 Workshop Hartfalen 13 Workshop ópfris medicijnen voor Helpenden 14 Workshop Diabetesvoet 15 Workshop Wondzorg 16 Workshop Reanimeren basis 17

4 Workshop Ambulant zwachtelen Zwachtelen is het behandelen van oedeem met verband. Door druk van het verband in de weefsels wordt het vocht uit het weefsel gedreven, de lymfe- en veneuze vaten in. Bij klanten met ulcera is het op de juiste wijze zwachtelen minstens net zo belangrijk als de wondbehandeling. Dit is dus een belangrijke taak voor verzorgende zowel in de thuiszorg als in de verpleeghuizen en de woon- en zorgcentra. Daarom wordt deze workshop van harte aanbevolen! Er is voldoende ruimte om je vaardigheden in het zwachtelen oefenen tijdens deze avond. De workshop wordt gegeven door Ingrid de Jong- van Veen, wond- en decubitusconsulent van Opella. medewerkers van Opella die mogen zwachtelen. ongeveer 20 medewerkers 4 Wanneer: maandag 16 januari Marinazaal op de Halderhof uur. Let op: Bij overschrijding van het aantal aanmeldingen komt er een vervolgavond. Je wordt dan vooraf op de hoogte gebracht van data en locatie.

5 Workshop Voeding bij ouderen Goede voeding is belangrijk, óók voor ouderen. Een verminderde eetlust, problemen met het gebit, verminderde geur- en smaakbeleving en een sneller vol gevoel zijn factoren waardoor ouderen onvoldoende kunnen gaan eten. Vaak drinken ouderen ook minder omdat het dorstgevoel is verminderd. Ook eenzaamheid en depressie kunnen de voedingsinname verslechteren. Het gebruik van medicijnen onder ouderen is vaak hoog en kan klachten geven die de inname van voeding beperken, zoals misselijkheid. Doordat mensen bij het ouder worden minder gaan eten en drinken, vallen zij af en ontvangt het lichaam niet de voeding die het nodig heeft. Zij hebben dan een verhoogd risico op ondervoeding. Bij ziekte is de kans op ondervoeding nog groter. Het gevolg is dat de gezondheid verder verslechtert. Inhoud: Wanneer ondervoeding? Hoe te herkennen? Observatie Belang van goede voeding Drinkvoeding 5 Peggy Merino Enklaar, diëtiste evv ers, verzorgenden en verpleegkundigen en andere belangstellenden ongeveer 20 deelnemers Wanneer: Maandag 30 januari Marinazaal De Haderhof uur.

6 Workshop Reanimeren en AED herhaling Als elke seconde telt Heb je er wel eens bij stilgestaan dat elke week driehonderd mensen in ons land buiten het ziekenhuis plotseling door een hartstilstand getroffen worden? Dat ook jij ooit een omstander kunt zijn bij een hartstilstand? Op straat, op het werk, in een winkel of - in de meeste gevallen - thuis. Weet jij dan wat je moet doen? De jaarlijkse herhaling Onderwerpen en vaardigheden die deze avond aan de orde komen zijn: Zorg dragen voor veiligheid De toestand van het slachtoffer te beoordelen Hulpdiensten te alarmeren of laat dat doen Hartmassage en mond-op-mond beademing Uitleg en bediening AED Een bewusteloos slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen 6 Geertje van Manen, EHBO-docent alle belangstellenden die eerder reanimatie hebben gevolgd. ongeveer 12 deelnemers Wanneer: do. 8 maart 2012 De Honskamp in Lunteren uur.

7 Psychiatrische problematiek Gebroken gedrag Vervolg op de avond van 15 nov Tijdens het werk of de verzorging kom je met enige regelmaat in aanraking met mensen met psychiatrische problematiek. Vaak is hierbij sprake van veranderend gedrag. Soms is het moeilijk om de ziekte te herkennen en een juiste manier van omgang te vinden. Om goed en vakkundige aan te sluiten bij de cliënt blijken speciale kennis en omgangsvaardigheden essentieel te zijn. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst zal ingaan worden op: Hoe zijn de verschijnselen 1 of 2 soorten psychiatrische ziekten te herkennen, Welke symptomen zijn hierbij waarneembaar, Hoe om te gaan met het veranderde gedrag Wat zijn de valkuilen in de omgang De voorlichting zal een interactief karakter hebben waarbij gewerkt wordt met praktijkvoorbeelden uit de groep. 7 Pieternel van Giersbergen Preventiefunctionaris Indigo Ede iedereen die met deze doelgroep werkt deelnemers Wanneer: dinsdag 13 maart 2012 De Halderhof, Marinazaal uur.

8 Workshop ouderenmishandeling Ouderen zijn een kwetsbare groep en helaas regelmatig slachtoffer van mishandeling. Gelukkig zijn er manieren om dit als verzorgende te signaleren en aan te pakken. Onder ouderenmishandeling wordt verstaan: elke mishandeling van een oudere die door een bekende begaan wordt. Dat kan een familielid zijn, een buurman of buurvrouw, maar ook een hulpverlener. Uit een onderzoek uit 1999 blijkt dat één op de twintig ouderen een vorm van ouderenmishandeling ondergaan heeft. De mishandeling kan bestaan uit fysieke mishandeling, maar bijvoorbeeld ook financiële uitbuiting, verwaarlozing of psychische mishandeling. Uit onderzoek blijkt dat de meeste meldingen bij het meldpunt afkomstig zijn uit de thuiszorg en de verpleeg- en verzorgingshuizen. Deze workshop is een must voor iedereen die in de zorg werkt. Stel je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten. Spreker: Mevr. Fatos Aydin, Coördinator Steunpunt Huiselijk Geweld West- Veluwe. 8 Iedereen die werkzaam is in de zorg max deelnemers Wanneer: do. 22 maart :30 21:30 uur Thuiszorg Ede, Nieuwe Maanderbuurtweg 46 Deze workshop komt in aanmerking voor accreditatiepunten verleend door het kwaliteitsregister V&Vn voor verzorgenden en verpleegkundigen.

9 Workshop Klanten/groepen helpen bij gedragsverandering Motiverende gesprekstechnieken is een methode die klanten/groepen helpt ondersteunen in gedragsverandering. Het doel is om vanuit samenwerking motivatie te stimuleren om te komen tot verandering. Verschillende gesprekstechnieken/interventies worden aangeleerd om dit te bewerkstelligen. Het veranderen van gedrag is voor de meeste mensen niet gemakkelijk. Een van de taken van medewerkers in de zorg- en hulverlening is het begeleiden en stimuleren van klanten tot gedragsverandering. Bijvoorbeeld tot het trouw innemen van medicatie of stoppen met roken of bij een verkeerd eetpatroon. Een ander voorbeeld is wat te doen bij overmatig gebruik van alcohol. Maar hoe doe je dat? Hoe reageer jij op weerstand bij klanten. Naast het begeleiden van individuen is deze methode ook goed te gebruiken bij het trainen van groepen waar weerstand leeft. Deze methode geef je handvatten hoe om te gaan met gedragsverandering. Resultaat Na deze workshop kun je de eerste stappen zetten om klanten/ groepen te stimuleren hun gedrag te helpen veranderen. 9 Willeke Lagerweij medewerkers in de zorg- en hulpverlening tot 15 deelnemers. Wanneer: woensdag 18 april uur Thuiszorg Ede, Nieuwe Maanderbuurtweg 46 in Ede

10 Workshop Grensoverschrijdend gedrag Krijg jij als medewerker in je werk wel eens te maken met grensoverschrijdend gedrag? En wil je weten wat je kunt doen? In deze workshop wordt aan dit moeilijke onderwerp aandacht gegeven en je krijgt concrete handvatten mee. Waarom deze workshop? Binnen Opella is inmiddels beleid afgesproken over ongewenst gedrag op de werkplek, o.a. zijn klachtenregelingen vastgesteld voor zowel medewerkers als cliënten van Opella. Het gaat hier over verschillende vormen van ongewenst gedrag, denk aan agressie, pestgedrag, seksuele intimidatie en discriminatie. Programma Aftrap, wat is grensoverschrijdend gedrag Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag Wat zijn jouw grenzen? Aan de hand van vragen gaan we met elkaar in discussie Hoe ga je ermee om als je met dit gedrag wordt geconfronteerd Trainers: Jan Don, vertrouwenspersoon en Diny te Ronde, opleidingsadviseur 10 Alle medewerkers ( vrijwilligers) van Opella max. 25 personen Wanneer: vervallen. Komt nieuw data in het najaar uur Thuiszorg Ede, Nieuwe Maanderbuurt 46

11 Workshop Reanimeren ( Basis) Als elke seconde telt Heb je er wel eens bij stilgestaan dat elke week driehonderd mensen in ons land buiten het ziekenhuis plotseling door een hartstilstand getroffen worden? Dat ook jij ooit een omstander kunt zijn bij een hartstilstand? Op straat, op het werk, in een winkel of - in de meeste gevallen - thuis. Weet jij dan wat je moet doen? Ook jij kunt leren reanimeren en de AED bedienen. Let Op : Deze training bestaat uit 2 avonden Onderwerpen en vaardigheden die deze avond aan de orde komen zijn: Zorgdragen voor veiligheid De toestand van het slachtoffer te beoordelen Hulpdiensten te alarmeren of laat dat doen Hartmassage en mond-op-mond beademing Een bewusteloos slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen Na afloop ontvang je het boekje van de Nederlandse Reanimatie Raad en een bewijs van deelname. 11 Geertje van Manen, EHBO-docent alle belangstellenden ongeveer 12 deelnemers Wanneer: donderdag 31 mei en do. 14 juni De Honskamp in Honskamp uur.

12 Workshop opfrisbijeenkomst medicijnen delen voor verzorgenden en verpleegkundigen Het goed om regelmatig je kennis en verantwoordelijkheden rond het delen medicijnen op te frissen. Veel verzorgenden en verpleegkundigen hebben aangegeven om elk jaar een herhaling te willen. Deze avond vertelt een specialist ouderengeneeskunde over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van medicatie. Verder kun je natuurlijk terecht met al je vragen over medicijnen, het baxtersysteem of andere zaken waar je tegenaan loopt. Onderwerpen: een aantal veelvoorkomende medicijnen in relatie tot de aandoeningen specialist ouderengeneeskunde in opleiding Ilse Klein Schaars. verzorgenden en verpleegkundigen. 12 ongeveer deelnemers Wanneer: ma. 11 juni uur. Marinazaal op de Halderhof. Kwaliteitssyteem Punten: 1 zorgvrager gebonden 1 professiegebonden

13 Workshop Hartfalen Tekst volgt nog. Verpleegkundige Inge Wierdsma 13 verzorgenden en verpleegkundigen. ongeveer deelnemers Wanneer: di. 25 september uur. Marinazaal op de Halderhof. Punten voor het kwaliteitsregister

14 Workshop opfrisbijeenkomst medicijnen delen voor helpenden Het is goed om regelmatig je kennis en verantwoordelijkheden rond het delen medicijnen op te frissen. Veel helpenden hebben aangegeven om elk jaar een bijscholing te willen. Deze avond komt een apotheker uit Ede vertellen over nieuwe ontwikkelen op het gebied van medicatie. Verder kun je natuurlijk ook terecht met al je vragen over medicijnen, het baxtersysteem of andere zaken waar je tegenaan loopt. Andere onderwerpen die aan de orde komen: o Toedingsvormen o Verdieping van een veel voorkomend medicijn bij ouderen. Apotheker van de Acacia- apotheek uit Ede. helpenden die medicatie toedienen 14 ongeveer deelnemers Wanneer: do. 1 november uur. Thuiszorg Ede, Nieuwe Maanderburtweg 46, ruimte: Ginkelzaal.

15 Workshop Diabetesvoet Een diabetische voet is een aandoening die de laatste jaren steeds meer voorkomt en is één van de mogelijke complicaties van diabetes. Bij iemand die aan diabetes lijdt, ook wel diabetes mellitus genoemd, is de kans groot dat er problemen ontstaan met het zicht, de nieren en met de voeten. Dit door gevolg van verminderde doorbloeding en zenuwstoringen. Onze cliënten zijn oudere cliënten waar vaak naast diabetes ook nog hart en vaatlijden voorkomt waardoor het risico op het ontstaan van wonden nog groter is. Belangrijk is de preventieve maatregel ( ook hier wordt op deze avond ingegaan) Vragen die aanbod komen vanavond zijn: Hoe herken ik een diabetesvoet, wat zijn de oorzaken en hoe kan het verloop zijn. Uiteraard is er voldoende ruimte voor de praktijkvoorbeelden en de vragen. (levert puntn voor het kwalitietsregister op) Inhoud programma: Opfrissen kennis rondom diabetes, bloedsuikerspiegel, diabetes en voeding Oorzaak en gevolgen diabetesvoet Dagelijkse verzorging en observatie Voetenwonden Bloedcirculatie- de sleutel tot genezing Infecties rood alarm preventie 15 Ingrid de Jong, wond- en decubitusverpleegkundige en Gerda Kemman, diabetesverpleegkundige verzorgenden, woonbegeleiders, verpleegkundigen max 15 deelnemers Wanneer: do. 4 oktober :30 21:30 uur Thuiszorg Ede, Ginkelzaal Nieuwe Maanderbuurtweg

16 Workshop wondzorg Stel je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wondzorg en wondverbandmaterialen. Deel je praktijksituaties. Eigenlijk een must om je kennis bij te houden. Inhoud: Soorten wond Invloed van voeding op wondgenezing Diverse soorten verbandmiddelen Ingrid de Jong, wond- en decubitusconsulent verzorgenden en verpleegkundigen. 16 ongeveer deelnemers Wanneer: ma. 22 oktober uur. Thuizorg Ede, Nieuw Maanderbuurtweg 46 Let op. Deze workshop levert punten op voor je kwalitietsregister.

17 Workshop Reanimeren en AED herhaling Als elke seconde telt Heb je er wel eens bij stilgestaan dat elke week driehonderd mensen in ons land buiten het ziekenhuis plotseling door een hartstilstand getroffen worden? Dat ook jij ooit een omstander kunt zijn bij een hartstilstand? Op straat, op het werk, in een winkel of - in de meeste gevallen - thuis. Weet jij dan wat je moet doen? De jaarlijkse herhaling Onderwerpen en vaardigheden die deze avond aan de orde komen zijn: Zorg dragen voor veiligheid De toestand van het slachtoffer te beoordelen Hulpdiensten te alarmeren of laat dat doen Hartmassage en mond-op-mond beademing Uitleg en bediening AED Een bewusteloos slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen 17 Geertje van Manen, EHBO-docent alle belangstellenden die eerder reanimatie hebben gevolgd. ongeveer 12 deelnemers Wanneer: 1 nov De Honskamp in Lunteren ( ruimte de Poort) uur. Levert punten voor op je kwalitietsregister

18 Aanmeldformulier Thema-avond Datum Persoonlijke gegevens Voornaam en achternaam Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer adres Functie Naam zorgondernemer/leidinggevende 18 Handtekening deelnemer Aanmelden A. per mail naar met vermelding van alle bovenstaande gegevens B. stuur dit aanmeldformulier naar onderstaand adres C. inleveren bij de receptie van de locatie waar je werkzaam bent Doe dit ten minste tien dagen voor de workshop. Plaatsing wordt gedaan in volgorde van ontvangst van de aanmeldformulieren. Gelieve bij meerdere aanmeldingen dit blanco formulier te kopiëren. Sturen aan: Opella P&O, t.a.v. D. te Ronde Antwoordnummer BH Bennekom Je ontvangt, binnen veertien werkdagen na binnenkomen van het aanmeldformulier, een bericht van plaatsing voor de betreffende themabijeenkomst. Bij geen plaatsing sturen we ook een berichtje. Wij streven ernaar berichtgeving zoveel mogelijk per mail te laten plaatsvinden. Ben je verhinderd? Meld je tijdig af! Een andere geïnteresseerde kan je plaats innemen.

Open scholingsaanbod 2012. Ontwikkel je talenten

Open scholingsaanbod 2012. Ontwikkel je talenten Ontwikkel je talenten Voorwoord Ontwikkel je talenten en kom naar een van onze thema-avonden. De afdeling opleidingen (P&O) van Opella geeft advies over scholingsvragen en verzorgt diverse opleidingen,

Nadere informatie

nee dinsdag 29 maart 2016 Ede, Galvanistraat 7 2 de verdieping 19:30 21:45 Omgaan met klanten met psychiatrische aandoeningen, gesprekstechnieken

nee dinsdag 29 maart 2016 Ede, Galvanistraat 7 2 de verdieping 19:30 21:45 Omgaan met klanten met psychiatrische aandoeningen, gesprekstechnieken Onderwerp Spreker Vol Geacc. Datum Plaats Start Stop Agressie,verbindende gesprekstechnieken Kitty Merza nee maandag 29 februari 2016 Ede, Galvanistraat 7 2 de verdieping 19:00 22:00 Agressie herkennen

Nadere informatie

21.30 Instructie eigen regie bij cliënten met COPD en zuurstof Carin de Ruijter,

21.30 Instructie eigen regie bij cliënten met COPD en zuurstof Carin de Ruijter, Onderwerp Spreker Vol Geacc. Datum Plaats Start Stop Agressie, verbindende gesprekstechnieken Kitty Merza nee maandag 29 februari 2016 Ede, Galvanistraat 7 2 de verdieping 19:00 22:00 Shantala speciale

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Onderwerp Spreker Vol Geacc. Datum Plaats Start Stop Agressie, verbindende gesprekstechnieken Kitty Merza ja nee. woensdag 28 september 2016

Onderwerp Spreker Vol Geacc. Datum Plaats Start Stop Agressie, verbindende gesprekstechnieken Kitty Merza ja nee. woensdag 28 september 2016 Onderwerp Spreker Vol Geacc. Datum Plaats Start Stop Agressie, verbindende gesprekstechnieken Kitty Merza woensdag 14 september 2016 19:00 22:00 Bewust stoppen met eten en drinken CVA voor verpleegkundigen

Nadere informatie

Spreker Vol Geacc. Datum Kitty Merza. ja woensdag 12 april 2017 belasting )

Spreker Vol Geacc. Datum Kitty Merza. ja woensdag 12 april 2017 belasting ) Onderwerp Agressie, omgaan met ( weerbaarheidstraining) Spreker Vol Geacc. Datum Kitty Merza 23-05-2017 + 30-05-2017 Bewust stoppen met eten en drinken Ina van de Brink donderdag 6 april 2017 Continentiezorg/-materiaal/kosten

Nadere informatie

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

Projectplan Inventarisatie aanwezigheid en wenselijkheid AED s in de gemeente Houten

Projectplan Inventarisatie aanwezigheid en wenselijkheid AED s in de gemeente Houten Projectplan Inventarisatie aanwezigheid en wenselijkheid AED s in de gemeente Houten Aanleiding In Nederland overlijden per jaar ruim 15.000 mensen door plotselinge hartstilstand. Bij een hartstilstand

Nadere informatie

Scholingsaanbod september t/m december 2016 SEPTEMBER. Scholing maakt vrijwilligerswerk nog aantrekkelijker!

Scholingsaanbod september t/m december 2016 SEPTEMBER. Scholing maakt vrijwilligerswerk nog aantrekkelijker! Scholing maakt vrijwilligerswerk nog aantrekkelijker! In dit overzicht vindt u de scholingen die de Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o., alleen of in samenwerking met een of meerdere partners van de Vrijwilligersacademie

Nadere informatie

Onderwerp Spreker Vol Geacc. Datum Plaats Start Stop Agressie, verbindende gesprekstechnieken Kitty Merza ja nee. donderdag 1 december 2016

Onderwerp Spreker Vol Geacc. Datum Plaats Start Stop Agressie, verbindende gesprekstechnieken Kitty Merza ja nee. donderdag 1 december 2016 Onderwerp Spreker Vol Geacc. Datum Plaats Start Stop Agressie, verbindende gesprekstechnieken Kitty Merza woensdag 14 september 2016 19:00 22:00 Bewust stoppen met eten en drinken Ina van de Brink Continentiezorg

Nadere informatie

Dementiepoli. Ouderen

Dementiepoli. Ouderen Dementiepoli Ouderen Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Met deze folder willen we u en uw familieleden en/of verzorgers graag informeren over de gang van zaken bij de dementiepoli.

Nadere informatie

Als elke seconde telt...

Als elke seconde telt... www.hartslagnu.nl Als elke seconde telt......kunnen we dan op jou rekenen? Meld je nu aan als burgerhulpverlener Plotseling kan uw hulp nodig zijn! In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1000 inwoners een

Nadere informatie

Dementiepoli. Ouderen

Dementiepoli. Ouderen Dementiepoli Ouderen Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Met deze folder willen we u en uw familieleden en/of verzorgers graag informeren over de gang van zaken bij de dementiepoli.

Nadere informatie

Aandacht voor diabetes

Aandacht voor diabetes Diabetes Aandacht voor diabetes Evean begeleidt en ondersteunt u bij diabetes Evean. Midden in het leven. Diabetes? Evean helpt u met alle zorg en aandacht Is bij u de diagnose diabetes gesteld? Of loopt

Nadere informatie

Hartfalen Wat kunt u thuis zelf doen?

Hartfalen Wat kunt u thuis zelf doen? Hartfalen Wat kunt u thuis zelf doen? www.nwz.nl Inhoud Wat is een hartfalenverpleegkundige 3 Wat is hartfalen 3 Oorzaken 4 Klachten en verschijnselen 4 Onderzoeken 4 Behandeling 4 Wat kunt u thuis zelf

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid

DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid DESKUNDIG AAN HET WERK MET JEUGD Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid 2 INHOUDSOPGAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij jongeren nodig?! 4 Praktische informatie 5 Het

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering. Aanbod 2011. www.vrijwilligerswinkel.nl

Deskundigheidsbevordering. Aanbod 2011. www.vrijwilligerswinkel.nl Deskundigheidsbevordering Aanbod 2011 www.vrijwilligerswinkel.nl AED/REANIMATIE Bij een plotseling optreden van hartfalen, weet u wat u wel en wat u niet moet doen? Kent u die kastjes die overal verschijnen

Nadere informatie

Thuiszorg: Verzorging en verpleging van Opella

Thuiszorg: Verzorging en verpleging van Opella Thuiszorg: Verzorging en verpleging van Opella 24 uur per dag en 7 dagen per week staan de verpleegkundigen van Opella voor u klaar met de beste verpleegkundige zorg. Dus ook 's nachts en in het weekend.

Nadere informatie

Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma

Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma De toepassing van de richtlijn Ergotherapie aan huis bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers Post - HBO cursus 2012

Nadere informatie

Voor mantelzorgers en vrijwilligers

Voor mantelzorgers en vrijwilligers Voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2014 VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 3 In drie bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert.

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert. Nummer 2, jaargang 4, juli 2015 Special Cursusaanbod Bureau Herstel Beste lezer.. Voor je ligt de Herstel nieuwsbrief. Deze keer met als onderwerp het cursusaanbod van Bureau Herstel. Cursusaanbod voor

Nadere informatie

Bijscholing Kinderzorg

Bijscholing Kinderzorg Asodiz is een opleidingsinstituut dat zich met name bezighoudt met het ontwikkelen en uitvoeren van leergangen/trainingen op het gebied van de eerste lijn gezondheidszorg. Bijscholing Kinderzorg Kinderzorg

Nadere informatie

Diabetische voetwond

Diabetische voetwond Uw arts of specialist heeft u doorgestuurd naar de diabetische voetpolikliniek. In deze folder geven wij u informatie over uw voetwond en onze polikliniek. Uw persoonlijke situatie kan anders zijn dan

Nadere informatie

Ouderen. Vrijwilligers en studenten tegen ouderenmishandeling. Stichting

Ouderen. Vrijwilligers en studenten tegen ouderenmishandeling. Stichting Vrijwilligers en studenten tegen ouderenmishandeling Stichting Definitie ouderenmishandeling Al het handelen of nalaten van handelen jegens (geheel of gedeeltelijk) afhankelijke ouderen, door diegene(n)

Nadere informatie

Poliklinische longrevalidatie

Poliklinische longrevalidatie Poliklinische longrevalidatie Inleiding De longaandoeningen COPD (chronische bronchitis en/of longemfyseem) en astma zijn chronische aandoeningen. Dat wil zeggen dat ze niet te genezen zijn. Deze beide

Nadere informatie

Welkom. Publiekslezing Hartaandoeningen. 10 maart 2016

Welkom. Publiekslezing Hartaandoeningen. 10 maart 2016 Welkom Publiekslezing Hartaandoeningen 10 maart 2016 Voorstellen Ineke Sterk Verpleegkundig specialist interne geneeskunde Programma publiekslezing 19.30 uur Aanvang publiekslezing 19.45 uur Lezing cardioloog

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Kenmerken BedrijfsMaatschappelijk Werk:

Kenmerken BedrijfsMaatschappelijk Werk: De bedrijfsmaatschappelijk werker helpt bij het tot stand laten komen van gezondere arbeidsverhoudingen en meer welzijn binnen het bedrijf of de instelling. Op die manier ontstaat bij werknemers een grotere

Nadere informatie

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2015 voor mantelzorgers en vrijwilligers VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 4 In vier bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Naam:... man/vrouw. Geboortedatum:... Adres:... Postcode en woonplaats:... Telefoonnummer:... Mobiel nummer:... adres:...

Naam:... man/vrouw. Geboortedatum:... Adres:... Postcode en woonplaats:... Telefoonnummer:... Mobiel nummer:...  adres:... Aanmeldingsformulier Oncologische Revalidatie Jeroen Bosch Ziekenhuis Herstel & Balans of Fysieke training Om in aanmerking te komen voor Oncologische Revalidatie moet u het aanmeldingsformulier invullen

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid bij volwassenen

DESKUNDIG AAN HET WERK. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid bij volwassenen DESKUNDIG AAN HET WERK Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid bij volwassenen 2 INHOUDSOPGAVE PAGINA Kennis over psychische problemen nodig?! 4 Praktische informatie 5 Zicht op

Nadere informatie

Hartfalenpolikliniek

Hartfalenpolikliniek Afdeling: Onderwerp: Cardiologie 1 U bent (wordt) door uw cardioloog verwezen naar de polikliniek hartfalen. In deze informatie staat nog eens beschreven waarom u verwezen bent en wat u op de polikliniek

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING

AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING Om in aanmerking te komen voor Oncologische Nazorg dient u het aanmeldingsformulier invullen en binnen drie weken retourneren

Nadere informatie

Diabetes. Inhoud. In Nederland hebben ongeveer 750.000 mensen diabetes. Van die 750.000 weten 200.000 personen niet dat ze de ziekte hebben.

Diabetes. Inhoud. In Nederland hebben ongeveer 750.000 mensen diabetes. Van die 750.000 weten 200.000 personen niet dat ze de ziekte hebben. Zorg bij diabetes Inhoud Vormen van diabetes 4 Klachten en symptomen 5 Oorzaken 6 Behandeling 7 Leven met diabetes 8 Meer informatie 9 Wat kan Kring-apotheek voor jou betekenen? 10 Diabetes Diabetes is

Nadere informatie

Dementiepoli. Mondriaan. Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen. Ouderen. voor geestelijke gezondheid

Dementiepoli. Mondriaan. Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen. Ouderen. voor geestelijke gezondheid Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Dementiepoli Als je geheugen je in de steek laat... September 2011 Copyright Mondriaan

Nadere informatie

Dit onderzoek heeft als doel het in kaart brengen van de wensen van de cliënt en het waar nodig verbeteren/ optimaliseren van de dienstverlening.

Dit onderzoek heeft als doel het in kaart brengen van de wensen van de cliënt en het waar nodig verbeteren/ optimaliseren van de dienstverlening. Cliënt tevredenheidsonderzoek 2014-2015 Inleiding en samenvatting 1 In het kader van een cliënt tevredenheidsonderzoek heeft Olcea een vragenlijst samengesteld. Deze vragenlijst is bedoeld voor thuiswonenden

Nadere informatie

NETWERK VERTROUWENSPERSONEN Samen leren samen werken: vertrouwenspersoon als tweede beroep

NETWERK VERTROUWENSPERSONEN Samen leren samen werken: vertrouwenspersoon als tweede beroep NETWERK VERTROUWENSPERSONEN Samen leren samen werken: vertrouwenspersoon als tweede beroep Training en intervisie data najaar 2013 Intervisie Dringend gezocht: enkele vertrouwenspersonen voor een nieuw

Nadere informatie

Maatschap Goed Zorgen Tiel

Maatschap Goed Zorgen Tiel Tiel, 5 juni 2011 Betreft: EXTRA AANBOD SUMMERSCHOOL voor zorgverleners Beste collegae in de zorgverlening, Maatschap Goed Zorgen uit Tiel biedt sinds 2007 praktijkgerichte trainingen en scholingen voor

Nadere informatie

Diabetes. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Diabetes. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Diabetes Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Diabetes 3 Vormen van diabetes 4 Type1 4 Type2 4 Klachten en symptomen 5 Type1 5 Type2 5 Oorzaken 6 Behandeling

Nadere informatie

Psychiatrische Intensieve Thuiszorg

Psychiatrische Intensieve Thuiszorg Psychiatrische Intensieve Thuiszorg Informatie voor cliënten en familie Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Psychiatrische Intensieve Thuiszorg De Divisie Ouderen is een onderdeel van

Nadere informatie

Dagbehandeling. Ouderen

Dagbehandeling. Ouderen Dagbehandeling Ouderen Dagbehandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling, ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen

Nadere informatie

DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING

DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING informatie workshop maatschappelijk ondernemen sociale hygiëne aed / reanimatie ehbo cursus met aed ehbo bij kinderen cursus verantwoord alcohol schenken Aanbod 2012 WORKSHOP

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:...

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Hartrevalidatie Uw afspraak U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Inhoudsopgave Hartrevalidatie... 1 Waarom hartrevalidatie... 1 De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1 Hoe komt u in

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Diabeteszorg in het WZA

Informatie voor patiënten. Diabeteszorg in het WZA Informatie voor patiënten Diabeteszorg in het WZA z 1 Het Diabetes Centrum Wilhelmina is gehuisvest in het Medisch Centrum Wilhelmina. Dit is onderdeel van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Het Diabetes

Nadere informatie

www.nursingcongressen.nl Win een kaartje voor Ontvang een gratis e-learning module bij diverse congressen t w.v. 6 accreditatiepunten (zie blz.

www.nursingcongressen.nl Win een kaartje voor Ontvang een gratis e-learning module bij diverse congressen t w.v. 6 accreditatiepunten (zie blz. Win een kaartje voor Hét Dementiecongres! (zie blz. 2) Hét Verpleeghuiscongres 28 oktober 2014 Hét Dementiecongres 11 november 2014 Afdelings- en medisch secretaressecongres 13 nov 2014 Congres De praktijk

Nadere informatie

Diëtetiek. Patiënteninformatie. De diëtist. Specialist in voeding. Slingeland Ziekenhuis

Diëtetiek. Patiënteninformatie. De diëtist. Specialist in voeding. Slingeland Ziekenhuis Diëtetiek De diëtist i Patiënteninformatie Specialist in voeding Slingeland Ziekenhuis Algemeen Als u ziek bent, is het soms nodig om anders te gaan eten dan u gewend bent. Ook kan een ziekte en/of behandeling

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

Polikliniek hartfalen

Polikliniek hartfalen Polikliniek hartfalen 2 U bent tijdens uw ziekenhuisopname of na polibezoek door uw cardioloog verwezen naar de polikliniek hartfalen. Op de polikliniek hartfalen (kortweg: hartfalenpoli), onderdeel van

Nadere informatie

Langer thuis wonen. Met hulp van het team Wijkverpleging

Langer thuis wonen. Met hulp van het team Wijkverpleging Langer thuis wonen Met hulp van het team Wijkverpleging U woont zelfstandig, thuis in uw vertrouwde omgeving. U redt zich aardig, soms met hulp van familie of buren. Maar er zijn ook zaken waar u professionele

Nadere informatie

Ouderenmishandeling en de rol van de SPV in de ouderenzorg

Ouderenmishandeling en de rol van de SPV in de ouderenzorg Ouderenmishandeling en de rol van de SPV in de ouderenzorg Mirjam van Dongen Inhoud lezing Wat is ouderenmishandeling? Bestrijding Ouderenmishandeling in Nederland vanaf 1992 Rol SPV in bestrijding en

Nadere informatie

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Hieronder volgt een beschrijving van de cursussen die vanuit het project DLB in het najaar van 2012 worden georganiseerd. Er zijn drie cursussen, bedoeld voor:

Nadere informatie

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen Ongeneeslijk ziek Samen uw zorg tijdig plannen Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Een naaste die met u meedenkt...3 1.2 Gespreksonderwerpen...3 2. Belangrijke vragen...3 2.1 Lichamelijke veranderingen...3

Nadere informatie

Mevrouw/meneer. Dag Datum Tijdstip. U kunt zich melden bij de Röntgenafdeling op de eerste verdieping, bij balie 105.

Mevrouw/meneer. Dag Datum Tijdstip. U kunt zich melden bij de Röntgenafdeling op de eerste verdieping, bij balie 105. CT-ONDERZOEK 17744 Afspraak Mevrouw/meneer Dag Datum Tijdstip U kunt zich melden bij de Röntgenafdeling op de eerste verdieping, bij balie 105. Denkt u eraan uw gegevens ieder kalenderjaar voor uw eerste

Nadere informatie

De behandelaren van Archipel

De behandelaren van Archipel De behandelaren van Archipel Arts, psycholoog, fysio- en ergotherapeut, logopedist, diëtist, muziektherapeut, maatschappelijk werker het gevoel van samen 'Oók als u behandeling nodig heeft wilt u zelf

Nadere informatie

Seksueel misbruik Praat erover!

Seksueel misbruik Praat erover! Seksueel misbruik Praat erover! Seksueel misbruik is een lastig onderwerp. Toch is het belangrijk dat kerken dit onderwerp bespreekbaar maken in preken, op catechisatie en Bijbelstudie. Voorlichting aan

Nadere informatie

Gemeentelijke aanpak van ouderenmishandeling: beter begrijpen en besturen

Gemeentelijke aanpak van ouderenmishandeling: beter begrijpen en besturen Gemeentelijke aanpak van ouderenmishandeling: beter begrijpen en besturen Masterclass Verwey-Jonker Instituut, 12 december 2012 Marian van der Klein & Jessica van den Toorn Lopende zaken Actieplan Ouderen

Nadere informatie

Dienst geriatrie Gevecht tegen ondervoeding. Informatiebrochure voor de patiënt en de familie

Dienst geriatrie Gevecht tegen ondervoeding. Informatiebrochure voor de patiënt en de familie Dienst geriatrie Gevecht tegen ondervoeding Informatiebrochure voor de patiënt en de familie INLEIDING Met ouder worden veranderen uw dagelijkse activiteiten en gewoonten. Het is niet altijd eenvoudig

Nadere informatie

Beste bestuursleden, Vrijwilligerspunt Goes van SMWO organiseert bijeenkomsten voor vrijwilligersorganisaties in de gemeente Goes. Hierin werken we samen met de gemeenten Borsele, Kapelle en Reimerswaal.

Nadere informatie

Hulp bij huiselijk geweld

Hulp bij huiselijk geweld Hulp bij huiselijk geweld Beter voor elkaar 2 Huiselijk geweld Wat is huiselijk geweld? Bij huiselijk geweld denk je al gauw aan een man die zijn vrouw of zijn kinderen slaat. Maar er zijn veel meer soorten

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Ouderen

Deeltijdbehandeling. Ouderen Deeltijdbehandeling Ouderen Deeltijdbehandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling, ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan

Nadere informatie

GOEDE VOEDING, GEZOND LEVEN, SNELLER GENEZEN INFORMATIE VOOR PATIËNTEN DIE EEN OPERATIE ONDERGAAN

GOEDE VOEDING, GEZOND LEVEN, SNELLER GENEZEN INFORMATIE VOOR PATIËNTEN DIE EEN OPERATIE ONDERGAAN GOEDE VOEDING, GEZOND LEVEN, SNELLER GENEZEN INFORMATIE VOOR PATIËNTEN DIE EEN OPERATIE ONDERGAAN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Voeding doet meer dan u denkt! Goede voeding is van levensbelang om gezond

Nadere informatie

hartfalen polikliniek

hartfalen polikliniek Cardiologie hartfalen polikliniek 1 2 Inleiding Uw cardioloog heeft bij u de diagnose hartfalen gesteld. Hij verwijst u daarom door naar de hartfalenverpleegkundige op de poli cardiologie. In deze folder

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Uw huisarts heeft vastgesteld dat u lijdt aan Diabetes Mellitus, een

Nadere informatie

Revalidatie na een CVA (beroerte) multidisciplinaire aanpak voor een zo optimaal mogelijk herstel

Revalidatie na een CVA (beroerte) multidisciplinaire aanpak voor een zo optimaal mogelijk herstel Revalidatie na een CVA (beroerte) multidisciplinaire aanpak voor een zo optimaal mogelijk herstel Norschoten Klaverweide 1 3773 AW Barneveld T 0342-40 40 00 E info@norschoten.nl I www.norschoten.nl Revalidatie

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie

Scholingsaanbod vanaf 1 september 2014 t/m eind 2014

Scholingsaanbod vanaf 1 september 2014 t/m eind 2014 Scholingsaanbod vanaf 1 september 2014 t/m eind 2014 Basiscursus 1: Het bepalen van een bloedsuiker en het toedienen van insuline maandag 08 september van 09.00 12.00 maandag 24 november van 09.00 12.00

Nadere informatie

Formulier kennismakingsgesprek vraagouder / gastouder

Formulier kennismakingsgesprek vraagouder / gastouder Algemene gegevens Naam ouder(s) Adres Postcode Telefoonnummer Emailadres Huisnummer Woonplaats Mobiele nummer Samenstelling opvang Kind 1 Kind 2 Kind 3 Kind 4 Kind 5 Opvang Volledige naam Geboortedatum

Nadere informatie

Voedingsmanagement in de Psychiatrie

Voedingsmanagement in de Psychiatrie Voedingsmanagement in de Psychiatrie Anneke van Hellemond, diëtist Anneke Wijtsma, diëtist 1 Inhoud presentatie Voedingsproblemen Overgewicht Metabool syndroom Verwijzen naar gespecialiseerd diëtist Behandelwijze

Nadere informatie

In deze folder leest u meer over het doel en de mogelijkheden van het programma en welke hulpverleners erbij betrokken zijn.

In deze folder leest u meer over het doel en de mogelijkheden van het programma en welke hulpverleners erbij betrokken zijn. Hartrevalidatie Inleiding De cardioloog, de hartfalenverpleegkundige of de ICD-verpleegkundige heeft u geadviseerd het poliklinische hartrevalidatieprogramma te gaan volgen. Het hartrevalidatie-programma

Nadere informatie

Inschrijfformulier - Vragenlijst Vul het inschrijfformulier duidelijk en met de hand in

Inschrijfformulier - Vragenlijst Vul het inschrijfformulier duidelijk en met de hand in Inschrijfformulier - Vragenlijst Vul het inschrijfformulier duidelijk en met de hand in Persoonlijke gegevens: Naam en voorletter(s): Roepnaam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoonnummer privé: mobiel:

Nadere informatie

Diabetische voetenpolikliniek

Diabetische voetenpolikliniek Diabetische voetenpolikliniek In verband met een slecht genezende diabetische wond aan uw voet bent u door uw huisarts of medisch specialist doorverwezen naar de diabetische voetenpolikliniek van het WEC

Nadere informatie

GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT. Training en ondersteuning in mentaal fit werken

GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT. Training en ondersteuning in mentaal fit werken GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT Training en ondersteuning in mentaal fit werken 2 Gezond Werken Gezonde werknemers gaan met plezier naar het werk. Ze zijn geestelijk fit en blijven fit. Gezonde werkdruk biedt

Nadere informatie

Betreft: Informatiepakket voorlichtingsbijeenkomst Ouderen in Veilige Handen

Betreft: Informatiepakket voorlichtingsbijeenkomst Ouderen in Veilige Handen Naam afdeling Naam contactpersoon Adres contactpersoon Postcode, woonplaats Datum: Kenmerk: Betreft: Informatiepakket voorlichtingsbijeenkomst Ouderen in Veilige Handen Beste heer/mevrouw, Dank voor uw

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

Wij zorgen voor alle thuiszorg die u nodig heeft! Thuiszorg

Wij zorgen voor alle thuiszorg die u nodig heeft! Thuiszorg Wij zorgen voor alle thuiszorg die u nodig heeft! Thuiszorg Thuiszorg Alerimus Zorg om thuis te kunnen blijven wonen Alerimus biedt zorg op maat, niet alleen binnen de instelling maar ook in uw eigen woonomgeving.

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid Deeltijdbehandeling Informatie voor cliënten Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Deeltijdbehandeling De Divisie Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van

Nadere informatie

Cursussen en Themabesprekingen

Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen voor NPV-Thuishulpafdelingen en voor Kerkelijke Thuishulpprojecten Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen NPV-Thuishulp De NPV-Thuishulp richt zich

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Poli Hartrevalidatie

Hartrevalidatie. Poli Hartrevalidatie 00 Hartrevalidatie Poli Hartrevalidatie Waarom hartrevalidatie? Een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis. Het kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Het vertrouwen in uw eigen lichaam

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

De diëtist voor een gezonde leefstijl

De diëtist voor een gezonde leefstijl De diëtist voor een gezonde leefstijl GroenekruisDomicura: voor alle zorg bij u thuis Als het om uw gezondheid gaat, of om die van uw kind of iemand anders die u dierbaar is, dan neemt u geen enkel risico.

Nadere informatie

Stageboek Derde jaar BOL Verpleegkunde

Stageboek Derde jaar BOL Verpleegkunde Stageboek Derde jaar BOL Verpleegkunde 1 Inleiding Beste student, De derde stage komt eraan. Je bent natuurlijk goed voorbereid om na het onderwijs op school naar de praktijk te gaan. Je stageperiode duurt

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

cursusaanbod voor professionals februari 2013 - september 2013

cursusaanbod voor professionals februari 2013 - september 2013 gratis februari 2013 - september 2013 Herkennen van en omgaan met kinderen met een licht verstandelijke beperking en hun ouders Signaleren van huiselijk geweld en eergerelateerd geweld Coördinatie van

Nadere informatie

Thuiszorg Alerimus. Zorg om thuis te kunnen blijven wonen

Thuiszorg Alerimus. Zorg om thuis te kunnen blijven wonen Thuiszorg Alerimus Zorg om thuis te kunnen blijven wonen Alerimus biedt zorg op maat, niet alleen binnen de instelling maar ook in uw eigen woonomgeving. We willen allemaal zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3)

Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3) Opleiding Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3) Waar en wanneer? 20/11 & 27/11/2012 in het Maaltebruggekasteel te Gent In de basisopleiding (DAG 1) werden de meest

Nadere informatie

De juiste zorg, prettig bij u thuis

De juiste zorg, prettig bij u thuis De juiste zorg, prettig bij u thuis Veelzijdig in zorg Care: Persoonlijke Verzorging en Verpleging Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten, 24 uur per dag, 7 dagen in

Nadere informatie

SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014

SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 SCHOLINGSAANBOD VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 NAJAAR 2014 Zet u zich al in als vrijwilliger? Dan kunt u gratis deelnemen aan leuke, interessante en inspirerende trainingen, workshops en bijeenkomsten.

Nadere informatie

Vasculair Preventie Centrum

Vasculair Preventie Centrum Vasculair Preventie Centrum Afdeling interne geneeskunde Uw huisarts of specialist heeft u verwezen naar het Vasculair Preventie Centrum van Máxima Medisch Centrum, locatie Eindhoven. Bij u is een risicofactor

Nadere informatie

KWALITEITSHANDVEST EDUCATIE 2009-1010

KWALITEITSHANDVEST EDUCATIE 2009-1010 KWALITEITSHANDVEST EDUCATIE 2009-1010 Het Albeda College wil goed onderwijs geven. Om dit te kunnen doen hebben we regels. In dit kwaliteitshandvest lees je wat die regels zijn. Je leest wat de school

Nadere informatie

De diabetische voet Wat is het en hoe ontstaat het?

De diabetische voet Wat is het en hoe ontstaat het? De diabetische voet Wat is het en hoe ontstaat het? Diabetes mellitus is een ziektebeeld waarbij het evenwicht in de bloedsuikerspiegel verstoord is (suikerziekte). Veel mensen met diabetes mellitus krijgen

Nadere informatie

Registratie van kinderletsel in het ziekenhuis

Registratie van kinderletsel in het ziekenhuis Algemeen i Registratie van kinderletsel in het ziekenhuis Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Alle kinderen die worden opgenomen in het Slingeland Ziekenhuis of de Spoedeisende Hulp bezoeken,

Nadere informatie

Naam : man vrouw. Geboortedatum : BSN nummer

Naam : man vrouw. Geboortedatum : BSN nummer AANMELDFORMULIER LTC Boost Naam : man vrouw Voorletters en roepnaam : Straat en huisnummer : Geboortedatum : BSN nummer Telefoon privé/mobiel : Telefoon werk : E-mail : Werkgever / bedrijf : Ik ben verzekerd

Nadere informatie

Klinische Geriatrie na een ziekenhuisopname

Klinische Geriatrie na een ziekenhuisopname Klinische Geriatrie na een ziekenhuisopname Onlangs bent u opgenomen geweest in Maasziekenhuis Pantein. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis is het GIDZ- team (Geriatrie in de Ziekenhuizen) bij uw behandeling

Nadere informatie

LONGREACTIVATIE Het programma

LONGREACTIVATIE Het programma Longreactivatie LONGREACTIVATIE Longreactivatie is bestemd voor mensen met chronische longklachten, zoals COPD en astma, die daardoor in hun dagelijks leven beperkt worden. Uw longarts bepaalt aan de hand

Nadere informatie

Diabeteszorg in uw ziekenhuis

Diabeteszorg in uw ziekenhuis Diabeteszorg in uw ziekenhuis Hoofddorp U heeft, sinds kort of al langer, diabetes mellitus (suikerziekte). Diabetes mellitus is een chronische stofwisselingsziekte. De aandoening komt zowel voor bij jonge

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen: een begaanbare weg

Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen: een begaanbare weg Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen: een begaanbare weg Jeroen Janssens Specialist Ouderengeneeskunde, commissielid 8-12-2016 Opbouw Workshop 1. Vragen

Nadere informatie

Opheffen van een stoma. Chirurgie

Opheffen van een stoma. Chirurgie Opheffen van een stoma Chirurgie Inleiding U heeft bij een vorige operatie een darmstoma gekregen. In overleg met de chirurg is besloten dit stoma op te heffen. In deze folder leest u meer over de gang

Nadere informatie

Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met Multiple Sclerose

Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met Multiple Sclerose Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met Multiple Sclerose Albert Schweitzer ziekenhuis april 2013 pavo 0633 Inleiding U bent onder controle bij de neuroloog, omdat er Multiple Sclerose (MS) bij u is

Nadere informatie