Angola, Brasil en Cabo Verde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Angola, Brasil en Cabo Verde"

Transcriptie

1 Internationaal ondernemen Angola, Brasil en Cabo Verde Onderwijsmodules Rotterdam Onderwijs Netwer k Internationaal Ondernemen

2 Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

3 3 Internationaal ondernemen De regio Rotterdam kent een kleurrijk aanbod van studenten. De combinatie van een kleurrijk aanbod en een wereldhaven schept uitstekende voorwaarden voor internationaal ondernemen. Helaas is internationaal ondernemen een discipline die nog niet of nauwelijks aan de orde komt binnen de ROC s. Het Zadkine en het Albeda College starten in samenwerking met stichting IntEnt, Bons Negocios!, NABC en de Kamer van Koophandel een aantal programma s gericht op de ontwikkeling van ondernemerschap in een multiculturele omgeving. Deze pilot beperkt zich de komende twee leerjaren tot de opkomende markten Angola, Brazilië en Kaapverdië. Deze programmalanden zijn in de regio Rotterdam sterk vertegenwoordigd. De pilot maakt het keuzevak internationaal ondernemen eenvoudiger beschikbaar voor meerdere richtingen van het MBO en heeft ook een programma voor zijinstromers. De achterliggende gedachte is het stimuleren van internationaal ondernemerschap onder deelnemers van diverse etnische achtergronden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Rotterdamse Ondernemers Academie Mathenesserlaan HL Rotterdam T: M: E: info@onio.nu W:

4 Programa de Estudo 4 Nos próximos dois anos, a Rede de Ensino de Negócios Internacionais (Onderwijs Netwerk Internationaal Ondernemen) concentrar-se-é na organização de vários projectos de ensino e programas de estudo na região de Roterdão. Para interessados fora do ensino a Rede organiza o seguinte curso para adultos, para o qual não se exige pré-formação: ABC ARRANQUE & CONHECIMENTOS Fazer negócios em ou com Angola, Brazil ou Cabo Verde Um curso que consiste em 12 tardes e noites, no qual são abordados os seguintes assuntos: habilidades de empreendimento, plano de negócios e conhecimentos sobre os países, língua e cultura. Este curso é uma boa preparação para se criar uma empresa na Holanda ou num dos países acima referidos. Para estudantes no MBO [Ensino Profissional Médio] nível 3 e 4 com um próprio plano de negócios: ABC CONHECIMENTOS Como gerir uma empresa em Angola, Brazil e Cabo Verde? Em 12 noites os participantes recebem informação sobre os países. Além de se fornecer informação comercial, será também prestada atenção à língua portuguesa e às diferentes culturas. Para integração no ensino regular do nível 3 e 4: ABC REGULAR Negócios Internacionais como disciplina opcional no MBO nível 3 e 4 Em alguns estudos do nível 3 / 4 a disciplina opcional Fazer negócios em ou com Angola, Brazil e Cabo Verde é acrescentada ao programa de ensino regular. Para a organização de semanas de projecto no ensino regular: ABC SEMANA DE PROJECTO Toolkit Semana de Projecto sobre Negócios Internacionais O projecto prevê a organização de uma semana de projecto sobre o tema Negócios Internacionais em diversos estudos. As semanas de projecto de preferência terão lugar durante a Global Entrepreneurship Week Rotterdam [Semana Global do Empreendedorismo de Roterdão].

5 5 Studieprogramma Het Onderwijs Netwerk Internationaal Ondernemen richt zich de komende twee jaar op de organisatie van een aantal onderwijsprojecten en studieprogramma s in de regio Rotterdam Voor geïnteresseerden buiten het onderwijs bieden we de volgende opleiding aan voor volwassenen, waarvoor geen vooropleiding nodig is: ABC START & KENNIS Ondernemen in / zakendoen met Angola, Brazilië of Kaapverdië Een opleiding van 12 middagen en avonden waarin ondernemersvaardigheden, een ondernemingsplan en kennis over de landen, taal en cultuur aan de orde komen. Deze opleiding is een goede voorbereiding voor het starten van een onderneming in Nederland of in één van de programmalanden. Voor MBO niveau 3 & 4 leerlingen en mensen met een eigen ondernemingsplan: ABC KENNIS Kennis van ondernemen in Angola, Brazilië en Kaapverdië In 12 avonden krijgen de deelnemers informatie over de landen. Naast zakelijke informatie wordt ook aandacht besteed aan de Portugese taal en de verschillende culturen. Voor integratie in het reguliere niveau 3 & 4 onderwijs: ABC REGULIER Internationaal Ondernemen als keuzevak binnen MBO niveau 3 & 4 Op enkele Niveau 3 / 4 opleidingen wordt het keuzevak zakendoen in of met Angola, Brazilië en Kaapverdië aan het reguliere onderwijsprogramma toegevoegd. Voor de organisatie van projectweken binnen het reguliere onderwijs: ABC PROJECTWEEK Toolkit Projectweek Internationaal Ondernemen Het project voorziet in de organisatie van een projectweek internationaal ondernemen op diverse opleidingen. Deze vindt bij voorkeur plaats tijdens de Global Entrepreneurship Week Rotterdam.

6 ABC Start en Kennis 6 Ondernemen in / zakendoen met Angola, Brazilië en Kaapverdië Het Onderwijs Netwerk Internationaal Ondernemen organiseert voor geïnteresseerden van buiten het onderwijs een korte opleiding ondernemerschap gericht op zakendoen met òf ondernemen in één van bovenstaande landen. Het is een verkorte opleiding voor volwassenen. Een vooropleiding is niet vereist. Voor mensen met een uitkering is er financiering via de uitkerende instantie mogelijk. De opleiding bestaat uit 12 middagen en 12 avonden en wordt aangeboden door de Rotterdamse Ondernemers Academie aan de Mathenesserlaan 321 te Rotterdam Middagprogramma In het middagprogramma leert u een aantal ondernemersvaardigheden en gaat u werken aan een ondernemingsplan. Dit plan kan het starten van im- en export naar één van de landen zijn of het opstarten van een bedrijf in het betreffende land. Bij de ontwikkeling van uw plan wordt u o.a. begeleid door een ondernemer die al zaken doet met één van de landen. Na 12 weken heeft u een ondernemingsplan. Dit plan kan dienen bij het verkrijgen van de eventuele benodigde financiering. Er zijn ook een aantal excursies naar internationale ondernemingen en de Kamer van koophandel. Avondprogramma Het avondprogramma geeft u kennis over de landen, cultuur en communicatie. Deze kennis bestaat uit een cursus zakelijk Portugees, landeninformatie en omgangsvormen. In alle drie de landen is Portugees de officiële taal. Criolo, Chokwe of Kimbundu worden bij banken en officiële instanties niet geaccepteerd. Naast de taalles zijn er gastdocenten, meestal ondernemers of professionals, die hun ervaring over zaken doen in deze landen met u delen. Alle interessante branches zoals techniek, transport, toerisme en de zorg komen aan bod. Tenslotte leert u ook hoe men met elkaar omgaat, de Portugeestalige landen hanteren andere beleefdheidsnormen dan wij in Nederland. Aan het eind van de opleiding behaalt u een certificaat en heeft u een afgerond ondernemingsplan. Na de opleiding kunt u deelnemen aan een startersmissie naar het betreffende land dat afzonderlijk door stichting IntEnt wordt georganiseerd. De opleiding start in het najaar van 2011.

7 7 ABC Kennis Kennis van ondernemen in Angola, Brazilië en Kaapverdië Heeft u plannen om zaken te doen met of uw onderneming te vestigen in één van deze landen? Heeft u al een goed ondernemingsplan of een reeds bestaande onderneming? Het Onderwijs Netwerk Internationaal Ondernemen organiseert voor geïnteresseerden van buiten het onderwijs en MBO niveau 3 & 4 deelnemers met een afgerond ondernemingsplan, een korte opleiding gericht op zakendoen met òf ondernemen in één van bovenstaande landen. De opleiding bestaat uit 12 avonden en wordt aangeboden door de Rotterdamse Ondernemers Academie aan de Mathenesserlaan 321 te Rotterdam. Het avondprogramma geeft u kennis over de landen, cultuur en communicatie. Deze kennis bestaat uit een cursus zakelijk Portugees, landeninformatie en omgangsvormen. In alle drie de landen is Portugees de officiële taal. Criolo, Chokwe of Kimbundu worden bij banken en officiële instanties niet geaccepteerd. Naast de taalles zijn er gast-docenten, meestal ondernemers of professionals, die hun ervaring over zakendoen in deze landen met u delen. Alle interessante branches zoals techniek, transport, toerisme en de zorg komen aan bod. Tenslotte leert u ook hoe men met elkaar omgaat. De Portugeestalige landen hanteren andere beleefdheidsnormen dan wij in Nederland. Aan het eind van de opleiding behaalt u een certificaat Na de opleiding kunt u deelnemen aan een startersmissie naar het betreffende land dat afzonderlijk door stichting IntEnt wordt georganiseerd. De opleiding start in het najaar van 2011.

8 ABC regulier 8 Internationaal Ondernemen als keuzevak binnen MBO niveau 3 & 4 Een schooljaar lang ondersteunt het programma de reguliere modules ondernemerschap met workshops zoals kennis van zakelijk Portugees, kennis van het land, de cultuur en communicatie. Docenten worden begeleid door deskundigen uit de praktijk om de theorie zo goed mogelijk aan de deelnemers over te brengen. De deskundigen zijn doorgaans ondernemers met ervaring in de betreffende landen en hebben een rol als coach, zowel voor de docenten als voor de deelnemers. Er wordt ondersteuning aangeboden bij: de ontwikkeling van ondernemersvaardigheden en toegepaste omgangsvormen coaching bij de ontwikkeling van het ondernemingsplan excursies naar internationale ondernemingen en de Kamer van Koophandel de ontwikkeling van het financiële gedeelte van het ondernemingsplan het vergaren van specifieke landenkennis met excursies naar o.a. ambassades en consulaten. het afronden van het ondernemingsplan het verkrijgen van basiskennis van de Portugese taal. Het afgeronde ondernemingsplan is een onderdeel van het examenprogramma. Het ondernemingsplan wordt door een examencommissie beoordeeld. Deelnemers van 21 jaar of ouder kunnen deelnemen aan een startersmissie naar het betreffende land dat afzonderlijk door stichting IntEnt wordt georganiseerd. Jongere deelnemers kunnen doorstromen naar een vervolgopleiding of uitstromen naar betaald werk.

9 9 ABC Projectweek Toolkit Projectweek Internationaal Ondernemen Een toolkit voor MBO-docenten om in één week hun studenten kennis te laten maken met ondernemen en zakendoen in of met Angola, Brazilië en Kaapverdië. Met behulp van workshops, simulaties en een business game worden deelnemers begeleid naar een professionele presentatie van hun ondernemingsplan. De projectweek bestaat uit vijf dagen. Voorbereiding: De deelnemers krijgen twee weken voor de projectweek voorlichting over het project. Deelnemers kunnen zich alvast voorbereiden op een fictief of realistisch ondernemingsplan. Het project biedt ook de mogelijkheid aan de studenten om te kiezen uit een aantal voorgeselecteerde ideeën. Dag 1: De deelnemers krijgen gastcolleges over de economische ontwikkelingen in de betreffende landen door landenexperts van IntEnt en de Kamer van Koophandel. Daarnaast wordt er gewerkt aan het verzamelen van informatie voor hun ondernemingsplan. Dag 2: Excursies naar een aantal internationale ondernemers en de Kamer van Koophandel. Dag 3: De deelnemers krijgen gastcolleges omtrent zakendoen in de betreffende landen van ondernemers met praktijk ervaring. Dag 4: De deelnemers werken middels de XLX business game een ondernemingsplan uit. Daarbij worden ze door coaches uit het bedrijfsleven begeleid. Dag 5: De resultaten uit de XLX game worden verwerkt in een ondernemingsplan dat in de middag wordt gepresenteerd. Het project zal bij voorkeur worden uitgevoerd tijdens de Global Entrepreneurs Week Rotterdam, de 3e week van November.

10 Aanmelden en informatie 10 Het ABC Onderwijs Netwerk Internationaal Ondernemen project wordt gecoördineerd door de Rotterdamse Ondernemers Academie Geïnteresseerde particulieren, startende ondernemers en mensen met een uitkering kunnen zich inschrijven voor de cursus ondernemen in òf zakendoen met Angola, Brazilië of Kaapverdië Deelnemers met een uitgewerkt ondernemingsplan en (startende) ondernemers kunnen zich inschrijven voor de cursus Kennis van ondernemen in Angola, Brazilië en Kaapverdië. Teamleiders en afdelingshoofden van Albeda en Zadkine die interesse hebben in de Toolkit projectweek of Internationaal Ondernemen als keuzevak kunnen een informatiepakket aanvragen bij de ROA. Het inschrijfformulier kunt u telefonisch of via de mail aanvragen. Ook kunt u het inschrijfformulier vinden op onze website telefoon: of info@onio.nu Website:

11

12 netwerkpartners:

Wat is het Ondernemerscentrum?

Wat is het Ondernemerscentrum? Ondernemerscentrum Ondernemerscentrum Bent u van plan een eigen onderneming te starten of heeft u al een eigen onderneming? Heeft u daarbij behoefte aan praktische en concrete ondersteuning? Loopt u tegen

Nadere informatie

Move Your Skills Draaiboek Hotshop

Move Your Skills Draaiboek Hotshop Move Your Skills Draaiboek Hotshop Versie mei 2012 Pagina 1 van 8 Hotshop ondernemingsplan wat, waarom, hoe? Hotshop is de plek voor studenten die er over denken zelfstandig ondernemer te worden. Ze leren

Nadere informatie

Europees Sociaal Fonds. Mede mogelijk gemaakt door Europese Unie, Ondernemen INHOLLAND. biedt haar kennis, vraagt uw expertise. Samen boeken we winst

Europees Sociaal Fonds. Mede mogelijk gemaakt door Europese Unie, Ondernemen INHOLLAND. biedt haar kennis, vraagt uw expertise. Samen boeken we winst Mede mogelijk gemaakt door Europese Unie, Europees Sociaal Fonds Ondernemen INHOLLAND biedt haar kennis, vraagt uw expertise Samen boeken we winst Dubbele winst Welke zaken houden uw organisatie bezig?

Nadere informatie

Evaluatierapport Social Media Professional opleiding Juni 2012

Evaluatierapport Social Media Professional opleiding Juni 2012 Evaluatierapport Social Media Professional opleiding Juni 212 Inleiding De snelle opkomst van de Sociale Media vormt voor veel scholen, bibliotheken en jeugdzorginstanties een grote uitdaging. De jeugd

Nadere informatie

Een ondernemende school!

Een ondernemende school! Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

Een ondernemende school!

Een ondernemende school! Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening JURIDISCHE DIENSTVERLENING ED 5-14 Graafschap College Opleidingen Juridische dienstverlening 2014-2015 Jouw advies helpt mensen verder Ben je hulpvaardig en kun je goed met mensen omgaan? Lijkt het je

Nadere informatie

Doelomschrijving vier deelnemende scholen

Doelomschrijving vier deelnemende scholen Doelomschrijving vier deelnemende scholen 1 doelgroepomschrijvingen Leerbedrijf BAVA (ROC-AKA) Het leerbedrijf Basisvaardigheden (BAVA) is onderdeel van de school voor AKA van het ROC Midden Brabant. Bij

Nadere informatie

Cursussen voor volwassenen

Cursussen voor volwassenen Groningen Drenthe Overijssel 25 2012-2013 Cursussen voor volwassenen U volgt uw cursus bij het Alfa-college Het Alfa-college is het regionaal opleidingen centrum voor Noorden Oost-Nederland, met een breed

Nadere informatie

Procedure IntEnt Suriname Traject

Procedure IntEnt Suriname Traject Procedure IntEnt Suriname Traject Procedure IntEnt Suriname Traject De Toelatings eisen: Om deel te nemen aan het IntEnt Suriname traject moet u aan de volgende voorwaarden voldoen: 1. U moet een bedrijfsidee

Nadere informatie

VOORLICHTING BB/KB EINDEXAMENJAAR 2011-2012

VOORLICHTING BB/KB EINDEXAMENJAAR 2011-2012 VOORLICHTING BB/KB EINDEXAMENJAAR 2011-2012 PROGRAMMA PROGRAMMA : Examenprogramma Pta. Slaag-zakregeling. Vragen rondom het examenprogramma. Decanaat. Informeel samenzijn. EINDEXAMENVAKKEN Algemene vakken

Nadere informatie

Keuze voorlichting. mavo-3. decaanles 1

Keuze voorlichting. mavo-3. decaanles 1 Keuze voorlichting mavo-3 2017 decaanles 1 Welke vragen proberen we vandaag te beantwoorden? Hoe lees ik mijn interessentest? Wat ga je na de mavo doen? Hoe zit het MBO in elkaar, wat zijn de toelatingseisen,

Nadere informatie

MELANCHTHON KRALINGEN. christelijke school voor mavo+ en vmbo JE BENT IEMAND, JE KUNT IETS EN JE HOORT ERBIJ

MELANCHTHON KRALINGEN. christelijke school voor mavo+ en vmbo JE BENT IEMAND, JE KUNT IETS EN JE HOORT ERBIJ MELANCHTHON KRALINGEN christelijke school voor mavo+ en vmbo JE BENT IEMAND, JE KUNT IETS EN JE HOORT ERBIJ Je bent iemand, je kunt iets en je hoort erbij het is hier klein, veilig en gezellig onze mavo/tl-afdeling

Nadere informatie

WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE

WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE Op weg.. Volgend jaar klas 4 Mei 2017 centraal schriftelijk examen HET EINDEXAMEN Het examen is begonnen aan het begin van de 3e klas. Cijfers klas 3 tellen

Nadere informatie

www _ 1

www _ 1 www.veenoord.info 1 Op Veenoord heb jij de regie in handen! Je volgt je eigen persoonlijke leerroute en doet waar mogelijk vakken op een hoger niveau (BB/ KB/TL). Je leert eigen keuzes maken en zet prestaties

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Roosendaal 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Projectplan Pak je Kans Flevoland

Projectplan Pak je Kans Flevoland Projectplan Pak je Kans Flevoland Inhoudsopgave 1. Inleiding en achtergrond... 4 2. ProjectPak je Kans... 6 2.1 Doelgroep... 6 2.2 Doel... 6 2.3 Inhoud project... 6 Projectplan Pak je Kans 2014-2015 2

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Een ondernemende school!

Een ondernemende school! Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM!

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! De andere route naar het hbo! WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past het Groene Lyceum

Nadere informatie

vanaf schooljaar daagt je uit!

vanaf schooljaar daagt je uit! mavo-tto vanaf schooljaar 2018-2019 daagt je uit! Kies voor mavo-tto! Onze school heeft al jaren een tweetalige opleiding (tto) voor havo en vwo. En met succes: alle eindexamenleerlingen zowel havo-tto

Nadere informatie

Mogen wij jou. de BAL toespelen? u Het Ambachtshuis Brabant biedt kleinschalige vakscholing. aan volgens het Meester-gezel-principe in Brabant.

Mogen wij jou. de BAL toespelen? u Het Ambachtshuis Brabant biedt kleinschalige vakscholing. aan volgens het Meester-gezel-principe in Brabant. Mogen wij jou de BAL toespelen? u Het Ambachtshuis Brabant biedt kleinschalige vakscholing aan volgens het Meester-gezel-principe in Brabant. u Vakbekwame, ambachtelijk geschoolde mensen zijn altijd nodig!

Nadere informatie

Kennismiddag 22 juni 2017

Kennismiddag 22 juni 2017 Kennismiddag 22 juni 2017 Programma Champs on Stage LOB en belang van stages Het orientatieproces Het stageproces Champs on Stage Ambitie Brug slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven om schooluitval en

Nadere informatie

ROC wijzer Rijn IJssel

ROC wijzer Rijn IJssel ROC wijzer Rijn IJssel Uitgave van STOOF 1. Inleiding en algemene informatie... 3 2. Algemene vragen... 4 3. Vragen over BBL-opleidingen... 5 4. Vragen over het Ervaringscertificaat (EVC)... 6 2011ROC

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

MKB ziet wel brood in ondernemerschapsonderwijs

MKB ziet wel brood in ondernemerschapsonderwijs M201114 MKB ziet wel brood in ondernemerschapsonderwijs MKB-ondernemers over ondernemen in het reguliere onderwijs drs. B. van der Linden drs. P. Gibcus Zoetermeer, november 2011 MKB ziet wel brood in

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen ISO 14001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job ISO 14001 opzetten en implementeren

Nadere informatie

HET ERASMUS SCHOOL VOOR ONDERNEMENDE TYPES

HET ERASMUS SCHOOL VOOR ONDERNEMENDE TYPES ONDERNEMENDE TYPES VIND JE OP DE ERASMUS BUSINESS- SCHOOL HET ERASMUS BUSINESS- SCHOOL VOOR ONDERNEMENDE TYPES DOOR TE KIEZEN VOOR DE BUSINESS SCHOOL MAAK JE KENNIS MET HET BEDRIJFSLEVEN Speciaal voor

Nadere informatie

WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE INFORMATIE BUSINESS SCHOOL

WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE INFORMATIE BUSINESS SCHOOL WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE INFORMATIE BUSINESS SCHOOL Op weg.. Volgend jaar klas 4 Mei 2020 centraal schriftelijk examen HET EINDEXAMEN Het examen is begonnen aan het begin van de

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Draaiboeken voor drie activiteiten op het snijvlak vmbo-mbo Nieuwsgierig hoe u samenwerking tussen vmbo en mbo

Nadere informatie

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Amsterdam 2018-2019 JOHAN CRUYFF COLLEGE AMSTERDAM Johan Cruijff Oprichter Johan Cruijff wist als geen ander dat sporters

Nadere informatie

Een ondernemende school!

Een ondernemende school! Calvijn Business School Klantnaam : CALVIJN Projectnaam : LOGO Projectnummer : 15820005 Documentnaam : 15820005_Calvijn_logo_fc.eps Laatste correctie : 07-09-04 Gebruikte kleuren : CYAAN MAGENTA YELLOW

Nadere informatie

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen 8 uitgangspunten De deelnemende scholen willen uitgaan van dezelfde uitgangspunten. Helaas is het nog niet mogelijk om al die punten te verwezenlijken. De verschillende scholen geven aan hoever de zaken

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. OHSAS trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. OHSAS trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen OHSAS 18001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job OHSAS 18001 opzetten en implementeren

Nadere informatie

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Enschede 2017-2018 JOHAN CRUYFF COLLEGE ENSCHEDE Johan Cruijff Oprichter Johan Cruijff wist als geen ander dat sporters een

Nadere informatie

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Groningen 2019-2020 JOHAN CRUYFF COLLEGE GRONINGEN Johan Cruijff Grondlegger Johan Cruijff wist als geen ander dat sporters

Nadere informatie

Business & Sport HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD

Business & Sport HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD ondernemend zijn en: Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25166 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem; Papendallaan, Arnhem creatief het leuk vinden om

Nadere informatie

TAK Centrum wil innovatieve onderwerpen, vermeld in onze regiovisie, gebruiken om lesmateriaal te ontwikkelen voor het vak Science.

TAK Centrum wil innovatieve onderwerpen, vermeld in onze regiovisie, gebruiken om lesmateriaal te ontwikkelen voor het vak Science. INLEIDING Om het technisch talent van mavoleerlingen zo goed mogelijk te benutten en de doorstroom naar een technische vervolgopleiding te bevorderen, voert het Platform Bèta Techniek, in opdracht van

Nadere informatie

14-15 THINK GLOBAL ACT LOCAL. MBOvt. versneld je MBO-diploma halen in het verkorte traject. florijn.nl

14-15 THINK GLOBAL ACT LOCAL. MBOvt. versneld je MBO-diploma halen in het verkorte traject. florijn.nl MBOvt versneld je MBO-diploma halen in het verkorte traject florijn.nl THINK GLOBAL ACT LOCAL 14-15 MBOvt versneld je MBO-diploma halen in het verkorte traject Het Florijn College biedt Middelbaar Beroepsonderwijs

Nadere informatie

PROGRAMMA. Activiteiten Vakkenpakket SE CE Sectorwerkstuk MBO-opleiding Belangrijke data

PROGRAMMA. Activiteiten Vakkenpakket SE CE Sectorwerkstuk MBO-opleiding Belangrijke data WELKOM PROGRAMMA Activiteiten Vakkenpakket SE CE Sectorwerkstuk MBO-opleiding Belangrijke data VERPLICHTE ACTIVITEITEN Lessen Coachmomenten profielwerkstuk Onderwijsmarkt (profielwerkstuk) op 7 november

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE

WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE Gecertificeerd Business School Business School Reclamebord maken klas 1 Minionderneming klas 2 Managementgame klas 3 Ondernemers

Nadere informatie

HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM. Het Erasmus. Wanted! Nieuwsgierige types

HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM. Het Erasmus. Wanted! Nieuwsgierige types HET ERASMUS HAVO/VWO TECHNASIUM Het Erasmus Wanted! Nieuwsgierige types HET ERASMUS HAVO/VWO Wie kiest voor het Technasium van Het Erasmus, kiest voor Vijf uur per week het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O)

Nadere informatie

Voor het beoordelen en het becijferen van de modules en projecten wordt door de docenten een scoringsformulier van competenties ingevuld.

Voor het beoordelen en het becijferen van de modules en projecten wordt door de docenten een scoringsformulier van competenties ingevuld. PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Vak: Innovatieve Techniek Inleiding Innovatieve Techniek is een vak waarbij je een brede oriëntatie op techniek krijgen. Je werkt in de vorm van modules en projecten,

Nadere informatie

Op weg naar een eigen onderneming

Op weg naar een eigen onderneming 1 Het pré-starterstraject (voorbereidingsperiode) Op weg naar een eigen onderneming Bezoekadres Ondernemersplein Lelystad Ondernemersplein Almere Stadhuisplein 2 Lelystad Stadhuisplein 1 Almere Postadres

Nadere informatie

Inhoud. 1 Como vai? Onde trabalha? 19

Inhoud. 1 Como vai? Onde trabalha? 19 Inhoud 1 Como vai? 13 1 Luisteroefening 1 13 2 Invuloefening 13 3 Luisteroefening 2 13 4 De juiste woorden 14 5 Uitspraak van eind-m 14 6 Lidwoord 15 7 Luisteroefening 3 15 8 Luisteroefening 4 15 9 Bezittelijk

Nadere informatie

HAVO. presentatie door Bartha Moerkerk. docent Bedrijfseconomie coach projecten havo & decaan havo

HAVO. presentatie door Bartha Moerkerk. docent Bedrijfseconomie coach projecten havo & decaan havo HAVO presentatie door Bartha Moerkerk docent Bedrijfseconomie coach projecten havo & decaan havo 21 maart 2019 Ondernemend onderwijs op het HAVO van CSG Prins Maurits Havo leerling is praktisch ingesteld:

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE

WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE WELKOM INFORMATIE BUSINESS SCHOOL OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE Gecertificeerd Business School Business School Reclamebord maken klas 1 Minionderneming klas 2 Managementgame klas 3 Ondernemers

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Zadkine te Rotterdam. Commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Zadkine te Rotterdam. Commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Zadkine te Rotterdam Commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen Juni, 2014 BRIN: 25LP Onderzoeksnummer: 276637 Onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom Keuzevoorlichting mavo-3 Decaan: I.C. de Vries Welkom Quiz Uitleg keuze/ sectoren Mogelijkheid tot vragen stellen 5-2-2016 Keuzevoorlichting MAVO 3 2 Quiz Nodig: de kaartjes op uw stoel! Hoeveel verschillende

Nadere informatie

Ondernemerschap Ondernemen in de bouw doe je zo!

Ondernemerschap Ondernemen in de bouw doe je zo! Ondernemen in de bouw doe je zo! Een succesvolle onderneming neerzetten is niet zo eenvoudig als het soms lijkt. 60% van de starters redt het niet. Dat is vaak het gevolg van onvoldoende voorbereiding

Nadere informatie

Medewerker Maatschappelijke Zorg

Medewerker Maatschappelijke Zorg Welzijn niveau 3 Medewerker Maatschappelijke Zorg LEERWEG DUUR PLAATS BOL 3 jaar* Harderwijk, Lelystad, Raalte en Zwolle** * Mogelijkheid tot versneld afronden ** Harderwijk: Westeinde 33 / Lelystad: Het

Nadere informatie

Keuze voorlichting. mavo januari 2016

Keuze voorlichting. mavo januari 2016 Keuze voorlichting mavo-3 12 januari 2016 Welke vragen proberen we vanavond te beantwoorden? Wat ga je na de mavo doen? Hoe zit het MBO in elkaar, wat zijn de toelatingseisen, enzovoort? Wat voor pakketten

Nadere informatie

BUSINESS COACHING BEDRIJF STARTEN IN SURINAME. Uw voorbereiding in Nederland. aangeboden door

BUSINESS COACHING BEDRIJF STARTEN IN SURINAME. Uw voorbereiding in Nederland. aangeboden door BUSINESS COACHING BEDRIJF STARTEN IN SURINAME aangeboden door Uw voorbereiding in Nederland STARTING WELL PREPARED U hebt de eerste oriëntatie op het ondernemen in Suriname al achter de rug? Bijvoorbeeld

Nadere informatie

3 december 2015 Science. Talentstroom voor leerjaar 1,2,3 havo/vwo met de mogelijkheid tot voortzetting in de bovenbouw in het vak NLT.

3 december 2015 Science. Talentstroom voor leerjaar 1,2,3 havo/vwo met de mogelijkheid tot voortzetting in de bovenbouw in het vak NLT. 3 december 2015 Science Talentstroom voor leerjaar 1,2,3 havo/vwo met de mogelijkheid tot voortzetting in de bovenbouw in het vak NLT. Het doel Leerlingen voorbereiden op natuurwetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

De ondernemende school van Rotterdam!

De ondernemende school van Rotterdam! Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND 4 MAVO

VOORLICHTINGSAVOND 4 MAVO VOORLICHTINGSAVOND 4 MAVO Programma Opening Voorlichting PTA en eindexamen Arbeid oriënterende stage Vervolgopleidingen na het behalen van het diploma Examenvakken Verplichte vakken 4 Keuzevakken Nederlands

Nadere informatie

Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit.

Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit. Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit. Mededelingen Overgangsrichtlijnen van klas 2 naar 3; Determinatie: keuze kader-, basis beroepsgerichte Leerweg; of gemengde Leerweg. Zorg

Nadere informatie

Talententrajecten op maat bij Bedrijfskunde MER

Talententrajecten op maat bij Bedrijfskunde MER Talententrajecten op maat bij Bedrijfskunde MER Inleiding 1. Wat is excellentie/honours? 2. Hoe vult BKM excellentie in (incl. geschiedenis)? 3. Het toekomstige onderwijskader m.b.t. excellentie 4. Ervaringen

Nadere informatie

Management & Organisatie: Bedrijfseconomie. Een nieuw vak in bovenbouw HAVO en het VWO

Management & Organisatie: Bedrijfseconomie. Een nieuw vak in bovenbouw HAVO en het VWO Management & Organisatie: Bedrijfseconomie Een nieuw vak in bovenbouw HAVO en het VWO Havo M & O het programma De leerling leert: vraagstukken noemen waarmee organisaties te maken hebben die vraagstukken

Nadere informatie

Ouderavond 4 basis/kader

Ouderavond 4 basis/kader Ouderavond 4 basis/kader Stage, examen en vervolgopleidingen. Beste ouders/verzorgers, Aan het begin van het 4 e leerjaar hebben we een ouderavond georganiseerd rondom de stage, het eindexamen en de vervolgopleidingen.

Nadere informatie

HET ERASMUS TECHNASIUM VOOR NIEUWSGIERIGE TYPES

HET ERASMUS TECHNASIUM VOOR NIEUWSGIERIGE TYPES NIEUWSGIERIGE TYPES VIND JE OP HET ERASMUS TECHNASIUM HET ERASMUS TECHNASIUM VOOR NIEUWSGIERIGE TYPES DOOR TE KIEZEN VOOR HET TECHNASIUM MAAK JE KENNIS MET HET BEDRIJFSLEVEN Door te kiezen voor het Technasium

Nadere informatie

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school KRALINGEN christelijke school voor mavo+ en vmbo Je bent iemand, je kunt iets en We kennen elkaar hier allemaal Je kunt hier ook na school veel doen Kleine, veilige en sfeervolle school je hoort erbij

Nadere informatie

LEARNING BY DOING ONDERWIJSINSTELLINGEN

LEARNING BY DOING ONDERWIJSINSTELLINGEN LEARNING BY DOING ONDERWIJSINSTELLINGEN ONDERN EGINT OP OOL EMERSCHAP ONDERNEMERSCHAP BEGINT OP SCHOOL Een eigen bedrijf beginnen? Andere Europeanen doen dat meer dan Nederlanders. Zowel grote als kleinere

Nadere informatie

Focus Group Seminar Versterk je persoonlijke balans en effectiviteit Zaterdag 23 Januari 2016

Focus Group Seminar Versterk je persoonlijke balans en effectiviteit Zaterdag 23 Januari 2016 Focus Group Seminar Versterk je persoonlijke balans en effectiviteit Zaterdag 23 Januari 2016 olv Annemieke Meurs en Saskia van Wijngaarden Focus Group Seminar Focus Group is een workshop gefocust op creatieve

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy Deze lijst met veel gestelde vragen gaat in op de meest gestelde vragen over de U-Talent Academy. Deze lijst is bedoeld voor vwo-leerlingen die interesse hebben

Nadere informatie

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL MBO HBO Maritieme techniek Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL DEELTIJD MBO- EN HBO-OPLEIDINGEN Nederlandse scheeps- en jachtwerven horen tot de absolute wereldtop. De voorsprong op

Nadere informatie

European Business Competence* Licence

European Business Competence* Licence European Business Competence* Licence De EBC*L certificaten en diploma s voor management, ondernemerschap, duurzame bedrijfsvoering en werkcompetenties Stichting EBC*L Nederland Hoe is het EBC*L systeem

Nadere informatie

BEGELEIDERS LEARNING BY DOING

BEGELEIDERS LEARNING BY DOING BEGELEIDERS LEARNING BY DOING HE U NEDERLA ERNEMENDE EN? LPT ND R HELPT U NEDERLAND ONDERNEMENDER TE MAKEN? Vindt u het leuk om jongeren te coachen op weg naar ondernemerschap? Wilt u uw kennis van het

Nadere informatie

3 VMBO pre-examenjaar. Het kiezen van een vervolgopleiding

3 VMBO pre-examenjaar. Het kiezen van een vervolgopleiding 3 VMBO pre-examenjaar Het kiezen van een vervolgopleiding Leerplichtige leeftijd: Samenvatting v.d. belangrijkste wet- en regelgeving in de Leerplichtwet 1969: Alle kinderen tussen de 5 en 16 jaar die

Nadere informatie

Voorlichtingsavond KLAS: 3

Voorlichtingsavond KLAS: 3 Voorlichtingsavond 29-03-2017 KLAS: 3 DHR/MEVR Agenda Bevorderingsnormen Keuzevakken leerjaar 4 Uitstroomvarianten leerjaar 4 Stage leerjaar 3 Toetsweek II LOB gesprekken Rooster voorlichtingsavond Examen

Nadere informatie

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap voor zelfstandig ondernemers en maatschappelijke organisaties Voor meer informatie: info@roestadvies.nl telefoon 030-2640480 www.roestadvies.nl Wie zijn wij Roest

Nadere informatie

Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid

Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid Bedrijfseconomie Voorlichting Profielkeuze R.J. van der Zande Introductie Filmpje: Omgaan met verandering Principe van Lemonade: When life

Nadere informatie

havo en mavo alvijn usiness chool een Calvijn school

havo en mavo alvijn usiness chool een Calvijn school havo en mavo alvijn usiness chool een Calvijn school Beste ouder/verzorger, U staat samen met uw kind voor een belangrijke keuze: het kiezen van een middelbare school. Wellicht is de Calvijn Business School

Nadere informatie

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl 1 Productencatalogus www.ondernemrslabtwente.nl 2 Voorwoord Ondernemerslab Het Ondernemerslab Twente is een samenwerking van het ROC van Twente en ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen). Het Ondernemerslab

Nadere informatie

Internationaal ondernemen. Starters International Business YOUR GATEWAY TO THE WORLD OF INTERNATIONAL BUSINESS

Internationaal ondernemen. Starters International Business YOUR GATEWAY TO THE WORLD OF INTERNATIONAL BUSINESS Internationaal ondernemen Starters International Business YOUR GATEWAY TO THE WORLD OF INTERNATIONAL BUSINESS Go abroad, well prepared U denkt erover te beginnen met exporteren of een nieuwe buitenlandse

Nadere informatie

Het Ambachtshuis Brabant. Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap

Het Ambachtshuis Brabant. Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap Het Ambachtshuis Brabant Voordeur naar ambachtelijk vakmanschap u Vakmanschap benutten Ambachten maken wezenlijk deel uit van de Nederlandse economie. Ze worden beoefend door bijna 1 miljoen Nederlanders,

Nadere informatie

Immigratie Studeren. Studeren - Universiteit. Aangeven dat u zich wilt inschrijven. Verklaren dat u graag wilt inschrijven voor een cursus.

Immigratie Studeren. Studeren - Universiteit. Aangeven dat u zich wilt inschrijven. Verklaren dat u graag wilt inschrijven voor een cursus. - Universiteit Ik zou mij graag inschrijven in een universiteit. Aangeven dat u zich wilt inschrijven Gostaria de me matricular em uma universidade. Ik zou mij graag inschrijven voor. Verklaren dat u graag

Nadere informatie

Jaarplanning

Jaarplanning Augustus Jaarplanning 2019-2020 Week 34 1 e schoolweek ma 19 Start Periode 1 en 5 Ontruimingsoefening in deze periode APV Ontvangst en kennismaking leerlingen Fotograaf (HKR) Jaaropening alle locaties

Nadere informatie

MELANCHTHON MATHENESSE

MELANCHTHON MATHENESSE MELANCHTHON MATHENESSE christelijke school voor vmbo hristelijke school voor MATHENESSE, DAT BEN JIJ! Op Melanchthon Mathenesse: Vind je alle leerwegen en alle sectoren. Werk je op je eigen manier. Ga

Nadere informatie

INFORMATIE-AVOND KLAS 3 EN KLAS 4

INFORMATIE-AVOND KLAS 3 EN KLAS 4 INFORMATIE-AVOND KLAS 3 EN KLAS 4 NIEUWE DIRECTEUR Hans Schapenk Rector OMO Scholengroep Helmond Dr.-Knippenbergcollege Carolus Borromeus College Vakcollege Helmond Directeur Vakcollege sinds februari

Nadere informatie

Ouderavond Handel en administratie

Ouderavond Handel en administratie Ouderavond Handel en administratie Mentoren B4H: Muriël Sleeswijk Jose Visser Rien ter Beek Mentoren K4H: Brenda Koster Dennis Zoomers Mentoren K4H: Maria Muelink Harmen Hecker Ouderavond Handel en administratie

Nadere informatie

Mindful Coachen Zuid-Nederland tweejarige opleiding

Mindful Coachen Zuid-Nederland tweejarige opleiding Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen? Wil je mindfulness

Nadere informatie

Informatieavond Leerjaar 4

Informatieavond Leerjaar 4 Informatieavond Leerjaar 4 Programma: Schoolexamen en Examen Programma van Toetsing en Afsluiting (P.T.A.) Algemene informatie leerjaar 4 Uitstroom naar MBO/HAVO LOB Informatie van de mentor SE en CSE

Nadere informatie

Internationaal ondernemen. Starters International Business YOUR GATEWAY TO THE WORLD OF INTERNATIONAL BUSINESS

Internationaal ondernemen. Starters International Business YOUR GATEWAY TO THE WORLD OF INTERNATIONAL BUSINESS Internationaal ondernemen Starters International Business YOUR GATEWAY TO THE WORLD OF INTERNATIONAL BUSINESS Go abroad, well prepared U denkt erover te beginnen met exporteren of een nieuwe buitenlandse

Nadere informatie

Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL

Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care! CoachJ Je coach is de komende tijd je steun en toeverlaat.

Nadere informatie

Welzijn Breed (Onderwijsassistent)

Welzijn Breed (Onderwijsassistent) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25485 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk contact.

Nadere informatie

Ik wil weten wát ik kies. Proef. Studeren. bij Hogeschool Rotterdam

Ik wil weten wát ik kies. Proef. Studeren. bij Hogeschool Rotterdam Ik wil weten wát ik kies Proef Studeren bij Hogeschool Rotterdam Proefstuderen Als je (bijna) zeker weet welke opleiding je wilt gaan volgen, is het leuk en interessant om alvast eens te proeven aan je

Nadere informatie

MARITIEME TECHNIEK LEADING IN LEARNING. Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE

MARITIEME TECHNIEK LEADING IN LEARNING. Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE MARITIEME TECHNIEK Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE LEADING IN LEARNING MARITIEME TECHNIEK DEELTIJDOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS Nederlandse scheeps-

Nadere informatie

LEREN VOOR DE PRAKTIJK

LEREN VOOR DE PRAKTIJK LEREN VOOR DE PRAKTIJK Een nieuwe school, heel anders dan de basisschool. Veel verschillende docenten. Andere vakken. Krijg je al de kriebels in je buik? Niet nodig, hoor. Op Het Streek aan de Zandlaan

Nadere informatie

Informatieavond. Profiel en Pakket keuze voor leerjaar 3 GTL/3 KB

Informatieavond. Profiel en Pakket keuze voor leerjaar 3 GTL/3 KB Informatieavond Profiel en Pakket keuze voor leerjaar 3 GTL/3 KB Profielen VMBO VMBO TL VMBO GL/KB/BB vprofiel Techniek vprofiel Zorg en welzijn vprofiel Economie vprofiel Groen Profielen en vakken 3 TL

Nadere informatie

bewust Alternatieve Leerweg

bewust Alternatieve Leerweg bewust Alternatieve Leerweg leren werken in de echte wereld inleiding waar staat ambachts plein voor 3 Jonge mensen een vak leren zodat zij op eigen kracht werk vinden. Daar staat Ambachtsplein voor. We

Nadere informatie

Studieprogramma. Opleiding Functionaris voor Gegevensbescherming

Studieprogramma. Opleiding Functionaris voor Gegevensbescherming Studieprogramma Opleiding Functionaris voor Gegevensbescherming Over Duthler Academy Duthler Academy, opgericht in 2014, is een vooraanstaand opleidingsinstituut op het gebied van privacy en gegevensbescherming

Nadere informatie

Stichting Platform VMBO Zorg & Welzijn. Verantwoording schooljaar

Stichting Platform VMBO Zorg & Welzijn. Verantwoording schooljaar Stichting Platform VMBO Zorg & Welzijn Verantwoording schooljaar 2016-2017 September 2017 Activiteiten in 2016-2017 Op landelijk niveau Onderzoek implementatie vernieuwing Z&W Versterking betrokkenheid

Nadere informatie

VAVO 2015 / 16 VOORTGEZET ALGEMEEN VOLWASSENEN ONDERWIJS - IN ÉÉN OF TWEE JAAR EEN DIPLOMA VMBO-TL /MAVO, HAVO OF VWO OF DELEN DAARVAN (CERTIFICATEN).

VAVO 2015 / 16 VOORTGEZET ALGEMEEN VOLWASSENEN ONDERWIJS - IN ÉÉN OF TWEE JAAR EEN DIPLOMA VMBO-TL /MAVO, HAVO OF VWO OF DELEN DAARVAN (CERTIFICATEN). VOORTGEZET ALGEMEEN VOLWASSENEN ONDERWIJS - IN ÉÉN OF TWEE JAAR EEN DIPLOMA VMBO-TL /MAVO, HAVO OF VWO OF DELEN DAARVAN (CERTIFICATEN). VAVO 2015 / 16 NOOR (20) ZAKTE VOOR HAAR HAVO EN KOOS ERVOOR TE GAAN

Nadere informatie

5 jaar in beeld. www.lifesciencesatwork.nl

5 jaar in beeld. www.lifesciencesatwork.nl 5 jaar in beeld www.lifesciencesatwork.nl Het LifeSciences@work programma Innovaties in de Life Sciences kunnen grote impact hebben voor de samenleving. Het LifeSciences@work programma helpt startende

Nadere informatie

Keuzevoorlichting voor 3 en 4 mavo. Decaan: I.C. de Vries. Welkom

Keuzevoorlichting voor 3 en 4 mavo. Decaan: I.C. de Vries. Welkom Keuzevoorlichting voor 3 en 4 mavo Decaan: I.C. de Vries Welkom Programma voor vanavond Keuzebegeleiding Vakkeuze Vervolgopleidingen Mogelijkheid tot vragen stellen Inschrijven voor intakegesprek met de

Nadere informatie

meerwaarde door coaching

meerwaarde door coaching meerwaarde door coaching Waarom een kredietunie in Gooi & Vechtstreek? De kredietcrisis, en de daardoor aangescherpte regelgeving, heeft ertoe geleid dat banken op dit moment minder krediet verlenen dan

Nadere informatie

LEERWERK MAKELAAR MATCHMAKER TUSSEN LEERBAAN-STUDENTEN EN ONDERNEMERS

LEERWERK MAKELAAR MATCHMAKER TUSSEN LEERBAAN-STUDENTEN EN ONDERNEMERS LEERWERK MAKELAAR MATCHMAKER TUSSEN LEERBAAN-STUDENTEN EN ONDERNEMERS WIE IS DE LEER WERKMAKELAAR Makelaar voor BBL: Werk & Opleiding (MBO) Ondersteunt werkgevers & (leerling)werknemers Tot aan het diploma

Nadere informatie

Listen to the colour of your dreams.

Listen to the colour of your dreams. Listen to the colour of your dreams. The Beatles 58 RSG SLINGERBOS LEVANT IN HARDERWIJK: GEPERSONALISEERD LEREN 59 We zijn de brug aan het bouwen, terwijl we eroverheen lopen. Naam: RSG Slingerbos Levant

Nadere informatie