Een ondernemende school!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een ondernemende school!"

Transcriptie

1 Calvijn Business School Klantnaam : CALVIJN Projectnaam : LOGO Projectnummer : Documentnaam : _Calvijn_logo_fc.eps Laatste correctie : Gebruikte kleuren : CYAAN MAGENTA YELLOW BLACK PMS nummers : 000 C 000 C 000 C Status : Druktechniek : OFFSET FLEXO DIEPDR. BOEKDR. DTP-Programma : ADOBE ILLUSTRATOR 9.0 Account : Hanneke Ontwerper : Irma/Jeroen Operator : Lex DUMMIE WERKTEK LITH.INT. LITH.EXT. De kleuren op deze print zijn niet representatief voor het uiteindelijk drukresultaat tenzij dit een proefdruk is. = C 30, M 87, Y 0, B 47 = C 0, M 60, Y 100, B 0 Een ondernemende school! Tel. 31 (0)

2 Voorwoord Welkom op de Calvijn Business School. Met deze brochure krijg je een indruk van het ondernemende lesprogramma dat wij aanbieden voor mavoleerlingen (theoretische en gemengde leerweg) en havoleerlingen (profiel Economie en Maatschappij). Mocht je na het lezen hiervan nog vragen hebben dan kun je die altijd stellen. Stuur een naar mevrouw Ponsioen, als je vragen hebt over de Calvijn Business School mavo. Voor de Calvijn Business School havo kun je een sturen naar de heer Oosterom, Uiteraard ben je van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen. Maak hiervoor dan telefonisch een afspraak. Je kunt ons bellen op telefoonnummer We hopen snel kennis met je te mogen maken! Mevrouw N.C.W. Ponsioen Coördinator Calvijn Business School mavo De heer A. Oosterom Coördinator Calvijn Business School havo Ondernemend werknemerschap is de toekomst De economie zit in een overgangsfase die vraagt om ondernemend werknemerschap. Iedereen zal zich in moeten zetten om zijn/haar talenten te ontwikkelen en te gebruiken, aldus Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer.

3 Wat houdt de Business School mavo in? Alle leerlingen van de mavo ( vmbo-tl) volgen in het 3e leerjaar de Calvijn Business School. Tijdens de uren Business School werk je enerzijds aan het gemengde leerweg vak Handel & Verkoop en anderzijds werk je aan ondernemende projecten. Derde leerjaar vmbo In het 3e jaar volg je verschillende thema s van Handel & Verkoop. Het eerste heet Oriëntatie op de handel. Hierin hebben we het over hoe handel ontstaat, hoe handel wordt georganiseerd en welke beroepen er zijn in de handel. In het tweede thema Goederenverwerking gaan we het hebben over hoe goederen kunnen worden vervoerd, opgeslagen en verkoopklaar gemaakt. Je leert veel over voorraadbeheer en dus ook over inventariseren. Het derde thema is Kassa. Je leert een kassa bedienen en opmaken. En je moet BTW uit kunnen rekenen. We sluiten dit jaar af met het vierde thema Verkopen. Je leert hoe je een goed verkoopgesprek kunt houden, maar zeker ook hoe je met klachten van klanten om moet gaan. Een verkoopprijs berekenen van een product, daar draai je straks je hand niet meer voor om. Daar gaan we uiteraard mee aan de slag. Naast het examenprogramma werk je aan ondernemende projecten. Eén van die projecten is Jeugdvakantieland. Gedurende het schooljaar werk je in een team aan het bedenken van een activiteit die uitgevoerd gaat worden in Jeugdvakantieland door leerlingen van de Business School. Een ander project dat ook ieder jaar terugkomt, bestaat uit het deelnemen aan de Global Entrepreneurship Week (GEW). In deze week vinden wereldwijd activiteiten plaats die met ondernemen te maken hebben. Voor onze activiteit werken we samen met basisscholieren en studenten van het mbo en het hbo. Als Business School leerling wordt je tijdens de GEW uitgedaagd om geld in te zamelen voor een goed doel. We werken ook veel samen met JINC. Deze organisatie organiseert o.a. bliksemstages voor onze leerlingen. Maar ook het Sollicitatieproject en Carrière Coach zijn uitdagende projecten waar je aan mee gaat doen. Ga je in het 4e jaar verder voor je diploma theoretische leerweg met een ander vak dan Business School, dan krijg je na afloop van het 3e jaar een Calvijn Business Schoolcertificaat waarop staat welke thema s je hebt doorlopen. Nog steeds enthousiast over de Business School? Ga dan verder met dit programma in het 4e jaar. Je moet dan wel de sector Economie in je vakkenpakket hebben. Vierde leerjaar vmbo In dit jaar gaan we dieper in op het thema Goederenverwerking. Een ander thema dat ook aan de orde komt, is Winkelinrichting. Je kunt hierbij denken aan welke huisstijl je toepast in je winkel. Maar ook op welke plek je de artikelen plaatst zodat er een zo hoog mogelijke omzet wordt behaald. Tenslotte komt Marketing aan de beurt. Als je van plan bent om een eigen onderneming te beginnen, moet je wel weten wie je doelgroep is en hoe je reclame maakt voor jouw onderneming.

4 Krijg je alleen maar les van je eigen docent? Naast de gewone lessen in school, krijg je ook les van gastdocenten. Denk hierbij aan mensen uit het bedrijfsleven zoals een marktkoopman of een bedrijfsleider van een winkel. Maar ook medewerkers van de Rabobank verzorgen gastlessen. We bezoeken natuurlijk bedrijven zodat je ziet hoe de theorie in de praktijk werkt. Welk diploma kun je halen? Als afsluiting van twee jaren Business School maak je in de vierde klas het examen Handel & Verkoop. Je krijgt een gemengde leerwegdiploma (gl) als je geslaagd bent voor 5 theoretische leerwegvakken en het gl-vak Handel & Verkoop. Is Handel & Verkoop je 7e vak in het 4e jaar en ben je geslaagd voor 6 theoretische leerwegvakken dan krijg je een theoretische leerwegdiploma (tl). Alle Business School leerlingen krijgen naast het gl/tl-diploma een Vecon Business School (VBS) certificaat. Met dit certificaat toon je bij je vervolgopleiding aan dat je gedurende twee jaar gewerkt hebt aan ondernemende vaardigheden in de les en in de projecten. Wat zijn mogelijkheden voor een vervolgopleiding? Met beide diploma s kun je binnen het MBO doorstromen naar niveau 3 en afhankelijk van je keuze van de vervolgopleiding naar niveau 4. Hieronder een aantal vervolgopleidingen binnen de sector Economie. Ondernemer/ Manager detailhandel Zelfstandig ondernemer (ZZP) en (MKB) Verkoopspecialist Vestigingsmedewerker Groothandel Commercieel medewerker Exportmedewerker Uiteraard kun je ook een vervolgopleiding kiezen van een andere sector. De ondernemende vaardigheden die je bij ons hebt opgedaan, komen binnen alle vervolgopleidingen van pas. Meer weten over de Business School mavo? Kijk dan eens op onze website of maak een afspraak met mevrouw Ponsioen, coördinator Calvijn Business School mavo via het adres Volg ons ook op Facebook (Calvijn Business School mavo/havo) en/of

5 Wat houdt de Business School havo in? Voor de Business School moet je het profiel Economie & Maatschappij (E&M) kiezen. Het programma is meer praktijkgericht dan het standaard E&M-profiel. Wij stimuleren ondernemend gedrag. Je kunt hierbij denken aan het opzetten van miniondernemingen of het uitvoeren van echte projecten. Onze opdrachtgevers zijn onder andere bedrijven en de gemeente Rotterdam. Het met elkaar starten van een minionderneming en het uitvoeren van dit soort projecten is leuk, uitdagend en leerzaam. Leergebieden als persoonlijke ontwikkeling, marketing, personeelsmanagement en boekhouden komen aan bod. Door praktijkgericht leren is er een goede aansluiting met het hbo, waar we ook nauw mee samenwerken. Zo voeren we gezamenlijk met studenten projecten uit waardoor je een goed beeld krijgt over het verder studeren op een hbo. In havo 4 doorloop je een stage carrousel. Gedurende zes weken kom je in aanraking met zes verschillende branches. Hierdoor krijg je een beter beeld van het beroepenveld, waardoor de keuze voor een vervolgopleiding sneller duidelijk voor je kan worden. In havo 5 sluit je een volwaardige opleiding af door het maken van een profielwerkstuk. Hierin moet sterk de nadruk worden gelegd op zelfstandigheid, (management)vaardigheden en ondernemerschap. Naast je havodiploma krijg je ook een Vecon Business School (VBS) certificaat, wat betekent dat je een gecertificeerde Business School hebt gevolgd en afgesloten. Een havodiploma met een grote PLUS! Wat zijn mogelijkheden voor een vervolgopleiding? Bedrijfseconomie (Hogeschool Rotterdam) Commerciële Economie (Hogeschool Rotterdam) Management, Economie en Recht (Hogeschool Rotterdam) International Business and Management Studies (Hogeschool Rotterdam) SportMarketing & Management (Hogeschool Rotterdam) International Business and Management Studies (Hogeschool Rotterdam) Marketing Management (InHolland) Small Business and Retailmanagement (InHolland) Accountancy (Hogeschool Rotterdam en InHolland) Communicatie (Reclame, Media en Design) (InHolland) Business Studies (Inholland) HBO Recht (Inholland en Haagse Hogeschool) LAW (Engelstalige variant van HBO Rechten (Haagse Hogeschool)

6 Wat moet je in huis hebben? Leerlingen van de Calvijn Business School havo: zijn zelfstandig zijn gemotiveerd houden van uitdagingen zijn ambitieus kunnen samenwerken hebben lef en doorzettingsvermogen zijn ondernemend weten wat ze waard zijn durven met ideeën te komen zijn bereid nette kleding te dragen tijdens Businessdagen Uiteraard dien je ook te beschikken over een goed overgangsrapport van havo 3 naar havo 4 of een vmbo-tl-diploma met een gemiddeld eindcijfer van 6,8. Daarnaast kijken we in een sollicitatiegesprek of wij jou geschikt achten voor toelating tot onze Business School! De Business School havo nog even in het kort: Leergebieden: 1. Marketing 2. Personeelsmanagement 3. Boekhouding 4. Projectmanagement (evenementenorganisatie) 5. Ondernemend gedrag Wat doen we tijdens zo n Businessdag? We zoeken ieder jaar weer naar nieuwe uitdagende bedrijfsbezoeken en activiteiten. We krijgen met grote regelmaat gastlessen van bijvoorbeeld een notaris, een accountant, een advocaat of iemand met een eigen radiostation. Daarnaast bezoeken we bedrijven en lopen de leerlingen stage via een stage carrousel. In zes weken tijd maak je kennis met zes verschillende branches. Zo ben je al bezig met nadenken over je toekomst na de Business School. Daarnaast werken de leerlingen aan echte opdrachten zoals het organiseren van een ondernemersontbijt of een netwerkbijeenkomst. Het is hard werken in projectgroepen aan de diverse opdrachten van onze opdrachtgevers. Je krijgt het niet cadeau!!

7 Zijn er ook voorbeelden van deze activiteiten? Meer dan genoeg! Wat dacht je van: 1. Introductieweek met allerlei leuke en leerzame workshops. 2. Gastlessen over etiquette en dresscode in het bedrijfsleven. 3. Diverse workshops over teambuilding, ontdek je talent etc. 4. Praktijkopdrachten, zoals het zoeken van sponsoren en marktverkenningen voor bedrijven of organisaties. 5. Meedoen aan de Global Entrepreneursweek met het organiseren van een ondernemersontbijt. 6. Waterskiën en Survivaldag. 7. Onderzoeken doen voor gemeentes over evenementen of evenementen organiseren. 8. Cursus website maken (in het kader van je bedrijfspresentatie). 9. Bezoek aan en gastlessen van de Kamer van Koophandel Roterdam. 10. Je eigen bedrijf op school starten. Niet genoeg? Daag ons maar uit en kom met je idee! Meer weten over de Business School havo? Kijk dan eens op onze website of maak een afspraak met de heer Oosterom, coördinator Calvijn Business School havo. Volg ons ook op Facebook (Calvijn Business School mavo/havo) en/of Vecon Business School certificaat Calvijn Business School is een Vecon Business School. Om als (Business) school in aanmerking te komen voor deze certificering moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo hebben wij onder andere een doorlopende leerlijn voor het vak Economie ontwikkeld vanaf leerjaar 1. Ook wordt er veel aan projecten gewerkt en gaan de leerlingen regelmatig op bezoek bij een gastbedrijf of krijgen ze les van een gastdocent. Met het Vecon Business School certificaat hebben leerlingen, naast het schooldiploma, een uitstekende en waardevolle aanvulling in handen voor hun vervolgopleiding. Daarnaast geeft het natuurlijk een meerwaarde aan je cv!

8 Calvijn Maarten Luther Roerdomplaan NM Rotterdam 010

Een ondernemende school!

Een ondernemende school! Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

Een ondernemende school!

Een ondernemende school! Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

Een ondernemende school!

Een ondernemende school! Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

Marketing Medewerker

Marketing Medewerker Commerciële Dienstverlening niveau 4 Marketing Medewerker LEERWEG DUUR PLAATS BOL 3 jaar Harderwijk, Raalte en Zwolle* * Harderwijk: Westeinde 33 / Raalte: Zwolsestraat 63a / Zwolle: Dokterspad 2 Bedrijven,

Nadere informatie

Medewerker Marketing & Communicatie

Medewerker Marketing & Communicatie Commerciële Dienstverlening Medewerker Marketing & Communicatie LEERWEG: BOL NIVEAU: 4 DUUR: 3 jaar LESLOCATIE(S): Harderwijk: Westeinde 33 Raalte: Zwolsestraat 63a Zwolle: Dokterspad 2 Bedrijven, organisaties

Nadere informatie

TA M A R A KIEST COMMERCIEEL

TA M A R A KIEST COMMERCIEEL TAMARA KIEST COMMERCIEEL Vind je het leuk het gesprek aan te gaan? Wil jij leren hoe je de klant kan overtuigen? Zie jij het als een uitdaging om targets en deadlines te halen? DAN IS een toekomst in de

Nadere informatie

Economie. en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere

Economie. en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere 2015-2016 2012-2013 en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere Economie Brede kantooropleiding Secretarieel Financiële beroepen Juridisch Marketing en communicatie

Nadere informatie

Commercieel Medewerker

Commercieel Medewerker Commerciële Dienstverlening niveau 3 Commercieel Medewerker LEERWEG DUUR PLAATS BOL/BBL* 1 1 /2-2 jaar Harderwijk, Raalte en Zwolle** * BOL en BBL alleen in Harderwijk, in Raalte en Zwolle alleen BOL **

Nadere informatie

ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN

ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN ECONOMIE & DIENSTVERLENING Verkoper en verkoopspecialist Ondernemer detailhandel Filiaalmanager detailhandel Logistiek medewerker Commercieel medewerker binnendienst Vestigingsmanager

Nadere informatie

Junior Accountmanager

Junior Accountmanager Commerciële Dienstverlening niveau 4 Junior Accountmanager LEERWEG DUUR PLAATS BOL 3 jaar Harderwijk, Raalte en Zwolle* * Harderwijk: Westeinde 33 / Raalte: Zwolsestraat 63a / Zwolle: Dokterspad 2 Als

Nadere informatie

14-15 THINK GLOBAL ACT LOCAL

14-15 THINK GLOBAL ACT LOCAL 14-15 THINK GLOBAL ACT LOCAL De wereld binnen onze school......biedt jou grenzeloze mogelijkheden daarbuiten Twitter, foursquare, SMS, e-mail, Internet, digitale nieuwsbrieven, gaming, bluetooth, social

Nadere informatie

Commerciële opleidingen

Commerciële opleidingen Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 10 2012-2013 Commerciële opleidingen www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor

Nadere informatie

Economie. en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere

Economie. en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere 2015-2016 2012-2013 en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere Economie Brede kantooropleiding Secretarieel Financiële beroepen Juridisch Marketing en communicatie

Nadere informatie

Wat is het waard als je in het 2 e jaar marketing kiest?

Wat is het waard als je in het 2 e jaar marketing kiest? Wat is het waard als je in het 2 e jaar marketing kiest? Wat kun je in het vervolg doen met het uitstroomprofiel marketing? Auteur: Nikki Bleijerveld 1 Wat is het waard als je in het 2 e jaar marketing

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

Managementassistent/ Directiesecretaresse

Managementassistent/ Directiesecretaresse Secretariële Beroepen niveau 4 Managementassistent/ Directiesecretaresse LEERWEG DUUR PLAATS BOL/BBL* 3 jaar Harderwijk en Zwolle** * In Harderwijk alleen BOL ** Harderwijk: Westeinde 33 / Zwolle: Dokterspad

Nadere informatie

economie & dienstverlening

economie & dienstverlening economie & dienstverlening 2013-2014 www.rocrivor.nl economie en administratie handel en ondernemerschap transport, scheepvaart en logistiek veiligheid en sport toerisme en recreatie media en vormgeving

Nadere informatie

havo-top! hv.penta.nl

havo-top! hv.penta.nl havo-top! In Hoogvliet start per 1 augustus 2015 een havo- TOP opleiding in het profiel Economie en Maatschappij. Door de samenwerking tussen de PENTA business school Hoogvliet, het VAVO Rijnmond College

Nadere informatie

gebied? Ben je organiseren? jou!

gebied? Ben je organiseren? jou! RENSKE KIEST secretarieel Vind je het leuk om dienstverlenend bezig te zijn op secretarieel gebied? Ben je stressbestendig en veelzijdig en kun je werken in teamverband? Vind je het leuk om te organiseren?

Nadere informatie

Bedrijfsadministrateur/ Assistent-Accountant

Bedrijfsadministrateur/ Assistent-Accountant Financiële Beroepen niveau 4 Bedrijfsadministrateur/ Assistent-Accountant LEERWEG DUUR PLAATS BOL/BBL* 3 jaar Harderwijk, Raalte en Zwolle** * In Harderwijk en Raalte alleen BOL ** Harderwijk: Westeinde

Nadere informatie

Juridisch Medewerker Zakelijke Dienstverlening

Juridisch Medewerker Zakelijke Dienstverlening Juridisch Administratieve Dienstverlening niveau 4 Juridisch Medewerker Zakelijke Dienstverlening LEERWEG DUUR PLAATS BOL 3 jaar Zwolle* * Zwolle: Dokterspad 2 In Nederland worden alle juridische zaken

Nadere informatie

ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen

ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een bank, een juridisch medewerker bij een gemeente of

Nadere informatie

2014/2015 OPLEIDINGENGIDS ROC KOP VAN NOORD-HOLLAND

2014/2015 OPLEIDINGENGIDS ROC KOP VAN NOORD-HOLLAND 2014/2015 OPLEIDINGENGIDS ROC KOP VAN NOORD-HOLLAND MBO-Opleidingen Defensie (Veiligheid en Vakmanschap)...6 Detailhandel...10 Economisch-administratief...14 Horeca...22 ICT...26 Kappen...30 Nautisch College...34

Nadere informatie

T O M KIEST BEdrIjfSadMInISTraTIE

T O M KIEST BEdrIjfSadMInISTraTIE TOM KIEST Bedrijfsadministratie Vind je het leuk om dienstverlenend bezig te zijn op administratief gebied? Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? DAN IS een toekomst in de bedrijfsadministratie

Nadere informatie

MBO TOP! HOGEROP VIA HET MBO

MBO TOP! HOGEROP VIA HET MBO MBO TOP! HOGEROP VIA HET MBO NAAR HET MBO EN VERDER Studeren aan het mbo op niveau 4 is echt iets voor mensen met ambitie. Jij wilt hogerop en begrijpt dat een mbo-diploma je daar sneller kan brengen.

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Secretarieel management SECRETARIEEL MANAGEMENT ED 2-14

Opleidingen. Graafschap College. Secretarieel management SECRETARIEEL MANAGEMENT ED 2-14 SECRETARIEEL MANAGEMENT Opleidingen ED 2-14 Secretarieel management Graafschap College 2015-2016 Organisatorische duizendpoten gezocht! Hou je van plannen, regelen en organiseren? Geeft het je voldoening

Nadere informatie

2015/2016. Hallo toekomst. Ik kom eraan. Handel & Ondernemerschap. >Check: www.roctop.nl

2015/2016. Hallo toekomst. Ik kom eraan. Handel & Ondernemerschap. >Check: www.roctop.nl 2015/2016 Hallo toekomst Ik kom eraan Handel & Ondernemerschap >Check: www.roctop.nl 3 10 12 14 16 18 19 20 22 inhoudsopgave Handel & Ondernemerschap Verkoper Verkoper detailhandel - niveau 2 / BOL Verkoopspecialist

Nadere informatie

ICT Beheerder. Laat jezelf zien. niveau 4

ICT Beheerder. Laat jezelf zien. niveau 4 niveau 4 ICT Beheerder LEERWEG DUUR PLAATS BOL 3-4 jaar Harderwijk, Raalte en Zwolle* * Harderwijk: Westeinde 33 / Raalte: Zwolsestraat 63a / Zwolle: Stadionplein 12 Bedrijven willen storingsvrije computers

Nadere informatie

Handel. ROC Horizon College 2013-2014. Digitaal aanmelden? Detailhandel. Groothandel & Internationale Handel. Transport & Logistiek

Handel. ROC Horizon College 2013-2014. Digitaal aanmelden? Detailhandel. Groothandel & Internationale Handel. Transport & Logistiek Beroepsopleidingen 2013-2014 Handel Detailhandel Groothandel & Internationale Handel Transport & Logistiek ROC Horizon College MET AANMELDINGSFORMULIER Digitaal aanmelden? Dat kan op horizoncollege.nl/aanmelden

Nadere informatie

Business & administration College

Business & administration College Business & administration College Ben je ondernemend en ambitieus? Wil je zelfstandig ondernemen, je verdiepen in juridische of boekhoudkundige zaken, carrière maken bij prachtige bedrijven? Stap dan in

Nadere informatie