Batavus. Concurrentie onderzoek. Geschiedenis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Batavus. Concurrentie onderzoek. Geschiedenis"

Transcriptie

1 Concurrentie onderzoek Batavus Geschiedenis De geschiedenis van Batavus begint in 1904 met de opening van een winkel in uurwerken en naaimachines aan de Dracht in Heerenveen door Andries Gaastra. Gaastra, die vanaf 1907 fietsen uit Duitsland importeert. Hij wordt importeur van de bekende Prestofietsen uit Chemnitz en begint daarnaast fietsen onder het eigen merk Batavus te assembleren. Het bedrijf neemt serieuzere vormen aan als Gaastra in 1917 de rijwiel- en vijlenfabriek Harmsen en Nieuwenhuis uit Heerenveen overneemt, die het fietsenmerk Phoenix voert. Gaastra heeft nu een echte fabriek. Heden Batavus is in 1986 failliet Vrijwel meteen na het faillissement wordt Batavus overgenomen door de Nederlandse gasfornuizenfabrikant Atag, met steun van de NOM (Noordelijke ontwikkelingsmaatschappij) Batavus is geen fietsfabriek van grote tradities zoals Gazelle. Hoewel het bedrijf in 2004 het 100- jarige bestaan viert, speelt het eigenlijk pas sinds de jaren vijftig een wezenlijke rol in de Nederlandse rijwielbranche. Dat is misschien de reden waarom Batavus tegenover de grote concurrent Gazelle tegenwoordig het voordeel van een minder conservatief imago heeft.

2 Gazelle Geschiedenis In 1902 werd gestart met de assemblage van eigen fietsen, voor het eerst onder de naam Gazelle. Deze naam, die snelheid en rankheid symboliseert, in het jaar 2002 dus precies een eeuw. De compagnon Arentsen trok zich in 1905 reeds terug, waarna Hendrik Kölling tot de directie toetrad. In 1902 werd een gebouw aan het spoor in Dieren betrokken dat in 1912 aanzienlijk werd uitgebreid. Dit hoofdgebouw is nog steeds in bedrijf en moet inmiddels tot het nationale industriële erfgoed worden gerekend. Vanaf 1902 werd de productie in eigen beheer steeds verder uitgebreid, waarbij vanaf 1912 de Gazelle-fietsen volledig in Dieren werden gemaakt. Ten opzichte van gevestigde merken als Fongers en Burgers, moet Gazelle worden gerekend tot de tweede lichting van Nederlandse fietsproducenten (tezamen met merken als Batavus, Union en Germaan). In de jaren 10 bedroeg de productie niet meer dan ca fietsen op jaarbasis. Dit is een van de redenen waarom Gazelle-fietsen van voor 1920 tamelijk schaars zijn. In 1905 werd gestart met eigen prijscouranten (eerst in de vorm van vouwbladen), die jaarlijks zouden worden vernieuwd. Vanaf 1923 zouden deze huis aan huis in Nederland worden bezorgd, een traditie die men steeds heeft aangehouden. Naast de klassieke dames- en herenfietsen heeft vanaf Gazelle vanaf de jaren 10 ook bijzondere modellen geleverd zoals racefietsen en transportfietsen en later rijwielen met hulpmotor, elektrische fietsen, bakfietsen en bromfietsen. Eveneens heeft men vanaf het begin van de twintigste eeuw fietsen en onderdelen geëxporteerd naar Nederlands Indië (in de jaren dertig bestond in Batavia zelfs een Gazelle-Huis). In 1915 wordt de naam van de onderneming gewijzigd in NV Gazelle Rijwielfabriek v/h Arentsen en Kölling en treedt Jan Breukink toe tot de directie. De familie Breukink zou tot in de jaren 80 in de directie vertegenwoordigd blijven en het bedrijf sterk het karakter van een familiebedrijf geven. Zo startte men in de jaren twintig een eigen ziekenfonds voor het personeel en werd een Gazelle-lied gecomponeerd. De medewerkers hadden een sterke binding met het bedrijf. Velen hadden bij Gazelle een baan voor het leven. Heden: Hoewel de productie begin jaren zestig hoger was dan ooit tevoren (met productie-aantallen van bijna per jaar), kwam ook dit solide bedrijf in rentabiliteitsproblemen. De productiekosten namen sterk toe, terwijl de productiviteit daarbij achterbleef. Het waren de jaren waarin de grote hergroepering en sanering in de Nederlandse fietsindustrie zou starten. Zo ging Gazelle in 1963 een kongsi aan met Batavus, die echter maar enkele jaren overeind bleef (zij het dat de carrierbouw, afkomstig van Batavus, bij Gazelle zou blijven). In 1968 nam de fabriek de gevestigde, maar veel kleinere merken Juncker, Locomotief en Simplex over, welke namen nog steeds worden gevoerd als

3 submerk (de merknaam Simplex is onlangs aan een Duits bedrijf verkocht). In 1971 werd het bedrijf zelf overgenomen door het Engelse Tube Investment. De fabriek zou vanaf dat jaar verder gaan onder de naam Gazelle Rijwielfabriek BV. Ook in deze periode bleef de productie toenemen en groeide van ca per jaar naar inmiddels ruim fietsen. Het bedrijfsproces werd consequent gerationaliseerd, zodanig dat de productiviteit gelijke trend hield met de concurrentie. Eind jaren zestig werd wel een speciale race-afdeling opgezet, die zich toelegde op de productie van handgemaakte racefietsen, de raspaardjes uit de Gazelle-stal (tegen speciale prijzen). In 1987 werd het bedrijf door TI verkocht aan Derby Cycle International Corporation. Zeer onlangs stootte deze Engelse multinational het bedrijf weer af, waarbij het thans in handen is van de Nederlandse investeringsmaatschappij Gilde Buy Out Fund. Via een omweg is Gazelle nu weer in Nederlandse handen. Intussen blijft het bedrijf aan de weg timmeren. Wie een recente folder doorbladert staat versteld van het grote aantal modellen en uitrustingsniveaus. Leggen we de folders van de afgelopen vijf jaar naast elkaar dan valt tevens het grote verloop in modellen en vooral kleuren op. Het aanbod van Gazelle (dat daarin overigens niet uniek is) symboliseert de tijdgeest, waarin ook duurzame gebruiksartikelen in toenemende mate aan modetrends onderhevig zijn. Gazelle bewaakt daarbij steeds het kwaliteitsniveau van de fietsen, welk aspect als een rode draad door de geschiedenis van het bedrijf loopt. Samengevat valt te stellen dat de honderdtienjarige een boeiende levensloop heeft gehad, maar vitaler is dan ooit. Sparta Geschiedenis: In 1917 Terwijl de eerste wereldoorlog volop aan de gang is, beginnen de heren Schakel, Verbeek en Krijgsman aan de Hoofdstraat in Apeldoorn een groothandel in rijwielen en rijwielonderdelen onder de naam "Verbeek & Schakel". Nog in hetzelfde jaar koopt Verbeek & Schakel van de firma Reuvers in Nijmegen de merknamen Sparta, Romein en Vaandel. Deze merken worden voor de engros ingekochte fietsen gebruikt. In 1920 begint de firma met de productie van eigen fietsen, spoedig gevolgd door bakfietsen.

4 Sparta met frame uit doorlopende buis... In 1985 Samen met de Duitse motorenfabrikant Sachs ontwikkelt Sparta een fiets met hulpmotor - de bekende Spartamet die eind 1986 op de markt komt. Deze zet blijkt succesvol. Onder de in 1990 geproduceerde Sparta-fietsen zijn Spartamets. Sparta is daarmee tot de komst van de elektrische fiets in 1998 de enige Nederlandse fabrikant van in serie gefabriceerde gemotoriseerde tweewielers (kortstondige pogingen van anderen nagelaten). 1999: Sparta is na Batavus het tweede grote Nederlandse fietsmerk dat ligfietsen in het programma opneemt. Het gaat daarbij om twee volledig geveerde modellen naar een ontwerp van de Apeldoornse ligfietsfabrikant Challenge, die echter na 1-2 jaar weer uit het assortiment verdwijnen. Bij Sparta werken ongeveer 170 mensen, de productie ligt bij eenheden per jaar. Behalve in Nederland is Sparta al sinds vele jaren ook op de Belgische, Duitse en Deense markt actief. Een aantal aandelen is nog steeds in handen van de nakomelingen van de oprichter. September 1999: Nadat het bij Sparta al een tijd financieel niet rooskleurig uitziet komt het bedrijf ook nog in de problemen omdat het Duitse Sachs geen motoren voor de Spartamets meer levert, dit tegen eigen toezeggingen in. De Spartamet is het meest winstgevende product van Sparta, en Sachs is sinds 1997 in handen van hetzelfde moederbedrijf als Sparta-concurrent Union. Complot of niet, na een relatief kort getouwtrek wordt op 28 september bekend gemaakt dat Sparta door Accell, het moederbedrijf van ondermeer Batavus, zal worden overgenomen. De Spartamets worden daarentegen voortaan door Sachs gebouwd en onder de naam Companion Combus verkocht. 2001: In het nieuwe fietsassortiment doen zich mede door de integratie van Sparta in de Accell-groep belangrijke wijzigingen voor: Sparta stopt met het maken van lig-, kinder- en ATB-fietsen. In plaats daarvan wordt de nadruk nog meer op elektrisch aangedreven fietsen gelegd. Een opvallend en relatief succesvol model van Sparta is de in 2000 als fiets voor moeders geïntroduceerde Amazone, die bij de "Fiets van het jaar"-verkiezing 2000 een eervolle vermelding krijgt. In de zomer van 2001 verhuist Sparta naar een andere locatie binnen Apeldoorn.

5 2003: Sparta is in Nederland marktleider op het gebied van fietsen met elektrische hulpaandrijving en introduceert met de Ion een model dat uitziet als een gewone fiets: een echte doorbraak in vormgeving en techniek, die opnieuw met een eervolle vermelding bij de "Fiets van het jaar"- verkiezing wordt beloond. Sparta is onder de oude Nederlandse rijwielfabrikanten een vreemde eend in de bijt. Van begin af aan ging men meer doen met staal dan alleen maar op grote schaal buizen in lugs te solderen. Een opvallend kenmerk van Sparta was zeker de traditioneel sterke aandacht voor gemotoriseerde tweewielers, maar ook de eigenwijsheid op fietsgebied. Dit slaat niet alleen op het hierboven besproken frame met doorlopende buis, maar ook op de opvolger daarvan: op het gebied van stadsfietsen stapte Sparta in 1995 over op fraai afgewerkte, capillair gesoldeerde (lugloze) frames, die tot 1998 werden gemaakt. Sindsdien worden de Sparta-frames in China geproduceerd. Vergeleken met Batavus en Gazelle is Sparta een kleine fabrikant, die zich vooral met speciale fietsen voor bepaalde doelgroepen profileert en daarin succesvol is.

De Oude Fiets - THEMANUMMER Batavus Special

De Oude Fiets - THEMANUMMER Batavus Special De Oude Fiets Tijdschriften Titel: De Oude fiets In: 2001 Reeks: Jrg. 1, nr. 1 (2001) -... Uitgave: Jaar: Opbouw: Relatie: Website: http://www.oudefiets.nl/index.html Annotatie: Dit eerste themanummer

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nederlandse mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nummer 1550/34 Betreft

Nadere informatie

Excursie Gazellefabriek te Dieren d.d

Excursie Gazellefabriek te Dieren d.d Excursie Gazellefabriek te Dieren d.d. 1-6-2018 Vandaag brengen we een bezoek aan de Gazellefabriek te Dieren. Om 9.30 uur begint de excursie. We komen via de hoofdingang van de historische voorgevel het

Nadere informatie

ACCELL GROUP AT A GLANCE

ACCELL GROUP AT A GLANCE ACCELL GROUP AT A GLANCE PROFIEL Accell Group is een internationale speler op het gebied van kwalitatief hoogwaardige fietsen, fietsonderdelen en -accessoires voor het midden- en hogere segment van de

Nadere informatie

Bijlage HAVO management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. HA-0251-a-15-2-b

Bijlage HAVO management & organisatie. tijdvak 2. Informatieboekje. HA-0251-a-15-2-b Bijlage HAVO 2015 tijdvak 2 management & organisatie Informatieboekje HA-0251-a-15-2-b Informatiebron 1 QWIC QWIC bv (Quality With Innovative Convenience) is opgericht in 2006 door Michiel Hartman en Taco

Nadere informatie

fietsdesign KIVI college 2 maart 2016 door Peter van der Veer

fietsdesign KIVI college 2 maart 2016 door Peter van der Veer fietsdesign KIVI college 2 maart 2016 door Peter van der Veer Inhoud van dit college: 1 - fiets in essentie 2 - geschiedenis 3 - kenmerken - efficiëntie - gezondheid/imago - kosten / inzet voor transport

Nadere informatie

Allis-Chalmers. KR Allis Chalmers 2013 Pagina 1. Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Allis-Chalmers. KR Allis Chalmers 2013 Pagina 1. Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Allis-Chalmers Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Allis-Chalmers was een tractormerk, dat in 1901 ontstaan is na een fusie tussen Edward P. Allis & Company, Fraser, Chalmers Company en Gates Iron Works.

Nadere informatie

MDW Maaidorsers 2016 KR Pagina 1. Het fabrieksterrein in 12 hectare groot en telt tientallen productie hallen

MDW Maaidorsers 2016 KR Pagina 1. Het fabrieksterrein in 12 hectare groot en telt tientallen productie hallen In Singwitz is de MDW maaidorsers fabriek gevestigd. Het plaatsje ligt dicht tegen de grens met Tsjechie in de buurt van Dresden. In deze fabriek zijn veel maaidorsers gebouwd onder het Oost Duitse regiem

Nadere informatie

Er komt heel wat voor kijken voordat een bromfiets is gebouwd. Daar zijn vele honderden verschillende onderdelen voor nodig, allerlei speciale machines en een smak aan werkuren. In Nederland zijn twee

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5. Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5. QWIC bv is een aanbieder op de markt van elektrische fietsen en elektrische scooters (informatiebron 1). Dit Nederlandse bedrijf zag

Nadere informatie

PERSINFORMATIE STIHL. STIHL Contra: legendarische kettingzaag viert 60ste verjaardag. Puurs, 28 mei 2019

PERSINFORMATIE STIHL. STIHL Contra: legendarische kettingzaag viert 60ste verjaardag. Puurs, 28 mei 2019 STIHL Contra: legendarische kettingzaag viert 60ste verjaardag Puurs, 28 mei 2019 Werken met en in de natuur vergemakkelijken. Dat was de visie van ingenieur Andreas Stihl toen hij zijn bedrijf oprichtte

Nadere informatie

OPEL Trekkers 2017 KR Pagina 1

OPEL Trekkers 2017 KR Pagina 1 Ook de autofabrikant Opel heeft in het verleden pogingen gedaan om trekkers te bouwen. Het is t.o.v. de autoproductie een beperkte activiteit geweest maar wel de moeite waard om de informatie van dit merk

Nadere informatie

FROM BUBBA TO ARBOS. De start.

FROM BUBBA TO ARBOS. De start. FROM BUBBA TO ARBOS Het Chinese Foton Lovol wil ook in Europa een voet aan de grond krijgen en heeft in Italië enkele fabrieken overgenomen. In de voormalige maaidorser fabriek van ARBOS gaat men trekkers

Nadere informatie

Saxonette Comfort S 2099,- Saxonette collectie zomer 2012. Marktleider Zelfstandig Elektrisch. Jaar garantie op uw accu!* Kies voor de zekerheid van

Saxonette Comfort S 2099,- Saxonette collectie zomer 2012. Marktleider Zelfstandig Elektrisch. Jaar garantie op uw accu!* Kies voor de zekerheid van Saxonette collectie zomer 2012 Marktleider Zelfstandig Elektrisch 2011 Saxonette Comfort S 11 AH Li-ion 36v (396 Wh) 24 kg 3 kg Tot 60 km (zelfstandig rijdend) Tot 120 km (trapondersteunend) 2099,- Bij

Nadere informatie

The Premier European Cycle Group

The Premier European Cycle Group Presentatie jaarcijfers 2000 Amsterdam, 16 februari 2001 René Takens Wino de Jong Algemene gang van zaken Eerste jaarhelft Prijsverhogingen door dollar en yen Invloed logistieke verstoringen 1999 Afronding

Nadere informatie

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.)

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Insolventienummer: Toezichtzaaknummer: Datum uitspraak: Curator: R-C: F.15/17/98 NL:TZ:0000012031:F001 21-03-2017 Mr. A.C.J. Hanrath mr. K. van Dijk Algemeen Gegevens onderneming de besloten vennootschap

Nadere informatie

let s Go outside Boys Kinderfietsen collectie loekie en sparta

let s Go outside Boys Kinderfietsen collectie loekie en sparta let s Go outside Boys Kinderfietsen collectie loekie en sparta let s Go outside Boys Loopfietsje 12,5 inch / 6 booster step 12,5 inch / 7 booster 12,5+16 inch / 9 18+20+22 inch / 18 24+26 inch / 22 pick-up

Nadere informatie

De geschiedenis van de Belgische auto is een nostalgisch verhaal, met een groots verleden maar met een erg ongelukkig einde.

De geschiedenis van de Belgische auto is een nostalgisch verhaal, met een groots verleden maar met een erg ongelukkig einde. M I N E R V A M U S E U M M I N E R V A M U S E U M Minerva kan terecht het meest prestigieuze Belgische automerk genoemd worden. De opkomst, gloriedagen en ondergang spreken tot de verbeelding. Nu meer

Nadere informatie

Aan de slag met excel

Aan de slag met excel Aan de slag met excel Start een eigen bedrijf in één van de volgende producten: Brommers Computerspelletjes Fietsen Frisdrank Luxe koek Mobiele telefoons Scooters Sportschoenen Sporttassen P R O D U C

Nadere informatie

"De Motomeccanica" Motomeccanica Tractoren fotoboek 2013 KR Pagina 1

De Motomeccanica Motomeccanica Tractoren fotoboek 2013 KR Pagina 1 "De Motomeccanica" 'Motomeccanica' was een Italiaanse fabrikant van tractoren. In 1910 kwam de eerste machine, kleine zelfrijdende ploeg met een motorvermogen van 5 pk, op de markt.. De oprichters waren

Nadere informatie

De rollator op twee wielen voorbij

De rollator op twee wielen voorbij 13 De rollator op twee wielen voorbij Fietsen E-bike van Spiked Cycles brengt de kick terug 14 Wat was het gevoel dat je als kind kreeg bij stoer fietsen? Dat wilden wij terug toen we met dit project begonnen.

Nadere informatie

Vicon landbouwmachines al meer dan 100 jaar landbouwmachine fabrikant in Nederland

Vicon landbouwmachines al meer dan 100 jaar landbouwmachine fabrikant in Nederland Vicon landbouwmachines al meer dan 100 jaar landbouwmachine fabrikant in Nederland Vicon behoort momenteel tot de Kverneland groep. Hermanus Vissers zich vestigde zich in 1910 als loonwerker in de Haarlemmermeer,

Nadere informatie

Jean Nicot pijpen van de firma Gambier

Jean Nicot pijpen van de firma Gambier Jean Nicot pijpen van de firma Gambier Arthur van Esveld In de catalogus van 1894 nam Gambier een aantal pijpen op van het Jean Nicot type (Afb. 1). Dit type pijp was populair onder rokers en werd door

Nadere informatie

let s Go outside Boys Kinderfietsen collectie loekie en sparta

let s Go outside Boys Kinderfietsen collectie loekie en sparta let s Go outside Boys Kinderfietsen collectie loekie en sparta let s Go outside Boys Loopfietsje 12,5 inch / 6 booster step 12,5 inch / 7 booster 12,5+16 inch / 9 18+20+22 inch / 18 24+26 inch / 22 pick-up

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 6, Het product- en prijsbeleid

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 6, Het product- en prijsbeleid Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 6, Het product- en prijsbeleid Samenvatting door een scholier 1793 woorden 1 februari 2003 6,8 74 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Het productbeleid

Nadere informatie

Schlüter tractoren geschiedenis KR 2018 Pagina 1

Schlüter tractoren geschiedenis KR 2018 Pagina 1 Schlüter tractoren geschiedenis KR 2018 Pagina 1 Geschiedenis van Schlüter 1905 Start van de productie van benzine motoren in de fabriek van Anton Schlüter München (opgericht in 1899) In 1911 is de fabriek

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37 van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37 van de Mededingingswet. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37 van de Mededingingswet. Nummer 3506 / 30 Betreft zaak: Gilde

Nadere informatie

Vwo 3 deel H4 t/m 4.10. Ontwerp power point: Henk Douna

Vwo 3 deel H4 t/m 4.10. Ontwerp power point: Henk Douna Vwo 3 deel H4 t/m 4.10 Ontwerp power point: Henk Douna De komende weken: ondernemingen Consumenten De markt Producenten Bijvoorbeeld Goederenmarkt Arbeidsmarkt Vermogensmark t Overheid 2 Weten we het nog:

Nadere informatie

Technologie: Winner takes all?

Technologie: Winner takes all? Technologie: Winner takes all? ING Investment Office Amsterdam, April 2016 Winner takes all? In steeds meer deelgebieden binnen de technologie staat er één winnaar op, die een steeds groter deel van de

Nadere informatie

Afdeling Fietsen. Dé stem van de fietsindustrie Amsterdam - 2014

Afdeling Fietsen. Dé stem van de fietsindustrie Amsterdam - 2014 Afdeling Fietsen Dé stem van de fietsindustrie Amsterdam - 2014 Wat is RAI Vereniging? Brancheorganisatie fabrikanten en importeurs wegvervoersmiddelen, onderdelen en accessoires voor deze vervoersmiddelen

Nadere informatie

PZ Zweegers fotoboek 2013 KR Pagina 1

PZ Zweegers fotoboek 2013 KR Pagina 1 Piet Zweegers is een van de pioniers in de landbouwmechanisatie. De ontwikkeling van de cyclomaaier was een doorbraak in de gras hooibouw en heden ten dagen kent nog iedereen de PZ maaiers en hooibouwwerktuigen.

Nadere informatie

les 1 inleiding marketing HMC 1. Wat is marketing?

les 1 inleiding marketing HMC 1. Wat is marketing? 1. Wat is marketing? Marketing is afgeleid van het Engelse woord: to market. Dit betekent op de markt brengen. Om een product of dienst succesvol op de markt te brengen, moet een bedrijf rekening houden

Nadere informatie

Van Raam maakt mensen mobiel TANDEMS

Van Raam maakt mensen mobiel TANDEMS Van Raam maakt mensen mobiel TANDEMS Tandem Twinny Samen genieten van een dagje erop uit kan met de Twinny. Deze fiets is een Nederlands kwaliteitsprodukt. Makkelijk op- en afstappen door de ruime, lage

Nadere informatie

René J. Takens (CEO) Heerenveen, 19 mei Producten van Accell Group N.V. 19 mei 2008 NYSE Euronext Financial Cocktail

René J. Takens (CEO) Heerenveen, 19 mei Producten van Accell Group N.V. 19 mei 2008 NYSE Euronext Financial Cocktail Accell Group N.V. René J. Takens (CEO) Heerenveen, Agenda 1. Profiel Accell Group N.V. 2. Producten van Accell Group N.V. 1 1 Accell Group: drie productgroepen Productgroepen (omzet in 2007) Fietsen: 345,9

Nadere informatie

4 juli 2017 Piet Spruijtenburg voorzitter werkgroep familiebedrijven

4 juli 2017 Piet Spruijtenburg voorzitter werkgroep familiebedrijven 4 juli 2017 Piet Spruijtenburg voorzitter werkgroep familiebedrijven Thema kennissessie: BEDRIJFSOVERDRACHT IS MET NAME RELATIONEEL Veiligheid Vertrouwelijkheid/geheimhouding Passie, Plezier en Prestatie

Nadere informatie

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- EERSTE FAILLISSEMENTSVERSLAG Inzake : Klaassen Meubelstoffering en Interieur Statutair gevestigd te 7091 VX Dinxperlo, gemeente Aalten, aan de Bosmanslaan 19, zaakdoende op het adres Hogestraat 75, 7091

Nadere informatie

Bukh was een Deense trekkerfabrikant

Bukh was een Deense trekkerfabrikant Bukh was een Deense trekkerfabrikant In 1904 hebben de heren Jens Bukh Mortensen en Asvid Johannes Hjorth Gry het bedrijf Bukh & Gry Maskinfabrik in Hørve, Denemarken opgericht. De twee ingenieurs hebben

Nadere informatie

LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015

LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015 LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015 INHOUD Context Europese verordening: inhoud Gevolgen voor Belgische reglementering Conclusies

Nadere informatie

Hij moet avond aan avond bezig zijn geweest

Hij moet avond aan avond bezig zijn geweest Hij moet avond aan avond bezig zijn geweest 76 Herenhuis januari/februari 2013 Getalenteerde kunstenaar beschilderde eigen woning en winkel Decoratieschilderingen van top tot teen Eind 2013 worden twee

Nadere informatie

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE 2

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE 2 X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN MAASVLAKTE 2 X De haven van Rotterdam x werd te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom

Nadere informatie

inhoud 1. Mijn fiets 2. De delen van een fiets 3. De loopfiets 4. Trappen maar! 5. Hoog op een wiel 6. De ketting 7. De damesfiets 8.

inhoud 1. Mijn fiets 2. De delen van een fiets 3. De loopfiets 4. Trappen maar! 5. Hoog op een wiel 6. De ketting 7. De damesfiets 8. De fiets inhoud 1. Mijn fiets 3 2. De delen van een fiets 4 3. De loopfiets 5 4. Trappen maar! 6 5. Hoog op een wiel 7 6. De ketting 8 7. De damesfiets 9 8. De bakfiets 10 9. Moderne fietsen 11 10. Filmpjes

Nadere informatie

Bezoek Opel-fabriek. Alles op rolletjes. Het begin

Bezoek Opel-fabriek. Alles op rolletjes. Het begin Bezoek Opel-fabriek Alles op rolletjes Diversen Opel is in 1862 in het Duitse plaatsje Rüsselsheim begonnen als een fabrikant van naaimachines. Inmiddels is Opel uitgegroeid tot een toonaangevende autofabrikant

Nadere informatie

Van Raam maakt mensen mobiel ROLSTOELFIETSEN

Van Raam maakt mensen mobiel ROLSTOELFIETSEN Van Raam maakt mensen mobiel ROLSTOELFIETSEN Rolstoelfiets O-pair 2 Verstelbare zitting Verstelbare voetsteun Uw partner, kind of bewoner is rolstoelgebruiker en u wilt met hem/haar een gezellig stuk fietsen.

Nadere informatie

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT Inhoudsopgave Inleiding 1. Marktkansen inschatten 2. Onderzoek verrichten 3. Toegevoegde waarde 4. Goederen inkopen 5. De

Nadere informatie

Hoofdstuk 19. Prijs en distributiebeleid. Veel verkopen is niet moeilijk als je een hele lage prijs vraagt.

Hoofdstuk 19. Prijs en distributiebeleid. Veel verkopen is niet moeilijk als je een hele lage prijs vraagt. Prijs en distributiebeleid Hoofdstuk 19 Veel verkopen is niet moeilijk als je een hele lage prijs vraagt. Maar een onderneming wil/moet winst maken. Dus veel verkopen voor een winstgevende prijs. Vraag

Nadere informatie

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013 Internationale varkensvleesmarkt 212-213 In december 212 vond de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club plaats. GIRA is een marktonderzoeksbureau, dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt

Nadere informatie

Goed halfjaarresultaat Accell Group

Goed halfjaarresultaat Accell Group Goed halfjaarresultaat Accell Group René Takens (CEO), Hielke Sybesma (CFO) Amsterdam, 21 juli 2004 1 Het gaat goed Autonoom Sterke positionering van de merken Effectieve marketing per merk naar dealers

Nadere informatie

Reisverslag Liechtenstein 2016 Deel 5 (31 juli 2016) [1]

Reisverslag Liechtenstein 2016 Deel 5 (31 juli 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Liechtenstein 2016 Deel 5 (31 juli 2016) Reisverslag Liechtenstein 2016 Deel 5 (31 juli 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Spijkstaal, Spijkenisse

Spijkstaal, Spijkenisse Spijkstaal, Spijkenisse De opkomst en ondergang van Spijkstaal Door Bob Benschop, Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg De smid van Spijkenisse staat aan de basis van wat later dé producent van SRV-wagens

Nadere informatie

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D.

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D. M200802 Vrouwen aan de start Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven drs. A. Bruins drs. D. Snel Zoetermeer, juni 2008 2 Vrouwen aan de start Vrouwen vinden het starten

Nadere informatie

Curriculum vitae. Opleiding Richting Ervaring Veel ervaring in CAD Woonplaats

Curriculum vitae. Opleiding Richting Ervaring Veel ervaring in CAD Woonplaats Curriculum vitae PERSOONLIJKE DETAILS Naam Rob Woonplaats Losser Geboortedatum 03 februari 1960 SAMENVATTING Opleiding Richting Ervaring Veel ervaring in CAD Woonplaats HBO HTS WTB 10+ jaar Constructeur/Projectleider

Nadere informatie

NEM, PluX, 21MTC, NEXT18

NEM, PluX, 21MTC, NEXT18 NEM, PluX, 21MTC, NEXT18 Tegenwoordig zijn zo'n beetje alle modellen voorzien van een connector voor het aansluiten van een locdecoder. De standaard connectoren maken het inbouwen en vervangen van een

Nadere informatie

NEW MOBILITY CONCEPT

NEW MOBILITY CONCEPT NEW MOBILITY CONCEPT Inhoud 1. Fabrikant & Merk 2. Produkt 3. Technische Ontwikkeling 4. Mobiliteitssegment 5. Communicatie 6. Voorbeeld Stuttgart Fabrikant & Merk Doelstelling van de Duitse fabrikant

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nummer 5162/9 Betreft

Nadere informatie

Austin Tractoren. Tractoren buiten Noord-Works. KR Austin Dec Pagina 1

Austin Tractoren. Tractoren buiten Noord-Works. KR Austin Dec Pagina 1 Austin Tractoren Tractoren buiten Noord-Works KR Austin Dec. 2012 Pagina 1 Herbert Austin was een lid van een overheids commissie, ingesteld om te kijken naar het produceren van een Britse trekker, op

Nadere informatie

Autosalon Parijs 2010

Autosalon Parijs 2010 Autosalon Parijs 2010 Voorproefje Autoshow De geheel nieuwe Mercedes-Benz CLS? Een eerste blik op de Hyundai ix20? Of wat te denken van de vier wereldprimeurs bij Chevrolet? Benieuwd naar de Opel Astra

Nadere informatie

DRIEWIELFIETSEN. voor kinderen en volwassenen

DRIEWIELFIETSEN. voor kinderen en volwassenen DRIEWIELFIETSEN voor kinderen en volwassenen VROLIJKE FIETSEN VOOR VROLIJKE KINDEREN Beginnen met fietsen en dan tot de ontdekking komen dat een gewone fiets niet helemaal voldoet aan de stabiliteit en

Nadere informatie

COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015

COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015 PERSBERICHT 07/07/2015 COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015 Renault wint terrein in Europa en consolideert zijn positie In het eerste halfjaar was er een lichte stijging van het aantal inschrijvingen

Nadere informatie

TOERISME en RECREATIE. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 3 e editie. Opzet en inhoud

TOERISME en RECREATIE. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 3 e editie. Opzet en inhoud 3 e editie TOERISME en RECREATIE 2017 Voorne PutteN Opzet en inhoud Recreatie en toerisme is voor de Voorne- Putten een belangrijke bedrijfstak. De sector levert niet alleen een bijdrage aan de regionale

Nadere informatie

Projectgroep 11: Concurentieanalyse. bakkerij-tearoom Verelst. Sophie Hendrickx & Silke Lauwers

Projectgroep 11: Concurentieanalyse. bakkerij-tearoom Verelst. Sophie Hendrickx & Silke Lauwers Projectgroep 11: Concurentieanalyse bakkerij-tearoom Verelst Sophie Hendrickx & Silke Lauwers Grafische en digitale media - 2012-2013 1. Panos www.panos.be Panos, de bekendste concurrent opende zijn eerste

Nadere informatie

Marketing: Het maken en uitvoeren van plannen voor het vergroten of het behouden van de afzet.

Marketing: Het maken en uitvoeren van plannen voor het vergroten of het behouden van de afzet. Samenvatting door een scholier 1232 woorden 16 maart 2003 6,6 60 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie De productgerichte denkwijze: - Het product staat centraal - Uitgangspunt is de

Nadere informatie

Familie Van Bergen. Belangrijke brandweerpersoonlijkheden: Louis van Telgen

Familie Van Bergen. Belangrijke brandweerpersoonlijkheden: Louis van Telgen Belangrijke brandweerpersoonlijkheden: Familie Van Bergen Louis van Telgen In de loop van de geschiedenis hebben een aantal markante figuren een belangrijke rol in de brandweerhistorie gespeeld. De één

Nadere informatie

Van Raam maakt mensen mobiel DRIEWIELFIETSEN

Van Raam maakt mensen mobiel DRIEWIELFIETSEN Van Raam maakt mensen mobiel DRIEWIELFIETSEN VROLIJKE FIETSEN VOOR VROLIJKE KINDEREN Beginnen met fietsen en dan tot de ontdekking komen dat een gewone fiets niet helemaal voldoet aan de stabiliteit en

Nadere informatie

Internationale handel visproducten

Internationale handel visproducten Internationale handel visproducten Marktmonitor ontwikkelingen 27-211 en prognose voor 212 Januari 213 Belangrijkste trends 27-211 Ontwikkelingen export De Nederlandse visverwerkende industrie speelt een

Nadere informatie

DSM No. 43 HENSCHEL FABIA / 21767 / 1930

DSM No. 43 HENSCHEL FABIA / 21767 / 1930 DSM No. 43 HENSCHEL FABIA / 21767 / 1930 Henschel & Sohn, KASSEL Georg Christian Carl Henschel stichtte in 1810 de Henschel nschel-werke in Kassel. Zijn zoon Carl Anton Henschel sticht in 1837 een tweede

Nadere informatie

Jaarcijfers Algemene Vergadering van Aandeelhouders 18 April, 2002

Jaarcijfers Algemene Vergadering van Aandeelhouders 18 April, 2002 Jaarcijfers 2001 Algemene Vergadering van Aandeelhouders 18 April, 2002 René Takens Hielke Sybesma Agenda Samenvatting resultaten Markt Accell Group in 2001 Aandeel Accell Group Financieel Producten Samenvatting

Nadere informatie

Samenvatting Twente Index 2016

Samenvatting Twente Index 2016 Samenvatting Twente Index 2016 Kijk voor regionale en lokale data op www.twenteindex.nl INLEIDING De Twente Index wordt door Kennispunt Twente samengesteld in opdracht van de Twente Board. De Board wil

Nadere informatie

Ruim tweeëneenhalf jaar geleden nam mijn voorganger Léon Frissen afscheid met een Rijnlandlezing.

Ruim tweeëneenhalf jaar geleden nam mijn voorganger Léon Frissen afscheid met een Rijnlandlezing. 1 Inleiding Commissaris van de Koning Theo Bovens op Rijnlandlezing door pater Anselm Grün, op 15 mei 2014 in Statenzaal in Gouvernement aan de Maas te Maastricht Dames en heren, Ruim tweeëneenhalf jaar

Nadere informatie

MINLOCS JAARBOEK 2009

MINLOCS JAARBOEK 2009 MINLOCS JAARBOEK 2009 EVEN EEN VOORWOORDJE Dag beste (minlocs)fan, Sinds dit jaar is minlocs gestart met modeltreinen te bouwen op schaal 1/87, met gevolg is dit nu al een groot succes. Zoals u weet heeft

Nadere informatie

Notitie Definitie perifere detailhandel

Notitie Definitie perifere detailhandel Notitie Definitie perifere detailhandel Gemeente Apeldoorn Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Mei 2013 2 Inleiding In februari 2010 is door de gemeenteraad het nieuwe beleidskader voor perifere en grootschalige

Nadere informatie

Algemene Vergadering van Aandeelhouders. 26 April, 2001

Algemene Vergadering van Aandeelhouders. 26 April, 2001 Algemene Vergadering van Aandeelhouders 26 April, 2001 Agenda Opening Presentatie en toelichting Jaarcijfers 2000 door directie Behandeling en goedkeuring Jaarrekening 2000 en de daarin opgenomen winstbestemming

Nadere informatie

let s Go outside Girls Kinderfietsen collectie loekie en sparta

let s Go outside Girls Kinderfietsen collectie loekie en sparta let s Go outside Girls Kinderfietsen collectie loekie en sparta let s Go outside Girls loopfietsje 12,5 inch / 6 prinses step 12,5 inch / 7 superstar 12,5+16 inch / 9 18+20+22 inch / 17 prinses 12,5+16

Nadere informatie

Schumacher. Schumacher Schumacher Schumacher

Schumacher. Schumacher Schumacher Schumacher Terug uit BR 23 NL het verleden: Renaissance van een Klassieker. In uur 0 kon de jonge Deutsche Bundesbahn de stoomtractie nog niet missen. Voor de afdekking van de behoefte aan reizigers- en lichte sneltreinlocomotieven

Nadere informatie

Vacature: volkspartij

Vacature: volkspartij pagina 1 van 5 (/) VACATURE: VOLKSPARTIJ Vacature: volkspartij 16 OKTOBER 2010 OM 00:00 UUR De christen-democraten wilden ooit van het label volkspartij af. EMMANUEL GERARD vraagt zich af waarom het opnieuw

Nadere informatie

EENVOUDIG ALDI MISSIE WIJ Wij handelen in het belang van onze klanten. WIJ PAGINA 04 ALDI is het origineel onder de discounters I ALDI is de succesvolle, performante en internationaal actieve discounter

Nadere informatie

OPENBAAR FAILLISSEMENTSVERSLAG (EX ART. 73A FW)

OPENBAAR FAILLISSEMENTSVERSLAG (EX ART. 73A FW) OPENBAAR FAILLISSEMENTSVERSLAG (EX ART. 73A FW) In het faillissement van : EP Tom Deen Elektro VOF hodn EP Volendam Faillissementsnummer : Verslagnummer : 1 Datum uitspraak : 16 september 2014 Curator

Nadere informatie

Nu 10% korting op uw winteronderhoudsbeurt!

Nu 10% korting op uw winteronderhoudsbeurt! De tijd van reflecteren is weer begonnen en wij van RPR kunnen terugkijken op een historisch jaar. Je opent tenslotte niet elk jaar een nieuw pand, een nieuw gebouw dat ons in staat heeft gesteld als bedrijf

Nadere informatie

De tijdslijn van WEBASTO door de jaren heen

De tijdslijn van WEBASTO door de jaren heen De tijdslijn van WEBASTO door de jaren heen Het begin van een modern tijdperk (1901-1935) 1901: Oprichting Op 55 jarige leeftijd stichtte Wilhelm Baier het bedrijf "Esslinger Draht und Eisenwarenfabrik

Nadere informatie

SAMENVATTING CITYMONITOR 2014

SAMENVATTING CITYMONITOR 2014 SAMENVATTING CITYMONITOR 2014 Inzicht in bekendheid & imago Utrecht in de buurlanden NBTC Holland Marketing Om inzicht te krijgen in de bekendheid en het imago van de Nederlandse steden in onze buurlanden

Nadere informatie

Examen VWO. management & organisatie. Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 1 juni 13.30 16.30 uur. Informatieboekje.

Examen VWO. management & organisatie. Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 1 juni 13.30 16.30 uur. Informatieboekje. management & organisatie Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 1 juni 13.30 16.30 uur 20 05 Informatieboekje 500018-1-25b Begin Formuleblad Te gebruiken formules voor de

Nadere informatie

Startpage: Google mét privacy

Startpage: Google mét privacy Startpage: Google mét privacy computertotaal.nl november 19 Nov 18 11:11 Startpage werd in 1998 opgericht door David Bodnick. Het was in de tijd dat Google nog maar net bestond, en toen andere grote namen

Nadere informatie

MAN Tractoren 2017 KR Pagina 1

MAN Tractoren 2017 KR Pagina 1 De Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg AG (MAN) experimenteerde al voor de 1e wereldoorlog met het bouwen van machines voor de landbouw. Na 1921 werden er stationaire motoren gebouwd en kwam er een motorploeg

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2014

Nationaal verkeerskundecongres 2014 Nationaal verkeerskundecongres 2014 Het imagoprobleem voorbij; promotie van de driewielfiets voor ouderen kent alleen maar winnaars Gerda van Leeuwen (Auteur is werkzaam bij Blijf Veilig Mobiel) Annemiek

Nadere informatie

Torenuurwerk in de toren in Akkrum

Torenuurwerk in de toren in Akkrum Torenuurwerk in de toren in Akkrum Inspectierapport Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk INHOUD Inspectierapport van het torenuurwerk in de toren in Akkrum Inleiding blz. 2 1. Het mechanische uurwerk

Nadere informatie

Nederlandse merken uit die tijd zijn onder andere Kip, Otten, Blanken en Paf.

Nederlandse merken uit die tijd zijn onder andere Kip, Otten, Blanken en Paf. De Caravan In de jaren veertig kwam de caravanproductie door Tweede Wereldoorlog tot stilstand. Na de oorlog krabbelde de caravanproductie langzaam weer op. Ook op het Europese vasteland won de caravan

Nadere informatie

Kanunnikessen. Heilig Graf. Utrecht. verhaalt. Reguliere. van het. in Maarssen. bladzijden uit het. Doornburgh/ Dames en heren (bewoners)/

Kanunnikessen. Heilig Graf. Utrecht. verhaalt. Reguliere. van het. in Maarssen. bladzijden uit het. Doornburgh/ Dames en heren (bewoners)/ Utrecht verhaalt: Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf in Maarssen bladzijden uit het boek Doornburgh verhaalt Kannunikessen v.h. Heilig Graf/Priorij Maarssen/ 11 november 2015/ # Reguliere Kanunnikessen

Nadere informatie

OPENBAAR VERSLAG EX ARTIKEL 73a FAILLISSEMENTSWET NR. 1. inzake het faillissement van: WIDO RIJWIELHANDEL B.V.

OPENBAAR VERSLAG EX ARTIKEL 73a FAILLISSEMENTSWET NR. 1. inzake het faillissement van: WIDO RIJWIELHANDEL B.V. OPENBAAR VERSLAG EX ARTIKEL 73a FAILLISSEMENTSWET NR. 1 inzake het faillissement van: WIDO RIJWIELHANDEL B.V. CMS Derks Star Busmann N.V. (Amsterdam Office) Mondriaan Tower, 14th Floor Amstelplein 8A 1096

Nadere informatie

Marktleider in klimaatbeheersing

Marktleider in klimaatbeheersing Marktleider in klimaatbeheersing klimaattechniek www.mark.nl www.markbelgium.be LUCHTVERWARMING Hoogrendement gasgestookte luchtverwarming, geproduceerd volgens de laatste stand der techniek. 3 Van oudsher

Nadere informatie

Nummer 76/2015. zondag 10 mei 2015. Duitse wagens meest verkocht op Belgische tweedehandsmarkt

Nummer 76/2015. zondag 10 mei 2015. Duitse wagens meest verkocht op Belgische tweedehandsmarkt Nummer 76/2015 zondag 10 mei 2015 Duitse wagens meest verkocht op Belgische tweedehandsmarkt VW, OPEL EN BMW, Duitse wagens blijven het populairst op de Belgische tweedehandsautomarkt, met ruim vier op

Nadere informatie

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 8 Datum: 14 november 2012

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 8 Datum: 14 november 2012 FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 8 Datum: 14 november 2012 In dit verslag worden de werkzaamheden en de stand van de boedel beschreven over de afgelopen periode. De curator baseert zich op aangetroffen gegevens

Nadere informatie

Hendriksbosch. Het Hendriksbosch is bezit van de gemeente Nunspeet. Het dennenbos ligt op een steenworp afstand van het station.

Hendriksbosch. Het Hendriksbosch is bezit van de gemeente Nunspeet. Het dennenbos ligt op een steenworp afstand van het station. Hendriksbosch door Peter Kwant Het Hendriksbosch is bezit van de gemeente Nunspeet. Het dennenbos ligt op een steenworp afstand van het station. In het Hendriksbosch gaan natuur en recreatie samen. Het

Nadere informatie

Een geschiedenis die het toestaat om mee op te groeien.

Een geschiedenis die het toestaat om mee op te groeien. Een geschiedenis die het toestaat om mee op te groeien. Het bedrijf werd in 1936 in Culemborg opgericht als Meubelfabriek Gelderland door de heer Oberman. Uit het verhaal blijkt onomstoten dat de peilers

Nadere informatie

Bevindingen ongevallengegevens

Bevindingen ongevallengegevens Kerkplein 2 T (0343) 56 56 00 Postbus 200 F (0343) 41 57 60 3940 AE Doorn E info@heuvelrug.nl Bevindingen ongevallengegevens 2005-2009 Datum 5 november 2010 Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Auteur E.

Nadere informatie

PH POÄNG 40 JAAR COMFORT EN STIJL. Inter IKEA Systems B.V POÄNG 40 JAAR / IKEA PERSKIT / SEPTEMBER 2016 / 1

PH POÄNG 40 JAAR COMFORT EN STIJL. Inter IKEA Systems B.V POÄNG 40 JAAR / IKEA PERSKIT / SEPTEMBER 2016 / 1 PH136826 POÄNG 40 JAAR COMFORT EN STIJL Inter IKEA Systems B.V. 2015 POÄNG 40 JAAR / IKEA PERSKIT / SEPTEMBER 2016 / 1 PH136825 Het levende bewijs van tijdloos design De POÄNG fauteuil van IKEA viert dit

Nadere informatie

NEM connectoren en kabelkleuren

NEM connectoren en kabelkleuren NEM connectoren en kabelkleuren NEM 651 De NEM 651 is voor de kleiner schaal N bedacht. Wegens beperkte ruimte in de N- locomotieven is geen rekening gehouden met de extra functies en een aparte plus spanning.

Nadere informatie

Rekenvoorbeeld Management Buy Out

Rekenvoorbeeld Management Buy Out Rekenvoorbeeld Management Buy Out Introductie Bedankt voor uw interesse in de management buy-out! Om u een beter beeld te laten krijgen in wat een management buy-out inhoudt heeft Lingedael Corporate Finance

Nadere informatie

BERICHT VAN DE BESTUURSVOORZITTER

BERICHT VAN DE BESTUURSVOORZITTER BERICHT VAN DE BESTUURSVOORZITTER Beste lezer, 2018 was een jaar met twee gezichten voor Accell Group. Aan de ene kant liet het kernbedrijf (exclusief Noord-Amerika) een gezonde omzetgroei van 6,1% zien

Nadere informatie

UW EERSTE ELEKTRISCHE FIETS? WIJ GEVEN U EEN DUWTJE IN DE BENEN.

UW EERSTE ELEKTRISCHE FIETS? WIJ GEVEN U EEN DUWTJE IN DE BENEN. UW EERSTE ELEKTRISCHE FIETS? WIJ GEVEN U EEN DUWTJE IN DE BENEN. In 2015 werden er voor het eerst meer elektrische fietsen verkocht dan stadsfietsen: maar liefst 31,4 % van alle verkochte fietsen - pakweg

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding...2. 1.1 Doelgroep, vraagstelling en opbouw... 2. 2. Theorie...3. 3 Onderzoeksopzet... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Inhoudsopgave. 1. Inleiding...2. 1.1 Doelgroep, vraagstelling en opbouw... 2. 2. Theorie...3. 3 Onderzoeksopzet... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 1.1 Doelgroep, vraagstelling en opbouw... 2 2. Theorie...3 3 Onderzoeksopzet... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3.1 Manier van onderzoek... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Nadere informatie

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.)

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Betreft Verslagnummer Datum verslag 04-03-201 Insolventienummer F.16/17/23 Toezichtzaaknummer NL:TZ:000008808:F001 Datum uitspraak 0-01-2017

Nadere informatie