Informatiebrochure Wet BIG Alles draait om bekwaamheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiebrochure Wet BIG Alles draait om bekwaamheid"

Transcriptie

1 BIG - Commissie Informatiebrochure Wet BIG Alles draait om bekwaamheid Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

2

3 Alle professionals die beroepsmatig werken met individuele patiënten vallen onder de Wet BIG. Wat is de Wet BIG? De Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg is een kwaliteitswet. Met deze wet wil de overheid de kwaliteit van beroepsuitoefening bevorderen en bewaken en de patiënt beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van beroepsbeoefenaars. Individuele gezondheidszorg is een breed begrip. Alle verrichtingen in het kader van gezondheidszorg aan patiënten kunnen eronder worden gerekend. Om de kwaliteit van de hulpverlening op het gebied van de individuele gezondheidszorg te waarborgen, gebruikt de Wet BIG meerdere instrumenten zoals: titelbescherming, specialistenregeling, registratie, omschrijving van het deskundigheidsterrein, tuchtrecht, maatregelen tegen ongeschiktheid, strafbepalingen en de bevoegdheidsregeling voorbehouden handelingen. Op wie is de Wet BIG van toepassing en wie zijn bevoegd en bekwaam? De Wet BIG maakt onderscheid tussen handelingen uitgevoerd door beroepsbeoefenaars die zelfstandig bevoegd zijn (arts, tandarts en verloskundige) en handelingen uitgevoerd door beroepsbeoefenaars die bevoegd zijn om in opdracht een handeling uit te voeren. Deze niet zelfstandig bevoegden zijn in het Antonius ziekenhuis: verpleegkundige, doktersassistent, mondhygiënist, TOA, analist, fysiotherapeut, laborant, OK-assistent, anesthesie-assistent, medisch beeldvormende en bestralingsdeskundige (MBB-er), hygiënist, klinisch neurofysiologisch laborant, gipsverbandmeester en longfunctieassistent. Er is een duidelijke voorwaarde voor het uitvoeren van voorbehouden handelingen namelijk: je moet aantoonbaar bekwaam zijn. Andersom is ook waar, namelijk: onbekwaam is onbevoegd. Bij alle soorten bevoegdheden hoort de regel onbekwaam is onbevoegd. Dit wil zeggen dat de handeling pas mag worden uitgevoerd indien je bekwaam bent. Per 1 januari 2012 zijn verpleegkundig specialisten (artikel 14) en physician assistants onder voorwaarden, zelfstandige bevoegdheden tot het indiceren en verrichten van een aantal voorbehouden handelingen, toegekend. En voor het voorschrijvan van UR-medicatie.

4 De opdracht mag alleen verstrekt worden door een arts of andere zelfstandig bevoegde. Als een handeling in opdracht wordt uitgevoerd moet de opdrachtgever of toezicht houden, of de mogelijkheid tot tussenkomst hebben. Er zijn in dit verband dus opdrachtgevers en opdrachtnemers. Voor een aantal handelingen kan gelden dat de opdrachtnemer handelt in opdracht van, maar zonder toezicht van de opdrachtgever. In dit geval spreken we van een functioneel zelfstandige bevoegdheid. Deze uitzondering geldt alleen voor verpleegkundigen. Voorbehouden handelingen Door de invoering van de Wet BIG kunnen alle handelingen op het gebied van de individuele gezondheidszorg door iedereen die deskundig is, worden verricht. Echter voor een aantal handelingen die zo riskant zijn dat daardoor mogelijk schade wordt berokkend aan de gezondheid van de patiënt, is de uitvoering voorbehouden aan bepaalde medewerkers. In de wet BIG worden dit voorbehouden handelingen genoemd. Deze mogen alleen worden uitgevoerd door diegenen die hiervoor bevoegd en bekwaam zijn. Risicovolle handelingen Het Antonius Ziekenhuis heeft naast het wettelijk vastgestelde pakket voorbehouden handelingen een aantal handelingen als risicovol aangemerkt. Deze handelingen kunnen bij onjuiste uitvoering onaanvaardbare risico s met zich meebrengen voor de patiënt. Kortheidshalve wordt vooral gesproken van voorbehouden handelingen. Hiermee wordt echter elke handeling bedoeld die is opgenomen in het organisatiepakket voorbehouden- en risicovolle handelingen van het Antonius Ziekenhuis. Volgens de Wet BIG is het bekwaam zijn een professionele verantwoordelijkheid. Als beroepsbeoefenaar ben jezelf verantwoordelijk voor het bijhouden van je bekwaamheid. De werkgever heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen dat: De werknemer zijn / haar bekwaamheid kan vastleggen (registreren). De werknemer zich indien gewenst kan laten scholen. De werknemer zich indien gewenst kan laten toetsen.

5 Wanneer handelt de opdrachtnemer wettelijk bevoegd? De opdrachtnemer handelt wettelijk bevoegd als aan de volgende voorwaarde is voldaan: Hij/zij handelt in opdracht en volgens aanwijzingen van een zelfstandig bevoegde; deze opdracht kan specifiek (instructie arts / verloskundige) zijn of algemeen (volgens protocol). Hij / zij is bekwaam voor het behoorlijk uitvoeren van de opdracht. Wanneer is een opdrachtnemer bekwaam? Een opdrachtnemer is bekwaam als: Hij / zij de handeling vaardig kan uitvoeren. Hij / zij beschikt over de deskundigheid om de context te beoordelen waarbinnen de handeling moet worden uitgevoerd. Hij / zij bekwaam is adequaat te reageren bij eventuele complicaties. Hij / zij beschikt over de deskundigheid m.b.t. een zekere mate van beoordelings- en beslissingsvrijheid bij het uitvoeren van de voorbehouden handeling. Onder welke voorwaarden mag een opdracht worden uitgevoerd? Een opdracht mag worden uitgevoerd als aan de volgende voorwaarden is voldaan: De uit te voeren handeling valt binnen het afdelingspakket. Jezelf van mening bent dat je bekwaam bent. De voorbehouden handeling moet beschreven staan in een geautoriseerd protocol. Van welke voorbehouden handelingen word je geacht bekwaam te zijn? Elk organisatieonderdeel; verpleegafdeling, polikliniek, de avondhoofden en de consulentschappen hebben een eigen afdelingspakket. Het afdelingspakket bevat de voorbehouden handelingen welke met een zekere regelmaat op deze afdeling voorkomen (zie DKSe en kwaliteitspaspoort). In het jaargesprek met de leidinggevende wordt de bekwaamheid van de medewerker besproken.

6 Wanneer voert de opdrachtnemer een voorbehouden handeling uit? Een bekwame medewerker wordt geacht de opdracht te accepteren. Als een medewerker op het moment van de opdracht twijfelt over zijn / haar bekwaamheid en zich niet bekwaam acht moet hij / zij de handeling weigeren. Wel wordt op dat moment verwacht dat de handeling wordt overgedragen aan een collega. Vervolgens moet de medewerker zich inspannen om weer bekwaam te worden. Wanneer mag een opdrachtnemer geen voorbehouden handeling uitvoeren? Een voorbehouden handeling mag niet worden uitgevoerd als: De opdrachtnemer twijfels heeft omtrent de juistheid van de opdracht. De opdrachtnemer moet dit direct melden aan de opdrachtgever. De betrokkene op dat specifieke moment twijfelt aan de eigen bekwaamheid. De opdracht niet op de daarvoor bestemde plaats is vastgelegd, uitgezonderd: - Een spoedeisende opdracht, deze mag telefonisch worden gegeven. De opdrachtgever ondertekent binnen maximaal 12 uur de opdracht. De opdrachtnemer herhaalt de telefonische opdracht en laat deze bevestigen. - Het een geprotocolleerde voorbehouden handeling betreft, als onderdeel van een geautoriseerde procedure, waarvoor de arts al een schriftelijke opdracht heeft gegeven. Wat te doen in een noodsituatie? In een noodsituatie wordt iedereen geacht hulp te verlenen naar beste kunnen en weten. Er is sprake van een noodsituatie als plotseling geneeskundige hulp nodig is en niet tijdig een bevoegde aanwezig is. De Wet BIG is alleen van toepassing op handelen buiten noodzaak, dus als er geen sprake is van een noodsituatie.

7 Mag een leerling of stagiaire voorbehouden handelingen uitvoeren? De leerling / stagiaire mag alleen die handelingen in de praktijk toepassen waarvoor reeds een theoretische basis is gelegd en waarvoor hij/zij met goed gevolg in de praktijk is getoetst. Een leerling / stagiaire mag alleen handelingen onder direct toezicht van een bekwame arts, verloskundige of gediplomeerd niet zelfstandig bevoegde, oefenen. Als algemene regel geldt dat de verantwoordelijkheid voor het resultaat van het handelen van de leerling tijdens het leerproces c.q. de stageperiode ligt bij de begeleider. Pas als de leerling of stagiaire deskundig en bekwaam bevonden is, mag deze de taak zelfstandig uitvoeren. Bekwaamheid, scholing en toetsing Elke medewerker moet bekwaam zijn in het afdelingspakket voorbehouden handelingen. Dit pakket kan per afdeling verschillen. Scholing is mogelijk als een medewerker behoefte heeft aan scholing. Het kan dus zo zijn dat een medewerker zich bekwaam acht voor een voorbehouden handeling maar het toch wenselijk vindt scholing te krijgen. Daarnaast kan de leidinggevende het nodig vinden dat de afdeling geschoold wordt. In een dergelijke situatie is scholing verplicht. Voor de scholing en objectieve, uniforme toetsing van voorbehouden handelingen, worden in het Antonius ziekenhuis vaardigheidspakketten gebruikt. Een vaardigheidspakket bestaat uit de volgende 3 onderdelen: de theorie, het protocol en de toetsprocedure. Per voorbehouden handeling is een vaardigheidspakket te vinden in DKSe. Toetsing is een uitstekende gelegenheid om kennis en vaardigheid op peil te brengen. Toetsing kan op eigen verzoek of is verplicht gesteld door de leidinggevende. Alle voorbehouden handelingen moeten eens per 3 jaar verplicht getoetst worden. Iedere afdeling heeft een toetsingscommissie. De toetsingscommissie bestaat veelal naast de leidinggevende, uit een arts en een toetser of opleidingsadviseur. Deze commissie heeft een toetsingsreglement opgesteld en toetsers aangewezen. De toetsers zijn collega s die geschoold zijn in het toetsen. Algemene aanbevelingen: Registreer dat je bekwaam bent in het kwaliteitspaspoort. Vraag om scholing indien je dit zelf nodig vindt. School je om bekwaam te worden en te blijven. Laat je toetsen.

8 Als je meer wilt weten: Kun je de beleidsnotitie lezen van het Antonius ziekenhuis. Deze is te vinden op de afdeling en in DKS onder de naam: Wet BIG, beleid voor het Antonius ziekenhuis, ten behoeve van niet zelfstandig bevoegden. Ook kan je je leidinggevende vragen of zoeken op internet: of en dan zoeken op BIG of Antonius Ziekenhuis Bolswarderbaan ZK Sneek Urkerweg BX Emmeloord Vissersburen EB Lemmer Postadres Postbus BA Sneek Telefoon

Voorbehouden en risicovolle handelingen bij de chronisch beademde zorgvrager

Voorbehouden en risicovolle handelingen bij de chronisch beademde zorgvrager Voorbehouden en risicovolle handelingen bij de chronisch beademde zorgvrager Informatie over de Wet BIG voor de zorgverlener 1. Inleiding Als professionele zorgverlener voor een zorgvrager die chronisch

Nadere informatie

Bevoegdheidsregeling voorbehouden handelingen

Bevoegdheidsregeling voorbehouden handelingen Bevoegdheidsregeling voorbehouden handelingen Je bent werkzaam op het gebied van de individuele gezondheidszorg en krijgt daardoor te maken met voorbehouden handelingen. Voorbehouden handelingen zijn geneeskundige

Nadere informatie

Bevoegd en bekwaam. Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk?

Bevoegd en bekwaam. Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk? du Bevoegd en bekwaam Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk? Onderwerpen: Uitgangspunt bevoegdheid en bekwaamheid Wet BIG Handelingen Individuele

Nadere informatie

Bevoegd en bekwaam. Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk?

Bevoegd en bekwaam. Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk? Bevoegd en bekwaam Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk? Onderwerpen: Wat zijn jouw vragen? Uitgangspunt bevoegdheid en bekwaamheid Wet BIG Handelingen

Nadere informatie

Waarom is de BIG wet een kwaliteitswet?? Het is een wet voor de zorgvrager. De big wet garandeert deskundigheid. Wgbo garandeert mij dat ik nog iets

Waarom is de BIG wet een kwaliteitswet?? Het is een wet voor de zorgvrager. De big wet garandeert deskundigheid. Wgbo garandeert mij dat ik nog iets Waarom is de BIG wet een kwaliteitswet?? Het is een wet voor de zorgvrager. De big wet garandeert deskundigheid. Wgbo garandeert mij dat ik nog iets te vertellen heb als zorgklant. Het verplicht de zorggever

Nadere informatie

Stappenplan. voor het werken overeenkomstig de. Wet BIG

Stappenplan. voor het werken overeenkomstig de. Wet BIG Stappenplan voor het werken overeenkomstig de Wet BIG EADV, uitgave januari 2006 Eerste Associatie van Diabetes Verpleegkundigen Postbus 3009, 3502 GA Utrecht Tel. 030 2918910 Fax 030 2918915 E-mail info@eadv.nl

Nadere informatie

Bekwaam is bevoegd. Adri van der Dussen

Bekwaam is bevoegd. Adri van der Dussen Bekwaam is bevoegd Adri van der Dussen Even voorstellen Manager Erasmus MC Zorgacademie Verpleegkundige vervolgopleidingen (post MBO en HBO) Medisch ondersteunende opleidingen (HBO niveau) Vakspecifieke

Nadere informatie

PROCEDURE V.2 SEP 2018

PROCEDURE V.2 SEP 2018 PROCEDURE V.2 SEP 2018 DOEL BEVOEGDHEID EN BEKWAAMHEID MET BETREKKING TOT MEDISCHE BLOOTSTELLING Het doel van deze interne procedure is het bieden van een nadere uitwerking van het Besluit basisveiligheidsnormen

Nadere informatie

JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG

JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG KICK-PROTOCOLLENDAG 2017 VILANS, UTRECHT 16 JUNI 2017 MR. FRÉ DE VRIES, ( JURIST, DOCENT EN VERPLEEGKUNDIGE) ONDERWERPEN WORKSHOP Wettelijke basis

Nadere informatie

1wet- en regelgeving

1wet- en regelgeving 1 wet- en regelgeving Wet- en regelgeving 1 LEERDOELEN Je kunt uitleggen wat de Wet op de Beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) inhoudt. Je kunt verschillen benoemen tussen de beroepsgroepen

Nadere informatie

VERANTWOORD DELEGEREN

VERANTWOORD DELEGEREN VERANTWOORD DELEGEREN Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem GOED HULPVERLENERSCHAP Iedere hulpverlener moet de zorg van een goed hulpverlener betrachten in overeenstemming met de

Nadere informatie

Voorbehouden handelingen

Voorbehouden handelingen Juni 2017: Deze tekst zal op korte termijn worden herzien op het punt van de voorschrijfbevoegdheid van (specifieke) verpleegkundigen en de bevoegdheid van physician assistants en verpleegkundig specialisten

Nadere informatie

Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten

Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten Revalidatie Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Kanker is een ingrijpende ziekte.

Nadere informatie

Juridische aspecten taken verpleegkundig specialist. 29 september 2011 Paula Boshouwers/Margriet Crijns Van Doorne

Juridische aspecten taken verpleegkundig specialist. 29 september 2011 Paula Boshouwers/Margriet Crijns Van Doorne Juridische aspecten taken verpleegkundig specialist 29 september 2011 Paula Boshouwers/Margriet Crijns Van Doorne 1 De Wet BIG Doel van de Wet BIG: Het bevorderen van kwaliteit van zorg die beroepsbeoefenaren

Nadere informatie

Coöperatie: Coöperatieve Huisartsenpost t Hellegat, statutair gevestigd te Klaaswaal, gemeente Cromstrijen.

Coöperatie: Coöperatieve Huisartsenpost t Hellegat, statutair gevestigd te Klaaswaal, gemeente Cromstrijen. Doel: Dit protocol heeft als doel het in kaart brengen van juridische aspecten verbonden aan de functie van Triagist op een huisartsenpost van de Coöperatie en Triagisten daarin inzicht en sturing te geven

Nadere informatie

Het Register van Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Het Register van Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Het Register van Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport & De Wet BIG In wordt de zorgverlening door beroepsbeoefenaren geregeld door de Wet op de beroepen

Nadere informatie

Bloedtransfusie patiënteninformatie

Bloedtransfusie patiënteninformatie Klinisch Chemisch Laboratorium Bloedtransfusie patiënteninformatie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Binnenkort ondergaat u een behandeling of

Nadere informatie

Verwijzing naar de klinisch psycholoog Informatie voor adolescenten (16-23 jaar)

Verwijzing naar de klinisch psycholoog Informatie voor adolescenten (16-23 jaar) Medische Psychologie Verwijzing naar de klinisch psycholoog Informatie voor adolescenten (16-23 jaar) Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep In deze

Nadere informatie

BEVOEGDHEID EN BEKWAAMHEID RADIOLOGISCHE

BEVOEGDHEID EN BEKWAAMHEID RADIOLOGISCHE BEVOEGDHEID EN BEKWAAMHEID RADIOLOGISCHE VERRICHTINGEN Inleiding De Wet BIG regelt de beroepsuitoefening op het gebied van de individuele gezondheidszorg. In de Wet BIG worden 8 beroepen onderscheiden

Nadere informatie

IMPLEMENTEREN van protocollen. Marleen Versteeg Vilans KICK-protocollendag Elena Jager 24 juni 2014

IMPLEMENTEREN van protocollen. Marleen Versteeg Vilans KICK-protocollendag Elena Jager 24 juni 2014 IMPLEMENTEREN van protocollen Marleen Versteeg Vilans KICK-protocollendag Elena Jager 24 juni 2014 Programma Opening Opfrissen wettelijke kaders Implementatie: wat werkt, wat niet? Afsluiting Stelling

Nadere informatie

Het Low Vision & Revalidatie spreekuur

Het Low Vision & Revalidatie spreekuur Oogheelkunde Het Low Vision & Revalidatie spreekuur Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Slechtziendheid Er is sprake van slechtziendheid wanneer

Nadere informatie

Verwijzing naar de klinisch psycholoog voor kinderen en jeugdigen Informatie voor ouders

Verwijzing naar de klinisch psycholoog voor kinderen en jeugdigen Informatie voor ouders Medische Psychologie Verwijzing naar de klinisch psycholoog voor kinderen en jeugdigen Informatie voor ouders Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Nadere informatie

Een veilige, sportieve, vriendelijke en consequente school. Protocol. Medisch handelen

Een veilige, sportieve, vriendelijke en consequente school. Protocol. Medisch handelen Een veilige, sportieve, vriendelijke en consequente school. Protocol Medisch handelen Juli 2019 Inhoudsopgave: Inleiding 1. Wettelijke regels medisch handelen 2. Soorten medisch handelen 2.1 Handelingen

Nadere informatie

Informatie over de bevoegdheidsregeling voorbehouden handelingen. Onder voorbehoud. Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg

Informatie over de bevoegdheidsregeling voorbehouden handelingen. Onder voorbehoud. Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg Onder voorbehoud Onder voorbehoud Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg Informatie over de bevoegdheidsregeling voorbehouden handelingen Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Onder drs.

Nadere informatie

Wetten en regels voor tandartsassistenten

Wetten en regels voor tandartsassistenten Wetten en regels voor tandartsassistenten Mw. R.J. Syed LL.M. Vrijdag 27 oktober 2017 te Utrecht Thema s Belangrijkste wet- en regelgeving m.b.t. de kwaliteit van de (mond)zorg de rechtspositie en (privacy)bescherming

Nadere informatie

Informatie voor bezoekers van de Intensive Care

Informatie voor bezoekers van de Intensive Care Intensive Care Informatie voor bezoekers van de Intensive Care Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw partner, familielid of naaste is opgenomen op

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten

Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten Wat gaan we doen? Programma Aanleiding voor het instellen register, doelstelling uit visie document van de NVDA Achtergrond kwaliteitsregister - BIG Wat houdt

Nadere informatie

PROTOCOL OPVANG VAN KINDEREN MET EEN MEDISCHE INDICATIE/BIG

PROTOCOL OPVANG VAN KINDEREN MET EEN MEDISCHE INDICATIE/BIG PROTOCOL OPVANG VAN KINDEREN MET EEN MEDISCHE INDICATIE/BIG Versie augustus 2015, versie 06 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit Aantal pagina s 9 Geldig tot 31 december 2017 Het doel van dit

Nadere informatie

Protocol: Medicijnverstrekking en Medisch Handelen. Stichting Saenstroom

Protocol: Medicijnverstrekking en Medisch Handelen. Stichting Saenstroom Protocol: Medicijnverstrekking en Medisch Handelen Stichting Saenstroom De tekst van het voorliggende protocol is op basis van het model-protocol Medicijnverstrekking & Medisch Handelen op scholen, vastgesteld

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen

Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen november 2010 Inhoud Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen... 3 Het kind wordt ziek op school... 3 Het verstrekken van medicijnen op verzoek...

Nadere informatie

Verpleegkundige berispt. Vandaag. (Tucht) recht = zint eer ge begint? Voorbehouden handelingen art. 36 wet BIG:14 categorieën

Verpleegkundige berispt. Vandaag. (Tucht) recht = zint eer ge begint? Voorbehouden handelingen art. 36 wet BIG:14 categorieën (Tucht) recht = zint eer ge begint? Verpleegkundige berispt 2014/43 Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, 12 augustus 2014 3 november 2015 mr Ingrid Christiaans-Dingelhoff Vakdocent juridische

Nadere informatie

Radiologie & Nucleaire geneeskunde. Mammapoli. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Radiologie & Nucleaire geneeskunde. Mammapoli. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Radiologie & Nucleaire geneeskunde Mammapoli Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Mamma betekent borst en op de Mammapoli worden borstafwijkingen

Nadere informatie

Verankering: Dit protocol is verankerd in ons pedagogisch beleid en is verbonden aan ons protocol medicijnverstrekking en protocol zieke kinderen.

Verankering: Dit protocol is verankerd in ons pedagogisch beleid en is verbonden aan ons protocol medicijnverstrekking en protocol zieke kinderen. Protocol wet Big. Doel: Uitgangspunten, afwegingen en werkwijze met betrekking tot kinderen waarbij medisch noodzakelijke handelingen moeten worden verricht tijdens opvanguren, conform de wet BIG. Waarom?

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Kinderdiabetes team. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Kindergeneeskunde. Kinderdiabetes team. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Kindergeneeskunde Kinderdiabetes team Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Wat is Diabetes? Diabetes Mellitus is een ziekte waarbij de alvleesklier

Nadere informatie

Hoofdpijnbehandelcentrum

Hoofdpijnbehandelcentrum Neurologie Hoofdpijnbehandelcentrum Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep U hebt een gesprek gehad met de hoofdpijnverpleegkundige en de neuroloog.

Nadere informatie

Beroepsnorm Deskundigheidsbevordering verpleegkundigen & verzorgenden

Beroepsnorm Deskundigheidsbevordering verpleegkundigen & verzorgenden Beroepsnorm Deskundigheidsbevordering verpleegkundigen & verzorgenden Over de Beroepsnorm Deskundigheidsbevordering In 2006 heeft Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), door de Minister erkend

Nadere informatie

Oogheelkunde. Vlekken en Flitsen. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Oogheelkunde. Vlekken en Flitsen. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Oogheelkunde Vlekken en Flitsen Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Vlekjes Troebelingen die in het gezichtsveld bewegen, worden door veel mensen

Nadere informatie

Oogheelkunde. Droge ogen. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Oogheelkunde. Droge ogen. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Oogheelkunde Droge ogen Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Wat zijn droge ogen? Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of traanvocht van

Nadere informatie

Grenzen aan verantwoordelijkheid. Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG

Grenzen aan verantwoordelijkheid. Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Grenzen aan verantwoordelijkheid Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Waar ga ik het over hebben? Wat is de juridische context? Wat betekent dit voor Zelfstandige

Nadere informatie

Mag je als POH recepten uitschrijven of een diagnose stellen? Dr. ST Houweling, huisarts voorzitter Langerhans

Mag je als POH recepten uitschrijven of een diagnose stellen? Dr. ST Houweling, huisarts voorzitter Langerhans Mag je als POH recepten uitschrijven of een diagnose stellen? Dr. ST Houweling, huisarts voorzitter Langerhans Casus 1 Mevr. de Vries, 68 jaar, DM2 sinds 2 jaar. Metformine 2 x 500 mg, nierfunctie goed.

Nadere informatie

Zorg rondom overlijden

Zorg rondom overlijden Algemene informatie Zorg rondom overlijden Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Overlijden in een ziekenhuis Het verzorgen

Nadere informatie

Medico-legale aspecten bekwaamverklaringen Mr. Vivienne Schelfhout, Directeur Opleiding, Wetenschap & Innovatie

Medico-legale aspecten bekwaamverklaringen Mr. Vivienne Schelfhout, Directeur Opleiding, Wetenschap & Innovatie Medico-legale aspecten bekwaamverklaringen Mr. Vivienne Schelfhout, Directeur Opleiding, Wetenschap & Innovatie 7 maart 2017 Hoe werkt de Federatie? Agenda Raad Opleiding Platform europa Patiëntveiligheid

Nadere informatie

Werken als. Informatie voor de. verpleegkundig specialist

Werken als. Informatie voor de. verpleegkundig specialist Werken als verpleegkundig specialist Informatie voor de verpleegkundig specialist Versie december 2018 1 Inhoud Inleiding 3 1. De verpleegkundig specialist 4 2. College en Registratiecommissie 4 3. De

Nadere informatie

Pijnbestrijding met pulserende stroom PRF

Pijnbestrijding met pulserende stroom PRF Pijnbestrijding Pijnbestrijding met pulserende stroom PRF Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw behandelend specialist heeft met u afgesproken een

Nadere informatie

Interne geneeskunde Programma voor mensen met (ernstig) overgewicht

Interne geneeskunde Programma voor mensen met (ernstig) overgewicht Interne geneeskunde Programma voor mensen met (ernstig) overgewicht Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Voor mensen met (ernstig) overgewicht (obesitas)

Nadere informatie

Uitvoeringsverzoeken bij voorbehouden handelingen

Uitvoeringsverzoeken bij voorbehouden handelingen Uitvoeringsverzoeken bij voorbehouden handelingen In de praktijk verrichten verzorgende en verpleegkundige medewerkers in opdracht van een arts of specialist voorbehouden handelingen. Een onderdeel in

Nadere informatie

Stroke-care-unit (SCU)

Stroke-care-unit (SCU) Neurologie Stroke-care-unit (SCU) Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep In overleg met neuroloog bent u opgenomen op de Stroke Care Unit. Dit is een

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING

PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING PROTOCOL MEDICIJNVERSTREKKING Leraren op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen te verhelpen is, zoals hoofdpijn, buikpijn, oorpijn

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Verklarende woordenlijst bij toetsingskader medicatieveiligheid Utrecht, oktober 2018 Begrip Verklaring Bekwaam en bevoegd Bekwaam zijn houdt in het beschikken over kennis en vaardigheid: kennis over de

Nadere informatie

Protocol medisch handelen & Medicijnverstrekking in het VO

Protocol medisch handelen & Medicijnverstrekking in het VO Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Protocol medisch handelen & Medicijnverstrekking in het VO Datum behandeling Directie 26 februari 2016 Datum instemming THB nvt Datum instemming

Nadere informatie

1. Inleiding en doel. 2. Uitgangspunten en definities

1. Inleiding en doel. 2. Uitgangspunten en definities Model versie oktober 2005 Professioneel Statuut GGZ 1. Inleiding en doel 1.1. Binnen de GGZ is er behoefte aan een professioneel statuut voor professionals. Dit professioneel statuut heeft een algemeen

Nadere informatie

Protocol. Medische handelingen binnen Kentalis Enkschool. Pagina 1 van 9. Protocol medisch handelen in de klas oktober 2014

Protocol. Medische handelingen binnen Kentalis Enkschool. Pagina 1 van 9. Protocol medisch handelen in de klas oktober 2014 Protocol Medische handelingen binnen Kentalis Enkschool Protocol medisch handelen in de klas oktober 2014 Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave Samenvatting 1. Medische handelingen 1.2 Hoe is de scholing geregeld

Nadere informatie

Diagnostische hysteroscopie

Diagnostische hysteroscopie Gynaecologie Diagnostische hysteroscopie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw arts heeft u voorgesteld een hysteroscopie te laten doen, een kijkoperatie

Nadere informatie

KNO. Oorsuizen - Tinnitus. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

KNO. Oorsuizen - Tinnitus. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep KNO Oorsuizen - Tinnitus Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep U wilt meer weten over tinnitusklachten of u hebt uw KNO-arts met deze klachten bezocht.

Nadere informatie

Behandeling van pijn door blokkeren van een zenuw RF-Facetdenervatie

Behandeling van pijn door blokkeren van een zenuw RF-Facetdenervatie Pijnbestrijding Behandeling van pijn door blokkeren van een zenuw RF-Facetdenervatie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep U hebt met uw behandelend

Nadere informatie

Wet BIG. Informatie voor werkgevers in de gehandicaptenzorg Herregistratie in het BIG-register. 17 Wet BIG

Wet BIG. Informatie voor werkgevers in de gehandicaptenzorg Herregistratie in het BIG-register. 17 Wet BIG Wet BIG Informatie voor werkgevers in de gehandicaptenzorg Herregistratie in het BIG-register 17 Wet BIG Wet BIG Herregistratie in het BIG-register Informatie voor werkgevers in de gehandicaptenzorg VGN-publicatie

Nadere informatie

Weer naar huis na uw bevalling

Weer naar huis na uw bevalling Gynaecologie Weer naar huis na uw bevalling Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Deze folder geeft u informatie over zaken die belangrijk zijn als

Nadere informatie

Scholingstraject Voorbehouden en risicovolle handelingen. Module Wet BIG

Scholingstraject Voorbehouden en risicovolle handelingen. Module Wet BIG Scholingstraject Voorbehouden en risicovolle handelingen Module Wet BIG Opleidings Centrum Zuidwester Doel van de module De deelnemer de doelstellingen van de Wet BIG. De deelnemer weet wat een registerberoep

Nadere informatie

Medicijnverstrekking en medisch handelen

Medicijnverstrekking en medisch handelen Egstraat 20 6418 JA Heerlen Tel.: 045-5 41 38 05 E-mail: directie.windwijzer@innovo.nl PROTOCOL Medicijnverstrekking en medisch handelen Augustus 2017 Inleiding Als een kind geneesmiddelen nodig heeft

Nadere informatie

Kwaliteitsprofiel Verloskundige Echoscopist maart 2011

Kwaliteitsprofiel Verloskundige Echoscopist maart 2011 Kwaliteitsprofiel Verloskundige Echoscopist maart 2011 Inleiding Door het toenemende belang van echoscopisch onderzoek in de zwangerschap en de invoering van prenatale screening in Nederland, wordt het

Nadere informatie

Protocol medisch handelen & Medicijnverstrekking in het VO

Protocol medisch handelen & Medicijnverstrekking in het VO Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Protocol medisch handelen & Medicijnverstrekking in het VO Datum behandeling Directie 21 september 2015 Datum instemming THB nvt Datum instemming

Nadere informatie

Professionalisering. Beroepscode. Datum: 20-11-2013. Versie: 1.0

Professionalisering. Beroepscode. Datum: 20-11-2013. Versie: 1.0 Professionalisering Beroepscode Datum: 20-11-2013 Versie: 1.0 Inhoudsopgave Omschrijvingen... 3 Algemeen... 3 Aspecten met betrekking tot de beroepsuitoefening... 3 Aspecten met betrekking tot de houding

Nadere informatie

U komt op...dag,..., 20...

U komt op...dag,..., 20... Functie-afdeling KNF U komt op...dag,..., 20... voor: Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep E.E.G.= Electro-Encephalo-Gram Doel van het onderzoek Het

Nadere informatie

BEROEPSCODE PHYSICIAN ASSISTANT 2012

BEROEPSCODE PHYSICIAN ASSISTANT 2012 BEROEPSCODE PHYSICIAN ASSISTANT 2012 1-1-2012 Gedragsregels ter bevordering van de beroepsuitoefening Physician Assistant Versie 1.0 Nederlandse Associatie Physician Assistants, Utrecht Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Professioneel statuut GGZ Veenendaal

Professioneel statuut GGZ Veenendaal Professioneel statuut GGZ Veenendaal Doel Met dit professioneel statuut wordt een nadere invulling gegeven aan de eis van de Kwaliteitswet zorginstellingen waarin de instelling wordt verplicht om te voorzien

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medische handelingen

Protocol medicijnverstrekking en medische handelingen Protocol medicijnverstrekking en medische handelingen Leraren op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen te verhelpen is, zoals hoofdpijn,

Nadere informatie

Rooming in partner op de kraamafdeling

Rooming in partner op de kraamafdeling Rooming in partner op de kraamafdeling Patiënteninformatie Partner overnachting Inhoudsopgave: 1 Welkom 2 Bevallen 3 Verblijfsduur en beschikbaarheid 4 Wensen 5 Partner op de kamer 6 Wat verwachten wij

Nadere informatie

MRI hart met behulp van adenosine

MRI hart met behulp van adenosine Radiologie & Nucleaire geneeskunde MRI hart met behulp van adenosine Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Belangrijk: Het is belangrijk om deze folder

Nadere informatie

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen Meezenbroekerweg 5 6412 VK Heerlen T +31 (0)45 572 55 19 info.depyler@innovo.nl www.depyler.nl Postadres: Postbus 2921 6401 DK Heerlen Protocol geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen Als een kind

Nadere informatie

Fysiotherapie na heupoperatie

Fysiotherapie na heupoperatie Fysiotherapie Fysiotherapie na heupoperatie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Welkom Wij heten u, namens de afdeling fysiotherapie, van harte welkom

Nadere informatie

Registratienorm Tandartsen 2007 Ingangsdatum en versie: 1 juli 2012

Registratienorm Tandartsen 2007 Ingangsdatum en versie: 1 juli 2012 Registratienorm Tandartsen 2007 Ingangsdatum en versie: 1 juli 2012 Deze registratienorm treedt in de plaats van Registratienorm Tandartsen 2007 versie 1 juli 2007, welke vanaf de ingangsdatum van deze

Nadere informatie

Notitie medisch handelen en medicijnverstrekking in het mbo, juni 2017

Notitie medisch handelen en medicijnverstrekking in het mbo, juni 2017 Notitie medisch handelen en medicijnverstrekking in het mbo, juni 2017 Geachte SOM relatie, Stichting Onderwijsarbeidsmarktfonds MBO (SOM) ontvangt vanuit mbo scholen vragen over het uitvoeren van (voorbehouden)

Nadere informatie

Mammacare Arm- en schouderoefeningen na het verwijderen van de okselklieren

Mammacare Arm- en schouderoefeningen na het verwijderen van de okselklieren Mammacare Arm- en schouderoefeningen na het verwijderen van de okselklieren Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Arm en schouderoefeningen na het

Nadere informatie

STICHTING KATHOLIEK ONDERWIJS WEST-FRIESLAND

STICHTING KATHOLIEK ONDERWIJS WEST-FRIESLAND STICHTING KATHOLIEK ONDERWIJS WEST-FRIESLAND Beleid Medicijnverstrekking en het verrichten van medische handelingen Uitgangspunten Stichting Katholiek Onderwijs West-Friesland wil zorgvuldig omgaan met

Nadere informatie

NMT-praktijkrichtlijn Verwijsrelatie van tandarts naar tandprotheticus

NMT-praktijkrichtlijn Verwijsrelatie van tandarts naar tandprotheticus NMT-praktijkrichtlijn Verwijsrelatie van tandarts naar tandprotheticus Inhoud 1 De NMT-praktijkrichtlijn 'Verwijsrelatie van tandarts naar tandprotheticus' biedt een leidraad voor de tandarts bij het verwijzen

Nadere informatie

Dermatologie. Roaccutane. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Dermatologie. Roaccutane. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Dermatologie Roaccutane Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Wat Roaccutane? Roaccutane is een medicijn dat wordt voorgeschreven voor (ernstige) acne.

Nadere informatie

Deskundigheidsniveau medewerkers

Deskundigheidsniveau medewerkers Deskundigheidsniveau medewerkers Zorgtaken per deskundigheidsniveau Inleiding Dit document beschrijft de aard van de zorg die helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen bieden in zorgsituaties variërend

Nadere informatie

Handreiking voor beleidsbepaling rond voorbehouden handelingen voor verpleeghuiszorg

Handreiking voor beleidsbepaling rond voorbehouden handelingen voor verpleeghuiszorg Handreiking voor beleidsbepaling rond voorbehouden handelingen voor verpleeghuiszorg Uitwerking bevoegdheidsregeling voorbehouden handelingen Wet BIG 2 Inhoudsopgave Voorwoord...5 1 Inleiding...7 2 Bevoegdheidsregeling

Nadere informatie

Herfst. Opdrachtrelatie: de praktijk een handleiding voor mondhygiënisten en tandartsen

Herfst. Opdrachtrelatie: de praktijk een handleiding voor mondhygiënisten en tandartsen Herfst 09 Opdrachtrelatie: de praktijk een handleiding voor mondhygiënisten en tandartsen Opdrachtrelatie voorbehouden handelingen: de praktijk Voorbehouden handelingen in opdracht Mondhygiënisten kunnen,

Nadere informatie

Oogheelkunde. Scheelzien. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Oogheelkunde. Scheelzien. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Oogheelkunde Scheelzien Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Scheelzien is een afwijking van de stand van de ogen, waarbij de ogen niet op hetzelfde

Nadere informatie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Gezondheidszorg. Individuele. Hoofdlijnen van de wet Beroepen in de DE WET

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Gezondheidszorg. Individuele. Hoofdlijnen van de wet Beroepen in de DE WET Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport DE WET Hoofdlijnen van de wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg De Wet BIG Op 9 november 1993 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel Beroepen in

Nadere informatie

Algemeen. Definities voorbehouden- en risicovolle handelingen. Landelijke werkgroep Voorbehouden- en risicovolle handelingen April 2011

Algemeen. Definities voorbehouden- en risicovolle handelingen. Landelijke werkgroep Voorbehouden- en risicovolle handelingen April 2011 Informatief document Algemeen Het bestuur van de V&VN Dialyse en Nefrologie heeft een werkgroep Voorbehouden- en risicovolle handelingen in het leven geroepen met als doel de voorbehouden- en risicovolle

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op scholen*

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op scholen* Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op scholen* *Gebaseerd op Model-protocol Medicijnverstrekking & Medisch Handelen op scholen (Steunpunt Passend Onderwijs VO) VO-signaal Medicijnverstrekking

Nadere informatie

Pijnbestrijding. Epidurale injectie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Pijnbestrijding. Epidurale injectie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Pijnbestrijding Epidurale injectie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Epidurale injectie U bent op het spreekuur geweest vanwege uw pijnklachten.

Nadere informatie

Adem- en Ontspannings-therapie (AOT)

Adem- en Ontspannings-therapie (AOT) Medische psychologie Adem- en Ontspannings-therapie (AOT) Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw klinisch psycholoog heeft voorgesteld om u te verwijzen

Nadere informatie

Urologie. Dubbel J katheter. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Urologie. Dubbel J katheter. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Urologie Dubbel J katheter Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw uroloog heeft met u afgesproken bij u een dubbel J katheter te plaatsen. Dit is

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij aangezichtspijn (ganglion Gasseri injectie)

Pijnbestrijding bij aangezichtspijn (ganglion Gasseri injectie) Pijnbestrijding Pijnbestrijding bij aangezichtspijn (ganglion Gasseri injectie) Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Ganglion Gasseri injectie In

Nadere informatie

Kinderafdeling. Neonatologie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Kinderafdeling. Neonatologie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Kinderafdeling Neonatologie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Welkom op de afdeling Neonatologie Uw baby is opgenomen op de afdeling Neonatologie.

Nadere informatie

NHG-PraktijkWijzer Kwaliteit & Veiligheid

NHG-PraktijkWijzer Kwaliteit & Veiligheid NHG-PraktijkWijzer Kwaliteit & Veiligheid Bevoegd- en bekwaamheid van medewerkers in de huisartsenpraktijk achtergrondinformatie Colofon Auteur: Referenten: Mw mr R.M.S. Doppegieter, DG Doppegieter Gezondheidsrecht

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Deskundig zijn en blijven voor je patiënt of cliënt voor je vak voor jezelf 11 mei, Dag van de verpleging defensie Lidmaatschap V&VN Je wilt deskundig

Nadere informatie

Begrippenlijst. Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden. Register Zorgprofessionals. Uitvoeringsregelingen

Begrippenlijst. Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden. Register Zorgprofessionals. Uitvoeringsregelingen Begrippenlijst Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden Register Zorgprofessionals Uitvoeringsregelingen Vastgesteld door het College Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals op 10

Nadere informatie

HERREGISTRATIE WET BIG RESEARCH PROFESSIONALS

HERREGISTRATIE WET BIG RESEARCH PROFESSIONALS HERREGISTRATIE WET BIG RESEARCH PROFESSIONALS Saskia Danen de Vries WET BEROEPEN INDIVIDUELE GEZONDHEIDS- ZORG, HOE ZAT HET OOK AL WEER? 1986: Parlement 1993: Wetsvoorstel aangenomen 1995 1997: gefaseerd

Nadere informatie

Kolven met de hand tijdens de zwangerschap

Kolven met de hand tijdens de zwangerschap Kinderafdeling Kolven met de hand tijdens de zwangerschap Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Het geven van borstvoeding is iets natuurlijks daarom

Nadere informatie

Formaldehyde allergie

Formaldehyde allergie Dermatologie Formaldehyde allergie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep U bent allergisch voor formaldehyde/formaldehyde afgevende conserveermiddelen

Nadere informatie

Kwaliteitseisen verrichten vaginale echo s bij een NTmeting

Kwaliteitseisen verrichten vaginale echo s bij een NTmeting Kwaliteitseisen verrichten vaginale echo s bij een NTmeting en een SEO (versie 4, vastgesteld door het RIVM-CvB na advisering door de Programmacommissie Prenatale Screening op 20 februari 2018) Inleiding

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Gynaecologie Het inleiden van de bevalling Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep De gynaecoloog heeft besloten om de bevalling in te leiden. Dit betekent

Nadere informatie

Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk?

Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk? Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk? Beelden uit Nederland. dr. H. van Dartel Ethicus, (np) verpleegkundige Voormalig voorzitter CE VenVN opzet Achtergrond en inzet van de beroepscode

Nadere informatie

Assessment mammografie Een format voor het afnemen van een assessment op de afdeling

Assessment mammografie Een format voor het afnemen van een assessment op de afdeling Assessment mammografie Een format voor het afnemen van een assessment op de afdeling Inhoud Assessment mammografie... 1 Inleiding... 3 Assessment... 3 Assessmentteam... 3 Onderdelen assessment... 4 Verklaring...

Nadere informatie

KNO. Duizeligheid BPPD. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

KNO. Duizeligheid BPPD. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep KNO Duizeligheid BPPD Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw KNO-arts heeft vastgesteld dat uw duizeligheid waarschijnlijk komt door Benigne Paroxismale

Nadere informatie

Operaties aan het oor

Operaties aan het oor KNO Operaties aan het oor Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw KNO-arts heeft voorgesteld om uw oorklachten te behandelen met een operatie. Deze

Nadere informatie