RtS.Sqe. Notitie Aanscherping Wet Werk en Bijstand

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RtS.Sqe. Notitie Aanscherping Wet Werk en Bijstand"

Transcriptie

1 RtS.Sqe Notitie Aanscherping Wet Werk en Bijstand Emmen, december 2011

2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Wetswijziging WWB Invoering van de huishoudtoets Plicht tot tegenprestatie naar vermogen Aanpak jongeren Wijzigingen voor de alleenstaande ouder Overgangsrecht 7 3. Wat betekent dit voor de klant Nieuwe klanten Bestaande klanten Invoering huishoudtoets Plicht tot tegenprestatie naar vermogen Aanpak jongeren Wijzigingen voor de alleenstaande ouders 8 4. Wat betekent dit voor Sociale Zaken Beleidsaanpassingen Aanpassingen Werkprocessen Aanpassing ICT Uitvoering overgangsrecht Opleiding Deelname aan werkgroepen Aanpassing sturing en verantwoording Aanpassing fysieke dossiers Samenwerking Gevolgen voor de bedrij fsvoering Financiën Kortingen op het I-deel en W-deel in Compensatie vanuit het Rijk Communicatie Communicatieplan Informeren van de klant Informeren van de medewerkers Planning 14

3 1. Inleiding De ontwikkelingen binnen het Sociale Domein volgen elkaar in razend tempo op. De veranderingen gaan gepaard met forse bezuinigingen op de verschillende budgetten in het Sociale Domein. De belangrijkste ontwikkeling is dat de komende jaren een drietal decentralisatie opdrachten bij gemeenten worden neergelegt. Dit heeft betrekking op de decentralisatie van een deel van de AWBZ. Het gaat hierbij om de overheveling van de functie begeleiding en dagbesteding uit de AWBZ naar de WMO. In 2014 dient de overheveling van de begeleiding en dagbesteding gereed te zijn is het overgangsjaar, waarbij nieuwe klanten onder het nieuwe regime van de WMO komen. Ook gaat het om de decentralisatie van de Jeugdzorg waarbij de ondersteuning en zorg voor de jeugd wordt ondergebracht bij gemeenten. Uiterlijk eind 2016 moeten alle taken en verantwoordelijkheden zijn overgeheveld. De eerste decentralisatieopdracht waar gemeenten mee te maken krijgen is de invoering van de Wet werken naar Vermogen vanaf 1 januari Met de invoering van deze wet worden de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet Investeren in Jongeren (WIJ), de WAjong en de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) samengevoegd tot één regeling. Een belangrijk onderdeel van deze wet is de afbouw van de huidige Wsw. De Wsw staat straks alleen nog open voor mensen die zijn aangewezen op arbeid in een beschutte omgeving. Het kabinet streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen (dus ook die met een beperking) bij reguliere werkgevers aan de slag te krijgen. Zij stelt gemeenten daarvoor een nieuw instrument ter beschikking: loondispensatie. Om de invoering van de Wet werken naar vermogen per 1 januari 2013 soepel te kunnen laten verlopen is een wijziging van de huidige WWB noodzakelijk. De eerste fase van de invoering van de Wet werken naar vermogen is dan ook de aanscherping van de Wet werk en bijstand per 1 januari Vanuit het Programma Wet werken naar Vermogen is de opdracht gegeven om een notitie op te stellen over de aanscheiping van de Wet Werk en Bijstand. In deze notitie wordt ingegaan op de aanscherping van de WWB de gevolgen daarvan voor de klant en voor Sociale Zaken zelf, waarbij aandacht is voor de ketensamenwerking. Daarnaast wordt ingegaan op het financiële kader en de interne- en externe communicatie. Tenslotte is in deze notitie een planning opgenomen.

4 2. Aanscherping Wet Werk en bijstand (WWB) In de inleiding is aangegeven dat de eerste fase van de invoering van de Wet werken naar Vermogen de aanscherping van de WWB is. Het wetsvoorstel met betrekking tot de aanscherping van de WWB is op 20 december 2011 aangenomen door de eerste kamer. In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de belangrijkste wijzigingen in de WWB. Op de gevolgen voor de huishoudens in Emmen wordt in hoofdstuk 4 ingegaan Invoering van de huishoudtoets Een van de meest belangrijke en de meest ingrijpende wijzigingen in de WWB is de invoering van de huishoudtoets. Meerderjarige kinderen die bij hun ouders wonen, krijgen geen eigen bijstandsuitkering meer. Zij kunnen alleen samen met hun ouders bijstand aanvragen. Er bestaat pas recht op bijstand als het inkomen van alle gezinsleden samen lager is dan de bijstandsnorm voor gezinnen en er niet teveel waardevolle bezittingen zijn. Dit noemt men de huishoudinkomenstoets. Vanaf 1 januari 2012 is er derhalve sprake van een gezinsuitkering. Uitzondering voor Wajongers Op de regel dat gezinsleden pas recht op bijstand hebben als hun gezamenlijke inkomen lager is dan de bijstandsnorm voor gezinnen bestaat 1 belangrijke uitzondering. In sommige gevallen telt een uitkering op grond van de Wajong niet mee: de wajonger behoort tot een gezin dat niet alleen uit echtgenoten/partners bestaat; de wajonger behoort tot een gezin dat niet alleen uit echtgenoten/partners met hun minderjarige (ten laste komende) kinderen bestaat. Daarbij zij opgemerkt dat als de uitzondering geldt, de wajonger nog steeds behoort tot het gezin. Alleen wordt zijn uitkering niet gekort op de bijstand van het gezin. Zijn bezittingen tellen echter wel mee voor het recht op bijstand van de overige gezinsleden. Ook moeten de anderen de aanvraag om bijstand samen met hem indienen. Uitbetaling aan gezinnen De invoering van de huishoudinkomenstoets heeft ook gevolgen voor de uitbetaling van de bijstand. Vanaf 2012 betaalt de gemeente de bijstand in gelijke delen uit aan ieder van de meerderjarige gezinsleden met recht op bijstand. Zij kunnen echter wel samen verzoeken om de bijstand maar aan een van hen uit te betalen. Ook echtgenoten/partners die tot een gezin behoren, kunnen de gemeente vragen om hun delen aan een van beide uit te betalen Plicht tot tegenprestatie naar vermogen Vanaf 1 januari 2012 kan de gemeente aan mensen die een bijstandsuitkering krijgen of hebben de verplichting opleggen om naar vermogen een tegenprestatie te leveren. Bij een tegenprestatie gaat het om het verrichten van bepaalde onbeloonde maatschappelijke nuttige activiteiten. De werkzaamheden worden verricht naast of in aanvulling op reguliere arbeid en mogen niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt.

5 Eisen werkzaamheden De werkzaamheden die de gemeente kan opleggen moeten voldoen aan de volgende eisen: het moet gaan om onbeloonde maatschappelijk nuttige activiteiten ze mogen geen belemmering vormen voor het accepteren van werk; ze mogen geen belemmering voor de re-integratie; ze moeten beperkt zijn in omvang (voor mensen die tijdelijk zijn vrijgesteld van de arbeidsplicht mag de omvang groter zijn); ze moeten beperkt zijn in tijdsduur (voor mensen die tijdelijk zijn vrijgesteld van de arbeidsplicht mag het langer duren); ze moeten worden verricht naast of in aanvulling op reguliere arbeid in de organisatie waar ze worden verricht; ze mogen niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt; de bijstandsgerechtigde moet in staat zijn ze te verrichten; de bijstandsgerechtigde is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelij kheid Opleggen verplichting De gemeente bepaalt aan de hand van de individuele omstandigheden en de beschikbare onbeloonde maatschappelijk nuttige activiteiten, de aard duur een omvang van de tegenprestatie. Hiervoor worden in 2012 door de gemeente Emmen regels opgesteld. Risico 's voor gemeente De mogelijkheid om de plicht tot het leveren van een tegenprestatie naar vermogen op te leggen wordt vanaf 1 januari 2012 in de WWB opgenomen. Zolang de rechter zich nog niet over alle aspecten heeft uitgesproken, kleven aan het opleggen ervan de nodige risico's: De gemeente is mogelijk aansprakelijk voor schade die de bijstandsgerechtigde lijdt tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. De gemeente is mogelijk aansprakelijk voor schade die de bijstandsgerechtigde toebrengt aan derden tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Er kan snel sprake zijn van strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, wat kan leiden tot veroordeling in de proceskosten voor de gemeente. Als bijstand achteraf wordt teruggevorderd over een periode waarin de verplichting is opgelegd, dan zou de betrokkene of het UWV mogelijk loon of een vergoeding kunnen claimen bij de gemeente voor de verrichtte werkzaamheden. Denk in het bijzonder aan situaties waarin er achteraf recht bestaat op een uitkering van het UWV (die deze verplichting niet kan opleggen) of er sprake is van fraude door een gezinslid (zeker nu per 2012 veel meer personen dan voorheen tot het gezin kunnen behoren) Aanpak jongeren De WIJ vervalt per 1 januari 2012, waarbij het aangescherpte regime voor de jongeren wordt opgenomen in de WWB. Uitgangspunt van het aangescherpte regime voor jongeren is dat zij niet in de bijstand horen. Ze moeten naar school of, als onderwijs geen mogelijkheden meer biedt, aan het werk.

6 Een jongere die zich na 1 januari 2012 meldt bij het UWV-WERKbedrijf om een Wwb-uitkering aan te vragen, krijgt eerst een wachttijd van vier weken. De jongere moet in die vier weken zelf op zoek naar werk. Het UWV-WERKbedrijf geeft aan wat er in deze vier weken moet gebeuren. Bijvoorbeeld hoe vaak de jongere moet solliciteren en bij hoeveel uitzendbureaus hij of zij zich moet inschrijven. Pas als de jongere in die vier weken geen werk gevonden heeft, kan een bijstandsaanvraag worden ingediend. Wanneer de jongere te weinig heeft gedaan om werk te vinden, krijgt hij minder uitkering of wordt de uitkering geweigerd. Voor de jongere met een WW-uitkeiïng worden de laatste 4 weken in de WW aangemerkt als zoektermijn voorde bijstand. Per 1 juli 2012 moet een jongere ook gaan uitzoeken of hij of zij nog naar school kan. Wanneer hij of zij nog naar school kan, bestaat er geen recht op een Wwb-uitkering. Er bestaat ook geen recht op bijstand voor jongeren van 18 tot 27 uit wiens houding en gedragingen ondubbelzinnig blijkt dat ze belangrijke verplichtingen niet na willen komen. Jongeren en het vrijlaten van inkomsten Jongeren kunnen geen gebruik maken van vrijlatingen die bedoeld zijn om bijstandsgerechtigden te prikkelen om aan het werk te gaan, denk hierbij aan premies en inkomensviïj latingen. Recht op ondersteuning en plan van aanpak Als een jongere recht op bijstand heeft, dan moet de gemeente een plan van aanpak opstellen. Hierin staat wat de jongere moet doen om te kunnen gaan werken en wat de gevolgen zijn als hij zich niet aan de afspraken houdt. Als de gemeente hem daarbij moet helpen wordt in het plan van aanpak opgenomen hoe dit vorm wordt gegeven Wijzigingen voor de alleenstaande ouder Voor een alleenstaande ouder met kind onder de vijfjaar blijft de mogelijkheid om te worden ontheven van de arbeidsverplichtingen bestaan als hij of zij bereid is om gebruik te maken van een aangeboden voorziening in de vorm van scholing die tot een startkwalificatie leidt. De ontheffing wordt nu voor maximaal 6 jaar verleend, dit wordt na de aanscherping van de WWB maximaal 5 jaar. Daarnaast moet er na een halfjaar een plan zijn opgesteld waarin het traject gericht op werk of scholing concreet is opgenomen. Dit plan moet periodiek worden herbeoordeeld. In de aangescherpte WWB wordt daarnaast de inkomensviïj lating voor de alleenstaande ouder aangepast. De alleenstaande ouder met een kind tot 12 jaar kan in aanmerking komen voor vrijlating van 12,5% van het netto arbeidsinkomen tot maximaal 120 per maand voor maximaal 30 aaneengesloten maanden. Deze nieuwe vrijlating vervangt de bestaande vrijlating van de aanvullende alleenstaande ouderkorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting voor een alleenstaande ouder met een kind onder de vijfjaar. Daarnaast kan de alleenstaande ouder voor de nieuwe vrijlating gedurende 30 maanden nog gebruik maken van de vrijlating van 25% van het netto arbeidsinkomen tot maximaal 187 per maand voor 6 maanden.

7 2.5. Overgangsrecht De aanpassingen in de WWB gaan voor nieuwe aanvragen in op 1 januari Klanten die nu al een uitkering hebben, krijgen in de meeste gevallen 6 maanden om aan de veranderingen te wennen. Deze gewenningsperiode gaat in op 1 januari Het overgangsrecht geldt alleen als er tussen 1 januari 2012 en 1 juli 2012 geen veranderingen zijn in de situatie. Als er wel iets verandert, dan wordt de situatie opnieuw beoordeeld op grond van de nieuwe wet die geldt per 1 januari Wat betekent dit voor de klant De aanscherping van de WWB heeft gevolgen voor de bestaande klanten, maar ook voor de nieuwe klanten. In dit hoofdstuk wordt eerst ingegaan op de gevolgen voor de nieuwe klanten en daarna op de gevolgen voor de bestaande klanten Nieuwe klanten Alle inwoners van de gemeente Emmen die vanaf 1 januari 2012 een uitkering ingevolge de WWB aanvragen krijgen direct te maken met de aangescherpte WWB. Dat betekent dat zij als eerste te maken krijgen met de huishoudtoets, waarbij wordt gekeken naar de gehele inkomens- en vermogenssituatie in een huishouding. De uitkering moet ook door het gehele gezin worden aangevraagd. De jongere van 18 tot 27 jaar die zelfstandig een uitkering aanvraagt of tot een gezin behoort die een uitkering aanvraagt, krijgt vanaf 1 januari 2012 al te maken met wachttijd van 4 weken. Het enige van de aanscheipte WWB waarmee een klant nog niet direct op 1 januari 2012 te maken krijgt is de tegenprestatie. Aan de tegenprestatie wordt door de gemeente in 2012 vorm en inhoud gegeven Bestaande klanten Voor de bestaande klanten wijzigt er tot 1 juli 2012 niets, tenzij er wijzigingen zijn in de situatie van de klant. Als er wijzigingen zijn, dan wordt de nieuwe situatie opnieuw beoordeeld op grond van de aangescheipte WWB. In het onderstaande wordt ingegaan op de gevolgen van de verschillende onderdelen van de aanscherpte WWB voor de bestaande klant Invoering huishoudtoets De huishoudtoets heeft tot gevolg dat het recht en de hoogte van de uitkering van klanten die in hetzelfde huis wonen met een partner, meerderjarige kind(eren) en stiefkind(eren), de meerderjarige partner(s) van een meerderjarige (stief)kind(eren), de vader en/of moeder of een broer en/of zus opnieuw moet worden vastgesteld. Uit de bestandsanalyse blijkt dat in Emmen ongeveer 750 klanten te maken krijgen met de huishoudtoets. Het gaat hierbij om mensen met zowel een WWB-uitkeiïng als een WIJ-uitkering. Deze groep klanten krijgt vanaf 1 juli 2012 te maken met een gewijzigde en in veel gevallen een lagere uitkering of met een beëindiging van de uitkering. Tot 1 juli 2012 krijgen zij de tijd om te wennen aan de veranderingen.

8 Plicht tot tegenprestatie naar vermogen De gemeente Emmen heeft in het nieuwe participatiebeleid opgenomen dat, in het kader van wederkerigheid, een tegenprestatie wordt opgelegd aan zowel bestaande als nieuwe klanten. Dit betekent dat klanten maatschappelijk nuttige werkzaamheden moeten verrichten om gebruik te kunnen en blijven maken van een uitkering. Aan het niet voldoen aan deze plicht tot tegenprestatie worden consequenties verbonden. De gemeente zal in 2012 de tegenprestatie vorm en inhoud gaan geven, zodat deze vanaf 1 januari 2013 aan de klanten kan worden opgelegd. Duidelijk is dat iedere bestaande en nieuwe klant te maken gaat krijgen met de plicht tot het leveren van een tegenprestatie naar vermogen Aanpak jongeren Met de invoering van de aangescherpte WWB per 1 januari 2012, vervalt de WIJ. Dit betekent dat alle bestaande WIJ-uitkeringsgerechtigden en de samenlopers WIJ/WWB voor 1 juli 2012 worden overgezet naar de WWB. Deze groep krijgt een halfjaar de tijd om te wennen aan de veranderingen die in de WWB zijn aangebracht. In Emmen kan hierbij gedacht worden aan de 413 WIJ uitkeringsgerechtigden. Daarbij zij opgemerkt dat een deel van deze jongeren ook al te maken krijgen met een herbeoordeling van het recht op bijstand in verband met de huishoudtoets Wijzigingen voor de alleenstaande ouders Alleenstaande ouders die op 1 januari 2012 gebruik maken van de vrijlating voor alle bijstandsgerechtigden (max 187 per maand), behouden deze tot het moment dat deze normaliter af zou lopen (deze vrijlating geld voor maximaal 6 maanden). Daarna kunnen zij aansluitend gebruik maken van de nieuwe vrijlating voor alleenstaande ouders. De alleenstaande ouders worden geïnformeerd over het feit dat de ontheffing van de arbeidsverplichting voor maximaal 5 jaar in plaats van 6 jaar kan worden verleend. 4. Wat betekent dit voor Sociale Zaken? De aanpassing van de WWB en de intrekking van de WIJ in combinatie met de invoering van de Wet werken naar Vermogen hebben tot gevolg dat er veel aangepast of veranderd moet worden in een zeer kort tijdsbestek. Dit heeft niet alleen consequenties voor de beleidsplannen en de werkprocessen, maar ook voor de communicatie en het personeel. In dit hoofdstuk wordt hierop ingegaan Beleidsaanpassingen Het beleid van Sociale Zaken is vastgesteld in verordeningen, beleidsregels, werkinstructies en het beleidsinstructieboek. De wijzigingen in de WWB zorgen ervoor dat het beleid van Sociale Zaken moet worden aangepast op de nieuwe wetgeving. Dit betekent dat alle verordeningen, waaronder de maatregelenverordening, de re-integratieverordening en de handhavingsverordening moeten worden gewijzigd. Bovendien krijgt de gemeente vanaf 1 januari 2012 de verplichting om een verordening met betrekking tot de participatie van kinderen op te stellen.

9 Op basis van de aangepaste verordeningen worden ook alle beleidsregels, waaronder die van verhaal kosten bijstand, en het beleidsinstructieboek aangepast. En als laatste moeten ook alle werkinstructies worden aangepast Aanpassingen Werkprocessen De werkprocessen moeten in verband met de wetswijzigingen worden aangepast, te denken valt hierbij aan onder meer het volgende: het aanvraagproces van de jongeren in verband met de zoektermijn van vier weken het aanvraagproces voor gezinnen met gezinsleden ouder dan 27 jaar in verband met het feit dat er een aanvraag per gezin gedaan moet worden. Daarnaast moeten de aanvraagformulieren voor zowel de algemene bijstand als de bijzondere bijstand worden aangepast. Ditzelfde geldt voor alle standaardbrieven- en beschikkingen en alle informatiemateriaal Aanpassing ICT Sociale zaken maakt gebruik van de pakketten Civision uitkeringen (CUK) en Civision Inkomen (CIK) van Pink Roccade. Onlangs werd duidelijk dat met name CUK om technische redenen niet kan worden aangepast aan de nieuwe regelgeving. Daarnaast heeft Pink Roccade op 1 september het automatiseringsbedrijf Planconsult overgenomen. Planconsult is actief binnen de sociale zekerheid met het pakket SZWnet. Het pakket gaat onder de vlag van Pink Roccade verder onder de naam Civision Werk Inkomen en Zorg (WIZ). SZW-net bestaat al een aantal jaren en draait bij 60 gemeenten in Nederland. Het heeft een modernere architectuur dan de huidige programma's van Pink Roccade. WIZ kan niet alleen worden gezien als vervanger voor de programma's CIK en CUK, maar mogelijk ook voor de bij sociale zaken Emmen draaiende programma's Stratech (Re-integratie) en Liaan (Sociale recherche). Dit pakket kan wel worden aangepast aan de nieuwe regelgeving per 1 januari Half september 2011 werd sociale zaken Emmen benaderd door Pink Roccade met de mededeling dat de huidige programma's CUK en CIK in 2012 worden vervangen door Civision WIZ. Het nieuwe programma WIZ moet voor nieuwe klanten van sociale zaken draaien op 1 januari Bestaande klanten kunnen tot 1 juli 2012 worden bediend met de pakketten CIK en CUK. Als al genoemd heeft de invoering van de huishoudtoets per 1 januari 2012 tot gevolg dat nieuwe klanten van sociale zaken vanaf deze datum moeten worden ingevoerd in WIZ. Bestaande klanten kunnen tot 1 juli 2012 nog worden bediend vanuit CIK en CUK. Dit betekent dat op zeer korte termijn het programma WIZ moeten worden geïmplementeerd bij de gemeente Emmen. Het betekent ook dat vanaf 1 januari 2012 bij sociale zaken moet worden gewerkt met twee zelfstandig naast elkaar draaiende automatiseringsprogramma's. De wijzigingen in de WWB raken niet alleen de uitkeringssystemen, maar ook aanpalende zaken. Hierbij kan gedacht worden aan het Digitaal Klantendossier,

10 Stratech en Liaan. Ook in deze systemen zullen wijzigingen moeten worden doorgevoerd Uitvoering overgangsrecht Een onderdeel van de implementatie van de wetswijzigingen is het overgangsrecht. Alle besluiten die het college heeft genomen op grond van de WIJ, gelden met ingang van 1 januari 2012 als besluiten genomen op grond van de WWB. Binnen zes maanden na intrekking van de WIJ moeten alle besluiten in overeenstemming worden gebracht met de WWB, mochten zij daarvan afwijken. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de omzetting van het werkleeraanbod naar een plan van aanpak. Maar ook het restant vrij te laten vermogen moet worden vastgesteld. Daarnaast moet via een bestandsvergelijking geanalyseerd worden welke bestaande uitkeringsgerechtigden te maken krijgen met de gevolgen van de aanscherping van de WWB, waaronder de huishoudtoets. Voor de klanten die hiermee te maken krijgen moet het recht op bijstand opnieuw worden beoordeeld en vastgesteld. Tenslotte moet ook gedacht worden aan bijvoorbeeld de gevolgen voor bijvoorbeeld de collectieve zorgverzekering. Ook voor deze groep gaat de huishoudtoets gelden, hetgeen betekent dat ook dit bestand moet worden geanalyseerd Opleiding Alle medewerkers zullen een opleiding moeten volgen om op de hoogte gesteld te worden van de wijzigingen in de WWB, zodat zij het kunnen toepassen in de praktijk. Ook zullen de medewerkers zich op de hoogte moeten stellen van de aangepaste verordeningen, beleidsregels etc, zodat zij ook deze veranderingen kunnen toepassen in de praktijk. Medewerkers moeten de veranderende wetgeving niet alleen kunnen toepassen in de praktijk, maar dit ook kunnen uitleggen aan de klanten van Sociale Zaken en andere partijen. In verband met het feit dat Sociale Zaken per 1 januari 2012 ook gebruik gaat maken van een nieuw automatiseringssysteem zullen alle medewerkers moeten worden opgeleid om hiermee te kunnen werken Deelname aan Werkgroepen Bij de implementatie van de wetswijzigingen zijn verschillende medewerkers van Sociale Zaken betrokken. Zij nemen deel aan werkgroepen en dragen bij aan de nieuwe verordeningen, beleidsregels, werkinstructies, maar ook aan de veranderingen met betrekking tot de werkprocessen. Daarnaast moeten zij het overgangsrecht, waarbij de bestaande WWB en WIJ klanten onder de nieuwe aangescherpte WWB worden gebracht, uitvoeren Aanpassing sturing en verantwoording Diverse producten in de P&C-cyclus moeten worden aangepast. Er moeten nieuwe kwaliteitseisen en prestatie-indicatoren worden vastgesteld Aanpassing fysieke dossier Per uitkering zullen meerdere meerderjarigen betrokken kunnen zijn. Er moet nagedacht worden hoe dit wordt gearchiveerd. Zeker als de gezinsleden af en toe wel en af en toe geen gezin vormen. 10

11 4.9. Samenwerking De problematiek van (voortijdig) schoolverlaten en jeugdige werklozen moet integraal worden benaderd. Samenwerking op diverse terreinen is daarom nodig. Samenwerking waar nodig met hulpverleningsorganisaties. Samenwerking met het RMC als het gaat om niet leerplichtige voortijdig schoolverlaters. Samenwerking met onderwijsinstellingen in verband met de verplichting om te zoeken naar regulier bekostigd onderwijs. Samenwerking met het UWV, nu de eisen rond de melding voor jongeren zijn gewijzigd De gemeenten Emmen, Borger-Odoorn en Coevorden werken al samen in BOCEverband. Op basis van de deelovereenkomst is er sprake van een opdrachtgeveropdrachtnemerrelatie, waarin samenwerking op gebied van (uitvoerend) beleid en communicatie is afgesproken en de uitvoering (nagenoeg geheel ) is overgedragen aan de gemeente Emmen. De gewijzigde wetgeving en de verbreding van de doelgroep is van invloed op deze samenwerking in BOCE verband. De samenwerking zal daar waar nodig op deze ontwikkelingen worden aangepast. Daarnaast zal het beleid daar waar mogelijk op elkaar worden afgestemd Gevolgen voor de bedrijfsvoering Uit dit hoofdstuk blijkt dat de aanscherping van de WWB in de komende periode extra inzet van de medewerkers van Sociale Zaken zal vragen. Zij zullen naast hun reguliere werkzaamheden in het kader van de aanscherping van de WWB extra werkzaamheden moeten verrichten. En bovendien zich de veranderende wetgeving eigen moeten maken. Dit betekent dat in de komende periode veel van de bedrijfsvoering zal worden gevraagd. Deze notitie heeft niet tot doel de gevolgen voor de bedrijfsvoering onder de aandacht te brengen. Mocht daarvoor facilitering nodig zijn, dan wordt dit via de reguliere procedures aangevraagd. Het doel van de notitie het informeren over de aanscherping van de WWB en de gevolgen hiervan voor zowel de klant als Sociale Zaken. 5 Financiën De invoering van de aangescherpte WWB gaat gepaard met forse bezuinigingen. In verband hiermee is binnen het Programma Wet werken naar vermogen, waarbinnen het project aanscherping van de WWB valt, een programmagroep Financiën ingesteld. In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de bezuinigingen vanuit het Rijk en op de compensatie die gemeenten vanuit het Rijk krijgen Kortingen op het I- en W-deel in 2012 Het Rijk voert in 2012 forse bezuinigingen door op het I-deel en het W-deel. In het onderstaande wordt ingegaan op de ontwikkelingen van het budget. 1 Met uitzondering van de uitvoering van taken op het gebied van bijvoorbeeld re-integratie van de gemeente Coevorden. 11

12 Participatiebudget Voor het participatiebudget vindt de grootste klap al plaats in 2012, dan wordt het landelijke budget al met meer dan 40% verlaagd. Voor de gemeente Emmen betekent dit dat het participatiebudget wordt verlaagd van naar Ontwikkeling w-deel \\-(lccl(\ ) Budget W-deel H De aanscherping van de WWB en de invoering van de WWnV betekenen naast een korting op het re-integratiebudget ook een korting op het inkomensbudget. Deze korting ziet er landelijk alsvolgt uit: InkomniMlcd H Miuctuml i (min) Maatregelen ^50l WB 5.2. Compensatie vanuit het Rijk De verwachting is dat de invoering van de huishoudtoets tot gevolg heeft dat het aantal bijstandsgerechtigden vanaf 2012 gaat dalen. In verband met de invoering van de huishoudtoets zal het Rijk een korting doorvoeren op het macrobudget WWB van gemeenten. Minder bijstandsgerechtigden leidt tot minder middelen. Om gemeenten financieel te ondersteunen wordt de korting in verband met de huishoudtoets nog niet doorgevoerd in Hiermee worden gemeenten financieel gecompenseerd voor de invoering van de aangescherpte WWB. Hoe hoog deze financiële compensatie zal zijn is ook nog niet duidelijk. Sociale Zaken stelt, op basis van het bovenstaande, een voorstel op om middelen vrij te maken uit het I-deel voor de diverse uitvoeringskosten (waaronder de uitvoering van het overgangsrecht). Hierbij is ook de afloop van het huidige bestuursakkoord van belang en de verdeelsystematiek. 6 Communicatie Uit deze notitie blijkt dat de wetswijzigingen gevolgen hebben voor zowel de klant als onze medewerkers. Zij zullen over de veranderingen binnen de WWB geïnformeerd moeten worden. Er is voor de communicatie rondom de aanscherping van de WWB en de invoering van de Wet werken naar Vermogen (WWnV) een aparte werkgroep communicatie opgericht. In dit hoofdstuk wordt ingegaan op het communicatieplan en de verschillende manieren waarop de klanten en de medewerkers worden geïnformeerd Communicatieplan Er wordt een communicatieplan opgesteld waarin wordt aangegeven op welke wijze, met wie en via welke wegen en kanalen wij kunnen communiceren over de aankomende veranderingen binnen de WWB. Daarnaast wordt daarin aangegeven wat we willen bereiken. Voorlopig vastgesteld budget

13 6.2. Informeren van de klant De klanten van Sociale Zaken worden geïnformeerd via de klantenkrant "Sociale Zaken helpt". Deze klantenkrant komt 4 keer per jaar uit en wordt verspreidt onder alle klanten van Sociale Zaken en diverse relaties. In de editie van december wordt met name aandacht besteed aan de komende veranderingen van de WWB en de intrekking van de WIJ door een themanummer. Er wordt samengewerkt met Borger- Odoorn en Coevorden. In de klantenkrant van december stond onder andere uitleg over de verschillende wijzigingen, met daarbij -in een eenvoudig schema- een samenvatting van de veranderingen per 1 januari. Ook wordt er uitleg gegeven over wat de grenzen zijn van wat de gemeente mag beslissen, aangezien het om een landelijke wet gaat. De Cliëntenraad WWB/Wij wordt gevraagd wat zij belangrijke onderwerpen vinden waar aandacht aan moet worden besteed. Zo kan er zoveel mogelijk in worden gespeeld op de wensen van de klanten. De klantenkrant wordt in een grotere oplage geprint dan normaal gesproken en kan vervolgens op allerlei locaties worden verspreid als algemene informatiefolder. Daarnaast wordt er op de gemeentelijke website socialezakenhelpt.nl aandacht besteed aan de veranderingen binnen de WWB. Op de homepage komen nieuwsberichten en op de pagina's van Sociale Zaken uitgebreidere informatie met onder andere een lijst van veelgestelde vragen. De nieuwsberichten worden automatisch doorgeplaatst op het gemeentelijke twitteraccount. Het is belangrijk om klanten op de hoogte te houden. Er wordt procesinformatie gegeven en aangeven wat we al weten en wanneer de rest van de informatie bekend wordt gemaakt. Ook worden de klanten die, bijvoorbeeld te maken krijgen met de invoering van de huishoudtoets, individueel benaderd en geïnformeerd. Tenslotte worden er op de gemeentelijk informatiepagina INemmen enkele algemene artikelen geplaatst over de aankomende veranderingen. Hierin wordt met name uitleg gegeven over de invulling van het gemeentelijk beleid Informeren van de medewerkers De medewerkers van de gemeente Emmen, waaronder natuurlijk de medewerkers van Sociale Zaken, maar ook andere medewerkers zoals de medewerkers van het klantcontactcentrum moeten worden geïnformeerd over de wijzigingen. De medewerkers van de gemeente worden via intranet geïnformeerd. Op het intranet wordt een (projecfjpagina gemaakt over de veranderingen van de WWB. Hierop wordt algemene informatie geplaatst. Ook worden er op belangrijke momenten nieuwsberichten geplaatst die op de beginpagina van het intranet te zien zijn. Hierin wordt doorverwezen naar de projectpagina. Ook is er ruimte voor een lijst met veelgestelde vragen. Op een afgesloten pagina kan informatie worden gedeeld door de verschillende werkgroepleden en andere betrokkenen. Daarnaast wordt er in het weekbericht van Sociale Zaken regelmatig algemene informatie gegeven over de veranderingen. Hierbij wordt telkens de vraag gesteld wat de wijzigingen nu concreet voor de medewerkers van Sociale Zaken betekent. 13

14 De bewoners van het Werkplein worden geïnformeerd via de nieuwsbrief Werkplein. Het gaat hierbij om algemene informatie over wat er gaat veranderen, hoe we daarin samenwerken en wat het betekent voor de medewerkers van Sociale Zaken. Tenslotte wordt er in de verschillende werkoverleggen aandacht besteed aan de veranderingen. 7. Planning De planning rondom de implementatie van de aanscherping van de WWB ziet er alsvolgt uit. Activiteit/Product Communicatieplan opgesteld en uitgevoerd Aangepaste en vastgestelde verordeningen Nieuwe en/of aangepaste beleidsregels WWB Nieuwe en/of aangepaste uitvoeringsvoorschriften ICT- oplossingen ingericht op aanpassingen WWB en operationeel Interne organisatie ingericht Formuliereri/beschikkingen/ rapporten beschikbaar Management informatie (behoefte) geïnventariseerd en beschikbaar Impactanalyse gevolgen intrekken WIJ Impactanalyse Financiën Verantwoordelijke werkgroep Communicatie Beleid Beleid Beleid ICT Werkprocessen Werkprocessen Financiën Werkprocessen Financiën Vastgesteld 1 oktober 2011 februari 2012 februari januari januari januari januari januari juli 2012 (m.u.v. verblijfsduur buitenland 1 april 2012) 1 januari

Informatieblad. Veelgestelde vragen over de veranderingen in de Wet werk en bijstand per 1 januari 2012

Informatieblad. Veelgestelde vragen over de veranderingen in de Wet werk en bijstand per 1 januari 2012 Informatieblad Veelgestelde vragen over de veranderingen in de Wet werk en bijstand per 1 januari 2012 De informatie in deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. U kunt aan

Nadere informatie

Hoofdlijnen van het wetsvoorstel aanscherping WWB 2012

Hoofdlijnen van het wetsvoorstel aanscherping WWB 2012 Bijlage bij raadsvoorstel nr. 11-102 A. Inleiding Hoofdlijnen van het wetsvoorstel aanscherping WWB 2012 De regering vindt dat er meer mensen aan het werk moeten. Werk is de basis voor zelfstandigheid,

Nadere informatie

Presentatie over aangekondigde wetswijzigingen per 1-1-2012

Presentatie over aangekondigde wetswijzigingen per 1-1-2012 Presentatie over aangekondigde wetswijzigingen per 1-1-2012 door: Hans de Vroome Beleidsadviseur Werk & Inkomen BPV Regeerakkoord Meer met minder? AOW-leeftijd naar 66 jaar in 2020, daarna koppeling levensverwachting

Nadere informatie

Wijziging Wet werk en bijstand en samenvoeging WIJ. Corina Garcia Consulent Werk, inkomen en zorg

Wijziging Wet werk en bijstand en samenvoeging WIJ. Corina Garcia Consulent Werk, inkomen en zorg Wijziging Wet werk en bijstand en samenvoeging WIJ Corina Garcia Consulent Werk, inkomen en zorg WELKOM AGENDA Uitgangspunten van de wijzigingen Meest ingrijpende wijzigingen IOAW Wijzigingen voor gemeente

Nadere informatie

MEMO van college aan de raad

MEMO van college aan de raad MEMO van college aan de raad datum : 17 januari 2012 aan : Gemeenteraad van : College onderwerp : Wijzigingen WWB per 01-01-2012 Portefeuillehouder :Janina Luttik-Swart Inlichtingen bij : Eline van Braak

Nadere informatie

Wet Werk en Bijstand

Wet Werk en Bijstand Wet Werk en Bijstand Inhoud presentatie Deel 1 Aanscherping Wet Werk en Bijstand: 01-01-2012 Deel 2 Invoering Wet Werken Naar Vermogen: 01-01-2013 -Wijzigingen Wet Werk en Bijstand & Wet Werken naar Vermogen

Nadere informatie

Notitie. Tegenprestatie naar vermogen

Notitie. Tegenprestatie naar vermogen Notitie Tegenprestatie naar vermogen Gemeente Den Helder Afdeling Publiekszaken Juli 2012 Inhoud Wat is de aanleiding voor deze notitie? Aan welke werkzaamheden denken we? Voor wie geldt de tegenprestatie?

Nadere informatie

Wijzigingen verordeningen Wet werk en bijstand

Wijzigingen verordeningen Wet werk en bijstand Raadsvoorstel = Datum raadsvergadering: 21 december 2011 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Portefeuillehouder: Verbraak Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Aan de raad van de

Nadere informatie

Wijzigingen WWB en WIJ 2012. Uitvoering Leiden en Leiderdorp

Wijzigingen WWB en WIJ 2012. Uitvoering Leiden en Leiderdorp Wijzigingen WWB en WIJ 2012 Uitvoering Leiden en Leiderdorp 2 Aanleiding In het regeer- en gedoogakkoord is vastgelegd: Bijstand voor inwonenden wordt afgeschaft Partnerinkomenstoets wordt vervangen door

Nadere informatie

Tijdelijke regels aanscherping Wet Werk en Bijstand

Tijdelijke regels aanscherping Wet Werk en Bijstand CVDR Officiële uitgave van Epe. Nr. CVDR140715_1 4 juli 2017 Tijdelijke regels aanscherping Wet Werk en Bijstand Raadsbesluit 2012 registratienummer: 2012-00428 DE RAAD DER GEMEENTE EPE gelezen het voorstel

Nadere informatie

MEMO. Wetswijzigingen Wet werk en bijstand 1 januari 2012

MEMO. Wetswijzigingen Wet werk en bijstand 1 januari 2012 Inleiding De Tweede Kamer heeft de gewijzigde Wet werk en bijstand (Wwb) per 1 januari 2012 aangenomen. De omvang van de wijziging(en) lijkt in eerste instantie beperkt. Nadere bestudering laat echter

Nadere informatie

PARTICIPATIEWET. Maar nu.wat verandert er allemaal??

PARTICIPATIEWET. Maar nu.wat verandert er allemaal?? PARTICIPATIEWET Inleiding Iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder steuntje in de rug niet redt, valt vanaf 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De Participatiewet is er namelijk

Nadere informatie

Van Martin Heekelaar m.heekelaar@berenschot.nl 030-2916814 Datum 30 oktober 2012 Betreft

Van Martin Heekelaar m.heekelaar@berenschot.nl 030-2916814 Datum 30 oktober 2012 Betreft Van Martin Heekelaar m.heekelaar@berenschot.nl 030-2916814 Datum 30 oktober 2012 Betreft Financiële gevolgen Regeerakkoord i.v.m. gemeentelijke regelingen W&I Op 29 oktober presenteerden de VVD en de PvdA

Nadere informatie

Overzicht Wijzigingen WWB 2012

Overzicht Wijzigingen WWB 2012 Overzicht Wijzigingen WWB 2012 NB WWB 2012 Ondanks de bezwaren van o.a. de VNG en de G4 tegen het invoeren van de huishoudtoets en de invoeringstermijn heeft de Eerste Kamer op 20 december 2011 ingestemd

Nadere informatie

Sociale Zaken. Info. Sociale Zaken Info vernieuwd. Borger-Odoorn Coevorden Emmen. Nr. 4, jaargang 2011

Sociale Zaken. Info. Sociale Zaken Info vernieuwd. Borger-Odoorn Coevorden Emmen. Nr. 4, jaargang 2011 Sociale Zaken Info Nr. 4, jaargang 2011 Sociale Zaken Info vernieuwd Bijzondere bijstand en collectieve zorgverzekering Wat is de huishoudinkomenstoets? Wat verandert er voor jongeren? Overgangsregeling

Nadere informatie

Wijzigingen Wet werk en bijstand per 1 januari 2012

Wijzigingen Wet werk en bijstand per 1 januari 2012 Wijzigingen Wet werk en bijstand per 1 januari 2012 In 2012 verandert de Wet werk en bijstand (WWB). Er gelden dan nieuwe regels voor mensen die een bijstandsuitkering aanvragen én voor mensen die al een

Nadere informatie

ieuwsbrief over uw recht op (financiële) steun in de rug Afdeling welzijn en burgers Nr. 4, december 2011

ieuwsbrief over uw recht op (financiële) steun in de rug Afdeling welzijn en burgers Nr. 4, december 2011 ieuwsbrief over uw recht op (financiële) steun in de rug Afdeling welzijn en burgers Nr. 4, december 2011 Als wethouder sociale zaken wil ik u namens de gemeente een gezond en gelukkig 2012 toewensen.

Nadere informatie

Participatiewet en Maatregelen WWB per 1 januari 2015

Participatiewet en Maatregelen WWB per 1 januari 2015 bij de invoering van de Participatiewet en Maatregelen WWB per 1 januari 2015 Juni / Juli 2014 Stimulansz-CliP in opdracht van de LCR 1 Participatiewet en Maatregelen WWB per 1 januari 2015 Presentatie

Nadere informatie

Wet Werk en Bijstand de belangrijkste punten op een rij. Letterlijke teksten uit het wetsvoorstel

Wet Werk en Bijstand de belangrijkste punten op een rij. Letterlijke teksten uit het wetsvoorstel Wet Werk en Bijstand de belangrijkste punten op een rij. Letterlijke teksten uit het wetsvoorstel 1. inleiding Het wetsvoorstel omvat een aantal maatregelen die de vangnetfunctie van de WWB en van de Wet

Nadere informatie

Bijlage: wijzigingen verordeningen / beleidsruimte

Bijlage: wijzigingen verordeningen / beleidsruimte Bijlage: wijzigingen verordeningen / beleidsruimte Toeslagenverordening Wet werk en bijstand gemeente Bergen 2012 Regelt in welke situaties cliënten recht hebben op een toeslag op de normuitkering of een

Nadere informatie

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Informerende bijeenkomst Participatiewet voor gemeenteraadsleden West-Friesland Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Inleiding 3 decentralisaties Voorgeschiedenis participatiewet Stand van zaken wetgeving

Nadere informatie

Overzicht veranderingen WWB per 1 januari 2011

Overzicht veranderingen WWB per 1 januari 2011 Overzicht veranderingen WWB per 1 januari 2011 De Tweede Kamer heeft 11 oktober 2011 het wetsvoorstel tot samenvoeging van de Wet werk en bijstand (WWB) en Wet investeren in jongeren (WIJ) zonder grote

Nadere informatie

B E R A A D S G R O E P

B E R A A D S G R O E P Deze Beraadsgroep kent 31 deelnemers. Sjaak Rijk is kwaliteitsadviseur bij Sociale Zaken Almere. Hij zal de deelnemers aan deze Beraadsgroep informeren over de wijzigingen in de Wet werk en bijstand sinds

Nadere informatie

Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand?

Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand? Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand? Per 1 januari 2012 is de Wet werk en bijstand (WWB) veranderd. Er gelden nieuwe regels voor mensen die een bijstandsuitkering aanvragen én voor mensen

Nadere informatie

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 19 december 2012 Registratienummer: TB 12.3407403 Agendapunt: 8 Onderwerp: Voorstel: Toelichting: Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Nadere informatie

In bijgaande memo zijn de belangrijkste wijzigingen vermeld en is informatie opgenomen over de implementatie van deze wijzigingen.

In bijgaande memo zijn de belangrijkste wijzigingen vermeld en is informatie opgenomen over de implementatie van deze wijzigingen. RAADSINFORMATIEBRIEF gemeente WOERDEN Van: college van burgemeester en wethouders Datum: 7 februari 2012 Portefeuillehouder(s): wethouder Ypma Portefeuille(s): Sociale zaken Contactpersoon: Claudia Drabik/Elly

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Inhoudsopgave Wet Wajong (sinds 2010)... 3 Wet Werk en Bijstand (WWB)... 5 Wet investeren in jongeren (Wij)... 6 Wet Sociale Werkvoorziening

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aanleiding. Datum

Raadsvoorstel. Aanleiding. Datum Raadsvoorstel Datum 10 december 2014 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Hans Verbraak Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Aan de raad van

Nadere informatie

Wijzigingen Wet Werk en Bijstand (Wwb) en de Wet investeren in jongeren (Wij) Hoofdpunten en overgangsrecht

Wijzigingen Wet Werk en Bijstand (Wwb) en de Wet investeren in jongeren (Wij) Hoofdpunten en overgangsrecht Wijzigingen Wet Werk en Bijstand (Wwb) en de Wet investeren in jongeren (Wij) Hoofdpunten en overgangsrecht Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. De wijzigingen op hoofdpunten... 4 2.1 Aanscherping voorwaarden

Nadere informatie

Beleidsregel algemeen geaccepteerde arbeid en ontheffing van de plicht tot arbeidsinschakeling WWB, IOAW en IOAZ 2012

Beleidsregel algemeen geaccepteerde arbeid en ontheffing van de plicht tot arbeidsinschakeling WWB, IOAW en IOAZ 2012 1224111 Gescand archief datum 2 8JUNI2012 * Beleidsregel algemeen geaccepteerde arbeid en ontheffing van de plicht tot arbeidsinschakeling WWB, IOAW en IOAZ 2012 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Datum B&W-vergadering : 3 april 2012 Vertrouwelijk Onderwerp : Verordeningen aanscherping WWB

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Datum B&W-vergadering : 3 april 2012 Vertrouwelijk Onderwerp : Verordeningen aanscherping WWB ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Datum B&W-vergadering : 3 april 2012 Vertrouwelijk Onderwerp : Verordeningen aanscherping WWB Portefeuillehouder(s) : Anna de Groot Afdelingshoofd/hoofd BMO: Inge Drupsteen

Nadere informatie

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle Presentatie & Wijzigingen Wwb Commissie Samenleving Brielle Inhoud Presentatie Doelen participatiewet Uitgangspunten participatiewet Samenwerking Consequenties invoering participatiewet Wijzigingen Wwb

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2012/64

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2012/64 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 4-9-2012 Nummer voorstel: 2012/64 Voor raadsvergadering d.d.: 18-09-2012 Agendapunt: 7 Onderwerp:

Nadere informatie

Participatiewet 2015: uitkering en naleving. (inclusief Wet maatregelen WWB en de Wet hervorming kindregelingen)

Participatiewet 2015: uitkering en naleving. (inclusief Wet maatregelen WWB en de Wet hervorming kindregelingen) Participatiewet 2015: uitkering en naleving (inclusief Wet maatregelen WWB en de Wet hervorming kindregelingen) Nijkerk, 18 augustus 2014 1 Inhoud Inleiding Hoofdstuk 1: Uitkering Hoofdstuk 2: Naleving

Nadere informatie

Ad 1 Samenvoegen WWB en WIJ Uitgangspunten WIJ blijven onveranderd. Jongeren moeten werken of leren.

Ad 1 Samenvoegen WWB en WIJ Uitgangspunten WIJ blijven onveranderd. Jongeren moeten werken of leren. Analyse aanscherping WWB De aanscherping van de WWB betreft: 1 Samenvoegen WWB en WIJ 2 Aanscherpen gezinsbijstand en huishoudinkomenstoets 3 Tegenprestatie naar vermogen 4 Beperking van de verblijfsduur

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Raadsvergadering van: 12 januari 2012 Onderwerp: Aanpassen W&I verordeningen in verband met de wijziging van de Wwb per 1 januari 2012

Raadsvoorstel. Raadsvergadering van: 12 januari 2012 Onderwerp: Aanpassen W&I verordeningen in verband met de wijziging van de Wwb per 1 januari 2012 Raadsvergadering van: 12 januari 2012 Onderwerp: Datum: 30 december 2011 1. Voorstel: 1. De bijgevoegde verordeningen vaststellen. Toeslagenverordening gemeente Assen 2012. Afstemmingsverordening gemeente

Nadere informatie

Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering LE - Raadstukken 2014\80

Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering LE - Raadstukken 2014\80 Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering LE - Raadstukken 2014\80 Datum 15 december 2014 Agendapunt 8 Onderwerp Verordeningen Participatiewet 2015 Portefeuillehouder(s) wethouder J.M.M. van den Beuken Inhoudelijk

Nadere informatie

2. Het beleid ten aanzien van ontheffing van de arbeidsverplichting wijzigen en aan

2. Het beleid ten aanzien van ontheffing van de arbeidsverplichting wijzigen en aan Aan de gemeenteraad 26 juni 2007 Onderwerp: Ontheffingen arbeidsverplichting WWB 1. Voorstel 1. Het beleid ten aanzien van ontheffing van de arbeidsverplichting wijzigen en aan alleenstaande ouders met

Nadere informatie

RE-INTEGRATIEVERORDENING WWB, IOAW EN IOAZ 2012

RE-INTEGRATIEVERORDENING WWB, IOAW EN IOAZ 2012 RE-INTEGRATIEVERORDENING WWB, IOAW EN IOAZ 2012 Verordening, vastgesteld bij Raadsbesluit van 29 maart 2012, nummer R2012.0012 A, gepubliceerd 18 april 2012, in werking getreden met ingang van 19 april

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 815 Wijziging van de Wet werk en bijstand en samenvoeging van die wet met de Wet investeren in jongeren gericht op bevordering van deelname

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16-12-2014 Nummer voorstel: 2015/4

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16-12-2014 Nummer voorstel: 2015/4 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16-12-2014 Nummer voorstel: 2015/4 Voor raadsvergadering d.d.: 13-01-2015 Agendapunt: 7 Onderwerp:

Nadere informatie

De gedragingen bij niet nakomen van de verplichtingen worden onderverdeeld in 4 categorieën. Percentages 5%, 10%, 20%, 100% 10%, 20% en 100%

De gedragingen bij niet nakomen van de verplichtingen worden onderverdeeld in 4 categorieën. Percentages 5%, 10%, 20%, 100% 10%, 20% en 100% Verschillen analyse Verordeningen WWB, IOAW en IOAZ AFSTEM M I NGSVEROR DENING Algemeen Alleen van toepassing op WWB Ook van toepassing op IOAW en IOAZ De gedragingen bij niet nakomen van de verplichtingen

Nadere informatie

Tegenprestatie naar Vermogen

Tegenprestatie naar Vermogen Tegenprestatie naar Vermogen Beleidsplan Tegenprestatie in het kader van de Participatiewet 2015 Hof van Twente, oktober 2014-1 - De Tegenprestatie naar Vermogen Inleiding Al vanaf 1 januari 2012 kunnen

Nadere informatie

Beleidsregels Tegenprestatie in de Participatiewet ingaande 1 januari 2015 concept

Beleidsregels Tegenprestatie in de Participatiewet ingaande 1 januari 2015 concept Beleidsregels Tegenprestatie in de Participatiewet ingaande 1 januari 2015 concept Sinds 1 januari 2012 beschikken gemeenten op basis van art.9, lid 1 sub c van de WWB over de mogelijkheid om een Tegenprestatie

Nadere informatie

Bijlage 9: Advies cliëntenraad Roerdalen en reactie college Bijlage(n) ter inzage: N.v.t.

Bijlage 9: Advies cliëntenraad Roerdalen en reactie college Bijlage(n) ter inzage: N.v.t. Raadsvoorstel Onderwerp: Verordeningen Participatiewet 2015 Indiener agendapunt: College van Burgemeester en wethouders Roerdalen Portefeuillehouder: J.G.A.M. den Teuling Gevraagd besluit: 1. De bijgevoegde

Nadere informatie

Toevoeging beleidsplan WWB 2009-2011

Toevoeging beleidsplan WWB 2009-2011 Toevoeging beleidsplan WWB 2009-2011 beleidsbepalingen WIJ Bepalingen participatiebudget september 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Uitgangspunten 5 2.1 Wet WIJ 5 2.2 Particpatiebudget 5 3 Wet investeren

Nadere informatie

De tegenprestatie. Discussienota. Omdat er niet het hele jaar sneeuw ligt

De tegenprestatie. Discussienota. Omdat er niet het hele jaar sneeuw ligt De tegenprestatie Discussienota Omdat er niet het hele jaar sneeuw ligt Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is een tegenprestatie 4 2.1 Voor wie geldt de plicht tot tegenprestatie? 2.2 Wat houdt de wettelijke

Nadere informatie

Participatiewet. Wetgeving

Participatiewet. Wetgeving Participatiewet Gemeenteraad 9 december 2014 Wetgeving Wet maatregelen WWB Wet hervorming kindregelingen Invoeringswet Participatiewet december 14 Participatiewet 2 1 Inhoud presentatie Huidige situatie

Nadere informatie

Startnotitie eerste wijzigingen WWB en WIJ per 1-1-2012. Van de Werkgroep WWB/WIJ Westfriesland

Startnotitie eerste wijzigingen WWB en WIJ per 1-1-2012. Van de Werkgroep WWB/WIJ Westfriesland Startnotitie eerste wijzigingen WWB en WIJ per 1-1-2012 Van de Werkgroep WWB/WIJ Westfriesland 1 Hoofdstuk 1. Inleiding Het kabinet heeft het voorstel van Wet tot wijziging van de Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Titel verordening Belangrijkste wijzigingen Veranderingen voor burger? Toeslagenverordening Toeslagenverordening Algemeen: de gezinsnorm

Titel verordening Belangrijkste wijzigingen Veranderingen voor burger? Toeslagenverordening Toeslagenverordening Algemeen: de gezinsnorm Toeslagenverordening Toeslagenverordening Algemeen: In de WWB 2012 is geregeld dat bloedverwanten in de eerste [deze verordening regelt onder graad die het hoofdverblijf in dezelfde woning hebben voortaan

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Verordening Re-integratie WWB, IOAW en IOAZ 2011 Gemeente Lemsterland. Opdracht aan het college. Aanspraak op ondersteuning.

Inhoudsopgave. Verordening Re-integratie WWB, IOAW en IOAZ 2011 Gemeente Lemsterland. Opdracht aan het college. Aanspraak op ondersteuning. Verordening Re-integratie WWB, IOAW en IOAZ 2011 Gemeente Lemsterland Inhoudsopgave Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: Artikel 4: Artikel 5: Artikel 6: Artikel 7: Artikel 8: Artikel 8a: Artikel 9: Artikel

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Het Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid vast te stellen

Voorgesteld besluit Het Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid vast te stellen Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2015 RA15.0005 B 1 15/123 Onderwerp: Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid Portefeuillehouder: B. Arends Afdeling : Participatie

Nadere informatie

De Wet werken naar vermogen, een nieuwe weg in de sociale zekerheid!

De Wet werken naar vermogen, een nieuwe weg in de sociale zekerheid! De Wet werken naar vermogen, een nieuwe weg in de sociale zekerheid! De maatschappij en overheid veranderen. De kern van de verandering is de omslag van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 161 Wijziging van de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening, de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten en enige andere

Nadere informatie

Onderwerp : Financiele verkenning bestuursakkoord met betrekking tot de Wet Werken Naar Vermogen

Onderwerp : Financiele verkenning bestuursakkoord met betrekking tot de Wet Werken Naar Vermogen MEMO Datum : 16 mei 2011 Aan : Gemeenteraad Van : college B&W Onderwerp : Financiele verkenning bestuursakkoord met betrekking tot de Wet Werken Naar Vermogen In de raadsvergadering van 28 april 2011 is

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet

Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet Programma -Uitleg veranderingen Jeugd en algemeen Wmo -Uitleg maatwerkvoorzieningen en Wiz -Uitleg participatiewet -Veelgestelde vragen -Ruimte om

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.18 november 2014, nummer: 14/987;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.18 november 2014, nummer: 14/987; De raad van de gemeente Emmen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.18 november 2014, nummer: 14/987; gelet op het bepaalde in artikel 8, eerste lid, onderdeel b van de Participatiewet,

Nadere informatie

De Wijsmaker Training en opleiding 2014 1

De Wijsmaker Training en opleiding 2014 1 In vogelvlucht: Participatiewet en WWB Maatregelen Door Mark Cornelissen PROGRAMMA WORKSHOP - PARTICIPATIEWET EN DE WWB MAATREGELEN IN VOGELVLUCHT. - OVERIGE WETGEVING DIE VAN BELANG IS VOOR ONS. - JULLIE

Nadere informatie

De gewijzigde verordeningen vervangen de Tijdelijke regels aanscherping WWB die in december door uw raad zijn vastgesteld.

De gewijzigde verordeningen vervangen de Tijdelijke regels aanscherping WWB die in december door uw raad zijn vastgesteld. Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/05525 Datum : 28 februari 2012 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Beleidsregels Reïntegratie WWB. Met intrekking van de bepalingen 2.2. en 2.3. per 1 juli 2008

Beleidsregels Reïntegratie WWB. Met intrekking van de bepalingen 2.2. en 2.3. per 1 juli 2008 Beleidsregels Reïntegratie WWB Met intrekking van de bepalingen 2.2. en 2.3. per 1 juli 2008 Beleidsregels Reïntegratie WWB van de gemeente Hulst Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

TRANSITIE Wwn w v n / hers r t s ruct c ure r rin i g S W S

TRANSITIE Wwn w v n / hers r t s ruct c ure r rin i g S W S TRANSITIE Wwnv / herstructurering SW Hoofdlijnen WWNV (I) 1. Eén regeling voor personen met arbeidsvermogen 2. Verantwoordelijkheid gemeenten 3. Wajong: volledig én duurzaam jonggehandicapt 4. Wsw: aangewezen

Nadere informatie

: Tijdelijke regels aanscherping Wet werk en bijstand

: Tijdelijke regels aanscherping Wet werk en bijstand Nummer : 10-13.2011 Onderwerp : Tijdelijke regels aanscherping Wet werk en bijstand Korte inhoud : Voorgesteld wordt om, middels tijdelijke regels, de noodzakelijke aanpassingen aan het gemeentelijk beleid

Nadere informatie

Werken naar vermogen. Maart 2012

Werken naar vermogen. Maart 2012 Werken naar vermogen Maart 2012 1 Inhoud presentatie Hoofdlijnen nieuwe systeem Loondispensatie Stand van zaken WWNV Planning wetsvoorstel Planning lagere regelgeving 2 Nieuwe systeem Wet werken naar vermogen

Nadere informatie

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld.

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Nummer : 10-01.2015 Onderwerp : Verordeningen Participatiewet Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Uithuizen, 18 december 2014. AAN DE RAAD.

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan Onderwerp: Regelingen regionaal Participatiewet Oostzaan Invullen door Raadsgriffie RV-nummer: 14/84 Beleidsveld: Werk en inkomen Datum: 26 november 2014 Portefeuillehouder: M. Olij Contactpersoon: Corina

Nadere informatie

Verzamelwet 2014 Belangrijkste wijzigingen Veranderingen voor de burger

Verzamelwet 2014 Belangrijkste wijzigingen Veranderingen voor de burger Verzamelwet 2014 Belangrijkste wijzigingen Veranderingen voor de burger Invoering kostendelersnorm Landelijke set verplichtingen Vanaf 1 januari 2015 wordt de kostendelersnorm ingevoerd. De kostendelersnorm

Nadere informatie

Verordening tot eerste wijziging van de Toeslagenverordening Wet werk en bijstand gemeente Bergen 2012

Verordening tot eerste wijziging van de Toeslagenverordening Wet werk en bijstand gemeente Bergen 2012 De raad van de gemeente Bergen; gelezen het voorstel van het college van Bergen van 25 september 2012; gezien het advies van de Algemene raadscommissie van 18 oktober 2012; gelet op het voorstel van Wet

Nadere informatie

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 T

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/13096_1 Agendapunt 7

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/13096_1 Agendapunt 7 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 25 november 2014 Onderwerp: RVS notitie en verordening Aan de raad. tegenprestatie Beslispunten *Z002849116 1. De notitie Tegenprestatie

Nadere informatie

Casenr: Onderwerp:

Casenr: Onderwerp: Aan de Raad Made, 16 februari 2012 Agendapuntnummer: 8 Raadsvergadering 22 maart 2012 Registratienummer: 12int00645 Casenr: 12.00232 Onderwerp: Wijziging verordeningen sociale zekerheid nav wijziging Wet

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015 De raad van de gemeente Castricum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober [nummer]; gelet op

Nadere informatie

Raadsvoorstel Nummer: 237826

Raadsvoorstel Nummer: 237826 Raadsvoorstel Nummer: 237826 Datum: 4 november 2014 Hoort bij collegeadviesnummer: 237824 Datum raadsvergadering: 18 december 2014 Portefeuillehouder: A. Dragt Onderwerp Vaststellen verordeningen participatiewet

Nadere informatie

Wet werk en bijstand. Wanneer hebt u recht op bijstand? Hoe vraagt u een bijstandsuitkering aan?

Wet werk en bijstand. Wanneer hebt u recht op bijstand? Hoe vraagt u een bijstandsuitkering aan? Iedereen moet zoveel mogelijk in zijn eigen levensonderhoud voorzien met werken. Lukt dit niet, dan helpt de overheid u met werk zoeken. Zolang u geen werk hebt gevonden ontvangt u bijstand, via de Wet

Nadere informatie

De raad van de gemeente Schiermonnikoog,

De raad van de gemeente Schiermonnikoog, De raad van de gemeente Schiermonnikoog, Gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de Participatiewet, artikel 35, eerste lid, onderdeel e van de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

Participatiewet. 1 januari 2015

Participatiewet. 1 januari 2015 Participatiewet 1 januari 2015 Agenda Uitgangspunten Participatiewet - Sjak Vrieswijk De WVK-groep - Gerard van Beek De ISD/Werkplein de Kempen - Sjak Vrieswijk Kempenplus - Gerard van Beek Het regionaal

Nadere informatie

Participatiewet. 9 september 2014. raadscommissie EM - 1 -

Participatiewet. 9 september 2014. raadscommissie EM - 1 - Participatiewet raadscommissie EM 9 september 2014-1 - Inhoud achtergrond wijzigingen sociale zekerheid hoofdlijnen Participatiewet 1 januari 2015 financiering Rijk wetswijzigingen WWB 1 januari 2015 voorbereidingen

Nadere informatie

Afdeling Samenleving Richtlijn 330 Ingangsdatum: 01-06-2012

Afdeling Samenleving Richtlijn 330 Ingangsdatum: 01-06-2012 Afdeling Samenleving Richtlijn 330 Ingangsdatum: 01-06-2012 HEFFINGSKORTINGEN Algemeen De uitgaven van de overheid worden onder andere door het opleggen van belastingen gefinancierd. Er bestaan verschillende

Nadere informatie

Nr Houten, 7 februari 2012

Nr Houten, 7 februari 2012 Raadsvoorstel Nr. 2012-010 Houten, 7 februari 2012 Onderwerp: Verordeningen Wet werk en bijstand aangepast op de wet aanscherping WWB Beslispunten: 1. De vier gewijzigde verordeningen en de nieuwe verordening

Nadere informatie

Wie ben ik? Turgut Hefti Arbeidsdeskundige en jurist UWV, Achmea DossierMeester

Wie ben ik? Turgut Hefti Arbeidsdeskundige en jurist UWV, Achmea DossierMeester De Participatiewet Wie ben ik? Turgut Hefti Arbeidsdeskundige en jurist UWV, Achmea DossierMeester Wat komt aan bod? Ontwikkelingen Participatiewet Rol arbeidsdeskundige Ontwikkelingen Van verzorgingsstaat

Nadere informatie

Verzamelwet 2014 Belangrijkste wijzigingen Veranderingen voor de burger

Verzamelwet 2014 Belangrijkste wijzigingen Veranderingen voor de burger Verzamelwet 2014 Belangrijkste wijzigingen Veranderingen voor de burger Invoering kostendelersnorm Vanaf 1 januari 2015 wordt de kostendelersnorm ingevoerd. De kostendelersnorm regelt voor elke bijstandsgerechtigde

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Beantwoording motie effecten invoering Participatiewet

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Beantwoording motie effecten invoering Participatiewet Informatienotitie AAN VAN ONDERWERP DATUM 21 oktober 2014 KOPIE AAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Beantwoording motie effecten invoering Participatiewet BIJLAGE Memo Besluitvormingsproces

Nadere informatie

Brochuretekst SZW. Wet werk en bijstand Januari 2012

Brochuretekst SZW. Wet werk en bijstand Januari 2012 Brochuretekst SZW Wet werk en bijstand Januari 2012 Wet werk en bijstand Iedereen moet zoveel mogelijk in zijn eigen levensonderhoud voorzien met werken. Lukt dit niet, dan helpt de overheid u met werk

Nadere informatie

Wet werken naar vermogen. perspectieven voor cliënten en gemeente?

Wet werken naar vermogen. perspectieven voor cliënten en gemeente? Wet werken naar vermogen perspectieven voor cliënten en gemeente? Branko Hagen/Else Roetering, LCR, 29-03-2012 Agenda Wwnv onder de loep Gevolg cliënten en gemeenten Wat / Hoe dan wel? Wwnv Kern: Ieder

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. R. Kotterik PSZ TH 12G201695 493930 / 493930. Aanpassingen verordeningen Sociale Zaken.

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. R. Kotterik PSZ TH 12G201695 493930 / 493930. Aanpassingen verordeningen Sociale Zaken. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 12G201695 493930 / 493930 ONDERWERP Aanpassingen verordeningen Sociale Zaken. R. Kotterik PSZ TH AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/FACETAGENDA

Nadere informatie

Participatiewet en de lokale invulling. Presentatie aan de raad van de Gemeente Oude IJsselstreek Prof. Dr. Rob van Eijbergen

Participatiewet en de lokale invulling. Presentatie aan de raad van de Gemeente Oude IJsselstreek Prof. Dr. Rob van Eijbergen Participatiewet en de lokale invulling Presentatie aan de raad van de Gemeente Oude IJsselstreek Prof. Dr. Rob van Eijbergen Uitgangspunten wet werken naar vermogen Iedereen doet mee Er komt regeling voor

Nadere informatie

presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013

presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013 presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013 Waarom decentraliiseireiri)? veranderde visie: van recht

Nadere informatie

uitstroombevordering

uitstroombevordering Wat willen we bereiken? Omschrijving: Het verlagen van de instroom en bevorderen van de uitstroom van bijstandsgerechtigden. Preventie: het voorkomen van de instroom van het aantal bijstandsgerechtigden.

Nadere informatie

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst 25-08- Inleiding Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle burgers met arbeidsvermogen die ondersteuning

Nadere informatie

03.0. Verordeningen Wet werk en bijstand aangepast op de wet aanscherping WWB

03.0. Verordeningen Wet werk en bijstand aangepast op de wet aanscherping WWB 03.0. Verordeningen Wet werk en bijstand aangepast op de wet aanscherping WWB Inhoudsopgave 03.0. Verordeningen Wet werk en bijstand aangepast op de wet aanscherping WWB... 2 Raadsvoorstel Verordeningen

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 mei 2015 nr. TB 15.5037761; gelet op artikel 8a,

Nadere informatie

naast of in aanvulling op reguliere arbeid en die niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt.

naast of in aanvulling op reguliere arbeid en die niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt. Algemene toelichting Het college is bevoegd een belanghebbende te verplichten naar vermogen een tegenprestatie te verrichten. Een belanghebbende van achttien jaar of ouder doch jonger dan de pensioengerechtigde

Nadere informatie

Beleidsregels tegenprestatie Participatiewet gemeente Druten 2015

Beleidsregels tegenprestatie Participatiewet gemeente Druten 2015 Beleidsregels tegenprestatie Participatiewet gemeente Druten 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Druten Officiële naam regeling Beleidsregels tegenprestatie

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 Kenmerk: 183277 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014; gelet op artikel 8a, eerste lid,

Nadere informatie

Beleidsregel algemeen geaccepteerde arbeid en ontheffing van de plicht tot arbeidsinschakeling Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Beleidsregel algemeen geaccepteerde arbeid en ontheffing van de plicht tot arbeidsinschakeling Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Beleidsregel algemeen geaccepteerde arbeid en ontheffing van de plicht tot arbeidsinschakeling Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delft; - Houdt

Nadere informatie

Transformaties in rijks- en lokaal beleid. 19 september 2013 Jolanda Verbiesen

Transformaties in rijks- en lokaal beleid. 19 september 2013 Jolanda Verbiesen Transformaties in rijks- en lokaal beleid 19 september 2013 Jolanda Verbiesen Waar geven gemeenten geld aan uit? 1. Salarissen ambtenaren 2. Overdrachtsuitgaven (oa. Bijstand) 3. Inkoop tot 2007 ca. 1000,-

Nadere informatie

Beleidsregels WWB 2012 Bijlage 3

Beleidsregels WWB 2012 Bijlage 3 Beleidsregels WWB 2012 Bijlage 3 Inleiding Op 20 december 2011 is de Wet werk en bijstand 2012 (verder te noemen WWB 2012) aangenomen. Deze wet treedt met ingang van 1 januari 2012 in werking. Tegelijkertijd

Nadere informatie

Ontwikkelingen wet- en regelgeving bij arbeidsintegratie. November 2013 Neeltje Huvenaars

Ontwikkelingen wet- en regelgeving bij arbeidsintegratie. November 2013 Neeltje Huvenaars Ontwikkelingen wet- en regelgeving bij arbeidsintegratie November 2013 Neeltje Huvenaars Uitstroommogelijkheden 2013/2014 Vervolgopleiding Werk Voorzieningen UWV Aangepast werk via Wsw Evt tijdelijk inkomen

Nadere informatie

Uitdagingen voor cliëntenparticipatie

Uitdagingen voor cliëntenparticipatie Uitdagingen voor cliëntenparticipatie Wat betekent Werken naar vermogen voor WSWcliëntenraden Branko Hagen/LCR/28-11-2011 Agenda Introductie LCR Wet werken naar vermogen Cliëntenparticipatie en Wwmv Vragen

Nadere informatie