Beste dames, Alleen: als het gaat om productinnovatie, dan blijft Nederland internationaal gezien achterlopen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beste dames, Alleen: als het gaat om productinnovatie, dan blijft Nederland internationaal gezien achterlopen."

Transcriptie

1 Inleiding bij vrouwennetwerk Top Officium Femmes Oost Nederland, door Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld-Schouten op 6 september om 16:20 in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Beste dames, Eind augustus bleek uit het jaarlijkse wereldwijde onderzoek van de Global Entrepreneurship Monitor dat Nederland het meest ondernemende EU-lid is. Zo was vorig jaar 7,2% van alle Nederlanders in de leeftijdscategorie van 18 tot 64 jaar bezig om een nieuw bedrijf op te richten of was actief als ondernemer van een bedrijf dat korter dan 3,5 jaar bestaat. Ook volgens andere indicatoren is Nederland de afgelopen tien jaar ondernemender geworden. Inmiddels denkt 46% van alle Nederlanders de juiste kennis, expertise en vaardigheden te hebben om een eigen bedrijf op te richten. Opvallend is dat het onderzoek ook iets zegt over het belang van ondernemende rolmodellen. Het blijkt dat bij één op de drie nieuwe ondernemers een andere ondernemer invloed heeft gehad bij de beslissing een eigen bedrijf op te richten Alleen: als het gaat om productinnovatie, dan blijft Nederland internationaal gezien achterlopen.

2 Daarom ben ik er ook ongelofelijk trots op dat Overijssel nu voor het tweede jaar op rij de Zakenvrouw van het jaar heeft geleverd. Vorig jaar al Marlies van Wijhe (van Van Wijhe verf uit Zwolle) die deze eervolle titel mocht ontvangen en dit jaar Thecla Bodewes, de directeur van Scheepswerf Bodewes in Hasselt. Een belangrijke reden voor hun verkiezing was juist hun aandacht voor innovatie. En daarmee zijn zij twee perfecte rolmodellen voor vrouwen die al ondernemer zijn of overwegen om ondernemer te worden. Marlies en Thecla, en ook u als zakelijk vrouwennetwerk, laten iets zien van de met de voeten op de grond girlpower die we hier in Overijssel hebben. We doen het gewoon! Beste dames, Bij de prijsuitreiking van de verkiezing Zakenvrouw van het jaar in Wassenaar, stelde premier Rutte zichzelf de vraag of de prijs in een geëmancipeerde samenleving geen achterhaald instituut is.

3 Het antwoord daarop is natuurlijk: nee. Er zijn nog te weinig vrouwelijke ondernemers. Vrouwen doen het overal in het onderwijs inmiddels beter, van groep 1 tot en met de universiteit. Misschien ziet u dat aan uw eigen kinderen. Dit hadden de voorvechtsters van gelijke rechten voor vrouwen in het onderwijs - zoals Aletta Jacobs - niet durven dromen. Maar honderd jaar later is dit succes nog helemaal geen reden voor een feestje. En daar wil ik het maar eens over hebben. Sinds 2008 bestaat het Charter Talent naar de Top om meer vrouwen in topfuncties te krijgen. Inmiddels hebben meer dan honderd organisaties het Charter ondertekend, die samen werknemers vertegenwoordigen. Eind 2010 heeft ook de provincie Overijssel dit gedaan. De commissie die de resultaten in de gaten houdt (met Sybilla Dekker als voorzitter), maakte vorig jaar bekend dat het aandeel vrouwen in topfuncties in 2009 met 1,7% was gestegen. Dat is uiteraard mooi, maar ik vind dat niet indrukwekkend. Wat vindt u?

4 Nog steeds maken mannen drie maal zo veel kans op promotie als vrouwen. Nog altijd stromen te weinig vrouwen door naar de top. Nog enkele cijfers: Tussen de 112 leden van de Raden van Bestuur van de AEX-bedrijven in Nederland zat in 2010 maar één Nederlandse vrouw. Als ik kijk naar de wetenschap, dan zijn de cijfers niet veel rooskleuriger. Uit cijfers van de VSNU, de Vereniging van Universiteiten, blijkt dat het percentage vrouwelijke hoogleraren nauwelijks boven de 10% uitkomt. Het aandeel van universitair hoofddocenten is ongeveer 17% en dat van universitair docenten 30%. Bij elke carrièrestap daalt het percentage vrouwen schrikbarend. Ook de provincie Overijssel is bewust bezig om voldoende vrouwen in het management te krijgen. We gaan ervoor dat ten minste 30% van de topfuncties wordt ingenomen door een vrouw.

5 Op dit moment telt het Overijsselse management 20 vrouwen en 38 mannen; dat is 35%. Dat ziet er goed uit, maar op bestuurlijk niveau kan het nog een stuk beter. Zelf ben ik de eerste vrouwelijke CdK in de geschiedenis van Overijssel. In totaal zijn er nu twee vrouwelijke CdK s in Nederlanden ook het aantal vrouwelijke gedeputeerden zijn op één hand te tellen. Overigens bestaat het huidige college van Gedeputeerde Staten nu uit 50% vrouw. Ik kom daar straks op terug. Ook het aantal vrouwelijke burgemeesters kan beter. Zelf was ik jarenlang als burgemeester van Hof van Twente de enige vrouw. Bij burgemeestersaangelegenheden moest ik voor de groepfoto dan ook altijd in het midden gaan staan. Ik zorgde er altijd voor om iets kleurigs aan te trekken, voor het contrast met al die donkere pakken. Ik ben erg blij dat er dit jaar een aantal vrouwelijk burgemeesters bij zijn bijgekomen, maar het zijn toch nog voornamelijk mannen.

6 En ook de colleges van B&W worden gedomineerd door mannen. Misschien mag ik u er in dat verband overigens op wijzen dat we binnenkort gaan starten met de sollicitatieprocedure voor de gemeente Oldenzaal? Ik zou u willen aanmoedigen om een dergelijke functie eens te overwegen of om andere vrouwen die u geschikt acht hierop te wijzen. Want volgens mij loopt er voldoende talent rond! Ik denk alleen dat vrouwen zichzelf misschien niet altijd op de juiste waarde schatten. Wat mij het afgelopen jaar bijvoorbeeld is opgevallen dat we bij de burgemeestersvacatures voor de grotere plaatsen weinig sollicatiebrieven van vrouwen binnen krijgen. Het kan dus beter! En het moet beter! En dan gaat het me niet om de cijfers, maar puur om het feit dat de samenleving voor de helft uit vrouwen bestaat. Organisaties zouden daar een afspiegeling van moeten zijn.

7 Het doel van de provincie Overijssel voor haar diversiteitsbeleid is een evenwichtige organisatiecultuur, waarin iedereen zijn of haar unieke bijdrage kan leveren en talenten kan ontplooien. En dat levert wat op! Mirjam van Praag, hoogleraar Ondernemerschap en Organisatie aan de Universiteit van Amsterdam heeft in haar onderzoek laten zien dat gemengde teams een hogere omzet en meer winst boeken. Het stimuleren van vrouwelijk leiderschap is dus ook gewoon een interessante business case voor de BV Nederland. Het positieve effect van meer vrouwen aan de top is volgens het onderzoek van mevrouw Van Praag het grootst bij de helft of iets meer vrouwen in de managementteams. Ik geloof daar ook in. Je moet een bepaalde kritische massa hebben. Een studie van de universiteit van West Ontario en het Wellesley Centers for Women onderschrijft dit. Hun conclusie was dat pas wanneer er drie of meer vrouwen zitting hebben in een bestuurscollege, er

8 sprake is van een kritische massa die impact heeft op het functioneren van dat orgaan. In tegenstelling tot bestuurscolleges waar maar slechts een of twee vrouwen zitting hebben, leidt een drievrouwschap tot normalisering: geslacht is niet langer een barrière voor aanvaarding en communicatie. Geldt een vrouw alleen in een raad nog vaak als een excuustruus, een teken van politieke correctheid, drie vrouwen veranderen veel. Telt een bestuur meer vrouwen, dan zijn ze actiever en is er meer samenwerking en dynamiek. Zoals ik al zei, voldoet ons college van Gedeputeerde Staten daar mooi aan. Met de komst van de gedeputeerden Ineke Bakker en Hester Maij zijn we nu met drie vrouwen en drie mannen. Omdat we nog maar kort samenwerken vind ik het lastig om aan te geven wat het effect hiervan is. Ik denk dat er wel meer aandacht is voor samenbindende elementen. En het heeft effect op de beeldvorming. Uit reacties die ik krijg blijkt dat men het verrassend en

9 belangrijk vindt dat we dit voor elkaar hebben gekregen. En het krijgt meer aandacht dan ik had gedacht, wat ik erg leuk vind om te zien. Dames, De prangende vraag is alleen: hoe zorgen we voor meer vrouwen aan de top? Moeten er quota ingesteld worden? Zelf ben ik daar niet voor. In mijn tijd als staatssecretaris heb ik daar altijd stevige discussies over gevoerd met toenmalig minister Guusje ter Horst, waarbij mijn standpunt was dat quota stigmatiserend werken. Ik dacht: mèt een quotum zou je wel eens minder goed af kunnen zijn dan zonder. Het onderzoek van professor Van Praag bevestigt dit. Zij heeft laten zien dat quota averechts werken, omdat het gaat om de juiste vrouw op de juiste plaats. Dwang leidt in de praktijk niet tot verhoging van de kwaliteit en winstgevendheid. Wel pleit Van Praag voor streefcijfers op termijn, zoals steeds meer bedrijven en

10 publieke organisaties die ook hanteren. Daar kan ik mij goed in vinden. Ik ben er erg voor om te streven naar gelijke aantallen. Maar wel op basis van gelijke kwaliteit. Ik vind het een goede werkwijze om vrouwen te laten instromen in middenmanagement. Ik heb daar bijvoorbeeld als staatssecretaris, verantwoordelijk voor de Algemene Bestuursdienst, de ambtenarentop, op gestuurd. In die functie kunnen zij zich vervolgens bewijzen en doorstromen naar een topfunctie. Daarnaast zie ik nog een aantal andere mogelijkheden om de doorstroom van vrouwen te bevorderen. Creëer de juiste omstandigheden, zodat het ook mogelijk wordt om als vrouw in de top te functioneren. Ik was zelf het eerste Kamerlid dat twee kinderen in actieve dienst als Kamerlid heeft gekregen. Er waren nog toen nog geen regelingen voor zwangerschapsverlof. Ik wilde altijd al graag kinderen, maar gezien mijn intensieve baan was dat lastig.

11 Mijn eerste dochter werd tijdens het zomerreces geboren en voor de andere heb ik mij ziek moeten melden. En voor belangrijke stemmingen kwam ik dan toch terug. Ik heb mij daarna samen met Ien Dales ingezet voor een zwangerschapsregeling voor Tweede Kamerleden. In eerste instantie werd dit voorstel afgestemd door de Eerste Kamer. Maar sinds een paar jaar is die regeling er dan toch. Een punt waar organisaties meer aandacht aan kunnen geven, is het Nieuwe Werken. Om talent te kunnen behouden en aantrekken heeft Overijssel als eerste provincie in Nederland Het Nieuwe Werken vijf jaar geleden ingevoerd. Het is een methode die bij de Nieuwe Ambtenaar steeds populairder wordt en vooral voor vrouwen aantrekkelijk blijkt te zijn. Kenmerkend hiervoor is namelijk flexibiliteit en zelfstandigheid.

12 Ook vind ik het van belang om in sollicitatieprocedures bewust te zoeken naar bekwame vrouwen. De ervaring leert dat mannen eerder denken dat ze een functie aankunnen en daarom ook eerder solliciteren. Terwijl een vrouw daar toch vaak terughoudender in is, veelal onterecht. U weet dat ik betrokken ben geweest bij de coalitieonderhandelingen in de zomer van 2010, die aan de basis lagen van het kabinet Rutte. In zo n proces bieden allerlei mensen zich aan voor ministersposten en voor het overgrote deel zijn dat mannen. Ik blijf dat een vreemd fenomeen vinden! Zelf probeer ik bij burgemeestersbenoemingen bewust aandacht te geven aan vrouwelijke kandidaten. Bij de profielschetsvergaderingen begin ik daar al mee. Bijvoorbeeld door geschikte vrouwen aan te moedigen te solliciteren en ook een aantal vrouwelijke kandidaten door te laten gaan naar de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad. En uiteraard doe ik dat alleen op basis van kwaliteit en zeker niet puur vanwege het vrouw-zijn.

13 Dus nogmaals: u heeft voldoende kwaliteit, dus ik zie graag uw sollicitatiebrief tegemoet als er weer een burgemeestersvacature is in te vullen! Dames, Dit laatste punt sluit aan bij een drietal valkuilen waar vrouwen gevoelig voor zijn. Deze zijn omschreven door Evelien Tonkes, die bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap is aan de Universiteit van Amsterdam. Ik wil ze u niet onthouden. En wat mij betreft gaat het dan niet alleen om vrouwen die naar de top willen, maar ook voor vrouwen in het algemeen die ambitie hebben om bepaalde doelen te bereiken. De eerste valkuil is: Heel ijverig je best doen en dan maar hopen dat iemand dit ziet en beloont. Veel vrouwen doen dit, blijkt uit onderzoek. Terwijl veel mannen zichzelf naar voren dringen en in de etalage plaatsen.

14 Ik noemde het net al. In de politiek-bestuurlijke wereld is dit een heel bekend fenomeen. De tweede valkuil: Denken dat je de functie al moet beheersen om hem te mogen uitoefenen. Dat weerhoudt veel vrouwen ervan promotie te maken, laat staan te eisen. De meeste mannen vinden het daarentegen vanzelfsprekend dat ze een jaar nodig hebben om de nieuwe taken te leren, en gunnen zichzelf die tijd dus ook. Ook dat is een reden waarom mannen meer succes hebben op de arbeidsmarkt. En de derde: Vragend door het leven gaan. Mannen poneren, met lage stem. Vrouwen vragen, met hoge stem. Raden wat effectiever is! Inderdaad, het eerste wordt als zelfbewuster gezien en heeft meer resultaat.

15 Beste dames, Het is niet de bedoeling dat wij als vrouwen een mannenstrategie gaan hanteren. Evelien Tonkes heeft heel mooi omschreven hoe het wel kan: De grootste kunst is om stijlvol assertief en eigenwijs te zijn. Om jezelf bloedserieus te nemen op een charmante, soepele, communicatieve en soms humoristische wijze. Zelf wil ik er nog een aantal adviezen aan toevoegen: Denk niet te snel dat je het niet kan. Ken je vrouwelijke kracht. Mannen staan voor power, vrouwen staan voor kracht. En als je echt iets wilt bereiken, wees dan ook bereid de consequenties daarvan te aanvaarden en doe dat in goed overleg met je partner. Voor ons betekende dit dat mijn man minder ging werken.

16 Zelf woonde ik doordeweeks in Den Haag (als staatssecretaris was ik 1 week van de 6 weken op de Antillen), omdat de afstand tussen Den Haag en Overijssel te groot was om elke dag te overbruggen. Mijn man had dus grotendeels de zorg voor onze twee dochters. Ik heb moeten leren de opvoeding deels los te laten. Dat was niet eenvoudig. Soms had ik de neiging om me als ik thuiskwam toch met zaken te bemoeien. Ik heb het daar destijds uitgebreid met hem over gehad, want zijn carrière kwam op het tweede plan. Je kunt niet alles willen en hebben als je een gezin hebt. Maar ik heb nooit mijn persoonlijke leven opzij willen zetten voor de politiek. Zo koos ik er bewust voor om niet alle borrels in het weekend af te lopen, maar die zoveel mogelijk vrij te houden voor mijn gezin. De kunst is om goede afspraken te maken. Je moet elkaars eigenheid en zelfstandigheid erkennen en je eigen dingen blijven doen. Blijf daarover met elkaar in gesprek!

17 En tenslotte en misschien is dat wel mijn belangrijkste advies van vandaag blijf jezelf! Ambitie is uiteindelijk een relatief begrip. Als je niet jezelf bent, maar een rol speelt, val je op een gegeven moment door de mand. Doe datgene waar je goed in bent en interesse voor heb en ga daar helemaal voor. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. Zelf heb ik nooit het streven gehad om Kamerlid of Staatssecretaris te worden. Ik was gewoon geïnteresseerd in de politiek en wilde een bijdrage aan de inrichting van de samenleving leveren. Om nog even op Thecla Bodewes terug te komen: zij had nooit verwacht om verkozen te worden als Zakenvrouw van het jaar en dat was ook niet haar ambitie. Uiteindelijk is zij door anderen overgehaald om zich kandidaat te stellen. Wel is zij iemand die enorm begaan is met de techniek van de schepen die zij bouwen en heeft zij een passie voor de maritieme sector.

18 Zelf ben ik ook een type dat zich ergens helemaal in vast bijt. Dat valt op. Ik ben als gemeenteraadslid gevraagd om Kamerlid te worden. En om een lang verhaal kort te houden: dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik vandaag jullie mag meegeven: geloof in je zelf en ga ervoor! Ik dank u voor uw aandacht. (slot)

19 euwsbrief#vervolg euwsbrief#vervolg

20 Top Officium Femmes Oost Nederland (TOF) Welkom op de website van Top Officium Femmes Oost Nederland (TOF). TOF Oost Nederland is een nieuw zakelijk vrouwennetwerk voor vrouwen uit het bedrijfsleven en politiek. Niet zomaar een netwerk en zeker geen serviceclub, maar een keiharde businessclub voor vrouwen met een toppositie in het bedrijfsleven en de politiek. Een businessclub voor vrouwen met ambitie en power. Top-vrouwen uit Oost-Nederland versterken elkaar op deze manier. Vergelijkbare clubs zijn vooralsnog alleen in de omgeving van Den Haag te vinden. Wilma van Ingen, Myra Koomen en Medy van der Laan zijn enkele vrouwen die lid zijn van het netwerk. Doelen zijn onder andere het vergroten en verhogen van de invloed van vrouwen op de besluitvorming; het bevorderen van doorstroming van vrouwen d.m.v. coaching en begeleiding en het profileren van oostelijke topvrouwen in het landelijke beeld. Top-vrouwen worden naar onze mening te weinig herkend en erkend en bewegen zich niet zichtbaar genoeg in ondernemersland. Gechargeerd, maar veel vrouwen met eigen ondernemingen in het oosten komen elkaar simpelweg te weinig tegen. Criteria Onze nieuwe businessclub is duidelijk zowel voor de profit- als voor de non- profitsector én voor de vrouwen die politiek een staat van dienst hebben. Er zijn - naast het vrouw zijn - twee harde criteria: minimaal vijf jaar ondernemer en minimaal vijf medewerkers. Het is overigens niet de bedoeling dat TOF zich wil distantiëren van mannen. TOF Oost Nederland gaat voor kwaliteit, voor succes en voor het realiseren van doelen. TOF Oost Nederland draagt zakenvrouwen voor voor de verkiezing van Zakenvrouw van het Jaar. Daarnaast willen we bijvoorbeeld ook in politiek Den Haag een vuist maken. Er worden namelijk teveel beslissingen genomen in de politiek waar wij geen zeggenschap over hebben. Dat willen we veranderen. Doelstellingen 1. Het vergroten en verhogen van de invloed van vrouwen op de besluitvorming binnen de regio( s); 2. Het bevorderen van doorstroming van vrouwen door middel van coaching en begeleiding; 3. Het onderling delen van kennis, elkaar verbinden en inspireren (ook met de andere bestaande vrouwennetwerken); 4. Profileren oostelijke topvrouwen in het landelijke beeld. Het ondersteunen en bevorderen van participatie en doorgroei naar topposities van (onorthodoxe) vrouwen in het bedrijfsleven en in maatschappelijke organisaties, het stimuleren van vrouwelijk leiderschap en ondersteunen van netwerkvorming tussen talentvolle vrouwen. Het organiseren van bijeenkomsten, conferenties, uitgeven van publicaties en ondersteuning van initiatieven. Door hierbij op een slimme manier gebruik te maken van

21 kennisoverdracht enerzijds en het opzetten van netwerken tussen de doelgroep met overheid, bedrijfsleven en wetenschap anderzijds, wordt beoogd op nieuwe trends in te spelen en aldus een positieve bijdrage te leveren aan de vooruitgang van onze maatschappij. Het uitgangspunt is toe te groeien naar minimaal 50 leden verdeeld onder de 4 O s (Ondernemen, Overheid/non-profit, Onderwijs en Onderzoek) met eindverantwoordelijkheid en bij voorkeur kwalitatief en landelijke uitstraling hebbend. Minimaal 50% dient uit het bedrijfsleven afkomstig te zijn. Organiseren van 5 bijeenkomsten per jaar; Het jaarlijks aanbrengen van kandidaten voor de oostelijke zakenvrouw van het jaar en t.b.v. de landelijke verkiezing; Communiceren met leden en andere netwerken m.b.v. een communicatieplan; Individueel adviseren, coachen en kennis delen; Bijdragen aan goede doelen.

Dames en heren, Het is mij een genoegen om vandaag deze lezing te verzorgen.

Dames en heren, Het is mij een genoegen om vandaag deze lezing te verzorgen. Lezing door commissaris van de Koningin Ank Bijleveld-Schouten tijdens een bijeenkomst van het OBP-vrouwennetwerk ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van de UT, om 15:45 aan de Universiteit Twente,

Nadere informatie

Dames, Ze realiseerde zich plotseling dat haar leven niet kon

Dames, Ze realiseerde zich plotseling dat haar leven niet kon Toespraak bij een bijeenkomst van Vrouwen van nu Bathmen door Commissaris van de Koningin, drs. Ank Bijleveld-Schouten op maandag 16 april om 20:15 te Bathmen. Dames, Vanavond wil ik Carly bij u introduceren.

Nadere informatie

Ik vind het leuk vanavond over Vrouwen & Besturen met u te spreken.

Ik vind het leuk vanavond over Vrouwen & Besturen met u te spreken. Toespraak bij een bijeenkomst van 50 Twentse Carrierevrouwen bij de Twentse Ambassade door Commissaris van de Koning drs. Ank Bijleveld-Schouten op vrijdag 27 januari 2017 te Amsterdam Dames, Ik vind het

Nadere informatie

Dank u wel kolonel Lambrichts, mevrouw Sybilla Dekker, Generaal, geachte aanwezigen,

Dank u wel kolonel Lambrichts, mevrouw Sybilla Dekker, Generaal, geachte aanwezigen, Spreekpunten staatssecretaris De Vries van Defensie ter gelegenheid van de eerste deeltijdopleiding Middelbare Defensie Vorming te Den Haag. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Dank u wel kolonel Lambrichts,

Nadere informatie

Jane in de universitaire jungle

Jane in de universitaire jungle Jane in de universitaire jungle INLEIDING Nog los van een basisprincipe van gelijke rechten, wordt het belang van diversiteit binnen een organisatie tegenwoordig breed erkend. Diversiteit draagt bij aan

Nadere informatie

Excellenties, Dames en heren,

Excellenties, Dames en heren, Alleen de uitgesproken tekst geldt. Welkomstwoord van drs. Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel, bij de opening van de relatiebijeenkomst Lente in Overijssel,

Nadere informatie

Let op: Alleen gesproken woord geldt!

Let op: Alleen gesproken woord geldt! Spreekpunten staatssecretaris De Vries van Defensie ter opening van het congres Maak jezelf Zichtbaar op 11 maart 2010 te Den Haag. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Dames en heren, We leven in het

Nadere informatie

Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de opening van het Hogeschooljaar van Saxion op 2 september 2014 in Deventer

Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de opening van het Hogeschooljaar van Saxion op 2 september 2014 in Deventer Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de opening van het Hogeschooljaar van Saxion op 2 september 2014 in Deventer Geacht College van Bestuur, geachte docenten en medewerkers, geachte studenten, geachte

Nadere informatie

Geachte leden van de gemeenteraad van Losser, Geachte heer Sijbom, beste Michaël, geachte familie, geachte aanwezigen

Geachte leden van de gemeenteraad van Losser, Geachte heer Sijbom, beste Michaël, geachte familie, geachte aanwezigen Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de beëdiging en installatie van burgemeester Sijbom op 23 september 2011 Losser Geachte leden van de gemeenteraad van Losser, Geachte heer Sijbom, beste Michaël,

Nadere informatie

aan toe dat ik hemzelf en de sprekers van vanmiddag al bij voorbaat dank zeg

aan toe dat ik hemzelf en de sprekers van vanmiddag al bij voorbaat dank zeg Inleiding Thom de Graaf, voorzitter Vereniging Hogescholen, bij symposium Diversiteit - 4 oktober 2017 Diversiteit doet er toe Dames en heren, De dagvoorzitter, Harmen van Wijnen, heeft u al welkom geheten.

Nadere informatie

Inhoud. Over deze publicatie Doorstroom van vrouwen gaat niet vanzelf

Inhoud. Over deze publicatie Doorstroom van vrouwen gaat niet vanzelf Inhoud 3 4 8 12 16 20 Over deze publicatie Doorstroom van vrouwen gaat niet vanzelf Slecht zicht op de feiten De arbeidsparticipatie van vrouwen is de laatste tien jaar fors toegenomen. Grote kans dat

Nadere informatie

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013.

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Dames en heren, Wat fijn dat u vandaag bij ons bent. Ik heet u hartelijk welkom

Nadere informatie

Datum 20 april 2012 Betreft Openbare consultatie 'Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in ondernemingsbesturen in de EU'

Datum 20 april 2012 Betreft Openbare consultatie 'Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in ondernemingsbesturen in de EU' a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Bij de landelijke verkiezingen in juni 2010 zijn er 61 vrouwen in het parlement gekozen, zes meer dan bij de verkiezingen van 2003 en van 2006.

Nadere informatie

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten.

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten. Toespraak CdK Ank Bijleveld voor de interne nieuwjaarsbijeenkomst van de provincie Overijssel op maandag 3 januari 2011. Beste collega s, Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond

Nadere informatie

Bedankt Gerdi. mogen nemen. commitment.

Bedankt Gerdi. mogen nemen. commitment. Toespraak van de minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert, ter gelegenheid van de presentatie Monitor Talent naar de Top 2012, op 27 juni 2013 te Den Haag. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Bedankt

Nadere informatie

Viering honderd jaar Algemeen Kiesrecht Toespraak door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 17 mei 2019 Ridderzaal

Viering honderd jaar Algemeen Kiesrecht Toespraak door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 17 mei 2019 Ridderzaal Viering honderd jaar Algemeen Kiesrecht Toespraak door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 17 mei 2019 Ridderzaal Dames en heren, In het bijzonder Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit

Nadere informatie

Meisjes en jongens, dames en heren,

Meisjes en jongens, dames en heren, Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar 2011-2012, Noorderpoort VMBO Groningen-Zuid/Zernike College, 15 september 2011 Meisjes en jongens, dames en heren, Het woord

Nadere informatie

Hoe kunnen we de kracht van de samenleving benutten om uitdagingen op sociaal, economisch en fysiek domein het hoofd te bieden?

Hoe kunnen we de kracht van de samenleving benutten om uitdagingen op sociaal, economisch en fysiek domein het hoofd te bieden? Openingstoespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de jaarconferentie van het Kennisinstituut Stedelijke Samenleving op 24 november 2011 in het provinciehuis Overijssel. Dank u wel, meneer Kristen, voor

Nadere informatie

Bijlage 6 Achtergrondkenmerken van Tweede en Eerste Kamerleden en het gebruik van parlementaire instrumenten

Bijlage 6 Achtergrondkenmerken van Tweede en Eerste Kamerleden en het gebruik van parlementaire instrumenten Bijlage 6 Achtergrondkenmerken van Tweede en Eerste Kamerleden en het gebruik van parlementaire instrumenten Deze bijlage bij het eindrapport van de staatscommissie parlementair stelsel bevat de resultaten

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Bijlage 4 Verklarende woordenlijst Ambtenaar persoon die een baan heeft bij de overheid Amendement de Tweede Kamer wil iets aan een voorstel voor een wet veranderen B en W de burgemeester en de wethouders

Nadere informatie

TALENT TOP NAAR DE. Het. initiatief. voor. meer. vrouwen. naar. top

TALENT TOP NAAR DE. Het. initiatief. voor. meer. vrouwen. naar. top TALENT TOP NAAR DE initiatief voor meer vrouwen de top naar Het r de top HET CHARTER TALENT NAAR DE TOP Een gezonde M/V balans in organisaties levert veel op maar het wordt niet vanzelf realiteit. Er zijn

Nadere informatie

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs Werkgevers Ondernemers In gesprek over de inhoud van het onderwijs 1 Algemeen Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst. Deel gedachten,

Nadere informatie

Kansen voor jongeren bij u op de werkvloer Menukaart voor werkgevers

Kansen voor jongeren bij u op de werkvloer Menukaart voor werkgevers Kansen voor jongeren bij u op de werkvloer Menukaart voor werkgevers Voorwoord Een wereld van verschil maken voor jong talent én voor uzelf. Wie wil dat nu niet? Niet iedereen heeft hiertoe de mogelijkheid.

Nadere informatie

Het is goed om het grote belang van die rol hier te midden van u, de gemeenteraadsleden, nog maar eens te onderstrepen.

Het is goed om het grote belang van die rol hier te midden van u, de gemeenteraadsleden, nog maar eens te onderstrepen. Toespraak van Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten bij de eedaflegging en installatie van mevrouw Ellen Nauta-van Moorsel als burgemeester van Hof van Twente op woensdag 15 mei 2013 Burgemeester

Nadere informatie

Ik hoop dus dat dit congres nieuwe ideeën gaat opleveren.

Ik hoop dus dat dit congres nieuwe ideeën gaat opleveren. Alleen de uitgesproken tekst geldt. Toespraak bij de opening van het Innoversum Innovatiecongres door Commissaris van de Koningin, drs. Ank Bijleveld-Schouten, op woensdag 25 mei 2011 om 9:20 te Enschede.

Nadere informatie

Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de uitreiking van de actie Bob-Bon in de Kop op maandag 16 april in het Dominicanenklooster in Zwolle

Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de uitreiking van de actie Bob-Bon in de Kop op maandag 16 april in het Dominicanenklooster in Zwolle Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de uitreiking van de actie Bob-Bon in de Kop op maandag 16 april in het Dominicanenklooster in Zwolle Dames en heren, Wat leuk dat u allemaal aanwezig bent hier

Nadere informatie

Op weg naar een bestuursmodel met een ledenraad. Rabobank Ridderkerk Midden-IJsselmonde. Een bank die anders is. Gezocht: leden met een mening

Op weg naar een bestuursmodel met een ledenraad. Rabobank Ridderkerk Midden-IJsselmonde. Een bank die anders is. Gezocht: leden met een mening Rabobank Ridderkerk Midden-IJsselmonde Een bank die anders is Gezocht: leden met een mening Op weg naar een bestuursmodel met een ledenraad Rabobank. Een bank met ideeën. Een bank die anders is Rabobank

Nadere informatie

In de Loflist kunt u per werkgever zien hoe goed zij op verschillende onderdelen presteren;

In de Loflist kunt u per werkgever zien hoe goed zij op verschillende onderdelen presteren; STERRENTOEKENNING ORGANISATIES > 250 WERKNEMERS In de Loflist kunt u per werkgever zien hoe goed zij op verschillende onderdelen presteren; * = niet onderscheidend ** = positief onderscheidend *** = zeer

Nadere informatie

Onze vraag: CD&V antwoordde ons:

Onze vraag: CD&V antwoordde ons: Onze vraag: Een resultaat gebonden interculturalisering moet de regel zijn in zowel overheidsorganisaties als organisaties die subsidies krijgen. Dat betekent meetbare doelstellingen op het vlak van etnisch-culturele

Nadere informatie

Het hoofdstuk effectiever werken aan diversiteit geschreven door lector Dr. Sjiera de Vries is onderdeel van De Staat van de Ambtelijke Dienst (STAD)

Het hoofdstuk effectiever werken aan diversiteit geschreven door lector Dr. Sjiera de Vries is onderdeel van De Staat van de Ambtelijke Dienst (STAD) Het hoofdstuk effectiever werken aan diversiteit geschreven door lector Dr. Sjiera de Vries is onderdeel van De Staat van de Ambtelijke Dienst (STAD) 2013. De gehele publicatie is na te lezen op de website

Nadere informatie

Burgemeester Kerckhaert, beste Frank, beste Annemie, geachte raadsleden, leden van het college, geachte aanwezigen,

Burgemeester Kerckhaert, beste Frank, beste Annemie, geachte raadsleden, leden van het college, geachte aanwezigen, Toespraak Drs. Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koningin in Overijssel, bij het afscheid van de heer Frank Kerckhaert als burgemeester van Hengelo op zaterdag 29 september 2012. Burgemeester

Nadere informatie

Panelleden waren: Meyrem Almaci, Hafida Bachir, Hassan Bousetta, Naima Charkaoui en Viviane Teitelbaum.

Panelleden waren: Meyrem Almaci, Hafida Bachir, Hassan Bousetta, Naima Charkaoui en Viviane Teitelbaum. Panelleden waren: Meyrem Almaci, Hafida Bachir, Hassan Bousetta, Naima Charkaoui en Viviane Teitelbaum. Wat zijn etnisch culturele minderheden (ECM)?: een duidelijk onderscheiden bevolkingsgroep die een

Nadere informatie

VORIGE PAGINA Sociale firma s: een oplossing voor verloren arbeidskracht ARTIKEL - 28 JANUARI 2015

VORIGE PAGINA Sociale firma s: een oplossing voor verloren arbeidskracht ARTIKEL - 28 JANUARI 2015 VORIGE PAGINA Sociale firma s: een oplossing voor verloren arbeidskracht ARTIKEL - 28 JANUARI 2015 Sociale firma s blijken van grote waarde te zijn voor mensen, die tot dan toe een grote afstand tot de

Nadere informatie

Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt!   DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats Werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

De Nederlandse economie groeit gestaag, las ik laatst in de cijfers van het Cpb. Niet uitbundig, benadrukte het planbureau, maar gestaag.

De Nederlandse economie groeit gestaag, las ik laatst in de cijfers van het Cpb. Niet uitbundig, benadrukte het planbureau, maar gestaag. Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de Twentse Haring 15 juni 2016. Dames en heren, Wat fijn u hier allemaal weer te zien. Een bijzondere editie dit jaar van deze Twentse Haring Primeur. Het is de

Nadere informatie

2. Hoeveel jaar in totaal bent u wethouder in uw huidige gemeente?

2. Hoeveel jaar in totaal bent u wethouder in uw huidige gemeente? Geachte mevrouw, heer, Mijn naam is Sebastiaan van Niele. Ik ben student aan de Universiteit van Amsterdam in de laatste fase van mijn studie. Op het moment doe ik onderzoek naar de gevolgen van decentralisatie

Nadere informatie

Spreekpunten staatssecretaris ter gelegenheid van 65 jaar vrouwen in de Krijgsmacht op 2 december te Utrecht.

Spreekpunten staatssecretaris ter gelegenheid van 65 jaar vrouwen in de Krijgsmacht op 2 december te Utrecht. Spreekpunten staatssecretaris ter gelegenheid van 65 jaar vrouwen in de Krijgsmacht op 2 december te Utrecht. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Dank mw. Coorens, Dames en heren, We vieren vanavond

Nadere informatie

Hi. Wij zijn WOMEN Inc. Mooi dat je onze brochure in handen hebt.

Hi. Wij zijn WOMEN Inc. Mooi dat je onze brochure in handen hebt. Hi. Wij zijn WOMEN Inc. Mooi dat je onze brochure in handen hebt. Al sinds 2004 streven wij naar een wereld waarin het niet uitmaakt of je als jongen of meisje geboren wordt. In Nederland hebben vrouwen

Nadere informatie

(Alleen het gesproken woord geldt)

(Alleen het gesproken woord geldt) 1 Toespraak van minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Van der Hoeven bij de halfjaarlijkse bijeenkomst van het Landelijk Netwerk van Vrouwelijke Hoogleraren op 8 november 2006 in het Academiegebouw

Nadere informatie

Jong Talent Programma s

Jong Talent Programma s Kennis van de Overheid Jong Talent Programma s Investeer in de toekomst van uw organisatie Jong talent heeft de toekomst Ze zijn er gelukkig volop: jonge mensen die kiezen voor een carrière bij de overheid.

Nadere informatie

Dames en heren, staatssecretaris tijdens dit congres zal. Het programmaboekje van vandaag is. gelardeerd met termen uit de scheepvaart.

Dames en heren, staatssecretaris tijdens dit congres zal. Het programmaboekje van vandaag is. gelardeerd met termen uit de scheepvaart. 1 Toespraak DG Hilgersom namens staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het congres De koers van de toekomst op 1 december 2011 bij de Atlant Groep in Helmond. Dames en heren,

Nadere informatie

Hans Sijbesma. Managing Director, AstraZeneca Nederland

Hans Sijbesma. Managing Director, AstraZeneca Nederland Hans Sijbesma Managing Director, AstraZeneca Nederland De ideale wereld De ideale wereld die ik voor me zie, is een wereld die we steeds beter achterlaten voor de volgende generaties. Het gaat erom dat

Nadere informatie

Functie profiel. Leden Raad van Toezicht DE ORGANISATIE POSITIE KANDIDAAT PROFIEL PROCEDURE

Functie profiel. Leden Raad van Toezicht DE ORGANISATIE POSITIE KANDIDAAT PROFIEL PROCEDURE Functie profiel Leden Raad van Toezicht Maes & Lunau handelt geheel in overeenstemming met de huidige privacywetgeving en haar opdrachtgevers dienen overeenkomstig te handelen. De persoonsgegevens uit

Nadere informatie

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

Allereerst wil ik u een gezegend, gezond en gelukkig Nieuwjaar toewensen! En uiteraard hoop en wens ik dat het uw ondernemingen goed gaat.

Allereerst wil ik u een gezegend, gezond en gelukkig Nieuwjaar toewensen! En uiteraard hoop en wens ik dat het uw ondernemingen goed gaat. Toespraak bij het Nieuwjaarsontbijt van de Building Society, door Commissaris van de Koningin, drs. Ank Bijleveld-Schouten, op 10 januari 2012 te Delden. Dames en heren, Allereerst wil ik u een gezegend,

Nadere informatie

Hierbij delen wij u mee dat op donderdag 13 februari het Bondgenootschap Laaggeletterdheid regio Nijmegen is opgericht.

Hierbij delen wij u mee dat op donderdag 13 februari het Bondgenootschap Laaggeletterdheid regio Nijmegen is opgericht. Maatschappelijke Ingekomen stuk D1 (PA 12 maart 2014) Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR JULI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR JULI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR JULI 2017 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 HERSTELLENDE MARKT HUNKERT NAAR HERZIENINGEN 4 FREELANCERS EN FLEXWERKERS ONVERMINDERD POPULAIR 5 JONGE

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Algemene Rekenkamer DIAMANT. Aansprekend Voorbeeld. Wat leidt bij de Algemene Reken kamer tot meer vrouwen in de top?

Algemene Rekenkamer DIAMANT. Aansprekend Voorbeeld. Wat leidt bij de Algemene Reken kamer tot meer vrouwen in de top? Algemene Rekenkamer Als we een vacature hebben voor een sector overheid 297 medewerkers 60% vrouwen in de top streefcijfer: 60% vrouwen in de top Wat leidt bij de Algemene Reken kamer tot meer vrouwen

Nadere informatie

Diversiteit in Provinciale Staten

Diversiteit in Provinciale Staten Diversiteit in Provinciale Staten In aanloop naar de verkiezingen van 2 maart inventariseerde E-Quality, hét kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit, de kandidatenlijsten (zie werkwijze) van

Nadere informatie

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht.

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht. 23 mei 2013 DE GEMEENTERAAD, Overeenkomstig artikel 28 van het Gemeentedecreet in openbare zitting vergaderd; Overwegende dat de gemeenteraad in uitvoering van de artikelen 199 en 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

Verslag participatiedebat deel 2. Het werknemersperspectief

Verslag participatiedebat deel 2. Het werknemersperspectief Verslag participatiedebat deel 2. Het werknemersperspectief Datum: Plaats: Gespreksleiding: Gastsprekers: Participanten: Bezoekers: Thema: vrijdag 17 oktober 2014, 15:00-17:00 uur De Gouden Zaal van DROOMvilla

Nadere informatie

Boost uw carrière. Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past. Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door

Boost uw carrière. Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past. Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door Boost uw carrière Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door Introductie Update uw kennis De wereld om ons heen verandert in een steeds hoger tempo. Hoe goed

Nadere informatie

Ik zie een parallel met de overheid.

Ik zie een parallel met de overheid. Toespraak door Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten bij het jubileumcongres van de Kwaliteitskring Twente op 28 februari 2013 te Enschede. Het gesproken woord geldt! Dames en heren,

Nadere informatie

Voorwoord en hoofdconclusies

Voorwoord en hoofdconclusies Voorwoord en hoofdconclusies Dit is een jaarlijks terugkerend onderzoek, opgesteld door Springest in samenwerking met NIDAP. Omdat er dit jaar bijna 4.000 mensen zijn ondervraagd analyseren we de resultaten

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht 8 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: animo en draagvlak voor de OR

Bijlage bij persbericht 8 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: animo en draagvlak voor de OR Bijlage bij persbericht 8 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: animo en draagvlak voor de OR Het aantal leden dat een OR telt, wordt in beginsel bepaald door het aantal in de onderneming werkzame

Nadere informatie

Haal meer uit hoogbegaafde medewerkers

Haal meer uit hoogbegaafde medewerkers Haal meer uit hoogbegaafde medewerkers Onopvallend leiderschap werkt Veel HR-afdelingen hebben een talentmanagementsysteem maar weten niet welke medewerkers extra slim zijn. Driekwart van de hoogbegaafde

Nadere informatie

Wees eerder volksverbinder en volksverleider, dan volksvertegenwoordiger

Wees eerder volksverbinder en volksverleider, dan volksvertegenwoordiger Jeroen van Urk: Wees eerder volksverbinder en volksverleider, dan volksvertegenwoordiger (Van links naar rechts) Imrat Verhoeven, Petra Tiel en Jeroen van Urk 16 TIJDSCHRIFT Competenties van raadsleden

Nadere informatie

G e m e e n t e D e v e n t e r O k t o b e r BURGEMEESTERSPEILING EINDRAPPORTAGE

G e m e e n t e D e v e n t e r O k t o b e r BURGEMEESTERSPEILING EINDRAPPORTAGE G e m e e n t e D e v e n t e r O k t o b e r 2 0 1 8 BURGEMEESTERSPEILING EINDRAPPORTAGE INLEIDING & METHODE De gemeente Deventer is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Wat voor kwaliteiten en eigenschappen

Nadere informatie

In de Loflist kunt u per werkgever zien hoe goed zij op verschillende onderdelen presteren:

In de Loflist kunt u per werkgever zien hoe goed zij op verschillende onderdelen presteren: STERRENTOEKENNING ORGANISATIES < 250 WERKNEMERS In de Loflist kunt u per werkgever zien hoe goed zij op verschillende onderdelen presteren: * = niet onderscheidend ** = positief onderscheidend *** = zeer

Nadere informatie

Juryrapport. Joke Smit-prijs 2009

Juryrapport. Joke Smit-prijs 2009 Juryrapport Joke Smit-prijs 2009 Tweejaarlijkse prijs van de regering voor het leveren van een fundamentele bijdrage aan de verbetering van de positie van vrouwen in Nederland De jury Joke Smit-prijs 2009

Nadere informatie

Toespraak bij de aflegging van de ambtseed door burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede, 2 oktober 2015

Toespraak bij de aflegging van de ambtseed door burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede, 2 oktober 2015 Toespraak bij de aflegging van de ambtseed door burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede, 2 oktober 2015 Voorzitter, geachte leden van de gemeenteraad van Enschede, geacht college, burgemeester Van

Nadere informatie

Ondanks de in 2014 massaal geuite ambitie en wens tot verandering van werkgever is maar een klein deel in 2015 overgestapt

Ondanks de in 2014 massaal geuite ambitie en wens tot verandering van werkgever is maar een klein deel in 2015 overgestapt Ondanks de in 2014 massaal geuite ambitie en wens tot verandering van werkgever is maar een klein deel in 2015 overgestapt In 2014 bleek 82% van de professionals open te staan voor een carrièrestap in

Nadere informatie

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016:

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016: Mankind Mens & Organisatie gelooft in de kracht van dromen en drijfveren in relatie tot ondernemerschap en leiderschap. Dromen en drijfveren vormen de grond waarop ambitie kan groeien. Passie zorgt vervolgens

Nadere informatie

Een paar maanden geleden installeerde ik een burgemeester. Dat doe ik wel vaker, maar dit was echt een burgemeester 2.0.

Een paar maanden geleden installeerde ik een burgemeester. Dat doe ik wel vaker, maar dit was echt een burgemeester 2.0. Welkomstwoord Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten bij de Dag van de ambtenaar 2.0 op 6 februari 2013 te Zwolle. Een paar maanden geleden installeerde ik een burgemeester. Dat doe ik

Nadere informatie

Trainingstraject gemeente Bronckhorst

Trainingstraject gemeente Bronckhorst Trainingstraject gemeente Bronckhorst Datum 18 januari 2015 Op verzoek van Gemeente Bronckhorst Mariëlle van der Leur, griffier Contactpersoon Debat.NL Alex Klein klein@debat.nl 023-5629972 of 06-40516523

Nadere informatie

Geachte mevrouw Sint, geachte heer Thieme Groen, geachte aanwezigen,

Geachte mevrouw Sint, geachte heer Thieme Groen, geachte aanwezigen, Toespraak CdK drs. Ank Bijleveld-Schouten bij de ingebruikname van de Da Vinci-operatierobot in de Isala klinieken op 6 juli 2011, 17.15 uur. Geachte mevrouw Sint, geachte heer Thieme Groen, geachte aanwezigen,

Nadere informatie

Beste Edward, geachte dames en heren,

Beste Edward, geachte dames en heren, Toespraak van Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten ter gelegenheid van het afscheid van Edward Figee als lobbyist voor Oost-Nederland Beste Edward, geachte dames en heren, Sommigen zullen

Nadere informatie

Creëer beweging in je organisatie

Creëer beweging in je organisatie EVENT Ontketen Vernieuwing VRIJDAG 12.04.2019 BURGERS ZOO ARNHEM Creëer beweging in je organisatie Als we op de traditionele manier omgaan met veranderingen, dan blokkeren we beweging en vernieuwing. Het

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Aan de raad AGENDAPUNT 3 Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Voorstel: 1. De kaders uit het beleidsplan 'Werken werkt!' vaststellen, zijnde: a. als doelstellingen: - het bevorderen van de mogelijkheden

Nadere informatie

Toespraak staatssecretaris Van Ark, symposium over inclusief ondernemen ( Iedereen doet mee ), Asito, Den Haag, 28 mei 2018

Toespraak staatssecretaris Van Ark, symposium over inclusief ondernemen ( Iedereen doet mee ), Asito, Den Haag, 28 mei 2018 Toespraak staatssecretaris Van Ark, symposium over inclusief ondernemen ( Iedereen doet mee ), Asito, Den Haag, 28 mei 2018 Dames en Heren. Ik ben ontzettend blij met dit symposium over inclusief ondernemen,

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

19 februari Onderzoek: Declaratiekwestie Verheijen / integriteitsbeleid VVD

19 februari Onderzoek: Declaratiekwestie Verheijen / integriteitsbeleid VVD 19 februari 2015 Onderzoek: Declaratiekwestie Verheijen / integriteitsbeleid VVD Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten

Nadere informatie

Geachte voorzitter Flierman, beste familieleden, geachte burgemeester, geacht College van Bestuur, geachte aanwezigen,

Geachte voorzitter Flierman, beste familieleden, geachte burgemeester, geacht College van Bestuur, geachte aanwezigen, Toespraak van Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten bij het afscheid van Dr. Anne Flierman als voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente op 24 april 2013. Geachte

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

Nieuwe high-fee klanten door te netwerken

Nieuwe high-fee klanten door te netwerken Nieuwe high-fee klanten door te netwerken Netwerken eng? Nee, het is juist heel erg leuk én hartstikke belangrijk. Belangrijk omdat het leidt tot een betere zichtbaarheid van jouw onderneming, tot leuke

Nadere informatie

JAARMONITOR 2016 JANUARI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

JAARMONITOR 2016 JANUARI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland JAARMONITOR 2016 JANUARI 2017 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 FREELANCERS GEBAAT BIJ ONRUST OP ARBEIDSMARKT 4 BEDRIJVEN MAKEN MEER GEBRUIK VAN FREELANCERS EN FLEXWERKERS

Nadere informatie

FAQ - TOP SKILLS 2A. WAT HOUDT HET PROJECT TOP SKILLS CONCREET IN?

FAQ - TOP SKILLS 2A. WAT HOUDT HET PROJECT TOP SKILLS CONCREET IN? FAQ - TOP SKILLS 1. WAAROM TOP SKILLS? Er zijn nog te veel verschillen tussen de pressionele situatie van mannen en vrouwen; Het aandeel vrouwelijke kandidaturen en de vertegenwoordiging van vrouwen op

Nadere informatie

4 oktober Onderzoek EenVandaag en Glamour: Mannen en vrouwen op de werkvloer

4 oktober Onderzoek EenVandaag en Glamour: Mannen en vrouwen op de werkvloer 4 oktober 2016 Onderzoek EenVandaag en Glamour: Mannen en vrouwen op de werkvloer Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering IPC 2250 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus

Nadere informatie

Met plezier heb ik de uitnodiging aangenomen hier vandaag te spreken.

Met plezier heb ik de uitnodiging aangenomen hier vandaag te spreken. De gesproken tekst geldt. Toespraak van drs. A.Th.B. Bijleveld- Schouten, commissaris van dekoningin in de provincie Overijssel, bij de Nieuwjaarsbijeenkomst van TSE Overijssel, op donderdag 27 januari

Nadere informatie

PREAMBULE TALENT NAAR DE TOP. Doelstelling. Noodzaak tot behoud van vrouwelijk talent in Nederland

PREAMBULE TALENT NAAR DE TOP. Doelstelling. Noodzaak tot behoud van vrouwelijk talent in Nederland CHARTER TALENT NAAR DE TOP PREAMBULE Doelstelling Met het Charter Talent naar de Top (ofwel het Charter ) wil de Taskforce een hogere toestroom, doorstroom en behoud van vooral vrouwelijk talent in topfuncties

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

16 OKT OKT 2009 J. c3d. Ministerie van Verkeer en Waterstaat

16 OKT OKT 2009 J. c3d. Ministerie van Verkeer en Waterstaat 200908039 Ministerie van Verkeer en Waterstaat > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag! Waterschap Roer en Overmaas \ De heer dr. J J. Schrijen j Postbus 185 I [ 6130 AD Sittard 16 OKT. 2009 c3d Plesmanweg

Nadere informatie

Dit is een schoolpaspoort. Niet zomaar een stukje tekst. Het is ons identiteitsbewijs, het DNA van onze school. Het beschrijft wie we zijn en waar we

Dit is een schoolpaspoort. Niet zomaar een stukje tekst. Het is ons identiteitsbewijs, het DNA van onze school. Het beschrijft wie we zijn en waar we SCHOOLPASPOORT Dit is een schoolpaspoort. Niet zomaar een stukje tekst. Het is ons identiteitsbewijs, het DNA van onze school. Het beschrijft wie we zijn en waar we in geloven. Onze kernwaarden, onze ambitie.

Nadere informatie

CHARTER TALENT NAAR DE TOP

CHARTER TALENT NAAR DE TOP CHARTER TALENT NAAR DE TOP PREAMBULE Doelstelling Met het Charter Talent naar de Top (ofwel het Charter ) wil de Taskforce een hogere toestroom, doorstroom en behoud van vooral vrouwelijk talent in topfuncties

Nadere informatie

Leiderschap in Turbulente Tijden

Leiderschap in Turbulente Tijden De Mindset van de Business Leader Leiderschap in Turbulente Tijden Onderzoek onder 175 strategische leiders Maart 2012 Inleiding.. 3 Respondenten 4 De toekomst 5 De managementagenda 7 Leiderschap en Ondernemerschap

Nadere informatie

Jaarverslag Talentcoach 2018 Met Lef doorgroeien.

Jaarverslag Talentcoach 2018 Met Lef doorgroeien. Jaarverslag Talentcoach 2018 Met Lef doorgroeien www.talentcoach.nl V a n t a l e n t n a a r s u c c e s Talentcoach gelooft dat iedereen in onze samenleving succesvol kan zijn. Pas als je je bewust bent

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 209 Regeling van de tijdelijke vervanging van wethouders en gedeputeerden wegens zwangerschap en bevalling of ziekte Nr. 5 NOTA NAAR AANLEIDING

Nadere informatie

Aspasia. Aspasia is gekoppeld aan de rondes Vidi en Vici Call for proposals

Aspasia. Aspasia is gekoppeld aan de rondes Vidi en Vici Call for proposals Aspasia Aspasia is gekoppeld aan de rondes Vidi en Vici 2018 Call for proposals Den Haag, februari 2019 2018 Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond 1 1.2 Beschikbaar budget 1 1.3 Geldigheidsduur call for

Nadere informatie

Sinds 1 januari 2014 is het Vlaamse Gewest bevoegd voor de dienstencheques aangekocht in Vlaanderen.

Sinds 1 januari 2014 is het Vlaamse Gewest bevoegd voor de dienstencheques aangekocht in Vlaanderen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 636 van GRIET COPPÉ datum: 5 juli 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Dienstencheques - Profiel gebruikers Sinds 1 januari 2014 is het

Nadere informatie

In Beeld: De nieuwe ministersploeg

In Beeld: De nieuwe ministersploeg In Beeld: De nieuwe ministersploeg Korte omschrijving werkvorm: Wie staan er bij de koning op het bordes? Sommige ministers hebben al eerder in een kabinet gezeten, maar er zijn ook nieuwkomers. Leerlingen

Nadere informatie

IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP

IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP IBN biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen door het optimaal benutten van talenten,

Nadere informatie

Verdieping van materie voor de leden, verbinden van leden, minder uitstroom van leden, naamsbekendheid.

Verdieping van materie voor de leden, verbinden van leden, minder uitstroom van leden, naamsbekendheid. Vraag 9: Wat zijn de uitdagingen van jullie netwerk? Beantwoord: 29, Overgeslagen: 0 Verdieping van materie voor de leden, verbinden van leden, minder uitstroom van leden, naamsbekendheid. Mensen met meerwaarde

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

Betrokken ouders maken het verschil!

Betrokken ouders maken het verschil! Betrokken ouders maken het verschil! Verslag bijeenkomst 2 juni 2016 Ouders op zoek naar nuttige tips Veel ouders die dit evenement bezochten, kwamen vooral voor praktische tips naar het Nieuwe Luxor.

Nadere informatie

Vrouwen in het burgemeestersambt

Vrouwen in het burgemeestersambt De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2500 AA DEN HAAG 1 van 7 Onderwerp Vrouwen in het burgemeestersambt 1. Inleiding In het Meerjarenbeleidsplan Emancipatie 2006-2010 1 van

Nadere informatie

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL RAADSVOORSTEL Registr.nr. 1423468 R.nr. 52.1 Datum besluit B&W 6juni 2016 Portefeuillehouder J. Versluijs Raadsvoorstel over de evaluatie van participatie Vlaardingen, 6juni 2016 Aan de gemeenteraad. Aanleiding

Nadere informatie

Een leergang over talent en ambitie voor vrouwen die het heft in eigen hand nemen Vrouwen maken het Verschil

Een leergang over talent en ambitie voor vrouwen die het heft in eigen hand nemen Vrouwen maken het Verschil Een leergang over talent en ambitie voor vrouwen die het heft in eigen hand nemen Vrouwen Vrouwen verschil is een leergang voor vrouwen die zich herkennen in de begrippen maatschappelijke betrokkenheid,

Nadere informatie