2. Kijk goed naar het origineel. Wat is de drager? Wat staat er op de achterkant?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2. Kijk goed naar het origineel. Wat is de drager? Wat staat er op de achterkant?"

Transcriptie

1 TIPS WORKSHOP WESTHOEK VERBEELDT : HET DAGELIJKS LEVEN IN DE 20 E EEUW IN BEELDEN DOOR SARAH ELOY VAN HET HUIS VAN ALIJN. 1. Begin bij de beeldleveranciers. Zoek naar de context. Vraag door naar zaken waar de eigenaar zelf vaak niet aan denkt: hoe oud zijn de familieleden, geboortedatums, het eerste kind (vaak snel na het huwelijk, huwelijksfoto s zijn soms zo te dateren), Je kan ook vragen naar andere kaartjes of foto s over hetzelfde onderwerp: geboortekaartjes, communieprentjes, trouwboeken, doodsbrieven,. Hieruit kan misschien meer informatie over de datering van de foto naar boven komen. De context (de plaats van de foto) in het fotoalbum is ook belangrijk. Deze albums zijn meestal chronologisch samengesteld. Ook het album kan door zijn vorm of aard een indicatie geven over de datering. Dubbelcheck altijd. Niet alles dat de eigenaars van de foto s zeggen, klopt altijd. De eigenaars weten immers niet altijd meer heel precies wanneer foto s werden genomen. Voorbeeld (HEU ): De periode is: 1914 tot Dit is weinig specifiek. Er is nog een veld datering dat hier niet ingevuld is en wel een (ca.) specifieke datum kan weergeven. Aangezien iedereen met naam wordt beschreven, zou aan de hand van de geboortedatum het mogelijk moeten zijn om een betere schatting te maken van de periode. Dit zal sowieso een schatting zijn, maar dat is toch beter dan deze ruime periode. Bij het schatten van leeftijden bij foto s eind 19e - begin 20e eeuw moet je wel opletten. Begin 20e eeuw zien mensen er naar ons aanvoelen veel ouder uit dan nu. Dit heeft te maken met de volledig andere kapsels, de kledij, stijfheid van poseren 2. Kijk goed naar het origineel. Wat is de drager? Wat staat er op de achterkant? 2.1. Het formaat Het formaat van de originele foto is belangrijk. De carte-de-visites (6 x 9cm) en kabinetkaarten (10 x 14cm) zijn op het einde van de 19de en in het begin van de 20ste eeuw zeer populair. Ze verliezen aan populariteit vanaf 1914 (opkomst fotopostkaart). De carte-de-visite is het eerste formaat dat iets goedkoper is. Verschillen in formaat, de achterkant, de opdruk, de dikte van het papier, het gewicht, het karton waarop deze kaartjes worden gekleefd, verschillen per decennium. Deze criteria kunnen in publicaties en online worden terug gevonden, bijvoorbeeld: Kockaerts, R. en Swinnen J., De kunst van het fotoarchief. 170 jaar fotografie en erfgoed, University Press Antwerp, 2009, 479 p. (aanwezig in bibliotheek Erfgoedcel CO7); Van den Dorpel, M., Kousemaker J.F. en Zondervan J.W., Het Nederlands Fotoportret Een handleiding bij het dateren en bewaren van portretfoto s, s Gravenhage, Centraal Bureau voor Genealogie, 1989, 60 p. (wordt aangekocht door Erfgoedcel CO7). Kabinetkaarten: / Polaroid: / Fotopostkaarten:

2 Vanaf 1900 brengt kodak zijn Kodak Box uit in VS (bij ons na WOI). Deze camera met rolfilm zorgt voor het steeds populairder worden van fotografie en luidt de geboorte van de snapshots in. Vanaf begin 20e eeuw tot de jaren 50 werden alle belangrijke momenten vastgelegd in een studioportret. De populariteit hiervan verdwijnt door het toenemende succes van de amateurfotografie, behalve bij speciale gelegenheden. Vierkante foto s zijn er vanaf Deze werden gemaakt met film 126 van Kodak en waren heel populair tot de jaren 70. Kleurfotografie bij amateurfotografen start eind jaren 50 - begin jaren 60. Polaroids zijn er vanaf 1963 en zijn vooral populair in de jaren 80 en 90. Dia s komen op vanaf de jaren 50. Ze bestaan reeds langer, maar worden pas dan echt populair De achterkant Fotopostkaarten worden vooral begin 20ste eeuw gebruikt. Ook militairen gebruikten dit formaat om een foto van henzelf naar huis op te sturen. Vanaf heeft de achterkant van de kaart 2 kanten: tekst adres. Daarvoor werd de tekst meestal op de foto zelf geschreven. Kijk of de postzegel afgestempeld is. Daar kan ook een datum op terug te vinden zijn. Postzegels zelf kunnen ook gedateerd worden. Bij foto s die genomen werden door straatfotografen staat dikwijls een nummer op de achterkant (waarmee de mensen de foto konden afhalen). Dit nummer kan je ook op weg helpen om de fotograaf te vinden en zo de periode waarin hij werkte te dateren. Bekendste voorbeeld: fotografen van Photohall aan de Belgische kust (1933-jaren 60). De opdruk van het merk van het fotopapier op de achterkant is ook heel belangrijk. Dit verandert ongeveer per decennium. Enkele voorbeelden: Agfa + productnaam: vóór 1957; Agfa alleen: na Gevaert Ridax: vóór 1945; Gevaert: fusie met Agfa in Kodak: Velox: 1930-ca.1950; Kodak Velox Paper: ca.1955-ca.1970; A Kodak Paper: ca.1960-ca.1980; This paper manufactured by Kodak: ca.1970-ca De fotograaf Op carte-de-visite s, kabinetkaarten en studioportretten staat vaak de naam en het adres van de fotograaf. Als er geweten is wie de fotograaf is en waar de foto genomen werd, kan er ook veel informatie worden teruggevonden. De volgende publicatie, uitgegeven door het FotoMuseum in Antwerpen, kan ons hierbij op weg helpen: Directory of Photographers in Belgium , Museum voor Fotografie (Antwerpen), 1997, Volume I en II (wordt aangekocht door Erfgoedcel CO7). Hierin worden alle Belgische fotografen aan de hand van hun tewerkingstellingsplaats voorgesteld. Voor de latere fotografen (na 1905) kan het interessant zijn om in het archief te gaan kijken of er via het bevolkingsregister/patentenaanvragen iets te leren valt over wanneer bepaalde fotografen in de streek actief waren. Voorbeeld (HEU ): Deze foto kan aan de hand van de fotograaf Emille Gilles gedateerd worden. Van 1895 tot 1897 was hij actief op het adres op de foto, Rue Saint- Jacques in Namen.

3 2.4. Het fotoalbum Aan de hand van het fotoalbum waar de foto instaat, kan er ook veel informatie over de datum worden gevonden. De volgorde van de foto s kan aanwijzingen geven. Tevens zijn bepaalde fotoalbummodellen in bepaalde periodes populair. Barbara Levine en Stephanie Snyder hebben in hun boek Snapshots Chronicles. Inventing the American Photo Album (New York, 2005) aandacht voor fotoalbummodellen. 3. Wat is er precies te zien op de foto? Hoe wordt er geposeerd? Welke kleren dragen ze? Welke voorwerpen? 3.1. Studioportretten en schoolportretten De achtergrond, de attributen en de pose zijn heel belangrijk. In het begin van de fotografie ( ) is de achtergrond van de studioportretten heel eenvoudig. Tegen de jaren 1890-begin 20ste eeuw komen er meer romantische taferelen op de achtergrond (de fotografen imiteren de schilderkunst). Als de gefotografeerde personen ergens op leunen, wijst dit op een lange sluitertijd (lang stilstaan). In de jaren 20 krijg je geënsceneerde taferelen: fotografen bouwen in de studio een tafereel na. De foto s waar enkel de buste op te zien is, zijn dan weer heel specifiek voor de jaren 40. Voorbeeld (HEU ): Deze romantische achtergrond is typisch voor studioportretten begin 20ste eeuw. Kledij en kapsel zijn typisch voor de jaren Kledij en haarstijl De modegeschiedenis is zeer uitgebreid en verandert vaak. Dit maakt het niet evident om op basis van kledij en haarstijl te dateren. Je kan hiervoor bijvoorbeeld foto s uit bepaalde tijdsperioden opzoeken via internet (via Google). Mannenmode verandert minder snel, dus het is moeilijker om op basis daarvan te dateren. Let op: kapsel, (zonne)bril, typische pasvormen, schoenen, gebruik bepaalde kleuren en prints, Enkele voorbeelden evolutie bruidskledij: 1904: zwarte bruidsjurken (tot de jaren 30), die nadien nog kunnen gedragen worden; typisch kapsel van de vrouw. 1918: de kledij is al wat losser en ook het kapsel is losser. 1928: schoenen met een fijn bandje zijn typisch. Let op het bloemenkransje rond het hoofd. De lengte van de jurk mag al iets korter. Minder getailleerd. 1934: bruid in het wit. Bij de man verandert het hemd (de kraag). Typische golf in het kapsel van de vrouw. Typisch voor begin 20e eeuwse bruiden (vnl. jaren 10-30) zijn de oranjebloesems in was die verwerkt werden in de bloemenkrans op het hoofd of het bruidsboeket. Arendskelken komen dan weer eerder voor vanaf de jaren 40 en : alleen de buste is te zien. De vrouw heeft een typisch kapsel voor die jaren. 1958: permanent, de sleep (is duurder, de economische situatie verbetert). 1966: studioportretten verdwijnen, de fotograaf is er nu heel de huwelijksdag bij. Klassiek portret in het park. Korter kleedje. Handschoenen. Typisch kapsel voor de jaren 60.

4 1976: de man heeft een fluwelen pak aan. Het kleed mag iets speelser zijn. 1986: het kapsel van de man is typisch voor de jaren 80. De man moet niet meer in het klassieke kostuum. De pakken worden oversized. 1994: de pakken worden nog meer oversized Interieur en dagelijkse objecten Let op: behangpapier, gebruik bepaalde kleuren, aanwezigheid televisie, keukentoestellen, Deze foto dateert uit de jaren 70: oranje prints, kaartje van Sarah Kay op de voorgrond, Enkele voorbeelden: 1906: poseren bij de auto. Tip: advies vragen aan een auto-expert of autoboeken raadplegen. Typische kledij. 1913: uit het speelgoed kan je allerlei zaken afleiden. Tip: raadpleeg speelgoedboeken. Bijvoorbeeld, Monchhichi s die opkomen vanaf de jaren 70. Let op: speelgoed wordt vaak doorgegeven aan de volgende generaties. Dit wil zeggen dat dit een tip is voor vanaf wanneer deze foto kan genomen zijn. ca. 1928: art deco inrichting, waterkan, spiegel, vogelprint, haartooi. Let op: interieur veroudert en verandert niet met iedere trend (idem vanaf wanneer ~ speelgoed). ca. 1935: lettertype is typisch jaren 30. Je kan in Google bijvoorbeeld opgeven: lettertype jaren 30. Let op: winkelborden en dergelijke veranderen niet met iedere trend. 1947: typische kinderkoets (hierover bestaan er ook naslagwerken). ca. 1958: badkamers zijn typisch vanaf de jaren 50. In 1948 kwam er de Wet De Taeye: een premie voor een ingerichte badkamer. Hierdoor kwam er bij oudere huizen vaak een uitbouw met badkamer en keuken. Het fornuis komt op vanaf de jaren 50. Er wordt niet meer op de kachel gekookt. De ijskast met afgeronde hoeken is ook iets nieuws in de nieuwe uitgebouwde keukens. Plastiek komt nu in gebruik (het afdruiprekje). (lees ook: : de kleuren zijn typisch voor de jaren 60. Rotanmeubels/ de kachel/ de televisie. Veel mensen kochten een televisie n.a.v. het huwelijk van koning Boudewijn, de landing op de maan, bij de verkiezing van een nieuwe paus,. 1986: affiches van groepen aan de muur, typische mode. 1994: opkomst van de computer. 4. Echt geen idee? Zoek de specialist! Veel kenners van auto s, uniformen, landbouwtuigen Bij twijfel is het best om kenners te raadplegen. Soms heeft het geen zin om je te verdiepen in specifieke zaken, want de specialisten zullen het altijd beter weten. Het is aan te raden om onderling kennis uit te wisselen. Je kan ook op zoek gaan op het internet naar fora waar je dergelijke vragen kan stellen. De fora zijn vaak specifiek per thema. Sommige blijven lang bestaan, andere wisselen snel. Goed zoeken via google is de boodschap!

5 VOORBEELDEN WESTHOEK verbeeldt Tot slot worden de beelden besproken die door de vrijwilligers ter voorbereiding van de workshop werden doorgestuurd: HEU (smoorkot Dranouter): soms is het moeilijk om een foto te dateren. Identificatie via eigenaar? Origineel? Formaat? Aanduiding fotograaf? Fotopostkaart? Achterkant? Lettertype: eerder begin 20ste eeuw. Soutane? Vragen specialist. Kledij: begin 20ste eeuw tot begin jaren 20. Afhankelijk van origineel: datering ca HEU (werkweigeraars WOII Langemark): is reeds voldoende gedateerd. Tip: vermijd samengestelde woorden in de beschrijvingen (bijvoorbeeld: geen huwelijksfoto maar foto van een huwelijk ). Dit zorgt ervoor dat de zoekfunctie beter werkt. HEU (brandweerwagen Poelkapelle): men is niet zeker van de periode. Houten spaken wijzen op de jaren 20, vanaf dan verdwijnen die. Misschien moet hier een forum van autospecialisten geraadpleegd worden. Deze wagen kan nog lang na het eerste gebruik in het bezit gebleven zijn van de brandweer. HEU : tot 1950 werd dit uniform van de rijkswachter gedragen (forum: Vermoedelijk na WOII door het model van de kleren van de twee personen. Identificatie via eigenaar? Formaat: snapshot vanaf jaren 30. Datering: ca HEU : identificatie via eigenaar? Formaat: moeilijk te zien snapshot. Kledij/ haarstijl dames: schoenen, mode en kapsels typisch eind jaren 20 begin jaren 30. Ronde brilletjes: eind jaren 20 jaren 30 begin jaren 40. Ligstoel: vanaf jaren 20. Datering: ca HEU : identificatie via eigenaar? Formaat: moeilijk te zien snapshot. Kledij/ haarstijl? Kledij na WOII. Eerder jaren vragen aan specialist: Deze wagen is zonder twijfel een Opel Olympia. Werd gemaakt in Duitsland van 1935 tot 1940 en terug hernomen van 1947 tot Datering: ca HEU : origineel: carte-de-visite drager 6,2 x 10,3 cm: vanaf 1860 tot Achterkant? Gewicht? Decor studio: stoel om evenwicht te bewaren bij lange sluitertijd + sobere achtergrond: beginperiode carte-de-visite tot eind Fotograaf: Devolder J. was actief in de Hondstraat 7 rond Uniform? Vragen specialist. Afhankelijk van origineel: datering ca Om tot een correcte datering te komen, is het samenleggen van verschillende elementen belangrijk. Eén op zichzelf staand element is vaak onvoldoende. LITERATUURLIJST Het Huis van Alijn. Het leven zoals het was. De jaren 50, 60, 70 en 80 in België, Lannoo, 2009, 400p. Shrimpton J., Family Photographs & how to date them, Countryside Books, 2008, 191p. Directory of Photographers in Belgium , Museum voor Fotografie (Antwerpen), 1997, Volume I en II (wordt aangekocht door Erfgoedcel CO7) Kockaerts R. en Swinnen J., De kunst van het fotoarchief. 170 jaar fotografie en erfgoed, University Press Antwerp, 2009, 479p. (aanwezig in bibliotheek Erfgoedcel CO7) Lavédrine Bertrand, (re)connaître et conserver les photographies anciennes, CTHS, 2008, 343p. Methodiek dossier@cbg (Nederlands Centraal Bureau voor Genealogie):

6 Souvenirfotografie aan zee, Kunsttijdschrift Vlaanderen, jaargang 58, n 326, 2009, 200p. Levine Barbara en Snyder Stephanie; Snapshots Chronicles. Inventing the American Photo Album, New York, 2005 Van der Zeijden, Visuele cultuur. Fotografie als historische bron en als medium voor etnologisch onderzoek, Cahiers voor Regionale Geschiedenis en Volkscultuur, Nederlands Centrum voor Volkscultuur, 2004, 84p. Van den Dorpel, M., Kousemaker J.F. en Zondervan J.W., Het Nederlands Fotoportret Een handleiding bij het dateren en bewaren van portretfoto s., s Gravenhage, Centraal Bureau voor Genealogie, 1989, 60p. (wordt aangekocht door Erfgoedcel CO7) VRAGEN? Sarah Eloy Huis van Alijn sarah.eloy@huisvanalijn.be Het Huis van Alijn is een museum in Gent. De collectie belicht het dagelijkse leven in de 20e eeuw. Het museum heeft een uitgebreide werking. Samen met het publiek bouwen ze onder meer aan een digitaal fotoalbum over het dagelijks leven in de de 20 e eeuw. Op regelmatige tijdstippen doen ze gerichte oproepen rond een bepaald thema in functie van de exporeeks en publicaties (bv. trots op mijn auto, mijn huisdier ). Samen met een groep vrijwillige supertaggers worden tags (trefwoorden) toegekend aan anonieme snapshots. Studio Alijn, het kenniscentrum over het erfgoed van alledag, is de bibliotheek en het documentatiecentrum van het museum. Je kan er na afspraak onder meer boeken raadplegen, collecties digitaal doorzoeken, audio-opnames beluisteren, super8 en 8mm films visioneren enzovoort.

HET DAGELIJKS LEVEN IN DE 20 E EEUW IN BEELDEN HUIS VAN ALIJN SARAH ELOY

HET DAGELIJKS LEVEN IN DE 20 E EEUW IN BEELDEN HUIS VAN ALIJN SARAH ELOY HET DAGELIJKS LEVEN IN DE 20 E EEUW IN BEELDEN HUIS VAN ALIJN SARAH ELOY INTRODUCTIE HUIS VAN ALIJN FOLKLOREMUSEUM 1932 1962 MUSEUM VOOR VOLKSKUNDE 1962 2000 HET HUIS VAN ALIJN 2000 van Gent rond 1900

Nadere informatie

DE BRIEVEN BRIGADE CREATIEF SCHRIJVEN

DE BRIEVEN BRIGADE CREATIEF SCHRIJVEN DE BRIEVEN BRIGADE CREATIEF SCHRIJVEN KAARTJES INTRO VOOR DE LEERKRACHT Nu uw leerlingen een brief kunnen schrijven, wil De Brieven Brigade ook even stilstaan bij (wens)kaarten. Kaartjes zijn immers heel

Nadere informatie

www.westhoekverbeeldt.be

www.westhoekverbeeldt.be Navigatiebalk: Logo WESTHOEK verbeeldt - home: terugkeren naar de homepagina met een introductie op alle functies Contact / info / help: contactgegevens meer informatie over het project hulp bij veel gestelde

Nadere informatie

Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Officiële Opening Studio Alijn - Gent

Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Officiële Opening Studio Alijn - Gent Vrijdag 1 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Officiële Opening Studio Alijn - Gent Mijnheer de burgemeester, meneer de schepen, Dames en heren,

Nadere informatie

Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis

Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis Rijksmuseum Amsterdam Najaarsbijeenkomst SNAAI 25 november 2013 Ramses van Bragt, archivaris RKD Inhoud Korte introductie RKD

Nadere informatie

Catalogus. Jaargang 2014. Lijsterbesstraat 75 7581XV Losser 06 535 94 303 06 423 35 086. www.fotovriend.nl info@fotovriend.nl

Catalogus. Jaargang 2014. Lijsterbesstraat 75 7581XV Losser 06 535 94 303 06 423 35 086. www.fotovriend.nl info@fotovriend.nl Catalogus www.fotovriend.nl info@fotovriend.nl Lijsterbesstraat 75 7581XV Losser 06 535 94 303 06 423 35 086 Jaargang 2014 De mooiste dag van het leven zegt men. Zoiets unieks moet natuurlijk op de mooist

Nadere informatie

Enhavo Esperanto album NG-2007-59... 2 1.1 Groepsfoto te Den Bosch NG-2007-59-34,2... 3 1.2 Bezoeken en een Esperanto-bijeenkomst, NG-2007-59-38... 4 1.3 Groepsportret tijdens een Esperanto-bijeenkomst

Nadere informatie

VEEL MEER DAN FOTOGRAFIE

VEEL MEER DAN FOTOGRAFIE VEEL MEER DAN FOTOGRAFIE 4 WAAROM FOTOHUIS VENRAY? 5 STUDIO OPNAME 6 TROUWREPORTAGE 7 TROUWALBUMS 8 VORMGEVING 9 STUDIO HUREN 10 LIJSTEN 11 SCHOOLFOTOGRAFIE 12 FOTOHUIS VENRAY 13 CONTACT FOTOHUIS VENRAY

Nadere informatie

Gewone zwangerschapsshoot

Gewone zwangerschapsshoot Gewone zwangerschapsshoot 1 uur in de studio, nabewerking foto s Best tussen je 32 en 35 weken (voor tweelingen: tussen 28 en 30 weken) Partner en andere kinderen mogen meekomen Foto s te bekijken op onze

Nadere informatie

PERSTEKST HUIS VAN ALIJN MUSEUM VAN HET DAGELIJKS LEVEN

PERSTEKST HUIS VAN ALIJN MUSEUM VAN HET DAGELIJKS LEVEN ROOK PERSTEKST HUIS VAN ALIJN MUSEUM VAN HET DAGELIJKS LEVEN EXPO ROOK Roken in veranderende tijden in beeld. Een historisch kader voor de actualiteit. In unieke voorwerpen, archiefbeelden, foto s en bewegend

Nadere informatie

Schenken aan een museum?!

Schenken aan een museum?! Schenken aan een museum?! Er worden heel veel objecten en dus erfgoed bij de mensen thuis bewaard. Het begint meestal met een dingetje dat - vaak per toeval - gekregen of aangekocht wordt. Eens men daar

Nadere informatie

TIP! Cadeaubon van Lianne Dekker Fotografie.

TIP! Cadeaubon van Lianne Dekker Fotografie. STUDIO/LOCATIE - ZWANGERSCHAP/NEWBORN NABESTELLINGEN TIP! Cadeaubon van Lianne Dekker Fotografie. Studio 1 uur Duur: 1 uur, er worden naar uw keuze 3 foto's afgedrukt 1x 20x30 of 20x20 cm en 120,00 2x

Nadere informatie

RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT. September 2016

RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT. September 2016 RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT September 2016 INHOUD Introductie 3 Gebruik en plaatsing Losse / enkele foto 4 Foto wolk 4 fotografiestijlen 5 Fotografiestijl 1: conceptueel en verhalend Uitleg en voorbeelden

Nadere informatie

6 Foto s afdrukken en e-mailen

6 Foto s afdrukken en e-mailen Vroeger gingen mensen met een fotorolletje naar de winkel. Alle 24 of 36 foto s werden ontwikkeld en afgedrukt. Het was altijd spannend om de foto s op te halen en voor de eerste keer te bekijken. Sommige

Nadere informatie

FREDERICK W.G. LINCK OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN PROJECTEN OPDRACHTEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

FREDERICK W.G. LINCK OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN PROJECTEN OPDRACHTEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag FREDERICK W.G. LINCK HAAGSE KUNSTENAARS Frederick Linck werkt in de traditie van de 'human interest' fotografie. Zijn methode is documentair,

Nadere informatie

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Lesbrief/informatie Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Organisatie Cultuurmenu: Cultuurwijzer Nieuwstraat 379 7311 BR Apeldoorn 055-5213967 www.cultuurwijzerapeldoorn.nl De projecten zijn ontwikkeld

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - landelijk ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

FOTOGRAFIEPROJECT Enkele ideeën, puur ter inspiratie

FOTOGRAFIEPROJECT Enkele ideeën, puur ter inspiratie FOTOGRAFIEPROJECT Enkele ideeën, puur ter inspiratie BASISOPDRACHT (uit te voeren door alle leeftijden en zonder voorkennis / uitleg vooraf) 1. Kies een foto die je mooi / interessant vindt. Waarom vind

Nadere informatie

! De Polaroid Emulsie

! De Polaroid Emulsie Alternatieve en Experimentele Fotografie in de Bollenburcht MOEDERDAG 11 mei De Polaroid Emulsie Transfer De magie van bloemen vertaald naar poëtische fotografie Deze workshop neemt je mee in de wonderlijke

Nadere informatie

- DE KARKE IS LÖS - ZOMER 2013

- DE KARKE IS LÖS - ZOMER 2013 - DE KARKE IS LÖS - ZOMER 2013 De zomer-expositie op woensdagmiddag wordt druk bezocht door fietsers en wandelaars! Trouwen, vroeger en nu Expositie in de N.H. Kerk te Geesteren Gld. Zomer 2013 - 1783

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Anoniem Noordelijke Nederlanden (historische regio) 1638 gedateerd

Anoniem Noordelijke Nederlanden (historische regio) 1638 gedateerd RKDimages Anoniem Noordelijke Nederlanden (historische regio) 1638 gedateerd Portret van een familie, 1638 gedateerd Antwerp,, inv./cat.nr. 986 Verder zoeken in RKDimages kunstenaar Anoniem kunstenaar

Nadere informatie

RAPPORTAGE VONDSTMELDING Lier, Kardinaal Mercierplein

RAPPORTAGE VONDSTMELDING Lier, Kardinaal Mercierplein RAPPORTAGE VONDSTMELDING Lier, Kardinaal Mercierplein I. Verslaggever: Sofie Debruyne Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed Koning Albert II-laan 19 bus 5 1210 Brussel 02-481 80 41 / 0473-96 70 71

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

Shoot: Maakte die nieuwe status van de fotografie het voor jou makkelijker om jouw weg te vinden als zelfstandige fotografe?

Shoot: Maakte die nieuwe status van de fotografie het voor jou makkelijker om jouw weg te vinden als zelfstandige fotografe? PORTFOLIO isabelle pateer Isabelle Pateer studeerde fotografie aan Sint-Lukas in Brussel. Sinds 2007 legt ze zich toe op persoonlijke projecten die vragen oproepen bij aspecten van onze hedendaagse maatschappij.

Nadere informatie

Mondelinge geschiedenis en architectuur Een voorstel voor format diepte-interview Centrum Vlaamse Architectuurarchieven _ draft 28 april 2010

Mondelinge geschiedenis en architectuur Een voorstel voor format diepte-interview Centrum Vlaamse Architectuurarchieven _ draft 28 april 2010 Mondelinge geschiedenis en architectuur Een voorstel voor format diepte-interview Centrum Vlaamse Architectuurarchieven _ draft 28 april 2010 THEMA S - Identificatie - Opleiding - Opdrachtgevers - Samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14 INHOUD Inleiding...6 1 Mode...8 2 Fotografie... 10 3 Kunst in de middeleeuwen... 12 4 Kunst uit de renaissance... 14 5 Kunst in de 17 e eeuw... 16 6 Moderne en hedendaagse kunst... 18 7 Graffiti... 20

Nadere informatie

ARTESORIS Aan- en verkoop van autograafbrieven en manuscripten. Art-Investments Partner voor beleggingen in Kunst

ARTESORIS Aan- en verkoop van autograafbrieven en manuscripten. Art-Investments Partner voor beleggingen in Kunst ARTESORIS Aan- en verkoop van autograafbrieven en manuscripten. Art-Investments Partner voor beleggingen in Kunst Wie is Artesoris? Gespecialiseerd in de aan- en verkoop van brieven en manuscripten. Meer

Nadere informatie

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding Museumles Tureluurtje Docentenhandleiding September 2014 Inhoud De museumles in het kort... 3 Voorbereiding in de klas... 3 In het museum... 3 Afsluiting in de klas... 3 De museumles uitgewerkt... 4 Introductieles

Nadere informatie

bijlage 1: uitkomsten enquête

bijlage 1: uitkomsten enquête bijlage 1: uitkomsten enquête enquête Als regionaal werkende fotojournalisten willen wij een kort onderzoek doen naar de mogelijkheden en kansen van een website met stockfoto s met lokaal / regionaal

Nadere informatie

HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE

HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE PUBLICATIES Sophie Vandepontseele Operationeel directrice Hedendaagse Verzamelingen Dag van de Bibliothecaris 17 november 2016 Maatschappelijk belang? HET BELGISCHE UITGEVERSERFGOED

Nadere informatie

Algemene voorwaarden voor de levering van reproducties van collectie-items van het KMMA Tervuren

Algemene voorwaarden voor de levering van reproducties van collectie-items van het KMMA Tervuren Algemene voorwaarden voor de levering van reproducties van collectie-items van het KMMA Tervuren Koninklijk Museum voor Midden-Afrika Departement Culturele Antropologie en Geschiedenis Afdeling Collectie-

Nadere informatie

150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.)

150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.) 150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.) 1861-2011 1 2 3 4 WERKING VAN DE K.O.K.W. 1861: oprichting K.O.K.W. is op één na oudste geschiedkundige vereniging van Vlaanderen

Nadere informatie

Trends herfst/winter

Trends herfst/winter Trends herfst/winter 2014-2015 Oversized De grote trend voor dit seizoen is oversized. Vooral bij mantels / truien kunnen we dit terug vinden. Is dit niets voor jou of heb je het idee dat je het maar vlug

Nadere informatie

Figuur 1: De zoekpagina van het ZM-inventaris programma. Gezocht wordt naar polderkaart.

Figuur 1: De zoekpagina van het ZM-inventaris programma. Gezocht wordt naar polderkaart. Registreren/digitaliseren van de collectie van het Zijper Museum te Schagerbrug Onderstaand artikel is geschreven n.a.v. de eerste themadag van Cultureel Erfgoed Noord-Holland op 29 maart 2008 met als

Nadere informatie

Inventaris. Archief van Emile Wauters ( ?), kunstschilder,

Inventaris. Archief van Emile Wauters ( ?), kunstschilder, Inventaris Archief van Emile Wauters (1899-1983?), kunstschilder, 1827-1983 Turnhout, 2012 Referentie 151 Titel Datering 1827-1983 Omvang Algemene beschrijving Archief van Emile Wauters 17 archiefdozen

Nadere informatie

PRIJSLIJST Deze prijslijst vervangt alle vorige. De prijzen zijn geldig vanaf 1 februari 2017 BTW 21% inclusief

PRIJSLIJST Deze prijslijst vervangt alle vorige. De prijzen zijn geldig vanaf 1 februari 2017 BTW 21% inclusief PRIJSLIJST 2017 Deze prijslijst vervangt alle vorige. De prijzen zijn geldig vanaf 1 februari 2017 BTW 21% inclusief welkom in mijn STUDIO De foto s worden gemaakt in een ontspannen sfeer in mijn professionele

Nadere informatie

De Doodendraad De elektrische draadversperring aan de Oost- en Zeeuws-Vlaamse grens tijdens de Eerste Wereldoorlog

De Doodendraad De elektrische draadversperring aan de Oost- en Zeeuws-Vlaamse grens tijdens de Eerste Wereldoorlog De Doodendraad De elektrische draadversperring aan de Oost- en Zeeuws-Vlaamse grens tijdens de Eerste Wereldoorlog Handleiding bij de reizende tentoonstelling Educatieve reizende tentoonstelling De kernachtige

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

Stamboomonderzoek !"#$%&'((")*+,)"#-*."#$&'((")/#0)"#12"#.345"6'4/7(* Dit document bevat tips voor de beginnende genealoog.

Stamboomonderzoek !#$%&'(()*+,)#-*.#$&'(()/#0)#12#.3456'4/7(* Dit document bevat tips voor de beginnende genealoog. !"#$!%&'()*+,-*+,./*01**2345''6')7'61* 8889:;;?@;9?A* Stamboomonderzoek!"#$%&'((")*+,)"#-*."#$&'((")/#0)"#12"#.345"6'4/7(* Dit document bevat tips voor de beginnende genealoog. Eén van de doelstellingen

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas LES 3 - OBJECTIEF & SCHERPTE Maken van een foto Objectief Oefening Bespreken thuisopdracht Scherpte Toevoegen: vertekening groothoek Check dubbeling met les 2 over objectief

Nadere informatie

historischcentrumoverijssel

historischcentrumoverijssel Met de klas... Educatief aanbod voor primair, voortgezet en beroepsonderwijs Eikenstraat 20 8021 WX Zwolle T 038 426 63 00 twitter: @HCOverijssel educatie@.nl volg ons! Met de klas... Educatie bij het

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - archieven Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO.

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - erfgoedbibliotheken Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed

Nadere informatie

DE BRIEVEN BRIGADE CREATIEF SCHRIJVEN POSTZEGELS EN VERZAMELEN

DE BRIEVEN BRIGADE CREATIEF SCHRIJVEN POSTZEGELS EN VERZAMELEN DE BRIEVEN BRIGADE CREATIEF SCHRIJVEN POSTZEGELS EN VERZAMELEN INTRO VOOR DE LEERKRACHT Nu uw leerlingen mooie brieven kunnen schrijven, en alles geleerd hebben over kaartjes (ontwerpen), moeten die natuurlijk

Nadere informatie

Lespakket 4: Archeologie in een kistje

Lespakket 4: Archeologie in een kistje Lespakket 4: Archeologie in een kistje (Illustratie: Naomi Woolfitt) Lespakket in het kort Dit lespakket is gericht op de kunst van het sieraden maken uit de tijd van de Romeinen en gaat over een Romeinse

Nadere informatie

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld De Biënnale van de Schilderkunst is dit jaar aan haar derde editie toe Dit tentoonstellingsproject ontstond uit de museale ambitie van zowel het Roger Raveelmuseum

Nadere informatie

een camera-icoon herontdekt Ben Tangena, LAFV

een camera-icoon herontdekt Ben Tangena, LAFV Polaroid-fotografie een camera-icoon herontdekt Ben Tangena, LAFV 19-2-2018 Wat is een polaroidcamera? uitgevonden door Edwin Land in 1948 (VS) ontwikkelprocédé in de camera binnen enkele minuten een afdruk

Nadere informatie

Prijslijst fotoshoots petphoto

Prijslijst fotoshoots petphoto Prijslijst fotoshoots petphoto Deze prijzen zijn enkel geldig voor foto s en foto afdrukken tijdens de persoonlijke fotoshoots met PetPhoto. Een offerte op maat is steeds mogelijk. www.petphoto.be Alle

Nadere informatie

Het volgende hoofdstuk in jullie familie geschiedenis is waarschijnlijk al begonnen...

Het volgende hoofdstuk in jullie familie geschiedenis is waarschijnlijk al begonnen... Het volgende hoofdstuk in jullie familie geschiedenis is waarschijnlijk al begonnen... Het wondertje is geboren of zal zeer binnenkort worden geboren en zal dan beginnen met het beschrijven van zijn of

Nadere informatie

Het volgende hoofdstuk in jullie familie geschiedenis gaat binnenkort beginnen...

Het volgende hoofdstuk in jullie familie geschiedenis gaat binnenkort beginnen... Het volgende hoofdstuk in jullie familie geschiedenis gaat binnenkort beginnen... Het wondertje wordt zo geboren na een wonderlijke tijd genaamd de zwangerschap De zwangerschap en het eerste levensjaar

Nadere informatie

Dossier fotobeheer. Inleiding. Samenvatting. 1. Bewaren van originelen. 2. Registreren en digitaliseren

Dossier fotobeheer. Inleiding. Samenvatting. 1. Bewaren van originelen. 2. Registreren en digitaliseren Dossier fotobeheer Inleiding In het kader van de ondersteuning van de collectieregistratie organiseerde MovE op 21 november 2006 een workshop fotobeheer. Drie gastsprekers uit drie verschillende musea

Nadere informatie

Visitor Management. BEZOEKERSCIJFERS WO I-SITES WESTHOEK Januari - juli 2015 Persconferentie 25 augustus 2015

Visitor Management. BEZOEKERSCIJFERS WO I-SITES WESTHOEK Januari - juli 2015 Persconferentie 25 augustus 2015 Visitor Management BEZOEKERSCIJFERS WO I-SITES WESTHOEK Januari - juli 2015 Persconferentie 25 augustus 2015 Opvolging bezoekerscijfers 11 WOI-sites Westhoek BC Westfront 7 MUSEA: via ticketing 4 BEGRAAFPLAATSEN:

Nadere informatie

GELDIG VANAF 1 JULI 2014 Eventuele prijsstijgingen in de loop van 2014 zullen tijdig aangekondigd worden ETIKETTEN LABELS

GELDIG VANAF 1 JULI 2014 Eventuele prijsstijgingen in de loop van 2014 zullen tijdig aangekondigd worden ETIKETTEN LABELS GELDIG VANAF 1 JULI 2014 Eventuele prijsstijgingen in de loop van 2014 zullen tijdig aangekondigd worden ETIKETTEN LABELS Bibliotheeketiketten BibliDesign Witte papieretiketten, voor printer, op A4-vel,

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

landelijk, licht EN eclectisch interieur

landelijk, licht EN eclectisch interieur interieur landelijk, licht EN eclectisch TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: JAN VERLINDE De bewoners van dit huis woonden eerder al in hetzelfde park. Ze waren het erover eens dat dit het leukste en

Nadere informatie

korte historiek Wielermuseum collectiegeschiedenis en -profiel collectiewaardering en positionering toekomstvisie

korte historiek Wielermuseum collectiegeschiedenis en -profiel collectiewaardering en positionering toekomstvisie korte historiek Wielermuseum collectiegeschiedenis en -profiel collectiewaardering en positionering toekomstvisie Historiek Wielermuseum Roeselare, sinds 1998 Odiel Defraeye (Tourwinnaar 1912), Roeselaarse

Nadere informatie

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis Zelfstandig bezoek groep 3-4 Kunnen de leerlingen de overeenkomsten en verschillen ontdekken met het heden? Wat is er zo bijzonder dat het voor altijd in het museum moet worden bewaard? En wat vinden de

Nadere informatie

Beleidsplan. Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018

Beleidsplan. Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018 Beleidsplan Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk 2013-2018 1 1. Inleiding Pagina 3 2. Doelstellingen 3 3. Collectie 4 4. Tentoonstellingen 4 5. Organisatie 5 6. Samenvatting 6 2 1. INLEIDING Voor u ligt

Nadere informatie

Prijsopgave Fotografie PHOTOABRAHAMS.NL

Prijsopgave Fotografie PHOTOABRAHAMS.NL Prijslijst 2007 1. Uurtarief en overige kosten 2. Digitale technieken 3. Filmontwikkeling/contactsheets 4. Vakprints van negatief en Digitale bestanden 5. Handvergrotingen van zwart/wit negatief 6. Diaduplicaat

Nadere informatie

startkaart wat? piktochart is een webtool waarmee je een infographic kunt maken.

startkaart wat? piktochart is een webtool waarmee je een infographic kunt maken. piktochart is een webtool waarmee je een infographic kunt maken. gemakkelijk digitaal een infographic maken. voeg zelf eenvoudig een achtergrond, tekst, symbolen en grafieken toe aan je infographic. gebruik

Nadere informatie

XXL Formaten. digitalisering en online presentatie

XXL Formaten. digitalisering en online presentatie XXL Formaten digitalisering en online presentatie Groot, groter, grootst Posters, landkaarten en bouwkaarten opgeborgen in het depot? Die tijd is voorbij! Deel de grootste schatten van uw collectie door

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - landelijk ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Wat is k.erf? Sinds 2010 heeft k.erf een convenant afgesloten met de Vlaamse Overheid.

Wat is k.erf? Sinds 2010 heeft k.erf een convenant afgesloten met de Vlaamse Overheid. Wat is k.erf? Een intergemeentelijk samenwerkingsverband rond cultureel erfgoed tussen de gemeentes Balen, Dessel, Geel, Meerhout, Mol, Laakdal en Retie. Sinds 2010 heeft k.erf een convenant afgesloten

Nadere informatie

Architectuur. Naam: Klas:

Architectuur. Naam: Klas: Naam: Klas: inhoud Inhoud Planning Blz. 1 Opdracht 1 - Een eigen huis Blz. 2 Opdracht 2 - Schetsen Blz. 3 Opdracht 3-3D ontwerpen Blz. 4 informatie - Aan de slag met Cura Blz. 5 Opdracht 4 - Dossier &

Nadere informatie

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer Educatieflyer 2018-2019 Stadsmuseum Zoetermeer Inleiding Met veel plezier bieden wij u het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar 2018-2019 aan. Een programma

Nadere informatie

ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK

ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK Informatie over de kunstenaar De Belgische kunstenaar Philippe Van Snick (geb. 1946) onderzoekt met minimale middelen de ruimtelijke mogelijkheden van schilderkunst.

Nadere informatie

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen In Gent werden op 27 september 2017 twee schilderijen van Frits Van den Berghe overdragen aan de erfgenamen van de originele eigenaar, Emile

Nadere informatie

Digitaal lezen! versus lezen van papier

Digitaal lezen! versus lezen van papier Verba volant,! littera scripta manent!! Digitaal lezen! versus lezen van papier Adriaan van der Weel Verba volant, scripta manent Geoffrey Whitney, A choice of emblemes, Leiden, 1586 Verba volant, scripta

Nadere informatie

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie de basiskennis! Waarom? Analoog of digitaal blijft gelijk! Basiskennis is onontbeerlijk! Beter inzicht in wat

Nadere informatie

DigiGIDS@work Versiebeheer

DigiGIDS@work Versiebeheer DigiGIDS@work Versiebeheer Colofon Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel Arduinkaai 28 1000 Brussel Auteur: Stephanie Aertsen Vormgeving: Kevin Van Campenhout Afbeeldingen: Luc Vermeersch

Nadere informatie

Communicatie voor iedereen

Communicatie voor iedereen Communicatie voor iedereen 7 basiselementen: 1. Kies bewust de communicatiemix 2. Zorg dat iedereen de informatie vindt 3. Bouw de communicatie logisch op 4. Gebruik een toegankelijke lay-out 5. Zorg voor

Nadere informatie

Catalogus T: 06 535 94 303 T: 06 423 35 086. Najaar 2012

Catalogus T: 06 535 94 303 T: 06 423 35 086. Najaar 2012 Catalogus I: www.fotovriend.nl A: Lijsterbesstraat 75 M: info@fotovriend.nl P: 7581 XV Losser T: 06 535 94 303 T: 06 423 35 086 Najaar 2012 De mooiste dag van het leven zegt men. Zoiets unieks moet natuurlijk

Nadere informatie

Gerard ter Borch (II)

Gerard ter Borch (II) RKDimages Gerard ter Borch (II) Portret van Willem Craeyvanger (1643-1711), 1658 gedateerd + Leaflet Map data OpenStreetMap contributors, CC-BY-SA, Imagery Mapbox herkomst Verder zoeken in RKDimages Naam

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 2015-2016 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Cursussen Paleografie 5 Lezingen 8 Workshops 10 Inleiding Bent u geïnteresseerd

Nadere informatie

Archiefnummer 0644. Inventaris van het archief. Ybe van der Wielen (1913-1999) 1937-1994 (met hiaten) Lidy Visser

Archiefnummer 0644. Inventaris van het archief. Ybe van der Wielen (1913-1999) 1937-1994 (met hiaten) Lidy Visser Archiefnummer 0644 Inventaris van het archief Ybe van der Wielen (1913-1999) 1937-1994 (met hiaten) Lidy Visser Den Haag 2008 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Inventaris 4 2.1. Algemeen 4 2.2. Particulier 4 2.2.2.

Nadere informatie

Projectinformatie DE DONKERE KAMER. Groep 5-6 Erfgoed keuzeproject Primair Onderwijs

Projectinformatie DE DONKERE KAMER. Groep 5-6 Erfgoed keuzeproject Primair Onderwijs Projectinformatie DE DONKERE KAMER Groep 5-6 Erfgoed keuzeproject Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project De Donkere Kamer waaraan uw school binnenkort mee doet. In dit

Nadere informatie

INFORMATIE GEBOORTE KAARTJE

INFORMATIE GEBOORTE KAARTJE 2/5 INFORMATIE KAARTJE Wat leuk dat jullie geïnteresseerd zijn in de geboortekaartjes van Olli en Jeujeu! _Vaste collectie Keuze uit bestaande geboortekaartjes/illustraties van Olli en Jeujeu. _ Exclusieve

Nadere informatie

Een geslaagde profielfoto? Zo maak ik m!

Een geslaagde profielfoto? Zo maak ik m! 10 tips die je stap voor stap begeleiden naar de perfecte profielfoto Tip 1. Sta beeldvullend op de foto Elke social site hanteert voor z n profielfoto s een eigen beeldgrootte, maar één ding hebben ze

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Info? Ism

Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Info? Ism Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Zin om UITtester te worden? Als UITtester breng je elke maand samen met een tvploeg van Mediaraven een gratis bezoek aan een toffe culturele activiteit

Nadere informatie

Uitleendossier Expo Human Migration

Uitleendossier Expo Human Migration Uitleendossier Expo Human Migration GoodPlanet Belgium Sinds 1997 inspireert GoodPlanet Belgium jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren, door positieve acties te ondernemen en expertise te

Nadere informatie

Fotoboek maken op de tablet.

Fotoboek maken op de tablet. Cursus Fotoboek maken op de tablet. 3 oktober 2016, door Ronald Slot-Lopes Een Hema-fotoalbum kunt u op uw eigen tablet maken en betalen. Na de betaling krijgt u een bericht waarin staat wanneer het fotoboek

Nadere informatie

Exposities: 1987 Melkweg Galerie Amsterdam 1988 Maison Descartes Amsterdam 1991 Summer of Photography Antwerpen, België 1992 Academie des Beaux Arts

Exposities: 1987 Melkweg Galerie Amsterdam 1988 Maison Descartes Amsterdam 1991 Summer of Photography Antwerpen, België 1992 Academie des Beaux Arts studio des bouvrie Als kind, scheurde ik foto s uit tijdschriften om er collages van te maken, dit vond ik geweldig om te doen en ging er helemaal inop. Pas veel later, als jong volwassene, begon ik zelf

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

Ik draagt een onderjurk van zeer fijn linnen. Hoe zie je dat? Zoom eens in op de stof van mijn jurk. Welke details zie je? Welke juwelen herken je?

Ik draagt een onderjurk van zeer fijn linnen. Hoe zie je dat? Zoom eens in op de stof van mijn jurk. Welke details zie je? Welke juwelen herken je? Het onderdeel De kleren maken de man en de vrouw werd geschreven door Kris Vermeulen. OPDRACHTEN >>>>> DE KLEREN MAKEN DE MAN... EN DE VROUW>>>>> OPDRACHT Ik draag natuurlijk niet wat ik wil. Ik kleed

Nadere informatie

Design & Ontwerp Theorie voor klas 3. 1 Vormen & Afmetingen. 1.1 Zijn Vorm & Afmetingen al vastgesteld? 1.2 De Printer. 1.

Design & Ontwerp Theorie voor klas 3. 1 Vormen & Afmetingen. 1.1 Zijn Vorm & Afmetingen al vastgesteld? 1.2 De Printer. 1. Design & Ontwerp Theorie voor klas 3. Als je een ontwerp gaat maken moet je in de eerste plaats met twee dingen rekening houden: de vorm van je ontwerp (bijvoorbeeld: vierkant, langwerpig, rond, zeshoek)en

Nadere informatie

Archiefnummer 0662. Inventaris van het archief van. Anna Bergman. (leefjaren onbekend) 1932-1939, 1942, 1944-1949, 1954-1956.

Archiefnummer 0662. Inventaris van het archief van. Anna Bergman. (leefjaren onbekend) 1932-1939, 1942, 1944-1949, 1954-1956. Archiefnummer 0662 Inventaris van het archief van Anna Bergman (leefjaren onbekend) 1932-1939, 1942, 1944-1949, 1954-1956 Wietse Coppes Den Haag 2008 INHOUD 1. Inleiding 2 2. Inventaris 2.1. Correspondentie

Nadere informatie

Archiefbank Vlaanderen. Archiefbank als hulpmiddel voor uw collectiebeschrijving

Archiefbank Vlaanderen. Archiefbank als hulpmiddel voor uw collectiebeschrijving Archiefbank Vlaanderen Archiefbank als hulpmiddel voor uw collectiebeschrijving Archiefbank Vlaanderen Wat is Archiefbank? Samenwerking met Erfgoedplus.be Welke informatie noteren en waarom? Hoe uw archief

Nadere informatie

BETROUWBAARHEID VAN BRONNEN. Workshop ter voorbereiding op het maken van het PWS.

BETROUWBAARHEID VAN BRONNEN. Workshop ter voorbereiding op het maken van het PWS. BETROUWBAARHEID VAN BRONNEN Workshop ter voorbereiding op het maken van het PWS. Waar gaat het om? De praktijk is vaak: 1. Google 2. Type het onderwerp van je PWS 3. Knip en plak erop los Maar: - Zijn

Nadere informatie

Nikon bekroont de beste persfotografen in België: Nederlander Károly Effenberger wint de Nikon Press Photo Awards

Nikon bekroont de beste persfotografen in België: Nederlander Károly Effenberger wint de Nikon Press Photo Awards Nikon bekroont de beste persfotografen in België: Nederlander Károly Effenberger wint de Nikon Press Photo Awards Károly Effenberger wint de 10de editie van de Nikon Press Photo Awards met zijn portret

Nadere informatie

XXL Formaten. digitalisering en online presentatie

XXL Formaten. digitalisering en online presentatie XXL Formaten digitalisering en online presentatie Groot, groter, grootst Posters, landkaarten en bouwtekeningen vergeborgen in het depot? Die tijd is voorbij! Deel de grootste schatten van uw collectie

Nadere informatie

Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Info? Ism

Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Info? Ism Maak zelf televisie over toffe activiteiten in Gent Zin om UITtester te worden? Als UITtester breng je elke maand samen met een tvploeg van Mediaraven een gratis bezoek aan een toffe culturele activiteit

Nadere informatie

Naast de beeldwijzer is er ook een communicatiewijzer en een schrijfwijzer voor communicatie over het i-nup.

Naast de beeldwijzer is er ook een communicatiewijzer en een schrijfwijzer voor communicatie over het i-nup. BEELDWIJZER e-overheid Doel en opbouw Deze beeldwijzer is bedoeld voor alle partijen die direct betrokken zijn bij de communicatie naar de diverse stakeholders van de implementatie van het Nationaal Uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

De Noordzee: een onmetelijk archief, zij het zonder archivaris. Marnix Pieters

De Noordzee: een onmetelijk archief, zij het zonder archivaris. Marnix Pieters De Noordzee: een onmetelijk archief, zij het zonder archivaris Marnix Pieters Eindconferentie SeArch project Gent, 22 november 2016 Inhoudstafel Archief en geen museum: gaat niet om vondsten maar om de

Nadere informatie

Lessenoverzicht Plaatselijke figuren variant Driebergen

Lessenoverzicht Plaatselijke figuren variant Driebergen Inhoud De leerlingen leren over het ontstaan van portretfoto's en ontdekken wat voor soorten portretten er zijn. Ze oefenen om goed te kijken naar onder meer kleding, gezichtsuitdrukkingen, houding en

Nadere informatie

Een workshop rond het maken van beschrijvingen op collectieniveau

Een workshop rond het maken van beschrijvingen op collectieniveau COMETA STAP VOOR STAP Een workshop rond het maken van beschrijvingen op collectieniveau 31 januari 2012 Versie 1.0 IN DEZE WORKSHOP Wat is het Cometa-model? Waarom beschrijven op collectieniveau? Wat is

Nadere informatie

GELDIG VANAF 1 JULI 2013 Eventuele prijsstijgingen in de loop van 2013 zullen tijdig aangekondigd worden ETIKETTEN LABELS

GELDIG VANAF 1 JULI 2013 Eventuele prijsstijgingen in de loop van 2013 zullen tijdig aangekondigd worden ETIKETTEN LABELS GELDIG VANAF 1 JULI 2013 Eventuele prijsstijgingen in de loop van 2013 zullen tijdig aangekondigd worden ETIKETTEN LABELS Bibliotheeketiketten BibliDesign Witte papieretiketten, voor printer, op A4-vel,

Nadere informatie