Michiel de Ruyter. Pagina 41 Pagina 55

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Michiel de Ruyter. Pagina 41 Pagina 55"

Transcriptie

1 Les behorend bij de volgende pagina s uit het boek Mail uit Barbarije : Pagina 41 Pagina 55 Link met andere vakken: drama Nederlandse taal Tijdsindicatie: 50 minuten 6.7 Beroepen aan boord van een schip Tijdens de inleiding van deze les daagt u de kinderen uit om zich te oriënteren op mogelijke beroepen, die je op een handels- of oorlogsschip uit de 17 e eeuw kunt tegenkomen. Tijdens de kern gaat u met kinderen na welke taken en functies bij de, tijdens de inleiding genoemde, beroepen horen. De verwerking van deze les vraagt veel van de creativiteit van kinderen. Oefen een kort toneelstukje, dat zich afspeelt op een schip. Laat duidelijk zien welke beroepen men op een schip kan tegenkomen, en waarom deze beroepen onmisbaar zijn. Doelstellingen: de leerlingen kunnen aan het einde van de inleiding tenminste vijf beroepen noemen, die je op een 17 e -eeuws oorlogsschip tegen zou kunnen komen de leerlingen kunnen aan het einde van de kern bij tenminste vier beroepen een uit te voeren taak noemen, nadat op het kopieerblad een vergelijkbaar voorbeeld is beschreven de leerlingen kunnen aan het einde van de kern bij tenminste drie beroepen verwoorden, waarom zij van wezenlijk belang zijn voor een 17 e - eeuws oorlogsschip de leerlingen kunnen aan het einde van de les deelnemen aan toneelstukjes, waarin de verschillende beroepen en functies uit de kern van de les uitgebeeld worden de leerlingen kunnen tijdens de les tenminste gedurende 2 x 5 minuten zelfstandig werken Relatie met het kinderboek Mail uit Barbarije : op pagina 41 besluiten Anna en Abdel een stukje over het IJ te gaan varen. Op de vraag Klaar om uit te varen? antwoordt Abdel met Ay ay, kapitein.. op pagina 55 worden de laatste dagen van admiraal De Ruyter beschreven. In dit stuk tekst, wordt gesproken over scheepsdokters, een secretaris en de luitenantadmiraal- generaal zelf Benodigd materiaal: voor ieder kind een kopie van de kopieerbladen en voor ieder kind een potlood en een gum

2 Voorbereiding door de leerkracht: de leerkracht kopieert voor ieder kind de kopieerbladen en en voor ieder groepje van vijf leerlingen, bijlage 1 de leerkracht dient voorafgaand aan de les de strookjes opdrachtenkaarten los te snijden of knippen, zodat ze gemakkelijk over verschillende groepjes leerlingen te verdelen zijn Tips en suggesties: een uitdagende mogelijkheid zou het zijn, om de strekking van deze les te verdelen over twee momenten. Tijdens het eerste moment neemt u de les zoals beschreven af. U laat kinderen nu echter niet nadenken over korte toneelstukjes in groepjes, maar over een klassikaal toneelstuk, wat langer duurt. Tijdens het tweede moment kunnen schoolgenoten dan naar de opvoering van het toneelstuk komen kijken. Ook is het zeker een suggestie om met de groep een bezoek te brengen aan het model van het voormalig VOC- schip de Amsterdam te Amsterdam. Ook kan naar Lelystad afgereisd worden voor een bezoek aan de Batavia- werf.

3 Beroepen aan boord van een schip Lesverloop Lesdeel/Tijd Activiteiten van de leerlingen Activiteiten van de leerkracht Inleiding (10 minuten) Enkele leerlingen delen kopieën van kopieerblad aan klasgenoten uit. Alle leerlingen maken daarna in tweetallen dit kopieerblad vrij zelfstandig. De leerkracht laat kopieën van kopieerblad uitdelen en geeft daarbij aan dat leerlingen zelfstandig in tweetallen mogen proberen om dit werkblad te maken. Aandachtspunten/ organisatie/ differentiatie Aandachtspunt: Wanneer de leerkracht dit kopieerblad laat maken met potlood, hebben kinderen nog de mogelijkheid antwoorden eventueel te wijzigen/ verbeteren. Leerlingen geven gevonden antwoorden en vullen deze zonodig aan of wijzigen antwoorden. Na ongeveer vijf minuten vraagt de leerkracht wat de kinderen gevonden hebben. Ook wijst de leerkracht de kinderen erop dat antwoorden verbeterd of aangevuld dienen te worden. Kern A (15 minuten) Enkele kinderen delen kopieerblad aan klasgenoten uit. De leerlingen bekijken het kopieerblad, luisteren naar de uitleg van de leerkracht en maken vervolgens, wederom in tweetallen, de opdracht van het kopieerblad. De leerkracht laat kopieën van kopieerblad uitdelen. De leerkracht laat de leerlingen het kopieerblad bekijken en legt kort uit dat het de bedoeling is, om bij elk beroep te schrijven welke taak er bij hoort. Daartoe kan het voorbeeld bekeken worden. Aandachtspunt: Wanneer de leerkracht dit kopieerblad laat maken met potlood, hebben leerlingen nog de mogelijkheid antwoorden eventueel te wijzigen/ verbeteren. De leerlingen geven gevonden antwoorden en vullen deze zonodig aan of wijzigen/ verbeteren antwoorden. Na ongeveer tien minuten vraagt de leerkracht wat de leerlingen gevonden hebben. Ook vraagt de leerkracht antwoorden te verbeteren of aan te vullen.

4 Kern B (5 minuten) De leerlingen verdelen zich over vijf groepjes. Ieder groepje ontvangt een setje opdrachtenkaarten van de leerkracht. De tekst op de opdrachtenkaartjes (een locatie, een beroep en een situatie) dient ingeoefend en later voor de klas uitgebeeld te worden. Michiel de Ruyter De leerkracht laat de leerlingen kennis maken met het uitspelen van situaties door middel van opdrachtenkaartjes. Vijf setjes kaarten worden over vijf groepjes leerlingen verdeeld. Ieder groepje gaat de tekst op de opdrachtenkaartjes zo goed mogelijk proberen in te studeren, om later uit te kunnen beelden. De opdrachtenkaartjes zijn te vinden in bijlage 1. Groepjes leerlingen komen voor de klas om het ingestudeerde uit te beelden. Naast de leerkracht oordeelt ook een leerling in de klas of het uitgebeelde overeenkomt met de tekst op de aan de betreffende groep uitgedeelde opdrachtenkaartjes. De leerlingen luisteren naar de instructie van de leerkracht. Groepjes waarin zojuist gewerkt is, blijven in stand en leerlingen verspreiden zich door het lokaal om een kort toneelstukje in te studeren. De leerkracht roept de leerlingen weer bij elkaar en vraagt groepjes leerlingen om het ingestudeerde uit te beelden. Dit gebeurt voor de klas. De leerkracht laat een leerling in de klas oordelen of het uitgebeelde overeenkomt met de tekst op de aan die groep uitgedeelde opdrachtenkaartjes. De leerkracht legt uit dat leerlingen het zojuist geoefende nog verder uit gaan werken. Doelstellingen voor de leerlingen dienen door de leerkracht genoemd te worden: groepjes van vijf kinderen beelden vijf beroepen uit. Uit een zelfbedacht verhaal moet blijken welke taken bij deze beroepen horen. De kapitein is de hoofdrolspeler en de deelnemers mogen zich niet alleen maar voorstellen, maar er moet bijvoorbeeld een spannende zeeslag uitgebeeld worden. Organisatie: Laat de leerlingen tijdelijk weer op de eigen plaats zitten, wanneer ze uit de groepjes komen. Dit levert organisatorisch gezien, de minste wanorde op. Organisatie: De leerkracht kan ervoor kiezen de leerlingen zelf een plaatsje in de klas te laten kiezen, waar ze zich kunnen voorbereiden op het uitspelen van hun toneelstukje. Wel verdient het aandacht om te overwegen taalzwakke leerlingen bij taalsterke leerlingen in het groepje te plaatsen en minder- mondige leerlingen ook door mondige leerlingen meegesleept te laten worden.

5 Afsluiting A (10 minuten) De leerlingen oefenen het toneelstukje in. Daarbij kunnen ze eventueel vragen stellen aan de langskomende leerkracht of een opmerking plaatsen. Michiel de Ruyter De leerkracht loopt een vaste route door de klas, om leerlingen te helpen in het ontwikkelen van een origineel toneelstukje. Differentiatie: Spoor groepjes leerlingen die al klaar denken te zijn, aan om het verhaal nog spannender of langer te maken. Daarbij kan gedacht worden aan het verder uitwerken van emoties, lichaamshouding, taalgebruik en stemklanken. Ook kan binnen de school gezocht worden naar materiaal om het toneelstukje nog mooier aan te kleden. Afsluiting B (10 minuten) Leerlingen tonen de verzonnen toneelstukjes. Wanneer een groepje klaar is met spelen, kunnen klasgenoten feedback geven op het getoonde. De leerkracht dient daarbij juiste reflectiepunten aan te dragen. De leerkracht geeft aan dat de leerlingen weer op de eigen plaats moeten gaan zitten. Zo kunnen alle leerlingen goed kijken naar de verschillende, korte toneelstukjes. Als reflectiepunt kunnen de verschillende, hierboven beschreven doelstellingen dienen.

6 Beroepen aan boord van een schip Kopieerblad Beroepen aan boord van een schip: Bron: lespakket Aan boord van de VOC van het Scheepvaartmuseum te Amsterdam Kijk naar de afbeelding hierboven. Bij verschillende ruimten op het schip staan nummers. Zie je de nummers? Onder het plaatje van het schip, kan je lezen wat de nummers betekenen. Schrijf nu vijf beroepen op, die je op een schip tegen kunt komen Klaar?: Misschien weet jij zelf nog wel andere beroepen op een schip. Schrijf die beroepen dan hieronder op.

7 Beroepen aan boord van een schip Kopieerblad Taken aan boord van een schip: Jullie hebben net je best gedaan om beroepen op te schrijven, die je kunt tegenkomen aan boord van een schip. Nu gaan jullie opschrijven wat bijvoorbeeld een matroos moet doen aan boord van een schip. En wat doet een chirurgijn? Voorbeeld: Stuurman: Kok: De stuurman moet ervoor zorgen dat het schip de juist route vaart. De stuurman staat achter het roer. Matroos: Konstabel: Kapitein: Chirurgijn: Jullie hebben in de klas nog meer beroepen gevonden! Schrijf hieronder links het beroep op en rechts welke taak bij dat beroep hoorde...:

8 Beroepen aan boord van een schip Antwoordenblad Beroepen aan boord van een schip: Bron: lespakket Aan boord van de VOC van het Scheepvaartmuseum te Amsterdam Kijk naar de afbeelding hierboven. Bij verschillende ruimten op het schip staan nummers. Zie je de nummers? Onder het plaatje van het schip, kan je lezen wat de nummers betekenen. Schrijf nu vijf beroepen op, die je op een schip tegen kunt komen. 1. kok 4. kapitein 2. matroos 5. chirurgijn 3. konstabel Klaar?: Misschien weet jij zelf nog wel andere beroepen op een schip. Schrijf die beroepen dan hieronder op. bijvoorbeeld: stuurman bijvoorbeeld: timmerman, kanonnier, zeilmaker, predikant,

9 Beroepen aan boord van een schip Antwoordenblad Taken aan boord van een schip: Jullie hebben net je best gedaan om beroepen op te schrijven, die je kunt tegenkomen aan boord van een schip. Nu gaan jullie opschrijven wat bijvoorbeeld een matroos moet doen aan boord van een schip. En wat doet een chirurgijn? Voorbeeld: Stuurman: Kok: Matroos: De stuurman moet ervoor zorgen dat het schip de juist route vaart. De stuurman staat achter het roer. Een kok kookt voor de bemanning. Een matroos kan verschillende taken hebben. Een matroos kan het zeil bedienen. Soms moet een matroos ook schoonmaken, door bijvoorbeeld het dek te schrobben. Ook de man in het kraaiennest is een matroos. Konstabel: Een konstabel zorgde voor het onderhoud aan wapens en munitie. Hij zorgde ervoor dat er goed gevochten kon worden, wanneer het nodig was. Kapitein: De kapitein is de belangrijkste man op het schip. Hij is de baas. Hij zegt wat anderen moeten doen en houdt ook contact met andere schepen en met mensen aan wal. Chirurgijn: Een chirurgijn was een soort dokter aan boord van een schip. Hij gaf zieken medicijnen of probeerde gewonde matrozen te helpen om beter te worden. Jullie hebben in de klas nog meer beroepen gevonden! Schrijf hieronder links het beroep op en rechts welke taak bij dat beroep hoorde. Timmerman: Een timmerman moest in actie komen, wanneer er iets kapot was aan het schip. Een heel handige timmerman kon misschien ook wel kanonnen repareren, als ze stuk waren. Kanonnier: Zeilmaker: Predikant: Een kanonnier bedient de kanonnen. Ook zal hij de kanonnen wel eens moeten poetsen. Het woord zegt het al. Een zeilmaker herstelt het zeil, wanneer dit kapot is, Een zeilmaker had vooral werk aan het einde van een dag vol zeegevechten. Een predikant zal vaak ook niet aan boord van een schip aanwezig zijn geweest. Een predikant was er om de bemanning te vertellen over het leven van Jezus of om de bemanning moed in te spreken.

10 Beroepen aan boord van een schip Bijlage 1 Opdrachtenkaartjes Aan boord van een schip : Kajuit Kapitein Zeegevecht Aan het Stuurman Storm roer In het want Matroos Thuiskomst na een lange reis Chirurgijns- Chrirurgijn Zeegevecht kamer Kombuis Kok Etenstijd Kajuit Kapitein Zeegevecht Aan het Stuurman Storm roer In het want Matroos Thuiskomst na een lange reis Chirurgijns- Chrirurgijn Zeegevecht kamer Kombuis Kok Etenstijd

11 Beroepen aan boord van een schip Achtergrondinformatie Uiteraard was de verdeling van verschillende functies aan boord van een oorlogsschip in de 17 e eeuw anders dan heden ten dagen. Deze les beoogt echter niet om een vergelijking te maken tussen wat toen doorgaans de regel was en de organisatiestructuur van de marine nu. Ook ligt het niet in de bedoeling om veel verder uit te wijden over de verschillende beroepen aan boord van een schip, dan dat uit deze les duidelijk wordt. Uiteraard kan de leerkracht zelf nog op zoek gaan naar relevante informatie over andere beroepen, of verdiepende informatie over de beroepen die in de les genoemd worden. Hier echter, wordt beknopte informatie gegeven over de volgende beroepen: stuurman, kok, matroos, konstabel, kapitein, chirurgijn, kanonnier, zeilmaker en predikant. De stuurman was oorspronkelijk de man aan het roer, die hiermee de richting van de vaart van het schip kon bepalen. De man aan het roer is tegenwoordig de roerganger en de stuurman is een dekofficier van het schip. Een stuurman heeft zee- of havenwacht en is daarnaast ook nog verantwoordelijk voor het aansturen van de deksploeg of dekploeg (bootsmannen en matrozen). Een kok zorgde in zijn kombuis voor de maaltijden voor de bemanning van het oorlogsschip. De bemanning kon aan tafels naast de kombuis de maaltijden verorberen. De foto geeft een indruk. Bron: lespakket Aanmonsteren op een schip, Scheepvaartmuseum te Amsterdam Een matroos was een man die alle algemene en voorkomende werkzaamheden aan boord van een schip verricht, welke nodig zijn het schip rein en zeewaardig te houden. Dit houdt onder meer in het bedienen van de zeilage, onderhoud aan het schip, schoonhouden van het schip, roertornen lopen, uitkijk houden, enz. Konstabels waren mannen die verantwoordelijk waren voor de voorradige munitie. Ook moesten zij er zorg voor dragen dat de bemanningsleden aan boord van een schip tijdig voorzien waren van wapens, tijdens momenten waarop vijandige dreiging toenam. Een kapitein is de eindverantwoordelijke aan boord van schepen. Hij houdt contact met en legt verantwoording af bij de autoriteiten en de rederij. Alle bemanningsleden leggen op hun beurt verantwoording bij hem af en overleggen eventueel over werkzaamheden en te nemen maatregelen. Het ligt binnen de rechten en de plichten van een kapitein strafbare feiten vast te leggen en opvarenden zo nodig te straffen. Ook dient een kapitein overlijdens en eventuele geboortes vast te leggen in zijn scheepsjournaal.

12 Een chirurgijn had zijn eigen scheepskajuit waar hij zijn toenmalige medische instrumenten en medicijnen aan boord had. Zijn taak was om zieke of gekwetste matrozen en officieren te verzorgen. Ook na een geselstraf moest hij de gestrafte onderdeks verzorgen en medische hulp toedienen. Tijdens en na een zeeslag moest hij de vele gewonden, onderdeks verzorgen en zelfs opereren. Een chirurgijn moet niet worden verward met een moderne chirurg of de chirurgie, Een kanonnier bedient een stuk, anders gezegd: een stuk geschut, een kanon. Naast dit bedienen zal een kanonnier ook verantwoordelijk gehouden worden voor functioneren van het geschut. Een zeilmaker herstelt het zeil, wanneer dit kapot is, Een zeilmaker had vooral werk aan het einde van een dag vol zeegevechten. Een predikant zal net zo vaak wel als niet aan boord van een schip aanwezig zijn geweest. Een predikant was er om de bemanning te vertellen over het leven van Jezus of om de bemanning moed in te spreken voorafgaand of tijdens zware zeeslagen. Wellicht verdient het aanmerking om op Internet op zoek te gaan naar verdere achtergrondinformatie over de verdeling van functies binnen de 17 e - eeuwse vloot.

Michiel de Ruyter. 60 minuten

Michiel de Ruyter. 60 minuten Les behorend bij de volgende pagina s uit het boek Mail uit Barbarije : pagina 10 en 11 Pagina 36 t/m 38 Link met andere vakken: muziek taal beeldende vorming Tijdsindicatie: 60 minuten 6.14 Al die willen

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

BENODIGDHEDEN o Werkbladen o Antwoordkaarten o Eventueel verdiepingsopdracht

BENODIGDHEDEN o Werkbladen o Antwoordkaarten o Eventueel verdiepingsopdracht Leerkrachtinformatie Groep 6 Zeehavens in Zeeland Lesduur:90 minuten (klassikaal en in tweetallen) DOEL De leerlingen weten op een kaart van Zeeland de zeehavens te vinden en te benoemen; kunnen de werking

Nadere informatie

Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar.

Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar. LES 8: Spijsvertering (2) Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar. Defecatie - Poepen Borborygmus - Knorrende maag Monosodiumglutamaat

Nadere informatie

Michiel de Ruyter. Onder andere de pagina s 48 tot en met 51. Link met andere vakken: aardrijkskunde dramatische expressie.

Michiel de Ruyter. Onder andere de pagina s 48 tot en met 51. Link met andere vakken: aardrijkskunde dramatische expressie. Les behorend bij de volgende pagina s uit het boek Mail uit Barbarije : Onder andere de pagina s 48 tot en met 51 Link met andere vakken: aardrijkskunde dramatische expressie Tijdsindicatie: 75 minuten

Nadere informatie

ontwikkeling Sociale en emotionele III Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Kinderboek: Les 8: Mannen en vrouwen (in de media) Lesoverzicht

ontwikkeling Sociale en emotionele III Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Kinderboek: Les 8: Mannen en vrouwen (in de media) Lesoverzicht III Sociale en emotionele ontwikkeling Les 8: Mannen en vrouwen (in de media) Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen hebben inzicht in het ontstaan van seksetypisch gedrag en hoe dit wordt aangeleerd. Kinderen

Nadere informatie

Groep 7 - Varen over de Westerschelde

Groep 7 - Varen over de Westerschelde Leerkrachtinformatie Groep 7 - Varen over de Westerschelde Lesduur:90 minuten (in tweetallen) DOEL De leerlingen weten welke type schepen er over de Westerschelde varen; hebben onderzocht hoe de stabiliteit

Nadere informatie

Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8)

Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8) Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8) Werkblad 1 Oorlog en vrede Nederland was in de 17de eeuw vaak

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland voortgezet onderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een

Nadere informatie

7.1 Scheepsjournaals

7.1 Scheepsjournaals Thema/ onderwerp: Ontdekkaart 7.1 Scheepsjournaals Korte samenvatting van de leeractiviteit: De leerlingen vullen de woorden op de goede plek in in de gatentekst. De leerlingen bevragen het scheepsjournaal

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

datum: 7 november 2013 aantal leerlingen: 22 tijd: 13:00-15:05 groep: 3

datum: 7 november 2013 aantal leerlingen: 22 tijd: 13:00-15:05 groep: 3 Lesvoorbereiding Onderbouw Circuitles Zakelijke gegevens naam student: Anouk Bluemink stageschool: RKS De Leer Hengelo (gld) Iselinge klas: VR2B mentor/mentrix: Ria Menting datum: 7 november 2013 aantal

Nadere informatie

Voorbereidende les Het geheim van kapitein Jan May

Voorbereidende les Het geheim van kapitein Jan May Voorbereidende les Het geheim van kapitein Jan May Lesactiviteit: wereldkaart tekenen en een woordweb maken Groep: 7 en 8 Lesdoel: De leerlingen ontdekken dat Nederland slechts een klein onderdeel is van

Nadere informatie

LES: Groepjes maken 2

LES: Groepjes maken 2 LES: Groepjes maken 2 DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); verband leggen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Goud en roem, wapenjongen van zeerover Laurens de Graaf. door Arne Zuidhoek. voor groep 7 en 8

Goud en roem, wapenjongen van zeerover Laurens de Graaf. door Arne Zuidhoek. voor groep 7 en 8 Goud en roem, wapenjongen van zeerover Laurens de Graaf door Arne Zuidhoek voor groep 7 en 8 Vooraf Het boek Goud en roem vertelt het verhaal van de wereldberoemde zeerover Laurens de Graaf. In de 17e

Nadere informatie

Thema 7 Activiteit 5. medelln. en leerkracht

Thema 7 Activiteit 5. medelln. en leerkracht De leerlingen ontwerpen hun vlag op een los blad. 3 de leerjaar : Overzicht lesverloop 50 1 De leerlingen ontwerpen een persoonlijke piratenvlag. Ze stellen hun vlag voor aan hun medeleerlingen in een

Nadere informatie

Magnetische velden groep 7-8

Magnetische velden groep 7-8 Magnetische velden groep 7-8 Zonder magnetisch veld zouden we niet op aarde kunnen leven. Zonnewinden zouden de atmosfeer rond de aarde laten verdwijnen en schadelijke straling zou het leven op aarde vernietigen.

Nadere informatie

LES: Wie van de drie? 2

LES: Wie van de drie? 2 LES: Wie van de drie? 2 DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 t/m 9; oefenen van de tafels; bewust worden van de patronen in bepaalde tafels (bijv. tafels van even getallen hebben allemaal even uitkomsten,

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

LES: Wie van de drie?

LES: Wie van de drie? LES: Wie van de drie? DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 en 5; bewust worden dat de getallen uit de tafel van 2 allemaal even zijn; bewust worden dat de getallen uit de tafel van 5 allemaal eindigen

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 15 januari 016 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: De leerlingen leren om kritisch te kijken naar de verschillende artikelen uit 7Days. De leerlingen leren strategieën toe te passen

Nadere informatie

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling?

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling? SAMENVATTING In deze les wordt het begrip voedselverspilling geïntroduceerd. De leerlingen maken kennis met een voedselketen en ontdekken welke partijen daarbij betrokken zijn (de schakels in de voedselketen:

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

Michiel de Ruyter. Pagina 20, 28, 34, 47, 55. Link met andere vakken: taal dramatische expressie. 65 minuten

Michiel de Ruyter. Pagina 20, 28, 34, 47, 55. Link met andere vakken: taal dramatische expressie. 65 minuten Les behorend bij de volgende pagina s uit het boek Mail uit Barbarije : Pagina 20, 28, 34, 47, 55 Link met andere vakken: taal dramatische expressie Tijdsindicatie: 65 minuten 7.10 Held van Nederland?

Nadere informatie

t Vuil Reclametruukske

t Vuil Reclametruukske t Vuil Reclametruukske Reclame graad 2 Lesvoorbereiding Toon de oproep van José op het smartboard. Voorzie twee dozen (schoendoos, andere kartonnen doos met deksel,...) Print informatieflarden opdracht

Nadere informatie

Werkblad 1 (Bij bladzijde 2 en 3 van het lesboek)

Werkblad 1 (Bij bladzijde 2 en 3 van het lesboek) Naam: Werkboek Werkblad 1 (Bij bladzijde 2 en 3 van het lesboek) Op het plaatje hieronder zie je de beurs nog een keer. Dit keer zie je ook vier tekstballonnetjes. De mannen die een tekstballon boven hun

Nadere informatie

Iedereen aan boord! Bontekoe Lesbrief deel 3. pagina 1. Bontekoe Lesbrief deel 3

Iedereen aan boord! Bontekoe Lesbrief deel 3. pagina 1. Bontekoe Lesbrief deel 3 Bontekoe Lesbrief deel 3 3 Afbeelding: De route die de VOC-schepen naar Azië namen. Iedereen aan boord! 1) Aanmonsteren Het leven aan boord van een VOC-schip was geen pretje. Maar in de tijd van de VOC

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

LES: Waslijn. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Stapjes maken (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Waslijn. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Stapjes maken (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Waslijn DOEL oefenen van tellen in stappen; bewust worden van het patroon in de getallen van de tafel van 5 (alle getallen eindigen op 5 of 0), de tafel van 10 (alle getallen eindigen op 0), en de

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

LES: Eerlijk verdelen

LES: Eerlijk verdelen LES: Eerlijk verdelen DOEL oefenen van delen; bewust worden dat een hoeveelheid meerdere delers kan hebben; inzicht ontwikkelen in de verbanden tussen keersommen (bijv. 3 x 8 = 6 x 4); inzicht ontwikkelen

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst)

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) Ondersteunend)educatief)materiaal))voor)de)groepen)758)behorende)bij):) C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) ) Gr)354:)Markant)Uden)i.s.m.)Jelle)Douma)

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Bespreek met vakdocenten mogelijkheden om leerlingen in de vaklessen feedback over zichzelf te laten vergaren. Deel Vaardigheid:

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Michiel de Ruyter. pagina 25 en minuten

Michiel de Ruyter. pagina 25 en minuten Les behorend bij de volgende pagina s uit het boek Mail uit Barbarije : pagina 25 en 60 Link met andere vakken: beeldende vorming taal Tijdsindicatie: 65 minuten 8.14 Michiel de Ruyter in 2057 In 2007

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

LES: Kikker 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Welk vriendje helpt? (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Kikker 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Welk vriendje helpt? (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Kikker 2 DOEL oefenen van uit het hoofd oproepen van keersommen met antwoord; inzicht ontwikkelen in hoe verbanden tussen keersommen kunnen helpen bij het oplossen van nieuwe keersommen en welke verbanden

Nadere informatie

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen:

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen: Dieren deel 1 luisteren en noteren Groep 3-6 Eindproduct Kinderen maken grafische notaties van muziek die over dieren gaat. Onderdeel O Zingen O Muziek maken X Muziek noteren X Luisteren O Bewegen Leerdoelen

Nadere informatie

LES: Vier op een rij 2

LES: Vier op een rij 2 LES: Vier op een rij 2 DOEL oefenen van keersommen; inzicht ontwikkelen in welke verschillende keersommen dezelfde uitkomst hebben; het patroon herkennen van keersommen in de tabel. BENODIGDHEDEN Per leerling

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 2 Cameratechnieken en Logo maken Les 1 Cameratechnieken en logo maken Samenvatting van de les De leerlingen leren in deze les hoe reclames

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Leven aan boord Monsterrol

Leven aan boord Monsterrol Leven aan boord Monsterrol 1.04.02 inv. nr. 12689 scan 35 72, scan 37. 1.04.02 inv. nr. 12689 scan 42 Bron Pagina van de monsterrol van het schip de Liefde dat in 1702 voor de kamer Amsterdam naar Batavia

Nadere informatie

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Michiel de Ruyter. Voorbereiding door de leerkracht: Lees het verhaal van te voren een keer door zodat u weet wat er komen gaat

Michiel de Ruyter. Voorbereiding door de leerkracht: Lees het verhaal van te voren een keer door zodat u weet wat er komen gaat Les behorend bij de volgende pagina s uit het boek Mail uit Barbarije : Pagina 7 en 17 Link met andere vakken: Drama Nederlands Tijdsindicatie: 60 minuten 6.1 De zeebenen van Gert-Jan Het leven aan boord

Nadere informatie

Batavia werf. We gingen naar Batavia werf.

Batavia werf. We gingen naar Batavia werf. Batavia werf We gingen naar Batavia werf. Met de klas. En we gingen ook met de auto. Ik zat met Yessir Thijs en Sebastiaan en de moeder van Sebastiaan.We hadden ook groepjes toen we in de Batavia werf

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Zonkinderen Suggesties bij kern 6

Zonkinderen Suggesties bij kern 6 Zonkinderen Suggesties bij kern 6 Auteur: Wilma Stegeman In het artikel Zonkinderen kunnen heel wat werk aan op www.veiliglerenlezen.be / Artikelen en achtergrondinformatie / Zonkinderen, vindt u een aantal

Nadere informatie

8.2 Fort Elmina. De leerkracht bespreekt de vragen met de leerlingen die op hun plaats zitten.

8.2 Fort Elmina. De leerkracht bespreekt de vragen met de leerlingen die op hun plaats zitten. Thema/ onderwerp: Werkblad 8.2 Fort Elmina Korte samenvatting van de leeractiviteit: De geschiedenis van Fort Elmina wordt verteld a.d.h.v. afbeeldingen en een videofragment. Hierna gaan de leerlingen

Nadere informatie

LES: Post. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Postzegels (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Post. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Postzegels (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Post DOEL bewust worden dat bij een aantal postzegels met dezelfde waarde een keersom hoort; oefenen van keersommen; bewust worden dat gerelateerde keersommen gebruikt kunnen worden bij het uitrekenen

Nadere informatie

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw (NT2) 1/5

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw (NT2) 1/5 1/5 Deze voorbereidende les hoort bij het programma Proef de Gouden Eeuw, speciaal ontwikkeld voor NT2 niveau A1 t/m B2. Ter voorbereiding op het museumbezoek kunt u met deze les de cursisten op een actieve

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Michiel de Ruyter. Vul hier het antwoord op de volgende vraag in: Waarmee vermaken jullie vaders en moeders zich overdag, s avonds en in het weekend?

Michiel de Ruyter. Vul hier het antwoord op de volgende vraag in: Waarmee vermaken jullie vaders en moeders zich overdag, s avonds en in het weekend? Vermaeck aan wal Kopieerblad 8.15.1 Vermaeck toen en nu: Vul hier het antwoord op de volgende vraag in: Waarmee vermaken jullie vaders en moeders zich overdag, s avonds en in het weekend?: Hieronder zie

Nadere informatie

Groep 7/8 Rechten van het kind

Groep 7/8 Rechten van het kind Groep 7/8 Rechten van het kind Rechten van het kind GROEP 7/8 Instructie lesmateriaal Het gedicht vormt een goede introductie voor het thema Kinderrechten. Gebruik de achtergrondinformatie om meer te vertellen

Nadere informatie

3. Klusjes in school. Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 1: de leerlingen leren hoeveelheidsbegrippen gebruiken en herkennen.

3. Klusjes in school. Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 1: de leerlingen leren hoeveelheidsbegrippen gebruiken en herkennen. 3. Klusjes in school Leeftijdsgroep Kerndoel Leerstofonderdeel Doel van de les Ongeveer 12-16 jaar Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 1: de leerlingen leren hoeveelheidsbegrippen gebruiken en herkennen.

Nadere informatie

1-Kennismaking met archeologie

1-Kennismaking met archeologie UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Deze opdracht is de start van de lessenserie. Met deze opdracht introduceert u bij de leerlingen het onderwerp op een leuke manier. U kunt het onderwerp op verschillende manieren

Nadere informatie

2. Naar het pretpark!

2. Naar het pretpark! 2. Naar het pretpark! Leeftijdsgroep Ongeveer 12-16 jaar Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 4: de leerlingen leren meten en wegen en leren omgaan met meetinstrumenten, gangbare maten en

Nadere informatie

EEN JONGE NAVEL? De Vloer Op Jr. in de klas

EEN JONGE NAVEL? De Vloer Op Jr. in de klas EEN JONGE NAVEL? De Vloer Op Jr. in de klas Leeftijd: 9-12 jaar, 13-15 jaar Niveau: bovenbouw basisonderwijs, onderbouw voortgezet onderwijs Tijd: 60+ minuten Benodigdheden: beamer/digibord (internet),

Nadere informatie

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Inleiding De checklist Presentatie geven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een presentatie moeten kunnen geven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

LES: Snelle sommen 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Snelle sommen 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Snelle sommen 2 DOEL oefenen van het snel uitrekenen van keersommen die worden weergegeven door een aantal muntjes van gelijke waarde; bewust worden dat strategieën kunnen helpen om keersommen snel

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

LES: Getallenfabriek 2

LES: Getallenfabriek 2 LES: Getallenfabriek 2 DOEL oefenen van keersommen in combinatie met optellen, aftrekken en delen; inzicht ontwikkelen in het gebruiken van getallen en bewerkingen om een bepaalde uitkomst te krijgen.

Nadere informatie

Hoekenwerk sector haven en binnenvaart opdracht 1

Hoekenwerk sector haven en binnenvaart opdracht 1 Hoekenwerk sector haven en binnenvaart opdracht 1 Opdracht 1: matroos (voor de leerkracht) Omschrijving van het beroep Een matroos helpt de kapitein op een schip. Hij/zij helpt bij het aanmeren en bij

Nadere informatie

9.2 Bakstenen. Thema/ onderwerp: Werkblad

9.2 Bakstenen. Thema/ onderwerp: Werkblad Thema/ onderwerp: Werkblad 9.2 Bakstenen Korte samenvatting van de leeractiviteit: A.d.h.v. een werkblad komen de leerlingen erachter wat de Nederlandse invloeden op Suriname zijn (straten, polders, taal).

Nadere informatie

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER LESBESCHRIJVINGSFORMULIER Beroepstaak 1 Omgaan met kinderen in een leersituatie Stageschool Plaats Stagementor Stagegroep Aantal kinderen Gegevens Stageschool Datum Naam student Groep Vakgebied Gegevens

Nadere informatie

Inhoudelijke gegevens vak of vormingsgebied: Rekenen, bouwplaten. Het is een aangepaste methodeles.

Inhoudelijke gegevens vak of vormingsgebied: Rekenen, bouwplaten. Het is een aangepaste methodeles. Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Anouk Bluemink stageschool: CBS de Meene, Zelhem Iselinge klas: VR3 B mentrix: Hanneke Giesen datum: 22042015 aantal leerlingen: 29 tijd:08:3009:15 groep:

Nadere informatie

5.1 Monumenten. De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben.

5.1 Monumenten. De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben. Thema/ onderwerp: Ontdekkaart 5.1 Monumenten Korte samenvatting van de leeractiviteit: De leerlingen gaan een vrijheidsstandbeeld uitbeelden. Vervolgens bevragen de leerlingen de monumenten en maken op

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

LES: Groepjes maken AFBEELDING SPELLETJE

LES: Groepjes maken AFBEELDING SPELLETJE LES: Groepjes maken DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); bewust worden dat

Nadere informatie

Tijdens de try-out gingen de groepjes verschillend aan het werk. Soms werd het werk verdeeld: één leerling had alle

Tijdens de try-out gingen de groepjes verschillend aan het werk. Soms werd het werk verdeeld: één leerling had alle In de try-out had de leerkracht alle enveloppen op het bord geplakt. Hij nam een blaadje en vroeg aan een leerling om na te gaan in welke van de enveloppen dit papier zou passen (zonder het papier te vouwen).

Nadere informatie

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op de werkvloer? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op de werkvloer? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER Jongeren krijgen op school, op de werkplek, in de klas met allerlei regels en afspraken te maken. Zijn de afspraken en regels duidelijk genoeg voor hen? Wat vinden

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

Michiel de Ruyter een zeeheld

Michiel de Ruyter een zeeheld Michiel de Ruyter een zeeheld Helden zijn van alle tijden. Vroeger hadden we in Nederland ook al helden. Vooral zeehelden. Mannen die grote overwinningen hadden behaald met de Nederlandse scheepsvloot.

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 1 Lees onderstaande tekst. Daarna ga je zelf een soortgelijke tekst schrijven.

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2016/2017

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2016/2017 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2016/2017 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Het leven in een kasteel. Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs

Docentenhandleiding. Het leven in een kasteel. Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs Docentenhandleiding Het leven in een kasteel Het leven in een kasteel Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs Voorwoord este leerkracht, Een kasteel is meestal heel oud en er heeft zich

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze veilig leren lezen Kinderboekenweektip 2009 Auteur: Josée Warnaar Het thema van de kinderboekenweek is Aan tafel! - Eten en snoepen in kinderboeken. In deze tip bakt u met de kinderen letterkoekjes. Het

Nadere informatie

Gebruiken en begrijpen van de formele breuknotatie.

Gebruiken en begrijpen van de formele breuknotatie. Titel Vruchtentaart Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten Benodigdheden Organisatie Bedoeling Voorwaardelijke vaardigheden Lesactiviteit Gebruiken en begrijpen van de formele breuknotatie. Leerkracht:

Nadere informatie

Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen

Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen Lessenreeks Kinderen met een fysieke handicap 1 Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen Lesdoelstellingen: Doelstelling 1: De leerlingen kunnen verwoorden wat ze met hun lichaamsdelen kunnen. Doelstelling

Nadere informatie

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min.

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min. Les 6: Gezocht: een vriend Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten wat ze belangrijk vinden in een vriendschap; Kinderen kunnen een aantal kenmerken en voorwaarden benoemen waar een vriendschap aan moet

Nadere informatie

HAVENS EN DE REIS VAN BONTEKOE

HAVENS EN DE REIS VAN BONTEKOE EN 28 december EN Inleiding Schepen vertrekken of leggen aan. Op de kade wordt gezwaaid en afscheid genomen. En wie na een lange reis terugkeert, wordt begroet door de thuisblijvers. De zee oefent een

Nadere informatie

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht Les 8: Verliefd Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten dat gevoelens van verliefdheid leuk maar ook lastig kunnen zijn; Kinderen zijn zich ervan bewust dat je op verschillende types mensen verliefd kunt

Nadere informatie

Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8

Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad en feiten over alcohol Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8 Thema

Nadere informatie

Leerdoel: De leerlingen oefenen met herkennen van symmetrie van verschillende vormen.

Leerdoel: De leerlingen oefenen met herkennen van symmetrie van verschillende vormen. Meetkunde Symmetrie Leerjaar 5 Tijdsduur: Voorbereiding: 10 minuten Uitvoering: 15 minuten Leerdoel: De leerlingen oefenen met herkennen van symmetrie van verschillende vormen. Benodigdheden: Kopieerblad

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE: LETTERS MET JE LIJF

LEERKRACHTGEDEELTE: LETTERS MET JE LIJF LEERKRACHTGEDEELTE: LETTERS MET JE LIJF Omschrijving van de activiteit De leerlingen geven elkaar mondelinge instructies om met hun lichaam letters en korte woordjes te vormen; andere leerlingen moeten

Nadere informatie

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op school? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op school? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. materialen. Doelen STERKE SCHAKELS MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER Jongeren krijgen op school, op de werkplek, in de klas met allerlei regels en afspraken te maken. Zijn de afspraken en regels duidelijk genoeg voor hen? Wat vinden

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Binnenkort krijgt uw groep een praktische verkeersles op het Verkeersplein van Veilig Verkeer Nederland en Shell. Om te zorgen dat uw leerlingen optimaal

Nadere informatie

Canonvensters Michiel de Ruyter

Canonvensters Michiel de Ruyter ARGUS CLOU GESCHIEDENIS LESSUGGESTIE GROEP 8 Canonvensters Michiel de Ruyter Michiel Adriaanszoon de Ruyter werd op 23 maart 1607 geboren in Vlissingen. Zijn ouders waren niet rijk. Michiel was een stout

Nadere informatie

3.3 Schrijfdoel en publiek bepalen In deze paragraaf oefen je met de schrijfstrategieën schrijfdoel en publiek bepalen.

3.3 Schrijfdoel en publiek bepalen In deze paragraaf oefen je met de schrijfstrategieën schrijfdoel en publiek bepalen. EN_interventie_werkboek_niv4_201 27-6-201 15:01 Pagina 125 Fase. Schrijfdoel en publiek bepalen In deze paragraaf oefen je met de schrijfstrategieën schrijfdoel en publiek bepalen. Taalgebruik Als je een

Nadere informatie

Al aan een binnenvaartcarrière gedacht?

Al aan een binnenvaartcarrière gedacht? Al aan een binnenvaartcarrière gedacht? Alle opleidingen op een rij Werken op het water? Alle binnenvaartopleidingen op een rij Vraagje over binnenvaartopleiding of -job? Neem contact op met Promotie Binnenvaart

Nadere informatie