Michiel de Ruyter. 60 minuten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Michiel de Ruyter. 60 minuten"

Transcriptie

1 Les behorend bij de volgende pagina s uit het boek Mail uit Barbarije : pagina 10 en 11 Pagina 36 t/m 38 Link met andere vakken: muziek taal beeldende vorming Tijdsindicatie: 60 minuten 6.14 Al die willen te kap ren varen In deze les komen er een aantal liedjes aan de orde die over Michiel de Ruyter gaan. De leerlingen bekijken een aantal van deze liedjes en zoeken hierbij de juiste gebeurtenis uit het leven ven Michiel de Ruyter. Ze maken bij dit lied een cd-hoesje waarop de gebeurtenis uit het leven van Michiel de Ruyter staat afgebeeld. Doelstellingen: de leerlingen kunnen aan het einde van de les tenminste drie verschillende gebeurtenissen uit het leven van Michiel de Ruyter opnoemen en hierbij vertellen in welk liedje dit naar voren komt de leerlingen kunnen het lied In een blauwgeruite kiel aan het einde van de les meezingen, ze kunnen ook de link met het leven van Michiel de Ruyter hierbij aangeven de leerlingen kunnen zich een beeld schetsen van het (zee)leven in de 17 e eeuw, met behulp van de tekst van een liedje hierover de leerlingen kunnen met behulp van een liedje over een gebeurtenis uit het leven van Michiel de Ruyter een cd-hoesje ontwerpen waarop deze gebeurtenis weer wordt gegeven de leerlingen oefenen het samen bekijken van de tekst van een liedje en het op zoek gaan naar de bijbehorende gebeurtenis Relatie met het kinderboek Mail uit Barbarije pagina 10 en 11: In een vitrine ( ) verder gaan. Abdel neuriet voor Anna het liedje: In een blauwgeruite kiel. pagina 35 t/m 38: De deur gaat open ( ) en zet hem uit. Anna en Abdel horen in de antiekwinkel verschillende liedjes die over Michiel de Ruyter en / of het zeeleven gaan. Benodigd materiaal: liedjes op papier Michiel de Ruyter (per cd Michiel de Ruyter tweetal één blad, ieder tweetal krijgt wit karton van 12 cm x 12 cm (ieder een ander liedje) één) liedje op papier In een blauwgeruite cd-speler kiel (voor iedere leerling één)

2 kaartjes met gebeurtenissen uit het leven van Michiel de Ruyter Michiel de Ruyter Voorbereiding door de leerkracht: De leerkracht luistert naar het liedje In een blauwgeruite kiel. Dit liedje staat op de cd. De leerkracht zorgt ervoor dat hij dit lied kan aanleren. De leerkracht kopieert voor iedereen de tekst van het liedje. De leerkracht zorgt ervoor dat er een tafel voor in de klas staat met hierop alle kaartjes met de gebeurtenissen uit het leven van Michiel de Ruyter De leerkracht zorgt dat er voor ieder tweetal de tekst van een liedje over Michiel de Ruyter is gekopieerd. Als de klas groter is dan het aantal liedjes moeten sommige liedjes (en gebeurtenissen) twee keer gekopieerd worden. De leerkracht snijdt wit karton (of iets zwaarder papier) in stukken van 12 cm x 12 cm. Tips en suggesties: In plaats van de kaartjes met gebeurtenissen op een tafel te leggen, kunnen ze ook voor ieder tweetal gekopieerd worden. De leerlingen moeten dan zelf de goede gebeurtenis kiezen uit alle gebeurtenissen. Door dit te doen wordt de les moeilijker van opzet gemaakt In plaats van de kaartjes met gebeurtenissen op een tafel te leggen, kunnen ze ook door de leerkracht uitgedeeld kunnen worden. Dan wordt het voor de leerlingen makkelijker. Als de leerlingen enthousiast zijn, kunnen er nog meerdere liedjes aangeleerd worden. De tekst en muzieknotatie van alle liedjes staan in de achtergrondinformatie. Als de leerkracht ervoor kiest om nog meer liedjes aan te leren, dan kan hij hierbij de leerlingen ook zoveel mogelijk betrekken. De leerlingen kunnen dan bijvoorbeeld een korte presentatie geven over dit liedje en vertellen waar het over gaat aan de hand van hun gemaakte cd-hoesje. Het is leuk om de liedjes aan te leren met een instrument erbij. Dit kan de leerkracht zelf doen. Er kan ook voor gekozen worden om een aantal leerlingen een liedje (naar keuze) te laten instuderen en voor te laten spelen voor de klas. Dit kan bijvoorbeeld al gedaan worden voordat deze les gegeven wordt. Zo worden de leerlingen erg betrokken bij deze liedjes.

3 Al die willen te kap ren varen Michiel de Ruyter Lesverloop Lesdeel/Tijd Activiteiten van de leerlingen Activiteiten van de leerkracht Inleiding (15 minuten) De leerlingen luisteren een keer naar het liedje In een blauwgeruite kiel. De leerlingen overleggen in tweetallen wat ze gehoord hebben over het leven van Michiel de Ruyter. Ze krijgen hiervoor een minuut de tijd. De tweetallen vertellen aan de leerkracht en de rest van de klas wat ze gehoord hebben over het leven van Michiel de Ruyter. De leerlingen luisteren nog een keer naar het liedje In een blauwgeruite kiel. Als ze kunnen mogen ze proberen mee te zingen. De leerlingen luisteren naar de opdracht. De leerlingen worden in tweetallen verdeeld en gaan op de door de leerkracht aangewezen plaats zitten, met hun werkblad. Ze beginnen met het doorlezen van het liedje. De leerkracht laat het liedje In een blauwgeruite kiel aan de leerlingen horen. De leerkracht vertelt dat de leerlingen in tweetallen een minuut de tijd krijgen om te overleggen wat dit liedje met Michiel de Ruyter te maken heeft. De leerkracht vraagt aan de leerlingen welke zaken over het leven van Michiel de Ruyter ze gehoord hebben en schrijft dit op het bord. De leerkracht zingt zoveel mogelijk zelf ook mee en moedigt de leerlingen aan om zelf ook mee te zingen. De leerkracht vertelt wat er gaat gebeuren. De leerkracht maakt tweetallen. De leerkracht vertelt dat er zo meteen steeds twee tweetallen bij de tafel voor in de klas mogen komen. Het is de bedoeling dat de leerlingen daar de gebeurtenis uitzoeken die bij hun liedje past. Aandachtspunten, differentiatie en organisatie Aandachtspunt: Het liedje In een blauwgeruite kiel is te vinden op de cd. Het is handig de cd van tevoren klaar te hebben staan. Het liedje op papier kan uitgedeeld worden voordat de les begint, maar hiermee kan ook gewacht worden tot het daadwerkelijke zingen. Aandachtspunt: Als het aantal liedjes niet uitkomt met het aantal leerlingen, kunnen ook een aantal liedjes dubbel worden uitgezet. Let er dan wel op dat er ook dubbele gebeurteniskaartjes klaar moeten liggen. Er kan ook voor gekozen worden om in plaats van met tweetallen, met drietallen te werken.

4 Hebben ze deze gebeurtenis gevonden dan gaan ze terug naar de plaats die ze door de leerkracht aangewezen hebben gekregen. Ze maken van dit liedje een cd-hoesje zodat aan het hoesje gezien kan worden waar dit liedje over gaat. De leerkracht laat de liedjes en stukken karton om een cd-hoesje op te maken uitdelen. De leerkracht geeft aan dat de leerlingen kunnen beginnen met het lezen van het liedje. Aandachtspunt: De afmetingen van de stukken papier om een cd-hoesje op te maken staan onder het kopje benodigde materialen. Kern (40 minuten) Twee tweetallen lopen naar de tafel, waarop de gebeurtenissen uit het leven van Michiel de Ruyter liggen. Ze zoeken de gebeurtenis op, die bij hun liedje hoort. Ze controleren dit bij de leekracht. Daarna maken ze een cd-hoesje voor dit liedje. Hierop moet duidelijk naar voren komen wat de link van dit liedje met Michiel de Ruyter is. Ook de titel van dit liedje moet op het cd-hoesje staan. Het is de bedoeling dat de leerlingen hun liedje geheim houden voor de andere leerlingen. De leerkracht geeft de volgorde van lopen van de tweetallen aan. De leerkracht legt een lijst bij zich neer waarop de leerlingen kunnen controleren of ze de goede gebeurtenis hebben gepakt. De leerkracht loopt via een vaste looproute een rondje door de klas en geeft de leerlingen positieve feedback en tips. De leerkracht zorgt er ook voor dat de liedjes zoveel mogelijk geheim blijven voor elkaar. Differentiatie: Het is handig om de wat vlottere tweetallen eerst te laten kiezen. Zij moeten dan kiezen uit meerdere gebeurtenissen uit het leven van Michiel de Ruyter. Voor de zwakkere leerlingen blijft er dan minder over om uit te kiezen, waardoor het voor hen makkelijker wordt. Aandachstpunt: De leerlingen kunnen zelf controleren op een lijst of ze de goede gebeurtenis hebben gepakt. Op deze lijst staat de naam van het liedje en het nummer van de kaart. Dit kan ook door de leerkracht bekeken worden. Telkens mogen er twee tweetallen bij de tafel met de kaartjes met Als de leerlingen allemaal een tijdje aan het werk zijn, legt de leerkracht Organisatie: De leerlingen kunnen aan de

5 Afsluiting (5 minuten) gebeurtenissen gaan staan. De tweetallen die nog moeten wachten voordat zij naar de tafel mogen komen, kunnen alvast gaan bedenken naar welke gebeurtenis zij op zoek moeten gaan en alvast bedenken wat ze kunnen tekenen op het cd-hoesje. Leerlingen die klaar zijn kunnen alvast bedenken hoe ze hun cd-hoesje in tweetallen gaan presenteren. De leerlingen presenteren hun cdhoesjes aan de rest van de klas. Ze vertellen wat er te zien is op het cdhoesje en wat de titel van dit liedje is. De rest van de klas mag raden wat de link van dit liedje met het leven van Michiel de Ruyter is. De leerlingen zingen als afsluiting van de les nogmaals het liedje In een blauwgeruite kiel. Leerlingen die een nieuwe tekst hebben verzonnen op het liedje In een blauwgeruite kiel kunnen dit nu ook ten gehore brengen. Michiel de Ruyter de les even stil. Hij vertelt dat de leerlingen straks aan elkaar gaan presenteren wat ze getekend hebben. De andere leerlingen in de klas mogen dan raden welke link dit liedje met Michiel de Ruyter heeft. De leerkracht laat de tweetallen een voor een voor de klas komen. Hij vraagt aan de andere leerlingen of zij misschien vragen hebben voor het presenterende tweetal. De leerkracht geeft aan dat we nog een keer het liedje In een blauwgeruite kiel gaan zingen. Leerlingen die ook een nieuwe tekst hebben verzonnen op het liedje In een blauwgeruite kiel kunnen dit ook ten gehore brengen aan de rest van de klas. Dit kan dan afwisselend met de al bekende coupletten gedaan worden. Er wordt dan om de beurt door twee leerlingen en de hele klas gezongen. presentatie beginnen als ze klaar zijn. Wel is het de bedoeling dat iedereen aan de presentatie werkt. Zijn de leerlingen ook klaar met de presentatie voorbereiden, dan is er voor deze leerlingen nog een klaaropdracht. De leerlingen mogen dan in tweetallen een eigen liedtekst verzinnen over Michiel de Ruyter op de wijs van In een blauwgeruite kiel De leerlingen mogen hierbij gebruik maken van e cd-speler en het liedje In een blauwgeruite kiel. Aandachtspunt: Het is de bedoeling dat de leerlingen dit zoveel mogelijk zelf organiseren. De leerkracht begeleidt alleen waar nodig. Aandachtspunt: Het liedje In een blauwgeruite kiel staat op de cd. Andere liedjes staan in de bijlage met muzieknoten aangegeven.

6

7 Al die willen te kap ren varen Kaartjes en liedjes 1. Dit liedje gaat over de loopbaan van Michiel de Ruyter. Eerst werkte Michiel de Ruyter als touwslager in de stad Vlissingen. Hierna ging hij aan boord van een schip. Hij kwam daarna steeds hoger in rang te staan. Hij begon als matroos, maar eindigde als luitenant- admiraal- generaal. 2. Dit liedje gaat over het feit dat Michiel de Ruyter op school zijn best niet deed. Hij haalde veel liever kattenkwaad uit, dan dat hij ging leren. Hij is zelfs van school gestuurd! Dit liedje is een les voor andere kinderen om wel naar school te gaan en goed je best te doen. Door naar school te gaan kun je zelf je koers bepalen (zelf bepalen wat je later wilt doen). En heb je niet, net zoals Michiel nu, er spijt van dat je je school niet hebt afgemaakt. 3. Dit liedje gaat over het begin van de loopbaan van Michiel de Ruyter op zee. Hij heeft net zijn werk in de touwslagerij vaarwel gezegd en vaart nu mee op een schip. Michiel de Ruyter is rond deze tijd ongeveer even oud als jullie nu zijn. Dit schip heeft de haven net verlaten en de bemanning is in opperbeste stemming. 4. Dit liedje gaat over het leven op een schip. De bemanningsleden van een schip waren meestal stoere kerels. Deze mannen lieten zichzelf niet snel kennen. Zelfs als het er niet zo vredig aan toeging op een schip stonden ze er nog bij alsof ze de zee wel aan konden! Michiel de Ruyter had dan ook echte zeebenen. 5. Dit lied gaat over de bemanning van een schip. Bemanningsleden zagen er, zeker na een lange reis, niet Zee meer van Geschiedenis zo fris uit. De mannen begonnen bijvoorbeeld te stinken. Hoewel de mannen er niet meer zo fris en fruitig uitzagen, zagen ze er wel stoer uit. En deze mannen deden ook dingen waar je wel stoer voor moest zijn. Michiel de Ruyter is bijvoorbeeld op

8 6. Toen Michiel de Ruyter de baas was van een schip, kwam hij vaak verstekelingen tegen (verstekelingen zijn mensen die op een schip meevaren terwijl niemand dat weet en het dus ook niet mag. Zo kon het zijn dat er ineens een meisje op een schip meevoer en dat mocht natuurlijk niet. Meisjes die toch stiekem meevoeren op een schip kregen hiervoor wel straf. Ze werden soms gewoon van boord gezet. 7. Dit liedje gaat over mensen die meevaren op een schip. Het kwam wel eens voor dat er mensen van de ene plaats naar de andere plaats meevoeren op bijvoorbeeld een koopvaardijschip. Bij Michiel de Ruyter is dit ook wel eens gebeurd. 8. Dit liedje gaat over de tijd dat Michiel de Ruyter nog een kind was. Toen hij nog heel jong was haalde hij regelmatig kattenkwaad uit. Er is bijvoorbeeld een verhaal bekend, waarin wordt verteld dat Michiel de Ruyter op de kerktoren van Vlissingen is geklommen.

9 Antwoordenlijst liedjes en kaartjes Michiel de Ruyter Kaartnummer Naam van het liedje 1 In een blauwgeruite kiel 2 Spreek Michiel, wat scheelt je knaap? 3 Ho jo, Ho jo, Ho jo 4 Storm op zee 5 Al die willen te kaap ren varen 6 Daar was laatst een meisje loos 7 Schipper mag ik overvaren? 8 Niet slaan, niet slaan, niet slaan

10 In een blauwgeruite kiel

11 Spreek Michiel, wat scheelt je knaap?

12 Ho jo, ho jo

13 Storm op zee

14 Al die willen te kap ren varen

15 Daar was laatst een meisje loos 1. Daar was laatst een meisje loos 2. Zij moest klimmen in de mast 3. Maar door storm en tegen- weer 4. Och kapiteintje sla mij niet 5. Zij moest ko- men in de kajuit die wou gaan va- ren, die wou gaan va- ren. maken de zei- len, ma- ken de zei- len. sloegen de zei- len, sloe- gen de zei- len. ik ben uw lief- je, ik ben uw lief- je. kreeg een pak ran- sel, kreeg een pak ran- sel. Daar was laatst een meisje loos Zij moest klimmen in de mast Maar door storm en tegen- weer Och kapiteintje sla mij niet Zij moest ko- men in de kajuit die wou gaan va- ren als lichtma- troos. maken de zei- len met touwtjes vast. sloegen de zei- len van boven neer. ik ben uw lief- je zo als je ziet. kreeg een pak ran- sel en toen was t uit.

16 Schipper mag ik overvaren?

17 Lang leef Michiel

18 Al die willen te kap ren varen Achtergrondinformatie De achtergrondinformatie behorend bij de liedjes is te vinden op de kaartjes met hierop de gebeurtenissen uit het leven van Michiel de Ruyter. In de loop van de eeuwen zijn er in het binnenland en het buitenland talloze publicaties over Michiel de Ruyter verschenen. Veel daarvan zijn speciaal bestemd voor de jeugd. Zo zijn er verschillende boeken geschreven over Michiel de Ruyter. Ook in liedjes komt de zeeheld vaak voor. Vrijwel het beroemdste liedje is toch wel In een blauwgeruite kiel, geschreven door Richard Hol ( ) Dit liedje gaat geheel over Michiel de Ruyter. Toch kloppen er een aantal dingen niet in dit liedje. Zo wordt er in het liedje beweerd dat Michiel de Ruyter in de Oost is geweest, maar men vermoedt dat hij daar nooit is geweest. Hoewel dit liedje al een beetje gedateerd is, wordt dit nog wel vaak gezongen. Er is zelfs een liedbundel met allemaal scheepsversjes die dezelfde naam draagt als dit liedje. Er zijn ook een heleboel liedjes die niet specifiek over Michiel de Ruyter gaan, maar wel over het leven op zee. In deze liedjes kun je vaak ook een link leggen met het leven van Michiel de Ruyter. Meer specifieke informatie hierover is te vinden op de kaartjes met gebeurtenissen.

19

ZEEMANNEN 1 GROEP 6. Klankhoogte Canon. What shall we do? Bron: Alma ten Bruin

ZEEMANNEN 1 GROEP 6. Klankhoogte Canon. What shall we do? Bron: Alma ten Bruin ZEEMANNEN 1 GROEP 6 Klankhoogte Canon What shall we do? Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: Liedblad te vinden op mijn site: Bijlage 1 en 2 Muziekfragment: http://home.planet.nl/~sojaboon/kindkar.htm Voorbereiding:

Nadere informatie

Michiel de Ruyter. Pagina 41 Pagina 55

Michiel de Ruyter. Pagina 41 Pagina 55 Les behorend bij de volgende pagina s uit het boek Mail uit Barbarije : Pagina 41 Pagina 55 Link met andere vakken: drama Nederlandse taal Tijdsindicatie: 50 minuten 6.7 Beroepen aan boord van een schip

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Michiel de Ruyter. pagina 25 en minuten

Michiel de Ruyter. pagina 25 en minuten Les behorend bij de volgende pagina s uit het boek Mail uit Barbarije : pagina 25 en 60 Link met andere vakken: beeldende vorming taal Tijdsindicatie: 65 minuten 8.14 Michiel de Ruyter in 2057 In 2007

Nadere informatie

KERST 1 GROEP 7. Vorm Klankhoogte. Xmas songs. Bron: Xmas song met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin

KERST 1 GROEP 7. Vorm Klankhoogte. Xmas songs. Bron: Xmas song met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin KERST 1 GROEP 7 Vorm Klankhoogte Xmas songs Bron: Xmas song met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Kerst CD speler Bijlage 1, 2 en 3 Liedblad Muziekmappen Ritme instrumenten Voorbereiding:

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. Liedjesindex 185. Inhoud van de cd 187. Credits 189. 850122 daar komt de boegieman BW_gecorrigeerd.indd 5 11-1-2012 15:06:41

Inhoud. Inleiding 6. Liedjesindex 185. Inhoud van de cd 187. Credits 189. 850122 daar komt de boegieman BW_gecorrigeerd.indd 5 11-1-2012 15:06:41 Inhoud Inleiding 6 Liedlijnen De Galerij der Gevoelens 12 Dokter Vogelenzang 48 De Dierenparade 74 Het zing je slim -diploma 100 Pech onderweg 124 Koek & Clip 148 Daar komt de boegieman! 166 Liedjesindex

Nadere informatie

KERST 1 GROEP 6. Vorm Klankhoogte. Cavalry. Bron De cavalry met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin

KERST 1 GROEP 6. Vorm Klankhoogte. Cavalry. Bron De cavalry met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin KERST 1 GROEP 6 Vorm Klankhoogte Cavalry Bron De cavalry met lesidee: Onbekend Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Kerst CD speler Bijlage 1 en 2 Liedblad Muziekmappen Voorbereiding: CD: Kerst maken CD speler

Nadere informatie

Mediawijsheid. Auteursrecht bij muziek. Voorbereiding. Inleiding 15 min

Mediawijsheid. Auteursrecht bij muziek. Voorbereiding. Inleiding 15 min Lesbrief 2 Auteursrecht bij muziek Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten wie er allemaal betrokken zijn in het proces rondom het maken van muziek en welke rechten deze betrokkenen hebben. - De leerlingen

Nadere informatie

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent? 1. Singer Songwriter 1

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent?   1. Singer Songwriter 1 Workshop Handleiding wat is jouw talent? 1 Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Introductie én opzet van de workshop Singer Songwriter Bekijk de introductievideo

Nadere informatie

Wij gaan bouwen, wij gaan bouwen, Doe je mee, doe je mee, Pak dan ook je spullen, pak dan ook je spullen Zaag, plank, schroef, zaag, plank, schroef.

Wij gaan bouwen, wij gaan bouwen, Doe je mee, doe je mee, Pak dan ook je spullen, pak dan ook je spullen Zaag, plank, schroef, zaag, plank, schroef. - Wat ga jij doen en wat gaan de kinderen doen? Beschrijf de opzet voor iemand die de les niet kent. Het thema bouwen is deze week geïntroduceerd. Voordat ik met het liedje aanleren begin, gaan wij eerder

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 Klankhoogte Een eigen liedje Bron: Alma ten Bruin Opstelling: De kinderen zitten in een kring in het speellokaal Benodigdheden: CD: Klankhoogte Bijlage 1 2 3 4 Melodie instrumenten

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin OOSTENRIJK 1 GROEP 7 Muzikale elementen Volksmuziek Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Landen Digibord Liedblad Bijlage 1 2 en 3 Werkblad 1 Bord Voorbereiding: CD maken en CD speler klaarzetten. Kaart

Nadere informatie

Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek)

Groep 1-3 - Nog 100 nachtjes slapen (prentenboek) Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek) Inleiding Introductie "Nog 100 nachtjes slapen" Bewegingsspel 5 minuten Kring Benodigdheden: Prentenboek "Nog 100 nachtjes slapen" Deze dramales beweging

Nadere informatie

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument.

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument. spel melodie grafisch notatie Groep Groep 5/6 en 7/8 afhankelijk van niveau Eindproduct De kinderen maken in groepjes van 2 x 2 een samenspel van hun eigen melodieimprovisatie Onderdeel O Zingen X Muziek

Nadere informatie

Leerdoel: De leerlingen oefenen met herkennen van symmetrie van verschillende vormen.

Leerdoel: De leerlingen oefenen met herkennen van symmetrie van verschillende vormen. Meetkunde Symmetrie Leerjaar 5 Tijdsduur: Voorbereiding: 10 minuten Uitvoering: 15 minuten Leerdoel: De leerlingen oefenen met herkennen van symmetrie van verschillende vormen. Benodigdheden: Kopieerblad

Nadere informatie

(hoeveelheden 6 en 10 of 4 en 6 centraal)

(hoeveelheden 6 en 10 of 4 en 6 centraal) Titel van de les Leeftijdsgroep Kerndoel Leerstofonderdeel Doel van de les Benodigdheden Korte samenvatting Organisatie Activiteiten Eieren zoeken (hoeveelheden 6 en 10 of 4 en 6 centraal) Ongeveer 5 tot

Nadere informatie

LES: Getallenfabriek 2

LES: Getallenfabriek 2 LES: Getallenfabriek 2 DOEL oefenen van keersommen in combinatie met optellen, aftrekken en delen; inzicht ontwikkelen in het gebruiken van getallen en bewerkingen om een bepaalde uitkomst te krijgen.

Nadere informatie

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Nadere informatie

VISSEN 1 GROEP 1-2. Kort en lang. Visje. Bron: Alma ten Bruin. Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis

VISSEN 1 GROEP 1-2. Kort en lang. Visje. Bron: Alma ten Bruin. Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis VISSEN 1 GROEP 1-2 Kort en lang Visje Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Water Liedbladen Bijlage 1 Vis Bubbelis Voorbereiding: CD Water maken en klaarleggen. Cd speler klaarzetten. Het instuderen

Nadere informatie

KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3

KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3 KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3 Beweging Vorm De klokken Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD Kerst Kerstman Bijlage 1 Klankstaven Liedblad Muziekmappen Voorbereiding: CD Kerst maken en CD speler klaarzetten.

Nadere informatie

Thema: Eurovisie Songfestival. Handleiding en opgaven niveau A1. Opgave 1: Samen

Thema: Eurovisie Songfestival. Handleiding en opgaven niveau A1. Opgave 1: Samen Handleiding en opgaven niveau A1 Thema: Eurovisie Songfestival De lesbeschrijving is korter dan voorheen. Een uitgebreide uitgeschreven aanpak vindt u in de Instapmodules (zie www.nieuwsrekenen.nl bij

Nadere informatie

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 3 en 4. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - blinde rups (lesformat) Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal Introductie Deze lesmodule is geschreven voor een project van 5 bijeenkomsten van elk 60 minuten, waarvan de laatste bijeenkomst het werkelijke Voorleesontbijt is. Het aantal, de duur en inhoud van de

Nadere informatie

Tijdens de try-out gingen de groepjes verschillend aan het werk. Soms werd het werk verdeeld: één leerling had alle

Tijdens de try-out gingen de groepjes verschillend aan het werk. Soms werd het werk verdeeld: één leerling had alle In de try-out had de leerkracht alle enveloppen op het bord geplakt. Hij nam een blaadje en vroeg aan een leerling om na te gaan in welke van de enveloppen dit papier zou passen (zonder het papier te vouwen).

Nadere informatie

RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5

RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5 RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5 Maat en Metrum Rijmen Benodigdheden: CD Maat en metrum CD speler Bijlage 1 en 2 Vier hoepels Trom Liedblad Ritmestokjes Muziekmap Voorbereiding: CD Maat en metrum maken. CD

Nadere informatie

Spillebeen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Spillebeen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2/3/4 Thema: Sprookjes Inhoud: Een variatie op het welbekende liedje. Drie nieuwe coupletten, ritme en instrumenten spelen, tekst- en ritmeimprovisatie. Reageren op kleuren. Warming-up Doel: Losmaken

Nadere informatie

Ben je boos. Lesbrief bij het project. een project voor groep 3 en 4 van de basisschool. Cultuurpalet Alphen aan den Rijn

Ben je boos. Lesbrief bij het project. een project voor groep 3 en 4 van de basisschool. Cultuurpalet Alphen aan den Rijn Lesbrief bij het project Ben je boos een project voor groep 3 en 4 van de basisschool ontwikkeld in opdracht van Cultuurpalet Alphen aan den Rijn Nieuwe Muziekschool Alphen 2018 www.nieuwemuziekschoolalphen.nl

Nadere informatie

LES: Betaal gepast 2. inzicht ontwikkelen in deelbaarheid en factoren van getallen. BENODIGDHEDEN Per leerling

LES: Betaal gepast 2. inzicht ontwikkelen in deelbaarheid en factoren van getallen. BENODIGDHEDEN Per leerling LES: Betaal gepast 2 DOEL oefenen van keersommen en deelsommen (groter dan de tafels van 1 t/m 10); bewust worden dat een getal meerdere delers kan hebben; inzicht ontwikkelen in de verbanden tussen keersommen

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 3)

Luisteren: muziek (A2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

HET KERSTFEEST 1 GROEP 1-2

HET KERSTFEEST 1 GROEP 1-2 HET KERSTFEEST 1 GROEP 1-2 De dennenboom Bron: Stichting Nevofoon Alma ten Bruin Benodigdheden: CD Kerst CD speler Ritme instrument Linten Bijlage 1 Voorbereiding: CD Kerst maken CD speler klaarzetten.

Nadere informatie

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje Martijje TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe 20 JuNi 2019 Illustratie en vormgeving: arjensnijder.design 1 Lesbrief Doe je mee Martijje Liedtekst Doe je mee Martijje Doe je mee,

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

BENODIGDHEDEN o Werkbladen o Antwoordkaarten o Eventueel verdiepingsopdracht

BENODIGDHEDEN o Werkbladen o Antwoordkaarten o Eventueel verdiepingsopdracht Leerkrachtinformatie Groep 6 Zeehavens in Zeeland Lesduur:90 minuten (klassikaal en in tweetallen) DOEL De leerlingen weten op een kaart van Zeeland de zeehavens te vinden en te benoemen; kunnen de werking

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Lesbrief Dans en Taal

Lesbrief Dans en Taal Beste leerkracht, U heeft vorige week de kick-off van het onderzoekstraject Dans en Taal bijgewoond. Hopelijk heeft het u een goede indruk gegeven van hoe de dansopdrachten eruitzien. In deze lesbrief

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Drukte bij de molen groep 5/6

Drukte bij de molen groep 5/6 Verhalend ontwerp over Olie- en Koren Woldzigt in Roderwolde Drukte bij de groep 5/6 Episode 1: Mensen rond 1900 De leerkracht laat een oud kistje of blikje zien. Daarin zitten allemaal kaartjes. Op die

Nadere informatie

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME Algemene opzet van de les Doelen: - Kinderen kunnen gedachten, gevoelens en houdingen bij thema s uit de film Gods Lam uitdrukken in dramavorm. - Kinderen

Nadere informatie

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 en 3/4 Thema: Boerderijdieren/Supermarkt Inhoud: Een liedje in twee heel verschillende versies: Pop- en klassiek, twee verschillende teksten. Ritme en maat, spelen op instrumenten, (her)kennen

Nadere informatie

KUNSTLES. 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids

KUNSTLES. 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids KUNSTLES 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids ELLA, EEN SWINGEND SPROOKJE Binnenkort gaat jullie klas naar Ella, een swingend sprookje, van Jazz4kids. Het verhaal van Ella lijkt op het sprookje van het lelijke

Nadere informatie

1. LEZEN Inleiding: doel en structuur Gebaren lezen

1. LEZEN Inleiding: doel en structuur Gebaren lezen 1. LEZEN Inleiding: doel en structuur De doorloopklok wordt gezet, zodat de leerlingen weten tot wanneer er wordt gewerkt. De leerkracht vertelt welke lesonderdelen aan bod zullen komen en vertelt ook

Nadere informatie

Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties.

Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties. 21. Verjaardagstabel Leeftijdsgroep Kerndoel Leerstofonderdeel Doel van de les Ongeveer 16-20 jaar Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

LES: Betaal gepast. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Munten of briefjes (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Betaal gepast. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Munten of briefjes (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Betaal gepast DOEL oefenen van keersommen en deelsommen (groter dan de tafels van 1 t/m 10); bewust worden dat een getal meerdere delers kan hebben; inzicht ontwikkelen in de verbanden tussen keersommen

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Dronken Zeeman - The drunken sailor.

Dronken Zeeman - The drunken sailor. De Dronken Zeeman Dronken Zeeman - The drunken sailor. Tijdens het werk aan boord van de grote zeilschepen werden vaak liedjes gezongen, dat maakte het werk makkelijker en leuker! Shanty s zijn dan ook

Nadere informatie

LES: Wie van de drie? 2

LES: Wie van de drie? 2 LES: Wie van de drie? 2 DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 t/m 9; oefenen van de tafels; bewust worden van de patronen in bepaalde tafels (bijv. tafels van even getallen hebben allemaal even uitkomsten,

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Auto. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; focus op de leerkracht.

Auto. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; focus op de leerkracht. Groep: 1/2 Thema: Auto, Verkeer Inhoud: Een lied over 4 verschillende auto s, met veel herhaling. Tellen van geluiden, met geluid/beweging reageren op visuele beelden, spelen met instrumenten, verzinnen

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

Michiel de Ruyter. Succes! Zee van Geschiedenis

Michiel de Ruyter. Succes! Zee van Geschiedenis grijs potlood (voor iedereen één) zwarte fineliner (voor iedereen één) kleurpotloden wit vel A4- tekenpapier (voor iedereen één) stripboeken (zoals bijvoorbeeld de stripboeken van Van 0 tot nu ) Een historiestuk

Nadere informatie

Ahoy, kapitein! Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 434 4 13,99. Uitgeverij Bakermat. Suggesties: Emy Geyskens.

Ahoy, kapitein! Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 434 4 13,99. Uitgeverij Bakermat. Suggesties: Emy Geyskens. Ahoy, kapitein! Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 434 4 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Thema s: moed, humor, piratenschool KORTE INHOUD: Wat is dat nu? Met

Nadere informatie

RIJMRITMES 1 GROEP 3

RIJMRITMES 1 GROEP 3 RIJMRITMES 1 GROEP 3 Maat en Metrum Rijmen Bron: Factorium Tilburg Alma ten Bruin Benodigdheden: CD Maat en metrum CD speler Bijlage 1 en 2 Vier hoepels Trom Liedblad Muziekmap Voorbereiding: CD Maat en

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Muziek en Meer Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3 Jennemieke Snijders Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Parkstraat 30 internet: www.lambo.nl 6828 JJ Arnhem e-mail:

Nadere informatie

LES: Vallende sommen. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad "Groter of kleiner" (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Vallende sommen. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Groter of kleiner (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Vallende sommen DOEL oefenen van het snel berekenen of schatten van de uitkomst van keersommen; bewust worden dat keersommen met grotere getallen een groter getal als uitkomst hebben; bewust worden

Nadere informatie

Piratenprinses. Een voorstelling voor de Onderbouw Kunstmenu

Piratenprinses. Een voorstelling voor de Onderbouw Kunstmenu Piratenprinses Een voorstelling voor de Onderbouw Kunstmenu 2018-2019 1 Lesbrief bij muziektheater Piratenprinses Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 Korte inhoud voorstelling... 3 Voorafgaand

Nadere informatie

LES: Snelle sommen. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Snelle sommen. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Snelle sommen DOEL oefenen van het snel uitrekenen van keersommen die worden weergegeven door een aantal muntjes van gelijke waarde; bewust worden dat strategieën kunnen helpen om keersommen snel

Nadere informatie

Middenbouw: Wieringerzand

Middenbouw: Wieringerzand Middenbouw: Wieringerzand Wieringerzand, ons eigen eiland Daar gaan we kamperen en er valt veel te leren. We bouwen een huis daar voelen wij ons thuis. We gaan op de fiets dat kost bijna niets. Grote Rekendag

Nadere informatie

Handleiding Les 1. Nieuwsbegriponderwerp. Schrijftaak. Voorbereiding. week november 2013 Handleiding niveau A, les 1 en 2

Handleiding Les 1. Nieuwsbegriponderwerp. Schrijftaak. Voorbereiding. week november 2013 Handleiding niveau A, les 1 en 2 Handleiding Les 1 ze schrijfles is de tweede waarin leerlingen oefenen in het genre instrueren. Het is een instructieles: leerlingen maken kennis met de instructiestrategie KLUNS. U doet voor hoe je een

Nadere informatie

een harpoenier. Dan moeten jullie samen in één bed slapen.

een harpoenier. Dan moeten jullie samen in één bed slapen. In de herberg Ik heet Ismaël. Mijn geld is bijna op. En ik ben het leven op het land zat. Daarom wil ik gaan varen. Op een walvisvaarder, een schip dat op walvissen jaagt. Want ik ben erg nieuwsgierig

Nadere informatie

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo?

Les 1. Wensen & Grenzen. Praten over seks... Hoe en hoezo? Les 1 Wensen & Grenzen Praten over seks... Hoe en hoezo? In deze eerste les wordt het thema 'Seksueel gedrag' geïntroduceerd. Het is aan jou als mentor / docent om te bepalen of de sfeer in de groep veilig

Nadere informatie

7. Getalkaartjes bij de kralenketting

7. Getalkaartjes bij de kralenketting Leeftijdsgroep Kerndoel 7. Getalkaartjes bij de kralenketting 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan de kerndoelen: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen 2 De leerlingen

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan als daar tijd voor is.

afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan als daar tijd voor is. U UNPLUGGED Liedjes schrijven Lestijd: 20 minuten Deze basisles omvat alleen oefeningen. Er kunnen inleidende en afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan als daar tijd

Nadere informatie

LES: Wie van de drie?

LES: Wie van de drie? LES: Wie van de drie? DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 en 5; bewust worden dat de getallen uit de tafel van 2 allemaal even zijn; bewust worden dat de getallen uit de tafel van 5 allemaal eindigen

Nadere informatie

Estafette in een combinatiegroep

Estafette in een combinatiegroep Estafette in een combinatiegroep Onderwijs geven in een combinatiegroep of aan twee verschillende niveaugroepen doe je niet zomaar even! Als leerkracht moet je immers oog hebben voor álle leerlingen. Je

Nadere informatie

Dag 2 Rare rijmende regels

Dag 2 Rare rijmende regels Dag 2 Rare rijmende regels 1 VOORBEREIDING Kopieer kopieerblad 1 op leerlingenaantal als je het gedicht mis niet kunt projecteren op het digibord. Kopieer kopieerblad 2 op leerlingenaantal. Kopieer kopieerblad

Nadere informatie

Wat is Kraak kracht? Kraak kracht

Wat is Kraak kracht? Kraak kracht Wat is? Met de kaarten van Kraak Kracht evalueert u Kraak de Klas. U gaat door middel van de vragen die op de kaarten staan in gesprek met de leerlingen over de vaardigheden die ze hebben gebruikt. U kunt

Nadere informatie

IKHEBHOOP.NL LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht

IKHEBHOOP.NL LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht Dit jaar hebben we met de Week van de Hoop de start gemaakt met een positieve beweging in onze maatschappij. Samen met zo n 4.000 klassen hebben we nagedacht

Nadere informatie

IKHEBHOOP.NL. In het kort Klassikaal en in kleine groepjes Ong. 60 minuten Muziek/kunst

IKHEBHOOP.NL. In het kort Klassikaal en in kleine groepjes Ong. 60 minuten Muziek/kunst Voor de leerkracht Deze lesbrief is geschikt voor leerlingen uit de leerjaren 4 t/m 8. Hieronder is het leerlingmateriaal te zien met, in de grijze vlakken, tips en opmerkingen voor de leerkracht. In het

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 EEN STOP MOTION FILMPJE OVER EEN BOEK MAKEN Inhoud Inleiding... 2 Handleiding bij de les boekverslag 2.0 STOP MOTION... 3 Werkblad 1: welk boek heb je gelezen?... 5 Werkblad

Nadere informatie

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen Klanttest 2 Sint- Petrusschool Diemen Groep 7 Nicole Blok Top-ondernemen Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van de Klanttest De doelgroep Klanttest Conclusie Foto s van de opdracht Voorwoord Op donderdag

Nadere informatie

Handleiding bij Monkie groep 0 t/m 2 (Peuters & kleuters)

Handleiding bij Monkie groep 0 t/m 2 (Peuters & kleuters) Handleiding bij Monkie groep 0 t/m 2 (Peuters & kleuters) Domeinen: Zingen, Luisteren & Bewegen Doel: De kinderen leren liedjes aan die ze met ondersteuning van gebaren kunnen zingen. De leerlingen kunnen

Nadere informatie

Ketelbinkie. skvr.nl/onderwijs. Voorbereiding. Schooljaar 2014-2015

Ketelbinkie. skvr.nl/onderwijs. Voorbereiding. Schooljaar 2014-2015 Ketelbinkie Voorbereiding Schooljaar 2014-2015 skvr.nl/onderwijs inhoud 1. Ketelbinkie in de Klas 3 2. Suggesties voor de voorbereidende les 5 2.1 Het lied 5 2.2 Meer over varen in de 18 e eeuw 7 2.3 Vouwinstructie

Nadere informatie

DEEL 1: LESSUGGESTIES

DEEL 1: LESSUGGESTIES DEEL 1: LESSUGGESTIES Activiteiten voor zes- en zevenjarigen REUZEHONGER Benodigdheden: - cd, track 3, Als ik reuzehonger heb - cd, track 4, Als ik reuzehonger heb, meezingversie - 4 kaartjes met de volgende

Nadere informatie

afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan als daar tijd voor is.

afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan als daar tijd voor is. U UNPLUGGED Functie Bovenbouw: Liedjes schrijven met parameters Lestijd: 20 minuten Deze basisles omvat alleen oefeningen. Er kunnen inleidende en afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het

Nadere informatie

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be Beste, Momotaro is een eeuwenoud Japans verhaal. Het vertelt over een kleine perzikjongen en over groot geluk, over vrienden en vijanden en over hoe je samen sterk, moedig en wijs kan zijn. Het verhaal

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

Praatplaat op het digibord Lied De blauwe vissenclub op het digibord https://fishandkids.msc.org/nl/spelletjes/zingen-dans

Praatplaat op het digibord Lied De blauwe vissenclub op het digibord https://fishandkids.msc.org/nl/spelletjes/zingen-dans Muziekles Lesbeschrijving voor de leerkracht groep 3-4 Voorbereiding Lees deze lesbeschrijving door. Luister naar het liedje en kijk naar het clipje. Oefen de bewegingen van het dansje. Zet de praatplaat

Nadere informatie

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel is een leermiddel voor de loopbaanoriëntatie van mensen in de leeftijd van twaalf jaar en ouder. Het spel heeft als doel de speler bewust te maken

Nadere informatie

Instapmodule ter voorbereiding op het werken met Nieuwsrekenen

Instapmodule ter voorbereiding op het werken met Nieuwsrekenen Instapmodule Instapmodule ter voorbereiding op het werken met Nieuwsrekenen september 2013 www.nieuwsbegrip.nl Inleiding De instapmodule is bedoeld als voorbereiding op het werken met Nieuwsrekenen. Het

Nadere informatie

Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2

Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2 Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2 2 lessen Dit project is tot stand gekomen i.s.m. De Domijnen, Eigenwijs in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 Titel Kun je herfst* winter,

Nadere informatie

Lesbrief bij het theaterconcert met de liedjes van Jeroen Schipper

Lesbrief bij het theaterconcert met de liedjes van Jeroen Schipper Lesbrief bij het theaterconcert met de liedjes van Jeroen Schipper Hallo, en te dansen. Mijn naam is Jeroen Schipper. Wat leuk dat jullie naar mijn theaterconcert Swingen als een kangoeroe komen dat ik

Nadere informatie

VOORBEELDEXEMPLAAR LESPAKKET KBW 2013

VOORBEELDEXEMPLAAR LESPAKKET KBW 2013 VOORBEELDEXEMPLAAR LESPAKKET KBW 2013 Handleiding voor een mini-voorstelling met 6 liedjes van Tijl Damen vol Sport en Spel! www.tijldamen.nl/kinderboekenweek-2013 BESTE LEERKRACHT, Hieronder vindt u enkele

Nadere informatie

De ontwikkelde materialen per unit.

De ontwikkelde materialen per unit. Handleiding. Dit is de handleiding voor het remediërende programma voor de leeszwakke leerling bij het vak Engels. De hulpmiddelen zijn ontwikkeld voor leerlingen die bij de toetsen technisch lezen uitvallen

Nadere informatie

SAMEN. Korte omschrijving: Doelstellingen: Materiaal en ruimte:

SAMEN. Korte omschrijving: Doelstellingen: Materiaal en ruimte: SAMEN weinig normaal allemaal samen 25 minuten + oefening en herhaling Korte omschrijving: Een nieuw en toepasselijk lied om het jaar muzikaal in te zetten. Het is een kort lied met een eenvoudige tekst

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1 veilig leren lezen Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Auteur: Josée Warnaar Zinnen maken met woorden én beeldtaal Regio noord en midden hebben kern 2 behandeld als de Kinderboekenweek begint. Regio

Nadere informatie

Thema: Verdwenen vliegtuig Maleisië. Handleiding en opgaven niveau AA. Opgave 1: Samen

Thema: Verdwenen vliegtuig Maleisië. Handleiding en opgaven niveau AA. Opgave 1: Samen Handleiding en opgaven niveau AA Thema: Verdwenen vliegtuig Maleisië Een uitgebreide uitgeschreven aanpak vindt u in de Instapmodules: www.nieuwsbegrip.nl Download & prints Instapmodules Nieuwsrekenen.

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

LES: Post. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Postzegels (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Post. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Postzegels (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Post DOEL bewust worden dat bij een aantal postzegels met dezelfde waarde een keersom hoort; oefenen van keersommen; bewust worden dat gerelateerde keersommen gebruikt kunnen worden bij het uitrekenen

Nadere informatie

Bijlage 1. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4,

Bijlage 1. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4, Bijlage 1 Brief aan de ouders Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4, De komende periode gaan wij aan de slag met het thema feesten. We bespreken allerlei feestelijke momenten in het jaar

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

WIE ZIT WAAR IN DE RECHTBANK?

WIE ZIT WAAR IN DE RECHTBANK? WIE ZIT WAAR IN DE RECHTBANK? APRIL 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #2 DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen vullen bij een plaatje van de rechtszaal in waar de rechter zit, en waar de verdachte, de advocaat,

Nadere informatie