Protocol Cortex Metalyser 3B

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Protocol Cortex Metalyser 3B"

Transcriptie

1 Protocol Cortex Metalyser 3B Spirometrie is een medisch onderzoek dat de functie van de longen meet. Voor het uitvoeren van een longfunctieonderzoek wordt gebruikgemaakt van een spirometer. Er zijn verschillende meetinstrumenten voor het meten van de longfunctie, waaronder de cortex. De Cortex Metalyser 3B is een apparaat voor ademgasanalyse tijdens cardiopulmonale inspanningstests. Zowel in rust als bij inspanning wordt van elke ademhaling een ademgasanalyse wordt gemaakt. De Cortex is populair in sportgeneeskunde, cardiologie, pulomonologie, ergo- en fysiotherapie en revalidatie. Om de hoge kwaliteit te waarborgen word het apparaat vaak gekalibreerd. Veiligheid: De Cortex mag alleen worden gebruikt door personen die kennis hebben van de voorbereiding en uitvoering van de testen! Daarnaast moeten proefpersonen vooraf getest zijn op eventuele hartafwijkingen/longafwijkingen of andere afwijkingen die door inspanning de gezondheid kunnen schaden. De test meet alleen spiro-ergometrie en is in de eerste plaats niet bedoeld om andere vitale functies te monitoren. Vooraf dient de proefpersoon te worden gecontroleerd door een arts. U moet extra opletten bij mensen met een pacemaker of bij mensen die herstellende zijn van een

2 gezondheidsprobleem. De proefpersoon dient dus sufficiënt gezond te zijn om de test uit te mogen voeren. Voor het uitvoeren van maximale testen dient er te allen tijde een arts aanwezig te zijn. De test dient beslist onmiddellijk tussentijds gestopt te worden wanneer de patiënt symptomen zoals misselijkheid, duizeligheid of pijn aangeeft gedurende de test. Om het uitvoeren van de test veilig te laten verlopen voor alle proefpersonen, dient er achteraf te worden voldaan aan de hygiëne instructies, zodat eventuele ziektes die kunnen worden overgedragen via het masker worden uitgesloten. De PC en monitoren dienen gelokaliseerd te zijn op 1,5 meter van de proefpersoon. Inhoud 1. Opstarten 2. Aanmelden/selecteren proefpersoon 3. Kalibratie 4. Test protocol 5. CPET pretest rest measurements 6. Uitvoeren van de test 7. Data analyse 8. Data exporteren 9. Schoonmaken 10. Referenties

3 1. Opstarten Tussen het aanzetten van de MetaLyser en het starten van de meting moet minimaal 45 minuten zitten omdat het systeem moet opwarmen. Zet de MetaLyzer dus op tijd aan. Ondertussen kun je de meting al wel voorbereiden. Zet de groene knop onder de 2 beeldschermen aan. Zet de Meta Lyser 3B aan (on). Zet de computer aan. Klik op MetaSoft Studio. Hij start op in het Patient Center. Laat hem op General CPET (linkerkant) staan. In dit scherm zie je alle proefpersonen die tot nu toe zijn getest.

4 U kunt nu starten met het aanmaken/selecteren van de proefpersoon (punt 2) of het kalibratieproces (punt 3). De volgorde van punt 2 en 3 maakt niet uit, maar moeten wel beide worden uitgevoerd.

5 2. Aanmelden/selecteren proefpersoon Wil je de gegevens van een nieuw proefpersoon invoeren, klik dan op: New Patient (bovenaan) Edit (rechts) Je komt in het scherm: Edit Patient. Vul onder het tabblad Administrative Data de gegevens van de patiënt in (met * zijn verplicht) : Achternaam (Last Name) Voornaam (First Name) Geslacht (Sex) Geboortedatum (Date of Birth) LET OP: datum in het Engels: dus bij 21 maart 1985 wordt het: Masker type: In de lade onder het toetsenbord liggen maskers met verschillende groottes: Small of Medium. Pas het masker op de neus/mond van de proefpersoon en kies de masker die goed. Test dit door tijdens het uitblazen de witte koker te dichten met je hand; voel of er nog lucht ontsnapt aan de zijkanten van het masker. Vul bij administrative data in: blue mask small; of blue mask medium. ID en Titel zijn bedoeld om een code te geven aan de patiënt i.p.v. zijn naam weer te geven. Bij het doen van onderzoek is het vaak een vereiste dat elke patiënt een ID nummer krijgt toegewezen. Lengte en gewicht invullen, het programma berekent dan het BMI.

6 Ook ziet u de tabbladen biological en medical baseline data, de normal values en de alarm message staan. Wil je hierin geen aanpassingen in doen, klik dan op OK. De patiënt is nu toegevoegd bij het beginscherm (Patient Center). Ga verder naar 3. Kalibratie. Meestal hoeven er geen aanpassingen gedaan te worden in een van deze tabbladen, maar denk hier wel even over na. Wil je hierin wel aanpassingen in doen, ga dan verder. Biological en medical baseline data: Het masker, lengte, gewicht en BMI vult het systeem zelf in wanneer dit onder administrative data is ingevoerd. U kunt meteen zien of u een goed BMI heeft. Bij Estimated fitness level kun je invullen hoe getraind de proefpersoon is. BSA calculation method is de methode die je kan kiezen om het lichaamsoppervlak te berekenen. Hij staat standaard op Dubois en Dubois en hoef je in principe niet te veranderen, tenzij u dat wenst. Normal values: Als u een meting wilt uitvoeren waarbij u gebruik maakt van bepaalde referenties die de berekening van de ademgasanalyse kunnen beïnvloeden, dan kun je de normwaarden hier veranderen. Het gaat hier om de volgende normwaarden: maximum oxygen uptake, maximum relative oxygen uptake, maximum oxygen pulse, maximum heart rate, maximum minute ventilation, maximum breating frequence, maximum work rate, basal metabolic rate en spyrometry norm value sets. Let op: bij maximum heart rate kunt u apart kiezen voor bicycle test of treadmille test; of en speciale berekening voor kinderen. Wanneer IC (L), VC (L), FEV1 (L) vooraf bekend zijn kunt u deze hier ook invullen (is niet verplicht om de test uit te kunnen voeren).

7 Alarm message: Het is mogelijk een alarm in te stellen. Bijvoorbeeld wanneer u niet wilt dat de hartslag van de proefpersoon boven of onder een bepaalde waarde komt. Dit kan een onderzoek criteria zijn, maar de alarmen zijn met name bedoeld om de veiligheid van de patiënt te waarborgen. Variabelen waarvoor een alarm in te stellen is: maximum of minimum HR (heart rate), V E/V CO2, V O2, EE, FEetO2, VT, V E. Kies of je een visueel en/of een auditief alarm wilt gebruiken. Klik apply. Klik add alarm variable Alle persoonlijke kenmerken ingevuld? Klik op OK (linksonderin) om de patiënt toe te voegen. U komt weer in het Patient Center terecht waarbij de zojuist ingevoerde proefpersoon is geselecteerd. Patient gegevens aanpassen Als je de patiënt gegevens nog wilt aanpassen, dan kunt u in het Patient Center de persoon aanklikken en vervolgens via Edit in zijn/haar persoonsgegevens veranderen. Klik na het aanpassen op OK. Proefpersoon selecteren Klik in het Patient Center op de proefpersoon die u (nogmaals) wilt meten.

8 3. Kalibratie Om de kwaliteit, betrouwbaarheid en validiteit van de Cortex Metalyzer 3B te waarborgen worden er veel kalibraties uitgevoerd. Kalibratie 3.1 en 3.3 moeten voor elke test gedaan worden. Kalibratie 3.2 hoeft maar 1x per maand. Test u voor het eerst met de Cortex en weet u niet wanneer de vorige kalibratie is uitgevoerd, voer dan voor de zekerheid alle drie de kalibraties uit. Klik in Patient center op Calibrate CPET device (rechts onderin). Laat Devices op Devices for CEPT staan. Naast de beeldschermen hangen 2 lijnen, een zwarte en een doorzichtige/witte. Doe het zwarte dopje in de metalyzer 3B (in volume) en draai deze een kwartslag naar rechts zodat hij vastklikt. Het andere uiteinde laat u nog even vrij in de ruimte hangen. Doe het witte dopje in de metalyzer 3B (in Gas) en draai deze een kwartslag naar rechts zodat hij vastklikt. Het andere uiteinde laat u nog even vrij in de ruimte hangen.

9 3.1 Kalibratie fresh ambient air 20.93/0.03: Gas sensor Gas 1 (moet altijd) Hierin wordt het percentage O2 en CO2 bepaald in de ruimte waarin de test afgenomen wordt. Hang het zwarte pinnetje van de doorzichtige/witte lijn vrij in de ruimte (bij voorkeur over de stang links naast het beeldscherm). Zorg dat er in een straal van 1,5 meter om het pinnetje heen geen mensen staan die het %O2 en %CO2 kunnen beïnvloeden door het in en uitademen. Druk op start calibration step 1. Nu gaan er in de grafiek over de blauwe en roze lijn respectievelijk blauwe en roze balletjes bewegen. Het systeem voert nu de kalibratie uit en hij stopt vanzelf. Dit is het geval wanneer de tijd stil staat; in het scherm start calibration step 2 verschijnt; en boven de blauwe lijn measurement of gas 1 is finished staat.

10 3.2 Kalibratie Cortex calibration gas (15.00/5.00) : Gas Sensor Gas 2 (1x per maand) Hierin wordt het percentage O2 en CO2 bepaald in de gasfles. Dit is respectievelijk 15% en 5% en zijn gestandaliseerde waarden. Doe het zwarte pinnetje in het transparante buisje van de achterste gasfles. Wanneer het pinnetje er in zit, neemt hij samples.

11 Druk daarna op start calibration step 2. Ook hier kalibreert het systeem zelf. Wanneer de tijd stil staat en er weer start calibration step 1 staat, is de kalibratie van CORTEX calibration gas afgelopen en succesvol verlopen. Haal daarna het zwarte pinnetje er weer uit!! (doe je dat niet, dan blijft hij samples nemen en is de gasfles snel leeg. 3.3 Kalibratie flow sensor (moet altijd) Nu gaat u de hoeveelheid lucht die door de filter gaat kalibreren. Het zwarte mondstuk ligt in de lade onder het toetsenbord. Daarin ligt ook de ventilator. Klik eerst de ventilator in het mondstuk met het rooster aan de achterkant. WEES VOORZICHTIG, Dit ONDERDEEL IS ERG DUUR! Klik vervolgens de zwarte boog van het mondstuk er op (draai daartoe het ene uiteinde van het zwarte mondstuk iets verder open t.o.v. het andere uiteinde van het zwarte mondstuk). Draai de zwarte boog vast door beide uiteinden dicht te draaien.

12 Doe het zwarte mondstuk in zijn geheel links in de voorste gasfles. Klik vervolgens het zwarte pinnetje (van het witte/doorzichtige draad) in het zwarte mondstuk.

13 Op het scherm: laat calibration for normal CPED or spirometry test staan. Klik op start calibration measurement. Houdt de voorste gasfles aan de linkerkant vast. De bedoeling is dat je de handel van de voorste gasfles (aan de rechter kant) in zijn geheel eruit trekt en weer induwt.

14 Ga mee in het tempo van de lijn die in de bovenste grafiek wordt getrokken. Op het scherm zie je dat er een grafiek wordt gemaakt waarbij het bovenste punt en onderste punt in het paarse gebied uitkomen wanneer u de handel van de gasfles induwt en uittrekt. Het tempo dient u dus zo aan te passen dat de rode lijn telkens in het paarse gebied uitkomt. Zorg ervoor dat u wel helemaal uit trekt en helemaal in duwt! Herhaal het eruit trekken en induwen een aantal keer, het programma geeft zelf aan wanneer de kalibratie goed is (wanneer hij 5 goede rode/blauwe balken in de onderste grafiek toont). Alle kalibraties zijn nu uitgevoerd. Klik op Back (links onderin). U komt in het Patient Center.

15 4. Test Protocol Selecteer in Patient Center de proefpersoon die u wilt testen. Klik op Next (links onderin). Nu komt u in het CEPT preparation scherm. Er zijn verschillende tabbladen: Test Protocol, Normal Values, Flow Sensor Calibration, Device Configuration, Sensor Adjustment. Als u wilt testen op de ergometer of op de loopband, kunt u vooraf een protocol maken of selecteren. Test protocol Klik het test protocol scherm aan (naar alle waarschijnlijkheid staat deze er al gelijk voor). Hier kun je zelf het protocol maken: Select: hierin kunt u uit bestaande protocollen kiezen. Bijv. het Bruce protocol. Een beschrijving van het protocol wordt links onderin gegeven. Aan de rechterkant ziet u hoe de opbouw is van het protocol: snelheid (km/uur) en hellingshoek (grade %). Heeft u vooraf zelf een protocol aangemaakt (in create universal ) en opgeslagen ( save rechtsonderin) dan wordt het protocol hier weergegeven en kunt u deze hier selecteren. Create regular/ Create automatically: de duur van de inspanning is 10 minuten, daarbinnen is de mate van inspanning te reguleren. De duur van de rust, warming up en recovery is wel zelf te regelen. Bij Create Regular kunt u kiezen tussen toename in blokken of geleidelijke toename (snelheid en hellingshoek) en bij Create Automatically kun je alleen maar geleidelijke toename kiezen. Deze opties worden veelal gebruikt wanneer u maar 1 meting wilt doen, of wanneer u een simpel protocol uit wilt voeren.

16 Create Universal: hierin kunt u een protocol aanmaken die u bij volgende metingen weer kunt gebruiken. Het protocol wordt dan opgeslagen en hoeft de volgende keer niet opnieuw aangemaakt te worden ( save rechtsonderin). De duur van de exercise is zelf te bepalen. Om het protocol te maken sleept u de verschillende stages in het beeld. Links kunt u aangeven dat er een open einde is, u test dan bijvoorbeeld maximaal waarbij de eindsnelheid/helling niet vooraf te bepalen is. De proefpersoon spant zich net zolang in totdat hij het niet meer vol kan houden.

17 Variabelen instellen: Kies of je de toename van snelheid en helling trapsgewijs (step) wilt of met geleidelijke toename (ramp). Kies ook of je wilt lopen of rennen Je kunt bij rust aangeven hoeveel rust je de persoon vooraf geeft. Bij warming up kun je de tijd van de warming up aangeven, met welke snelheid en welke helling. Bij exercise kun je de start snelheid en helling aangeven voor het beginnen van de test. Bij exercise increase kun je aangeven met welke snelheid en hellingshoek het inspanningsniveau toeneemt tijdens de test. Eventueel kun je een eindsnelheid/helling aangeven door dit eerst aan te vinken en in te vullen. Bij recovery kun je aangeven hoelang de cooling down moet duren en met welke snelheid/helling. Andere variabelen testen gedurende de meting: Actions: store breath sequence, store ECG segment, blood pressure measurement, play audio file, record exfvl, pause. Klik op het blauwe figuurtje (links) ernaast en sleep deze in de grafiek op het tijdstip dat je dit wilt. Klik dan de hetzelfde figuurtje aan maar dan met de + erin. Dit figuurtje sleep je ook in de grafiek. Hoe dichter bij het vorige figuurtje, hoe vaker dat wat je wilt meten wordt gemeten. Hoe verder ervan af, hoe minder vaak het wordt gemeten. Bij Normal Values kun je opnieuw de berekening van de normwaarden aanpassen (hoeft niet nogmaals, zie stap 2). Bij Flow Sensor Calibration kun je het volumegas opnieuw kalibreren (hoeft niet nogmaals, zie stap 3). Device configuration: aansluiten van de Cortexprotocol op de ergometer/loopband. Klik op het pijltje onder metalyzer 3b en check connection. Het stekkertje gaat dan op groen. Klik op het pijltje onder de loopband of ergometer en dan op check connection. Het stekkertje gaat dan op groen Is dat niet zo, dan maakt de cortex nog geen goede verbinding met het apparaat (loopband of ergometer). Om het programma aan de loopband te koppelen dient u deze te verbinden via het zwarte snoer (met usb uitgang). Doe het ene uiteinde in de usb poort van de computer, de ander in de loopband. Om het programma aan de ergometer te koppelen dient u deze te verbinden met het grijze snoer (in І0І0І ). Nadat u verbinding heeft gemaakt met het snoer zet u de loopband dan wel ergometer aan. In het hoofdmenu van het apparaat klikt u terminal aan.

18 Het programma en het apparaat zijn nu aan elkaar verbonden. Check dit: Klik op het pijltje onder loopband/ergometer en check connection. Het stekkertje gaat dan op groen. datakabel in ergometer ergometer/loopband aanzetten Sensor adjustment: Klik in het CPET preparation menu op sensor adjustment. Laat het zwarte dopje van het witte/doorzichtige draad nogmaals in de vrije ruimte hangen/liggen en ga er minstens 1,5 meter vanaf staan. Klik op start sensor adjustment. Nu gaan ook weer de blauwe en roze balletjes lopen.

19 In principe kunt u deze meting overslaan, tenzij de samenstelling van de lucht in de tussentijd erg veranderd is: er zijn nu veel meer mensen in de ruimte / temperatuurverschillen. Wacht tot de kalibratie voltooid is (sensor adjustment successful). Klik op Next

20 5. CPET pretest rest measurements. Klik het masker in het haarnetje vast een doe deze op het hoofd van de proefpersoon (het masker voor de neus en mond). Test of het masker goed zit door de proefpersoon uit te laten blazen, waarbij jouw hand voor het mondstuk zit. Er mag geen lucht ontsnappen. Draai daarna het zwarte mondstuk erin en doe het zwarte pinnetje er ook in. Longvolume inhoud meten Leg de patient de volgende instructie uit: Instructie: adem eerst rustig alle lucht uit de longen. Adem als de meting loopt zo diep mogelijk in en vervolgens zo snel mogelijk weer uit waarbij je op het eind probeert alle lucht uit de longen te blazen. Dit herhalen we 3 keer. Doe het in en uitademen een keer voor en laat de patient het eventueel eerst droog oefenen.

21 Je voert dus eigenlijk een spirometrietest uit. Klik op start (linksbovenin). Laat de patient in en uitademen volgens de instructie. Stop de meting (linksbovenin) wanneer de patient weer aan de volgende inademing begonnen is (wanneer de grafiek weer onder de nul-lijn komt). De patient mag even weer gewoon ademhalen. Klik op confirm (rechts in het tabblad bovenin) Klik op repeat (rechts in het tabblad bovenin) Herhaal bovenstaande nog 2 keer.

22 Op het scherm zie je de inademing en uitademing in een grafiek. Bij een goede in en uitademing ziet u onderaan een grafiek verschijnen met getallen FVC, FEV1 en Sum. Herhaal de in en uitademing totdat er minstens 3 grafieken zijn verschenen. Stop dan deze meting, de proefpersoon mag weer gewoon ademen. Kies een van de onderste grafieken uit (met de grootste Sum score). Klik vervolgens op Next. Confirm test and save data Yes. De proefpersoon is nu klaar om te worden gemeten. ECG Een elektrocardiogram of ECG is een registratie van de elektrische activiteit van de hartspier. Om een ECG te lezen is kennis nodig van de anatomie en de fysiologie van het hart. Om een ECG te interpreteren is het ook noodzakelijk om de opbouw en werking van het geleidingsysteem te begrijpen. Raadpleeg een arts of specialist om het ECG te meten en te analyseren. Wanneer op het rust ECG afwijkingen te zien zijn, moet er ten zeerste worden overwogen de test niet door te laten gaan. Laat de patiënt een afspraak maken bij de huisarts of cardioloog.

23 Instellen van ECG: Selecteer de patient Klik links op MetaControl 3000 Op het linkerscherm zal nu het ECG programma openen.

24 De zuignopjes beginnen gelijk met zuigen. Plaats de zuignopjes op de juiste manier op de borstkas van de patiënt Wanneer de test wordt gestart wordt het ECG gemeten.

25 V1-4e intercostaalruimte (ICR, ruimte tussen de ribben in) net rechts van het borstbeen V2-4e ICR net links van het borstbeen V3 - midden tussen V2 en V4 V4-5e ICR in de medioclaviculaire lijn V5 - tussen V4 en V6 V6-5e ICR in de mid-axillaire lijn

26 6. Uitvoeren van de test Bij de loopband: snoer de proefpersoon voor de veiligheid het blauwe riempje om; als hij dan valt dan komt het snoer strak te staan en stopt de loopband zelf. U krijgt een bericht wanneer de sensor adjustment nog niet is uitgevoerd. Wanneer u deze al wel hebt uitgevoerd bij de kallibratie (punt 3) of bij sensor adjustment (punt 4) kunt u gewoon op Yes klikken om door te gaan. Klik links bovenin op start en je de test begint. Je ziet na een paar seconden op het scherm dat er waarden gemeten worden.

27 Je kunt tussentijd op stop of pauze drukken. Na de test klik je op Next en dan op Finish. De test bij deze proefpersoon is afgelopen koppel de proefpersoon los van alle apparatuur. 7. Data analyse Selecteer in het Patient Center de persoon en de test die u wilt analyseren Klik op het down - menu en kies de Analysis Case die u wilt bekijken. Wanneer u dit heeft aangeklikt verschijnt er linksboven het volgende menu: Selecteer Universal Analysis (als het goed is, is deze al geselecteerd) Klik op Next U ziet ten eerste weer de gegevens van de patient. Als u doorklikt op Next, ziet u de volgende resultaten: gemeten variabelen over de tijd, spirometrie testresultaat, VT1 (eerste drempel wanneer die bepaald is), VT2 (tweede drempel wanneer die bepaald is), V O2peak, Slope van V E (V CO2), samenvatting testresultaten en de wassermangrafieken.

28

29

30

31

32 8. Data exporteren Achteraf ga je de gegevens bekijken en analyseren. Om de gegevens te verzamelen moet je een aantal stappen uitvoeren: Sluit metasoft studio af Ga naar MSS Toolbox. Daar kun via database tests. Klik de juiste proefpersoon aan waarvan u de data wilt exporteren. Vink daarvoor ook het vakje helemaal rechts aan. Klik bovendien op het drop down menu, en vink analysis case aan. Klik vervolgens midden onderin op Export to Excel. Klik vervolgens op Export (rechts). Sla de data op.

33 Het programma heeft automatisch alle variabelen gemeten en opgeslagen. Je kunt zelf kiezen welke variabelen je wilt gebruiken. Data terugvinden: Computer- C schijf Cortex MSStudio Client de goede data set openen en opslaan op eigen USB voor eigen gebruik! 9. Schoonmaken Maak alle apparatuur schoon zoals vermeld op het schoonmaak protocol cortex (blauwe mapje). Met name de masker, het mondstuk en de ventilator moeten goed maar voorzichtig op een speciale manier worden schoongemaakt. Berg na gebruik alle spullen netjes op en laat de ruimte netjes achter. 10. Referenties Berekenen lichaamsoppervlak: Meer informatie over het gebruik van de Cortex, inclusief filmpjes: Video: Maximale inspanningstest in de sport: Kjeld Nuis (schaatser) Maximale inspanningstest in de sport: Bram Tankink (wielrenner) Informatie ECG:

Protocol Cortex Metalyser 3B

Protocol Cortex Metalyser 3B Protocol Cortex Metalyser 3B Spirometrie is een medisch onderzoek dat de functie van de longen meet. Voor het uitvoeren van een longfunctieonderzoek wordt gebruikgemaakt van een spirometer. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Protocol Balance bord

Protocol Balance bord Protocol Balance bord Inleiding Het Balance board is een apparaat waarmee je nauwkeurig de balans kan testen en trainen met behulp van visuele feedback. Het is dan ook ideaal voor patiënten met neurologische

Nadere informatie

Protocol Zephyr. Je komt op het volgende scherm uit: Nieuw persoon toevoegen: - Klik op het Setup logo

Protocol Zephyr. Je komt op het volgende scherm uit: Nieuw persoon toevoegen: - Klik op het Setup logo Protocol Zephyr Contra indicaties voor het gebruik van de Zephyr: - Huidirritatie op de plek waar de Zephyr gedragen wordt. - Gebruik van pacemaker -

Nadere informatie

Protocol HUMAC Norm. Opstarten Start het programma op Het beginscherm ziet er als volgt uit:

Protocol HUMAC Norm. Opstarten Start het programma op Het beginscherm ziet er als volgt uit: Protocol HUMAC Norm Inleiding. De Humac norm is een apparaat waarmee je zeer nauwkeurig kracht kunt meten. Je kunt concentrisch, excentrisch, isometrisch, isotonisch en isokinetisch meten. Je kunt het

Nadere informatie

Protocol Actigraph (wgt3x+)

Protocol Actigraph (wgt3x+) Protocol Actigraph (wgt3x+) De wgt3x+ is een draadloze triaxiale accelerometer voor het monitoren van dagelijkse activiteiten. De gemeten activiteiten kunnen op 3 assen geanalyseerd worden en bepalen daarnaast

Nadere informatie

HANDLEIDING SIMI AKTISYS

HANDLEIDING SIMI AKTISYS LESKIST SPORT EN BEWEGING HANDLEIDING SIMI AKTISYS Deze handleiding hoort bij de leskist Sport en Beweging. Onderdeel van deze leskist is het softwarepakket Simi Aktisys, met de bijbehorende hardware (o.a.

Nadere informatie

Instructie aanmaken protocol COPD Omnihis Scipio

Instructie aanmaken protocol COPD Omnihis Scipio Instructie aanmaken protocol COPD Omnihis Scipio Ga in het hoofdmenu naar Omnihis Scipio [protocollair] Zoek via het loepje een willekeurige patiënt op bv de testpatiënt Klik op het groene vinkje om te

Nadere informatie

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler 1) Standaard interface (EA-INT) Oud model. 2) Universele interface (EA-INT-U) Nieuw model. Beide interfaces hebben een DB9 (9 pins) connector en uw PC heeft een RS232 seriële poort nodig. Escort ilog Dataloggers

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Foto s plaatsen op de site van Taborschool Sint Maria Aalter

Foto s plaatsen op de site van Taborschool Sint Maria Aalter Foto s plaatsen op de site van Taborschool Sint Maria Aalter 1) Ga naar de site van de school en ga via het menu naar onze school leeft. Daar klik je op fotokiekjes en vervolgens kies je de klas (of algemeen)

Nadere informatie

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding Dossier Instellingen Inhoudsopgave Inleiding Dossier instellingen Dossier Meetinstrumenten Meetinstrumenten importeren Nieuwe meetinstrumenten importeren met bestaande meetinstrumenten Richtlijnen Richtlijnen

Nadere informatie

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler 1) Standaard interface (EA-INT) Oud model. 2) Universele interface (EA-INT-U) Nieuw model. Beide interfaces hebben een DB9 (9 pins) connector en uw PC heeft een RS232 seriële poort nodig. Escort ilog Dataloggers

Nadere informatie

Getting-started tutorial. Versie 1.0

Getting-started tutorial. Versie 1.0 Getting-started tutorial Versie 1.0 Getting-started Apparaat toevoegen Installatie en activatie Getting-started tutorial In deze getting-started tutorial gaan we u helpen met de eerste stappen met ROXY,

Nadere informatie

Leskist Sportprestaties

Leskist Sportprestaties Leskist Sportprestaties Meten van het sportende lichaam Samenstelling Vijf stations, vijf groepen leerlingen. Een groepje bestaat uit proefpersonen, personen die de metingen doen en data bijhouden en personen

Nadere informatie

Ga met uw telefoon naar de onderstaande link om de Xmeye app te downloaden of zoek in de app store naar Xmeye.

Ga met uw telefoon naar de onderstaande link om de Xmeye app te downloaden of zoek in de app store naar Xmeye. Download met uw telefoon of tablet de Xmeye app: Ga met uw telefoon naar de onderstaande link om de Xmeye app te downloaden of zoek in de app store naar Xmeye. Xmeye: Xmeye app voor Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mobile.myeye&hl=nl

Nadere informatie

INLOGGEN Vul gebruikersnaam en wachtwoord in, en klik op log in.

INLOGGEN Vul gebruikersnaam en wachtwoord in, en klik op log in. Snel starten met Testweb PSL als coördinator WAAR? Je vindt Testweb PSL op de volgende website: www.testweb.bsl.nl Je kunt inloggen in het groene vak aan de rechterkant: Direct inloggen Testweb PSL INLOGGEN

Nadere informatie

Voorzie iedere pagina van een titel. Je kan de titel uit het menu aanhouden. Een titel voeg je toe als volgt: 1. Klik op Element toevoegen.

Voorzie iedere pagina van een titel. Je kan de titel uit het menu aanhouden. Een titel voeg je toe als volgt: 1. Klik op Element toevoegen. Een Jimdo website Pagina s opvullen Je hebt je navigatie aangepast. Nu moet je ervoor zorgen dat de inhoud van de pagina s ook overeen komen met het menu. Om te beginnen wis je de inhoud die reeds op de

Nadere informatie

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional In deze handleiding word een drietal punten besproken. Deze punten zijn allen noodzakelijk voor het inrichten van een goede back up voor de

Nadere informatie

Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl

Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl [Geef tekst op] 1. Inloggen Ga naar: http://www.rallykaart.nl/g2 Klik rechtsboven op Inloggen Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord in dat u van ons hebt ontvangen en

Nadere informatie

Beknopte handleiding SQ Vieuw software

Beknopte handleiding SQ Vieuw software Beknopte handleiding SQ Vieuw software Het startscherm met de verschillende opties: - Logger Set-up : het programmeren van de datalogger naar een gewenste configuratie - Download Data: het halen van data

Nadere informatie

THUISMETING VOOR HARTPATIENTEN

THUISMETING VOOR HARTPATIENTEN THUISMETING VOOR HARTPATIENTEN NOKIA HEALTH MATE Installeren van de App Uw persoonlijke account instellen Nokia BPM bloeddrukmeter installeren Nokia Body weegschaal installeren Nokia Steel horloge installeren

Nadere informatie

Handleiding. Valspar Spectrofotometer

Handleiding. Valspar Spectrofotometer Handleiding Valspar Spectrofotometer Versiedatum: 22 augustus 2013 Inhoudsopgave 1. Doel... 3 2. Overzicht apparaat... 3 3. Overzicht hoofdscherm... 4 4. Een meting uitvoeren... 6 4.1. Werkwijze bij de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-11-2010 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?...3 Wat hebben we nodig?...3 Downloaden van het programma:...3 Het programma registreren

Nadere informatie

Spottofy.nl. Handleiding deelnemer

Spottofy.nl. Handleiding deelnemer Spottofy.nl Handleiding deelnemer 1 2 Inleiding Aanhetwerk.nu is een online test- en- matchsysteem waarin jouw persoonlijke competenties getest en gematcht worden tegen de bestpassende functie. Deze handleiding

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

1. Introductie tot SPSS

1. Introductie tot SPSS 1. Introductie tot SPSS Wat is SPSS? SPSS is een statistisch computerprogramma dat door wetenschappers wordt gebruikt om gegevens te verzamelen, analyseren en te bewerken. Het wordt voornamelijk gebruikt

Nadere informatie

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Hoofdstuk 3: Het leren gebruiken van Kidspiration In deze vier Kidspiration lessen leert u het Kidspiration BreinKaart

Nadere informatie

Snel starten met Testweb Diagnose

Snel starten met Testweb Diagnose Snel starten met Testweb Diagnose WAAR? Je vind Testweb Diagnose op de volgende website: www.testweb.bsl.nl Je kunt inloggen in het groene vak aan de rechterkant: Direct inloggen Testweb Diagnose INLOGGEN

Nadere informatie

www.voornaamachternaam.graafschapcollegehandel.nl

www.voornaamachternaam.graafschapcollegehandel.nl Ga naar jouw eigen website, Dit is jouwvoornaam+achternaam.graafschapcollege-handel.nl Dit ziet er dan als volgt uit (uiteraard dan met jouw naam): www.voornaamachternaam.graafschapcollegehandel.nl Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Handleiding Fytek trainingsschema s

Handleiding Fytek trainingsschema s Handleiding Fytek trainingsschema s Fysiosoft v.o.f. Oude rijksweg 12 / 4472 AG / s'heerhendrikskinderen www.fysiosoft.nl info@fytek.nl Handleiding Fytek trainingsschema s Inhoud Inhoud... 2 1. Inloggen.

Nadere informatie

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word.

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. NB: Voor deze instructie is gebruik gemaakt van Office 2016 op een Windows 7 computer; de taal staat ingesteld op Nederlands. In grote

Nadere informatie

Instructie t.b.v. gebruikers (versie )

Instructie t.b.v. gebruikers (versie ) Inhoudsopgave. Inloggen.... Contact maken met server.... Inloggen gebruiker figuur....3 Wachtwoord vergeten figuur.... Patiëntgegevens... 3. Openen patiënt dossiers... 3.. Startscherm zorgpad figuur 6...

Nadere informatie

COPD. Meten is weten!!! Maar wat meten we dan??

COPD. Meten is weten!!! Maar wat meten we dan?? COPD Meten is weten!!! Maar wat meten we dan?? Bij een patiënt kunnen verschillende longfunctie testen worden gedaan om te kijken of er sprake is van COPD. Je kunt met de testen de ernst van de COPD bepalen.

Nadere informatie

HTS applicatie: digitaal testen via uw eigen pc met het Hogrefe TestSystem (HTS)

HTS applicatie: digitaal testen via uw eigen pc met het Hogrefe TestSystem (HTS) HTS applicatie: digitaal testen via uw eigen pc met het Hogrefe TestSystem (HTS) Na de installatie van het programma vindt u een icoon voor HTS op uw desktop, onder Start en in uw Programma folder. Wanneer

Nadere informatie

Handleiding galerij.

Handleiding galerij. Handleiding galerij. Inloggen: Allereerst moet je inloggen op de website. Ga hiervoor in de rechterkolom naar beneden naar het menu Log in (onder de buienradar) Vul je gebruikersnaam en password in. Vink

Nadere informatie

Handleiding VBus. 1. Ga naar www.vbus.net

Handleiding VBus. 1. Ga naar www.vbus.net Handleiding VBus Deze handleiding beschrijft het instellen van een DL2 datalogger via VBus.net, welke is aangesloten op de VBus aansluiting van de regelaar. De DL2 dient ook aangesloten te zijn op een

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

ICT -idee 1. Zo maak je een mindmap met Popplet. Zo maak je een account. Zo log je in op Popplet. Zo maak je een nieuwe, nog lege, Popplet.

ICT -idee 1. Zo maak je een mindmap met Popplet. Zo maak je een account. Zo log je in op Popplet. Zo maak je een nieuwe, nog lege, Popplet. 1 Zo maak je een mindmap met Popplet. Met Popplet kunnen mindmaps gemaakt worden en gedachten snel in tekst en beeld worden omgezet. Popplet werkt snel, eenvoudig en efficiënt. Met Popplet maak je Popplets.

Nadere informatie

Handleiding. Verlinde Net@Price Website

Handleiding. Verlinde Net@Price Website Handleiding Verlinde Net@Price Website Inhoudsopgave Inleiding 2 Hoofdstuk 1. Maak een nieuwe configuratie 4 Hoofdstuk 2. Bekijk een bestaande configuratie 13 Hoofdstuk 3. Levertijden 13 1 Inleiding De

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Bi-LINK Version 1.0

Gebruikershandleiding Bi-LINK Version 1.0 Gebruikershandleiding Bi-LINK Version 1.0 (1) INSTALLEREN (2) GEGEVENS UPLOADEN (3) GEGEVENS BEKIJKEN (4) EEN PARAMETER MAKEN (5) EEN PARAMETER BEWERKEN (6) DEELNEMEN AAN EEN PROGRAMMA (7) WERKEN MET UW

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

Handleiding HWO V3. Versie:

Handleiding HWO V3. Versie: Handleiding HWO V3 Versie: April 2016 Inhoudsopgave INLOGGEN... 3 ZOEKFUNCTIES... 4 NIEUW STANDAARD PROTOCOL AANMAKEN... 7 PROGRAMMA AANMAKEN VOOR CLIËNT... 12 BESTAAND PROTOCOL BEWERKEN... 17 MAAK EIGEN

Nadere informatie

Wat is EDUCANON? Site. Kostprijs. Hoe werkt het?

Wat is EDUCANON? Site. Kostprijs. Hoe werkt het? Wat is EDUCANON? EDCANON is een online programma dat toelaat om eigen video s en video s van verschillende platformen interactief te maken. Interactief maken betekent: Site 1. Je kan meerkeuzevragen toevoegen

Nadere informatie

Samenvoegen met Word en Excel 2010

Samenvoegen met Word en Excel 2010 Samenvoegen met Word en Excel 2010 Inhoudsopgave Samenvoegen Word-Excel / Mailingen... 2 Tip Samenvoegvelden automatisch markeren... 4 Tip Installeer PDF-creator... 7 Tip Sla het Word-document en Excel-document

Nadere informatie

Externe opdrachtgever Heliomare te Wijk aan zee: De heer R. Kan. Interne opdrachtgever: De heer J. Simons. Gemaakt door: Niek van Klingeren Teun Berg

Externe opdrachtgever Heliomare te Wijk aan zee: De heer R. Kan. Interne opdrachtgever: De heer J. Simons. Gemaakt door: Niek van Klingeren Teun Berg Externe opdrachtgever Heliomare te Wijk aan zee: De heer R. Kan Interne opdrachtgever: De heer J. Simons Gemaakt door: Niek van Klingeren Teun Berg Inleiding Wij hebben de opdracht een protocol te maken

Nadere informatie

PRACTICUM SPRONG- TECHNIEKEN

PRACTICUM SPRONG- TECHNIEKEN LESKIST SPORT EN BEWEGING PRACTICUM SPRONG- TECHNIEKEN Hoogspringen is een behoorlijk technisch onderdeel bij atletiek. Er zijn allerlei trucs om hoger te springen. Als je zelf zo hoog mogelijk probeert

Nadere informatie

HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF

HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF versie 1.2, september 2015 Copyright 2015 VO-raad Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

PRACTICUM HET LICHAAM VOOR EN NA INSPANNING

PRACTICUM HET LICHAAM VOOR EN NA INSPANNING LESKIST SPORT EN BEWEGING PRACTICUM HET LICHAAM VOOR EN NA INSPANNING Als je sport ga je sneller ademhalen. Je begint te zweten en je hartslag gaat omhoog. Kortom, bij treden er allerlei veranderingen

Nadere informatie

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen.

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Handleiding van Auteur: dapunt Juli 2007 handleiding: Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken

Nadere informatie

Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool

Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool Priva Blue ID Network scanner / Syslog Tool Versie 1.3.15.0 Bladzijde 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie:... 3 Systeemeisen:... 4 Installeren op een SX100:... 5 De Werking:... 6 Scannen van

Nadere informatie

Snel starten met Testweb PSL-b als Leerkracht

Snel starten met Testweb PSL-b als Leerkracht Snel starten met Testweb PSL-b als Leerkracht WAAR? Je vindt Testweb PSL op de volgende website: www.testweb.bsl.nl Je kunt inloggen in het groene vak aan de rechterkant: Direct inloggen Testweb PSL INLOGGEN

Nadere informatie

IdentySoft Basic Support Handleiding EasySecure International B.V.

IdentySoft Basic Support Handleiding EasySecure International B.V. IdentySoft Basic Support Handleiding EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl www.easysecure.nl Om onze dealers zo goed mogelijk bij te staan hebben wij het volgende document

Nadere informatie

Met deze quickstart gids kunt u gemakkelijk en snel uw eerste kandidaat en sessie in het ITS systeem aanmaken.

Met deze quickstart gids kunt u gemakkelijk en snel uw eerste kandidaat en sessie in het ITS systeem aanmaken. Quickstart gids ITS Met deze quickstart gids kunt u gemakkelijk en snel uw eerste kandidaat en sessie in het ITS systeem aanmaken. Samenvatting Deze quickstart leidt u door het volgende proces : 1. Inloggen

Nadere informatie

Zelf een spel maken met GameMaker Les 3: Vijanden en levens

Zelf een spel maken met GameMaker Les 3: Vijanden en levens Zelf een spel maken met GameMaker Les 3: Vijanden en levens 1) Start het programma GameMaker en laad het spel van de tweede les. 2) We gaan een vijand voor de speler maken. Klik met de rechtermuisknop

Nadere informatie

De computerhandleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken:

De computerhandleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken: Computerhandleiding Proteus PEC-4975 De computerhandleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken: Knopfuncties De schermen Besturingsgetallen Zaken die u dient weten alvorens te trainen Werkingsinstructies

Nadere informatie

TeD Tekst en Design. Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple

TeD Tekst en Design. Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple 1 Inhoud Inhoud 2 Inleiding 3 Inloggen in het CMS 3 Teksten plaatsen/aanpassen 4 Een link aanmaken 4 Gebruikers toevoegen/ verwijderen 5 Werken

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

ANDI-tool handleiding

ANDI-tool handleiding ANDI-tool handleiding Inhoud: 1. Test selectie 1.1 Test selectie-tool 1.2 Advanced Settings 2. Data entry 2.1 Data invoeren op de ANDI website 2.2 Data invoeren middels het template 2.3 Advanced Settings

Nadere informatie

Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE

Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE Het maken en gebruiken van rapportages 1. Rapportages en Excel Een rapportage gebruikt u om een bestand aan te maken: u wilt bijvoorbeeld etiketten uitdraaien, een

Nadere informatie

Uitleg van het bovenmenu:

Uitleg van het bovenmenu: Windows Media Player Open de media player via alle programma s of via een pictogram op het bureaublad Dit is een voorbeeld hoe het er ongeveer kan zien. Uitleg van het bovenmenu: Nu afspelen Mediabibliotheek

Nadere informatie

Handleiding voor Leden Teampagina aanpassen op www.witkampers.nl

Handleiding voor Leden Teampagina aanpassen op www.witkampers.nl Handleiding voor Leden Teampagina aanpassen op www.witkampers.nl 1 Inleiding & Inhoudsopgave Deze handleiding helpt bij het aanpassen van de teampagina s op www.witkampers.nl. Het doel van de website is

Nadere informatie

LAS exporteren leerlinggegevens

LAS exporteren leerlinggegevens LAS exporteren leerlinggegevens Stappenplan 2018/2019 Hoe exporteer ik mijn leerlinggegevens vanuit het leerlingadministratiesysteem (LAS)? Vanuit uw leerlingadministratiesysteem kunt u een UWLR-bestand

Nadere informatie

Instructie Beheren Cases

Instructie Beheren Cases Instructie Beheren Cases Om een vraag in te dienen met betrekking tot de werking van de software kunt u gebruik maken van onze portal. U gaat dan een Case aanmaken. Aanmaken Case Om een nieuwe case aan

Nadere informatie

Mei. Handleiding - Publisher Tool 1

Mei. Handleiding - Publisher Tool 1 Mei 15 Handleiding - Publisher Tool 1 Inhoudsopgave 1. Welkom... 3 1.1 Inloggen... 3 1.2 Dashboard... 4 2. Boeken... 5 2.1 Boeken aanmaken... 5 2.2 Het bewerken van boekinformatie.... 7 3. Verrijkingen...

Nadere informatie

In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor

In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor Formulieren In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor de Functioneel beheerder. Ter verduidelijking zijn op relevante onderdelen eveneens schermvoorbeelden

Nadere informatie

COPD Meten is weten!!! Maar wat meten we dan??

COPD Meten is weten!!! Maar wat meten we dan?? COPD Meten is weten!!! Maar wat meten we dan?? De lengte en het gewicht vragen aan de patiënt is voldoende. Iedereen weet toch hoe lang en zwaar hij/zij is. Juist/Onjuist Bij een patiënt kunnen verschillende

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding EPI /GDV Camera s Electro-Photonic Imaging / Gas Discharge Visualization. EPI GDV Compact Camera. EPI GDV Camera PRO. Pagina 1 Veiligheid voorschriften Aangezien EPI-GDV camera s

Nadere informatie

Stappenplan Presentatie maken - 2

Stappenplan Presentatie maken - 2 WAT IS PREZI? Je kunt op verschillende manieren een presentatie maken, onder andere met de tool Prezi. Je kunt theorie weergeven en afbeeldingen en filmpjes toevoegen. Je kunt inzoomen en draaien. Een

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

Handleiding Kaltura via Blackboard

Handleiding Kaltura via Blackboard Handleiding Kaltura via Blackboard Studenten handleiding Versie 1, mei 2017 Inhoudsopgave Inloggen in Blackboard... 2 My Media... 2 Introductie My Media... 2 My Media: Add New... 5 Add New: Media Upload...

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

inex Client Quicksheet

inex Client Quicksheet inex Client Quicksheet Installeren Klik op het icoon StandardSetup. Het volgende scherm verschijnt: Klik op Next. Selecteer Client en klik op Next. Kies eventueel in welke map inex geïnstalleerd mag worden

Nadere informatie

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen 2005 NCS Commissie Wedstrijdzwemmen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Stap 1 Je eigen website maken... 1 De eerste stap... 1 Kompozer downloaden... 1 Kompozer openen... 1 Een nieuwe pagina beginnen... 1 Je eerste tekst schrijven... 2 Je eerste

Nadere informatie

Handleiding Query Builder

Handleiding Query Builder Handleiding Query Builder Met de nieuwe Query Builder in ActiveTickets 2.5 is het mogelijk om op gedetailleerde wijze een query te bouwen. De nieuwe feature maakt het mogelijk om specifieke selecties te

Nadere informatie

Snelle start handleiding Boom testcentrum ggz

Snelle start handleiding Boom testcentrum ggz Snelle start handleiding Boom testcentrum ggz December 2015 Inhoud 1. Een account aanmaken 2 2. Een locatie toevoegen 4 3. Een medewerker toevoegen 5 4. Wachtwoord aanpassen 7 5. Credits aanschaffen 8

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

Handleiding Social Talk: Deelname

Handleiding Social Talk: Deelname Handleiding Social Talk: Deelname Let op: als je Zoom voor de eerste keer gaat gebruiken, lees dan eerst de handleiding Voorbereiding door. Je vindt deze hier. Doe dit uiterlijk één dag voorafgaand aan

Nadere informatie

Een stop-motion film maken

Een stop-motion film maken Naam: Een stop-motion film maken 1. Wat is een stop-motion? Voor je een stop-motion film kan maken, moet je weten wat een stop-motion film is. Dit is immers geen gewone film. Hoe maak je een (gewone) film?

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1 Handleiding ZKM Online Versie 2.1 Februari 2015 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Eerste keer dat je inlogt... 3 1.1.1 Profiel... 4 1.1.2. Wachtwoord (wijzigen)... 4 1.1.3. Bureau... 5 1.1.4. Consultants

Nadere informatie

importeren leden uit sportlink club

importeren leden uit sportlink club Start Sportlink Club en het onderstaande scherm wordt zichtbaar. Selecteer vervolgens in het zoekscherm 'Ja' in het vak 'Spelend en sporttype' Mocht u nu leden missen, dan zijn deze of nog niet aangemeld

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING CREATING TOMORROW

GEBRUIKSAANWIJZING CREATING TOMORROW GEBRUIKSAANWIJZING CREATING TOMORROW 3 Inhoud 1. Onderdelen 5 2. Opladen 5 3. Installeren persoonlijke Fitbit (op een smartphone) 8 4. Hoeveel stappen heb ik al gezet? (synchroniseren) 16 5. Moet ik mijn

Nadere informatie

In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken.

In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken. In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken. De instructies voor Excel zijn geschreven voor Excel

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding Uitpakken Papier en folie laden Aansluiten Testen U kunt ook instructie video s and How To pagina s bekijken op www.idstation.eu Page 1 Uitpakken Installatie handleiding ID station

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

Handleiding VirtualBox

Handleiding VirtualBox Pagina 1 van 18 Handleiding VirtualBox Inhoud 1) Wat is VirtualBox?... 2 2) Installatie... 2 3) Schermopbouw VirtualBox... 6 4) Downloaden van Linux ISO... 7 5) Virtuele Machine aanmaken... 7 6) Besturingssysteem

Nadere informatie

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS 01 - WELKOM BIJ QUESTI Welkom bij Questi. Alvorens je opstart, willen we je graag attent maken op enkele zaken. Voor je op de knop inloggen klikt, bekijk je best even de algemene filmpjes onder de knop

Nadere informatie

Bovenstaande computer is ontworpen voor elliptical trainers en wordt geïntroduceerd met de volgende functies:

Bovenstaande computer is ontworpen voor elliptical trainers en wordt geïntroduceerd met de volgende functies: Infiniti ST-890 Computerhandleiding Bovenstaande computer is ontworpen voor elliptical trainers en wordt geïntroduceerd met de volgende functies: Knopfuncties Schermen Werkingsreikwijdten Wat u zou moeten

Nadere informatie

LET OP! Uw gegevens worden pas zichtbaar in het dashboard nadat u op de App bent ingelogd en verbinding heeft gemaakt met internet.

LET OP! Uw gegevens worden pas zichtbaar in het dashboard nadat u op de App bent ingelogd en verbinding heeft gemaakt met internet. Handleiding versie 1.2 LET OP! Uw gegevens worden pas zichtbaar in het dashboard nadat u op de App bent ingelogd en verbinding heeft gemaakt met internet. Handleiding versie 1.2 januari 2018 1 Handleiding

Nadere informatie

Welke NAW-gegevens kunt u via de data export in de uitstroommonitor plaatsen?

Welke NAW-gegevens kunt u via de data export in de uitstroommonitor plaatsen? Handleiding data-export uit magister naar de uitstroommonitor Met behulp van deze handleiding informeren we u over de wijze waarop u gebruik kunt maken van een zogenaamde data-export uit Magister naar

Nadere informatie

SNEL HANDLEIDING KIT-2BNVR2W

SNEL HANDLEIDING KIT-2BNVR2W KIT-2BNVR2W Opstarten van het camera bewakingssysteem. 1. Sluit een monitor aan op de NVR (monitor niet inbegrepen in de KIT). 2. Sluit de NVR aan op het netwerk. 3. Sluit de NVR aan op het lichtnet met

Nadere informatie

Werken op afstand via internet

Werken op afstand via internet HOOFDSTUK 12 Werken op afstand via internet In dit hoofdstuk wordt uitgelegd wat er nodig is om op afstand met de ROS artikel database te kunnen werken. Alle benodigde programma s kunnen worden gedownload

Nadere informatie

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben.

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben. Inloggen Ga naar www.hetjongleren.eu. Heb je al een gebruikersnaam en wachtwoord, log dan in op deze pagina (klik op deze link ): Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle

Nadere informatie

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho.

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho. Automatisering voor Financiële Dienstverleners Werken met Queries en Merge Documenten For more information visit our website at www.pyrrho.com Date: Document Nr: 30 maart, 2007 UBizzMerge, Versie 4.0 Status:

Nadere informatie

Handleiding voor het toevoegen van eigenschappen aan een product in Woocommerce

Handleiding voor het toevoegen van eigenschappen aan een product in Woocommerce Handleiding voor het toevoegen van eigenschappen aan een product in Woocommerce Stap 1: Na het inloggen op het beheerdersgedeelte komt u uit op uw dashboard. Van daaruit kunt u aan de linkerkant uw muis

Nadere informatie

TYP-TOP online HANDLEIDING VOOR DE LEERLING

TYP-TOP online HANDLEIDING VOOR DE LEERLING TYP-TOP online HANDLEIDING VOOR DE LEERLING Inhoudstafel 1 Eerste gebruik... 2 1.1 Typ-Top online opstarten... 2 1.2 Een licentie activeren... 3 1.3 Je account aan een klasgroep koppelen... 4 2 Oefeningen

Nadere informatie

Uitgangspunten registratie hoofdbehandelaar en geen geregelde zorg (of geen programmatische zorg):

Uitgangspunten registratie hoofdbehandelaar en geen geregelde zorg (of geen programmatische zorg): Uitgangspunten registratie hoofdbehandelaar en geen geregelde zorg (of geen programmatische zorg): Indien patiënt in het KIS wordt geïncludeerd hoeft hoofdbehandelaar niet vastgelegd te worden. Deze gaat

Nadere informatie