Een stop-motion film maken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een stop-motion film maken"

Transcriptie

1 Naam: Een stop-motion film maken 1. Wat is een stop-motion? Voor je een stop-motion film kan maken, moet je weten wat een stop-motion film is. Dit is immers geen gewone film. Hoe maak je een (gewone) film? Wij nemen onze videocamera vast en beginnen te filmen. Maar wat gebeurt er precies op zo n moment in de camera? Een videocamera maakt zeer veel foto s op een zeer korte tijd. Deze foto s worden allemaal achter elkaar gezet. Zo krijg je een bewegend beeld. Bij het maken van een tekenfilm moet men hier zeer hard op letten omdat men dit niet met een videocamera kan filmen en dus ook nog geen vloeiend beeld heeft. Men moet 25 foto s maken om 1 seconde beeld goed te vullen. Als je minder foto s per seconde achter elkaar toont, zal het beeld schokkerig zijn. Ook bij gewone films let men hier hard op. Hoe meer foto s per seconde getoond worden, hoe scherper het beeld zal zijn. Stop-motion Stop-motion is het Engels voor stop-beweging. Wat gebeurt er als je minder dan 25 foto s per seconde gebruikt? Dan beginnen de beelden er schokkerig uit te zien. De figuurtjes gaan in schokken vooruit. Deze stoppen precies en bewegen daarna verder. Stop-motionfilms worden daarom ook met een (digitaal) fototoestel gemaakt en niet met een videocamera. Een videocamera is immers gemaakt om genoeg foto s te trekken zodat we vloeiende beelden kunnen zien. In de filmwereld zeggen we tegen elk beeld, elke foto, die we gebruiken voor een film frame.

2 Dit is de belangrijkste informatie over stop-motion. Zoek nu op wikipedia meer informatie over stop-motion en schrijf hieronder 5 weetjes op die je nog niet wist. Hier vind je enkele leuke stop-motions: Denk eraan: Elke verandering in het beeld betekent dat er een nieuwe foto getrokken is! Om deze filmpjes te vinden op youtube kan je volgende woorden ingeven in de zoekmachine: - Stop-motion fruit - Stop-motion lego - Stop-motion playmobil

3 2. Het onderwerp en het materiaal Voor een regisseur een film maakt is er al zeer veel werk gedaan. Het verhaal (het scenario) is geschreven, de kostuums, de dingen die je nodig hebt (attributen) worden samengelegd. Voor jouw stop-motion moet je dit dus ook doen voor je de foto s kan trekken en de film kan maken. Vul onderstaande vragenlijst in. Als je dit gedaan hebt, weet je al wat meer over jouw stop-motion. Jij wordt de regisseur van deze film. Succes! Over welk onderwerp wil je een stop-motion maken? Waarover gaat jouw stop-motion gaan? Zoals je in de filmpjes zag, kan dit over alles gaan waar je maar aan denkt. Waar je wel rekening mee moet houden is jouw materiaal. Welk materiaal heb je nodig? Aangezien jij regisseur bent, moet jij hier zelf voor zorgen. Wil je een film maken met fruit, met Playmobil, met lego, met kapla-blokken,? Welke playmobil figuurtjes heb je thuis of in de klas? Wil je misschien een gezelschapsspel helemaal zelf laten spelen? Kortom, alles kan! ONDERWERP: Het materiaal dat je nodig hebt. Hierboven moest je al even nadenken welk materiaal je gaat gebruiken in jouw stop-motion. Dit kan je hieronder al opschrijven. De bedoeling is dat je AL het materiaal dat je nodig hebt hieronder gaat opschrijven. Je zal deze lijst dus later nog moeten aanvullen. Ik heb alvast geholpen met enkele dingen die je later nodig hebt. Een fototoestel om jouw foto s te trekken. Een computer met het programma windows movie maker. Hier gaan we mee werken om van onze foto s een stopmotion te maken.

4 MATERIAAL DAT IK NODIG HEB VOOR MIJN STOP-MOTION: Digitaal fototoestel, computer, windows movie maker,

5 3. Het verhaal Door op zoek te gaan naar het materiaal dat je wilt gebruiken in jouw stopmotion heb je waarschijnlijk al zeer veel ideeën waar je een geweldig verhaal mee kan maken. Als dit jouw eerste stop-motion is die je maakt, gaan we een zeer kort verhaal maken. Hoe langer jouw verhaal, hoe meer foto s je moet trekken, hoe meer materiaal je moet hebben, hoe meer je moet monteren (want zo heet het maken van een film op een computer). Mijn ideeën Jouw verhaal heeft een thema, een onderwerp. Dit zet je in de kring hieronder. Op de lijntjes die je rond de kring ziet, schrijf je allemaal woorden die met dit onderwerp te maken hebben. Denk eraan dat je met de beste woorden later een verhaal zal maken. De lijntjes hoeven niet vol geschreven te worden. Het verhaal schrijven Met deze ideeën ga je nu aan de slag. Hier voorzie ik geen plaats voor want een verhaal bestaat uit zinnen, veel zinnen. Je mag dit op een apart blad opschrijven. Je mag dit ook op de computer typen. Succes!

6 4. Foto s maken Proficiat. Jouw verhaal is af. Nu met het alleen nog omgezet worden in beelden. Wat heb je hiervoor nodig? - Een digitaal fototoestel dat je nadien op jouw computer kan aansluiten of waar je het kaartje van in jouw computer kan stoppen. - Al het materiaal dat je nodig hebt om de film te maken. Elk fototoestel werkt een beetje anders. Je mag dit normaal lenen van iemand (mama, papa, meester, juf, ). Vraag aan deze persoon of hij of zij uitlegt hoe je hier foto s mee kan maken. BELANGRIJK TIP 1: Plaats je fototoestel op een vaste locatie zodat de foto s altijd van op dezelfde plaats genomen worden. Gebruik hier eventueel een statief voor. Dit is een pootje waar het fototoestel op kan gevezen worden en waardoor het altijd op dezelfde plaats kan blijven staan zonder dat jij het vast moet houden. TIP 2: Gebruik GEEN zoom. Een zoom (lees zoem want het is Engels) is een functie dat elk fototoestel tegenwoordig wel heeft. Hiermee kan je de beelden dichterbij halen. Als je dit zou gebruiken voor een stop-motion gaan de beelden niet alleen schokken maar ook voortdurend dichterbij en verder weg springen. Bovendien moet je dan ook beetje bij beetje in- en uitzoomen. Hier gaan we dus niet mee beginnen. TIP 3: Hou het simpel en maak het niet te moeilijk!

7 Foto s nemen in stapjes Stap 1: Zet je fototoestel klaar. Zet je figuurtjes of tekening ook klaar. Kan je alles goed zien op of door het fototoestel? Trek dan jouw eerste foto. Stap 2: Verplaats je figuurtje of maak jouw tekening verder af. Wil je veel foto s trekken, dan mag de beweging helemaal niet groot zijn. Als je niet zoveel foto s wilt trekken, kan je de beweging al iets groter maken. Kijk weer eens op of door het fototoestel. Trek dan jouw tweede foto. Stap3: Verplaats jouw figuurtjes weer of maak weer een stukje van jouw tekening af. Trek dan jouw derde foto. Stap 4: Doe dit voor alle foto s die je wilt trekken.

8 5. Stop-motion op de computer STAP 1: Foto s op computer zetten Plaats al jouw foto s op de computer. Vraag hier eventueel hulp voor aan jouw meester, juf of ouders. Probeer het eerst zelf! Om jouw foto s op de computer te zetten heb je meestal een kabel nodig. Deze kabel moet je in een USB-poort van de computer steken. Als je jouw fototoestel aansluit aan de computer komt er meestal een kader tevoorschijn waar je een keuze uit kan maken. Voor windows (7) ziet het er zo uit: Hierna zie je even deze kader:

9 En daarna deze kader: Geef de foto s eerst een naam. Hier geef ik de naam oefenfoto s Als alle foto s op de computer staan, floept er een scherm tevoorschijn waar je alle foto s in kan zien. Kijk nu goed of alle foto s recht staan. Als dit niet zo is, moet je dit doen: 1. Klik op de foto die niet recht staat. 2. Je ziet nu deze foto in een nieuw scherm. Onderaan zie je deze knoppen: 3. Druk op de deze pijlen. Zo draai je de foto s. 4. Met deze pijlen kan je naar de volgende foto s in de map gaan. Als alle foto s scheef staan kan dit zeer handig zijn. 5. Ben je klaar? Dan mag je dit scherm sluiten door op het kruisje te duwen. De foto s worden in de map Afbeeldingen van jouw computer gezet dus je kan ze daar altijd terugvinden in een mapje met de naam die jij aan jouw foto s gaf. Bij mij is dit bijvoorbeeld oefenfoto s.

10 Stap 2: Open windows movie maker Zoek op het bureaublad van jouw computer naar dit symbool: Klik hier op om het programma te openen. Stap 3: Zet jouw foto s in movie maker Hieronder vind je een stappenplan om de foto s in movie maker te plaatsen. Spijtig genoeg veranderen de programma s soms van uitzicht. Het kan zijn dat de movie maker waar jij mee werkt er iets anders uitziet dan de movie maker van het stappenplan. Vraag in dat geval hulp aan de juf, meester of ouders. Dit is het startscherm van movie maker. Klik op video of foto toevoegen. Een kleinere kader verschijnt. Ga nu naar de map met jouw foto s. Deze kan je vinden door op afbeeldingen te klikken in de linker kolom. Nu moet je in de rechter kolom zoeken naar het mapje met jouw foto s. Klik op deze map.

11 Nu zie je de foto s die jij gemaakt hebt. In de rechter kader. Druk op jouw toetsenbord op CTRL + A. Je hebt nu alle foto s geselecteerd. (De A van Alles.) Druk daarna op openen. Alle foto s staan nu in het programma. Eigenlijk heb je nu al een filmpje gemaakt. Als je wilt, mag je al eens op afspeeltoets drukken Je mag terug op stop duwen want zo gaat jouw film veel te lang duren.

12 STAP 4: Opslaan Dit heeft op zich niets te maken met het maken van onze film. We hebben er echter al wat aan gewerkt en om er voor te zorgen dat alles wat we al gedaan hebben in het programma movie maker niet verloren gaat, moeten we dit opslaan. Druk op. Dit vind je links bovenaan. Dit ken je waarschijnlijk van bij andere programma s. Kies een goede naam voor jouw werk. Kies dus NIET de naam die hier staat september. Zorg best dat jouw eigen naam hier ook in staat. Telkens als je een beetje gewerkt hebt, kan je vanaf nu op duwen. Je zal dit scherm niet meer zien maar jouw werk is wel opnieuw opgeslagen. Als je jouw werk moet afsluiten, moet je dit ook altijd opslaan door op te duwen. Dit kan je nooit te veel doen.

13 STAP 5: Foto s aanpassen Zoals je merkt zit er nog véél te veel tijd tussen het wisselen van onze foto s. Hier gaan we dus iets aan moeten doen. We zullen er voor zorgen dat de foto s zeer snel verspringen. Hoe sneller de foto s verspringen, hoe vloeiender het beeld zal worden. Klik bovenaan op bewerken. Je merkt dat er bij weergaveduur 7,00 staat. Dit betekent dat elke foto 7 seconden getoond wordt voor de volgende foto komt. Veel te lang dus! Omdat we meteen alle foto s even kort willen tonen, gaan we ze eerst allemaal selecteren. Inderdaad, druk nog maar eens op CTRL+A. Nu zijn ze weer allemaal te zien met een blauwe kader. Verander nu de tijd naar 0,50. Schrijf dus 0,50 in het vak en druk op ENTER.

14 Vergeet niet op te duwen. Vind je dit te traag voor een film. Maak het getal dan kleiner. Schrijf dan eens 0,10 en kijk wat het resultaat is. Denk er aan, zorg dat altijd AL jouw foto s geselecteerd zijn. Anders moet je elke foto apart aanklikken en dit veranderen. Jouw film is bijna klaar. Het is natuurlijk veel fijner als we er op voorhand een titel bij zetten. Achteraan kan je dan ook jouw naam nog schrijven. Jij bent tenslotte de regisseur van de film! Hieronder vind je enkele mogelijkheden. Er staat ook bij hoe je dit bij jouw film kan voegen. Klik bovenaan op start. Je ziet dan dit verschijnen. Wil je een titel toevoegen? Druk dan op titel. Je merkt dat er al een titel staat. Dit is de naam van jouw document. Schrijf er nu een titel die je zelf aan jouw werk wilt geven. Kies een korte titel.

15 Hier zie je een zwart vak verschijnen. Dit vak wordt voor jouw foto s gezet. Jouw titel wordt dus in het begin van de film getoond. Ook hier kan je kiezen hoe lang jouw titel getoond wordt. Test dit zelf. Dit mag niet te lang zijn, maar ook niet te kort want iedereen moet de titel kunnen lezen. v Klik op het pijltje vlak naast aftiteling. Zo zie je wat je nog allemaal (op het einde van jouw film) kan toevoegen. Voor elk onderdeel wordt er een zwart vak gemaakt. Vergeet hier ook niet de tijd aan te passen als dat nodig is. Wat meer info over de film. Jouw naam. Dit ben jij. Hoe heten jouw figuren die meespelen in de film? Waar is het opgenomen? Als je een liedje hebt kan je hier de titel van het lied en de naam van de maker opschrijven.

16 Heb je een leuk liedje op jouw computer staan? Dan kan je hier op klikken om het te zoeken op jouw computer en het toe te voegen.!!! Werk in de klas met een hoofdtelefoon zodat je de andere kinderen niet stoort!!! Het lied moet echt wel op jouw computer staan, anders lukt het niet. Het liedje stopt automatisch op het einde van jouw film. Hier hoef jij niets meer voor te doen. Goed hè! STAP 6 : Film opslaan Als jouw film helemaal klaar is, is het tijd om jouw film op te slaan. Je hebt dit al gedaan door op te duwen maar het probleem is dat je de film dan enkel in movie maker kan bekijken. Nu gaan we er voor zorgen dat we deze film op elke computer kunnen bekijken. Klik links bovenaan terug op start. Klik nu rechts bovenaan op het symbool boven film opslaan.

17 Er verschijnt weer een kader. Geef de naam nog eens in die je aan het werk gegeven had toen je hier op moest drukken. Normaal staat deze naam er al. Druk dan op opslaan. Er verschijnt een nieuw scherm. De computer is nu de film aan het maken. Er verschijnt een nieuw scherm. Je kan kiezen tussen 3 dingen. Kies afspelen. Hiermee kan je jouw film nog eens bekijken. Wil je de map openen waar de film instaat op jouw computer? Druk dan map openen. Genoeg gewerkt, druk dan sluiten. Jouw film is helemaal klaar! Proficiat! Zeg dit maar aan jouw meester, juf, mama of papa. Zij zullen deze film met veel plezier bekijken. Heb je deze film op school gemaakt en wil je deze thuis ook bekijken? Neem dan een USB-stick mee naar school. Dan zet jouw meester of juf de film op de stick. Natuurlijk kan de film ook op youtube gezet worden.

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011 STOP MOTION FILM 1. WAT? Stop motion zit al een tijdje in de lift. Het werd vroeger vaak gebruikt in animatiefilms waarbij de acteurs en het decor vervangen werden door plasticine (bv. Wallace en Gromit)

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

Basisles 4: Windows Movie Maker

Basisles 4: Windows Movie Maker Basisles 4: Windows Movie Maker Onderwerp Het hanteren van het programma Windows Live Movie Maker: foto s toevoegen, overgangen selecteren, muziek toevoegen, film opslaan Leeftijd/Doelgroep Alle leerjaren

Nadere informatie

Je eigen animaties maken met Windows Live Movie Maker:

Je eigen animaties maken met Windows Live Movie Maker: Je eigen animaties maken met Windows Live Movie Maker: Hopelijk heb je na de animatie-les op school zin gekregen om thuis zelf animaties te gaan maken. In de volgende twee stappen leggen we uit hoe je

Nadere informatie

Pinnacle video bewerking

Pinnacle video bewerking Pinnacle video bewerking Klik op dit icoontje op het bureaublad Klik daarna hier op Selecteer je gemaakte filmpje. Nu zie jouw film in verschillende scènes verschijnen. Sleep nu de scène die jij wil gebruiken

Nadere informatie

Stappenplan Moviemaker

Stappenplan Moviemaker Stappenplan Moviemaker 1. Benodigde bestanden: (download via netwerk) Dierengeluiden.mp4 Schattige hondjes.mp4 Speciaal talent.mp4 Coldplay.mp3 Einde.jpg 2 Bestanden openen in Moviemaker Open Windows Live

Nadere informatie

26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST. Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden

26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST. Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden 26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe je van een PowerPoint een webcast, oftewel filmpje

Nadere informatie

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >]

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >] Handleiding Photostory 3 Voor je begint: Photo Story 3 is een programma waarmee je een diashow of fotoverslag kunt maken. Je moet dus eerst foto s hebben voordat je met het programma kunt beginnen. Het

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

2. Je eerste Prezi Klik op new Prezi. Je komt op volgend scherm uit:

2. Je eerste Prezi Klik op new Prezi. Je komt op volgend scherm uit: Prezi De basis Inleiding Prezi is een online programma om unieke en leuke presentaties te maken i.p.v. PowerPoint. Het biedt veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Zo kan je bijvoorbeeld switchen van

Nadere informatie

Indien het programma niet geïnstalleerd staat kun je het hier downloaden: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows-live/essentials

Indien het programma niet geïnstalleerd staat kun je het hier downloaden: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows-live/essentials 1 Inleiding Windows Live Movie Maker is een gratis programma waarmee je eenvoudig zelf filmpjes kunt monteren. Die filmpjes kunnen samengesteld worden uit foto s, video- en geluidsfragmenten. Je zelfgemaakte

Nadere informatie

Stappenplan Movie Maker

Stappenplan Movie Maker Start Movie Maker op Stappenplan Movie Maker Foto s, filmpjes of muziek importeren Voor je aan de slag kan moet je eerst je filmpje of je foto s importeren naar Movie Maker. Daarvoor klik je op een van

Nadere informatie

Film monteren met Windows Live Moviemaker

Film monteren met Windows Live Moviemaker Film monteren met Windows Live Moviemaker Als je losse stukjes film (shots) hebt opgenomen is het nog niet klaar. Je moet die losse stukjes nog aan elkaar plakken tot één geheel: monteren. Hoe je dat doet

Nadere informatie

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker 1 Inleiding 2 2 Vereiste apparatuur 2 3 Stappenplan videobewerking 2 4 Windows Moviemaker 3 4.1 Indeling van het programma 3 4.2 Mogelijkheden op de tabbladen

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Werken met movie maker

Werken met movie maker Werken met movie maker Inleiding Zelf met je klas een animatiefilmpje maken is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Zoals je weet bestaat film eigenlijk uit allemaal losse plaatjes die zo snel in elkaar

Nadere informatie

Foto & Film bewerking

Foto & Film bewerking Foto & Film bewerking Leren werken met : - - Windows Movie Maker - Youtube Workshop deel 1: De te nemen stappen: - Zorg voor materiaal om te monteren. Individueel een filmpje maken op basis van script

Nadere informatie

HANDLEIDING Live Movie Maker

HANDLEIDING Live Movie Maker HANDLEIDING Live Movie Maker Inhoudsopgave Movie Maker downloaden. 4 Aan de slag 6 3 Video bewerking 7 3. Video s besnijden 7 3. Overgangen toevoegen 8 3.3 Titels toevoegen 0 3.4 Aftiteling toevoegen 3.5

Nadere informatie

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker.

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker. Handleiding Movie Maker Maak een map aan op je G-schijf en zet daarin de bestanden die je gaat gebruiken. Let op: Filmbestanden zijn meestal erg groot. Als je niet genoeg ruimte hebt op je G-schijf (totaal

Nadere informatie

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS 01 - WELKOM BIJ QUESTI Welkom bij Questi. Alvorens je opstart, willen we je graag attent maken op enkele zaken. Voor je op de knop inloggen klikt, bekijk je best even de algemene filmpjes onder de knop

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf.

Let op! In Movie Maker 2.6 worden de volgende bestanden ondersteund:.avi,.mpg,.m1v,.mp2,.mp2v,.mpeg,.mpe,.mpv2,.wm,.wmv,.asf. 1 Aangepaste paragraaf 3.7 Video importeren met Windows Movie Maker 2.6 Bij Windows Vista wordt een zeer gebruiksvriendelijk programma meegeleverd waarmee u video s kunt bewerken: Windows Movie Maker versie

Nadere informatie

Workshop 2. Inhoud. 1. Foto s verkleinen 2. Hoe media embedden? 3. Tips en Trics 4. Google Analytics

Workshop 2. Inhoud. 1. Foto s verkleinen 2. Hoe media embedden? 3. Tips en Trics 4. Google Analytics Workshop 2 Inhoud 1. Foto s verkleinen 2. Hoe media embedden? 3. Tips en Trics 4. Google Analytics 1. Foto s verkleinen Er zijn een aantal opties om foto s te verkleinen. Zo zit er in het besturingssysteem

Nadere informatie

Programmeren met Scratch

Programmeren met Scratch Programmeren met Scratch Inleiding Heb je zin om zelf een spelletje te maken, of een tof filmpje in elkaar te steken, maar weet je niet hoe je hieraan moet beginnen? Scratch is een zeer goed programma,

Nadere informatie

HANDLEIDING POWERPOINT 2010

HANDLEIDING POWERPOINT 2010 HANDLEIDING POWERPOINT 2010 Ella Wynants & Caroline Nijsmans THOMAS MORE KEMPEN Turnhout Inleiding Dit zijn allerlei handelingen die je vaker zult moeten gebruiken. Je weet al een manier om dit te doen

Nadere informatie

MINDSTORM LEGO ROBOTS

MINDSTORM LEGO ROBOTS MINDSTORM LEGO ROBOTS Les 1: Robot basis, en programma aanpassen Les 2 & 3 & 4 : Eigen robot bouwen Les 5 & 6 : Robot programmeren Les 7: Geschiedenis opzoeken robots Les 8 & 9 & 10 : Film maken en op

Nadere informatie

Foto s plaatsen op de site van Taborschool Sint Maria Aalter

Foto s plaatsen op de site van Taborschool Sint Maria Aalter Foto s plaatsen op de site van Taborschool Sint Maria Aalter 1) Ga naar de site van de school en ga via het menu naar onze school leeft. Daar klik je op fotokiekjes en vervolgens kies je de klas (of algemeen)

Nadere informatie

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012)

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) 1. Windows Live Photo Gallery Om de foto s op onze computer te beheren, hebben we voor de vorming gekozen om met Windows Live Photo Gallery te werken. Photo Gallery biedt

Nadere informatie

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143 Les 5 Foto s, Video, Muziek en SkyDrive Pagina 141 Introductie In Windows 8.1 is het niet meer mogelijk om uw Facebook-foto s weer te geven in de app Foto s. Pagina 142-143 1 De app foto s starten (nieuwe

Nadere informatie

Les 5 ... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden. Iedereen online, van 9 tot 99 jaar.

Les 5 ... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden. Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. 5... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Digitale fotografie, foto s delen met familie en

Nadere informatie

Handleiding. Semanur Yilmaz Consumentenbelangen. 14 maart 2016

Handleiding. Semanur Yilmaz Consumentenbelangen. 14 maart 2016 Handleiding Semanur Yilmaz Consumentenbelangen 14 maart 2016 Inhoudsopgave Algemeen Taal instellen Onderdelen van Outlook E-mail Mail verzenden Mail verplaatsen naar map E-mail aan team/ manager Automatisch

Nadere informatie

Les in Flash nr. 1: Afbeeldingen in een vorm gieten en laten bewegen

Les in Flash nr. 1: Afbeeldingen in een vorm gieten en laten bewegen Les in Flash nr. 1: Afbeeldingen in een vorm gieten en laten bewegen 1. Open een nieuw Flash document en klik op frame 1 van laag 1 zodat deze geselecteerd is. 2. Pak het gereedschap Ovaal en teken in

Nadere informatie

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ Opname hulp Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen B B Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ BoekenBabbels DOEL Door het opnemen en plaatsen van korte

Nadere informatie

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam Beeld en geluid Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia ABC Amsterdam OCA onderwijscomputercentrum maart 2002 Deze cursus is eigendom

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool 1. Hoe voeg ik foto s toe aan mijn profiel? 3 2. Hoe voeg ik klassenfoto s toe? 7 3. Hoe voeg ik fotoalbums toe? 11 4. Hoe zoek en bekijk ik klassenfoto s? 13

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

Online een fotocollage maken

Online een fotocollage maken Online een fotocollage maken Informatie De kinderen maken een fotocollage over een (eigen) onderwerp. Foto s zoeken de kinderen via Google of hun eigen Social Media account, zoals Facebook en Instagram.

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

Werken met Movie Maker

Werken met Movie Maker Werken met Movie Maker Auteur: Bart van Turnhout Versie: 3.1 2012-2014, Kenniscenter de Kempel Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Stappenplan... 4 3. Voorbereiding... 5 4. Opnemen en Importeren... 6 5. Bewerken...

Nadere informatie

Windows Media Player:

Windows Media Player: Windows Media Player: Afspelen: 1) Map openen van wat je wil afspelen (USB, harde schijf, SD-kaart, ) 2) Dubbelklik op gekozen film (als WMP als standaard staat ingesteld start dit automatisch op). OF

Nadere informatie

HANDLEIDING SIMI AKTISYS

HANDLEIDING SIMI AKTISYS LESKIST SPORT EN BEWEGING HANDLEIDING SIMI AKTISYS Deze handleiding hoort bij de leskist Sport en Beweging. Onderdeel van deze leskist is het softwarepakket Simi Aktisys, met de bijbehorende hardware (o.a.

Nadere informatie

Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project.

Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project. Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project. Vooraleer we beginnen met de software te gebruiken is het beter om alle programma s die we niet nodig hebben af

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

Pilootproject 2012-2013 Handleiding

Pilootproject 2012-2013 Handleiding Pilootproject 2012-2013 Handleiding In de handleiding ga je zelf op de tablet aan de slag met het tabletboek. Via 10 stappen komen de verschillende mogelijkheden (functionaliteiten) van het tabletboek

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

5. Werken met afbeeldingen

5. Werken met afbeeldingen 103 5. Werken met afbeeldingen Foto s en tekeningen worden ook wel afbeeldingen genoemd. Afbeeldingen maken een website niet alleen mooier. Ze zijn ook belangrijk om duidelijk te maken wat je precies bedoelt.

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

MINDSTORM LEGO ROBOTS

MINDSTORM LEGO ROBOTS MINDSTORM LEGO ROBOTS Les 1: Robot basis, en programma aanpassen Les 2: Eigen robot maken & programmeren Les 3: Eigen robot maken & geschiedenis robot opzoeken Les 4: Eigen robot maken & start film maken

Nadere informatie

Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition

Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition Chapter 3: Aan de slag met Inspiration, een beginnersles Deze beginnersles is een goed startpunt voor het leren gebruiken van Inspiration.

Nadere informatie

Weet jij een paar leuke lijstjes? Denk bijvoorbeeld aan alle kinderen in je klas of al je vriendjes of vriendinnetjes.

Weet jij een paar leuke lijstjes? Denk bijvoorbeeld aan alle kinderen in je klas of al je vriendjes of vriendinnetjes. Een gek verhaal Lesdoel In deze les maak je een interactief verhaal. Jij gaat de computer dieren, plaatsen en dingen om te doen voeren. De computer laat het verhaal dan echt zien. Hier zie je bijvoorbeeld

Nadere informatie

Video s van een camcorder overzetten met FireWire

Video s van een camcorder overzetten met FireWire Quick Help Video s van een camcorder overzetten met FireWire Inhoudsopgave BENODIGDHEDEN:... 3 CAMCORDER MET FIREWIRE POORT... 3 FIREWIRE KABEL (IEEE)... 3 INTERNETVERBINDING... 3 PC/LAPTOP MET MINIMAAL

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie?

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? 1) Je opent PowerPoint met dit icoontje. Je komt op dit scherm: Hier in deze balk zie je in het klein welke dia s je allemaal hebt. Je kan de volgorde ook veranderen

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Video of foto toevoegen 1 Open Windows Movie Maker 2 Kies in het lint voor start 3 Klik op Video of foto toevoegen 4 Selecteer de bestanden die je wilt toevoegen. 5 Klik

Nadere informatie

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben.

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben. Inloggen Ga naar www.hetjongleren.eu. Heb je al een gebruikersnaam en wachtwoord, log dan in op deze pagina (klik op deze link ): Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle

Nadere informatie

ThemaFilm Individueel,, citymarketing

ThemaFilm Individueel,, citymarketing ThemaFilm Individueel,, citymarketing Opdracht themafilm over Helsinki, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven Maak een themafilm met smartphone of fotocamera Probeer niet alles te laten zien maar maak een keuze,

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

Een webshop vullen. a. Een product aanmaken. Ga nu naar Producten en kies voor Product toevoegen om een nieuw product aan te maken.

Een webshop vullen. a. Een product aanmaken. Ga nu naar Producten en kies voor Product toevoegen om een nieuw product aan te maken. Een webshop vullen Voor een artikel verkocht kan worden moet deze eerst in een webshop geplaatst worden. Hiervoor moeten een aantal stappen worden doorlopen. Ga naar http://webshop.geuzencollege- sw.nl

Nadere informatie

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl In 5 stappen uw eigen professionele blog maken Hoemaakjeeenblog.nl 1 Inhoudsopgave Welkom bij onze gratis cursus... 1 Stap 1, Een domeinnaam registreren

Nadere informatie

5. Een nieuw grijs blok onderaan plaatsen

5. Een nieuw grijs blok onderaan plaatsen 5. Een nieuw grijs blok onderaan plaatsen Onderstaande instructie is geschreven om een nieuwe grijze footer onder aan je site te maken. Deze footers kun je makkelijk gebruiken om mensen naar een bepaald

Nadere informatie

I. Vorming 1 (12/04/2012) 1. Werken met een tekstverwerker p2 2. Mappenstructuur op een computer p6 3. Externe USB- stick gebruiken p10

I. Vorming 1 (12/04/2012) 1. Werken met een tekstverwerker p2 2. Mappenstructuur op een computer p6 3. Externe USB- stick gebruiken p10 INHOUDSTAFEL De inhoudstafel blijft in eerste instantie nog beperkt. Deze zal gestaag aangroeien en zal pas compleet zijn na de laatste vormingssessie. Het doel is om in de eerste sessie, samen met de

Nadere informatie

STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten

STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten Open de internet pagina www.google.be Klik vervolgens in de zwarte balk op de optie MEER en kies dan de optie foto s Nu moet je aanmelden met volgende gebruiker:

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Kaart maken met Google Maps

Kaart maken met Google Maps Kaart maken met Google Maps Open https://mapsengine.google.com/map/ en log in met je Google account. Klik op 'Nieuwe kaart maken'. Page 1 Je kaart een naam geven Klik op 'Naamloze kaart' linksboven. Een

Nadere informatie

Website bouwen met frontpage

Website bouwen met frontpage Website bouwen met frontpage Na het openen van frontpage komen we in volgend scherm terecht: hier gaan we in de rechter- Kolom kiezen voor Page Templates. Als vb ga ik de startpagina namaken van mijn site,

Nadere informatie

Maak kennis met Linux. Dit programma heet LinuxMint13. U leest nu een korte inleiding over de mogelijkheden.

Maak kennis met Linux. Dit programma heet LinuxMint13. U leest nu een korte inleiding over de mogelijkheden. Leer in deze mooie dure tijden onnodige uitgaven te vermijden, doe niet mee met "Er is geen oplossing of ik maak er een probleem voor:! want ook het wiel is er al. Maak kennis met Linux Dit programma heet

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

Filmen met een digitaal fototoestel

Filmen met een digitaal fototoestel Filmen met een digitaal fototoestel 1 Op http://makeinternettv.org/ vind je heldere instructies over alle stappen in het filmen met een digitaal fototoestel, van aankoop van materiaal tot het publiceren

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 1 Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 2 Voorbereiding Voordat je begint met filmen moet er een aantal zaken geregeld

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders.

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. Stappenplan Website de Palster Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. 1 Inhoudsopgave: Titel bladzijde Aanmelden op de website 3 Foto s in het fotoboek

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word 8.1. Word starten 93 8.2. Een nieuwe tekst maken 94 8.3. Tekst meteen bewaren 95 8.4. Tekst schrijven 96 8.5. Tekst veranderen en verplaatsen 97 8.6. Een tabel maken 99 8.7.

Nadere informatie

Materiaalontwikkeling in PAV

Materiaalontwikkeling in PAV Sint-Jozefstraat 1 B-8820 TORHOUT [t] 050 23 10 30 [f] 050 23 10 40 [e] reno@katho.be Materiaalontwikkeling in PAV Cursus: Google sites Medewerker EC: Jonathan Vanhollebeke EC: Thema s en projecten in

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard.

Handleiding Op Maat Wizard. Handleiding Op Maat Wizard. Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen in het Op Maat programma. Wanneer je de software (Speler en Wizard) niet in je bezit hebt,

Nadere informatie

Een grafiek maken in Excel

Een grafiek maken in Excel Een grafiek maken in Excel [Paul De Meyer] 1 Microsoft Excel starten Ga naar start en kies in Alle programma s voor Microsoft Excel of Dubbelklik op het bureaublad het icoontje Microsoft Excel Automatisch

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker . Voorbereiding: 1. Je kunt op meerdere manieren beelden overzetten: a. Sluit je video- of fotocamera aan op de pc (eventueel via een laadstation) b. Sluit een kaartlezer met de geheugenkaart van je camera

Nadere informatie

Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x )

Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x ) Windows 10 W017 Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x ) ( De snelste manier om een computer netjes af te sluiten via de software! ) In dit document wordt uitgelegd hoe U zelf eenvoudig

Nadere informatie

Publisher Handleiding

Publisher Handleiding Publisher 2010 Handleiding Inhoud 1. Wat is Publisher?... 1 2. Openen 2.1 Publisher starten... 2 2.2 Een nieuw document openen... 2 2.3 Een bestaand document openen... 3 3. Opslaan 3.1 Een document opslaan...

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

Powtoon. Stap 6. Stap 7. Stap Uitleg Afbeelding 1 Ga naar de volgende website: 2 Kies rechtsboven voor sign up.

Powtoon. Stap 6. Stap 7. Stap Uitleg Afbeelding 1 Ga naar de volgende website:   2 Kies rechtsboven voor sign up. Powtoon Stap Uitleg Afbeelding 1 Ga naar de volgende website: https://www.powtoon.com/home/? 2 Kies rechtsboven voor sign up. 3 Vul de gegevens in die je nodig hebt om een account aan te maken. Bij job

Nadere informatie

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER H. Foole 1. INHOUDELIJK Een film moet kort en helder laten zien waar het om gaat. De filmopnamen kun je meestal maar één keer maken, bijvoorbeeld als je praktijksituaties

Nadere informatie

Les 2: Het werken met ideeën in het Schrijfblok

Les 2: Het werken met ideeën in het Schrijfblok Les 2: Het werken met ideeën in het Schrijfblok In deze les werkt u in het schrijfblok met het Superschema dat u in les 1 heeft gemaakt. U zult in deze les het volgende leren: Het openen van een Superschema

Nadere informatie

Handleiding Windows Foto s uit een eerder gemaakt fotoboek overzetten naar de nieuwe software

Handleiding Windows Foto s uit een eerder gemaakt fotoboek overzetten naar de nieuwe software Handleiding Windows Foto s uit een eerder gemaakt fotoboek overzetten naar de nieuwe software HEMA Fotoservice Versie 1.1 2016 Inleiding In deze handleiding leggen we uit, hoe je snel de foto s uit een

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL... 2 VOORWOORD... 3 INLEIDING... 4 GEBRUIK VAN MOTOREN... 8 DE HERHAALFUNCTIE... 9 SAMENVATTENDE OEFENING... 10

INHOUDSTAFEL... 2 VOORWOORD... 3 INLEIDING... 4 GEBRUIK VAN MOTOREN... 8 DE HERHAALFUNCTIE... 9 SAMENVATTENDE OEFENING... 10 BASISCURSUS INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 2 VOORWOORD... 3 INLEIDING... 4 DE SCHERMINDELING... 4 DE ROBOT EDUCATOR... 5 HET PROGRAMMEERVENSTER... 5 DE KNOPPEN... 6 OPDRACHTEN... 7 GEBRUIK VAN MOTOREN...

Nadere informatie

Goalkeeper: jouw sport, jouw leefstijl, jouw doel! Naam:.

Goalkeeper: jouw sport, jouw leefstijl, jouw doel! Naam:. Naam:. 1 Les 1 Kies een buddy! Mijn buddy is.. Bepaal je startkleur! Bekijk de filmpjes, en kijk wat elke kleur betekent. Probeer het uit, kijk wat je al kan! Overleg met je buddy. Kruis dan in de tabel

Nadere informatie

Handleiding voor Envelop - PP 2007

Handleiding voor Envelop - PP 2007 Handleiding voor Envelop - PP 2007 TIP : Via Beeld het liniaal en rasterlijnen instellen om makkelijker te werken. Hieronder een screenshot van de uiteengetrokken envelop. Je ziet dat deze uit 5 gelijkbenige

Nadere informatie

Om een presentatie met Prezi te kunnen maken moet je eerst een gratis account aanmaken.

Om een presentatie met Prezi te kunnen maken moet je eerst een gratis account aanmaken. Lesbrief ICT Prezi Zo maak je een account.. Om een presentatie met Prezi te kunnen maken moet je eerst een gratis account aanmaken. Dat gaat als volgt. 1. Surf naar http:/prezi.com/ 2. Klik rechts bovenin

Nadere informatie

Stappenplan Scannen. Hoe te scannen: Start het programma ABBYY Finereader op

Stappenplan Scannen. Hoe te scannen: Start het programma ABBYY Finereader op Stappenplan scannen Hoe te scannen: Start het programma ABBYY Finereader op Het programma ABBYY Finereader is een programma waarmee makkelijk gescand kan worden. Het zorgt voor de OCR omzetting. Dit wil

Nadere informatie

HANDLEIDING APPRENTICE (voor leerlingen)

HANDLEIDING APPRENTICE (voor leerlingen) (voor leerlingen) Inhoudsopgave 1. Inloggen 3 2. Overzicht Dashboard 4 - Naar je werkstuk 4 3. De werkstukpagina 5 - Kolom rechts: 6 Agenda 6 Berichten 7 Tools: 8 - Stappenplan 8 - Logboek 9 - Bronnenlijst

Nadere informatie

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER Handboek Handleiding CinekidStudio Windows Movie Maker HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER VERSIE 2.1 VOOR WINDOWS XP COLOFON Auteurs: Karlijn Naaijkens, Vanessa Pattipeilohy Illustraties: Karlijn Naaijkens,

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Aan de slag met de micro:bit!

Aan de slag met de micro:bit! Aan de slag met de micro:bit! Doe je mee? Vertaald en bewerkt door Nathal Loot Maak een korte animatie voor de micro:bit! Op dit kleine computertje kan jij je eigen animatie maken. Een animatie bestaat

Nadere informatie

13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer.

13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer. 13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer. Houd de Ctrl-toets en de Shift-toets beide ingedrukt en tik met je vinger op de Esc-toets.

Nadere informatie

Stappenplan: een spreekbeurt maken

Stappenplan: een spreekbeurt maken Stappenplan: een spreekbeurt maken 1. Dit weet ik al! Dit wil ik nog te weten komen! Maak op een kladblad een woordspin over het onderwerp. Ik noteer sleutelwoorden Schrijf onder je woordspin vragen die

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

Leefbaarheid. Een buurtonderzoek

Leefbaarheid. Een buurtonderzoek Leefbaarheid Een buurtonderzoek Introductie Hoe leefbaar is jouw gemeente? En wat zijn de verschillen tussen de buurten in jouw gemeente? In deze opdracht gaan we dit onderzoeken. Dit doen we door zelf

Nadere informatie