Protocol Cortex Metalyser 3B

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Protocol Cortex Metalyser 3B"

Transcriptie

1 Protocol Cortex Metalyser 3B Spirometrie is een medisch onderzoek dat de functie van de longen meet. Voor het uitvoeren van een longfunctieonderzoek wordt gebruikgemaakt van een spirometer. Er zijn verschillende meetinstrumenten voor het meten van de longfunctie, waaronder de cortex. De Cortex Metalyser 3B is een apparaat voor ademgasanalyse tijdens cardiopulmonale inspanningstests, waarbij elke ademhaling een ademgasanalyse wordt gemaakt, in rust en bij inspanning. Om de hoge kwaliteit te waarborgen word het apparaat vaak gekalibreerd. 1. Opstarten Tussen het aanzetten van de MetaLyser en het starten van de meting moet minimaal 45 minuten zitten omdat het systeem moet opwarmen. Ondertussen kun je de meting al wel voorbereiden. Zet de Meta Lyser 3B aan (on). Zet de groene knop onder de 2 beeldschermen aan. Zet de computer aan. Klik op MetaSoft Studio. Hij start op in het Patient Center. Laat hem op General CPET staan. In dit scherm zie je alle proefpersonen die tot nu toe zijn getest.

2 2. Aanmelden proefpersoon. Wil je de gegevens van een nieuw proefpersoon invoeren, klik dan op: New Patient Edit Je komt in het scherm: Edit Patient. Vul onder Administrative Data de gegevens van de patient in (met * zijn verplicht) : Achternaam Voornaam Geslacht Geboortedatum (LET OP: datum in het Engels: dus bij 21 maart 1985 wordt het: ) Masker type: In de lade onder het toetsenbord liggen maskers met verschillende groottes: Small, Small, Medium. Pas het masker op de neus/mond van de proefpersoon en kijk welke mooi aansluit op het gezicht. Vul bij administrative data in: blue, small; of blue, medium. ID en Titel zijn ervoor om een code te geven aan de patient i.p.v. zijn naam. Lengte en gewicht kun je invullen, het programma berekent dan het BMI en dat kan hij doorberekenen in het testprotocol. Ook kun je de biological en medical baseline data, de normal values en de alarm message veranderen. Wil je hier geen aanpassingen in doen, klik dan op OK. De patient is nu toegevoegd bij het beginscherm (Patient Center). Wil je hier wel aanpassingen in doen, ga dan verder. Biological en medical baseline data: - Het masker, lengte, gewicht en BMI vult het systeem zelf in wanneer dit onder administrative data is ingevoerd. - Bij Estimated fitness level kun je invullen hoe getraind de proefpersoon is. - BSA calculation method is de methode die je kan kiezen om te berekenen. (hij staat standaard op Dubois en Dubois en hoef je in principe niet te veranderen). Normal values: Als je een meting wilt uitvoeren waarbij je gebruik maakt van bepaalde referenties die de berekening van de ademgasanalyse kunnen beïnvloeden, dan kun je de normwaarden hier veranderen. Het gaat hier om de normwaarden: maximum oxygen uptake, maximum relative oxygen uptake, maximum oxygen pulse, maximum heart rate, maximum minute ventilation, maximum breating frequence, maximum work rate, basal metabolic rate en spyrometry norm value sets. Let op: bij maximum heart rate kun je kiezen voor bicycle test of treadmille test; ook heb je hier een speciale berekening voor kinderen. Alarm message: Je kunt een alarm instellen waardoor degene die de test uitvoert, alsmede de proefpersoon die wordt getest weet dat een bepaalde waarde is bereikt. Je kunt bijvoorbeeld een alarm

3 instellen voor een maximum of minimum HR (heart rate), V E/V CO2, V O2, EE, FEetO2, VT, V E. Kies of je een visueel en/of een auditief alarm wilt hebben. Klik apply. Klik op OK om de patient toe te voegen. Als je de patient gegevens nog wilt aanpassen, dan kan je vanuit Patient Center de persoon aanklikken en vervolgens via Edit in zijn/haar persoonsgegevens komen om deze te veranderen. Klik na het aanpassen op OK.

4 3. Kalibratie Om de kwaliteit, betrouwbaarheid en validiteit van de Cortex Metalyzer 3B te waarborgen worden er veel kalibraties uitgevoerd. Test je voor het eerst en weet je niet wanneer de vorige kalibratie is uitgevoerd, voer dan voor de zekerheid alle drie de kalibraties uit. Klik in Patient center op Calibrate CPET device (rechts onderin). Laat devices op devices for CEPT staan. Daarna doe je in dit scherm de kalibraties: 3.1 Kalibratie flow sensor In dit menu ga je de lucht die door het zwarte mondstuk gaat kalibreren. Het zwarte mondstuk wordt tijdens de meting in het masker geplaatst en de proefpersoon ademt daar door heen. Voor de kalibratie moet het zwarte mondstuk niet in het masker. Het zwarte mondstuk ligt in de lade onder het toetsenbord. Daarin ligt ook de ventilator. Klik eerst de ventilator in het mondstuk met het rooster aan de achterkant. WEES VOORZICHTIG, DEZE VENTILATOR IS ERG DUUR! Klik vervolgens de zwarte boog van het mondstuk er op. Naast het beeldscherm hangen links: een wit draad met aan het uiteinde een wit dopje en een zwart pinnetje; en een zwart draad met een zwarte boog en een zwart dopje. Doe het zwarte dopje in de metalyzer 3B (in volume) en draai deze een kwartslag naar rechts zodat hij vastklikt. Doe het witte dopje in de metalyzer 3B (in Gas) en draai deze een kwartslag naar rechts zodat hij vastklikt. Het andere uiteinde, met het zwarte pinnetje moet in het zwarte mondstuk. Doe het zwarte mondstuk in zijn geheel links in de voorste gasfles. Klik vervolgens het zwarte pinnetje (van het witte draad) in het zwarte mondstuk. Op het scherm: laat calibration for normal CPED or spirometry test staan. Klik op start. Houdt de voorste gasfles links vast. De bedoeling is dat je de handel van de voorste gasfles (aan de rechter kant) in zijn geheel eruit trekt en weer induwt. Ga mee in het tempo van de lijn die in de bovenste grafiek wordt getrokken. Op het scherm zie je dat er een grafiek wordt gemaakt waarbij het bovenste punt en onderste punt in het paarse gebied uitkomen. Herhaal het eruit trekken en induwen een aantal keer, het programma geeft zelf aan wanneer de kalibratie goed is (wanneer hij 5 goede rode/blauwe balken in de onderste grafiek heeft gemaakt). 3.2 Kalibratie fresh ambient air 20.93/0.03: Gas sensor Gas 1 Hierin wordt het percentage O2 / CO2 bepaald in de ruimte waarin de test gehouden wordt. Haal het zwarte pinnetje uit het zwarte mondstuk en hang deze weer over de stang (links naast het beeldscherm). Het zwarte pinnetje hangt nu vrij in de ruimte.

5 Zorg dat er in een straal van 1 meter om het pinnetje heen geen mensen staan die het %O2/CO2 kunnen beïnvloeden door het in en uitademen. Druk op start calibration step 1. Nu gaan er in de grafiek over de blauwe en roze lijn respectievelijk blauwe en roze balletjes bewegen. Het systeem voert nu de kalibratie uit en hij stopt vanzelf (tijd staat dan stil en in het scherm verschijnt start calibration step 2 en er boven de blauwe lijn: measurement of gas 1 is finished staat.). 3.3 Kalibratie Cortex calibration gas (15.00/5.00) : Gas Sensor Gas 2 1x per maand Hierin wordt het percentage O2/CO2 bepaald in de gasfles. Dit is respectievelijk 15% en 5% en zijn gestandaliseerde waarden. Doe het zwarte pinnetje in het transparante buisje van de achterste gasfles. Draai DAARNA de gasfles iets open (van je af). Druk daarna op start calibration step 2. Ook hier kalibreert het systeem zelf. Let op: het pinnetje moet wel contact kunnen maken met het gas in de fles (dus dat je de gasfles hebt open gedraaid). Dit controleer je door op het scherm te kijken of de balletjes ongeveer op de lijn komen te liggen (en niet dat de lijn met balletjes in een boog boven de lijn uitkomen (voor blauw) of onder de lijn uitkomen (voor roze). Wanneer de tijd stil staat en er weer start calibration step 1 staat, is de kalibratie van CORTEX calibration gas afgelopen. DRAAI DAN DE GASFLES EERST WEER DICHT (naar je toe), voordat je het zwarte pinnetje uit het transparante buisje haalt. LET OP: laat deze gasfles niet te lang open staan. 1 meting per maand is voldoende dus zorg ervoor dat de gasfles dan weer dicht is. Anders stroomt de gestandaliseerde lucht met een bepaald percentage zuurstof en koolstofdioxide eruit. Klik op back.

6 4. Test Protocol Om het test protocol in te stellen klik je in Patient Center op Next (links onderin). Nu kom je in het CEPT preparation scherm, klik hierin het test protocol scherm aan (naar alle waarschijnlijkheid staat deze er al gelijk voor). Hier kun je zelf het protocol maken. - Bij Select, staat hij op Bruce. Hier selecteer je hoe de opbouw van je protocol wordt: de snelheid (0-11 km per uur) ten opzichte van de helling? (Grade % van 0 20%). - Bij create regular kun je kiezen tussen toename in blokken of geleidelijke toename (snelheid en grade) en bij create automatically kun je alleen maar geleidelijke toename kiezen. Wilt u zelf een protocol instellen: kies create regular. Kies of je de toename van snelheid en helling trapsgewijs (step) wilt of met geleidelijke toename (ramp). Kies ook of je wilt lopen of rennen. Je kunt bij rust aangeven hoeveel rust je de persoon vooraf geeft. Bij warming up kun je de tijd van de warming up aangeven, met welke snelheid en welke helling. Bij exercise kun je de start snelheid/helling aangeven voor het beginnen van de test. Bij exercise increase kun je aangeven met welke snelheid en helling de moeilijkheid toeneemt tijdens de test. Eventueel kun je een eindsnelheid/helling aangeven door dit eerst aan te vinken. Bij recovery kun je aangeven hoelang dit moet duren en met welke snelheid/helling. Bij actions: store breath sequence, store ECG segment, blood pressure measurement, play audio file, record exfvl, pause. Klik op het blauwe figuurtje (links) ernaast en sleep deze in de grafiek op het tijdstip dat je dit wilt. Klik dan de hetzelfde figuurtje aan maar dan met de + erin. Dit figuurtje sleep je ook in de grafiek. Hoe dichter bij het vorige figuurtje, hoe vaker dat wat je wilt meten wordt gemeten. Hoe verder ervan af, hoe minder vaak het wordt gemeten. De overige schermen die je hier vindt zijn normal values en flow sensor calibration. Bij normal values kun je opnieuw de berekening van de normwaarden aanpassen (hoeft niet nogmaals). Bij flow sensor calibration kun je het volumegas opnieuw kalibreren (hoeft niet nogmaals). Klik voor je verder gaat wel op device configuration Klik op het pijltje onder metalyzer 3b en check connection. Het stekkertje gaat dan op groen. Is dat niet zo, dan maakt de cortex nog geen goede verbinding met het apparaat (loopband of ergometer). Naast de computerkast ligt een grijs snoer. Dit snoer moet in het apparaat dat je gaat meten, in І0І0І. Zet ook het apparaat aan. (loopband: rode knop + hartje indrukken, dan terminal 1 dan enter). Op het scherm, onder het apparaat waarmee je gaat meten (de loopband (valiant) of ergometer ( )) doe je hetzelfde.

7 5. Installeer het apparaat waarop de test wordt uitgevoerd (ergometer/loopband) Op terminal koppelen aan lode. 6. Voor de sensor adjustment uit. Klik in het CPET preparation menu op sensor adjustment. En klik op start sensor adjustment. Nu gaan ook weer de blauwe en roze balletjes lopen. Wacht tot dit klaar (sensor adjustment successful) is en klik op next. 7. CPET pretest rest measurements. Instaleer nu de patient op het apparaat: stel het apparaat goed in. Klik het masker in het haarnetje vast een doe deze op het hoofd van de proefpersoon (het masker voor de neus en mond). Test of het masker goed zit door de proefpersoon uit te laten blazen, waarbij jouw hand voor het mondstuk zit. Er mag geen lucht ontsnappen. Draai daarna het zwarte mondstuk erin en doe het zwarte pinnetje er ook in. Druk dan op.. Nu meet het systeem de longinhoud van de proefpersoon. De proefpersoon moet nu een aantal keer zo diep mogelijk inademen en vervolgens zo snel mogelijk uitblazen en vervolgens ook proberen alle lucht uit de longen te blazen. Dan weer zo diep mogelijk inademen. Op het scherm zie je de inademing en uitademing in één flow-volume grafiek Helemaal onderin zie je een grafiek verschijnen wanneer er een goede in en uitademing is gemaakt. Herhaal dit totdat er minstens 3 goede grafieken onderin staan. Stop dan deze meting, de proefpersoon mag weer gewoon ademen. Kies een van de onderste grafieken uit (met de hoogste FVC). Klik vervolgens op next. De proefpersoon is nu klaar om te worden gemeten. 8. Het testen van de proefpersoon. Bij de loopband: snoer de proefpersoon voor de veiligheid het blauwe riempje om: als hij dan valt dan komt het snoer strak te staan en stopt de loopband zelf. Klik links bovenin op start en je de test begint. Je ziet na een paar seconden op het scherm ook dat hij waarden gaat meten. Je kunt tussentijd op stop of pauze drukken. Na de test klik je op next en dan op finish. De test bij deze proefpersoon is afgelopen koppel de proefpersoon los van alle apparatuur. 9. Gegevens verzamelen Achteraf ga je de gegevens bekijken en analyseren. Om de gegevens te verzamelen moet je een aantal stappen uitvoeren: Sluit metasoft studio af Ga naar MSS Toolbox. Daar kun via database tests de data exporteren (naar bijv. excel). Het programma heeft automatisch alle variabelen gemeten en opgeslagen. Je kunt zelf kiezen welke variabelen je wilt gebruiken.

8 10. Schoonmaken Maak alle apparatuur schoon zoals vermeld op het schoonmaak protocol cortex (blauwe mapje). Met name de masker, het mondstuk en de ventilator moeten goed maar voorzichtig op een speciale manier worden schoongemaakt. Berg na gebruik alle spullen netjes op en laat de ruimte netjes achter.

Protocol Cortex Metalyser 3B

Protocol Cortex Metalyser 3B Protocol Cortex Metalyser 3B Spirometrie is een medisch onderzoek dat de functie van de longen meet. Voor het uitvoeren van een longfunctieonderzoek wordt gebruikgemaakt van een spirometer. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Protocol Balance bord

Protocol Balance bord Protocol Balance bord Inleiding Het Balance board is een apparaat waarmee je nauwkeurig de balans kan testen en trainen met behulp van visuele feedback. Het is dan ook ideaal voor patiënten met neurologische

Nadere informatie

Protocol HUMAC Norm. Opstarten Start het programma op Het beginscherm ziet er als volgt uit:

Protocol HUMAC Norm. Opstarten Start het programma op Het beginscherm ziet er als volgt uit: Protocol HUMAC Norm Inleiding. De Humac norm is een apparaat waarmee je zeer nauwkeurig kracht kunt meten. Je kunt concentrisch, excentrisch, isometrisch, isotonisch en isokinetisch meten. Je kunt het

Nadere informatie

Protocol Zephyr. Je komt op het volgende scherm uit: Nieuw persoon toevoegen: - Klik op het Setup logo

Protocol Zephyr. Je komt op het volgende scherm uit: Nieuw persoon toevoegen: - Klik op het Setup logo Protocol Zephyr Contra indicaties voor het gebruik van de Zephyr: - Huidirritatie op de plek waar de Zephyr gedragen wordt. - Gebruik van pacemaker -

Nadere informatie

De computerhandleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken:

De computerhandleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken: Computerhandleiding Proteus PEC-4975 De computerhandleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken: Knopfuncties De schermen Besturingsgetallen Zaken die u dient weten alvorens te trainen Werkingsinstructies

Nadere informatie

Leskist Sportprestaties

Leskist Sportprestaties Leskist Sportprestaties Meten van het sportende lichaam Samenstelling Vijf stations, vijf groepen leerlingen. Een groepje bestaat uit proefpersonen, personen die de metingen doen en data bijhouden en personen

Nadere informatie

HANDLEIDING SIMI AKTISYS

HANDLEIDING SIMI AKTISYS LESKIST SPORT EN BEWEGING HANDLEIDING SIMI AKTISYS Deze handleiding hoort bij de leskist Sport en Beweging. Onderdeel van deze leskist is het softwarepakket Simi Aktisys, met de bijbehorende hardware (o.a.

Nadere informatie

Gebruik van de spirometer. Oktober 2015

Gebruik van de spirometer. Oktober 2015 Gebruik van de spirometer Oktober 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Instellingen spirometer Welch Allyn... 4 Tabblad algemeen... 5 Tabblad bekijken... 6 Tabblad parameters... 7 Tabblad

Nadere informatie

Protocol Actigraph (wgt3x+)

Protocol Actigraph (wgt3x+) Protocol Actigraph (wgt3x+) De wgt3x+ is een draadloze triaxiale accelerometer voor het monitoren van dagelijkse activiteiten. De gemeten activiteiten kunnen op 3 assen geanalyseerd worden en bepalen daarnaast

Nadere informatie

THUISMETING VOOR HARTPATIENTEN

THUISMETING VOOR HARTPATIENTEN THUISMETING VOOR HARTPATIENTEN NOKIA HEALTH MATE Installeren van de App Uw persoonlijke account instellen Nokia BPM bloeddrukmeter installeren Nokia Body weegschaal installeren Nokia Steel horloge installeren

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

COPD. Meten is weten!!! Maar wat meten we dan??

COPD. Meten is weten!!! Maar wat meten we dan?? COPD Meten is weten!!! Maar wat meten we dan?? Bij een patiënt kunnen verschillende longfunctie testen worden gedaan om te kijken of er sprake is van COPD. Je kunt met de testen de ernst van de COPD bepalen.

Nadere informatie

PRACTICUM SPRONG- TECHNIEKEN

PRACTICUM SPRONG- TECHNIEKEN LESKIST SPORT EN BEWEGING PRACTICUM SPRONG- TECHNIEKEN Hoogspringen is een behoorlijk technisch onderdeel bij atletiek. Er zijn allerlei trucs om hoger te springen. Als je zelf zo hoog mogelijk probeert

Nadere informatie

Gebruik van de spirometer

Gebruik van de spirometer Gebruik van de spirometer Ketenzorg Astma/COPD ZIO Versie 2.0, 181001 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Instellingen spirometer Welch Allyn... 4 3 Tabblad algemeen... 5 4 Tabblad bekijken... 6 5 Tabblad parameters...

Nadere informatie

U sluit de drukregelaar aan op een wegwerpfles met nulgas of kalibratiegas. Deze handleiding is bij Priva verkrijgbaar via artikelnummer 3790000.

U sluit de drukregelaar aan op een wegwerpfles met nulgas of kalibratiegas. Deze handleiding is bij Priva verkrijgbaar via artikelnummer 3790000. Drukregelaar Deze drukregelaar gebruikt u bij het kalibreren van: de CO2-Module van de E-Meetbox, zie CO2-Module kalibreren de CO2-monitor, zie CO2-monitor kalibreren (pag. 5) U sluit de drukregelaar aan

Nadere informatie

Handboek Inspanningslab

Handboek Inspanningslab Handboek Inspanningslab SportsFieldLab Groningen Gemaakt door Labmanagers 14/ 15: Anouk de Leeuw Matteo Santini Anne Schlüchtermann Inhoudsopgave 1. Materiaal in het lab 1.1. De toren 1.2. Uitleg materiaal

Nadere informatie

Handleiding Social Talk: Deelname

Handleiding Social Talk: Deelname Handleiding Social Talk: Deelname Let op: als je Zoom voor de eerste keer gaat gebruiken, lees dan eerst de handleiding Voorbereiding door. Je vindt deze hier. Doe dit uiterlijk één dag voorafgaand aan

Nadere informatie

Bovenstaande computer is ontworpen voor elliptical trainers en wordt geïntroduceerd met de volgende functies:

Bovenstaande computer is ontworpen voor elliptical trainers en wordt geïntroduceerd met de volgende functies: Infiniti ST-890 Computerhandleiding Bovenstaande computer is ontworpen voor elliptical trainers en wordt geïntroduceerd met de volgende functies: Knopfuncties Schermen Werkingsreikwijdten Wat u zou moeten

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek bij kinderen

Longfunctieonderzoek bij kinderen Longfunctieonderzoek bij kinderen Uw zoon of dochter wordt binnenkort verwacht voor een longfunctieonderzoek. In deze informatiefolder kunt u lezen wat dit onderzoek inhoudt en hoe de gang van zaken is

Nadere informatie

Externe opdrachtgever Heliomare te Wijk aan zee: De heer R. Kan. Interne opdrachtgever: De heer J. Simons. Gemaakt door: Niek van Klingeren Teun Berg

Externe opdrachtgever Heliomare te Wijk aan zee: De heer R. Kan. Interne opdrachtgever: De heer J. Simons. Gemaakt door: Niek van Klingeren Teun Berg Externe opdrachtgever Heliomare te Wijk aan zee: De heer R. Kan Interne opdrachtgever: De heer J. Simons Gemaakt door: Niek van Klingeren Teun Berg Inleiding Wij hebben de opdracht een protocol te maken

Nadere informatie

1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.NEERZETTEN OF MONTEREN VAN HET SCHERM 6

1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.NEERZETTEN OF MONTEREN VAN HET SCHERM 6 GEBRUIKSAANWIJZING 2 INHOUDSOPGAVE 1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.NEERZETTEN OF MONTEREN VAN HET SCHERM 6 5.HET PLAATSEN OF

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 augustus 2018 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 augustus 2018 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

COPD Meten is weten!!! Maar wat meten we dan??

COPD Meten is weten!!! Maar wat meten we dan?? COPD Meten is weten!!! Maar wat meten we dan?? De lengte en het gewicht vragen aan de patiënt is voldoende. Iedereen weet toch hoe lang en zwaar hij/zij is. Juist/Onjuist Bij een patiënt kunnen verschillende

Nadere informatie

Gebruikershandleiding PEbble smartwatch(mei 2016)

Gebruikershandleiding PEbble smartwatch(mei 2016) Gebruikershandleiding PEbble smartwatch(mei 2016) V5.0-PUB 1 inleiding Emma ondersteunt medicatiegebruikers (mensen met een chronische ziekte of die een belangrijke kuur moeten volgen) om hun medicatie

Nadere informatie

Beknopte handleiding SQ Vieuw software

Beknopte handleiding SQ Vieuw software Beknopte handleiding SQ Vieuw software Het startscherm met de verschillende opties: - Logger Set-up : het programmeren van de datalogger naar een gewenste configuratie - Download Data: het halen van data

Nadere informatie

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional

Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional Instellen back up Microsoft SQL database Bronboek Professional In deze handleiding word een drietal punten besproken. Deze punten zijn allen noodzakelijk voor het inrichten van een goede back up voor de

Nadere informatie

Speed programma s P1 P6

Speed programma s P1 P6 Computerhandleiding Speed programma s P1 P6 In de programma s P1 P6 wordt de snelheid automatisch verhoogd / verlaagd. Elk programma begint met een minimum snelheid van 1,2 mijlen per uur. De maximum snelheid

Nadere informatie

Longfunctie onderzoeken bij kinderen

Longfunctie onderzoeken bij kinderen Longfunctie onderzoeken bij kinderen Longgeneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Longfunctieonderzoeken bij kinderen 1. Spirometrie met medicatie Bij dit onderzoek wordt gekeken hoeveel lucht je in je longen

Nadere informatie

Zelf een spel maken met GameMaker Les 3: Vijanden en levens

Zelf een spel maken met GameMaker Les 3: Vijanden en levens Zelf een spel maken met GameMaker Les 3: Vijanden en levens 1) Start het programma GameMaker en laad het spel van de tweede les. 2) We gaan een vijand voor de speler maken. Klik met de rechtermuisknop

Nadere informatie

technische ondersteuning:

technische ondersteuning: THUISMETING VOOR HARTPATIENTEN HEALTH MATE Installeren van de App Uw persoonlijke account instellen BPM bloeddrukmeter installeren Steel horloge installeren Toestemming geven via mijngegevens.hartlongcentrum.nl

Nadere informatie

1. Introductie tot SPSS

1. Introductie tot SPSS 1. Introductie tot SPSS Wat is SPSS? SPSS is een statistisch computerprogramma dat door wetenschappers wordt gebruikt om gegevens te verzamelen, analyseren en te bewerken. Het wordt voornamelijk gebruikt

Nadere informatie

HANDLEIDING 3D - PRINTEN

HANDLEIDING 3D - PRINTEN HANDLEIDING 3D - PRINTEN FABSHEET FABLAB BIEB HILVERSUM 1 MODELLEN DOWNLOADEN Modellen kunnen van internet gedownload worden en dan in Cura worden geopend. Cura kan onder andere.stl en.obj bestanden inlezen.

Nadere informatie

De computerhandleiding bestaat uit de onderdelen: Knopfuncties De schermen Het selecteren en instellen van de programma s -1-

De computerhandleiding bestaat uit de onderdelen: Knopfuncties De schermen Het selecteren en instellen van de programma s -1- Computerhandleiding De computerhandleiding bestaat uit de onderdelen: Knopfuncties De schermen Het selecteren en instellen van de programma s -1- Knopfuncties Er zijn in totaal 6 toetsen aanwezig, namelijk

Nadere informatie

1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.NEERZETTEN OF MONTEREN VAN HET SCHERM 6

1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.NEERZETTEN OF MONTEREN VAN HET SCHERM 6 GEBRUIKSAANWIJZING 2 INHOUDSOPGAVE 1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.NEERZETTEN OF MONTEREN VAN HET SCHERM 6 5.HET PLAATSEN OF

Nadere informatie

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler 1) Standaard interface (EA-INT) Oud model. 2) Universele interface (EA-INT-U) Nieuw model. Beide interfaces hebben een DB9 (9 pins) connector en uw PC heeft een RS232 seriële poort nodig. Escort ilog Dataloggers

Nadere informatie

Handleiding. Valspar Spectrofotometer

Handleiding. Valspar Spectrofotometer Handleiding Valspar Spectrofotometer Versiedatum: 22 augustus 2013 Inhoudsopgave 1. Doel... 3 2. Overzicht apparaat... 3 3. Overzicht hoofdscherm... 4 4. Een meting uitvoeren... 6 4.1. Werkwijze bij de

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING CREATING TOMORROW

GEBRUIKSAANWIJZING CREATING TOMORROW GEBRUIKSAANWIJZING CREATING TOMORROW 3 Inhoud 1. Onderdelen 5 2. Opladen 5 3. Installeren persoonlijke Fitbit (op een smartphone) 8 4. Hoeveel stappen heb ik al gezet? (synchroniseren) 16 5. Moet ik mijn

Nadere informatie

Instructie Kaarten - GameMaker

Instructie Kaarten - GameMaker Kaart 1 Een nieuwe Sprite maken Hoe voeg je een plaatje toe aan een game? Rechtermuisknop op Sprites en dan Create Sprite. Kies nu voor Load Sprite. Kijk in de map CodeKinderen Bestanden en hierna Sprites

Nadere informatie

LifeSpan TT-3i Loopband. Gebruikershandleiding. Versie 1.0

LifeSpan TT-3i Loopband. Gebruikershandleiding. Versie 1.0 LifeSpan TT-3i Loopband Gebruikershandleiding Versie 1.0 Veiligheidssleutel Wanneer u gebruik wilt maken van de loopband, dient u ervoor te zorgen dat de veiligheidssleutel op de computer is bevestigd.

Nadere informatie

Handleiding. Het is belangrijk dat de Vetquinetix stappenteller volledig opgeladen is alvorens je verbinding maakt met de app.

Handleiding. Het is belangrijk dat de Vetquinetix stappenteller volledig opgeladen is alvorens je verbinding maakt met de app. Handleiding Stappenteller 1 de stappenteller opladen Het is belangrijk dat de Vetquinetix stappenteller volledig opgeladen is alvorens je verbinding maakt met de app. Het opladen gebeurt via de USB-oplader

Nadere informatie

Spirit XBR-95 Recumbent Bike. Gebruikershandleiding. Versie 1.0

Spirit XBR-95 Recumbent Bike. Gebruikershandleiding. Versie 1.0 Spirit XBR-95 Recumbent Bike Gebruikershandleiding Versie 1.0 Plug de adapter in de voorzijde van de crosstrainer en sluit deze aan op het stroomnet. U hoort nu een lange piep en het LCD scherm zal oplichten.

Nadere informatie

Computerhandleiding Infiniti ST-990 Blue Computerhandleiding Infiniti ST-990 Blue -1-

Computerhandleiding Infiniti ST-990 Blue Computerhandleiding Infiniti ST-990 Blue -1- Computerhandleiding -1- PROGRAMMA S MANUAL PROGRAMMA Programma 1 is een handmatig instelbaar programma. Druk op de ENTER knop om TIME (tijd), DISTANCE (afstand) en CAL (calorieën) te selecteren. De waarden

Nadere informatie

Dit systeem is ontworpen voor een loopband. De handleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken:

Dit systeem is ontworpen voor een loopband. De handleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken: Dit systeem is ontworpen voor een loopband. De handleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken: Knopfuncties De schermen Werkingsinstructies Knopfuncties Er zijn in totaal 16 knoppen aanwezig, waaronder

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken. Sophia Kinderziekenhuis

Longfunctieonderzoeken. Sophia Kinderziekenhuis Longfunctieonderzoeken Sophia Kinderziekenhuis Uw kind komt binnenkort om één of meer van de in deze folder beschreven longfunctieonderzoeken uit te voeren. De onderzoeken helpen de arts een beter beeld

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 23 juni 2017 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 23 juni 2017 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Snel aan de slag met de Mini Squirrel datalogger

Snel aan de slag met de Mini Squirrel datalogger Snel aan de slag met de Mini Squirrel datalogger Datalogger type: MS47 MS47 Mini Squirrel datalogger is een datalogger voor het controleren van het binnenklimaat op de volgende parameters: Relatieve vochtigheid,

Nadere informatie

1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 8

1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 8 GEBRUIKSAANWIJZING 2 INHOUDSOPGAVE 1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 8 5.HET SCHERM NEERZETTEN EN OPLADEN

Nadere informatie

Handleiding Vuzix Smart Glass en Netgear kastje

Handleiding Vuzix Smart Glass en Netgear kastje Handleiding Vuzix Smart Glass en Netgear kastje In deze handleiding wordt uitgelegd hoe de Vuzix Smart Glass werkt en hoe deze gebruikt kan worden voor het inbellen met de applicatie Genzõ. Deel I: In

Nadere informatie

Computerhandleiding Proteus PEC-7588

Computerhandleiding Proteus PEC-7588 Computerhandleiding Proteus PEC-7588 De computerhandleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken: De monitor Knopfuncties Werkingsinstructies Zaken die u dient te weten alvorens te trainen De monitor Er

Nadere informatie

1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.NEERZETTEN OF MONTEREN VAN HET SCHERM 6

1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.NEERZETTEN OF MONTEREN VAN HET SCHERM 6 GEBRUIKSAANWIJZING INHOUDSOPGAVE 1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.NEERZETTEN OF MONTEREN VAN HET SCHERM 6 5.HET PLAATSEN OF UITNEMEN

Nadere informatie

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler 1) Standaard interface (EA-INT) Oud model. 2) Universele interface (EA-INT-U) Nieuw model. Beide interfaces hebben een DB9 (9 pins) connector en uw PC heeft een RS232 seriële poort nodig. Escort ilog Dataloggers

Nadere informatie

Basisinstructie GameMaker 8.0

Basisinstructie GameMaker 8.0 Basisinstructie GameMaker 8.0 Startscherm Gamemaker De onderstaande afbeelding toont het startscherm van Gamemaker. De betekenis van de belangrijkste symbolen in de menubalk zijn weergegeven. Het toevoegen

Nadere informatie

HANDLEIDING SMART LED SLIMME VERLICHTING

HANDLEIDING SMART LED SLIMME VERLICHTING HANDLEIDING SMART LED SLIMME VERLICHTING Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Smart Home Beveiliging app... 4 1.1 Installatie... 4 2. Installatie... 5 4. Gebruik... 6 Inleiding Gefeliciteerd met uw aankoop!

Nadere informatie

Ga met uw telefoon naar de onderstaande link om de Xmeye app te downloaden of zoek in de app store naar Xmeye.

Ga met uw telefoon naar de onderstaande link om de Xmeye app te downloaden of zoek in de app store naar Xmeye. Download met uw telefoon of tablet de Xmeye app: Ga met uw telefoon naar de onderstaande link om de Xmeye app te downloaden of zoek in de app store naar Xmeye. Xmeye: Xmeye app voor Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mobile.myeye&hl=nl

Nadere informatie

1.1 Het downloaden van de applicatie Om de ehealth applicatie te downloaden zoekt u in ofwel de Google Play Store of de App Store naar ehealth.

1.1 Het downloaden van de applicatie Om de ehealth applicatie te downloaden zoekt u in ofwel de Google Play Store of de App Store naar ehealth. Handleiding E-Health 1.1 Het downloaden van de applicatie Om de ehealth applicatie te downloaden zoekt u in ofwel de Google Play Store of de App Store naar ehealth. 1.2 Account aanmaken of inloggen Klik

Nadere informatie

9. H E T G E B R U I K V A N D E A R M C A L I B R A T I E T O O L

9. H E T G E B R U I K V A N D E A R M C A L I B R A T I E T O O L 9. H E T G E B R U I K V A N D E A R M C A L I B R A T I E T O O L Voor het gebruik van de ARM CALIBRATIE TOOL heeft u een aantal zaken nodig die u klaar moet leggen voordat u hiermee aan de slag gaat.

Nadere informatie

0.0 Berekenen code. ID Berekenaar downloaden. ID Berekenaar kopiëren

0.0 Berekenen code. ID Berekenaar downloaden. ID Berekenaar kopiëren 0.0 Berekenen code ID Berekenaar downloaden Op http://www.sschaats.nl druk/klik op de "ID Berekenaar" om deze te downloaden. Op een android telefoon of tablet, komt het bestand "nl.sschaats.android.codecalculator.apk"

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek op de polikliniek kindergeneeskunde. Informatie voor ouders en/of verzorgers

Longfunctieonderzoek op de polikliniek kindergeneeskunde. Informatie voor ouders en/of verzorgers Longfunctieonderzoek op de polikliniek kindergeneeskunde Informatie voor ouders en/of verzorgers Inhoudsopgave Inleiding... 1 Voorbereiding thuis... 1 Longfunctieonderzoek... 2 Onderzoeken... 2 Spirometrie

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. X785 Crosstrainer -1-

Gebruiksaanwijzing. X785 Crosstrainer -1- Gebruiksaanwijzing Crosstrainer -1- Computerknoppen START/STOP Met de START/STOP knop kunt u een programma starten. U kunt alle trainingsgegevens van het scherm aflezen. Wanneer een programma actief is,

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Uitgebreid longfunctieonderzoek

Uitgebreid longfunctieonderzoek Uitgebreid longfunctieonderzoek Inleiding De kinderarts heeft afgesproken dat er binnenkort bij uw kind een longfunctietest gedaan wordt. In deze folder kunt u lezen wat dit onderzoek inhoudt en hoe de

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING

INSTALLATIE HANDLEIDING INSTALLATIE HANDLEIDING SKELLET Kompellaan 11, 3600 Genk, België Inhoudsopgave 1 Software downloaden... 2 2 Software installeren... 3 3 SketchUp instellen voor Skellet... 5 3.1 Template instellen... 5

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Cameo V6

Gebruiksaanwijzing. Cameo V6 Gebruiksaanwijzing Cameo V6 Knopfuncties UP / DOWN 1. In het standaardmenu kunt u op de UP/DOWN knop drukken om een programma te selecteren uit MANUAL, P1-P12, FAT (ingebouwde vetmeter), THR (Target Heart

Nadere informatie

LET OP! Uw gegevens worden pas zichtbaar in het dashboard nadat u op de App bent ingelogd en verbinding heeft gemaakt met internet.

LET OP! Uw gegevens worden pas zichtbaar in het dashboard nadat u op de App bent ingelogd en verbinding heeft gemaakt met internet. Handleiding versie 1.2 LET OP! Uw gegevens worden pas zichtbaar in het dashboard nadat u op de App bent ingelogd en verbinding heeft gemaakt met internet. Handleiding versie 1.2 januari 2018 1 Handleiding

Nadere informatie

Introductie Coach 6 videometen. 1 Eerste oefening

Introductie Coach 6 videometen. 1 Eerste oefening Introductie Coach 6 videometen 1 Eerste oefening Open het programma coach6. Het pictogram vind je op het bureaublad van je pc. Je krijgt dan het onderstaande scherm te zien. Verander docent in student.

Nadere informatie

ZIVVER Gebruikershandleiding

ZIVVER Gebruikershandleiding Versie: 2.0 Datum: 11 april 2017 support@zivver.com www.zivver.com Inhoud Welkom bij ZIVVER!... 3 1. Inloggen in je online veilige postvak... 4 2. Stuur een veilig bericht vanuit je online veilige postvak...

Nadere informatie

Spirit CT800 Loopband. Gebruikershandleiding. Versie 1.0

Spirit CT800 Loopband. Gebruikershandleiding. Versie 1.0 Spirit CT800 Loopband Gebruikershandleiding Versie 1.0 Voor u begint: Voor u begint dient u de stekker in het stopcontact te doen en de knop aan de voorkant (achter de motorkap) om te schakelen. Op het

Nadere informatie

PRACTICUM HET LICHAAM VOOR EN NA INSPANNING

PRACTICUM HET LICHAAM VOOR EN NA INSPANNING LESKIST SPORT EN BEWEGING PRACTICUM HET LICHAAM VOOR EN NA INSPANNING Als je sport ga je sneller ademhalen. Je begint te zweten en je hartslag gaat omhoog. Kortom, bij treden er allerlei veranderingen

Nadere informatie

Longvolumes en capaciteit

Longvolumes en capaciteit Longvolumes en capaciteit Meten van het longvolume is een instrument om de functie van de longen te controleren en onderzoek bij longziekten te doen. De ademhalingscyclus begint bij het uitzetten van de

Nadere informatie

In het standaardscherm kunt u op de UP knop drukken om langs de. CONTROL, USER en WATT CONTROL te lopen om vervolgens een programma te selecteren.

In het standaardscherm kunt u op de UP knop drukken om langs de. CONTROL, USER en WATT CONTROL te lopen om vervolgens een programma te selecteren. Computerhandleiding Computerhandleiding Computerknoppen A. ENTER Met de ENTER knop kunt u een programmakeuze en de ingestelde waarden van functies zoals TIME (tijd), DISTANCE (afstand) en CALORIES (calorieën)

Nadere informatie

Smartphones. Ingebruikname (nieuw en na reset) Versie 1.0 Uitjes.nl Aug, 2014. elibom games Smartphones, Page "1

Smartphones. Ingebruikname (nieuw en na reset) Versie 1.0 Uitjes.nl Aug, 2014. elibom games Smartphones, Page 1 Smartphones Ingebruikname (nieuw en na reset) Versie 1.0 Uitjes.nl Aug, 2014 elibom games Smartphones, Page "1 HUAWEI Y300 Ingebruikname na uitpakken: Achterkant afnemen De batterij plaatsen SD kaart wordt

Nadere informatie

Getting-started tutorial. Versie 1.0

Getting-started tutorial. Versie 1.0 Getting-started tutorial Versie 1.0 Getting-started Apparaat toevoegen Installatie en activatie Getting-started tutorial In deze getting-started tutorial gaan we u helpen met de eerste stappen met ROXY,

Nadere informatie

Spirometrie. Introductie en praktijkcursus

Spirometrie. Introductie en praktijkcursus Spirometrie Introductie en praktijkcursus De Welch Allyn Spirometer Pneumotachograaf principe met barometerdruk als referentie Mondstuk en weerstand in één (disposable) (bacteriologisch schoon en veilig)

Nadere informatie

Basishandleiding. Werken met Mscape software. Fontys PTH Eindhoven

Basishandleiding. Werken met Mscape software. Fontys PTH Eindhoven Basishandleiding Werken met Mscape software Fontys PTH Eindhoven Auteurs: Frank Niesten, Roel Martens en Paul Dirckx Datum: 2 oktober 2008 Colofon Basishandleiding Werken met Mscape software Fontys PTH

Nadere informatie

Dolphin V4. Functie knoppen De schermen Werkingsinstructies. Batterijen installatie:

Dolphin V4. Functie knoppen De schermen Werkingsinstructies. Batterijen installatie: Dolphin V4 Functie knoppen De schermen Werkingsinstructies Batterijen installatie: Plaats 2 AA of UM-3 batterijen in het batterijencompartiment. Zorg ervoor dat de batterijen juist geplaatst zijn; het

Nadere informatie

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2 Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2 Een drietal zaken zijn van belang om direct na in ontvangst name van uw tablet te regelen om de veiligheid van uw gegevens te waarborgen. Schakel uw tablet

Nadere informatie

SNIJDEN VAN TEKST GEPLAATST IN EEN OVAAL.

SNIJDEN VAN TEKST GEPLAATST IN EEN OVAAL. SNIJDEN VAN TEKST GEPLAATST IN EEN OVAAL. Hieronder wordt beschreven hoe je tekst in een ovaal geplaatst kan printen en de contouren van het ovaal kunt snijden. Om contouren van een print te kunnen snijden

Nadere informatie

Basis handleiding 3D printen

Basis handleiding 3D printen Basis handleiding 3D printen Cura starten Het programma waarmee modellen bekeken kunnen worden en op de SD kaart gezet kunnen worden heet Cura. Start Cura. Staat op het bureaublad. Plaats de SD kaart in

Nadere informatie

Computerhandleiding Engine V6

Computerhandleiding Engine V6 Computerhandleiding Engine V6 De computerhandleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken Functieknoppen Computerschermen Werkingsinstructies 1 Functieknoppen Er zijn in totaal 6 functieknoppen, bestaande

Nadere informatie

Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder

Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder Voorbereiding Excel versies eerder dan versie 2007: 2. Ga naar de menu-optie Extra - Macro s - Beveiliging. 3. Kies voor Beveiligingsniveau Gemiddeld. 4. Sluit Excel

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Longfunctieonderzoek longfunctie onderzoek hj.indd 1

Patiënteninformatie. Longfunctieonderzoek longfunctie onderzoek hj.indd 1 Patiënteninformatie Longfunctieonderzoek 749869 longfunctie onderzoek hj.indd 1 11-02-13 11:31 Longfunctieonderzoek Afdeling Longfunctie, route 1.5 Telefoon (050) 524 5392 Algemeen Neemt u bij ieder bezoek

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding Uitpakken Papier en folie laden Aansluiten Testen U kunt ook instructie video s and How To pagina s bekijken op www.idstation.eu Page 1 Uitpakken Installatie handleiding ID station

Nadere informatie

Computer Instructies voor de SM-5062

Computer Instructies voor de SM-5062 Hoofdscherm Staafgrafiek Recovery Knop om de Recovery functie te activeren Programma Profielen Select Knoppen Enter Knop om keuzes te bevestigen Reset Knop om gegevens te wissen Start/Stop Knop Computer

Nadere informatie

Zelf een spel maken met GameMaker. LES 3 Vijanden en levens

Zelf een spel maken met GameMaker. LES 3 Vijanden en levens Zelf een spel maken met GameMaker LES 3 Vijanden en levens 1) Start het programma GameMaker en laad het spel van de tweede les. 2) We gaan een vijand voor het beertje maken. Klik met de rechtermuisknop

Nadere informatie

Handleiding VBus. 1. Ga naar www.vbus.net

Handleiding VBus. 1. Ga naar www.vbus.net Handleiding VBus Deze handleiding beschrijft het instellen van een DL2 datalogger via VBus.net, welke is aangesloten op de VBus aansluiting van de regelaar. De DL2 dient ook aangesloten te zijn op een

Nadere informatie

Samenvoegen met Word en Excel 2010

Samenvoegen met Word en Excel 2010 Samenvoegen met Word en Excel 2010 Inhoudsopgave Samenvoegen Word-Excel / Mailingen... 2 Tip Samenvoegvelden automatisch markeren... 4 Tip Installeer PDF-creator... 7 Tip Sla het Word-document en Excel-document

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek

Longfunctieonderzoek Longfunctieonderzoek Een longfunctieonderzoek is een onderzoek waarbij wordt gemeten wat de inhoud, de doorgankelijkheid, de elasticiteit en de gevoeligheid van de luchtwegen zijn. Ook kan worden vastgesteld

Nadere informatie

HANDLEIDING STREAMBOX

HANDLEIDING STREAMBOX HANDLEIDING STREAMBOX Inhoud 1. Eerste gebruik... 3 2.1 De afstandsbediening... 3 3 De Kodi app openen en gebruiken... 5 4. Stream box koppelen aan uw Wifi-netwerk... 6 5. Streambox verbinden met internetkabel...

Nadere informatie

Bij het instellen van het USER programma kunt u de UP en DOWN knoppen gebruiken om de weerstand van elk segment in te stellen.

Bij het instellen van het USER programma kunt u de UP en DOWN knoppen gebruiken om de weerstand van elk segment in te stellen. Computerhandleiding Knopfuncties START Druk op de START knop om een training te starten. STOP Wanneer er een programma actief is, kunt u de STOP knop indrukken om het programma te pauzeren. De functiewaarden

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

Handleiding Micro:Bit De leerkracht als coach! In samenwerking met:

Handleiding Micro:Bit De leerkracht als coach! In samenwerking met: Handleiding Micro:Bit De leerkracht als coach! In samenwerking met: Connect je Micro:bit! Installeren Allereerst download de Micro:bit app op je mobiele apparaat. De app is te herkennen aan het Micro:bit

Nadere informatie

1.QUICKSTART GUIDE 3 2. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.DEURBEL AANSLUITEN OP STROOM EN BEVESTIGEN AAN DE MUUR 4 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 7

1.QUICKSTART GUIDE 3 2. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.DEURBEL AANSLUITEN OP STROOM EN BEVESTIGEN AAN DE MUUR 4 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 7 GEBRUIKSAANWIJZING 2 INHOUDSOPGAVE 1.QUICKSTART GUIDE 3 2. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.DEURBEL AANSLUITEN OP STROOM EN BEVESTIGEN AAN DE MUUR 4 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 7 5.HET SCHERM NEERZETTEN

Nadere informatie

Fuel Fitness CT120 Loopband. Gebruikershandleiding. Versie 1.0

Fuel Fitness CT120 Loopband. Gebruikershandleiding. Versie 1.0 Fuel Fitness CT120 Loopband Gebruikershandleiding Versie 1.0 Het opstarten van de loopband De loopband werkt met behulp van een adapter. Plaats de stekker van de adapter in het stopcontact en plug de pin

Nadere informatie

Gebruikersinstructie:

Gebruikersinstructie: Gebruikersinstructie: Delen & Ontsluiten van Aantekeningen en Oplossingen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Voor leerkrachten: aantekeningen en oplossingen delen 3 2.1 Pagina s met aantekeningen of oplossingen

Nadere informatie

DRAADLOOS HD CAMERASYSTEEM HANDLEIDING DVR-PL-NL V1.0

DRAADLOOS HD CAMERASYSTEEM HANDLEIDING DVR-PL-NL V1.0 DRAADLOOS HD CAMERASYSTEEM HANDLEIDING DVR-PL-NL V1.0 INHOUD Inleiding Benodigdheden Pagina 3 Aansluiten Stap 1: aansluiten van de recorder Pagina 4 Stap 2: aansluiten van de monitor Pagina 4 Stap 3: adapters

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek op de longfunctieafdeling. Informatie voor ouders en/of verzorgers

Longfunctieonderzoek op de longfunctieafdeling. Informatie voor ouders en/of verzorgers Longfunctieonderzoek op de longfunctieafdeling Informatie voor ouders en/of verzorgers Inhoudsopgave Informatie voor ouders... 1 1. Inleiding... 1 2. Longfunctieonderzoek... 1 3. Voorbereiding... 1 4.

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

Omnik handleiding installeren wifi. Aanmeldinstructie omvormer met interne wifi op wifi netwerk. Omnik New Energy Co. Ltd.

Omnik handleiding installeren wifi. Aanmeldinstructie omvormer met interne wifi op wifi netwerk. Omnik New Energy Co. Ltd. Omnik handleiding installeren wifi Aanmeldinstructie omvormer met interne wifi op wifi netwerk Omnik New Energy Co. Ltd. Korte inleiding. U heeft een wifi kit voor uw omvormer die verbinding kan maken

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

1. Druk op de ontgrendelknop om de zuurstofslang los te. 2. Verwijder de slang. koppelen. Loskoppelen: Meer inhoud beschikbaar.

1. Druk op de ontgrendelknop om de zuurstofslang los te. 2. Verwijder de slang. koppelen. Loskoppelen: Meer inhoud beschikbaar. INTERN SYMBOOL Symbolen CLICK-ON Storing Ontkoppeld of storing Laag Batterijen opladen. Medium Vol BATTERIJSTATUS Gemiddeld hoge prioriteitsalarm in historielijst Hoge prioriteitsalarm in historielijst

Nadere informatie