Schilderkunst in historisch perspectief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schilderkunst in historisch perspectief"

Transcriptie

1 Schilderkunst in historisch perspectief Allegorie van de schilderkunst, Nederlandse Barok (Jan Vermeer)

2 De wereld op z n kop? (naar Kunst en Revolutie en Kunst en Maatschappij van Willem Lodewijk Meijer) Idee-kunst (kunst = gebaar, geste, documenta) Voetstuk van de wereld,1961 Piero Manzoni Op de sokkel staat magische voetstuk : Manzoni zet de werkelijkheid naar zijn hand door te poneren dat zijn sokkel de wereld draagt!!

3 OUDE KUNST Vissers bezig met hun netten, ca 1640 (Jan van Goyen) Giotto, Engel, ca Detail uit Het Laatste Oordeel : het gezicht is uit het platte vlak gehaald en heeft huid en haar, kortom is een zelfstandig schilderij geworden

4 MODERNE KUNST De rozenvingere dageraad te Louse Point, 1963 (Willem de Kooning) Picasso, Vrouwenhoofd, Detail uit De meisjes van Avignon: het gezicht is verscheurd en in een plat vlak gezet, kortom is een autonoom schilderij geworden.

5 (Grieks)-Byzantijnse stijl Russchische icoon anoniem (personen volgens een bepaald vast patroon geschilderd in het platte vlak) Het schilderij staat als een wand voor je. Het vraagt geloof om door te dringen tot de hogere wereld die achter het schilderij schuilgaat. Om het schilderij te verstaan heb je een zekere inleidende kennis van de kerk nodig, die je in de hogere wereld binnenleidt.

6 1305 Giotto:de doorbraak naar de (Latijns) Westerse stijl : door perspectief uit het platte vlak gehaald krijgen personen eigen vorm en body. Het schilderij kan als zelfstandig schilderij het bestaan onafhankelijk van zijn plaats in de architectuur van de kapel. De intocht van Christus in Jeruzalem, 1305 (Giotto)

7 Renaissance stijl Portret van een jong scholier, 1531 (Jan van Scorel) Nadruk op het heldere verstand

8 Barok-Stijl Rembrandts zoon Titus aan de lezenaar,1655 (Rembrandt van Rhijn) Nadruk op de innerlijke bezigheid

9 Rococostijl overdrijving van de Barok, m.n. in wufte zin! Gelukkige voorvallen met de schommel, 1766 (Jean-Honoré Fragonard) Rechtsonder: hondje (= vanouds symool van trouw) blaft tevergeefs!

10 Rococostijl : overdrijving van de Barok, ook in beangstigende gevoelens.l (De Ophaalbrug, uit de serie van de onheilspellende kerkers.. (Giovanni Battista Piranesi)

11 Sinds 1775 : de A-lijn (=rationele lijn) en de Neoclassicisme (= A-lijn) de idealistische, heroïsche lijn van de rede als reactie op de wuftheid van de rococo): oog voor wat de mens innerlijk bezig houdt vervaagd. De dood van Socrates, 1787 (Jacques-Louis David) Vrouwe rede is de nieuwe godsdienst!

12 B-lijn (=irrationele lijn) Romantiek (= B-lijn) in de menselijke geest (ratio) komen ook vreemde, irrationele ideeën boven) De droom van de rede baart monsters, 1793 (Francisco Goya)

13 (vervolg) Neoclassicisme (= A-lijn) J.L. David schildert De dood van Marat, samen met Robespierre, Danton, St.Just en David de kameraden van de revolutie, in het jaar twee (helemaal onder aan : ans deux)

14 (vervolg) Romantiek (= B-lijn) Zelfportret van de lijdende Goya? Tristes presentimientos de lo que ha de acontecer (=Sombere voorgevoelens van de komende gebeurtenissen), (Francisco Goya) Krijtrotsen op Rügen,1818/19 (Caspar David Friedrich)

15 (vervolg) Neoclassicisme (= A-lijn) De eed van Horatius, 1785 (J.L.David) Napoleon steekt de Grote St. Bernardpas over (1800) (J.L.David)

16 (vervolg) Romantiek (= B-lijn) Monnik aan zee,1808/09) (Caspar David Friedrich) (vergelijjk Paul Klee: Het verst ben ik het vroomst ) Het ongelukkige gezin, 1849 (Nicolas François Octave Tassaert, ) H.R.Rookmaker: niet de geloofsinhoud maar de gelovige wordt geschilderd

17 Realisme (A-lijn) Realisme wil slechts afbeeldend zijn. Het puur zichtbare. Het keert zich m.n. tegen het idealisme van de Romantiek maar ook van heroïsche van het (Neo)- classicisme (vergelijk de school van Barbizon). Daardoor krijgen de personen op het schilderij een werkelijkheidsvreemd karakter. Het is een uiting van positvisme: de werkelijkheid is uitsluitend wat we zien en horen. Vgl,De Genestet: Geef ons natuur en waarheid weer! De Steenbrekers, (Gustave Courbet) De ontmoeting, ofwel Bonjour,meneer Courbet, 1854 (Gustave Courbet)

18 Realisme (B-lijn) De landschapschilders in de winter (Honoré Daumier) In deze prent neemt de cartoonist Honoré Daumier in 1864 de Plein-air schilders op de hak. De titel in het onderschrift meldt: - M'n beste, het ontbreekt je schilderij aan warmte. -En de schilder dan! Don Quichote, 1868 (Honoré Daumier)

19 VERGELIJKING: Uit: Kleinood en aanstoot: de Honderdguldenprent en andere Bijbelse historiën van Rembrandt van Willem Lodewijk Meijer: Let op de omkering! Jezus in het midden versus de schilder in het midden; de staande groep van de Farizeeën links in beeld versus de staande groep van de goede bekenden van de schilder rechts in beeld; bij beiden het kind in het midden; de neerliggende groep van de zieken rechts in beeld versus de neerliggende groep van de toenmalige heersende stand links in beeld.courbet leverde maatschappij-& kunstkritiek Rembrandt van Rhijn, De Honderguldenprent : Christus en het Evangelie centraal

20 Gustave Courbet,Het Atelier,1855:de schilder centraal met de door hem vereerde vrouw

21 Impressionisme (A-lijn) Claude Monet, Impression: Soleil levant, 1873 (Impressie, opkomende zon)

22 Symbolisme (B-lijn) Het ontstaan van het symbolisme is te zien als een reactie op het rond 1850 dominante realisme en naturalisme in de kunst. Verbeeldingskracht, fantasie en intuïtie werden centraal gesteld. Het symbolisme kenmerkt zich door een sterke hang naar het verleden en een gerichtheid op het onderbewuste, het ongewone en het onverklaarbare. Het symbool stond daarbij centraal, en wordt een zintuiglijk waarneembaar teken dat verwijst naar een poort, naar de niet-zintuiglijke wereld. De innerlijke, irrationele ervaringen worden belangrijk, met de nadruk op droombeelden en de dood. Vormen van machteloosheid, loomheid en decadentie roepen een sfeer op van onheilsverwachting en dreiging. De Bruid, 1892 (J.Thorn Prikker) Sensueel gekleurd: tulpen vormen een fallische symbool en de lelies lijken op doodshoofden

23 (vervolg) Impressionisme (A-lijn) Monet hoorde met Manet, Degas,Renoir bij de Plein-air-schilders. Impressionisme keerde zich tegen het Realisme. Kathedraal van Rouen, West-façade,zonlicht,1894 (Claude Monet)

24 (vervolg) Symbolisme (B-lijn) Symoblisme wil openbaring van de diepte van de werkelijkheid zijn vanuit de mens zelf. De poorten van de hel, Klei,gips, hogte ruim 6 meter!! (Auguste Rodin) Vergelijk Michelangelo: de poorten naar het paradijs! En waar ander Christus Jezus plaats neemt, zit nu de peizende denker (=de kunstenaar).

25 (vervolg) Impressionisme (A-lijn) Noirmoutier, 1892 (Pierre- Auguste Renoir) Schaduwen krijgen kleur!

26 (vervolg) Symbolisme (B-lijn) Salomé et la tête de Jean-Baptiste, 1876 (Gustave Moreau)

27 Post-impresssionisme (A-lijn) 1900 kenmerkend : kleurvlekjes/ optisch-fysisch. - de grondvormen van de natuur zijn : kubus, kegel. cilinder. De berg Sainte Victoire is vaak door Cézanne geschilderd en steeds meer non-figuratief. De berg St-Victoire, (Paul Cézanne) Een struktuur zonder voorstelling. Maar de voorstelling is nog niet helemaal verdwenen!

28 Cloisonnisme (Syntheticisme) (B-lijn)1900 (kleuren vloeien niet ineen, maar worden gescheiden door donkere lijn) kleurvlakken/ fantastisch-intuïtief. De Nabis (Hebreeuws voor profeten): Gauguin, Bonnard en Denis te Parijs legden de nadruk op kleur, gevoel, symbool en verbeelding. Het visioen na de preek, 1888 (Paul Gauguin) De maan en de aarde, 1893 (Paul Gauguin) primitieve kunst : De Droom, 1910 (Henri Rousseau)

29 Pointillisme (A-lijn) kleurstippen/ formeel-logisch Le Chacut,1889/90 (George Seurat)

30 Pre-Expressionisme (B-lijn) 1890 kleurstrepen/ impulsief-emotioneel De weg met de cypres en de ster, 1890 (Vincent van Gogh)

31 Rond de eeuwwisseling: Jugendstil of Art Nouveau (A-lijn): -de nadruk op de kleur -deformatie van de persoon De schreeuw, 1902 ( Edvard Munch)

32 Jugendstil of Art Nouveau (B-lijn): de nadruk op het esthetische en de versmelting : De Kus1907/08 (Gustave Klimt) De kus, 1897 ( Edvard Munch)

33 PABLO PICASSO The end of the road, 1898 (Pablo Picassso, Vroege periode)

34 PABLO PICASSO Het leven, 1903 (Pablo Picasso, Blauwe periode)

35 PABLO PICASSO Familie van koorddansers, 1905 (Pablo Picasso, overgang van blauwe naar rose periode) De vrouw rechts in beeld heeft geen ondergrond meer!

36 1907 Pablo Picasso: de doorbraak naar de moderne kunst: het perspectief is volledig verdwenen en daarmee schept de schilder zichzelf de ruimte om aan de personen een eigenwillige vorm en body te geven. Het schilderij is, afgedacht van verhaal en voorstelling, een autonoom schilderij geworden. De beeldopbouw is los van de inhoud of daaraan tegenovergesteld. Het is de ontkenning van de rechtmatige plaats. De verwarring van de zijnswijze( een trompe l etre): De werkelijkheid om ons heen is nog niets. En : de beschouwer van het doek is nog niemand: een trompe l esprit (= verwarring van de geest) 1907 De Meisjes van Avignon (Pablo Picasso)

37 Kubisme (A-lijn) Stilleven met viool, 1911/12 ( Pablo Picasso )

38 Verandering van perspectief : het verlies van het midden 'transparant' 'massief 'transparant' De velden op de achtergrond De velden worden als lopen voor het oog door: afzonderlijke vormen gezien: ***********************************

39 (vervolg) Kubisme (A-lijn ) Kaartspelende soldaten, 1917 ( Fernand Léger) Massacre in Korea, 1951 Pablo Picasso

40 Epressionisme: vaak protestkunst (B-lijn) Het is een reactie op het impressionisme. -provocerende kleuren, deformatie van de werkelijkheid -het wil uitdrukking geven aan emoties, maar wil niet langer de werkelijkheid imiteren. Eerder een caricatuur ervan geven. Ík schep geen vrouw, maar een schilderij! FAUVISME (kunstenaarsgroep De Wilden ) : Harmonie in Rood, 1908 (Henri Matisse) Dance (II), 1909/1910 ( Henri Matisse)

41 (vervolg) Kubisme (A-lijn ) Huizen in L Éstaque, 1908 De diepte wordt verdoezeld (George Braque)

42 (vervolg) Expressionisme (B-lijn): 1900 de kunstenaarsgroep DIE BRÜCKE: De profeet, 1912 (Emil Nolde) (Hitler: ontaarde kunst ) Berliner Straßenszene, 1913 Ernst Ludwig Kircher

43 Actie -Kubisme (A-lijn) Nu Descendant un escalier,1912 (Marcel Duchamp)

44 Conceptuele Kunst (B-lijn) Readymade Biclycle Wheel, 1913 (Marcel Duchamp)

45 Das Grosse Abstrakte und 1913/1914 Suprematisme Zwart vierkant (Kasimir Malevich )

46 Das Grosse Reale (ipse dixit Kandinsky) 1913/1914 Conceptuele kunst De flessendroger (Marcel Duchamp)

47 Neo-Plasticisme (A-lijn) 1920 Het aspect compositie wordt verabsoluteerd. Compositie met rood, geel en blauw,1921 (Piet Mondriaan) De Stijl

48 Dadaïsme (B-lijn) 1920 De beweging is verwant aan het nihilisme: het opzettelijk irrationeel zijn en afwijzen van de algemeen geaccepteerde standaarden in de kunst. Merzxbild,46a, Kegelschilderij,1921 (Kurt Schwitters)

49 Futurisme (A-lijn) 1910 Historry is bunk La Guerra, 1915, Giocoma Balla

50 Surrealisme (voorbij het realisme..!) (B-lijn) I and the Village, 1911 (Marc Chagall) La torre rossa, 1913 (Giorgio de Chirico)

51 Abstracte Kunst (A-lijn) 1920 (geometrische abstracte of non-figuratieve kunst ) (DER BLAUWE REITER) Black And Violet, 1923 (Wassily Kandinsky)

52 (vervolg) Surrealisme (B-lijn) Het aspect verbeelding wordt verabsoluteerd. Een paar met het hoofd in de wolken, 1936 (Salvador Dali)

53 Paul Klee zoekt het midden tussen A-lijn A en B-lijn: Vóór zijn doorbraak en aansluiting bij Der Blauwe Reiter is Paul Klee diep onder de indruk van Goya Hero with the Wing (De held met de vleugel), 1905 De held lijkt wat op een mens, maar heeft ook iets met de vogelwereld gemeen (vleugel) evenals met de plantenwereld (been als boomstammetje met uitschietende loot).als in een schoolvoorbeeld maakt Klee duidelijk wat hij van plan is. Hij staat hier vóór zijn doorbraak naar de moderne kunst, d.w.z. naar het zich invoegen in het wereld al, het zich oplossen tussen de dingen. Daarna valt de distantie, die nodig is om zo n held te kunnen uitbeelden, weg.

54 Paul Klee Het nieuwe midden : de eenheid ligt in het verborgene! Paul Klee staat bekend om zijn mystieke eenheidsdenken (=Y-denken: wat in de zichtbare wereld zich als tegenstelling openbaart is uiteindelijk ten diepste één! Theologisch: orthodoxie en heterodoxie (vrijzinnigheid) zijn in de grond van de zaak één! Ze stoelen op dezelfde wortel; zijn twee kanten van dezelfde zaak! Highway en Byways (= Snelwegen), 1929 Paul Klee (lid van de kunstenaarsgroep de Blauwe Reiter en maakt gebruik van Egyptische motieven!)

55 Paul Klee Roofvogel, 1938 (Paul Klee) Iets vogelachtigs, iets vrouwelijks en decoratiefs. De mystiek van Klee laat niet toe, dat we een schepsel te zien krijgen dat binnen de geschapen verhoudingen levensvatbaar zou zijn.

56 De jaren van de 20e eeuw: TACHISME Cobra-beweging : Karel Appel, Constant Nieuwenhuis, Corneille ed. Mannetje met de zon, 1947, (Karel Appel) Blauwe palen, nr. 11, 1952 Jack Pollock die furore maakt met zijn drippings en pourings

57 2 e helft van de 20e eeuw: Abstract expressionisme (colourfieldpainting) (A-lijn): Who s afraid of red, yellow en and blue, ca 1967 Barnett Newman

58 2 e helft 20e van de eeuw: Abstract expressionisme (actionpainting) ( B-lijn) Woman V, (Willem de Kooning)

59 2 e helft 20 e eeuw Niet-Kunst: Op-Art (A-lijn) Vega Sakk, 1965 (Victor Vasarely) De schrijvende handen (Drawing Hands), 1948 (Maurits Cornelis Escher)

60 2 e helft 20 e eeuw Anti-kunst : Pop-Art (B-lijn) Zachte ladder, zaag en emmer, 1967 (Claes Oldenburg)

61 2 e helft 20 e eeuw Niet-Kunst: Op-Art (A-lijn) Relativity, 1953 (Maurits Cornelis Escher) Verbum, 1953 (Maurits Cornelis Escher)

62 (vervolg) Anti-kunst : Pop-Art (B-lijn)

63 Noordelijk Realisme in de hedendaagse schilderkunst Nature Redivive. The three Kingdoms of Nature in Italian and Nordic Still life, (Henk Helmantel)

64 Hedendaagse post-moderne schilderkunst Drie jongens op een vlot, 1983 (Sandro Chia)

65 Hedendaagse realistische schilderkunst Nieuw leven, 1972 (Henk Helmantel)

66 Hedendaagse post-moderne schilderkunst Let a Thousand Flowers Bloom, 2000 (Anselm Kiefer)

7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME. KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders

7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME. KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders 7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders Inhoud 1. Impressionisme (1863 1900) 2. Post-Impressionisme (1886 ) Van Gogh Expressionisme Gauguin Expressionisme

Nadere informatie

Mijn fascinatie voor de fotografie Huub Bierens

Mijn fascinatie voor de fotografie Huub Bierens Mijn fascinatie voor de fotografie Huub Bierens Mijn fascinatie Deze kan niet los gezien worden van mijn fascinatie voor kunst, met name moderne kunst. Ik wil echter hier niet de expert uithangen, want

Nadere informatie

Expressionisme. Vanaf 1900

Expressionisme. Vanaf 1900 Expressionisme Vanaf 1900 Vincent van Gogh, Olijfbomen in berglandschap. Vincent van Gogh, De sterrennacht. Die Brucke Dresden, 1905 Neue Kunstlervereinigung Munchen, 1909 Der Blauwe Reiter Munchen, 1912

Nadere informatie

Kröller - Müller museum. van Oscar Zuethoff uit klas B2G

Kröller - Müller museum. van Oscar Zuethoff uit klas B2G Kröller - Müller museum van Oscar Zuethoff uit klas B2G Inhoudsopgave 1. Het Impressionisme... 3. 2. Het Pointillisme uit Frankrijk... 4. 3. Het Kubisme uit Frankrijk... 5. 4. Het Expressionisme in Duitsland...

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H4 Expressionisme

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H4 Expressionisme ART HISTORY de twintigste eeuw H4-cp3 H4 Expressionisme Sigmund Freud (1856-1939) blz.34 De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars uit het begin van de twintigste

Nadere informatie

Taxonomie van Bloom Vragen stellen: starters van King Groepswerk Kunstgeschiedenis: lesdoelen + leerinhouden

Taxonomie van Bloom Vragen stellen: starters van King Groepswerk Kunstgeschiedenis: lesdoelen + leerinhouden Lesmateriaal Groepssessie Werkvormen Groep 1 Inhoud: Taxonomie van Bloom Vragen stellen: starters van King Groepswerk Kunstgeschiedenis: lesdoelen + leerinhouden Taxonomie van Bloom 1 King (1992) lijst

Nadere informatie

5.5. Samenvatting door een scholier 1749 woorden 2 december keer beoordeeld. Kunstgeschiedenis

5.5. Samenvatting door een scholier 1749 woorden 2 december keer beoordeeld. Kunstgeschiedenis Samenvatting door een scholier 1749 woorden 2 december 2003 5.5 32 keer beoordeeld Vak Kunstgeschiedenis Inleiding In deze periode worden kunststromingen (vooral in de schilderkunst) besproken vanaf Ca.

Nadere informatie

Kunst in de 20 e eeuw

Kunst in de 20 e eeuw Kunst in de 20 e eeuw De onderwerpen: Kubisme 1907-1914 een ander gezichtspunt Surrealisme 1924-1945 leven in een droom Abstract Expressionisme 1943-1970 het grote gebaar Minimalisme 1960-1975 zonder titel

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

BASISREADER KG: BEELDEND

BASISREADER KG: BEELDEND BASISREADER KG: BEELDEND Ontwikkelingen in de beeldende kunst in de eerste helft van de twintigste eeuw. HOOFDSTUK: BEELDENDE KUNST - Stromingen in de beeldende kunst vanaf 1900. 2011 -M.T. van de Kamp

Nadere informatie

Hoe de kunst de kunst overleefde - Abstracte en conceptuele kunst

Hoe de kunst de kunst overleefde - Abstracte en conceptuele kunst Hoe de kunst de kunst overleefde - Abstracte en conceptuele kunst Vlak voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog kende de westerse kunst haar meest extreme componenten. Malevich schilderde vierkanten waaruit

Nadere informatie

Beeldenboekje klas 3

Beeldenboekje klas 3 Beeldenboekje klas 3 1 Afbeelding 1, 2, 3 en 4 op pagina 1 van dit Beeldenboekje gebruik je bij de herhaling van compositie, klas 1 (bijv. infoblok 114, pagina 6 van de TekenTools klas 3). M afbeelding

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Mondriaanjurk, Yves Saint Laurent, Abraham, Bianchini-Férier, 1965 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van de examentour Burgerlijke cultuur in de zeventiende

Nadere informatie

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek :

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis. Klas 3 Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Hoe moet je leren??? De begrippen zijn bij deze toets gekoppeld aan de kunststromingen van de kunstpromotie.

Nadere informatie

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst.

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Post Impressionist, vereenvoudigde onderwerpen tot geometrische vormen, was revolutionair met zijn Nature morte avec pommes et pêches in 1905, Schilderde in

Nadere informatie

ART HISTORY. de negentiende eeuw. H5 Hoofdstuk 3 Het Realisme Tweede helft 19de eeuw

ART HISTORY. de negentiende eeuw. H5 Hoofdstuk 3 Het Realisme Tweede helft 19de eeuw ART HISTORY de negentiende eeuw H5 Hoofdstuk 3 Het Realisme Tweede helft 19de eeuw Thema s uit het Realisme Hardwerkende fabrieksarbeiders. Eenvoudige plattelandsmensen. Kleine en alledaagse gebeurtenissen.

Nadere informatie

Werkstuk CKV Kunststromingen

Werkstuk CKV Kunststromingen Werkstuk CKV Kunststromingen Werkstuk door een scholier 655 woorden 23 maart 2002 6,5 94 keer beoordeeld Vak CKV Neo-Classisisme 1750-1820 - Troimfbogen, voor de Romeinse overwinningen. - Timpaan. - Zuilen.

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Brieflezende vrouw, Johannes Vermeer, ca. 1663 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van zeventiende eeuw laat Johannes Vermeer zien in de examentour Burgerlijke

Nadere informatie

Kijkwijzer Stromingen

Kijkwijzer Stromingen Kijkwijzer Stromingen Welkom in Museum de Fundatie De kijkwijzer stromingen die je nu in handen hebt, leidt je langs een aantal highlights van de moderne kunstwerken uit de collectie van Museum de Fundatie.

Nadere informatie

Van schilderen volgens de regels naar schilderen met kleur

Van schilderen volgens de regels naar schilderen met kleur Van schilderen volgens de regels naar schilderen met kleur 61 Corr01_Matisse-boek_NL_april2015.indd 61 20-04-15 14:00 Het jaar 1897 luidt een nieuwe tijd in voor Matisse: in dit jaar maakt hij kennis met

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. EXPRESSIONISME 20ste eeuw De kunstenaar drukt zijn eigen persoonlijke gevoelens uit. EXPRESSIONISME 20ste eeuw

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 693 woorden 18 maart keer beoordeeld

Samenvatting door een scholier 693 woorden 18 maart keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 693 woorden 18 maart 2003 6 78 keer beoordeeld Vak CKV Stijl : Griekse kunst Tijd : ± 500 voor Christus Bijzonderheden : Dorische en Ionische bouwstijl Kenmerken : * zuilen

Nadere informatie

Autonomie & Abstractie

Autonomie & Abstractie Kunstgeschiedenis Autonomie & Abstractie in de 20ste eeuw In de twintigste eeuw wordt het streven naar autonomie in de kunst steeds belangrijker: een kunstwerk moet helemaal op zichzelf staan, los van

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

Programma najaar 2013

Programma najaar 2013 Programma najaar 2013 CURSUS: De Kracht van Kunst Kunst is veel meer dan schoonheid alleen. Zij zet ons vertrouwde beeld van de realiteit om in een andere werkelijkheid. Maar welke kracht heeft zij vandaag

Nadere informatie

5.7. Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari keer beoordeeld. Voorwoord

5.7. Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari keer beoordeeld. Voorwoord Boekverslag door R. 962 woorden 15 januari 2004 5.7 144 keer beoordeeld Vak CKV Voorwoord Dit werkstuk gaat over het expressionisme het expressionisme is een kunststroming uit de 20ste eeuw. In dit werkstuk

Nadere informatie

WIE IS HET? Wie is het? KIJKEN SAMENWERKEN NADENKEN WETEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

WIE IS HET? Wie is het? KIJKEN SAMENWERKEN NADENKEN WETEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. WIE IS HET? Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Wie is het? Een opdracht voor groep 4 of 5 gericht op goed leren kijken Leerlingen werken in duo s samen en proberen door goed te kijken en gerichte

Nadere informatie

Workshops. Ik doe altijd wat ik niet kan. Zodat ik kan leren hoe ik het moet doen. - Pablo Picasso 1 / 10

Workshops. Ik doe altijd wat ik niet kan. Zodat ik kan leren hoe ik het moet doen. - Pablo Picasso 1 / 10 Ik doe altijd wat ik niet kan Zodat ik kan leren hoe ik het moet doen - Pablo Picasso 1 / 10 Creatief Inspirerend Verdiepend Ontdekkend Ontspannend Dit zijn de kernwoorden van mijn workshops. Natuurlijk

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 profiel Hfdst. 4 Expressionisme Kunst en gevoel

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 profiel Hfdst. 4 Expressionisme Kunst en gevoel ART HISTORY de twintigste eeuw H5 profiel Hfdst. 4 Expressionisme Kunst en gevoel Voorlopers van het expressionisme: Vincent van Gogh (1853-1890) De autodidact Vincent van Gogh wordt wel de vader van

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details.

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. beeldende vormgeving Naam:...Klas... thema 6: De mens Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. Zolang de mens zich bezig gehouden heeft met kunst, heeft hij

Nadere informatie

Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens

Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens Het object staat in het van Abbemuseum op een sokkel aan een raam. Dit uitzicht achter het object versterkt

Nadere informatie

Een KUNSTSCHAT? Een Raadselachtige Gebeurtenis

Een KUNSTSCHAT? Een Raadselachtige Gebeurtenis Een Raadselachtige Gebeurtenis Op een dag werd er aan mijn voordeur geklopt. Het was de postbode en hij had een pakje voor me. Voor de KUNSTenaar Jan de Baen stond er op. Ik opende het pakje en erin zat

Nadere informatie

5,9. Samenvatting door een scholier 993 woorden 17 maart keer beoordeeld

5,9. Samenvatting door een scholier 993 woorden 17 maart keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 993 woorden 17 maart 2006 5,9 8 keer beoordeeld Vak CKV Barok 17e- halverwege 18e eeuw Laatste europese eenheids stijl Reformatie --> ontstaan prtestantisme als gevolg -->

Nadere informatie

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting door H. 972 woorden 26 juni 2016 1 1 keer beoordeeld Vak CKV Er zijn in de 19e eeuw 5 stromingen ontwikkeld NEO- classicisme De Romantiek Realisme

Nadere informatie

5,3. Samenvatting door een scholier 2428 woorden 28 mei keer beoordeeld

5,3. Samenvatting door een scholier 2428 woorden 28 mei keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 2428 woorden 28 mei 2006 5,3 73 keer beoordeeld Vak Kunstgeschiedenis Kunstgeschiedenis Middeleeuwen (500 1500): God centrum v.d. wereld Kunstenaar in de middeleeuwen = Anonieme

Nadere informatie

GESCHIEDENIS VAN KUNST EN MEDIA DE MENS OP HOL. HvA - IAM - hoorcollege - geschiedenis van kunst en media: de mens op hol

GESCHIEDENIS VAN KUNST EN MEDIA DE MENS OP HOL. HvA - IAM - hoorcollege - geschiedenis van kunst en media: de mens op hol GESCHIEDENIS VAN KUNST EN MEDIA DE MENS OP HOL 1 Wolfgang Goethe - Die Leiden des Jungen Werther (1774) 2 de negentiende eeuw: utopie of dystopie? de kinderen van de verlichting dááág adel, hallo burgerij!

Nadere informatie

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de Bram Vrielink Jim Bloemen 2de 1907-1914 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 HET KUBISME... 4 KUNSTENAARS KUBISME... 5 L AFICIONADO... 6 PORTRAIT OF PABLO PICASSO... 7 SIMULTANEOUS WINDOWS ON

Nadere informatie

1 Het classicisme (1775-1840)

1 Het classicisme (1775-1840) 1 Het classicisme (1775-1840) Een tijd van perfect evenwicht Zoals de naam al zegt liet de kunst zich tijdens het classicisme leiden door haar klassieken: de Grieken en Romeinen. De uitbundige rococostijl

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK

VOORBEELDRONDLEIDING EEN BIJZONDERE PLEK Voorbereiding Wat is je thema? Een bijzondere plek Kun je je thema nader toelichten? Wat houdt het thema in, en wat wil je dat de deelnemers meenemen na het deelnemen aan je rondleiding? Bijzondere plekken

Nadere informatie

SPIEGEL AAN SCHERVEN

SPIEGEL AAN SCHERVEN V5 tekenen opdracht: zelfportret Vanaf de renaissance maken kunstenaars zelfportretten. Na de middeleeuwen werd het individu belangrijker, kunstenaars werden zelfbewust. Kunstenaars maken geen zelfportretten

Nadere informatie

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme America 1946 1960 1948 CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme Amerikaanse moderne schilderstroming binnen de abstracte kunst van de 20e eeuw. De stroming domineerde

Nadere informatie

Realisme het leven zoals het is

Realisme het leven zoals het is Realisme 1850 1920 het leven zoals het is Classicisme Barok 1640 1720 Realisme 1850 1920 Wat was Classicisme ook al weer? De thema's zijn vaak ontleend aan de antieke geschiedenis en de mythologie en zijn

Nadere informatie

Kunstenaarmemo. Een inspirerende reis door de wereld van de kunst...

Kunstenaarmemo. Een inspirerende reis door de wereld van de kunst... Kunstenaarmemo Inspirerende reis door de wereld van de kunst: Schilderijen van beroemde impressionisten en expressionisten als klassiek memoriespel. Spelsoort: Spelers: Inhoud: Memo spel 1-4 spelers 28

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST STAD EN TAAL ONTMOET KUNST OPTIONELE OPDRACHTEN EN HUISWERKOPDRACHTEN 1 WAT WILT U? (voorbereiding op het bezoek) A. Wat wilt u graag in het Stedelijk Museum zien? (welke soort kunst, welke kunstenaar,

Nadere informatie

Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665)

Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665) Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665) Een klassiek landschap Dit is wat we ons voorstellen bij het woord landschapsschilderkunst. We hebben alle elementen van een landschap: een blikvanger

Nadere informatie

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar Ursula Gareis CREATIEF WERKEN MET PORTRET EN ZELFPORTRET Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken Voor kinderen van 6 12 jaar Elke pagina van dit

Nadere informatie

Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm. Zsa Zsa Linnemann Robert Crain

Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm. Zsa Zsa Linnemann Robert Crain Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm Zsa Zsa Linnemann Robert Crain Vanaf de renaissance tot aan het midden van de 19e eeuw is kunst gebaseerd op het perspectief. Paolo Veronesse / 16e eeuw Aan het

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Surrealisme ( )

Surrealisme ( ) Surrealisme (1924 - ) Magritte; Laat je vooral nadenken en je op het verkeerde been zetten. Denk aan beeldmanipulatie. Dali; Vage dromen en beelden. Oppenheim; Vervreemding Nieuwe zakelijkheid (1920 1950)

Nadere informatie

Veiling van 12 kunstwerken

Veiling van 12 kunstwerken Zaterdag 18 maart 2017 Veilingmeester : Pieter Valcke Bijgestaan door : Wilfried Vanneste en Franky Defranck Veiling van 12 kunstwerken Titel : Zonnestralen Gemaakt naar Inge Touquet De kunststroom is

Nadere informatie

Rond Onderzoek naar Beweging en tijd ROND 1900 DE TIJD VAN DE ISMEN

Rond Onderzoek naar Beweging en tijd ROND 1900 DE TIJD VAN DE ISMEN 1 Rond 1900 Rond 1900 is een periode waarin allerlei nieuwe dingen worden uitgevonden. Er wordt constant vernieuwd en nieuwe manieren geprobeerd om kunst te maken. Er ontstaan daarom ook heel veel stromingen

Nadere informatie

Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3.

Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3. Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3. Reader/begrippenlijst periode 3 toetsweek : Hoe moet je leren??? 1. In de tekst worden belangrijke begrippen aangegeven met een*. Deze begrippen moet je

Nadere informatie

TEKENEN. beeldende vorming. hoofdstuk 15:Yellow Submarine. 3de klas

TEKENEN. beeldende vorming. hoofdstuk 15:Yellow Submarine. 3de klas Yellow Submarine is een animatiefilm uit 1968. Deze film is gebaseerd op de muziek van The Beatles. Toen deze film uit kwam was deze erg vernieuwend. De beelden in de film zijn psychedelisch. Ze zijn vol

Nadere informatie

Afbeeldingen bij de oefenvragen over het hoofdstuk Beeldende Aspecten

Afbeeldingen bij de oefenvragen over het hoofdstuk Beeldende Aspecten Afbeeldingen bij de oefenvragen over het hoofdstuk Beeldende Aspecten 1 (afkomstig uit het boek Kunst Ten Toon) Afbeelding 1 Vraag 4d Compositie in rood, geel en blauw, Piet Mondriaan, 1920. Afbeelding

Nadere informatie

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT:

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT: Schilderkunst Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. 1. Definitie SCHILDERIJ: tweedimensionaal vlak iets wordt voorgesteld kleur- en vormmiddelen FIGURATIEF ABSTRACT: figuratief: verwijst

Nadere informatie

abstract expressionisme, tachisme, hard-edge, op art en fundamentele schilderkunst.

abstract expressionisme, tachisme, hard-edge, op art en fundamentele schilderkunst. Les V4 We begonnen in de module Vrij Tekenen met tekenen naar de werkelijkheid, naar de natuur. We werkten figuratief. In de vorige les maakten we een begin met het in zekere zin aanpassen van de werkelijkheid.

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H5 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H5 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H5 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen Kunstenaars raken maatschappelijk betrokken. Protest van kunstenaars tegen gevestigde waarden, zeden en taboes. Futurisme Snelheid:

Nadere informatie

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008.

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008. Voor Rustin is schilderen de hoofdzaak van zijn kunstenaarspraktijk, maar tekenen heeft hij daarnaast ook altijd gedaan. Hij deed dat op de momenten dat hij niet kon schilderen, zoals s avonds als het

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

Persbericht: 15 november 2017

Persbericht: 15 november 2017 Persbericht: 15 november 2017 Auguste Renoir, Jeune fille à la rose, 1907, olieverf op doek, 42 x 37,5 cm Impressionism & beyond. A Wonderful Journey Singer Laren toont van 16 januari t/m 6 mei 2018 een

Nadere informatie

Opstel Kunst Kunststromingenwerkstuk

Opstel Kunst Kunststromingenwerkstuk Opstel Kunst Kunststromingenwerkstuk Opstel door A. 2592 woorden 9 mei 2013 6,2 6 keer beoordeeld Vak Kunst 19de eeuw Neoclassicisme (eind 18de eeuw) BEELDHOUWKUNST ARCHITECTUUR + In dit tijdperk was er

Nadere informatie

Er was eens... Magritte

Er was eens... Magritte Er was eens... Magritte 1 2 Er was eens... Magritte René René Magritte is wereldberoemd met zijn vreemde, poëtische beelden. Hij werd geboren op 21 november 1898 te Lessines, in de provincie Henegouwen.

Nadere informatie

DE MODERNEN. TOPSTUKKEN UIT HET KONINKLIJK MUSEUM IN DE KONINGIN FABIOLAZAAL

DE MODERNEN. TOPSTUKKEN UIT HET KONINKLIJK MUSEUM IN DE KONINGIN FABIOLAZAAL DE MODERNEN. TOPSTUKKEN UIT HET KONINKLIJK MUSEUM IN DE KONINGIN FABIOLAZAAL Infofiche voor leerkrachten secundair onderwijs Introductie Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is vooral

Nadere informatie

Corresponderende online-vragen

Corresponderende online-vragen Opbouw nummering: [hoofdstuk].[tabblad].[vraag] Het tabblad is de vraaggroep onderaan het scherm. hoofdstuk vragen tabblad Nummering online-hoofdstukken: 1. Inleiding 2. Kunst en gevoel 3. Kunst en rafonalisme

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : ***

Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Thema: de K van. Moeilijkheid : *** Samenleving Tijdsduur : *** Nederland juf Yvonne Het land Doel: Na deze opdracht weet je heel wat over bekende en beroemde kunstschilders van vroeger en nu. Uitleg opdracht:

Nadere informatie

Levenskunst. De kunst van het leven. Het is een ruim thema. Het gaat over het leven, de wereld, over hier en nu en over vroeger en andere plaatsen in de wereld,- en het gaat over mensen. Het gaat om ons

Nadere informatie

Catalogus tentoonstelling Junglegroep

Catalogus tentoonstelling Junglegroep Catalogus tentoonstelling Junglegroep Rembrandt van Rijn (zelfportret) Wereldberoemd om de Nachtwacht. Schilderde veel portretten. Dit ben ik op mijn zelfportret: Aan alle bezoekers van deze tentoonstelling:

Nadere informatie

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst.

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst. Tentoonstelling door een scholier 1931 woorden 8 december 2003 5 20 keer beoordeeld Vak CKV 2) Berlage 1) Tot welke stroming behoorde Berlage? Neo-gotiek of de neo-renaissance. 2) Wanneer is het gebouw

Nadere informatie

2 Eeuw van het Verstand

2 Eeuw van het Verstand 2 Eeuw van het Verstand Caravaggio, 1600 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de barok in Zuid-Europa en de Gouden Eeuw in Nederland. Zowel in de 16e als de 17e eeuw leefden een aantal van de

Nadere informatie

Art, Media & Me Museum Opdracht

Art, Media & Me Museum Opdracht Art, Media & Me Museum Opdracht Tom Slootbeek Bas de Waal 02-11-2016 1a. L art pour l art gaat over het idee dat kunst alleen kunst is. Er zitten geen extra gedachtes bij geen emoties of morele gedachten.

Nadere informatie

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Gastconservator Carel Blotkamp selecteert de allergrootste werken uit de collectie Van 10 februari tot en met 29 april 2018 worden in Museum Boijmans

Nadere informatie

Bijlage verwerking meestervervalsers

Bijlage verwerking meestervervalsers Bijlage verwerking meestervervalsers Cultuurtraject 2 e leerjaar VO beeldende kunst Schooljaar 2017-2018 skvr.nl/onderwijs inhoud meestervervalsers originelen 3 Tips & Trucs Ter verwerking Van het project

Nadere informatie

KUNSTGESCHIEDENIS VAN DE 20 STE EEUW Cursusjaar september 2011 mei 2012 PROGRAMMA: Bijlage: programma omschrijving

KUNSTGESCHIEDENIS VAN DE 20 STE EEUW Cursusjaar september 2011 mei 2012 PROGRAMMA: Bijlage: programma omschrijving KUNSTGESCHIEDENIS VAN DE 20 STE EEUW Cursusjaar september 2011 mei 2012 PROGRAMMA: FUTURISME SURREALISME COBRA o.a. NIEUWE REALISME MARK VAN SLOOTEN PIETER SCHMITS TINE SIJM WILMA CARIS Bijlage: programma

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL PASPOORTEN M.C. Escher 17 juni 1898 27 maart 1972 Leeuwarden Tekeningen die niet klopten. Maurits Cornelius Escher werd geboren in in 1898 in een Friese familie. Hij was de jongste thuis en zijn familie

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis.

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. CKV Programma Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. Dit is het boekje voor de thuisblijvers van 23 t/m 27 november 2015. Het vwo zal maandag 23 november 2015 beginnen met het programma,

Nadere informatie

een vergelijkend warenonderzoek door bob richters

een vergelijkend warenonderzoek door bob richters het stilleven een vergelijkend warenonderzoek door bob richters kijkwijzer inhoudsopgave 2. kijkwijzer 5. de 2 kunstwerken 6. de kunstenaar 7. waarom koos ik dit werk? 8. de voorstelling 9. beeldaspecten

Nadere informatie

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel-verslag door een scholier 1065 woorden 13 april 2016 6,4 7 keer beoordeeld Vak KCV Voorwoord Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het schilderij al had gezien

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

ART HISTORY Barok en Classicisme

ART HISTORY Barok en Classicisme ART HISTORY Barok en Classicisme H4-profiel Barok 17e eeuw Classicisme 18de eeuw ART HISTORY Barok en Rococo H4-profiel 17e eeuw Barok De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e

Nadere informatie

Imprimatura. Artists Oil Colour

Imprimatura. Artists Oil Colour Tekst & Beeld Robert Rost Imprimatura Artists Oil Colour ALS JE EEN SCHILDERIJ GAAT OPZETTEN IS HET ZINVOL EEN DOOR- DACHTE KEUZE TE MAKEN BETREFFENDE DE KLEUR VAN DE ONDER- GROND. KOOP JE EEN VOORGESPANNEN

Nadere informatie

Het fin de siècle einde negentiende eeuw. H5 Blz. 62 t/m 75 Het fin de siècle

Het fin de siècle einde negentiende eeuw. H5 Blz. 62 t/m 75 Het fin de siècle Het fin de siècle einde negentiende eeuw H5 Blz. 62 t/m 75 Het fin de siècle Tijd van verwarring en feesten blz.62+63 Fin de siècle Het einde van een tijdperk. Verwarring door: Oorlogsdreiging door spanningen

Nadere informatie

2. Bekijk de foto weer. Je ziet 2 tekeningen in de achtergrond. Welke van de twee is anders. Leg uit waarom.

2. Bekijk de foto weer. Je ziet 2 tekeningen in de achtergrond. Welke van de twee is anders. Leg uit waarom. Evelien Jorna EXAMEN BEELDENDE VAKKEN 2015, THEMA ANDERS OEFENVRAGEN BIJ MAGAZINE 1. AFB. 1 Picasso in zijn atelier. Foto. De fotograaf heeft hier bewust gezorgd voor RITME/HERHALING in de compositie/ordening.

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

Museum opdracht Art, Media & Me

Museum opdracht Art, Media & Me Museum opdracht Art, Media & Me Door: Auteur: Klas: Hicham Bendriss, Marjolein Joosse, Cuiyu Liao, Bertus Jansen Hicham Bendriss 1A Studentennummer: 3013360 Vraag 1 Over waarom abstractie een logisch gevolg

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H5 Reactionaire kunstrichtingen

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H5 Reactionaire kunstrichtingen ART HISTORY de twintigste eeuw H4-cp3 H5 Reactionaire kunstrichtingen Kunstenaars raakten maatschappelijk betrokken. Protest van kunstenaars tegen gevestigde waarden, zeden en taboes. Futurisme blz.43

Nadere informatie

Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen...

Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen... Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen... Ton Schulten Woord vooraf Al van jongs af heeft Ton Schulten zich aangetrokken gevoeld tot schilderkunst en vormgeving. Op 53-jarige leeftijd

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 H3 De modernen en volkskunst

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 H3 De modernen en volkskunst ART HISTORY de twintigste eeuw H5 H3 De modernen en volkskunst Toenemende belangstelling voor exotische en volkskunst. blz.28 Wereldtentoonstellingen vanaf 1851. Reizen naar verre bestemmingen raakten

Nadere informatie

Marcel Duchamp - Fountain

Marcel Duchamp - Fountain www.brambogaerts.nl KG Periode 2 Les 05 Dada De readymade van Duchamp is één van de belangrijkste kunstconcepten van de 20e eeuw. Een alledaags object aanwijzen als kunst is een omstreden zet. Veel mensen

Nadere informatie

Beeldhouwkunst: - Qua afwerking niet gepolijst. Het lijkt geboetseerd, daardoor krijg je sterkere licht/schaduwwerking.

Beeldhouwkunst: - Qua afwerking niet gepolijst. Het lijkt geboetseerd, daardoor krijg je sterkere licht/schaduwwerking. Samenvatting door een scholier 2052 woorden 12 januari 2003 6,6 476 keer beoordeeld Vak Kunstgeschiedenis Realisme * 1840-1875 Bekende mensen: - Jean Francois Millet - Courbet Kenmerken: * Als onderwerpen

Nadere informatie

Ensor en Spilliaert museumvleugel in Mu.ZEE Voorbereiding van het museumbezoek in de klas - secundair onderwijs -

Ensor en Spilliaert museumvleugel in Mu.ZEE Voorbereiding van het museumbezoek in de klas - secundair onderwijs - Ensor en Spilliaert museumvleugel in Mu.ZEE Voorbereiding van het museumbezoek in de klas - secundair onderwijs - Leergesprek in de klas over musea Welke musea kennen jullie? Wat vond jij boeiend om te

Nadere informatie