LOOK. Laat leraren groeien. Professionaliseringskalender Wetenschappelijk Centrum Centrum Leraren Leraren Onderzoek. Open Open Universiteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LOOK. Laat leraren groeien. Professionaliseringskalender 2012-2013. Wetenschappelijk Centrum Centrum Leraren Leraren Onderzoek. Open Open Universiteit"

Transcriptie

1 Laat leraren groeien Professionaliseringskalender Wetenschappelijk Centrum Centrum Leraren Leraren Onderzoek Open

2 is de nieuwe naam van het Ruud de Moor Centrum. Voluit: Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek. De nieuwe naam onderstreept onze nieuwe koers. We gaan ons nog meer richten op wetenschappelijk praktijkonderzoek. Het onderzoek voeren we samen met leraren uit en de onderzoeksresultaten maken we toegankelijk voor het hele onderwijs. Zo werken we, samen met leraren, met scholen en met de Onderwijscoöperatie, elke dag aan de professionalisering van leraren. Co-creatie vanuit de praktijk en de wetenschap: ons hele onderwijs wordt er beter van!

3 Het hele schooljaar ben je als leraar druk bezig. Je rent van les naar les, maar het is ook belangrijk om stil te staan bij je professionalisering en daarmee je eigen leervitaliteit. Daar helpt deze kalender je bij. Elke dag krijg je tips en handvatten om beter te worden in je vak. Deel deze kennis met je collega s door de kalender in de teamkamer op te hangen.

4 maandag augustus Professionaliseringskalender Elke dag word je beter in je vak. Je leert op school, van je eigen ervaringen en van je collega s. Professionalisering is nodig en kan ook erg leuk zijn. Deze kalender bevat veel informatie, handvatten en tips over hoe je kunt professionaliseren door sociaal leren, netwerkleren en teamleren. Achterin vind je de bronnen die zijn gebruikt voor deze kalender. Doe er je voordeel mee!

5 dinsdag Door wie is deze kalender gemaakt? augustus samen met leraren onderzoekt het (Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek) welke manieren om te professionaliseren effectief zijn. De focus ligt op informeel leren. Het onderzoek voeren we samen met leraren uit, want de mensen die elke dag voor de klas staan, zijn het best in staat om aan te geven wat ze nodig hebben. Ons wetenschappelijk onderzoek is dus praktijkgericht. Want leraren zijn praktijkmensen!

6 woensdag Onderzoek én praktijk augustus l OOK doet wetenschappelijk praktijkonderzoek. Dit houdt in dat het onderzoek aansluit bij het analyseren en oplossen van problemen uit de onderwijspraktijk. Ons onderzoeksgebied is het professionaliseren van leraren op de werkplek. We voeren ons onderzoek uit door samen te werken met leraren, scholen en de Onderwijscoöperatie. Deze kennis stellen we beschikbaar voor leraren en andere professionals uit het onderwijsveld. kijk op de website voor onze onderzoeksthema s.

7 donderdag Leraar24 op vind je video s en informatie die je helpen met problemen in je eigen praktijk. Bekijk de oplossingen van je collega s en laat je op afstand inspireren! augustus Je kunt de QR-codes, die je in de kalender tegenkomt, scannen met je Smartphone en zo de video s direct bekijken. Download hiervoor de gratis QR-code App uit de App-store van je smartphone. Handig nietwaar?

8 vrijdag Wikiwijs op kunnen docenten van basisonderwijs tot universitair onderwijs lesmateriaal vinden en naar behoefte aanpassen. augustus ken je Wikiwijs nog niet? Scan de QR-codes die je in de kalender tegenkomt met je Smartphone en je komt direct uit bij Wikiwijs.

9 maandag augustus informeel leren en de sociale ruimte Informeel leren doen we allemaal, maar weet je ook wat het is? En wat de waarde kan zijn? Het thema van deze twee weken is informeel leren en wat de sociale ruimte daarbij betekent.

10 dinsdag Informeel leren een leraar leert het meest op zijn werk. Elke dag lost hij problemen op, bedenkt nieuwe ideeën en wisselt kennis uit. Dat doet hij meestal niet alleen maar met de mensen om zich heen. We noemen deze manier van leren informeel leren. augustus een leraar leert dus continu, bewust of onbewust. Wist je dat ongeveer 90% van wat je leert, je informeel leert?

11 woensdag Sociale ruimte Je leert voortdurend van en met je omgeving. Die omgeving is jouw sociale ruimte. Je sociale ruimte zijn dus je collega s, vakgenoten en de schoolorganisatie. Kortom, alle mensen met wie je samen praat, werkt en leert. augustus Ben jij je ervan bewust hoe jouw eigen sociale ruimte eruitziet?

12 donderdag Uit de wetenschap augustus Werken en leren liggen in elkaars verlengde. Het is vaak niet duidelijk of je aan het werken bent of aan het leren. Voorbeelden van collega s kunnen je helpen om kritisch na te denken over je eigen handelen of om nieuwe ideeën op te doen. Zo ontstaat inhoudelijke verdieping, vakgericht, of gericht op het didactisch of pedagogisch handelen. als je het zo bekijkt, ben je eigenlijk voortdurend bewust en onbewust, in wisselende netwerken aan het lerend werken. Je onderhoudt waardevolle relaties in de sociale ruimte.

13 vrijdag Informeel leren augustus leren en kennisontwikkeling zijn sociale activiteiten. Veel van wat we leren, leren we van anderen, al doende, in de praktijk. We kijken af, we vragen hulp, krijgen feedback, en verbeteren zo ons handelen. Informeel leren is een heel krachtige vorm van leren, en minstens zo belangrijk als formeel leren door een boek of cursus.

14 maandag Passie voor het werk september door met je collega s te werken aan thema s kun je een stabiele basis leggen voor je professionele ontwikkeling. Je kunt je ontwikkeling verbreden door aan diverse leernetwerken deel te nemen. In een leernetwerk staan ervaringen uit de eigen onderwijspraktijk centraal en pak je met elkaar uitdagingen en vraagstukken op. een leernetwerk biedt jou dus een structuur in de sociale ruimte waarin je elkaar kunt vinden in de passie voor het werk. Heb jij collega s met wie je die passie kunt delen?

15 dinsdag Sociaal netwerk september denk eens aan jouw sociale ruimte, de mensen met wie je werkt en leert. Je kunt die mensen indelen in groepen. Wat hebben ze met jou gemeen? Met vakgenoten praat je over het vak, met collega s met dezelfde groep praat je meestal over wat er in de klas gebeurt. Zo n groep kan een formele status hebben, bijvoorbeeld het team waar je deel van uitmaakt, maar dat hoeft helemaal niet. Er bestaan ook informele groepen die zich spontaan organiseren. Wij noemen dergelijke groepen sociale netwerken. k un je een voorbeeld geven van een formeel en een informeel sociaal netwerk waar jij in zit?

16 woensdag Netwerk Het woord netwerk betekent volgens de Van Dale online: september net werk het; 1 op een net lijkend geheel: een ~ van draden; (fig) een ~ van intriges; iemands sociale ~ alle mensen die hij kent en die hem ook kennen 2 (comp) een aantal aan elkaar gekoppelde computers net wer ken -werkte, h genetwerkt zijn best doen zoveel mogelijk invloedrijke mensen te leren kennen. netwerkleren voegt daar dus nog leren aan toe! Netwerkleren betekent op een netwerkende manier aan het leren zijn, door daar invloedrijke mensen uit je sociale ruimte bij te betrekken.

17 donderdag september oplossingsgericht vanuit de PraktiJk Alledaagse problemen kun je vaak snel oplossen met behulp van je netwerk door gebruik te maken van elkaars kennis en vaardigheden.

18 vrijdag Nieuwe mogelijkheden september netwerkleren biedt nieuwe mogelijkheden om te professionaliseren. In een leernetwerk kun je met collega s binnen of buiten de school uitwisselen over interessante thema s. Dankzij ICT zijn de mogelijkheden om contacten te onderhouden beter dan ooit. In een virtueel netwerk kun je van andere mensen leren. Ongeacht waar zij zich op de wereld bevinden. Heb jij met leraren buiten jouw eigen school contacten, die je hebt opgedaan dankzij ICT?

19 maandag september netwerkleren De komende drie weken maak je kennis met netwerkleren, een vorm van sociaal leren. Bij netwerkleren gaat het om kennis delen, waarbij het proces om te komen tot die kennis ook heel belangrijk is.

20 dinsdag Laat je inspireren september Je kunt op bekijken hoe netwerkleren eruitziet op de Hofscholen, vier scholen voor primair onderwijs in Bergeijk. Met behulp van de werkvorm de marktplaats wordt de expertise van de mensen zichtbaar gemaakt en kan kennisuitwisseling beginnen. Wil je zelf op jouw school aan de slag met de Marktplaats? Gebruik dan de werkvorm uit de Toolkit Netwerkleren.

21 woensdag Zaaien, cultiveren, oogsten Zo zien de ontwikkelingsfasen van een leernetwerk eruit: september Zaaien Een leernetwerk start vaak met een klik. Je ontmoet elkaar en ontdekt elkaars gezamenlijke passies of praktijkvragen. cultiveren Je begint je op je gemak te voelen en komt geregeld bij elkaar. Geven en nemen zijn vanzelfsprekend geworden, zonder eerst alles af te wegen. Nieuwe leervragen worden makkelijker opgepakt. oogsten Het leernetwerk heeft z n draai gevonden en krijgt erkenning. Er ontstaat meer samenhang tussen leervragen en meer diepgang in ontwikkelde kennis.

22 donderdag Quiz: Wat voor netwerkleerder ben ik? september de quiz geeft je inzicht in wat voor netwerkleerder jij zelf bent. Doe de quiz en kom erachter of je een Twijfelende Netwerkleerder bent, de Netwerkleerder op Weg, of een Netwerkleerder in Hart en Nieren. Je vindt hem op de website Toolkit Netwerkleren.

23 vrijdag Netwerkleerder in hart en nieren september de netwerkleerder in hart en nieren gelooft dat die meer leert van collega s dan van reguliere professionaliseringsvormen als een cursus of boeken lezen. Wat heb jij deze week geleerd van je collega s?

24 maandag september netwerkleren Deze tweede week zie je hoe je leernetwerken voor elkaar zichtbaar kunt maken. Daarmee breng je de kennis die al in de organisatie is voor het voetlicht.

25 dinsdag Netwerk InBeeld september met Netwerk InBeeld maak je zichtbaar met wie je over bepaalde thema s praat. Door jouw netwerk samen te voegen met die van collega s krijg je een goed beeld van de kennis in de organisatie. Willen jullie ook je netwerken in beeld brengen? Begin eens simpel en hang een leeg A3 tje naast deze kalender. Schrijf bovenin een thema en vraag iedereen om zijn contacten op te schrijven. Wil je eerst een voorbeeld zien? Kijk dan alvast naar de dag van morgen.

26 woensdag september Westlandse netwerken Dit is een voorbeeld van netwerken van enkele PO scholen van WSKO (Westlandse Stichting voor Katholiek onderwijs).

27 donderdag Laat je inspireren september Netwerkleren kun je inzetten voor alle vakken die je geeft, zoals rekenen, taal en spelling. Maar ook voor zorgvragen. Zo zat ik zelf met de vraag hoe ik het lesmateriaal voor kinderen die hoge scores halen, uitdagender kan maken. In een leernetwerk kun je hierover ideeën en ervaringen uitwisselen. Het is goed als er van verschillende kanten naar zo n onderwerp gekeken wordt. Dus door verschillende mensen, met allemaal hun eigen visie. marloes, leraar groep 4

28 vrijdag Maak je eigen netwerk september Hoe zien jullie netwerken eruit? Maak eens hieronder een voorbeeld. Kies eerst een thema, bijvoorbeeld taal. Schrijf vervolgens op hoe jouw netwerk eruit ziet. Anderen kunnen aanvullen.

29 maandag Netwerk InBeeld: Registreer je september Weet jij wie jouw directe collega s inspireren of met wie ze ervaringen en expertise uitwisselen? Waar mensen samenwerken ontstaan netwerken. Een groot deel ervan blijft onder de oppervlakte. Het zichtbaar maken van deze verbindingen versterkt bestaande verbindingen en werkt als een katalysator op het ontstaan van nieuwe. Netwerk InBeeld helpt hierbij. In vijf stappen leer je deze week hiermee werken. ga naar de website \nib en registreer je. Kijk ook eens rond op de website.

30 dinsdag Netwerk InBeeld: Maak je profiel september ga opnieuw naar Netwerk InBeeld (\nib) en log in via de link die je hebt ontvangen via de . maak je profiel aan.

31 woensdag Netwerk InBeeld: Voeg je netwerk toe september ga weer naar Netwerk InBeeld (\nib) en log in. Bedenk nu een thema aan waarover jij uitwisselt met collega s. Misschien is je netwerk al toegevoegd door een collega, dan kun je aanhaken. Zo niet voeg dan het thema toe.

32 donderdag Netwerk InBeeld: Voeg je contacten toe september ga weer naar Netwerk InBeeld (\nib) en log in. Voeg je contacten toe bij het thema van gisteren. Ofwel met wie praat je over dit thema?

33 vrijdag Netwerk InBeeld: Maak je eigen kenniskaart september ga naar Netwerk InBeeld () en log in. Maak nu een visualisatie van je netwerk via het tabblad Visualisaties.

34 maandag oktober mediawijsheid Hoe zorg jij ervoor dat je leerlingen niet verzuipen in al die informatie? Met de ideeën en tips die je de komende twee weken krijgt aangereikt, kun je je leerlingen helpen. n ationale onderw i J s W eek 1 t/m 5 oktober

35 dinsdag Hoe mediawijs ben jij? oktober leerlingen zijn omringd door media, zoals televisie, radio, mobiele telefoon, tijdschriften en internet. De media spelen een steeds grotere rol in onze samenleving. Daarom is het belangrijk om kinderen hiermee te leren omgaan en ze mediabewust te maken. Dat betekent dat je als leraar zelf ook mediawijs moet zijn. Hoe mediawijs ben jij? Heb je behoefte aan informatie en tips? kijk eens op naar dossiers en video s over mediawijsheid. n ationale onderw i J s W eek 1 t/m 5 oktober

36 woensdag oktober Gewoon doen! een goede manier om meer inzicht in media te krijgen, is door te doen! Laat leerlingen zelf media produceren. Zo krijgen ze een goed beeld van hoe mediaboodschappen worden gemaakt. Daardoor zien ze in dat de media slechts een geconstrueerd beeld van de werkelijkheid geven en niet altijd de échte werkelijkheid laten zien. Als leerlingen weten hoe de media werken, kunnen ze deze gebruiken in plaats van zelf gebruikt te worden. op vind je er video s over bijvoorbeeld in het dossier: Een video maken. n ationale onderw i J s W eek 1 t/m 5 oktober 1 start t/m 5 oktober kinderb oekenw eek

37 donderdag Auteursrecht goed geregeld oktober gebruik en hergebruik jij zomaar materialen, beelden en teksten van anderen? Weet dan dat het auteursrecht regelt dat een ieder die een werk creëert als enige mag beslissen over de exploitatie van zijn werken. n ationale onderw i J s W eek 1 t/m 5 oktober

38 vrijdag oktober dag van de leraar Deze dag is bedoeld als een feestdag voor alle leraren in Nederland. Schoolbesturen, directies, leerlingen en ouders kunnen op eigen wijze hun leraren in het zonnetje zetten en hiermee hun blijk van waardering en trots tonen. n ationale onderw i J s W eek 1 t/m 5 oktober

39 maandag st century skills al eens gehoord van 21st century skills? Weet je wat dat zijn? oktober om jongeren goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat ze competenties ontwikkelen waaraan in onze kennissamenleving behoefte is. Die competenties worden de 21st century skills genoemd. Op een rijtje: samenwerking, communicatie, ict-geletterdheid, creativiteit, kritisch denken, probleem oplossen en sociale en culturele vaardigheden. Werk aan de winkel voor leraren dus! Lees er meer over op

40 dinsdag Web 3.0 na web 1.0 en web 2.0 hebben we nu het tijdperk van web 3.0. Web 3.0 is de trend waarbij internettoepassingen steeds meer met elkaar worden geïntegreerd. oktober Zo zal het met web 3.0 mogelijk worden om met maar één combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord toegang te krijgen tot een groot aantal internettoepassingen. Internet zal overal beschikbaar komen en steeds slimmer de gebruiker van dienst zijn. Zo zal het web steeds meer een persoonlijk tintje krijgen, afgestemd op je eigen behoefte.

41 woensdag Achterlaten digitale sporen Het gebruik van internet en zeker van social media brengt met zich mee dat je digitale sporen achterlaat. Potentiële nieuwe werkgevers doen steeds vaker een online onderzoek om te kijken met wie ze van doen hebben. Het is belangrijk dat jouw leerlingen dat weten. Zeker omdat eenmaal geplaatste opmerkingen en foto s heel moeilijk (tot niet meer) te verwijderen zijn. oktober

42 donderdag Informatie overload oktober We worden overspoeld met informatie. De kans op informatie overload ligt op de loer. Hoe maak je onderscheid tussen dat wat echt belangrijk is en wat niet? Zeker voor jongeren is dat heel moeilijk. Het is leuker om Facebookberichten te checken, dan het nieuws bij te houden. Informatie overload leidt tot concentratieproblemen, slapeloosheid en geprikkeldheid. Serieuze problemen waar ouders en school op bedacht moeten zijn.

43 vrijdag Cyberpesten via internet kun je gemakkelijk iemand pesten omdat je het anoniem kunt doen en je slachtoffer niet fysiek tegenover je staat. cyberpesten neemt toe als de digitale middelen beter toegankelijk worden. Net als bij gewoon pesten is het heel belangrijk aan cyberpesten aandacht te besteden. oktober Heb jij enig idee of er in jouw klas kinderen slachtoffer zijn (geweest) van cyberpesten? Maak het bespreekbaar. kijk ook eens op in het dossier: Veilig internet.

44 H erfstvakantie noord: t/m 28-10, midden: t/m 21-10, Zuid: t/m fijne vakantie namens look (WetenscHaPPeliJk centrum leraren onderzoek)!

45 maandag oktober Wanneer stelde JiJ JeZelf voor Het laatst een vraag? Deze twee weken staan in het teken van nieuwsgierigheid en de vraag hoe je je erdoor kunt laten leiden.

46 dinsdag Nieuwsgierigheid einstein zei: I have no particular talent; I am merely inquisitive by nature. oktober als je je laat leiden door nieuwsgierigheid, kunnen grootse dingen op je pad komen. Nieuwsgierigheid is een belangrijke motor voor onderzoek doen en het genereren van beweging in je klas, je team en op school. Bijvoorbeeld door je collega s vragen te stellen of door in je eigen klas (of bij jezelf) op onderzoek uit te gaan. En daar kun je vandaag nog mee beginnen!

47 woensdag Ben jij nieuwsgierigheid genoeg? Wil je weten hoe het werkt om je eigen nieuwsgierigheid in te zetten? Er bestaan oefeningen om je eigen nieuwsgierigheid te ontdekken. Er zijn tips die je helpen alert te zijn op situaties die je nieuwsgierigheid opwekken. Er zijn zelfs diverse methodes om vanuit je nieuwsgierigheid op onderzoek uit te gaan. oktober Ben je al nieuwsgierig geworden? Lees meer in de Lerarenreeks 1 Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag?

48 donderdag Laat je inspireren Ik doe dit werk nu vijftien jaar en stel mezelf regelmatig de vraag: Wil ik dit blijven doen? Dat hangt er ook vanaf of je het voor jezelf spannend kunt maken. Om het interessant te houden, is het zaak je zoektocht naar je eigen nieuwsgierigheid vorm te blijven geven. Je kunt alleen een goede leraar zijn, als je het leuk houdt voor jezelf. oktober luc veen, leraar bewegingsonderwijs

49 vrijdag Nieuwsgierigheid op school in de Lerarenreeks 1Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag? zijn verhalen over nieuwsgierigheid en onderzoek opgenomen. De informatie is afkomstig uit gesprekken met leraren. oktober de verhalen laten zien hoe leraren hun eigen nieuwsgierigheid gebruiken om hun leerlingen te prikkelen. Lees de verhalen eens en doe inspiratie op voor je eigen werk.

50 maandag oktober Wanneer stelde JiJ JeZelf voor Het laatst een vraag? Deze tweede week gaan we nader in op vragen stellen als vorm van actief luisteren.

51 dinsdag Stel eens een vraag! vragen stellen is een vorm van actief luisteren. Het is ook een techniek om informatie te verkrijgen. Die informatie kan gaan over het verloop van een gebeurtenis of over een oplossingsrichting of aanpak. Vragen stellen is een manier om de weg naar de dialoog te openen. oktober Wat was jouw laatste vraag en welke dialoog heb je ermee geopend?

52 woensdag Vragen kennen vele vormen vragen zetten de ander aan het denken en helpen om een vraagstuk te verhelderen en gedachten, wensen of ideeën onder woorden te brengen. Je kunt door de juiste vragen te stellen de richting van het denkproces sturen. Afhankelijk van je doel kun je verschillende vraagvormen kiezen. Zo zijn er open vragen, doorvragen, suggestieve vragen en kritische vragen. oktober l ees meer over het instrument vragen stellen in de Lerarenreeks 1 Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag?

53 donderdag Uit de wetenschap november mensen hebben de neiging hebben elkaar te snel te begrijpen. We plaatsen de woorden van de ander te gemakkelijk in ons eigen denkkader. Door het stellen van een vraag over de vraag van een ander, kun je meer te weten komen over de denkwereld van de ander. Onderzoek laat zien dat het stellen van vragen óver gestelde vragen een cruciaal onderdeel is van het collectieve leerproces van mensen die samen werken en samen leren.

54 vrijdag Vertel t door! Hoe kun je kennis delen? Maak bijvoorbeeld posters met belangrijkste lessons learned en hang die op in de school. Of maak een fotoboek, elke foto staat daarin voor een inzicht. november lees meer tips in de Lerarenreeks 1 Wanneer stelde jij jezelf voor het laatste en vraag?

55 maandag november netwerkleren: Zaaien Een leernetwerk start vaak met een klik. Je ontmoet elkaar en ontdekt elkaars gezamenlijke passies en praktijkvragen.

56 dinsdag Laat je inspireren november Netwerkleren is voor mij het uitwisselen van ervaringen, het neerleggen van een probleem bij collega s die met dezelfde problematiek worstelen en daar mijn voordeel uithalen. Wat ik inbreng, mag ik ook vragen: het is een wisselwerking. nick, leraar groep 8

57 woensdag november netwerkleren: cultiveren Je begint je op je gemak te voelen en komt geregeld bij elkaar. Geven en nemen is vanzelfsprekender, zonder alles af te wegen. Nieuwe leervragen worden makkelijker opgepakt.

58 donderdag Laat je inspireren november Ik ben wat opener geworden. Ik ben makkelijker geworden in het naar anderen toelopen en dingen vragen. Ik had eerst het idee dat ik het binnen mijn vier muurtjes moest zien te runnen en dat ik het zelf moest oplossen, maar met z n allen kom je veel verder en dat heb ik zeker gemerkt. Josine, docent vmbo

59 vrijdag november netwerkleren: oogsten Het leernetwerk heeft z n draai gevonden en krijgt erkenning. Er ontstaat meer samenhang tussen leervragen en meer diepgang in ontwikkelde kennis.

60 maandag november netwerkleren verkennen De komende twee weken ga je op verschillende manieren netwerkleren verder verkennen.

61 dinsdag Netwerkleren verkennen november Je bent zelf enthousiast over netwerkleren. Maar is deze professionaliseringsvorm geschikt voor jullie school? Hoe laat je je collega s eraan proeven en breng je het gesprek erover op gang? in de toolkit netwerkleren vind je werkvormen om te ontdekken of netwerkleren iets voor jullie is. Je kunt ook samen het Inspiratiespel Netwerkleren spelen.

62 woensdag Netwerkscan november de Netwerkscan is een online vragenlijst van (Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek). Als jij en je collega s de netwerkscan invullen, komen jullie erachter of de voedingsbodem voor netwerkleren aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan houding en motivatie, inspirerend leiderschap en waardering binnen de organisatie. De scan helpt de school om de juiste richting te bepalen bij het invoeren of versterken van netwerkleren. meer weten? Kijk op de website van de Toolkit Netwerkleren.

63 donderdag Alledaags netwerkleren Bedenk een situatie die je lastig vindt in je werk. Zet deze situatie om in een vraag. Stel deze leervraag vandaag aan een collega en vraag hem je te helpen. november

64 vrijdag Netwerkanalyse november stel, je wilt meer aandacht besteden aan rekenen. Je onderzoekt wat er al op dit gebied aan bruikbaars aanwezig is in je werkomgeving. Je stuit misschien op een collega die al iets heeft bedacht. De werkvorm netwerkanalyse helpt je om dit systematisch aan te pakken en laat zien welke vervolgstappen je kunt nemen. Met deze werkvorm bouw je een netwerk op, dat past bij jouw initiatief. meer weten? Kijk op de website van de Toolkit Netwerkleren.

65 maandag Laat je inspireren november Iedereen kan in een leernetwerk stappen, als je maar belangstelling hebt. Met motivatie kom je al ver. En goed communiceren is heel belangrijk: naar elkaar luisteren en oplossingen aandragen. simon, leraar groep 8

66 dinsdag Rollen in een leernetwerk november samen leren is samen de taken verdelen. In een leernetwerk zijn de taken belegd in rollen. Zo is de coördinator verantwoordelijk voor de planning en de organisatie. Voedt de inspirator het creatieve brein van het netwerk en zorgt de creator ervoor dat het netwerk de opbrengsten van de samenwerking expliciet benoemt en beschrijft. De ambassadeur brengt de opbrengsten naar buiten en zorgt ervoor dat het leernetwerk zichtbaar is.

67 woensdag Laat je inspireren november Soms ben je gewoon lekker op gang. Wisselen we veel uit, en doen we veel nieuwe inzichten op die we direct gebruiken in de praktijk. Dan vergeten we dat andere collega s ook iets aan die kennis kunnen hebben. Gelukkig is er iemand in ons netwerk die daar wel op let. Het is toch zonde om goede ideeën niet te delen. Jasper, leraar groep 3

68 donderdag Maak kennis zichtbaar! november vaak weet je van je collega s niet precies wie welke kennis en expertise in huis heeft. Kennisdeling wordt daarmee lastig. Met de werkvorm de marktplaats kun je elkaars expertise zichtbaar maken en vraag en aanbod matchen. Wil je weten hoe deze werkvorm in de praktijk werkt? Kijk dan op de website van de Toolkit Netwerkleren.

69 vrijdag Wat maakt een goede netwerkleerder? Wil je professionaliseren? En is netwerkleren voor jou daarvoor een passende vorm? Leraren met ervaring met netwerkleren vinden de volgende competenties belangrijk: november - openstaan voor nieuwe relaties en ervaringen - goed kunnen communiceren - willen delen - je kwetsbaar durven opstellen. en... denk je dat netwerkleren het voor jou is?

70 maandag november leraar24 De komende twee weken duiken we in een paar dossiers van Leraar24.

71 dinsdag Leraar 24 voor en door leraren november ken jij Leraar24? Dit online platform voor en door leraren bevat talloze thema s die de leraar tegenkomt in zijn beroepspraktijk. Elk thema is uitgewerkt in informatieve video s die samen met verdiepende informatie een uitgebreid dossier vormen. Direct bruikbaar in je dagelijkse lespraktijk! kijk op

72 woensdag Laat je inspireren door Leraar24 november op de vier Hofscholen in Bergeijk professionaliseren leraren al langere tijd in leernetwerken. Ze maken gebruik van elkaars specialismen en kennis. Dit levert voor henzelf, de kinderen en de scholen als geheel een duidelijke meerwaarde op. Bekijk de video over de Hofscholen en netwerkleren op Leraar24.

73 donderdag Voor ieder wat wils op Leraar24 november op Leraar24 vind je honderden video s gemaakt voor leraren uit het po, vo en mbo. Of je nu een beginnende leraar bent, of juist al heel ervaren, je leert er altijd wel iets nieuws. Naast video s zijn er ook korte animaties. Bijvoorbeeld over netwerkleren. Kijk zelf maar.

74 vrijdag Leraar24 november Heb je al eens gehoord van teamteaching? Dat betekent dat meestal één leraar met een kleine groep leerlingen aan de slag gaat voor extra vakinhoudelijke hulp. De tweede leraar zet de rest van de groep aan het werk en begeleidt hen vraaggericht. De leerling kan dus zelf kiezen bij welke leraar hij of zij de uitleg het prettigst vindt en wordt daarmee manager van zijn eigen leerproces. lees er meer over door het dossier te lezen op Leraar 24, en de bijbehorende video s te bekijken.

75 maandag Samenwerken op Leraar24 december samenwerken met collega s is een belangrijk thema in het onderwijs. Zoek eens bij Leraar24 naar een video over dit onderwerp, bedoeld voor leraren uit het mbo. Zie je dat er meerdere dossiers zijn en een groot aantal video s? Je kunt ook categorieën kiezen. Zo maak je het zoekresultaat nog iets nauwkeuriger. Welk dossier of welke video sluit het beste aan bij jouw interesse?

76 dinsdag Teamteaching bij Leraar24 december Bij teamteaching gaat meestal één leraar met een kleine groep leerlingen aan de slag voor extra hulp. De andere leraar zet de rest van de groep aan het werk en begeleidt hen vraaggericht. Een leerling kan zelf kiezen bij welke leraar hij de uitleg het prettigst vindt. Hij wordt daarmee manager van zijn eigen leerproces! leer er meer over door het dossier te lezen op Leraar 24, en de bijbehorende video s te bekijken.

77 woensdag Geweldloze communicatie bij Leraar24 december geweldloze communicatie is een communicatievorm waar respect en mededogen centraal staan. Meer verklappen we niet. Op Leraar24 vind je er drie video s over: geweldloze communicatie tussen leraren, geweldloze communicatie in het po en geweldloze communicatie in het mbo.

78 donderdag Eindelijk antwoord door Leraar24? december op Leraar24 kun je zoeken op Competenties en Sector. Kijk er eens rond en ga op zoek naar die ene video. Misschien vind je dan vandaag nog de antwoorden en tips waar je al lange tijd naar zocht. kennen en gebruiken jouw collega s al?

79 vrijdag Doe mee met Leraar24! december leraar24 is van, voor en door leraren. Als je het leuk vindt kun je eraan meewerken. Breng bijvoorbeeld een idee in voor een video of upload je eigen video. Je kunt je ook aanmelden voor de lerarenstage of het lerarenpanel. kijk voor meer informatie op

80 maandag december inspiratiespel netwerkleren Netwerkleren kun je zien als een avontuur dat je samen aangaat. Kunnen vertrouwen op elkaar is daarbij essentieel. Het inspiratiespel helpt om elkaar beter te leren kennen. Een eerste stap op weg naar vertrouwen!

81 dinsdag Verken met het Inspiratiespel Het inspiratiespel netwerkleren maakt onderdeel uit van de Toolkit Netwerkleren. Het spel kan met maximaal acht personen worden gebruikt om nader kennis te maken met netwerkleren. december er zijn drie routes die je kunt volgen. Met de verkenningsroute kom je erachter of netwerkleren iets voor jouw team is. er is ook een online versie. Die speel je met maximaal vier personen.

82 woensdag Inspirerende vraag december is er een vraag of een probleem, waar je graag met collega s aan wilt werken? Leg deze vraag vandaag aan hen voor. Misschien blijkt dat je collega s een gelijke vraag of probleem hebben. Kun je direct samen aan de slag!

Voor leiders die willen bijblijven

Voor leiders die willen bijblijven Voor leiders die willen bijblijven Een bundel artikelen van Leaders Online, over leiderschap in een dynamische wereld. 2012-2013 Welkom Dit is een bundel van artikelen van Leaders Online. Deze artikelen

Nadere informatie

Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag?

Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag? Lerarenreeks 1 Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag? Hoe leraren nieuwsgierigheid kunnen benutten voor onderzoek en beweging op school Suzanne Verdonschot Mara Spruyt Marieke Dresen Ruud

Nadere informatie

Netwerkleren bij WSKO

Netwerkleren bij WSKO LOOK Rapport 41 Renée de Kruif Monique Korenhof Netwerkleren bij WSKO Verkennen en opstarten van netwerkleren Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek Open Universiteit look.ou.nl Rapport 41 Netwerkleren

Nadere informatie

De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs.

De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs. De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs. Auteurs: Maartje Reitsma Aleid Schipper praktijkvoorbeeld * uitgelicht * succesfactor * regelgeving Deze handreiking, gebaseerd op de resultaten

Nadere informatie

DOSSIER ICC_Deel 1 / 2 / 3 2014 LKCA

DOSSIER ICC_Deel 1 / 2 / 3 2014 LKCA DOSSIER ICC_Deel 1 / 2 / 3 2014 LKCA 5 deel 1 Van passie naar beleid 9 hoofdstuk 1 Passie? 15 hoofdstuk 2 Inspiratie? 19 hoofdstuk 3 Persoonlijke betrokkenheid 23 hoofdstuk 4 Visie 31 hoofdstuk 5 Beleid

Nadere informatie

Over. Afkijken mag. Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC. Ria van Dinteren Cinop

Over. Afkijken mag. Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC. Ria van Dinteren Cinop Over Afkijken mag Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC Auteur: Ria van Dinteren Cinop Redactie: Bianca Hierck - GOC Els Frankenmolen

Nadere informatie

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Sting, maart 2008 Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging. Tekst: Ineke Bakx, Rineke Sturm,

Nadere informatie

VRAGEN OM MEER over het bevorderen van vraagarticulatie in lerende netwerken

VRAGEN OM MEER over het bevorderen van vraagarticulatie in lerende netwerken VRAGEN OM MEER over het bevorderen van vraagarticulatie in lerende netwerken Naomi Mertens Vragen om meer 1 APS is een toonaangevend onderwijsadviesbureau op het gebied van leren, onderwijsvormgeving,

Nadere informatie

Leer kracht Copyright Noordhoff Uitgevers bv 2002

Leer kracht Copyright Noordhoff Uitgevers bv 2002 Leerkracht Leerkracht Over de kracht van blijven leren Henk Meijer Rolf Robbe Wolters-Noordhoff Groningen/Houten Vormgeving binnenwerk: Studio Wolters-Noordhoff Vormgeving omslag: Wolters-Noordhoff bv

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlagen 1. Handleiding procesbegeleider 2. Uitwerking thema s MTO 3. Voorbeeld actielijst 4. Vragenlijst omgaan met conflicten

Inhoudsopgave. Bijlagen 1. Handleiding procesbegeleider 2. Uitwerking thema s MTO 3. Voorbeeld actielijst 4. Vragenlijst omgaan met conflicten 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Overzichtskaart Steeds Beter Sessie 3 2.1 De thema s uit het MTO 6 2.2 Het stappenplan 6 2.3 De werkvormen 7 2.4 Rol leidinggevende 8 2.5 Ondersteuningsmogelijkheden 8

Nadere informatie

Mediawijsheid voor schoolbestuurders

Mediawijsheid voor schoolbestuurders Mediawijsheid voor schoolbestuurders Inhoudsopgave Vooraf 3 De mediawijze school 4 Stap voor stap naar mediawijsheid 10 Interview Jan Fasen, Connect College in Echt 14 Interview Pim van Leeuwen, OBS Lucebert

Nadere informatie

Inspiratieboek Talent College

Inspiratieboek Talent College Inspiratieboek Talent College OVER TALENT COLLEGE Tijdens Talent College nodigen we je uit om op een waarderende manier te werken aan persoonlijke, team & organisatie vraagstukken. Gedurende vijf middagen

Nadere informatie

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Niveau 1 Handleiding mentortraining voor docenten en trainers 1 2 Zeg het voort Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten

Nadere informatie

PROMOTIE BLIJFT ACTUEEL! NIEUWS PROMOTIE DIGITAAL STAP VOOR STAP MET UURWERK, ZO DOET DE AMBELT DAT GRATIS ACTUELE ICHTHUS COLLEGE - TALENT

PROMOTIE BLIJFT ACTUEEL! NIEUWS PROMOTIE DIGITAAL STAP VOOR STAP MET UURWERK, ZO DOET DE AMBELT DAT GRATIS ACTUELE ICHTHUS COLLEGE - TALENT PrOmotie M A G A Z I N E Magazine voor het praktijkonderwijs - Nr.7 najaar 2009 NIEUWS PROMOTIE DIGITAAL STAP VOOR STAP MET UURWERK, ZO DOET DE AMBELT DAT GRATIS ACTUELE LESBRIEF DE KREDIETCRISIS ICHTHUS

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

10 tips voor succesvol communiceren

10 tips voor succesvol communiceren 10 tips voor succesvol communiceren Deze brochure is een uitgave van Acteursdiensten Van Derden. Vanuit de samenwerking met Van Derden, de ouderraad en het Stellingwerf College is een interactief programma

Nadere informatie

Een lerende schoolcultuur

Een lerende schoolcultuur Lerarenreeks 5 Een lerende schoolcultuur Naomi den Besten Elke van der Linden Ruud de Moor Centrum Ruud de Moor Centrum Open Universiteit Open Universiteit rdmc.ou.nl rdmc.ou.nl Lerarenreeks 5 Een lerende

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk Werkboek Creëer meer plezier in je werk Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk

Nadere informatie

Muziek zonder Noten. Over Muziek Maken en Communiceren. Ria Frowijn, Hanno Tomassen. Utrechts Conservatorium. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Muziek zonder Noten. Over Muziek Maken en Communiceren. Ria Frowijn, Hanno Tomassen. Utrechts Conservatorium. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht Muziek zonder Noten Over Muziek Maken en Communiceren Ria Frowijn, Hanno Tomassen Utrechts Conservatorium Hogeschool voor de Kunsten Utrecht fascinatie, improviserend ontwerpen, muziek, kern, proces, interactie,

Nadere informatie

Het nieuwe leren. nieuwe rol, nieuwe tools de leerregisseur mixt oude Én nieuwe ingrediënten. GeÏnteGreerd Leren leren doe je op HeT WerK

Het nieuwe leren. nieuwe rol, nieuwe tools de leerregisseur mixt oude Én nieuwe ingrediënten. GeÏnteGreerd Leren leren doe je op HeT WerK magazine over organisatieontwikkeling door schouten & nelissen Het nieuwe leren. praktijkcases rabobank: Samen leren joulz leert in de praktijk GeÏnteGreerd Leren leren doe je op HeT WerK Formeel en informeel

Nadere informatie

Ideeënboek Sociale media in het onderwijs

Ideeënboek Sociale media in het onderwijs Ideeënboek Sociale media in het onderwijs Versie 1.0 Redactie: Erno Mijland 1 Inleiding Sociale media zijn internettoepassingen, waarmee mensen online met elkaar in contact kunnen komen. Je kunt ze op

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Logboek Instituut voor brein leiderschap

Logboek Instituut voor brein leiderschap Logboek Instituut voor brein leiderschap logboek instituut voor breinleiderschap Beste deelnemer, Je hebt je ingeschreven voor de Basistraining Breinleiderschap. Het is onze goede gewoonte om deelnemers

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart 3.0

Marketing vanuit je hart 3.0 Wegwijzer naar een Welvarend bedrijf Marketing vanuit je hart 3.0 Voor zelfstandige ondernemers die hun droom willen realiseren Ingrid Langen Dit e-boek mag je delen en/of publiceren mits je mij als bron

Nadere informatie

Hoe veranderen sociale media en smartphones het onderwijs?

Hoe veranderen sociale media en smartphones het onderwijs? Hoe veranderen sociale media en smartphones het onderwijs? 2 Index Onderzoek Tieners en sociale media........... 3 Sociale media in het onderwijs.................. 6 Facebook = liken en leren........................

Nadere informatie

Inleiding 12 Drie factoren voor succesvol leidinggeven 13 Leeswijzer 14

Inleiding 12 Drie factoren voor succesvol leidinggeven 13 Leeswijzer 14 Inhoud Inleiding 12 Drie factoren voor succesvol leidinggeven 13 Leeswijzer 14 DEEL 1 LEIDINGGEVEN DE PRAKTIJK 1 Aan de slag als leidinggevende 19 1.1 Leidinggeven: wat vraagt dat van mij? 19 1.2 Hoe maak

Nadere informatie

# 01.2014 PASSEND ONDERWIJS & OUDERS & MBO / VO & VAN SPECIAAL NAAR REGULIER & HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN

# 01.2014 PASSEND ONDERWIJS & OUDERS & MBO / VO & VAN SPECIAAL NAAR REGULIER & HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN vakblad voor het primair en speciaal onderwijs # 01.2014 PASSEND ONDERWIJS & OUDERS & MBO / VO & VAN SPECIAAL NAAR REGULIER & HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN 1 Hoog tijd voor inhoud en praktische

Nadere informatie