LOOK. Laat leraren groeien. Professionaliseringskalender Wetenschappelijk Centrum Centrum Leraren Leraren Onderzoek. Open Open Universiteit

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LOOK. Laat leraren groeien. Professionaliseringskalender 2012-2013. Wetenschappelijk Centrum Centrum Leraren Leraren Onderzoek. Open Open Universiteit"

Transcriptie

1 Laat leraren groeien Professionaliseringskalender Wetenschappelijk Centrum Centrum Leraren Leraren Onderzoek Open

2 is de nieuwe naam van het Ruud de Moor Centrum. Voluit: Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek. De nieuwe naam onderstreept onze nieuwe koers. We gaan ons nog meer richten op wetenschappelijk praktijkonderzoek. Het onderzoek voeren we samen met leraren uit en de onderzoeksresultaten maken we toegankelijk voor het hele onderwijs. Zo werken we, samen met leraren, met scholen en met de Onderwijscoöperatie, elke dag aan de professionalisering van leraren. Co-creatie vanuit de praktijk en de wetenschap: ons hele onderwijs wordt er beter van!

3 Het hele schooljaar ben je als leraar druk bezig. Je rent van les naar les, maar het is ook belangrijk om stil te staan bij je professionalisering en daarmee je eigen leervitaliteit. Daar helpt deze kalender je bij. Elke dag krijg je tips en handvatten om beter te worden in je vak. Deel deze kennis met je collega s door de kalender in de teamkamer op te hangen.

4 maandag augustus Professionaliseringskalender Elke dag word je beter in je vak. Je leert op school, van je eigen ervaringen en van je collega s. Professionalisering is nodig en kan ook erg leuk zijn. Deze kalender bevat veel informatie, handvatten en tips over hoe je kunt professionaliseren door sociaal leren, netwerkleren en teamleren. Achterin vind je de bronnen die zijn gebruikt voor deze kalender. Doe er je voordeel mee!

5 dinsdag Door wie is deze kalender gemaakt? augustus samen met leraren onderzoekt het (Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek) welke manieren om te professionaliseren effectief zijn. De focus ligt op informeel leren. Het onderzoek voeren we samen met leraren uit, want de mensen die elke dag voor de klas staan, zijn het best in staat om aan te geven wat ze nodig hebben. Ons wetenschappelijk onderzoek is dus praktijkgericht. Want leraren zijn praktijkmensen!

6 woensdag Onderzoek én praktijk augustus l OOK doet wetenschappelijk praktijkonderzoek. Dit houdt in dat het onderzoek aansluit bij het analyseren en oplossen van problemen uit de onderwijspraktijk. Ons onderzoeksgebied is het professionaliseren van leraren op de werkplek. We voeren ons onderzoek uit door samen te werken met leraren, scholen en de Onderwijscoöperatie. Deze kennis stellen we beschikbaar voor leraren en andere professionals uit het onderwijsveld. kijk op de website voor onze onderzoeksthema s.

7 donderdag Leraar24 op vind je video s en informatie die je helpen met problemen in je eigen praktijk. Bekijk de oplossingen van je collega s en laat je op afstand inspireren! augustus Je kunt de QR-codes, die je in de kalender tegenkomt, scannen met je Smartphone en zo de video s direct bekijken. Download hiervoor de gratis QR-code App uit de App-store van je smartphone. Handig nietwaar?

8 vrijdag Wikiwijs op kunnen docenten van basisonderwijs tot universitair onderwijs lesmateriaal vinden en naar behoefte aanpassen. augustus ken je Wikiwijs nog niet? Scan de QR-codes die je in de kalender tegenkomt met je Smartphone en je komt direct uit bij Wikiwijs.

9 maandag augustus informeel leren en de sociale ruimte Informeel leren doen we allemaal, maar weet je ook wat het is? En wat de waarde kan zijn? Het thema van deze twee weken is informeel leren en wat de sociale ruimte daarbij betekent.

10 dinsdag Informeel leren een leraar leert het meest op zijn werk. Elke dag lost hij problemen op, bedenkt nieuwe ideeën en wisselt kennis uit. Dat doet hij meestal niet alleen maar met de mensen om zich heen. We noemen deze manier van leren informeel leren. augustus een leraar leert dus continu, bewust of onbewust. Wist je dat ongeveer 90% van wat je leert, je informeel leert?

11 woensdag Sociale ruimte Je leert voortdurend van en met je omgeving. Die omgeving is jouw sociale ruimte. Je sociale ruimte zijn dus je collega s, vakgenoten en de schoolorganisatie. Kortom, alle mensen met wie je samen praat, werkt en leert. augustus Ben jij je ervan bewust hoe jouw eigen sociale ruimte eruitziet?

12 donderdag Uit de wetenschap augustus Werken en leren liggen in elkaars verlengde. Het is vaak niet duidelijk of je aan het werken bent of aan het leren. Voorbeelden van collega s kunnen je helpen om kritisch na te denken over je eigen handelen of om nieuwe ideeën op te doen. Zo ontstaat inhoudelijke verdieping, vakgericht, of gericht op het didactisch of pedagogisch handelen. als je het zo bekijkt, ben je eigenlijk voortdurend bewust en onbewust, in wisselende netwerken aan het lerend werken. Je onderhoudt waardevolle relaties in de sociale ruimte.

13 vrijdag Informeel leren augustus leren en kennisontwikkeling zijn sociale activiteiten. Veel van wat we leren, leren we van anderen, al doende, in de praktijk. We kijken af, we vragen hulp, krijgen feedback, en verbeteren zo ons handelen. Informeel leren is een heel krachtige vorm van leren, en minstens zo belangrijk als formeel leren door een boek of cursus.

14 maandag Passie voor het werk september door met je collega s te werken aan thema s kun je een stabiele basis leggen voor je professionele ontwikkeling. Je kunt je ontwikkeling verbreden door aan diverse leernetwerken deel te nemen. In een leernetwerk staan ervaringen uit de eigen onderwijspraktijk centraal en pak je met elkaar uitdagingen en vraagstukken op. een leernetwerk biedt jou dus een structuur in de sociale ruimte waarin je elkaar kunt vinden in de passie voor het werk. Heb jij collega s met wie je die passie kunt delen?

15 dinsdag Sociaal netwerk september denk eens aan jouw sociale ruimte, de mensen met wie je werkt en leert. Je kunt die mensen indelen in groepen. Wat hebben ze met jou gemeen? Met vakgenoten praat je over het vak, met collega s met dezelfde groep praat je meestal over wat er in de klas gebeurt. Zo n groep kan een formele status hebben, bijvoorbeeld het team waar je deel van uitmaakt, maar dat hoeft helemaal niet. Er bestaan ook informele groepen die zich spontaan organiseren. Wij noemen dergelijke groepen sociale netwerken. k un je een voorbeeld geven van een formeel en een informeel sociaal netwerk waar jij in zit?

16 woensdag Netwerk Het woord netwerk betekent volgens de Van Dale online: september net werk het; 1 op een net lijkend geheel: een ~ van draden; (fig) een ~ van intriges; iemands sociale ~ alle mensen die hij kent en die hem ook kennen 2 (comp) een aantal aan elkaar gekoppelde computers net wer ken -werkte, h genetwerkt zijn best doen zoveel mogelijk invloedrijke mensen te leren kennen. netwerkleren voegt daar dus nog leren aan toe! Netwerkleren betekent op een netwerkende manier aan het leren zijn, door daar invloedrijke mensen uit je sociale ruimte bij te betrekken.

17 donderdag september oplossingsgericht vanuit de PraktiJk Alledaagse problemen kun je vaak snel oplossen met behulp van je netwerk door gebruik te maken van elkaars kennis en vaardigheden.

18 vrijdag Nieuwe mogelijkheden september netwerkleren biedt nieuwe mogelijkheden om te professionaliseren. In een leernetwerk kun je met collega s binnen of buiten de school uitwisselen over interessante thema s. Dankzij ICT zijn de mogelijkheden om contacten te onderhouden beter dan ooit. In een virtueel netwerk kun je van andere mensen leren. Ongeacht waar zij zich op de wereld bevinden. Heb jij met leraren buiten jouw eigen school contacten, die je hebt opgedaan dankzij ICT?

19 maandag september netwerkleren De komende drie weken maak je kennis met netwerkleren, een vorm van sociaal leren. Bij netwerkleren gaat het om kennis delen, waarbij het proces om te komen tot die kennis ook heel belangrijk is.

20 dinsdag Laat je inspireren september Je kunt op bekijken hoe netwerkleren eruitziet op de Hofscholen, vier scholen voor primair onderwijs in Bergeijk. Met behulp van de werkvorm de marktplaats wordt de expertise van de mensen zichtbaar gemaakt en kan kennisuitwisseling beginnen. Wil je zelf op jouw school aan de slag met de Marktplaats? Gebruik dan de werkvorm uit de Toolkit Netwerkleren.

21 woensdag Zaaien, cultiveren, oogsten Zo zien de ontwikkelingsfasen van een leernetwerk eruit: september Zaaien Een leernetwerk start vaak met een klik. Je ontmoet elkaar en ontdekt elkaars gezamenlijke passies of praktijkvragen. cultiveren Je begint je op je gemak te voelen en komt geregeld bij elkaar. Geven en nemen zijn vanzelfsprekend geworden, zonder eerst alles af te wegen. Nieuwe leervragen worden makkelijker opgepakt. oogsten Het leernetwerk heeft z n draai gevonden en krijgt erkenning. Er ontstaat meer samenhang tussen leervragen en meer diepgang in ontwikkelde kennis.

22 donderdag Quiz: Wat voor netwerkleerder ben ik? september de quiz geeft je inzicht in wat voor netwerkleerder jij zelf bent. Doe de quiz en kom erachter of je een Twijfelende Netwerkleerder bent, de Netwerkleerder op Weg, of een Netwerkleerder in Hart en Nieren. Je vindt hem op de website Toolkit Netwerkleren.

23 vrijdag Netwerkleerder in hart en nieren september de netwerkleerder in hart en nieren gelooft dat die meer leert van collega s dan van reguliere professionaliseringsvormen als een cursus of boeken lezen. Wat heb jij deze week geleerd van je collega s?

24 maandag september netwerkleren Deze tweede week zie je hoe je leernetwerken voor elkaar zichtbaar kunt maken. Daarmee breng je de kennis die al in de organisatie is voor het voetlicht.

25 dinsdag Netwerk InBeeld september met Netwerk InBeeld maak je zichtbaar met wie je over bepaalde thema s praat. Door jouw netwerk samen te voegen met die van collega s krijg je een goed beeld van de kennis in de organisatie. Willen jullie ook je netwerken in beeld brengen? Begin eens simpel en hang een leeg A3 tje naast deze kalender. Schrijf bovenin een thema en vraag iedereen om zijn contacten op te schrijven. Wil je eerst een voorbeeld zien? Kijk dan alvast naar de dag van morgen.

26 woensdag september Westlandse netwerken Dit is een voorbeeld van netwerken van enkele PO scholen van WSKO (Westlandse Stichting voor Katholiek onderwijs).

27 donderdag Laat je inspireren september Netwerkleren kun je inzetten voor alle vakken die je geeft, zoals rekenen, taal en spelling. Maar ook voor zorgvragen. Zo zat ik zelf met de vraag hoe ik het lesmateriaal voor kinderen die hoge scores halen, uitdagender kan maken. In een leernetwerk kun je hierover ideeën en ervaringen uitwisselen. Het is goed als er van verschillende kanten naar zo n onderwerp gekeken wordt. Dus door verschillende mensen, met allemaal hun eigen visie. marloes, leraar groep 4

28 vrijdag Maak je eigen netwerk september Hoe zien jullie netwerken eruit? Maak eens hieronder een voorbeeld. Kies eerst een thema, bijvoorbeeld taal. Schrijf vervolgens op hoe jouw netwerk eruit ziet. Anderen kunnen aanvullen.

29 maandag Netwerk InBeeld: Registreer je september Weet jij wie jouw directe collega s inspireren of met wie ze ervaringen en expertise uitwisselen? Waar mensen samenwerken ontstaan netwerken. Een groot deel ervan blijft onder de oppervlakte. Het zichtbaar maken van deze verbindingen versterkt bestaande verbindingen en werkt als een katalysator op het ontstaan van nieuwe. Netwerk InBeeld helpt hierbij. In vijf stappen leer je deze week hiermee werken. ga naar de website \nib en registreer je. Kijk ook eens rond op de website.

30 dinsdag Netwerk InBeeld: Maak je profiel september ga opnieuw naar Netwerk InBeeld (\nib) en log in via de link die je hebt ontvangen via de . maak je profiel aan.

31 woensdag Netwerk InBeeld: Voeg je netwerk toe september ga weer naar Netwerk InBeeld (\nib) en log in. Bedenk nu een thema aan waarover jij uitwisselt met collega s. Misschien is je netwerk al toegevoegd door een collega, dan kun je aanhaken. Zo niet voeg dan het thema toe.

32 donderdag Netwerk InBeeld: Voeg je contacten toe september ga weer naar Netwerk InBeeld (\nib) en log in. Voeg je contacten toe bij het thema van gisteren. Ofwel met wie praat je over dit thema?

33 vrijdag Netwerk InBeeld: Maak je eigen kenniskaart september ga naar Netwerk InBeeld () en log in. Maak nu een visualisatie van je netwerk via het tabblad Visualisaties.

34 maandag oktober mediawijsheid Hoe zorg jij ervoor dat je leerlingen niet verzuipen in al die informatie? Met de ideeën en tips die je de komende twee weken krijgt aangereikt, kun je je leerlingen helpen. n ationale onderw i J s W eek 1 t/m 5 oktober

35 dinsdag Hoe mediawijs ben jij? oktober leerlingen zijn omringd door media, zoals televisie, radio, mobiele telefoon, tijdschriften en internet. De media spelen een steeds grotere rol in onze samenleving. Daarom is het belangrijk om kinderen hiermee te leren omgaan en ze mediabewust te maken. Dat betekent dat je als leraar zelf ook mediawijs moet zijn. Hoe mediawijs ben jij? Heb je behoefte aan informatie en tips? kijk eens op naar dossiers en video s over mediawijsheid. n ationale onderw i J s W eek 1 t/m 5 oktober

36 woensdag oktober Gewoon doen! een goede manier om meer inzicht in media te krijgen, is door te doen! Laat leerlingen zelf media produceren. Zo krijgen ze een goed beeld van hoe mediaboodschappen worden gemaakt. Daardoor zien ze in dat de media slechts een geconstrueerd beeld van de werkelijkheid geven en niet altijd de échte werkelijkheid laten zien. Als leerlingen weten hoe de media werken, kunnen ze deze gebruiken in plaats van zelf gebruikt te worden. op vind je er video s over bijvoorbeeld in het dossier: Een video maken. n ationale onderw i J s W eek 1 t/m 5 oktober 1 start t/m 5 oktober kinderb oekenw eek

37 donderdag Auteursrecht goed geregeld oktober gebruik en hergebruik jij zomaar materialen, beelden en teksten van anderen? Weet dan dat het auteursrecht regelt dat een ieder die een werk creëert als enige mag beslissen over de exploitatie van zijn werken. n ationale onderw i J s W eek 1 t/m 5 oktober

38 vrijdag oktober dag van de leraar Deze dag is bedoeld als een feestdag voor alle leraren in Nederland. Schoolbesturen, directies, leerlingen en ouders kunnen op eigen wijze hun leraren in het zonnetje zetten en hiermee hun blijk van waardering en trots tonen. n ationale onderw i J s W eek 1 t/m 5 oktober

39 maandag st century skills al eens gehoord van 21st century skills? Weet je wat dat zijn? oktober om jongeren goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat ze competenties ontwikkelen waaraan in onze kennissamenleving behoefte is. Die competenties worden de 21st century skills genoemd. Op een rijtje: samenwerking, communicatie, ict-geletterdheid, creativiteit, kritisch denken, probleem oplossen en sociale en culturele vaardigheden. Werk aan de winkel voor leraren dus! Lees er meer over op

40 dinsdag Web 3.0 na web 1.0 en web 2.0 hebben we nu het tijdperk van web 3.0. Web 3.0 is de trend waarbij internettoepassingen steeds meer met elkaar worden geïntegreerd. oktober Zo zal het met web 3.0 mogelijk worden om met maar één combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord toegang te krijgen tot een groot aantal internettoepassingen. Internet zal overal beschikbaar komen en steeds slimmer de gebruiker van dienst zijn. Zo zal het web steeds meer een persoonlijk tintje krijgen, afgestemd op je eigen behoefte.

41 woensdag Achterlaten digitale sporen Het gebruik van internet en zeker van social media brengt met zich mee dat je digitale sporen achterlaat. Potentiële nieuwe werkgevers doen steeds vaker een online onderzoek om te kijken met wie ze van doen hebben. Het is belangrijk dat jouw leerlingen dat weten. Zeker omdat eenmaal geplaatste opmerkingen en foto s heel moeilijk (tot niet meer) te verwijderen zijn. oktober

42 donderdag Informatie overload oktober We worden overspoeld met informatie. De kans op informatie overload ligt op de loer. Hoe maak je onderscheid tussen dat wat echt belangrijk is en wat niet? Zeker voor jongeren is dat heel moeilijk. Het is leuker om Facebookberichten te checken, dan het nieuws bij te houden. Informatie overload leidt tot concentratieproblemen, slapeloosheid en geprikkeldheid. Serieuze problemen waar ouders en school op bedacht moeten zijn.

43 vrijdag Cyberpesten via internet kun je gemakkelijk iemand pesten omdat je het anoniem kunt doen en je slachtoffer niet fysiek tegenover je staat. cyberpesten neemt toe als de digitale middelen beter toegankelijk worden. Net als bij gewoon pesten is het heel belangrijk aan cyberpesten aandacht te besteden. oktober Heb jij enig idee of er in jouw klas kinderen slachtoffer zijn (geweest) van cyberpesten? Maak het bespreekbaar. kijk ook eens op in het dossier: Veilig internet.

44 H erfstvakantie noord: t/m 28-10, midden: t/m 21-10, Zuid: t/m fijne vakantie namens look (WetenscHaPPeliJk centrum leraren onderzoek)!

45 maandag oktober Wanneer stelde JiJ JeZelf voor Het laatst een vraag? Deze twee weken staan in het teken van nieuwsgierigheid en de vraag hoe je je erdoor kunt laten leiden.

46 dinsdag Nieuwsgierigheid einstein zei: I have no particular talent; I am merely inquisitive by nature. oktober als je je laat leiden door nieuwsgierigheid, kunnen grootse dingen op je pad komen. Nieuwsgierigheid is een belangrijke motor voor onderzoek doen en het genereren van beweging in je klas, je team en op school. Bijvoorbeeld door je collega s vragen te stellen of door in je eigen klas (of bij jezelf) op onderzoek uit te gaan. En daar kun je vandaag nog mee beginnen!

47 woensdag Ben jij nieuwsgierigheid genoeg? Wil je weten hoe het werkt om je eigen nieuwsgierigheid in te zetten? Er bestaan oefeningen om je eigen nieuwsgierigheid te ontdekken. Er zijn tips die je helpen alert te zijn op situaties die je nieuwsgierigheid opwekken. Er zijn zelfs diverse methodes om vanuit je nieuwsgierigheid op onderzoek uit te gaan. oktober Ben je al nieuwsgierig geworden? Lees meer in de Lerarenreeks 1 Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag?

48 donderdag Laat je inspireren Ik doe dit werk nu vijftien jaar en stel mezelf regelmatig de vraag: Wil ik dit blijven doen? Dat hangt er ook vanaf of je het voor jezelf spannend kunt maken. Om het interessant te houden, is het zaak je zoektocht naar je eigen nieuwsgierigheid vorm te blijven geven. Je kunt alleen een goede leraar zijn, als je het leuk houdt voor jezelf. oktober luc veen, leraar bewegingsonderwijs

49 vrijdag Nieuwsgierigheid op school in de Lerarenreeks 1Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag? zijn verhalen over nieuwsgierigheid en onderzoek opgenomen. De informatie is afkomstig uit gesprekken met leraren. oktober de verhalen laten zien hoe leraren hun eigen nieuwsgierigheid gebruiken om hun leerlingen te prikkelen. Lees de verhalen eens en doe inspiratie op voor je eigen werk.

50 maandag oktober Wanneer stelde JiJ JeZelf voor Het laatst een vraag? Deze tweede week gaan we nader in op vragen stellen als vorm van actief luisteren.

51 dinsdag Stel eens een vraag! vragen stellen is een vorm van actief luisteren. Het is ook een techniek om informatie te verkrijgen. Die informatie kan gaan over het verloop van een gebeurtenis of over een oplossingsrichting of aanpak. Vragen stellen is een manier om de weg naar de dialoog te openen. oktober Wat was jouw laatste vraag en welke dialoog heb je ermee geopend?

52 woensdag Vragen kennen vele vormen vragen zetten de ander aan het denken en helpen om een vraagstuk te verhelderen en gedachten, wensen of ideeën onder woorden te brengen. Je kunt door de juiste vragen te stellen de richting van het denkproces sturen. Afhankelijk van je doel kun je verschillende vraagvormen kiezen. Zo zijn er open vragen, doorvragen, suggestieve vragen en kritische vragen. oktober l ees meer over het instrument vragen stellen in de Lerarenreeks 1 Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag?

53 donderdag Uit de wetenschap november mensen hebben de neiging hebben elkaar te snel te begrijpen. We plaatsen de woorden van de ander te gemakkelijk in ons eigen denkkader. Door het stellen van een vraag over de vraag van een ander, kun je meer te weten komen over de denkwereld van de ander. Onderzoek laat zien dat het stellen van vragen óver gestelde vragen een cruciaal onderdeel is van het collectieve leerproces van mensen die samen werken en samen leren.

54 vrijdag Vertel t door! Hoe kun je kennis delen? Maak bijvoorbeeld posters met belangrijkste lessons learned en hang die op in de school. Of maak een fotoboek, elke foto staat daarin voor een inzicht. november lees meer tips in de Lerarenreeks 1 Wanneer stelde jij jezelf voor het laatste en vraag?

55 maandag november netwerkleren: Zaaien Een leernetwerk start vaak met een klik. Je ontmoet elkaar en ontdekt elkaars gezamenlijke passies en praktijkvragen.

56 dinsdag Laat je inspireren november Netwerkleren is voor mij het uitwisselen van ervaringen, het neerleggen van een probleem bij collega s die met dezelfde problematiek worstelen en daar mijn voordeel uithalen. Wat ik inbreng, mag ik ook vragen: het is een wisselwerking. nick, leraar groep 8

57 woensdag november netwerkleren: cultiveren Je begint je op je gemak te voelen en komt geregeld bij elkaar. Geven en nemen is vanzelfsprekender, zonder alles af te wegen. Nieuwe leervragen worden makkelijker opgepakt.

58 donderdag Laat je inspireren november Ik ben wat opener geworden. Ik ben makkelijker geworden in het naar anderen toelopen en dingen vragen. Ik had eerst het idee dat ik het binnen mijn vier muurtjes moest zien te runnen en dat ik het zelf moest oplossen, maar met z n allen kom je veel verder en dat heb ik zeker gemerkt. Josine, docent vmbo

59 vrijdag november netwerkleren: oogsten Het leernetwerk heeft z n draai gevonden en krijgt erkenning. Er ontstaat meer samenhang tussen leervragen en meer diepgang in ontwikkelde kennis.

60 maandag november netwerkleren verkennen De komende twee weken ga je op verschillende manieren netwerkleren verder verkennen.

61 dinsdag Netwerkleren verkennen november Je bent zelf enthousiast over netwerkleren. Maar is deze professionaliseringsvorm geschikt voor jullie school? Hoe laat je je collega s eraan proeven en breng je het gesprek erover op gang? in de toolkit netwerkleren vind je werkvormen om te ontdekken of netwerkleren iets voor jullie is. Je kunt ook samen het Inspiratiespel Netwerkleren spelen.

62 woensdag Netwerkscan november de Netwerkscan is een online vragenlijst van (Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek). Als jij en je collega s de netwerkscan invullen, komen jullie erachter of de voedingsbodem voor netwerkleren aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan houding en motivatie, inspirerend leiderschap en waardering binnen de organisatie. De scan helpt de school om de juiste richting te bepalen bij het invoeren of versterken van netwerkleren. meer weten? Kijk op de website van de Toolkit Netwerkleren.

63 donderdag Alledaags netwerkleren Bedenk een situatie die je lastig vindt in je werk. Zet deze situatie om in een vraag. Stel deze leervraag vandaag aan een collega en vraag hem je te helpen. november

64 vrijdag Netwerkanalyse november stel, je wilt meer aandacht besteden aan rekenen. Je onderzoekt wat er al op dit gebied aan bruikbaars aanwezig is in je werkomgeving. Je stuit misschien op een collega die al iets heeft bedacht. De werkvorm netwerkanalyse helpt je om dit systematisch aan te pakken en laat zien welke vervolgstappen je kunt nemen. Met deze werkvorm bouw je een netwerk op, dat past bij jouw initiatief. meer weten? Kijk op de website van de Toolkit Netwerkleren.

65 maandag Laat je inspireren november Iedereen kan in een leernetwerk stappen, als je maar belangstelling hebt. Met motivatie kom je al ver. En goed communiceren is heel belangrijk: naar elkaar luisteren en oplossingen aandragen. simon, leraar groep 8

66 dinsdag Rollen in een leernetwerk november samen leren is samen de taken verdelen. In een leernetwerk zijn de taken belegd in rollen. Zo is de coördinator verantwoordelijk voor de planning en de organisatie. Voedt de inspirator het creatieve brein van het netwerk en zorgt de creator ervoor dat het netwerk de opbrengsten van de samenwerking expliciet benoemt en beschrijft. De ambassadeur brengt de opbrengsten naar buiten en zorgt ervoor dat het leernetwerk zichtbaar is.

67 woensdag Laat je inspireren november Soms ben je gewoon lekker op gang. Wisselen we veel uit, en doen we veel nieuwe inzichten op die we direct gebruiken in de praktijk. Dan vergeten we dat andere collega s ook iets aan die kennis kunnen hebben. Gelukkig is er iemand in ons netwerk die daar wel op let. Het is toch zonde om goede ideeën niet te delen. Jasper, leraar groep 3

68 donderdag Maak kennis zichtbaar! november vaak weet je van je collega s niet precies wie welke kennis en expertise in huis heeft. Kennisdeling wordt daarmee lastig. Met de werkvorm de marktplaats kun je elkaars expertise zichtbaar maken en vraag en aanbod matchen. Wil je weten hoe deze werkvorm in de praktijk werkt? Kijk dan op de website van de Toolkit Netwerkleren.

69 vrijdag Wat maakt een goede netwerkleerder? Wil je professionaliseren? En is netwerkleren voor jou daarvoor een passende vorm? Leraren met ervaring met netwerkleren vinden de volgende competenties belangrijk: november - openstaan voor nieuwe relaties en ervaringen - goed kunnen communiceren - willen delen - je kwetsbaar durven opstellen. en... denk je dat netwerkleren het voor jou is?

70 maandag november leraar24 De komende twee weken duiken we in een paar dossiers van Leraar24.

71 dinsdag Leraar 24 voor en door leraren november ken jij Leraar24? Dit online platform voor en door leraren bevat talloze thema s die de leraar tegenkomt in zijn beroepspraktijk. Elk thema is uitgewerkt in informatieve video s die samen met verdiepende informatie een uitgebreid dossier vormen. Direct bruikbaar in je dagelijkse lespraktijk! kijk op

72 woensdag Laat je inspireren door Leraar24 november op de vier Hofscholen in Bergeijk professionaliseren leraren al langere tijd in leernetwerken. Ze maken gebruik van elkaars specialismen en kennis. Dit levert voor henzelf, de kinderen en de scholen als geheel een duidelijke meerwaarde op. Bekijk de video over de Hofscholen en netwerkleren op Leraar24.

73 donderdag Voor ieder wat wils op Leraar24 november op Leraar24 vind je honderden video s gemaakt voor leraren uit het po, vo en mbo. Of je nu een beginnende leraar bent, of juist al heel ervaren, je leert er altijd wel iets nieuws. Naast video s zijn er ook korte animaties. Bijvoorbeeld over netwerkleren. Kijk zelf maar.

74 vrijdag Leraar24 november Heb je al eens gehoord van teamteaching? Dat betekent dat meestal één leraar met een kleine groep leerlingen aan de slag gaat voor extra vakinhoudelijke hulp. De tweede leraar zet de rest van de groep aan het werk en begeleidt hen vraaggericht. De leerling kan dus zelf kiezen bij welke leraar hij of zij de uitleg het prettigst vindt en wordt daarmee manager van zijn eigen leerproces. lees er meer over door het dossier te lezen op Leraar 24, en de bijbehorende video s te bekijken.

75 maandag Samenwerken op Leraar24 december samenwerken met collega s is een belangrijk thema in het onderwijs. Zoek eens bij Leraar24 naar een video over dit onderwerp, bedoeld voor leraren uit het mbo. Zie je dat er meerdere dossiers zijn en een groot aantal video s? Je kunt ook categorieën kiezen. Zo maak je het zoekresultaat nog iets nauwkeuriger. Welk dossier of welke video sluit het beste aan bij jouw interesse?

76 dinsdag Teamteaching bij Leraar24 december Bij teamteaching gaat meestal één leraar met een kleine groep leerlingen aan de slag voor extra hulp. De andere leraar zet de rest van de groep aan het werk en begeleidt hen vraaggericht. Een leerling kan zelf kiezen bij welke leraar hij de uitleg het prettigst vindt. Hij wordt daarmee manager van zijn eigen leerproces! leer er meer over door het dossier te lezen op Leraar 24, en de bijbehorende video s te bekijken.

77 woensdag Geweldloze communicatie bij Leraar24 december geweldloze communicatie is een communicatievorm waar respect en mededogen centraal staan. Meer verklappen we niet. Op Leraar24 vind je er drie video s over: geweldloze communicatie tussen leraren, geweldloze communicatie in het po en geweldloze communicatie in het mbo.

78 donderdag Eindelijk antwoord door Leraar24? december op Leraar24 kun je zoeken op Competenties en Sector. Kijk er eens rond en ga op zoek naar die ene video. Misschien vind je dan vandaag nog de antwoorden en tips waar je al lange tijd naar zocht. kennen en gebruiken jouw collega s al?

79 vrijdag Doe mee met Leraar24! december leraar24 is van, voor en door leraren. Als je het leuk vindt kun je eraan meewerken. Breng bijvoorbeeld een idee in voor een video of upload je eigen video. Je kunt je ook aanmelden voor de lerarenstage of het lerarenpanel. kijk voor meer informatie op

80 maandag december inspiratiespel netwerkleren Netwerkleren kun je zien als een avontuur dat je samen aangaat. Kunnen vertrouwen op elkaar is daarbij essentieel. Het inspiratiespel helpt om elkaar beter te leren kennen. Een eerste stap op weg naar vertrouwen!

81 dinsdag Verken met het Inspiratiespel Het inspiratiespel netwerkleren maakt onderdeel uit van de Toolkit Netwerkleren. Het spel kan met maximaal acht personen worden gebruikt om nader kennis te maken met netwerkleren. december er zijn drie routes die je kunt volgen. Met de verkenningsroute kom je erachter of netwerkleren iets voor jouw team is. er is ook een online versie. Die speel je met maximaal vier personen.

82 woensdag Inspirerende vraag december is er een vraag of een probleem, waar je graag met collega s aan wilt werken? Leg deze vraag vandaag aan hen voor. Misschien blijkt dat je collega s een gelijke vraag of probleem hebben. Kun je direct samen aan de slag!

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

Professionele leergemeenschap in het primair onderwijs. Myriam Lieskamp CNV Onderwijs

Professionele leergemeenschap in het primair onderwijs. Myriam Lieskamp CNV Onderwijs Professionele leergemeenschap in het primair onderwijs Myriam Lieskamp CNV Onderwijs Programma Wat is onderwijs 2032? Vijf niveaus van hoog betrouwbare scholen Wat is een professionele leergemeenschap

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie Persoonlijke ontwikkeling en socialisatie analyseren / plannen / creëren / representeren van jezelf (LOCO) 1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

21st Century Skills Training

21st Century Skills Training Ontwikkeling van competenties voor de 21 e eeuw - Vernieuwend - Voor werknemers van nu - Met inzet van moderne en digitale technieken - - Integratie van social media - Toekomstgericht - Inleiding De manier

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

Reflecteren met kinderen; leren door vragen Yvonne Kleefkens en José van Loo

Reflecteren met kinderen; leren door vragen Yvonne Kleefkens en José van Loo Reflecteren met kinderen; leren door vragen Yvonne Kleefkens en José van Loo Jonge kinderen denken graag na over de wereld. Dat uit zich al heel vroeg in bijvoorbeeld de vragen die ze stellen: waarom,

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Professionaliseren in Netwerken. Emmy Vrieling

Professionaliseren in Netwerken. Emmy Vrieling Professionaliseren in Netwerken Emmy Vrieling emmy.vrieling@ou.nl ü WAAROM? ü WAT? ü FACILITEREN ü AANBEVELINGEN Het Nieuwe Leren Wat is netwerkleren? Een vorm van professionalisering waarbij leraren

Nadere informatie

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen SWOT-ANALYSE Met een SWOT-analyse breng ik mijn sterke en zwakke punten in kaart. Deze punten heb ik vervolgens in verband gebracht met de competenties van en leraar en heb ik beschreven wat dit betekent

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Teamkompas voor Zelfsturing

Teamkompas voor Zelfsturing Teamkompas voor Zelfsturing Wat is het teamkompas: Met dit instrument kun je inzicht krijgen in de ontwikkeling van je team als het gaat om effectief samenwerken: Waar staan wij als team? Hoe werken wij

Nadere informatie

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 Filip Abts: een korte voorstelling Wie ik ben? Wat ik kan? Wat ik weet? Wat ik heb? Wat

Nadere informatie

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw SKO Flevoland en Veluwe Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018 Strategisch beleidsplan SKO Flevoland en Veluwe 1 KINDEREN LATEN LEREN Onze droomschool

Nadere informatie

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Evaluatierapport Workshop ADHD Fontys PABO Limburg Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding 2 2. Deelnemers/respondenten 2 3. Opzet en inhoud evaluatie 2 4. Resultaten 2

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Uw meest belangrijke ervaring met samenwerken. Met wie? Wat gebeurde er? Welke levensles trok u eruit?

Uw meest belangrijke ervaring met samenwerken. Met wie? Wat gebeurde er? Welke levensles trok u eruit? De vraag op het symposium: Wij begint met mij 19 juni 2013: Uw meest belangrijke ervaring met samenwerken. Met wie? Wat gebeurde er? Welke levensles trok u eruit? Ervaringen met samenwerken. 32 deelnemers

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren Ada van Dalen Wat is W&T? W&T is je eigen leven W&T: geen vak maar een benadering De commissie wil onderstrepen dat wetenschap en technologie in haar ogen géén

Nadere informatie

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken.

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken. Creatief denken Het flexibel kunnen inspelen op nieuwe omstandigheden. Associëren, brainstormen en het bedenken van nieuwe originele dingen en originele oplossingen voor problemen. Analytisch denken Het

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Januari 2016 Zoek de cyberpester! 1 4 Leeftijd Duur Onderwerp Benodigd materiaal 10-12 jaar +/- 60 min Cyberpesten 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Doel en verloop

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid Strategisch beleidsplan O2A5 De dialoog als beleid Bij de tijd, open, boeiend en passend, dat zijn zowel het onderwijs als de werkwijze van O2A5. We hebben dan ook gekozen voor een vernieuwende en eigentijdse

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Bij u schuil ik, u bent mijn schild,

Bij u schuil ik, u bent mijn schild, Bij u schuil ik, u bent mijn schild, in uw woord stel ik mijn hoop. Psalm 119:114 inleiding Laten we eerlijk zijn: het is niet zo eenvoudig om regelmatig uit de Bijbel te lezen en te bidden. Onze volle

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent Menukaart Loopbaanevents Investeer in jouw talent Inhoud 1. LOOPBAANEVENTS OP LOCATIE... 3 Inleiding... 3 Praktisch... 3 2. TALENT ONTWIKKELEN ( TALENTMANAGEMENT)... 4 (her)ken je Talent/ Kernkwaliteiten...

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Test denkprofiel jongeren

Test denkprofiel jongeren Test denkprofiel jongeren Wat is jouw denkprofiel? Mensen denken op verschillende manieren. Jongeren ook. Volgens de theorie van Sternberg kun je voorkeur hebben voor analytisch, praktisch of creatief

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek.

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Begaafde leerlingen komen er vanzelf... toch? Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Teambijeenkomsten Anneke Gielis Begaafde leerlingen

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Uitwerkingen van Brainpower sessies

Uitwerkingen van Brainpower sessies Hieronder zijn de resultaten van de Brainpower ingeklonken weergegeven. We zijn zo dicht mogelijk gebleven bij de geschreven teksten, maar hebben de tweedeling leraar/directeur weggelaten. Het is voor

Nadere informatie

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé CREATIEF VERMOGEN Andrea Jetten, Hester Stubbé OPDRACHT Creativitief vermogen meetbaar maken zodat de ontwikkeling ervan gestimuleerd kan worden bij leerlingen. 21st century skills Het uitgangspunt is

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Onderwijs van de 21ste eeuw:

Onderwijs van de 21ste eeuw: Onderwijs van de 21ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Onderwijs van de 21 ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie Professionaliseringsaanbod

Nadere informatie

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer.

Hoe werkt het? Wat heb je nodig? Disclaimer. Hoi! Wat ontzettend leuk dat je mee doet aan de Jouw Lichaam. Jouw Genot. 5 daagse! Ik ben blij dat je mij de kans geeft om jou te helpen meer genot tussen de lakens voor jezelf te creëren. Zodat jij echt

Nadere informatie

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG 2012 Een opleiding om hoger op te komen 1 OPLEIDING 2012 Ervaring: De training heeft me sterker gemaakt in mijn rol als leidinggevende. Ik heb mijn beleid en doelen

Nadere informatie

Peer review als instrument voor kwaliteitsverbetering

Peer review als instrument voor kwaliteitsverbetering Peer review als instrument voor kwaliteitsverbetering Netwerkdag kwaliteitsmedewerkers 4 november 2014 Jouw partner in de school Onderwerpen voor vandaag Kader: leren van leraren Peer review (wat en hoe)

Nadere informatie

Wikiwijs. Hoe metadateer je materiaal in Wikiwijs om hun plaats in een leerlijn vast te leggen? Ruud de Moor Centrum

Wikiwijs. Hoe metadateer je materiaal in Wikiwijs om hun plaats in een leerlijn vast te leggen? Ruud de Moor Centrum Wikiwijs Hoe metadateer je materiaal in Wikiwijs om hun plaats in een leerlijn vast te leggen? Ruud de Moor Centrum Inleiding De in 2006 ingevoerde eindtermen en kerndoelen voor het voortgezet onderwijs

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Aanbevelingen voor scholen. Visie. Onderwijs

Aanbevelingen voor scholen. Visie. Onderwijs Aanbevelingen voor scholen, ouders en andere betrokkenen, om inclusief onderwijs mogelijk te maken. Uit de ervaringen van ouders, scholen en hun netwerk in het project Van hinderpaal naar mijlpaal (2012-2014)

Nadere informatie

Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten

Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten 2015 Annie Massop Hart en Ziel Marketing - Alle rechten voorbehouden - 1 Inleiding Dit stappenplan sluit aan op de workshop Hoe je intuïtief

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Plan van Aanpak. en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 Plan van Aanpak en samen op weg Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 De Expeditie Er gaan 85 docenten samen op pad. Doel: De docenten en leerlingen ervaren dat de inzet van ICT een meerwaarde

Nadere informatie

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken Welkom GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken 1 weten SOCIAL MEDIA 2 vraag zaal Steekwoorden SOCIAL MEDIA Roep steekwoorden die bij je opkomen over SocialMedia 3 weten Programma Wat zijn Social

Nadere informatie

BROCHURE TIENER COLLEGE

BROCHURE TIENER COLLEGE BROCHURE TIENER COLLEGE School is niet een voorbereiding op het leven, maar is het leven zelf. John Dewey loopbaan wilt vervolgen. Door het werken met een speciaal voor jou samengesteld programma willen

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

Voorwoord. Aan de slag met job craften

Voorwoord. Aan de slag met job craften Aan de slag met job craften Voorwoord Over job craften wordt steeds meer geschreven. Er is een scala aan wetenschappelijke artikelen en in Nederland zijn inmiddels ook enkele promotieonderzoeken gepubliceerd.

Nadere informatie

Succesvol campagne voeren

Succesvol campagne voeren Succesvol campagne voeren Spread the word, spread the feeling! Campagne voeren: íedereen kan het! In deze toolkit vind je tips voor het campagne voeren. Dit is gegarandeerd het leukste onderdeel van jouw

Nadere informatie

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM In het FLL World Class SM Project zal jullie team: Een onderwerp kiezen waar jullie enthousiast over zijn of altijd al meer over hebben willen weten. Een innovatieve oplossing

Nadere informatie

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die:

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die: Mentor informatie Introductie Het Mentoringprogramma is voor studenten die een begeleidingsvraag hebben. Deze begeleidingsvraag kan zeer divers van aard zijn en heeft te maken met schoolse-, persoonlijke

Nadere informatie

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Inleiding School X is een talentschool (mensgericht) vanuit de invalshoek dat leerlingen die hun talent benutten beter presteren

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Naam: School: Daltoncursus voor leerkrachten Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Inleiding: De verantwoordelijkheden van de leerkracht zijn samen te vatten door vier beroepsrollen te

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Slimme oplossingen beginnen altijd met een probleem.

Nadere informatie

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk er is maar één werkgever nodig voor een goede start Hoe gaat het met jouw zoektocht naar werk? Weet jij al wat je te bieden hebt, welk werk goed

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel?

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Blad 1 van 20 Hoe goed ben jij momenteel? Iedereen kan zijn leiderschapsvaardigheden aanzienlijk verbeteren met een beetje denkwerk en oefening. Met deze test krijg je

Nadere informatie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie Beste lezer, Fijn dat je de moeite hebt genomen om dit e-book te downloaden, met daarin 17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie. Veel ondernemers worstelen met het maken van kwaliteitsafspraken

Nadere informatie

E-mailmarketing om cliënten aan te trekken als zorgprofessional

E-mailmarketing om cliënten aan te trekken als zorgprofessional E-mailmarketing om cliënten aan te trekken als zorgprofessional Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag voldoende verdienen om van te kunnen leven. Daarom is het belangrijk voor

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

Annette Koops: Een dialoog in de klas

Annette Koops: Een dialoog in de klas Annette Koops: Een dialoog in de klas Als ondersteuning bij het houden van een dialoog vindt u hier een compilatie aan van Spreken is zilver, luisteren is goud : een handleiding voor het houden van een

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Inhoud Ik heb geen tijd om een ebook te schrijven!... 3 Waarom heb ik het recht om je dit te vertellen?... 4 Template voor schrijven

Nadere informatie

Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar

Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar 45 jaar virtuoos in onderwijs Op 21 juni 2017 bestaat Het ABC 45 jaar. Dat gaan we het hele jaar vieren, en we hopen dat jij het

Nadere informatie

Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken

Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken Samenvatting 2 3.1 Netwerken 3 3.2 Samenwerken 6 3.3 Liftpitch 7 Ruimte voor notities 8 1 SAMENVATTING 3.1 Netwerken Wat is netwerken? Waarom

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen

3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen 3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen en die het managen veel simpeler en succesvoller maken! Door Esther Mallant 2012 Esther Mallant www.hrmallant.nl Introductie De 3 vragen die managers

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Hang de Kwink van de Week onder de deelposter Zelfmanagement (zie Vooruitblik/ deelposter bij les 8 op de website).

Hang de Kwink van de Week onder de deelposter Zelfmanagement (zie Vooruitblik/ deelposter bij les 8 op de website). groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Een sterke groep Kwink thuis Emotiewoordenschat Ik herken reclame en kan er kritisch mee omgaan. - Pen en papier (bij Oriëntatie en Zelfstandig)

Nadere informatie

LESHANDLEIDING. NIVEAU vmbo 2 e en 3 e leerjaar. VAKGEBIEDEN burgerschap/maatschappijleer, Nederlands.

LESHANDLEIDING. NIVEAU vmbo 2 e en 3 e leerjaar. VAKGEBIEDEN burgerschap/maatschappijleer, Nederlands. LESHANDLEIDING NIVEAU vmbo 2 e en 3 e leerjaar. VAKGEBIEDEN burgerschap/maatschappijleer, Nederlands. DOELSTELLING Met deze les worden doelen bereikt die aansluiten op referentieniveau 2F en 3F mondelinge

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

Krachtstroom voor het genereren van leads. tijdens uw beursdeelname

Krachtstroom voor het genereren van leads. tijdens uw beursdeelname Krachtstroom voor het genereren van leads tijdens uw beursdeelname Al 12 jaar standervaring; Zo spannend is het acteren op beurzen toch allemaal niet? hoor ik wel eens vaker een trotse standmanager zeggen

Nadere informatie

#Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan

#Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan Gezinskaraktercoach gespecialiseerd in de ontwikkelingsfase van 9-jarige kinderen die over veel meer gaat dan 9-jarige kinderen #Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan In dit e-book krijg je van mij

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

Bruggerinfo. Arnhem. gelooft

Bruggerinfo. Arnhem. gelooft Bruggerinfo Arnhem gelooft Aangenaam: Guido Guido gelooft in jouw toekomst! Bij Guido ben jij het middelpunt. We vinden jou belangrijk. Wees dus vooral wie je bent. Samen verleggen we je grenzen. Daar

Nadere informatie

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel is een leermiddel voor de loopbaanoriëntatie van mensen in de leeftijd van twaalf jaar en ouder. Het spel heeft als doel de speler bewust te maken

Nadere informatie