LOOK. Laat leraren groeien. Professionaliseringskalender Wetenschappelijk Centrum Centrum Leraren Leraren Onderzoek. Open Open Universiteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LOOK. Laat leraren groeien. Professionaliseringskalender 2012-2013. Wetenschappelijk Centrum Centrum Leraren Leraren Onderzoek. Open Open Universiteit"

Transcriptie

1 Laat leraren groeien Professionaliseringskalender Wetenschappelijk Centrum Centrum Leraren Leraren Onderzoek Open

2 is de nieuwe naam van het Ruud de Moor Centrum. Voluit: Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek. De nieuwe naam onderstreept onze nieuwe koers. We gaan ons nog meer richten op wetenschappelijk praktijkonderzoek. Het onderzoek voeren we samen met leraren uit en de onderzoeksresultaten maken we toegankelijk voor het hele onderwijs. Zo werken we, samen met leraren, met scholen en met de Onderwijscoöperatie, elke dag aan de professionalisering van leraren. Co-creatie vanuit de praktijk en de wetenschap: ons hele onderwijs wordt er beter van!

3 Het hele schooljaar ben je als leraar druk bezig. Je rent van les naar les, maar het is ook belangrijk om stil te staan bij je professionalisering en daarmee je eigen leervitaliteit. Daar helpt deze kalender je bij. Elke dag krijg je tips en handvatten om beter te worden in je vak. Deel deze kennis met je collega s door de kalender in de teamkamer op te hangen.

4 maandag augustus Professionaliseringskalender Elke dag word je beter in je vak. Je leert op school, van je eigen ervaringen en van je collega s. Professionalisering is nodig en kan ook erg leuk zijn. Deze kalender bevat veel informatie, handvatten en tips over hoe je kunt professionaliseren door sociaal leren, netwerkleren en teamleren. Achterin vind je de bronnen die zijn gebruikt voor deze kalender. Doe er je voordeel mee!

5 dinsdag Door wie is deze kalender gemaakt? augustus samen met leraren onderzoekt het (Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek) welke manieren om te professionaliseren effectief zijn. De focus ligt op informeel leren. Het onderzoek voeren we samen met leraren uit, want de mensen die elke dag voor de klas staan, zijn het best in staat om aan te geven wat ze nodig hebben. Ons wetenschappelijk onderzoek is dus praktijkgericht. Want leraren zijn praktijkmensen!

6 woensdag Onderzoek én praktijk augustus l OOK doet wetenschappelijk praktijkonderzoek. Dit houdt in dat het onderzoek aansluit bij het analyseren en oplossen van problemen uit de onderwijspraktijk. Ons onderzoeksgebied is het professionaliseren van leraren op de werkplek. We voeren ons onderzoek uit door samen te werken met leraren, scholen en de Onderwijscoöperatie. Deze kennis stellen we beschikbaar voor leraren en andere professionals uit het onderwijsveld. kijk op de website voor onze onderzoeksthema s.

7 donderdag Leraar24 op vind je video s en informatie die je helpen met problemen in je eigen praktijk. Bekijk de oplossingen van je collega s en laat je op afstand inspireren! augustus Je kunt de QR-codes, die je in de kalender tegenkomt, scannen met je Smartphone en zo de video s direct bekijken. Download hiervoor de gratis QR-code App uit de App-store van je smartphone. Handig nietwaar?

8 vrijdag Wikiwijs op kunnen docenten van basisonderwijs tot universitair onderwijs lesmateriaal vinden en naar behoefte aanpassen. augustus ken je Wikiwijs nog niet? Scan de QR-codes die je in de kalender tegenkomt met je Smartphone en je komt direct uit bij Wikiwijs.

9 maandag augustus informeel leren en de sociale ruimte Informeel leren doen we allemaal, maar weet je ook wat het is? En wat de waarde kan zijn? Het thema van deze twee weken is informeel leren en wat de sociale ruimte daarbij betekent.

10 dinsdag Informeel leren een leraar leert het meest op zijn werk. Elke dag lost hij problemen op, bedenkt nieuwe ideeën en wisselt kennis uit. Dat doet hij meestal niet alleen maar met de mensen om zich heen. We noemen deze manier van leren informeel leren. augustus een leraar leert dus continu, bewust of onbewust. Wist je dat ongeveer 90% van wat je leert, je informeel leert?

11 woensdag Sociale ruimte Je leert voortdurend van en met je omgeving. Die omgeving is jouw sociale ruimte. Je sociale ruimte zijn dus je collega s, vakgenoten en de schoolorganisatie. Kortom, alle mensen met wie je samen praat, werkt en leert. augustus Ben jij je ervan bewust hoe jouw eigen sociale ruimte eruitziet?

12 donderdag Uit de wetenschap augustus Werken en leren liggen in elkaars verlengde. Het is vaak niet duidelijk of je aan het werken bent of aan het leren. Voorbeelden van collega s kunnen je helpen om kritisch na te denken over je eigen handelen of om nieuwe ideeën op te doen. Zo ontstaat inhoudelijke verdieping, vakgericht, of gericht op het didactisch of pedagogisch handelen. als je het zo bekijkt, ben je eigenlijk voortdurend bewust en onbewust, in wisselende netwerken aan het lerend werken. Je onderhoudt waardevolle relaties in de sociale ruimte.

13 vrijdag Informeel leren augustus leren en kennisontwikkeling zijn sociale activiteiten. Veel van wat we leren, leren we van anderen, al doende, in de praktijk. We kijken af, we vragen hulp, krijgen feedback, en verbeteren zo ons handelen. Informeel leren is een heel krachtige vorm van leren, en minstens zo belangrijk als formeel leren door een boek of cursus.

14 maandag Passie voor het werk september door met je collega s te werken aan thema s kun je een stabiele basis leggen voor je professionele ontwikkeling. Je kunt je ontwikkeling verbreden door aan diverse leernetwerken deel te nemen. In een leernetwerk staan ervaringen uit de eigen onderwijspraktijk centraal en pak je met elkaar uitdagingen en vraagstukken op. een leernetwerk biedt jou dus een structuur in de sociale ruimte waarin je elkaar kunt vinden in de passie voor het werk. Heb jij collega s met wie je die passie kunt delen?

15 dinsdag Sociaal netwerk september denk eens aan jouw sociale ruimte, de mensen met wie je werkt en leert. Je kunt die mensen indelen in groepen. Wat hebben ze met jou gemeen? Met vakgenoten praat je over het vak, met collega s met dezelfde groep praat je meestal over wat er in de klas gebeurt. Zo n groep kan een formele status hebben, bijvoorbeeld het team waar je deel van uitmaakt, maar dat hoeft helemaal niet. Er bestaan ook informele groepen die zich spontaan organiseren. Wij noemen dergelijke groepen sociale netwerken. k un je een voorbeeld geven van een formeel en een informeel sociaal netwerk waar jij in zit?

16 woensdag Netwerk Het woord netwerk betekent volgens de Van Dale online: september net werk het; 1 op een net lijkend geheel: een ~ van draden; (fig) een ~ van intriges; iemands sociale ~ alle mensen die hij kent en die hem ook kennen 2 (comp) een aantal aan elkaar gekoppelde computers net wer ken -werkte, h genetwerkt zijn best doen zoveel mogelijk invloedrijke mensen te leren kennen. netwerkleren voegt daar dus nog leren aan toe! Netwerkleren betekent op een netwerkende manier aan het leren zijn, door daar invloedrijke mensen uit je sociale ruimte bij te betrekken.

17 donderdag september oplossingsgericht vanuit de PraktiJk Alledaagse problemen kun je vaak snel oplossen met behulp van je netwerk door gebruik te maken van elkaars kennis en vaardigheden.

18 vrijdag Nieuwe mogelijkheden september netwerkleren biedt nieuwe mogelijkheden om te professionaliseren. In een leernetwerk kun je met collega s binnen of buiten de school uitwisselen over interessante thema s. Dankzij ICT zijn de mogelijkheden om contacten te onderhouden beter dan ooit. In een virtueel netwerk kun je van andere mensen leren. Ongeacht waar zij zich op de wereld bevinden. Heb jij met leraren buiten jouw eigen school contacten, die je hebt opgedaan dankzij ICT?

19 maandag september netwerkleren De komende drie weken maak je kennis met netwerkleren, een vorm van sociaal leren. Bij netwerkleren gaat het om kennis delen, waarbij het proces om te komen tot die kennis ook heel belangrijk is.

20 dinsdag Laat je inspireren september Je kunt op bekijken hoe netwerkleren eruitziet op de Hofscholen, vier scholen voor primair onderwijs in Bergeijk. Met behulp van de werkvorm de marktplaats wordt de expertise van de mensen zichtbaar gemaakt en kan kennisuitwisseling beginnen. Wil je zelf op jouw school aan de slag met de Marktplaats? Gebruik dan de werkvorm uit de Toolkit Netwerkleren.

21 woensdag Zaaien, cultiveren, oogsten Zo zien de ontwikkelingsfasen van een leernetwerk eruit: september Zaaien Een leernetwerk start vaak met een klik. Je ontmoet elkaar en ontdekt elkaars gezamenlijke passies of praktijkvragen. cultiveren Je begint je op je gemak te voelen en komt geregeld bij elkaar. Geven en nemen zijn vanzelfsprekend geworden, zonder eerst alles af te wegen. Nieuwe leervragen worden makkelijker opgepakt. oogsten Het leernetwerk heeft z n draai gevonden en krijgt erkenning. Er ontstaat meer samenhang tussen leervragen en meer diepgang in ontwikkelde kennis.

22 donderdag Quiz: Wat voor netwerkleerder ben ik? september de quiz geeft je inzicht in wat voor netwerkleerder jij zelf bent. Doe de quiz en kom erachter of je een Twijfelende Netwerkleerder bent, de Netwerkleerder op Weg, of een Netwerkleerder in Hart en Nieren. Je vindt hem op de website Toolkit Netwerkleren.

23 vrijdag Netwerkleerder in hart en nieren september de netwerkleerder in hart en nieren gelooft dat die meer leert van collega s dan van reguliere professionaliseringsvormen als een cursus of boeken lezen. Wat heb jij deze week geleerd van je collega s?

24 maandag september netwerkleren Deze tweede week zie je hoe je leernetwerken voor elkaar zichtbaar kunt maken. Daarmee breng je de kennis die al in de organisatie is voor het voetlicht.

25 dinsdag Netwerk InBeeld september met Netwerk InBeeld maak je zichtbaar met wie je over bepaalde thema s praat. Door jouw netwerk samen te voegen met die van collega s krijg je een goed beeld van de kennis in de organisatie. Willen jullie ook je netwerken in beeld brengen? Begin eens simpel en hang een leeg A3 tje naast deze kalender. Schrijf bovenin een thema en vraag iedereen om zijn contacten op te schrijven. Wil je eerst een voorbeeld zien? Kijk dan alvast naar de dag van morgen.

26 woensdag september Westlandse netwerken Dit is een voorbeeld van netwerken van enkele PO scholen van WSKO (Westlandse Stichting voor Katholiek onderwijs).

27 donderdag Laat je inspireren september Netwerkleren kun je inzetten voor alle vakken die je geeft, zoals rekenen, taal en spelling. Maar ook voor zorgvragen. Zo zat ik zelf met de vraag hoe ik het lesmateriaal voor kinderen die hoge scores halen, uitdagender kan maken. In een leernetwerk kun je hierover ideeën en ervaringen uitwisselen. Het is goed als er van verschillende kanten naar zo n onderwerp gekeken wordt. Dus door verschillende mensen, met allemaal hun eigen visie. marloes, leraar groep 4

28 vrijdag Maak je eigen netwerk september Hoe zien jullie netwerken eruit? Maak eens hieronder een voorbeeld. Kies eerst een thema, bijvoorbeeld taal. Schrijf vervolgens op hoe jouw netwerk eruit ziet. Anderen kunnen aanvullen.

29 maandag Netwerk InBeeld: Registreer je september Weet jij wie jouw directe collega s inspireren of met wie ze ervaringen en expertise uitwisselen? Waar mensen samenwerken ontstaan netwerken. Een groot deel ervan blijft onder de oppervlakte. Het zichtbaar maken van deze verbindingen versterkt bestaande verbindingen en werkt als een katalysator op het ontstaan van nieuwe. Netwerk InBeeld helpt hierbij. In vijf stappen leer je deze week hiermee werken. ga naar de website \nib en registreer je. Kijk ook eens rond op de website.

30 dinsdag Netwerk InBeeld: Maak je profiel september ga opnieuw naar Netwerk InBeeld (\nib) en log in via de link die je hebt ontvangen via de . maak je profiel aan.

31 woensdag Netwerk InBeeld: Voeg je netwerk toe september ga weer naar Netwerk InBeeld (\nib) en log in. Bedenk nu een thema aan waarover jij uitwisselt met collega s. Misschien is je netwerk al toegevoegd door een collega, dan kun je aanhaken. Zo niet voeg dan het thema toe.

32 donderdag Netwerk InBeeld: Voeg je contacten toe september ga weer naar Netwerk InBeeld (\nib) en log in. Voeg je contacten toe bij het thema van gisteren. Ofwel met wie praat je over dit thema?

33 vrijdag Netwerk InBeeld: Maak je eigen kenniskaart september ga naar Netwerk InBeeld () en log in. Maak nu een visualisatie van je netwerk via het tabblad Visualisaties.

34 maandag oktober mediawijsheid Hoe zorg jij ervoor dat je leerlingen niet verzuipen in al die informatie? Met de ideeën en tips die je de komende twee weken krijgt aangereikt, kun je je leerlingen helpen. n ationale onderw i J s W eek 1 t/m 5 oktober

35 dinsdag Hoe mediawijs ben jij? oktober leerlingen zijn omringd door media, zoals televisie, radio, mobiele telefoon, tijdschriften en internet. De media spelen een steeds grotere rol in onze samenleving. Daarom is het belangrijk om kinderen hiermee te leren omgaan en ze mediabewust te maken. Dat betekent dat je als leraar zelf ook mediawijs moet zijn. Hoe mediawijs ben jij? Heb je behoefte aan informatie en tips? kijk eens op naar dossiers en video s over mediawijsheid. n ationale onderw i J s W eek 1 t/m 5 oktober

36 woensdag oktober Gewoon doen! een goede manier om meer inzicht in media te krijgen, is door te doen! Laat leerlingen zelf media produceren. Zo krijgen ze een goed beeld van hoe mediaboodschappen worden gemaakt. Daardoor zien ze in dat de media slechts een geconstrueerd beeld van de werkelijkheid geven en niet altijd de échte werkelijkheid laten zien. Als leerlingen weten hoe de media werken, kunnen ze deze gebruiken in plaats van zelf gebruikt te worden. op vind je er video s over bijvoorbeeld in het dossier: Een video maken. n ationale onderw i J s W eek 1 t/m 5 oktober 1 start t/m 5 oktober kinderb oekenw eek

37 donderdag Auteursrecht goed geregeld oktober gebruik en hergebruik jij zomaar materialen, beelden en teksten van anderen? Weet dan dat het auteursrecht regelt dat een ieder die een werk creëert als enige mag beslissen over de exploitatie van zijn werken. n ationale onderw i J s W eek 1 t/m 5 oktober

38 vrijdag oktober dag van de leraar Deze dag is bedoeld als een feestdag voor alle leraren in Nederland. Schoolbesturen, directies, leerlingen en ouders kunnen op eigen wijze hun leraren in het zonnetje zetten en hiermee hun blijk van waardering en trots tonen. n ationale onderw i J s W eek 1 t/m 5 oktober

39 maandag st century skills al eens gehoord van 21st century skills? Weet je wat dat zijn? oktober om jongeren goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat ze competenties ontwikkelen waaraan in onze kennissamenleving behoefte is. Die competenties worden de 21st century skills genoemd. Op een rijtje: samenwerking, communicatie, ict-geletterdheid, creativiteit, kritisch denken, probleem oplossen en sociale en culturele vaardigheden. Werk aan de winkel voor leraren dus! Lees er meer over op

40 dinsdag Web 3.0 na web 1.0 en web 2.0 hebben we nu het tijdperk van web 3.0. Web 3.0 is de trend waarbij internettoepassingen steeds meer met elkaar worden geïntegreerd. oktober Zo zal het met web 3.0 mogelijk worden om met maar één combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord toegang te krijgen tot een groot aantal internettoepassingen. Internet zal overal beschikbaar komen en steeds slimmer de gebruiker van dienst zijn. Zo zal het web steeds meer een persoonlijk tintje krijgen, afgestemd op je eigen behoefte.

41 woensdag Achterlaten digitale sporen Het gebruik van internet en zeker van social media brengt met zich mee dat je digitale sporen achterlaat. Potentiële nieuwe werkgevers doen steeds vaker een online onderzoek om te kijken met wie ze van doen hebben. Het is belangrijk dat jouw leerlingen dat weten. Zeker omdat eenmaal geplaatste opmerkingen en foto s heel moeilijk (tot niet meer) te verwijderen zijn. oktober

42 donderdag Informatie overload oktober We worden overspoeld met informatie. De kans op informatie overload ligt op de loer. Hoe maak je onderscheid tussen dat wat echt belangrijk is en wat niet? Zeker voor jongeren is dat heel moeilijk. Het is leuker om Facebookberichten te checken, dan het nieuws bij te houden. Informatie overload leidt tot concentratieproblemen, slapeloosheid en geprikkeldheid. Serieuze problemen waar ouders en school op bedacht moeten zijn.

43 vrijdag Cyberpesten via internet kun je gemakkelijk iemand pesten omdat je het anoniem kunt doen en je slachtoffer niet fysiek tegenover je staat. cyberpesten neemt toe als de digitale middelen beter toegankelijk worden. Net als bij gewoon pesten is het heel belangrijk aan cyberpesten aandacht te besteden. oktober Heb jij enig idee of er in jouw klas kinderen slachtoffer zijn (geweest) van cyberpesten? Maak het bespreekbaar. kijk ook eens op in het dossier: Veilig internet.

44 H erfstvakantie noord: t/m 28-10, midden: t/m 21-10, Zuid: t/m fijne vakantie namens look (WetenscHaPPeliJk centrum leraren onderzoek)!

45 maandag oktober Wanneer stelde JiJ JeZelf voor Het laatst een vraag? Deze twee weken staan in het teken van nieuwsgierigheid en de vraag hoe je je erdoor kunt laten leiden.

46 dinsdag Nieuwsgierigheid einstein zei: I have no particular talent; I am merely inquisitive by nature. oktober als je je laat leiden door nieuwsgierigheid, kunnen grootse dingen op je pad komen. Nieuwsgierigheid is een belangrijke motor voor onderzoek doen en het genereren van beweging in je klas, je team en op school. Bijvoorbeeld door je collega s vragen te stellen of door in je eigen klas (of bij jezelf) op onderzoek uit te gaan. En daar kun je vandaag nog mee beginnen!

47 woensdag Ben jij nieuwsgierigheid genoeg? Wil je weten hoe het werkt om je eigen nieuwsgierigheid in te zetten? Er bestaan oefeningen om je eigen nieuwsgierigheid te ontdekken. Er zijn tips die je helpen alert te zijn op situaties die je nieuwsgierigheid opwekken. Er zijn zelfs diverse methodes om vanuit je nieuwsgierigheid op onderzoek uit te gaan. oktober Ben je al nieuwsgierig geworden? Lees meer in de Lerarenreeks 1 Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag?

48 donderdag Laat je inspireren Ik doe dit werk nu vijftien jaar en stel mezelf regelmatig de vraag: Wil ik dit blijven doen? Dat hangt er ook vanaf of je het voor jezelf spannend kunt maken. Om het interessant te houden, is het zaak je zoektocht naar je eigen nieuwsgierigheid vorm te blijven geven. Je kunt alleen een goede leraar zijn, als je het leuk houdt voor jezelf. oktober luc veen, leraar bewegingsonderwijs

49 vrijdag Nieuwsgierigheid op school in de Lerarenreeks 1Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag? zijn verhalen over nieuwsgierigheid en onderzoek opgenomen. De informatie is afkomstig uit gesprekken met leraren. oktober de verhalen laten zien hoe leraren hun eigen nieuwsgierigheid gebruiken om hun leerlingen te prikkelen. Lees de verhalen eens en doe inspiratie op voor je eigen werk.

50 maandag oktober Wanneer stelde JiJ JeZelf voor Het laatst een vraag? Deze tweede week gaan we nader in op vragen stellen als vorm van actief luisteren.

51 dinsdag Stel eens een vraag! vragen stellen is een vorm van actief luisteren. Het is ook een techniek om informatie te verkrijgen. Die informatie kan gaan over het verloop van een gebeurtenis of over een oplossingsrichting of aanpak. Vragen stellen is een manier om de weg naar de dialoog te openen. oktober Wat was jouw laatste vraag en welke dialoog heb je ermee geopend?

52 woensdag Vragen kennen vele vormen vragen zetten de ander aan het denken en helpen om een vraagstuk te verhelderen en gedachten, wensen of ideeën onder woorden te brengen. Je kunt door de juiste vragen te stellen de richting van het denkproces sturen. Afhankelijk van je doel kun je verschillende vraagvormen kiezen. Zo zijn er open vragen, doorvragen, suggestieve vragen en kritische vragen. oktober l ees meer over het instrument vragen stellen in de Lerarenreeks 1 Wanneer stelde jij jezelf voor het laatst een vraag?

53 donderdag Uit de wetenschap november mensen hebben de neiging hebben elkaar te snel te begrijpen. We plaatsen de woorden van de ander te gemakkelijk in ons eigen denkkader. Door het stellen van een vraag over de vraag van een ander, kun je meer te weten komen over de denkwereld van de ander. Onderzoek laat zien dat het stellen van vragen óver gestelde vragen een cruciaal onderdeel is van het collectieve leerproces van mensen die samen werken en samen leren.

54 vrijdag Vertel t door! Hoe kun je kennis delen? Maak bijvoorbeeld posters met belangrijkste lessons learned en hang die op in de school. Of maak een fotoboek, elke foto staat daarin voor een inzicht. november lees meer tips in de Lerarenreeks 1 Wanneer stelde jij jezelf voor het laatste en vraag?

55 maandag november netwerkleren: Zaaien Een leernetwerk start vaak met een klik. Je ontmoet elkaar en ontdekt elkaars gezamenlijke passies en praktijkvragen.

56 dinsdag Laat je inspireren november Netwerkleren is voor mij het uitwisselen van ervaringen, het neerleggen van een probleem bij collega s die met dezelfde problematiek worstelen en daar mijn voordeel uithalen. Wat ik inbreng, mag ik ook vragen: het is een wisselwerking. nick, leraar groep 8

57 woensdag november netwerkleren: cultiveren Je begint je op je gemak te voelen en komt geregeld bij elkaar. Geven en nemen is vanzelfsprekender, zonder alles af te wegen. Nieuwe leervragen worden makkelijker opgepakt.

58 donderdag Laat je inspireren november Ik ben wat opener geworden. Ik ben makkelijker geworden in het naar anderen toelopen en dingen vragen. Ik had eerst het idee dat ik het binnen mijn vier muurtjes moest zien te runnen en dat ik het zelf moest oplossen, maar met z n allen kom je veel verder en dat heb ik zeker gemerkt. Josine, docent vmbo

59 vrijdag november netwerkleren: oogsten Het leernetwerk heeft z n draai gevonden en krijgt erkenning. Er ontstaat meer samenhang tussen leervragen en meer diepgang in ontwikkelde kennis.

60 maandag november netwerkleren verkennen De komende twee weken ga je op verschillende manieren netwerkleren verder verkennen.

61 dinsdag Netwerkleren verkennen november Je bent zelf enthousiast over netwerkleren. Maar is deze professionaliseringsvorm geschikt voor jullie school? Hoe laat je je collega s eraan proeven en breng je het gesprek erover op gang? in de toolkit netwerkleren vind je werkvormen om te ontdekken of netwerkleren iets voor jullie is. Je kunt ook samen het Inspiratiespel Netwerkleren spelen.

62 woensdag Netwerkscan november de Netwerkscan is een online vragenlijst van (Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek). Als jij en je collega s de netwerkscan invullen, komen jullie erachter of de voedingsbodem voor netwerkleren aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan houding en motivatie, inspirerend leiderschap en waardering binnen de organisatie. De scan helpt de school om de juiste richting te bepalen bij het invoeren of versterken van netwerkleren. meer weten? Kijk op de website van de Toolkit Netwerkleren.

63 donderdag Alledaags netwerkleren Bedenk een situatie die je lastig vindt in je werk. Zet deze situatie om in een vraag. Stel deze leervraag vandaag aan een collega en vraag hem je te helpen. november

64 vrijdag Netwerkanalyse november stel, je wilt meer aandacht besteden aan rekenen. Je onderzoekt wat er al op dit gebied aan bruikbaars aanwezig is in je werkomgeving. Je stuit misschien op een collega die al iets heeft bedacht. De werkvorm netwerkanalyse helpt je om dit systematisch aan te pakken en laat zien welke vervolgstappen je kunt nemen. Met deze werkvorm bouw je een netwerk op, dat past bij jouw initiatief. meer weten? Kijk op de website van de Toolkit Netwerkleren.

65 maandag Laat je inspireren november Iedereen kan in een leernetwerk stappen, als je maar belangstelling hebt. Met motivatie kom je al ver. En goed communiceren is heel belangrijk: naar elkaar luisteren en oplossingen aandragen. simon, leraar groep 8

66 dinsdag Rollen in een leernetwerk november samen leren is samen de taken verdelen. In een leernetwerk zijn de taken belegd in rollen. Zo is de coördinator verantwoordelijk voor de planning en de organisatie. Voedt de inspirator het creatieve brein van het netwerk en zorgt de creator ervoor dat het netwerk de opbrengsten van de samenwerking expliciet benoemt en beschrijft. De ambassadeur brengt de opbrengsten naar buiten en zorgt ervoor dat het leernetwerk zichtbaar is.

67 woensdag Laat je inspireren november Soms ben je gewoon lekker op gang. Wisselen we veel uit, en doen we veel nieuwe inzichten op die we direct gebruiken in de praktijk. Dan vergeten we dat andere collega s ook iets aan die kennis kunnen hebben. Gelukkig is er iemand in ons netwerk die daar wel op let. Het is toch zonde om goede ideeën niet te delen. Jasper, leraar groep 3

68 donderdag Maak kennis zichtbaar! november vaak weet je van je collega s niet precies wie welke kennis en expertise in huis heeft. Kennisdeling wordt daarmee lastig. Met de werkvorm de marktplaats kun je elkaars expertise zichtbaar maken en vraag en aanbod matchen. Wil je weten hoe deze werkvorm in de praktijk werkt? Kijk dan op de website van de Toolkit Netwerkleren.

69 vrijdag Wat maakt een goede netwerkleerder? Wil je professionaliseren? En is netwerkleren voor jou daarvoor een passende vorm? Leraren met ervaring met netwerkleren vinden de volgende competenties belangrijk: november - openstaan voor nieuwe relaties en ervaringen - goed kunnen communiceren - willen delen - je kwetsbaar durven opstellen. en... denk je dat netwerkleren het voor jou is?

70 maandag november leraar24 De komende twee weken duiken we in een paar dossiers van Leraar24.

71 dinsdag Leraar 24 voor en door leraren november ken jij Leraar24? Dit online platform voor en door leraren bevat talloze thema s die de leraar tegenkomt in zijn beroepspraktijk. Elk thema is uitgewerkt in informatieve video s die samen met verdiepende informatie een uitgebreid dossier vormen. Direct bruikbaar in je dagelijkse lespraktijk! kijk op

72 woensdag Laat je inspireren door Leraar24 november op de vier Hofscholen in Bergeijk professionaliseren leraren al langere tijd in leernetwerken. Ze maken gebruik van elkaars specialismen en kennis. Dit levert voor henzelf, de kinderen en de scholen als geheel een duidelijke meerwaarde op. Bekijk de video over de Hofscholen en netwerkleren op Leraar24.

73 donderdag Voor ieder wat wils op Leraar24 november op Leraar24 vind je honderden video s gemaakt voor leraren uit het po, vo en mbo. Of je nu een beginnende leraar bent, of juist al heel ervaren, je leert er altijd wel iets nieuws. Naast video s zijn er ook korte animaties. Bijvoorbeeld over netwerkleren. Kijk zelf maar.

74 vrijdag Leraar24 november Heb je al eens gehoord van teamteaching? Dat betekent dat meestal één leraar met een kleine groep leerlingen aan de slag gaat voor extra vakinhoudelijke hulp. De tweede leraar zet de rest van de groep aan het werk en begeleidt hen vraaggericht. De leerling kan dus zelf kiezen bij welke leraar hij of zij de uitleg het prettigst vindt en wordt daarmee manager van zijn eigen leerproces. lees er meer over door het dossier te lezen op Leraar 24, en de bijbehorende video s te bekijken.

75 maandag Samenwerken op Leraar24 december samenwerken met collega s is een belangrijk thema in het onderwijs. Zoek eens bij Leraar24 naar een video over dit onderwerp, bedoeld voor leraren uit het mbo. Zie je dat er meerdere dossiers zijn en een groot aantal video s? Je kunt ook categorieën kiezen. Zo maak je het zoekresultaat nog iets nauwkeuriger. Welk dossier of welke video sluit het beste aan bij jouw interesse?

76 dinsdag Teamteaching bij Leraar24 december Bij teamteaching gaat meestal één leraar met een kleine groep leerlingen aan de slag voor extra hulp. De andere leraar zet de rest van de groep aan het werk en begeleidt hen vraaggericht. Een leerling kan zelf kiezen bij welke leraar hij de uitleg het prettigst vindt. Hij wordt daarmee manager van zijn eigen leerproces! leer er meer over door het dossier te lezen op Leraar 24, en de bijbehorende video s te bekijken.

77 woensdag Geweldloze communicatie bij Leraar24 december geweldloze communicatie is een communicatievorm waar respect en mededogen centraal staan. Meer verklappen we niet. Op Leraar24 vind je er drie video s over: geweldloze communicatie tussen leraren, geweldloze communicatie in het po en geweldloze communicatie in het mbo.

78 donderdag Eindelijk antwoord door Leraar24? december op Leraar24 kun je zoeken op Competenties en Sector. Kijk er eens rond en ga op zoek naar die ene video. Misschien vind je dan vandaag nog de antwoorden en tips waar je al lange tijd naar zocht. kennen en gebruiken jouw collega s al?

79 vrijdag Doe mee met Leraar24! december leraar24 is van, voor en door leraren. Als je het leuk vindt kun je eraan meewerken. Breng bijvoorbeeld een idee in voor een video of upload je eigen video. Je kunt je ook aanmelden voor de lerarenstage of het lerarenpanel. kijk voor meer informatie op

80 maandag december inspiratiespel netwerkleren Netwerkleren kun je zien als een avontuur dat je samen aangaat. Kunnen vertrouwen op elkaar is daarbij essentieel. Het inspiratiespel helpt om elkaar beter te leren kennen. Een eerste stap op weg naar vertrouwen!

81 dinsdag Verken met het Inspiratiespel Het inspiratiespel netwerkleren maakt onderdeel uit van de Toolkit Netwerkleren. Het spel kan met maximaal acht personen worden gebruikt om nader kennis te maken met netwerkleren. december er zijn drie routes die je kunt volgen. Met de verkenningsroute kom je erachter of netwerkleren iets voor jouw team is. er is ook een online versie. Die speel je met maximaal vier personen.

82 woensdag Inspirerende vraag december is er een vraag of een probleem, waar je graag met collega s aan wilt werken? Leg deze vraag vandaag aan hen voor. Misschien blijkt dat je collega s een gelijke vraag of probleem hebben. Kun je direct samen aan de slag!

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

Gezamenlijke uitgangspunten. Leernetwerken Startende Leerkrachten

Gezamenlijke uitgangspunten. Leernetwerken Startende Leerkrachten Gezamenlijke uitgangspunten Leernetwerken Startende Leerkrachten Inleiding De algemene doelstelling van het partnerschap Opleiden in de School is het versterken van de startende leerkracht door nauw aan

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Elementen van een professionele leergemeenschap

Elementen van een professionele leergemeenschap Professioneel Statuut Op de Groen van Prinstererschool werken we aan een professionele leergemeenschap: een cultuur waarin alle betrokkenen in de school samenwerken, reflecteren, onderzoeken en professionaliseren.

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie Persoonlijke ontwikkeling en socialisatie analyseren / plannen / creëren / representeren van jezelf (LOCO) 1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Januari 2016 Zoek de cyberpester! 1 4 Leeftijd Duur Onderwerp Benodigd materiaal 10-12 jaar +/- 60 min Cyberpesten 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Doel en verloop

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

Criteria. De beroepencarrousel

Criteria. De beroepencarrousel Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM In het FLL World Class SM Project zal jullie team: Een onderwerp kiezen waar jullie enthousiast over zijn of altijd al meer over hebben willen weten. Een innovatieve oplossing

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Professionele leergemeenschap in het primair onderwijs. Myriam Lieskamp CNV Onderwijs

Professionele leergemeenschap in het primair onderwijs. Myriam Lieskamp CNV Onderwijs Professionele leergemeenschap in het primair onderwijs Myriam Lieskamp CNV Onderwijs Programma Wat is onderwijs 2032? Vijf niveaus van hoog betrouwbare scholen Wat is een professionele leergemeenschap

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 Filip Abts: een korte voorstelling Wie ik ben? Wat ik kan? Wat ik weet? Wat ik heb? Wat

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel?

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Blad 1 van 20 Hoe goed ben jij momenteel? Iedereen kan zijn leiderschapsvaardigheden aanzienlijk verbeteren met een beetje denkwerk en oefening. Met deze test krijg je

Nadere informatie

Reflecteren met kinderen; leren door vragen Yvonne Kleefkens en José van Loo

Reflecteren met kinderen; leren door vragen Yvonne Kleefkens en José van Loo Reflecteren met kinderen; leren door vragen Yvonne Kleefkens en José van Loo Jonge kinderen denken graag na over de wereld. Dat uit zich al heel vroeg in bijvoorbeeld de vragen die ze stellen: waarom,

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

21st Century Skills Training

21st Century Skills Training Ontwikkeling van competenties voor de 21 e eeuw - Vernieuwend - Voor werknemers van nu - Met inzet van moderne en digitale technieken - - Integratie van social media - Toekomstgericht - Inleiding De manier

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek.

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Begaafde leerlingen komen er vanzelf... toch? Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Teambijeenkomsten Anneke Gielis Begaafde leerlingen

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Werkboek Road to success

Werkboek Road to success Werkboek Road to success Stappenplan naar een website die gevonden wordt en klanten van bezoekers maakt Deel 1: Een goede website begint met een goed plan Helpt je ideeën in kaart te brengen en geeft je

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

E-mailmarketing om cliënten aan te trekken als zorgprofessional

E-mailmarketing om cliënten aan te trekken als zorgprofessional E-mailmarketing om cliënten aan te trekken als zorgprofessional Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag voldoende verdienen om van te kunnen leven. Daarom is het belangrijk voor

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die:

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die: Mentor informatie Introductie Het Mentoringprogramma is voor studenten die een begeleidingsvraag hebben. Deze begeleidingsvraag kan zeer divers van aard zijn en heeft te maken met schoolse-, persoonlijke

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen Programma Wat is creativiteit? Creatieve mensen en hun kenmerken Het creatief proces Hoe herken je creativiteit bij kinderen?

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Inhoud Ik heb geen tijd om een ebook te schrijven!... 3 Waarom heb ik het recht om je dit te vertellen?... 4 Template voor schrijven

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

- 21 INSPIRERENDE QUOTES VOOR LEERKRACHTEN -

- 21 INSPIRERENDE QUOTES VOOR LEERKRACHTEN - Beste collega, Ik houd van quotes. Zoals je misschien wel weet, plaats ik dagelijks waardevolle tips, verhalen, video s en quotes op mijn Facebookpagina: www.fb.com/positiefleren.nl Ik merk dat ik veel

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid Strategisch beleidsplan O2A5 De dialoog als beleid Bij de tijd, open, boeiend en passend, dat zijn zowel het onderwijs als de werkwijze van O2A5. We hebben dan ook gekozen voor een vernieuwende en eigentijdse

Nadere informatie

10 Innovatielessen uit de praktijk 1

10 Innovatielessen uit de praktijk 1 10 Innovatielessen uit de praktijk 1 Geslaagde gastoudermeeting levert veel ideeën op voor innovatie! Wat versta ik onder innoveren? Innoveren is hot. Er zijn vele definities van in omloop. Goed om even

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé CREATIEF VERMOGEN Andrea Jetten, Hester Stubbé OPDRACHT Creativitief vermogen meetbaar maken zodat de ontwikkeling ervan gestimuleerd kan worden bij leerlingen. 21st century skills Het uitgangspunt is

Nadere informatie

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw SKO Flevoland en Veluwe Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018 Strategisch beleidsplan SKO Flevoland en Veluwe 1 KINDEREN LATEN LEREN Onze droomschool

Nadere informatie

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO 21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs Maaike Rodenboog, SLO m.rodenboog@slo.nl SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Onafhankelijke, niet-commerciële positie als

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Beurstraining Starting Smart Together

Beurstraining Starting Smart Together Beurstraining Starting Smart Together Essent ia l Toget her Ivar van Asten Ondernemerscoach Organisator en inspirator Spreker en dagvoorzitter Teamontwikkelaar Ervaringsgerichte trainer Legger van verbindingen

Nadere informatie

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken Voor een groep Korte Workshop Time-management Slim Werken + Creatief Werken edere dag een SlimWerken.COM Julianapark 48-5 5046 GB Tilburg T 013-5770495 M 06-27326562 E contact@slimwerken.com W www.slimwerken.com

Nadere informatie

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken Welkom GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken 1 weten SOCIAL MEDIA 2 vraag zaal Steekwoorden SOCIAL MEDIA Roep steekwoorden die bij je opkomen over SocialMedia 3 weten Programma Wat zijn Social

Nadere informatie

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN EXCLUSIEF PROGRAMMA OVERZICHT 2016 LEF IN ACTIE Ontdek waarom het zo moeilijk is je hart te volgen en heb het lef dit toch te doen! De achtergrond van het programma Jij weet dat

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 1 Lees onderstaande tekst. Daarna ga je zelf een soortgelijke tekst schrijven.

Nadere informatie

Professionaliseren in Netwerken. Emmy Vrieling

Professionaliseren in Netwerken. Emmy Vrieling Professionaliseren in Netwerken Emmy Vrieling emmy.vrieling@ou.nl ü WAAROM? ü WAT? ü FACILITEREN ü AANBEVELINGEN Het Nieuwe Leren Wat is netwerkleren? Een vorm van professionalisering waarbij leraren

Nadere informatie

Krachtstroom voor het genereren van leads. tijdens uw beursdeelname

Krachtstroom voor het genereren van leads. tijdens uw beursdeelname Krachtstroom voor het genereren van leads tijdens uw beursdeelname Al 12 jaar standervaring; Zo spannend is het acteren op beurzen toch allemaal niet? hoor ik wel eens vaker een trotse standmanager zeggen

Nadere informatie

Succesvol campagne voeren

Succesvol campagne voeren Succesvol campagne voeren Spread the word, spread the feeling! Campagne voeren: íedereen kan het! In deze toolkit vind je tips voor het campagne voeren. Dit is gegarandeerd het leukste onderdeel van jouw

Nadere informatie

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren Ada van Dalen Wat is W&T? W&T is je eigen leven W&T: geen vak maar een benadering De commissie wil onderstrepen dat wetenschap en technologie in haar ogen géén

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Test denkprofiel jongeren

Test denkprofiel jongeren Test denkprofiel jongeren Wat is jouw denkprofiel? Mensen denken op verschillende manieren. Jongeren ook. Volgens de theorie van Sternberg kun je voorkeur hebben voor analytisch, praktisch of creatief

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier.

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier. Werkboek en Persoonlijk actieplan Een training heeft alleen effect als je er in de praktijk mee aan de slag gaat. Het werkboek en persoonlijk actieplan kunnen je daarmee helpen. 1. Inzichten en actiepunten

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken.

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken. Creatief denken Het flexibel kunnen inspelen op nieuwe omstandigheden. Associëren, brainstormen en het bedenken van nieuwe originele dingen en originele oplossingen voor problemen. Analytisch denken Het

Nadere informatie

Teamkompas voor Zelfsturing

Teamkompas voor Zelfsturing Teamkompas voor Zelfsturing Wat is het teamkompas: Met dit instrument kun je inzicht krijgen in de ontwikkeling van je team als het gaat om effectief samenwerken: Waar staan wij als team? Hoe werken wij

Nadere informatie

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent Menukaart Loopbaanevents Investeer in jouw talent Inhoud 1. LOOPBAANEVENTS OP LOCATIE... 3 Inleiding... 3 Praktisch... 3 2. TALENT ONTWIKKELEN ( TALENTMANAGEMENT)... 4 (her)ken je Talent/ Kernkwaliteiten...

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie