Balans van het project Invest in Eurometropolis ( ) & Perspectieven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Balans van het project Invest in Eurometropolis (2011 2014) & Perspectieven"

Transcriptie

1 PERSDOSSIER december 2014 Balans van het project Invest in Eurometropolis ( ) & Perspectieven

2

3 Context Ondanks een aantal onmiskenbare troeven heeft de regio op internationale schaal onvoldoende zichtbaarheid behaald, zoals wel het geval is voor andere metropolen van soortgelijke omvang. De promotieacties blijven versnipperd op schaal van de drie deelregio s en de intercommunales die de Eurometropool vormen ; dat beperkt de zichtbaarheid van het aanbod van de Eurometropool-regio. In 2010 beslissen de economische partners die bevoegd zijn voor het aantrekken van buitenlandse investeerders (de intercommunales Lille Métropole, Ideta, IEG, WVI en Leiedal, en de agentschappen voor economische promotie Lille s Agency, POM en de Chambre de Commerce Grand Lille), samen te werken met het oog op de gezamenlijke economische promotie van de Eurometropool. In 2011 werken de partners een grensoverschrijdend project Invest in Eurometropolis uit, dat de steun van Europa geniet in het kader van het Interreg IVA-programma France-Wallonie-Vlaanderen. Het doel bestaat erin zich in de kijker te zetten als aantrekkelijke regio door de krachten van alle partners te bundelen en door met één stem te spreken, die van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai. De doelstelling van Invest in Eurometropolis Het project Invest in Eurometropolis wil een antwoord bieden op dit gebrek aan zichtbaarheid door de regio 4 jaar lang te promoten onder potentiële buitenlandse investeerders. Het partnership heeft tot doel de economische aantrekkingskracht van de grensoverschrijdende regio te verhogen en deze regio in staat te stellen zich te meten met de grote Europese en internationale metropolen. Daartoe worden 2 belangrijke acties uitgevoerd : gemeenschappelijke communicatiemiddelen ontwikkelen, zoals brochures en een website om de Eurometropool-regio in de kijker te zetten als aantrekkelijke grensoverschrijdende ontwikkelingsregio voor bedrijven en buitenlandse investeerders, gezamenlijk deelnemen aan verschillende belangrijke internationale vastgoedbeurzen om de integratie van de Eurometropool in de Europese netwerken te bevorderen.

4 De gebundelde troeven, in de kijker gezet op internationaal niveau De Eurometropool heeft belangrijke troeven die bijdragen aan de uitstraling en aantrekkingskracht van de regio. Een regio gelegen op het knooppunt van alle uitwisselingen in Noord-West-Europa, in het hart van de driehoek Met 80 miljoen consumenten binnen een straal van 300 km, 7 havens en 3 luchthavens, Een economisch en cultureel dynamische regio : Een compleet aanbod van transportinfrastructuurnetwerken, een grote efficiëntie van de diensten voor multimodale toegankelijkheid, Een kwaliteitsvol aanbod en hoogstaande knowhow m.b.t. het onthaal van grote evenementen (nationale en internationale professionele beurzen en congressen, culturele evenementen, sportevenementen) ; Een rijk aanbod aan gekwalificeerde arbeidskrachten ; Een vijftigtal grote internationale ondernemingen-marktleiders ; Een dicht weefsel van innoverende KMO s met een groot groeipotentieel ; Een dertigtal competentie- en excellentiepolen ; Een zeer belangrijk netwerk van universiteiten en hogescholen ; Een excellentienetwerk van onderzoeks- en innovatielaboratoria binnen de bedrijven ; Een partnerschapsorganisatie van actoren om het bedrijf bij zijn projecten te ondersteunen ; Een leefomgeving met een verrassende erfgoedkundige, stedelijke en natuurlijke rijkdom.

5 Potentiële investeerders in de hele Eurometropool aantrekken De uitgevoerde acties Sinds de start van het project in 2011 werd samen met de projectpartners een aantal concrete acties uitgevoerd : De uitwerking van een globale strategie inzake economische communicatie, bestaande uit : o de gecreëerde slogan : o een visual die de ligging van de Eurometropool t.o.v. de dichtstbijzijnde internationale hoofdsteden aanprijst : Londen, Brussel, Parijs.

6 Het definiëren van een gemeenschappelijke boodschap ter promotie van de regio, waarbij de centrale ligging van de Eurometropool-regio t.o.v. de belangrijkste Europese hoofdsteden en de financiële centra in de kijker wordt gezet, alsook het vastleggen van de troeven van de regio, gebaseerd op : o Een actieve bevolking van mensen o Een invloedsfeer van 80 miljoen consumenten binnen een straal van 300 km o Een strategische ligging in het hart van een logistiek intermodaal knooppunt luchtvaart, binnenvaart, treinverkeer en wegverkeer. o De specialisering rond 4 economische sectoren : de voedingsmiddelenindustrie, ICT en Beeldvorming, logistiek, en textiel, design en innoverende materialen. De realisatie van communicatietools zoals brochures, doeken, posters, USB-sticks, een promotiefilm (8 min.) over de regio, een film over de communicatiestrategie, diverse uitnodigingen. De partners verspreiden de communicatie-instrumenten die werden uitgewerkt in het kader van het project, in hun eigen communicatie. VIDEO (klik op de afbeelding) Beknopt overzicht van de USB-stick die aan de investeerders werd overhandigd

7 De realisatie van een webplatform betreffende de gemeenschappelijke promotie van de regio, waarbij de investeringsopportuniteiten van de regio in de kijker worden gezet : Lancering op midden december 2014 Deelname aan vastgoedbeurzen Daarvoor diende standmateriaal te worden ontwikkeld o MIPIM-beurs in 2011, 2012, 2013 en 2014 (in Cannes) De MIPIM-beurs is de grootste beurs bestemd voor professionals uit de vastgoedsector in Frankrijk. Al 25 jaar lang verenigt het evenement in maart in Cannes de invloedrijkste actoren uit alle vastgoedsectoren (kantoren, particuliere woningen, handelszaken, welzijnssector, sport, logistiek en industrieel vastgoed). De MIPIM-beurs is : m² - ongeveer deelnemers onder wie investeerders - 93 landen vertegenwoordigd met 1975 exposanten. Aan elke netwerkdrink die de voorbije 3 jaar door de Eurometropool werd georganiseerd, namen gemiddeld 220 genodigden deel, onder wie : een meerderheid van privéorganisaties (80% vastgoedpromotoren en architecten) 13% investeerders (buiten België en Frankrijk). Bekijk de reactie van bedrijfsleiders op het YouTube-kanaal van de Eurometropool : o Realty in 2011 en in 2014 (in Brussel) onder de vorm van een stand, conferenties en een netwerkevenement. Deze vastgoedbeurs (van hoofdzakelijk projectontwikkelaars en architecten uit België) vindt sinds 2009 elk jaar plaats in mei in Tour & Taxis te Brussel. De editie 2014 telde 128 exposanten (hoofdzakelijk projectontwikkelaars en architecten uit België) en bijna bezoekers.

8 Een partnership ondersteund door Europa Al deze acties worden voor ongeveer de helft gecofinancierd door de Europese Unie in het kader van het Interreg IV-project France-Wallonie-Vlaanderen.

9 Een webplatform dat nog verder zal worden verrijkt Het webplatform geeft een overzicht van alle troeven van de regio, die (in de loop van 2015) rechtstreeks zullen worden gekoppeld aan de toeristische troeven vermeld op Deze economische portaalsite van de Eurometropool - de recentste tool voor gemeenschappelijke promotie - zet de belangrijkste troeven van de regio, die interessant kunnen zijn voor potentiële investeerders, in de schijnwerpers. Dit webplatform is ook toegankelijk voor de economische partners van de regio die bevoegd zijn voor het aantrekken van buitenlandse investeerders, zijnde de intercommunales Lille Métropole, Ideta, IEG, WVI en Leiedal, en de agentschappen voor economische promotie Lille s Agency, POM en de Chambre de Commerce Grand Lille. Het platform beschrijft de economische context van de Eurometropool (innovatieclusters, excellentiesites, onderzoekscentra) en vermeldt de opportuniteiten die kunnen worden benut op het vlak van dienstverlening (logistiek, zakentoerisme en onthaal op bedrijventerrein). Het geeft ook een overzicht van de belangrijkste onthaalzones waar gemakkelijk toegankelijke terreinen beschikbaar zijn tegen een betaalbare prijs.

10 Evolutieperspectieven van de website De website zal parallel met de algemene portaalsite van de Eurometropool (die in de loop van 2015 zal worden ontwikkeld - evolueren, in functie van de nieuwe economische samenwerkingsverbanden die in het kader van de Strategie Eurometropool 2020 tot stand worden gebracht. De bedrijven die zich in de Eurometropool-regio hebben gevestigd omwille van de regio en de geboden opportuniteiten, zullen als voorbeelden voor potentiële investeerders in de kijker worden gezet (recente voorbeelden : KPMG Eurometropool gevestigd in Kortrijk, OPTIMUS FINANCE in Tournai). De innovatiecapaciteit van de regio zal eveneens worden benadrukt met producties of evenementen zoals : - Innnov embre : Aan de zevende editie van Innov'embre, die plaatsvond op 27 november in Kortrijk, namen tal van bedrijven uit de drie deelregio s deel, waaronder Centexbel, Howest en het ICAM. In het kader van het programma Tandem en gelijktijdig met de week J'innove en Nord-Pas de Calais kunnen dankzij dit initiatief elk jaar verschillende grensoverschrijdende actoren van de innovatie worden gemobiliseerd en met elkaar in contact worden gebracht om de concretisering van projecten mogelijk te maken. - De ProtoPitch-wedstrijd Op 18 november werd in Mons in het kader van de derde editie van ProtoPITCH, de wedstrijd voor innovatieve projecten in creatieve industrieën, de eerste prijs uitgereikt aan het project HandSketch, ontwikkeld door Nicolas d Alessandro. ProtoPITCH laat toe het creatieve potentieel van de Eurometropool in kaart te brengen en uiteenlopende innovatieve projecten een duwtje in de rug te geven : videospelletjes, serious games, audiovisueel & transmedia, en technologische creativiteit. Lees meer over de projecten van de 8 finalisten op

11 Eerste balans & Perspectieven Welke lessen trekken we uit dit eerste partnership? De maturatie van de samenwerking tussen de partners heeft tot het volgende geleid : o De wederzijdse kennis bevorderen om elkaar beter te begrijpen, o Een gemeenschappelijke boodschap ontwikkelen op basis van de gemeenschappelijke en complementaire troeven, gemeenschappelijke tools, o De relevantie van de verkochte regio door investeerders doen erkennen, o Meewerken aan de uitwerking van de Strategie Eurometropool 2020 voor de periode na De globale resultaten van deze collectieve inspanningen kunnen enkel in de tijd worden gemeten, in het licht van de complementaire acties van de partners en van de lopende en toekomstige nieuwe samenwerkingsverbanden. Hoewel we niet kunnen ontkennen dat er grenzen zijn aan de bundeling van de initiatieven, moeten veel acties worden versterkt of voortgezet : gezamenlijke deelname aan thematische beurzen (die verband houden met de clusters die door de Eurometropool worden gedragen) organisatie van een B2B-evenement in de Eurometropool-regio om de investeringsopportuniteiten kenbaar te maken. kapitalisering van de inspanningen op het vlak van communicatie. Perspectieven : Het Interreg-project loopt eind december 2014 ten einde. Maar sommige van de 11 ambities die werden ontwikkeld in de Strategie Eurometropool 2020, vormen een verlenging van deze zaden die door de partners werden gezaaid in het kader van het project Invest : Ontwikkelen van grensoverschrijdende bedrijventerreinen en gezamenlijk gebruik van voorzieningen, door : - over te schakelen van concurrentie op samenwerking tussen de bedrijventerreinen. - onze gezamenlijke kennis van de bedrijventerreinen te verbeteren. Momenteel wordt een pre-operationele studie uitgevoerd. De aantrekkingskracht van de regio versterken op basis van onze competitieve troeven : In dit kader zijn verschillende acties voorzien, waaronder de bevordering van de economische promotie van de clusters. De Eurometropool zal deelnemen aan de wereldtentoonstelling 2015 in Milaan (tussen mei en juli 2015). Lille Métropole, aanwezig in Milaan, nodigt haar Belgische partners van de Eurometropool uit om deel te nemen aan een aantal initiatieven : B2B-evenementen rond de topsectoren van de Eurometropool, en de tentoonstelling Textifood. Belgische en Franse bedrijven zullen er samen de Eurometropool-regio aanprijzen.

12 Contact: Aurore Delandhuy Projectmedewerkster Economie 0032 (0) (0)

projectmedewerk(st)er visuele communicatie en multimedia (webmaster)

projectmedewerk(st)er visuele communicatie en multimedia (webmaster) De Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai werft aan: projectmedewerk(st)er visuele communicatie en multimedia (webmaster) I. DE EUROMETROPOOL LILLE-KORTRIJK-TOURNAI

Nadere informatie

Economisch Forum van het Forum van de Eurometropool Lille-Kortrijk. 12 aanbevelingen ter bevordering van de economische e

Economisch Forum van het Forum van de Eurometropool Lille-Kortrijk. 12 aanbevelingen ter bevordering van de economische e Economisch Forum van het Forum van de Eurometropool Lille-Kortrijk Kortrijk-Tournai 10 juni 2013 NEGUNDO³ 12 aanbevelingen ter bevordering van de economische e ontwikkeling Het Forum van de Eurometropool,

Nadere informatie

WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME?

WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? FACTSHEET 1. WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? In lijn met een door het Europees Parlement voorgestelde voorbereidende

Nadere informatie

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland MEMO/08/76 Brussel, 7 februari 2008 Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland 1. Operationeel programma voor

Nadere informatie

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Gemeente Elsene Brussels Hoofdstedelijk Gewest DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Projectoproep ambachtslieden, ontwerpers en creatieve beroepen uit de Maalbeekwijk Publicatie : Januari 2016 Uiterste datum

Nadere informatie

Nord-Pas de Calais. Een geweldige plek om zaken te doen

Nord-Pas de Calais. Een geweldige plek om zaken te doen Nord-Pas de Calais Een geweldige plek om zaken te doen Photo : Michaël Lachant /Conseil Régional Nord-Pas de Calais Photo : Michaël Lachant /Conseil Régional Nord-Pas de Calais Photo : Emmanuel Watteau

Nadere informatie

Inleiding. Patrick Bontinck CEO. Alain Hutchinson Voorzitter van de vzw visit.brussels

Inleiding. Patrick Bontinck CEO. Alain Hutchinson Voorzitter van de vzw visit.brussels Activiteitenverslag Inleiding 2014 werd in het kader van de regionalisering van het toerisme als een scharnierjaar aangekondigd. Het is ook een jaar van consolidatie geweest voor het toerisme in Brussel.

Nadere informatie

M0 Strategische nota

M0 Strategische nota Rapport M0 Strategische nota Periode 2014-2019 Bestuur Provincie Vlaams-Brabant NIS Code 20001 Adres Provincieplein 1, 3010 Leuven 1/5 D In een duurzame, welvarende regio iedereen meenemen in opleiding,

Nadere informatie

Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool. Metropolitan

Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool. Metropolitan Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool Metropolitan Voka Metropolitan bouwt aan de Brusselse metropool Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bundelt zijn werking in de Brusselse

Nadere informatie

OPENBARE AANBESTEDING INZAKE INTELLECTUELE PRESTATIES. Aanbestedende overheid :

OPENBARE AANBESTEDING INZAKE INTELLECTUELE PRESTATIES. Aanbestedende overheid : OPENBARE AANBESTEDING INZAKE INTELLECTUELE PRESTATIES Aanbestedende overheid : Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai Zetel 1, rue du Ballon BP 749 59034

Nadere informatie

De Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai werft een Algemeen Directeur (m/v) aan

De Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai werft een Algemeen Directeur (m/v) aan De Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai werft een Algemeen Directeur (m/v) aan I. EUROMETROPOOL LILLE-KORTRIJK-TOURNAI : EEN GEZAMENLIJKE WIL OM ACTIE

Nadere informatie

Kent, een geweldige plek om zaken te doen

Kent, een geweldige plek om zaken te doen Kent, een geweldige plek om zaken te doen Kent is de beste plek om zaken te doen in het Verenigd Koninkrijk. Gelegen in Zuidoost-Engeland is Kent de regio die het dichtst bij het vasteland van Europa ligt.

Nadere informatie

Studie Transport Bis. Arne Allosserie stafmedewerker Ruimte en Infrastructuur Transport en Logistiek, POM West-Vlaanderen

Studie Transport Bis. Arne Allosserie stafmedewerker Ruimte en Infrastructuur Transport en Logistiek, POM West-Vlaanderen Studie Transport Bis Arne Allosserie stafmedewerker Ruimte en Infrastructuur Transport en Logistiek, POM West-Vlaanderen DOELSTELLING Centrale onderzoeksvraag -> Geografisch afgebakend op West-Vlaanderen:

Nadere informatie

Oost- en West- Vlaanderen

Oost- en West- Vlaanderen Oost- en West- Vlaanderen Een interessante plek om zaken te doen De provincies Oost- en West-Vlaanderen zijn de twee meest westelijke provincies in de noordelijke landshelft van België. Als kruispunt van

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij. Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

BIJLAGEN. bij. Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.5.2018 COM(2018) 366 final ANNEXES 1 to 2 BIJLAGEN bij Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vaststelling van het programma Creatief Europa

Nadere informatie

E-commerce Oktober 2016

E-commerce Oktober 2016 E-commerce Oktober 2016 Sterke stijging van aantal zelfstandige handelaars dat online verkoopt: vandaag doet 5 aan e-commerce t.o.v. 3 in 2014. Verkoop gebeurt vooral via eigen webshop of website. Meer

Nadere informatie

uitgroeien tot een Vlaamse, Europese en internationale topregio met economische creativiteit als concept voor meer welvaart en welzijn in de regio.

uitgroeien tot een Vlaamse, Europese en internationale topregio met economische creativiteit als concept voor meer welvaart en welzijn in de regio. Flanders Smart Hub 1. Waarom dit project? 2. Wie maakt deel uit van dit project? 3. Vanwaar komt de naam? 4. Het vertrekpunt van het project 5. Actiedomeinen 6. Wat zijn onze doelstellingen? 7. Logistiek

Nadere informatie

Charter Flanders Food Faculty

Charter Flanders Food Faculty Charter Flanders Food Faculty Charter Flanders Food Faculty 1 / DE MISSIE VAN DE FLANDERS FOOD FACULTY De missie van de Flanders Food Faculty is het versterken van de associatie tussen Vlaanderen en lekker

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG 2015 VAN HET PROGRAMMA

ACTIVITEITENVERSLAG 2015 VAN HET PROGRAMMA ACTIVITEITENVERSLAG 2015 VAN HET PROGRAMMA Avec le soutien du Fonds Européen de Développement Régional Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling CONTEXT Interreg France-Wallonie-Vlaanderen

Nadere informatie

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit. Mobiliteit tussen regio s met een stedelijk karakter 23/11/15

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit. Mobiliteit tussen regio s met een stedelijk karakter 23/11/15 Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit Mobiliteit tussen regio s met een stedelijk karakter 23/11/15 BRV strategische visie Het Vlaams ruimtelijk beleid maakt zich sterk voor een goede integratie

Nadere informatie

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be Europees Instituut voor Onderzoek over de Mediterrane en Euro-Arabische Samenwerking www.medea.be V O O R S T E L L I N G Voor Europa is de samenwerking met haar naaste buren de Arabische en Mediterrane

Nadere informatie

Gevolgen voor onze BV uitkomsten. Amsterdam bezoeken, Holland zien 31-1-2011. Metropool Amsterdam Toeristische Marketing & Productontwikkeling

Gevolgen voor onze BV uitkomsten. Amsterdam bezoeken, Holland zien 31-1-2011. Metropool Amsterdam Toeristische Marketing & Productontwikkeling Gevolgen voor onze BV uitkomsten In 2012 één regio met een integraal werkende organisatie (ATCB/MTCB) Hoger rendement op ingezette mensen en middelen Extra jaarlijkse overheidsomzet 0,7-1 miljoen Extra

Nadere informatie

COMMUNICATIE. fiche VADEMECUM VAN DE DUURZAME WIJKEN. Waarom communiceren?

COMMUNICATIE. fiche VADEMECUM VAN DE DUURZAME WIJKEN. Waarom communiceren? fiche 9 DE COMMUNICATIE VADEMECUM VAN DE DUURZAME WIJKEN In een dynamiek zoals die van de Duurzame Wijken, die erop gericht is de bewoners samen te brengen rond een gemeenschappelijk project, vormt communicatie

Nadere informatie

5jaar 2008-2013. Concrete verwezenlijkingen voor iedereen. EUROMETROPOOL LILLE-KORTRIJK-TOURNAI jaar intensieve grensoverschrijdende samenwerking

5jaar 2008-2013. Concrete verwezenlijkingen voor iedereen. EUROMETROPOOL LILLE-KORTRIJK-TOURNAI jaar intensieve grensoverschrijdende samenwerking 5jaar EUROMETROPOOL LILLE-KORTRIJK-TOURNAI jaar intensieve grensoverschrijdende samenwerking 2008-2013 Concrete verwezenlijkingen voor iedereen «De vereniging van Europa kan niet ineens worden verwezenlijkt

Nadere informatie

Europese Territoriale Samenwerking: INTERREG-programma s 2014-2020

Europese Territoriale Samenwerking: INTERREG-programma s 2014-2020 Europese Territoriale Samenwerking: INTERREG-programma s 2014-2020 1 INTERREG Wat is INTERREG? INTERREG-programma s zijn subsidieprogramma s die sinds 1990 de samenwerking stimuleren tussen regio s uit

Nadere informatie

Smart Belgium Consulting Services

Smart Belgium Consulting Services Smart Belgium Consulting Services Steven Benoit CEO Smart Belgium Consulting Smart Belgium uitdagingen & opportuniteiten Duurzame ontwikkeling Gezondheidszorg Veroudering Infrastructuur Innovaties Smart

Nadere informatie

HAALBAARHEIDSONDERZOEK NAAR EEN EUROPESE SECTORRAAD ARBEIDSMARKT EN KWALIFICATIES IN DE SPORT EN BEWEEGSECTOR

HAALBAARHEIDSONDERZOEK NAAR EEN EUROPESE SECTORRAAD ARBEIDSMARKT EN KWALIFICATIES IN DE SPORT EN BEWEEGSECTOR HAALBAARHEIDSONDERZOEK NAAR EEN EUROPESE SECTORRAAD ARBEIDSMARKT EN KWALIFICATIES IN DE SPORT EN BEWEEGSECTOR essc-sport project www.eose.org 1 De uitdagingen van de Sport- en Beweeg sector De Sport en

Nadere informatie

PERS DOSSIER. De Blauwe Ruit van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai

PERS DOSSIER. De Blauwe Ruit van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai PERS DOSSIER De Blauwe Ruit van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai De Blauwe Ruit van de Eurometropool Hoe kan je de fiets- en wandelroutes in het Blauwe Park van de Eurometropool meer zichtbaar maken?

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

CREATIVE EUROPE ( )

CREATIVE EUROPE ( ) CREATIVE EUROPE (2014-2020) SUBPROGRAMMA MEDIA OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EACEA/17/2016: STEUN VOOR MARKTTOEGANG LET OP: Deze oproep tot het indienen van voorstellen is afhankelijk van: de

Nadere informatie

BIËNNALE VAN VENETIË VOOR BEELDENDE KUNSTEN 2017 OPEN OPROEP VOOR KUNSTENAARS/CURATOREN

BIËNNALE VAN VENETIË VOOR BEELDENDE KUNSTEN 2017 OPEN OPROEP VOOR KUNSTENAARS/CURATOREN BIËNNALE VAN VENETIË VOOR BEELDENDE KUNSTEN 2017 OPEN OPROEP VOOR KUNSTENAARS/CURATOREN Pagina 1 van 7 OPEN OPROEP Voor de deelname van België aan de Biënnale van Venetië 2017 nodigt de Vlaamse Gemeenschap

Nadere informatie

Indicatorenfiche: prioriteit 3

Indicatorenfiche: prioriteit 3 INTERVENTIELOGICA INTERREG 5 In de verordeningen voor de programmaperiode 2014-2020 legt de Europese Commissie de nadruk op de interventielogica van de programma s en op het belang van de selectie van

Nadere informatie

uitnodiging deelname expo Fantastic ideas Week van het Ontwerpen 2012 22 juni 1 juli 2012

uitnodiging deelname expo Fantastic ideas Week van het Ontwerpen 2012 22 juni 1 juli 2012 uitnodiging deelname expo Fantastic ideas Week van het Ontwerpen 2012 22 juni 1 juli 2012 Week van het Ontwerpen 2012 Expo Fantastic/ideas Van 22 juni tot en met 1 juli 2012 heeft de Week van het Ontwerpen

Nadere informatie

ONDERNEMEN. HET ZIT IN ONS.

ONDERNEMEN. HET ZIT IN ONS. ONDERNEMEN. HET ZIT IN ONS. Ondernemen zit in ons. Van kindsbeen af. Geen wonder: we groeiden op in West-Vlaanderen, een provincie die steeds vooruit wil. Die innoveert en investeert in kennis. En die

Nadere informatie

ALGEMENE BIJDRAGE VAN HET FORUM STRATEGIE

ALGEMENE BIJDRAGE VAN HET FORUM STRATEGIE ALGEMENE BIJDRAGE VAN HET FORUM STRATEGIE 2014-2020 Kader In het najaar van 2012 werd het Forum officieel gevraagd deel te nemen aan de strategische denkoefening van de Eurometropool voor de periode 2014-2020.

Nadere informatie

Vakbeurs van de fijne en verse voeding maart 2018 Kortrijk Xpo (België)

Vakbeurs van de fijne en verse voeding maart 2018 Kortrijk Xpo (België) Vakbeurs van de fijne en verse voeding 11-12-13 maart 2018 Kortrijk Xpo (België) www.tavola-xpo.be Tavola 2018 Tavola is een vakbeurs als geen andere. Sinds 1982 onderscheidt Tavola zich door haar specialisatie

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 ALDUS BESLOTEN 9 JULI 2009 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Doetinchem, 4 juli 2009 Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem

Nadere informatie

NOUS PARLONS LES MÊMES LANGUES PARTNERS IN TAAL

NOUS PARLONS LES MÊMES LANGUES PARTNERS IN TAAL Communiquer sans frontières Grensverleggend communiceren FRANEL Interreg III-project Frankrijk/Wallonië/Vlaanderen Frans-Vlaams deel-programma NOUS PARLONS LES MÊMES LANGUES PARTNERS IN TAAL 1. Wat is

Nadere informatie

Over de. Bernard van Leer Foundation

Over de. Bernard van Leer Foundation Over de Bernard van Leer Foundation Wie wij zijn De Bernard van Leer Foundation gelooft dat het realiseren van een sterke start voor alle jonge kinderen niet alleen goed is om te doen vanuit moreel perspectief,

Nadere informatie

Indicatorenfiche: prioriteit 2

Indicatorenfiche: prioriteit 2 INTERVENTIELOGICA INTERREG 5 In de verordeningen voor de periode 2014-2020 legt de Europese Commissie de nadruk op de interventielogica van de s en op het belang van de selectie van de resultaat- en realisatiegebonden

Nadere informatie

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo DE EUROPESE STRUCTUUR- EN INVESTERINGSFONDSEN (ESI-FONDSEN) EN HET EUROPEES FONDS VOOR STRATEGISCHE INVESTERINGEN (EFSI) HET VERZEKEREN VAN COÖRDINATIE, SYNERGIEËN

Nadere informatie

Zakendoen met China via Hong Kong

Zakendoen met China via Hong Kong Zakendoen met China via Strategische Overwegingen en Praktijkvoorbeelden Bart Horsten 3 mei 2011 Steenweg op Mol 129 B-2360 Oud-Turnhout Belgium Tel: +32 (0)14 720275 Fax: +32 (0)14 720299 www.horsten.be

Nadere informatie

I. Context (1) I. Context (2) Het Akkoord van Brussel van 16 september 2002: Een juridisch kader voor grensoverschrijdende intercommunales

I. Context (1) I. Context (2) Het Akkoord van Brussel van 16 september 2002: Een juridisch kader voor grensoverschrijdende intercommunales Het Akkoord van Brussel van 16 september 2002: Een juridisch kader voor grensoverschrijdende intercommunales Prof. dr. Jan Wouters Maarten Vidal Instituut voor Internationaal Recht K.U. Leuven www.internationaalrecht.be

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem voor kennisgeving aannemen; 2. het beleidskader

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ VACATURES : ADVISEUR DATA, STUDIES & ADVIES ADVISEUR ONDERNEMERSCHAP & BEDRIJFSINFRASTRUCTUUR ADVISEUR TRANSPORT & LOGISTIEK

BIJLAGE BIJ VACATURES : ADVISEUR DATA, STUDIES & ADVIES ADVISEUR ONDERNEMERSCHAP & BEDRIJFSINFRASTRUCTUUR ADVISEUR TRANSPORT & LOGISTIEK BIJLAGE BIJ VACATURES : ADVISEURDATA,STUDIES&ADVIES ADVISEURONDERNEMERSCHAP&BEDRIJFSINFRASTRUCTUUR ADVISEURTRANSPORT&LOGISTIEK 1. ALGEMENEDOELSTELLINGENBINNENPOMWEST VLAANDEREN InhetkadervandeuitvoeringvanzijnmissieenvisiedientdePOMWest

Nadere informatie

In verschillende van deze uitdagingen biedt grensoverschrijdende samenwerking een reële meerwaarde, om verschillende redenen:

In verschillende van deze uitdagingen biedt grensoverschrijdende samenwerking een reële meerwaarde, om verschillende redenen: Anno 2013 staan besturen in Frankrijk en België voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Op lokaal, regionaal en nationaal niveau worden initiatieven ontwikkeld om deze uitdagingen aan te pakken

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

NIEUW TE ONTWIKKELEN LOGISTIEK BEDRIJFSGEBOUW

NIEUW TE ONTWIKKELEN LOGISTIEK BEDRIJFSGEBOUW VRIJBLIJVENDE PROJECTINFORMATIE TE KOOP NIEUW TE ONTWIKKELEN LOGISTIEK BEDRIJFSGEBOUW TRADE PORT NOORD VENLO TE KOOP NIEUW TE REALISEREN LOGISTIEK GEBOUW TRADE PORT NOORD VENLO Bent u op zoek naar een

Nadere informatie

Hengelo, Hart van Zuid

Hengelo, Hart van Zuid Hengelo, Hart van Zuid Nota Ruimte budget 14,5 miljoen euro Planoppervlak 50 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ROC van Twente Internationale potentie

Nadere informatie

Reglement van ProtoPITCH,

Reglement van ProtoPITCH, ARTIKEL 1: VOORSTELLING VAN DE WEDSTRIJD: ProtoPITCH, de wedstrijd voor innovatieve projecten in creatieve industrieën Deze wedstrijd wil de meest innovatieve projecten uit de culturele en creatieve industrieën

Nadere informatie

Eurometropool: de concrete vooruitgang sinds april 2011! PERSDOSSIER. 22 juni 2012

Eurometropool: de concrete vooruitgang sinds april 2011! PERSDOSSIER. 22 juni 2012 PERSDOSSIER 22 juni 2012 Eurometropool: de concrete vooruitgang sinds april 2011! Zie het dossier : De vooruitgang van de Eurometropool- April 2011 juni 2012 Rudy Demotte was voorzitter van de Eurometropool

Nadere informatie

De Octrooicellen. Bescherm en valoriseer uw uitvindingen. Gratis sectorale ondersteuning rond intellectuele eigendom op maat van uw onderneming

De Octrooicellen. Bescherm en valoriseer uw uitvindingen. Gratis sectorale ondersteuning rond intellectuele eigendom op maat van uw onderneming De Octrooicellen Bescherm en valoriseer uw uitvindingen Gratis sectorale ondersteuning rond intellectuele eigendom op maat van uw onderneming De octrooicellen Bescherm en valoriseer uw uitvindingen Gratis

Nadere informatie

Europese subsidies voor de Sociale Economie

Europese subsidies voor de Sociale Economie Europese subsidies voor de Sociale Economie Kader en functioneren van Europese subsidies Hoe werken EU subsidies? 1 EU BELEIDSKADER BEPALEND VOOR DE INHOUD SUBSIDIEPROGRAMMA S (1) Europa 2020 doelstellingen

Nadere informatie

Goederenvervoerplan voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Goederenvervoerplan voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Goederenvervoerplan voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Marianne Thys, Brussel Mobiliteit Date Structuur van de uiteenzetting Het goederenvervoer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Strategisch plan

Nadere informatie

EXPORT. Financiële steunmaatregelen. een hefboom voor de KMO s

EXPORT. Financiële steunmaatregelen. een hefboom voor de KMO s BRUssel EXPORT Financiële steunmaatregelen voor de export, een hefboom voor de KMO s Brussel Export geeft uw export een boost Gesubsidieerde projecten Brussel Export kent KMO s financiële steunmaatregelen

Nadere informatie

Séverine FLAHAULT

Séverine FLAHAULT PERSDOSSIER 22.03.16 KORTRIJK Budascoop Perscontacten : Séverine FLAHAULT +33 7 86 71 13 89 - Severine.Flahault@eurometropolis.eu Piet Quataert, Projectmedewerker BLAUWE RUIMTE : +32 (0)478 55 45 37 Piet.Quataert@eurometropolis.eu

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Resolutie van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen

Nadere informatie

De kmo-portefeuille. 3 kernprincipes vernieuwing: - vereenvoudigde steun - jaarlijkse steun - hogere steun

De kmo-portefeuille. 3 kernprincipes vernieuwing: - vereenvoudigde steun - jaarlijkse steun - hogere steun Inhoud 1. Wat is de kmo-portefeuille? 2. Wie komt in aanmerking? 3. Voorwaarden? 4. Periode? 5. Maximum budget 6. Steunpercentage 7. Hoe verloopt de aanvraag en betaling? 8. Drie processen: 1. Proces ondernemen

Nadere informatie

Paul Zeeuwts Directievoorzitter. Symposium VVBB 24 oktober 2005

Paul Zeeuwts Directievoorzitter. Symposium VVBB 24 oktober 2005 Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen Paul Zeeuwts Directievoorzitter Symposium VVBB 24 oktober 2005 1 IWT kort Agentschap Vlaamse overheid sinds 1991

Nadere informatie

Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren

Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren Europa Morgen www.europamorgen.nl Deze site geeft antwoord op vragen als: - Hoe zit de Europese Unie in elkaar? - Wat kan de EU voor de inwoners van

Nadere informatie

Toekomstscenario s ROC ASA Utrecht Sport en bewegen

Toekomstscenario s ROC ASA Utrecht Sport en bewegen Toekomstscenario s ROC ASA Utrecht Sport en bewegen De weg naar de werkconferentie 1 Inhoud Centrale vraag Scenario-ontwikkeling Deskresearch Expertgesprekken Confrontatie Clusteren kernonzekerheden Scenario

Nadere informatie

Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck

Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck De potentiële verbetering van de energie- en milieuprestaties van gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

Ruimtelijk-economische agenda

Ruimtelijk-economische agenda Ruimtelijk-economische agenda Ruimtelijk-economische agenda Doelstelling Kadert binnen opmaak Visienota Ruimte Vlaams-Brabant => vanuit een (sub-)regionale blik werken aan een strategische agenda, waardoor

Nadere informatie

INTERREG NOORDWEST-EUROPA Overzichtstabel van de assen, doelstellingen en soorten acties

INTERREG NOORDWEST-EUROPA Overzichtstabel van de assen, doelstellingen en soorten acties INTERREG NOORDWEST-EUROPA Overzichtstabel van de assen, doelstellingen en soorten acties Elke as streeft één of meerdere specifieke doelstellingen na, elk onderverdeeld in soorten acties. De aangehaalde

Nadere informatie

brussels HET AGENTSCHAP VOOR TERRITORIALE ONTWIKKELING VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

brussels HET AGENTSCHAP VOOR TERRITORIALE ONTWIKKELING VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST brussels HET AGENTSCHAP VOOR TERRITORIALE ONTWIKKELING VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Voorwoord De ontwikkeling van een regio en de uitdagingen waar die regio voor staat, vragen doelgerichte operationele

Nadere informatie

TeTRRA. Voor mensen met ideeën

TeTRRA. Voor mensen met ideeën TeTRRA Voor mensen met ideeën Huy Hasselt Diepenbeek Oupeye Liège Heerlen Heinsberg Aywaille Aachen Eupen Düren Monschau Euskirchen Daun De Euregio Maas-Rijn heeft een oppervlakte van ongeveer 11.000 km²

Nadere informatie

The Netherlands of

The Netherlands of The Netherlands of 2040 www.nl2040.nl 1 Tijden veranderen 2 Tijden veranderen 3 De nieuwe CPB Scenario Studie Vraag Waarmee verdienen we ons brood in 2040? Aanpak Scenario s, geven inzicht in onzekerheid

Nadere informatie

2012-2013 DE EUROMETROPOOL ACTIES EN STRATEGIE

2012-2013 DE EUROMETROPOOL ACTIES EN STRATEGIE 2012-2013 DE EUROMETROPOOL ACTIES EN STRATEGIE 2012 2013 2014 2020 2030 EEn 360 panorama Ieper Roeselare Kortrijk Tielt De Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai staat voor een 360 kijk op grensoverschrijdende

Nadere informatie

Hierbij gaan voor de delegaties de conclusies die de Europese Raad op bovengenoemde bijeenkomst heeft aangenomen.

Hierbij gaan voor de delegaties de conclusies die de Europese Raad op bovengenoemde bijeenkomst heeft aangenomen. Europese Raad Brussel, 14 december 2017 (OR. en) EUCO 19/1/17 REV 1 CO EUR 24 CONCL 7 BEGELEIDENDE NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: de delegaties Betreft: Bijeenkomst van de Europese

Nadere informatie

Synthese en aanbevelingen. Studie "Smart Cities in België: kwalitatieve analyse van 11 projecten"

Synthese en aanbevelingen. Studie Smart Cities in België: kwalitatieve analyse van 11 projecten Synthese en aanbevelingen Studie "Smart Cities in België: kwalitatieve analyse van 11 projecten" Auteurs Jonathan Desdemoustier, Onderzoeker, Smart City Institute, HEC-ULg Nathalie Crutzen, Professor and

Nadere informatie

Stad Lommel. Citymarketing

Stad Lommel. Citymarketing Stad Lommel Citymarketing 1 Wat is citymarketing? Citymarketing = gestructureerd en geïntegreerd beheer van Merkimago en naamsbekendheid van stad / gemeente Ontwikkeling van initiatieven en projecten Levenskwaliteit

Nadere informatie

Slim in de Stad-prijs 2016 Inschrijvingsformulier

Slim in de Stad-prijs 2016 Inschrijvingsformulier Slim in de Stad-prijs 2016 Inschrijvingsformulier Gelieve dit formulier ten laatste op 26 oktober 2016 in te dienen via stedenbeleid@vlaanderen.be. 1 GEGEVENS VAN DE INDIENER Naam: Pieter Van Camp Telefoonnummer:

Nadere informatie

The Netherlands of 2040. www.nl2040.nl

The Netherlands of 2040. www.nl2040.nl The Netherlands of 2040 www.nl2040.nl 1 Tijden veranderen 2 Tijden veranderen 3 Nieuwe CPB scenario studie Vraag Waarmee verdienen we ons brood in 2040? Aanpak Scenario s, geven inzicht in onzekerheid

Nadere informatie

Buitenlandse handel. Europese Schoolagenda De volgende pagina s zijn afkomstig uit de Europese Schoolagenda 2009/2010.

Buitenlandse handel. Europese Schoolagenda De volgende pagina s zijn afkomstig uit de Europese Schoolagenda 2009/2010. Buitenlandse handel Europese Schoolagenda De volgende pagina s zijn afkomstig uit de Europese Schoolagenda 2009/2010. Link naar editie 2008/2009 van de Europese Schoolagenda: www.ec.europa.eu/consumers/empowerment/cons_education_en.htm#diary

Nadere informatie

HOUT EXPO CNTRM. Airport Garden City Lelystad

HOUT EXPO CNTRM. Airport Garden City Lelystad Airport Garden City Lelystad ennis delen flexplekken branche expositie etrokken cluster exposure ontmoeting pla radle to cradle kantoor loofhoutbos ontwi D e i n i t i a t i e f n e m e r s Het Hout Expo

Nadere informatie

Foto: Nicolas Neefs. Persdossier De Week van de Bouw 2016: ontdek beroepen met een hart voor een sector die beweegt! Op 28 & 29 april.

Foto: Nicolas Neefs. Persdossier De Week van de Bouw 2016: ontdek beroepen met een hart voor een sector die beweegt! Op 28 & 29 april. Foto: Nicolas Neefs Persdossier De Week van de Bouw 2016: ontdek beroepen met een hart voor een sector die beweegt! Op 28 & 29 april. Inhoud 1 BRC Bouw en fvb-ffc Constructiv. Wie zijn wij?...p. 2 De essentie

Nadere informatie

open mind sharp business

open mind sharp business open mind sharp business De kracht van Amsterdam als (inter)nationale congresstad foto Siebe Swart Investeren in congresmarketing is goed voor de economische en maatschappelijke waarde van de metropool

Nadere informatie

Wat is marketing. Hoe wordt marketing gebruikt in de praktijk. Product. Prijs

Wat is marketing. Hoe wordt marketing gebruikt in de praktijk. Product. Prijs Wat is marketing Marketing is het proces die je moet doorgaan om de behoeften van uw klanten te bevredigen. Eerst werd marketing gezien als het geheel van activiteiten die de ruil van producten of diensten

Nadere informatie

PERSBERICHT. 250 bezoekers en veel motivatie op zorgbeurs regio Asse-Dilbeek-Ternat

PERSBERICHT. 250 bezoekers en veel motivatie op zorgbeurs regio Asse-Dilbeek-Ternat PERSBERICHT 250 bezoekers en veel motivatie op zorgbeurs regio Asse-Dilbeek-Ternat De lokale besturen Asse, Dilbeek en Ternat organiseerden gisteren, maandag 20 mei, samen met VDAB en partners een job-

Nadere informatie

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN VISIETEKST WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN 2017-2024 P a g i n a 2 INHOUD 1. Wat vooraf ging 2. Roadshow 3. Keuzes en beleid 4. Gestelde doelstellingen 5. Meerjarenplan 6. Vooropgestelde

Nadere informatie

De beurs van de openbare sector

De beurs van de openbare sector Organisatie: 4Instance De beurs van de openbare sector Innovatie & Performantie in de overheidssector Virtuele, permanente en multi-level beurs www.publicsectorfair.com www.overheidsbeurs.com Exposanten

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Onderzoeksflits. Utrecht.nl/onderzoek

Onderzoeksflits. Utrecht.nl/onderzoek Onderzoeksflits Platform31 De concurrentiepositie van Nederlandse steden. Nieuwe inzichten voor de Utrechtse economie en voor intergemeentelijke samenwerking Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling

Nadere informatie

WAAROM IS FRANKRIJK AANTREKKELIJK VOOR NEDERLANDSE INVESTEERDERS?

WAAROM IS FRANKRIJK AANTREKKELIJK VOOR NEDERLANDSE INVESTEERDERS? WAAROM IS FRANKRIJK AANTREKKELIJK VOOR NEDERLANDSE INVESTEERDERS? Driekwart van de buitenlandse besluitvormers vindt dat Frankrijk een aantrekkelijke bestemming is voor investeringen (74%, toename van

Nadere informatie

Brusselse prijs voor de export Een organisatie van Brussel Invest & Export Wedstrijdreglement

Brusselse prijs voor de export Een organisatie van Brussel Invest & Export Wedstrijdreglement Brusselse prijs voor de export Een organisatie van Brussel Invest & Export Wedstrijdreglement 1 Brussel Invest & Export Gewestelijke Overheidsdienst Brussel BRUSSELS BEST EXPORTERS 2015 Brusselse prijs

Nadere informatie

SOURCING MANAGER #VACATURE

SOURCING MANAGER #VACATURE #VACATURE Bol.com is de winkel van ons allemaal, die steeds meer transformeert in de speciaalzaak voor iedereen. Iedere shopper journey begint bij bol.com dat is het hoogste doel van de e-tailer. Om dat

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Internationalisering > wegnemen barrières grensoverschrijdend vervoer > werken waar je wilt > meer innovatie over de grenzen heen Internationalisering Maastricht is de meest internationale

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen

Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen Zuidwest-Nederland omvat de provincie Zeeland en het westen van de provincie Noord-Brabant. Als veelbelovende regio met ongeveer 100.000 bedrijven

Nadere informatie

ONTWIKKELVOORSTEL STAPPENPLAN

ONTWIKKELVOORSTEL STAPPENPLAN ONTWIKKELVOORSTEL STAPPENPLAN ONDERZOEK CONCEPTING TECHNISCHE DOCUMENTATIE BEGROTEN HET RESULTAAT, DAT TELT www.d-tt.nl Spuistraat 112, 1012VA, Amsterdam 020 682 2134 WELKOM Bij DTT Multimedia denken we

Nadere informatie

Beleidsplan AUHL

Beleidsplan AUHL Beleidsplan AUHL 2019-2024 S I T U E R I N G Associatie Universiteit Hogescholen Limburg (AUHL) is één van de 5 Vlaamse associaties en heeft als partnerinstellingen: Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt,

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTE ZONDAGSOPENING

RESULTATEN ENQUÊTE ZONDAGSOPENING RESULTATEN ENQUÊTE ZONDAGSOPENING INLEIDING Naar aanleiding van het toenemend aantal lokale stadsbesturen (o.a. Antwerpen, Kortrijk, Gent, Luik, ) dat zijn centrum wil laten erkennen als toeristische zone

Nadere informatie

Meerwaarde van het gebruik van. Citymarketing. het regio-merk voor lokale bedrijven. Wim Beernaert Wim Beernaert 10 april 2012

Meerwaarde van het gebruik van. Citymarketing. het regio-merk voor lokale bedrijven. Wim Beernaert Wim Beernaert 10 april 2012 Meerwaarde van het gebruik van Citymarketing het regio-merk voor lokale bedrijven Wim Beernaert Wim Beernaert 10 april 2012 1 INHOUD 1. Wat is plaatsmarketing? 2. Opkomst & belang van plaatsmarketing 3.

Nadere informatie

Acteren. Aspecten. Onderzoeken. Methodisch veranderen en verbeteren. Resultaatgericht verbeteren. Technisch Instrumenteel Organisatorisch cultureel

Acteren. Aspecten. Onderzoeken. Methodisch veranderen en verbeteren. Resultaatgericht verbeteren. Technisch Instrumenteel Organisatorisch cultureel Acteren Methodisch veranderen en verbeteren Resultaatgericht verbeteren Non-Routine Routine Technisch Instrumenteel Organisatorisch cultureel Onderzoeken Aspecten Acteren Methodisch veranderen en verbeteren

Nadere informatie

R&D-kostenkampioen van Europa? Een haalbare uitdaging!

R&D-kostenkampioen van Europa? Een haalbare uitdaging! R&D-kostenkampioen van Europa? Een haalbare uitdaging! Onze ambitie: de R&D-kostenkampioen van Europa worden > Agoria > Meer dan 1.600 lidbedrijven > Goed voor 300.000 werknemers > Exporteert ongeveer

Nadere informatie

Opdracht. Hoe? Agentschap Ondernemen bondig voorgesteld. Voorbereiden en uitvoeren van economie- en ondernemingsbeleid:

Opdracht. Hoe? Agentschap Ondernemen bondig voorgesteld. Voorbereiden en uitvoeren van economie- en ondernemingsbeleid: Agentschap Ondernemen bondig voorgesteld 25/02/2011 Opdracht Voorbereiden en uitvoeren van economie- en ondernemingsbeleid: Bedrijven door de crisis helpen Meer en sterker ondernemerschap Een meer groene

Nadere informatie

Evolutie waterverbruik bij West- Vlaamse grootverbruikers

Evolutie waterverbruik bij West- Vlaamse grootverbruikers Evolutie waterverbruik bij West- Vlaamse grootverbruikers 1 Katelijne Vancleemput, 11 juni 2013 Inhoud 1. POM West-Vlaanderen 2. Analyse databanken 3. Evoluties waterverbruik per bron 4. Evoluties waterverbruik

Nadere informatie

Werken in de culturele sector. 11 maart 2013 Info-avond KU Leuven

Werken in de culturele sector. 11 maart 2013 Info-avond KU Leuven Werken in de culturele sector 11 maart 2013 Info-avond KU Leuven Luc Delrue Opleiding: Communicatiewetenschappen (E)MBA Strategisch Management: Specialiteit: structureren en positioneren van een organisatie

Nadere informatie

Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen

Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen -opleiding -advies over

Nadere informatie