Zwart-wit fotografie volgens het zonesysteem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zwart-wit fotografie volgens het zonesysteem"

Transcriptie

1 Zwart-wit fotografie volgens het zonesysteem Waarom zouden we -terwijl de wereld om ons heen zo kleurrijk is- aan de slag gaan met zwart-wit fotografie? Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken. Structuren zijn beter zichtbaar, zwart-wit wordt vaak artistieker gevonden, het geeft meer de pure emotie weer en het geeft meer diepte aan een foto. Waarom zwart-wit? Voordeel kleur: Kleur is realistischer dan zwart-wit fotografie Met kleur kun je de aandacht naar het hoofdonderwerp trekken Voordelen zwart-wit: Zwart-wit wordt vaak artistieker gevonden Zwart-wit geeft meer emotie weer, de kleuren leiden niet af Zwart-wit geeft verschillen in helderheid veel duidelijker weer dan kleur, waardoor zwart-wit meer diepte aan een foto geeft. Structuren zijn beter zichtbaar.

2 De meeste camera's zijn in te stellen op zwart-wit fotografie. Vaak kan dat op twee manieren: via beeldstijl of via het retoucheermenu. Voor de RAW-fotografen is het belangrijk om dit via beeldstijl - monochroom te doen (het kan zijn dat dit bij jouw camera bijvoorbeeld Picture control monochrome genoemd wordt, bij Fuji zit het in de filmsimulaties en bij Sony bij Creative Style). Je ziet dan een zwart-wit voorvertoning op je lcd-scherm, maar je RAW-bestand bevat nog alle kleurinformatie. Je kunt er in de nabewerking dus nog alle kanten mee op. Voordeel is dat je al wel het (soms weinige) verschil in helderheid tussen bijvoorbeeld groen blad en een rood dak ziet. En dan ter plekke nog de keuze kunt maken om de foto zo te maken dat er nog een andere kleur tussen dat groen en rood zit. De jpeg-fotografen die hun foto niet nabewerken, kiezen meestal voor het omzetten naar zwart-wit via het retoucheermenu van de camera. Verschil is dat daarmee alle kleurinformatie uit het bestand verwijderd wordt. De foto is dus definitief zwart-wit. De nabewerkingsmogelijkheden zijn veel beperkter. Maar dat was nu juist de bedoeling van deze fotograaf die op jpeg fotografeert. Die wil helemaal niet moeten nabewerken.. Kleur versus zwart-wit In kleur zien we bijvoorbeeld verschil tussen lila en lime, in zwart-wit krijgen ze beiden ongeveer dezelfde tint grijs. Oefen dus welke kleur in welke grijstint weergegeven zal worden. Fotografeer eventueel een kleurenkaart in zwart-wit om een spiekbriefje te hebben. Zwart-wit fotografie vraagt echt een andere manier van kijken. Het is echt meer dan een nabewerkingstechniek met bijvoorbeeld een Instagramfiltertje. Beperk jezelf daarom eens een dag, week of maand tot alleen zwart-wit fotografie. Zoek onderwerpen die in je zwart-wit wilt fotograferen. Wat leent zich voor zwart-wit en wat niet? Zoek naar abstracties, naar negatieve ruimte, naar schaduwen, lijnen, structuren, naar welk licht geschikt is, etc. Zoals Ansel Adams zei (waarover later meer): you don't take a photograph, you make it.

3 Techniek Mooie vormen en texturen gaan vaak verloren in de veelheid van kleur, terwijl ze in zwart-wit goed zichtbaar worden. Het verwijderen van kleur versterkt elementen in de foto. Helaas geldt dat ook voor zaken als ruis en banding (stroken), dus fotografeer met een lage iso en, als je in RAW fotografeert, in zoveel mogelijk bits. Bij Nikon kun je kiezen tussen 12 of 14, kies dan voor 14. Tenzij je ruimte moet besparen op je kaartje of in de continumodus heel snel je foto's weg moet schrijven. Bij bijvoorbeeld de Sony A7III en A9 staat standaard 14 bits ingesteld, en bij de Olympus OM-D 12 bits. Bij deze camera's heb je dus geen invloed op het aantal bits. Helaas kunnen jpeg-fotografen alleen in 8 bits fotograferen. Het valt te overwegen om voor zwart-wit fotografie toch in RAW te fotograferen. Of in ieder geval in RAW+Jpeg. Waarom? Een 8 bits (jpeg)bestand bevat in totaal 16,7 miljoen tinten. Als je in kleur fotografeert.. Namelijk 256 voor rood, 256 voor groen en 256 voor blauw. En 256 x 256 x 256 = 16,7 miljoen. Maar als je in zwart-wit fotografeert, leg je niet de drie kleuren rood, groen en blauw vast, maar slechts 256 grijstinten! Het 16 bits RAW kleurenbestand wat we later in de nabewerking in zwart-wit omzetten, bevat daarentegen 280 biljoen (!) tinten. Daardoor lopen bij een 16-bits bestand de tinten mooi in elkaar over, terwijl je bij een 8-bits bestand soms banding ziet. Er zijn dan te weinig tussenliggende tinten in het bestand aanwezig om van de ene tint naar de andere te komen, waardoor de overgang sprongsgewijs gaat.

4 Welke genres fotografie? Behalve straatfotografen, maken ook portret-, landschaps- en architectuurfotografen vaak zwart-wit foto's. Contrastrijke scenes werken daarbij vaak beter in zwart-wit dan scenes met weinig contrast. Harde schaduwen kunnen een onderwerp op zich worden. Vooral bij laagstaande zon valt er achter bijvoorbeeld een wandelaar, hond, hek of fietser een mooie lange schaduw.

5 Portretfotografie In zwart-wit portretfotografie wordt veel gebruik gemaakt van high key of low key foto's. Denk maar eens aan de Claire Obscure techniek van Rembrandt, waarbij een spotlight het onderwerp verlicht. Let er op dat licht wat van opzij komt de structuur van de huid veel beter laat zien dan licht wat recht op het onderwerp schijnt. Daarnaast zorgt licht wat van opzij komt voor schaduw, wat diepte geeft aan het portret. Direct licht maakt alles 'plat'.

6 Landschapsfotografie Zwart-wit wordt vaak gebruikt bij minimalistische seascapes. Meestal gemaakt met heel lange sluitertijden. Is bij kleurenfotografie de vroege ochtend of late avond favoriet bij landschapsfotografen, bij zwart-wit fotografie kun je er ook op uit als de zon hoog aan de hemel staat. Juist de contrasten die dan ontstaan maken de zwart-wit foto zo krachtig. Met een zwart-wit foto wordt ook de stemming van stormachtig weer met donkere luchten goed weergegeven! Houd het weerbericht dus in de gaten en trek er ook op uit als het 'slecht' weer is.

7

8 Architectuurfotografie Ook in de architectuurfotografie wordt vaak zwart-wit gebruikt. Vooral om de vormen goed te kunnen laten zien. In onderstaande panoramafoto zie je in de kleurenversie dat je aandacht erg naar de paarse hoek links onder getrokken wordt. Sowieso trekt de graffiti erg veel aandacht. Prima natuurlijk als dat is waar je foto over gaat. In de zwart-wit versie krijgen de drie delen (links, midden en rechts) even veel aandacht. En gaat je aandacht vooral naar het bouwwerk.

9 Het zonesysteem Okee, ik zou iets vertellen over het zonesysteem van Ansel Adams. Het zonesysteem is een door hem uitgedachte techniek van belichten om tot een optimale zwart-wit foto te komen. Het systeem bestaat uit 10 zones, waarbij iedere zone een stop meer of minder licht is. Zie onderstaande afbeelding van Photopills. Hoe werkt dit in de praktijk? Stel je voor dat je een foto wilt maken waarbij je in de schaduw nog voldoende detaillering ziet. Dan meet je die schaduw met de spotmeter die in je camera zit (of liever nog met een losse lichtmeter, maar die hebben we nu eenmaal niet allemaal). Als je nu een foto maakt, zal die schaduw middengrijs worden. De camera is zo geprogrammeerd dat hij alles wat jij meet, middengrijs maakt. Je schaduw zit dan dus in het midden van het zonesysteem, in zone vijf. Maar jij wilt hem donkerder hebben, in zone drie. Dan belicht je dus 2 stops onder (iedere zone is 1 stop). Dat kan in de manuele stand, maar ook met je +/- knopje natuurlijk. Je gaat dan bijvoorbeeld van 1/125 f 4 naar 1/125 f8. Wat ik zie is dat de meeste cursisten alle schaduwen in zone drie willen hebben en alle hooglichten in zone zeven. Het resultaat is dan een vlak beeld met (te) weinig contrast. Je gebruikt dan maar vijf zones in plaats van tien. Wees dus niet bang om een diepe schaduw echt zwart te laten zijn en bijvoorbeeld een spiegeling van de zon op water of chroom echt wit. Extreem licht en extreem donker kunnen niet beiden gedetailleerd in één beeld gefotografeerd worden. Tenzij we geavanceerdere technieken als HDR gebruiken. Vraag is alleen of dat altijd mooier is... Je moet dus een keuze maken tussen belichten op de hooglichten of belichten op de schaduwen. Belicht je voor de hooglichten, dan zullen de schaduwen dichtlopen. Belicht je voor de schaduwen, dan zullen de hooglichten uitbijten. Dat kun je accepteren of je maakt een belichtingstrappetje om er later in de nabewerking mee aan de slag te gaan. Of je kiest een ander standpunt waardoor die uitgebleekte witte delen of dichtgelopen schaduwen net buiten beeld vallen.

10 Nabewerking Stel je hebt in RAW gefotografeerd en je wilt je foto in de nabewerking in zwart-wit zetten. Hoe doe je dat dan? In Lightroom kun je onder het kopje ontwikkelen, rechts in het scherm, de foto in zwart-wit zetten. Als de foto eenmaal in zwart-wit staat, gaan we eerst aan de slag met de basisinstellingen. Soms lukt het om wat met de camera niet lukte, in de nabewerking van een RAW-beeld toch voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld van 7 naar 9 zones te gaan. Stel: de zwarten willen we echt zwart hebben, de witten echt wit. Naar analogie van de het zonesysteem. De werkvolgorde is als volgt. Pas eerste de middentinten aan met het schuifje belichting (exposure), daarna de hooglichten en schaduwen. En als laatste de witte en zwarte tinten, dus de buitenkanten van het histogram. De clipping driehoekjes laten zien of je goed zit. Zet ze aan door er op te klikken en verplaats het schuifje zover dat je de clipping ziet. Hoe zie je die clipping? Als je te ver schuift met het zwart, wordt de foto op de plekken waar het zwart nu dichtloopt blauw. Schuif je te ver met het wit, dan wordt de foto op de plekken waar het wit nu uitgebeten is ( = geen detaillering meer) rood. Daarna schuif je zover terug dat de clipping net weer weg is. Op dat moment zijn de witten wit en de zwarten zwart zonder dat ze respectievelijk uitgebeten of dichtgelopen zijn. Daarna ga je aan de slag met de kleurschuifjes. Je kunt per kleur in de originele foto instellen wat de helderheid van de grijstint moet zijn. Natuurlijk kun je naar smaak daarna nog allerlei aanpassingen toevoegen door middel van het aanpassingspenseel, verloopfilters, lokaal contrast, et cetera. In Adobe Camera Raw werkt het precies hetzelfde. Je vinkt bovenin zwart-wit aan. Vervolgens kun je in het tabblad wat normaal KVL (kleurtoon, verzadiging, luminantie) heet, nu per kleur aanpassen wat de helderheid moet zijn. Zodra je een foto omgezet hebt naar zwart-wit, gaat dit tabblad zwart-witmix heten. Wil je nog even wachten met het omzetten in zwart-wit en dat pas later na alle bewerkingen in Photoshop doen, dan kan dat natuurlijk ook.

11 Je klikt dan onderin het lagenpalet op het zwart-witte bolletje (nieuwe opvullaag of aanpassingslaag maken) en kiest voor zwart-wit. Ook dan krijg je weer een scherm te zien waar je per kleur kunt kiezen hoe licht/donker deze kleur moet zijn in de zwart-wit foto. In Adobe zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden, dus hetzelfde scherm vind je ook als je via het tabblad "aanpassingen" op het zwart-witte vierkantje klikt. Bedenk dat zwart-wit fotografie niet enkel het achteraf omzetten van een kleurenfoto naar grijswaarden is. Je moet op een andere manier leren kijken en kunnen voorspellen hoe een kleurenfoto er in zwart-wit uit zal zien. Je werkt vaak met harde contrasten (tegenlicht!) omdat een donker onderwerp tegen een lichte achtergrond er zo mooi uitspringt in zwart-wit. Omdat onze aandacht niet naar de kleuren gaat, is een sterke compositie belangrijk en vallen lijnen, vormen en patronen veel meer op. Ga daar dus actief naar op zoek.

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen 12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen Een landschap vol kleur is natuurlijk schitterend. Maar zwart-wit landschappen kunnen ook prachtige beelden opleveren! Met deze tips leer je hoe je fantastische

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Zwart-Wit FOTO LEERTRAJECT WELMANSTUDIO

FOTOGRAFIE Zwart-Wit FOTO LEERTRAJECT WELMANSTUDIO FOTOGRAFIE Zwart-Wit FOTO LEERTRAJECT WELMANSTUDIO 2 Vanaf de allereerste foto is het maken van perfecte zwart-wit foto s een combinatie geweest van de juiste opnametechniek en ontwikkel -en afdrukvaardigheden

Nadere informatie

Landschapsfotografie in zwart-wit

Landschapsfotografie in zwart-wit Landschapsfotografie in zwart-wit Een foto simpelweg omzetten naar zwart-wit kan iedereen, maar wie echt indrukwekkende resultaten wil boeken, moet leren kijken en denken in zwart-wit. In dit artikel zoeken

Nadere informatie

Zwart-wit in het digitale tijdperk

Zwart-wit in het digitale tijdperk Zwart-wit in het digitale tijdperk Vroeger altijd ZW; kleurfilm maar vanaf 1935 Werken met ZW film Opnames gebeuren in functie van eindresultaat = foto op papier Keuze onderwerp (buiten echt heel kleurrijke

Nadere informatie

Wat is dynamisch bereik?

Wat is dynamisch bereik? Wat is dynamisch bereik? = Bereik aan helderheden dat camera kan registreren Groter dynamisch bereik = meer details Zowel details in schaduwen als in highlights (landschap) Sensor en ADC Diodes op klassieke

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

Belichting corrigeren

Belichting corrigeren Belichting corrigeren Belichtingsmeter van de camera is ingesteld op gemiddeld grijs. Dit betekent dat camera ervan uitgaat dat elementen in je foto gemiddeld 18% van het licht terugkaatsen. Bij goed belichte

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Deel 1. Wat is HDR fotografie?.

Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Inleiding. Met het intrede van de digitale fotografie is ook de beeldbewerkingsoftware in een stroomversnelling geraakt. Eén van de meest recente ontwikkelingen is de High

Nadere informatie

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem.

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem. Hieronder een onbewerkte foto van het Lexkesveer tijdens zonsopgang. Op het eerste gezicht een hopeloze foto. In het histogram kun je zien dat zowel aan de lichte (rechter) als donkere (linker) kant de

Nadere informatie

Onderbelichte TIFF foto Normaal Belichte TIFF foto Overbelichte TIFF foto

Onderbelichte TIFF foto Normaal Belichte TIFF foto Overbelichte TIFF foto Uitleg HDR maken in Photomatix (of een ander Programma ): HDR is helemaal in, maar hoe maak je nu een mooie HDR-foto? HDR werkt met verschillende belichtingen, en voegt die dan samen zodat je mooie hooglichten

Nadere informatie

Denken in zwart -wit. 2. Hulpmiddel hierbij kan zijn dat je, je camera op monochroom instelt! Op je LCD scherm zie je dan zwart-wit.

Denken in zwart -wit. 2. Hulpmiddel hierbij kan zijn dat je, je camera op monochroom instelt! Op je LCD scherm zie je dan zwart-wit. Denken in zwart -wit 1. Bij zwart-wit fotografie is het niet alleen belangrijk dat je beelden in kleur omzet naar zwart-wit, maar dat je ook leert denken in zwart-wit! 2. Hulpmiddel hierbij kan zijn dat

Nadere informatie

Natuurfoto s correct belichten

Natuurfoto s correct belichten Natuurfoto s correct belichten In dit digitale tijdperk kan achteraf heel wat aan een foto worden gecorrigeerd. Toch blijft correct belichten een absolute noodzaak om een kwalitatief beeld en maximale

Nadere informatie

2. Belichting aanpassen Om de overbelichting te verminderen kies ik voor belichting -1.17 en herstel op 100. Die twee brengen de piek tegen de

2. Belichting aanpassen Om de overbelichting te verminderen kies ik voor belichting -1.17 en herstel op 100. Die twee brengen de piek tegen de Een overbelichte bruid en bruidegom. Ik liet in de fotolist al zien het origineel en het uiteindelijk resultaat. Hier leg ik in drie mails in detail uit wat ik gedaan heb aan fotobewerking in Lightroom

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

HDR: de digitale Ansel Adams

HDR: de digitale Ansel Adams HDR: de digitale Ansel Adams In bepaalde (vaak Duitse) fotokringen is een nieuwe trend gaande: HDR-fotografie. HDR staat voor High Dynamic Range: een groot dynamisch bereik. HDR is de digitale tegenhanger

Nadere informatie

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht High Dynamic Range (HDR) Deze techniek zorgt ervoor dat afbeeldingen die een dynamisch bereik hebben dat niet in een digitaal fotobestand past, worden gecomprimeerd zodat er meer detail wordt weergegeven

Nadere informatie

Camera Raw-afbeeldingsbestanden

Camera Raw-afbeeldingsbestanden Camera Raw-afbeeldingsbestanden Een Camera Raw-bestand bevat onverwerkte afbeeldingsgegevens uit de beeldsensor van de camera. U kunt Camera Raw-bestanden beschouwen als fotonegatieven. Veel digitale camera's

Nadere informatie

Doe avond HDR Fotografie. Oftewel High Dynamic Range Fotografie

Doe avond HDR Fotografie. Oftewel High Dynamic Range Fotografie Doe avond HDR Fotografie Oftewel High Dynamic Range Fotografie Waarom HDR Fotografie u Een camerasensor kan minder contrastverschil vastleggen dan het menselijk oog. u In een situatie met een groot contrastverschil

Nadere informatie

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop.

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Wanneer de witbalans niet juist ingesteld is krijgt men kleurzweem in de foto, daarom gebruik ik steeds de automatische witbalans, welke over het algemeen een

Nadere informatie

10 Tips voor betere portretfoto's

10 Tips voor betere portretfoto's 10 Tips voor betere portretfoto's Elja Trum Portretfotografie vind ik persoonlijk een van de leukste vormen van fotografie. Je krijgt de mogelijkheid iemand op een bepaald moment in zijn leven vast te

Nadere informatie

Fotograferen in RAW. Haal alles uit het RAW-formaat van je digitale camera

Fotograferen in RAW. Haal alles uit het RAW-formaat van je digitale camera Fotograferen in RAW Haal alles uit het RAW-formaat van je digitale camera Fotografeer je in JPEG, de computer in je camera slaat je foto op aan de hand van je voorinstellingen. JPEG is een internationale

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Techniek: Het samenvoegen van belichtingen

Techniek: Het samenvoegen van belichtingen Techniek: Het samenvoegen van belichtingen Digitale fotografie blijft verder evolueren en onze camera s worden steeds beter. Toch blijven foto s met hoge contrastverschillen vaak een probleem en slaagt

Nadere informatie

6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's

6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's 6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's Heb je het ook al eens gehad? Het landschap ziet er fantastisch uit maar op de foto krijg je veel te lichte luchten en een veel te donkere voorgrond.

Nadere informatie

Workshop Fotografie oktober 2016

Workshop Fotografie oktober 2016 Workshop Fotografie oktober 2016 Diafragma waarden Groot diafragma Klein diafragma 1 1/1.4 1/2 1/2.8 1/4 1/5.6 1/8 1/11 1/16 1/22 Weinig Scherptediepte Lens Open (veel licht) Veel scherptediepte Lens dicht

Nadere informatie

1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2

1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2 Inhoud 1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2 2: Achtergrond 9 Inleiding 10 Gouden uur 10 Zonsondergang 10 Het blauwe uur 11 Na het blauwe uur 20 Seizoenen 26 Nachtzicht 28 Schemeringen 31 Compositie

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

6 redenen om wel met tegenlicht te fotograferen

6 redenen om wel met tegenlicht te fotograferen 6 redenen om wel met tegenlicht te fotograferen Door Erik van Rosmalen Standaard werd (en wordt) altijd gezegd: zorg dat je de zon in de rug hebt als je fotografeert. Het 'regeltje' is begrijpelijk, want

Nadere informatie

Week 3 Cursus Photoshop

Week 3 Cursus Photoshop Week 3 Cursus Photoshop Blenden / Mengen Lagen met elkaar mengen. 1 Week 3 Cursus Photoshop Inleiding Wat is het effect van mengen Hoe is het toe te passen? Oefening met mengen en effecten Blenden = Mengen

Nadere informatie

Histogram in Picasa. Correcties

Histogram in Picasa. Correcties Histogram in Picasa De veranderingen in Picasa 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie ook Intro Picasa 3.8NL. De letter H brengt mij

Nadere informatie

Lightroom 6 De digitale DoKa. Charlie

Lightroom 6 De digitale DoKa. Charlie Lightroom 6 De digitale DoKa Foto s Importeren Onder Bibliotheek Importeren is niet kopiëren Bibliotheek Importeren Foto s Importeren Onder Bibliotheek Foto s Toevoegen Door Pc Bladeren Foto s Importeren

Nadere informatie

Presentatie HDR-techniek

Presentatie HDR-techniek Presentatie HDR-techniek Wat is HDR in fotografie Waarom HDR Hoe HDR Voorbeelden van HDR Camera instellingen voor HDR Klein project met HDR Do's en Do nots Grenzen aan de HDR Vraag en antwoord 1. Wat is

Nadere informatie

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters 27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP File:MultiMedia/Photoshop M. Peters Multi Media Cursus Photoshop CS3 / CS5 In dit naslagwerk vind je een korte uitleg van Photoshop CS3/ CS5. Als je de cursus stap voor

Nadere informatie

Cycling in water.

Cycling in water. Cycling in water https://www.youtube.com/watch?v=t4rqxxsrpho Maak een nieuw document via bestand nieuw. Breedte 1280 px Hoogte 720 px resolutie 300 px/inch achtergrond wit. Noem het werkdocument. Sla de

Nadere informatie

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto.

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto. Een DRI maken: Hoofdstuk 1: Wat is een DRI DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreek uit je (digitale of analoge)

Nadere informatie

- IBAN: (NL23ABNA0) 498933032 - BIC ABNANL2A - VAT

- IBAN: (NL23ABNA0) 498933032 - BIC ABNANL2A - VAT Invulling fotoreis landschapsfotografie Algemeen Het thema van de aangeboden fotoreis is landschapsfotografie en is tweeledig; enerzijds heeft de workshop als doel startende fotografen fundamentele basiskennis

Nadere informatie

We zien dus soms grote contrast omvangen bij onderwerpen, hoofdzakelijk veroorzaakt door verschillen in verlichting.

We zien dus soms grote contrast omvangen bij onderwerpen, hoofdzakelijk veroorzaakt door verschillen in verlichting. LOW DYNAMIC RESOLUTION Het kleine broertje van High Dynamic Resolution We zien dat deze technieken steeds meer toegepast worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan? HET WAAROM Over het algemeen

Nadere informatie

Licht Belichting Lichtmeting

Licht Belichting Lichtmeting Licht Belichting Lichtmeting PUNTJES VOORAF 29 april 2015 Kees van Gageldonk 2 Inhoud Licht Algemene inleiding Belichting Inleiding Conclusie Correctiemogelijkheden Lichtmeting Inleiding Dynamisch bereik

Nadere informatie

FastStone Image Viewer 1

FastStone Image Viewer 1 9-6-2016 FastStone Image Viewer 1 In Faststone Image Viewer, Kunnen we de belichting aanpassen en, Kleuren, Niveaus en Curven. Open Faststone Image Viewer, kies een afbeelding, ga dan naar Kleuren, je

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

PSE- Het noorderlicht. Het noorderlicht

PSE- Het noorderlicht. Het noorderlicht Het noorderlicht 1. Naar de hemel Maak een nieuw document van 2835 x 3820 pixels op 300ppi Ga naar Laag nieuwe opvullaag Verloop druk OK Bij verloop klikken op omgekeerde driehoekje verloop laden Noordlicht.grd

Nadere informatie

In gesprek. met het. Wilco Dragt. Wilco Dragt

In gesprek. met het. Wilco Dragt. Wilco Dragt Portfolio Wilco Dragt Wilco Dragt In gesprek met het landschap In tegenstelling tot een schilder, die begint met een leeg doek en daar elementen op plaatst, genereert fotograaf Wilco Dragt uit een wijde

Nadere informatie

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer?

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Je camera heeft een aantal voorkeuze modi waarmee je de camera op verschillende manier kunt laten werken. De P, Av, Tv en M standen zijn hierbij de

Nadere informatie

8 tips voor lichtmeting

8 tips voor lichtmeting 8 tips voor lichtmeting met de camera Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

Workflow van een landschapsfotograaf

Workflow van een landschapsfotograaf Workflow van een landschapsfotograaf Digitale fotografie en nabewerking zijn onherroepelijk met elkaar verbonden. Wie in RAW fotografeert moet onvermijdelijk achteraf de foto nog wat opsmukken om die volledig

Nadere informatie

1: Histogram en gereedschappen 1 Inleiding 2 Begrippen 3 8-bits en 16-bits 4 Bestandsformaten 5 Het histogram 8 De gereedschappen 11

1: Histogram en gereedschappen 1 Inleiding 2 Begrippen 3 8-bits en 16-bits 4 Bestandsformaten 5 Het histogram 8 De gereedschappen 11 Inhoud 1: Histogram en gereedschappen 1 Inleiding 2 Begrippen 3 8-bits en 16-bits 4 Bestandsformaten 5 Het histogram 8 De gereedschappen 11 2: Film, analoog en scannen 19 Inleiding 20 Het negatief 21 Digitaliseren

Nadere informatie

Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie

Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie Voor deze tutorial maken we gebruik van onderstaande z/w foto. In de foto zitten een aantal flinke scheuren, zijn veel witte punten te zien en

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE De afgelopen jaren is de smartphone steeds belangrijker geworden. Bellen is bijna bijzaak: we Whatsappen, Instagrammen, Twitteren en zijn bijna de hele dag online. Het schijnt zelfs zo te zijn dat we vaker

Nadere informatie

Richtlijnen en procedures

Richtlijnen en procedures Richtlijnen en procedures Inhoud: 1. Richtlijnen professionele (na-)bewerkingstechnieken Het RAW-bestand bewerken in ACR in 5 stappen Professionele, niet destructieve Photoshoptechnieken in 8 stappen 2.

Nadere informatie

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Wellicht heb je het al eens meegemaakt; hard gewerkt om een opname helemaal perfect te maken. Elke oneffenheid verwijderd, de kleuren exact naar smaak afgesteld en

Nadere informatie

PHOTOSHOP KLEURENBEELDEN OMZETTEN NAAR ZWART WIT ARTISTIEKE OPLEIDING > OSTYN G

PHOTOSHOP KLEURENBEELDEN OMZETTEN NAAR ZWART WIT ARTISTIEKE OPLEIDING > OSTYN G KLEUR NAAR ZWART WIT! Naast analoge zwart wit fotografie kan je je digitale fototoestel dwingen in zwart wit te fotograferen. Sommigen beweren zelfs dat een zwart wit foto met zijn vele tussentinten meer

Nadere informatie

Contrasten. Contrast verhogen

Contrasten. Contrast verhogen Curven in Photoshop Curven is in Photoshop een krachtig stukje gereedschap. Het stelt je bijvoorbeeld in staat om in een handomdraai kleuren te corrigeren of contrasten aan te passen. Maar het is een filter

Nadere informatie

Digitale workflow. Marcel van Vuren

Digitale workflow. Marcel van Vuren Digitale workflow Marcel van Vuren Werken met digitale foto s Raw vs. JPG Op de computer opslaan bewerken backups en dan.. Wie gebruikt raw en wie JPG? Is dit een bewuste keuze? Wat is RAW Een RAW bestand

Nadere informatie

Agenda. 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen

Agenda. 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen 2 december 2010 Agenda 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen 2 december 2010 2 Deel 1 2 december 2010 3 HDR- fotografie theorie Wat is HDR? NL:

Nadere informatie

Overvloeimodi. Foto verouderen Schilderachtig Portret

Overvloeimodi. Foto verouderen Schilderachtig Portret Overvloeimodi Foto verouderen Schilderachtig Portret Overvloeimodi Overvloeimodi Overvloeimodi zorgen ervoor dat lagen met elkaar in wisselwerking staan en doen simpelweg wat de naam al aangeeft: in elkaar

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

Aanbevelingen voor verscherpen

Aanbevelingen voor verscherpen Aanbevelingen voor verscherpen Door de afbeelding scherper te maken verbetert u de scherpte van de randen. Of afbeeldingen nu afkomstig zijn van een digitale camera of van een scanner, de meeste afbeeldingen

Nadere informatie

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden.

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden. Picasa Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 2, ontwikkeld door Google. We laten u zien hoe u veelgebruikte bewerkingen, zoals bijsnijden, verscherpen of lichter maken, uitvoert. Downloaden

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven.

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven. 1. Inleiding Even heel kort een aantal begrippen. Licht behoort tot het elektromagnetische veld. In onderstaande afbeelding is een deel hiervan schematisch weergegeven. Het is James Clerk Maxwell geweest

Nadere informatie

Mailgroep photoshop. Copyright. Story book. Open de foto werkdocument.

Mailgroep photoshop. Copyright. Story book. Open de foto werkdocument. 1 Story book https://www.youtube.com/watch?v=r2kpxhrgcxw&t=5s Open de foto werkdocument. Op de foto wooden deck floor en ontgrendel de laag. Sleep de foto naar je werkdocument. Noem de laag dock. Verplaats

Nadere informatie

Extra Thema: Voedingsfotografie

Extra Thema: Voedingsfotografie Extra Thema: Voedingsfotografie Belichting Gebruik zoveel mogelijk enkel maar natuurlijk licht. Dus overdag aan een (groot) raam fotograferen en alle spotjes in keuken uit Schaduwzones in het gerecht

Nadere informatie

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 2. Johan W. Elzenga

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 2. Johan W. Elzenga ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 2 Johan W. Elzenga hoofdstuk 9 Kennismaken met de Develop-module De Develop-module is het kloppende hart van Lightroom. U gebruikt deze module voornamelijk om uw beelden te bewerken.

Nadere informatie

Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3

Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3 Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3 Adobe Photoshop CS3 zet een nieuwe standaard op het gebied van conversie van een kleurenopname naar een sfeervol zwart-wit beeld. Met de aanpassingslaag Zwart-wit

Nadere informatie

http://photoserge.com/tutorial/photoshop-tutorial-how-to-add-an-amazing-sunset-plp10-by-serge-ramelli/ Mooie zon toevoegen vertaling Video les Bekijk eerst de video en probeer dan de les te maken met behulp

Nadere informatie

zwart-wit zwart-wit Elja Trum digitale fotografie techniek en praktijk van het fotograferen digitale fotografie

zwart-wit zwart-wit Elja Trum digitale fotografie techniek en praktijk van het fotograferen digitale fotografie zwart-wit Elja Trum digitale fotografie Elja Trum techniek en praktijk van het fotograferen en bewerken in Photoshop ISBN 978-90-430-2681-9 Elja Trum is fotograaf en oprichter van de populaire weblog over

Nadere informatie

Fotograferen in een sporthal

Fotograferen in een sporthal Fotograferen in een sporthal In een spothal fotograferen is iets anders dan buiten op het sportveld. Weer en wind zullen je binnen niet zoveel parten spelen. Maar het slechte licht wat je in een sporthal

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Peter Suijker 2010 Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Deze kleine workshop heb ik gemaakt voor de EOS dag 12 juni 2010 en geeft een beknopte uitleg over het gebruik van een opzetflitser,

Nadere informatie

Opname en verwerking - beknopt

Opname en verwerking - beknopt Basis Opname en verwerking - beknopt Uitgangspunt is dat elke foto bij de opname technisch goed belicht zou moeten worden. En wat elke foto nodig heeft is achteraf een aanpassing om de hoogste kwaliteit

Nadere informatie

FOTOGRAFIE

FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE WWW.I-LEARNING.BE Witbalans Het zal vast wel eens voorgekomen zijn dat je een foto maakte die veel te geel was. Je maakte een foto bij verlichting wanneer het donker was en vervolgens bleken

Nadere informatie

GLAS ETSEN MAAK JOUW GLAS PERSOONLIJK! Ontwikkeld door

GLAS ETSEN MAAK JOUW GLAS PERSOONLIJK! Ontwikkeld door GLAS ETSEN MAAK JOUW GLAS PERSOONLIJK! TEKENEN 1 2 3 4 Laat de kinderen een tekening maken met een dikke donkere stift. (1) Met dikke stiften vermijd je hele dunne lijnen die later in het proces lastig

Nadere informatie

Workshop HDR Fotografie

Workshop HDR Fotografie Workshop HDR Fotografie Waar staat HDR voor? Misschien denk je wel dat HDR staatvoor High Definition Resolution mwah, dat lijkt er op. Als we het nou over TV s zouden hebben, dan zat je aardig in de richting.

Nadere informatie

Fantasy. Samengestelde afbeelding

Fantasy. Samengestelde afbeelding Fantasy Er zijn veel mogelijkheden om een afbeelding te veranderen. Je kunt de kleur vernaderen, de afbeelding een patroon geven, de vorm wijzigen, etc. Afhankelijk van de afbeelding gebruik je de ene

Nadere informatie

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere 1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere dieren (slakjes) in de vegetatie aanwezig zijn. Goed zoeken!

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

https://www.youtube.com/watch?v=zgwhu_mtldw&list=plgll7jpwzue-eulkyycqkxiyhoku2supf Bestand nieuw-b-2700-h-3000-resolutie-200 Met uitsnijgereedschap 4cm smaller maken, Open foto cloud-stock, en kopieer

Nadere informatie

De 10 belangrijkste architectuurfotografie tips voor beginners

De 10 belangrijkste architectuurfotografie tips voor beginners De 10 belangrijkste architectuurfotografie tips voor beginners Met architectuurfotografie probeer je altijd het gebouw zo mooi mogelijk te laten zien. Deze 10 tips laten je te weten hoe! Voorbereiding

Nadere informatie

Opname en verwerking - uitgebreid

Opname en verwerking - uitgebreid Basis Opname en verwerking - uitgebreid Uitgangspunt is dat elke foto bij de opname technisch goed belicht zou moeten worden. En wat elke foto nodig heeft is achteraf een aanpassing om de hoogste kwaliteit

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met.

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het gaat niet om de zonsondergang! Niet te ver inzoomen! Kleurgebruik en bewolking Witbalans Indrukwekkende skylines Slow sync Extra aandachtspunten

Nadere informatie

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken Workflow Lightroom en Photoshop Verschil tussen werken in RGB en srgb Werken in 16 of 8 bits Verschil tussen RAW opslaan als PSD of TIF

Nadere informatie

Workshop, beheer je foto's met Apple Foto's deel 2. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: leofact

Workshop, beheer je foto's met Apple Foto's deel 2. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: leofact Workshop, beheer je foto's met Apple Foto's deel 2 Handleiding van Helpmij.nl Auteur: leofact maart 2016 Deze workshop is het tweede deel van een tweeluik waarin het beheren en bewerken van je digitale

Nadere informatie

Repoussé in Photoshop CS5

Repoussé in Photoshop CS5 http://abduzeedo.com/3d-type-repouss%c3%a9-photoshop-cs5-extended Repoussé in Photoshop CS5 Stap 1 Open Photoshop CS 5 Extended, nieuw bestand (1920 x 1200 px, 72dpi), typ je tekst met het horizontaal

Nadere informatie

Fotograferen in RAW.

Fotograferen in RAW. Een digitale camera is een complex instrument. De beeldsensor is het hart van de camera. De sensor moet de voor het menselijk oog zichtbare licht ontleden in de drie primaire kleuren Rood, Groen en Blauw.

Nadere informatie

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE Wil je ook de mooiste natuurfoto s maken? In deze online workshop over natuurfotografie nemen we je mee in het hele proces: de voorbereiding, het fotograferen zelf én het aan

Nadere informatie

Tutorial exposure blending. Myriam Vos

Tutorial exposure blending. Myriam Vos Tutorial exposure blending Waarom blending? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen. Als mens kunnen we met onze ogen

Nadere informatie

Naast High Dynamic Resolution (HDR), zien we dat deze technieken steeds meer toegepast kan worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan?

Naast High Dynamic Resolution (HDR), zien we dat deze technieken steeds meer toegepast kan worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan? LOW DYNAMIC RESOLUTION Het kleine broertje van High Dynamic Resolution Naast High Dynamic Resolution (HDR), zien we dat deze technieken steeds meer toegepast kan worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben

Nadere informatie

Hoe maak je een Emotionele Brandscene link originele les Fotomanipulatie in Adobe Photoshop. Moeilijkheidsgraad gemiddeld.

Hoe maak je een Emotionele Brandscene link originele les Fotomanipulatie in Adobe Photoshop. Moeilijkheidsgraad gemiddeld. Hoe maak je een Emotionele Brandscene link originele les Fotomanipulatie in Adobe Photoshop Moeilijkheidsgraad gemiddeld. Dit zullen we maken Copyright Eerst isoleren we het model en schilderen we licht,

Nadere informatie

Opmerking: de ingeburgerde uitdrukking zwart-wit is niet correct, want men bedoelt dan toch meestal foto s die een scala aan grijstinten bevatten.

Opmerking: de ingeburgerde uitdrukking zwart-wit is niet correct, want men bedoelt dan toch meestal foto s die een scala aan grijstinten bevatten. Zwart-wit in Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa 3.8NL.

Nadere informatie

Opdracht COMBINATIE MENS EN DIER

Opdracht COMBINATIE MENS EN DIER Opdracht COMBINATIE MENS EN DIER Maak een combinatie van een persoon met een dier. Foto mens en dier in 1 document Ga op zoek naar een portret van een persoon. Hoe uitgesprokener de persoon is des te makkelijker

Nadere informatie

PSE- Mijn telefoon Mijn telefoon

PSE- Mijn telefoon Mijn telefoon Mijn telefoon Benodigdheden: Arend bergen met gras bos duif lucht Model palmboom papagaai plant riet rivier telefoon varens waterval wolken https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1l7bbauyvlvsbejdfpzeqlgxjtw46itth

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 3 deel 2 De Ontwikkel Module (Develop) is het onderdeel waarin je de foto s ontwikkelt Het is als het ware gelijk aan de donkere kamer uit het analoge tijdperk

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Nabewerken - Digitale fotografie Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows Inleiding Omdat de achtergrond in verhouding tot het onderwerp (Henk dijkstra)

Nadere informatie