Workshop HDR Fotografie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshop HDR Fotografie"

Transcriptie

1 Workshop HDR Fotografie

2 Waar staat HDR voor? Misschien denk je wel dat HDR staatvoor High Definition Resolution mwah, dat lijkt er op. Als we het nou over TV s zouden hebben, dan zat je aardig in de richting. Maar het gaat hier niet over TV s, maar over fotografie. En in de fotografie staat HDR voor High Dynamic Range. Wat betekent High Dynamic Range? Heel eenvoudig gesteld: high dynamic range betekent meer. Meer van hetgene je probeert vast te leggen. En in de fotografie is dat meer dynamisch bereik, het verschil tussen de aanwezige contrasten. Dat klinkt een beetje abstract, daarom laat ik hieronder twee foto s zien. Standaardfoto HDR Foto Ik denk dat iedereen wel kan zien dat de HDR foto veel meer detail en kleuren laat zien dan de standaard foto. Dit komt omdat een HDR foto feitelijk een combinatie is van verschillend belichte foto s. Een standaard foto is slechts een foto. En één foto kan slechts een bepaalde hoeveelheid kleur en detail weergeven. Met andere woorden, één foto is altijd beperkt in het Dynamisch Bereik. Ik weet het, dat klinkt een beetje verwarrend. Maar geen nood, lees gerust verder. Dan wordt het je allemaal duidelijk. Hoe kun je een HDR foto maken? HDR foto s worden gemaakt van verschillende belichtingen van dezelfde compositie. Hieronder zie je drie foto s van steeds dezelfde scene. Elke foto heeft zo zijn eigen bereik in kleur en detail.

3 Dit is de standaardbelichting zoals de camera die meet. Let vooral op de uitgebeten ramen en de donkere gebieden aan de linkerkant. Deze belichting is de donkere versie van bovenstaande foto. Nu zien we meer detail in de ramen. De ramen en het plafond hebben hier ook meer definitie dan bij de standaard foto. Deze belichting is dan weer lichter dan de versies hierboven. Deramen zijn nu volledig wit geworden. Nu zie je echter meer detail en minder schaduw optreden in de (donkere) voorgrond. Om de uiteindelijke HDR foto te kunnen maken hebben we een stukje HDR software nodig om de drie foto s te kunnen samenvoegen. Ik gebruik hiervoor PHOTOMATIX. Dit is momenteel het populairste pakket om HDR foto s te maken.

4 Wat zijn de voordelen van HDR? Fotograferen zonder je al teveel zorgen hoeven maken over de belichting Lichte en donkere onderwerpen krijgen meer definitie Fotograferen buiten de fysieke limieten van de camera Er is meer kleur en detail aanwezig om na te bewerken Wat zijn de nadelen? Halos kunnen gemakkelijk optreden als gevolg van extreem tonale verschillen Ghosting als gevolg van beweging Vreemde kleurovergangen (banding) door de verschillende belichtingen Meer werk dan een standaard foto Hoe lang bestaat HDR fotografie al? HDR fotografie bestaat al sinds de uitvinding van de camera. De camera is altijd al fysiek beperkt geweest in het dynamisch bereik en het vastleggen daarvan. Fotografen hebben dit altijd al getracht te omzeilen door te werken met filter en het combineren van fim belichtingen. Sinds de opkomst van de digitale camera s zijn er hele nieuwe oplossingen bijgekomen om steeds meer van het dynamische bereik te kunnen vastleggen. Dit betreft zowel in de techniek als in de software.

5 Wat heb je nodig voor HDR? Om een HDR foto te kunnen maken heb je in feite niet zo heel veel nodig. Waarschijnlijk heb je het meest hiervan al in huis. Hieronder drie items die je absoluut nodig hebt. 1. Camera zonder camera geen foto. 2. Statief -de sleutel tot de fraaiste HDR foto s. 3. Software dit brengt het allemaal samen. Camera Je hebt echt geen dure camera nodig. Wat wel een absoluut vereiste is, is dat je zelf het diafragma kunt bepalen. Een spiegelreflex camera heeft dat vanzelf al, maar ook veel compactcamera s kunnen dat. Wat last kan zijn is dat je steeds een verschillende belichting moet instellen. De kans op het bewegen van de camera is dat groot. Om dat te voorkomen zit op sommige camera s een Bracketing functie. Ook wel AEB (Automatic Exposure Bracketing) genoemd. Dan hoef je alleen nog maar op de ontspanknop te drukken, de camera zorgt dan voor een aantal verschillende belichtingen. Statief Een statief is nodig om de camera op zijn plaats te houden tijdens de opnames. Dat is het belangrijkste stuk wanneer je een HDR foto wilt maken. Er mag absoluut geen enkele beweging optreden tijdens de opnames. Is dat toch het geval, dan zal dat resulteren in een onscherpe HDR foto. Een statief is ideaal om de camera stil te houden. Software Het laatste onmisbare onderdeel om HDR te maken is de software. Je hebt HDR software nodig waarmee je de verschillende belichtingen kunt samenvoegen tot één foto. Er zijn diverse HDR software pakketten beschikbaar, sommige zelfs gratis. Toch is er maar één grote naam in HDR land. En nee, dat is niet Photoshop! Ik heb het hier over Photomatix. Het is het populairste HDR software pakket en dat is niet zonder reden.

6 Optioneel Workshop HDR Fotografie Moor Fotografie Dit is eigenlijk alles wat je in de basis nodig hebt om een HDR foto te maken. Hoewel. Om jouw HDR foto er ook uit te laten spatten heb je wat extra software nodig. Adobe Photoshop / Lightroom Voor mijn normale fotobewerkingen en alle beheer en organisatie van mijn foto s gebruik ik Adobe Photoshop Lightroom. Voor al de zwaardere fotobewerkingen gebruik ik Adobe Photoshop. Dit fotobewerkingsprogramma is al sinds tijden de industriestandaard en er is eigenlijk niets wat in de buurt komt. Nu kan ik me voorstellen dat Adobe Photoshop wat buiten je budget is. In dat geval zou je ook eens kunnen kijken naar Adobe Elements, wat een uitgeklede versie van Photoshop is. Adobe Elements is hier en daar wat gelimiteerd, maar je kunt de klus er echt wel mee klaren. Persoonlijk doe ik veel van mijn (basis)bewerkingen tegenwoordig in Adobe Lightroom, maar dat valt hier een beetje buiten, omdat je daarmee niet in lagen kunt werken. HDR fotograferen Het juist instellen van de camera om HDR te schieten lijkt misschien ingewikkeld, maar ik kan je verzekeren, het stelt allemaal niet zoveel voor. Als je het eenmaal een paar keer gedaan hebt, gaat het vanzelf. De truc is dat je goed moete weten hoe je de belichting aanpast. Belichting De belichtingsinstellingen bepalen hoe licht of donker de foto wordt wanneer je op de ontspanknop drukt. Je kunt dit met behulp van de Bracketingfunctie instellen. Daar kun je aangeven hoeveel stops verschil er moet zijn tussen standaard-licht en standaard-donker. Niet elke camera heeft dit echter! Check de handleiding of zoek op Google. In dat geval kun je de +/- knop gebruiken die bij de ontspanknop zit. Heb je eenmaal uitgezocht hoe je de belichtingsaanpassingen kunt doen, dan ben je klaar om je HDR foto te maken.

7 Zorg dat je een mooie locatie vind die je in al zijn glorie kunt fotograferen. Bijvoorbeeld een auto met lucht en wolken in de achtergrond. Dat lijkt me een goed testobject omdat er vele lichtbronnen zijn die van diverse richtingen komen. Wanneer je hebt besloten wat je gaat fotograferen kun je aan de slag. Zorg dat je minimaal drie foto s maakt, zoals hieronder. Deze eerste foto is de standaard foto met een belichting die door de camera gemeten is. Hier hoef je je nog niet druk te maken over het aanpassen van de belichting. Die moet vooral gelijkmatig zijn. De tweede foto moet donderder uitvallen dan de eerste standaard foto. Nu ga je de belichting aanpassen door te onderbelichten (EV minus) Probeer deze foto zo donker mogelijk te maken, zodat de kleuren van de lichtste delen goed naar voren komen. De derde foto moet lichter worden dan de standaard foto. Pas daarom de belichting aan naar overbelichting (EV plus). Deze foto moet juist de voorgrond en de donkere delen goed uitlichten. Heb je deze set foto s compleet, dan kun je verder naar het volgende onderdeel: het combineren van de verschillende belichtingen in één HDR foto met behulp van Photomatix.

8 Samenvoegen van belichtingen Het is nu tijd om de HDR foto te creëren vanuit de drie foto s die we hiervoor hebben gemaakt. We gaan de HDR maken door de verschillende belichtingen samen te voegen. Om dit te kunnen doen hebben we HDR software nodig. De software die ik hiervoor gebruik is Photomatix. Photomatix Video en Stap-voor-Stap Instructies Het gebruik van Photomatix om je HDR foto te maken is niet zo heel moeilijk. Hieronder een screenshot van de instellingen in Photomatix waarmee je kunt spelen en het beeld van je HDR foto kunt bepalen. Elke instelling heeft een specifiek doel, maar vele overlappen elkaar enigszins. Dus als je één instelling wijzigt, zal dit ook effect hebben op andere instellingen. Het belangrijkste is om de ruis tot een minimum te beperken. Photomatix vindt het heerlijk om ruis te genereren... Het heeft niet zo heel veel zin om te kijken naar de instellingen in dit screenshot. Als ik één ding wel heb geleerd, is het het dat elk HDR beeld een frisse start vereist voor een optimaal resultaat.

9 Algemene instellingen Strength: bepaalt de sterkte van het contrast. Een waarde van 100 geeft een maximale verhoging van zowel het lokale als algemene contrast in het beeld. Color Saturation: bepaalt de verzadiging van de RGB kleurenkanalen. Hoe hoger de verzadiging, hoe intenser de kleuren. Een waarde van 0 geeft een zwart/wit beeld. De waarde heeft hetzelfde effect of elk van de drie kleurenkanalen. Luminosity: bepaalt de compressie van het lichtbereik, hetgeen een effect heeft op de algemene luminosity level. Hoe hoger de waarde, hoe meer details zichtbaar in de donkere delen van het beeld. Houd deze waarde rondom de 0 voor een natuurlijk beeld. Microcontrast: bepaalt in hoeverre details worden benadrukt. Light Smoothing: bepaalt hoe vloeiend de lichtvariaties in het beeld zijn. Een hogere waarde beperkt over het algemeen zg. halo s en geeft een natuurlijker beeld. Een lagere waarde zorgt voor een scherper beeld. Tone Settings White Point - Black Point: beide instellingen bepalen hoe de minimum en maximum waarden van het getonemapte beeld worden ingesteld. Een hogere waarde geeft een hoger contrast. Een lagere waarde reduceert zg. clipping (het samenvoegen van soortgelijk gekleurde pixels waardoor je minder detail ziet).

10 Het witte punt stelt de maximum waarde in voor het getonemapte beeld (puur wit of 255). Het zwarte punt stelt de minimum waarde in voor het getonemapte beeld (puur zwart of 0). Gamma: bepaalt de waarde van de grijstinten (of mid-tones) van het getonemapte beeld, hetgeen het beeld lichter danwel donkerder maakt. Color Settings Temperature: bepaalt de temperatuur (of witbalans) van het getonemapte beeld in verhouding tot de temperatuur van de bronfoto s. Een hogere waarde geeft een warmer, geel/oranje beeld. Een lagere waarde geeft een kouder, blauwer beeld. Een waarde van 0 houdt de temperatuur van de bronfoto s aan. Saturation Highlights: bepaalt de kleurverzadiging van de lichte delen in het beeld. Waarden boven 0 verhogen de kleurverzadiging; waarden onder 0 verlagen de kleurverzadiging. Saturation Shadows: bepaalt de kleurverzadiging van de donkere delen in het beeld in verhouding tot de ingestelde waarde voor Color Saturation (zie boven). Waarden boven 0 verhogen de kleurverzadiging; waarden onder 0 verlagen de kleurverzadiging. Miscellaneous Settings Micro-smoothing: vervaagt lokaal contrast in details. Dit geeft over het algemeen een onderdrukking van ruis in de het beeld, waardoor het er helderder uitziet. Bij het produceren van een HDR beeld is dit vooral zichtbaar in de lucht! Belangrijke noot: het 100% venster (wordt weergegeven als je ergens in het beeld klikt) geeft niet altijd het effect van deze instelling goed weer. Als je bijv. het effect van micro-smoothing wilt zien op de lucht, dan is het beter om een gebied te selecteren in het beeld waarin zowel de lucht als iets anders is te zien.

11 Highlights Smoothness: reduceert het contrast in lichte delen van het beeld. De waarde van deze instelling bepaalt hoeveel van de lichte delen worden beïnvloed. Deze instelling is nuttig om te voorkomen dat witte delen grijs worden in het beeld, of een mooie blauwe lucht donkerder en grijzer wordt. Het is ook behulpzaam bij het beperken van halo s van objecten met een lichte achtergrond. Shadows Smoothness: reduceert het contrast in donkere delen van het beeld. De waarde van deze instelling bepaalt hoeveel van de donkere delen worden beïnvloed. Shadows Clipping: beheerst het clippen van donkere delen in het beeld. De waarde van deze instelling bepaalt hoeveel van de donkere delen worden geclipt (oftewel samengevoegd). Deze instelling is nuttig voor het beperken van ruis in donkere delen van een beeld. Probeer vooral niet al deze instellingen uit het hoofd te leren, dat is echt niet nodig. Een goede manier om te kijken wat de verschillende instellingen doen met het beeld, is om minimum of maximum waarden te gebruiken en dan te zien wat er gebeurt. En soms geeft dat een verrassend goed effect ;-) Natuurlijk hoef je hier nog niet te stoppen! Elke foto is immers weer anders. Heb je het gevoel dat jouw foto nog meer nabewerking nodig heeft, aarzal dan vooral niet. Pas als je zelf tevreden bent moet je stoppen!

12 De uiteindelijke verbeterde HDR foto Hieronder zie je het uiteindelijke resultaat van de verbeterde HDR foto. Als eerste heb ik de HDR foto geplaatst die uit Photomatix kwam. Daarna twee HDR foto s die nog nabewerkt zijn in Lightroom. Zo kun je een goed vergelijkmaken.

13 Dit is alles wat je moet doen om een fraaie HDR foto te maken. Natuurlijk is het iets meer werk dan een gewone foto, maar op deze manier heb je ook iets aparts! Uiteraard is ook het HDR stuk afhankelijk van smaak. Wat de ene mooi vindt zal de andere verfoeien. Maak gewoon de HDR foto die je zelf mooi vindt! Ik merk dat ik door verschillende fases ga. Soms vind ik het heerlijk om een extreem HDR beeld te maken, andere keren past het beter als ik het wat realistischer maak. Ga lekker uitvinden wat het beste bij jou past. Veel plezier!

14 Zelf heb ik deze workshop met heel veel plezier gedaan, nu zou ik graag willen weten wat jullie ervan vinden. Willen jullie daarom deze vragenlijst invullen, daarmee zou je me ontzettend helpen voor een volgende workshop. Alvast bedankt! 1. Wat vind je van de locatie voor deze workshop? 2. Wat vind je van de tijdsduur van de workshop? 3. Wat vind je van de verkregen informatie tijdens deze workshop? 4. Wat vind je van het (kennis)nivo van deze workshop? 5. Zou je deze workshop aanraden aan anderen? 6. Wat zou je liever veranderd/verbeterd zien aan deze workshop? Naam: Workshop:

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht High Dynamic Range (HDR) Deze techniek zorgt ervoor dat afbeeldingen die een dynamisch bereik hebben dat niet in een digitaal fotobestand past, worden gecomprimeerd zodat er meer detail wordt weergegeven

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Onderbelichte TIFF foto Normaal Belichte TIFF foto Overbelichte TIFF foto

Onderbelichte TIFF foto Normaal Belichte TIFF foto Overbelichte TIFF foto Uitleg HDR maken in Photomatix (of een ander Programma ): HDR is helemaal in, maar hoe maak je nu een mooie HDR-foto? HDR werkt met verschillende belichtingen, en voegt die dan samen zodat je mooie hooglichten

Nadere informatie

Wat is dynamisch bereik?

Wat is dynamisch bereik? Wat is dynamisch bereik? = Bereik aan helderheden dat camera kan registreren Groter dynamisch bereik = meer details Zowel details in schaduwen als in highlights (landschap) Sensor en ADC Diodes op klassieke

Nadere informatie

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

Tutorial exposure blending. Myriam Vos

Tutorial exposure blending. Myriam Vos Tutorial exposure blending Waarom blending? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen. Als mens kunnen we met onze ogen

Nadere informatie

Deel 1. Wat is HDR fotografie?.

Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Inleiding. Met het intrede van de digitale fotografie is ook de beeldbewerkingsoftware in een stroomversnelling geraakt. Eén van de meest recente ontwikkelingen is de High

Nadere informatie

Tutorial HDR door combinatie van verschillende belichtingen in Photoshop. Danny Matthys (aka dama)

Tutorial HDR door combinatie van verschillende belichtingen in Photoshop. Danny Matthys (aka dama) Tutorial HDR door combinatie van verschillende belichtingen in Photoshop Danny Matthys (aka dama) www.damafoto.be High Dynamic Range = HDR (Hoog dynamisch bereik) Dynamisch bereik = de verhouding tussen

Nadere informatie

Presentatie HDR-techniek

Presentatie HDR-techniek Presentatie HDR-techniek Wat is HDR in fotografie Waarom HDR Hoe HDR Voorbeelden van HDR Camera instellingen voor HDR Klein project met HDR Do's en Do nots Grenzen aan de HDR Vraag en antwoord 1. Wat is

Nadere informatie

HDR: de digitale Ansel Adams

HDR: de digitale Ansel Adams HDR: de digitale Ansel Adams In bepaalde (vaak Duitse) fotokringen is een nieuwe trend gaande: HDR-fotografie. HDR staat voor High Dynamic Range: een groot dynamisch bereik. HDR is de digitale tegenhanger

Nadere informatie

Doe avond HDR Fotografie. Oftewel High Dynamic Range Fotografie

Doe avond HDR Fotografie. Oftewel High Dynamic Range Fotografie Doe avond HDR Fotografie Oftewel High Dynamic Range Fotografie Waarom HDR Fotografie u Een camerasensor kan minder contrastverschil vastleggen dan het menselijk oog. u In een situatie met een groot contrastverschil

Nadere informatie

Belichting corrigeren

Belichting corrigeren Belichting corrigeren Belichtingsmeter van de camera is ingesteld op gemiddeld grijs. Dit betekent dat camera ervan uitgaat dat elementen in je foto gemiddeld 18% van het licht terugkaatsen. Bij goed belichte

Nadere informatie

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto.

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto. Een DRI maken: Hoofdstuk 1: Wat is een DRI DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreek uit je (digitale of analoge)

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem.

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem. Hieronder een onbewerkte foto van het Lexkesveer tijdens zonsopgang. Op het eerste gezicht een hopeloze foto. In het histogram kun je zien dat zowel aan de lichte (rechter) als donkere (linker) kant de

Nadere informatie

HDR fotografie. Multishot fotografie

HDR fotografie. Multishot fotografie HDR fotografie Multishot fotografie Met de opkomst van de digitale fotografie zijn er veel nieuwe technieken bijgekomen. Eén groep van nieuwe technieken, waarbij meerdere opnamen gebruikt worden om de

Nadere informatie

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen 12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen Een landschap vol kleur is natuurlijk schitterend. Maar zwart-wit landschappen kunnen ook prachtige beelden opleveren! Met deze tips leer je hoe je fantastische

Nadere informatie

Enfuse verschillende belichtingen. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98

Enfuse verschillende belichtingen. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98 Enfuse verschillende belichtingen Handleiding van Helpmij.nl Auteur: Erik98 januari 2017 Verschillende belichtingen combineren met Enfuse. Een heldere lucht, schittering op het water of een opkomende zon

Nadere informatie

CAMERA EN ACCESSOIRES

CAMERA EN ACCESSOIRES HISTOGRAM Het histogram Het histogram bestaat uit een grafiek die over het algemeen vaak in de vorm van een heuvel is getekend. Hij is voor elke foto anders en laat zien hoe de verdeling van licht en donker

Nadere informatie

Agenda. 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen

Agenda. 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen 2 december 2010 Agenda 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen 2 december 2010 2 Deel 1 2 december 2010 3 HDR- fotografie theorie Wat is HDR? NL:

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen.

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen. 153 4. Foto s verbeteren In het eerste deel van dit boek heeft u veel geleerd over het instellen van uw digitale camera en het maken van goede foto s. U zult zien dat de foto s die u maakt steeds beter

Nadere informatie

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos Het gebruik van filters bij landschapsfotografie Waarom zijn er filters nodig? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen.

Nadere informatie

Tien tips voor vuurwerk fotograferen

Tien tips voor vuurwerk fotograferen Tien tips voor vuurwerk fotograferen maandag 28 december 2015, 13:31 door Nando Harmsen 5198x gelezen 4 reacties Met het inluiden van het nieuwe jaar zal er weer veel vuurwerk afgeschoten worden. Van simpel

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

Het Perfecte HDR Panorama

Het Perfecte HDR Panorama Het Perfecte HDR Panorama Ontdek hoe ook jij het Perfecte HDR Panorama maakt! Het Perfecte HDR panorama Stel je bent geen expert in de digitale doka en je wilt graag twee of meerdere belichtingen fotograferen.

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's

6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's 6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's Heb je het ook al eens gehad? Het landschap ziet er fantastisch uit maar op de foto krijg je veel te lichte luchten en een veel te donkere voorgrond.

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2

1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2 Inhoud 1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2 2: Achtergrond 9 Inleiding 10 Gouden uur 10 Zonsondergang 10 Het blauwe uur 11 Na het blauwe uur 20 Seizoenen 26 Nachtzicht 28 Schemeringen 31 Compositie

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

Techniek: Het samenvoegen van belichtingen

Techniek: Het samenvoegen van belichtingen Techniek: Het samenvoegen van belichtingen Digitale fotografie blijft verder evolueren en onze camera s worden steeds beter. Toch blijven foto s met hoge contrastverschillen vaak een probleem en slaagt

Nadere informatie

Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur. Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag Nederland

Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur. Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag Nederland Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag 05.01.2016 Nederland Woningfotografie Agenda Introductie Doel van cursus: foto s die ervoor zorgen dat een listing wordt

Nadere informatie

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop.

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Wanneer de witbalans niet juist ingesteld is krijgt men kleurzweem in de foto, daarom gebruik ik steeds de automatische witbalans, welke over het algemeen een

Nadere informatie

Belichtingsregelingen: Introductie

Belichtingsregelingen: Introductie Belichtingsregelingen: Introductie In een aantal afleveringen worden de meest toegepaste belichtingregelingen bij digitale camera s behandeld. De afleveringen sluiten aan op de presentaties Basiskennis

Nadere informatie

- IBAN: (NL23ABNA0) 498933032 - BIC ABNANL2A - VAT

- IBAN: (NL23ABNA0) 498933032 - BIC ABNANL2A - VAT Invulling fotoreis landschapsfotografie Algemeen Het thema van de aangeboden fotoreis is landschapsfotografie en is tweeledig; enerzijds heeft de workshop als doel startende fotografen fundamentele basiskennis

Nadere informatie

We zien dus soms grote contrast omvangen bij onderwerpen, hoofdzakelijk veroorzaakt door verschillen in verlichting.

We zien dus soms grote contrast omvangen bij onderwerpen, hoofdzakelijk veroorzaakt door verschillen in verlichting. LOW DYNAMIC RESOLUTION Het kleine broertje van High Dynamic Resolution We zien dat deze technieken steeds meer toegepast worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan? HET WAAROM Over het algemeen

Nadere informatie

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden.

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden. Picasa Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 2, ontwikkeld door Google. We laten u zien hoe u veelgebruikte bewerkingen, zoals bijsnijden, verscherpen of lichter maken, uitvoert. Downloaden

Nadere informatie

Lightroom 6 De digitale DoKa. Charlie

Lightroom 6 De digitale DoKa. Charlie Lightroom 6 De digitale DoKa Foto s Importeren Onder Bibliotheek Importeren is niet kopiëren Bibliotheek Importeren Foto s Importeren Onder Bibliotheek Foto s Toevoegen Door Pc Bladeren Foto s Importeren

Nadere informatie

Contrasten. Contrast verhogen

Contrasten. Contrast verhogen Curven in Photoshop Curven is in Photoshop een krachtig stukje gereedschap. Het stelt je bijvoorbeeld in staat om in een handomdraai kleuren te corrigeren of contrasten aan te passen. Maar het is een filter

Nadere informatie

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer?

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Je camera heeft een aantal voorkeuze modi waarmee je de camera op verschillende manier kunt laten werken. De P, Av, Tv en M standen zijn hierbij de

Nadere informatie

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven.

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven. 1. Inleiding Even heel kort een aantal begrippen. Licht behoort tot het elektromagnetische veld. In onderstaande afbeelding is een deel hiervan schematisch weergegeven. Het is James Clerk Maxwell geweest

Nadere informatie

Voedsel fotograferen? 7 tips!

Voedsel fotograferen? 7 tips! Voedsel fotograferen? 7 tips! Welk verhaal wil je vertellen? Vraag jezelf allereerst af welk verhaal je wilt vertellen. Wil je de lezer instructies geven? Dan kun je alle stappen fotograferen die de lezer

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

Geschreven door: irobot

Geschreven door: irobot Hoe je post-proces Pictures Bewerk foto's om ze te gebruiken in je gidsen te maken. Geschreven door: irobot INTRODUCTIE Foto's komen zelden perfect en zal een aantal bewerken nodig is om ze te gebruiken

Nadere informatie

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen.

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen. 153 4. Foto s verbeteren In het eerste deel van dit boek heeft u veel geleerd over het instellen van uw digitale camera en het maken van goede foto s. U zult zien dat de foto s die u maakt steeds beter

Nadere informatie

3. Foto s verbeteren. In dit hoofdstuk leert u hoe u:

3. Foto s verbeteren. In dit hoofdstuk leert u hoe u: 53 3. Foto s verbeteren Het zal vaak voorkomen dat u een foto wilt verbeteren. De hele foto is bijvoorbeeld te licht of juist te donker. Vooral door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

Naast High Dynamic Resolution (HDR), zien we dat deze technieken steeds meer toegepast kan worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan?

Naast High Dynamic Resolution (HDR), zien we dat deze technieken steeds meer toegepast kan worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan? LOW DYNAMIC RESOLUTION Het kleine broertje van High Dynamic Resolution Naast High Dynamic Resolution (HDR), zien we dat deze technieken steeds meer toegepast kan worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben

Nadere informatie

Picasa voor beginners

Picasa voor beginners Picasa voor beginners Picasa (van Google) is gratis en Photoshop (van Adobe) is erg duur, dus Picasa is voor beginners en Photoshop is voor gevorderden. Dat laatste is waar, maar het eerste suggereert

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Extra Thema: Voedingsfotografie

Extra Thema: Voedingsfotografie Extra Thema: Voedingsfotografie Belichting Gebruik zoveel mogelijk enkel maar natuurlijk licht. Dus overdag aan een (groot) raam fotograferen en alle spotjes in keuken uit Schaduwzones in het gerecht

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

Foto s verbeteren met enkele eenvoudige bewerkingen

Foto s verbeteren met enkele eenvoudige bewerkingen Foto s verbeteren 1 Computerclub Volwassenen, Jeugd en Informatica vzw www.vji.be Fotogroep VJI Digitale fotografie Foto s verbeteren met enkele eenvoudige bewerkingen Stefan Cruysberghs www.scip.be Juli

Nadere informatie

Onderstaande werkwijze geldt zeker voor mensen die een spiegelreflex camera hebben maar is ook van toepassing op de meeste compact camera s.

Onderstaande werkwijze geldt zeker voor mensen die een spiegelreflex camera hebben maar is ook van toepassing op de meeste compact camera s. Avondfotografie Tijdens de fototocht in het arboretum te Kalmthout zijn vragen gesteld over de op handen zijnde avondfotografie in de binnenstad van Breda (zondag 26 februari, 17:00u Haven). Ik heb beloofd

Nadere informatie

FOTOGRAFIE

FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE WWW.I-LEARNING.BE Witbalans Het zal vast wel eens voorgekomen zijn dat je een foto maakte die veel te geel was. Je maakte een foto bij verlichting wanneer het donker was en vervolgens bleken

Nadere informatie

Workshop Macrofotografie

Workshop Macrofotografie Workshop Macrofotografie Waar staat Macro voor? Wat is nu eigenlijk macrofotografie? Vaak wordt het in één adem genoemd met close-up fotografie. Dat komt ook wel door het feit dat er veel lenzen worden

Nadere informatie

2. Belichting aanpassen Om de overbelichting te verminderen kies ik voor belichting -1.17 en herstel op 100. Die twee brengen de piek tegen de

2. Belichting aanpassen Om de overbelichting te verminderen kies ik voor belichting -1.17 en herstel op 100. Die twee brengen de piek tegen de Een overbelichte bruid en bruidegom. Ik liet in de fotolist al zien het origineel en het uiteindelijk resultaat. Hier leg ik in drie mails in detail uit wat ik gedaan heb aan fotobewerking in Lightroom

Nadere informatie

Fotografietips - Vuurwerk

Fotografietips - Vuurwerk Fotografietips - Vuurwerk Jaap de Lang EXIF: ISO 200 f13 5,4sec (bulb) 1 Inleiding Vuurwerk. Met wat knallen en lichteffecten een spetterend geheel!! Op fotografietips komen regelmatig foto s van vuurwerk

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg FOTOGRAFEREN MET GEMAK Webinar serie - vervolg Landschapsfotografie LANDSCHAPSFOTOGRAFIE Wat is een landschap? LANDSCHAPSFOTOGRAFIE Wat is een landschap? Een geheel van geologische, biologische en cultuurhistorische

Nadere informatie

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Peter Suijker 2010 Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Deze kleine workshop heb ik gemaakt voor de EOS dag 12 juni 2010 en geeft een beknopte uitleg over het gebruik van een opzetflitser,

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met.

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het gaat niet om de zonsondergang! Niet te ver inzoomen! Kleurgebruik en bewolking Witbalans Indrukwekkende skylines Slow sync Extra aandachtspunten

Nadere informatie

Histogram in Picasa. Correcties

Histogram in Picasa. Correcties Histogram in Picasa De veranderingen in Picasa 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie ook Intro Picasa 3.8NL. De letter H brengt mij

Nadere informatie

Het histogram. Maar ook later op de computer in programma's als Photoshop kun je iets met de histogrammen.

Het histogram. Maar ook later op de computer in programma's als Photoshop kun je iets met de histogrammen. Het histogram Het histogram op je camera is misschien wel één van de belangrijkste hulpmiddelen om je te helpen of je qua belichting goed zit met een foto. Het histogram is een grafische weergave van de

Nadere informatie

Broodje bakken in Photoshop

Broodje bakken in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/drawing/create-a-realistic-loaf-of-bread-in-photoshop/ Broodje bakken in Photoshop Stap 1 Nieuw document = 1000 x 550 px. Nieuwe groep maken, je noemt die BG of background.

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

GIMP 35: Bloempje speciaal in GIMP Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98

GIMP 35: Bloempje speciaal in GIMP Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98 GIMP 35: Bloempje speciaal in GIMP 2.10 Handleiding van Helpmij.nl Auteur: Erik98 oktober 2018 Geel Ik had een wandhanger tegen de schuur en die bloeide prachtig op in de ochtendzon. Dat was de foto waard.

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN

FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN GLOW in Eindhoven GLOW is een jaarlijks, terugkerend lichtspektakel in het centrum van Eindhoven. Er zijn inmiddels ruim 10 edities georganiseerd en jaarlijks komen

Nadere informatie

Licht Belichting Lichtmeting

Licht Belichting Lichtmeting Licht Belichting Lichtmeting PUNTJES VOORAF 29 april 2015 Kees van Gageldonk 2 Inhoud Licht Algemene inleiding Belichting Inleiding Conclusie Correctiemogelijkheden Lichtmeting Inleiding Dynamisch bereik

Nadere informatie

HIGH DYNAMIC RANGE. Syllabus behorende bij de workshop HDR fotografie

HIGH DYNAMIC RANGE. Syllabus behorende bij de workshop HDR fotografie HIGH DYNAMIC RANGE Syllabus behorende bij de workshop HDR fotografie Rob van Kralingen, oktober 2012 1 HIGH DYNAMIC RANGE FOTOGRAFIE Inleiding: De doelstelling van de workshop en verantwoording Definitie

Nadere informatie

Zwart-wit in het digitale tijdperk

Zwart-wit in het digitale tijdperk Zwart-wit in het digitale tijdperk Vroeger altijd ZW; kleurfilm maar vanaf 1935 Werken met ZW film Opnames gebeuren in functie van eindresultaat = foto op papier Keuze onderwerp (buiten echt heel kleurrijke

Nadere informatie

Camera Raw-afbeeldingsbestanden

Camera Raw-afbeeldingsbestanden Camera Raw-afbeeldingsbestanden Een Camera Raw-bestand bevat onverwerkte afbeeldingsgegevens uit de beeldsensor van de camera. U kunt Camera Raw-bestanden beschouwen als fotonegatieven. Veel digitale camera's

Nadere informatie

Natuurfoto s correct belichten

Natuurfoto s correct belichten Natuurfoto s correct belichten In dit digitale tijdperk kan achteraf heel wat aan een foto worden gecorrigeerd. Toch blijft correct belichten een absolute noodzaak om een kwalitatief beeld en maximale

Nadere informatie

Doordrukken en tegenhouden in Photoshop

Doordrukken en tegenhouden in Photoshop Doordrukken en tegenhouden in Photoshop Het zijn twee termen die nog stammen uit de ouderwetse donkere kamer van de fotografie. Doordrukken en tegenhouden zijn echter nog dingen die anno nu ook actueel

Nadere informatie

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft.

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Fotografie zou je bijna een materialisatie van licht kunnen noemen. Het speelt in ieder geval een

Nadere informatie

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan?

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Een Time Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Wie heeft nog nooit zo n filmpje gezien waarbij bv. de wolken ongewoon snel over een landschap glijden, of waarbij de personen in beeld als mini mensjes

Nadere informatie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram & Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Focus + Scherptediepte + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

WORKSHOPS 2009/2010. Vestigingen, data en inschrijvingen via http://www.calumetphoto.nl. workshops. trainingen

WORKSHOPS 2009/2010. Vestigingen, data en inschrijvingen via http://www.calumetphoto.nl. workshops. trainingen WORKSHOPS 2009/2010 Vestigingen, data en inschrijvingen via http://www.calumetphoto.nl workshops Masterclass Effecten in Photoshop Masterclass HDR fotografie in Photoshop Masterclass Retoucheren Masterclass

Nadere informatie

WERKEN MET DE FLITSER

WERKEN MET DE FLITSER WERKEN MET DE FLITSER Workshop Dick Jeukens Leren en doen (LED) Bijna iedereen heeft een ingebouwde flitser op zijn camera en de wat serieuzere fotograaf is al snel in het bezit van een (externe) reportageflitser.

Nadere informatie

E-pages van Beterelandschapsfoto

E-pages van Beterelandschapsfoto E-pages van Beterelandschapsfoto Waarom E-pages Omdat wij vinden dat het volgen van een workshop alleen wat weinig is. Omdat wij vinden dat de E-pages een toevoeging aan de workshops zijn. Afhankelijk

Nadere informatie

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Wellicht heb je het al eens meegemaakt; hard gewerkt om een opname helemaal perfect te maken. Elke oneffenheid verwijderd, de kleuren exact naar smaak afgesteld en

Nadere informatie

6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's

6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's 6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's maandag 18 januari 2016, 20:40 door Piet van den Eynde 7435x gelezen 7 reacties Heb je het ook al eens gehad? Het landschap ziet er fantastisch uit

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

Goed belichten = rechts belichten

Goed belichten = rechts belichten 3 = rechts belichten Als u met een filmcamera fotografeert, of als u jpeg gebruikt op uw digitale camera, dan wilt u uw foto s altijd meteen zo goed mogelijk belichten. Goed betekent in dit verband dat

Nadere informatie

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere 1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere dieren (slakjes) in de vegetatie aanwezig zijn. Goed zoeken!

Nadere informatie

Onscherp masker. Onscherp masker heeft drie instelmogelijkheden:

Onscherp masker. Onscherp masker heeft drie instelmogelijkheden: Onscherp masker Foto s die zo uit de digitale camera komen - er van uitgaande dat er in RAW geschoten wordt en er geen bewerking in de camera zelf gedaan wordt - zijn niet scherp. Dat komt doordat de sensors

Nadere informatie

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s FLITSFOTOGRAFIE Leerdoelen Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s Leren dat je diafragma de hoeveelheid licht op je hoofdonderwerp bepaalt Leren dat je

Nadere informatie

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 2 programma s, onderwerps standen en andere instellingen voor de d600 o 70 mm, 30 s, f 9 De instellingen die in dit hoofdstuk besproken

Nadere informatie

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE Wil je ook de mooiste natuurfoto s maken? In deze online workshop over natuurfotografie nemen we je mee in het hele proces: de voorbereiding, het fotograferen zelf én het aan

Nadere informatie

KLEURTOON AANPASSEN IN DE NIEUWE LIGHTROOM 4

KLEURTOON AANPASSEN IN DE NIEUWE LIGHTROOM 4 KLEURTOON AANPASSEN IN DE NIEUWE LIGHTROOM 4 Dit is de Nederlandse vertaling van het artikel Tonal Adjustment in the Age of Lightroom 4, geschreven door Charles Cramer (www.charlescramer.com), gepubliceerd

Nadere informatie

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER HET IS WEER DE TIJDE VAN FEESTEN. Leuk! Genieten met fijne mensen. Lekker eten en drinken. Heerlijk. Maar foto s maken tijdens feesten is jammer genoeg

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Nabewerken - Digitale fotografie Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows Inleiding Omdat de achtergrond in verhouding tot het onderwerp (Henk dijkstra)

Nadere informatie

Lokale bewerkingen in Lightroom

Lokale bewerkingen in Lightroom Lokale bewerkingen in Lightroom Hoewel Lightroom 1.0 niet was bedoeld als vervanger van Photoshop was een veelgehoorde kritiek toch dat bewerkingen alleen op de gehele foto konden worden toegepast en niet

Nadere informatie

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera.

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera. Van kamera tot print Intentie. In dit verhaal wordt belicht hoe je vanaf je kamera komt tot een eind-product. Dit eindproduct zal in ons geval zijn een te printen foto op formaat (bij benadering) 40x30

Nadere informatie