Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019"

Transcriptie

1 Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 mbo entree / mbo niveau 2 Met (kandidaat-)statenlid

2 INHOUD TOOLBOX In deze Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 vindt u verschillende werkvormen voor een (gast)les op mbo entree of niveau 2. Onderdeel hiervan is een Q&A met een (kandidaat-)statenlid. Er is uitgegaan van een tijdsbestek van ongeveer 50 minuten: 1. Filmpje Wat doet de provincie voor jou? (5 minuten) 2. De macht in de provincie (5 minuten) 3. Wie beslist wat? (15 minuten) 4. Over de lijn Provinciale Statenverkiezingen (bij extra tijd; 15 minuten) 5. Q&A Statenlid (20 minuten) TIPS VOOR DE SAMENWERKING MET STATENLEDEN Zoals hierboven vermeld is er in deze (gast)les een Statenlid aanwezig. 1 Vertel de studenten meteen aan het begin dat er aan het einde van de les een gesprek met het Statenlid plaatsvindt. Dan mogen ze allerlei vragen aan het Statenlid. Enkele andere tips: Nodig het Statenlid uit om jouw verhaal tijdens de gastles aan te vullen met specifieke voorbeelden uit de provincie en mooie anekdotes uit de praktijk. Zorg ervoor dat dit ook mogelijk is: vraag bijvoorbeeld tussendoor hoe iets specifiek in zijn/haar provincie in elkaar zit (hoeveel Statenleden zijn er in deze provincie?) of vraag een reactie van het Statenlid op opvallende uitspraken of keuzes van studenten. Wijs de Statenleden erop dat de studenten niet van lange en vage antwoorden houden. Geef aan dat je ze gaat onderbreken als ze jargon of moeilijke woorden gebruiken en dat je dan om uitleg zult vragen. Hoe korter en concreter hun antwoorden zijn (liefst geïllustreerd met voorbeelden), hoe beter de studenten erbij zullen blijven. Zorg dat je weet of je een zittend Statenlid te gast hebt, of een kandidaat-statenlid die nog geen ervaring heeft in de Provinciale Staten. 1 Als we spreken over een Statenlid, dan kun je dat ook lezen als de Statenleden, of kandidaat-statenleden.

3 FILMPJE WAT DOET DE PROVINCIE VOOR JOU? KORTE OMSCHRIJVING De studenten bekijken een filmpje over wat de provincie allemaal doet. Dit filmpje kan met de studenten nabesproken worden. DOELGROEP Mbo (alle niveaus) LEERDOEL Activering van de voorkennis van de studenten over wat de provincie doet. DUUR 5 minuten BENODIGDHEDEN Een digitaal scherm met internet en geluid Het filmpje: o Klik op de afbeelding in de PowerPoint om het filmpje te openen o Staat de school in Gelderland? Sla dit filmpje dan over en kijk het speciale filmpje van de provincie Gelderland, op: Het wachtwoord is PRG DE WERKVORM STAP VOOR STAP STAP 1 Vertel dat jullie een filmpje gaan bekijken over wat de provincie allemaal doet. Geef de studenten eventueel een kijkopdracht mee. Bijvoorbeeld: Ik wil graag na afloop van jullie weten waar de provincie zich mee bezighoudt. Bedenk tijdens het kijken of je verwacht had dat de provincie zich met deze onderwerpen bezighoudt. STAP 2 Bekijk het filmpje. Bespreek met de studenten het filmpje en eventuele kijkopdrachten na.

4 DE MACHT IN DE PROVINCIE KORTE OMSCHRIJVING Aan de hand van een simpel schema bespreekt u met de studenten wie de macht heeft in de provincie. DOELGROEP Mbo (alle niveaus) LEERDOELEN Studenten leren dat de Provinciale Staten direct worden gekozen door de kiezers. Studenten leren dat de Eerste Kamer wordt gekozen via de Provinciale Staten. DUUR 10 minuten BENODIGDHEDEN Een digitaal scherm De PowerPoint het schema wordt bij elke keer klikken iets verder ingevuld (zie hieronder) DE WERKVORM STAP VOOR STAP STAP 1 (OPTIONEEL) Vraag de deelnemers wie volgens hen de macht heeft in de provincie. Reageer (nog) niet op de antwoorden, maar begin met stap 2. STAP 2 Projecteer vervolgens het schema De macht in de provincie. Vul het schema in en stel af en toe ook een vraag aan de groep. Bijvoorbeeld: Wie zijn de kiezers? En wie kiezen ze? Wat doen de Provinciale Staten? Hoe krijgt de provincie Gedeputeerde Staten? En een Commissaris van de Koning?

5 Hoe worden de leden van de Eerste Kamer gekozen? Wie heeft de macht in de provincie? (kiezers Provinciale Staten) EXTRA INFORMATIE Provinciale Staten: De leden van de Provinciale Staten zijn gekozen door de kiezers en nemen besluiten in opdracht van de kiezers. Gedeputeerde Staten: De gedeputeerden zijn gekozen door de Provinciale Staten om de besluiten die zij nemen uit te voeren. Commissaris van de Koning: De regering benoemt de Commissaris van de Koning. Samen met de Gedeputeerde Staten zorgt de Commissaris van Koning ervoor dat de besluiten van de Provinciale Staten worden uitgevoerd. Bij rampen in de provincie is de commissaris coördinator van de rampenbestrijding en voorzitter van de veiligheidsregio. Hij of zij houdt ook toezicht op de benoeming van burgemeesters binnen de provincie. NB. Iemand die Commissaris van de Koning wil worden, moet eerst solliciteren. De Provinciale Staten geven de regering altijd een advies over wie ze graag willen hebben. Vaak luistert de regering daar naar. Eerste Kamer der Staten-Generaal: De Eerste Kamer vormt samen met de Tweede Kamer de Staten- Generaal, het nationale parlement. De Eerste Kamer telt 75 leden. Zij worden gekozen door alle Provinciale Staten samen en benoemd voor een periode van 4 jaar (tot de volgende Provinciale Statenverkiezingen). De meerderheid in de Tweede Kamer (coalitie) kan verschillen van die in de Eerste Kamer. De Eerste Kamer stemt over wetsvoorstellen die door de Tweede Kamer zijn aangenomen. Zij mogen geen amendementen doen of initiatieven indienen zoals de Tweede Kamer. Pas als de Eerste Kamer voor een wetsvoorstel heeft gestemd, kan het naar de Koning voor een handtekening.

6 WIE BESLIST WAT? KORTE OMSCHRIJVING Studenten krijgen een lijst van veertien onderwerpen te zien. Welke onderwerpen horen bij welk bestuursniveau (gemeenten, provincies, waterschappen, Rijk, Europese Unie)? DOELGROEP Mbo entree en niveau 2 LEERDOEL Studenten weten dat politieke besluitvorming plaatsvindt op verschillende niveaus: gemeenten, provincies, waterschappen, op rijksniveau en in de Europese Unie. DUUR 15 minuten MATERIAAL Vijf posters op A3 deze kunt u zelf uitprinten Pritt-buddies of plakband om de posters op te hangen Per student een pen HANDLEIDING STAP 1 Leg uit dat we op vier niveaus beslissingen nemen: 1. het niveau van de gemeenten er zijn 355 gemeenten (januari 2019) 2. het niveau van de provincies er zijn 12 provincies 3. het niveau van de waterschappen er zijn 21 waterschappen 4. het niveau van het Rijk ( Den Haag ) 5. het niveau van de Europese Unie Op 20 maart mogen we naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschappen. Maar waar gaan de Provinciale Staten en de waterschappen eigenlijk over? En waar gaan de andere bestuursniveaus over? STAP 2 Hang de posters op. Licht toe dat bij ieder bestuursniveau (gemeente, provincie, waterschappen, Rijk, EU) dezelfde veertien onderwerpen staan. Bij elk bestuursniveau horen een aantal van de onderwerpen.

7 STAP 3 Lees de veertien onderwerpen hardop voor en wijs steeds het bijbehorende pictogram aan op een poster. STAP 4 Vraag de studenten om naar voren te komen en per bestuursniveau de onderwerpen aan te kruisen waarvan zij denken dat die bij dat bestuursniveau horen: welke onderwerpen horen bij de gemeente, welke horen bij de provincie, etc. Geef ze hier ongeveer 5 minuten de tijd voor. U kunt vertellen dat er bij elk bestuursniveau drie onderwerpen horen, behalve bij de EU (twee onderwerpen). STAP 5 Als iedereen weer zit, bekijkt u de posters. Zijn de deelnemers erg eensgezind? Waren sommige onderwerpen extra lastig? Geef één of twee deelnemers even het woord. Behandel daarna de juiste antwoorden. ANTWOORDEN Gemeente: Ophalen vuilnis, sluitingstijden cafés, jeugdzorg Provincie: Streekbussen, begroting van gemeente goedkeuren, regionale wegen Waterschappen: Baggeren van vaarwegen, onderhoud van dijken, zuiveren van afvalwater Rijk: Boringen naar aardgas, inzet van het leger, hoogte van de uitkeringen Europese Unie: Invoer van Europese producten, afspraken over vluchtelingen

8 OVER DE LIJN PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN KORTE OMSCHRIJVING De studenten krijgen stellingen voorgelegd over politieke vraagstukken over de provincie. Hierbij moeten ze een keuze maken. Ze mogen hun keuzes onderbouwen en er is ruimte voor discussie. DOELGROEP Mbo (alle niveaus) LEERDOEL De studenten leren dat mensen verschillende belangen hebben en verschillende standpunten innemen. DUUR 15 minuten BENODIGDHEDEN PowerPoint met de stellingen. Bepaal van tevoren (afhankelijk van de tijd) hoeveel stellingen je behandelt, en welke. Pas eventueel stellingen aan en/of voeg stellingen toe. Schildersplakband of duct tape om de ruimte in tweeën te verdelen. DE WERKVORM STAP VOOR STAP STAP 1 Maak in de ruimte 2 vakken: een eens - en een oneens -vak, bijvoorbeeld door met tape een lijn te trekken. Laat de deelnemers zien wat het eens-vak is en wat het oneens-vak is. Op de PowerPoint staat steeds links eens en rechts oneens. STAP 2 Leg uit dat alle politieke partijen verschillende ideeën hebben voor Nederland. Wat de ene partij een goed idee vindt, vindt de andere partij vaak een slecht idee. Dat is een weerspiegeling van wat mensen in de provincie vinden. STAP 3 Laat de deelnemers een stelling op de PowerPoint zien. Lees deze voor. Vraag de deelnemers hun positie in te nemen in het eens- of oneens-vak. Twijfelaars mogen eventueel in het midden gaan staan. STAP 4 Vraag uit beide vakken een deelnemer om een korte toelichting. Vraag daarna de twijfelaars alsnog een keuze te maken.

9 OVERZICHT VAN DE STELLINGEN 1. Nieuwe woonwijken mogen ten koste gaan van natuurgebieden. 2. De provincie moet meer fietspaden aanleggen, ook al betekent dit dat er geen nieuwe autowegen kunnen worden aangelegd. 3. De provincie moet mensen met een laag inkomen geld geven om hun huis duurzamer te maken. 4. Bij belangrijke beslissingen moet de provincie de bevolking om hun mening vragen via een referendum. 5. Bussen tussen verschillende steden en dorpen moeten in het weekend tot minimaal 2 uur s nachts blijven rijden. 6. Boeren mogen hun bedrijf uitbreiden met zeer grote veestallen. 7. De verkoop van streekproducten moet door de provincie worden gestimuleerd. 8. Er moeten meer windmolens geplaatst worden in de provincie. 9. De provincie moet stoppen met subsidie voor kunst en cultuur. 10. De provincie moet geld besteden om meer toeristen naar de provincie te krijgen. 11. Wilde dieren die overlast geven (bijvoorbeeld ganzen of vossen), mogen worden afgeschoten. 12. De provincie moet zich inzetten om topsportevenementen te organiseren in de provincie.

10 BINGO PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN KORTE OMSCHRIJVING Alle deelnemers krijgen een unieke bingokaart. Op deze kaart staan negen vakjes met daarin antwoorden. De antwoorden horen bij over vragen over de Provinciale Statenverkiezingen die u één voor één stelt. Degene die als eerste BINGO heeft, wint. DOELGROEP Mbo (alle niveaus) LEERDOEL Deelnemers herhalen op een speelse manier hun politieke kennis en politieke woordenschat over de Provinciale Statenverkiezingen DUUR 10 minuten BENODIGDHEDEN De PowerPointpresentatie (hierop staan alle vragen) Een unieke bingokaart per deelnemer Een pen of potlood per deelnemer Eventueel een prijsje voor de winnaar DE WERKVORM STAP VOOR STAP STAP 1 Geef de deelnemers allemaal een unieke bingokaart. Leg uit dat zij antwoorden op de kaart hebben staan op vragen die je gaat stellen en dat iedereen een andere bingokaart ontvangt. Het kan ook zijn dat het juiste antwoord niet op de kaart staat! STAP 2 Stel de vragen één voor één. Vertel van tevoren wanneer de deelnemers BINGO mogen roepen. U kunt verschillende rondes spelen. In ronde 1 mag er bijvoorbeeld BINGO geroepen worden bij een volle rij (horizontaal, verticaal of diagonaal). In ronde 2 bijvoorbeeld bij 2 volle rijen. Ten slotte kan er in ronde 3 gespeeld worden om een volle kaart. Spreek ook af wat de consequentie is bij een valse bingo (dus als iemand wel bingo roept, maar de antwoorden niet allemaal juist zijn aangekruist). Een liedje zingen bijvoorbeeld. Geef aan, bij de strijd om de volle kaart, dat het prijsje naar de deelnemer gaat die het eerste terecht BINGO roept. Wanneer een deelnemer BINGO roept, controleer je of dit een juiste BINGO is. Geef de winnaar eventueel een prijsje.

11 STAP 3 Maak vervolgens de vragen af. Als het goed is, hebben alle deelnemers bingo na de laatste vraag. Zo niet, dan hebben de deelnemers dus antwoorden gemist. Optioneel: loop na afloop van de bingo kort alle vragen en antwoorden langs. VRAGEN EN ANTWOORDEN 1. Hoe oud moet je zijn om te mogen stemmen? Hoe noem je iemand die niet weet wat hij/zij gaat stemmen? Zwevende kiezer 3. Hoe noem je de nummer 1 van een partij waarop je kunt stemmen? Lijsttrekker 4. Mag de koning stemmen op woensdag 20 maart? Ja 5. Wie voeren de besluiten van de Provinciale Staten uit? Gedeputeerde Staten 6. Zitten er altijd 55 mensen in de Provinciale Staten? Nee 7. Om de hoeveel jaar zijn er Provinciale Statenverkiezingen? 4 8. Wie heeft de leiding bij de rampenbestrijding in de provincie? Commissaris van de Koning 9. Wie bepaalt of er meer windmolens moeten komen in de provincie? Provinciale Staten 10. Je mag altijd komen kijken bij de Provinciale Staten. De vergaderingen zijn Openbaar 11. Hoe heet de meest gebruikte stemhulp? StemWijzer 12. Je stem voor de Provinciale Staten bepaalt ook de uitslag in de Eerste Kamer 13. Wat neem je woensdag 20 maart mee naar het stembureau? Stempassen en ID 14. Hoe noem je de partijen die na de verkiezingen samenwerken in de Gedeputeerde Staten? Coalitie 15. Op woensdag 20 maart mag je ook stemmen voor de Waterschappen

12 Q&A STATENLID KORTE OMSCHRIJVING De studenten mogen vragen stellen aan het aanwezige Statenlid. 2 Zie het begin van de handleiding voor belangrijke tips over het ontvangen van een Statenlid in de (gast)les. DOELGROEP Mbo-studenten (alle niveaus) LEERDOELEN Studenten krijgen inzicht in het dagelijks werk van een Statenlid. Studenten ervaren dat Statenleden ook gewone mensen zijn en dat ze benaderbaar en bereikbaar zijn. DUUR 20 minuten DE WERKVORM STAP VOOR STAP STAP 1 Heet het Statenlid van harte welkom en vraag hem of haar zich kort voor te stellen. Hoe heet hij/zij? Hoe lang is hij/zij al Statenlid? Waarom heeft hij/zij gekozen voor de partij waarbij zij nu zit? Etc. STAP 2 De studenten mogen vragen stellen. Hieronder vind je een aantal vragen die de studenten zouden kunnen stellen. Stel alleen zelf vragen als de studenten dit niet doen! Meestal zijn jouw extra vragen niet nodig. Waarom bent u Statenlid geworden? Hoe ziet een dag van een Statenlid eruit? Wat moet je weten om Statenlid te zijn? Hoe kom je in de Provinciale Staten? Wat gebeurt er als je het niet eens bent met je partij? Wie is de baas in de provincie? Wat verdient een Statenlid? STAP 3 Bedank het Statenlid hartelijk en geef met de klas een applaus. 2 Als we spreken over een Statenlid, dan kun je dat ook lezen als de Statenleden, of kandidaat-statenleden.

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 mbo entree / mbo niveau 2 Met (kandidaat-)statenlid INHOUD TOOLBOX In deze Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 vindt u verschillende werkvormen

Nadere informatie

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 mbo entree / mbo niveau 2 Zonder (kandidaat-)statenlid INHOUD TOOLBOX In deze Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 vindt u verschillende werkvormen

Nadere informatie

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 mbo niveau 3 / 4 Zonder (kandidaat-)statenlid INHOUD TOOLBOX In deze Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 vindt u verschillende werkvormen

Nadere informatie

TOOLBOX FIRST TIME VOTERS

TOOLBOX FIRST TIME VOTERS TOOLBOX FIRST TIME VOTERS VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT 2019 HANDLEIDING VOOR MBO NIVEAU 3 EN 4 LESMATERIAAL VOOR DE EUROPESE PARLEMENTSVERKIEZINGEN 2019 Deze handleiding hoort bij de toolbox met lesmateriaal

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity Basisonderwijs Versie 22 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de gemeente over?... 3 Filmpje Hoe werkt de gemeenteraad?... 6 Wie is de baas in de gemeente?... 7 Van probleem

Nadere informatie

WIE BESLIST WAT? DE WERKVORM IN HET KORT WAT HEB JE NODIG? LEERDOEL HOE LANG DUURT HET? MAART 2015 AAN DE SLAG MET #2

WIE BESLIST WAT? DE WERKVORM IN HET KORT WAT HEB JE NODIG? LEERDOEL HOE LANG DUURT HET? MAART 2015 AAN DE SLAG MET #2 WIE BESLIST WAT? MAART 2015 AAN DE SLAG MET #2 WAT HEB JE NODIG? De powerpoint met de onderwerpen en bestuurslagen: http://www.prodemos.nl/co ntent/download/18824/942 58/file/Aandeslagmet_hoelo ssenweditop.ppsx

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018 Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel basisonderwijs Versie 26 april 2018 1 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de provincie over?... 3 Filmpje Hoe werkt de provincie?...

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. Praktijkonderwijs. Versie 24 mei 2018

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. Praktijkonderwijs. Versie 24 mei 2018 Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel Praktijkonderwijs Versie 24 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Wat doet de provincie?... 3 Filmpje Hoe werkt de provincie?... 6 Vragen stellen

Nadere informatie

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Provinciale Statenverkiezingen Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Stem ook! Op woensdag 18 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen.

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE NOORD-HOLLAND FLEVOLAND OVERIJSSEL ZUID-HOLLAND UTRECHT GELDERLAND NOORD-BRABANT ZEELAND LIMBURG PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad?

Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Korte omschrijving workshop De workshop begint met een kort filmpje over de gemeenteraad. De workshopleider doet vervolgens met

Nadere informatie

Workshop B Hoe kan ik stemmen?

Workshop B Hoe kan ik stemmen? Workshop B Hoe kan ik stemmen? Workshop B - Hoe kan ik stemmen? Korte omschrijving werkvorm In deze workshop doorlopen de deelnemers de stemprocedure van A tot Z in een zo reëel mogelijke setting. Dit

Nadere informatie

HANDLEIDING WORKSHOP STEM JIJ OOK? VERKIEZINGEN VOOR DE PROVINCIALE STATEN EN DE WATERSCHAPPEN 2019

HANDLEIDING WORKSHOP STEM JIJ OOK? VERKIEZINGEN VOOR DE PROVINCIALE STATEN EN DE WATERSCHAPPEN 2019 HANDLEIDING WORKSHOP STEM JIJ OOK? VERKIEZINGEN VOOR DE PROVINCIALE STATEN EN DE WATERSCHAPPEN 2019 2 INHOUD Korte omschrijving workshop... 3 Benodigdheden... 3 Voorbereiding... 4 Voorbereiding op de avond

Nadere informatie

WAT DOET DE PROVINCIE?

WAT DOET DE PROVINCIE? WAT DOET DE PROVINCIE? MAART 2015 POLITIEK IN PRAKTIJK #1 WAT HEB JE NODIG? Kleurenprints van de afbeeldingen van gemeente, provincie en Tweede Kamer. 9 geprinte pictogrammen Powerpointpresentatie: http://www.prodemos.nl/co

Nadere informatie

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van het krachtenveld De macht in de provincie herhaalt u kennis over onze staatsinrichting: de Eerste Kamer wordt gekozen door

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook!

Gemeenteraadsverkiezingen. Stem ook! Gemeenteraadsverkiezingen Woensdag 19 maart GEMEENTERAADSverkiezingen Stem ook! Op woensdag 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen. Bepaal mee wie er in de gemeenteraad

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? Nederland heeft twaalf provincies. En die provincies hebben allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE NOORD-HOLLAND FLEVOLAND OVERIJSSEL ZUID-HOLLAND UTRECHT GELDERLAND NOORD-BRABANT ZEELAND LIMBURG PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

Nadere informatie

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag WAT DOET DE EUROPESE UNIE? Nederland is lid van de Europese Unie (EU). In de EU

Nadere informatie

KRACHTENVELD EUROPESE UNIE KORTE OMSCHRIJVING

KRACHTENVELD EUROPESE UNIE KORTE OMSCHRIJVING KRACHTENVELD EUROPESE UNIE KORTE OMSCHRIJVING De deelnemers plaatsen de begrippen op de juiste plek in de puzzel, waardoor ze een overzicht krijgen van de belangrijkste instellingen binnen de Europese

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Kijktip: Waar gáát dit over?

Kijktip: Waar gáát dit over? Kijktip: Waar gáát dit over? Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van twee fragmenten beantwoorden leerlingen een aantal kijkvragen en krijgen ze inzicht in de inhoud van het referendum en de motieven

Nadere informatie

DE WERKVORM IN HET KORT

DE WERKVORM IN HET KORT PRINSJESDAGBINGO SEPTEMBER 2015 AAN DE SLAG MET #6 DE WERKVORM IN HET KORT Een combinatie van een ouderwetse bingo en een kennisquiz. Leerlingen moeten de antwoorden aankruisen. Jij stelt een vraag, zij

Nadere informatie

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen?

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen? HOE KIES JE OP WIE JE STEMT? (DIA 1) De deelnemers ontdekken waarom de Europese Parlementsverkiezingen voor hen belangrijk zijn. Aan de hand van actuele thema s die spelen in de EU geven deelnemers hun

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? Nederland heeft twaalf provincies. En die provincies hebben allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2019

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2019 Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2019 2 Voorwoord In dit boek staat informatie over de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen. Die zijn op 20 maart 2019. Het boek gaat over

Nadere informatie

Puzzel: De stem van de Statenleden

Puzzel: De stem van de Statenleden Puzzel: De stem van de Statenleden Korte omschrijving werkvorm De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn geweest, de uitslag is bekend en de volgende verkiezingen staan alweer voor de deur: die van

Nadere informatie

Lesmateriaal voor het (V)MBO

Lesmateriaal voor het (V)MBO Lesmateriaal voor het (V)MBO Binnenkort nemen uw leerlingen deel aan een Jongerengemeenteraad. Het project Jongerengemeenteraad laat jongeren in de leeftijd van 14 19 jaar zien hoe beleid tot stand komt

Nadere informatie

OVER DE LIJN KORTE OMSCHRIJVING

OVER DE LIJN KORTE OMSCHRIJVING OVER DE LIJN KORTE OMSCHRIJVING Deelnemers krijgen een aantal actuele stellingen te zien. Zijn zij het eens met deze stelling? Dan lopen ze naar het vak eens toe. Zijn ze het oneens met deze stelling?

Nadere informatie

HANDLEIDING VERKIEZINGSBIJEENKOMST

HANDLEIDING VERKIEZINGSBIJEENKOMST HANDLEIDING VERKIEZINGSBIJEENKOMST PROVINCIALE STATEN EN WATERSCHAPPEN 2019 PROGRAMMA B INHOUD Praktische informatie... 3 Opbouw programma... 5 Introductie... 6 Filmpje Waarom is het zo belangrijk dat

Nadere informatie

VERKIEZINGSUITSLAG 2017

VERKIEZINGSUITSLAG 2017 VERKIEZINGSUITSLAG 2017 MAART 2017 AAN DE SLAG MET #1 DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen krijgen twee werkbladen. Ze verdiepen zich eerst in de zetelverdeling voor de verkiezingen. Daarna bekijken ze

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? 2 Nederland heeft twaalf provincies, die allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders en ambtenaren hebben. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Organiseer je eigen verkiezingen

Docentenhandleiding. Organiseer je eigen verkiezingen Docentenhandleiding Organiseer je eigen verkiezingen 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Overzicht van alle stappen en opdrachten 4 Stap 1: Introductie 5 Stap 2: Richt een partij op 6 Stap 3: Schrijf een verkiezingsprogramma

Nadere informatie

HANDLEIDING VERKIEZINGSBIJEENKOMST

HANDLEIDING VERKIEZINGSBIJEENKOMST HANDLEIDING VERKIEZINGSBIJEENKOMST PROVINCIALE STATEN EN WATERSCHAPPEN 2019 PROGRAMMA C INHOUD Praktische informatie... 3 Introductie... 6 Uitleg: Hoe werkt de provincie? (deel 1)... 8 UItleg: Hoe werkt

Nadere informatie

HANDLEIDING WORKSHOP STEM JIJ OOK? GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

HANDLEIDING WORKSHOP STEM JIJ OOK? GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 HANDLEIDING WORKSHOP STEM JIJ OOK? GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 2 INHOUD Korte omschrijving workshop... 3 Benodigdheden... 3 Voorbereiding... 4 Voorbereiding op de avond zelf... 7 Deel 1 Hoe werkt de

Nadere informatie

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2015

Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2015 Stemmen Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2015 2 Voorwoord In dit boek staat informatie over de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen. Die zijn op 18 maart 2015. Het boek gaat over

Nadere informatie

Verdieping: welke staat past bij jou?

Verdieping: welke staat past bij jou? Verdieping: welke staat past bij jou? Korte omschrijving werkvorm Op 6 april houdt Nederland een raadgevend niet-bindend referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Nederland

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Speciale editie verkiezingen Maart 2018 Van de redactie Hallo allemaal, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet! Zoals je misschien weet zijn er op woensdag 21 maart verkiezingen voor de gemeenteraad.

Nadere informatie

1. Print van tevoren de pagina met speelgeld en knip de tientjes uit.

1. Print van tevoren de pagina met speelgeld en knip de tientjes uit. Belastingen Korte omschrijving werkvorm Iedereen in Nederland betaalt belasting. Maar waarom eigenlijk? Wat gebeurt er met het belastinggeld? En hoeveel belasting moet iedereen betalen? Wat is eerlijk?

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Plak hier je pasfoto Derde Kamerlid Dit Handboek Politiek is van: Naam Klas Leeftijd Fractie Fotografie & cartoons: - Hans Kouwenhoven - RVD: p. 17 -

Nadere informatie

Debat: afschaffing referendum

Debat: afschaffing referendum Debat: afschaffing Inleiding Sinds 2015 kan in Nederland een raadgevend georganiseerd worden. Dat gebeurt als mensen minstens 300.000 handtekeningen weten te verzamelen voor een over een wet die net is

Nadere informatie

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER EERSTE KAMER

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER EERSTE KAMER STEM 2019 VOOR (V)MBO MAGAZINE OVER DE EERSTE KAMER HOE WORDT DE EERSTE KAMER GEKOZEN? Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen Dit doet de Eerste Kamer HIER GEBEURT HET! INVLOED VAN

Nadere informatie

Wie beslist wat? Duur: 30 45 minuten. Wat doet u?

Wie beslist wat? Duur: 30 45 minuten. Wat doet u? Wie beslist wat? Korte omschrijving werkvorm: De werkvorm Wie-Beslist-Wat is een variant op het spel Ren je rot. De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen

Nadere informatie

Leerlingen ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden.

Leerlingen ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden. ROLLENSPEL: EUROPESE BESLUITVORMING KORTE OMSCHRIJVING WERKVORM De leerlingen gaan in verschillende groepjes de route van Europese besluitvorming naspelen. Ze gaan met elkaar in debat en moeten lobbyen.

Nadere informatie

DEMOCRATIE OF DICTATUUR?

DEMOCRATIE OF DICTATUUR? JUNI 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #4 WAT HEB JE NODIG (Kleuren)prints van de leestekst en werkbladen A en B. Elke leerling een pen of potlood. DE WERKVORM IN HET KORT Aan de hand van twee korte verhaaltjes

Nadere informatie

Studenten ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden.

Studenten ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden. ROLLENSPEL EUROPESE BESLUITVORMING KORTE OMSCHRIJVING De studenten gaan in verschillende groepjes de weg van Europese besluitvorming naspelen. Ze gaan met elkaar in debat en moeten lobbyen. Als(gast)docent

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

Debat: Maatschappelijke stage

Debat: Maatschappelijke stage Debat: Maatschappelijke stage Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen voeren een Tweede Kamerdebat over het afschaffen van de maatschappelijke stage. Leerdoel: Leerlingen krijgen inzicht in hoe een

Nadere informatie

Quiz: welke staat past bij jou?

Quiz: welke staat past bij jou? Quiz: welke staat past bij jou? Korte omschrijving werkvorm Op 21 maart 2018 houdt Nederland een raadgevend, niet-bindend referendum over de Wiv. Als het aan het kabinet ligt wordt dit het laatste nationale

Nadere informatie

Puzzel Historische ontwikkelingen parlementair stelsel

Puzzel Historische ontwikkelingen parlementair stelsel Puzzel Historische ontwikkelingen parlementair stelsel Korte omschrijving Tijdens deze werkvorm spelen leerlingen kwartet, waarbij de kaarten over historische ontwikkelingen en veranderingen van ons parlementaire

Nadere informatie

Instructie voor tellers

Instructie voor tellers Instructie voor tellers Verkiezingen Gemeenteraadsleden 2018 en Referendum r wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne, 6 april 2016 6 april 2016 Gemeenteraadsverkiezing

Nadere informatie

HANDLEIDING WORKSHOP STEM JIJ OOK?

HANDLEIDING WORKSHOP STEM JIJ OOK? HANDLEIDING WORKSHOP STEM JIJ OOK? EUROPESE PARLEMENTSVERKIEZINGEN 2019 2 INHOUD Korte omschrijving workshop... 3 Deel 1 - Hoe werkt de Europese unie?... 6 Inleiding (5 minuten)... 6 Van probleem naar

Nadere informatie

Derde Kamer. Derde Kamer. Handboek Politiek 1. der Staten-Generaal

Derde Kamer. Derde Kamer. Handboek Politiek 1. der Staten-Generaal erde Kamer Derde Kamer Kamer e Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand

Nadere informatie

Puzzel: welke regering krijgen we?

Puzzel: welke regering krijgen we? Puzzel: welke regering krijgen we? Korte omschrijving werkvorm Leerlingen leren door het invullen van de werkbladen welke politieke partijen met elkaar kunnen samenwerken op basis van de verkiezingsuitslag

Nadere informatie

Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2)

Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2) Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2) Korte omschrijving In de verzonnen gemeente Vierweg zijn 4 politieke partijen actief. Er worden 3 situaties geschetst. De studenten geven per

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 1

Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN HANDLEIDING SCHOLIERENVERKIEZINGEN 2015

PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN HANDLEIDING SCHOLIERENVERKIEZINGEN 2015 PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN HANDLEIDING SCHOLIERENVERKIEZINGEN 2015 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Praktische voorbereiding... 3 Wanneer?... 3 Organisatie... 3 Hoeveel tijd ben ik kwijt?... 3 Oproepkaarten...

Nadere informatie

Instructie Machtenscheidingsquiz

Instructie Machtenscheidingsquiz Instructie Machtenscheidingsquiz Korte omschrijving werkvorm De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen en blufvragen. Bij kennisvragen kiest elk

Nadere informatie

e Kamer Derde Kamer Handboek Politiek 2 der Staten-Generaal

e Kamer Derde Kamer Handboek Politiek 2 der Staten-Generaal erde Kamer Derde Kamer e Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben

Nadere informatie

Handboek Politiek deel 2

Handboek Politiek deel 2 Handboek Politiek deel 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren

Nadere informatie

Beslissingen nemen (niveau 1 en 2)

Beslissingen nemen (niveau 1 en 2) Beslissingen nemen (niveau 1 en 2) Korte omschrijving In deze opdracht bespreekt u met studenten verschillende manieren om een beslissing te nemen. U doet dit aan de hand van een voorbeeld. De studenten

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

SPELINSTRUCTIE - JE GAAT HET MAKEN EEN SPEL VAN BOUWEND NEDERLAND

SPELINSTRUCTIE - JE GAAT HET MAKEN EEN SPEL VAN BOUWEND NEDERLAND SPELINSTRUCTIE - JE GAAT HET MAKEN EEN SPEL VAN BOUWEND NEDERLAND Welkom JE GAAT HET MAKEN is een spel van Bouwend Nederland, dat bedoeld is om te spelen in gastlessen op middelbare scholen. Het spel is

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Bijlage 4 Verklarende woordenlijst Ambtenaar persoon die een baan heeft bij de overheid Amendement de Tweede Kamer wil iets aan een voorstel voor een wet veranderen B en W de burgemeester en de wethouders

Nadere informatie

LES: Vier op een rij 2

LES: Vier op een rij 2 LES: Vier op een rij 2 DOEL oefenen van keersommen; inzicht ontwikkelen in welke verschillende keersommen dezelfde uitkomst hebben; het patroon herkennen van keersommen in de tabel. BENODIGDHEDEN Per leerling

Nadere informatie

Na de stemming mogen kiezers het proces-verbaal inzien. Zo kunnen zij nagaan of de stemming en de telling van de stemmen correct verlopen zijn.

Na de stemming mogen kiezers het proces-verbaal inzien. Zo kunnen zij nagaan of de stemming en de telling van de stemmen correct verlopen zijn. Model N 10-1 (Wrr 66) Proces-verbaal van een stembureau 1 Model N 10-1 (Wrr 66) Proces-verbaal van een stembureau [de verkiezing van de leden van [aanduiding verkiezing]/het raadgevend referendum over

Nadere informatie

Organiseer je eigen verkiezingen

Organiseer je eigen verkiezingen Organiseer je eigen verkiezingen Basisschool voor leerkrachten 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Overzicht van alle stappen en opdrachten 4 Stap 1: Introductie 5 Stap 2: Richt een partij op 6 Stap 3: Schrijf

Nadere informatie

Wetten maken. Benodigdheden: Het werkblad Wetten maken óf De losse bladen van wetten maken. Duur 20 minuten. Handleiding:

Wetten maken. Benodigdheden: Het werkblad Wetten maken óf De losse bladen van wetten maken. Duur 20 minuten. Handleiding: Wetten maken Korte omschrijving werkvorm In Nederland zijn er regels waar iedereen zich aan moet houden. Deze regels noemen we ook wel wetten. Deze werkvorm gaat over hoe deze wetten gemaakt worden. De

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT Waarom stemmen op 21 maart? Waarover gaat de gemeente? Hoe bepaal ik op wie ik stem? Hoe kan ik stemmen?

VERKIEZINGSKRANT Waarom stemmen op 21 maart? Waarover gaat de gemeente? Hoe bepaal ik op wie ik stem? Hoe kan ik stemmen? VERKIEZINGSKRANT Waarom stemmen op 21 maart? Waarover gaat de gemeente? Hoe bepaal ik op wie ik stem? Hoe kan ik stemmen? Op woensdag 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Alle Nederlanders vanaf

Nadere informatie

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van Bouw je eigen stad Korte omschrijving werkvorm: Wat is politiek? Het besturen van het land. Maar je kunt het ook kleiner maken: het besturen van een stad of een dorp. Waar moet je allemaal aan denken als

Nadere informatie

Aantekening Geschiedenis Hoofdstuk 6: Staatsinrichting

Aantekening Geschiedenis Hoofdstuk 6: Staatsinrichting Aantekening Geschiedenis Hoofdstuk 6: Staatsin Aantekening door C. 1154 woorden 16 januari 2014 4 3 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sfinx Constitutionele (parlementaire) monarchie Constitutie:

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 2

Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Kindergemeenteraad 2016. Leerlingenboek

Kindergemeenteraad 2016. Leerlingenboek Kindergemeenteraad 2016 Leerlingenboek Inhoudsopgave 3 Voorwoord van de Burgemeester 4 Les 1: Democratie 6 Les 2: Politiek in Nederland 8 Les 3: Politieke Partijen 10 Les 4: De Gemeente 12 Les 5: Politiek

Nadere informatie

Belangen: Provinciaal formatiespel

Belangen: Provinciaal formatiespel Belangen: Provinciaal formatiespel Korte omschrijving werkvorm Onderhandelingen rondom de vorming van een nieuw provinciaal bestuur (College van Gedeputeerde Staten) nemen vaak veel tijd in beslag. Soms

Nadere informatie

Parlementsspel: *verkiezingsspecial*

Parlementsspel: *verkiezingsspecial* Parlementsspel: *verkiezingsspecial* Korte beschrijving Een spelletje dat lijkt op ren je rot. De leerlingen krijgen vragen met elk drie antwoordmogelijkheden. Voor elke antwoordmogelijkheid is er een

Nadere informatie

Uitkomsten vragenlijst nulmeting Statenverkiezingen 2015

Uitkomsten vragenlijst nulmeting Statenverkiezingen 2015 Uitkomsten vragenlijst nulmeting Statenverkiezingen 2015 Respons Eind augustus 2014 zijn 3500 vragenlijsten naar willekeurige adressen gestuurd met het verzoek mee te werken aan het onderzoek. In totaal

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting door een scholier 1057 woorden 17 maart 2016 7,8 8 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1 Hoofdstuk 1 In de politiek gaat het om keuzes maken. Dat

Nadere informatie

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat 7.1 Onze democratie Tekst 1: Wie is de baas in Nederland? Nederland is een democratie. Dat betekent: de bevolking is de baas. Maar je kunt niet 16,7 miljoen bazen

Nadere informatie

Na de stemming mogen kiezers het proces-verbaal inzien. Zo kunnen zij nagaan of de stemming en de telling van de stemmen correct verlopen zijn.

Na de stemming mogen kiezers het proces-verbaal inzien. Zo kunnen zij nagaan of de stemming en de telling van de stemmen correct verlopen zijn. Model N 10-1 Proces-verbaal van een stembureau 1 Model N 10-1 Proces-verbaal van een stembureau [de verkiezing van de leden van [aanduiding verkiezing] op [datum] [Gemeente [naam gemeente]/openbaar lichaam

Nadere informatie

In Beeld: Tijdlijn 100 jaar kiesrecht

In Beeld: Tijdlijn 100 jaar kiesrecht In Beeld: Tijdlijn 100 jaar kiesrecht Korte omschrijving werkvorm Bij deze werkvorm zoeken leerlingen de juiste foto bij belangrijke momenten uit de geschiedenis van 100 jaar kiesrecht. Zij maken zelf

Nadere informatie

Kijktip: Waar gáát dit over?

Kijktip: Waar gáát dit over? Kijktip: Waar gáát dit over? Korte omschrijving werkvorm Leerlingen beantwoorden een aantal kijkvragen over een filmpje van NOS op 3 dat u in de klas afspeelt. Zo krijgen ze zicht op de vraag waar het

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES BIJ DEMOCRATIESPEL EN PROVINCIESPEL GELDERLAND HANDLEIDING VOOR DOCENTEN, GESCHIKT VOOR ALLE NIVEAUS VERSIE NOVEMBER 2018

VOORBEREIDENDE LES BIJ DEMOCRATIESPEL EN PROVINCIESPEL GELDERLAND HANDLEIDING VOOR DOCENTEN, GESCHIKT VOOR ALLE NIVEAUS VERSIE NOVEMBER 2018 VOORBEREIDENDE LES BIJ DEMOCRATIESPEL EN PROVINCIESPEL GELDERLAND HANDLEIDING VOOR DOCENTEN, GESCHIKT VOOR ALLE NIVEAUS VERSIE NOVEMBER 2018 2 INHOUD Materialen... 3 Opbouw programma... 3 Wie beslist wat?...

Nadere informatie

Debat: Het Duitse kiesstelsel is beter dan dat van Nederland

Debat: Het Duitse kiesstelsel is beter dan dat van Nederland Debat: Het Duitse kiesstelsel is beter dan dat van Nederland Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen gaan met elkaar in debat over de stelling: Het Duitse kiesstelsel is beter dan dat van Nederland.

Nadere informatie

Politiek in Nederland

Politiek in Nederland Politiek in Nederland Dit werkboek is van Klas M. VAN SON, DE CSV/ HET PERRON, Spoorlaan 11-13, Veenendaal. Beste leerling, Dit is jouw werkboek Politiek in Nederland. Over een paar jaar mag jij ook stemmen

Nadere informatie

LES: Vier op een rij. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Vier op een rij (zie p. 5) kleurpotloden, potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Vier op een rij. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Vier op een rij (zie p. 5) kleurpotloden, potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Vier op een rij DOEL oefenen van keersommen; inzicht ontwikkelen in welke verschillende keersommen dezelfde uitkomst hebben; het patroon herkennen van keersommen in de tabel. BENODIGDHEDEN Per leerling

Nadere informatie

Op naar de doe-mee-cratie!

Op naar de doe-mee-cratie! Gerben Huisman & Arno Brok * De Statenverkiezingen komen er aan. Traditiegetrouw het moment dat politieke partijen de straat op gaan. Zorgen voor ingezonden stukken in de media en proberen hun standpunten

Nadere informatie

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT 2014 HANDLEIDING VOOR DE ORGANISATIE VAN SCHOLIERENVERKIEZINGEN

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT 2014 HANDLEIDING VOOR DE ORGANISATIE VAN SCHOLIERENVERKIEZINGEN VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT 2014 HANDLEIDING VOOR DE ORGANISATIE VAN SCHOLIERENVERKIEZINGEN 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Praktische voorbereiding... 3 Wanneer?... 3 Organisatie... 3 Hoeveel tijd

Nadere informatie

Krachtenveld Europese Unie

Krachtenveld Europese Unie Krachtenveld Europese Unie Korte omschrijving De leerlingen plaatsen de begrippen op de juiste plek in de puzzel, waardoor ze een overzicht krijgen van de belangrijkste instellingen binnen de Europese

Nadere informatie

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Meningsvorming: jij en vluchtelingen Meningsvorming: jij en vluchtelingen Korte omschrijving Het kan uw leerlingen bijna niet ontgaan zijn dat de Europese Unie te maken heeft met een grote stroom vluchtelingen. Sinds een paar maanden is dit

Nadere informatie

Belangen: Macht van de Eerste Kamer

Belangen: Macht van de Eerste Kamer Belangen: Macht van de Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm: Aan de hand van een werkblad ontdekken leerlingen dat de plannen van het kabinet waarschijnlijk wel door de Tweede Kamer komen, maar niet

Nadere informatie

Duur Een lesuur of twee lesuren. U kunt stap 2 en stap 8 uitgebreid of niet uitgebreid doen.

Duur Een lesuur of twee lesuren. U kunt stap 2 en stap 8 uitgebreid of niet uitgebreid doen. Raad aan de Raad Korte omschrijving werkvorm In deze werkvorm verdiepen de leerlingen zich in gemeentelijke onderwerpen en gaan ze aan de slag met het schrijven van een petitie. Ze worden door deze oefening

Nadere informatie

Verdieping Hoe zorg je dat er meer mensen stemmen?

Verdieping Hoe zorg je dat er meer mensen stemmen? Verdieping Hoe zorg je dat er meer mensen stemmen? Korte omschrijving werkvorm De staatscommissie parlementair stelsel heeft voorstellen gedaan voor meer betrokkenheid van burgers bij de democratie: Ten

Nadere informatie

Belangen: Provinciaal formatiespel

Belangen: Provinciaal formatiespel Belangen: Provinciaal formatiespel Korte omschrijving werkvorm Onderhandelingen rondom de vorming van een nieuw provinciaal bestuur (College van Gedeputeerde Staten) nemen vaak veel tijd in beslag. Soms

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 7

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 7 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 7 Samenvatting door H. 1327 woorden 6 oktober 2015 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Samenvatting geschiedenis 7.1 De Franse filosoof en jurist Charles de Montesquieu

Nadere informatie

STEM JIJ OOK? VERKIEZINGEN TWEEDE KAMER WAAROM IS STEMMEN BELANGRIJK? OP WIE KAN IK STEMMEN? WAAROVER BESLIST DE TWEEDE KAMER? HOE MOET IK STEMMEN?

STEM JIJ OOK? VERKIEZINGEN TWEEDE KAMER WAAROM IS STEMMEN BELANGRIJK? OP WIE KAN IK STEMMEN? WAAROVER BESLIST DE TWEEDE KAMER? HOE MOET IK STEMMEN? STEM JIJ OOK? Kijk voor meer informatie op: www.stemjijook.nu WAAROM IS STEMMEN BELANGRIJK? OP WIE KAN IK STEMMEN? WAAROVER BESLIST DE TWEEDE KAMER? HOE MOET IK STEMMEN? VERKIEZINGEN TWEEDE KAMER WOENSDAG

Nadere informatie

Debat: Het Duitse Kiesstelsel is beter dan dat van Nederland

Debat: Het Duitse Kiesstelsel is beter dan dat van Nederland Debat: Het Duitse Kiesstelsel is beter dan dat van Nederland Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen gaan met elkaar in debat over de stelling: Het Duitse kiesstelsel is veel beter dan dat van Nederland.

Nadere informatie

Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 3 HAVO/VWO

Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 3 HAVO/VWO Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 3 HAVO/VWO INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Lesdoelen 4 Uitleg werkvormen 1. Ben jij iemand die of.!? 5 2. Je eigen keuzestijl ontdekken 5 3. Een kleur kiezen 6 4. Keuzebepalende

Nadere informatie

Maatschappijleer par. 1!

Maatschappijleer par. 1! Maatschappijleer par. 1 Iets is een maatschappelijk probleem als: 1. Het groepen mensen aangaat 2. Het samenhangt met of het is gevolg is van maatschappelijke verandering 3. Er verschillende meningen zijn

Nadere informatie