Zegen of zonde. Inhoudsopgave. 1 Witte smurrie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zegen of zonde. Inhoudsopgave. 1 Witte smurrie"

Transcriptie

1 Zegen of zonde Biotechnologie heeft ook op jouw leven en toekomst invloed. In de tentoonstelling merk je dat wanneer je met de opdrachten aan de gang gaat. Er zijn tien verschillende opdrachten. Kies er minstens vier uit om te doen (2 uit 1 t/m 5 en 2 uit 6 t/m 10). Neem ook de tijd om de rest van de tentoonsteling te bekijken. Je kunt in drietallen samenwerken en met elkaar overleggen. Je hoeft het natuurlijk niet met elkaar eens te zijn, dus schrijf op wat je zelf ergens van vindt. Op de plattegrond zie je de plaats van de verschillende opdrachten. Inhoudsopgave 1 Witte smurrie Je lichaam maakt gerechten Wat koken je cellen? Hoe ziet DNA eruit en wat doet het precies in je lichaam? 2 Dobbel een kind Welke erfelijke eigenschappen worden doorgegeven aan je kinderen? 3 Sta of ik schiet je vol DNA Hier zie je hoe genetische modificatie nou echt gaat. 4 Het zit in de familie In sommige families komen erfelijke ziektes voor. 5 Stamcel weet nog niet wat ie later wil worden Wat is er zo fascinerend aan stamcellen? 6 Dieren redden mensenlevens Konijnen kunnen medicijn tegen erfelijke spierziekte maken. 7 Kies je kalverkaas of gistkaas? Beide zijn gemaakt met biotechnologie. Wat is dan het verschil? 8 Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet: een genetisch gemodificeerde suikerbiet Kan met biotechnologie gezonder voedsel worden gemaakt? 9 Biotech-maïs boort stengelboorder lekker hapje door de neus Is het alleen maar nuttig om maïs bestand te maken tegen bestrijdingsmiddelen of insecten, of zitten er ook nadelen aan? 10 Veiligheid en etikettering Hoe wordt gecontroleerd of genetisch gemodificeerd voedsel veilig is?

2 Utrechtse wetenschappers DNA 2 DNA-model 3 DNA-model 4 DNA-bouwstenen 5 Hoe werkt DNA 6 speciale cellen 7 aminozuren 8 eiwitten maken 9 cellen delen 10 cellen delen 11 DNA verdubbelt 12 DNA doorgeven 13 dobbel je kind 14 schrijffouten 15 DNA uitwisselen erfelijke ziekten 7 8 kaas fructaan mais producten markt weegschaal informatie en reactiehoek

3 1. Witte smurrie Bij de ingang van de tentoonstelling staat een grote glazen pot met wit spul. 1 Wat is dit, denk je? wol van een genetisch gemodificeerd schaap braaksel van iemand die genetisch gemodificeerd voedsel heeft gegeten de hoeveelheid DNA die een mens in zijn lichaam heeft genetisch gemodificeerde schimmelkaas 2 In bijna elke cel van je lichaam zitten 46 chromosomen die het DNA bevatten. Hoe lang is al het DNA van één cel bij elkaar? 3 Je kunt het DNA uit al je cellen ongeveer 5000 keer om de aarde winden. Welke eigenschappen van DNA zorgen dat het toch in jouw lichaam past? 4 Heeft iemand die langer en breder is dan jij meer DNA in z n lichaam? Heeft hij/zij meer DNA per cel? Je lichaam maakt gerechten Je kunt DNA vergelijken met een kookboek, waarin recepten staan. Elke cel heeft alle 46 kookboeken. Bekijk het kookboek dat hier opengeslagen ligt. 5 Welke cellen maken keratine? Welke onderdelen van je lichaam bestaan uit keratine? 6 Welk recept uit het kookboek is het kortst? Hoeveel ingrediënten zitten daarin? (Elke drie letters staan voor één ingrediënt).

4 Wat koken je cellen? Hier zie je een model van een cel. De recepten (DNA) zitten veilig in de kern. Het bereiden van de gerechten gebeurt in een ander deel van de cel (het ribosoom). Je cellen bereiden eiwitten De gerechten die je cellen maken zijn eiwitten. De informatie in je DNA, dus de volgorde van de letters A,C,T en G, bepaalt welke eiwitten gemaakt kunnen worden. Maar welke eiwitten op een bepaald moment in je cellen worden gemaakt, hangt ook af van wat je doet. Als je in de zon zit bijvoorbeeld, maakt je lichaam eiwitten die zorgen voor meer pigment waardoor je huid bruiner wordt. Je cellen maken hun eigen eiwitten door de eiwitten uit je voedsel af te breken tot hun bouwstenen, de aminozuren. Deze aminozuren rijgt je lichaam weer aan elkaar tot duizenden verschillende eiwitten, die allemaal een andere functie hebben. De één helpt bij het verteren van je eten, de ander zorgt dat je spieren zich kunnen samentrekken, weer een ander zorgt ervoor dat je groeit in je puberteit en zo zijn er nog vele taken in je lichaam die eiwitten vervullen. 7 De recepten zijn dus niet in de keuken aanwezig, maar daar zijn ze wel nodig om gerechten te maken. Hoe lost de cel dit op? 8 Volg de instructies op die hier staan. In welke volgorde komen de kralen (aminozuren)? Kijk op bij de links voor een leuk onderwerp voor je PO of werkstuk. Wil je animaties zien over het maken van eiwitten? Kijk dan eens op ga naar 6atheneum en kijk bij moleculaire genetica.

5 2 Dobbel een kind Je kunt de haarkleur van je moeder hebben en de oren van je vader. Maar hoe werkt dat nou? En welke rol speelt het toeval? 1 Gooi een keer met alle dobbelstenen. Kijk in het paneel boven de tafel welke eigenschappen een kind met die combinatie van genen (recepten) heeft. Geef de getekende baby die eigenschappen. Schrijffoutje in de recepten Voor elk gerecht dat je lichaam kan maken heb je 2 recepten, een van je vader en een van je moeder. Als in een van die recepten een foutje zit, kun je meestal het andere nog gebruiken. Daarom merk je van de fouten meestal niets. Maar als beide ouders drager van een erfelijke ziekte zijn, kan hun kind die erfelijke ziekte hebben. Taaislijmziekte (cystic fibrose) is zo n ziekte. Je kunt op de plankjes links van de dobbeltafel zien hoe deze ziekte ontstaat en wat de verschijnselen ervan zijn. Stel beide ouders hebben één goed en één fout recept voor de vorming van slijm. Zij zijn beide gezond, want cystic fibrose (CF) ontstaat pas bij twee foute recepten. Maar hoeveel van hun kinderen krijgen toevallig van beide ouders het CF-gen en hebben daardoor last van taaislijmziekte? 2 Gooi 4x met beide dobbelstenen. Noteer steeds de uitkomst. 1 dobbelsteen vader dobbelsteen moeder CF, gezond of drager? 2 3 4

6 Kinderen naar keuze We zullen in de toekomst steeds meer erfelijke ziektes kunnen voorkomen door embryoselectie. Toekomstige ouders kunnen dit laten doen als ze weten dat ze allebei drager zijn van een erfelijke ziekte. Maar zo kan een kind straks ook geselecteerd worden op oogkleur of intelligentie. 3 Vind jij selectie van embryo s aanvaardbaar op dit moment? (je mening kan natuurlijk altijd nog veranderen) nee, we zouden geen enkele vorm van embryoselectie moeten gebruiken ja, maar alleen gebruiken om levensbedreigende erfelijke ziektes te voorkomen ja, mag ook gebruikt worden om hinderlijke erfelijke aandoeningen te voorkomen, zoals allergieën ja, ouders moeten in vrijheid kunnen beslissen over alle eigenschappen van hun kind Geef een argument voor jouw mening 4 We zullen nooit perfecte kinderen kunnen maken. Wat is volgens jou de belangrijkste oorzaak daarvan? Een mens wordt niet alleen gevomd door zijn genen, maar ook door zijn omgeving Mensen denken verschillend over welke eigenschappen een perfect kind moet hebben. Ook hangt het van de omstandigheden af welke omstandigheden gunstig zijn Bij veel eigenschappen spelen meerdere genen een rol. Het is moeilijk om die allemaal te kennen Wil je meer weten over erfelijkheid? Kijk dan op bij 6atheneum en ga naar mendelen. Meer info over embryoselectie kun je vinden op (zoek op embryoselectie.

7 3 Sta of ik schiet je vol DNA De mens is al duizenden jaren bezig om allerlei organismen, bijvoorbeeld landbouwgewassen, zo gunstig mogelijk te maken. Dit doet men door van iedere generatie steeds de beste exemplaren te gebruiken om verder te kweken. Vanaf de jaren 70 is er ook een aantal technieken om organismen gericht genetisch te veranderen. 1 Bacteriën bestaan maar uit één cel en kunnen daardoor makkelijk recepten uitwisselen. Je ziet een foto van twee bacteriën die hiermee bezig zijn. Hoe heet deze natuurliijke uitwisseling? Dorstige aardappel geeft licht De website van de BBC meldde in 1999 dat een stukje genetisch materiaal (DNA) van lichtgevende kwallen in een aardappel gebracht was. Het was zo gedaan dat de aardappel licht ging geven zodra ie dorst kreeg. Wat het nut hiervan is? Het scheelt veel onnodig sproeiwater. Een speciale detector neemt namelijk het licht waar dat de aardappel afgeeft, zodra deze water nodig heeft. Vervolgens wordt het systeem in werking gezet dat de aardappel van water voorziet. 2 Geef in de foto van de microinjectie aan: de pipet, waarmee de cel wordt vastgehouden de injectienaald, waarmee het DNA wordt ingespoten Kun je met deze methode het nieuwe DNA precies op de goede plaats in de cel brengen? Licht je antwoord toe.

8 3 Het handige van de minuscule goudbolletjes die bij particle bombing worden gebruikt, is dat ze onder de microscoop zwart lijken. Je ziet dus meteen waar ze terecht zijn gekomen. Omcirkel drie goudbolletjes in de foto hierboven.waar in de cel moeten de goudbolletjes terecht komen om het nieuwe DNA in te kunnen bouwen in het aanwezige DNA? Is particle bombing een betrouwbare methode? Licht je antwoord toe. 4 Rechts naast de foto s zie je boekjes die laten zien welke fouten in de recepten kunnen zorgen voor ziektes. Geef twee voorbeelden van fouten in de recepten. ziekte wat is er fout in het DNA? 5 Kunnen mensen met een erfelijke ziekte geholpen worden door genetische modificatie? Bijvoorbeeld door het recept dat ze missen in te brengen iin de cellen die het nodig hebben? Er wordt nu veel onderzek gedaan naar deze gentherapie. Soms met succes, zoals blijkt uit dit nieuwsbericht op Gentherapie voor muizen met sikkelcelanemie De muizen zijn genezen van deze erfelijke bloedarmoede. De onderzoekers van Harvard verwachten de techniek voor toepassing bij de mens binnen 2 jaar ontwikkeld te hebben. Harvard Medical School 14 dec Welke van de 3 andere ziektes in de boekjes, zou het toevoegen van de goede versie van een gen misschien ook kunnen genezen?

9 4 Het zit in de familie Steeds vaker wordt ontdekt dat ziektes erfelijk zijn. Hemofilie is daar een voorbeeld van. Het is bovendien een ziekte die niet evenveel bij mannen als bij vrouwen voorkomt. Jongens en meisjes verschillen Hoe kun je aan het DNA zien of je met een jongen of een meisje te maken hebt? Meisjes hebben twee X-chromosomen en jongens maar één X en één Y chromosoom. Op het X-chromosoom liggen veel genen (recepten), bijvoorbeeld één die nodig is om je bloed te laten stollen. Als een meisje een foutje heeft in dit recept, heeft ze nog een reserve recept op het andere X-chromosoom. Een jongen heeft maar een X-chromosoom, dus als hij een fout hierin heeft, stolt zijn bloed niet goed. 1 Druk op hemofilie A en maak de stamboom door de familieleden naar de juiste plaats te slepen. Klik op voorspelling 2.Wat is de kans dat de andere zoon ook hemofilie heeft? 0% 50% 2 Waarom woordt kinderen met hemofilie afgeraden om ruwe sporten, zoals voetbal, te doen? 3 Hoe kunnen hemofiliepatiënten geholpen worden door biotechnologie? 4 bedenk een argument dat mensen kunnen hebben die geen prenatale diagnostiek willen toepassen bij hemofilie. 5 Niet alleen ongeboren kinderen kunnen worden getest op erfelijke aanleg voor ziekten, maar in principe iedereen. Zo kun je als tiener al te weten komen of je een grote kans hebt om rond je 70ste dement te worden. Of dat je een bovengmiddelde kans hebt op longkanker als je rookt. Voor iedereen kan zo een genetisch paspoort worden samengesteld. Wat vind je hiervan een belangrijk voordeel en een belangrijk nadeel? voordeel nadeel Wil je meer weten over erfelijke ziektes, ga dan naar

10 5 Stamcel weet nog niet wat ie later wil worden Er wordt veel onderzoek gedaan om ziektes, waar we nu nog weinig tegen kunnen doen, in de toekomst wel te kunnen behandelen. 1 In Utrecht wordt onderzoek gedaan naar menselijke embryonale stamcellen. Je kunt op de computer een interview met een van die stamcelonderzoekers bekijken. Ze heet Christine Mummery en komt uit Engeland, zoals je kunt horen. Waarom is Christine Mummery zo gefascineerd door stamcellen? 2 Wat is het einddoel van haar onderzoek? 3 Bekijk ook de poster van stamcel naar hartcel.wat is er door dit onderzoek in de toekomst misschien mogelijk voor mensen van wie het hart niet goed meer werkt? 4 Mensen met een hart dat niet goed meer werkt, komen nu vaak op een wachtlijst voordat ze een harttransplantatie kunnen ondergaan. Er zijn te weinig donoren om aan de vraag naar nieuwe harten te kunnen voldoen. Wat lijkt jou van de volgende mogelijke oplossingen het beste? En wat vind je de één na beste oplossing? xenotransplantatie: hart uit bijvoorbeeld een varken transplanteren, wordt nog niet gedaan stamceltherapie: wordt nog onderzoek naar gedaan kunsthart: is al toegepast, nog niet perfect, maar verlengt wel het leven niks doen: sommige mensen die op een wachtlijst staan overlijden 5 Voor onderzoek aan menselijke embryonale stamcellen worden embryo s gebruikt die zijn overgebleven bij IVF-bevruchtingen (reageerbuisbevruchtingen).bij IVF worden er altijd meer eicellen bevrucht dan er worden geplaatst in de baarmoeder. Bij een geslaagde zwangerschap blijven bevruchte eicellen over, die gebruikt zouden kunnen worden voor stamcelonderzoek. Noem een argument dat pleit voor gebruik van deze cellen voor onderzoek. Noem ook een tegenargument.

11 6 Dieren redden mensenlevens Heel lang kon de ziekte van Pompe niet behandeld worden, maar nu is er hoop voor mensen met deze ernstige erfelijke aandoening. 1 Wat betekent het voor iemand om de ziekte van Pompe te hebben? 2 Van een ziektebeschrijving naar een medicijn is meestal een lange weg waarvoor verschillende ontdekkingen en experimenten nodig zijn. In de tijdbalk boven de tafel kun je zien hoe dat bij de ziekte van Pompe is gegaan. Welke gebeurtenissen vonden / vinden plaats in de volgende jaren? jaar gebeurtenis Omcirkel hierboven de stap die jij het belangrijkst vindt voor de behandeling van de ziekte van Pompe. 3 In 1998 deed de ethische commissie, die de minister adviseert,, een uitspraak over het gebruik van konijnen voor de ziekte van Plompe. Hoe luidde die uitspraak en hoe kwam de commissie tot dit oordeel?

12 De mening van Proefdiervrij De mens heeft niet het recht om een mededier te misbruiken, want ook een dier ervaart pijn en angst. Dierproeven is één van de ergste vormen van dierkwellerij. Je verlaagt daarmee het dier tot een gebruiksvoorwerp, dat je op voorraad kunt houden en waar je in kan prikken en snijden. 4 Sommige mensen kijken meer naar de belangen van de proefdieren, anderen juist naar die van de patiënten. Wiens belangen vertegenwoordigen: vereniging Proefdiervrij: proefdieren patiënten beide de ethische commissie: proefdieren patiënten beide ouders van een kind met de ziekte van Pompe: proefdieren patiënten beide de artsen: proefdieren patiënten beide 5 Voor het maken van een medicijn tegen de ziekte van Plompe zijn konijnen én muizen gebruikt als proefdier. Toch noemen de ethische commissie en Proefdiervrij alleen de konijnen. Waarom hebben ze het niet over de muizen, denk je? Vind je dat terecht? 6 Breng een rangorde aan in de volgende beweringen. Geef de bewering waarmee je het het meest eens bent een 1, waarmee je het iets minder eens bent een 2 enz. Konijnen mogen genetisch gemodificeerd worden om een medicijn tegen Pompe te maken. Muizen mogen ziek gemaakt worden om het medicijn tegen de ziekte van Pompe te testen. Het medicijn moet al gegeven worden aan zieke mensen voordat het uitgebreid getest is. Ook bij het testen van cosmetica mogen proefdieren worden gebruikt. Ook voor een medicijn tegen minder ernstige ziektes mogen proefdieren gebruikt worden. Op kun je een spel spelen waarbij je een dier genetisch modificeert. Meer informatie over de ziekte van Plompe kun je vinden op

13 7 Kies je kalverkaas of gistkaas? Moderne biotechnologie kan gebruikt worden bij het maken van kaas. Hoe dat gaat kun je hier zien. Bekijk het filmpje en kijk in lades en kaas. Traditionele en moderne biotechnologie Biotechnologie werd altijd al gebruikt bij het maken van kaas. Er wordt namelijk chymosine uit de maag van kalveren gebruikt. Sinds kort kunnen we ook genetisch gemodificeerde gisten of bacteriën chymosine laten maken. Deze techniek noemen we moderne biotechnologie. 1 Waarvoor is chymosine nodig? 2 Bekijk de twee flesjes met chymosine in een van de lades.wat is het verschil tussen de inhoud van de potjes? 3 Je ziet hier de maag van een kalf.waarom worden kalveren gebruikt en geen oudere koeien? 4 Hoe heeft men ervoor gezorgd dat gisten nu ook chymosine kunnen maken? 5 Komen de genetisch gemodificeerde gisten ook in de kaas terecht? Licht toe. 6 Je ziet etiketten van twee soorten kazen: Boerenkaas en Lancashire kaas. Waarom staat er op de Lancashire kaas geschikt voor vegetariërs? 7 Wanneer je de keus had, welke kaas zou je dan kopen? kalverkaas, want... gistkaas, want... ik weet het nog niet want... Wil je hier meer over weten kijk dan op en ga naar de negen voorbeelden. Nog meer info over biotech-kaas vind je op bij toepassingen.

14 8 Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet: een genetisch gemodificeerde suikerbiet We eten vaak ongezond, bijvoorbeeld omdat we ongezonde producten lekkerder vinden, uit gewoonte of onwetendheid. Met genetische modificatie kunnen producten op maat gemaakt worden. 1 Geef jij de voorkeur aan de producten links (puur natuur) of rechts (functioneel)? Waarom? 2 Functionele voedingsmiddelen kunnen fructanen bevatten. Noem drie producten die fructanen bevatten. 3 Welke gunstige eigenschappen hebben fructanen? 4 Waarom is het voor voedselproducenten aantrekkelijker om fructanen uit suikerbieten te halen, dan uit cichorei? 5 Nederlanders eten niet altijd even gezond. Door voedingvoorlichting wordt allang geprobeerd om mensen een gezonder voedingspatroon te laten kiezen. Met functionele voeding hoeven mensen hun eetpatroon niet of nauwelijks te veranderen, terwijl ze toch gezonder eten. Noem een voordeel van voedingsvoorlichting een een voordeel van functionele voeding. Welke methode heeft je voorkeur? Zoek je nog een leuk onderwerp voor je PO of werkstuk?? Kijk dan eens op bij de links

15 9 Gentech-maïs boort stengelboorder lekker hapje door de neus Maïstelers hebben last van onkruid en insecten. Met genetische modificatie kan maïs bestand gemaakt worden tegen bestrijdingsmiddelen of de maïsstengelboorder. Meningen verdeeld over genetisch gemodificeerde maïs Dagelijks eten we producten waarin genetisch gemanipuleerde soja of maïs is verwerkt: soep, chocola, pindakaas, sausjes, zoutjes. En je proeft er niks van. Maar het effect op mens en milieu van een gewas dat genetisch is gemanipuleerd, is nog onvoldoende bekend. Greenpeace Dankzij biotechnologie is het mogelijk om in de landbouw minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en kan volstaan worden met milieuvriendelijker middelen. Nederlandse Biotechnologie Associatie 1 Hoe kunnen we met genetische modificatie de Europese maïsstengelboorder te bestrijden? 2 Waarom kun je dit beestje niet de baas door gif over de planten te spuiten? 3 Voor de Monarchvlinder blijkt stuifmeel van de Bt-maïs schadelijk te kunnen zijn. Voor sommige andere insecten is al gebleken dat het onschadelijk is, voor andere is het nog niet bekend. Waarom zou Bt indirect toch schadelijk kunnen zijn voor de hele leefgemeenschap op de maïsvelden? 4 Felle voor- en tegenstanders van biotechnologie gebruiken vaak waaorden die duidelijk positief of negatief gekleurd zijn ten aanzien van biotechnologie. Omcirkel in de bovenstaande uitspraken van Greenpeace en de NBA de twee suggestieve woorden. Waarom gebruiken ze die woorden, denk je? 5 Kies de kantr van Greenpeace (tegenstander) of van de NBA (voorstander) en schrijf minstens twee argumenten op waarmee deze organisatie haar standpunt tegenover BT-maïs kan verdedigen. Klik bij de links op voor meer info over genetisch gemodificeerde maïs

16 10 Veiligheid en etikettering Bekijk het filmpje over onderzoek van de veiligheid van genetisch gemodificeerde voedsel 1 Wat wilde het RIKILT onderzoeken? 2 Wat hield het onderzoek voor de ratten in? 3 Vind je dat op deze manier afdoende onderzocht is of het voedsel veilig is? Waarom wel/ niet? 4 Bij het onderzoeken van de veiligheid van genetisch gemodificeerd voedsel zijn dus veel proefdieren nodig. Maakt deze wetenschap dat je je mening over genetisch gemodificeerd voedsel herziet? Waarom wel/ niet? Weet jij in welke producten genetisch gemodificeerde maïs kan zitten? Hier kun je zien welke producten maïs bevatten, maar let op: niet elk product bevat ook DNA of eiwitten van de maïs. 5 Zoek één voedingsmiddel waarin maïskorrels zitten, één waarin maïszetmeel zit en één waarin maïsolie zit. maïskorrels maïszetmeel maïsolie

17 6 Maak de tabel af. maisbestanddeel Zitten er eitwitten of DNA in? Moet het etiket GM-mais vermelden? boerderijdrop ja nee ja nee, want bugles ja nee ja nee, want 7 Je ziet hier een etiket hangen waar veel informatie op staat die handig kan zijn voor jou als consument.waarom zien etiketten er nu niet zo uit, denk je? 8 Wat vind jij belangrijke informatie die op het etiket moet? Je mag meerdere dingen aankruisen. ingrediënten ( rijstmeel, maïsbloem, plantaardige olie ) land van herkomst van de ingrediënten ( suikerbieten uit Nederland ) of er genetisch gemodificeerde organismen inzitten of er genetisch gemodificeerde organismen zijn gebruikt ( aroma: verkregen uitgenetisch gemodificeerde soja ) hoe ingrediënt gemaakt is ( weipoeder: bij het maken van kaas wordt vocht uit de kaas onttrokken, dit is wei ) wat het ingrediënt doet in combinatie met medicijnen ( kan leiden tot overgevoeligheidsreacties in combinatie met aspirine ) waar het ingrediënt vandaan komt ( gewonnen uit de celwanden van bruine algen ) wat een over-dosis voor effect heeft ( zeer grote hoeveelheden belemmert de opname van sporenelementen en mineralen ) 9 Lees je de informatie op etiketten? altijd meestal soms nooit Meer informatie over genetisch gemodificeerd voedsel kun je vinden via de links op

Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede)

Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede) Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede) Deze folder is bedoeld voor mensen die samen met hun partner een kind willen krijgen

Nadere informatie

Kinderen uit familiehuwelijken

Kinderen uit familiehuwelijken Een gezonde baby Kinderen uit familiehuwelijken De geboorte van je baby is een van de mooiste momenten in je leven. Negen maanden lang kijk je er naar uit. Natuurlijk hoop je dat je kind gezond is. Gelukkig

Nadere informatie

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. DNA-onderzoek en gentherapie

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. DNA-onderzoek en gentherapie Afsluitende les Leerlingenhandleiding DNA-onderzoek en gentherapie Inleiding In de afsluitende les DNA-onderzoek en gentherapie zul je aan de hand van een aantal vragen een persoonlijke en kritische blik

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Erfelijkheid

Werkstuk Biologie Erfelijkheid Werkstuk Biologie Erfelijkheid Werkstuk door een scholier 1743 woorden 3 mei 2000 5,1 126 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding Informatie over het onderwerp: Het onderwerp is erfelijkheid. Er is weinig

Nadere informatie

Dialogen voor conceptcartoons. Verband genotype/fenotype, dominant/recessief

Dialogen voor conceptcartoons. Verband genotype/fenotype, dominant/recessief Dialogen voor conceptcartoons Verband genotype/fenotype, dominant/recessief 1 Is dit ons kind? (Zie conceptcartoon Horst Wolter op deze site.) Leermoeilijkheid (misconcept): Uiterlijke eigenschappen weerspiegelen

Nadere informatie

Uw kind is drager van sikkelcel Wat moet u weten?

Uw kind is drager van sikkelcel Wat moet u weten? Uw kind is van sikkelcel Wat moet u weten? Uw kind is van sikkelcel. Wat moet u hierover weten? Dat leest u in deze folder. Heeft u daarna nog vragen? Ga dan naar uw huisarts. Uw kind is van sikkelcel.

Nadere informatie

6.7. Werkstuk door een scholier 1654 woorden 17 april keer beoordeeld. Biologie voor jou. Erfelijkheidsmateriaal

6.7. Werkstuk door een scholier 1654 woorden 17 april keer beoordeeld. Biologie voor jou. Erfelijkheidsmateriaal Werkstuk door een scholier 1654 woorden 17 april 2006 6.7 33 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Erfelijkheidsmateriaal Het menselijk lichaam bestaat uit een veel organen, deze organen

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL 2004

Bijlage VMBO-GL en TL 2004 Bijlage VMBO-GL en TL 2004 tijdvak 1 BIOLOGIE CSE GL EN TL BIOLOGIE VBO-MAVO-D Deze bijlage bevat informatie. 400009-1-586-543b BIOTECHNOLOGIE INFORMATIE 1 OUDE TECHNIEKEN Al eeuwen gebruiken mensen organismen

Nadere informatie

Informatie over Exoom sequencing

Informatie over Exoom sequencing Informatie over Exoom sequencing Exoom sequencing is een nieuwe techniek voor erfelijkheidsonderzoek. In deze folder vindt u informatie over dit onderzoek. De volgende onderwerpen komen aan bod: Om de

Nadere informatie

Figuur 1: schematische weergave van een cel

Figuur 1: schematische weergave van een cel Inleiding De titel van het proefschrift is Preventing the transmission of mitochondrial diseases. Dat wil zeggen: het tegengaan dat mitochondriële ziekten worden doorgegeven aan het nageslacht. Mitochondriën

Nadere informatie

4 HAVO thema 4 Erfelijkheid EXAMENTRAINER OEFENVRAGEN

4 HAVO thema 4 Erfelijkheid EXAMENTRAINER OEFENVRAGEN Examentrainer Vragen Karyogrammen In afbeelding 1 zijn twee karyogrammen weergegeven. Deze karyogrammen zijn afkomstig van een eeneiige tweeling. Het ene kind is van het mannelijk geslacht zonder duidelijke

Nadere informatie

WAT IS GENETISCHE MODIFICATIE?

WAT IS GENETISCHE MODIFICATIE? SPREEKBEURT OF WERKSTUK WAT IS GENETISCHE MODIFICATIE? Hier vind je informatie voor een spreekbeurt of werkstuk over genetische modificatie. De informatie is ingedeeld in stappen. Dit zijn de verschillende

Nadere informatie

Samenvattingen. Samenvatting Thema 4: Erfelijkheid. Basisstof 1. Basisstof 2. Erfelijke eigenschappen:

Samenvattingen. Samenvatting Thema 4: Erfelijkheid. Basisstof 1. Basisstof 2. Erfelijke eigenschappen: Samenvatting Thema 4: Erfelijkheid Basisstof 1 Erfelijke eigenschappen: - Genotype: o genen liggen op de chromosomen in kernen van alle cellen o wordt bepaald op moment van de bevruchting - Fenotype: o

Nadere informatie

Kinderwens spreekuur Volendam

Kinderwens spreekuur Volendam Kinderwens spreekuur Volendam Voor wie is deze folder? Deze folder is voor mensen afkomstig uit Volendam met kinderwens. Wat is het kinderwens spreekuur? Het spreekuur is een samenwerking tussen de afdelingen

Nadere informatie

Opstel door B woorden 6 maart keer beoordeeld. Inleiding. Wat is biotechnologie?

Opstel door B woorden 6 maart keer beoordeeld. Inleiding. Wat is biotechnologie? Opstel door B. 1149 woorden 6 maart 2013 8 2 keer beoordeeld Vak Methode ANW ANW Actief Inleiding Wat is biotechnologie? Het begrip biotechnologie omvat alle methodes waarbij organismen gebruikt worden

Nadere informatie

Biotechnologie vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Biotechnologie vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 20 December 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73574 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Erfelijkheid van de ziekte van Huntington

Erfelijkheid van de ziekte van Huntington Erfelijkheid van de ziekte van Huntington In de kern van iedere cel van het menselijk lichaam is uniek erfelijk materiaal opgeslagen. Dit erfelijk materiaal wordt ook wel DNA (Desoxyribonucleïnezuur) genoemd.

Nadere informatie

Kinderen uit familiehuwelijken

Kinderen uit familiehuwelijken Een gezonde baby Kinderen uit familiehuwelijken De geboorte van je baby is een van de mooiste momenten in je leven. Negen maanden lang kijk je er naar uit. Natuurlijk hoop je dat je kind gezond is. Gelukkig

Nadere informatie

Erfelijkheidsonderzoek: Exoomsequencing

Erfelijkheidsonderzoek: Exoomsequencing Erfelijkheidsonderzoek: Exoomsequencing Exoomsequencing is een nieuwe techniek voor erfelijkheidsonderzoek. In deze folder vindt u informatie over dit onderzoek. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Nadere informatie

Chromosoomtranslocaties

Chromosoomtranslocaties 12 Afdeling Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen http://www.umcgenetica.nl/ Chromosoomtranslocaties Afdeling Klinische Genetica van het Leids Universitair Medisch Centrum http://www.lumc.nl/4080/

Nadere informatie

Wat is je leeftijd (bv. 17)? Typ leeftijd over (enkel cijfers) jaar. In welke mate ga je akkoord met volgende stellingen?

Wat is je leeftijd (bv. 17)? Typ leeftijd over (enkel cijfers) jaar. In welke mate ga je akkoord met volgende stellingen? Groepsnummer: Nummer respondent: Beste leerling, Hieronder vind je een aantal vragen. Lees de opdrachten aandachtig en probeer zo nauwkeurig mogelijk te antwoorden. Laat geen vragen open. Als je iets niet

Nadere informatie

X-gebonden Overerving

X-gebonden Overerving 12 http://www.nki.nl/ Afdeling Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen http://www.umcgenetica.nl/ X-gebonden Overerving Afdeling Klinische Genetica van het Leids Universitair Medisch Centrum

Nadere informatie

Infoblad. Chromosoomafwijkingen. Chromosoomafwijkingen, wat zijn dat eigenlijk? En waardoor ontstaan ze? Hierover lees je in dit infoblad.

Infoblad. Chromosoomafwijkingen. Chromosoomafwijkingen, wat zijn dat eigenlijk? En waardoor ontstaan ze? Hierover lees je in dit infoblad. Chromosoomafwijkingen Chromosoomafwijkingen, wat zijn dat eigenlijk? En waardoor ontstaan ze? Hierover lees je in dit infoblad. Chromosomen In het lichaam zitten heel veel cellen. De cellen zijn de bouwstenen

Nadere informatie

Een mens is voor 50% genetisch identiek aan een banaan.

Een mens is voor 50% genetisch identiek aan een banaan. Een mens is voor 50% genetisch identiek aan een banaan. Qu3 / DNABAR Noorderlicht 2010 Voorwoord 3 Dit boekje is een initiatief van de afdeling Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Nadere informatie

2. Erfelijkheid en de ziekte van Huntington

2. Erfelijkheid en de ziekte van Huntington 2. Erfelijkheid en de ziekte van Huntington Erfelijkheid Erfelijk materiaal in de 46 chromosomen De mens heeft in de kern van elke lichaamscel 46 chromosomen: het gaat om 22 paar lichaamsbepalende chromosomen

Nadere informatie

Kinderen uit familiehuwelijken

Kinderen uit familiehuwelijken Een gezonde baby Kinderen uit familiehuwelijken D e geboorte van je baby is een van de mooiste momenten in je leven. 9 maanden kijk je er naar uit en natuurlijk hoop je dat je kind gezond is. Gelukkig

Nadere informatie

Klinische Genetica. Autosomaal dominante overerving

Klinische Genetica. Autosomaal dominante overerving Klinische Genetica Autosomaal dominante overerving Klinische Genetica U bent (of uw kind is) doorverwezen naar de polikliniek Klinische Genetica. Tijdens de eerste afspraak legt een klinisch geneticus

Nadere informatie

ERFELIJKHEID. 1 N i e t a l l e m a a l h e t z e l f d e Afbeelding 17-2

ERFELIJKHEID. 1 N i e t a l l e m a a l h e t z e l f d e Afbeelding 17-2 ERFELIJKHEID 1 N i e t a l l e m a a l h e t z e l f d e Afbeelding 17-2 Afbeelding 17-1 Mensen uit elkaar houden vind je vast makkelijker. Toch hebben ook mensen veel meer overeenkomsten dan verschillen.

Nadere informatie

Klinische Genetica. Geslachtsgebonden (X-chromosoom gebonden) recessieve overerving

Klinische Genetica. Geslachtsgebonden (X-chromosoom gebonden) recessieve overerving Klinische Genetica Geslachtsgebonden (X-chromosoom gebonden) recessieve overerving Klinische Genetica Bij uw bezoek aan de polikliniek Klinische Genetica heeft de klinisch geneticus of een genetisch consulent

Nadere informatie

Brochure Een igene Paspoort: iets voor mij? Leer meer over jouw eigen genen

Brochure Een igene Paspoort: iets voor mij? Leer meer over jouw eigen genen Brochure Een igene Paspoort: iets voor mij? Leer meer over jouw eigen genen Een igene Paspoort: iets voor mij? De belangrijkste overwegingen en achtergronden op een rijtje Bij igene zijn we gefascineerd

Nadere informatie

Recessieve Overerving

Recessieve Overerving 12 Recessieve Overerving Aangepaste informatie van folders geproduceerd door Guy s and St Thomas Hospital en Londen Genetic Knowledge Park, aangepast volgens hun kwaliteitsnormen. Juli 2008 Vertaald door

Nadere informatie

X-gebonden overerving

X-gebonden overerving 12 Universiteit Gent - UG http://medgen.ugent.be/cmgg/home.php Tel. +32(0)9 240 36 03 X-gebonden overerving Université Libre de Bruxelles - ULB Tel. +32 (0)2 555 31 11 Vrije Universiteit Brussel - VUB

Nadere informatie

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen Diabetes en uw apotheek Als bij u diabetes is vastgesteld, dan kunt u natuurlijk terecht bij uw apotheek. Het apotheekteam zorgt ervoor dat u: Op tijd het juiste medicijn krijgt. Medicijnen krijgt die

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst 12 Verklarende woordenlijst Gebaseerd op een woordenlijst die werd ontwikkeld door Londen IDEAS Genetic Knowledge Park aangepast volgens hun kwaliteitsnormen. Januari 2008 Gesteund door EuroGentest, NoE

Nadere informatie

DONOR IN HART EN NIEREN

DONOR IN HART EN NIEREN DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz blz donor in hart en nieren Module 2 DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz Lessen over orgaandonatie Dit boekje gaat over orgaandonatie Donororganen en donorweefsels

Nadere informatie

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. Risicoschatting

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. Risicoschatting Afsluitende les Leerlingenhandleiding Risicoschatting Leerlingenhandleiding - Risicoschatting Het doen van een voorspelling op basis van getallen is knap lastig. Statistiek heet dit vakgebied. In deze

Nadere informatie

Welke richting volg je? In welke mate ga je akkoord met volgende stellingen?

Welke richting volg je? In welke mate ga je akkoord met volgende stellingen? Groepsnummer: Nummer respondent: Beste leerling, Hieronder vind je een aantal vragen. Lees de opdrachten aandachtig en probeer zo nauwkeurig mogelijk te antwoorden. Laat geen vragen open. Als je iets niet

Nadere informatie

Erfelijkheid. Het verhaal van Bogi

Erfelijkheid. Het verhaal van Bogi Erfelijkheid Wil je meer weten over erfelijkheid? Deze verhalen gaan over Bogi en over Kim. En over wat ze van hun ouders meegekregen hebben. Leuke dingen, maar ook minder leuke dingen. Het verhaal van

Nadere informatie

http://www.bloedsuiker.nl/nieuwsbrief/439/3772/diabetes-de-erfelijkheid-van-diabete...

http://www.bloedsuiker.nl/nieuwsbrief/439/3772/diabetes-de-erfelijkheid-van-diabete... Page 1 of 5 De erfelijkheid van diabetes type 2 Een samenspel van genen en leefstijlfactoren door Irene Seignette Diabetes type 2 is erfelijk. Maar wat bepaalt nu of iemand daadwerkelijk diabetes type

Nadere informatie

Genen & embryo s. Wat kan, wat mag, wat willen we? René Fransen

Genen & embryo s. Wat kan, wat mag, wat willen we? René Fransen Genen & embryo s Wat kan, wat mag, wat willen we? René Fransen Genen en embryo s Deze lezing: Introductie genen en gentechnologie Meer gentechnologie: crispr/cas9 Genetische modificatie van embryo s Drie-ouder

Nadere informatie

Level 1. Vul het juiste woord in

Level 1. Vul het juiste woord in Level 1 Vul het juiste woord in Keuze uit: Gen, Allel, Locus, Dominant, Recessief, Co-dominantie, Monohybride kruising, Dihybride kruising, Autosoom, Autosomale overerving, X-chromosomale overerving, Intermediair

Nadere informatie

Activiteiten introductiefase

Activiteiten introductiefase Activiteiten introductiefase Activiteit 1: Iedereen is uniek Doel: De eerste activiteit is een inleidende opdracht waarmee de uniekheid van ieder mens geïllustreerd wordt. Wat heb je nodig? - Ruimte waarin

Nadere informatie

6. Chromosomen. Deze basisstof vervangt de basisstof in je hand- en werkboek.

6. Chromosomen. Deze basisstof vervangt de basisstof in je hand- en werkboek. Deze basisstof vervangt de basisstof in je hand- en werkboek. 6. Chromosomen Deze vervangende basisstof gaat over de invloed die erfelijkheid kan hebben op je leven. Je denkt in de opdrachten na over je

Nadere informatie

Antwoorden ANW Hoofdstuk 5 t/m paragraaf 4 DNA

Antwoorden ANW Hoofdstuk 5 t/m paragraaf 4 DNA Antwoorden ANW Hoofdstuk 5 t/m paragraaf 4 DNA Antwoorden door een scholier 2234 woorden 9 maart 2012 5,8 14 keer beoordeeld Vak Methode ANW Solar Paragraaf 5.1 1. Kernvragen Vraag 1- Twee strengen moleculen

Nadere informatie

o Tweede o Vierde o Zesde o Zevende Welke richting volg je?

o Tweede o Vierde o Zesde o Zevende Welke richting volg je? Groepsnummer: Klasnummer: Nummer respondent: Beste leerling, Hieronder vind je een aantal vragen. Lees de opdrachten aandachtig en probeer zo nauwkeurig mogelijk te antwoorden. Laat geen vragen open. Als

Nadere informatie

Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP)

Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP) Hallo, ik ben Joep. Dit zijn mijn zusje Mieke en mijn vader en moeder Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP) Boekje met informatie voor jonge mensen Je hebt net te horen gekregen dat je FAP hebt. Of misschien

Nadere informatie

Verzekeringen & erfelijkheid

Verzekeringen & erfelijkheid Verzekeringen & erfelijkheid U wilt een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Hier vindt u de www.bpv.nl antwoorden op veelgestelde vragen over erfelijkheid en het aanvragen van een verzekering.

Nadere informatie

4,4. Praktische-opdracht door een scholier 2016 woorden 4 november keer beoordeeld

4,4. Praktische-opdracht door een scholier 2016 woorden 4 november keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 2016 woorden 4 november 2005 4,4 5 keer beoordeeld Vak ANW Voorwoord Het leven, wat heeft er allemaal met het leven te maken. Het leven is erg ingewikkeld, een goede

Nadere informatie

UMC St Radboud. Schisis: Erfelijkheidsadvisering. jong-volwassenen

UMC St Radboud. Schisis: Erfelijkheidsadvisering. jong-volwassenen UMC St Radboud Schisis: Erfelijkheidsadvisering voor jong-volwassenen Patiënteninformatie Voor wie is deze folder bedoeld? Deze folder gaat over schisis en erfelijkheid en is vooral bedoeld voor jong-volwassenen

Nadere informatie

Verklarende Woordenlijst

Verklarende Woordenlijst 12 Verklarende Woordenlijst Gebaseerd op een woordenlijst die werd ontwikkeld door Londen IDEAS Genetic Knowledge Park aangepast volgens hun kwaliteitsnormen. Juli 2008 Vertaald door Mies Wits-Douw en

Nadere informatie

De ziekte van Wilson voor jongeren

De ziekte van Wilson voor jongeren De ziekte van Wilson voor jongeren 1 / 23 Waarom heeft het zo'n rare naam? Omdat de doktor die de ziekte voor het eerst herkende in 1905 Wilson heette. VRAAG : What did these people discover? ANTWOORD

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Praktische opdracht. klas 2. Moderne voortplantingstechnieken

Praktische opdracht. klas 2. Moderne voortplantingstechnieken 1 Praktische opdracht Moderne voortplantingstechnieken 2 Inhoud bladzijde Inleiding 3 Doelen 3 Eisen 3 Overzicht onderwerpen 3 Aanwijzingen voor het verwerken van informatie 4 Aanwijzingen poster 4 Opdrachten

Nadere informatie

Werkstuk ANW Gentherapie

Werkstuk ANW Gentherapie Werkstuk ANW Gentherapie Werkstuk door een scholier 2605 woorden 27 april 2003 5,8 40 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding Het onderwerp dat wij hebben gekozen is: genezen met gentherapie. Wij hebben voor

Nadere informatie

Biotechnologie. havo 5

Biotechnologie. havo 5 Biotechnologie havo 5 In de biotechnologie wordt steeds vaker gebruikgemaakt van de unieke eigenschappen van microben. Producten en processen op basis van microben maken een groot deel uit van jouw dagelijks

Nadere informatie

Hematologie. Hemofilie B Leyden

Hematologie. Hemofilie B Leyden Hematologie Hemofilie B Leyden Hematologie Deze brochure is bedoeld voor patiënten met en draagsters van hemofilie B Leyden. Hemofilie type B Leyden is een variant van hemofilie B. Bij hemofilie B is

Nadere informatie

IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN

IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN Gezond zijn vinden we belangrijk. Je merkt het misschien niet, maar we komen veel ziekteverwekkers tegen in ons dagelijks leven. Het lichaam heeft allerlei manieren om die ziekteverwekkers

Nadere informatie

Diabetes: zo zit dat. Iedere dag krijgen 200 Nederlanders diabetes. Wat is het? Hoe herkent u het? Is het te genezen?

Diabetes: zo zit dat. Iedere dag krijgen 200 Nederlanders diabetes. Wat is het? Hoe herkent u het? Is het te genezen? Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden Iedere dag krijgen 200 Nederlanders diabetes Wat is het? Hoe herkent u het? Is het te genezen? Wat is diabetes? Diabetes type 1, diabetes type 2 de

Nadere informatie

Wat is diabetes? Informatiebrochure. Wat is diabetes? Items:

Wat is diabetes? Informatiebrochure. Wat is diabetes? Items: I Informatiebrochure Wat is diabetes? Items: Diabetes type 1 Afweersysteem Vingerprikken Insuline injecteren Diabetes type 2 Andere vormen Wat is diabetes? Eilandjes van Langerhans in de Alvleesklier Er

Nadere informatie

Algemene aspecten van erfelijkheid. Waarom is kennis over erfelijke aspecten van een ziekte belangrijk? Wanneer erfelijkheidsadvies/onderzoek?

Algemene aspecten van erfelijkheid. Waarom is kennis over erfelijke aspecten van een ziekte belangrijk? Wanneer erfelijkheidsadvies/onderzoek? Erfelijke nierziekten: algemene aspecten van erfelijkheid, overerving en erfelijkheidsadvies Nine Knoers Klinisch Geneticus Commissie Erfelijke Nierziekten NVN 4 november 2006 HUMAN GENETICS NIJMEGEN Inhoud

Nadere informatie

Genetische testen en gezondheid

Genetische testen en gezondheid Genetische testen en gezondheid Genetische testen en gezondheid We hebben allemaal een unieke combinatie van genen van onze ouders geërfd. Onze unieke combinatie van genen en de invloed van onze omgeving

Nadere informatie

Biologie ( havo vwo )

Biologie ( havo vwo ) Tussendoelen Biologie ( havo vwo ) Biologie havo/vwo = Basis Biologische eenheid Levenskenmerk Uitleggen hoe bouw en werking van onderdelen van een organisme bijdragen aan de functies voeding, verdediging

Nadere informatie

Level 1. Vul het juiste woord in

Level 1. Vul het juiste woord in Level 1 Vul het juiste woord in Keuze uit: Gen, Allel, Locus, Dominant, Recessief, Co-dominantie, Monohybride kruising, Dihybride kruising, Autosoom, Autosomale overerving, X-chromosomale overerving, Intermediair

Nadere informatie

Wat zijn chromosomen en genen?

Wat zijn chromosomen en genen? Voorwoord Deze gids bevat informatie over wat er tot nu toe bekend is over 47,XYY. Het is geschreven als hulpmiddel om deze genetische aandoening beter te kunnen begrijpen en om anderen beter uitleg hierover

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Klonen van dieren. Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Klonen van dieren. Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Klonen van dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie 2 Klonen van dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie I: Wat is klonen? Klonen is het ongeslachtelijk voortplanten

Nadere informatie

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. GM; waar heb je het over?

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. GM; waar heb je het over? Afsluitende les Leerlingenhandleiding GM; waar heb je het over? Genetische modificatie; waar heb je het over? Inleiding Tijdens het practicum van het Reizende DNA-lab ben je een aantal keer het begrip

Nadere informatie

Afwegingen bij de keuze voor ICSI. Polikliniek Gynaecologie Route 48

Afwegingen bij de keuze voor ICSI. Polikliniek Gynaecologie Route 48 Afwegingen bij de keuze voor ICSI Polikliniek Gynaecologie Route 48 0 De inhoud van deze voorlichtingsfolder is samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze folder

Nadere informatie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie Een gezonde lunch Een gezonde lunch Ga met folders van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding een gezonde lunch voor jezelf maken. Zoek daarvoor eerst uit wat er precies in een gezonde lunch moet zitten.

Nadere informatie

Kinderwens en erfelijkheid

Kinderwens en erfelijkheid Kinderwens en erfelijkheid Wat als je een erfelijke ziekte kunt doorgeven Verzekeren en erfelijkheid 1 Erfelijke ziekte en kinderwens Willen jullie misschien kinderen? En heb jij, of heeft je partner,

Nadere informatie

Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing

Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing 2 Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing Algemene informatie Exoom Sequencing is een nieuwe techniek voor erfelijkheidsonderzoek. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

Concept cartoons zijn meerkeuzevragen in de vorm van een dialoog met plaatje. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Concept cartoons zijn meerkeuzevragen in de vorm van een dialoog met plaatje. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit: Concept cartoons Concept cartoons zijn meerkeuzevragen in de vorm van een dialoog met plaatje. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit: Over de dialoog De uitspraken die de figuren doen, zijn gebaseerd op wetenschappelijk

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

DIERGEDRAG IN ARTIS. Lespakket diergedrag voor bovenbouw vmbo VERWERKING

DIERGEDRAG IN ARTIS. Lespakket diergedrag voor bovenbouw vmbo VERWERKING DIERGEDRAG IN ARTIS Lespakket diergedrag voor bovenbouw vmbo VERWERKING Diergedrag in Artis, oktober 2008, update maart 2010/2014 UITWERKEN VAN JE RESULTATEN Je hebt in Artis een aantal onderzoeken gedaan

Nadere informatie

Klinische Genetica. Autosomaal recessieve overerving

Klinische Genetica. Autosomaal recessieve overerving Klinische Genetica Autosomaal recessieve overerving Klinische Genetica U of uw kind is doorverwezen naar de polikliniek Klinische Genetica. Tijdens de afspraak legt een klinisch geneticus of een genetisch

Nadere informatie

Verteren en fermenteren. havo/vwo 3-4

Verteren en fermenteren. havo/vwo 3-4 Verteren en fermenteren havo/vwo 3-4 Bij onze spijsvertering en voedselproductie spelen microben een belangrijke rol. Het gebruik van microben om voedsel te maken, heet fermentatie. Veel van ons eten en

Nadere informatie

Wat is Cystic Fibrosis? Hoe krijg je Cystic Fibrosis? Hoeveel mensen hebben Cystic Fibrosis? Hoe ontdekken ze Cystic Fibrosis? Cystic Fibrosis in het

Wat is Cystic Fibrosis? Hoe krijg je Cystic Fibrosis? Hoeveel mensen hebben Cystic Fibrosis? Hoe ontdekken ze Cystic Fibrosis? Cystic Fibrosis in het 1 Wat is Cystic Fibrosis? Hoe krijg je Cystic Fibrosis? Hoeveel mensen hebben Cystic Fibrosis? Hoe ontdekken ze Cystic Fibrosis? Cystic Fibrosis in het kort 2 Cystic Fibrosis = CF = Taaislijmziekte Cystic

Nadere informatie

Medisch-wetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon

Medisch-wetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Uitgave Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postadres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag Telefoon (070) 340 79 11 Informatie Voor informatie en vragen

Nadere informatie

Eindexamen biologie compex vmbo gl/tl I

Eindexamen biologie compex vmbo gl/tl I OLIFANTEN Olifanten zijn dieren die in groepen leven. Elke groep bestaat uit een aantal mannetjes en vrouwtjes. Soms vertonen mannetjes van dezelfde groep een bepaald soort gedrag. Klik in het openingsscherm

Nadere informatie

3 Rundveefokkerij Melkproductiecontrole Selectie Fokwaardeschatting Inseminatieplannnen 69 3.

3 Rundveefokkerij Melkproductiecontrole Selectie Fokwaardeschatting Inseminatieplannnen 69 3. Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Veiligheidsvoorschriften 9 1.1 Genen en hun vererving 9 1.2 Genotype en fenotype 14 1.3 Erfelijke gebreken 18 1.4 Genfrequenties 25 1.5 Afsluiting 27 2 Fokmethoden 28 2.1

Nadere informatie

Spreekbeurt over ZOUT

Spreekbeurt over ZOUT Wat is zout? Zout zit in bijna alle voedingsmiddelen die we eten. Zelfs in die producten waarin je het helemaal niet verwacht, zoals zoete koeken en zoete drop. Zout geeft smaak aan het eten. En het zorgt

Nadere informatie

2 Voortplanten met organen Bouw en werking van geslachtsorganen Werking van geslachtshormonen Afsluiting 31

2 Voortplanten met organen Bouw en werking van geslachtsorganen Werking van geslachtshormonen Afsluiting 31 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Voortplanten van genen 9 1.1 Genetica 9 1.2 Kruisingen 13 1.3 Crossing-over en mutatie 16 1.4 Erfelijkheid en praktijk 17 1.5 Inteelt en inteeltdepressie 21 1.6 Afsluiting

Nadere informatie

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind.

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. 1. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. Kelly en Karim willen zwanger worden. Ze willen graag dat hun kindje straks gezond is. Het is

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Wat is een genetische test?

Wat is een genetische test? 12 Wat is een genetische test? Aangepaste informatie van folders geproduceerd door Guy s and St Thomas Hospital en Londen Genetic Knowledge Park, aangepast volgens hun kwaliteitsnormen. Januari 2008 Gest

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

Antwoorden Biologie Thema 4

Antwoorden Biologie Thema 4 Antwoorden Biologie Thema 4 Antwoorden door een scholier 2182 woorden 18 januari 2005 7 433 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Opdracht 1 1 In de chromosomen zit de informatie voor

Nadere informatie

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen.

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Dit zijn Kelly en Karim. Zij willen graag een kind. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. 1. Kelly en Karim willen over

Nadere informatie

Mitochondriële ziekten

Mitochondriële ziekten Mitochondriële ziekten Erfelijkheid NCMD Het Nijmeegs Centrum voor Mitochondriële Ziekten is een internationaal centrum voor patiëntenzorg, diagnostiek en onderzoek bij mensen met een stoornis in de mitochondriële

Nadere informatie

SCHRIJVEN. Instructiekaart voor de leerling nr. 5. A-vragen. Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...?

SCHRIJVEN. Instructiekaart voor de leerling nr. 5. A-vragen. Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...? Instructiekaart voor de leerling nr. 5 A-vragen Formulering van de vraag Formulering van het antwoord Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...? Antwoord met één volledige

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 27 maart 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: - De leerlingen leren artikelen analyseren. - De leerlingen leren hoe een interview eruit ziet. - De leerlingen leren zelf interviewen.

Nadere informatie

Informatie voor patiënten en hun familie

Informatie voor patiënten en hun familie 16 Chromosoomafwijkingen Juli 2008 Vertaald door Mies Wits-Douw en Marloes Brouns-van Engelen, Erfocentrum, Woerden, Nederland. Gesteund door EuroGentest, NoE ( Network of Excellence ) contract nr.512148,

Nadere informatie

Voorwoord. Het is wel van belang om altijd eerlijk te zijn wanneer u het er met haar over heeft.

Voorwoord. Het is wel van belang om altijd eerlijk te zijn wanneer u het er met haar over heeft. Voorwoord Deze gids bevat informatie over wat er tot nu toe bekend is over 47,XXX ook wel beter bekend als Trisomie X. Het is geschreven als hulpmiddel om deze genetische aandoening beter te kunnen begrijpen

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Pagina 1 Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Je gaat een profielwerkstuk maken. Dan is euthanasie een goed onderwerp. Het is misschien niet iets waar je dagelijks over praat of aan denkt, maar

Nadere informatie

De vruchtwaterpunctie

De vruchtwaterpunctie 11 De vruchtwaterpunctie Aangepaste informatie van folders geproduceerd door Guy s and St Thomas Hospital, Londen; Royal College of Obstetricians and Gynaecologists www.rcog.org.uk/index.asp?pageid=625

Nadere informatie