Schrijfwijzer. Handleiding voor het schrijven van verslagen. Auteurs: James M. Boekbinder Jantien Slob Irma Rademaker versie 18.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schrijfwijzer. Handleiding voor het schrijven van verslagen. Auteurs: James M. Boekbinder Jantien Slob Irma Rademaker. 2014.09.07 versie 18."

Transcriptie

1 Schrijfwijzer Handleiding voor het schrijven van verslagen Auteurs: James M. Boekbinder Jantien Slob Irma Rademaker versie 18.0

2 Inhoudsopgave Korte verslagen (1 tot 2 pagina's) BOUWSTENEN VAN EEN KORT VERSLAG Lange verslagen (meer dan 2 pagina's) BOUWSTENEN VAN EEN LANG VERSLAG Titelpagina Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstukken en subhoofdstukken Interviews Bijlagen Bronnenlijst Beschrijving van interfaces Paginanummering Gebruik van teksten uit andere bronnen Algemene vormgeving Bronnenlijst ii

3 1 Korte verslagen (1 tot 2 pagina's) 1.1 BOUWSTENEN VAN EEN KORT VERSLAG Header* Voorzie korte verslagen van een header met minimaal de volgende informatie: voor- en achternaam student(en) studentennummer klasnummer datum versienummer naam docent(en) opdracht Titel * De titel geeft de inhoud van de opdracht of activiteit weer. Subtitel Een subtitel kan de titel verder verduidelijken, indien wenselijk. Bodytekst* Let op: als deze tekst meer dan één onderwerp behandelt, gebruik alinea s met tussenkoppen om de tekst overzichtelijk te maken. Bronnenlijst Indien gebruik gemaakt wordt van boeken, artikelen of andere documenten, on- en offline, som deze op in een bronnenlijst (zie hieronder voor een voorbeeld). Let op: items aangeduid met * zijn verplicht voor ELK kort verslag. 1 2 Lange verslagen (meer dan 2 pagina's) 2.1 BOUWSTENEN VAN EEN LANG VERSLAG Elk verslag van een opdracht voor Interaction Design bevat een aantal elementen: Titelpagina* Inhoudsopgave* Inleiding* Hoofdstukken en subhoofdstukken (waaronder conclusies en persoonlijke verslagen)* Bijlagen Bronnenlijst* 1 Deze regel geldt niet in het geval dat een standaard voorblad of titelblad voor een verslag wordt verstrekt.

4 Beschrijvingen van interfaces foto s, schema's en beschrijving van de verschillende functies met verklaringen Pagina-nummering* Illustraties en grafische elementen Let op: items aangeduid met * zijn verplicht voor ELK lang verslag. Hieronder worden deze elementen afzonderlijk toegelicht Titelpagina Deze bevat: titel (meestal naam van opdracht) subtitel die het onderwerp nader uitlegt (optioneel) voor- en achternaam student(en) studentennummer klasnummer datum versienummer naam docent(en) Inhoudsopgave In het boek 'Een goed rapport' 2 bevinden zich een aantal handige checklists, waaronder één voor de inhoudsopgave. Hieronder volgen een aantal punten uit de checklist: Bevat het alle in het rapport opgenomen (sub)hoofdstukken in dezelfde volgorde, met dezelfde nummeraanduiding en dezelfde titel als in het rapport? Komen de verwijzingen naar de pagina's overeen met de werkelijke pagina's in het rapport? Is de verdeling in hoofdstukken, subhoofdstukken en paragrafen goed overdacht en logisch? Zijn de titels en subtitels correct en informatief in relatie tot de inhoud? Is de layout overzichtelijk en ruim opgezet zodat de lezer snel ziet waar welk onderdeel staat? Inleiding Een inleiding moet informeren, structureren en motiveren. 3 informeren - de lezer vertellen wat de probleemstelling is en waarom en hoe het onderzocht is structureren - de lezer vertellen hoe het rapport is opgebouwd motiveren - bovenstaande informatie op zo'n manier formuleren dat de lezer het belang ervan inziet Hoofdstukken en subhoofdstukken Elk hoofdstuk behandelt één onderwerp. Subhoofdstukken behandelen deelonderwerpen daarvan. TIP Bij het schrijven, let op een aantal basiseisen: gebruik titels van (sub)hoofdstukken maar één keer; zo beknopt mogelijk formuleren; zonder spel-, grammaticale of andere taalfouten; onderzoek je gedachten en meningen: is het waar wat je schrijft?; schrijf in een serieuze, maar niet te formele toon, zonder onnodige vaktermen, grappen of andere inhoud die er niet bij past; geen waardeoordeel over het verslag zelf geven - het is aan lezers om te oordelen 2 Hogeweg, Reinout (2004), Een goed rapport, Utrecht / Zutphen: ThiemeMeulenhoff. 3 Hogeweg, Reinout (2004), Een goed rapport, Utrecht / Zutphen: ThiemeMeulenhoff.

5 2.1.5 Interviews Bij de weergave van een interview: geef voor elke respondent zowel de vragen als de antwoorden weer - niet alleen de antwoorden; schrijf de antwoorden zo volledig mogelijk uit en wel als citaat; dus niet inkorten tot een enkel woord (ja, soms, nee) of veranderen in een verhaal geschreven vanuit de derde persoon; Niet zo: Koopt u vaak bij de MediaMarkt? Soms Of zo: Koopt soms bij Mediamarkt. Maar zo: Koopt u vaak bij de MediaMarkt? "Nou, soms wel... het hangt ervan af wat ik nodig heb." nummer de vragen en herhaal de nummering bij elke respondent geef bij elk interview de gegevens van de respondent weer in een beknopte header schrijf de vraag en bijbehorend antwoord bij elkaar, niet op gescheiden plaatsen in het document Bijlagen In de bijlagen worden alle relevante achtergrondmaterialen opgenomen, zoals volledige teksten van interviews, productspecificaties of andere materialen. Zorg dat elke bijlage een eigen nummer heeft en dat alle bijlagen opgenomen worden in de inhoudsopgave Bronnenlijst Aan het einde van het verslag vermeld je de volledige gegevens van alle geraadpleegde bronnen. Voor boeken en artikelen bevat de vermelding: naam van auteur datum publicatie titel (in cursief) locatie uitgever naam uitgever Bijvoorbeeld: Saffer, Dan (2007), Designing for Interaction: Creating Smart Applications and Clever Devices, Berkeley, CA, USA: New Riders. Voor online en database bronnen bevat de vermelding: naam van auteur datum publicatie (of n.d. als er geen datum bekend is) titel (in cursief) datum waarop bron geraadpleegd is URL (web of database) Bijvoorbeeld: Landsberger, Janice (n.d.). Study Guides and Strategies. Geraadpleegd: 13 mei 2012, op

6 2.1.8 Beschrijving van interfaces Je verslagen bevatten vaak beschrijvingen van een interface. Hieronder volgt een eenvoudig voorbeeld van een beschrijving van een schermafbeelding met genummerde annotaties (nummers die op de afbeelding van de interface geplaatst worden en die verwijzen naar een lijst van verklaringen onder of naast de afbeelding). Deze is opgemaakt in Microsoft Word, voor de meeste studenten een toegankelijk programma met beperkte layout- en ontwerpmogelijkheden. Toepassingen als InDesign zijn beter geschikt voor het vormgeven van schema s en illustraties. Let op: foto's en andere afbeeldingen moeten groot en scherp genoeg zijn om gemakkelijk gelezen te worden gebruik annotaties behalve verklaringen van de werking van elementen van de interface kun je ook algemene opmerkingen opnemen voor de wireframes die onderdeel uitmaken van cursusactiviteiten bestaan aparte richtlijnen (zie de handleiding 'Manual for screen interface sketching') 4 4 Boekbinder, J., Slob, Z. Pashkina (2014), Manual for screen interface sketching, Rotterdam: HRO.

7 VOORBEELD VAN BESCHRIJVING VAN EEN INTERFACE: HOMEPAGE HRO INTRANET Scherm is verdeeld over het algemeen in 3 kolommen met een onderverdeling in 8 vlakken: 1. Bovenbalk met ID van HINT, gebruikersgroep en instituut 2. Hoofdnavigatiebalk met tabs voor hoofdonderdelen 3. Visual ter versterking van (Rotterdamse) identiteit van school 4. 1ste (linkerkolom) met subnavigatie 5. Balk met kruimelpad 6. 2de (middelste kolom) voor tekst en andere content 7. Vlak met zoekfunctie 8. Verticaal vlak voor sitewide functies en tools Opmerkingen: Visuele hiërarchie is zwak. Rode kruimelpad (5) en beeld (3) verstoren de basis hiërarchie van tabs en subnavigatie. Grootte van alle koppen (op bijv. tabs) is niet verschillend genoeg - dit maakt de hiërarchie ook minder duidelijk. In contentvlak (6) zit een tabel waarin subnavigatie items herhaald (bijv. 'Cijfers') worden. Dit is compleet verwarrend, en wekt de indruk van een hiërarchie die er niet is, door 2 kolommen zij-aan-zij te nestelen in het tabel. Het lijkt een soort van 'tweede site binnen een site'. Op deze manier is de functie van dit vlak (6) niet duidelijk - het is zowel content als uitgebreide navigatie.

8 2.1.9 Paginanummering Alle pagina's (exclusief titelpagina en inhoudsopgave) moeten voorzien worden van nummering. 3 Gebruik van teksten van andere auteurs / bronnen Als je in een verslag teksten uit een publicatie of bron van een andere auteur wilt gebruiken als onderdeel van je eigen tekst, is het belangrijk om de bron en auteurs van de overgenomen tekst volledig en nauwkeurig aan te geven. Ook moet de overgenomen tekst worden onderscheiden van je eigen tekst. Hiervoor geldt de vuistregel: parafraseer liever dan dat je hele zinnen of alinea s knipt en plakt. Schrijf de informatie op in je eigen woorden gebaseerd op de redenen waarom je een tekst relevant vindt. Stel dat je als onderdeel van een tekst wilt uitleggen waarom het moeilijk is om te weten te komen hoe een algorithme van een grote webdienst werkt. Je vindt een artikel waarin het onderstaande fragment staat met uitleg hierover. Neem het fragment niet een-op-een over. Dus niet zo: 1 Hoe kun je een algorithme doorzien? De meest voor de hand liggende optie is om die regels uit de softwarecode te destilleren. Maar dat is niet zo makkelijk. Het algoritme dat de newsfeed reguleert, is eigendom van Facebook en die wenst geen pottenkijkers. Wat voor Facebook geldt, geldt ook voor veel andere bedrijven. Er wordt daarom vaak gesuggereerd om een onafhankelijke overheidsinstantie of vertrouwde derde partij aan te wijzen die zich over de code buigt. Maar ook dat heeft niet zoveel zin. Ten eerste veranderen algoritmen continu, simpelweg omdat de dynamiek tussen online dienstverlener en gebruiker dat vereist. Een goed voorbeeld is de handel in likes. Lees hier meer over de like-economie: vind mij leuk en ik zal zeggen wie je bent. Lange tijd gold dat hoe meer likes je hebt, hoe groter de kans was dat je in iemands newsfeed terechtkwam. Dus ontstond er een levendige handel. Inmiddels lijkt het erop dat het algoritme dit gedrag juist weer afstraft. Ten tweede zijn algoritmen van grote webdiensten zeer complex geworden. Een beetje algoritme van Facebook bestaat uit miljoenen regels code. Door die complexiteit is het heel moeilijk om de uitkomst van de logische regels helemaal te doorgronden. Je kunt er wel data instoppen, maar er hoeft maar een klein dingetje anders te zijn en de uitkomst is wezenlijk anders. Maar zo: Het is moeilijk om te weten te komen hoe een algorithme van een grote webdienst precies werkt, voor een aantal redenen: bedrijven houden algorithmen geheim algorithmen veranderen continu algorithmen zijn zeer complex geworden (1) In de voetnoot geef je de bron aan, in dit geval een artikel in De Correspondent. Op deze manier bied je de lezer alleen de relevante informatie op een overzichtelijke manier en in de juiste context. Als je wel een zin letterlijk wilt overnemen in je tekst, moet het visueel onderscheiden worden van de rest van de bodytekst. Een enkele zin kan opgenomen worden na een dubbele punt, tussen aanhalingstekens. Vaak wordt zo n citaat ingeleid door de bron aan te wijzen. Dus zo: Zoals correspondent Dimitir Tokmetzis recentelijk schreef: Je kunt er wel data instoppen, maar er hoeft 1 Tokmetzis, Dimitri. Hoe werken de algorithmen die op Facebook bepalen wat je krijgt te zien? Geraadpleegd: 7 september 2014, op -te-zien-/ b87ed7d

9 maar een klein dingetje anders te zijn en de uitkomst is wezenlijk anders. (1) Ook dit citaat moet van een voetnoot worden voorzien met volledige bronverwijzing. Ook hier geldt: dit type citeren doe je alleen als het niet beter verwoord kan worden voor de lezer. Een alinea (meer dan een zin) moet als block quote worden weergegeven, d.w.z. de tekst moet door een witregel en een diepere inspringing worden onderscheiden van de rest van de bodytekst. Ook hier is het belangrijk om naar de bron te wijzen in een inleidende regel. Dus zo: Zoals correspondent Dimitir Tokmetzis recentelijk schreef: Ten tweede zijn algoritmen van grote webdiensten zeer complex geworden. Een beetje algoritme van Facebook bestaat uit miljoenen regels code. Door die complexiteit is het heel moeilijk om de uitkomst van de logische regels helemaal te doorgronden. Je kunt er wel data instoppen, maar er hoeft maar een klein dingetje anders te zijn en de uitkomst is wezenlijk anders. (1) Ook dit type block quote moet van een voetnoot worden voorzien met volledige bronverwijzing. Wellicht ten overvloede: parafraseren heeft altijd de voorkeur over direct citeren. Het gebruik van block quotes is dus eerder uitzondering dan regel. Let op: als teksten worden overgenomen zonder de bron aan te geven, en de overgenomen tekst te onderscheiden van de rest van de bodytekst, zal het als plagiaat worden beschouwd. 4 Algemene vormgeving Pas voor je gehele verslag een consistente vormgeving toe. Begin met het vaststellen van een vaste marge (houd rekening met de printermarge) en het aantal kolommen. Voor de tekst kun je het beste vaste tekststijlen gebruiken voor de kop, subkop, inleiding, platte tekst, fotobijschrift, paginacijfer. Deze basisprincipes zijn in alle opmaaksoftware terug te vinden (ook in MS Word). Het opgemaakte verslag schrijf je weg als pdf, een bestandsformaat dat universeel uitwisselbaar is. Gebruik de optie kleinste bestandsformaat om te voorkomen dat je documenten onnodig groot worden.

10 5 Bronnenlijst Boekbinder, J. Slob, J., Rademaker, I., Philippen, J. (2014) Basiscursus interaction design, Rotterdam: HRO. Hogeweg, Reinout (2004), Een goed rapport, Utrecht / Zutphen: ThiemeMeulenhoff.

1.1 DE OPDRACHT IN HET KORT

1.1 DE OPDRACHT IN HET KORT Opdracht 03: een formulier ontwerpen Versie voor studenten v5.0 2010.04.28 James M. Boekbinder Skype: jboekbinder3641 E-mail: james.boekbinder@gmail.com Blog: http://www.razormind.info/infoconstructor

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk? Dé werkstukkenwijzer voor het Scala College

Hoe maak ik een werkstuk? Dé werkstukkenwijzer voor het Scala College Hoe maak ik een werkstuk? Dé werkstukkenwijzer voor het Scala College B. van Aken A. van Dorst Scala College Juli 2016 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1: Opbouw van een werkstuk... 4 1.1 Titelpagina...

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad

1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad Rapporteren Om informatie te rapporteren bestaan er normen of regels. Enkele voorbeelden van rapporten: een eindwerk, een geïntegreerde proef Een rapport kan uit negen onderdelen bestaan: 1 Omslag/voorblad/titelblad

Nadere informatie

Eisen en lay-out van het PWS

Eisen en lay-out van het PWS Eisen en lay-out van het PWS INHOUD EN OPZET VAN HET PROFIELWERKSTUK In het navolgende komen achtereenvolgens aan bod: de titelpagina, de inhoudsopgave, de inleiding, de hoofdtekst, de samenvatting, de

Nadere informatie

WERKSTUK Taalexpert PRIMO 2015-2016

WERKSTUK Taalexpert PRIMO 2015-2016 HANDLEIDING VOOR HET SCHRIJVEN VAN EEN WERKSTUK Taalexpert PRIMO 2015-2016 VIA VINCI ACADEMY 2015-1 - In het portfolio worden per module* werkstukken opgeslagen, welke door de docent positief zijn beoordeeld.

Nadere informatie

Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag

Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag Inhoudsopgave Structuur van een verslag... 2 Indeling van het verslag... 2 De titelpagina... 2 Voorwoord... 2 De Inhoudsopgave... 3 De Samenvatting...

Nadere informatie

Stap 4: Indeling maken

Stap 4: Indeling maken Stap 1: Het kiezen van een onderwerp Kies een onderwerp dat je aanspreekt of waar je veel van af weet of waar je graag meer over te weten wilt komen. Klaar? Kleur vakje 1 van het stappenblad. Stap 2: Materiaal

Nadere informatie

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN Je maakt een werkstuk over een (voor jou) niet zo bekende sport. Je maakt het werkstuk op aan de hand van onderstaande handleiding. Veel

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Academisch schrijven. Tips and tricks

Academisch schrijven. Tips and tricks Academisch schrijven Tips and tricks Overzicht ViP s ViP-1: structuur 1 ViP-2: refereren, parafraseren en citeren ViP-3: cohesie en zinsconstructies ViP-5: structuur 2 ViP-1: structuur 1 Titel en kopjes

Nadere informatie

Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl

Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl Myxt Web Solutions Ron Schöningh Helftheuvelweg 11 511 AV s-hertogenbosch Tel. 073 850 51 85 mail: ron@myxt.nl Inhoudsopgave 1. Schrijven voor het web 3 1.1 Lezen

Nadere informatie

Schrijven van studiemateriaal

Schrijven van studiemateriaal Schrijven van studiemateriaal BKO workshop 25 oktober 2012 Door Marjo Stalmeier Programma van vandaag Kennismaking Focus van deze workshop Formuleren van teksten: theorie en oefenen Lunchpauze Structureren

Nadere informatie

Voorpagina met titel

Voorpagina met titel STYLESHEET Lay-out Lay-out-checklist Voorpagina met titel Inhoudsopgave Afgedrukt op papier van A4-formaat Kantlijn van 2.5 cm aan alle kanten Lettertype Times New Roman 12 (Dubbele regelafstand) Links

Nadere informatie

Overweeg om je profielwerkstuk de vorm van een wetenschappelijk artikel te geven. Hieronder vind je hiervoor aanwijzingen.

Overweeg om je profielwerkstuk de vorm van een wetenschappelijk artikel te geven. Hieronder vind je hiervoor aanwijzingen. Een wetenschappelijk artikel schrijven Overweeg om je profielwerkstuk de vorm van een wetenschappelijk artikel te geven. Hieronder vind je hiervoor aanwijzingen. Aandachtspunten Bij een wetenschappelijk

Nadere informatie

Beoordeling paper SAMENVATTING/CONCLUSIE/AANBEVELING

Beoordeling paper SAMENVATTING/CONCLUSIE/AANBEVELING Beoordeling paper Orginaliteit van het onderwerp. De inhoud is afgestemd op de informatiebehoefte van de opdrachtgever, aanwezigheid van een probleemstelling. Aangebrachte diepgang en breedte van behandeling.

Nadere informatie

HANDLEIDING: Zo maak ik een werkstuk.

HANDLEIDING: Zo maak ik een werkstuk. Dit is een plan dat voor werkstukken wordt gebruikt. Kinderen die het lastig vinden is krijgen de weken op een apart A4, dus wat ze in week 1 moeten doen op een A4 in week 2, enzovoort. HANDLEIDING: Zo

Nadere informatie

AOS docentonderzoek. Rapporteren en presenteren

AOS docentonderzoek. Rapporteren en presenteren Het forum AOS docentonderzoek Rapporteren en presenteren Wanneer is je onderzoek geslaagd? Evalueren en beoordelen Oefening 4 (pagina 316 of 321) Rapporteren en presenteren Verspreiding van resultaten

Nadere informatie

Het onderzoeksverslag

Het onderzoeksverslag Het onderzoeksverslag Rian Aarts & Kitty Leuverink Onderzoeksverslag (zie ook handboek blz. 306) Titel en Titelpagina Voorwoord Inhoudsopgave Samenvatting Inleiding (ook wel: Aanleiding) Probleemstelling

Nadere informatie

Pieter Geneugelijk 4H3

Pieter Geneugelijk 4H3 Pieter Geneugelijk 4H3 Opdracht 1 www.ad.nl : Geeft het AD mij voldoende juiste en actuele informatie? Ja het AD beschikt over actuele informatie en de juistheid ervan. Cijfer: 8 Tip: Iets minder drukke

Nadere informatie

Help, ik moet een werkstuk maken!

Help, ik moet een werkstuk maken! Help, ik moet een werkstuk maken! Je gaat de komende tijd bezig met het maken van een werkstuk. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp?

Nadere informatie

Schrijven van studiemateriaal

Schrijven van studiemateriaal Schrijven van studiemateriaal BKO workshop 8 mei 2012 Door Marjo Stalmeier Programma van vandaag Kennismaking Focus van deze workshop Formuleren van teksten: theorie en oefenen Lunchpauze Structureren

Nadere informatie

LES 5 (ADVIES)RAPPORT

LES 5 (ADVIES)RAPPORT LES 5 (ADVIES)RAPPORT In deze les bespreken we algemene zaken 1. Managementsamenvatting 2. Inleiding 3. Rapport onderdelen 4. Conclusie (11 12 13) 5. Aanbeveling 6. Bronvermelding (hoe doe je dat) 7. Citeren

Nadere informatie

Functioneel ontwerp. Navigatie

Functioneel ontwerp. Navigatie Functioneel ontwerp Het functioneel ontwerp bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Navigatie 2. Lijst van alle pagina s 3. Paginaontwerp 4. Formulierontwerp 5. Grafisch ontwerp Navigatie Navigatie wordt

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Vormgeving Tijdschrift

Vormgeving Tijdschrift Vormgeving Tijdschrift Lay-out is het ordenen van beelden (tekeningen, foto s en illustraties) en teksten (tekstblokken, titels, ondertitels, paginanummering, onderschriften, randinformatie) op een bladspiegel

Nadere informatie

structureren onderzoeksverslag terugkombijeenkomst

structureren onderzoeksverslag terugkombijeenkomst structureren onderzoeksverslag terugkombijeenkomst programma 19:00 20:00 presentatie onderzoeksverslag 20:00 20:15 pauze 20:15 21:15 bespreking knelpunten en individuele begeleiding programma 9:30 10:15

Nadere informatie

Handleiding teksteditor

Handleiding teksteditor In deze handleiding leggen we de werking van de teksteditor uit. De teksteditor wordt gebruikt voor het bewerken van tekst. Uw tekstpagina s bewerkt u met deze editor, maar u vindt m op vele plekken terug.

Nadere informatie

Hoe maak je een goede bronvermelding. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/39641

Hoe maak je een goede bronvermelding. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/39641 Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Els ; 11 October 2012 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/39641 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL PBGZ 13 Gehandicaptenzorg en samenleving profielfase Cohort 2016 2019 kwartiel 11 INSTROOMVEREISTEN: Om aan deze leereenheid

Nadere informatie

Je gaat een werkstuk over dieren maken.

Je gaat een werkstuk over dieren maken. Je gaat een werkstuk over dieren maken. naam Een werkstuk bestaat uit de volgende onderdelen: Titelblad Dit is de voorkant van je werkstuk. De titel van je werkstuk moet mooi groot op de voorkant komen.

Nadere informatie

Schrijven voor internet

Schrijven voor internet Schrijven voor internet Wat gaat er mis en hoe kan het beter? Amersfoort, 4 februari 2016 Wie is Xenia? Xenia Wassenbergh, geboren in Amsterdam. Is drs. Europese Studies (UvA). Schrijft sinds 1992 voor

Nadere informatie

Checklist opmaken van een e-mail nieuwsbrief Sendt

Checklist opmaken van een e-mail nieuwsbrief Sendt sendt Checklist opmaken van een e-mail nieuwsbrief Sendt MailExpert BV Gouw 60 1441 CR Purmerend T 0299 316062 E info@mailexpert.nl W mailexpert.nl Sendt Gouw 60 1441 CR Purmerend T 0299 685572 E info@sendt.nl

Nadere informatie

Aanleverspecificaties folio-uitgaven

Aanleverspecificaties folio-uitgaven Aanleverspecificaties folio-uitgaven 1 Inhoudsopgave 1 Instructies schrijffase 4 Opbouw van het boek - Voorwerk - Hoofdgedeelte - Nawerk 2 structuur en leesbaarheid 5 Hoofdstukinleiding Koppenstructuur

Nadere informatie

User Centred Development. UCD Werkcollege blok 1 week 3

User Centred Development. UCD Werkcollege blok 1 week 3 User Centred Development UCD Werkcollege blok 1 week 3 Agenda Algemene Feedback lesweek 2 opdracht De valkuilen van onderzoek Aspartaam: wie kun je vertrouwen? Internet Detective Onderzoek: meer dan Google

Nadere informatie

Instructie Kirra 4.5 Opmaak van brochures

Instructie Kirra 4.5 Opmaak van brochures Instructie Kirra 4.5 Opmaak van brochures Laatst gewijzigd: 06/01/2015 Door: Maartje van Zon Student-Assistent Webredactie-mc Inhoud Login... 3 CMS Interface... 5 Content aanleveren... 6 Brochures updaten...

Nadere informatie

Onderwerp. Plaatje. Uitleg over plaatje. Gemaakt door naam Groep Inleverdatum

Onderwerp. Plaatje. Uitleg over plaatje. Gemaakt door naam Groep Inleverdatum Onderwerp Plaatje Uitleg over plaatje Gemaakt door naam Groep Inleverdatum De voorkant is het visitekaartje, besteedt er genoeg aandacht aan Schrijf de titel van jouw werkstuk duidelijk op de voorkant

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Inloggen in administratorgedeelte Informatie

Nadere informatie

Handleiding Website beheersysteem

Handleiding Website beheersysteem Handleiding Website beheersysteem Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Inloggen...4 3. De startpagina...5 3.1. Startpagina menu...5 3.2. Bovenbalk...6 4. Menu en Pagina's...7 4.1. Een nieuwe pagina toevoegen...8

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

2017/18. Algemene gegevens. Naam:. Klas:. Sector: Werkt samen met: Begeleidend docent:

2017/18. Algemene gegevens. Naam:. Klas:. Sector: Werkt samen met: Begeleidend docent: 2017/18 Algemene gegevens Naam:. Klas:. Sector: Werkt samen met: Begeleidend docent: 1 HET SECTORWERKSTUK Een van de onderdelen van het examen is het sectorwerkstuk. Hierin worden kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Ontdek beleef. het nieuwe INTRANET

Ontdek beleef. het nieuwe INTRANET & Ontdek beleef het nieuwe INTRANET Waarom? WE HEBBEN EEN NIEUW INTRANET WAAROM? Omdat we vinden dat jij centraal mag staan! Net als je collega s beschik je over een hoop kennis, ervaring en ideeën. Daar

Nadere informatie

Handleiding blog-artikelen opmaken Wageningen UR Blog. Oktober 2015

Handleiding blog-artikelen opmaken Wageningen UR Blog. Oktober 2015 Handleiding blog-artikelen opmaken Wageningen UR Blog Oktober 2015 Inhoud 1. Blog-artikel schrijven... 2 1.1. Kenmerken van een blog-artikel... 2 1.2. Opmaak Blog-artikel... 3 1.3. Opmaken blog-artikel

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Hier vertel je wat je hebt gedaan om informatie te vinden. Wat en waar gezocht? Wie geïnterviewd, enz.

Hier vertel je wat je hebt gedaan om informatie te vinden. Wat en waar gezocht? Wie geïnterviewd, enz. Onderzoeksverslag Omslag en titelpagina Op het omslag staan in elk geval de titel van het onderzoek en de namen van de schrijvers. Op de titelpagina opnieuw de titel en de namen van de schrijvers. Nu uitgebreid

Nadere informatie

Foundation course in interaction design : kernconcepten

Foundation course in interaction design : kernconcepten Foundation course in interaction design : kernconcepten Scenario 2013.12.13 v1.0 James M. Boekbinder Skype: jboekbinder3641 E-mail: james.boekbinder@gmail.com Blog: http://www.razormind.info/infoconstructor

Nadere informatie

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina!

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina! Algemeen Ingelogd als moderator/ pagina beheerder kan je teksten op een pagina plaatsen, bewerken of verwijderen. Ga naar de pagina waar je toegang tot hebt. Onder het logo en boven de foto (header) krijg

Nadere informatie

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Handleiding CMS Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 3 2.0 Introductie CMS en websites 4 3.0 Inloggen in beheer 5 4.0 Dashboard 6 4.1 Bezoekers totalen 6 4.2 Bezoekers 7 4.3

Nadere informatie

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden.

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Testplan prototype Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Hierbij wordt een happy flow scenario aan de respondenten voorgelegd met daarin taken die

Nadere informatie

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Inleiding De checklist Presentatie geven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een presentatie moeten kunnen geven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

De theorie voor leesvaardigheid in de vorm van een stappenplan

De theorie voor leesvaardigheid in de vorm van een stappenplan De theorie voor leesvaardigheid in de vorm van een stappenplan 1. Globaal lezen a. Lees eerst altijd een tekst globaal. Dus: titel, inleiding, tussenkopjes, slot en bron. b. Denk na over het onderwerp,

Nadere informatie

Instructies Zitecraft Content Management System (CMS)

Instructies Zitecraft Content Management System (CMS) Instructies Zitecraft Content Management System (CMS) Inloggen Het CMS wordt geopend via http://zitecraft.com/login of er kan op het icoontje rechtsonder op de zite geklikt worden. Vervolgens dient het

Nadere informatie

Vlot van Start Formulieren

Vlot van Start Formulieren Vlot van Start Formulieren Controleformulier Lesmateriaal Startpakket Kruis in de kolom Aanwezig aan welke lesmaterialen je hebt ontvangen: Materiaal Aanwezig 1 Ringband 2 Opdrachtenboek Vlot van Start

Nadere informatie

Handleiding Campagne Studentenwerving site

Handleiding Campagne Studentenwerving site Handleiding Campagne Studentenwerving site Inhoud Algemeen... 2 Waar vind ik de campagnepagina in het CMS?... 2 Taalswitch... 2 Onderdelen campagnepagina... 3 Hoofdafbeelding... 4 Voordelenblok... 5 Citaatblok...

Nadere informatie

A Inhoud. 2. De identiteit van de eigenaar van de website en het doel van de website staan genoemd.

A Inhoud. 2. De identiteit van de eigenaar van de website en het doel van de website staan genoemd. Beoordelingsformulier websites Afdeling Taal en Communicatie VU De schriftelijke communicatie-uitingen van de verzekeraar moeten begrijpelijk en duidelijk zijn voor de klant en afgestemd op diens taalniveau.

Nadere informatie

Theorie Toets 1 voor Klas 3

Theorie Toets 1 voor Klas 3 Theorie Toets 1 voor Klas 3 - Pagina 1 Theorie Toets 1 voor Klas 3 Theorie Schrijven voor Print & Web Een goede tekst maken is moeilijk. Tekst-schrijver is daarom ook een beroep. Tekst-schrijvers schrijven

Nadere informatie

Aanleverspecificaties Kamerstukken in omslag

Aanleverspecificaties Kamerstukken in omslag Aanleverspecificaties Kamerstukken in omslag 1 Aanleverspecificaties Kamerstuk in omslag Contactpersonen Sdu Tatjana van Rijswijk 070-378 92 58 Stephanie de Jong 070-378 02 76 Op maandag: Marco Bakker

Nadere informatie

Gratis e-book Checklist Webteksten Door René Greve, Webteksten en SEO, (www.renegreve.nl)

Gratis e-book Checklist Webteksten Door René Greve, Webteksten en SEO, (www.renegreve.nl) Dit is versie 2.1 (april 2009) Kijk voor de nieuwste versie op: www.renegreve.nl/e-books/ Copyright: Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van René Greve verveelvoudigd

Nadere informatie

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding.

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Bedankt! Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Graag zou ik je willen vragen mij een email te sturen

Nadere informatie

Richtlijnen Verslaglegging AG

Richtlijnen Verslaglegging AG School voor gezondheidszorg en welzijn Opleiding AG Verlengde Visserstraat 20 Groningen T: 050-3688 300 Richtlijnen Verslaglegging AG Noorderpoort School voor gezondheidszorg en welzijn MF JL GB TvB Pagina

Nadere informatie

Regels van bronvermelding. 1 e fase

Regels van bronvermelding. 1 e fase Regels van bronvermelding 1 e fase Olympus College 2013-2014 1. Intro Als je een werkstuk of boekverslag moet maken, gebruik je vaak informatie van anderen. Er bestaan veel verschillende bronnen van informatie

Nadere informatie

De Schrijfregels. Christiaan Huygens College Rachmaninowlaan Talencluster

De Schrijfregels. Christiaan Huygens College Rachmaninowlaan Talencluster De Schrijfregels Christiaan Huygens College Rachmaninowlaan Talencluster 1 Inleiding In dit boekje De Schrijfregels worden regels gegeven voor de inhoudelijke indeling en de uiterlijke presentatie van

Nadere informatie

VERWIJZEN NAAR BRONNEN

VERWIJZEN NAAR BRONNEN HANDLEIDING VOOR HET VERWIJZEN NAAR BRONNEN MET BEHULP VAN WORD Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Verwijzingen maken... 4 2.1 Invoegen van een verwijzing... 4 2.2 Verwijzing naar een boek... 5 2.3 Verwijzing

Nadere informatie

Goede voornemens. Gelukkig Nieuwjaar! Heb je goed gefeest en het oude jaar uitgeluid?

Goede voornemens. Gelukkig Nieuwjaar! Heb je goed gefeest en het oude jaar uitgeluid? Door Caroline Wisse-Weldam Inleiding Goede voornemens Gelukkig Nieuwjaar! Heb je goed gefeest en het oude jaar uitgeluid? Wat zou je graag in 2013 willen doen? Eindelijk eens een ballonvlucht maken, bmx

Nadere informatie

Handleiding Tuin en Wijk Besloten communicatieplatform Volkstuinpark Sloterdijkermeer

Handleiding Tuin en Wijk Besloten communicatieplatform Volkstuinpark Sloterdijkermeer Handleiding Tuin en Wijk Besloten communicatieplatform Volkstuinpark Sloterdijkermeer AANMELDEN Alle tuinders waarvan het e- mailadres bekend is, ontvangen als het systeem helemaal klaar is om te gaan

Nadere informatie

Websitecheck. Taak en Tekst voor websites die werken. www.jouwsite.nl

Websitecheck. Taak en Tekst voor websites die werken. www.jouwsite.nl Taak en Tekst voor websites die werken www.jouwsite.nl Websitecheck Taak en Tekst, www.taakentekst.nl Buijs Ballotstraat 27A, 2563 ZH Den Haag 06-13935470 1 Websitecheck Website: Eigenaar: Datum: www.jouwsite.nl

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 1 Lees onderstaande tekst. Daarna ga je zelf een soortgelijke tekst schrijven.

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 5, paragraaf 1, 2, 3

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 5, paragraaf 1, 2, 3 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 5, paragraaf 1, 2, 3 Samenvatting door een scholier 1653 woorden 13 februari 2011 6 16 keer beoordeeld Vak Nederlands Samenvatting H1,2,3,4,5 paragraaf 1,2,(3) Schrijfdoelen

Nadere informatie

Auteursinstructies Mens en Maatschappij

Auteursinstructies Mens en Maatschappij Aanlevering Manuscripten digitaal opsturen naar het redactiesecretariaat van Mens en Maatschappij, bereikbaar via menm@aup.nl. Enkel complete en definitieve artikelen worden geaccepteerd. Een volledig

Nadere informatie

E-book: Boek opmaken in Word (binnenwerk)

E-book: Boek opmaken in Word (binnenwerk) E-book: Boek opmaken in Word (binnenwerk) We krijgen vaak de vraag welk programma er nodig is voor de opmaak van het boek. Adobe InDesign is een programma specifiek voor de opmaak, maar hier zitten een

Nadere informatie

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën 8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën Ga je een sectorwerkstuk maken? Dan is orgaan- en weefseldonatie een goed onderwerp! Hier vind je allerlei tips, bronnen en ideeën om een sectorwerkstuk

Nadere informatie

informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016

informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016 informatie profielwerkstuk havo avondlyceum CAL handleiding H5 2015-2016 Inhoud: Inleiding 2 Tijdsplanning 3 Logboek 4 Voorbeeld logboek 5 Verslag 6 Bronvermelding 7 Weging/ eindcijfer 8 pws-informatieboekje

Nadere informatie

Screen Design Puntgave Pixels

Screen Design Puntgave Pixels Screen Design Puntgave Pixels Hogeschool Rotterdam Instituut voor Communicatie, Media & ICT Communication & Multimedia Design Jasper Schelling j.a.schelling@hr.nl docent.cmd.hro.nl/scjas Welkom! Dit kwartaal

Nadere informatie

Online digitaal. bladerpdf. Gratis. bladerpdf. Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf!

Online digitaal. bladerpdf. Gratis. bladerpdf. Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf! Online digitaal bladerpdf Gratis bladerpdf Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf! Geschikt voor: Online bladerpdf (bladersysteem) Is uw boek of brochure eindelijk

Nadere informatie

informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum

informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum Het Stedelijk Museum is een internationaal instituut in Amsterdam, gewijd aan moderne en hedendaagse kunst en vormgeving.

Nadere informatie

Workshop BLIKSEM - Leesbegrippen in de BLIKSEM Oefenteksten en Toetsen

Workshop BLIKSEM - Leesbegrippen in de BLIKSEM Oefenteksten en Toetsen Leesbegrippen Groep 5 1. alinea (7)* 2. anekdote (2) 3. bedoeling van de schrijver (3) 4. boodschap overbrengen (1) 5. bronvermelding (2) 6. conclusie (1) 7. de bedoeling van de schrijver (2) 8. de clou

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 De volgorde van lezen 7 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 De volgorde van lezen... 7 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Rapport. Hoe maak je een rapport. Stefanie Zincken

Rapport. Hoe maak je een rapport. Stefanie Zincken Rapport Hoe maak je een rapport Stefanie Zincken Rapport Hoe maak je een rapport Haarlem, 12 mei 2014 Nova College Versie 1 Stefanie Zincken 2 Voorwoord Aanleiding Dit rapport is geschreven als een opdracht

Nadere informatie

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN Persbericht Een persbericht is een prachtige vorm van free publicity. Het gericht sturen van persberichten kan een flinke publicitaire waarde hebben. Daarbij kan dit soort

Nadere informatie

Het maken van een werkstuk

Het maken van een werkstuk Het maken van een werkstuk 1. Informatie zoeken: a. Bedenk een leuk onderwerp en zoek daar een informatieboekje bij. b. Als je geen onderwerp weet, zoek dan tussen de informatieboekjes tot je een leuk

Nadere informatie

Handleiding voor kunstenaars

Handleiding voor kunstenaars Handleiding voor kunstenaars Hoe de eigen informatie en afbeeldingen aanpassen Versie: 1.0 Datum: 23 januari 2009 http://www.cultureleronde.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 3 3. Indeling

Nadere informatie

Literatuurverwijzingen

Literatuurverwijzingen Literatuurverwijzingen Een literatuurlijst maken & citeren / parafraseren Waarover gaat de presentatie? I Waarom verwijzen? Enkele overwegingen vooraf! II APA - normen III Literatuurverwijzingen: de praktijk

Nadere informatie

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Oktober 2015

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Oktober 2015 Handleiding opmaken Wageningen UR Blog Oktober 2015 Voorwoord In deze handleiding is voor beheerders van het Wageningen UR blog template stap voor stap beschreven hoe zij hun blog kunnen inrichten. Bij

Nadere informatie

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word Nog beter leren omgaan met Word Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Informatiekunde Omgaan met Word College De Heemlanden 2005. Informatiekunde Leerjaar

Nadere informatie

In LibreOffice een boek schrijven. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Kate95

In LibreOffice een boek schrijven. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Kate95 In LibreOffice een boek schrijven Handleiding van Helpmij.nl Auteur: Kate95 oktober 2018 Wanneer je een omvangrijke tekst schrijft, zijn er allerlei handigheden in LibreOffice die de moeite waard zijn

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld. HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding Versie 2.2 - juni 2014 Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.nl/handleiding Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.2 Pagina 1 Inhoud Inhoud

Nadere informatie

Dit stappenplan is ingevuld door:

Dit stappenplan is ingevuld door: STAPPENPLAN Dit stappenplan is ingevuld door: Dit is jullie opdracht: Bekijk de kranten en/of nieuwssites die je toegewezen krijgt. Ga op zoek naar een nieuwsartikel waarin techniek een belangrijke rol

Nadere informatie

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk! Training PGOsupport!! 14 april 2014! Jaap van de Putte Programma 10.00-12.30 Kennismaking Usability / Findability / Accessibility 13.15-16.30 Van

Nadere informatie

Quickscan Webrichtlijnen

Quickscan Webrichtlijnen Quickscan Webrichtlijnen Gemeente Wijchen Gemeente Wijchen Datum 19-10-2015 Auteur Remco Belgraver Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Samenvatting 3 Bevindingen 3 Quickscan 4 Sample 4 Resultaten 5 Pagina 2

Nadere informatie

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0 Schoolwebsite.nu Snel aan de slag met uw website Versie 4.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Voor dat u begint... 4 3 Teksten op de website... 6 4 Groepspagina s... 8 5 De groepspagina...

Nadere informatie