Help, ik moet een werkstuk maken!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Help, ik moet een werkstuk maken!"

Transcriptie

1 Help, ik moet een werkstuk maken! Je gaat de komende tijd bezig met het maken van een werkstuk. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg je in de volgende hoofdstukken antwoord. Het werkstuk moet bestaan uit: Titelpagina Inhoudsopgave Inleiding Minimaal 5 hoofdstukken, denk aan: geschiedenis, regels enz. Slot Bronvermelding Daarnaast moet het werkstuk een passende lay-out hebben. Succes met het maken van het werkstuk.

2 1. Hoe zit een werkstuk in elkaar? In een werkstuk zitten verschillende onderdelen. Titelblad Inhoudsopgave Inleiding op je werkstuk De informatie van je onderwerp verdeelt over verschillende hoofdstukken Slot Bronvermelding Titelblad Dit is de voorkant van je werkstuk. Hierop zet je een leuke afbeelding wat te maken heeft met jouw werkstuk. Ook je naam, klas, docent en datum moeten op de voorpagina staan. Inhoudsopgave Op deze pagina staat alles wat in je werkstuk zit met het paginanummer er achter. Wanneer iemand dan informatie uit jouw werkstuk zoekt, kan die persoon gelijk zien op welke pagina die informatie staat. Inleiding op je werkstuk Een werkstuk begin je met een inleiding. Je lezers moeten uit de inleiding kunnen opmaken wat het onderwerp van je tekst. Je geeft ze een indruk van wat ze in de rest van de tekst te wachten staat. Je kunt in een inleiding uitleggen wat er allemaal in de tekst staat. Bijvoorbeeld zo: Mijn werkstuk gaat over Tsjechië. In hoofdstuk 1 geef ik een overzicht van de belangrijkste toeristische gebieden. Hoofdstuk 2 gaat over de campings in Tsjechië. In hoofdstuk 3... Je kunt ook beginnen met enkele vragen die verderop in de tekst beantwoord worden. Bijvoorbeeld: Waarom gaan steeds meer mensen in Tsjechië op vakantie? Wat heeft Tsjechië dat andere landen niet hebben?

3 De informatie van je onderwerp verdeelt over verschillende hoofdstukken In je werkstuk komen verschillende hoofdstukken. Elk hoofdstuk krijgt een eigen titel. In die hoofdstukken schrijf je de informatie die je hebt gevonden in eigen woorden en je verdeelt de tekst in alinea's. Slot In het slot schrijf je je eigen mening over het onderwerp. Verder kun je in het slot vertellen of je het leuk vond (of juist niet) om hier aan te werken. Bronvermelding In de bronvermelding schrijf je alle boeken, internetpagina's, krant- en tijdschriftartikelen die je hebt gebruikt.

4 2. Bronnen zoeken Wat zijn bronnen en waar haal ik ze vandaan? Om meer informatie te krijgen over het onderwerp, ga je zoeken in bronnen. Bronnen kunnen zijn: Boeken Tijdschrift- en krantenartikelen Internetpagina s Cd-roms met informatie Encyclopedie Video/dvd s Bronnen kunnen veel informatie bevatten. Meestal heb je van al die informatie maar een klein stukje nodig. Om dat ene stukje informatie snel op te kunnen zoeken, moet je weten hoe die informatie geordend is. In de meeste bronnen is de informatie geordend onder trefwoorden. Denk aan naslagwerken, zoals een woordenboek een encyclopedie en een telefoonboek. In zulke boeken staan de trefwoorden op alfabetische volgorde. Zo kun je snel de bladzijde vinden waarop een trefwoord staat. Om de informatie te vinden die je nodig hebt, moet je eerst bedenken onder welk trefwoord kan ik die informatie opzoeken. Een goede manier om een trefwoord te bedenken is: kijk naar je vraag en zoek het belangrijkste woord eruit. Als je wil weten: Wat zijn de regels bij handbal? zoek je natuurlijk handbal op. Probeer rustig allerlei trefwoorden uit tot je bruikbare informatie gevonden hebt. De aanhouder wint. Je kunt natuurlijk ook bronnen van het internet afhalen. MAAR... niet alle bronnen van internet kun je gebruiken. De bronnen kunnen onjuiste informatie bevatten, of veel eigen meningen. Daarom moet je bronnen checken voor je ze gaat gebruiken.

5 3. Informatie verzamelen Je print de gevonden bronnen uit. In les 1 heb je bedacht welke hoofdstukken je in het werkstuk wilt behandelen. Pak nu net zoveel gekleurde stiften als je hoofdstukken hebt. Als je bijvoorbeeld in hoofdstuk 1 het gaat hebben over de geschiedenis van de sport, accentueer je alle dingen die over de geschiedenis gaan in dezelfde kleur. Zo kan je straks als je je werkstuk gaat schrijven, aan de kleur zien wat je voor elk hoofdstuk kunt gebruiken.

6 4. Hoofdstukken in je werkstuk Als je een werkstuk maakt, schrijf je de gevonden informatie niet letterlijk over. Je probeert de informatie in eigen woorden weer te geven. Een goede werkwijze is de volgende: 1 Lees de informatie door waar je een alinea over gaat schrijven. Vraag je af of je alles goed begrijpt. Vraag zo nodig om uitleg of gebruik een woordenboek. 2 Leg de informatie weg. Stel je voor dat er een medeleerling voor je zit en dat je die wilt vertellen wat je net gelezen hebt. 3 Schrijf de zinnen op die nu in je op komen. Het geeft niet als die anders zijn dan die in je informatieverzameling. Schrijf in een keer zonder op fouten te letten. 4 Controleer de alinea die je net geschreven hebt. Staat alles er duidelijk? Verbeter de fouten. Soms wil je iets letterlijk overnemen uit de tekst. Dat mag als het gaat om een kort stukje en als het belangrijk is voor je werkstuk. Ook moet dit stukje tekst tussen aanhalingstekens staan. bijv. "De RKSV Quick werd op 12 oktober 1920 als een omni-vereniging opgericht."

7 5. Verfraaiing van je werkstuk In hoofdstuk 1 heb je gezien wat er in je werkstuk moet zitten. In hoofdstuk 2, 3 en 4 ben je vooral bezig geweest met het maken van hoofdstukken. In dit hoofdstuk ga je bezig met: Hoe schrijf ik een inleiding en slot Hoe maak ik een inhoudsopgave en bronvermelding Je werkstuk of een wat langere tekst begin je met een inleiding. De lezers moeten uit de inleiding kunnen opmaken wat het onderwerp van je werkstuk is. Je geeft ze een indruk van wat ze in de rest van de tekst te wachten staat. Je kunt in een inleiding uitleggen wat er allemaal in de tekst staat. Bijv zo: Mijn werkstuk gaat over Tsjechië. In hoofdstuk 1 geef ik een overzicht van de belangrijkste toeristische gebieden. Hoofdstuk 2 gaat over campings in Tsjechië. In hoofdstuk 3... Je eindigt je werkstuk met een slot. In het slot vertel je wat je hebt geleerd over het onderwerp. Bijv: Toen ik aan het werkstuk begon wist ik nog niet zoveel van dit land. NU ben ik heel wat wijzer geworden over de belangrijkste toeristische gebieden. Als ik er nu op vakantie zou gaan zou ik dus ook weten wat ik daar zou moeten bezoeken... Als je een werkstuk maakt is het handig om een inhoudsopgave te maken. Als iemand jouw werkstuk bekijkt krijgt hij meteen een mooi overzicht van wat er allemaal in staat. Het is een lijst met alle dingen die te vinden zijn in het werkstuk, met daarachter de paginanummers. Het titelblad hoef je niet te vermelden in de inhoudsopgave. Bijv. 1. Inhoudsopgave pag Inleiding pag Hoofdstuk 1: Toeristische gebieden in Tsjechië pag Hoofdstuk 2:...

8 In de bronvermelding komen alle bronnen die je hebt gebruikt. Dit lijstje heb je al staan in je portfolio (als je het tenminste goed hebt bijgehouden) en dat kan je dan knippen en plakken en in je werkstuk zetten. Bijvoorbeeld: In mijn werkstuk heb ik de volgende bronnen gebruikt: het boek: Tsjechië van Jan Willem Bultje 6. Je werkstuk is nu bijna af Je werkstuk is nu bijna af. Je gaat nu bezig om je werkstuk wat netter te maken. Begin met je tekst na te lezen en verbeter de fouten. Maak daarna een mooie lay-out. Zie hieronder voor tips: Maak de titels groter dan de gewone tekst. Plak in elk hoofdstuk een passende illustratie Nummer de bladzijden in de juiste volgorde, via de computer. Maak een voorkant met daarop de titel, je naam, je klas, je docent en de datum. Denk daarbij aan lettertype, word-art, plaatjes. Het werkstuk is nu af.

9 7. Onderwerpen voor een werkstuk: * Beroemde mensen uit de geschiedenis: - Kunstenaars, zoals Rembrandt, van Gogh, Vermeer, Gaudi, Rodin, Mozart, Beethoven,etc - Maatschappelijk belangrijke mensen, zoals Maarten Luther King, moeder Theresa, Ghandi, Nelson Mandela, etc. - Personen uit de vaderlandse geschiedenis, zoals Willem van Oranje, Karel de Grote, Floris V, etc. *Een periode uit de geschiedenis: De Romeinen, de Grieken, de Egyptenaren, De Gouden Eeuw, Wereldoorlog I, Jodenvervolging, de Watersnoodramp, etc. * Aardrijkskundige onderwerpen: Een land (bv. Rusland of Argentinië), een gebied (het Amazonegebied of de Alpen), vulkanen, geisers, etc. * Biologisch onderwerp: Zeezoogdieren, reptielen, katachtigen, etc. Weet je niet zeker of je onderwerp goed is, vraag aan je juf of meester.

Je gaat een werkstuk over dieren maken.

Je gaat een werkstuk over dieren maken. Je gaat een werkstuk over dieren maken. naam Een werkstuk bestaat uit de volgende onderdelen: Titelblad Dit is de voorkant van je werkstuk. De titel van je werkstuk moet mooi groot op de voorkant komen.

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Hoe schrijf ik een artikel?

Hoe schrijf ik een artikel? Hoe schrijf ik een artikel? Gebruiksaanwijzing in 7 stappen Vondelschool, januari 2013 Hoe schrijf ik een artikel? Bij het schrijven van een artikel werk je aan een informatieve tekst (weettekst). Dit

Nadere informatie

HOE MAAK IK EEN WERKSTUK?

HOE MAAK IK EEN WERKSTUK? RK Basisschool Bernadette Naaldwijk HOE MAAK IK EEN WERKSTUK? voor groep 6, 7 en 8 INHOUDSOPGAVE Stap 1. Kies een onderwerp. blz. 1 Stap 2: Schrijf de inleiding. Stap 3: Verzamel informatie a. Zoek informatiebronnen.

Nadere informatie

Techniekkaart: Het houden van een interview

Techniekkaart: Het houden van een interview WAT IS EEN INTERVIEW? Een interview is een vraaggesprek. Wat een interview speciaal maakt, is dat je met een interview aan informatie kunt komen, die je niet uit boeken kunt halen. Als je de specifieke

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie

1. Ga naar de bibliotheek. 2. Kies twee of drie boeken uit over jouw onderwerp. 3. Denk je ook aan de junior-informatieboekjes?

1. Ga naar de bibliotheek. 2. Kies twee of drie boeken uit over jouw onderwerp. 3. Denk je ook aan de junior-informatieboekjes? groep 5 Kies een onderwerp waar je al iets van af weet. 1. Ga naar de bibliotheek. 2. Kies twee of drie boeken uit over jouw onderwerp. 3. Denk je ook aan de junior-informatieboekjes? 4. Let er bij het

Nadere informatie

HUISWERKTIPS. Hoe kan ik mijn zoon of dochter beter begeleiden bij het maken van huiswerk? Inhoud:

HUISWERKTIPS. Hoe kan ik mijn zoon of dochter beter begeleiden bij het maken van huiswerk? Inhoud: HUISWERKTIPS Hoe kan ik mijn zoon of dochter beter begeleiden bij het maken van huiswerk? Inhoud: Algemene tips voor werkruimte en aanpak Tips per vak Algemene Tips Werkplek Bekijk samen met uw kind wat

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over dyslexie!

Alles wat je wilt weten over dyslexie! Alles wat je wilt weten over dyslexie! Is het lastig om dyslexie te hebben? Ja. Betekent dit dat je nooit kunt leren lezen en schrijven? Nee. Dyslexie heb je voor altijd. Er zijn geen medicijnen of operaties

Nadere informatie

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand Een wigwam op het strand Je maakt een collage met plaatjes uit tijdschriften. Je tekent en schrijft er zelf bij. Zo maak je een hele grappige of misschien wel een serieuze of enge collage. - 2 (maar alleen

Nadere informatie

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten)

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) 2 Inhoud Inleiding... 4 Hoe maak ik een goede studieplanning?... 5 De inpaklijst... 8 Gebruik huiswerkschema... 10 Huiswerkschema... 11 Gebruik WRTS... 12 Hoe en wat

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Scriptie schrijven: tips per schrijffase

Scriptie schrijven: tips per schrijffase Scriptie schrijven: tips per schrijffase Moeilijkheden en oplossingen Het schrijfproces bestaat uit verschillende fasen. Bij elke fase noemen we een aantal moeilijkheden die zich in dat stadium kunnen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inleiding Hoe werkt dit boek? Stap 1. Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven.

INHOUDSOPGAVE. Inleiding Hoe werkt dit boek? Stap 1. Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven. INHOUDSOPGAVE Inleiding Hoe werkt dit boek? 5 7 Stap 1 Waar droom je over? Oefeningen Wat is jouw droom? Alles kan! Jouw droomleven 9 11 12 13 Stap 2 Energie Oefeningen Waar krijg jij energie van? Dit

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Een filosofisch gesprek is geen gewoon kringgesprek waarin meningen, ervaringen en gevoelens worden gedeeld, want filosoferen:

Een filosofisch gesprek is geen gewoon kringgesprek waarin meningen, ervaringen en gevoelens worden gedeeld, want filosoferen: Denken over denken Gratis lesbrief Fabien van der Ham Alles is rond www.filosofiejuf.nl Kringgesprek? Leuk dat u wilt gaan filosoferen met de klas. Filosoferen is niet moeilijk, het is hooguit even wennen

Nadere informatie

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen Wat zullen we doen? Word basiscursus In deze cursus Word leren we tekstverwerking. Je kunt hier:? Starten met het programma Word? Invoeren en het verbeteren van tekst? Selecteren van tekst? Afdrukken van

Nadere informatie

Cursus Microsoft Word 2013

Cursus Microsoft Word 2013 Cursus Microsoft Word 2013 Lieve D Helft ICT in het basisonderwijs Auteur: Lieve D Helft Titel: Cursus Microsoft Word 2013 April 2013 2013, Lieve D Helft Lieve.dhelft@telenet.be Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Help, ik moet naar het ziekenhuis!

Help, ik moet naar het ziekenhuis! Help, ik moet naar het ziekenhuis! Tips voor mensen met een verstandelijke beperking en voor ziekenhuismedewerkers Inhoud Inleiding Informatie over het ziekenhuis 1 Hoofdstuk 1 Een bezoek aan het ziekenhuis

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Mini Word-cursus. Paginanummers. Opmaakprofielen. Inhoudsopgave

Mini Word-cursus. Paginanummers. Opmaakprofielen. Inhoudsopgave Mini Word-cursus Paginanummers Opmaakprofielen Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Paginanummering 4 Kopteksten en voetteksten 5 Opmaakprofielen 6 Opmaakprofielen toepassen 6 Opmaakprofielen

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken.

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. 2 5 Ik hoef niet aangespoord te worden om mijn taken te maken. Niemand hoeft mij te zeggen

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over vacatures.

Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over vacatures. 1 Op zoek naar werk KleurRijker Deze module gaat over Op zoek naar werk. Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over

Nadere informatie