Veelpoot Landelijke insectenwerkgroep van de KNNV

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veelpoot Landelijke insectenwerkgroep van de KNNV"

Transcriptie

1 Veelpoot Landelijke insectenwerkgroep van de KNNV Jaargang 19, nummer 1, augustus 2008 ISSN

2 Bestuur Landelijke Insecten Werkgroep, KNNV Voorzitter/secretaris Arjan van der Veen Karveel XE Lelystad Penningmeester Hans Ouwendijk Schakelweg JN Hoogvliet Redactie Veelpoot Louis Boumans Nieuwstraat TR Soest Kamporganisator Koos van Brakel Stromenlaan CH Woerden Assessor Henk Pijpers Nassaustraat GS Smilde Weekendkok VACANT!

3 Veelpoot 19(1), Beste lezers Louis Boumans Tegenwoordig is zoveel interessante informatie zo snel op internet beschikbaar, dat ik me wel eens afvraag of het uitbrengen van een nieuwsbrief als deze niet achterhaald is. Toch, twee keer per jaar stuurt Arjan me de adresetiketten op basis van de ledenlijst en dat aantal is al jaren stabiel rond de honderd. Hieronder veel mensen die niet deelnemen aan de weekenden en kennelijk toch trouw hun jaarlijkse contributie betalen om ja misschien wel om ons prachtblaadje te ontvangen?! Wellicht is het dan nuttig juist hier melding te maken van de ontwikkelingen van de LIW op het digitale vlak. Welnu: die zijn er niet! Althans nog niet, maar ten aanzien van de waarnemingsgegevens verwacht ik het volgende. De websites waarneming.nl en telmee.nl krijgen steeds meer functionaliteit, maar zijn allebei nog niet helemaal geschikt om onze lijsten van waarnemingsgegevens te ontvangen. Maar ik heb me laten vertellen dat de samenwerking tussen deze twee clubs op gang is gekomen Ik hoop en verwacht dat er dan een geïntegreerde versie komt die de voordelen van beiden combineert, en mogelijkheden biedt voor entomologen. Dan denk ik aan de import van databestanden uit andere programma s zoals Orde of Excel, en output van de bestanden op het web in de vorm van printbare etiketjes. Er moet ook iets komen voor mensen die sommige van hun gegevens nog niet met iedereen willen delen, maar wel dezelfde databestanden en formats willen gebruiken. Aantal observaties van het klein koolwitje in de afgelopen drie jaar op de site van telmee.nl op 8 augustus 2008.

4 Veelpoot 19(1), Observaties van het klein koolwitje in de provincie Flevoland van 1 januari 2008 tot 8 augustus 2008, op waarneming.nl. De voordelen van deze internetontwikkelingen voor de analyse van de gegevens zijn heel groot. Met name kun je je eigen observaties vergelijken met die van anderen, per tijdseenheid, per regio, etcetera. Bovendien weten deze fora veel nieuwe mensen te enthousiasmeren voor natuurstudie in het algemeen en insecten in het bijzonder, zoals ook blijkt uit de nieuwe deelnemers aan onze LIW weekenden. Bij al het virtuele geweld mogen we de echte natuurbeleving natuurlijk niet verwaarlozen! De LIW biedt hiervoor eind deze maand weer een nieuw weekend! Tot ziens, Louis Deadlines kopij Julinummer Decembernummer 15 juni 1 december

5 Veelpoot 19(1), Van de secretaris Arjan van der Veen Het voorjaarsweekend in Uffelte hebben we er weer op zitten. Helaas lijkt de regen een traditie te worden. Hopelijk wordt het in Westdorp beter, zodat er wat meer warmte en droogteminnende insecten gevangen kunnen worden. De vlinders lijken in ieder geval zo n beetje verdronken. Ik heb er dit jaar erg weinig in de tuin, behalve dan de bont zandoogjes, daar komen er steeds meer van en oranjetipjes lijken zich ook in grotere aantallen in mijn tuin voort te planten. De grote wolbijen waren de afgelopen tijd zeer actief op de akkerleeuwebek en uit de vijver zijn al weer volop blauwe glazenmakers gekropen. Deze keer lijken ze niet geslacht te worden door de mussen om als voer voor de jongen te dienen. Binnenkort gaan we dus voor ons laatste weekend dit jaar naar Westdorp. We zullen daar gezamenlijk gaan koken. Was onze kampkok, Henk Pijpers, in Uffelte er nog bij en bereidt om nog een keer een goede maaltijd voor ons op tafel te zetten, in Westdorp hopen we een paar vrijwilligers te strikken om zich over de maaltijd te buigen. Ik wil bij deze onze nieuwe leden Coen de Rijk en Badda Beijne-Nierop hartelijk welkom heten. Arjan Ledenmutaties: Nieuwe leden: C. de Rijk B. Beijne-Nierop

6 Veelpoot 19(1), Insectenweekend Westdorp (Drenthe) augustus 2008 Koos van Brakel Van 29 tot en met 31 augustus 2008 organiseert de Landelijke Insectenwerkgroep van de KNNV Vereniging voor Veldbiologie weer haar zomerweekend. We gaan deze keer naar Westdorp in het oosten van Drenthe. We verblijven in kampeerboerderij Tweehek. Programma / activiteiten Het insectenweekend wordt op vrijdagavond om uur geopend met een lezing en eindigt op zondagmiddag om uur. Bij mooi weer zullen we op vrijdag- en zaterdagavond de vanglamp opstellen om nachtvlinders te kijken. Nadere informatie over excursieterreinen en lezing volgt in het programma dat aan de deelnemers wordt toegezonden. Terreinen In de omgeving van Westdorp zijn de zandgebieden van de Hondsrug te vinden, die onderdak bieden aan de insecten van drogere gronden. Daarnaast zijn er de (restanten van) Hoogveengebieden en is het dal van de Hunze niet zo ver weg. Een unieke ervaring om eens insecten bovenin de bomen te zien biedt wellicht het Boomkroonpad. Het is al met al een zeer afwisselende omgeving waar iedere insectenliefhebber zijn hart kan ophalen. Deelname weekend De kosten voor het weekend bedragen 33,=. In deze kosten zijn inbegrepen: 2 overnachtingen, 2x ontbijt, avondeten zaterdag, koffie en thee. Niet leden van de LIW mogen een keer deelnemen tegen de deelnamekosten van 33,-. Voor nadere informatie en/of opgave kunt u terecht bij: Arjan van der Veen: liw@knnv.nl, tel Koos van Brakel: tel PS: noteer alvast de datum van het volgende weekend t/m : Harmsdobbe Bakkeveen.

7 Veelpoot 19(1), Berichten van de Penningmeester Hans Ouwendijk Contributie Ook voor het jaar 2008 dient weer de jaarlijkse contributie van 7,00 betaald te worden. Een behoorlijk aantal leden heeft dat inmiddels gedaan. Namens het bestuur verzoek ik dan ook de leden die nog niet hebben betaald de contributie LIW 2008 ad 7,00 alsnog vóór 1 maart 2008 over te maken op het postgirorekeningnummer ten name van J.M. Ouwendijk, Schakelweg 110 te 3192 JN Hoogvliet RT onder vermelding van contributie LIW Ik hoop dat u aan dit verzoek wilt voldoen. Dit bespaart mij tijd en kosten om achter die leden aan te zitten om hun contributie alsnog te voldoen. Bij voorbaat mijn dank voor uw welwillende medewerking. Financieel overzicht LIW 2007 Ontvangsten Uitgaven Beginsaldo giro 625,96 Veelpoot ,86 Beginsaldo 1.806,08 Veelpoot ,81 giroplusrekening Contributie ,00 Voorjaarskamp ,56 Contributie ,00 Najaarskamp ,40 Contributie ,00 Najaarskamp ,00 Contributie ,00 Bestuurskosten 17,60 Voorjaarskamp ,00 Kosten Postbank 11,95 Najaarskamp ,00 Eindsaldo giro 1.360,88 Giften 18,10 Eindsaldo giroplusrek ,96 Rente giroplusrekening 9,88 Totaaltelling 4.885,02 Totaaltelling 4.885,02 Toelichting: In december 2007 zijn 8 leden geroyeerd wegens contributieschuld. Bestuurskosten bestaan uitsluitend uit portikosten i.v.m. betalingsherinneringen achterstallige contributie. Uitgaven najaarskamp 2007 zijn aanmerkelijk hoger dan die van het voorjaars-kamp 2007, wat vooral veroorzaakt is door 268,66 hogere kosten van de accommodatie. Kosten najaarskamp 2008 betreffen een aanbetaling op de accommodatie.

8 Veelpoot 19(1), Begroting L.I.W Ontvangsten Uitgaven Beginsaldo giro 1.360,88 Veelpoot ,31 Beginsaldo 1.815,96 Veelpoot ,00 giroplusrekening Contributie ,00 Voorjaarskamp ,48 Contributie ,00 Najaarskamp ,00 Voorjaarskamp ,00 Bestuurskosten 58,80 Najaarskamp ,00 Kosten Postbank 10,95 Giften, renten, e.d. 36,16 Aanschaf opbergkratten 19,00 Eindsaldo giro 826,46 Eindsaldo giroplusrek 2.500,00 Totaaltelling 5.370,00 Totaaltelling 5.370,00 Toelichting: Bij de begroting ben ik ervan uitgegaan, dat ieder lid zijn verplichting tot contributiebetaling over 2008 in de loop van het jaar zal nakomen. Deelnemers najaarskamp 2008 geschat op 20 personen. Accommodatiekosten zijn echter gebaseerd op ten minste 25 personen. De aanbetaling van 125,00 is al begrepen in de uitgaven Onder de bestuurskosten is ook begrepen het geschenk van 50,00 voor Henk Pijpers bij zijn afscheid als kampkok na vele jaren trouwe dienst.

9 Veelpoot 19(1), Carin Nauta Sfeerverslag insectenweekend mei 2008 te Uffelte Regen en insecten, dat is en blijft een niet al te optimale combinatie. Desalniettemin zijn we op 18 mei vertrokken naar Uffelte voor een kamp van de LIW. Dit zou overigens mijn eerste KNNV kamp worden vanuit een werkgroep. Vrijdag aan het einde van de middag is het grootste deel van de groep compleet. De boerderij ligt prachtig gesitueerd tussen de natuurgebieden en is van vele gemakken voorzien. Na het eten begon het kamp met mooie presentatie over het gebied. Meegaand met de technologische ontwikkeling werd er natuurlijk gepresenteerd met een beamer. Na deze mooie presentatie werd het nachtvlindermateriaal gepakt en opgesteld naast de boerderij. Er zijn verschillende leuke waarnemingen gedaan. Onder andere de Braamvlinder en het Kroonvogeltje kamen op de lamp af. De Meikevers kwamen ook veelvuldig langs en hadden talent voor het landen in je haar of nek. Een Schijn-sparspanner zorgde voor de nodige onmogelijke uitspraken waarna de Berkenbrandvlekvlinder dacht, dat kan ik ook! De volgende dag, buiten stoomt het van de regen. Na verwachting zou het rond twee uur vanmiddag weer droog worden. Ik ga er vanuit dat iedereen gewoon de regen gaat trotseren, maar er wordt gesproken over huiswerk. Huiswerk???? Ja huiswerk, aan de etenstafel wordt hard gedetermineerd en geprepareerd. Dus de groep splitst zich in tweeën. Eén groep blijft op de boerderij, de anderen vertrekken naar de Havelterberg. Gehuld in regenpak of onder de paraplu struinen we door het veld. Vele bomen bleken vol te zitten met rupsen van de Grote Wintervlinder. Alleen insecten vlogen er haast niet. Toch was het een mooie wandeling met een geschiedkundig tintje, onder andere door de vele oude bomkraters. Na deze wandeling ben ik met een kleinere groep mee gegaan op excursie dichter bij de kampeerboerderij. Hier hebben we prachtig de nachtpauwoog gezien. Het leek wel een popster zoals zij bleef zitten op haar stengel en zich veelvuldig liet fotograferen. s Avonds wederom een lezing, dit maal over een bijzondere insectenstudie. Weer voor nachtvlinders was het niet. Maar we hebben wel mooi de bosuil gehoord.

10 Veelpoot 19(1), Zondagochtend na het ontbijt werd het libellentijd. In de buurt van Uffelte zijn we met vergunning een mooi gebied in gegaan. De mooie waarnemingen vlogen ons hier om de oren, of lagen stil, in de vorm van een ringslang, voor onze voeten. We hebben verschillende leuke soorten libellen gezien waaronder de Noordse witsnuitlibel, de metaalglanslibel en de grote keizerlibel. Na deze excursie zijn we terug gegaan naar de boerderij. Hier hebben we gezamenlijk de boerderij opgeruimd. Daarna restte alleen nog iedereen te bedanken voor het leuke weekend, en wel thuis te wensen.

11 Veelpoot 19(1), Waarnemingen Libellen Ufelte, mei 2008 Anne Hueber Wittelte, Westerveld ( ), 16 mei 2008 naam naam_lat aantal Viervlek Libellula quadrimaculata 12 Lantaarntje Ischnura elegans 12 Azuurwaterjuffer Coenagrion puella 15 Variabele waterjuffer Coenagrion pulchellum 7 Watersnuffel Enallagma cyathigerum 6 Kalenberg, Weerribben Woldlakebos ( ), 17 mei 2008 naam naam_lat aantal Viervlek Libellula quadrimaculata 25 Bruine korenbout Libellula fulva 25 Gevlekte witsnuitlibel Leucorrhinia pectoralis 1 Grote roodoogjuffer Erythromma najas 1 Variabele waterjuffer Coenagrion pulchellum 1 Westerveld, Uffelter Binnenveld ( ), 18 mei 2008 naam naam_lat aantal Viervlek Libellula quadrimaculata 60 Grote keizerlibel Anax imperator 1 Metaalglanslibel Somatochlora metallica 25 Smaragdlibel Cordulia aenea 25 Venwitsnuitlibel Leucorrhinia dubia 20 Noordse witsnuitlibel Leucorrhinia rubicunda 15 Vuurjuffer Pyrrhosoma nymphula 8 Variabele waterjuffer Coenagrion pulchellum 10 Azuurwaterjuffer Coenagrion puella 20 Watersnuffel Enallagma cyathigerum 15

12 Veelpoot 19(1), Inheemse insecten op uitheemse plantensoorten Kim Meijer (RuG) Menno Schilthuizen (Naturalis, RuG) Leo Beukeboom (RuG) De gevolgen van exoten voor de Nederlandse natuur baren veel natuurbeschermers en beleidsmakers terecht grote zorgen. Meestal wordt daarbij gedacht aan verstoring van Nederlandse ecosystemen door het binnendringen van uitheemse soorten. Maar het hoeft niet bij dit soort ecologische effecten te blijven. Een nieuw onderzoeksproject onderzoekt of Nederlandse insecten ook mee-evolueren met deze veranderingen in hun ecosystemen. In een samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen en Naturalis in Leiden zal onderzocht worden of inheemse insecten die overstappen naar exotische struiken en bomen zich aanpassen aan hun nieuwe waardplanten. Gezocht zal worden naar morfologische, genetische en evt. fenologische verschillen. We denken hierbij vooral aan de specialisten onder de insecten (monofage of oligofage soorten). Het kan gaan om soorten die van de bladeren, de wortels of het hout eten, of zich ontwikkelen in de noten en vruchten. We kunnen jullie hulp goed gebruiken bij het zoeken naar en selecteren van kansrijke soorten. AAN JULLIE, ALS SPECIALISTEN OP HET GEBIED VAN HERBIVORE INSECTEN, DAN OOK DE VRAAG OF JULLIE KANSRIJKE VOORBEELDEN HEBBEN VOOR DIT PROJECT. Reageer bij voorkeur direct via de Voor meer informatie over het project en voor een lijst van voorlopig geselecteerde houtige gewassen: nog te creëren website. Bij voorbaat dank voor jullie medewerking!

13 Veelpoot 19(1), Vliegen vangen in de Italiaanse Alpen Louis Boumans Afgelopen juli had ik het voorrecht om langpootmuggen te vangen op verschillende locaties in een Italiaans natuurpark. Een prachtige gelegenheid om de heel verschillende biotopen te zien en ervaren die in de bergen zo dicht bij elkaar liggen: hooggelegen koude bergmeertjes, snelstromende rivieren en beken, donkere beukenbossen en zinderend hete rotsige zuidhellingen. Ik was in een ATBI site. ATBI site, kent u die uitdrukking? Ik zal het uitleggen. De Europese taxonomen, dus de vrouwen en mannen die zich bezighouden met het vinden, beschrijven, indelen en benoemen van organismen, uiteraard voor een groot deel insecten, die zijn georganiseerd in een overkoepelende club EDIT (European Distributed Institute of Taxonomy). Deze club is in 2006 met Europees subsidiegeld opgericht om de samenwerking tussen de deskundigen te bevorderen. Het gaat daarbij voor een groot deel om technische zaken zoals de organisatie van gegevens in databaken en het binnenhalen van nieuwe fondsen. Daarnaast heeft EDIT een klein aantal locaties aangewezen waarvan men wil proberen alle soorten planten dieren en andere organismen te inventariseren. Dit zijn de zogenaamde ATBI sites: All Taxa Biodiversity Inventories. De eerste ATBI site bestaat uit twee natuurparken in de westelijke Alpen, aan weerszijden van de Frans-Italiaanse grens: de Mercantour in Frankrijk en het park Alpi Marittime in Italië. Nu wordt mijn salaris tegenwoordig deels betaald door EDIT, en de wielrenaspiraties van mijn betere helft leidden ertoe dat ik een week in de Franse Alpen zou doorbrengen. Dit was een uitgelezen gelegenheid om eens een ATBI site te bezoeken. Zelf het ik helaas geen gelegenheid om serieus taxonomisch onderzoek te doen, maar ik wist dat Pjotr Oosterbroek van het Zoologisch Museum in Amsterdam van plan was de langpootmuggen (en dergelijke) aldaar te inventariseren. Zo heb ik geregeld dat ik namens hem beestjes ging verzamelen. Ik had alleen tijd voor het Italiaanse park. Overigens gaat het dan niet om het hele natuurpark: daarbinnen zijn een zestal kleine gebiedjes aangewezen, die je ieder in een dag vrij uitputtend kan doorkruisen. Het is een prachtig park met heel afwisselende natuur. Ik had verwacht dat het, zo dicht bij de Middellandse Zee, in juli wel grotendeels droog en uitgebloeid zou zijn, maar dat viel enorm mee. Ik heb nog veel langpootmuggen kunnen verzamelen. Ook voor liefhebbers van sprinkhanen is het een paradijs, en er zijn volop vlinders, bijen en zweef- en andere vliegen. Niet eerder heb ik zoveel steenvliegen (Plecoptera)

14 Veelpoot 19(1), gezien. Door het gevarieerde landschap zijn alle soorten insecten wel ergens te vinden. Alleen libellen en juffers heb ik totaal niet gezien, alleen nog vervellingshuidjes. Voor deze dieren moet je dus eerder in het jaar zijn. Qua mensen was het er niet druk: de talrijke toeristen blijven netjes op de camping of de parkeerplaats. Het park Alpi Marittime is een prachtige bestemming voor een wandelvakantie. Wie serieus insecten verzamelt en identificeert in samenwerking met een aangesloten een museum kan ook de deelname aan het ATBI programma overwegen. Je krijgt dan een onderzoeksvergunning (normaal is het verzamelen van insecten daar verboden), en onder bepaalde voorwaarde zelfs enige financiële steun (heb ik niet uitgeprobeerd). Er zijn ook ATBI sites in Slovakije, Tanzania en Ecuador. Meer informatie:

15 Veelpoot 19(1), Vraag en Aanbod Via deze rubriek kunnen leden entomologische spullen aanbieden of vragen. Dit is nadrukkelijk niet voor commerciële doeleinden bedoeld. De berichtjes dienen kort te zijn, ongeveer tien woorden. Vermeld naam en telefoonnummer en eventueel het gevraagde bedrag en stuur de tekst naar de redactie of secretaris. Doelen De Landelijke Insecten Werkgroep (LIW) van de Koninklijke Natuurhistorische Vereniging stel zich de volgende doelen: 1. Het bevorderen van de studie van insecten en andere geleedpotigen. Deze studie omvat onder andere: a. Determinatie van dieren b. Biotooponderzoek c. Gedragsstudie d. Beheersmaatregelen tot behoud van biodiversiteit 2. Het uitwisselen van activiteiten op lokaal en regionaal gebied. 3. Het organiseren van bijeenkomsten, weekeinden en eventueel kampen 4. Het bevorderen dat specialisten niet-specialisten helpen en begeleiden in hun studie. Lidmaatschap Lidmaatschap van de LIW staat open voor alle KNNV-leden die geïnteresseerd zijn in het doen en laten van geleedpotigen. De contributie bedraagt 7, per jaar, over te maken op girorekening ten name van J.M. Ouwendijk in Hoogvliet.

16 Inhoud Beste lezers 3 Van de secretaris 5 Insectenweekend Westdorp (Drenthe) augustus Berichten van den Penningmeester 7 Sfeerverslag insectenweekend mei 2008 te Uffelte 9 Waarnemingen Libellen Ufelte, mei Inheemse insecten op uitheemse plantensoorten 12 Vliegen vangen in de Italiaanse Alpen 13 Vraag en Aanbod 15 Doelen 15 Afzender: LIW Karveel 51-61, 8242 XE Lelystad

Enkele pareltjes uit het Saleghem krekensnoer

Enkele pareltjes uit het Saleghem krekensnoer Brigitte Van Passel Inleiding Werkingsgebied Krekengebied 2007-2010 Besluit Enkele pareltjes uit het Saleghem krekensnoer Inleiding Werkingsgebied Krekengebied 2007-2010 Besluit Werkingsgebied Natuurpunt

Nadere informatie

DAGVLINDERS EN LIBELLEN OP HET GOLFCENTRUM DE BATOUWE in ZOELEN 2016

DAGVLINDERS EN LIBELLEN OP HET GOLFCENTRUM DE BATOUWE in ZOELEN 2016 DAGVLINDERS EN LIBELLEN OP HET GOLFCENTRUM DE BATOUWE in ZOELEN 2016 KARIN VERSPUI 2016 Inleiding Het golfcentrum De Batouwe in Zoelen besteedt veel aandacht aan de natuurwaarden in hun terrein. In zowel

Nadere informatie

AGENDA. verslag vergadering 3 april opmerkingen

AGENDA. verslag vergadering 3 april opmerkingen AGENDA Libellenwerkgroep Waasland vergadering - 27 februari 2018 verslag vergadering 3 april 2017 - opmerkingen terugblikken 2017 * activiteiten Libellenwerkgroep Waasland * jaarverslag - Wakona * communicatie

Nadere informatie

BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK. Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start.

BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK. Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start. BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start. In Noord Frankrijk, 385 km van Den Haag, net onder de Franse

Nadere informatie

Waasland-Noord / natuurstudie

Waasland-Noord / natuurstudie WERKGROEP : LIBELLEN ODONATA / waarnemingen 2010 Del Het centraliseren van alle infrmatie met betrekking tt waarnemingen van LIBELLEN in de natuurgebieden Waasland-Nrd en dicht bij huis in de gemeenten

Nadere informatie

Libellen inventarisatie de Pan. door Hugo van der Slot. Steenrode heidelibel

Libellen inventarisatie de Pan. door Hugo van der Slot. Steenrode heidelibel Libellen inventarisatie 2012 de Pan Steenrode heidelibel door Hugo van der Slot Verslag Libellen inventarisatie de Pan 2012 Beschrijving gebied De poelen bevinden zich in de duinen van Voorne ( atlasblok

Nadere informatie

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje

Nadere informatie

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2016 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2016 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland, Haarlem Tekst Tabellen

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2011 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2011 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2017 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2017 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland, Haarlem Tekst Tabellen

Nadere informatie

Veelpoot Landelijke insectenwerkgroep van de KNNV

Veelpoot Landelijke insectenwerkgroep van de KNNV Veelpoot Landelijke insectenwerkgroep van de KNNV Jaargang 20, nummer, augustus 2009 ISSN386-9965 Bestuur Landelijke Insecten Werkgroep, KNNV Voorzitter/secretaris Arjan van der Veen Karveel 5-6 8242 XE

Nadere informatie

AGENDA. verslag vergadering 14 januari opmerkingen

AGENDA. verslag vergadering 14 januari opmerkingen AGENDA Libellenwerkgroep Waasland vergadering - 29 oktober 2016 verslag vergadering 14 januari 2016 - opmerkingen terugblikken 2016 * activiteiten Libellenwerkgroep Waasland * eerste resultaten voorbije

Nadere informatie

Libellen herkennen. Weidebeekjuffer Vrouwtjes zijn metaalglanzend groen, de mannetjes zijn blauw. Ze leven langs beken en rivieren (stromend water).

Libellen herkennen. Weidebeekjuffer Vrouwtjes zijn metaalglanzend groen, de mannetjes zijn blauw. Ze leven langs beken en rivieren (stromend water). 1 Libellen herkennen In Nederland leven 71 soorten libellen. Veel daarvan zijn zeldzaam en zul je niet snel tegenkomen. Zo n 25 soorten kun je wel in de stad tegenkomen. Van deze libellen bespreken we

Nadere informatie

Verslag libellenmonitoring 2017 Leersumse Veld

Verslag libellenmonitoring 2017 Leersumse Veld Verslag libellenmonitoring 2017 Leersumse Veld Jan Katsman, januari 2018 Libellenmonitoring 2017 in het Leersumse Veld. Het gebied Hert Leersumse Veld is eigendom van en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Nadere informatie

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2018 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2018 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland, Haarlem Tekst Tabellen

Nadere informatie

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2015 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2015 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland, Haarlem Tekst Tabellen

Nadere informatie

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2012 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2012 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland, Haarlem Tekst Tabellen

Nadere informatie

Libellen in het najaar

Libellen in het najaar Libellen in het najaar De waarnemer liep vermoeid langs de waterkant, mijmerend over de vangsten van 1994. Het hele voorjaar en de zomer was de waarnemer al actief geweest in het veld en dat had hem geen

Nadere informatie

Met de steun van. Inhoud:

Met de steun van. Inhoud: Inhoud: - Voorwoord - Waarnemingen 2007 - Soortbespreking - Lijst Belgische libellensoorten - Vliegperiode libellen - Favoriete uitsluipplaatsen volgens soort Met de steun van Milieudienst Libelleninventarisatie

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Libellen in de Wellemeersen

Libellen in de Wellemeersen Libellen in de Wellemeersen 2008-2016 Een actualisatie van de verspreiding van libellen in de Wellemeersen, een natuurreservaat langs de Dender (België -Oost-Vlaanderen) Situering Natuurreservaat De Wellemeersen

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Horstermeerpolder

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Horstermeerpolder Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Horstermeerpolder In 2015 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2015 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2013 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2013 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland, Haarlem Tekst Tabellen

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Horstermeerpolder

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Horstermeerpolder Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Horstermeerpolder In 2014 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2014 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

Libellenfauna in het Stropersbos

Libellenfauna in het Stropersbos Libellenfauna in het Stropersbos - 2017 Stekene - Sint-Gillis-Waas STEENRODE HEIDELIBEL Sympetrum vulgatum Brigitte Van Passel Stroperbos Oost 17 juli 2017 Libellen zijn geschikt als indicatoren voor de

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2014 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2014 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

Libellen in Drenthe René Manger Gerard Abbingh

Libellen in Drenthe René Manger Gerard Abbingh Libellen in Drenthe René Manger Gerard Abbingh Assen 2005 Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 5 Libellenfauna van Drenthe 6 Soortbespreking en verspreidingskaarten 15 Toekomst 110 Nieuwe natuurgebieden 110 Aandachtsgebieden

Nadere informatie

Waarnemingen Noord-Hollands Duinreservaat Verslag 2009

Waarnemingen Noord-Hollands Duinreservaat Verslag 2009 Libellenwerkgroep Noord Kennemerland Waarnemingen Noord-Hollands Duinreservaat Verslag 9 John van Roosmalen, Harm Niesen, Arnold Wijker, Wilbert Kerkhof Bruine winterjuffer in de sneeuw, januari. Van deze

Nadere informatie

LANDELIJKE INSECTENWERKGROEP VAN DE KNNV

LANDELIJKE INSECTENWERKGROEP VAN DE KNNV VEELPOOT LANDELIJKE INSECTENWERKGROEP VAN DE KNNV JAARGANG 23- NR.2 JULI 2012- ISSN 1386-9965 VAN DE SECRETARIS Inmiddels lijkt het voorjaar te beginnen (het zou toch al zomer moeten zijn?). Het voorjaarsweekend

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Libelleninventarisatie. Natuurmonumentengebied. Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie. Natuurmonumentengebied. Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2009 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen - 2 / 43 - - 3 / 43 - Copyright 2010 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen

Nadere informatie

Beste mensen, We hopen je weer te zien bij de reis naar Melun en omgeving. Met vriendelijke groeten,

Beste mensen, We hopen je weer te zien bij de reis naar Melun en omgeving. Met vriendelijke groeten, Beste mensen, Met trots presenteren wij ons programma voor de reis naar Melun (Région Ile-de-France- Fontainebleau). We zijn erin geslaagd een afwisselend programma samen te stellen. Net als vorig jaar

Nadere informatie

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 1 van 15 18-11-2012 20:40 WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 Door René van Maanen en Nol van Asseldonk Maandag begon de week met wat slechtere weersvoorspellingen voor het weekeinde.

Nadere informatie

Nieuwsbrief MTC december 2014

Nieuwsbrief MTC december 2014 Nieuwsbrief MTC december 2014 Afscheid van een tennisvriend Op 8 december 2014 is helaas veel te vroeg, ons sympathieke en altijd vrolijke tennislid Fred Koster overleden. Wij bewaren mooie herinneringen

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

De natuur van de Blokweer 2014

De natuur van de Blokweer 2014 De natuur van de Blokweer 2014 1 De natuur van de Blokweer. De natuur van de Blokweer in 2014. Inleiding. Bij het beheer van natuurparken zijn twee zaken belangrijk. Ten eerste de biodiversiteit en ten

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2012 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2013 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

Sint Maarten spel Klas 1

Sint Maarten spel Klas 1 Sint Maarten spel Klas 1 Muziek instrumentaal Vier vrouwen staan bij de poort te wachten Vrouw 1 Vrouw 2 op om Vrouw 1 Het begint al donker te worden, ik begrijp niet waar ze blijven. Straks wordt de poort

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-1 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

In dit nummer: Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4. Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3. ALV en AVA 4. DVD Goed Te Doen 5.

In dit nummer: Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4. Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3. ALV en AVA 4. DVD Goed Te Doen 5. Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4 In dit nummer: Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3 ALV en AVA 4 DVD Goed Te Doen 5 Oproepen 6 Colofon 7-8 Pagina 2 Beste leden, Op het moment van het schrijven

Nadere informatie

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Kloostertuin Kwekerij Hof te Dieren Herfst in de Kloostertuin Het is herfst maar door het droge voorjaar zijn er nog maar weinig herfstkleuren te zien. Wel bloeien de

Nadere informatie

gebeten door LIBELLEN

gebeten door LIBELLEN grote keizerlibel Claudia Piens gebeten door LIBELLEN 1 presentatie LVV Libellenstudiedag waarnemingen.be weinig waarnemingen uit het Waasland 2006 2008 2011 2012 2014 2015 Natuurstudiewerkgroep Waasland

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012

Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012 Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012 Contactpersoon RAVON Utrecht Wim de Wild Couwenhoven 7221 3703 HW Zeist wim.de.wild@ziggo.nl tel. 030-6963771 RAVON Utrecht verstuurt onregelmatig een

Nadere informatie

Libellen in de gemeente Kampen

Libellen in de gemeente Kampen Libellen in de gemeente Kampen Kleine roodoogjuffer en rivierrombout door Gerrit Koopman Algemeen Libellen (Odonata) zijn bij Kampen en in de rest van Nederland door twee van de drie bestaande onderorden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF INSECTENWERKGROEP - 2014/03

NIEUWSBRIEF INSECTENWERKGROEP - 2014/03 NIEUWSBRIEF INSECTENWERKGROEP - 2014/03 22-06-2014 We zijn er nog Na een héél lange pauze (de vorige nieuwsbrief was van ruim drie maanden geleden) werd het weer eens hoog tijd om een nieuwe nieuwsbrief

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2015 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2015 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras 2 KNNV-programma zomer 1998 (juli-september) Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras Onder leiding van Mary van Saane wandelen we deze avond bij Quatre-Bras bij Eefde. We verzamelen op de

Nadere informatie

Is dat soms een bootsmannetje?

Is dat soms een bootsmannetje? Zaterdag 13 juni het weer was beter dan verwacht. Overdag nog wat regen, maar 's avonds zo goed als droog. En dat kwam goed uit, want juist 's avonds begon de soortenzoekdag. Zelfs al had het geregend,

Nadere informatie

OWG - NIEUWS. Jubbega - Hoornsterzwaag. Herfst 2014. Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1

OWG - NIEUWS. Jubbega - Hoornsterzwaag. Herfst 2014. Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1 Herfst 2014 OWG - NIEUWS Jubbega - Hoornsterzwaag Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1 0516-461228 0516-462580 2 Voorwoord t Is weer voorbij die mooie

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Libellenfauna in het Stropersbos

Libellenfauna in het Stropersbos Libellenfauna in het Stropersbos Stekene - Sint-Gillis-Waas ZWARTE HEIDELIBEL Sympetrum danae mannetje Brigitte Van Passel Stroperbos Oost 23 augustus 2016 Libellen zijn geschikt als indicatoren voor de

Nadere informatie

Het libellenjaar 2006: een overzicht

Het libellenjaar 2006: een overzicht Het libellenjaar 2006: een overzicht Geert De Knijf Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), Kliniekstraat 25, 1070 Brussel. geert.deknijf@inbo.be Summary. The season 2006 for Dragonflies (Odonata)

Nadere informatie

Jaaroverzicht Libellen van de Gelderse Poort 2009

Jaaroverzicht Libellen van de Gelderse Poort 2009 Jaaroverzicht Libellen van de Gelderse Poort 2009 Peter Hoppenbrouwers Figuur 1: overzichtskaart Gelderse Poort (bron: www.geldersepoort.net) Colofon Uitgave van de Stichting Flora- en Faunawerkgroep Gelderse

Nadere informatie

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief:

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015 In deze nieuwsbrief: Wist je dat... Thema's en cursussen in maart Lezersvraag: "Moet ik mijn zoon verplichten met andere kinderen te spelen?" Mamatijd Moeders

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 Van de redactie Hier boven een lentebeeld dat we de komende tijd weer tegemoet kunnen zien. Heerlijk! In de vorige Konvo stond dat de

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Goois Natuurreservaat Gebied Zanderij Cruysbergen

Libelleninventarisatie Goois Natuurreservaat Gebied Zanderij Cruysbergen Libelleninventarisatie Goois Natuurreservaat Gebied Zanderij Cruysbergen In 2014 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2014 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

En anders kijk je maar naar beneden, paddestoelen zijn ook mooi, en er waren vele varianten te vinden.

En anders kijk je maar naar beneden, paddestoelen zijn ook mooi, en er waren vele varianten te vinden. Op 16 september was er voor het eerst in Lelystad de 1000 soortenzoekdag, in de Gelderse hout. Een dag die stiekem op zaterdagavond al begon, om zoveel mogelijk soorten dieren, planten in de Gelderse hout

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Suriname Voorwoord Ik houd mijn werkstuk over het land Suriname. Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn oom uit Suriname komt en ik het daarom ook een heel interessant land vind waar ik graag meer over

Nadere informatie

Dagbehandeling De Horst

Dagbehandeling De Horst Dagbehandeling De Horst U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar zonder extra ondersteuning lukt dat niet meer. U wordt ouder en krijgt geheugenproblemen. Het is niet meer zo gemakkelijk

Nadere informatie

LIBELLEN IN DE UITERWAARDEN ROND ZALTBOMMEL VINCENT KALKMAN 2002

LIBELLEN IN DE UITERWAARDEN ROND ZALTBOMMEL VINCENT KALKMAN 2002 2002 LIBELLEN IN DE UITERWAARDEN ROND ZALTBOMMEL VINCENT KALKMAN 2002 FEBRUARI 2002 tekst Vincent Kalkman productie Stichting European Invertebrate Survey - Nederland postbus 9517, 2300 RA Leiden tel.

Nadere informatie

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5 W E I D E P R A A T Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5 Van de redactie: Voor u ligt de vijfde uitgave van de Weidepraat 2014. Dit keer een compacte newsletter,

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Erasmusbestemming: Universiteit

Erasmusbestemming: Universiteit Erasmusbestemming: Rijsel Academiejaar:2006-2007 Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? De univ ligt vrij dicht bij het centrum, maar als

Nadere informatie

Monitoringroutes van libellen in de Gooi en Vechtstreek 2009 en 2010

Monitoringroutes van libellen in de Gooi en Vechtstreek 2009 en 2010 Monitoringroutes van libellen in de Gooi en Vechtstreek 2009 en 2010 Vlinder- en Libellenwerkgroep Gooi en Vechtstreek Ronald Hofmeester Hans van Oosterhout Informatie over dit rapport: Ronald Hofmeester,

Nadere informatie

LIBELLEN (ODONATA) IN DE PROVINCIE ANTWERPEN:

LIBELLEN (ODONATA) IN DE PROVINCIE ANTWERPEN: LIBELLEN (ODONATA) IN DE PROVINCIE ANTWERPEN: een belangrijke taak weggelegd voor het provinciale natuurbeleid Geert De Knijf, Instituut voor Natuurbehoud en Libellenwerkgroep Gomphus, Kliniekstraat 25,

Nadere informatie

Vraag 1. Waarom moet je goed voor de rupsen zorgen als je vlinders wilt hebben?

Vraag 1. Waarom moet je goed voor de rupsen zorgen als je vlinders wilt hebben? Naam: VLINDERS Vlinders zijn niet weg te denken uit onze leefomgeving. In het voorjaar kunnen we haast niet wachten tot de eerste Kleine vosjes of Citroenvlinders zich laten zien. En dan in de zomer en

Nadere informatie

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag

III. Het (mosterd)zaadje. Vrijdag Het (mosterd)zaadje Vrijdag "... Ik verzeker jullie: als jullie geloof hebben als een mosterdzaadje, dan zullen jullie tegen die berg zeggen: 'Verplaats je van hier naar daar! en dan zal hij zich verplaatsen.

Nadere informatie

uitdagend, inspirerend en waarderend voor ieder(s) talent!

uitdagend, inspirerend en waarderend voor ieder(s) talent! NIEUWSBRIEF MEI Deze nieuwsbrief bevat de volgende onderwerpen: studiedagen tot einde schooljaar SAP (school atletiektoernooi parkstad) Schoolverlaters gaan naar Teuven! Nieuws vanuit de plusklas Deel

Nadere informatie

Jaargang: 32 Nummer: 10/11

Jaargang: 32 Nummer: 10/11 Jaargang: 32 Nummer: 10/11 SUCCULENTA - nederlands-belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten HET VETBLAD Officieel orgaan van Succulenta afd. Amsterdam Opgericht 23 april

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2013 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2013 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

Programma voor het na-larenstein weekend in. vakantiepark t Timmerholt Gagelmaat 1 in Westerbork.

Programma voor het na-larenstein weekend in. vakantiepark t Timmerholt Gagelmaat 1 in Westerbork. Programma voor het na-larenstein weekend in vakantiepark t Timmerholt Gagelmaat 1 in Westerbork. Wij, Maarten en Roland, hebben dit programma samengesteld op basis van een aantal bezienswaardigheden die

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Laegieskamp

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Laegieskamp Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Laegieskamp In 2015 met een overzicht van incidentele waarnemingen 1992 2014 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2016 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. DVD presentatie GGMD ism SUDO 22 januari 2013. LEVEN MET EEN PSCYHISCH PROBLEEM voor doven en slechthorenden

NIEUWSBRIEF. DVD presentatie GGMD ism SUDO 22 januari 2013. LEVEN MET EEN PSCYHISCH PROBLEEM voor doven en slechthorenden NIEUWSBRIEF Voorzitter: Op 22 januari 2013 was er lezing in het gebouw GGMD te Utrecht gehouden, helaas was de opkomst bedroevend te laag misschien wegens sneeuw. Toch heeft Anouska van GGMD presentatie

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Nieuws van de Week nr. 5 Vrijdag 30 januari 2015

Nieuws van de Week nr. 5 Vrijdag 30 januari 2015 Nieuws van de Week nr. 5 Vrijdag 30 januari 2015 Jarigen! 30-01 Edith goep 1-2B 30-01 Loïs groep 8A 31-01 Eva groep 4A 01-02 Jens groep 4B 01-02 Noor groep 6B 01-02 Zazou groep 1-2C 02-02 Tara groep 4A

Nadere informatie

De Kraanvogel Vluchtnieuws 1

De Kraanvogel Vluchtnieuws 1 Aug. 2013 Vanuit de directie Beste ouders en verzorgers, De kop is er af! Vol enthousiasme zijn we gestart. Hopelijk heeft u dat ook zo ervaren.. Een nieuw schooljaar, nieuwe kinderen, een nieuwe juf/meester

Nadere informatie

Vogelexpresse. Orgaan van de Speciaalclub van Insecten- en Vruchtenetende vogels. Jaargang 2012- nr 3. PostNL Port betaald Port payé Pays-Bas

Vogelexpresse. Orgaan van de Speciaalclub van Insecten- en Vruchtenetende vogels. Jaargang 2012- nr 3. PostNL Port betaald Port payé Pays-Bas Vogelexpresse PostNL Port betaald Port payé Pays-Bas Orgaan van de Speciaalclub van Insecten- en Vruchtenetende vogels Jaargang 2012- nr 3 Afzender: Vogelexpresse - Van Beethovenlaan 213-3144 AE Maassluis-

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Wat? Nr. 30 16 april schooljaar 2014-2015. Uitnodiging ouderavond. Koningsspelen

Wat? Nr. 30 16 april schooljaar 2014-2015. Uitnodiging ouderavond. Koningsspelen Nr. 30 16 april schooljaar 2014-2015 C.B.S. Willem Alexander Oranjestraat 2 7753 TK Dalerpeel info@waschooldp.nl 0524-571956 www.waschooldp.nl info@waschooldp.nl www.waschooldp.nl Hallo kinderen en ouder(s)/verzorger(s)

Nadere informatie

Toerweekend 10 t/m 13 Juni

Toerweekend 10 t/m 13 Juni Toerweekend 10 t/m 13 Juni Het toerweekend staat in 2010 gepland van donderdagavond 10 t/m zondag 13 juni. Dit jaar heb ik als toerbestemming m n oog laten vallen op de vulkaaneifel. In tegenstelling tot

Nadere informatie

LIBELLEN - ODONATA LIBELLEN HOUDEN VAN MENSEN

LIBELLEN - ODONATA LIBELLEN HOUDEN VAN MENSEN LIBELLEN - ODONATA LIBELLEN HOUDEN VAN MENSEN 2 ONDERORDEN - JUFFERS ZYGOPTERA - ECHTE LIBELLEN ANTISOPTERA LIBEL JUFFER ECHTE LIBELLEN ACHTERVLEUGELS BREDER VLEUGELS IN RUSTSTAND AAN WEERSZIJDEN VAN

Nadere informatie

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

JUFFERS klein, smal, ogen ver uiteen, zittend liggen vleugels meestal op achterlijf. Gekleurde vleugels Vrij groot Blauw glanzend Langs stromend water

JUFFERS klein, smal, ogen ver uiteen, zittend liggen vleugels meestal op achterlijf. Gekleurde vleugels Vrij groot Blauw glanzend Langs stromend water Beekjuffers -> 2 Lijken vlinders breedscheenjuffer weidebeekjuffer bosbeekjuffer JUFFERS klein, smal, ogen ver uiteen, zittend liggen vleugels meestal op achterlijf. Deel vleugel blauw Stromend water groen

Nadere informatie

Atlas van de libellen van Winterswijk

Atlas van de libellen van Winterswijk Atlas van de libellen van Winterswijk Versie 1, 201 Rob Lanjouw Insectenwerkgroep KNNV Oost-Achterhoek Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Methode 3. Samenvatting 4. Soortbeschrijvingen 5. Nieuwe ontwikkelingen.

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Hallo allemaal, De redactie van de nieuwsbrief wil jullie allemaal een goed, gezond en sportief 2013 wensen. We verwachten dat al jullie goede voornemens uit

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 1 Januari 2015 Van de redactie Hallo, Een nieuw jaar en ook weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag.

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg Beste natuurliefhebber/- ster, Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. Een week geleden zag ik alleen nog maar

Nadere informatie

1e Kwartaal 2015. Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin.

1e Kwartaal 2015. Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin. www.wenumhoeve.nl 2015 Jaargang 11 Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin. Zoals gebruikelijk een overzicht van alle activiteiten in het afgelopen jaar kort weergegeven. Uiteraard

Nadere informatie

Belangrijke data volgend schooljaar Als bijlage van deze nieuwsbrief krijgt u de belangrijke data voor het nieuwe schooljaar.

Belangrijke data volgend schooljaar Als bijlage van deze nieuwsbrief krijgt u de belangrijke data voor het nieuwe schooljaar. Zevensterstraat 3 7521 GN Enschede 053-4316428 info@zevenstervco.nl www.zevenstervco.nl nr 42 Nieuwsbrief 2 juli 2015 Belangrijke data volgend schooljaar Als bijlage van deze nieuwsbrief krijgt u de belangrijke

Nadere informatie

Activiteitenprogramma 2009

Activiteitenprogramma 2009 Activiteitenprogramma 2009 Zaterdag 4 april Openingstocht Seizoen Rondje Appingedam Ontmoetingsdag "vrienden Wirdumerklap" Even weer bootcontact met een leuke tocht op het Damsterdiep. Ik ontvang jullie

Nadere informatie

Beste lezer, Je bent van harte welkom. NIEUWSBRIEF Nr.23-4 e JAARGANG uitgave nr.5 van 2015 opmaak: augustus 2015

Beste lezer, Je bent van harte welkom. NIEUWSBRIEF Nr.23-4 e JAARGANG uitgave nr.5 van 2015 opmaak: augustus 2015 NIEUWSBRIEF Nr.23-4 e JAARGANG uitgave nr.5 van 2015 opmaak: augustus 2015 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje

Nadere informatie

INHOUD: Een Ode aan Onder Ons. Midzomerloop OSV Onder Ons valt in het water! Oproep: Algemene Ledenvergadering. Airborne Jeu de Boules toernooi.

INHOUD: Een Ode aan Onder Ons. Midzomerloop OSV Onder Ons valt in het water! Oproep: Algemene Ledenvergadering. Airborne Jeu de Boules toernooi. Clubblad van OKC Onder Ons, Oosterbeek 7 september 2015 jaargang 93 nr. 01 COLOFON OSV Onder Ons Opgericht: 7 juni 1911 Sporten: Conditiesport 50+ Dynamic Run Hardlopen Jeu de Boules Nordic walking Sportief

Nadere informatie

zing, zing, zing mee, zing mee, zing M E D I T E R R A N E E!

zing, zing, zing mee, zing mee, zing M E D I T E R R A N E E! zing, zing, zing mee, zing mee, zing M E D I T E R R A N E E! z i n i n z i n g e n i n h e t z o n n i g e z u i d - I t a l i ë? Wat? : een week koorzang o.l.v. Harry de Beer ( www.harrydebeer.nl Wanneer?

Nadere informatie