De natuur van de Blokweer 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De natuur van de Blokweer 2014"

Transcriptie

1 De natuur van de Blokweer De natuur van de Blokweer.

2 De natuur van de Blokweer in Inleiding. Bij het beheer van natuurparken zijn twee zaken belangrijk. Ten eerste de biodiversiteit en ten tweede de landschappelijke aantrekkelijkheid. Deze twee zaken hebben alles te maken met de bezoekers en hun motivatie om de natuur op te zoeken. Wat onder natuur wordt verstaan is op zijn zachtst uitgedrukt nogal verschillend. Het grasveldje achter het huis wordt net zo goed natuur gevonden als de wildparken in Oost-Afrika. Veel plezier beleeft de ene bezoeker op zijn dagelijkse wandeling door het park gewoon omdat het groen rustgevend is. De andere bezoeker struint het park af op zoek naar de eerste bloeiende orchidee of de roep van de eerste tjiftjaf, om later nog vele malen terug te komen om vlinders te fotograferen. Natuurbeleving in de ruimste zin van het woord vormt de basis van het beheer. Hierbij gaan biodiversiteit en landschappelijke aantrekkelijkheid hand in hand. In deze vijfde Natuur van de Blokweer vindt u een visie waar we als beheerders met het park naar toe willen. Door de bezuinigingen op de openbare ruimte is het noodzakelijk te benadrukken dat kwaliteit van onze omgeving achteruit gaat. De beheerders van het natuurpark doen er alles aan om dat niet te laten gebeuren. Hoog bezoek voor de zonnehoed. 2 De natuur van de Blokweer.

3 Biodiversiteit en beheer. Afgelopen jaar is vooral gelet op zangvogels en libellen. Het park is door zijn open structuur en afwisseling van struweel, ruigtekruiden en opgaande begroeiing ideaal voor zangvogels. Libellen hebben vooral baat bij water zonder veel begroeiing en luwe plekken langs de oevers. Het vergroten van de biodiversiteit in parken en plantsoenen is voor een belangrijk deel een menselijke activiteit. Soorten komen daar waar het milieu gunstig is en het milieu is maakbaar. Dankzij bestendig beheer lukt het ons het milieu van het park zodanig te houden dat de meeste soortgroepen zich handhaven. Voorbeelden: paddenstoel- en vlindervriendelijk zoombeheer ten behoeve van ruigtekruiden waar vlinders kunnen overwinteren, struweelbeheer voor zangvogels en soortgerichtbeheer voor orchideeën, ijsvogel, parnassia. Het aantal plantensoorten is toegenomen. In het park zijn soorten bij gekomen zoals moseik, ierse klimop, bindwilg, dwergkroos, en zeegroene rus, in de kloostertuin zijn soorten toegevoegd. Er zijn ook soorten weggebleven. Vooral soorten van open, kale grond. Soortenrijkdom is altijd variabel. Soorten die verleden jaar in het park aanwezig waren zoals pijlkruid en wilgenroosje bleven dit jaar weg. Het kan zijn dat ze er in 2015 weer staan. En zo worden we elk jaar verrast en (een beetje) teleurgesteld. Het beheer in de komende jaren zal meer op plantengemeenschappen toegespitst moeten zijn. De vraag hierbij is welke soorten er ontbreken in een plantengemeenschap en waarom? En kunnen we ze kunstmatig toevoegen? Net zoals in 2013 zijn de orchideeën geteld en zijn we gestopt bij 500. Verwacht wordt dat het aantal zal toenemen. Parnassia krijgt het elk jaar moeilijker. Het houdt nog stand op de ecologische oever van de kreek door het donkere bos maar wordt bijna overwoekerd door rode klaver. Het zou zeker helpen als we in mei/juni maaien op die plekken waar we parnassia verwachten al zou dat ten koste gaan van de orchideeën. Orchideeën zijn beter bestand tegen de concurrentie van klaver en zelfs riet. Een terugblik op de plantengroei van de laatste vijf jaar geeft een beeld hoe het park zich ontwikkelt. Door de vruchtbare kleigrond geeft de vegetatie in de zomer een overweldigende groei te zien. Het riet van ecologische oevers dat in augustus gemaaid wordt groeit erg snel weer aan. Plaatselijk wordt er dan in oktober nog een keer gemaaid. Hoe zich dat in de komende jaren gaat ontwikkelen is de vraag. Het kan zijn dat bij voortdurend verschralingsbeheer het riet dunner en lager wordt en minder massa gaat vormen. De hoop is ook gevestigd op de verspreiding van de parasitaire grote ratelaar die er voor zorgt dat klavers en grassen niet zo hard groeien. Aan de waterkant zal het riet altijd overdadig groeien door de invloed van het voedselrijke slootwater. 3 De natuur van de Blokweer.

4 Zangvogels. Vooral het westelijk gedeelte, de strook parallel aan de Vriendschapslaan, is rijk aan zangvogels. Een wandeling vanaf de Westerblokker bij de natuurspeeltuin in noordelijke richting naar de Koewijzend in de maanden april en mei levert de volgende zingende vogels op: winterkoning (2 ), merel, roodborst, fitis, groenling, tuinfluiter, bosrietzanger, zwartkop(3), grasmus, heggenmus, tjiftjaf, zanglijster (2), spotvogel. Het gezang wordt begeleid door het koeren van houtduiven en het geroffel van de grote bonte specht. In de rietkragen van de grote vijver, poelendal en langs de kreek in het donkere bos laten kleine karekieten zich horen. Het is de kunst om de zangvogelrijkdom te behouden door de beplanting op een goede manier te onderhouden. We zijn een aantal jaren geleden begonnen met het weghalen van de boomvormers langs de paden en op plaatsen waar het struweel zich goed moet ontwikkelen. Bomen en dicht struweel gaan niet altijd goed samen. De ontwikkeling van braamstruweel op enkele plaatsen is gunstig voor veel zangvogels. Wat de waarnemingen betreft was 2014 aan de schrale kant; geen roerdomp en geen ransuil, waarschijnlijk was de winter niet streng genoeg. Ruime zomen met dicht struweel; voorwaarde voor zangvogels en vlinders. 4 De natuur van de Blokweer.

5 Hoogstamboomgaard. Het behouden van oude land- en tuinbouwgewassen is een logisch gevolg van het onderzoek naar het nut van genenbronnen. Onderzoek naar resistentie tegen ziekten en plagen moet kunnen terugvallen op levend materiaal. Gelukkig hebben we in West Friesland nog een aantal plaatsen met levend erfgoed. De hoogstamboomgaard met 88 soorten appels, peren en pruimen is daar een onderdeel van. In 2014 is aansluiting gezocht bij stichting De Oerakker. Deze stichting stelt zich ten doel om oude cultuurgewassen te behoeden voor uitsterven. De oerakker beschikt over veel kennis en kent een uitgebreid netwerk. 5 De natuur van de Blokweer.

6 De weiden. Op één van de hooiweiden is in het voorjaar van 2010 een proefvlak uitgezet met het doel om veranderingen in de vegetatie te kunnen waarnemen. Elk jaar zijn in de voorjaarsmaanden maart, april en mei de soorten binnen het proefvlak genoteerd en is hun aantal geschat. Vóór 2010 werden de weiden alleen begraasd en niet gemaaid. Met het maaien is in juni 2010 begonnen. Door deze verandering is in 2011 het aandeel zachte dravik in het proefvlak aanzienlijk toegenomen van 50 % in 2010 tot 90 % in De grasmat is in het voorjaar open. Er groeit speenkruid dat in de loop van het voorjaar afsterft. De zachte dravik, een éénjarige grassoort, krijg ruimschoots de kans om te kiemen, groeien en zaad te vormen voordat de maaimachine komt. Als een weide alleen begraasd wordt krijgen de éénjarige grassen minder kans om zaad te vormen en zijn ze niet overheersend aanwezig. Overigens neemt het aantal soorten in het proefvlak af, van 14 in 2010 naar 12 soorten in Het zijn de ruigtekruiden akkerdistel, ridderzuring en gewone melkdistel die verdwenen, veldgerst kwam er bij. De weide Het hoge land kent in het noordelijk gedeelte bij de huizen van de Kwekerij een grote soortenrijkdom. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de grondsoort die daar zandiger is. In een vlak van 20 x 20 meter werden in juni plantensoorten geteld. De kloostertuin `Nieuw Licht`. De kloostertuin is een aantrekkelijke buitenruimte geworden, een populaire tuin voor natuurfotografen en bruidsreportages. Er staan veel plantensoorten met een verhaal. Een verhaal over de teeltwijze, de bereidingswijze en gebruik. Er zullen in de komende jaren meer soorten bijkomen. Naast de gebruiksplanten, medicinaal, verf en voeding staan er veel akkeronkruiden en sierplanten. In principe zijn alle planten met een natuurlijke uitstraling welkom. Afgelopen jaar werden bestaande bloembedden groter gemaakt en er zijn twee bloembedden bijgekomen. Om de kleigrond voor bewerking geschikt te maken wordt elk bloembed opgehoogd met zand en zwarte grond. Hiermee wordt een drogere en warmere standplaats voor de kruiden verkregen. Een absolute verrijking is de bijenstal van Bert Balk. Hiermee krijgt de kloostertuin een extra functie. De plantensoorten van de kloostertuin staan in een aparte lijst vermeld. 6 De natuur van de Blokweer.

7 Landschappelijke aantrekkelijkheid van het natuurpark. Wat is de meest aangename afstand van de beplanting tot een wandelpad? Wat moet de afstand zijn tussen oever en beplanting? Welke ruimte neemt een volwassen beuk in, en kan dat op die plek? Waar maken we doorkijkjes en waar moet het park besloten zijn? Het zijn vragen over ruimtelijke verhoudingen waar de beheerder een antwoord op moet geven. Met schep en zaag worden ruimtes gemaakt vooral langs de schelpenpaden en de ruiterpaden. Langs de graspaden die hier en daar door de beplanting lopen wordt de beplanting zo veel mogelijk met rust gelaten. Alleen takken die de wandelaar in de weg groeien worden weggehaald. Voorrang wordt gegeven aan spontaan opgekomen eiken, berken en essen. Als ze op plaatsen staan waar ze in de toekomst het uitzicht belemmeren worden ze verplant. Ook wilgen worden gespaard. Wilgen kruisen gemakkelijk met elkaar waardoor de kans op nieuwe soorten redelijk groot is. Juist in de Blokweer waar al zoveel soorten wilgen staan. Bekendheid. Er waren in 2014 zeven rondleidingen voor groepen die meer over het park en het beheer wilden weten. Hiervan waren drie groepen buurtbewoners, twee landelijk opererende groepen en 2 groepen uit de gemeente Hoorn. Het natuurpark Blokweer zal door natuurlijke variatie en landschappelijke aantrekkelijkheid, de hoogstamboomgaard, wilgencollectie en de kloostertuin een begrip worden in de regio. 7 De natuur van de Blokweer.

8 Vrijwilligerswerk en ecologisch beheer. In de Rijksnatuurvisie 2014, te vinden op wordt gesteld dat de natuur midden in de samenleving thuis hoort en niet alleen in beschermde gebieden. Dit brengt de natuur wel erg dichtbij huis en het natuurpark Blokweer van 2009 en gedeeltelijk van 2003, is zijn tijd dus ver vooruit. De buurtbewoners kunnen immers op een steenworp afstand met 450 plantensoorten kennismaken. Afgezien van het belang van natuur in beschermde gebieden begint de rijksoverheid nu de stadsnatuur en biodiversiteit binnen de gemeentegrenzen ook noodzakelijk te vinden. Praktisch zou dit betekenen dat er bij het gemeentelijk groenbeheer meer gelet wordt op het verhogen van de natuurwaarden. Dus niet klepelen, niet snipperen, het schouwafval afvoeren en nog meer arbeidsintensieve onderhoudsmethoden. De vraag is wie dat werk moet uitvoeren. Daar heeft de Rijksnatuurnatuurvisie ook een oplossing voor: Mensen kunnen zelf meer doen om hun omgeving groen te houden. De natuur naast de deur draagt vaak meer bij aan onze welvaart dan we vaak denken. Ja, ecologisch beheer is belangrijk en: de burger moet zelf aan de slag. Ook hier loopt MAK Blokweer voor het rijksbeleid uit. Er zijn immers al sinds 2003 al vrijwilligers aan de slag in de natuur van het gebied en het aantal vrijwilligers groeit nog steeds, Geschiedenis: Vrijwilligerswerk 2004, riet wordt geplant voor de waterzuivering. 8 De natuur van de Blokweer.

9 Tot slot: Zijn parken belangrijk? In het Grote Groenonderzoek 2013 dat in Amsterdam werd gehouden bleek dat 89% van de Amsterdammers wel eens een park bezoekt. Het bezoek aan de recreatiegebieden in de directe omgeving van de stad was in de vijf jaren voorafgaand aan het onderzoek gedaald. Het onderzoek toonde aan dat de inwoners van Amsterdam meer belangstelling hadden voor het groen in de buurt, dan voor het recreatiegroen buiten de stad. De parken werden in het onderzoek ook met een cijfer gewaardeerd. Hierbij scoorde het Thijssepark het hoogst van alle Amsterdamse parken met een 8,4. Niet verbazingwekkend; het is een park met een grote rijkdom aan inheemse plantensoorten en het wordt zorgvuldig onderhouden. Amsterdam is Hoorn niet en het monumentale Thijssepark is niet te vergelijken met het jonge natuurpark Blokweer. Toch zijn er overeenkomsten. De inheemse plantenrijkdom, de gevarieerde begroeiing en het ecologisch onderhoud hebben beide parken sterk gemeen. Het natuurpark moet nog ouder worden maar het ligt in de bedoeling van de beheerders om de uitstraling van het Thijssepark te benaderen. Uiteraard ook wat de score betreft. Kloostertuin december De natuur van de Blokweer.

10 Bijlagen: 1. Plattegrond van het park. 2. Verslag van de libelleninventarisatie Han Smit De soortenlijsten. In de lijst van in het park voorkomende planten zijn de kloostertuinplanten aangegeven met een k. De vogel- en vlinderwaarnemingen komen weer van waarneming.nl; met dank aan de waarnemers! Ook veel waarnemingen werden mondeling doorgegeven. Geraadpleegde lit. en websites.: Triomf van parken en groen in de gemeente Amsterdam. Londo, M., Naar meer natuur in tuin park en landschap. Maes, B., Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen. Veldgids plantengemeenschappen van Nederland, uitg. KNNV. Wilde flora deel 1 t/m 5, Weeda Swaenepoel, determinatietabel wilgen. Waarneming.nl Biodiversiteit.nl De natuur van de Blokweer is een jaarverslag over het Natuurpark Blokweer in Hoorn. Het is bedoeld om belanghebbenden en belangstellenden op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en resultaten van ecologisch beheer in het park. MAK Blokweer, Januari 2015, Hans Timmerman 10 De natuur van de Blokweer.

11 Kaart natuurpark Blokweer Kloostertuin Smulbos Manege Ruige Hoek Wilgenfeest Ratelaarvallei - Wilgenfeest Vriendschapslaan Kastanjeheuvel Hoge Land Boomgaard Grote vijver Moerasbos Donkere Bos Heuvelweide Oude Land Vleermuizen - vijver Rietkreek Natuurspeelplaats Poelendal Kadettenland Molshoop rozenblok Bijlage 1 11 De natuur van de Blokweer.

12 Bijlage 2. Jaarverslag 2014, Libellenwaarnemingen Mak Blokweer. Dit jaar is begonnen met het inventariseren van het natuurpark op aanwezigheid van libellen. Het gebiedje is erg waterrijk en de aanwezigheid van waterstructuren met een verschillend karakter schept de juiste voorwaarden voor de aanwezigheid van diverse soorten libellen. Andere randvoorwaarden, zoals aanwezigheid van struweel en ook ondiep water dragen hieraan bij. Het gebied wordt dmv van een uitgekiend maaibeheer onderhouden. Dit is vooral belangrijk voor de sloten en aangrenzende oevers die door het gebiedje lopen. We hebben het hier over een ecoparkje op zeeklei. Dat houdt dus in dat de vegetatiegroei uitbundig is. Het riet kan hier meer dan manshoog worden en het probleem hierbij is dat zeker in volledig rietomzoomd water van gering oppervlak ( slootjes) nauwelijks libellen voorkomen. Voor het handhaven van een goede libellenfauna is beheer dan ook bittere noodzaak. Eigenlijk kunnen we stellen dat rietbeheer van de waterstructuren hier een vestigingsvoorwaarde is voor een aantal soorten. Zonder maaibeheer van de plasdras gedeelten van het park zou het voorkomen van heidelibellen wel eens onmogelijk kunnen zijn. Door het afmaaien van het riet in augustus komt voor hen pas het geschikte biotoop vrij voor de eiafzetting, die bij deze soort in ondiep water aan de oever op plasdras zones en in oevers met lage vegetatie plaats vindt. Ook in de zomerperiode is aanvullend beheer in het plaatselijk vrijmaken van de oeverzone van riet belangrijk voor de aanwezigheid van libellen. Winst kan behaald worden door op geschikte plaatsen de oever over een lengte van 5-10 meter vrij te houden van riet en dit riet af te voeren. Interessant neveneffect is dat op die plaatsen ook verrijking van de flora zal plaatsvinden! De concurrenten in licht en plaats worden immers weggenomen. Waarnemingen Het terrein is dit jaar 10 x onderzocht op de aanwezigheid van libellen. Daarbij werden 16 verschillende soorten geteld, waarvan 1 bijzondere waarneming omdat het gaat om influx onder invloed van een sterke oostelijk stroming. Hiermee werd een exx van de soort Sympetrum danae ( Zwarte heidelibel) gezien, een soort die vrijwel uitsluitend voorkomt in echte heidegebieden op hoogveen. Als we deze buiten beschouwing laten komen we dus op 15 soorten. Geen slechte score voor stedelijk gebied. Het gaat hier om algemene soorten die overal in Nederland gezien worden. 12 De natuur van de Blokweer.

13 Een leuke soort is de viervleklibel,( Libellula quadrimaculata) hier op foto. Een soort die zich erg thuis voelt in een milieu zoals dit. Een andere leuke soort, die hier in augustus massaal aanwezig was, is de kleine roodoogjuffer ( Erythromma viridulum). Deze juffer heeft een voorkeur voor water dat begroeid is met fijnbladige waterplanten die enigszins boven het water uitsteken zoals blaasjeskruid bv. Dit jaar werden 965 libellen gezien. Op 31 juli werden er bijna 200 dieren geteld! ( de aantallen geven eigenlijk een grootte orde weer. Grote groepen worden altijd geschat. De werkelijke aantallen liggen altijd hoger) Soorten: aeshna mixta Ischnura elegans Erytromma najas Erytromma iridulum Phyrrossoma nymphula Libellula quadrimaculata Aeshna cyanea Aeshna isoceles Orthetrum cancellatum Sympetum striolatum Sympetrum vulgatum Sympetrum danae Coenagrion puella Coenagrion pulchellum Lestes viridis Anax imperator Paardenbijter Lantaarntje Grote roodoogjuffer Kleine roodoogjuffer Vuurjuffer Viervlek Blauwe glazenmaker Vroege glazenmaker Gewone oeverlibel Bruinrode heidelibel Steenrode heidelibel Zwarte heidelibel Azuurwaterjuffer Variabele waterjuffer Houtpantserjuffer Keizerlibel 13 De natuur van de Blokweer.

14 Soorten en aantallen per waarnemingsdag: nederlandse naam wetenschappelijke naam datum aantal Paardenbijter Aeshna mixta Lantaarntje Ischnura elegans 4+ Bruinrode heidelibel Sympetrum striolatum 2 Steenrode heidelibel Sympetrum vulgatum 7+ Steenrode heidelibel Sympetrum vulgatum 4 Houtpantserjuffer Lestes viridis ~6 Kleine roodoogjuffer Erythromma viridulum 7 Blauwe glazenmaker Aeshna cyanea 2 Gewone oeverlibel Lestes viridis Houtpantserjuffer Chalcolestes viridis 3 Steenrode heidelibel Sympetrum vulgatum 2 Bruinrode heidelibel Sympetrum striolatum 2 Paardenbijter Aeshna mixta 6+ Blauwe glazenmaker Aeshna cyanea 2 Kleine roodoogjuffer Erythromma viridulum 50+ Bruinrode heidelibel Sympetrum striolatum ~10 Bloedrode heidelibel Sympetrum sanguineum 1 Lantaarntje Ischnura elegans 15+ Paardenbijter Aeshna mixta Gewone oeverlibel Orthetrum cancellatum 6 Lantaarntje Ischnura elegans 3+ Steenrode heidelibel Sympetrum vulgatum 2 Bruinrode heidelibel Sympetrum striolatum 5+ Kleine roodoogjuffer Erythromma viridulum 130+ Variabele waterjuffer Coenagrion pulchellum 2 Vroege glazenmaker Aeshna isoceles 3 Vroege glazenmaker Aeshna isoceles 1 Grote keizerlibel Anax imperator 3 Steenrode heidelibel Sympetrum vulgatum Houtpantserjuffer Chalcolestes viridis 2 Blauwe glazenmaker Aeshna cyanea 1 Bruinrode heidelibel Sympetrum striolatum 3+ Vroege glazenmaker Aeshna isoceles 2 Zwarte heidelibel Sympetrum danae 1 Grote keizerlibel Anax imperator 3 Azuurwaterjuffer Coenagrion puella 1 Paardenbijter Aeshna mixta 5+ Lantaarntje Ischnura elegans 40+ Kleine roodoogjuffer Erythromma viridulum 20+ Blauwe glazenmaker Aeshna cyanea Grote keizerlibel Anax imperator 1 Lantaarntje Ischnura elegans 25+ Kleine roodoogjuffer Erythromma viridulum 75+ Kleine roodoogjuffer Erythromma viridulum 100+ Gewone oeverlibel Orthetrum cancellatum De natuur van de Blokweer.

15 Vroege glazenmaker Aeshna isoceles 3 Gewone oeverlibel Orthetrum cancellatum Grote roodoogjuffer Erythromma najas 6+ Lantaarntje Ischnura elegans 10+ Grote keizerlibel Anax imperator 2 Vroege glazenmaker Aeshna isoceles 9+ Grote roodoogjuffer Erythromma najas Azuurwaterjuffer Coenagrion puella 50+ Lantaarntje Ischnura elegans 50+ Gewone oeverlibel Orthetrum cancellatum 3 Vroege glazenmaker Aeshna isoceles 5 Grote keizerlibel Anax imperator 4 Grote roodoogjuffer Erythromma najas Variabele waterjuffer Coenagrion pulchellum 10+ Azuurwaterjuffer Coenagrion puella 10+ Lantaarntje Ischnura elegans 20+ Gewone oeverlibel Orthetrum cancellatum 1 Grote keizerlibel Anax imperator 2 Grote keizerlibel Anax imperator 1 Vroege glazenmaker Aeshna isoceles 2 Viervlek Libellula quadrimaculata Vroege glazenmaker Aeshna isoceles 1 Variabele waterjuffer Coenagrion pulchellum ~5 Azuurwaterjuffer Coenagrion puella ~20 Lantaarntje Ischnura elegans ~50 Variabele waterjuffer Coenagrion pulchellum Vuurjuffer Pyrrhosoma nymphula 1 Azuurwaterjuffer Coenagrion puella ~3 Lantaarntje Ischnura elegans 1 Grote roodoogjuffer Erythromma najas ~10 Hoorn, Han Smit 15 De natuur van de Blokweer.

Enkele pareltjes uit het Saleghem krekensnoer

Enkele pareltjes uit het Saleghem krekensnoer Brigitte Van Passel Inleiding Werkingsgebied Krekengebied 2007-2010 Besluit Enkele pareltjes uit het Saleghem krekensnoer Inleiding Werkingsgebied Krekengebied 2007-2010 Besluit Werkingsgebied Natuurpunt

Nadere informatie

Libellen inventarisatie de Pan. door Hugo van der Slot. Steenrode heidelibel

Libellen inventarisatie de Pan. door Hugo van der Slot. Steenrode heidelibel Libellen inventarisatie 2012 de Pan Steenrode heidelibel door Hugo van der Slot Verslag Libellen inventarisatie de Pan 2012 Beschrijving gebied De poelen bevinden zich in de duinen van Voorne ( atlasblok

Nadere informatie

DAGVLINDERS EN LIBELLEN OP HET GOLFCENTRUM DE BATOUWE in ZOELEN 2016

DAGVLINDERS EN LIBELLEN OP HET GOLFCENTRUM DE BATOUWE in ZOELEN 2016 DAGVLINDERS EN LIBELLEN OP HET GOLFCENTRUM DE BATOUWE in ZOELEN 2016 KARIN VERSPUI 2016 Inleiding Het golfcentrum De Batouwe in Zoelen besteedt veel aandacht aan de natuurwaarden in hun terrein. In zowel

Nadere informatie

AGENDA. verslag vergadering 3 april opmerkingen

AGENDA. verslag vergadering 3 april opmerkingen AGENDA Libellenwerkgroep Waasland vergadering - 27 februari 2018 verslag vergadering 3 april 2017 - opmerkingen terugblikken 2017 * activiteiten Libellenwerkgroep Waasland * jaarverslag - Wakona * communicatie

Nadere informatie

AGENDA. verslag vergadering 14 januari opmerkingen

AGENDA. verslag vergadering 14 januari opmerkingen AGENDA Libellenwerkgroep Waasland vergadering - 29 oktober 2016 verslag vergadering 14 januari 2016 - opmerkingen terugblikken 2016 * activiteiten Libellenwerkgroep Waasland * eerste resultaten voorbije

Nadere informatie

Libellen in de gemeente Kampen

Libellen in de gemeente Kampen Libellen in de gemeente Kampen Kleine roodoogjuffer en rivierrombout door Gerrit Koopman Algemeen Libellen (Odonata) zijn bij Kampen en in de rest van Nederland door twee van de drie bestaande onderorden

Nadere informatie

gebeten door LIBELLEN

gebeten door LIBELLEN grote keizerlibel Claudia Piens gebeten door LIBELLEN 1 presentatie LVV Libellenstudiedag waarnemingen.be weinig waarnemingen uit het Waasland 2006 2008 2011 2012 2014 2015 Natuurstudiewerkgroep Waasland

Nadere informatie

LIBELLEN IN DE UITERWAARDEN ROND ZALTBOMMEL VINCENT KALKMAN 2002

LIBELLEN IN DE UITERWAARDEN ROND ZALTBOMMEL VINCENT KALKMAN 2002 2002 LIBELLEN IN DE UITERWAARDEN ROND ZALTBOMMEL VINCENT KALKMAN 2002 FEBRUARI 2002 tekst Vincent Kalkman productie Stichting European Invertebrate Survey - Nederland postbus 9517, 2300 RA Leiden tel.

Nadere informatie

Libellen in de Wellemeersen

Libellen in de Wellemeersen Libellen in de Wellemeersen 2008-2016 Een actualisatie van de verspreiding van libellen in de Wellemeersen, een natuurreservaat langs de Dender (België -Oost-Vlaanderen) Situering Natuurreservaat De Wellemeersen

Nadere informatie

Waasland-Noord / natuurstudie

Waasland-Noord / natuurstudie WERKGROEP : LIBELLEN ODONATA / waarnemingen 2010 Del Het centraliseren van alle infrmatie met betrekking tt waarnemingen van LIBELLEN in de natuurgebieden Waasland-Nrd en dicht bij huis in de gemeenten

Nadere informatie

Libellenfauna in het Stropersbos

Libellenfauna in het Stropersbos Libellenfauna in het Stropersbos Stekene - Sint-Gillis-Waas ZWARTE HEIDELIBEL Sympetrum danae mannetje Brigitte Van Passel Stroperbos Oost 23 augustus 2016 Libellen zijn geschikt als indicatoren voor de

Nadere informatie

Libellenfauna in het Stropersbos

Libellenfauna in het Stropersbos Libellenfauna in het Stropersbos - 2017 Stekene - Sint-Gillis-Waas STEENRODE HEIDELIBEL Sympetrum vulgatum Brigitte Van Passel Stroperbos Oost 17 juli 2017 Libellen zijn geschikt als indicatoren voor de

Nadere informatie

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2013 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2013 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland, Haarlem Tekst Tabellen

Nadere informatie

Libellen in het najaar

Libellen in het najaar Libellen in het najaar De waarnemer liep vermoeid langs de waterkant, mijmerend over de vangsten van 1994. Het hele voorjaar en de zomer was de waarnemer al actief geweest in het veld en dat had hem geen

Nadere informatie

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2017 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2017 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland, Haarlem Tekst Tabellen

Nadere informatie

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2012 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2012 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland, Haarlem Tekst Tabellen

Nadere informatie

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2016 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2016 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland, Haarlem Tekst Tabellen

Nadere informatie

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2015 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2015 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland, Haarlem Tekst Tabellen

Nadere informatie

Stedelijk libellenreservaat Zoetermeer. Winfried van Meerendonk en Henk J Lubberding

Stedelijk libellenreservaat Zoetermeer. Winfried van Meerendonk en Henk J Lubberding Stedelijk libellenreservaat Zoetermeer Winfried van Meerendonk en Henk J Lubberding Zoetermeer, 16 maart 2016 1 Inhoud 1 Historie 2 De plek en de geschiedenis 3 Beheer van de locatie 4 Inventarisatie 4.1

Nadere informatie

Libellen herkennen. Weidebeekjuffer Vrouwtjes zijn metaalglanzend groen, de mannetjes zijn blauw. Ze leven langs beken en rivieren (stromend water).

Libellen herkennen. Weidebeekjuffer Vrouwtjes zijn metaalglanzend groen, de mannetjes zijn blauw. Ze leven langs beken en rivieren (stromend water). 1 Libellen herkennen In Nederland leven 71 soorten libellen. Veel daarvan zijn zeldzaam en zul je niet snel tegenkomen. Zo n 25 soorten kun je wel in de stad tegenkomen. Van deze libellen bespreken we

Nadere informatie

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland

WAARNEMINGENOVERZICHT KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2018 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland WAARNEMINGENOVERZICHT 2018 KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland KNNV-Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland, Haarlem Tekst Tabellen

Nadere informatie

Waarnemingen Noord-Hollands Duinreservaat Verslag 2009

Waarnemingen Noord-Hollands Duinreservaat Verslag 2009 Libellenwerkgroep Noord Kennemerland Waarnemingen Noord-Hollands Duinreservaat Verslag 9 John van Roosmalen, Harm Niesen, Arnold Wijker, Wilbert Kerkhof Bruine winterjuffer in de sneeuw, januari. Van deze

Nadere informatie

Libellen in de duinen van de Noordkop 2000

Libellen in de duinen van de Noordkop 2000 Libellen in de duinen van de Noordkop 2000 SAMENVATTING In navolging van 1999 zijn dit jaar de monitorroutes van de libellenfauna in de Grafelijkheidsduinen, Doggersplaats (Refugium) en Zwanenwater in

Nadere informatie

Verslag libellenmonitoring 2017 Leersumse Veld

Verslag libellenmonitoring 2017 Leersumse Veld Verslag libellenmonitoring 2017 Leersumse Veld Jan Katsman, januari 2018 Libellenmonitoring 2017 in het Leersumse Veld. Het gebied Hert Leersumse Veld is eigendom van en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Nadere informatie

Insecten van de Potpolder

Insecten van de Potpolder Insecten van de Potpolder Toen we begin 2006 aan het Potpolderproject begonnen hadden we geen idee welke soorten insecten we zouden ontdekken. Geen probleem want we zouden alles inventariseren! Dat er

Nadere informatie

Met de steun van. Inhoud:

Met de steun van. Inhoud: Inhoud: - Voorwoord - Waarnemingen 2007 - Soortbespreking - Lijst Belgische libellensoorten - Vliegperiode libellen - Favoriete uitsluipplaatsen volgens soort Met de steun van Milieudienst Libelleninventarisatie

Nadere informatie

Jaaroverzicht Libellen van de Gelderse Poort 2009

Jaaroverzicht Libellen van de Gelderse Poort 2009 Jaaroverzicht Libellen van de Gelderse Poort 2009 Peter Hoppenbrouwers Figuur 1: overzichtskaart Gelderse Poort (bron: www.geldersepoort.net) Colofon Uitgave van de Stichting Flora- en Faunawerkgroep Gelderse

Nadere informatie

Libellen in een stadspark

Libellen in een stadspark 67 t Libellen in een stadspark L. G. J. Huijs De aanwezigheid van soorten in een gebied wordt voor een groot deel bepaald door de, in dat gebied of in de directe omgeving ervan, aanwezige biotische en

Nadere informatie

Natuurmeetnet. Zuiderpark. resultaten A. de Baerdemaeker & M.A.J. Grutters bsr-rapport 119

Natuurmeetnet. Zuiderpark. resultaten A. de Baerdemaeker & M.A.J. Grutters bsr-rapport 119 Natuurmeetnet Zuiderpark resultaten 2008 A. de Baerdemaeker & M.A.J. Grutters bsr-rapport 119 Gemeentewerken Rotterdam in opdracht van Werf Charlois Colofon bsr-rapport 119 titel Natuurmeetnet Zuiderpark

Nadere informatie

Dagvlinders en libellen Rijswijkse Golfclub

Dagvlinders en libellen Rijswijkse Golfclub Dagvlinders en libellen Rijswijkse Golfclub Dagvlinders en libellen Rijswijkse Golfclub 2006 Tekst en foto s: Kars Veling Rapportnummer: VS2006.028 Productie: De Vlinderstichting Postbus 506 6700 AM Wageningen

Nadere informatie

Poelen vol libelle. Theo de Jong

Poelen vol libelle. Theo de Jong ^^^YB Poelen vol libelle Inventarisaties in 989, 990 en 99 toonden aan dat in grote delen van de provincie Utrecht, met name in de Utrechtse Vallei, het aantal kleine geïsoleerde wateren ten opzichte van

Nadere informatie

AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS

AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS NATUURBELEVEN AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS QUICKSCAN FLORA- EN FAUNAWET NatuurBeleven b.v. dr. M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen 020/4720777 mark@natuurbeleven.nl Opdrachtgever:

Nadere informatie

Libellen Empese & Tondense heide en de Zilvense broekbeek:

Libellen Empese & Tondense heide en de Zilvense broekbeek: Libellen Empese & Tondense heide en de Zilvense broekbeek: 2005-2008. Natuurontwikkeling blijkt een succes. M.J.T. van der Weide Bovenste foto voorkant: 'Oeverkruidven' (8 juli 2007), Empese heide Onderste

Nadere informatie

SOORTEN DIE GEBRUIKT ZIJN VOOR DE BEPALING VAN DE LIVING PLANET INDEX IN NOORD-HOLLAND

SOORTEN DIE GEBRUIKT ZIJN VOOR DE BEPALING VAN DE LIVING PLANET INDEX IN NOORD-HOLLAND SOORTEN DIE GEBRUIKT ZIJN VOOR DE BEPALING VAN DE LIVING PLANET INDEX IN NOORD-HOLLAND Vlinder Bont zandoogje Sterke toename Vogel Lepelaar Sterke toename Vogel Kolgans Sterke toename Vogel Appelvink Sterke

Nadere informatie

Meetnet Zuiderpark Resultaten monitoring

Meetnet Zuiderpark Resultaten monitoring Meetnet Zuiderpark 2011 Resultaten monitoring A. de Baerdemaeker & R.W.G. Andeweg bsr-rapport 195 2011 Colofon bsr-rapport 195 projectnummer 0694 titel Meetnet Zuiderpark 2011 auteur(s) opdrachgever A.

Nadere informatie

broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval. 9.05 : 1 w. met 3 pulli - regelmatig worden ongepaarde ex.

broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval. 9.05 : 1 w. met 3 pulli - regelmatig worden ongepaarde ex. Kleiputten 't Hoge 1983 2013 (2014) In deze kolom krijgen sommige soorten een andere kleur en dus een andere Broedende of waarschijnlijk broedende soorten broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval.

Nadere informatie

Natuurpark Blokweer in vier seizoenen.

Natuurpark Blokweer in vier seizoenen. Natuurpark Blokweer in vier seizoenen. Natuurpark Blokweer is een mooie groene plek tussen verschillende wijken van de gemeente Hoorn. Het is een afwisselend park met een grote biodiversiteit. Om het park

Nadere informatie

Libellen in Drenthe René Manger Gerard Abbingh

Libellen in Drenthe René Manger Gerard Abbingh Libellen in Drenthe René Manger Gerard Abbingh Assen 2005 Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 5 Libellenfauna van Drenthe 6 Soortbespreking en verspreidingskaarten 15 Toekomst 110 Nieuwe natuurgebieden 110 Aandachtsgebieden

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2011 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2011 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

Streefbeelden Bomen & Bos. Streefbeelden Bomen, Bos & Struweel. Stadsbomen. Van Leefbaarheid & Emotie tot Biodiversiteit & Natuureducatie

Streefbeelden Bomen & Bos. Streefbeelden Bomen, Bos & Struweel. Stadsbomen. Van Leefbaarheid & Emotie tot Biodiversiteit & Natuureducatie Streefbeelden Bomen, Bos & Struweel Van Leefbaarheid & Emotie tot Biodiversiteit & Natuureducatie Streefbeelden Bomen & Bos Van Leefbaarheid & Emotie tot Biodiversiteit & Natuureducatie Stadsbomen Stadsbomen

Nadere informatie

Monitoringroutes van libellen in de Gooi en Vechtstreek 2009 en 2010

Monitoringroutes van libellen in de Gooi en Vechtstreek 2009 en 2010 Monitoringroutes van libellen in de Gooi en Vechtstreek 2009 en 2010 Vlinder- en Libellenwerkgroep Gooi en Vechtstreek Ronald Hofmeester Hans van Oosterhout Informatie over dit rapport: Ronald Hofmeester,

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Horstermeerpolder

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Horstermeerpolder Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Horstermeerpolder In 2015 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2015 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

ONGEWERVELDE FAUNA VAN HET RIJNTAKKENGEBIED, MET

ONGEWERVELDE FAUNA VAN HET RIJNTAKKENGEBIED, MET 2003 ONGEWERVELDE FAUNA VAN HET RIJNTAKKENGEBIED, MET VELDSTUDIE IN UITERWAARDEN ROND ZALTBOMMEL Deelrapport libellen (Odonata) VINCENT KALKMAN ONGEWERVELDE FAUNA VAN HET RIJNTAKKENGEBIED, MET VELDSTUDIE

Nadere informatie

Jaarverslag Vlinders en Libellen

Jaarverslag Vlinders en Libellen 2013 Jaarverslag Vlinders en Libellen Werkgroep Vlinders en Libellen Hoekschewaards Landschap 2 Inhoud KORTE TERUGBLIK... 3 WAARNEMERS... 5 WEERSOMSTANDIGHEDEN... 5 HWL-TERREINEN... 6 DE STAART... 6 OUDENDIJK,

Nadere informatie

LIBELLEN (ODONATA) IN DE PROVINCIE ANTWERPEN:

LIBELLEN (ODONATA) IN DE PROVINCIE ANTWERPEN: LIBELLEN (ODONATA) IN DE PROVINCIE ANTWERPEN: een belangrijke taak weggelegd voor het provinciale natuurbeleid Geert De Knijf, Instituut voor Natuurbehoud en Libellenwerkgroep Gomphus, Kliniekstraat 25,

Nadere informatie

Het libellenjaar 2006: een overzicht

Het libellenjaar 2006: een overzicht Het libellenjaar 2006: een overzicht Geert De Knijf Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), Kliniekstraat 25, 1070 Brussel. geert.deknijf@inbo.be Summary. The season 2006 for Dragonflies (Odonata)

Nadere informatie

Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap

Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap ONTWIKKELING NATUURZONE SPORTPARK ELSKENS OOSTERHOUT DATUM: augustus 2014, Landschapsplan en kwaliteitsinvestering Landschap kenmerk: ontwerp-bestemmingsplan

Nadere informatie

Oevers 2x maaien Oever 2

Oevers 2x maaien Oever 2 Oevers 2x maaien Oever 2 De vegetatie is rijk aan diverse soorten kruiden, zoals kattenstaart, grote waterweegbree en zwanebloem en behoort tot het Watertorkruidverbond (Oenanthion aquaticae). De vegetatie

Nadere informatie

Holland zijn echter relatief weinig libellenwaarnemingen. Dit artikel beschrijft een uitgebreid onderzoek

Holland zijn echter relatief weinig libellenwaarnemingen. Dit artikel beschrijft een uitgebreid onderzoek De libellen van de Grafelijkheidsduinen: de invloed van het waterpeil op de libellenfauna Manger & J.J. Beukema Inleiding In de jaren negentig van de vorige eeuw is de Holland zijn echter relatief weinig

Nadere informatie

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Tuinvogels Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Gildes: indeling naar omgeving Stadsvogels worden ingedeeld naar gildes: Huizenbroeders (Half)holenbroeders Struikvogels Boomvogels Park- &

Nadere informatie

Dragonflies of Kefalonia (Greece)

Dragonflies of Kefalonia (Greece) Dragonflies of Kefalonia (Greece) René Manger Eind april was ik een week op het Griekse eiland Kefalonia, één van de eilanden gelegen, in de Ionische zee. Op het gebied van flora en fauna is hier in het

Nadere informatie

Libellen in Colorado, Wyoming, South Dakota, Utah & Idaho

Libellen in Colorado, Wyoming, South Dakota, Utah & Idaho In juli ben ik twee weken met mijn gezin in centraal USA op vakantie geweest. Naast de interessante flora en fauna hield ik tijdens onze trektocht door de staten Colorado, Wyoming, South Dakota, Utah en

Nadere informatie

Algemene libellensoorten als indicatoren voor waterhabitats: een aanzet voor een praktisch hulpmiddel

Algemene libellensoorten als indicatoren voor waterhabitats: een aanzet voor een praktisch hulpmiddel Algemene libellensoorten als indicatoren voor waterhabitats: een aanzet voor een praktisch hulpmiddel Bart Achterkamp & Rob J.W. van de Haterd Bureau Waardenburg, postbus 365, 4100 AJ Culemborg b.achterkamp@buwa.nl;

Nadere informatie

JUFFERS klein, smal, ogen ver uiteen, zittend liggen vleugels meestal op achterlijf. Gekleurde vleugels Vrij groot Blauw glanzend Langs stromend water

JUFFERS klein, smal, ogen ver uiteen, zittend liggen vleugels meestal op achterlijf. Gekleurde vleugels Vrij groot Blauw glanzend Langs stromend water Beekjuffers -> 2 Lijken vlinders breedscheenjuffer weidebeekjuffer bosbeekjuffer JUFFERS klein, smal, ogen ver uiteen, zittend liggen vleugels meestal op achterlijf. Deel vleugel blauw Stromend water groen

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2014 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2014 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

Bermenplan Assen. Definitief

Bermenplan Assen. Definitief Definitief Opdrachtgever: Opdrachtgever: Gemeente Assen Gemeente Mevrouw Assen ing. M. van Lommel Mevrouw M. Postbus van Lommel 30018 Noordersingel 940033 RA Assen 9401 JW T Assen 0592-366911 F 0592-366595

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2015 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2015 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

Gebiedsbeschrijving. Werkwijze BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN door Henk Jan Hof

Gebiedsbeschrijving. Werkwijze BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN door Henk Jan Hof BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN 2006. door Henk Jan Hof In het voorjaar van 2006 heb ik woonwijk Het Laakse Veld op broedvogels geïnventariseerd. Deze kartering is uitgevoerd om aantallen

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2012 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2013 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

Dieren in de vrije natuur in het Park Berg en Bos door Henk Otto

Dieren in de vrije natuur in het Park Berg en Bos door Henk Otto Dieren in de vrije natuur in het Park Berg en Bos door Henk Otto Ter voorbereiding van de toekomstplannen voor het Park Berg en Bos is in opdracht van de gemeente Apenheul een natuurtoets uitgevoerd. Een

Nadere informatie

Libelleninventarisatie. Natuurmonumentengebied. Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie. Natuurmonumentengebied. Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2009 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen - 2 / 43 - - 3 / 43 - Copyright 2010 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen

Nadere informatie

FLORA- EN FAUNASCAN Zoekgebied fietsenstalling Strawinskylaan

FLORA- EN FAUNASCAN Zoekgebied fietsenstalling Strawinskylaan FLORA- EN FAUNASCAN Zoekgebied fietsenstalling Strawinskylaan Datum : 1 maart 2015 M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen Telefoon: 06-29523020 E-mail: info@natuurbeleven.nl INHOUDSOPGAVE : Inleiding...

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2013 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2013 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

Libellen in de Wellemeersen

Libellen in de Wellemeersen Danny Van Schandevyl Libellen in de Wellemeersen 2008-2016 Een actualisatie van de verspreiding van de libellen in de Wellemeersen, een natuurreservaat langs de Dender (België -Oost-Vlaanderen) Een actualisatie

Nadere informatie

Broedvogels. NatuurBeleven bv. Oostermeerkade TV Amstelveen

Broedvogels. NatuurBeleven bv. Oostermeerkade TV Amstelveen NatuurBeleven bv. Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen 020-4727777 info@natuurbeleven.nl OGA T.a.v. Cees Bruijns Postbus 1104 1000 BC Amsterdam Datum: 8 augustus 2011 e-mail van 3 augustus (mail van Juan-Mei

Nadere informatie

Een odonatologische excursie naar Zuid-Nederland, een halve eeuw later

Een odonatologische excursie naar Zuid-Nederland, een halve eeuw later Een odonatologische excursie naar Zuid-Nederland, een halve eeuw later Van 26 augustus tot en met 1 september 1951 verkent een gezelschap van vooraanstaande odonatologen te fiets de vennen en beken bij

Nadere informatie

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB Amsterdam T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Goois Natuurreservaat Gebied Zanderij Cruysbergen

Libelleninventarisatie Goois Natuurreservaat Gebied Zanderij Cruysbergen Libelleninventarisatie Goois Natuurreservaat Gebied Zanderij Cruysbergen In 2014 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2014 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356

Nadere informatie

Natuurtoets deel 1 aanleg fietspad in Houtrak in 2008 1

Natuurtoets deel 1 aanleg fietspad in Houtrak in 2008 1 Natuurtoets deel 1 aanleg fietspad in Houtrak in 2008 1 Natuurtoets deel 1 aanleg fietspad in Houtrak in 2008 2 Inleiding Het Ecologisch Adviesbureau B. Kruijsen te Santpoort-Noord is door het Recreatieschap

Nadere informatie

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Op Stap in het Binnenveld Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Bennekom februari 2011 Hoogtekaart van het Binnenveld en omstreken. Het Binnenveld is een laag gelegen gebied tussen de Veluwe en de Utrechtse

Nadere informatie

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF Inleiding 3 Ontwerp 5 Water 7 Randen en oevers 9 Eilanden 13 Verbindingen 17 Gebruik 21 Beplanting 25 I n h o u d NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF

Nadere informatie

De Staart in kaart. 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers

De Staart in kaart. 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers De Staart in kaart 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers Esther Linnartz Juli 2008 Inleiding De Staart is een natuurgebied van 24 hectare aan noordoost kant van Oud-Beijerland en ligt aan de oevers

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Laegieskamp

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Laegieskamp Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Laegieskamp In 2015 met een overzicht van incidentele waarnemingen 1992 2014 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2016 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C.

Nadere informatie

SCHOOLTUINEN MAHLERLAAN AMSTERDAM

SCHOOLTUINEN MAHLERLAAN AMSTERDAM FLORA- EN FAUNADOSSIER SCHOOLTUINEN MAHLERLAAN AMSTERDAM 3 maart 2014 dr. M. Kuiper NatuurBeleven bv. Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen 020-4727777 info@natuurbeleven.nl Inhoud 1. Aanleiding... 3 2.

Nadere informatie

Aanvullend natuuronderzoek TATA. tbv tijdelijke natuur

Aanvullend natuuronderzoek TATA. tbv tijdelijke natuur Aanvullend natuuronderzoek TATA tbv tijdelijke natuur 2017 Aanvullend natuuronderzoek TATA tbv tijdelijke natuur C. van den Tempel & V. Ronde 2017 Projectleider Afdeling Opdrachtgever Financiering Foto

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2015

Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2015 Broedvogels van de begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn 2015 Martin Heinen Vogelwerkgroep Oost-Veluwe, Apeldoorn 1 1. Inleiding De gemeente Apeldoorn heeft Vogelwerkgroep Oost-Veluwe gevraagd een inventarisatie

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Horstermeerpolder

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Horstermeerpolder Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Horstermeerpolder In 2014 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2014 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

Henri Dumont achterna - Een verslag over libellenobservaties van in een natuurreservaat langs de Dender (België - Oost-Vlaanderen)

Henri Dumont achterna - Een verslag over libellenobservaties van in een natuurreservaat langs de Dender (België - Oost-Vlaanderen) Henri Dumont achterna - Een verslag over libellenobservaties van 1996-2007 in een natuurreservaat langs de Dender (België - Oost-Vlaanderen) D. Van Schandevyl Inleiding Het natuurreservaat de Wellemeersen

Nadere informatie

Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien.

Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien. Ooibossen Definitie Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien. Ooi is een oud woord voor nat terrein nabij een rivier Deze bossen worden voortdurend blootgesteld

Nadere informatie

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen om

Nadere informatie

GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen

GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen Ecologisch Adviesbureau Viridis Inventarisatie Bedrijventerreinen Amersfoort Noordoost In opdracht van:

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2013

BMP rapport Gat van Pinte 2013 BMP rapport Gat van Pinte 2013 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut November 2013 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 4. De looproute... 5

Nadere informatie

VOGELRINGSTATION KLARENBEEK JAARVERSLAG 2014

VOGELRINGSTATION KLARENBEEK JAARVERSLAG 2014 VOGELRINGSTATION KLARENBEEK JAARVERSLAG 2014 1 Inleiding Dit verslag rapporteert over de vangsten op het vogelringstation Klarenbeek in 2014, het resultaat van veel uren ringen. Dit is het 3 e jaarverslag,

Nadere informatie

Wetland. Groot Wilnis-Vinkeveen

Wetland. Groot Wilnis-Vinkeveen Groot Wilnis-Vinkeveen Moeras met Lisdodde in de Krimpenerwaard Wetland Wetland is een mozaïek van open water, drijvende waterplanten, planten die met hun voeten in het water staan, riet dat in het water

Nadere informatie

Verplaatsing houtsingel

Verplaatsing houtsingel Ten behoeve van de herontwikkeling van locatie De Hokhorst in Renswoude moeten een watergang en een aangrenzende houtsingel ca. tien meter naar het oosten worden verplaatst. Om te voorkomen dat deze verplaatsing

Nadere informatie

Bijen en Landschapsbeheer

Bijen en Landschapsbeheer Bijen en Landschapsbeheer Hoe maken we het landschap bijenvriendelijk Wat betekent dat voor de biodiversiteit en de kwaliteit van het landschap Een selectie van de mogelijkheden Arie Koster -- www.bijenhelpdesk.nl

Nadere informatie

KNNV afdeling Voorne Vogelwerkgroep

KNNV afdeling Voorne Vogelwerkgroep KNNV afdeling Voorne Vogelwerkgroep Mededeling nr. 201 Broedvogel inventarisatie Telgebied nr. 8 van het Zuid-Hollands Landschap 2010 Karel Adriaanse 1 Inhoudsopgave Inleiding - doel - waarnemers Gebiedsbeschrijving

Nadere informatie

Jaarverslag Vlinders en Libellen

Jaarverslag Vlinders en Libellen 2014 Jaarverslag Vlinders en Libellen Werkgroep Vlinders en Libellen Hoekschewaards Landschap 2 Inhoud SAMENVATTING... 3 TERUGBLIK OP 2014... 4 Activiteiten... 4 Waarnemers... 5 Weersomstandigheden...

Nadere informatie

30: Aquapark en omgeving:

30: Aquapark en omgeving: 30: Aquapark en omgeving: Groen = Krabbenscheer; Rood = Groene glazenmaker. 31. Korte Leegte: Sloot noord van Veendammerweg: AC: 253.821 569.767. Lengte sloot ca. 150 meter; breedte varieert van 3 tot

Nadere informatie

BELEIDSREGELS RANDBEPLANTING BUITENGEBIED ZEEWOLDE

BELEIDSREGELS RANDBEPLANTING BUITENGEBIED ZEEWOLDE BELEIDSREGELS RANDBEPLANTING BUITENGEBIED ZEEWOLDE 1. Inleiding Met behulp van de bodemkaart is vastgesteld dat de boerenerven in gemeente Zeewolde zijn gelegen op voedselrijke klei- en zavelgronden. Dit

Nadere informatie

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Goirle-Tilburg Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Nadere informatie

De libellen- en dagvlinderfauna van het Vlaams Natuurreservaat Grootbroek te Sint-Agatha-Rode (Huldenberg)

De libellen- en dagvlinderfauna van het Vlaams Natuurreservaat Grootbroek te Sint-Agatha-Rode (Huldenberg) De libellen- en dagvlinderfauna van het Vlaams Natuurreservaat Grootbroek te Sint-Agatha-Rode (Huldenberg) Resultaten van het inventarisatieonderzoek 2007 Frederik Fluyt frederik.fluyt@gmail.com Joris

Nadere informatie

Gemeente Heusden Quick-scan Wethouder van Buulweg Nieuwkuijk

Gemeente Heusden Quick-scan Wethouder van Buulweg Nieuwkuijk Life+/Blues in the Marshes, actie A-4 Gemeente Heusden Quick-scan Wethouder van Buulweg Nieuwkuijk DE GROOT ECOLOGISCH ADVIES EN INRICHTING Gemeente Heusden Quick-scan Wethouder van Buulweg Nieuwkuijk

Nadere informatie

Inventarisatie van de dagvlinders, libellen en sprinkhanen in het bosreservaat COOLHEMBOS te Kalfort-Puurs in 2007

Inventarisatie van de dagvlinders, libellen en sprinkhanen in het bosreservaat COOLHEMBOS te Kalfort-Puurs in 2007 Inventarisatie van de dagvlinders, libellen en sprinkhanen in het bosreservaat COOLHEMBOS te Kalfort-Puurs in 2007 Rapport van Natuurpunt afdeling Klein-Brabant Paul Mees Joost Reyniers INLEIDING In 2006

Nadere informatie

RESULTATEN BROEDVOGELINVENTARISATIE GAGELPOLDER 2013

RESULTATEN BROEDVOGELINVENTARISATIE GAGELPOLDER 2013 RESULTATEN BROEDVOGELINVENTARISATIE GAGELPOLDER 2013 Eckhart Heunks In de Kruisbek 2012/4 werd een kort artikel gewijd aan de broedvogelinventarisaties van 2007 en 2010 van een deel van de Gagelpolder.

Nadere informatie

Libellen in de Alblasserwaard

Libellen in de Alblasserwaard Libellen in de Alblasserwaard Anthonie Stip, Gerdine den Ouden & Richard Slagboom Libellen kijken in de polder is, mede door het ontbreken van zeldzaamheden, niet zo populair. Dientengevolge is van diverse

Nadere informatie

L E I D S E H O U T : S U M M E R J A Z Z E N W E R F P O P 2 0 1 3

L E I D S E H O U T : S U M M E R J A Z Z E N W E R F P O P 2 0 1 3 NATUURBELEVEN BV L E I D S E H O U T : S U M M E R J A Z Z E N W E R F P O P 2 0 1 3 QUIC K SCA N FLORA - EN FAUNAWE T NatuurBeleven bv. dr. M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen 020/4720777 mark@natuurbeleven.nl

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2014. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014

BMP rapport. Gat van Pinte 2014. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014 BMP rapport Gat van Pinte 2014 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014 1 van 10 BMP Gat van Pinte 2014 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden...

Nadere informatie

Libellen Inventariseren - SBB 2009

Libellen Inventariseren - SBB 2009 Libellen Inventariseren - SBB 2009 Madese NatuurVrienden, Ger Luijten, 2009, Publicatie onder Creative Commons licentie BY-SA Grootvlek viervlek (Libellula quadrimaculata f. Praenubila) in de oostelijke

Nadere informatie