Werkbezoek aan Nationaal Park de Biesbosch en Nationaal Park de Hoge Kempen 10 en 11 april 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkbezoek aan Nationaal Park de Biesbosch en Nationaal Park de Hoge Kempen 10 en 11 april 2015"

Transcriptie

1 Werkbezoek aan Nationaal Park de Biesbosch en Nationaal Park de Hoge Kempen 10 en 11 april 2015 Doel van het werkbezoek: Inspiratie opdoen voor de toekomstige doelen, organisatiewijze en financieringsmodellen van Nationaal Park Weerribben-Wieden. De 34 deelnemers aan dit werkbezoek waren vertegenwoordigers van B&W, raadsleden en ambtenaren van de gemeente Steenwijkerland en daarnaast vanuit diverse organisaties en instellingen, die betrokken zijn bij het proces Nationaal Park Weerribben-Wieden nieuwe stijl. Vrijdag 10 april - Inleiding/presentatie Biesbosch ontwikkelingen door Dick Verheijen Dick Verheijen heet ons hartelijk welkom namens Parkschap en Staatsbosbeheer in het Bezoekerscentrum van Nationaal Park De Biesbosch in Dordrecht. Tevens stelt hij de vijf vertegenwoordigers voor, die de tafelsessies zullen gaan leiden. Dick Verheijen geeft een inleiding over de ontwikkelingen die doorgemaakt zijn in Nationaal Park De Biesbosch en de processen die hierbij zijn gevolgd. De presentatie is via de website te downloaden. Waarom Parkschap? Het voormalige Overlegorgaan van Nationaal Park de Biesbosch (ingesteld door de minister) en twee bestaande regelingen kregen een probleem: - Staatsbosbeheer als grootste terreineigenaar had geen medezeggenschap - Hoe breng je de Brabantse en Hollandse cultuur van De Biesbosch in één organisatie? In eerste instantie zijn ze gaan samenwerking, omdat het woord fusie niet bespreekbaar was. In de loop van de tijd werkte de samenwerking zo goed dat in een natuurlijk proces de fusie vanzelf ging en ook door alle partijen gedragen werd. Een bestuurscommissie werd in 2011 benoemd voor het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch, die alle bevoegdheden kreeg om het gebied te beheren. De

2 commissie zocht haar partners en hierdoor kon Staatsbosbeheer via deze bestuurscommissie het gebied ook mee beheren. Het voordeel van het Parkschap is dat de relatieve vrijblijvendheid van de leden van het voormalige Overlegorgaan in het Parkschap er niet meer is. Men heeft contracten opgesteld waaraan men zich moet houden en waar in beschreven staat wie waarvoor verantwoordelijk is. Op dit moment speelt er binnen het Parkschap wel de discussie of er naar een iets andere vorm gekeken moet worden, gelet op de veranderende tijden en zal er net als in Overijssel kritisch gekeken worden, hoe verder? Het ambitieniveau zal in verschillende trappen verdeeld moeten worden, wat betekent dat er een andere vorm van samenwerking nodig is. Het ambitieniveau zal bloks-gewijs moeten plaats vinden. De recreatieondernemers hebben zich bijvoorbeeld al als Gastheren gevormd. De grote industrie en andere grotere organisaties in de regio nog niet. Op dit moment zou je moeten kijken naar laag hangend fruit, zonder uit het oog te houden wat er nog meer te vinden is op lange termijn. De structuur zou kunnen zijn mensen in een bestuur met daaronder projectgroepen. Maar de samenstelling en verantwoordelijkheden zullen nog moeten worden uitgedacht. In De Biesbosch heeft Staatsbosbeheer en het Parkschap, samen met 41 watersportverenigingen een vaantje ingevoerd, die betaald moet worden. De organisatie ligt bij een gebruikersraad waar 3 vertegenwoordigers van de watersportverenigingen, samen met Staatsbosbeheer en het Parkschap bepalen waar de inkomsten vanuit de verkoop van het vaantje - aan besteed kan worden. Aan zo n soort zeggenschap met andere projecten wordt gedacht in de toekomst. - Tafelsessies In vier groepen werden ervaringen uitgewisseld met betrekking tot vier thema s onder leiding van een vertegenwoordiger van Nationaal Park De Biesbosch. Na afloop werden de conclusies plenair met elkaar gedeeld.

3 Conclusies tafelsessies: A. Bestuurlijke zaken Hoe kun je een structuurgroep opzetten? Dit leverde een brede discussie op. Hier kwam uit dat er in NP Weeribben-Wieden nieuwe stijl eerst een missie en een visie nodig heeft en hierna pas kijken hoe dit georganiseerd kan worden. In de Biesbosch is men erg gestuurd door de overheid, terwijl in Weerribben-Wieden de mensen uit de streek veel meer betrokken willen/moeten worden. B. Toekomstvisie NP De Biesbosch Er is vooral gekeken naar een samenwerkingsmodel / groeimodel om bewoners en bedrijven bij het Nationaal Park te betrekken. In principe wil iedereen wel naar een beleefbare top natuur, maar hoe vul je dit in. Wanneer je gaat samenwerken moeten alle partijen bereid zijn om een stukje van haar eigen identiteit in te leveren ten behoeve van het Nationaal Park. Ook hierin zal de identiteit van het Nationaal Park moeten worden bepaald en vervolgens richt je hierop bij de uitwerking. De betrokkenheid van de bewoners ten opzichte van het Nationaal Park is erg divers. Van de twee uitersten ja, nee, ligt een grote grijze groep die betrokken kan worden bij het Nationaal Park. Voor deze groep zal committent moeten worden gezocht om hen te betrekken bij het gebied, maar het moet vooral duidelijk zijn wat de bewoners aan een Nationaal Park hebben. C. Financiering en verdienmodellen Voor het beheer van het natuurgebied is de SNL subsidie geregeld voor de komende jaren. Hiernaast moeten er verdienmodellen komen om recreatie, educatie en andere initiatieven te kunnen realiseren of mede te financieren. De discussie betaald parkeren bij bezoekerscentra ziet de tafelgroep wel als een optie, maar dan betalen voor een deel van het gebied of een project, maar niet voor het gebruik van de parkeerplaats. Een andere insteek, waarbij meer duidelijk wordt waarvoor men betaald en men er ook meer positiever tegen over staat om te betalen. De vraag is echter wel dat het achterland van De Biesbosch met haar grote steden heel anders is dan het dun bevolkte landelijk gebied van Weerribben-Wieden. D. Samenwerken met partners Gastheerschap: In De Biesbosch hebben de recreatieondernemers - die aangesloten zijn aan het netwerk van Gastheren - een overeenkomst gesloten met het Parkschap. De ondernemers betalen 80,= per jaar en hiermee wordt het netwerk geïnformeerd, bijgeschoold en van foldermateriaal voorzien.

4 Vrijwilligersbeleid Het was duidelijk dat de wens van de tafelgroep was dat alle vrijwilligers -die actief zijn in het Nationaal Park - één uitstraling moet hebben als Nationaal Park gids/vrijwilliger, zowel in kleding als in vergoedingen e.d. Verder wordt aangeraden om aanvragen van een rondleider/gids in het Nationaal Park vanuit een recreatieondernemer (gastheer) centraal aan te laten sturen en dat hiervoor een vaste prijs betaald wordt. Met deze gelden zou de coördinatie en communicatie op bijvoorbeeld activiteiten op een centrale website en het vrijwilligersbeleid betaald kunnen worden. De Gastheer krijgt meer kwaliteit en een breder aanbod in zijn assortiment en het vrijwilligersbeleid wordt verbeterd. Samen zorgen voor een win-win situatie. Beleef en geef fonds In De Biesbosch is een fonds opgericht waarbij geld ingezameld wordt om actief een bijdrage te verwerven voor een goed doel. Dit zou in Weerribben-Wieden ook kunnen. Een recreatieondernemer zou zijn gasten het gevoel moeten kunnen geven dat zij een goed doel financieel ondersteunen, waarbij de gast de meerwaarde hiervan ziet en hier ook een eigen bijdrage aan kan leveren. Duo Branding De standaard regels zijn er, maar de grens gevallen moeten opgelost worden. Welk merk kies je en hoe doe je dit? Wethouder Jaques Wachteveld bedankt Dick Verheijen en de gespreksleiders van de tafelsessies voor hun inbreng en gastvrijheid. We hebben veel geleerd vandaag en gaan met alle informatie aan de slag.

5 Zaterdag 11 april Deze dag werd een bezoek gebracht aan Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationale Park in België. Vanuit het Projectbureau van het Nationaal Park heeft projectleider Johan v.d. Bosch invulling gegeven aan het programma van deze dag, waarbij een bezoek werd gebracht aan de Poorten Kattevennen (thema: Dromen van de Kosmos) in Genk, Lieteberg (thema: Insectenleven op blote voet) in Zutendaal en tot slot de hoofdtoegangspoort Connectra (thema: Op en top natuur) in Maasmechelen. 1 Nationaal Park, 6 keer anders Er zijn zes poorten van het Nationaal Park, die allemaal hun eigen thema hebben. Het concept van een poort is dat ze gelegen zijn aan de rand en zelfs een eindje van het eigenlijke Nationaal Park vandaan, soms op 2 km afstand. Op die manier willen ze de natuur verbinden met de mensen (locale economie). Iedere poort heeft een goede parkeervoorziening. Hierbij zijn de poorten uiterlijk te herkennen aan een stenen muur, waarbij een overzichtskaart van het Nationaal Park aanwezig is en eveneens hier het startpunt is van excursies en andere activiteiten. Bij iedere poort is een Onthaalgebouw op kleine afstand van de parkeerplaats. Er is bewust een kleine afstand gekozen om de bezoekers bij aankomst even tijdens de korte wandeling te laten afkoelen of de energie - bij kinderen met name - even kwijt te kunnen. Onthaalgebouwen De poorten van het Nationaal Park zijn eerst gezocht op plekken waar al recreatieve activiteiten waren. Toen is er gekeken naar de dingen die al goed waren en welke nog moesten worden uitgebouwd tot één thema. Alle thema s te samen moesten samen één geheel vormen, die de identiteit van het Nationaal Park weer moest geven. Het toeval was dat alle gemeentes (5 stuks) - die in het Nationaal Park lagen - een poort kregen. Een zesde poort werd er extra aan toegevoegd om de cultuurhistorie van de steenkoolmijnen extra aandacht te geven. Op deze manier was er een verweving met het cultuurlandschap en de steden met de natuur van het Nationaal Park. Samen leverde dit een sterk merk op: Nationaal Park Hoge Kempen. In het onthaalgebouw zijn zo veel mogelijk functies samengevoegd en daarnaast heeft iedere poort zijn eigen thema, wat terugkomt in het onthaalgebouw. Er zijn naast de educatieve functie in de

6 vorm van musea ook cafetaria/ restaurants, informatiebalie en andere functies, die met het thema annex zijn, zoals een planetarium, telescoop e.d. bij Onthaalgebouw Kattevennen en bij Onthaalgebouw Lietenberg bijvoorbeeld een insectenmuseum, bevruchtingstuin. Ook gemeentelijke diensten die normaal gesproken op een gemeentehuis plaats vinden zijn verhuisd naar een onthaalgebouw, om op die manier de toerist op de juiste plaats van informatie of diensten te voorzien. Themapaden Bij iedere poort zijn themapaden ontwikkeld in de vorm van netwerken van wandel-, fiets- en ruiterpaden, die de stad met de poort verbind, maar ook de poort met de natuur van het Nationaal Park verbind. Sommige paden zijn kilometerslang en starten bij een station, soms zijn ze enkele honderden meters lang en zoemen ze in op veel informatie over één speciaal thema. Nationaal Park als hefboom voor economische ontwikkeling Johan v.d. Bosch gaf als projectleider van het Projectbureau van het Nationaal Park een presentatie over het Nationaal Park als hefboom voor de regionale economische ontwikkeling. De presentatie is via de website te downloaden. Na een inleiding hoe het Nationaal Park Hoge Kempen (5700 ha) is ontstaan, werd er dieper ingegaan op de structuur van het Nationaal Park. Het Nationaal Park Hoge Kempen bestaat uit een gemeentes, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, agentschappen (terreinbeherende organisaties), toeristische instanties, natuurverenigingen e.d. Zij hebben allemaal een eigen verantwoordelijkheid voor het Nationaal Park en gemeenschappelijk hebben zij één beeldmerk: NP Hoge Kempen. Om echter samen een stap vooruit te komen, moet men soms individueel een stapje terug doen. Samen werken onder één paraplu heeft als voordeel samen vooruit te gaan en als er iets mis gaat, dan kan er teruggevallen worden op de partners om er samen weer uit te komen. Er is een Projectgroep uit ambtelijke leden en een Stuurgroep uit politieke leden. Beide groepen komen ca 2x per jaar bij elkaar, maar ze werken naast elkaar. Te samen sturen zij het Projectbureau aan, die met ca 12 beroepskrachten voor de uitvoering van het beleid zorgen. Hiernaast werken er nog 50 vrijwilligers en 12 arbeiders in de onderhoudsdienst van het Nationaal Park. Deze uitvoerende werkzaamheden komen bovenop de werkzaamheden die de partners zelf in hun eigen gebieden ook nog doen.

7 Projectbureau Het Projectbureau maakt overkoepelende producten op het gebied van ruimtelijke kwaliteit, erfgoed, natuur en landschap, toerisme, educatie en beleving. Het bureau wordt ondersteund door een communicatie groep en samen realiseren zij de ideeën van het Nationaal Park. Naast de ideeën wordt er ook veel aandacht besteed aan Monitoring. Het tellen van bezoekers aan de onthaalgebouwen, gebruikers van de wandel-, fiets- en ruiterpaden en het bijhouden van de verblijfsrecreatie zijn erg belangrijk om de ontwikkelingen in en rond het Nationaal Park te kunnen volgen. Masterplan Het Projectbureau was de trekker van de ontwikkeling van de Poorten in het Nationaal Park. Te samen met alle betrokkenen is er hiervoor een Masterplan gemaakt en is er gezamenlijk besloten om met alle partners hiervoor te gaan. Met dit Masterplan konden subsidies aangevraagd worden en gaf dit een collectief gevoel richting de Vlaamse politiek. Alle betrokken gemeentes hebben het Masterplan ondertekend en zo stonden ze samen sterk bij de ontwikkeling van hun eigen Poort. Vanuit de Vlaamse regering is per Poort 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. De overige noodzakelijke2-3 miljoen euro om een poort volgens het Masterplan uit te voeren moesten via andere financiële kanalen worden gerealiseerd. Zo ontving bijvoorbeeld een gemeente een lening op de voorwaarde dat de gelden werden terugbetaald door toeristen en niet door de bewoners. Zo worden voor de afbetaling hiervoor entreegelden van het Blote voetenpad ( bezoekers per jaar), soort belasting op campinggelden e.d. gebruikt.

8 Conclusie Burgemeester Marja v.d. Tas bedankt Johan v.d. Bosch voor zijn bijdrage aan deze tweedaagse. Wij hebben geleerd dat het Nationaal Park van ons allen moet zijn, waarbij ieder zijn eigen verantwoordelijkheden heeft. De vraag is: Hoe verbind je elkaar? Dit bezoek is een mooi startmoment, waarbij wij met z n allen met enthousiasme verder gaan. Alles hoeft niet tegelijk, maar we moeten wel kijken naar de mogelijkheden die er zijn. Als eerste moeten we een goed plan maken, waar iedereen zich in kan herkennen. We gaan voor een goede toekomst van een fantastisch gebied, ons Nationaal Park!

Statenvoorstel nr. PS/2014/660 Transitie Nationale Parken in Overijssel

Statenvoorstel nr. PS/2014/660 Transitie Nationale Parken in Overijssel Statenvoorstel nr. PS/2014/660 Transitie Nationale Parken in Overijssel Op basis van het advies van het Transitieteam nationale parken wordtgeconcludeerd dat nationale parken waardevol kunnen zijn om de

Nadere informatie

Nationaal Park De Biesbosch in de Biesboschregio. Dick Verheijen 4 oktober 2013

Nationaal Park De Biesbosch in de Biesboschregio. Dick Verheijen 4 oktober 2013 Nationaal Park De Biesbosch in de Biesboschregio Dick Verheijen 4 oktober 2013 Biesbosch ontwikkelingen Toekomstvisie Biesbosch 2021 Natuur en gezondheid, ook in de Biesbosch Biesbosch feiten Nationaal

Nadere informatie

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) VVV, kansen voor Valkenswaard Door Peter Moezelaar (voorzitter VVV Valkenswaard) De LTA en haar doelstellingen door Henk Wessels (voorzitter LTA) Stijlgids Veelzijdig

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

Beeldverslag werkbijeenkomst Regionaal Landschap Drents-Friese grensstreek

Beeldverslag werkbijeenkomst Regionaal Landschap Drents-Friese grensstreek Beeldverslag werkbijeenkomst Regionaal Landschap Drents-Friese grensstreek 3 november 2015 Context Op 3 november vond een werkbijeenkomst plaats in Buitencentrum de Poort in Ruinen. Op deze bijeenkomst

Nadere informatie

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Beleef het Apeldoorns Kanaal September - November 2016 Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GASTHEREN

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GASTHEREN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GASTHEREN 1 ONDERGETEKENDE, SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GASTHEREN Parkschap Nationaal Park De Biesbosch, openbaar lichaam, ingesteld bij de Gemeenschappelijke regeling van 19 juni

Nadere informatie

Toekomstvisie sportparken

Toekomstvisie sportparken Toekomstvisie sportparken Inleiding Aanleiding Vraagstukken per park Uitgangspunten Proces In tijd In organisatie Aanleiding Ontwikkelingen binnen de sport Ongeorganiseerd sporten Multifunctioneel gebruik

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.0690, d.d. 23 juni 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Voortgangsrapportage project Biodiversiteits-actieplan Lekker groen in en om Leiden BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1.

Nadere informatie

APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD. Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017

APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD. Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017 APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017 9-10-2017 Is Apeldoorn toeristisch? ZEKER WEL: 4 (inter)nationale attracties (samen zo

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen.

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen. Raadsbrief Made, 18 april 2011 Registratienr.: Onderwerp: Evaluatie Toerisme 2010 Portefeuillehouder: Ambtelijke coördinatie: Steller: M. Vos-Kroeze Grondgebied S. van Dijk Aanleiding: Met deze brief brengen

Nadere informatie

Bijzondere ALV Biesboschfedera4e

Bijzondere ALV Biesboschfedera4e De Biesbosch verdient het Project Toekomst Waterrecreatie Bijzondere ALV Biesboschfederae Agenda 1. Welkomstwoord 2. Mededelingen. Presentatie door Gertjan Pap. Discussie. Stemming. Rondvraag 7. Sluiting

Nadere informatie

2e bijeenkomst stuurgroep 20-12-2011. Strategie bijeenkomst 02/04-2012. Terugkoppeling strategie bijeenkomst 03/04-2012

2e bijeenkomst stuurgroep 20-12-2011. Strategie bijeenkomst 02/04-2012. Terugkoppeling strategie bijeenkomst 03/04-2012 Doel van project: een strategie voor duurzaam toerisme opstellen voor Werelderfgoed gebied de Waddenzee die beheer, bescherming en toerisme zodanig verbindt, dat de bijzondere waarden van het gebied instand

Nadere informatie

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart Slapende Reus Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart WAAROM LANDSCHAPSVISIE De Kempense Heuvelrug in Kasterlee heeft

Nadere informatie

NP De Biesbosch in de Biesboschregio PZH 15 februari 2017 Dick Verheijen

NP De Biesbosch in de Biesboschregio PZH 15 februari 2017 Dick Verheijen NP De Biesbosch in de Biesboschregio PZH 15 februari 2017 Dick Verheijen 18/11/2015 Doelstelling van de presentatie Informeren over de Biesbosch-ontwikkelingen Informeren over NL Delta Nationaal Park

Nadere informatie

WEERRIBBEN-WIEDEN. Samen werken aan een Nationaal Park nieuwe stijl. 20 april 2017 PRESENTATIE'WEERRIBBEN-WIEDEN' LEERNETWERK GOVERNANCE

WEERRIBBEN-WIEDEN. Samen werken aan een Nationaal Park nieuwe stijl. 20 april 2017 PRESENTATIE'WEERRIBBEN-WIEDEN' LEERNETWERK GOVERNANCE WEERRIBBEN-WIEDEN Samen werken aan een Nationaal Park nieuwe stijl DEZE OCHTEND 1. een uniek participatieproces 2. hoe begon het ook alweer? 3. inhoud: projecten 4. wat willen we zijn? 5. financieel overzicht

Nadere informatie

Voorstel aan college b&w van Landsmeer

Voorstel aan college b&w van Landsmeer STATUS: Voorstel aan college b&w van Landsmeer B&W vergadering: 10-06-2014 Nr. Agendapunt: Portefeuillehouder: C. Hienkens Onderwerp: Ondertekening verbreed convenant BAW regio Zaanstreek-Waterland Afdeling

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst Beleef het Apeldoorns Kanaal

Netwerkbijeenkomst Beleef het Apeldoorns Kanaal Netwerkbijeenkomst Beleef het Apeldoorns Kanaal 29 Juni 2017 Welkom Tessy Busio & Johan Kaspers - Gebiedsmakelaars Beleef het Apeldoorns Kanaal Programma 10.30 Beleef het Apeldoorns Kanaal, Johan Kaspers

Nadere informatie

Rol van intermediairs bij zelforganisatie

Rol van intermediairs bij zelforganisatie Rol van intermediairs bij zelforganisatie Mentoren als begeleiders van werkdagen in het groen Studiedag Zelforganisatie is beter voor de natuur, Wageningen 21 maart 2013 Maurice Kruk, Landschapsbeheer

Nadere informatie

Bespreekpunten Kennis nemen van de stand van zaken wandelroutenetwerk Regio Amersfoort. Kennis nemen van de concept-uitvraag voor de offerte.

Bespreekpunten Kennis nemen van de stand van zaken wandelroutenetwerk Regio Amersfoort. Kennis nemen van de concept-uitvraag voor de offerte. Agendapunt 3 Vergadering : Bestuurlijk Overleg Recreatie & Toerisme Regio Amersfoort Datum : 22 november 2018 Onderwerp : Wandelroutenetwerk Bijlagen : Concept-uitvraag offerte Bespreekpunten Kennis nemen

Nadere informatie

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart Slapende Reus Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart WAAROM LANDSCHAPSVISIE De Kempense Heuvelrug in Kasterlee heeft

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen een proces om onze ambities en ideeën scherper te krijgen. De inhoud in dit verslag kan dus op allerhande

Nadere informatie

Resultaten. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Resultaten. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen Resultaten Bezoekerscentrum De Kennemerduinen 2015-2016 Doelstelling Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is het duurzame centrum voor educatie, recreatie en toerisme van het Nationaal Park Zuid- Kennemerland.

Nadere informatie

WEERRIBBEN-WIEDEN. Samen werken aan een Nationaal Park nieuwe stijl. 14 maart 2017 PRESENTATIE 'WEERRIBBEN-WIEDEN' - GEMEENTERAAD STEENWIJKERLAND

WEERRIBBEN-WIEDEN. Samen werken aan een Nationaal Park nieuwe stijl. 14 maart 2017 PRESENTATIE 'WEERRIBBEN-WIEDEN' - GEMEENTERAAD STEENWIJKERLAND WEERRIBBEN-WIEDEN Samen werken aan een Nationaal Park nieuwe stijl VANAVOND 1. een uniek participatieproces 2. hoe begon het ook alweer? 3. inhoud: projecten 4. wat willen we zijn? 5. financieel overzicht

Nadere informatie

Workshop 5 OP PAD DOOR ONZE REGIO ROUTEGEBONDEN RECREATIE & TOERISME

Workshop 5 OP PAD DOOR ONZE REGIO ROUTEGEBONDEN RECREATIE & TOERISME Workshop 5 OP PAD DOOR ONZE REGIO ROUTEGEBONDEN RECREATIE & TOERISME 10 stellingen 1 AUTOROUTES 1 WANDELEN 2 RUITEREN 3 FIETSEN 3 ROUTEGEBONDEN TOERISME Bewegwijzerde autoroutes moeten worden afgeschaft

Nadere informatie

Programma. Arjan Kraijo - Wethouder Alblasserdam Algemene introductie Samenwerking met Molenwaard en SWEK

Programma. Arjan Kraijo - Wethouder Alblasserdam Algemene introductie Samenwerking met Molenwaard en SWEK Programma Arjan Kraijo - Wethouder Alblasserdam Algemene introductie Samenwerking met Molenwaard en SWEK Johan Mellegers commercieel directeur SWEK Stand van zaken ontwikkelingen Kinderdijk Lennart Graaff

Nadere informatie

Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Natuur- en recreatieplan Westfriesland Natuur- en recreatieplan Westfriesland Ondertitel Regionale Projectgroep 10 september 2015 Waar staan we in het proces? 2 Vijf werkblokken Blok 1: Het leggen van de basis Blok 2: Evaluatie Blok 3: Actualisatie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

Communicatie& Educatie

Communicatie& Educatie Fotojaarverslag 2014 Basispakket communicatie en educatie Communicatie& Educatie Nationaal Park Weerribben-Wieden Door: Thea Peters Erica Zwanenburg Nel v.d. Laan Fotojaarverslag 2014 Basispakket communicatie

Nadere informatie

Nationaal Park De Biesbosch Dick Verheijen Datum: 30 maart 2016

Nationaal Park De Biesbosch Dick Verheijen Datum: 30 maart 2016 Nationaal Park De Biesbosch Dick Verheijen Datum: 30 maart 2016 18/11/2015 Korte inhoud van de presentatie Recente geschiedenis tot 2021 Toekomstvisie Biesbosch 2021 (Beleefbare topnatuur) De Biesbosch

Nadere informatie

Gastheer van het landschap Andre Brasse Senior projectleider provinciaal programma IVN. Trends en ontwikkelingen Piet Duizer Regiomanager IVN

Gastheer van het landschap Andre Brasse Senior projectleider provinciaal programma IVN. Trends en ontwikkelingen Piet Duizer Regiomanager IVN Naar Nationale Parken van Wereldklasse Festival Sprekers: Marco Verdouw, Andre Brasse en Piet Duizer 17 Maart 2016 Doel en programma Doel De rol van de gastheren bij het vergroten van de belevingswaarde

Nadere informatie

GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. TOELICHTING Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot democratie te komen.

Nadere informatie

Speech van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 18 juni Inwandeling Assels - Drongen

Speech van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 18 juni Inwandeling Assels - Drongen Speech van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 18 juni Inwandeling Assels - Drongen Goede avond dames en heren, Meneer Vancauwenberghe (VLM), Schepen Balthazar, Gedeputeerde

Nadere informatie

Waterdunen. Nota Ruimte budget 18 miljoen euro. Planoppervlak 350 hectare

Waterdunen. Nota Ruimte budget 18 miljoen euro. Planoppervlak 350 hectare Waterdunen Nota Ruimte budget 18 miljoen euro Planoppervlak 350 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Stabiele kust, stevige economie De Zeeuwse kust biedt

Nadere informatie

Provincie Noord Brabant

Provincie Noord Brabant Provincie Noord Brabant De provincie Noord-Brabant trekt 20 miljoen euro uit voor negen projecten die op korte termijn de werkgelegenheid een impuls moeten geven. Het grote nieuws voor het Biesbosch Museum

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Onderwerp: evaluatie Stuurgroep Toerisme en Recreatie en planvorming 2009

Onderwerp: evaluatie Stuurgroep Toerisme en Recreatie en planvorming 2009 Agendapunt : Voorstelnummer : Raadsvergadering : 25 november 2008 Naam opsteller : Thea Olivier Informatie op te vragen bij : Thea Olivier Portefeuillehouders : Jan Mesu Onderwerp: evaluatie Stuurgroep

Nadere informatie

WERKPLAN 2013-2014. BEGROTING 2014 t/m 2016 NATIONAAL PARK WEERRIBBEN-WIEDEN SAMENWERKINGSVERBAND WEERRIBBEN-WIEDEN

WERKPLAN 2013-2014. BEGROTING 2014 t/m 2016 NATIONAAL PARK WEERRIBBEN-WIEDEN SAMENWERKINGSVERBAND WEERRIBBEN-WIEDEN WERKPLAN 2013-2014 en BEGROTING 2014 t/m 2016 NATIONAAL PARK WEERRIBBEN-WIEDEN en SAMENWERKINGSVERBAND WEERRIBBEN-WIEDEN Zwolle, mei 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Veranderingsproces..

Nadere informatie

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 ste stakeholdersbijeenkomst Dinsdag 27 november 2018 Programma 2 Welkom Korte toelichting op proces en resultaten tot nu toe Aanpak SWOT, ambitie en strategische

Nadere informatie

Projectplan: Leisure Poort Lemmer. Het Nieuwe Hart van Lemmer

Projectplan: Leisure Poort Lemmer. Het Nieuwe Hart van Lemmer Projectplan: Leisure Poort Lemmer Het Nieuwe Hart van Lemmer Lemmer wil een Nieuw Hart Het Nieuwe Hart van Lemmer 2 Inhoudsopgave Lemmer in beweging Masterplan Toegangspoort Lemmer Lemmer in beweging in

Nadere informatie

Deel 1: de ORGANISATIE-MONITOR

Deel 1: de ORGANISATIE-MONITOR Deel 1: de ORGANISATIE-MONITOR Deze Monitor gaat over: je organisatie (initiatief): mensen, activiteiten, organisatie, financiële situatie. TOELICHTING MONITOR ORGANISATIE LET OP: Deze vragenlijst bestaat

Nadere informatie

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum 1 Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum Dames en heren, Meneer Mackay, beste Eric, De Veluwe, een icoon van de Nederlandse natuur.

Nadere informatie

De gemeente formuleert de volgende uitgangspunten voor de deelname aan het project in de Boterhuispolder:

De gemeente formuleert de volgende uitgangspunten voor de deelname aan het project in de Boterhuispolder: VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van september 2015 Besluit nummer: 2015_Raad_00029 Onderwerp: Boterhuispolder: vaststellen uitgangspunten - Besluitvormend Beknopte samenvatting: De Boterhuispolder is een

Nadere informatie

Evaluatie Cittaslow Westerwolde

Evaluatie Cittaslow Westerwolde Evaluatie Cittaslow Westerwolde Presentatie Onderzoeksresultaten Cittaslow Westerwolde 9 november 2017 Presentatie Onderzoeksresultaten 1. Externe communicatie over Cittaslow Westerwolde 2. Initiatieven

Nadere informatie

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als Werkgroep Oldambt In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als een boek. De Dollard is daarbij een

Nadere informatie

Verslag overleg werkgroep R&T, MKB en agrarische sector vestigings- en ondernemersbeleid met stakeholders toeristische promotie

Verslag overleg werkgroep R&T, MKB en agrarische sector vestigings- en ondernemersbeleid met stakeholders toeristische promotie Verslag overleg werkgroep R&T, MKB en agrarische sector vestigings- en ondernemersbeleid met stakeholders toeristische promotie Datum : 20 november 2017 Locatie : Gemeentehuis Leens Aanwezig : Edwin van

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Ontwikkelingen CMO en VVV/Sitro. 14 november 2017

Informatiebijeenkomst Ontwikkelingen CMO en VVV/Sitro. 14 november 2017 Informatiebijeenkomst Ontwikkelingen CMO en VVV/Sitro 14 november 2017 Agenda vandaag KORTE Inleiding door wethouder Piet Machielsen Fusie tussen CMO en Sitro (VVV) door Cees Hoogland (fusiebegeleider)

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2024 2 3 foto s: ruud maaskant, pwn, kenneth stamp, mark kras Vooraf Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort met zijn duinen en bossen tot de mooiste en waardevolste natuurgebieden van

Nadere informatie

Staatsbosbeheer, gemeente Lingewaard, Beheerstichting en vrijwilligers, samen voor het fort

Staatsbosbeheer, gemeente Lingewaard, Beheerstichting en vrijwilligers, samen voor het fort Stand van zaken Fort Pannerden Oktober 2012 Inleiding Op 3 september 2011 is met een grootse happening in De Klompenwaard de restauratie van Fort Pannerden afgesloten. Deze afronding van de restauratie

Nadere informatie

Koopkracht: de waarde van geld

Koopkracht: de waarde van geld Koopkracht: de waarde van geld 1. Leerlingenblad Inleiding Wat is het doel? Wat is het onderwerp? Wat is het middel? Inzicht krijgen in de waarde van geld Koopkracht: de waarde van geld Een presentatie

Nadere informatie

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 1 Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 Geachte heer Van Wijk, geachte heer Droogh, beste aanwezigen uit alle windstreken van Nederland, over het antwoord op het verzoek van de heer

Nadere informatie

Taal en schaal van ruimtelijke kwaliteit

Taal en schaal van ruimtelijke kwaliteit Workshop Taal en schaal van ruimtelijke kwaliteit Storyboard Peter Dauvellier Landschapsmanifest Workshop 20/22 juni t Woldhuis / Apeldoorn Doel Werken met de werkbankmethode en kijken of 1. De werkbank

Nadere informatie

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer POL Grensmaas 2005 + uitvoering Grensmaasproject Van Beheerakkoord Grensmaas naar Samenwerkingsovereenkomst Grensmaas

Nadere informatie

RANGER-AANBOD NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN APRIL OKTOBER 2007 NATIONAAL PARK IN EEN NOTENDOP

RANGER-AANBOD NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN APRIL OKTOBER 2007 NATIONAAL PARK IN EEN NOTENDOP RANGER-AANBOD NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN APRIL OKTOBER 2007 NATIONAAL PARK IN EEN NOTENDOP Alles wat je al altijd wilde weten over het Nationaal Park Hoge Kempen. Vanuit één van de vijf toegangspoorten

Nadere informatie

Gebiedsbijeenkomst 18 februari 2015

Gebiedsbijeenkomst 18 februari 2015 Aanwezig: 55 deelnemers Gebiedsbijeenkomst 18 februari 2015 Nationaal Park Weerribben-Wieden - nieuwe stijl Welkom Jacques Wagteveld Nieuwe start NP Weerribben-Wieden: Hij is trots om als wethouder van

Nadere informatie

PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit

PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit Erik Mol Duurzaamheidscoördinator gemeente Bronckhorst Solarpark De Kwekerij te Hengelo Gld. 18 november 2015 Solarpark De Kwekerij Aanleiding/randvoorwaarden:

Nadere informatie

Doe mee aan de prijsvraag ondernemen aan de Groene Corridor en

Doe mee aan de prijsvraag ondernemen aan de Groene Corridor  en Doe mee aan de prijsvraag ondernemen aan de Groene Corridor Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/degroenecorridor en www.groenecorridor.nl Volop kansen voor nieuw ondernemerschap Laveren langs

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

Toeristische Visie 2015

Toeristische Visie 2015 Toeristische Visie 2015 Raadsinformatieavond 2 september 2015 www.regioalkmaar.nl Regio Alkmaar 7 gemeenten 288.000 inwoners Aanleiding Noodzaak en urgentie Merkkracht streken 2013 Bron: Hendrik Beerda.

Nadere informatie

Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde Nationaal Park Oosterschelde Overzicht activiteiten en resultaten 2011 Algemeen Informatievoorziening aan bezoekers van Nationaal Park Oosterschelde door middel van het parelsnoer van voorzieningen : Informatiezuilen

Nadere informatie

Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde Nationaal Park Oosterschelde Communicatie & Educatie; Overzicht resultaten 2012 Algemeen Informatievoorziening aan bezoekers van Nationaal park Oosterschelde door middel van het parelsnoer van voorzieningen

Nadere informatie

Beleef en Geef De Biesboschfonds. Handleiding

Beleef en Geef De Biesboschfonds. Handleiding Beleef en Geef De Biesboschfonds Handleiding Deze handeling wordt regelmatig van updates voorzien. Kijk op de website (zie onderaan op de homepage de link ondernemers) voor de laatste versie. 18-2-2014

Nadere informatie

Conclusie kort samengevat: Veiligheid voor langzaam verkeersbrug!

Conclusie kort samengevat: Veiligheid voor langzaam verkeersbrug! De Groene Corridor langzaam verkeersbrug Wilhelminakanaal Als eerste zullen we enkele kanttekeningen plaatsen bij de Groene Corridor. Vervolgens komt onze enquête aan bod en tot slot zullen we enkele conclusies

Nadere informatie

Land van Heusden en Altena Ongezien, Ongewoon, Ongekend!

Land van Heusden en Altena Ongezien, Ongewoon, Ongekend! Presentatie: Land van Heusden en Altena Ongezien, Ongewoon, Ongekend! Gezamenlijke raadsbijeenkomst LvHA 18 november 2010 Agenda Economische betekenis toerisme door Wim de Jong Visie en actieplan T&R door

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK INRICHTING STATIONSPLEIN

PLAN VAN AANPAK INRICHTING STATIONSPLEIN PLAN VAN AANPAK INRICHTING STATIONSPLEIN Datum: juli 2009 1 Inleiding Reeds in 2007 is door de toenmalige wethouder verkeer toegezegd om de integrale toegankelijkheid voor het Busstation aan te pakken.

Nadere informatie

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering.

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2014 Agenda nr.: 14 Onderwerp: Vaststellen evenementenbeleid vervat in de nota Op en Top Valkenburg aan de Geul 2014-2018 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Groen in de stad. Onderzoek naar handelingsperspectief voor provincies. Marijke Dijkshoorn, Stijn Reinhard en Rob Messelink

Groen in de stad. Onderzoek naar handelingsperspectief voor provincies. Marijke Dijkshoorn, Stijn Reinhard en Rob Messelink Groen in de stad Onderzoek naar handelingsperspectief voor provincies IPO werkgroep Natuurbeleid, 5 april 2016 Marijke Dijkshoorn, Stijn Reinhard en Rob Messelink Op zoek naar nieuw handelingsperspectief

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied

Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied Centrale vraag De regionale organisaties hebben vaak een belangrijke rol in de promotie van het gebied. De subsidies voor promotie zijn er niet

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding. Versie 22 juni 2013

Inhoud. Inleiding. Versie 22 juni 2013 Wandelen, goed voor elkaar! Handleiding inventarisatie toegankelijkheid wandelpaden Versie 22 juni 2013 Inhoud 1. Inleiding 2. De voorbereiding 3. Het inventarisatieformulier 4. Technische informatie 5.

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

Klimmen Ransdaal. www.openclubklimmenransdaal.nl KLIMMEN RANSDAAL

Klimmen Ransdaal. www.openclubklimmenransdaal.nl KLIMMEN RANSDAAL Klimmen Ransdaal www.openclubklimmenransdaal.nl KLIMMEN RANSDAAL Intentieverklaring Tijdschema 19:30 uur welkomswoord 19:35 uur uitleg programma van vandaag 19:45 uur - welke vragen heeft u? - welke opmerkingen

Nadere informatie

Met deze verkiezingseditie informeren wij u over onze motivatie, rode draad en ons verkiezingsprogramma en stellen wij u onze 19 kandidaten voor.

Met deze verkiezingseditie informeren wij u over onze motivatie, rode draad en ons verkiezingsprogramma en stellen wij u onze 19 kandidaten voor. Met deze verkiezingseditie informeren wij u over onze motivatie, rode draad en ons verkiezingsprogramma en stellen wij u onze 19 kandidaten voor. Gemeente Belangen Korendijk Gemeente Belangen Korendijk

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Toerisme & Recreatie in het Meetjesland. RvB Toerisme Oost-Vlaanderen 01/03/2012

Strategisch beleidsplan Toerisme & Recreatie in het Meetjesland. RvB Toerisme Oost-Vlaanderen 01/03/2012 Strategisch beleidsplan Toerisme & Recreatie in het Meetjesland RvB Toerisme Oost-Vlaanderen 01/03/2012 Analyse Het Meetjesland heeft toeristische troeven. Wandelen en fietsen, actieve beleving van landschap

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich op

Nadere informatie

Biesbosch Xperience. Het startpunt van de Biesbosch

Biesbosch Xperience. Het startpunt van de Biesbosch Biesbosch Xperience Het startpunt van de Biesbosch 1 Biesbosch Xperience Het startpunt van de Biesbosch 1. Inleiding Het Parkschap Nationaal Park de Biesbosch maakt graag gebruik van de innovatieve en

Nadere informatie

Convenant Zeeuwse Kustvisie: Samen sterk voor de Zeeuwse Kust

Convenant Zeeuwse Kustvisie: Samen sterk voor de Zeeuwse Kust Convenant Zeeuwse Kustvisie: Samen sterk voor de Zeeuwse Kust Partijen 1. Burgemeester en wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland; en 2. Burgemeester en wethouders van de gemeente Noord-Beveland;

Nadere informatie

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN behoudens advies van de Commissie voor Economische Zaken, Grondzaken, Toerisme en Parkeren, bijgaand raadsvoorstel

Nadere informatie

Boekels Ven herontwikkelingsperspectief. Welkom

Boekels Ven herontwikkelingsperspectief. Welkom Welkom Boekel,26 januari 2016 Programma - Terug blik het grotere geheel - Herontwikkelingsperspectief Chris van Grinsven - Toelichting ontwikkelingsscenario s Ad Tielemans - Vragen / Gedachtewisseling

Nadere informatie

Verbetering stationsomgeving Wezep

Verbetering stationsomgeving Wezep Verbetering stationsomgeving Wezep Startdocument Januari 2014 Intern projectnummer gemeente Oldebroek: E23 Kenmerk 164348 INHOUDSOPGAVE Inleiding. 3 Regiocontract. 3 Plangebied 3 Resultaat 4 Werkwijze.

Nadere informatie

Logo Groen IJsselmonde. Bestuursovereenkomst Landschapstafel IJsselmonde

Logo Groen IJsselmonde. Bestuursovereenkomst Landschapstafel IJsselmonde Logo Groen IJsselmonde Bestuursovereenkomst Landschapstafel IJsselmonde 1 juni 2016 www. Groenijsselmonde.nl Bestuursovereenkomst voor de samenwerking van de Landschapstafel IJsselmonde De publiekrechtelijke

Nadere informatie

Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station

Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station 1 Fruittuinen en Wandelbos tot stadspark transformeren. Stadspark houdt in: Fruittuinen, Wandelbos (met volière en kinderboerderij) en tenniscomplex.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten

Raadsvoorstel. Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten Raadsvoorstel Vergadering: : 28 april 2008 Agendanummer : 7 Opiniërende vergadering : 14 april 2008 Portefeuillehouder : L.C.J. Lijmbach Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten Aan de raad,

Nadere informatie

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 KENNISCENTRUM KUSTTOERISME Onderdeel van HZ University of Applied

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Ambtelijke samenvoeging: Briljant idee of slap compromis? VNG congres 30 november 2015: 10.30-11.45

Ambtelijke samenvoeging: Briljant idee of slap compromis? VNG congres 30 november 2015: 10.30-11.45 VNG congres 30 november 2015: 10.30-11.45 * Proces dat heeft geleid tot besluit Bollenstreek * Inrichtingsvragen en keuzes * Discussie * Afsluiting Bij handopsteken: Wie is voor een ambtelijke samenvoeging

Nadere informatie

Communicatie & Educatie

Communicatie & Educatie Fotojaarverslag 2015 Basispakket communicatie en educatie Communicatie & Educatie Nationaal Park Weerribben-Wieden Fotojaarverslag 2015 Basispakket communicatie en educatie Het basispakket communicatie

Nadere informatie

Toeristische agenda Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept

Toeristische agenda Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept Toeristische agenda 2016-2023 Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept Waar we vandaan komen; visie uit 2005 De Bevelanden recreëert Thematische regiovisie (Wonen,

Nadere informatie

Hoe centraal staat de burger in uw gemeente? Overheid& ICT 2010. Willem Pieterson 26-04-10

Hoe centraal staat de burger in uw gemeente? Overheid& ICT 2010. Willem Pieterson 26-04-10 Hoe centraal staat de burger in uw gemeente? Overheid& ICT 2010 Willem Pieterson 26-04-10 Welkom 30 Minuten klantgerichtheid Willem Pieterson Sdu & Universiteit Twente/Center for e-government Studies Hoe

Nadere informatie

Hoe krijg ik ruim 1 miljoen etc

Hoe krijg ik ruim 1 miljoen etc Hoe krijg ik ruim 1 miljoen van ondernemers voor verbetering van de binnenstad? Kennisnetwerk centrumontwikkeling In Krimp- en anticipeergebieden 16 april 2015 Winschoten 1 Hoe krijg ik ruim 1 miljoen

Nadere informatie

Ambitiedocument

Ambitiedocument Ambitiedocument 2016-2020 Bestuurlijke context Financiële context oud Regiocontract Tussen Regio en Provincie Contract voor uitvoering regionale programma s 15 miljoen Regie Regio Verdeling over 10 gemeenten

Nadere informatie

Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst m.b.t. opdracht verdienmodellen Parkschap Nationaal Park De Biesbosch

Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst m.b.t. opdracht verdienmodellen Parkschap Nationaal Park De Biesbosch 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2013-416610927 Datum vergadering Gedeputeerde Staten 9 juli 2013 Verzenddatum Geheim Nee Portefeuillehouder

Nadere informatie

Jan Klaassen was trompetter in het leger van prins?

Jan Klaassen was trompetter in het leger van prins? Jan Klaassen was trompetter in het leger van prins? Het merk Brielle en de vertaling in het nieuwe erfgoed Agenda 1 Het merk Brielle lokale identiteit en kernkwaliteiten. 2 Binnenstad- en havenvisie De

Nadere informatie

8-stappen ONTDEK-JEZELF

8-stappen ONTDEK-JEZELF 8-stappen ONTDEK-JEZELF SCHATKAART #rust #richting #route VOORWOORD Als klein jongetje droomde ik al van het avontuur. Dat ik in mijn avonturenmobiel niet alleen de wereld, maar vooral mezelf zou ontdekken.

Nadere informatie

Verslag wijkgesprekken raad over de bestuurlijke toekomst van Landsmeer

Verslag wijkgesprekken raad over de bestuurlijke toekomst van Landsmeer Verslag wijkgesprekken raad over de bestuurlijke toekomst van Landsmeer In het kader van de bestuurlijke toekomst heeft de gemeenteraad op 26 juni 2014 een werkgroep in het leven geroepen. Deze werkgroep

Nadere informatie

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland 310 REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland Frame:WADDENBAAI Projectnaam: Waddenbaai Datum:3 september 2018 Bestuurlijke opdrachtgever: Edo Kooiman Ambtelijke opdrachtnemer/projectleider: Hans

Nadere informatie

Nationaal Park De Biesbosch in de Biesboschregio. Max Hoefeijzers/Dick Verheijen Gemeenteraad Sliedrecht 31 maart 2015

Nationaal Park De Biesbosch in de Biesboschregio. Max Hoefeijzers/Dick Verheijen Gemeenteraad Sliedrecht 31 maart 2015 Nationaal Park De Biesbosch in de Biesboschregio Max Hoefeijzers/Dick Verheijen Gemeenteraad Sliedrecht 31 maart 2015 1 Doelstelling van de presentatie Informeren over Biesbosch-ontwikkelingen Informeren

Nadere informatie