Inmiddels zijn er verschillende versies van het casetool, waaronder CaseTalk. Meer informatie vind je op de site van Casetalk.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inmiddels zijn er verschillende versies van het casetool, waaronder CaseTalk. Meer informatie vind je op de site van Casetalk."

Transcriptie

1 pagina 1 van 21 Een informatiemodel maken met CaseTalk In dit digitale practicum leer je werken met het programma CaseTalk. CaseTalk is een zogenaamd Casetool. Met CaseTalk kun je een compleet FCO-IM-model maken. Het tool kan diagrammen tekenen en uiteindelijk maakt het zelfs de structuur van de database aan. De allereerste versie van het casetool is geschreven door studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het heette toen nog het FCO-IM Casetool. Ze begonnen een eigen bedrijf voor de ontwikkeling van een professionele versie van het casetool. Dit wordt inmiddels gebruikt door een aantal grote softwarebedrijven, zoals AtosOrigin. Inmiddels zijn er verschillende versies van het casetool, waaronder CaseTalk. Meer informatie vind je op de site van Casetalk. CaseTalk Installeren De installatiesoftware van CaseTalk vind je op de cdrom van het werkboek, in de map Blok4 \Informatiemodellering\casetool. De installatie is snel en vereist niets bijzonders. Casus: de administratie van de dvd's Als voorbeeld bekijken we de administratie van de dvd's op school. Dit voorbeeld heb je al eerder bekeken, bij de inleiding op informatiemodellering. Het is de bedoeling dat je in dit practicum met het Casetool leert werken. Daarom is het verwoorden van de informatie over de dvd's al gedaan. Een rijtje voorbeelden staat hieronder. Deze zinnen vind je ook in het bestand dvdzinnen.txt op de cdrom. Aardbevingen en vulkanen staat op DVD Weer en klimaat 1 staat op DVD De blauwe planeet 1 staat op DVD Saidja en Adinda staat op DVD Tropisch regenwoud staat op DVD Levensloop van een bankbiljet staat op DVD Termijnmarkten zilver en cacao staat op DVD WB heeft DVD 2212 geleend. GJB heeft DVD 3111 geleend. DVD 2212 is van aardrijkskunde. DVD 2233 is van aardrijkskunde. DVD 3111 is van economie. DVD 1075 is van nederlands. Aardbevingen en vulkanen heeft plaats 5. Weer en klimaat 1 heeft plaats 1. De blauwe planeet 1 heeft plaats 6. Saidja en Adinda heeft plaats 2. Tropisch regenwoud heeft plaats 2. Levensloop van een bankbiljet heeft plaats 2. Termijnmarkten zilver en cacao heeft plaats 3. Aardbevingen en vulkanen duurt 25 minuten. Weer en klimaat 1 duurt 25 minuten. De blauwe planeet 1 duurt 30 minuten. Saidja en Adinda duurt 50 minuten.

2 pagina 2 van 21 Tropisch regenwoud duurt 30 minuten. Levensloop van een bankbiljet duurt 35 minuten. Termijnmarkten zilver en cacao duurt 55 minuten. Een nieuw project beginnen in CaseTalk Start het casetool. Het begint met een openingscherm waarbij je een keuze moet maken uit drie mogelijkheden: Een nieuw project Een project openen Het laatst gebruikte project opnieuw openen Kies New Project, vervolgens krijgen we een invulscherm voor gegevens over het nieuwe project. Belangrijke tip Omdat het casetool voor elk project een paar bestanden maakt, is het verstandig ieder project in een aparte map op te bergen. Je kunt dit met het casetool zelf doen. Houd de bestandsnamen kort, het casetool gebruikt nog de oude, korte bestandsnamen van acht plus drie letters, die in MS-DOS de standaard waren. Maak een nieuwe map met de naam dvdproef. Vul bij Name in: dvd1. Automatisch wordt dit ook ingevuld bij File name. Je kunt je eigen naam invullen bij Author en eventueel een beschrijving invullen. Klik

3 pagina 3 van 21 daarna OK aan. Je krijgt nu drie vensters te zien: Bovenaan vind je het venster van CaseTalk zelf. Dit bevat de menu's en knoppen voor de functies van CaseTalk In het midden staat het venster van je project. In het project zullen verschillende bestanden komen te zitten. Via het projectvenster kun je die bestanden openen of naar voren halen. Na het starten staat er maar één document: new ig, de nieuwe informatiegrammatica, waar de gekwalificeerde zinnen straks in komen. Het laatste venster is voor de nieuwe informatiegrammatica. Zinnen kwalificeren Het maken van een model begint met het invoeren en kwalificeren van zinnen. We beginnen met de zin Aardbevingen en vulkanen staat op DVD 2212

4 pagina 4 van 21 Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe je een zin met het casetool kwalificeert. 1. Een nieuwe zin wordt in het casetool expression genoemd. Klik in de werkbalk op de knop "New Expression". Je kunt ook op F6 drukken. 2. Tik de zin in op het witte veld bovenin: Aardbevingen en vulkanen staat op DVD Je kunt ook knippen en plakken uit het tekstbestand. 3. De naam van het feittype kun je in het kleine witte veld onderaan het venster invoeren - of kiezen, als je al eerder zinnen van hetzelfde type hebt ingevoerd. Omdat de zin beschrijft op welke dvd een programma is geregistreerd of opgenomen, noemen we deze zin Opname. Klik op dit veld en vul de naam van deze zin in: Opname.

5 pagina 5 van Druk nu op de knop Qualify, kwalificeren. Daarmee wordt de naam van het feittype vastgelegd. De zin wordt nu gecentreerd. 5. De zin begint met de titel van een programma. Dit programma gaan we kwalificeren. Markeer nu de titel Aardbevingen en vulkanen door de tekst te selecteren. Je moet nu aangeven dat dit een programma is. Klik op het invulveld 'Object type/fact type' en vul daar in: Programma. 6. Klik nu weer op Qualify. De titel wordt uit de zin gehaald en in plaats daarvan komt er te staan dat daar een programma kan worden ingevuld. Aan de rechterkant zie een begin van het diagram. Het casetool gaat dit langzaam maar zeker opbouwen, terwijl je het feittype kwalificeert.

6 pagina 6 van In de zin zit nog een invulplek, voor de dvd waar het programma op staat. Ook dit moet je kwalificeren. Selecteer de tekst DVD2212 en vul bij Object type name in: DVD. Klik daarna weer op "Qualify". Ook de DVD wordt nu uit de zin gehaald. 8. Meer invulplaatsen zijn er niet in deze zin. Klik op "Ready" om aan te geven dat we klaar zijn met de invulplaatsen van de zin.

7 pagina 7 van Het casetool gaat nu verder met de teksten die je uit de zin gehaald hebt. Ook hier kun je aangeven wat de tekst precies is. Programma's zijn objecten die worden aangeduid met een label, de titel. Je kunt nu aangeven dat Aardbevingen en vulkanen de titel van een programma is. Selecteer de tekst Aardbevingen en vulkanen en zet in het tekstveld onderin: titel. 10. Klik nu weer op "Qualify". De tekst wordt opnieuw een regel lager geplaatst en je ziet nu een structuur in drie lagen: In de zin Opname moet een Programma worden ingevuld. Een Programma wordt aangeduid met een titel. Dat is in deze zin Aardbevingen en vulkanen. Om het verschil tussen objecttypen en labeltypen goed te kunnen zien, is het gebruikelijk om labeltypen met een kleine letter te schrijven en objecttypen en feittypen met een hoofdletter. Dus: Opname, Programma, titel.

8 pagina 8 van Met het programma zijn we nu klaar, klik daarom op "Ready". Het casetool gaat nu verder naar beneden naar de titel. Daar hoeft verder ook niets mee te gebeuren, klik daarom nog een keer op "Ready". Daarna gaat het casetool naar de DVD. De tekst DVD 2212 komt nu in het selectievak. Een dvd is een object dat wordt aangeduid met een dvdnummer. Dat nummer is nu Selecteer deze tekst en tik in dat dit het dvdnummer is. 12. Klik weer op "Qualify". Ook hier komen nu drie lagen: Opname, DVD, dvdnummer.

9 pagina 9 van Ook nu hoeft er verder niets te gebeuren. Klik op "Ready". Ook met de 2212 hoeft niets meer te gebeuren, klik nog een keer op "Ready". Het feittype Opname is nu helemaal klaar. Je kunt op "Ok" klikken om te bevestigen. Er is een verschil met de handmatige analyse in figuur 8 (pagina 112) in het theorieboek, die we op papier gedaan hadden. Het casetool heeft de labels Jan en Leiden echt uit de zin gehaald, in het boek staan ze nog op de invulplaatsen. De enige reden hiervoor is dat het 'uit de zin halen' op papier niet makkelijk gaat, je moet ervoor gummen of doorhalen.

10 pagina 10 van 21 Een tweede opname We gaan een tweede opname invoeren: Tropisch regenwoud staat op DVD Dat gaat een stuk sneller, omdat het casetool nu weet hoe zulke zinnen gekwalificeerd moeten worden. 1. Kies nog een keer "Nieuwe expressie" en tik de zin in. Het casetool kent het feittype Opname al. Je kunt het selecteren in de combobox linksonder.

11 pagina 11 van Het casetool herkent het type zin en biedt aan om zelf de zin te kwalificeren, volgens het patroon dat je het tool de eerste keer "geleerd" hebt. Klik op "Match". 3. Het casetool doet de kwalificatie nu zelf en vraagt om bevestiging. Wanneer je de zinnen steeds op dezelfde manier formuleert, zal de match goed gaan. Je kunt dan op "Ok" klikken.

12 pagina 12 van 21 De informatiegrammatica Bekijk nu het venster 'New IG'. IG staat voor informatiegrammatica, de regels waaraan de informatie moet voldoen, ofwel de objecttypen, labeltypen en feittypen die we tot nu toe benoemd hebben. Deze staan onder elkaar aan de linkerkant. Naast de titel 'Object types/fact type' staat een pijltje waarmee je de rechterkant van dit venster kunt openklappen en dichtklappen. Door de rechterkant open te klappen kun je de details feittypen te zien krijgen. Selecteer het feittype Opname.

13 pagina 13 van 21 Onder de tab "Expressions" zie je drie knoppen OTL, LTL en LL. Deze drie knoppen stemmen overeen met de drie lagen, die je ook al zag bij het kwalificeren van feiten: objecttypen, labeltypen en labels. Selecteer de knop "OTL". Dit staat voor Object Type Level. Je ziet nu de details over het feittype op het niveau van de objecttypen: Een programma staat op een DVD. Voor deze beschrijving staat "F1". Dit staat voor "Feittype 1". Het casetool nummert de ingevoerde feittypen, objecttypen en labeltypen. Na het klikken op de knop "LTL", Label Type Level, zie je de betrokken labeltypen: titel en dvdnummer.

14 pagina 14 van 21 Na het klikken op de knop "LL", Label Level, zie je de betrokken letterlijke zinnen. Dat zijn de twee voorbeeldzinnen die we hebben ingevoerd. Op deze manier kun je alle informatie over de gekwalificeerde zinnen te zien krijgen. Dit zorgt ervoor dat je als vanzelf documentatie bij je model krijgt.

15 pagina 15 van 21 Het informatiegrammaticadiagram (IGD) Het casetool kan het complete informatiegrammaticadiagram (IGD) voor ons tekenen. Klik op het icoon New IGD op de werkbalk. Sleep nu alle onderdelen uit het venster 'New IG' naar het venster 'New IGD'. Automatisch wordt zo het hele diagram opgebouwd. Meestal komen de rechthoeken en cirkels niet op de mooiste plek terecht. Je kunt de elementen in het diagram selecteren (ze worden dan lichtblauw). Je kunt ze dan verslepen om de tekening wat fraaier te maken. Er zijn een paar verschillen met de getekende diagram in het theorieboek. Ten eerste zet het casetool de voorbeelden van zinnen erbij. Verder wordt er van alles en nog wat genummerd. Die nummering is niet essentieel, het kan helpen bij het bespreken van het diagram: 'Kijk eens bij O1!'. Wanneer je veel feittypen en objecttypen hebt, worden diagrammen groot en onoverzichtelijk. Je kunt daarom bij één IG verscheidene IGD's maken, elk met een deel van het model. Je klikt nog een keer op het ikoon 'New IGD' voor een tweede diagram en kiest uit welke elementen je erin wilt zetten. IGD's kun je eenvoudig afdrukken met de menukeuze 'Print'. Je kunt diagrammen ook als bestand laten wegschrijven. Zorg dat het venster met het IGD actief is kies 'Export' uit het menu IGD. Het casetool kan

16 pagina 16 van 21 alleen bestanden in BMP-formaat maken. Met een tekenprogramma of met Irfanview kun je de bestanden met diagrammen omzetten naar andere formaten. Soms komt het voor dat lijnen elkaar kruisen bij een feittype. Het diagram kan dan mooier gemaakt worden door de twee rollen van plaats te verwisselen. Met CONTROL-klik kun je een enkele rol selecteren, die wordt dan groen. Houdt daarna ALT ingedrukt en sleep de rol naar de plaats ernaast. Je kunt allerlei tekenopties voor het diagram zelf instellen. Je kunt aangeven wat je wel en niet wil zien, bijvoorbeeld de nummering of het aantal voorbeelden. Verder kun je van alle onderdelen apart het lettertype en de kleur instellen. Kies de optie "Diagram Designer" uit het menu "Options". Je krijgt dan een venster met vier tabs, waarin je de instellingen kunt opgeven. De twee belangrijkste tabbladen zie je hieronder. Het project opslaan Het model bestaat uit een aantal bestanden. Er zijn aparte bestanden voor het project zelf, voor de IG en voor het IGD. Je slaat al deze bestanden op door in het menu "File" te kiezen voor "Save All".

17 pagina 17 van 21 Je krijgt nu aparte dialogen voor het opslaan van het IG en het IGD. Bij de laatste moet je even opletten, omdat CaseTalk niet zelf een naam invult. Dat is omdat je bij één model verschillende IGD's kunt maken, elk voor een deel van het model. Bij de IG neemt CaseTalk standaard dezelfde naam als het model. De andere feittypen invoeren Je moet nu nog de andere feittypen kwalificeren. Dat gaat grotendeels op dezelfde manier als het eerste feittype. Soms zijn er stukjes van die het casetool al kent. Dan kun je weer een match uitvoeren. We beginnen met het uitlenen van dvd's. Dit feittype noemen we Uitlening, DVDUitlening kan ook. Een voorbeeldzin is: WB heeft DVD 2212 geleend. In deze zin staat "WB" voor een docent, die wordt aangeduid met een docentcode. In deze zin komt het objecttype DVD weer voor. Je kunt dit door het casetool laten kwalificeren:

18 pagina 18 van 21 Zorg dat je het feittype Uitlening zo kwalificeert: Het derde feittype gaat over het eigendom van dvd's. Een voorbeeld is: DVD 2233 is van aardrijkskunde.

19 pagina 19 van 21 Noem dit feittype daarom Eigendom en zorg dat je het zo kwalificeert: Het vierde feittype geeft het plaatsnummer van een programma op een dvd. Een voorbeeld is: Aardbevingen en vulkanen heeft plaats 5. Een naam voor dit feittype is wat lastiger te bedenken. "Plaats" is niet zo'n goede naam, dit zou van alles kunnen betekenen. In dit voorbeeld is gekozen voor ProgrammaPlaats, maar iets als "ProgrammaVolgnummer" zou ook kunnen. De plaats van een programma wordt aangeduid met een volgnummer. Dit is niet een duidelijk object, als DVD, programma of vak. Het is eigenlijk alleen maar een label dat de plaats aangeeft. Daarom kun je dit kwalificeren zonder objecttype, het volgnummer wordt direct een labeltype. De kwalificatie wordt dan:

20 pagina 20 van 21 Het laatste feittype gaat over de duur van programma's. Een voorbeeld is: Aardbevingen en vulkanen duurt 25 minuten. Noem dit feittype ProgrammaDuur en zorg dat je het zo kwalificeert:

21 pagina 21 van 21 Waanneer al deze feittypen, objecttypen en labeltypen op het IGD sleept, kun je het onderstaande IGD maken. Je kunt de elementen natuurlijk ook anders neerzetten. Om dit diagram te maken, zijn er nog wat extra voorbeelden ingevoerd. Daardoor staan er steeds een aantal voorbeelden. Sla het complete model nu op met behulp van de menukeuze "Save All".

In dit practicum leer je hoe je met het casetool deze beperkingsregels in een model kunt aanbrengen.

In dit practicum leer je hoe je met het casetool deze beperkingsregels in een model kunt aanbrengen. pagina 1 van 10 Beperkingsregels invoeren met CaseTalk In de theorie over het modelleren hebben we drie soorten beperkingen bekeken: Uniciteitsbeperkingen Totaliteitsbeperkingen Waardenregels (extra) In

Nadere informatie

Op de werkbalk staan drie knoppen, die van links naar rechts staan voor de drie genoemde stappen.

Op de werkbalk staan drie knoppen, die van links naar rechts staan voor de drie genoemde stappen. pagina 1 van 9 Een informatiemodel vertalen naar een database Het ontwerpen van een database met behulp van het casetool gaat in drie stappen: 1. Controle Eerst voert het casetool een controle uit. Er

Nadere informatie

Van CaseTalk naar een database in SQLite studio

Van CaseTalk naar een database in SQLite studio Van CaseTalk naar een database in SQLite studio Dit document legt uit hoe je een SQL export uit CaseTalk kunt importeren in het DBMS (Database Management System) SQLite Studio. SQLIte studio is handig

Nadere informatie

Etiketten maken en printen (word 2010).

Etiketten maken en printen (word 2010). Etiketten maken en printen (word 2010). Klik op het tabblad Verzendlijsten. (Zie pijl). Het onderstaande venster komt nu: Klikt u nu op Afdruk samenvoegen starten Er komt weer een venster: Zie hier naast.

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 Opslaan en openen. Opslaan. Om een tekst document te kunnen bewaren, zult u het moeten opslaan op de harde schijf van uw computer. Het blijft daar dan net zo lang staan tot

Nadere informatie

Samenvoegen met Word en Excel 2010

Samenvoegen met Word en Excel 2010 Samenvoegen met Word en Excel 2010 Inhoudsopgave Samenvoegen Word-Excel / Mailingen... 2 Tip Samenvoegvelden automatisch markeren... 4 Tip Installeer PDF-creator... 7 Tip Sla het Word-document en Excel-document

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 1 Inhoudsopgave Toevoegen nieuw artikel, of wijzigen...3 Extra web-functionaliteit...4 toevoegen van een foto/plaatje...4 toevoegen

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

10. Pagina-instellingen

10. Pagina-instellingen 10. Pagina-instellingen Voordat u begint met het schrijven van een document in het programma Writer, is het raadzaam eerst te bepalen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. In deze module leert

Nadere informatie

Tips en Trucs voor gebruik website

Tips en Trucs voor gebruik website Tips en Trucs voor gebruik website De werkgroep communicatie (die de bedenkers van de website zijn) willen heel graag dat iedere doelgroep de website gaat begrijpen en er mee kan omgaan. Daarom zetten

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

de Digitale Taalkist Wat is de Digitale Taalkist? Over de Digitale Taalkist

de Digitale Taalkist Wat is de Digitale Taalkist? Over de Digitale Taalkist tel. 070-3682017, e-mail: info@nib.nl, internet: www.nib.nl de Digitale Taalkist Over de Digitale Taalkist De Digitale Taalkist zet een nieuwe stap in taalonderwijs en ICT! Een kist vol taalmogelijkheden

Nadere informatie

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Hoofdstuk 3: Het leren gebruiken van Kidspiration In deze vier Kidspiration lessen leert u het Kidspiration BreinKaart

Nadere informatie

Maak een fotoverhaal

Maak een fotoverhaal Maak een fotoverhaal Uw foto s aaneensmeden tot een leuk filmpje. U doet het met Photo Story 3, een gratis programma van Microsoft. Hiermee maakt u in een handomdraai een prachtige multimediapresentatie

Nadere informatie

1 Een presentatie bekijken

1 Een presentatie bekijken 1 Een presentatie bekijken PowerPoint is een programma om presentaties te maken. In dit hoofdstuk leer je om een bestaande presentatie te bekijken. Ook maak je enkele wijzigingen in een bestaande presentatie.

Nadere informatie

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op.

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Word 2016 - basis Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Welke Word? Word 2016 is te koop als onderdeel van

Nadere informatie

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond Frontpage Express is het meest eenvoudige programma voor het maken van je homepage. Is het programma niet geïnstalleerd op je PC, dan is het te downloaden en daarna te installeren. We zullen nu een aantal

Nadere informatie

1. CTRL- en SHIFT-knop gebruiken om meerdere variabelen te selecteren

1. CTRL- en SHIFT-knop gebruiken om meerdere variabelen te selecteren SPSS: Wist je dat (1) je bij het invoeren van de variabelen in het menu door de CTRL-knop ingedrukt te houden, meerdere variabelen kunt selecteren die niet precies onder elkaar staan? Met de SHIFT-knop

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS 1. Inloggen in de leraarskamer Om in te loggen in de leraarskamer ga je naar het inlogscherm. Dit kan op verschillende manieren: 1 ) Via de knoppen op de site (onderaan op portaal

Nadere informatie

TV DE SCHAKEL CROP ONLINE - PERCEELREGISTRATIE VIA INTERNET

TV DE SCHAKEL CROP ONLINE - PERCEELREGISTRATIE VIA INTERNET Algemeen Met CROP online kunt u uw teeltregistratie bijhouden en direkt beschikbaar stellen aan TV DE SCHAKEL. Als u geen managementsysteem op de eigen computer heeft en/of de gegevens daarmee niet op

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Wiskunde en ICT 1. Met het lettertype wiskunde.ttf kan je onderstaande wiskundige symbolen invoegen.

Wiskunde en ICT 1. Met het lettertype wiskunde.ttf kan je onderstaande wiskundige symbolen invoegen. Vergelijkingseditor 2010 Wiskunde Module 1a Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet

Nadere informatie

Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows

Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows Photo Story is een programma dat een videoshow maakt van je foto s. Hierbij kan je tekst en geluid aan deze voorstelling toevoegen. Deze voorstelling is zeker

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

Etiketten maken en Printen.

Etiketten maken en Printen. Etiketten maken en Printen. Klik op het tabblad verzendlijsten Het onderstaande venster verschijnt nu, Klik nu op afdruk samenvoegen Nu komt het hiernaast staande venster klik nu op Stapsgewijze wizard

Nadere informatie

Ook op internet wordt gebruik gemaakt van databases, zoals bij Marktplaats en Hyves.

Ook op internet wordt gebruik gemaakt van databases, zoals bij Marktplaats en Hyves. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Databases Databases worden veel gebruikt. Er worden miljoenen gegevens in opgeslagen, bijvoorbeeld door de overheid, banken, verzekeringsmaatschappijen, boekingssystemen van vliegtuigmaatschappijen,

Nadere informatie

Portfolio s in Google Sites

Portfolio s in Google Sites Portfolio s in Google Sites Vanaf het schooljaar 2012-2013 biedt de NHL de optie om portfolio s aan te maken met Google Sites. De NHL-accounts bij Google zijn afgeschermd voor mensen die niet bij de NHL

Nadere informatie

Etiketten printen met OpenOffice

Etiketten printen met OpenOffice Etiketten printen met OpenOffice Johan Henselmans Het is eenvoudig om met OpenOffice etiketten te printen. Hieronder de stappen: 1. Ga naar Extra,Gegevensbronnen en kies een gegevensbron of maak er een.

Nadere informatie

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk Handleiding Cv templates Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Maak een keuze: 1 of 2 pagina s 3 Tekst wijzigen 3 Grootte van tekstblok wijzigen 3 Kleur of lettertype veranderen 3 Lettertypes installeren 3 Profielfoto

Nadere informatie

Werkinstructie Verzoeken

Werkinstructie Verzoeken Werkinstructie Verzoeken In Mijn Rechtspraak Toezicht Dit document bevat de alternatieve tekst van het origineel. Dit document is bedoeld voor mensen met een visuele beperking, zoals slechtzienden en blinden.

Nadere informatie

FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website

FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website De werkgroep communicatie (die de bedenkers van de website zijn) willen heel graag dat iedere doelgroep de website gaat begrijpen en er mee kan omgaan. Daarom

Nadere informatie

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman / Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman /   Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk Versie: 1.0-1- Creative Commons Index INDEX... 2 INLEIDING... 3 INSTELLEN VAN DE PAGINA... 4 LIGGENDE KAART... 4 STAANDE KAART... 4 WERKRUIMTE... 4 WERKEN MET WORDART... 5 WORDART: WERKBALK... 5 WORDART:

Nadere informatie

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Stap 1 Je eigen website maken... 1 De eerste stap... 1 Kompozer downloaden... 1 Kompozer openen... 1 Een nieuwe pagina beginnen... 1 Je eerste tekst schrijven... 2 Je eerste

Nadere informatie

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit:

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit: Inleiding Om het laden op de website vlot te laten verlopen zijn er enkele afspraken gemaakt m.b.t. tot het formaat van een foto. Het formaat van een foto gaan we MAXIMUM instellen op 640 * 480 pixels.

Nadere informatie

Werkinstructie Voorgangsverslag maken

Werkinstructie Voorgangsverslag maken Werkinstructie Voorgangsverslag maken In Mijn Rechtspraak Toezicht Dit document bevat de alternatieve tekst van het origineel. Dit document is bedoeld voor mensen met een visuele beperking, zoals slechtzienden

Nadere informatie

Enquête maken met Enquetemaken.nu

Enquête maken met Enquetemaken.nu Enquête maken met Enquetemaken.nu Met Enquetemaken.nu kun je makkelijk een enquete maken. Je kunt die via mail of via Twitter rondsturen. Ga naar enquetemaken.nu en klik op 'Inloggen'. Van je docent krijg

Nadere informatie

File: M.Peters / Powerpoint 1

File: M.Peters / Powerpoint 1 PowerPoint 2003. File: M.Peters / Powerpoint 1 Een PowerPoint presentatie maken. Met behulp van een diapresentatie kun je een groep mensen informatie geven over een bepaald onderwerp of product. Een voorbeeld:

Nadere informatie

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine:

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: Paint is een éénvoudig tekenprogramma. Vele functies hiervan komen later terug bij diverse foto- en tekenprogramma s. Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: rechtbovenaan zoeken

Nadere informatie

Waar pas je een WordPress menu aan?

Waar pas je een WordPress menu aan? Je navigatie-menu aanpassen in WordPress is erg eenvoudig. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit uit hoe je een menu in je WordPress website kunt aanpassen. Waar pas je een WordPress menu aan?

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

Handleiding Visio 2010. www.dubbelklik.nu

Handleiding Visio 2010. www.dubbelklik.nu Handleiding Visio 2010 www.dubbelklik.nu Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Digitale dossiers. Inhoudsopgave:

Digitale dossiers. Inhoudsopgave: Digitale dossiers Inhoudsopgave: Inleiding Openen van een dossier De werking van de dossiers Toelichting van de knoppen in het hoofdmenu Invoeren van gegevens Selecteren van hulpmiddelen en zorgverleners

Nadere informatie

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Inhoudsopgave 1 Wat is Facebook? 2 Registreren bij Facebook en een account aanmaken 3 Foto s toevoegen in een album 4 Een omslag foto toevoegen

Nadere informatie

Stappenplan Presentatie maken - 2

Stappenplan Presentatie maken - 2 WAT IS PREZI? Je kunt op verschillende manieren een presentatie maken, onder andere met de tool Prezi. Je kunt theorie weergeven en afbeeldingen en filmpjes toevoegen. Je kunt inzoomen en draaien. Een

Nadere informatie

STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten

STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten STAP 1- Foto s in het schoolalbum zetten Open de internet pagina www.google.be Klik vervolgens in de zwarte balk op de optie MEER en kies dan de optie foto s Nu moet je aanmelden met volgende gebruiker:

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!! Handleiding website! VV Den Ham

!!!!!!!!!!!! Handleiding website! VV Den Ham Handleiding website VV Den Ham versie 1.1 1 van 26 " Stand Template Team foto s Template Team Template " Spelers Template Topscorers Template 9 van 26 6.5 Download template De download pagina bestaat uit

Nadere informatie

Handleiding Visio 2013. www.dubbelklik.nu

Handleiding Visio 2013. www.dubbelklik.nu Handleiding Visio 2013 www.dubbelklik.nu Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Hoofdstuk 6. Ets-sjabloon

Hoofdstuk 6. Ets-sjabloon l Hoofdstuk 6 Ets-sjabloon Dit hoofdstuk beschrijft hoe in Silhouette Studio een ontwerp van een ets-sjabloon in elkaar steekt. Het ontwerp dat u in de loop van dit hoofdstuk gaat uitwerken, bestaat uit

Nadere informatie

Publiceren basisrooster

Publiceren basisrooster Publiceren basisrooster Inleiding Op deze pagina DESKTOP In dit hoofdstuk laten we u zien hoe u het rooster kunt publiceren zodat het zichtbaar wordt in het portal en in de app. Ook ziet u hoe u eenvoudig

Nadere informatie

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt.

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Beste klant, Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Na de installatie ziet u dit icoon op uw bureaublad: staan. Ga

Nadere informatie

1. Etiketten en visitekaartjes

1. Etiketten en visitekaartjes 1. Etiketten en visitekaartjes In dit hoofdstuk gaan wij etiketten en kaartjes aanmaken. Deze zijn er van diverse merken, afmetingen,... Van enkele merken zijn de specifaties reeds voorhanden voor een

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

PROGRAMMA 2011-2012. Vak: Informatica..

PROGRAMMA 2011-2012. Vak: Informatica.. Vak: Informatica.. Laag: vwo-. PROGRAMMA 2011-2012 week leerstof dagen toets overig 34-26.08 zomervakantie Bespreking PTA-404 1. Deze week: uitreiking van de Praktische Opdracht Programmeren Herhaling

Nadere informatie

WISKUNDE EN ICT. 1 Wiskundige symbolen N, R, 2 Symbolen

WISKUNDE EN ICT. 1 Wiskundige symbolen N, R, 2 Symbolen Vergelijkingseditor 2003 Module 1a en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet zo evident is,

Nadere informatie

LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise

LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise (document v1.0) INHOUDSOPGAVE Deel 1 Voor je begint 1.1 Wat is Schoolwise 4 1.2 Registreren 6 1.3 Inloggen 10 1.4 Jouw Schoolwise-account 11 1.5 Nieuwe activeringscode

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Voorbereidingen voordat je alles in een presentatie zet.

Voorbereidingen voordat je alles in een presentatie zet. Een sprekend boek maken in Powerpoint. Inleiding Een sprekend boek kan een goed hulpmiddel zijn bij de taalverwerving van jonge kinderen. Denk aan luisteroefeningen, de herbeleving van een excursie en

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN?

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress blog ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress Academy Nederland helpt je op weg met onze Basiscursus INHOUD P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P 10 P 11 P 12 P 13 P 14 P 15 P 16 P 17 P 18 P 19 P 20

Nadere informatie

Computer Club Bodegraven. 10-4-2012

Computer Club Bodegraven. 10-4-2012 1 8 Alvorens we etiketten kunnen afdrukken moet u beschikken over: 1. Programma Works 2. Vellen met etiketten; noteer merk en nummer, dat heeft u straks nodig. b.v. Rank Xerox, nr. 3R96298 (21 stuks/vel

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

De gegevens kunt u vervolgens downloaden via de website van UPO. Daarna kunt u de gegevens importeren in Intramed.

De gegevens kunt u vervolgens downloaden via de website van UPO. Daarna kunt u de gegevens importeren in Intramed. Hoofdstuk 1 Uw Praktijk Online gebruiken De website "Uw Praktijk Online" is een initiatief van Pharmeon, internet provider in de gezondheidszorg en Intramed. Via de website van "Uw Praktijk Online" (UPO)

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

Figuren in Word. Vul de Wat weet ik al?-kaart in van les 7. Als je nog niet alles weet en kan, zoek het dan op in les 7.

Figuren in Word. Vul de Wat weet ik al?-kaart in van les 7. Als je nog niet alles weet en kan, zoek het dan op in les 7. Figuren in Word Wat heb je de vorige les geleerd? Hoe je een rand om een alinea kunt maken Tekst te arceren in verschillende kleuren Hoe je een rand om een pagina kunt zetten Op welke manier je tekst kunt

Nadere informatie

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan.

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan. STRIP MAKEN Een les waarbij leerlingen een stripverhaal maken over een mediawijs onderwerp. Ze fotograferen een verhaal, zetten dit om in een stripverhaal met korte teksten. Strip maken - Docent Doel Leerlingen

Nadere informatie

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk Handleiding Cv templates Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Maak een keuze: 1 of 2 pagina s 3 Tekst wijzigen 3 Grootte van tekstblok wijzigen 3 Kleur of lettertype veranderen 3 Lettertypes installeren 3 Profielfoto

Nadere informatie

Foto s plaatsen op de site van Taborschool Sint Maria Aalter

Foto s plaatsen op de site van Taborschool Sint Maria Aalter Foto s plaatsen op de site van Taborschool Sint Maria Aalter 1) Ga naar de site van de school en ga via het menu naar onze school leeft. Daar klik je op fotokiekjes en vervolgens kies je de klas (of algemeen)

Nadere informatie

1 1: Algemene informatie

1 1: Algemene informatie 0 INHOUDSOPGAVE 1. Algemene informatie 2. Leerlingen-programma 3. Docenten-programma Algemene setup toetsen Overzicht uitleningen Producten Toets en Resultaten Barcodes 0-1 1 1: Algemene informatie Met

Nadere informatie

Vergelijkingseditor 2007

Vergelijkingseditor 2007 Vergelijkingseditor 2007 Wiskunde Module 1a Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet

Nadere informatie

HANDLEIDING VERHUUR. Invoeren van toestel (menukeuze 6) Installatie

HANDLEIDING VERHUUR. Invoeren van toestel (menukeuze 6) Installatie HANDLEIDING VERHUUR Installatie Download het installatieprogramma van de volgende locatie: http://www.apoverheyen.be/plugins/gvverhuursetup.exe Klik op Uitvoeren ofwel eerst Opslaan en nadien Uitvoeren.

Nadere informatie

Gebruik. Wanneer u FreeMind opent, krijgt u het volgende scherm:

Gebruik. Wanneer u FreeMind opent, krijgt u het volgende scherm: FreeMind Starten FreeMind is een gratis programma om een mindmap te maken. Je kan Freemind gratis downloaden op je computer. Om FreeMind te downloaden surf je naar: http://freemind.nl.softonic.com/download.

Nadere informatie

Film monteren met Windows Live Moviemaker

Film monteren met Windows Live Moviemaker Film monteren met Windows Live Moviemaker Als je losse stukjes film (shots) hebt opgenomen is het nog niet klaar. Je moet die losse stukjes nog aan elkaar plakken tot één geheel: monteren. Hoe je dat doet

Nadere informatie

Instaleren van PFS 10.10.1. Deze les is geschreven op een pc met Windows 7! Houd daar rekening mee en pas aan waar nodig! ********

Instaleren van PFS 10.10.1. Deze les is geschreven op een pc met Windows 7! Houd daar rekening mee en pas aan waar nodig! ******** Instaleren van PFS 10.10.1 Deze les is geschreven op een pc met Windows 7! Houd daar rekening mee en pas aan waar nodig! ******** Voor je gaat beginnen, moet eerst het oude programma worden verwijderd!

Nadere informatie

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5 Les 16 Grafieken in Word In deze les leert u hoe u gegevens weergeeft in de vorm van een grafiek. Ook past u het uiterlijk, de schaal en het type grafiek aan. Een grafiek maken Eén plaatje zegt meer dan

Nadere informatie

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Je gaat zelf een eenvoudige web site maken en zult deze eerst op papier moeten ontwerpen. Je maak een met daaronder sub-pagina s en eventueel

Nadere informatie

WERKEN MET EXCEL. 1 Vooraleer je met de lessen begint

WERKEN MET EXCEL. 1 Vooraleer je met de lessen begint WERKEN MET EXCEL 1 Vooraleer je met de lessen begint Aangezien je voor je lessen regelmatig gebruik zal moeten maken van het informaticalokaal, zijn afspraken met de collega s nodig. Voorzie op iedere

Nadere informatie

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd Introductie Deze handleiding heeft tot doel een eenvoudige stap voor stap handleiding te zijn voor eindgebruikers van CMS Made Simple

Nadere informatie

Excel: maak een tabel

Excel: maak een tabel Excel: maak een tabel Excel is een handig programma als je gegevens wilt ordenen en sorteren of wanneer je met cijfers werkt. In deze studiekaart leer je hoe je een tabel kunt maken in Excel. Er zijn nog

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

Handleiding voor Zotero versie 2.0

Handleiding voor Zotero versie 2.0 Handleiding voor Zotero versie 2.0 Michiel Wolda De handleiding voor Zetero is geschreven voor de lezers van het boek Deskresearch: Informatie selecteren, beoordelen en verwerken: tweede editie (Van Veen

Nadere informatie

WordPress Handleiding

WordPress Handleiding Algemene Informatie Disclaimer: Bij het samenstellen van dit boek is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid van de opgenomen informatie. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk gesteld worden

Nadere informatie

Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op.

Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op. Kathleenferrier.nl: het KF centrum online Handleiding voor de Blog & Nieuwssectie Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op. Het is de plek waarvandaan mensen

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

Handleiding voor het toevoegen van eigenschappen aan een product in Woocommerce

Handleiding voor het toevoegen van eigenschappen aan een product in Woocommerce Handleiding voor het toevoegen van eigenschappen aan een product in Woocommerce Stap 1: Na het inloggen op het beheerdersgedeelte komt u uit op uw dashboard. Van daaruit kunt u aan de linkerkant uw muis

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder

Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder Voorbereiding Excel versies eerder dan versie 2007: 2. Ga naar de menu-optie Extra - Macro s - Beveiliging. 3. Kies voor Beveiligingsniveau Gemiddeld. 4. Sluit Excel

Nadere informatie