Oud winnaars Hogeschool Zuyd De ECGP-toepasbaar in de praktijk Auteurs: Saskia Offizier, Gina Kappels

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oud winnaars. 2006 Hogeschool Zuyd De ECGP-toepasbaar in de praktijk Auteurs: Saskia Offizier, Gina Kappels"

Transcriptie

1

2 Voorwoord Wij zijn verheugd u dit boekje te mogen aanbieden. U treft daarin de samenvattingen van de afstudeerprojecten die genomineerd zijn voor de Bachelor Logopedie Prijs Nederland In samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) kent het studierichtingsoverleg Logopedie (SRO-Logopedie) deze prijs jaarlijks toe. De prijs is een erkenning voor studenten logopedie die in het kader van hun bacheloropleiding een zeer verdienstelijk afstudeerproject hebben afgerond. De nominaties van de afgelopen jaren laten zien dat logopedie volop in ontwikkeling is. De winnaars uit vorige jaren zijn terecht geroemd vanwege de bijdrage die zij met hun scripties leveren aan de verdere ontwikkeling van het vakgebied. Dat is ook waarom de prijs sinds 2006 door de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) en het landelijk Studierichtingsoverleg Logopedie (SRO-Logopedie) wordt toegekend: een bijdrage leveren aan de professionals in het beroep; een extra stimulans voor de afstudeerders Logopedie; een impuls voor het werkveld, een brug tussen opleiding en het werkveld; een belangrijke verbinding tussen de bacheloropleiding en de masteropleiding. Ontwikkelingen in onze samenleving vragen om een antwoord, ook van de logopedie. Des te belangrijker is het dat onderwijs en het werkveld samenwerken om de logopedische zorg toekomstbestendig te maken en te houden. Zowel vakinhoudelijk als zakelijk. Daarvoor zet de NVLF zich in en werkt het logopedisch onderwijs hard om goede professionals voor te bereiden op de praktijk. De Bachelor Logopedieprijs wil daarvan het bewijs zijn. Wij bedanken alle studenten voor hun inzending en de vertegenwoordigers van de NVLF en het SRO die actief hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de prijs en de organisatie. NVLF Th.A.H.M., De Koning, Voorzitter SRO-Logopedie B. Leijenaar Oud winnaars 2006 Hogeschool Zuyd De ECGP-toepasbaar in de praktijk Auteurs: Saskia Offizier, Gina Kappels 2007 Hogeschool Rotterdam Prevalentie, kwantificering en behandeling van dysfagie bij multiple sclerose Auteurs: Daniëlle van Dam, Nienke Wever 2008 Hogeschool Utrecht Learning together, een behandelprogramma voor meervoudig complex gehandicapte kinderen met een visuele beperking Auteurs: Jantine van Dijk, Chantal de Wit, Sonja Koster 2009 Christelijke Hogeschool Windesheim Dysfagie en risperidon bij volwassenen met een verstandelijke beperking Auteurs: Marieke Gosen, Elles Leferink, Annerieke Wilbrink Hogeschool Rotterdam Down, een goede kennis? Auteurs: Annelies Doolaard, Ineke de Roover 2010 Fontys Hogeschool Eindhoven Is de aangepaste CELF-4-NL geschikt om taal- en communicatiestoornissen te meten bij kinderen met een cochleair implantaat? Auteurs: Marloes Korthout, Suzanne Luca, Evelien Schouten, Meike Verlaar Voor een overzicht van de oud winnaars, zie educatie.

3 Jury 2011 Juryvoorzitter mw. dr. B. van den Bogaerde Juryleden dhr. dr. L. Meulenbroek (algemeen lid) mw. C. te Winkel MSc (algemeen lid) mw. D.J.A. te Kaat- van den OS MSc (NVLF) mw. B. Spek MSc (SRO-L) Inhoud Gehoor geven aan gehoor Auteur: Sanne van Kessel, Kim Peters Akense Afasie Test vs. Comprehensive Aphasia Test-NL Auteur: Regina van Zanten, Ilse Jonkers, Katharina Rempel Vragenlijst Communicatievaardigheden Gesprekspartner Auteurs: Renate Lindner, Nina Blom Hogeschool Zuyd Gehoor geven aan gehoor Een onderzoek naar de behoefte aan Nederlandstalig materiaal dat gebruikt kan worden bij de hoortraining van kinderen tot en met 12 jaar met een Cochleair Implantaat (CI). Sanne van Kessel, Kim Peters Om na cochleaire implantatie te leren omgaan met de nieuwe auditieve input en maximaal te kunnen profiteren van een CI, wordt hoortraining noodzakelijk gevonden in Nederland en België. In het Engels is er heel wat materiaal ontwikkeld voor de revalidatie. Op advies van dhr. De Raeve van ONICI, is er een onderzoek uitgevoerd naar de behoefte aan Nederlandstalig materiaal dat gebruikt kan worden bij de hoortraining bij kinderen tot en met 12 jaar. Hieruit bleek dat er behoefte was aan nieuw materiaal. Daarom zijn de onderzoekers gestart met het ontwikkelen van een aanvullend pakket bij het hoortrainingsprogramma De Luisterkubus. Relatie temperament en therapie-effect (DCM en Lidcombe) bij jonge kinderen die stotteren Auteurs: Robine Kimberley van der Kuil, Maaike Bas Constraint induced aphasia therapy (CIAT) in de revalidatiefase: een casestudy Auteurs: Anne-Marie van den Berg, Janneke Verbeek, Mieke de Wit, Rianne van der Reijden Dynamisch Assessment Auteurs: Charlotte Bruekers, Franske van Hassel, Yvonne Hermans, Simone Loeffen, Pleun Marijnissen, Annemiek Sanders

4 Hanzehogeschool Groningen Akense Afasie Test vs. Comprehensive Aphasia Test-NL Regina van Zanten, Ilse Jonkers, Katharina Rempel In dit onderzoeksverslag wordt een overzicht gegeven van de verschillen en overeenkomsten tussen de Akense Afasie Test [AAT] en de Comprehensive Aphasia Test NL [CAT-NL]. De AAT is een afasie diagnostiekinstrument, welke veel gebruikt wordt in Nederland. De CAT wordt op dit moment genormeerd voor het Nederlands en is de beoogde opvolger van de AAT. Door kritisch in te gaan op de inhoud, handleidingen en verschenen literatuur van beide testen, zijn de verschillen en overeenkomsten naast elkaar gezet. Op deze wijze krijgen (toekomstig) logopedisten een eerste indruk van de CAT-NL in vergelijking met de AAT. Hogeschool Windesheim Vragenlijst Communicatievaardigheden Gesprekspartner Renate Lindner, Nina Blom Met de toegenomen aandacht voor afasietherapie op participatieniveau, is de rol van de gesprekspartner in de communicatie meer onder de aandacht gekomen. Met dit afstudeeronderzoek is een vragenlijst ontwikkeld waarmee een persoon met afasie de communicatievaardigheden van zijn of haar gespreks-partner kan evalueren. Er is onderzocht welke communicatievaardigheden belangrijk zijn voor de gespreksvoering met een persoon met afasie. Daarnaast is onderzocht hoe in het ontwerp van een vragenlijst rekening gehouden kan worden met deze doelgroep. De uitkomsten van deze vragenlijst bieden aanknopingspunten voor het geven van communicatieadviezen en eventuele begeleiding aan de gesprekspartner.

5 Hogeschool Rotterdam Relatie temperament en therapie-effect (DCM en Lidcombe) bij jonge kinderen die stotteren Robine Kimberley van der Kuil, Maaike Bas Deze studie heeft als doel te onderzoeken of er een relatie is tussen temperament en therapie-effect (DCM en Lidcombe). Tweeënvijftig kinderen, in de leeftijd van 3 6;3 jaar, zijn at random aan de therapieën toegewezen. Er is geen significante relatie gevonden tussen het therapieeffect van de totale groep kinderen en temperament. Bij DCM is sprake van een significante correlatie tussen één van de relevante CBCL-schalen en het therapie-effect na 6 maanden. In verband met de groepsgrootte (n = 13) bevelen wij aan om deze correlatie op basis van de gegevens van de totale groep (n = 196) nogmaals te beoordelen. Hogeschool Utrecht Constraint induced aphasia therapy (CIAT) in de revalidatiefase: een casestudy Anne-Marie van den Berg, Janneke Verbeek, Mieke de Wit, Rianne van der Reijden Constraint Induced Aphasia Therapy (CIAT) is een intensieve groepstherapie waarbij afatische deelnemers gedwongen worden verbaal te communiceren waarbij compensatie strategieën worden vermeden. Het doel van de casestudy was uit te zoeken of CIAT uitvoerbaar was binnen Revalidatiecentrum de Trappenberg. Daarnaast werd gekeken naar de effectiviteit. Gedurende twee weken, vijf dagen per week, drie uur per dag werden twee afatici in de revalidatiefase behandeld. Ze werden op drie momenten getest met taaltests en een evaluatie. De resultaten laten zien dat CIAT uitvoerbaar is binnen Revalidatiecentrum de Trappenberg. Taaltesten toonden vooruitgang en deelnemers waren positief over de behandeling.

6 Fontys Hogeschool Eindhoven Dynamisch Assessment Charlotte Bruekers, Franske van Hassel, Yvonne Hermans, Simone Loeffen, Pleun Marijnissen, Annemiek Sanders Inventarisatie van onderzoeksmateriaal In het werkveld is het vaak lastig om een passende vorm van diagnostiek te vinden voor niet of nauwelijks sprekende kinderen van 0 tot 8 jaar met een meervoudige beperking. Middels dit onderzoek wordt in kaart gebracht welke onderzoeksinstrumenten op logopedisch en audiologisch gebied worden gebruikt in de diagnostiek bij deze doelgroep. Tevens worden aanpassingen hierop weergegeven. Inventarisatie van aanpassingen bij zowel de onderzoeksinstrumenten als onderzoekssituaties In het werkveld is het vaak lastig om een passende vorm van diagnostiek te vinden voor niet of nauwelijks sprekende kinderen van 0 tot 8 jaar met een meervoudige beperking. In dit onderzoek wordt geïnventariseerd op welke wijze professionals onderzoek doen bij deze doelgroep en hoe overwogen wordt om een (regulier) onderzoeksinstrument aan te passen. Tevens worden de wensen (met betrekking tot nieuw materiaal) vanuit het werkveld in kaart gebracht. De uitreiking van de Bachelor Logopedieprijs 2011 vindt plaats op 23 november 2011 bij de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie in Woerden. In het SRO-Logopedie zijn vertegenwoordigd: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Fontys Hogeschool Eindhoven Hanzehogeschool Groningen Hogeschool Rotterdam Hogeschool Utrecht Hogeschool Windesheim Hogeschool Zuyd De NVLF is de beroepsvereniging van logopedisten, werkzaam in het onderwijs, de gezondheidszorg en de vrije vestiging. De Bachelor Logopedie Prijs Nederland is een initiatief van het SRO- Logopedie en de beroepsvereniging van logopedisten NVLF. De prijs werd voor de eerste keer toegekend in 2006.

7 Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie Postbus AB Woerden

Wat is logopedie? Wat doet een logopedist? Wanneer is logopedie nodig?

Wat is logopedie? Wat doet een logopedist? Wanneer is logopedie nodig? Wat is logopedie? Wat is logopedie? Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van de persoonlijke

Nadere informatie

Uitgangsvragen en aanbevelingen

Uitgangsvragen en aanbevelingen Uitgangsvragen en aanbevelingen behorende bij de richtlijn Diagnostiek en Behandeling van afasie bij volwassenen. De aanbevelingen dienen te worden gelezen in relatie tot de tekst in de desbetreffende

Nadere informatie

Wat is logopedie? Wanneer is logopedie nodig?

Wat is logopedie? Wanneer is logopedie nodig? Wat is logopedie? Wat is logopedie? Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van de persoonlijke

Nadere informatie

Schema Afasie. 1 De logopedist neemt bij het vermoeden van een afasie de ScreeLing af, bij voorkeur binnen een week na de beroerte.

Schema Afasie. 1 De logopedist neemt bij het vermoeden van een afasie de ScreeLing af, bij voorkeur binnen een week na de beroerte. Schema Afasie Stap Methodisch handelen nr. Uitgangsvraag nr. Aanbeveling Verwijzing en aanmelding 3 Welke invloed hebben duur en intensiteit van afasietherapie op het herstel van de afasie? 11 De logopedist

Nadere informatie

SMTA. Uitgangspunt SMTA. Innovaties in de Geriatrische Revalidatie Symposium UNO-VUmc Martine Verkade en Joost Hurkmans 1

SMTA. Uitgangspunt SMTA. Innovaties in de Geriatrische Revalidatie Symposium UNO-VUmc Martine Verkade en Joost Hurkmans 1 Madeleen de Bruijn, muziektherapeut Martine Verkade, logopedist SMTA SPEECH MUSIC THERAPY FOR APHASIA Speech Music Therapy for Aphasia Uitgangspunt SMTA Combinatiebehandeling van logopedie en muziektherapie

Nadere informatie

SCHEMA AFASIE. Stap Methodisch handelen nr. Uitgangsvraag nr. Aanbeveling

SCHEMA AFASIE. Stap Methodisch handelen nr. Uitgangsvraag nr. Aanbeveling SCHEMA AFASIE Stap Methodisch handelen nr. Uitgangsvraag nr. Aanbeveling Verwijzing en aanmelding 3 Welke invloed hebben duur en intensiteit van afasietherapie op het herstel van de afasie? 4 Wat is voor

Nadere informatie

Klein maar fijn. Onderzoek voor verbetering van de zorg. Jeanet Landsman. Senior onderzoeker. 2 november 2016, Kennismarkt Vilans

Klein maar fijn. Onderzoek voor verbetering van de zorg. Jeanet Landsman. Senior onderzoeker. 2 november 2016, Kennismarkt Vilans 2 november 2016, Kennismarkt Vilans Klein maar fijn Onderzoek voor verbetering van de zorg Jeanet Landsman Senior onderzoeker Afdeling Onderzoek & Ontwikkeling Waarom onderzoek bij Alliade? Vormen van

Nadere informatie

Logopedische Richtlijn Diagnostiek en behandeling van afasie

Logopedische Richtlijn Diagnostiek en behandeling van afasie Logopedische Richtlijn Diagnostiek en behandeling van afasie Conferentie AfasieNet 10 oktober 2015 Philine Berns & Sofie van Wessel Meertaligheid en afasie Werkgroep P.E.G. Berns, NVAT, voorzitter N. Jünger,

Nadere informatie

Gluren bij de Buren Spreken en slikken lijkt zo vanzelfsprekend. Anne Pross & Lindy Geerink Logopedisten bij Carintreggeland

Gluren bij de Buren Spreken en slikken lijkt zo vanzelfsprekend. Anne Pross & Lindy Geerink Logopedisten bij Carintreggeland Gluren bij de Buren Spreken en slikken lijkt zo vanzelfsprekend Anne Pross & Lindy Geerink Logopedisten bij Carintreggeland Inhoud 1. Carintreggeland 2. Wie zijn wij? 3. Het werkveld van de logopedist

Nadere informatie

Taalherstel na intensieve revalidatie is beter te voorspellen: Wie wordt er beter van?

Taalherstel na intensieve revalidatie is beter te voorspellen: Wie wordt er beter van? Taalherstel na intensieve revalidatie is beter te voorspellen: Wie wordt er beter van? Marieke Blom-Smink R o t t e r d a m N e u r o r e h a b i l i t a t i o n R e s e a r c h RoNeRes Zal ik weer kunnen

Nadere informatie

Multidisciplinaire diagnostiek op. Renate van den Ende, Teamleider AC R dam

Multidisciplinaire diagnostiek op. Renate van den Ende, Teamleider AC R dam Multidisciplinaire diagnostiek op het Audiologisch Centrum (AC) Renate van den Ende, Teamleider AC R dam Wat is een Audiologisch Centrum (AC)? Organisatie gespecialiseerd in bij kinderen en volwassenen

Nadere informatie

Jaarbeeld AfasieNet 2012

Jaarbeeld AfasieNet 2012 Jaarbeeld AfasieNet 2012 Jaarbeeld AfasieNet 2012. Auteurs: Dineke Blom, Henriëtte van der Wielen en Mariëlle Zwaga. 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding - Wat is AfasieNet 2. Afasieconferentie 2012 3. Werkgroepen

Nadere informatie

DE ROL VAN DE LOGOPEDIST BIJ NEUROMUSCULAIRE AANDOENINGEN (NMA)

DE ROL VAN DE LOGOPEDIST BIJ NEUROMUSCULAIRE AANDOENINGEN (NMA) DE ROL VAN DE LOGOPEDIST BIJ NEUROMUSCULAIRE AANDOENINGEN (NMA) Donderdag 13 december 2012 Toelichting PAO Heyendael organiseert in samenwerking met de sectie logopedie van de afdeling Revalidatie op 13

Nadere informatie

Comprehensive Aphasia Test (CAT) CAT workshop juni 2014. Evy Visch-Brink

Comprehensive Aphasia Test (CAT) CAT workshop juni 2014. Evy Visch-Brink Comprehensive Aphasia Test (CAT) CAT workshop juni 2014 Evy Visch-Brink Dutch version CAT Comprehensive Aphasia Test, 2004 Kate Swinburn, Gillian Porter, David Howard CAT-NL, 2014 Evy Visch-Brink, Dorien

Nadere informatie

DOSSIERVORMING gaat niet om vakjes goed invullen. De RICHTLIJN CAROLINE NOUWELS. VERSLAG Netwerkdag 'Taal in samenhang'

DOSSIERVORMING gaat niet om vakjes goed invullen. De RICHTLIJN CAROLINE NOUWELS. VERSLAG Netwerkdag 'Taal in samenhang' Jaargang 89 # 1 februari 2017 CAROLINE NOUWELS De RICHTLIJN DOSSIERVORMING gaat niet om vakjes goed invullen KENNIS Autonoom communiceren of niet? INTERVIEW Maak kennis met het NVLF-bestuur VERSLAG Netwerkdag

Nadere informatie

LOGOPEDIEPRAKTIJK FRIJNS-VAN PUTTEN. www.mijnlogopedist.nl. Dijkgravenlaan 73, 2352 RN Leiderdorp. www.mijnlogopedist.nl

LOGOPEDIEPRAKTIJK FRIJNS-VAN PUTTEN. www.mijnlogopedist.nl. Dijkgravenlaan 73, 2352 RN Leiderdorp. www.mijnlogopedist.nl LOGOPEDIEPRAKTIJK FRIJNS-VAN PUTTEN Een begrip in Leiderdorp sinds 1991, 2352 RN Leiderdorp Lid van de Nederlandse Vereniging van Logopedie en Foniatrie Over de praktijk Praktijk Logopediepraktijk Frijns-van

Nadere informatie

HOVO NEDERLAND. Jaarverslag

HOVO NEDERLAND. Jaarverslag HOVO Nederland www.hovonederland.nl info@hovonederland.nl secretariaat pb. 9500 2300 AB Leiden HOVO NEDERLAND Jaarverslag 2015 HOVO-Nederland Jaarverslag 2015 De vereniging HOVO Nederland vierde dit jaar

Nadere informatie

Stotteren. Handboek Stem, Spraak en Taalpathologie 17

Stotteren. Handboek Stem, Spraak en Taalpathologie 17 Stotteren Stotteren Handboek Stem, Spraak en Taalpathologie 17 Houten 2014 Ó 2014 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Wat kunt u doen bij klachten over uw logopedist

Wat kunt u doen bij klachten over uw logopedist Wat kunt u doen bij klachten over uw logopedist NVLF 2011 Ontevreden over de behandeling Het kan gebeuren dat u als cliënt/patiënt of als ouder van een minderjarige cliënt/patiënt een klacht heeft over

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs 2010 1 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs 2010 Ten opzichte van 2009 is de instroom stabiel: -0,3 procent

Nadere informatie

Verworven taalstoornissen

Verworven taalstoornissen Verworven taalstoornissen Verworven taalstoornissen Handboek Stem, Spraak en Taalpathologie 19 Houten 2014 Ó 2014 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

gebaren bij jonge kinderen met TOS

gebaren bij jonge kinderen met TOS Het gebruik van gebaren bij jonge kinderen met TOS Karin Wiefferink, Maaike Diender, Marthe Wijs, Bernadette Vermeij Vaak wordt in interactie met jonge kinderen met TOS de gesproken taal ondersteund met

Nadere informatie

Factsheet. Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe.

Factsheet. Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe. 30 januari 2017 Feiten & Cijfers Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe. Het aantal beginnende studenten in het hbo is in 2016-17 gegroeid

Nadere informatie

Het diploma van de opleiding kan behaald worden tot en met 31 december 2015.

Het diploma van de opleiding kan behaald worden tot en met 31 december 2015. Opleidingsspecifieke deel OER, 2015-2016 Opleiding / programma: MSc Logopediewetenschap Artikel Tekst 2.1 Toelatingseisen opleiding Niet van toepassing NB: Sinds 1 september 2013 is instroom in de masteropleiding

Nadere informatie

Factsheet. Totale hbo-instroom, inschrijvingen en diploma s

Factsheet. Totale hbo-instroom, inschrijvingen en diploma s Instroom, inschrijvingen en diploma s 2018/19 De instroom in het hbo is dit studiejaar toegenomen met 3,4% tot 110.307 eerstejaars aan een associate degree, bachelor of masteropleiding. Dit is de hoogste

Nadere informatie

MARKTONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN VAKTHERAPEUTEN AAN ONDERZOEK EN OPLEIDING. Henk Smeijsters

MARKTONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN VAKTHERAPEUTEN AAN ONDERZOEK EN OPLEIDING. Henk Smeijsters MARKTONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN VAKTHERAPEUTEN AAN ONDERZOEK EN OPLEIDING 2007 Henk Smeijsters INHOUD Voorwoord... 3 Respondenten... 4 Resultaten Behoefte aan onderzoek... 6 Behoefte aan opleiding

Nadere informatie

Richtlijn DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN AFASIE

Richtlijn DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN AFASIE Richtlijn DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN AFASIE Versie voor mensen met afasie en naasten Juli 2017 1 van 77 Inleiding... 3 H1: Over de richtlijn... 6 H2: Over afasie... 11 H3: Meetinstrumenten om de aard

Nadere informatie

Richtlijn DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN AFASIE

Richtlijn DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN AFASIE Richtlijn DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN AFASIE Versie voor mensen met afasie en naasten Juli 2017 1 van 77 Inleiding... 3 H1: Over de richtlijn... 6 H2: Over afasie... 11 H3: Meetinstrumenten om de aard

Nadere informatie

cochleaire implantatie bij kinderen

cochleaire implantatie bij kinderen cochleaire implantatie bij kinderen inleiding Een cochleair implantaat (CI) is een hulpmiddel dat ernstig slechthorende of dove kinderen en volwassenen de mogelijkheid biedt om geluid en spraak te kunnen

Nadere informatie

Samenvatting aanvraag

Samenvatting aanvraag Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Naam instelling Contactpersoon/contactpersonen Contactgegevens Nieuwe opleiding Nieuw Ad programma Nieuwe hbo master Nieuwe

Nadere informatie

WetenschapsWinkelCourant

WetenschapsWinkelCourant WetenschapsWinkelCourant Bijlage Jaarbericht 2009 Wetenschap: Werk aan de Winkel! Bijlage bij het jaarbericht van de wetenschapswinkels September 2010 Voorwoord Wetenschap: Werk aan de Winkel! Op 8 juni

Nadere informatie

Project Mantelzorg- en netwerkondersteuning

Project Mantelzorg- en netwerkondersteuning Project Mantelzorg- en netwerkondersteuning 23 januari 2012 Aanleiding Project Goeie Snap van elkaar Collega werd mantelzorger NAH Project Goeie Snap van elkaar Communicatie in de driehoek: mantelzorger

Nadere informatie

RICHTLIJN DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN AFASIE

RICHTLIJN DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN AFASIE RICHTLIJN DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN AFASIE Samenvatting versie voor mensen met afasie en naasten Afasie is een taalstoornis, geen intelligentiestoornis Juli 2017 1 van 23 Inhoud Inleiding... 3 H1:

Nadere informatie

Aangeboren doofblindheid

Aangeboren doofblindheid Aangeboren doofblindheid Het ondersteunen van kinderen en volwassenen met beperkingen in zien en horen sinds de geboorte of vlak daarna Saskia Damen Mijkje Worm Bartiméus wil kennis en ervaring over de

Nadere informatie

HOVO NEDERLAND. Jaarverslag

HOVO NEDERLAND. Jaarverslag HOVO Nederland www.hovonederland.nl info@hovonederland.nl secretariaat pb. 9500 2300 AB Leiden HOVO NEDERLAND Jaarverslag 2016 HOVO-Nederland Jaarverslag 2016 Kwaliteitszorg en intercollegiale toetsing

Nadere informatie

Leren in en met sociale netwerken Open Universiteit

Leren in en met sociale netwerken Open Universiteit Leren in en met sociale netwerken Open Universiteit 14 oktober 2011 Cees Brouwer Agenda 1 Missie Open Universiteit en leernetwerken 2 Levenscyclus en perspectief 3 Eigen ervaring 1: kennis intensieve organisatie

Nadere informatie

Wereldstemdag, Uden Evidence-based handelen: richtlijnen of niet? 16 april 2015. (c) Hanneke Kalf 1. Evidence-based handelen: richtlijnen of niet?

Wereldstemdag, Uden Evidence-based handelen: richtlijnen of niet? 16 april 2015. (c) Hanneke Kalf 1. Evidence-based handelen: richtlijnen of niet? Evidence-based handelen: richtlijnen of niet? Handout: downloadbaar via http://www.hannekekalf.nl/ebp @hannekekalf dr. Hanneke Kalf hanneke.kalf@radboudumc.nl www.hannekekalf.nl @hannekekalf Afdeling Revalidatie:

Nadere informatie

Wereldstemdag, Uden Evidence-based handelen: richtlijnen of niet? 16 april 2015. (c) Hanneke Kalf 1. Evidence-based handelen: richtlijnen of niet?

Wereldstemdag, Uden Evidence-based handelen: richtlijnen of niet? 16 april 2015. (c) Hanneke Kalf 1. Evidence-based handelen: richtlijnen of niet? Evidence-based handelen: richtlijnen of niet? Handout: downloadbaar via http://www.hannekekalf.nl/ebp @hannekekalf dr. Hanneke Kalf hanneke.kalf@radboudumc.nl www.hannekekalf.nl @hannekekalf Afdeling Revalidatie:

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2010

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2010 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs februari 2010 1 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs Inleiding Deze factsheet geeft informatie over het

Nadere informatie

2o\y/ax Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2o\y/ax Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap - t t 2o\y/ax ONTVANGEN 0 1 FEB.?OTJ Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag HZ University of Applied Sciences t.a.v. het college van bestuur Postbus

Nadere informatie

Frameworks/Modellen Informatievaardigheid

Frameworks/Modellen Informatievaardigheid Resultaten vragenlijst Frameworks/Modellen Informatievaardigheid Maart 2018 door LOOWI Werkgroep Frameworks Anneke Dirkx Harrie van der Meer Lisa Kozlowska Jos Fleuren Renny Oortwijn Mariette Vissers Michielsen

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2009

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2009 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs februari 2009 1 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs Inleiding Deze factsheet geeft informatie over het

Nadere informatie

Master of Clinical Language, Speech and Hearing Sciences

Master of Clinical Language, Speech and Hearing Sciences Taalwetenschap Master of Clinical Language, Speech and Hearing Sciences Heb jij, vanuit (para)medisch/klinisch of taalwetenschappelijk perspectief, affiniteit met Taalstoornissen (m.n. taalontwikkelingsstoornissen

Nadere informatie

Benchmark Axisopleidingen

Benchmark Axisopleidingen Benchmark Axisopleidingen In opdracht van: Platform Bèta Techniek In samenwerking met Ministerie van OCW HBO-raad Project: 2008.104 Datum: Utrecht, 22 december 2008 Auteurs: Guido Ongena, MSc. drs. Rob

Nadere informatie

Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI

Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI Horen, Verstaan en Begrijpen met een CI Guido Cattani (Bsc. Audioloog, M. SEN, UMC Utrecht, afdeling KNO) gcattani@umcutrecht.nl Trudi de Koning (Klinisch linguïst UMC Utrecht) Opbouw presentatie Inleiding

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen

Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen Inhoud 1. Inleiding 2 De Wmo-werkplaats 2 Schets van de context 2 Ontwikkelde producten 3 2. Doel onderzoek

Nadere informatie

RACE study. RAdical Cystectomy Evaluation. Charlotte Michels, MSc

RACE study. RAdical Cystectomy Evaluation. Charlotte Michels, MSc RACE study RAdical Cystectomy Evaluation Charlotte Michels, MSc In samenwerking met: prof. dr. M.M. Rovers, prof. dr. J.A. Witjes, drs. C.J. Wijburg, dr. J.P.C. Grutters, dr. J.R. Oddens, dr. H. Calsbeek,

Nadere informatie

De logopedist als innovator. Kenniscentrum Zorginnovatie Instituut voor Gezondheidszorg, Opleiding logopedie

De logopedist als innovator. Kenniscentrum Zorginnovatie Instituut voor Gezondheidszorg, Opleiding logopedie De logopedist als innovator Kenniscentrum Zorginnovatie Instituut voor Gezondheidszorg, Opleiding logopedie Programma 19:30-19:35 uur: Inleiding door Monique de Kruijff, voorzitter ZOLORO 19.30-19.50 uur:

Nadere informatie

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf Format samenvatting aanvraag Opmerking vooraf Mocht u de voorkeur geven aan openbaarmaking van de gehele aanvraag in plaats van uitsluitend onderstaande samenvatting dan kunt u dat kenbaar maken bij het

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE OUDER(S)/VOOGD

INFORMATIE VOOR DE OUDER(S)/VOOGD Studie 1 : Vragenlijsten Versie informatiebrief: 3.1b INFORMATIE VOOR DE OUDER(S)/VOOGD Tweede taal acquisitie bij slechthorende jongeren N.B. Een samenvatting van deze informatiebrief is te vinden op

Nadere informatie

Kwaliteitstoets en audit. Nicole Cremers, HCA Henriëtte Delsing, MSc., Kiwa

Kwaliteitstoets en audit. Nicole Cremers, HCA Henriëtte Delsing, MSc., Kiwa Kwaliteitstoets en audit Nicole Cremers, HCA Henriëtte Delsing, MSc., Kiwa Programma Voorstellen Terugblik Methodisch logopedisch handelen / dossiertoets NVLF richtlijnen Vragen Doel van de Kwaliteitstoets

Nadere informatie

Datum 3 Q JAN Besluit macrodoelmatigheid verplaatsing hbo bacheloropleiding ICT

Datum 3 Q JAN Besluit macrodoelmatigheid verplaatsing hbo bacheloropleiding ICT - V 1" 2o\y/\z\ ONTVANGEN 0 1 FEB. 2013 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag HZ University of Applied Sciences t.a.v. het college van bestuur Postbus

Nadere informatie

Het belang van een goed gehoor

Het belang van een goed gehoor Publiekslezing UMC Utrecht Het belang van een goed gehoor - Behandelingen bij een slecht gehoor - Jeroen Peters, arts-onderzoeker Keel-Neus-Oorheelkunde Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van

Nadere informatie

Van Logopedische praktijk naar Logopediewetenschap! Prof dr Ellen Gerrits Symposium promotie dr Joost Hurkmans 12 februari 2016

Van Logopedische praktijk naar Logopediewetenschap! Prof dr Ellen Gerrits Symposium promotie dr Joost Hurkmans 12 februari 2016 Van Logopedische praktijk naar Logopediewetenschap! Prof dr Ellen Gerrits Symposium promotie dr Joost Hurkmans 12 februari 2016 1 Spraak-, Taal-, Stem-, Gehooren Slikstoornissen Klinische expertise Beste

Nadere informatie

Meer jarige Beleidsagenda

Meer jarige Beleidsagenda Meer jarige Beleidsagenda Sector hoger economisch onderwijs - Sectoraal adviescollege hoger economisch onderwijs (sac heo) Het sac heo is een adviesorgaan van de Vereniging Hogescholen. We dienen het bestuur

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA.DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA.DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA.DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Factsheet. HBO-Monitor De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden

Factsheet. HBO-Monitor De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden HBO-Monitor 2017 De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden Managementsamenvatting In deze factsheet staat de arbeidsmarktpositie van de hbo-afgestudeerden uit studiejaar 2015-2016 centraal. Eind 2017,

Nadere informatie

Gehoorverlies bij kinderen

Gehoorverlies bij kinderen Libra Audiologie Gehoorverlies bij kinderen Onlangs heeft u de mededeling gekregen dat uw kind slechthorend is. Er komt dan ineens veel op u af, er zijn zoveel vragen te stellen en beslissingen te nemen.

Nadere informatie

Cochleaire implantatie bij volwassenen

Cochleaire implantatie bij volwassenen Cochleaire implantatie bij volwassenen Sommige zeer ernstig slechthorende of dove mensen kunnen zelfs met krachtige hoortoestellen niet of nauwelijks spraakverstaan. Een cochleair implantaat (CI) kan ervoor

Nadere informatie

Onderzoek Communicatie: Assessment en interventie van perceptieve en productieve functiestoornissen bij volwassenen met een verstandelijke beperking

Onderzoek Communicatie: Assessment en interventie van perceptieve en productieve functiestoornissen bij volwassenen met een verstandelijke beperking Onderzoek Communicatie: Assessment en interventie van perceptieve en productieve functiestoornissen bij volwassenen met een verstandelijke beperking Prof. Dr. Ir. Ad Snik, Klinisch Fysicus en Audioloog,

Nadere informatie

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2013: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. juni 2014

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2013: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. juni 2014 Feiten en cijfers HBO-Monitor 2013: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo juni 2014 Honderden Feiten en cijfers 2 Inleiding In deze factsheet staan de arbeidsmarktresultaten van hbo-afgestudeerden

Nadere informatie

Dag van de logopediewetenschap 2013: samenvattingen

Dag van de logopediewetenschap 2013: samenvattingen STEM-, SPRAAK- EN TAALPATHOLOGIE Vol. 18, No. 02, 2013, pp. i-vi 32.8310/02/1813-i c Groningen University Press Dag van de logopediewetenschap 2013: samenvattingen Op 1 juni 2013 vond de jaarlijkse Dag

Nadere informatie

Therapiekeuze bij verstaanbaarheidsproblemen. Waarom dit onderwerp? Goed nieuws! Therapiekeuze bij verstaanbaarheidsproblemen

Therapiekeuze bij verstaanbaarheidsproblemen. Waarom dit onderwerp? Goed nieuws! Therapiekeuze bij verstaanbaarheidsproblemen Therapiekeuze bij verstaanbaarheidsproblemen Regiodag logopedie 27 mei 2014 Waarom dit onderwerp? Maaike Diender Klinisch linguïst Audiologisch centrum Alkmaar: ACHN Kinderen 2-5 jaar, 2010-2013 Geen spraakproductieprobleem

Nadere informatie

Zorgen over leven met CF. Inge Heeres en Annelies Kok Verpleegkundig consulenten CF Erasmusmc-Sophia

Zorgen over leven met CF. Inge Heeres en Annelies Kok Verpleegkundig consulenten CF Erasmusmc-Sophia Zorgen over leven met CF Inge Heeres en Annelies Kok Verpleegkundig consulenten CF Erasmusmc-Sophia CFQ wat is dat? Kwaliteit van leven score lijst voor mensen met CF Vertaling van de Franse versie Voor

Nadere informatie

1,4% ten opzichte van studiejaar

1,4% ten opzichte van studiejaar 1 februari 2018 Feiten & Cijfers Stijgende lijn in instroom, inschrijvingen en aantal gediplomeerden hbo houdt stand. Grote toename instroom associate degrees. De instroom in het hbo in studiejaar 2017-2018

Nadere informatie

Cochleaire implantatie en logopedie

Cochleaire implantatie en logopedie Cochleaire implantatie en logopedie Nancy de Ruiter- Flokstra Logopediste NSDSK nderuiter@nsdsk.nl Het cochleaire implantaat Het CI-team Revalidatie en logopedie Het Cochleaire Implantaat Het oor Hoe een

Nadere informatie

ZINnig. Innovatie van taaltherapie voor kinderen met complexe taalproblemen

ZINnig. Innovatie van taaltherapie voor kinderen met complexe taalproblemen ZINnig Innovatie van taaltherapie voor kinderen met complexe taalproblemen Nieuwsbrief 2 ZINnig april 2019 Via deze Nieuwsbrief van het onderzoeksproject ZINnig brengen we u op de hoogte van de activiteiten

Nadere informatie

Indicatiestelling in de Logopedie Monitoren of behandelen?

Indicatiestelling in de Logopedie Monitoren of behandelen? Indicatiestelling in de Logopedie Monitoren of behandelen? De evidence-based richtlijn aanbeveling indicatiestelling bij stotteren. Mark Pertijs, MSc. Docent Logopedie Hogeschool Utrecht Lecturer European

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum Congres stoornis Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een AUTISMESPECTRUMSTOORNIS

Nadere informatie

Aantal ingeschreven studenten per universiteit naar onderwijstaal, studiejaar

Aantal ingeschreven studenten per universiteit naar onderwijstaal, studiejaar Aantal per universiteit naar onderwijstaal, studiejaar 2015-2016 Bron: VSNU 1. Per instelling bachelor, studiejaar 2015-2016 +ENG Erasmus Universiteit Rotterdam 27,27% 3658 54,55% 7184 18,18% 3184 14026

Nadere informatie

Management in de Zorg (Bachelor: duaal/deeltijd)

Management in de Zorg (Bachelor: duaal/deeltijd) Zorg en Welzijn Algemeen U heeft ervoor gekozen om leiding te geven binnen de zorg of welzijnssector. Dit betekent dat u zich een heel nieuw vak eigen moet maken. Gun uzelf de opleiding Management in de

Nadere informatie

Wat vinden ouders ervan?

Wat vinden ouders ervan? Wat vinden ouders ervan? Een samenvatting van het onderzoek naar de ervaringen van ouders/wettelijk vertegenwoordigers met betrekking tot de geboden zorg bij Nieuw Woelwijck. Jorien Luijkx, MSc. Annet

Nadere informatie

Detailplanning aansluiting ontkoppelpunt 2018 v10.0

Detailplanning aansluiting ontkoppelpunt 2018 v10.0 Detailplanning ontkoppelpunt 2018 v10.0 Onderstaande planning is een conceptplanning v10.0. Indien verschuiving gewenst is, kan contact opgenomen worden met Studielink (nieuw@studielink.nl) indien hiervoor

Nadere informatie

Landelijke registratie, de Parel en natuurlijk beloop studie

Landelijke registratie, de Parel en natuurlijk beloop studie ALADIN Landelijke registratie, de Parel en natuurlijk beloop studie Erik Niks neuroloog - kinderneuroloog Yvonne Meijer-Krom wetenschappelijk coördinator DCN Jan Verschuuren - neuroloog Relatie Duchenne

Nadere informatie

O NTVANGEN 0 1 feb. 2018

O NTVANGEN 0 1 feb. 2018 O NTVANGEN 0 1 feb. 2018 inisterievan Onderwijs, Cultuur en retenschap > Retouradres Postbus 16375 2500 BI Den Haag HZ University of Applied Sciences t.a.v. het college van bestuur Postbus 364 4380 Al

Nadere informatie

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2016-2017

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2016-2017 Accountancy Hogeschool Utrecht 120 voltijd 100 3x 15 maart 2016 Accountancy Hogeschool van Amsterdam 150 voltijd 100 2x 15 maart 2016 Advanced Business Creation Avans Hogeschool 160 voltijd 100 3x 1 mei

Nadere informatie

Voorlichting Kwaliteitstoets Logopedie. Henriëtte Delsing, MSc., logopedist Leadauditor/Materiedeskundige Kiwa

Voorlichting Kwaliteitstoets Logopedie. Henriëtte Delsing, MSc., logopedist Leadauditor/Materiedeskundige Kiwa Voorlichting Kwaliteitstoets Logopedie Henriëtte Delsing, MSc., logopedist Leadauditor/Materiedeskundige Kiwa Henriëtte Delsing, MSc., logopedist Even voorstellen... Opening Criteria kwaliteitstoets 2017

Nadere informatie

Samen sta je sterker Werken in afstudeerkringen

Samen sta je sterker Werken in afstudeerkringen Samen sta je sterker Werken in afstudeerkringen Opleiding Logopedie Voorstellen en ervaringen Wie? Welke opleiding? Inrichting afstudeerfase? Overzicht Historiek Plaats van de afstudeerfase binnen de opleiding

Nadere informatie

Inventarisatie van kennisbehoefte bij logopedisten

Inventarisatie van kennisbehoefte bij logopedisten Inventarisatie van kennisbehoefte bij logopedisten Iris Schaap 23 september 2015 Welkom & voorstellen Iris Schaap Logopedist Klinisch linguïst Docentonderzoeker opleiding logopedie schaap@hr.nl Inhoud

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

OPTIMALE VOORLICHTING EN ZORG VOOR MANNEN MET BORSTKANKER EEN MAN IN EEN VROUWENWERELD

OPTIMALE VOORLICHTING EN ZORG VOOR MANNEN MET BORSTKANKER EEN MAN IN EEN VROUWENWERELD OPTIMALE VOORLICHTING EN ZORG VOOR MANNEN MET BORSTKANKER EEN MAN IN EEN VROUWENWERELD [IN VERBAND MET PRIVACY EN ONGEPUBLICEERDE RESULTATEN WORDEN DE FOTO'S EN RESULTATEN OP DE NVPO WEBSITE NIET GETOOND]

Nadere informatie

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2016-2017

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2016-2017 Accountancy Hogeschool Utrecht 120 voltijd 100 3x 15 maart 2016 Accountancy Hogeschool van Amsterdam 150 voltijd 100 2x 15 maart 2016 Advanced Business Creation Avans Hogeschool 160 voltijd 100 3x 1 mei

Nadere informatie

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Faculteit Geneeskunde De masteropleiding logopedische en audiologische wetenschappen is vandaag meer dan ooit een noodzaak. Onze maatschappij is

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor Ad gediplomeerden: Naar prognoses voor Ad opleidingen?

De arbeidsmarkt voor Ad gediplomeerden: Naar prognoses voor Ad opleidingen? De arbeidsmarkt voor Ad gediplomeerden: Naar prognoses voor Ad opleidingen? Prof. dr. Didier Fouarge ROA, Maastricht University (www.roa.nl) d.fouarge@maastrichtuniversity.nl Dag van de Ad, Amersfoort,

Nadere informatie

DE NATIONALE CITYMARKETING TROFEE 2015

DE NATIONALE CITYMARKETING TROFEE 2015 DE NATIONALE CITYMARKETING TROFEE 2015 Juryrapport Zaanstreek 8 juni 2015 Algemeen De nominaties voor de Nationale Citymarketing Trofee zijn dit jaar via een andere procedure tot stand gekomen dan voorgaande

Nadere informatie

Begeleidende tekst film Moos

Begeleidende tekst film Moos Begeleidende tekst film Moos Thijs Roovers Auteur Thijs Roovers Student nr. OvUu17990 Master Professioneel Meesterschap Inleiding De bijdrage die ik gemaakt heb voor de Master Professioneel Meesterschap

Nadere informatie

17-5-2014 GEFELICITEERD! Evidence-based logopedie. Evidence-based logopedie: 10 jaar! Taakverdeling. Wat ben jij? @hannekekalf

17-5-2014 GEFELICITEERD! Evidence-based logopedie. Evidence-based logopedie: 10 jaar! Taakverdeling. Wat ben jij? @hannekekalf Evidence-based logopedie - wat is er in 10 jaar veranderd? GEFELICITEERD! Dr. Hanneke Kalf hanneke.kalf@radboudumc.nl www.hannekekalf.nl @hannekekalf 15 mei 2014 @hannekekalf Evidence-based logopedie:

Nadere informatie

Effectiviteit van training bij kinderen met auditieve verwerkingsproblemen

Effectiviteit van training bij kinderen met auditieve verwerkingsproblemen Effectiviteit van training bij kinderen met auditieve verwerkingsproblemen Lian Nijland, Jeanet Smilde, Sjoeke van der Meulen, Maroeska Rovers, Thomas van Huijstee, Anne Schilder en Bert van Zanten Gefinancierd

Nadere informatie

Zorg voor de oudere cliënt

Zorg voor de oudere cliënt Zorg voor de oudere cliënt Het voeren van een probleemverkennend gesprek Eenzaamheid/Sociaal Isolement* Het bepalen van het risico op een valincident bij een oudere cliënt* Het voeren van een instructiegesprek

Nadere informatie

ONDERZOEK & WETENSCHAP

ONDERZOEK & WETENSCHAP ONDERZOEK & WETENSCHAP Het gebruik van richtlijnen door ergotherapeuten in Nederland Jaarcongres Ergotherapie 22 maart 2019 GEBRUIK VAN RICHTIJNEN DOOR ERGOTHERAPEUTEN IN NEDERLAND Dr Joan Verhoef, Hoofddocent

Nadere informatie

Factsheet. HBO-Monitor De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden

Factsheet. HBO-Monitor De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden HBO-Monitor 2016 De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden Managementsamenvatting In deze factsheet staat de arbeidsmarktpositie van de hbo-afgestudeerden uit studiejaar 2014/2015 centraal. Eind 2016,

Nadere informatie

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018 Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018 Overzicht nieuws Agenda Kennismaking met nieuwe onderzoekers Marjolijn Wagenaar en Inge Meinen Onderzoek Rianne Steenbergen Leefstijlaanpak binnen zorgorganisaties

Nadere informatie

Medische diagnostiek naar gehoor bij meningitis: het landelijk protocol

Medische diagnostiek naar gehoor bij meningitis: het landelijk protocol 2e VUmc nascholingsdag over het jonge slechthorende kind: Medische diagnostiek naar gehoor bij meningitis: het landelijk protocol Paul Merkus Postmeningitis follow up in Nederland Eén jaar na meningitis

Nadere informatie

Auditieve verwerkingsproblemen

Auditieve verwerkingsproblemen Auditieve verwerkingsproblemen definitie, diagnostiek, (be)handelen Jessica van Herel de Frel Logopedist / spraak taalpatholoog Koninklijke Auris Groep, AC Rotterdam j.v.herel@auris.nl 19 april 2012 Inhoud

Nadere informatie

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Auteurs: Annemie Spooren (Hogeschool PXL) Els Knippenberg (Hogeschool PXL) Frederik Houben (Hogeschool PXL) 1 INDEX 1. Doelstellingen

Nadere informatie

Vertegenwoordigers van de werkgroep Schoolaudiologie:

Vertegenwoordigers van de werkgroep Schoolaudiologie: Vertegenwoordigers van de werkgroep Schoolaudiologie: Annemiek voor in t Holt (Ambulant begeleider) - Viertaal Tamara Wakkee (logopedist) - Auris Margot Willemsen (logopedist) - Kentalis Marijke Zoons

Nadere informatie

Taal en rekenen. in de volwasseneneducatie ABC. Standaarden en eindtermen ve 30% en rekenen

Taal en rekenen. in de volwasseneneducatie ABC. Standaarden en eindtermen ve 30% en rekenen 2F Taal en rekenen abc ABC taal 1FHandreiking Standaarden en eindtermen ve in de volwasseneneducatie 30% en rekenen 75 Taal en rekenen in de volwasseneneducatie In opdracht van het ministerie van OCW heeft

Nadere informatie

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2014: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. April 2015

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2014: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. April 2015 Feiten en cijfers HBO-Monitor 2014: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo April 2015 Feiten en cijfers 2 Inleiding In deze factsheet staan de arbeidsmarktresultaten van hbo-afgestudeerden

Nadere informatie

Ontwikkelingen. Audiologisch Centrum Rotterdam. Marco van Es Mieke Vermeulen

Ontwikkelingen. Audiologisch Centrum Rotterdam. Marco van Es Mieke Vermeulen Ontwikkelingen Audiologisch Centrum Rotterdam Marco van Es Mieke Vermeulen Het Audiologisch Centrum Het Audiologisch Centrum (AC) is gespecialiseerd in onderzoek, advies en begeleiding bij gehoorproblemen

Nadere informatie