JAARVERSLAG (+) STATENFRACTIE PROVINCIE ZEELAND 1 OKTOBER DECEMBER 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARVERSLAG (+) STATENFRACTIE PROVINCIE ZEELAND 1 OKTOBER 2009 31 DECEMBER 2010"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG (+) STATENFRACTIE PROVINCIE ZEELAND 1 OKTOBER DECEMBER 2010 INLEIDING Dit keer een verslag van iets meer dan een jaar. We maken ons op voor de Statenverkiezingen van maart 2011 en het volgende jaarverslag zal afkomstig zijn van de nieuwe fractie. GroenLinks gaat voor winst en hoopt op drie zetels, maar meer mag ook! Dat we meeregeren in Zeeland is zichtbaar; we maken de balans al op. Wat heeft deelname in het dagelijks provinciebestuur opgeleverd voor de Zeeuwse samenleving, voor de groene achterban? Hier alvast een paar dingen op een rij gezet: Energie GroenLinks leverde een bijdrage om een tweede of derde kerncentrale te voorkomen. De hoeveelheid windenergie is aanzienlijk uitgebreid: binnen een paar jaar staat er bijna 500 MW in Zeeland. Getijdenenergie is op de agenda gekomen; in de Grevelingen wordt er onderzoek naar gedaan (een centrale voor huishoudens!), de vergunningaanvragen voor proefopstellingen in de Oosterscheldekering zijn in behandeling. Krachtige argumenten om de strijd tegen kernenergie voort te zetten en de leiding daarin te blijven nemen!! Groene economie De werkgelegenheid kreeg een forse duw met het beschikbaar stellen van geld om de particuliere woningmarkt te isoleren: beter voor milieu, klimaat en portemonnee. Er werd hard gewerkt aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen; meer dan 250 ondernemers volgden een meerdaagse cursus. Groen Gas De Connexxion-bussen in Noord en Midden Zeeland rijden op groen gas door Zeeland. Beter voor luchtkwaliteit, geluid en comfort. Biogebaseerde economie De SER adviseert om werk te maken van de biobased economy. In Zeeland is dat al lang aan de gang. Samen met Gent is er een proeffabriek en een opleidingscentrum. Grote bedrijven werken er in mee en er wordt samengewerkt met West-Brabant. Compromissen Natuurlijk zijn er compromissen gesloten, dat hoort erbij als je niet de meerderheid hebt. Maar ook anderen sluiten compromissen, op het gebied van natuurbeleid bijvoorbeeld of met de subsidie aan de Zeeuwse Milieufederatie. Daar heeft GroenLinks het nodige bereikt. Anders gezegd: wij hebben bewaakt dat niet alles als linkse hobby is geschrapt. 1 PORTEFEUILLE VAN DE GEDEPUTEERDE 4e waarnemer Commissaris van de Koningin; Economische zaken: Pieken in de Delta, Provinciaal Sociaal-Economisch Beleid (PSEB), MKB, promotie (bedrijven), NV Economische Impuls Zeeland; Energie- en klimaatbeleid; Milieu; Lid Algemeen Bestuur Zeeland Seaports (ZSP); Raad van Commissarissen NV Delta; Grensoverschrijdende samenwerking; verantwoordelijk voor gebiedsgericht project Waterdunen; Interne Zaken; West Zeeuws-Vlaanderen integraal (incl. Nationaal Landschap); Recreatie en Toerisme Aandachtspunten Het groen en blauw houden van Zeeland, waar mensen kunnen wonen, werken en vrij kunnen zijn. De motivatie daarbij is dat mensen gehoord en gezien moeten worden en dat er nog veel moet veranderen in de samenleving.

2 Wiersma maakt werk van de biogebaseerde economie, waarin fossiele grondstoffen worden vervangen door biomassa. De inzet van groene grondstoffen resulteert in een chemische industrie en energiesector die in balans is met het milieu. Duurzaamheid moet echter ook economisch aantrekkelijk zijn. Als gedeputeerde met zowel milieu als economie in zijn portefeuille, is Marten Wiersma de verpersoonlijking van deze opvatting. Volgens hem heeft Zeeland de primeur van deze gelukkige combinatie, waardoor de gestelde klimaatdoelen eerder zijn te bereiken. In andere provincies zijn de posten milieu en economie vreemd genoeg nog steeds gescheiden. Zeeuwse visie Vóór de industriële revolutie was onze maatschappij nagenoeg geheel gebaseerd op groene grondstoffen. Dat moet straks ook weer het geval zijn, omdat fossiele bronnen (olie en gas) opraken. Doen we geen stap terug in consumptie en mobiliteit, dan moeten we omschakelen naar een biobased economy. Dat gaat niet van vandaag op morgen, aldus Wiersma. De eerste stappen zijn echter gezet. De provincie heeft een visie met actieplan opgesteld onder de naam Bio als basis. Zeeland werkt daarbij samen met West-Brabant. SAMENSTELLING FRACTIE De samenstelling van de fractie was in bovenstaande periode als volgt: LEEN HARPE Fractievoorzitter, lid Presidium en Statenlid Cie. Bestuur & Financiën Cie. Economie & Mobiliteit 2 (tot 9 juli 2010) GABRIËLLE V. DINTEREN Cie. Ruimte, Ecologie & Water Cie. Welzijn Statenlid (vanaf 9 juli 2010) LEO DALEBOUT Statenlid Cie. Ruimte, Ecologie & Water Cie. Welzijn De fractie wordt ondersteund door fractiemedewerker Janine Cooijmans.

3 HET JAAR IN HOOFDPUNTEN Op 17 februari bezochten we met Europarlementariër Bas Eickhout BIOBASE TERNEUZEN, het samenwerkingsproject met Gent dat mede wordt gefinancierd door Europa - en MEATLESS in Goes, een geslaagd voorbeeld van eiwittransitie Beide projecten maken deel uit van 'economisch transitiebeleid' in Zeeland. Deze projecten passen bovendien naadloos in de innovatie- en vergroeningsprogramma's van Den Haag en Brussel. Na afloop van dit bezoek is er een (besloten) bijeenkomst met Commissaris van de Koningin Karla Peijs over o.m. de 'groene havenvisie' van Statenfractie GroenLinks Zeeland en Groen! (B). In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen bezocht TK-lid Mariko Peters op 20 februari (de dag waarop kabinet-balkenendeiv viel) Zeeland. Onder het motto GROEN WERKT AAN BETER ZEELAND stonden Middelburg (Nationaal Landschap Cleene Hooge: trek de groene streep ), Schouwen-Duiveland (Getijcentrale Brouwersdam / De Kering, visie op SD), Veere (klimaatneutrale straat) en Vlissingen (het Scheldekwartier energieneutraal via restwarmte van het Sloe?) op het programma. Eveneens in het kader van GROEN WERKT bezocht TK-lid Jolande Sap op 19 februari ZorgSaam ziekenhuis Terneuzen. Een delegatie van GroenLinks-bestuurders in Zeeland bespreekt een scala aan onderwerpen met de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. 3 MINICONFERENTIE NIEUWE ENERGIE Voorjaar 2010 verscheen het rapport NE- DERLAND KRIJGT NIEUWE ENERGIE, een coproductie van de milieu-/energie-/duurzaamheidsgroepen van CDA, D66, PvdA, SGP, GroenLinks, CU, VVD. Het rapport schetst een actief energiebeleid voor Nederland, met hoge ambities én opbrengsten. GroenLinks Zeeland nodigde politiek en bedrijven uit om op 18 mei mee te denken over een Zeeuwse pendant van dit rapport, om samen in te zetten op het voor Zeeland zeer belangrijke energiethema via perspectiefvolle oplossingen. In De Stenge in Heinkenszand voorzag Theo Walthie, voorzitter Regieorgaan EnergieTransitie, hét adviesorgaan op energiegebied voor de Rijksoverheid én bekend met de Zeeuwse energiesituatie, de het rapport van commentaar in het bijzijn van politieke partijen en bedrijven.

4 De TOEKOMST TOER met Femke Halsema deed Middelburg aan op 24 mei GLkopstukken Bruno Braakhuis, Marten Wiersma, Niels van den Berge e.a. werkten mee aan deze toer en spraken over duurzame energie en argumenten tegen kerncentrales. Burgemeester Schouwenaar van Middelburg mocht een zonnepaneel in ontvangst nemen en Ellen Willink bood Femke duurzame kleding van eigen ontwerp aan. In de Zembla-uitzending over THERMPHOS werd de indruk gewekt dat Marten Wiersma als provinciebestuurder een slechte vergunning zou hebben afgegeven. Zeker voor iemand van GroenLinks weegt dat zwaar. De bewering van Zembla dat niet gemeten is, heeft geen grond. De provincie heeft verantwoordelijkheid genomen en haar plicht niet verzaakt. Dit beeld leidde tot ongerustheid bij mensen in en rond het Sloegebied. De provincie vond het haar plicht deze ongerustheid weg te nemen. GroenLinks heeft de gang van zaken kunnen uitleggen en het vertrouwen werd hersteld. Volksgezondheid en milieu komen op de eerste plaats. Marten Wiersma na afloop van de ALV: Op de ledenvergadering werd bevestigd dat we ook moeilijke kwesties aan kunnen. De achterban is bereid te luisteren en is kritisch. We laten zien dat we bestuursverantwoordelijkheid dragen. Daar ben ik trots op! Op 29 september sprak Marten Wiersma op het minisymposium DUURZAAMHEID ZEEUWS- VLAANDEREN in Groede. Onderwerp was de omschakeling op duurzame energie. Andere sprekers waren o.a. Gijsbrecht Gunter (landbouwingenieur), Guust van Liere (Unitron) en Theo Walthie, vz. Regieorgaan Energie- Transitie. In West-Zeeuws-Vlaanderen werken diverse organisaties samen aan de realisatie van WATERDUNEN. Project Waterdunen geeft de regio de kans om de leefbaarheid op de lange termijn te waarborgen. Dit gebeurt door te investeren in economie, veiligheid en natuur. Concreet betekent dit werk en inkomen voor de bevolking, versterking van de kust en verhoging van de landschapskwaliteit. Alleen door een integrale aanpak en samenwerking met organisaties en bevolking is deze kans te verzilveren. GroenLinks leverde een flinke bijdrage aan de totstandkoming van dit project. Op 1 oktober stemden Provinciale Staten in met de uitvoering van het plan en op 17 december gaven PS groen licht voor de start van de onteigeningsprocedure, als minnelijke werving niet genoeg oplevert. GroenLinks is bijzonder blij met dit project, dat eveneens bijdraagt aan de kwaliteit van de Westerschelde. 4

5 ACTUELE DOSSIERS WCT Een dossier dat al (meer dan 10!) jaren de revue passeert is de Westerschelde Container Terminal (WCT). Containervervoer neemt een steeds groter deel in van het vervoer van goederen over zee en land. Meer activiteiten in de Zeeuwse havens zorgen voor meer werkgelegenheid en een groei van de economie. De plannen tot aanleg van een containerhaven in het Sloegebied, de WCT, waar meer en grotere schepen geladen en gelost kunnen worden, zorgen in Zeeland al jaren voor commotie. Mogelijke schade aan het Kalootstrand en een groeiend verkeersaanbod op (op spoor en weg) leiden tot protesten van natuurverenigingen en bewoners rond het spoor. Inmiddels heeft Zeeland Seaports besloten af te zien van de aanleg van de WCT. Men hoopt nog op betere tijden, echter een horizon wordt niet aangegeven. Nu economische onderbouwing voor de WCT niet mogelijk is, kan invulling worden gegeven aan het rapport/advies Ten Thij: Een maximale ontwikkeling in de bestaande haven en geen ontwikkeling van de WCT. ( ) op grond van de kwalitatieve vergelijking ( ) biedt het scenario met een keuze voor de VCT gecombineerd met een planologische reservering voor WCT voldoende zekerheid om snel met de containerisatie te beginnen. Daar is alle ruimte voor; de schijnbare tegenstelling WCT VCT is niet meer aan de orde. GroenLinks diende in december 2010 een motie in om van de haven van Vlissingen-Oost een superstukgoedhaven+ te maken. Deze werd verworpen. GroenLinks is van begin af aan tegen de WCT geweest. Duurzame energie De fractie zet voortdurend in op duurzame energiebronnen en energiebesparing. In de Zeeuwse Strategienota Energie- en Klimaatbeleid zijn duidelijke doelen opgenomen over energiebesparing, de inzet van duurzame bronnen en CO2-reductie. Ook de bedrijfsvoering van de provincie moet in 2012 CO 2 -neutraal zijn. 5 Voor GroenLinks is kernenergie uiteraard geen optie. Op initiatief van Comité Borssele2Nee namen we deel aan de demonstratie tegen kernenergie bij het Stadskantoor in Goes op 21 juni 2010, waar tegenstanders van kernenergie op ludieke wijze hun stem lieten horen tegen de plannen voor een 5 keer zo grote kerncentrale als de huidige en voor duurzame energie! In augustus demonstreerden we met Actiecomité Borssele2Nee tegen kernenergie op Het Abdijplein in Middelburg. PUBLICATIE April 2010 De grootste provincie van Nederland is te klein Landelijke ontwikkelingen nodigen ertoe uit een discussie te voeren over de toekomst van onze blauwgroene provincie. GroenLinks biedt met de visienota De grootste provincie van Nederland is te klein een handreiking en wil op deze manier een bijdrage leveren aan een discussie over de toekomst van onze provincie in het kader van de bestuurlijke herindeling. Provinciale Staten zullen zich op korte termijn moeten uitspreken over de wenselijke bestuurlijke indeling van Zeeland. Er moet nu echt ingegrepen worden in de bestuurlijke drukte en, wat

6 belangrijker is, de onnodige geldverspilling en de bureaucratie als gevolg daarvan. GroenLinks vraagt met deze visie o.a. aandacht voor de economische samenwerking in de driehoek Rotterdam Moerdijk-Vlissingen/Terneuzen. De havenbelangen kunnen bij een goede samenwerking tussen de havens beter en goedkoper op elkaar worden afgestemd. De belangrijkste aanbevelingen zijn: gebiedsindeling geënt op de stroomgebiedbenadering vanuit de Kaderrichtlijn Water; samenwerking waar mogelijk en gewenst binnen de economische corridor Rotterdam-Moerdijk-Antwerpen; taken gedeconcentreerde (rijks)diensten onderbrengen bij de provincie. Dit resulteert in een vergrote provincie (oost- en noordwaarts) met als resultaat een betere aanpak van de problemen rond de Deltawateren, een bredere basis voor een goede gezondheidszorg en een goede coördinatie van de problemen in de havenvierhoek Rotterdam, Moerdijk, Vlissingen/- Terneuzen en Antwerpen. Uitgangspunt daarbij is het opheffen van de bestuurlijke drukte en het reduceren van het aantal bestuurslagen tot twee. SCHRIFTELIJKE VRAGEN De fractie diende de volgende artikel 44-vragen in, ook wel Statenvragen genoemd: Oktober t/m december WCT/VCT WCT concept-mer Kilometerheffing / nieuwe provinciale belasting Januari t/m december Eindopslag radioactief afval Landschappelijke inpassing N Fietsbeleid en gladheidsbestrijding Vragen reizigersenquête Fast Ferry van het OPOV Zwavelarme brandstof Rampenbestrijding Inpassing N Parkeerplaatsen Stadspark Middelburg BorsseleII onhaalbaatr Veiligheid 2 e kerncentrale EDF Verlies (rijks)werkgelegenheid 6 SCHRIFTELIJKE REACTIES OP ACTUELE GEBEURTENISSEN okt Reactie op persbericht waterschappen inzake natuurherstel okt Persbericht motie Kopenhagen dec Vragen aan GS over lozing ongezuiverd afwater Brussel op Westerschelde febr Ingezonden brief over overcapaciteit containerhavens febr Brief aan lijstaanvoerders dertien (Zeeuwse) gemeenten met pleidooi voor duurzame energie febr Reactie op pleidooi Vlaams premier Peeters voor Vierde Scheldeverdieping mrt Reactie op uitspraak rechter dat aandelen kerncentrale Borssele van Essent in publieke handen moeten blijven apr Opdracht voor second opinion voor het natuuronderzoek van Zeeland Seaports over de Westerschelde Containerterminal (WCT) en verzoek aan GS zich een oordeel te vormen en PS daarover te informeren. apr Reactie op ontwerp-verkiezingsprogramma CDA over bestuurlijke drukte en de provinciegrenzen mei 2010 Reactie op artikel Binnenlands Bestuur over de waterschappen (het luctor zonder emergo ) mei 2010 Brief aan Minister-president Balkenende over groene energie in Zeeland aug Brief aan minister Hirsch Ballin over het inkrimpen van het OM in Middelburg sept Kritische noot bij bestuurskrachtonderzoek provincie

7 okt okt. nov. nov Brief aan Rutte-Verhagen over (kansloze discussie) Hedwigepolder en niet opheffen waterschappen Brief aan Vlaams minister over Verdrag en Schelde-estuarium Persbericht over het voornemen van België het wegenvignet in te voeren Brief aan GS om bij Delta extern onderzoek te bepleiten naar de financiële situatie MOTIES Naast artikel 44-vragen diende de fractie tijdens Statenvergaderingen moties en amendementen in om het beleid een groener en socialer gezicht te geven. Een greep daaruit: Oktober t/m december Kopenhagen Pleidooi duurzamer bouwen voor CO2-neutraal Abdijcomplex Januari t/m december Breder Welvaartsbegrip CO2-neutraal Abdijcomplex Afval duurzaam Begroting1 (begroting natuur) Begroting2 (Verdrag Vlaanderen-Nederland) Begroting3 (Zeeuwse Bibliotheek) Begroting4 (duurzame energie) Wijzigingsvergunning Thermphos Motie Duurzame toekomst haven Vlissingen-Oost als alternatief voor WCT 7 FRACTIEVERGADERINGEN De Statenfractie vergadert ongeveer eens per maand (met uitzondering van de zomermaanden) en kwam dit jaar 11 keer bijeen. Terugkerende onderwerpen in de vergadering waren o.a. de (bestuurlijke discussie over de) herindeling van provincies, de WCT, kerncentrale(s), Waterdunen, Thermphos en Biobase Europe. ENKELE OPVALLENDE GEBEURTENISSEN Werkbezoek Sloecentrale april 2010 Overhandiging Visie provincies aan Gedeputeerde Van Waveren (CDA) apr. 2010

8 Beëdiging Leo Dalebout 9 juli 2010 Afscheid Gabriëlle van Dinteren 9 juli 2010 WERKBEZOEKEN Om te horen wat er leeft in Zeeland bezoeken we bedrijven en instellingen. De fractie bezocht Biobase Terneuzen en Meatless in Goes (febr.) en de SloeCentrale van DELTA en EDF in Rhittem (apr.). Ook bezochten we de Tweede Kamerfractie in Den Haag (mrt.) en spraken we met de gemeenteraadsfractie van Vlissingen (nov.). Graag houden we een goed contact met alle gemeenteraadsfracties en nemen we ons voor de fracties uit te nodigen om bij te praten of bezoeken we de fracties. TENSLOTTE Ook afgelopen jaar hebben we volop het nieuws gehaald. De hoogtepunten daarvan hebben we verwoord in dit jaarverslag. We blijven zoeken naar mogelijkheden om uit te dragen dat we pal staan voor een groenblauw en gezond Zeeland voor alle Zeeuwen. Al twee jaar op rij is dit niet gemakkelijk jaar vanwege de klimaat- en kredietcrisis en de bezuinigingen die daarmee gepaard gaan. Toch maakt dit GroenLinks zichtbaar(der), omdat we al jaren nadenken over duurzaamheid, energie en klimaat. 8 Dat er het afgelopen jaar veel bereikt is, is ook te danken aan onze achterban en aan alle mensen die ideeën, suggesties, problemen en oplossingen aandragen. Wij waarderen het dat velen ons aanspreken en weten te vinden. De meerderheid van de contacten is voor ons dan ook erg waardevol. Dank daarvoor. We hopen u vaker te ontmoeten om samen te werken aan een duurzaam Zeeland! Middelburg, december 2010, Leen Harpe, fractievoorzitter Leo Dalebout, Statenlid Janine Cooijmans, fractieondersteuner

Liever strand dan stranden

Liever strand dan stranden Liever strand dan stranden In het kort Al enige tijd - vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw - is in

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND MAART 2012 UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 9 MAART

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND MAART 2012 UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 9 MAART NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND MAART 2012 UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 9 MAART GROENLINKS-INITIATIEF RESTWARMTEBENUTTING AANGENOMEN DOOR STATEN In Zeeland wordt een enorme hoeveelheid warmte

Nadere informatie

Zie GS brief van 2 juni Volgt in najaar T.J. Kalverboer.

Zie GS brief van 2 juni Volgt in najaar T.J. Kalverboer. Nog niet afgehandelde toezeggingen aan de statencommissie Economie en Mobiliteit, na vergadering 12 oktober 2009 Nr Voortkomend uit cie.vergadering Toezeggingen commissie Afhandeling: 35. 17-11-2008 Poppelaars

Nadere informatie

Besluitenlijst 13 februari 2015

Besluitenlijst 13 februari 2015 Besluitenlijst 13 februari 2015 Middelburg, 19 februari 2015 nr. 15002275 Besluitenlijst voor de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op: 13 februari 2015, 09.30 uur, in

Nadere informatie

Besluitenlijst 14 maart 2014

Besluitenlijst 14 maart 2014 Besluitenlijst 14 maart 2014 Middelburg, 17 maart 2014 nr. 14004292 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op: 14 maart 2014, 9.30 uur, in de Statenzaal,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND APRIL 2012 UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 20 APRIL

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND APRIL 2012 UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 20 APRIL NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND APRIL 2012 UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 20 APRIL HEDWIGEPOLDER Het kabinetsbesluit over de Hedwige - 'plan Bleker'- betekent ontpoldering op vier plaatsen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND APRIL 2012 UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 20 APRIL

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND APRIL 2012 UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 20 APRIL NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND APRIL 2012 UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 20 APRIL HEDWIGEPOLDER Het kabinetsbesluit over de Hedwige - 'plan Bleker'- betekent ontpoldering op vier plaatsen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND JUNI 2010

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND JUNI 2010 NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND JUNI 2010 STATENVERGADERING 18 JUNI 2010 VOORJAARSNOTA De provincie Zeeland staat voor de grootste bezuinigingsopreatie ooit, terwijl er onzekerheid is over bezuinigingsmaatregelen

Nadere informatie

Conclusie: de notulen van beide vergaderingen worden vastgesteld.

Conclusie: de notulen van beide vergaderingen worden vastgesteld. Besluitenlijst Middelburg, 7 juli 2014 nr. 14010192 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op 4 juli 2014, 9.30 tot 18.55 uur, in de Statenzaal, Abdij

Nadere informatie

Griffier van de Staten. - Geleidebrief Kaderstellend Provincie Zeeland

Griffier van de Staten. - Geleidebrief Kaderstellend Provincie Zeeland Griffier van de Staten - Geleidebrief Kaderstellend Provincie Zeeland GROENLINKS N DE TOEMMST GROENLINKS-VOORSTEL RESTWARMTEBENUTTING SAMENVA'ITING In Zeeland wordt - vooral door de industrie - een enorme

Nadere informatie

Besluitenlijst Provinciale Staten

Besluitenlijst Provinciale Staten Besluitenlijst Provinciale Staten Middelburg 6 november 2015 Nummer 15015913 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op 6 november 2015 van 9.20 tot 19.57

Nadere informatie

Besluitenlijst 1 november 2013

Besluitenlijst 1 november 2013 Besluitenlijst 1 november 2013 Middelburg, 4 november 2013 nr. 13024675 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op: 1 november 2013, 09.30 uur, in de

Nadere informatie

ENERGIE & Wat Is het?

ENERGIE & Wat Is het? ENERGIE & KLIMAAT Wat is het? Fossiele grondstoffen worden schaars. Bedrijven en overheden zijn daarom op zoek naar alternatieve groene grondstoffen en hernieuwbare energie. Als Provincie hebben we daarbij

Nadere informatie

OMKIJKEN EN DOORGAAN

OMKIJKEN EN DOORGAAN OMKIJKEN EN DOORGAAN STATENFRACTIE PROVINCIE ZEELAND WAARVOOR MAAKT GROENLINKS ZICH STERK IN ZEELAND? WAT HEBBEN WE GEDAAN DE AFGELOPEN JAREN? We hebben niet uit onze neus zitten eten! De fractie van GroenLinks

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND NOVEMBER 2009

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND NOVEMBER 2009 NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND NOVEMBER 2009 UIT DE STATENVERGADERING VAN 13 NOVEMBER 2009 PROGRAMMABEGROTING 2010, INCLUSIEF MEERJARENRAMING In de programmabegroting ligt de nadruk op afronden en uitvoeren;

Nadere informatie

En misschien heb je nog wel meer vragen over ons provinciaal parlement, en over het werk van de Statengriffie, die de statenleden

En misschien heb je nog wel meer vragen over ons provinciaal parlement, en over het werk van de Statengriffie, die de statenleden april 2009 / pag. 1 Voorwoord Waarom stellen statenleden zo ontzettend veel schriftelijke vragen? Waarom bellen ze me niet gewoon als ze een vraag hebben? Waarom is het nuttig dat statenleden op werkbezoek

Nadere informatie

Besluitenlijst Provinciale Staten

Besluitenlijst Provinciale Staten Besluitenlijst Provinciale Staten Middelburg 26 mei 2015 Nummer: 15007743 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op 26 mei 2015 van 09.40 tot 18.43 uur,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND NOVEMBER 2012-II UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 23 NOVEMBER

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND NOVEMBER 2012-II UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 23 NOVEMBER NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND NOVEMBER 2012-II UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 23 NOVEMBER STATENVOORSTEL ECONOMISCHE AGENDA + SER-ADVIES "Economische groei, ontwikkeling en innovatie is de

Nadere informatie

Agenda Provinciale Staten

Agenda Provinciale Staten Agenda Provinciale Staten Datum 01-03-2019 Tijd 9:30-19:00 Locatie Statenzaal Voorzitter Dhr. Han Polman AGENDA - 19003665 1 Opening 2 Mededelingen 3 Vaststellen agenda - 19003665 Afdoeningsvoorstel: vaststellen

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2011 STATENFRACTIE PROVINCIE ZEELAND

JAARVERSLAG 2011 STATENFRACTIE PROVINCIE ZEELAND INLEIDING STATENVERKIEZINGEN De eerste maanden van 2011 maakten we ons op voor de Statenverkiezingen van 2 maart 2011. Alles stond in het teken van deze verkiezingen, en we hoopten op winst en drie zetels.

Nadere informatie

Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota 2015

Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota 2015 p e r s b e r i c h t e-mail: website: statengriffie@provinciegroningen.nl www.provinciegroningen.nl PS-besluitenlijst, nr. 123, 25 juni 2015 Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen

Nadere informatie

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Provincie Zeeland staat voor belangrijke keuzes. Op het terrein van energie, gebiedsontwikkeling, economie en infrastructuur liggen

Nadere informatie

50PLUS IN ZEELAND. 50PLUS wil goed & gratis openbaar vervoer in heel Zeeland. 50PLUS wil een tolvrije Westerscheldetunnel

50PLUS IN ZEELAND. 50PLUS wil goed & gratis openbaar vervoer in heel Zeeland. 50PLUS wil een tolvrije Westerscheldetunnel 50PLUS IN ZEELAND 50PLUS is niet alleen een ouderenpartij, ook jongeren tellen bij ons mee om de toekomst van Zeeland te bepalen. 50PLUS is niet meer weg te denken uit onze democratie. De partij is in

Nadere informatie

Provinciale Staten Zeeland: hoe bekend zijn de politici?

Provinciale Staten Zeeland: hoe bekend zijn de politici? Rapport Provinciale Staten Zeeland: hoe bekend zijn de politici? Een onderzoek onder inwoners van Zeeland Deel 2: 15 februari 2007 Projectnummer: 64351 In opdracht van: Omroep Zeeland / PZC Peter Joosse

Nadere informatie

Tussenbalans Statenfractie

Tussenbalans Statenfractie 2017 Tussenbalans Statenfractie Inhoudsopgave 1. Waar staan we?... 2 2. Uitgangspunt... 3 3. Waar gaan we aan werken de komende twee jaar?... 4 4. Contact en informatie... 5 Pagina 1 van 5 1. Waar staan

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21 Griffier van de Staten Geleidebrief Kaderstellend Naam voorstel SGR-21 Betreft vergadering Te verzenden aan Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar 2040 PS van 8 juni 2012 Statenbreed Verzenddatum

Nadere informatie

Commissie voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen

Commissie voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen Griffie Commissie voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen Datum commissievergadering : - Document nummer : 2833947 Behandelend ambtenaar : T. de Graaf Directie/bureau : Economie & Mobiliteit/ Bureau Mobiliteitsbeleid

Nadere informatie

Besluitenlijst Provinciale Staten

Besluitenlijst Provinciale Staten Besluitenlijst Provinciale Staten Middelburg 8 juni 2016 Nummer 16008481 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op 11 maart 2016 van 9.35 uur tot 20.31

Nadere informatie

Begrotingswijziging 76/17A

Begrotingswijziging 76/17A Begrotingswijziging 76/17A Voorgestelde behandeling : Procedurevergadering : 20 november 2017 Onderwerp Begrotingswijziging gereserveerde middelen Energie voor uitvoering Energietransitie 2018-2019 Aan

Nadere informatie

Tijd om aan te pakken! Het omgevingsplan in uitvoering

Tijd om aan te pakken! Het omgevingsplan in uitvoering Provincie Zeeland Tijd om aan te pakken! Het omgevingsplan in uitvoering Provincie Zeeland Voorwoord Deze zomer is het Omgevingsplan Zeeland vastgesteld en sinds 1 oktober 2006 zijn de beleidsregels uit

Nadere informatie

Besluitenlijst Provinciale Staten

Besluitenlijst Provinciale Staten Besluitenlijst Provinciale Staten Datum: 07-07-2017 Tijd: 09:30-17:00 Locatie: Statenzaal Voorzitter: Dhr. Han Polman Toelichting: Nr. 17015800 1. Opening om 9.31 uur. De leden Babijn (PvZ) en Pijpelink

Nadere informatie

Bio Base Europe Innovation & Training for the bio-based economy

Bio Base Europe Innovation & Training for the bio-based economy Biopark Terneuzen Duurzame havens Bio Base Europe Innovation & Training for the bio-based economy Terneuzen Diepgang 12,50 meter Oppervlakte circa 2100 ha Ports of Vlissingen and Terneuzen Vlissingen Diepgang

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND MEI/JUNI 2009

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND MEI/JUNI 2009 NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND MEI/JUNI 2009 UIT DE STATENVERGADERING VAN 29 MEI 2009 Vragen financiering N57 De rijksbezuiniging op het provinciefonds bedroeg aanvankelijk 24 mln. Recentelijk is voorgesteld

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Bijlage 4 Verklarende woordenlijst Ambtenaar persoon die een baan heeft bij de overheid Amendement de Tweede Kamer wil iets aan een voorstel voor een wet veranderen B en W de burgemeester en de wethouders

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? Nederland heeft twaalf provincies. En die provincies hebben allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

E&M-ECO E&M-ECO E&M-ECO. Pagina 1 van 5

E&M-ECO E&M-ECO E&M-ECO. Pagina 1 van 5 Commissie E&M nr COM Bestuurder datum onderwerp actie door voortgang afgehandeld 35 E&M Van Beveren 18-11-2008 N.a.v. de toezeggingenlijst/memo over navordering fiscus op Delta N.V.: Zodra deze informatie

Nadere informatie

Workshop Verkiezingen

Workshop Verkiezingen Workshop Verkiezingen Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen 20 maart 2019 Waarom is een goede relatie met provincie en waterschappen belangrijk? Wat komt er kijken bij een goede lobby? De Hollandsche

Nadere informatie

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Burgers, bedrijven, milieu-organisaties en overheden hebben vandaag op initiatief van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en

Nadere informatie

Ontwikkeling politieke voorkeur in 2015

Ontwikkeling politieke voorkeur in 2015 Een politiek systeem in ontbinding De peiling van vandaag laat zien in welke bijzondere electorale situatie Nederland eind 2015 is beland. Deze resultaten kunnen geplaatst worden in het verlengde van het

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kaderstelling Europabeleid door Provinciale Staten Inleiding Op 11 juni 2007 jl. is door de commissie FEPO de werkgroep Europa ingesteld.

Nadere informatie

p e r s b e r i c h t

p e r s b e r i c h t p e r s b e r i c h t e-mail: website: statengriffie@provinciegroningen.nl www.provinciegroningen.nl PS-besluitenlijst, nr. 140 Groningen, 10 november 2016 Besluiten Provinciale Staten 9 november 2016

Nadere informatie

Vragen van het statenlid B.J. Feijtel (CDA) ingevolge artikel 44 reglement van orde

Vragen van het statenlid B.J. Feijtel (CDA) ingevolge artikel 44 reglement van orde Provinciale Staten Provincie Zeeland Vragen van het statenlid B.J. Feijtel (CDA) ingevolge artikel 44 reglement van orde AANHANGSEL tot de notulen van de provinciale staten van Zeeland 2009 nummer 206.

Nadere informatie

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten.

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten. Toespraak CdK Ank Bijleveld voor de interne nieuwjaarsbijeenkomst van de provincie Overijssel op maandag 3 januari 2011. Beste collega s, Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond

Nadere informatie

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Griffie Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Datum commissievergadering : - DIS-stuknummer : 1521160 Behandelend ambtenaar : Hans Zwepink Directie/bureau : Griffie / PE Nummer commissiestuk

Nadere informatie

Zeeland in stroomversnelling. Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht

Zeeland in stroomversnelling. Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht Zeeland in stroomversnelling Op weg naar het Actieprogramma voor duurzame economische groei, regionale inbedding en bestuurlijke daadkracht Wat is er gebeurd sinds 2 juni? Het advies van de Commissie Balkenende

Nadere informatie

p e r s b e r i c h t

p e r s b e r i c h t p e r s b e r i c h t e-mail: website: statengriffie@provinciegroningen.nl www.provinciegroningen.nl PS-besluitenlijst, nr. 134 Groningen, 2 juni 2016 Besluitenlijst Provinciale Staten 1 juni 2016 Woensdag

Nadere informatie

Besluitenlijst Provinciale Staten

Besluitenlijst Provinciale Staten Besluitenlijst Provinciale Staten Middelburg: 16 juli 2015 Nummer: 15009898 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op 3 juli 2015 van 9.35 tot 17.39

Nadere informatie

containerisatie Wat is het?

containerisatie Wat is het? Wat is het? Stimuleren van containeroverslag in de bestaande haven, op het knooppunt van zee- en binnenvaart. Beoogd wordt dat zowel in het Sloegebied als in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone het aantal overgeslagen

Nadere informatie

2.B.2 Statenmededeling Statenmededeling Informatievoorziening inzake omgevingsdiensten en uitvoering VTH-taken

2.B.2 Statenmededeling Statenmededeling Informatievoorziening inzake omgevingsdiensten en uitvoering VTH-taken Agenda Procedurevergadering Provinciale Staten Datum : 18 december 2017 Tijdstip : 18.00-18.45 uur Locatie : Hart der Provincie 4 1. Opening 2. Behandelvoorstellen Natuur en Milieu 2.A.1 Statenvoorstel

Nadere informatie

Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen

Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen Zuidwest-Nederland omvat de provincie Zeeland en het westen van de provincie Noord-Brabant. Als veelbelovende regio met ongeveer 100.000 bedrijven

Nadere informatie

MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE

MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE 2010-2020 POSITIONERING DELTALANDSCHAP 2010 BESTAANDE TOEKOMST DELTALANDSCHAP 2010-2020 STRUCTUURBEELD DELTALANDSCHAP 2020 POSITIONERING STEDELIJKE DELTA 2010

Nadere informatie

Terneuzen. Terneuzen, Westerschelde en Kanaal Gent-Terneuzen (Bron: Beeldbank Rijkswaterstaat, http://beeldbank.rws.nl)

Terneuzen. Terneuzen, Westerschelde en Kanaal Gent-Terneuzen (Bron: Beeldbank Rijkswaterstaat, http://beeldbank.rws.nl) Terneuzen Terneuzen, Westerschelde en Kanaal Gent-Terneuzen (Bron: Beeldbank Rijkswaterstaat, http://beeldbank.rws.nl) Terneuzen (Bron: Wikipedia) Introductie De stad Terneuzen is met ruim 24.000 inwoners

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND DECEMBER 2011 UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 16 DECEMBER

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND DECEMBER 2011 UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 16 DECEMBER NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND DECEMBER 2011 UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 16 DECEMBER DELTA EN DE TWEEDE KERNCENTRALE De middag voorafgaand aan de Statenvergadering maakte DELTA bekend het

Nadere informatie

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 Aan deze openbare besluitenlijst kunnen geen rechten worden ontleend. Alleen de tekst van het door provinciale staten vastgestelde verslag bevat de formele besluitvorming

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst!

Klaar voor de toekomst! Klaar voor de toekomst! Den Haag Rotterdam Dordrecht Moerdijk Zierikzee Voorwoord Breda Middelburg Vlissingen Goes Bergen op Zoom Roosendaal De politiek heeft na een uitgebreide verkenning besloten om

Nadere informatie

Zo werkt de provincie Gelderland. De werkwijze van het bestuur

Zo werkt de provincie Gelderland. De werkwijze van het bestuur Zo werkt de provincie Gelderland De werkwijze van het bestuur Op bezoek Basisschool Vuurvogel uit Malden op bezoek bij de provincie Gelderland. Een klas kinderen, hun onderwijzer en zes ouders kregen een

Nadere informatie

Provinciale Staten Griffie. Aan Provinciale Staten. Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 4 juni 2018

Provinciale Staten Griffie. Aan Provinciale Staten. Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 4 juni 2018 Provinciale Staten Griffie Aan Provinciale Staten Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 4 juni 2018 + = Fractie is voor behandeladvies = Fractie is tegen behandeladvies x = Fractie is

Nadere informatie

Besluitenlijst Provinciale Staten

Besluitenlijst Provinciale Staten Besluitenlijst Provinciale Staten Datum: 16 december 2016 Tijd: 9:35 16.40 uur Locatie: Statenzaal Voorzitter: Dhr. Han Polman Nummer: 16020826 1. Opening om 9.35 uur. Het lid Van Tilborg (SP) is verhinderd.

Nadere informatie

Omschrijving toezegging aan commissie Actie door Voortgang afhandeling, datum van uiterlijke afdoening

Omschrijving toezegging aan commissie Actie door Voortgang afhandeling, datum van uiterlijke afdoening Nr. Voortvloeiend uit commissievergadering Omschrijving toezegging aan commissie Actie door Voortgang afhandeling, datum van uiterlijke afdoening 3 23-05-2007 Mw. Peijs n.a.v. Burgerjaarverslag: De in

Nadere informatie

DELTA NV verkeert in zwaar weer. Voornaamste oorzaak is de lage elektriciteitsprijs en het tollingcontract

DELTA NV verkeert in zwaar weer. Voornaamste oorzaak is de lage elektriciteitsprijs en het tollingcontract Onderwerp: Initiatiefvoorstel Zeeland solidariseert Initiatiefvoorstel met betrekking tot de problematiek van DELTA NV in relatie met de kerncentrale van het lid Temmink (GroenLinks ) Samenvatting DELTA

Nadere informatie

Onderzoek: 7 november 2018 Auteur: Lisette van Vliet. Kernenergie in Nederland

Onderzoek: 7 november 2018 Auteur: Lisette van Vliet. Kernenergie in Nederland Onderzoek: 7 november 2018 Auteur: Lisette van Vliet Kernenergie in Nederland Samenvatting Meer voor- dan tegenstanders van kernenergie in Nederland Kernenergie is voor veel mensen geen taboe meer: ruim

Nadere informatie

Gewijzigde Agenda Provinciale Staten Met sprekers

Gewijzigde Agenda Provinciale Staten Met sprekers Gewijzigde Agenda Provinciale Staten Met sprekers Datum 21-09-2018 Tijd 9:30-17:00 Locatie Voorzitter Statenzaal Dhr. Han Polman Omschrijving 18017817 1 Opening Berichten van verhindering: Tobias van Gent

Nadere informatie

Agenda. Door Matthijs Kok, ODMH

Agenda. Door Matthijs Kok, ODMH Agenda Rondje kennismaking Presentatie regionale energiestrategie Uitwisselen kennis en ervaringen Vragen aanpak EZ/belastingdienst Verdere samenwerking EnCo s Midden Holland Door Matthijs Kok, ODMH Aanpak

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND SEPT./OKT UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 30 SEPTEMBER

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND SEPT./OKT UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 30 SEPTEMBER NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE ZEELAND SEPT./OKT. 2011 UIT DE PROVINCIALE STATENVERGADERING VAN 30 SEPTEMBER KADERNOTITIE GOEDERENVERVOER Dit jaar stelt de provincie samen met de partners een nieuw goederenvervoerplan

Nadere informatie

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Dames en heren, geëerde gasten, [Inleiding] Zuinig over de drempel! Zo heette de eerste oudejaarsconference van

Nadere informatie

;ucc.m. 1101166. iw. 1 ZAAK W. CLAS.

;ucc.m. 1101166. iw. 1 ZAAK W. CLAS. Brugstraat 51, 4475 AN Wilhelminadorp Postbus 25,4450 AA Heinkenszand Telefoon: 01 13-5691 10; fax: 01 13-5691 11 E-mail: info@hetzeeuwselandschap.nl ABN AMRO: 51.03.36.167 ING: 245740 Belaië: Kredietbank

Nadere informatie

statenstukken Provinciale Staten Vragen van het statenlid Johan Robesin (Partij voor Zeeland) ingevolge artikel 44 reglement van orde AANHANGSEL

statenstukken Provinciale Staten Vragen van het statenlid Johan Robesin (Partij voor Zeeland) ingevolge artikel 44 reglement van orde AANHANGSEL Provinciale Staten Vragen van het statenlid Johan Robesin (Partij voor Zeeland) ingevolge artikel 44 reglement van orde AANHANGSEL tot de notulen van de provinciale staten van Zeeland 2010 nummer 324.

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? Nederland heeft twaalf provincies. En die provincies hebben allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

Betreft vergadering Commissie Economie en Mobiliteit van 18 februari 2013 Provinciale Staten 15 maart 2013

Betreft vergadering Commissie Economie en Mobiliteit van 18 februari 2013 Provinciale Staten 15 maart 2013 Griffier van de Staten Geleidebrief Naam voorstel SGR-039 Nummer 130122 Initiatiefvoorstel superintercity van GroenLinks Betreft vergadering Commissie Economie en Mobiliteit van 18 februari 2013 Te verzenden

Nadere informatie

Windenergie in Utrecht

Windenergie in Utrecht Windenergie in Utrecht J.H. Fred Jansen Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW) www.nkpw.nl Conclusies Windenergie is geen noemenswaardig alternatief voor fossiele energie en levert geen noemenswaardige

Nadere informatie

December 2017 Jaargang 14 Nummer 3

December 2017 Jaargang 14 Nummer 3 Fractieflits December 2017 Jaargang 14 Nummer 3 INHOUD 1. Omgevingsvisie vastgesteld 2. Lelystad Airport 3. Flevotop 4. Bezoek Brussel 5. Landschapsbeheer 1. Omgevingsvisie vastgesteld In november is door

Nadere informatie

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Ben je van plan om op 9 juni te gaan stemmen? Ja 698 83,1 Nee 39 4,6 Ik weet het nog niet 103 12,3 Stemgedrag PVV/ Wilders PvdA

Nadere informatie

Agenda Commissie Bestuur

Agenda Commissie Bestuur Agenda Commissie Bestuur Datum 15-09-2017 Tijd 9:00-12:30 Locatie Louise de Colignyzaal Voorzitter Dhr. Hans van Geesbergen Nr. 17020984 Link naar Webcast http://player.companywebcast.com/provinciezeeland/20170915_1/nl/player

Nadere informatie

Nederland hoort bij de wereldtop

Nederland hoort bij de wereldtop Globalistische politiek vereist draagvlak in de provincie Sibolt.Mulder@tns-nipo.com Duurzaamheidsdialoog 19/01/2012 Nederland hoort bij de wereldtop 1 Macro-economisch doen we het prima! Werkeloosheid

Nadere informatie

Provinciale Staten. Provincie Zeeland

Provinciale Staten. Provincie Zeeland Provinciale Staten Provincie Zeeland Gedeputeerde belast met Behandeling: Onderwerp: Waveren, H. van Deelname in Europese Groepering Territoriale Samenwerking (EGTS) Linieland van Waas en Hulst Vergadering

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2011

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2011 Rekenkamercommissie Jaarverslag 2011 Rekenkamercommissie Terneuzen 19 maart 2012 Samenstelling van de Rekenkamercommissie Terneuzen de heer drs. A.W. Zabel (voorzitter) de heer W.A.A.M. van Overveld (lid

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Provinciale Staten, 2 maart Inhoud: 1. Opkomst 2. Winnaars en verliezers 3. Zetelverdeling Provinciale Staten 4. Verschil tussen gemeenten Bijlage 1 De VVD heeft bij deze verkiezingen

Nadere informatie

Windenergie in Wijk bij Duurstede

Windenergie in Wijk bij Duurstede Windenergie in Wijk bij Duurstede J.H. Fred Jansen Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW) www.nkpw.nl Bruto opbrengst windenergie in Nederland en Wijk bij Duurstede Netto opbrengst Geluid windturbines

Nadere informatie

Onderstaand treft u het voorstel voor het voeren van de gesprekken in de preformatie-fase.

Onderstaand treft u het voorstel voor het voeren van de gesprekken in de preformatie-fase. Opzet preformatie Onderstaand treft u het voorstel voor het voeren van de gesprekken in de preformatie-fase. Doel: helderheid krijgen over de haalbaarheid van een coalitie met vijf partijen (CDA, SGP,

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

Geannoteerde gewijzigde agenda Provinciale Staten met sprekers

Geannoteerde gewijzigde agenda Provinciale Staten met sprekers Geannoteerde gewijzigde agenda Provinciale Staten met sprekers Datum 08-06-2018 Tijd 9:30-17:00 Locatie Voorzitter Omschrijving Statenzaal Dhr. Han Polman 18014123 - Rekening en Voorjaarsnota 1 Opening

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Terneuzen 23 januari 2013 Samenstelling van de Rekenkamercommissie Terneuzen de heer drs. A.W. Zabel (voorzitter) de heer M.A. de Doelder (lid)

Nadere informatie

De gemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in vergadering bijeen op 28 februari 2013.

De gemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in vergadering bijeen op 28 februari 2013. Utrechtse Heuvelrug Utrechtse Heuvelrug Motie Provinciale herindeling De gemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in vergadering bijeen op 28 februari 2013. Overwegende dat: De Minister van Binnenlandse

Nadere informatie

Raadsinformatieavond invulling sociale randvoorwaarden windenergie Zonzeel Welkom

Raadsinformatieavond invulling sociale randvoorwaarden windenergie Zonzeel Welkom Raadsinformatieavond invulling sociale randvoorwaarden windenergie Zonzeel Welkom 19 november 2015 1 Opzet presentatie 1. Inleiding 2. Terugblik/voorgeschiedenis 3. Gemeentelijke ambitie vertaald naar

Nadere informatie

Op Pad! Reflexen doorbreken om in te kunnen spelen op de demografische veranderingen in Zeeland

Op Pad! Reflexen doorbreken om in te kunnen spelen op de demografische veranderingen in Zeeland Op Pad! Reflexen doorbreken om in te kunnen spelen op de demografische veranderingen in Zeeland Presentatie voor Vereniging van Kleine Kernen in Noord-Brabant, 11 en 18 november Zeeland: Krimp en bewustwording

Nadere informatie

Op Pad! Reflexen doorbreken om in te kunnen spelen op de demografische veranderingen in Zeeland

Op Pad! Reflexen doorbreken om in te kunnen spelen op de demografische veranderingen in Zeeland Op Pad! Reflexen doorbreken om in te kunnen spelen op de demografische veranderingen in Zeeland Presentatie voor Vereniging van Kleine Kernen in Noord-Brabant, 11 en 18 november Zeeland: Krimp en bewustwording

Nadere informatie

Zelfstandig Kapelle, gemeenschappelijke regelingen of gemeentelijke herindeling?

Zelfstandig Kapelle, gemeenschappelijke regelingen of gemeentelijke herindeling? Zelfstandig Kapelle, gemeenschappelijke regelingen of gemeentelijke herindeling? Wat valt er eigenlijk te kiezen? Dwars door de landelijke discussies over het nieuwe takenpakket waar gemeenten de komende

Nadere informatie

1. Wethouder Tiemens te machtigen voor het ondertekenen van het Gelders Energie Akkoord.

1. Wethouder Tiemens te machtigen voor het ondertekenen van het Gelders Energie Akkoord. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Deelname Gelders Energieakkoord Programma Duurzaamheid Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Het Klimaatverbond, Alliander en Gelderse Natuur en Milieufederatie

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012

Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012 Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012 Dames en heren, [Inleiding] Mensen die op inspiratie wachten

Nadere informatie

concept Jaarplan 2018 Bestuur Gewest PvdA Noord Holland

concept Jaarplan 2018 Bestuur Gewest PvdA Noord Holland concept Jaarplan 2018 Bestuur Gewest PvdA Noord Holland Inleiding. De PvdA staat er na Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar minder goed voor. We hebben een kleine Tweede Kamerfractie, een gedecimeerd

Nadere informatie

Bijdrage GroenLinks aan de Statenvergadering van 9 november 2007 Door fractievoorzitter Leen Harpe

Bijdrage GroenLinks aan de Statenvergadering van 9 november 2007 Door fractievoorzitter Leen Harpe GROENLINKS Statenfractie provincie Zeeland Bijdrage GroenLinks aan de Statenvergadering van 9 november 2007 Door fractievoorzitter Leen Harpe Soms vraag ik mij af; wie regeert er in Nederland? Er zijn

Nadere informatie

Amendementen concept verkiezingsprogrammaprogramma

Amendementen concept verkiezingsprogrammaprogramma Amendementen concept verkiezingsprogrammaprogramma Op het concept verkiezingsprogramma, dat op 4 november naar de leden werd gemaild, kwamen in totaal 16 amendementen binnen. Deze zijn in een gezamenlijke

Nadere informatie

Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren

Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren Kempen broedplaats voor grensoverschrijdende samenwerking Meer dan 250 ondernemers, bestuurders en intermediairs uit Nederland en België waren aanwezig

Nadere informatie

Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt.

Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt. Fractie GroenLinks Vlissingen UW BRIEF VAN UW KENMERK ONS KENMERK DATUM 07-09-2016 720591 / 722425 28 september 2016 BEHANDELD DOOR BEZOEKADRES TELEFOON BIJLAGEN A.P. Bos Paul Krugerstraat 1 0118-487000

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota

Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota Besluiten Provinciale Staten 18 juni 2008 Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota De negen fracties in Provinciale Staten hebben gisteren hun Algemene Politieke Beschouwing gehouden. De Voorjaarsnota

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Formulier kandidaatstelling lijsttrekker Provinciale Staten verkiezingen 2015 in de provincie Overijssel

Formulier kandidaatstelling lijsttrekker Provinciale Staten verkiezingen 2015 in de provincie Overijssel Formulier kandidaatstelling lijsttrekker Provinciale Staten verkiezingen 2015 in de provincie Overijssel Kandidaatstellingsformulier lijsttrekker Ondergetekende stelt zich kandidaat als lijsttrekker voor

Nadere informatie

gelezen de voordracht van de statencommissies Ruimte en Leefomgeving en Bestuur en Middelen, nummer 6787;

gelezen de voordracht van de statencommissies Ruimte en Leefomgeving en Bestuur en Middelen, nummer 6787; Voordracht aan Provinciale Staten van Statencommissies Vergadering Maart 2015 Nummer 6787 Onderwerp Aangenomen en afgehandelde moties van Provinciale Staten 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Nadere informatie