Verslag aan de Provincieraad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag aan de Provincieraad"

Transcriptie

1 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr betreft verslaggever PCVO SCHELDELAND EN PCVO WAAS EN DURME Oprichting van het consortium volwassenenonderwijs IX, goedkeuring van de ontwerpstatuten van de vzw en aanduiding vertegenwoordigers voor de algemene vergadering en de raad van bestuur. de heer Peter Hertog Mevrouwen en mijne Heren, Het decreet van 15 juni 2007 betreffende het volwassenenonderwijs maakt het mogelijk om consortia volwassenenonderwijs op te richten. Een consortium volwassenenonderwijs is een gesubsidieerd samenwerkingsverband tussen de centra voor volwassenenonderwijs en de centra basiseducatie binnen één welomschreven werkingsgebied. Het decreet voorziet een indeling van het volwassenenonderwijs in 13 werkingsgebieden. Binnen elk werkingsgebied wordt een gestructureerd, regionaal samenwerkingsverband tussen centra voor volwassenenonderwijs en het centrum basiseducatie gesubsidieerd. De basis voor deze indeling zijn de regio's van de RESOC's (regionaal economisch en sociaal overlegcomité). Op deze manier wordt een voldoende socio-economische en socio-culturele samenhang gegarandeerd en worden tevens werkbare modellen bekomen. Binnen volgende 3 werkingsgebieden richt de provincie Oost- Vlaanderen volwassenenonderwijs in:! Sint-Niklaas Lokeren Dendermonde (consortium IX)! Aalst Oudenaarde Ronse Ninove (consortium X)! Gent Eeklo (consortium XI) In zitting van 6 september 2007 keurde u de oprichting van het consortium XI Gent-Eeklo goed. In het bijgevoegd ontwerp van besluit wordt de oprichting van het consortium volwassenenonderwijs IX (Sint-Niklaas Lokeren Dendermonde) voorgelegd.

2 p. 2/11 De consortia dienen volgende 6 doelstellingen na te streven die vooral gericht zijn op samenwerking, kwaliteitsverbetering en professionalisme:! Het aanbod van opleidingen optimaliseren en op elkaar afstemmen. Het huidige aanbod in de centra is bijzonder breed en divers. Een betere afstemming en samenwerking kan de kwaliteit, alsook de breedte en het laagdrempelig karakter van het aanbod naar de cursist toe verder optimaliseren.! De samenwerking en afstemming met andere publieke verstrekkers van opleidingen voor volwassenen nastreven. Afspraken en afstemming kan ook hier leiden tot een meer rationele inzet van de bestaande middelen en tot een algemeen betere dienstverlening naar de cursist toe. Dit alles moet dan weer leiden tot een verhoogde participatie aan levenslang leren.! Knelpunten, behoeften en oplossingen inzake opleidingen voor volwassenen signaliseren aan de overheid.! Als intermediair aanspreekpunt fungeren tussen de centra en andere opleidingsverstrekkers en socio-culturele en sociaalecomische actoren. Tot nu toe was de samenwerking tussen deze actoren en het volwassenenonderwijs niet zo evident, omdat weinigen een helder beeld hebben van het landschap volwassenenonderwijs en een duidelijk aanspreekpunt missen. Het maken van afspraken moet vaak met elk centrum apart gebeuren, wat maakt dat sommige actoren afhaken en andere partners zoeken. Om dit op te vangen kan het consortium als duidelijk aanspreekpunt fungeren.! De dienstverlening optimaliseren voor de cursisten in de centra. Door de krachten te bundelen kunnen de investeringen in kwaliteitszorg en optimale dienstverlening nog beter renderen. Bepaalde inspanningen kunnen niet door een individueel centrum gedragen worden, zowel op vlak van middelen als op vlak van deskundigheid.! Alle mogelijke vormen van samenwerking tussen de centra stimuleren en ondersteunen.

3 p. 3/11 De overheid kent in het decreet tevens een aantal opdrachten toe aan de consortia. De mate waarin het consortium uitvoering geeft aan deze opdrachten is een subsidiëringsvoorwaarde. Het gaat om de volgende opdrachten:! De realisatie van de 6 voormelde doelstellingen.! De opmaak van een vijfjaarlijks opleidingsplan voor het werkingsgebied. Dit plan omvat ten minste de volgende elementen: Een omgevingsanalyse van de opleidingsbehoeften in het werkingsgebied. Indien het consortium tot een optimale afstemming van het opleidingsaanbod wil komen, is het belangrijk dat de centra op de hoogte zijn van de regionale opleidingsnoden en het reeds bestaande aanbod. Een overeenkomst waaruit blijkt dat het opleidingsaanbod van de centra voor volwassenenonderwijs enerzijds en het opleidingsaanbod voor de centra voor basiseducatie anderzijds op elkaar afgestemd zijn en op elkaar aansluiten. Het aanbod van de centra voor basiseducatie kan als complementair aan dat van de centra voor volwassenenonderwijs worden beschouwd. In basiseducatie gaat het immers over fundamentele vaardigheden die men in voldoende mate moet beheersen om vlot in de huidige samenleving te kunnen functioneren, maar ook om met een grotere kans op slagen een opleiding in een centrum voor volwassenenonderwijs te volgen. Indien een kandidaat-cursist niet over de nodige vaardigheden beschikt, is een doorverwijzing naar een aanbod basiseducatie te verkiezen. Een overzicht waaruit blijkt dat er op voldoende toegankelijke wijze opleidingen basiseducatie, opleidingen van het studiegebied algemene vorming en opleidingen van het studiegebied Nederlands tweede taal worden georganiseerd. Op die manier wordt gegarandeerd dat het volwassenenonderwijs zijn emancipatorische rol ten aanzien van de zwakkeren in de samenleving ten volle kan realiseren. Een afsprakenkader waarin de samenwerking met de andere publieke verstrekkers van opleidingen voor volwassenen nader wordt bepaald, in het bijzonder met betrekking tot het gebruik van opleidingsinfrastructuur, lesmateriaal en deelname aan cursussen. Het betreft hier geen eenzijdige opdracht voor het volwassenenonderwijs. In de beheersovereenkomst tussen de VDAB en de Vlaamse regering is een identieke clausule opgenomen. Dat zal ook het geval worden in de beheersovereenkomst tussen de Vlaamse regering en Syntra.

4 p. 4/11! De organisatie van een ombudsdienst. De ombudsdienst is een bemiddelingsorgaan op niveau van het consortium voor geschillen tussen cursisten en een centrum. De ombudsdienst doet aan 2 de - lijnsklachtenmanagement. Hij komt tussen indien de mogelijkheden om het conflict op centrumniveau op te lossen, uitgeput zijn. De cursist dient dus bij een conflict eerst en vooral de klachtenprocedure van het centrum te volgen. De klachten die door de ombudsdienst kunnen behandeld worden hebben betrekking op de uitvoering van de onderwijsopdrachten en bevoegdheden die door dit decreet of door de Vlaamse regering worden toegekend aan de centra, nl. inschrijvingsgelden, kosten van cursus- en lesmateriaal, toelatingsvoorwaarden, leermiddelen en infrastructuur, organisatie van het opleidingsaanbod, wijze en procedure van evaluatie, informatieverstrekking. De ombudsdienst mag nooit volgende zaken behandelen: conflicten tussen personeel en directie, conflicten tussen centra onderling, klachten ivm de deskundigheid van een individueel personeelslid, klachten ivm het agogisch project van het centrum en klachten over de wijze waarop de resultaten van een evaluatie beoordeeld en geïnterpreteerd worden.! Een samenwerkingsprotocol afsluiten met de Huizen van het Nederlands, in het bijzonder over de implementatie van artikel 36. Dit artikel bepaalt dat de bevoegdheid voor de organisatie en coördinatie van de intake, testing en doorverwijzing van cursisten die niet beschikken over een studiebewijs Nederlands tweede taal uitsluitende bij de Huizen van het Nederlands ligt.! Een met redenen omkleed advies verlenen over de aanvragen van de centra voor volwassenenonderwijs voor het verkrijgen van bijkomende onderwijsbevoegdheid voor bepaalde opleidingen. Het is daarbij de bedoeling dat het consortium zijn adviezen baseert op het vijfjaarlijkse opleidingsplan.! Een met redenen omkleed advies verlenen over de aanvragen van de centra voor volwassenenonderwijs voor het aanwenden van leraarsuren en ambten op basis van een puntenenveloppe in bijkomende vestigingsplaatsen. Ook hier is het de bedoeling dat het advies gebaseerd wordt op het vijfjaarlijkse opleidingsplan.! De coördinatie en ondersteuning van de centra bij de organisatie van duale projecten en geïntegreerd leren. Cursisten die over onvoldoende startcompetenties beschikken, krijgen een aangepast leertraject of een neventraject. In sommige gevallen kan dit traject niet gevolgd worden in het centrum waar de cursist zijn hoofdopleiding wenst te volgen. Voor de centra is het dan niet altijd evident om voor de cursist een geschikt leertraject uit te stippelen. Wanneer zo een aanbod bestaat is het voor de cursist niet altijd mogelijk beide opleidingen organisatorisch op elkaar af te stemmen. Het consortium dient hier een coördinerende rol op te nemen zodat meer van dergelijke duale of geïntegreerde trajecten mogelijk zijn. Het consortium legt contacten tussen de centra, probeert globale afspraken

5 p. 5/11 te maken of helpt het centrum bij het zoeken naar een specifiek aangepast aanbod.! De coördinatie en ondersteuning van de centra bij de uitwerking van een onderwijs- en vormingsbeleid voor gedetineerden, de organisatie van het detecteren van de onderwijs- en vormingsbehoeften van gedetineerden en de begeleiding van het onderwijstraject van gedetineerden. Elk consortium op wiens grondgebied zich een strafinstelling bevindt, krijgt en onderwijsverantwoordelijke voor onderwijs aan gedetineerden en dit in verhouding tot het aantal gedetineerden in de betreffende regio. De centra dienen met de toegekende voltijds equivalenten leerkrachten een behoeftedekkend en aangepast onderwijsaanbod uit te bouwen. Hierover dienen afspraken gemaakt te worden binnen het consortium.! Alle opdrachten, die een centrumbestuur apart aan het consortium toewijst of die de centra gezamenlijk aan het consortium toewijzen, uitvoeren. Het consortium kan nooit over onderwijsbevoegdheid beschikken. Dit betekent dat de centra/inrichtende macht verantwoordelijk blijven voor hun kerntaken zoals de inrichting van onderwijs volgens het eigen didactisch plan en agogisch concept, de recrutering, intake en begeleiding van cursisten, het aanwerven van personeel, het voeren van een eigen personeelsbeleid, het verzorgen van administratie in 1 ste lijn, het uitbouwen van een kwaliteitszorgsysteem in 1 ste lijn,. De consortia krijgen aldus bevoegdheden die de onderwijsbevoegdheid van elk van de deelnemende schoolbesturen niet inperkt. Het gaat hier om een coöperatief model, gelijkaardig aan de scholengemeenschappen (scholen volledig leerplan) waarbij het samenwerkingsverband niet in de plaats treedt van de deelnemende inrichtende machten. Om voor subsidies in aanmerking te komen dient elk consortium aan volgende voorwaarden te voldoen:! Het consortium dient opgericht te worden in de vorm van een vereniging zonder winstoogmerk conform de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en stichtingen. De vzw-structuur biedt de nodige soepelheid om te toegekende opdrachten te kunnen realiseren. De vzw-wetgeving laat voldoende ruimte aan de overheid voor het voeren van een kwaliteitscontrole en een financiële controle.! Alle centrumbesturen van erkende centra met een hoofdvestigingsplaats of een vestigingsplaats in het werkingsgebied van het consortium moeten zich kunnen aansluiten bij het consortium.

6 p. 6/11! Binnen het werkingsgebied van elk consortium wordt 1 centrum voor basiseducatie gesubsidieerd. Wil het consortium in aanmerking komen voor subsidiëring, dan dient het centrum voor basiseducatie eraan te participeren.! De voornaamst beslissingsmacht van het consortium dient bij de algemene vergadering te liggen. Alle decretale opdrachten toegekend aan de consortia moeten door de algemene vergadering uitgevoerd worden.! Er dient een afgevaardigd bestuurder te worden aangesteld die de leiding op zich neemt.! Jaarlijks dient een activiteitenverslag en een financieel rapport te worden opgesteld en dit met het oog op de controle op de aanwending van de ontvangen subsidies als op een correcte uitvoering van de toegekende opdrachten. De subsidiëring van de consortia gebeurt via een subsidie-enveloppe waarmee alle uitgaven dienen te gebeuren. Deze enveloppe wordt bepaald op basis van de beschikbare kredieten in de begroting en kan jaarlijks wijzigen. De enveloppe bedraagt ten minste euro. Er worden geen verdere bepalingen over de aanwending van de enveloppe voorzien. Wel wordt een deel van de middelen voorbehouden voor de opdracht om het onderwijsaanbod voor gedetineerden te coördineren, namelijk euro. De Vlaamse regering sluit met elk consortium een vijfjaarlijkse samenwerkingsovereenkomst af over de uitvoering van de opdrachten en de aanwending van de toegekende subsidie. De verdeling van de enveloppe over de 13 consortia gebeurt op basis van het totale volume aan lesurencursist die de aangesloten centra gegenereerd hebben. Om geen jaarlijkse verschuivingen te hebben in de subsidies wordt de verdeling van de enveloppe elke 5 jaar herbekeken bij het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst. De middelen voor coördinatie van het onderwijs aan gedetineerden worden verdeeld op basis van het aantal gedetineerden in het werkingsgebied van het consortium. De subsidie wordt jaarlijks met ingang van 1 januari 2008 aangepast aan de evolutie van het prijsindexcijfer. De bepalingen in verband met de subsidiëring van consortia volwassenenonderwijs treden pas in werking met ingang van 1 september Er is evenwel een overgangsbepaling voorzien waarbij de consortia vroeger subsidieerbaar zijn, namelijk vanaf 1 januari 2008 mits het indienen van een aanvraagdossier voor 1 februari 2008 en het voldoen aan de voorwaarden voor subsidiëring.

7 p. 7/11 Voor de periode van 1 januari 2008 tot en met 31 augustus 2008 wordt een subsidie toegekend die gelijk is aan (A+B) x 0,0505 euro. A is het aantal lesurencursist gerealiseerd door de centra voor volwassenenonderwijs tijdens de referteperiode van 1 februari 2006 tot en met 31 januari B is het aantal lesurencursist gerealiseerd door de centra voor basiseducatie tijdens het schooljaar De subsidie wordt als volgt uitbetaald: een voorschot van 70% op 15 april 2008 en een saldo van 30% nadat het consortium een financieel rapport en een activiteitenverslag heeft ingediend. In 2012 zal de Vlaamse regering de werking van de consortia evalueren. Er zal nagegaan worden of de geïnvesteerde middelen wel maximaal renderen en of het samenwerkingsmodel voldoet aan de noden van de centra en of alle doelstellingen en opdrachten in voldoende mate bereikt zijn. Op basis van deze evaluatie kan het samenwerkingsbeleid en model bijgestuurd worden. In 2009 zal de Vlaamse regering nagaan in welke mate de structuur zoals die voorzien is in dit decreet, effectief tot stand gekomen is en functioneert. De audit in 2009 betreft dus eerder een organisatorische doorlichting. In elk consortium wordt tevens een lokaal onderhandelingscomité opgericht dat samengesteld is uit een afvaardiging van het bestuur van het consortium en een afvaardiging van het personeel van de centra die behoren tot het werkingsgebied van het consortium. Het comité is bevoegd om te onderhandelen over aangelegenheden waarvoor het consortium bevoegd is voor zover deze aangelegenheden een repercussie kunnen hebben op de arbeidsomstandigheden en de arbeidsvoorwaarden van het personeel van de onderliggende centra en/of van het consortium zelf. Op initiatief van de algemeen directeur van het provinciaal onderwijs zijn alle betrokken centra in de regio Sint-Niklaas Lokeren Dendermonde rond de tafel gaan zitten. Uit de gesprekken is gebleken dat er een grote bereid bestaat om het consortium IX zo snel mogelijk op te starten en een dossier voor subsidiëring in te dienen vanaf 1 januari De medewerking van de provincie aan de opstart van dit consortium is een uitvoering van het algemeen beleidsprogramma : "Tijdens de vorige bestuursperiode heeft de provincie een voortrekkersrol gespeeld in de fusie van de verschillende NT2-loketten in de provincie tot één provinciaal Huis van het Nederlands. Een vergelijkbare operatie dient zich tijdens de huidige bestuursperiode aan, gezien de Vlaamse gemeenschap tot een regionale bundeling wil komen van het volwassenenonderwijs. In deze en mogelijk andere bovenlokale onderwijsprojecten wil de provincie een actieve en constructieve rol (blijven) spelen." Vanaf 1 september 2008 zijn enkel centra met meer dan lesurencursist niet verplicht om deel te nemen aan een consortium. Centra met minder dan lesurencursist zijn dan verplicht om deel te nemen aan een consortium, willen ze subsidieerbaar blijven. Bij deelname aan een consortium bedraagt de rationalisatienorm lesurencursist.

8 p. 8/11 Concreet voor wat betreft het consortium IX is momenteel enkel het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs Waas en Durme met lesurencursist (gegevens schooljaar ) niet verplicht om vanaf 1 september 2008 in een consortium te stappen. Het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs Scheldeland ( lesurencursist) zal om subsidieerbaar te blijven, sowieso verplicht in het consortium dienen te stappen vanaf 1 september Naast het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs Waas en Durme en het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs Scheldeland nemen volgende centra deel aan het consortium IX:! Centrum voor Volwassenenonderwijs Leerstad Lokeren (inrichtende macht: scholengroep 18 Schelde-Dender-Durme)! Centrum voor Volwassenenonderwijs Temse (inrichtende macht: gemeente Temse)! Centrum voor Volwassenenonderwijs Janitor Sint-Niklaas (inrichtende macht: scholengroep 17)! Centrum voor Basiseducatie Waasland (inrichtende macht: vzw Centrum Basiseducatie Sint-Niklaas)! Centrum Basiseducatie Leerpunt (inrichtende macht: vzw Centrum Basiseducatie Dendermonde)! Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas (inrichtende macht: vzw Volwassenenonderwijs LBC-NVK)! Centrum voor Volwassenenonderwijs ISBO Lokeren (inrichtende macht: vzw Secundaire Leergangen)! Centrum voor Volwassenenonderwijs VIVA Oost-Vlaanderen Dendermonde (inrichtende macht: vzw Centrum voor Volwassenenonderwijs VIVA)! Centrum voor Volwassenenonderwijs IVV de Avondschool met vestigingsplaats te Wetteren (inrichtende macht: scholengroep Pantarhei)! Vrije Taal- en Handelsleergangen Centrum voor Volwassenenonderwijs met vestigingsplaats te Dendermonde (inrichtende macht: vzw Katholiek Onderwijs Land van Aalst)! Vrij Technisch Instituut Centrum voor Volwassenenonderwijs met vestigingsplaats te Dendermonde (inrichtende macht: vzw Ecov Aalst)

9 p. 9/11 Conform het decreet volwassenenonderwijs hebben deze centra een consortium met vzw-structuur opgericht en de nodige statuten geschreven. De oprichting van deze vzw gebeurt in toepassing van artikel 188 van het provinciedecreet in verband met de deelname van de provincies aan rechtspersonen. De statuten van het consortium bevatten de volgende elementen:! Naam, zetel, doel en duur van de vereniging. De zetel is gevestigd te Het doel van de vzw is conform de geformuleerde doelstellingen in het decreet volwassenenonderwijs. De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur.! Leden De leden van de vereniging betalen geen lidgeld en ze nemen geen persoonlijke verplichtingen op zich en staan niet borg met hun eigen goederen voor de verbintenissen van de vereniging.! Algemene Vergadering Samenstelling Zie pagina 10 van dit verslag. Bevoegdheden Conform de bepalingen van de vzw-wetgeving en het decreet volwassenenonderwijs. De voornaamste beslissingsbevoegdheid ligt bij de algemene vergadering.! Raad van Bestuur Samenstelling Zie pagina 10 van dit verslag. Ambtsbeëindiging van de bestuurders Bevoegdheden van de bestuurders De raad van bestuur leidt en vertegenwoordigt de vereniging en kan alle handelingen stellen die niet uitdrukkelijk door de wet of de statuten aan de algemene vergadering zijn voorbehouden. Bestuursfuncties Werking en beslissingsprocedures Vertegenwoordiging Aansprakelijkheid De bestuurders gaan geen enkele persoonlijke verplichting aan met betrekking tot de verbintenissen die de vereniging aangaat.

10 p. 10/11! Financiën Ontbinding en vereffening Diverse bepalingen Conform de bepalingen van de vzw-wetgeving en het decreet volwassenenonderwijs. De algemene vergadering bestaat uit 2 afgevaardigden per erkend centrum, waarvan 1 directielid, voor wat betreft de centra met hoofdvestigingsplaats binnen het consortium en 1 afgevaardigde per erkend centrum voor wat betreft de centra met hoofdvestigingsplaats buiten het consortium. Bij verhindering van deze vertegenwoordiger wordt deze vervangen door een vaste plaatsvervanger. De provincie Oost-Vlaanderen heeft dus recht op 4 vertegenwoordigers en 4 plaatsvervangers binnen de algemene vergadering van het consortium. 2 van deze 4 vertegenwoordigers moeten leden zijn van de directie van de provinciale centra (1 directielid per centrum). Iedere afgevaardigde heeft 1 stem in de algemene vergadering. Een afgevaardigde of zijn vaste plaatsvervanger kan aan een andere afgevaardigde of zijn vaste plaatsvervanger een volmacht geven voor de algemene vergadering. Een gevolmachtigde kan slechts 1 volmacht dragen. De algemene vergadering kan derden uitnodigen tot het bijwonen van de vergadering, hetzij waarnemend, hetzij met raadgevende stem. De voorwaarden hiertoe zullen in het huishoudelijk reglement bepaald worden. De algemene vergadering wordt geldig bijeengeroepen door de raad van bestuur of wanneer ten minste 1/5 van de leden daartoe schriftelijk verzoek richt tot de voorzitter van de raad van bestuur telkens als het doel en de opdrachten van de vereniging dit vereisen. De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur. Het aantal bestuurders moet steeds lager zijn dan het aantal leden en minimum 3 bedragen. De algemene vergadering benoemt de bestuurders. De provincie Oost-Vlaanderen duidt 2 directieleden van de centra aan als bestuurders. De raad van bestuur kan derden uitnodigen tot het bijwonen van de vergadering, hetzij met waarnemende, hetzij met raadgevende stem. De voorwaarden hiertoe zullen bepaald worden in het huishoudelijk reglement. De bestuurders worden benoemd voor een periode die gelijkstaat met de aanstelling als directielid, tenzij hun mandaat voortijdig wordt herroepen door het lid dat hen heeft afgevaardigd. De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit, tenzij de algemene vergadering dit anders zou bepalen. Uittredend bestuurders blijven ook na het verstrijken van hun mandaat in dienst, totdat in hun vervanging is voorzien. Een bestuurder kan aan een andere bestuurder of aan een vertegenwoordiger van de algemene vergadering schriftelijk volmacht geven voor de vergadering

11 p. 11/11 van de raad van bestuur. Een gevolmachtigde kan evenwel slechts 1 volmacht dragen. Elke bestuurder beschikt over 1 stem. Het mandaat van de bestuurder eindigt door afzetting door de algemene vergadering, door vrijwillig ontslag, door het verstrijken van de aanstelling als directielid, door de herroeping van het mandaat als lid van de algemene vergadering door de inrichtende macht, overlijden of in geval van wettelijke onbekwaamheid. In al deze gevallen dient binnen de kortst mogelijke termijn voorzien te worden in haar/zijn vervanging door de algemene vergadering. Na het akkoord van de diverse inrichtende machten in verband met de oprichting van het consortium, worden de ontwerpstatuten door de stichtingsvergadering goedgekeurd. Onmiddellijk na de goedkeuring van de statuten gaan de stichters over tot een eerste algemene vergadering. De stichters zijn immers de eerste werkende leden en vormen samen de algemene vergadering. Op die eerste algemene vergadering wordt tevens de bestuurder benoemd. De volgende stap is het opmaken van een vzw-dossier tot neerlegging en publicatie van de statuten in het Belgisch Staatsblad. Van zodra de statuten gepubliceerd worden, verwerft de vzw rechtspersoonlijkheid. Tot de publicatie heeft het consortium het statuut van 'vzw in oprichting'. Zij kan dan reeds verbintenissen aangaan mist de vzw rechtspersoonlijkheid verwerft binnen de 2 jaar volgend op het ontstaan van de afgesloten verbintenis en indien de vzw deze verbintenis bekrachtigt binnen de 6 maanden na het verwerven van rechtspersoonlijkheid. Om in aanmerking te komen voor subsidiëring vanaf 1 januari 2008 dient het consortium voor 1 februari 2008 gesticht te zijn, dienen de statuten goedgekeurd te zijn en dient de algemene vergadering samengesteld te zijn. De vzw dient nog geen rechtspersoonlijkheid te hebben. Uw vergadering wordt uitgenodigd om! Akkoord te gaan met de stichting van het consortium IX vzw, waarbij de Provincie Oost-Vlaanderen medestichter is en optreedt als inrichtende macht voor het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs Scheldeland en het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs Waas en Durme en met de ontwerpstatuten van het consortium.! 4 vertegenwoordigers (waarvan 2 directieleden: 1 per centrum) en hun vaste plaatsvervangers aan te duiden voor de algemene vergadering en 2 bestuurders (directieleden van de centra) voor te dragen voor de raad van bestuur van het consortium volwassenenonderwijs IX vzw. Gent, Namens de Deputatie : de Provinciegriffier, Albert De Smet de bevoegde Gedeputeerde, Peter Hertog

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad betreft PROVINCIALE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS Samenwerking tussen de Provinciale Centra voor Volwassenenonderwijs

Nadere informatie

ONTWERP VAN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN HET CONSORTIUM VOLWASSENENONDERWIJS (NN) vzw

ONTWERP VAN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN HET CONSORTIUM VOLWASSENENONDERWIJS (NN) vzw ONTWERP VAN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN HET CONSORTIUM VOLWASSENENONDERWIJS (NN) vzw Tussen de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de heer Frank Vandenbroucke, Vlaamse minister

Nadere informatie

Consortium volwassenenonderwijs IX VZW OPRICHTINGSAKTE

Consortium volwassenenonderwijs IX VZW OPRICHTINGSAKTE Ondergetekenden, Consortium volwassenenonderwijs IX VZW OPRICHTINGSAKTE Provincie Oost-Vlaanderen, met zetel te 9000 Gent, Gouvernementstraat 1, inrichtende macht van PCVO SCHELDELAND, Dijkstraat 52 te

Nadere informatie

CONSORTIUM VOLWASSENENONDERWIJS 11 vzw OPRICHTINGSAKTE

CONSORTIUM VOLWASSENENONDERWIJS 11 vzw OPRICHTINGSAKTE CONSORTIUM VOLWASSENENONDERWIJS 11 vzw OPRICHTINGSAKTE Ondergetekenden,! VZW de Bargie, inrichtende macht van CVO de Bargie, met zetel te 9000 Gent, Bargiekaai 1, vertegenwoordigd door de heer Erwin Lampaert,

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0508136 betreft verslaggever PSBLO MEETJESLAND Verlenging van de scholengemeenschap basisonderwijs

Nadere informatie

Gecoördineerde statuten Ouderraad Gemeentelijke Basisschool Tervuren

Gecoördineerde statuten Ouderraad Gemeentelijke Basisschool Tervuren Gecoördineerde statuten Ouderraad Gemeentelijke Basisschool Tervuren Titel I. Naam, zetel Artikel 1 1. De vereniging zonder winstoogmerk draagt de benaming Ouderraad Gemeentelijke Basisschool Tervuren.

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft verslaggever FLANKEREND ONDERWIJSBELEID Wijziging aan het reglement subsidiëring projecten ter bevordering van

Nadere informatie

GECOÖRDINEERDE STATUTEN

GECOÖRDINEERDE STATUTEN GECOÖRDINEERDE STATUTEN Statuten van de vzw Interdiocesane Dienst voor het Katholiek Godsdienstonderwijs zoals gewijzigd door de algemene vergadering op 11 september 2003. N. 4999 [S-C 46030] Interdiocesane

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. - Naam, zetel, doel

Hoofdstuk 1. - Naam, zetel, doel Gallaitstraat 86 bus 12 I 1030 Brussel I 02 244 93 39 I info@defederatie.org www.defederatie.org Hoofdstuk 1. - Naam, zetel, doel Art. 1. De vereniging draagt de naam De Federatie Sociaal-Cultureel Werk

Nadere informatie

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde.

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. STATUTEN Projectvereniging Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. 1. BENAMING, ZETEL, DOEL, DUUR Artikel 1 De voornoemde stads- en gemeentebesturen sluiten een intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 25 mei 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 25 mei 2018; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 3 tot en met 8, artikel 8septies, artikel 8decies en de bijlage van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 september 2007 tot regeling van

Nadere informatie

STOS, vzw STATUTEN. Oprichting en zetel.

STOS, vzw STATUTEN. Oprichting en zetel. STOS, vzw STATUTEN Oprichting en zetel. Artikel 1. De sinds 1956 opgerichte Soc. Turnrkirng Ontwikkeling Schoten is op 22 september 1998 omgevormd in een vereniging zonder winstoogmerk onder de benaming

Nadere informatie

De algemene vergadering van heeft in haar zitting besloten nieuwe statuten aan te nemen als volgt:

De algemene vergadering van heeft in haar zitting besloten nieuwe statuten aan te nemen als volgt: Adventure Diving vzw H. Theresialaan 79, bus 3 1700 Dilbeek NIEUWE STATUTEN De algemene vergadering van heeft in haar zitting besloten nieuwe statuten aan te nemen als volgt: HOOFDSTUK I Naam, zetel, doel

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Pedagogische instellingen --- dossiernummer:. 1502938 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever PCVO Waas en Durme en PCVO Scheldeland Fusie door samenvoeging met ingang van 1 september 2015 Peter

Nadere informatie

Statuten Lubko vzw. 1 De vereniging heeft tot doel de beoefening en bevordering van korfbal.

Statuten Lubko vzw. 1 De vereniging heeft tot doel de beoefening en bevordering van korfbal. Statuten Lubko vzw Titel I NAAM - ZETEL - DOEL DUUR Artikel 1 1 De vereniging wordt genoemd Korfbalclub Lubko, afgekort Lubko. 2 Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen,

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Pedagogische instellingen --- dossiernummer:. 1403259 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Provinciaal Onderwijs Oost-Vlaanderen Overname van het Centrum voor Volwassenenonderwijs VIVA te

Nadere informatie

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN Artikel 1. Voorwerp Binnen de perken van de daartoe op het budget van de provincie Oost-Vlaanderen goedgekeurde kredieten en

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 6 e Directie Dienst 62 Gezondheid Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0710790 betreft verslaggever PISAD Resultatenrekening en toelichting 2006 voor vaststelling ; verslag Rekenhof voor kennisgeving

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Ruimte dienst Mobiliteit dossiernummer:. 1300631 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Reglementen subsidie aan gemeenten voor de realisatie van fietsinfrastructuur onderdeel van het

Nadere informatie

Akte Oprichting gecoördineerde versie

Akte Oprichting gecoördineerde versie Akte Oprichting gecoördineerde versie Benaming: OVED: Overlegplatform voor energiedeskundigen Rechtsvorm: Vereniging zonder Winstoogmerk Zetel: 9050 Gentbrugge, Kerkstraat 108 TITEL 1 NAAM ZETEL DOEL -

Nadere informatie

VERENIGING VOOR DE VERENIGDE NATIES BRUSSEL Identificatienummer 7401/77

VERENIGING VOOR DE VERENIGDE NATIES BRUSSEL Identificatienummer 7401/77 VERENIGING VOOR DE VERENIGDE NATIES BRUSSEL Identificatienummer 7401/77 Nieuwe Statuten De buitengewone Algemene Vergadering van de vereniging zonder winstgevend doel, Vereniging voor de Verenigde Naties,

Nadere informatie

Uittreksel uit het verslag van de algemene vergadering van 11 april 2008. Art. 1. De vereniging zonder winstoogmerk draagt als naam Zevenbunder.

Uittreksel uit het verslag van de algemene vergadering van 11 april 2008. Art. 1. De vereniging zonder winstoogmerk draagt als naam Zevenbunder. vzw Zevenbunder, NIEUWE STATUTEN Uittreksel uit het verslag van de algemene vergadering van 11 april 2008 De statuten van de vzw worden gewijzigd door de volledige vervanging van de teksten, zoals gepubliceerd

Nadere informatie

Regionaal Landschap Schelde- Durme

Regionaal Landschap Schelde- Durme 1 STATUTEN Projectvereniging Regionaal Landschap Schelde- Durme 1.1 HOOFDSTUK 1: NAAM, ZETEL, DOELSTELLINGEN EN DUUR Artikel 1 - Naam van de projectvereniging De projectvereniging wordt genoemd projectvereniging

Nadere informatie

Relevante regelgeving. 1. Europese en Vlaamse doelstellingen inzake levenslang leren 1 2

Relevante regelgeving. 1. Europese en Vlaamse doelstellingen inzake levenslang leren 1 2 Relevante regelgeving 1. Europese en Vlaamse doelstellingen inzake levenslang leren 1 2 In 2001 werd in Vlaanderen het Pact van Vilvoorde ondertekend, dat vernieuwd werd in 2005. In navolging van het Europese

Nadere informatie

Programmatiecriteria CVO - onderwijsbevoegdheid 2010 2011

Programmatiecriteria CVO - onderwijsbevoegdheid 2010 2011 Vlaamse Onderwijsraad Raad Levenslang en Levensbreed Leren Kunstlaan 6 bus 6 27 oktober 2009 1210 Brussel RLLL/MDR/DOC/021 Programmatiecriteria CVO - onderwijsbevoegdheid 2010 2011 1 Situering Het decreet

Nadere informatie

VR DOC.0555/2

VR DOC.0555/2 VR 2018 0106 DOC.0555/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 3 tot en met 8, artikel 8septies, artikel 8decies en de bijlage van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 september

Nadere informatie

STATUTEN LOGO DENDER VZW

STATUTEN LOGO DENDER VZW STATUTEN LOGO DENDER VZW TITEL I. - Benaming, zetel, duur Art 1. De vzw draagt de naam: "Lokaal Gezondheidsoverleg Dender", evenwaardig afgekort als Logo Dender. Het Logo is een samenwerkingsverband voor

Nadere informatie

Nieuwe statuten - Naamswijziging

Nieuwe statuten - Naamswijziging Reigerstraat 10 9000 Gent T 09 220 84 31 info@dewerkplekarchitecten.be www.dewerkplekarchitecten.be Nieuwe statuten - Naamswijziging De algemene vergadering van 12 juni 2015 geldig samengeroepen en beschikkend

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer:. 1207793 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Wonen-vertegenwoordiging

Nadere informatie

Artikel 3 Duur De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur, zij kan ten allen tijde ontbonden worden.

Artikel 3 Duur De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur, zij kan ten allen tijde ontbonden worden. STATUTEN. Verschenen in het Belgisch staatsblad van 30 juli 2018. Titel I. Algemeen Artikel 1 Naam De vereniging draagt de naam Koninklijk werk der Volkstuinen afdeling Merksem vzw en heeft als maatschappelijke

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 9e Directie Dienst 91 Kunst en Cultuur Provincieraadsbesluit betreft verslaggever SOCIAAL-CULTUREEL VOLWASSENENWERK Aangepast reglement met betrekking tot de toekenning van projectsubsidies in de sector

Nadere informatie

FOVIG V.Z.W. ONDERNEMINGSNUMMER: Statuten volgens de wet van 27 juni 1921 zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002.

FOVIG V.Z.W. ONDERNEMINGSNUMMER: Statuten volgens de wet van 27 juni 1921 zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002. FOVIG V.Z.W. ONDERNEMINGSNUMMER: 0431976236 Statuten volgens de wet van 27 juni 1921 zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002. BENAMING EN ZETEL Art. 1. De vereniging heeft als naam: Federatie van ouderverenigingen

Nadere informatie

Statuten SKF vastgelegd tijdens de stichtingsvergadering van 26 juni 2004.

Statuten SKF vastgelegd tijdens de stichtingsvergadering van 26 juni 2004. Tussen ondergetekenden : Statuten SKF vastgelegd tijdens de stichtingsvergadering van 26 juni 2004. Titel I Naam, zetel, doel, duur Art. 1. De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam : Studiekring

Nadere informatie

S T A T U T E N W I J Z I G I N G goedgekeurd op AV 08/04/2014 TITEL I: NAAM - ZETEL - DOEL - DUUR

S T A T U T E N W I J Z I G I N G goedgekeurd op AV 08/04/2014 TITEL I: NAAM - ZETEL - DOEL - DUUR S T A T U T E N W I J Z I G I N G goedgekeurd op AV 08/04/2014 TITEL I: NAAM - ZETEL - DOEL - DUUR ARTIKEL 1 De vereniging draagt de naam: Regionaal WelzijnsPlatform Noord-West-Vlaanderen vzw ARTIKEL 2

Nadere informatie

STATUTEN VZW VLAAMSE ONAFHANKELIJKE RUITERS

STATUTEN VZW VLAAMSE ONAFHANKELIJKE RUITERS STATUTEN VZW VLAAMSE ONAFHANKELIJKE RUITERS 1. Naam, zetel, doel en duur van de vereniging. Artikel 1: De vereniging draagt de naam VZW VLAAMSE ONAFHANKELIJKE RUITERS, afgekort VOR. Artikel 2: De zetel

Nadere informatie

VOORONTWERP VAN DECREET BETREFFENDE HET ONDERWIJS XXVII

VOORONTWERP VAN DECREET BETREFFENDE HET ONDERWIJS XXVII VR 2017 1301 DOC.0017/2BIS VOORONTWERP VAN DECREET BETREFFENDE HET ONDERWIJS XXVII Hoofdstuk 5. Volwassenenonderwijs Art. V.1. In artikel 2 van het decreet van 15 juni 2007 betreffende het volwassenenonderwijs,

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6 e Directie Dienst 61 Welzijn Provincieraadsbesluit betreft verslaggever GEZINSZORG 61/04g/wb-ave-fm/04003 Meerjarenovereenkomst private diensten gezinszorg de heer Jean-Pierre Van Der Meiren De Provincieraad,

Nadere informatie

Algemene Vergadering van vzw Voetbal Vlaanderen van

Algemene Vergadering van vzw Voetbal Vlaanderen van Algemene Vergadering van vzw Voetbal Vlaanderen van 11.01.2017 VOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE STATUTEN EN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN VOETBAL VLAANDEREN Motivering 1. De duur van de mandaten in de Raad

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer: 1403691 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Nieuwe samenstelling Provinciale

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENSTEN

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENSTEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENSTEN Tussen de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de heer Frank Vandenbroucke, Vlaams minister van Onderwijs

Nadere informatie

OUDERWERKING (feitelijke vereniging)

OUDERWERKING (feitelijke vereniging) OUDERWERKING (feitelijke vereniging) Versie 1 september 2017 Missie : Waar willen wij als ouderwerking toe bijdragen? Waar staan wij voor? Visie : Waar willen wij als ouderwerking werk van maken? Waar

Nadere informatie

... (benaming)... (adres). De hierna vernoemde personen : 1... 2... 3... 4... 5... 6... 7...

... (benaming)... (adres). De hierna vernoemde personen : 1... 2... 3... 4... 5... 6... 7... Deze statuten zijn een voorbeeld welke formuleringen de statuten van een VZW kunnen bevatten. Aanpassingen zijn steeds mogelijk, maar hou er rekening mee dat sommige, wettelijke bepalingen dienen vermeld

Nadere informatie

VZW UNION SINT SEBASTIAAN KAPELLEN (U.S.K. vzw) STATUTEN HANDBOOGMAATSCHAPPIJ

VZW UNION SINT SEBASTIAAN KAPELLEN (U.S.K. vzw) STATUTEN HANDBOOGMAATSCHAPPIJ VZW UNION SINT SEBASTIAAN KAPELLEN (U.S.K. vzw) STATUTEN HANDBOOGMAATSCHAPPIJ TITEL I: NAAM ZETEL DUUR ARTIKEL 1 De vereniging draagt de naam Union Sint Sebastiaan Kapellen vzw,afgekort USK vzw. De vereniging

Nadere informatie

Artikel 4 Het maatschappelijk jaar valt samen met het kalenderjaar.

Artikel 4 Het maatschappelijk jaar valt samen met het kalenderjaar. Benaming: Rechtsvorm: Zetel : Ondernemingsnr.: Voorwerp akte: Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela Verening zonder winstoogmerk Varkensstraat 6 2800 Mechelen 430.947.739 NIEUWE STATUTEN - RAAD

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Samenwerkingsovereenkomst - bijlage 10A CENTRUMRAAD VAN VCLB 2 ANTWERPEN MIDDENGEBIED Sint Benedictusstraat 14b HUISHOUDELIJK REGLEMENT 2640 Mortsel VAN DE CENTRUMRAAD Tel. 03/443.90.20 Fax 03/443.90.21

Nadere informatie

Bekendmakingen beslissingen gemeenteraad van 13/05/2019 cf. art. 286 van het decreet lokaal bestuur

Bekendmakingen beslissingen gemeenteraad van 13/05/2019 cf. art. 286 van het decreet lokaal bestuur Bekendmakingen beslissingen gemeenteraad van 13/05/2019 cf. art. 286 van het decreet lokaal bestuur Goedkeuren statutenwijziging projectvereniging Regionaal Landschap Schelde-Durme DE RAAD, Gelet op het

Nadere informatie

VZW SPEELPLEINWERKING SPROET De Bergen 25 2460 Lichtaart Ondernemingsnummer : 460572430

VZW SPEELPLEINWERKING SPROET De Bergen 25 2460 Lichtaart Ondernemingsnummer : 460572430 VZW SPEELPLEINWERKING SPROET De Bergen 25 2460 Lichtaart Ondernemingsnummer : 460572430 Onderwerp : TITEL I. Naam, zetel, doel, duur Artikel 1. De vereniging draagt de naam : Speelpleinwerking Sproet,

Nadere informatie

Hoofdstuk I - Algemene bepalingen

Hoofdstuk I - Algemene bepalingen SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN HET VLAAMS ONDERSTEUNINGSCENTRUM VOOR HET VOLWASSENENONDERWIJS Tussen de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de heer Frank Vandenbroucke, Vlaamse

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Ouderraad Heilig Graf Nijverheidstraat

Huishoudelijk reglement Ouderraad Heilig Graf Nijverheidstraat Huishoudelijk reglement Ouderraad Heilig Graf Nijverheidstraat Inhoudstafel 1. Benaming 2. Zetel 3. Doelstelling 4. Samenstelling van de ouderraad 5. Bestuurssamenstelling en vertegenwoordigingen 6. Bevoegdheden

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1805298 Provincieraadsbesluit betreft Algemene vergadering SOLVA 12 december 2018 aanduiding provinciale

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer:. 1605425 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever FLANKEREND ONDERWIJSBELEID Reglement met betrekking tot de subsidiëring van techniekacademies

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking Pisad provinciaal intern verzelfstandigd agentschap (piva) dossiernummer: 1706073 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Uitkanteling

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer: 1402932 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Algemeen kansenbeleid Subsidies

Nadere informatie

PRIVACY TRAINING CENTER Oprichtingsakte

PRIVACY TRAINING CENTER Oprichtingsakte PRIVACY TRAINING CENTER Oprichtingsakte De ondergetekenden: zijn samengekomen op 8 juni 2016 en overeengekomen een vereniging zonder winstoogmerk op te richten, overeenkomstig de Wet van 27 juni 1921 zoals

Nadere informatie

Statuten projectvereniging Berg en Nete

Statuten projectvereniging Berg en Nete 1 STATUTEN Statuten projectvereniging Berg en Nete Hoofdstuk 1: naam, zetel, doelstellingen en duur Artikel 1 - Naam van de projectvereniging De projectvereniging wordt genoemd projectvereniging Berg en

Nadere informatie

Duifhuisstraat 75, 9000 GENT Ondernemingsnummer 450.728.613 http://www.gamagent.be/

Duifhuisstraat 75, 9000 GENT Ondernemingsnummer 450.728.613 http://www.gamagent.be/ Duifhuisstraat 75, 9000 GENT Ondernemingsnummer 450.728.613 http://www.gamagent.be/ 19/06/2013 Titel I: Benaming Zetel Doel Duur Artikel 1: De vereniging draagt als naam Gentse Amateurtheaters vereniging

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit. Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst rond het doorverwijzen van cursisten NT2 - Goedkeuring

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit. Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst rond het doorverwijzen van cursisten NT2 - Goedkeuring De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 maart 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00173 Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst rond het doorverwijzen van cursisten NT2 - Goedkeuring Beknopte

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6e Directie Dienst 61 Welzijn Provincieraadsbesluit betreft verslaggever PERSONEN MET EEN HANDICAP Wijziging reglement de heer Eddy Couckuyt De Provincieraad, Gelet op het provinciedecreet, art 42 1 en

Nadere informatie

SPORTRAAD GLABBEEK. Hoofdstuk I: doel STATUTEN

SPORTRAAD GLABBEEK. Hoofdstuk I: doel STATUTEN SPORTRAAD GLABBEEK STATUTEN Gelet op het decreet van 09.03.07 houdende organisatie van het overleg en de inspraak in het gemeentelijk sportbeleid wordt te Glabbeek een gemeentelijke sportraad opgericht

Nadere informatie

over 1. mevr. Hilde CREVITS, Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Onderwijs voorzitter;

over 1. mevr. Hilde CREVITS, Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Onderwijs voorzitter; VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE VOOR DE BASISEDUCATIE Brussel, 23 december 2016 PROTOCOL NR. 62. HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN DIE GEVOERD WERDEN IN DE VERGADERING VAN HET VLAAMS ONDERHANDELINGSCOMITE

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 11 e Directie Dienst 113 Sport Provincieraadsbesluit betreft verslaggever CONVENANT MET HET INSTITUUT VOOR SPORTBEHEER De samenwerking met het Instituut voor Sportbeheer bestendigen via een convenant tussen

Nadere informatie

GECÖORDINEERDE STATUTEN

GECÖORDINEERDE STATUTEN Pedagogisch Centrum Wagenschot vzw P.C. Wagenschot vzw Steenweg 2 9810 Eke-Nazareth Ondernemingsnummer : 0435.044.505 GECÖORDINEERDE STATUTEN De algemene vergadering van 19/06/2014, geldig samengeroepen

Nadere informatie

Vlaamse regering. Besluit van de Vlaamse regering betreffende de bevoegdheid, de samenstelling en de werking van de Vlaamse Havencommissie

Vlaamse regering. Besluit van de Vlaamse regering betreffende de bevoegdheid, de samenstelling en de werking van de Vlaamse Havencommissie Vlaamse regering Besluit van de Vlaamse regering betreffende de bevoegdheid, de samenstelling en de werking van de Vlaamse Havencommissie DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 27 juni 1985 op de

Nadere informatie

Brussel, 5 februari _Advies_Huizen_van_het_Nederlands. Advies. over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands

Brussel, 5 februari _Advies_Huizen_van_het_Nederlands. Advies. over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands Brussel, 5 februari 2004 020504_Advies_Huizen_van_het_Nederlands Advies over het voorontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands 1. Inleiding Op 26 januari 2004 heeft de raad van de Vlaams

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1400710 Verslag aan de Provincieraad betreft Veneco- Jaarvergadering 2012 aanduiding provinciale vertegenwoordiger-

Nadere informatie

HOOFDSTUK I Algemeen. Artikel 1 Dit decreet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 107quater van de Grondwet.

HOOFDSTUK I Algemeen. Artikel 1 Dit decreet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 107quater van de Grondwet. Decreet tot instelling van een Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen en tot vaststelling van de algemene regelen inzake de erkenning en de subsidiëring van de milieu- en natuurverenigingen HOOFDSTUK I Algemeen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege

Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004,

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement OUDERRAAD BO. De Boomgaard Gent.

Huishoudelijk Reglement OUDERRAAD BO. De Boomgaard Gent. Huishoudelijk Reglement OUDERRAAD BO. De Boomgaard Gent. Ouderwerking omvat alle vormen van participatie door ouders in de Stedelijke Freinetschool De Boomgaard. De ouderraad overkoepelt de ouderwerking

Nadere informatie

De vereniging, gemeenschapscentrum Pianofabriek genaamd, is een vereniging zonder winstoogmerk.

De vereniging, gemeenschapscentrum Pianofabriek genaamd, is een vereniging zonder winstoogmerk. De algemene vergadering van 21/10/2014, geldig samengeroepen en beschikkend over de nodige aantallen inzake aanwezigheid en meerderheid, heeft in haar zitting besloten de statuten integraal te wijzigingen

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs

Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs directie Onderwijs & Vorming Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs Artikel 1 Definities Voor de toepassing van

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer: 1303265 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

Artikel 1 De vereniging zonder winstoogmerk heeft als naam Speelplein Bokal, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door vzw.

Artikel 1 De vereniging zonder winstoogmerk heeft als naam Speelplein Bokal, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door vzw. Speelplein Bokal vereniging zonder winstoogmerk Bulstraat 18a 9270 Laarne Ondernemingsnummer : 0478.253.550 TITEL I. - NAAM, ZETEL, DOEL, DUUR Artikel 1 De vereniging zonder winstoogmerk heeft als naam

Nadere informatie

Statuten oprichting PWA Knokke-Heist vzw en samenstelling algemene vergadering en de raad van bestuur

Statuten oprichting PWA Knokke-Heist vzw en samenstelling algemene vergadering en de raad van bestuur Statuten oprichting PWA Knokke-Heist vzw en samenstelling algemene vergadering en de raad van bestuur Tussen ondergetekende, stichtende leden : Leden aangeduid door de Gemeenteraad: De Groote Piet, Boterbloemstraat

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 11 e Directie Dienst 113 Sport Provincieraadsbesluit betreft verslaggever RONDE VAN FRANKRIJK goedkeuring statuten mevrouw Carina Van Cauter De Provincieraad, Gelet op art. 42 en 188 van het Provinciedecreet;

Nadere informatie

Akte Oprichting TITEL 1 NAAM ZETEL DOEL - DUUR. De vereniging heeft als naam overlegplatform voor energiedeskundigen, afgekort OVED.

Akte Oprichting TITEL 1 NAAM ZETEL DOEL - DUUR. De vereniging heeft als naam overlegplatform voor energiedeskundigen, afgekort OVED. Akte Oprichting Benaming: OVED: Overlegplatform voor energiedeskundigen Rechtsvorm: Vereniging zonder Winstoogmerk Zetel: 9000 Gent, Kortrijksesteenweg 1007 De ondergetekenden, - E-STER bvba, Koning Albertlaan

Nadere informatie

Samenstelling van de ouderraad

Samenstelling van de ouderraad DECRETALE OUDERRAAD Inhoudstabel Inhoudstabel... 2 Samenstelling van de ouderraad... 3 Werking van de ouderraad en het huishoudelijk reglement... 3 Wijziging Participatiedecreet vanaf 1 september 2014:...

Nadere informatie

S T A T U T E N TITEL I: DE VERENIGING. 1 De feitelijke vereniging draagt de naam Alumni Gentse Filosofen en Moraalwetenschappers (AGFM).

S T A T U T E N TITEL I: DE VERENIGING. 1 De feitelijke vereniging draagt de naam Alumni Gentse Filosofen en Moraalwetenschappers (AGFM). S T A T U T E N TITEL I: DE VERENIGING ARTIKEL 1: naam 1 De feitelijke vereniging draagt de naam Alumni Gentse Filosofen en Moraalwetenschappers (AGFM). ARTIKEL 2: zetel 1 De zetel van de vereniging is

Nadere informatie

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN ARTIKEL 1: oprichting Op datum van 27 juni 1968 werd de Stedelijke Raad voor de Derde Leeftijd te Sint-Niklaas opgericht. Er is een hernieuwing van de statuten

Nadere informatie

FLORILEGIUM. Vereniging zonder Winstoogmerk. Adres: Sneppenstraat Leuven Gerechtelijke arrondissement Leuven. ondernemingsnr: BE

FLORILEGIUM. Vereniging zonder Winstoogmerk. Adres: Sneppenstraat Leuven Gerechtelijke arrondissement Leuven. ondernemingsnr: BE FLORILEGIUM Vereniging zonder Winstoogmerk Adres: Sneppenstraat 63 3010 Leuven Gerechtelijke arrondissement Leuven ondernemingsnr: BE 0454 097 580 Betreft: Gecoördineerde statuten V.Z.W. FLORILEGIUM KESSEL-LO

Nadere informatie

Projectvereniging Kempens Karakter - Statuten

Projectvereniging Kempens Karakter - Statuten Projectvereniging Kempens Karakter - Statuten HOOFDSTUK 1: NAAM, ZETEL, DOELSTELLINGEN EN DUUR Artikel 1 Naam van de projectvereniging De projectvereniging werd op 16 november 2007 opgericht onder de naam

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD SINT-JORISSCHOOL Fabiolalaan 2 Kloosterstraat 15 8930 Menen 8940 Geluwe Tel.: 056 51 36 82 Tel./Fax : 056 51 47 51 Fax : 056 51 99 12 056 53 14 20 www.sint-jorisschool.be HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE

Nadere informatie

FLORILEGIUM. Vereniging zonder Winstoogmerk. Adres: Lombaardenstraat 5, bus Leuven Gerechtelijke arrondissement Leuven

FLORILEGIUM. Vereniging zonder Winstoogmerk. Adres: Lombaardenstraat 5, bus Leuven Gerechtelijke arrondissement Leuven FLORILEGIUM Vereniging zonder Winstoogmerk Adres: Lombaardenstraat 5, bus 1 3000 Leuven Gerechtelijke arrondissement Leuven ondernemingsnr: BE454 097 580 Betreft: Gecoördineerde statuten V.Z.W. FLORILEGIUM

Nadere informatie

Het provinciedecreet voert wel een nieuwheid in, nl. het budgethouderschap. (art. 154 e.v. Provinciedecreet)

Het provinciedecreet voert wel een nieuwheid in, nl. het budgethouderschap. (art. 154 e.v. Provinciedecreet) WERKINSTRUMENTEN VAN DE PROVINCIES VOOR HET VOEREN VAN HET PROVINCIAAL BELEID Het is de algemene regel dat de provincies de hun toevertrouwde opdrachten zelf uitvoeren via hun administratie. Veel van hun

Nadere informatie

Tussen de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de heer Frank Vandenbroucke, Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming,

Tussen de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de heer Frank Vandenbroucke, Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming, SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING, DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENSTEN EN HET VLAAMS ONDERSTEUNINGSCENTRUM VOOR HET VOLWASSENENONDERWIJS Tussen de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD ONDERWIJS

Onderafdeling Vlaamse Gemeenschap. OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD ONDERWIJS SECTORCOMITE X ONDERWIJS (Vlaamse Gemeenschap) COMITE VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE OVERHEIDSDIENSTEN Afdeling 2 Onderafdeling "Vlaamse Gemeenschap". OVERKOEPELEND ONDERHANDELINGSCOMITE VRIJ GESUBSIDIEERD

Nadere informatie

Krachtlijnen voor het beleid volwassenenonderwijs en levenslang en levensbreed leren in de provincie West-Vlaanderen

Krachtlijnen voor het beleid volwassenenonderwijs en levenslang en levensbreed leren in de provincie West-Vlaanderen Krachtlijnen voor het beleid volwassenenonderwijs en levenslang en levensbreed leren in de provincie West-Vlaanderen Carl Vereecke gedeputeerde voor onderwijs Resoc ZWVL Platform Levenslang en Levensbreed

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer:. 1402910 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Team Sociale Planning en Netwerking - Regionaal Welzijnsoverleg

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1400710 Provincieraadsbesluit betreft Veneco- Jaarvergadering 2012 aanduiding provinciale vertegenwoordiger-

Nadere informatie

STATUTEN. De vereniging zonder winstoogmerk (vzw) wordt genoemd: Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, afgekort VAD.

STATUTEN. De vereniging zonder winstoogmerk (vzw) wordt genoemd: Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, afgekort VAD. STATUTEN TITEL I Naam Zetel Doel Artikel 1 De vereniging zonder winstoogmerk (vzw) wordt genoemd: Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, afgekort VAD. Artikel 2 De zetel van de vereniging is

Nadere informatie

VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw. STATUTEN VAN VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw

VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw. STATUTEN VAN VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw STATUTEN VAN VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw 1 INHOUDSOPGAVE: 1. Benaming 3 2. Zetel 3 3. Doel 3 4. Duur 3 5. Leden 4 6. Bijdrage 4 7. Uittreding 4 8. Raad van Bestuur 4 9. Bevoegdheid

Nadere informatie

STATUTEN. Koninklijke Vlaams-Brabantse Volleybal Bond vzw Beneluxlaan 22, 1800 Vilvoorde. Koninklijke Vlaams-Brabantse Volleybalbond vzw Statuten 1

STATUTEN. Koninklijke Vlaams-Brabantse Volleybal Bond vzw Beneluxlaan 22, 1800 Vilvoorde. Koninklijke Vlaams-Brabantse Volleybalbond vzw Statuten 1 STATUTEN Koninklijke Vlaams-Brabantse Volleybal Bond vzw Beneluxlaan 22, 1800 Vilvoorde Koninklijke Vlaams-Brabantse Volleybalbond vzw Statuten 1 KONINKLIJKE VLAAMS-BRABANTSE VOLLEYBALBOND VZW IDENTIFICATIENUMMER:

Nadere informatie

HOOFDSTUK I: BENAMING - ZETEL - DOEL - DUUR

HOOFDSTUK I: BENAMING - ZETEL - DOEL - DUUR STATUTEN Verbond der clubs van Golfbiljart van Tienen en Omstreken VZW Oude Leuvensestraat 93 te 3300 Tienen Arrondissement Leuven Ondernemingsnummer: 0410770056 HOOFDSTUK I: BENAMING - ZETEL - DOEL -

Nadere informatie

V.Z.W. BIN KENNISCENTRUM Vereniging Zonder Winstoogmerk

V.Z.W. BIN KENNISCENTRUM Vereniging Zonder Winstoogmerk V.Z.W. BIN KENNISCENTRUM Vereniging Zonder Winstoogmerk OPRICHTINGSAKTE : -Plaats en tijdstip van de oprichtingsvergadering : 2240 Zandhoven, op 24 maart 2015 te 19.30 uur. -Identiteit van de stichtende

Nadere informatie

ARVICOLA ZWEMCLUB KALMTHOUT KALMTHOUT STATUTEN

ARVICOLA ZWEMCLUB KALMTHOUT KALMTHOUT STATUTEN ARVICOLA ZWEMCLUB KALMTHOUT KALMTHOUT STATUTEN 1. BENAMING, MAATSCHAPPELIJKE ZETEL, DOEL, DUUR Artikel 1 De vereniging draagt de benaming "Arvicola Zwemclub Kalmthout, evenwaardig afgekort tot "AZK. Deze

Nadere informatie

Ouderwerking. (feitelijke vereniging)

Ouderwerking. (feitelijke vereniging) Ouderwerking (feitelijke vereniging) Inhoudstabel Inhoudstabel... 2 OUDERWERKING (feitelijke vereniging)... 3 versie website 8 oktober 2015... 3 Woord vooraf:... 3 Missie... 3 Visie... 3 HUISHOUDELIJK

Nadere informatie

Decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal

Decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal Decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal (B.S.17.VII.2006) 1 Het Vlaams Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt : Decreet houdende de erkenning

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6 e Directie Dienst 62 Gezondheid Provincieraadsbesluit betreft verslaggever ZORG Subsidie voor zorgcircuitvorming en specifieke aandachtsgroepen in de geestelijke gezondheidszorg (62/03b/fm/04007) de

Nadere informatie