Schaarbeek 7 juni 2019

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schaarbeek 7 juni 2019"

Transcriptie

1 De vijfde functie: specifieke woonvormen waarin zorg kan worden aangeboden indien het thuismilieu of het thuisvervangend milieu hiertoe niet in staat is Schaarbeek 7 juni 2019

2 Uit de gids: De vijfde functie heeft betrekking op de ontwikkeling van specifieke woonplaatsen voor personen met een gestabiliseerde chronische psychiatrische problematiek. Het gaat om personen met beperkte mogelijkheden tot integratie in de maatschappij. Deze woonvormen hebben als doel de organisatie van het dagelijkse leven te ondersteunen. Uiteindelijk is het de bedoeling om de integratie van deze patiënten in de maatschappij te vergemakkelijken. Dat gebeurt via geïndividualiseerde programma s die rekening houden met de autonomiebehoeften van de personen in kwestie. Deze programma s zijn geïntegreerd in de samenleving. Ze worden georganiseerd in de vorm van beschermde woonplaatsen/beschut wonen, gesuperviseerde appartementen of elke andere aangepaste woonvorm.

3 Initiatieven Beschut Wonen - Initiatieven Beschut Wonen begeleiden volwassenen met een psychiatrische problematiek en psychosociale kwetsbaarheid, voor wie het volledig zelfstandig wonen nog niet haalbaar is. - De initiatieven beschut wonen werden opgericht volgens het KB 10 juli Momenteel vallen ze volledig onder de Vlaamse bevoegdheid Een initiatief Beschut Wonen biedt begeleiding aan en staat ook in voor huisvesting. Wonen in een huis van beschut wonen kan enkel als er ook nood is aan begeleiding.

4 begeleiding De begeleiding in Beschut Wonen is gebaseerd op - de rehabilitatievisie en - de herstelondersteunende zorg.

5 rehabilitatie Jos Dröes beschrijft rehabilitatie als volgt: Rehabilitatie is mensen met psychiatrische beperkingen helpen beter te functioneren zodat ze met succes en tot hun eigen tevredenheid kunnen wonen, werken, leren en sociale contacten hebben in de omgeving van hun keuze en met zo weinig professionele hulp als mogelijk. de rehabilitatiemethodiek helpt de begeleider om cliënten te ondersteunen bij de door hen gewenste kwaliteit van leven. de begeleiders onderzoeken gericht wat de wensen en persoonlijke voorkeuren van de cliënten zijn op: - het gebied van wonen, werken, leren en recreëren ( de levensdomeinen ) - het gebied van zelfzorg, gezondheid, zingeving en sociale relaties ( de persoonlijke domeinen )

6 herstelondersteunende zorg kernprincipes ( Perkins & Pepper 2003, Shepherd 2013 ) - HOOP: het geloof houden dat het mogelijk is om jouw levensdomeinen te halen. hoop is een persoonlijk iets, maar relaties zijn hierbij essentieel - CONTROLE: het ( her ) winnen van controle over jouw leven en jouw symptomen. het belang van persoonlijke zingeving en begrip Keuze hebben bij de inhoud van de interventies en de hulpbronnen. Evenwicht tussen bewezen interventies en persoonlijke voorkeuren - MOGELIJKHEDEN: de noodzaak om een leven op te bouwen over de ziekte heen toegang hebben tot dezelfde mogelijkheden die voor iedereen bestaan m.b.t. wonen, werken, sociale steun,...

7 Binnen Beschut Wonen richt de begeleiding zich op die verschillende levensdomeinen De begeleidingsdoelstellingen worden samen met de bewoner bepaald. Daarbij wordt rekening gehouden met de noden en de beperkingen, maar vertrekken vanuit de sterktes en mogelijkheden. De begeleiding coördineert, ondersteunt, versterkt of neemt (tijdelijk) over indien nodig. Maar In elk levensdomein houdt de bewoner de verantwoordelijkheid. Er wordt nauw samen gewerkt met de partners in het netwerk van de bewoner. Zowel partners in de behandeling en zorg als partners op vlak van dagbesteding, financiën en administratie. Ook met de mantelzorgers en familie worden in overleg afspraken gemaakt. einddoel van de begeleiding: de bewoner kan opnieuw zelfstandig wonen, met de omkadering en het netwerk dat werd opgebouwd.

8 Concreet: De bewoner wordt begeleid doorheen de verschillende levensdomeinen. Er wordt een begeleidingsdossier opgemaakt en bijgehouden. Het begeleidingsplan is de methodiek om samen met de bewoner doelstellingen met betrekking tot de levensdomeinen te bepalen. Op basis daarvan wordt het begeleidingstraject uitgestippeld. Het professioneel netwerk en het netwerk van familie en naastbetrokkenen worden daarbij betrokken. Een aantal voorbeelden van hoe we de bewoner in dat traject kunnen ondersteunen: aandacht voor zelfzorg, voeding, dag-nachtritme zoeken van een zinvolle dagbesteding en vrijetijdsinvulling het organiseren van het huishouden helpen bij administratie en financiën uitbouw van sociale contacten opvolgen van fysisch en psychisch welzijn opvang in crisissituaties ondersteunen van verwachtingen en toekomstplannen Er wordt gestreefd naar maximale ontplooiing van de eigen mogelijkheden van de bewoner. Wanneer de begeleiding die geboden wordt niet de totale zorgbehoefte dekt, wordt tijdelijk of permanent een beroep gedaan op andere voorzieningen.

9 De bewoner wordt begeleid door een woonbegeleider en een maatschappelijk werker. Elk vanuit hun invalshoek, en in afstemming met de bewoner, begeleiden zij samen de bewoner gedurende zijn/haar traject. Voor specifieke zaken zoals vrije tijd, of werk kunnen bewoners ook bij een medewerker terecht die daarover kennis en ervaring heeft. De begeleiders behoren tot een multidisciplinair team, waar ook de teamverantwoordelijke, psycholoog en beleidspsychiater deel van uitmaken. De voortgang van een begeleiding komt in een teambespreking aan bod.

10 wat na beschut wonen? De begeleiding heeft als einddoel dat de bewoner zich autonoom in de maatschappij kan realiseren. Men krijgt de tijd die nodig is om die ontwikkeling door te maken. Voor een ( beperkt ) aantal bewoners zal beschut wonen een blijvende woonvorm zijn.

11 participatie Bewoners worden betrokken op meerdere niveaus. - De begeleiders bespreken in gelijkwaardigheid met de bewoner de werkpunten en wijze van aanpak. Er wordt gestreefd naar een respectvolle open communicatie in de begeleidingsrelatie. - Tijdens de bewonersvergadering in het huis is er overleg tussen de bewoners van het huis en de begeleiders. Hier wordt het samenwonen besproken en afspraken gemaakt. Ook andere thema s met betrekking tot wonen en de begeleiding kunnen aan bod komen. - De bewonersraad is een participatie-orgaan op organisatieniveau. De bewonersraad vergadert om de x maanden. De thema s worden aangebracht door de bewoners. Er wordt veel belang gehecht aan de mening en de voorstellen van de bewoners.

12 Bewoners worden ondersteund in het onderhouden van de contacten met familie, vrienden en kennissen. Met respect voor de wens van de bewoner wordt er in overleg gegaan met de nauw betrokkenen. Er wordt samengewerkt met alle personen en voorzieningen die betrokken zijn op de bewoner. Het netwerk wordt uitgebreid in functie van de noodzakelijke zorg of ondersteuning. In samenspraak coördineert Beschut Wonen de zorg en organiseert regelmatig een netwerkoverleg.

13 Huisvesting: verschillende vormen Kamer wonen In deze woonvorm wonen een aantal mensen samen in een huis. Elke bewoner heeft een eigen kamer. De kamer wordt naar eigen wens ingericht. De keuken en woonkamer worden gedeeld. Sommige kamers hebben apart sanitair, in andere huizen wordt dit gedeeld. Wonen in een gemeenschapshuis betekent niet dat de bewoners alles samen doen. Hoe er wordt samengewoond, is een thema van bespreking met de medebewoners en de begeleiding. Studio wonen In deze huizen zijn er een aantal studio s. Iedere studio beschikt over een aparte keuken en apart sanitair. De studio s zijn er dus op voorzien om alleen te wonen. Individueel wonen Indien aangewezen kunnen bewoners van Beschut Wonen ( ook na het groeps- of studio wonen ) volledig zelfstandig wonen met begeleiding. Dan huren zij een eigen woonst op de reguliere markt of via de sociale huisvesting. Individueel wonen kan een verdere stap zijn naar meer zelfstandig wonen.

14 Activiteitencentra De werking van de activiteitencentra berust op 4 pijlers: ontmoeting, vrije tijd, werk en vorming. Via een laagdrempelig en divers aanbod van ondersteunende en activerende activiteiten vinden mensen een zinvolle en structurerende tijdsinvulling en leren ze hun eigen mogelijkheden opnieuw ontdekken en ontwikkelen. Er zijn werkateliers (koken, arbeidsmatige activiteiten, tuinwerk, houtbewerking ) en er zijn vrijetijdsateliers (handwerk, creaactiviteiten, sport ) Naast het eigen aanbod stellen de meeste activiteitencentra zich ook tot doel mensen te oriënteren en te begeleiden naar activiteiten buiten de werking zoals dienstencentra, vrije tijd- en sportclubs, vormingscentra, culturele voorstellingen, sociaal restaurant, vrijwilligerswerk,...

15 In Vlaanderen erkende plaatsen waarvan individueel wonen aantal initiatieven Antwerpen Vlaams Brabant & Brussel Limburg Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen

16 Kostprijs Zorg Voor bewoner gratis Wordt gedragen door de Zorgkas ( voorheen RIZIV ) Huisvesting Moet zelfbedruipend zijn Voor bewoner: 350 à 500

17 Psychiatrisch VerzorgingsTehuis ( PVT ) In een psychiatrisch verzorgingstehuis verblijven en wonen volwassenen en ouderen met een ernstige, langdurige en psychiatrische problematiek. Het gaat over gestabiliseerde psychiatrische patiënten die op het ogenblik van opname niet in aanmerking komen voor een andere woon- of verblijfsvorm. Het zijn mensen die: - om psychiatrische redenen elke dag nood hebben aan ondersteuning in hun dagelijkse activiteiten en dagbesteding, maar voor wie er niet permanent medische hulp beschikbaar moet zijn; - geen blijvende lichamelijke zorg nodig hebben; - nood hebben aan ondersteuning om hun inclusie en participatie in de maatschappij te bevorderen; - niet of nog niet in staat zijn om zelfstandig te wonen. Ze hebben nood hebben aan iemand die ze op korte tijd kunnen oproepen indien nodig..

18 Een psychiatrisch verzorgingstehuis biedt voor deze mensen "residentiële herstelondersteunende zorg". Die zorg heeft als doel de huidige vaardigheden van die mensen te behouden en hun zelfzorgvermogen en hun zelfregie te versterken. Dat houdt onder andere in om te leren omgaan met de gevolgen van de ziekte en de psychische kwetsbaarheid. De herstelondersteunende zorg ondersteunt en begeleidt de mensen bij het uitvoeren van zijn activiteiten en neemt die over als die persoon dat zelf niet meer kan. Het gaat over begeleiding en hulp bij: - zelfzorg zoals wassen, aankleden, koken, huishoudelijke taken, geldbeheer en administratie; - lichamelijke en psychische gezondheid; - dagbesteding en vrije tijd; - sociale contacten; - zingeving.

19 Behandelaanbod De dagactiviteiten en vrijetijdsbesteding in het PVT steunen op de individuele interesses, wensen en mogelijkheden van elke bewoner. Dit betekent dat er naar gestreefd wordt om de bewoners binnen hun intrinsieke mogelijkheden en op hun niveau een normaal leven te laten leiden met duidelijke herkenningspunten uit het gewone leven. Er is inspraak en eigen keuzemogelijkheid volgens de individuele capaciteiten. Naast een hele reeks groepsactiviteiten wordt elke bewoner ook individueel gestimuleerd en begeleid met de nadruk op het optimaliseren van de zelfstandigheid.

20 In Vlaanderen aantal plaatsen uitdovende plaatsen Antwerpen 525 Vlaams Brabant & Brussel Limburg Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen

21 Kostprijs Er is een ligdag bepaald per dag ( personeel, gebouw, keuken, ) Waarvan in mindering wordt gebracht Tussenkomst ZIV Bijkomende forfaitaire tegemoetkoming Rechthebbende met gezinslast / verhoogde tegemoetkoming / geen verhoogde tegemoetkoming Bijkomend 8 categorieën rest is de bijdrage voor de bewoner ( 19,65 tot 34,46 / dag ) + forfait voor medicatie ( 1,20 )

22 Naast de klassieke...

23 Partners Brugwonen is een samenwerkingsverband tussen - Brugse Maatschappij voor Huisvesting - Covias - Familiehulp - zorgregio Brugge - PZ Onzelievevrouw Brugge - PC Sint-Amandus - Beernem - Similes - Uilenspiegel - OCMW Brugge Ondersteund door Vlaams Ministerie van Welzijn, volksgezondheid en gezin in de opstartfase Netwerk Geestelijke gezondheid regio Noord-West-Vlaanderen

24 Brugwonen biedt een geïntegreerde woonvorm voor volwassenen met gestabiliseerde psychische kwetsbaarheden in de regio Brugge. Deze woonvorm beoogt haar bewoners een zelfstandige woning aan te bieden, alsook de individueel noodzakelijke woon- en zorgondersteuning en dit op een betaalbare wijze. Brugwonen situeert zich tussen de woonvorm 'Beschut Wonen' en 'Psychiatrisch VerzorgingsTehuis'. De site van Brugwonen omvat 16 individuele wooneenheden, met voor iedereen zijn 'eigen voordeur' en er zijn gemeenschappelijke ruimtes voorzien voor ontmoeting.

25

26 doelgroep Brugwonen richt zich tot - volwassenen - met een gestabiliseerde Ernstige Psychiatrische Aandoening (EPA) - die enkel zelfstandig kunnen functioneren wanneer er een dagdagelijks ondersteunend kader is - die voldoen aan de nodige zorgcriteria : geen actuele niet behandelde verslavingsproblematiek, afwezigheid problematisch agressief gedrag, etc - die voldoen aan de inschrijvingsvoorwaarden sociale huur en op het moment van inclusie ingeschreven zijn bij de Brugse Maatschappij voor Huisvesting - Zo zelfstandig mogelijk wonen in gegroepeerde woningen

27 Zo zelfstandig mogelijk wonen in gegroepeerde woningen Woonvorm : individuele wooneenheden, met voor iedereen de eigen voordeur 16-tal bewoners met elk een eigen wooneenheid Een in de onmiddellijke omgeving gelegen aanloopadres met gemeenschappelijke ruimte Gemeenschappelijke ruimtes ter bevordering van sociaal contact lotgenotencontact, vereenzaming tegengaan, potentieel tot groepsactiviteiten, Zelfstandig waar het kan, met ondersteuning indien nodig; Dagelijkse aanwezigheid van woonbegeleider die ondersteuning en begeleiding kan bieden, op maat en in onderling overleg

28 Humane zorgvisie : geëngageerde aandacht, open dialoog, empatisch van aard, respectvol, ruimte voor spontaniteit & creativiteit, tijd krijgen voor herstel, stimuleren tot zinvolle dagbesteding, geborgenheid, Goede samenwerking met de mantelzorgers actieve betrokkenheid (familieraad) Bewoners hebben inspraak (bewonersraad) Begeleiding/Ondersteuning Persoonlijke begeleider (vertrouwenspersoon) Aanwezigheid begeleiders 8u-19u (maandag t/m vrijdag) 14u-18u (weekend) Multidisciplinaire aanpak d.m.v. samenwerkingsverbanden Wonen Samenwerking met Sociale huisvestingsmaatschappij (Brugse Maatschappij voor Huisvesting) Behandeling/ondersteuning/begeleiding Samenwerking met GGZ-voorzieningen, in een bewegend landschap Bewoners hebben woon-(huur)contract dat gekoppeld is aan een zorg-(begeleidings)contract Persoonlijk ondersteuningsplan

29 Kostprijs Uitgangspunt: een gemiddelde bewoner heeft een Inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) van Categorie B (Alleenstaande) en heeft een Integratietegemoetkoming (IT) vanuit een zelfredzaamheid categorie 2. Dat maakt dat het basisinkomen hiermee op 1150 euro/maand komt. Brugwonen stelt zich als doel dat 20% hiervan moet gevrijwaard blijven voor de cliënt. De gemiddelde vaste kosten van de cliënt inclusief Brugwonen mag dus niet hoger zijn dan 915 euro/maand. ( 30,50 / dag + leefkosten )

30 enkele beschouwingen - de persoon met een psychische kwetsbaarheid staat voor vele uitdagingen - voor de vele uitdagingen zijn er diverse instanties die daar een antwoord kunnen / willen op bieden - de GGZ is in principe geen aanbieder van woonst - maar er zijn wel een aantal woonvormen beschikbaar gemaakt vanuit reconversiemaatregelen binnen de GGZ - BW - PVT - ( initiatieven als brugwonen ) - maar nieuwe initiatieven waarbij er vanuit GGZ ondersteuning is worden belangrijk(er ) - mobiele teams - outreachend werken - herstelgericht werken met aandacht voor alle levensdomeinen - wonen op de campus van het psychiatrisch zienehuis -...

31 Maar vooral SAMEN WERKEN OVER DE SECTOREN HEEN OVER DE OVERHEDEN HEEN

32 - Lokale besturen - Welzijnsorganisaties - Sociale verhuurkantoren - Sociale bouwmaatschappijen -.

33

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Heb je al gehoord van de 107? Niet 101 of 102 of 105 maar 107? gebaseerd op het nummer van het artikel in het KB over de ziekenhuizen die de

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

Samenwerkingsverband GGZ De Vlaamse Ardennen

Samenwerkingsverband GGZ De Vlaamse Ardennen Initiatief Beschut Wonen Samenwerkingsverband GGZ De Vlaamse Ardennen Samenwerkingsverband GGZ De Vlaamse Ardennen MISSIE Herstelgeoriënteerde begeleiding en ondersteuning aan personen met psychosociale

Nadere informatie

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken Naar een betere geestelijke gezondheidszorg door de realisatie van zorgcircuits en netwerken Studiedag GEPS 13/07/2017 Vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Situering 2002: algemene

Nadere informatie

Vzw De Lork Vzw Beschut Wonen De Lariks. Lieve Dekempeneer STUDIEDAG GIBBIS

Vzw De Lork Vzw Beschut Wonen De Lariks. Lieve Dekempeneer STUDIEDAG GIBBIS Vzw De Lork Vzw Beschut Wonen De Lariks Lieve Dekempeneer 1 Ø Vzw De Lork - sector personen met een beperking - Vaph - Verblijf - Dagactiviteiten (ontmoeten werken leren) - Mobiele ondersteuning Ø Vzw

Nadere informatie

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG bewoners De vzw Beschut Wonen De Overweg richt zich tot volwassenen die omwille van hun psychiatrische problematiek en/of psychosociale

Nadere informatie

PAKKET WOONONDERSTEUNING GEÏNTEGREERDE ZORG

PAKKET WOONONDERSTEUNING GEÏNTEGREERDE ZORG PAKKET WOONONDERSTEUNING GEÏNTEGREERDE ZORG Bij de ondersteuningspakketten geïntegreerde zorg staat de zorgaanbieder, in dialoog met jou, in voor de volledige organisatie van zorg en begeleiding. Deze

Nadere informatie

TEAM ACTIVERING. Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer. Team Activering

TEAM ACTIVERING. Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer. Team Activering TEAM ACTIVERING Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer Team Activering WIE ZIJN WIJ? Het Team Activering van VZW Hestia ( Alexianen Zorggroep Tienen) is al sinds 1994 actief

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPAKKET 3

ONDERSTEUNINGSPAKKET 3 DVC Heilig Hart Leernsesteenweg 53 9800 DEINZE Inhoudstafel 4 Inclusieve ondersteuning Beschermd of begeleid wonen De ondersteuningsfuncties Zorgen en ondersteunen in de nacht 2 Een hart voor bijzondere

Nadere informatie

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur Arrangementen zelfstandig en veilig wonen Nadat uit het gesprek naar voren is gekomen dat de cliënt beperkingen ondervindt op een (of meerdere) domein(en) van het resultaatgebied zelfstandig en veilig

Nadere informatie

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken Naar een betere geestelijke gezondheidszorg door de realisatie van zorgcircuits en netwerken vermaatschappelijking en wonen. 7/06/2019 Vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg There is

Nadere informatie

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Behandeling van psychose De rol van andere interventies

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Behandeling van psychose De rol van andere interventies Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht!

Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht! Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht! Zonnelied vzw staat voor ondersteuning op maat aan volwassen mannen en vrouwen met een (verstandelijke) beperking op verschillende locaties in Vlaams- Brabant

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. ML 3 TK 3 LH 7 GV 5 VL 6 TH 6 EW 6 ZK 5 Individueel Beschut Wonen 7 Totaal 48

Jaarverslag 2014. ML 3 TK 3 LH 7 GV 5 VL 6 TH 6 EW 6 ZK 5 Individueel Beschut Wonen 7 Totaal 48 Maatschappelijke zetel: Krijkelberg 1, 336 Bierbeek Aanloopadres: Vital Decosterstraat 86, 3 Leuven Tel: 16 24 8 www.vzwwalden.be In dit verslag vindt u een overzicht voor het jaar 14 van de werking van

Nadere informatie

Vermaatschappelijking van de zorg: artikel 107 in cijfers

Vermaatschappelijking van de zorg: artikel 107 in cijfers Vermaatschappelijking van de zorg: artikel 107 in cijfers Overzicht Situering onderzoek Voorstelling vragenlijsten Resultaten Samenstelling doelgroep: leeftijd en geslacht Frequentie symptomatologie Evolutie

Nadere informatie

Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht!

Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht! Je zoekt ondersteuning? Bij ons kan je terecht! Stel je vraag aan Zonnelied vzw via christophe.vandennest@zonnelied.be of sociale.dienst@zonnelied.be of neem telefonisch contact op via 053 64 64 30. In

Nadere informatie

PRIT praat INTERSECTORAAL. 12 december 2013

PRIT praat INTERSECTORAAL. 12 december 2013 PRIT praat INTERSECTORAAL 12 december 2013 Wie is de persoon met een psychische kwetsbaarheid of psychiatrische problematiek? Enkele cijfers (Itinera) Als 3 willekeurige Belgen rond een tafel zitten,

Nadere informatie

Beschrijving Doelstellingen Wmo Stabilisering en Groei

Beschrijving Doelstellingen Wmo Stabilisering en Groei Beschrijving Doelstellingen Wmo 2015-2018 Stabilisering en Groei Beschrijving doel Stabilisering Doel Individu in staat stellen op het hoogst haalbare niveau van participatie en zelfredzaamheid te komen

Nadere informatie

Besluit tot wijziging van de Beleidsregels beschermd wonen en opvang gemeente Dordrecht 2016, eerste wijziging

Besluit tot wijziging van de Beleidsregels beschermd wonen en opvang gemeente Dordrecht 2016, eerste wijziging GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Dordrecht. Nr. 34830 3 maart 2017 Besluit tot wijziging van de Beleidsregels beschermd wonen en opvang gemeente Dordrecht 2016, eerste wijziging Het COLLEGE

Nadere informatie

NETWERK GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO IEPER - DIKSMUIDE

NETWERK GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO IEPER - DIKSMUIDE NETWERK GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO IEPER - DIKSMUIDE Situering De overheid ontwikkelde een globale visie op wat er nodig is om te komen tot een (nog) betere geestelijke gezondheidszorg, weliswaar

Nadere informatie

Visietekst Zorgmodule Trainingswonen PVT Den Heuvel

Visietekst Zorgmodule Trainingswonen PVT Den Heuvel Visietekst Zorgmodule Trainingswonen PVT Den Heuvel 1. Zorgfunctie Het trainingswonen wil de tijd en ruimte bieden aan psychisch kwetsbare mensen om (terug) georiënteerd te worden naar een meer zelfstandige

Nadere informatie

Referentiekader Initiatieven beschut wonen (IBW)

Referentiekader Initiatieven beschut wonen (IBW) Referentiekader Initiatieven beschut wonen (IBW) Algemeen (NC) Het initiatief van beschut wonen heeft een samenwerkingsverband afgesloten met een CGG én met een psychiatrisch ziekenhuis of een algemeen

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

BRUGWONEN. Een woonproject voor èn met mensen met een psychiatrische problematiek.

BRUGWONEN. Een woonproject voor èn met mensen met een psychiatrische problematiek. BRUGWONEN Een woonproject voor èn met mensen met een psychiatrische problematiek. Wie zijn organisatoren van dit project? De initiatiefnemers van het woonproject zijn familieleden van mensen met een psychiatrische

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Geestelijke Gezondheidszorg (residentieel) Spreker: Koen Lefevre (Psychiatrisch Centrum Sint-Jan) Geestelijke gezondheidszorg (GGZ): 6 officiële voorzieningensoorten Psychiatrische

Nadere informatie

Visie op Zorg JOVO Veldhoven Augustus 2016

Visie op Zorg JOVO Veldhoven Augustus 2016 Visie op Zorg JOVO Veldhoven Augustus 2016 Binnen Ouderinitiatief JOVO wordt gestreefd naar het realiseren van een woonproject voor jongvolwassenen (verder bewoners genoemd) met een stoornis in het autismespectrum

Nadere informatie

Ambulante woonbegeleiding

Ambulante woonbegeleiding Ambulante woonbegeleiding Eleos in het kort Eleos is een landelijk werkende instelling voor gereformeerde geestelijke gezondheidszorg. Zij biedt behandeling en begeleiding aan mensen met ernstig psychosociale

Nadere informatie

Beschermde woonvorm Caumerbeek

Beschermde woonvorm Caumerbeek Beschermde woonvorm Caumerbeek Volwassenen Beschermde woonvorm Caumerbeek Introductie De Volwassenenzorg verleent hulp aan volwassenen tussen 18 en 65 jaar die langer dan een jaar psychiatrische problemen

Nadere informatie

Wonen, werken, leren en activiteiten

Wonen, werken, leren en activiteiten Wonen, werken, leren en activiteiten Het beste uit het leven halen Meedoen in de samenleving. Voor sommige mensen is dat niet vanzelfsprekend. Ze hebben door psychische of psychosociale problematiek bijvoorbeeld

Nadere informatie

VRIJETIJDSTRAJECTBEGELEIDING

VRIJETIJDSTRAJECTBEGELEIDING VRIJETIJDSTRAJECTBEGELEIDING MISSIE Binnen het kader van functie 3 (psychosociale rehabilitatie, destigmatisering, sociale inclusie) van het GGZ-netwerk SaRA (samenwerkingsverband voor gemeenschapsgerichte

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Geestelijke Gezondheidszorg (ambulant en thuis) Spreker: Kurt Lievens (PopovGGZ) Missie De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) biedt behandeling en begeleiding aan mensen met

Nadere informatie

Doelgroepenbeleid Zorgvilla Huize Dahme

Doelgroepenbeleid Zorgvilla Huize Dahme Doelgroepenbeleid Zorgvilla Huize Dahme Levensgericht zorgaanbod Een zorgaanbod ontwikkelen dat goed aansluit bij de zorg van onze Gasten. Dat is het doel van ons doelgroepenbeleid. Het verhoogt de kwaliteit

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

Beschermd wonen in Leeuwarden

Beschermd wonen in Leeuwarden Meer informatie Voor vragen en informatie kunt u terecht bij de locatie van GGZ Friesland bij u in de buurt of kijk op de website www.ggzfriesland.nl. GGZ Friesland BW Leeuwarden Heerestraat 3 8911 LC

Nadere informatie

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Begeleid Wonen www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld De stichting Neos is een organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld. De organisatie richt zich

Nadere informatie

Versie: 1 juli BIJLAGE 4: Resultaatsgebieden en activiteiten

Versie: 1 juli BIJLAGE 4: Resultaatsgebieden en activiteiten BIJLAGE 4: Resultaatsgebieden en activiteiten Beschrijving van de doelgroep De doelgroep, die in aanmerking komt voor een Maatwerkvoorziening(en), kan als volgt gekenmerkt worden: De inwoner is 18 jaar

Nadere informatie

Het OCMW garandeert het recht op maatschappelijke dienstverlening en op menswaardig leven.

Het OCMW garandeert het recht op maatschappelijke dienstverlening en op menswaardig leven. NET DAT BEETJE MEER Algemeen kader Art 1 van de Organieke Wet Het OCMW garandeert het recht op maatschappelijke dienstverlening en op menswaardig leven. Vangnet Recht op Maatschappelijke Integratie - Wet

Nadere informatie

Club 107. voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek. een initiatief van GGALIMERO

Club 107. voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek. een initiatief van GGALIMERO Club 107 voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek een initiatief van GGALIMERO PC Duffel woensdag 23 mei 2012 1. Welkom 2. GGALIMERO 3. GGZ-vernieuwing 4. Experimenten 5. En onze regio?

Nadere informatie

Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS. Situering Netwerkdag 25 januari 2019 Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS

Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS. Situering Netwerkdag 25 januari 2019 Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS Situering Netwerkdag 25 januari 2019 Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS Hervormingen in de GGZ Artikel 107 Situering van het Netwerk Geestelijke Gezondheid

Nadere informatie

Beschermde woonvorm de Hofpoel

Beschermde woonvorm de Hofpoel Beschermde woonvorm de Hofpoel Volwassenen Beschermde woonvorm de Hofpoel Introductie Het Zorgbedrijf Volwassenen verleent hulp aan volwassenen tussen 18 en 65 jaar die langer dan een jaar psychiatrische

Nadere informatie

Herstelondersteunend behandelen. Door Jos Dröes, psychiater np Stichting Rehabilitatie 92 Utrecht

Herstelondersteunend behandelen. Door Jos Dröes, psychiater np Stichting Rehabilitatie 92 Utrecht Herstelondersteunend behandelen Door Jos Dröes, psychiater np Stichting Rehabilitatie 92 Utrecht Wat is herstel? Herstel is opkrabbelen na of bij ziekte Herstel is een proces van de cliënt Herstel is niet

Nadere informatie

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Info avond SEL Waasland 24 mei 2012 Sint-Niklaas Stefaan Baeten Directeur psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus Historische context

Nadere informatie

Bijlage 2 Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo. Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo

Bijlage 2 Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo. Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo Bijlage 2 Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo Versie: 1.0 Datum: 21 november 2017 Product begeleiding Het Product begeleiding kan bestaan uit de

Nadere informatie

Ouderen Informatie Punt

Ouderen Informatie Punt OCMW LICHTERVELDE Sociaal Huis Ouderen Informatie Punt Tegemoetkomingen Wat, wanneer, waar en hoe aanvragen DE TEGEMOETKOMING VOOR HULP AAN BEJAARDEN VOOR WIE? De tegemoetkoming kan worden aangevraagd

Nadere informatie

VillaVip

VillaVip VillaVip info@villavip.be 0472 69 35 45 www.villavip.be WELKOM THUIS INHOUD 06 08 10 12 11 EEN VEILIGE THUIS EEN KWALITEITSVOL LEVEN TOEGANKELIJKE ZORG THUIS IN ZORG INTERESSE 04 In dit huis woon ik

Nadere informatie

Begeleidingsplan: in het kader van het Overleg rond een Patiënt met een Psychiatrische Problematiek SEL Zorgregio Gent vzw - RIZIV nr.

Begeleidingsplan: in het kader van het Overleg rond een Patiënt met een Psychiatrische Problematiek SEL Zorgregio Gent vzw - RIZIV nr. 1. Identificatie aanvrager Datum aanvraag: 04/09/2017... Naam aanvrager: TC... Organisatie/discipline: Huisarts... 2. Identificatiegegevens van de patiënt (invullen of het kleefbriefje V.I. aanbrengen)

Nadere informatie

Beschermde woonvorm Caumerbeek

Beschermde woonvorm Caumerbeek Beschermde woonvorm Caumerbeek Volwassenen Beschermde woonvorm Caumerbeek Introductie De Volwassenenzorg verleent hulp aan volwassenen tussen 18 en 65 jaar die langer dan een jaar psychiatrische problemen

Nadere informatie

PSYCHIATRISCHE VERZORGINGSTEHUIZEN Informatiedag 3/12/2018

PSYCHIATRISCHE VERZORGINGSTEHUIZEN Informatiedag 3/12/2018 PSYCHIATRISCHE VERZORGINGSTEHUIZEN Informatiedag 3/12/2018 AGENDA 1. Erkenning 2. Programmatie 3. Financiering 4. Facturatie ERKENNING ERKENNING Herstelondersteunende zorg Opdrachten Herstelondersteunende

Nadere informatie

Begeleiding individueel (laag)

Begeleiding individueel (laag) Begeleiding individueel (laag) Het bieden van activiteiten gericht op bevordering, behoud of compensatie van de zelfredzaamheid en die strekken tot voorkoming van opname in een instelling of verwaarlozing.

Nadere informatie

Bijlage 11: Stellingen voor focusgroepen activering. Thema s voor de focusgroepen activering

Bijlage 11: Stellingen voor focusgroepen activering. Thema s voor de focusgroepen activering Bijlage 11: Stellingen voor focusgroepen activering Thema s voor de focusgroepen activering Tekst door inleider : De thema s waarover in de focusgroep gediscussieerd wordt, zijn weergegeven in een overzicht.

Nadere informatie

Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis

Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis Aveleijn ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid. Leven vol betekenis We gaan uit van eigen kracht, eigen keuzes en eigen mogelijkheden. 02 Aveleijn Inhoud Missie

Nadere informatie

Eén gezin één plan. Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp

Eén gezin één plan. Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Eén gezin één plan Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Inhoud De oproep Context en beleidskeuzes Finaliteit van de oproep: één gezin, één plan Samenstelling en uitbouw

Nadere informatie

Even voorstellen MENTRUM KLINIEK JEAN DESMETSTRAAT INFORMATIE VOOR DE CLIËNT

Even voorstellen MENTRUM KLINIEK JEAN DESMETSTRAAT INFORMATIE VOOR DE CLIËNT Even voorstellen MENTRUM KLINIEK JEAN DESMETSTRAAT INFORMATIE VOOR DE CLIËNT Welkom bij Mentrum Kliniek Jean Desmetstraat U maakt kennis met deze kleinschalige kliniek in Amsterdam IJburg na een langdurende

Nadere informatie

POLPAROL HOE ONT-MOETEN KAN BIJDRAGEN TOT HERSTEL

POLPAROL HOE ONT-MOETEN KAN BIJDRAGEN TOT HERSTEL POLPAROL HOE ONT-MOETEN KAN BIJDRAGEN TOT HERSTEL VZW De Hulster Leuven UZ Leuven campus Sint- Jozef Kortenberg 1 Inleiding Ontstaan Polparol Succesfactoren Polparol Polparol en herstel Rol van hulpverlener

Nadere informatie

Resultaatgebieden zelfredzaamheidsmatrix vertaald naar te behalen resultaten

Resultaatgebieden zelfredzaamheidsmatrix vertaald naar te behalen resultaten Resultaatgebieden zelfredzaamheidsmatrix vertaald naar te behalen resultaten Rond de inkoop van individuele begeleiding is behoefte aan concreet geformuleerde resultaten die de lokale toegang (sociaal

Nadere informatie

Praatkaffee voor familieleden van mensen met psychische kwetsbaarheid. 11 mei 2017 door Geert Gardin, PZ Onzelievevrouw

Praatkaffee voor familieleden van mensen met psychische kwetsbaarheid. 11 mei 2017 door Geert Gardin, PZ Onzelievevrouw Praatkaffee voor familieleden van mensen met psychische kwetsbaarheid 11 mei 2017 door Geert Gardin, PZ Onzelievevrouw Inleiding Binnen de vermaatschappelijking van zorg: belang van ondersteuning van familie

Nadere informatie

Uitleg Rehabilitatieplan

Uitleg Rehabilitatieplan Uitleg Rehabilitatieplan GGZ Friesland heeft Rehabilitatie en herstelondersteunende zorg speerpunt gemaakt in het zorgaanbod voor mensen met Ernstige Psychiatrische Aandoeningen (EPA). Rehabilitatie gaat

Nadere informatie

wonen in dewijk Wonen in de wijk Informatie voor gemeenten over wonen in een vertrouwde omgeving

wonen in dewijk Wonen in de wijk Informatie voor gemeenten over wonen in een vertrouwde omgeving Amarant wonen in dewijk Wonen in de wijk Informatie voor gemeenten over wonen in een vertrouwde omgeving Van zorgen voor, naar zorgen dat... Vanaf 1 januari 2015 wordt de functie extramurale begeleiding

Nadere informatie

VERZEKERING: 1. Premiebetaling : 25 euro per jaar* (WIGWE 10 euro) 2. Verzekerd risico : Niet-medische kosten die een zorgbehoevende persoon heeft.

VERZEKERING: 1. Premiebetaling : 25 euro per jaar* (WIGWE 10 euro) 2. Verzekerd risico : Niet-medische kosten die een zorgbehoevende persoon heeft. B.E.L.-PROFIELSCHAAL Basis - Eerste - Lijns - profielschaal VERZEKERING: 1. Premiebetaling : 25 euro per jaar* (WIGWE 10 euro) 2. Verzekerd risico : Niet-medische kosten die een zorgbehoevende persoon

Nadere informatie

Workshop. Toegang tot beschermd wonen in de Wmo 2015

Workshop. Toegang tot beschermd wonen in de Wmo 2015 Workshop Toegang tot beschermd wonen in de Wmo 2015 Rina Beers, Federatie Opvang Agenda voor workshop: 1. Schets van toegang in Awbz en Wmo nu 2. Praktijk huidige centrale toegang MO 3. Schets van toegang

Nadere informatie

Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN. Onderdeel van Arkin

Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN. Onderdeel van Arkin Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN Onderdeel van Arkin Ieder mens is waardevol. Mentrum behandelt mensen met langerdurende ernstige problemen op het gebied van psychiatrie en/of verslaving.

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! PVT Krekelmuyter 1 PVT Krekelmuyter Psychiatrisch verzorgingstehuis Versie 1.0 3 augustus 2018 Welkom op Krekelmuyter. Wij ondersteunen personen die al langere tijd een psychiatrische

Nadere informatie

Beschermd wonen en ambulante woonbegeleiding bij Eleos

Beschermd wonen en ambulante woonbegeleiding bij Eleos Beschermd wonen en ambulante woonbegeleiding bij Eleos Beschermd wonen Beschermd wonen houdt in dat u in een woonvorm woont. Als bewoner krijgt u persoonlijke begeleiding om uw zelfredzaamheid en deelname

Nadere informatie

Gebruik In de bijlage (volgt nog) zijn gegevens opgenomen over het gebruik dagactiviteiten in 2015 in de regio.

Gebruik In de bijlage (volgt nog) zijn gegevens opgenomen over het gebruik dagactiviteiten in 2015 in de regio. Startnotitie Dagactiviteiten Huidige situatie In de huidige uitvoering van dagactiviteiten is een onderscheid in drie segmenten : dagactiviteiten voor jeugd, volwassenen en ouderen. Zij worden gescheiden

Nadere informatie

De organisaties stellen zich voor:

De organisaties stellen zich voor: De organisaties stellen zich voor: O.C. KATR!NAHOF biedt ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking + het gezin. Dit gebeurt op alle levensdomeinen (wonen, werken, dagbesteding,

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER initiatieven Beschut Wonen Oost - Vlaanderen

AANMELDINGSFORMULIER initiatieven Beschut Wonen Oost - Vlaanderen AANMELDINGSFORMULIER initiatieven Beschut Wonen Oost - Vlaanderen Naam kandidaat : Dit formulier is bedoeld om een aanvraag te doen voor één of meerdere initiatieven beschut wonen binnen de provincie Oost-Vlaanderen.

Nadere informatie

Even voorstellen MENTRUM KLINIEK REIGERSBOS INFORMATIE VOOR DE CLIËNT

Even voorstellen MENTRUM KLINIEK REIGERSBOS INFORMATIE VOOR DE CLIËNT Even voorstellen MENTRUM KLINIEK REIGERSBOS INFORMATIE VOOR DE CLIËNT Welkom bij Mentrum Kliniek Reigersbos U maakt kennis met deze kliniek in Amsterdam Zuid-Oost na een langdurige opname in de GGz. De

Nadere informatie

Jaarverslag PVT St.-Jozef Campus Tongeren en Munsterbilzen. Externe Ombudsfunctie Ingrid Meuwis

Jaarverslag PVT St.-Jozef Campus Tongeren en Munsterbilzen. Externe Ombudsfunctie Ingrid Meuwis OMBUDSFUNCTIE IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG SPIL vzw Samenwerking Psychiatrische Initiatieven Limburg vzw Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt Website: www.ombudsfunctieggz.be Jaarverslag 2017 PVT St.-Jozef

Nadere informatie

Bijlage 1. Criteria ondersteuning, dagactiviteiten, kortdurend verblijf

Bijlage 1. Criteria ondersteuning, dagactiviteiten, kortdurend verblijf Bijlage 1. Criteria ondersteuning, dagactiviteiten, kortdurend verblijf Als bedoeld in hoofdstuk 6, paragraaf 2. 1. Ondersteuning Ondersteuning thuis zijn activiteiten gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid

Nadere informatie

DE AMETHYST DE AMETHYST

DE AMETHYST DE AMETHYST DE AMETHYST Adres: 'T Veld 4, 6687 LV ANGEREN contact : Linda Struyk / Stephan Tiebosch Mobiel : 06 22788271 / 06-226 943 80 Email: info@deamethyst.nl Website: www. deamethyst.nl DE AMETHYST Ambulante

Nadere informatie

Project Wonen & Welzijn Brugge werken aan netwerken

Project Wonen & Welzijn Brugge werken aan netwerken Project Wonen & Welzijn Brugge werken aan netwerken 1. Situering van het project 2. Stand van zaken 3. Ervaringen Wonen & Welzijn Brugge 2 1. Wie is onze doelgroep? - volwassen personen met psychische

Nadere informatie

Even voorstellen MENTRUM KLINIEK SPORENBURG INFORMATIE VOOR DE CLIËNT

Even voorstellen MENTRUM KLINIEK SPORENBURG INFORMATIE VOOR DE CLIËNT Even voorstellen MENTRUM KLINIEK SPORENBURG INFORMATIE VOOR DE CLIËNT Welkom bij Mentrum Kliniek Sporenburg U maakt kennis met deze kliniek in Amsterdam-Oost na een langdurige opname in de GGz. De kliniek

Nadere informatie

SOCIALE ECONOMIE Cijfergegevens Zuid-West-Vlaanderen. Ilse Van Houtteghem 20/11/2014

SOCIALE ECONOMIE Cijfergegevens Zuid-West-Vlaanderen. Ilse Van Houtteghem 20/11/2014 SOCIALE ECONOMIE Cijfergegevens Zuid-West-Vlaanderen Ilse Van Houtteghem 20/11/2014 Inhoud - Aantal niet-werkende werkzoekenden - Tewerkstelling (koppen) binnen zes werkvormen sociale economie - Beschutte

Nadere informatie

Begeleidingsplan: in het kader van het Overleg rond een Patiënt met een Psychiatrische Problematiek SEL Zorgregio Gent vzw - RIZIV nr.

Begeleidingsplan: in het kader van het Overleg rond een Patiënt met een Psychiatrische Problematiek SEL Zorgregio Gent vzw - RIZIV nr. 1. Identificatie aanvrager Begeleidingsplan: in het kader van het Overleg rond een Patiënt met een Psychiatrische Problematiek Datum aanvraag: 04/09/2013... Naam aanvrager: TC... Organisatie/discipline:

Nadere informatie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Welke uitdagingen liggen er? De kwaliteit van de overgang tussen thuis, kinderopvang en kleuterschool is cruciaal voor jonge kinderen. Onderzoek

Nadere informatie

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging Beleidsregel Wmo-arrangement GGZ Valleiregie De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, zaaknummer ; gelet op artikel. van de.. [naam regelgeving]; besluit vast te

Nadere informatie

Housing First. Housing First juli 2013 Pag. 1 van 5. Wat is Housing First?

Housing First. Housing First juli 2013 Pag. 1 van 5. Wat is Housing First? Housing First Wat is Housing First? Het aanbieden van een individuele woonst én langdurige begeleiding aan mensen die chronisch dakloos zijn en kampen met een verslavings en/of psychiatrische problematiek.

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Shm en Ggz Antwerpen

Samenwerkingsverband Shm en Ggz Antwerpen Samenwerkingsverband Shm en Ggz Antwerpen Vaststelling bij Sociale dienst van Sociale huisvestingmaatschappijen (SHM) Belangrijke groep bewoners kampen met ernstige psychische problemen. Of er is een

Nadere informatie

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei

Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei ribw arnhem & veluwe vallei Brochure voor naastbetrokkenen Welkom bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei 4 Wij waren zó opgelucht toen hij

Nadere informatie

Programma. Welkom. Plenaire presentatie 1. Bevindingen onderzoek BW Peel 2. Landelijke ontwikkelingen

Programma. Welkom. Plenaire presentatie 1. Bevindingen onderzoek BW Peel 2. Landelijke ontwikkelingen Welkom Programma Welkom Plenaire presentatie 1. Bevindingen onderzoek BW Peel 2. Landelijke ontwikkelingen Doorpraten in deelsessies: 1. Participatie cliënten 2. Kwaliteit BW 3. Financiering BW 4. Koppeling

Nadere informatie

Zonneheuvel. Informatie voor verwijzers

Zonneheuvel. Informatie voor verwijzers Zonneheuvel Informatie voor verwijzers Zonneheuvel is een afdeling voor voortgezette behandeling met verblijf voor mensen vanaf 50 jaar met blijvende beperkingen voortvloeiend uit psychiatrische en levensfase

Nadere informatie

FREDERIK DECLERCQ ARBEIDSCOACH MIRABELLO

FREDERIK DECLERCQ ARBEIDSCOACH MIRABELLO FREDERIK DECLERCQ ARBEIDSCOACH MIRABELLO Arbeidscoaching in een vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg ART 107 Psycho-sociaal revalidatiecentrum Mirabello Arbeidscoaching Art 107 Ziekenhuizen

Nadere informatie

Persoonsvolgende financiering. Streekforum zorg - 17 mei 2017

Persoonsvolgende financiering. Streekforum zorg - 17 mei 2017 Persoonsvolgende financiering Streekforum zorg - 17 mei 2017 WWW.EPO2.ORG persoonsvolgende financiering: vanwaar? Basis: perspectiefplan 2020 van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo

Nadere informatie

Wat biedt RIBW ZWWF? Voor wie?

Wat biedt RIBW ZWWF? Voor wie? Stichting RIBW Zaanstreek, Waterland en West-Friesland (RIBW ZWWF) begeleidt en ondersteunt mensen met langdurige psychiatrische of ernstige psychosociale problemen. We begeleiden hen in hun streven op

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! PVT Esperanza 2 1 PVT Esperanza 2 Welkom op Esperanza 2. Onze afdeling maakt deel uit van het Psychiatrisch Centrum Sint- Jan-Baptist te Zelzate. Je bent hier opgenomen omdat er

Nadere informatie

Infomoment. Advies & Coaching GG ADS

Infomoment. Advies & Coaching GG ADS Infomoment Advies & Coaching GG ADS Overzicht 1. Netwerk geestelijke gezondheid Aalst Dendermonde Sint Niklaas 1.1 Vermaatschappelijking van de zorg 1.2 Netwerk GG ADS 1.3 Functies 2. Advies & Coaching

Nadere informatie

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN BEGELEID (KAMER) WONEN OPVOEDINGS- ONDERSTEUNING HULP OP MAAT LOGEERHUIS Meander Nijmegen stgmeander.nl Zorg voor jeugdigen Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen Samen groot

Nadere informatie

Even voorstellen. Femke Dirkx GGz Breburg Verpleegkundig specialist GGz

Even voorstellen. Femke Dirkx GGz Breburg Verpleegkundig specialist GGz Sociale veerkracht Het vermogen van mensen en gemeenschappen om met veranderingen om te gaan en de toegang tot externe hulpbronnen die ze daarbij hebben Even voorstellen Femke Dirkx GGz Breburg Verpleegkundig

Nadere informatie

Straks kan ik weer gewoon mijn eigen leven leiden, een prachtig vooruitzicht

Straks kan ik weer gewoon mijn eigen leven leiden, een prachtig vooruitzicht Straks kan ik weer gewoon mijn eigen leven leiden, een prachtig vooruitzicht Gewoon leven Een gewoon leven leiden. Dat is niet altijd zo makkelijk als het klinkt. Fonteynenburg ondersteunt en begeleidt

Nadere informatie

Werken, leren en activiteiten

Werken, leren en activiteiten Werken, leren en activiteiten Het beste uit het leven halen Meedoen in de samenleving. Voor sommige mensen is dat niet vanzelfsprekend. Ze hebben door psychische of psychosociale problematiek bijvoorbeeld

Nadere informatie

De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond

De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond alcohol, illegale drugs, medicatie en gokken. Doelgroep Meander: Iedereen met problemen in verband met

Nadere informatie

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Martine De Moor Coördinator initiatief vrijwillige bewindvoering Brussel/21 maart 2019 Initiatief vrijwillige bewindvoering is genomen in 1997 maakt deel

Nadere informatie

Begeleiding Jeugdwet. Omschrijving voorzieningen. Ons kenmerk: Datum: Juni 2015 Contactpersoon: Contractbeheer E-mail: contractbeheer@regiogenv.

Begeleiding Jeugdwet. Omschrijving voorzieningen. Ons kenmerk: Datum: Juni 2015 Contactpersoon: Contractbeheer E-mail: contractbeheer@regiogenv. Begeleiding Omschrijving voorzieningen Ons kenmerk: Datum: Juni 2015 Contactpersoon: Contractbeheer E-mail: contractbeheer@regiogenv.nl INHOUD 1 33101 Begeleiding individueel... 3 2 33102 Module Ondersteuning

Nadere informatie

Zelfstandigheidstraining. voor Jongeren. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld

Zelfstandigheidstraining. voor Jongeren. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Zelfstandigheidstraining voor Jongeren www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Stichting Neos is een HKZ-gecertificeerde organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk

Nadere informatie

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans Jaar verslag 2013 ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL LEVANTO is ontstaan in een turbulente periode van verandering in het maatschappelijk veld. Vanuit de overtuiging dat zelfredzaamheid, herstel, participatie

Nadere informatie

Zelfstandig leven voor mensen met NAH én psychiatrische problematiek

Zelfstandig leven voor mensen met NAH én psychiatrische problematiek Brochure voor verwijzers Zelfstandig leven voor mensen met NAH én psychiatrische problematiek ribw arnhem & veluwe vallei 2 Meedoen in de maatschappij; voor veel mensen met langdurige psychiatrische problemen

Nadere informatie