100 dagen verslag van burgemeester Gerben Dijksterhuis. Borsele Bloeit!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "100 dagen verslag van burgemeester Gerben Dijksterhuis. Borsele Bloeit!"

Transcriptie

1 100 dagen verslag van burgemeester Gerben Dijksterhuis Borsele Bloeit!

2 INLEIDING

3 Op 15 juni ben ik geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Borsele. Mijn beeld van Borsele als bloeiende gemeente is in de afgelopen 100 dagen alleen maar sterker geworden. Dat beeld wordt verder verstevigd door de vele inwoners met wie ik in mijn introductieperiode kennis heb gemaakt, maar ook door de vele evenementen die ik heb bezocht. Het plaatje van Borsele werd completer na mijn kennismaking met de grote diversiteit aan bedrijven in de agrarische en industriële sector. Maar ook de vele vrijwilligers van de brandweer die ik de hand heb mogen schudden, de medewerkers uit de organisatie en de raads- en collegeleden bevestigen dat de gemeente Borsele een boeiende gemeente is. In de bijlage van dit verslag is ter kennisname een overzicht toegevoegd van de diverse kennismakingen die ik de afgelopen periode heb gehad. Mijn gezin en ik zijn snel verhuisd naar de gemeente. Als inwoner leer je de samenleving het beste kennen. De gesprekken die ik als inwoner op straat voer geven een prima kijk in het leven van alledag van de Borselse samenleving. Die samenleving is geweldig met veel potentieel. Ik ben er trots op hier een bijdrage aan te kunnen leveren. In dit verslag treft u mijn bevindingen aan van de eerste 100 dagen als burgemeester van de gemeente Borsele. Aan de hand van de thema s Strategische Visie, Bestuurlijke Vernieuwing, Samenwerking, Profilering van de gemeente en inrichting van de organisatie heb ik mijn 100 dagen verslag ingericht. Mijn bevindingen treft u hierbij aan. Gerben Dijksterhuis

4 STRATEGISCHE VISIE

5 Een visie is belangrijk. Een visie geeft richting aan de organisatie en medewerkers, motiveert en bindt. Er zijn veel onderliggende stukken en documenten, maar er is in de gemeente Borsele nog geen sprake van eenheid en samenhang hierin. Ik geef de raad en het college in overweging om tot één visie te komen, waarin trends en ontwikkelingen die de samenleving anno 2017 aan een lokale overheid stelt, zijn gebundeld en waarmee we een goede uniforme lijn naar de toekomst uitzetten. Leefbaarheid in de dorpen is ook in de gemeente Borsele een belangrijk aandachtspunt. Ik vertaal dat in laagdrempelig, klantvriendelijk en betaalbaar naar de bevolking en het bedrijfsleven, constructief naar de mede-overheden en faciliterend naar de toeristen en de vrijwilligers. Uiteraard spelen factoren als prettig wonen, veiligheid en een goede sociale cohesie ook een belangrijke rol bij de leefbaarheid van de dorpen. Ik kan mij voorstellen dat het college uitgangspunt met betrekking tot de leefbaarheid van de dorpen een belangrijke plaats krijgt in de strategische visie.

6 De gemeente Borsele heeft een naam hoog te houden op het terrein Bestuurlijke Vernieuwing. Zo werkt de raad van Borsele al sinds begin jaren negentig zonder commissies. Ook heeft de gemeente Borsele een aantal succesvolle trajecten achter de rug waarmee op een integrale manier wordt gewerkt. Borsele loopt hiermee voorop. Bestuurlijke vernieuwing moet natuurlijk geen item op zich zijn. Dat neemt niet weg dat het up-todate houden van de bestuurlijke instrumenten een continue proces is. Bestuurlijke vernieuwing is een instrument in het streven naar het optimale bestuur voor de bevolking. BESTUURLIJKE VERNIEUWING Ik constateer een steeds meer terugtrekkende rol van de overheid waarbij het gevaar bestaat dat de afstand tussen bevolking en bestuur groter wordt. Ik vraag me af of de politiek nu en in de toekomst hierop voldoende is ingespeeld. Zijn er in het streven naar een vernieuwend bestuur slagen te maken? Hoe verhouden lokale overheid en samenleving zich in de toekomst tot elkaar? Hoewel het project B2030 goed aanslaat vraag ik mij af op welke andere wijze de betrokkenheid tussen bestuur (zowel raad als college) en bevolking inkleuring krijgt. Worden de bestaande instrumenten voor de raad ook in het licht van het dualisme voldoende benut? Komen de dorpsraden voldoende uit de verf? Zijn er andere digitale mogelijkheden om bestuurlijke informatie transparanter te maken?

7 Voldoen de voorstellen aan de raad aan de criteria van uniformiteit en duidelijkheid? Ik geef de raad en het college in overweging om aan de hand van onder meer deze vragen het thema bestuurlijke vernieuwing te agenderen. Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is een onderzoek gestart naar de inkleuring van de rekenkamerfuncties bij een aantal gemeenten, waaronder Borsele. Dit rapport kan richtinggevend zijn voor de toekomst op dit punt. De raad werkt grotendeels digitaal. De bestuurlijke besluitvorming in het college is zo ver nog niet. Graag zou ik stappen hierin willen zetten. De wereld om ons heen digitaliseert immers snel. Het is belangrijk om hierin bij te blijven en de nieuwe mogelijkheden die dit biedt verder te benutten. Om de betrokkenheid tussen het bestuur en de bevolking te vergroten is een goed onderling contact van cruciaal belang. Het bestuur moet weten wat leeft in de dorpen. Uiteraard zouden de bewoners ook de weg naar het bestuur nog makkelijker moeten weten te vinden. In samenspraak met de gemeenteraad wil ik graag op een verfrissende manier naar bestuurlijke vernieuwing kijken waarin bewoners en bestuur samen optrekken.

8 SAMENWERKING

9 Samenwerking is belangrijk om slagen te kunnen maken in kwaliteit en efficiency. Lokaal, zoals in het platform de Bevelanden, de Gemeenschappelijke regeling De Bevelanden, in het Sociaal Domein en in de Veiligheidsregio Zeeland. Maar ook bovenlokaal. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan samenwerking tussen de veiligheidsregio s onderling, de havens, Zeeland Seaports, maar ook in de GMF (Group of european Municipalities with nuclear Facilities). Via de samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling De Bevelanden zijn al op vijf werkvelden stappen gezet om de samenwerking vorm te geven, de kwaliteit te verbeteren en de kwetsbaarheid te verkleinen. Deze samenwerking moet verder worden uitgewerkt met behoud van de eigen kleur en het eigen karakter. De samenwerking in het platform De Bevelanden loopt goed, de samenwerking in de Veiligheidsregio is in opgaande lijn. Samenwerking is een regulier verlengstuk van het lokale bestuur om het lokale bestuur te versterken. Daarom moet samenwerking breder worden bekeken dan de regio waarin we wonen en werken. Het valt me op dat samenwerking een veel besproken onderwerp is. Samenwerking is de toekomst en heeft een meerwaarde voor alle betrokkenen. Juist daarom is grip hierop houden van groot belang waarbij het wel zaak is dat hier met een coöperatieve houding naar de samenwerking wordt gekeken. Dan kunnen ook in samenwerkingsverband de juiste zaken efficiënt en doelmatig gebeuren.

10 PROFILERING VAN DE GEMEENTE BORSELE Als de naam Borsele valt, is vaak nog steeds de kerncentrale de eerste gedachte. Dat is uiteraard prima, maar er is meer. Het beeld is nog te eenzijdig terwijl we zo veel kwaliteiten en zaken hebben op bijvoorbeeld toeristisch en economisch vlak waar we met recht trots op mogen zijn. Het imago van de gemeente kan worden versterkt. Uiteraard moet dit imago passen bij de gemeente en bij de bevolking die het imago primair uitdraagt. Het ligt immers niet in de aard van de Borselse bevolking zichzelf op de borst te slaan. Wel staan inwoners open om onder meer het mooie van de gemeente op recreatief terrein, het mooie landschap en de vele evenementen uit te dragen. Het landschapspark Borsele is één van de goede initiatieven om het mooie van de gemeente uit te dragen. De veelzijdigheid van de gemeente Borsele zou meer tot bloei kunnen komen. Ik geef de raad en het college in overweging om aan profilering van de gemeente in de toekomst meer aandacht aan te schenken. Natuurlijk zie ik voor mij als burgemeester een belangrijke rol in het uitdragen van de veelzijdigheid. Die ambassadeurrol wil ik graag vervullen maar dat kan ik niet alleen. Daar heb ik bestaande en nieuwe relaties voor nodig. Ik zie dit netwerken als een van de belangrijkste speerpunten voor mijn werk als burgemeester van de gemeente Borsele. De dossiers economie, recreatie en nucleaire veiligheid kunnen verder worden uitgebouwd. Duurzaam Borsele heeft mij in positieve zin verrast. Er zijn diversen initiatieven inmiddels gerealiseerd maar er staan er ook nog voldoende op stapel. Te denken hierbij valt onder meer aan zonne- en windprojecten. Dit is een toekomstbestendige industrie. Het zou goed zijn om het beeld van Borsele als innovatieve en duurzame gemeente naar buiten toe sterker te maken. Ik zie veel in een koppeling met het onderwijs, de recreatieve sector en het bedrijfsleven. Het lijkt mij belangrijk om daar waar nodig Borsele te laten zien.

11

12 INRICHTING VAN DE ORGANISATIE Om de bestuurlijke ambitie van de gemeente uit te werken is het belangrijk dat de gemeentelijke organisatie hierop toegerust is. De organisatie moet haar huidige en toekomstige taken op een effectieve, professionele en klantvriendelijke wijze aan kunnen. Integriteit mag in Borsele geen vraagstuk zijn, maar een vanzelfsprekendheid. De organisatie van de gemeente is organisch gegroeid, daar waar mogelijk is ingespeeld op de kansen en uitdagingen die zich voordeden. Dat heeft de organisatie gebracht tot hetgeen het nu is. Ik ben een groot voorstander van deze organische manier van ontwikkelen maar de keerzijde daarvan kan zijn dat dit ook tot scheefgroei, onduidelijkheden en minder logische clustering van taken kan leiden. Om dat te voorkomen geef ik de raad en het college in overweging om met een open houding onze organisatie te laten spiegelen aan andere met als doel daarvan te leren om in beeld te krijgen wat goed is en wat beter kan. Overigens heb ik de sfeer in de organisatie als zeer positief ervaren en dat de betrokkenheid en de we gaan er voor mentaliteit mij erg aanspreken.

13

14

15 TEN SLOTTE In het bovenstaande heb ik aan de hand van vijf thema s een uiteenzetting gegeven van mijn kijk op de gemeente Borsele. Ik realiseer me dat ik hiermee niet volledig ben en dat ook na 100 dagen nog niet kan zijn. Dat hoeft ook nog niet. Borsele is een boeiende gemeente met veel potentie. Er is al veel gebeurd maar er moet ook nog veel gebeuren. Laten we de mouwen opstropen en aan het werk gaan. Ik heb er alle vertrouwen in om de uitgesproken ambitie samen op te pakken met de inwoners van Borsele, de raad, het college en de organisatie. Maar uiteraard ook met de ondernemers, de verenigingen en de vele vrijwilligers. Graag wil ik dan ook met de raad en het college komen tot een agenda waarin bovengenoemde zaken in de tijd worden weggezet. Ik zie met veel vertrouwen de toekomst tegemoet.

16 EEN KIJKJE IN DE AGENDA VAN DE EERSTE 100 DAGEN BURGEMEESTER VAN BORSELE Bijpraatdag van alle relevante stakeholders in het nucleair dossier Kennismakingsontbijt medewerkers gemeente Borsele Kennismaking directie Land van Borsele, jaarlijks overleg bestuur Land van Borsele en college Borseledag (is jaarlijkse personeelsdag) Ambtelijk bijpraten Recreatie en toerisme en over veiligheid Veiligheidscollege Ambtelijk bijpraten over kadernota Presidium Jaarlijkse Zeeuwse burgemeesterdag Opening Skatebaan Hoedekenskerke Startschot Solexrace Ovezande Collegebezoek aan Vlissingen samen met het college van Gent Kennismaking directeur GGD/GHOR/VRZ, de heer De Meij Kennismakingsrondje Brandweerposten Heinkenszand, Ovezande, s-gravenpolder, Nieuwdorp, Borssele en Baarland Politieoverleg Tafel van 15 Portefeuillehouders overleg recreatie en toerisme en Economische zaken Kennismaking met Spaanse delegatie van GMF Individuele kennismaking fractievoorzitter D66, de heer De Putter Ambtelijk bijpraten over B2030 Werkbezoek Westerscheldetunnel Bezoek 60-jarig huwelijk echtpaar De Visser Werkbezoek aan de Covra ICT-overleg GR de Bevelanden Raadsvergadering Overleg Basisteamdriehoek politie Overleg AB GR de Bevelanden Ambtelijk vooroverleg bus on tour Kennismakingsbezoek aan kerncentrale Individuele kennismaking fractievoorzitter CDA, mevrouw M. van de Plasse Kennismaken met de heer G. de Reiger, hoofd P&O GR de Bevelanden Ambtelijk vooroverleg bedrijfsbezoeken en gesloten plaatsing Presidium Fietsende kennismaking met de gemeente met wethouder Schenk

17 Kennismaking op gemeentelijke werkplaats met de afdeling Buitendienst Individuele kennismaking met raadslid Kooiker (LPB) Bijpraten en rondje gemeente met wethouder Miermans met een bezoek aan het vrijwilligershuis in s-gravenpolder. Overleg Politie Kennismaken Burgemeester van Terneuzen, de heer Lonink Kennismaken met directeur a.i. van Veiligheidsregio Zeeland, de heer E. van Strien Kennismaken met CEO van Delta/PZEM, de heer G. Uijtdewilligen Algemeen Bestuur VRZ Themabijeenkomst bestuur VRZ Raadsvergadering Ambtelijk overleg diversen Masterplannen Havendriehoek Individuele kennismaking fractievoorzitter SGP de heer G. Gunter Bezoek afdeling Burgerzaken Kennismaken met burgemeester P. Zoon van Reimerswaal Kennismaken met de heer R. Wijdema, districtchef Politie Zeeland/West-Brabant Ambtelijk overleg brandweerkazerne Heinkenszand Bijpraten over platform de Bevelanden Individuele kennismaking met fractievoorzitter PvdA Arno Witkam Kennismaking met politieteamchef en plaatsvervangend teamchef basisteam Oosterscheldebekken Verhuisd naar Heinkenszand Extra dagelijks bestuur GR de Bevelanden Bezoek aan burgemeester van Goes, de heer R. Verhulst Individuele kennismaking met fractievoorzitter Lokale Partij Borsele, de heer R. van Hekken Kennismaken met directeur R&B Wonen, de heer Bevers Bezoek aan Bevrijdingsmuseum Zeeland Rondje Sloegebied Bezoek aan fruitbedrijf van de heer R. van t Westeinde Werklunch gemeentesecretaris Openingsspeech Highlandgames in Baarland Fruitplukken met collega s uit de Bevelandse gemeente in Kapelle Opname film B2030 Bezoek 60-jarig huwelijk echtpaar Nijsse Speech afscheid dominee Janse

18 Overleg Politie Kennismaken met burgemeester de heer M. Delhez van Noord-Beveland Bijpraten BOA gemeente Borsele Kennismaking/ziekenbezoek raadslid die langduriger uit de running is Kennismakingslunch ZPPC Overleg RvC Sportfondsen Bijpraten over nucleair dossier door VRZ Kennismaking de heer M. van Leeuwen, gebiedsofficier van Justitie Zeeland Kennismaking met Ondernemingsraad Ambtelijke toelichting project N666-N665 Bezoek MSP in Nieuwdorp Bezoek zwembad Stelleplas Speech landelijk symposium Nucleaire veiligheid in Meerkerk Individuele kennismaking fractievoorzitter VVD, de heer R. Boekholt Havenlunch Zeeland Seaports/Havenbedrijf Gent Afscheidsreceptie burgemeester Verhulst Presidium Bedrijfsbezoek Roegiers-de Koeijer Overleg over jodiumprofilaxe met voorzitter VRZ, de heer J. Lonink Meewerkochtend afdeling Buitendienst Bezoek aan Top te s-gravenpolder Kennismaking Dorpsraad Nisse Bezoek 60-jarig huwelijk echtpaar Nagelkerke-van Eijkeren Bespreking medewerkster kabinet van de Commissaris ter voorbereiding van het bezoek van H.K.H. Prinses Beatrix Kennismaking met gemeentelijke controller Kennismaking Stichting Landschapspark Borsele Denktankbijeenkomst BBOGW te GentTweede meewerkochtend afdeling Buitendienst Kennismaking de heer Polie, directeur VVV Zeeland Kennismaking met de heer Jong van het Nederlands Genootschap Burgemeesters Raadsvergadering Individuele kennismaking met fractievoorzitter OPA, de heer J. Verbrugge Fractiebezoek D66 op locatie

19 Voorbereiding VNG commissie Bezoek aan boomgaard van de heer K. Mol in Borssele Startschot wielerwedstrijd Zeelandclassic Kennismaking met de heer E. Salemink (Economische Impuls Zeeland) Overleg college met OndernemersVereniging Borsele OVB AB GR De Bevelanden Bezoek boomgaard raadslid Van Hekken Kennismaking Regiomanager Dierenbescherming (regio zuid) Evaluatie generatiepact college/directie Bezoek 60-jarig huwelijk echtpaar Rijk-Boonman Kennismaking dorpsraad Hoedekenskerke Begeleiding van H.K.H. Prinses Beatrix bij opening van tweede gebouw voor opslag van verarmd uranium van de COVRA Bedrijfsbezoek aan camping Scheldeoord Werkbezoek aan Kerncentrale Borssele Afscheid burgemeester van Reimerswaal, de heer P. Zoon Informatieraad duurzaamheid Openingsspeech huwelijksjubilerende echtparen in De Stenge in Heinkenszand Bezoek aan Burgemeester Sluis, de heer P. Cammaert Bedrijfsbezoek VAM Techniek Borssele Kennismaking dorpsraad Ovezande Kennismaking met de directeur Zeeland Refinery, de heer Tanneguy Descazeaud Overleg platform De Bevelanden Vooroverleg bindingsavond Brandweer Havendriehoek in Moerdijk Kennismaking de heer J. Visser, politie Installatie burgemeester van Reimerswaal, mevrouw J. van Egmond Raadsinformatiebijeenkomst duurzaamheidsvisie Extra AB vergadering VRZ Burgemeesterskring Bindingsavond Brandweer Borsele Wekelijks: collegevergadering veiligheidsoverleg

20

De beste burgemeester voor Borsele

De beste burgemeester voor Borsele De beste burgemeester voor Borsele Concept Profielschets ter behandeling in de raadsvergadering van 2 februari 2017 Vacature: Burgemeester 2 Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Profiel van Borsele... 4 3. Rollen

Nadere informatie

Verslag presidiumvergadering 31 augustus 2017

Verslag presidiumvergadering 31 augustus 2017 Verslag presidiumvergadering 31 augustus 2017 Locatie: KANTINE gemeentehuis Aanwezig: de raadsleden Boekholt, Gunter, Van Hekken, Van de Plasse - Nagelkerke, De Putter, Verbrugge, Witkam, voorzitter Dijksterhuis,

Nadere informatie

BORSELE. GEMEENTE VAN contrasten

BORSELE. GEMEENTE VAN contrasten BORSELE GEMEENTE VAN contrasten Enerzijds het schitterende landschap, anderzijds het Sloegebied BORSELE GEMEENTE VAN contrasten Borsele is een gemeente van contrasten. Enerzijds ligt de gemeente grotendeels

Nadere informatie

Kennismaking organisatie Borsele Programma

Kennismaking organisatie Borsele Programma Kennismaking organisatie Borsele Programma Organisatie structuur Jack Jansen Afd. Ruimtelijke Ontwikkeling Jack Jansen Afd. Grond & Economie Bas v.dendries Afd. Samenleving Yvonne Otte Afd. Woonomgeving

Nadere informatie

Profielschets Burgemeester van Smallingerland

Profielschets Burgemeester van Smallingerland Profielschets Burgemeester van Smallingerland 1 november 018 Smallingerland zoekt een energieke, betrokken burgemeester die onze mooie gemeente nog meer op de kaart zet! De gemeente Smallingerland is een

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

3a Vaststellen conceptverslag Algemeen Bestuur 9 mei 2018

3a Vaststellen conceptverslag Algemeen Bestuur 9 mei 2018 Verslag 5 juli 2018 1 Opening Aanwezig: J.A.H. Lonink, voorzitter (Terneuzen), H.M. Bergmann (Middelburg), A.R.B. van den Tillaar (Vlissingen), J.S. Van Egmond (Reimerswaal), M.M.D. Vermue (Sluis), G.M.

Nadere informatie

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering?

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering? Agendapunt 2 Vergadering : BORA Datum : 28 juni 2018 Onderwerp : Startdocument Dialoog Regioprofilering Bijlagen : 1 Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 2 FEBRUARI 2016

OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 2 FEBRUARI 2016 OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 2 FEBRUARI 2016 Samenstelling: Zijn aanwezig: De heer Jan Lonink, burgemeester De heer Cees Liefting, wethouder; de heer Frank van Hulle,

Nadere informatie

III III! Ml III Ui I III II

III III! Ml III Ui I III II Advies B&W 1 2 FE& 2ÖÍJ gemeente orsele B&W 12 februari 2013 Beslissing Akkoord Bespreken Registratienummer Burgemeester Gelok (*7 ' ^ Raadsinformatiebijeenkomst n.v.t. Secretaris Van den Berge Gemeenteraadsbijeenkomst

Nadere informatie

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 KENNISCENTRUM KUSTTOERISME Onderdeel van HZ University of Applied

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

De sociale draagkracht van de dorpen in Borsele

De sociale draagkracht van de dorpen in Borsele De sociale draagkracht van de dorpen in Borsele Frans Thissen Universiteit van Amsterdam Myrthe Vooraf Leefbaarheid, sociale cohesie en community care: Moeilijke begrippen voor betrekkelijk gewone zaken

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN Aan : Kerngroep De Bevelanden Van : Werkgroep Werken Datum : 11-10-2016 Onderwerp : Economische agenda De Bevelanden In het najaar van 2014 heeft het Bestuurlijk

Nadere informatie

Sterk en Toekomstbestendig bestuur Regio Gelderland

Sterk en Toekomstbestendig bestuur Regio Gelderland Sterk en Toekomstbestendig bestuur Regio Gelderland Inspelen op een veranderende omgeving Roel Wever 7 april 2014 Rivierenland Een samenwerkingsproject van Provincie Gelderland en VNG Gelderland 1 De essenties

Nadere informatie

Nevenfuncties collegeleden

Nevenfuncties collegeleden Nevenfuncties collegeleden Naam Partij/functie Functies, organisatie Bezoldiging Mw. J.S. van Egmond Burgemeester Veiligheidsregio (VRZ) Nee 40 uur per jaar Ja Stichting Inkoopbureau West-Brabant (SIW)

Nadere informatie

Welkom op de Netwerkdag! 19 mei 2016 Watersnoodmuseum Ouwerkerk

Welkom op de Netwerkdag! 19 mei 2016 Watersnoodmuseum Ouwerkerk Welkom op de Netwerkdag! 19 mei 2016 Watersnoodmuseum Ouwerkerk Burgemeester J.A.H. Lonink Voorzitter Veiligheidsregio Zeeland Programma Defensie Century Aluminum Vlissingen BV Gemeente Goes Zeeland Seaports

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012

Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Jaarverslag 2012 Rekenkamercommissie Terneuzen 23 januari 2013 Samenstelling van de Rekenkamercommissie Terneuzen de heer drs. A.W. Zabel (voorzitter) de heer M.A. de Doelder (lid)

Nadere informatie

Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt

Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt DE VRAAG / OPDRACHT Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt Zorg voor een concept dat 1) Zorgt voor herkenning, trots en

Nadere informatie

De2e begrotingswijziging 2017 wordt besluitvormend geagendeerd voor de vergadering van het Algemeen Bestuur op 14 juli 2017.

De2e begrotingswijziging 2017 wordt besluitvormend geagendeerd voor de vergadering van het Algemeen Bestuur op 14 juli 2017. Gemeenschappelijke Zeeland Doorkiesnummer : 0113-249370 Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk : 170428 PKat/CvD De raden van de Zeeuwse gemeenten Datum : 28 april 2017 Onderwerp : r begrotingswijziging 2017

Nadere informatie

ONDERZOEK GEBIEDSGERICHT WERKEN

ONDERZOEK GEBIEDSGERICHT WERKEN ONDERZOEK GEBIEDSGERICHT WERKEN Gemeente Oss November 2017 www.ioresearch.nl ONDERZOEKSVRAGEN 1. Hoe is het beleid rondom gebiedsgericht werken vormgegeven? 2. Wat zijn de ervaringen van de intern en extern

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Presentatie Strategisch marketingplan Land van Borsele, geeft je energie. Merkwaardige Identiteit dr. Gerard van Keken 8 december 2016

Presentatie Strategisch marketingplan Land van Borsele, geeft je energie. Merkwaardige Identiteit dr. Gerard van Keken 8 december 2016 Presentatie Strategisch marketingplan Land van Borsele, geeft je energie Merkwaardige Identiteit dr. Gerard van Keken 8 december 2016 Inhoud vanavond 1. Doel onderzoek & rapportage 2. Gebiedsanalyse toeristisch

Nadere informatie

Netwerkdemocratie Drechtsteden

Netwerkdemocratie Drechtsteden Netwerkdemocratie Drechtsteden Drechtstedendinsdag 7 december 2010 Opdracht Drechtraad 16 juni jl. Op basis van de rapporten commissies Scholten II en Meijdam 1. Instellen en organiseren van de Drechtstedendinsdag

Nadere informatie

Kwaliteitsnet Landbouwverkeer Zeeland

Kwaliteitsnet Landbouwverkeer Zeeland Intentieverklaring Kwaliteitsnet Landbouwverkeer Zeeland Beleidsplan Verkeersveiligheid Zeeland 2010-2020... 1 4039641_ROVZ intentieverklaring_u.indd 1 22-11-2011 17:16:10 4039641_ROVZ intentieverklaring_u.indd

Nadere informatie

PROFILERING HOF VAN TWENTE

PROFILERING HOF VAN TWENTE PROFILERING HOF VAN TWENTE SEPTEMBER 2017 PROFIEL HOF VAN TWENTE In Hof van Twente vind je nog het kenmerkende coulisse-landschap waar landbouw, recreatie, wonen en werken naadloos worden ingepast. Ondernemers

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Detailhandelsvisie Voorstel 1. Vaststellen regionale

Nadere informatie

M E M O. We zien de oplossing niet in grote schaalvergroting naar 1 of 2 gemeenten. We zoeken het in de samenwerking vanuit de inhoud.

M E M O. We zien de oplossing niet in grote schaalvergroting naar 1 of 2 gemeenten. We zoeken het in de samenwerking vanuit de inhoud. M E M O Aan : gemeenteraad Wormerland Van : college van burgemeester en wethouders Datum : 5 februari 2015 Onderwerp : Gezamenlijke reactie Colleges Beemster, Edam- Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland,

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

TOERISTISCH BELEID MAKEN VOOR ZEELAND. Masterclass voor portefeuillehouders & beleidsmedewerkers 28 november 2018

TOERISTISCH BELEID MAKEN VOOR ZEELAND. Masterclass voor portefeuillehouders & beleidsmedewerkers 28 november 2018 TOERISTISCH BELEID MAKEN VOOR ZEELAND Masterclass voor portefeuillehouders & beleidsmedewerkers 28 november 2018 WELKOM NAMENS DE TUA TUA = Toeristische UitvoeringsAlliantie Netwerkorganisatie waarin Kenniscentrum

Nadere informatie

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Raadsvergadering : 15 september 2003 Agendapunt : 23. Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Aan de Raad, In het coalitieprogramma

Nadere informatie

3.3 Bestuur en Middelen

3.3 Bestuur en Middelen 3.3 Bestuur en Middelen Het behartigen van gemeenschappelijke belangen van de gemeenten op de in de gemeenschappelijke regeling genoemde beleidsterreinen binnen de ruimtelijke en sociale agenda die bepalend

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 7 FEBRUARI 2017

OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 7 FEBRUARI 2017 OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 7 FEBRUARI 2017 Samenstelling: Zijn aanwezig: De heer Jan Lonink, burgemeester De heer Cees Liefting, wethouder; de heer Frank van Hulle,

Nadere informatie

Kadernota Integraal Veiligheidsplan Processchema

Kadernota Integraal Veiligheidsplan Processchema Gemeente Nieuwkoop afdeling Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving Kadernota Integraal Veiligheidsplan Processchema ( Planning: Stappenplan / Plan van Aanpak,: Tijd / Tijdschema ) Inleiding Veiligheid

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Tweede ondernemersavond 13 oktober 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik 1 e ondernemersavond 19:40

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Stelleplas, de Recreatieve Hotspot van Borsele

Stelleplas, de Recreatieve Hotspot van Borsele Stelleplas, de Recreatieve Hotspot van Borsele Robert-jan Provoost dr. Gerard van Keken INHOUDSOPGAVE 1. AANLEIDING EN PROCES 2. SAMENVATTING ONDERZOEK FASE 1 3. ONDERZOEK FASE 2 4. CONCRETE INVULLING

Nadere informatie

Dordrecht zoekt een nieuwe burgemeester. Wordt u ons boegbeeld?

Dordrecht zoekt een nieuwe burgemeester. Wordt u ons boegbeeld? Dordrecht zoekt een nieuwe burgemeester. Wordt u ons boegbeeld? Concept-profielschets 1. Inleiding Wij zoeken een nieuwe burgemeester! Dit vanwege het vertrek van onze vorige burgemeester, de heer drs.

Nadere informatie

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk Ontwikkelgerichte en verbindende persoonlijkheid die de gemeentelijke organisatie verder ontwikkelt en het bestuur professioneel ondersteunt.

Nadere informatie

Maak het! in Heerenveen

Maak het! in Heerenveen Maak het! in Heerenveen Thematisch raadsakkoord 2018 2022 Een afspraak met de samenleving Vastgesteld door de gemeenteraad op: [ [en/of] ] Gemeenteraad Heerenveen 2018-2022

Nadere informatie

Betreft Kadernota Integrale Veiligheid Westelijke Mijnstreek Veiligheid kent geen grenzen.

Betreft Kadernota Integrale Veiligheid Westelijke Mijnstreek Veiligheid kent geen grenzen. Betreft Kadernota Integrale Veiligheid Westelijke Mijnstreek 2015 2018 Veiligheid kent geen grenzen. Vergaderdatum 4 december 2014 Gemeenteblad 2014 / 77 Agendapunt 10 Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad

Nadere informatie

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Provincie Zeeland staat voor belangrijke keuzes. Op het terrein van energie, gebiedsontwikkeling, economie en infrastructuur liggen

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders

College van burgemeester en wethouders College van burgemeester en wethouders Openbare besluitenlijst Zitting van 19 september 2017 Samenstelling Aanwezig: de heer Jan Lonink, burgemeester; de heer Cees Liefting, wethouder; de heer Frank van

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester?

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Tussen de mensen staat en weet wat Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? De gemeente Dalfsen bestaat uit ruim 28.000

Nadere informatie

Overzicht ingekomen stukken

Overzicht ingekomen stukken Overzicht ingekomen stukken De stukken zijn op te vragen bij de secretaris Veiligheidsberaad 18 maart 2013 Bevolkingszorg op orde Op 28 september 2012 is het rapport 'Bevolkingszorg op orde, de vrijblijvendheid

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief 18 JUL 20U AALBURG WERKENDAM WOUDRICHEM. Aan de raad van de Gemeente Werkendam. Kennisnemen van deze informatie.

Raadsinformatiebrief 18 JUL 20U AALBURG WERKENDAM WOUDRICHEM. Aan de raad van de Gemeente Werkendam. Kennisnemen van deze informatie. ^1 SAMENWERKENDE GEMEENTEN AALBURG WERKENDAM WOUDRICHEM Raadsinformatiebrief Aan de raad van de Gemeente Werkendam onderwerp Gezamenlijke collegebijeenkomst en gesprek gedeputeerde juli 2014 samenvatting

Nadere informatie

Raadsvoorstel Sportvisie

Raadsvoorstel Sportvisie gemeente Eindhoven 16R7018 Raadsnummer Inboeknummer 16bst01331 Beslisdatum B&W 18 oktober 2016 Dossiernummer 16.42.751 Raadsvoorstel Sportvisie Inleiding We bieden u bijgaand de nieuwe Sport en Beweegvisie

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma BEtrokken Noord-Beveland

Verkiezingsprogramma BEtrokken Noord-Beveland Verkiezingsprogramma BEtrokken Noord-Beveland BEN is een lokale politieke beweging, onafhankelijk van landelijke partijen, die toegankelijk wil zijn voor alle lagen van de bevolking van alle politieke

Nadere informatie

Kick-off 14 maart 2013 Bezuinigingsproces

Kick-off 14 maart 2013 Bezuinigingsproces Kick-off 14 maart 2013 Bezuinigingsproces 2014-2017 Inhoud Bezuinigingsopgave Aanpak en indeling werkgroepen Uitgangspunten Burgerpanel Data Vragen Opgave/ financiële startsituatie Meerjarenraming 2013-2017

Nadere informatie

Agendapunt: 10 No. 77/ 15. Dokkum, 8 december ONDERWERP: ANNO II SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad,

Agendapunt: 10 No. 77/ 15. Dokkum, 8 december ONDERWERP: ANNO II SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, Agendapunt: 10 No. 77/ 15. Dokkum, 8 december 2015. ONDERWERP: ANNO II SAMENVATTING: Op 31 december 2015 eindigt de eerste samenwerkingsperiode van Netwerk Noordoost. De samenwerkende partners binnen dit

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

RUBRIEK A Goedkeuring of weigering goedkeuring van raadsbesluiten (door rechter of hogere overheid).

RUBRIEK A Goedkeuring of weigering goedkeuring van raadsbesluiten (door rechter of hogere overheid). goog GEMEENTERAAD Lijst ingekomen stukken - concept - Raadsvergadering 9 november 2017 Periode 5 september t/m 16 oktober 2017 De volgende stukken liggen voor de leden van de raad ter inzage: RUBRIEK A

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 14 FEBRUARI 2017

OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 14 FEBRUARI 2017 OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 14 FEBRUARI 2017 Samenstelling: Zijn aanwezig: De heer Jan Lonink, burgemeester De heer Cees Liefting, wethouder; de heer Frank van Hulle,

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 10 FEBRUARI 2015

OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 10 FEBRUARI 2015 OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 10 FEBRUARI 2015 Samenstelling: Zijn aanwezig: De heer Jan Lonink, burgemeester De heer Cees Liefting, wethouder; de heer Frank van Hulle,

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Notulen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland gehouden op donderdag 8 oktober 2015 In het gemeentehuis van Noord-Beveland

Notulen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland gehouden op donderdag 8 oktober 2015 In het gemeentehuis van Noord-Beveland Notulen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland gehouden op donderdag 8 oktober 2015 In het gemeentehuis van Noord-Beveland Aanvang: 19:30 uur Aanwezig: Mevr. E.S. Breure-den

Nadere informatie

De raden van de Zeeuwse gemeenten. Geachte raad, Bijgevoegd treft u aan de 2 e begrotingswijziging 2016 van de GR GGD Zeeland.

De raden van de Zeeuwse gemeenten. Geachte raad, Bijgevoegd treft u aan de 2 e begrotingswijziging 2016 van de GR GGD Zeeland. Doorkiesnummer : 0113-249456 Uw kenmerk : Uw brief van : Ons kenmerk : 160418 NP/CvD Datum : 18 april 2016 De raden van de Zeeuwse gemeenten Onderwerp : 2e begrotingswijziging 2016 Geachte raad, Bijgevoegd

Nadere informatie

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen AGENDAPUNT 2 Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen Vergadering 12 december 2014 Strategische Agenda Crisisbeheersing In Veiligheidsregio Groningen werken wij met acht crisispartners (Brandweer, Politie,

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 31 JANUARI 2017

OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 31 JANUARI 2017 OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 31 JANUARI 2017 Samenstelling: Zijn aanwezig: De heer Jan Lonink, burgemeester De heer Cees Liefting, wethouder; de heer Frank van Hulle,

Nadere informatie

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling In Zeeland uitgevoerd in 2 gebieden: Midden Noord Zeeland en Zeeuws Vlaanderen Bottom up ontstaan

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Transformatieagenda 2017-2018 Wmo en haar omgeving doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 161900 datum voorstel: 23 november 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

DE BESTE BURGEMEESTER VOOR KAPELLE

DE BESTE BURGEMEESTER VOOR KAPELLE DE BESTE BURGEMEESTER VOOR KAPELLE Profiel INHOUD Burgemeester gemeente Kapelle 1. Inleiding...3 2. Profiel van gemeente Kapelle...4 3. Rollen van de burgemeester...7 4. Leiderschap en competenties...

Nadere informatie

Stichting Zeeland Refinery

Stichting Zeeland Refinery Stichting Zeeland Refinery Jaarverslag 2016 Stichting Zeeland Refinery steunt maatschappelijke projecten op het gebied van educatie, milieu, cultuur en sport, natuur en landschap en instandhouding van

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we onze beschouwingen uit mogen spreken over de politieke gang van zaken en de daarmee samenhangende begroting.

Nadere informatie

Beleidsprogramma en samenwerkingsafspraken

Beleidsprogramma en samenwerkingsafspraken Beleidsprogramma en samenwerkingsafspraken Ten behoeve van de raadsvergadering van 15 mei 2018 Opgesteld: 08-05-2018 Versie 1.0 Behorende bij het raadsvoorstel van 15-05-2018 Tot gelijktijdige vaststelling

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2017 STICHTING ZEELAND REFINERY. Stichting

JAARVERSLAG 2017 STICHTING ZEELAND REFINERY. Stichting JAARVERSLAG 2017 STICHTING ZEELAND REFINERY Stichting STICHTING ZEELAND REFINERY Stichting Zeeland Refinery steunt maatschappelijke projecten op het gebied van educatie, milieu, cultuur en sport, natuur

Nadere informatie

Doelstelling : Zo snel mogelijk vormen van een coalitie met een breed gedragen inhoudelijk programma.

Doelstelling : Zo snel mogelijk vormen van een coalitie met een breed gedragen inhoudelijk programma. Doelstelling : Zo snel mogelijk vormen van een coalitie met een breed gedragen inhoudelijk programma. Coalitie programma Aalburg Door tussentijdse formatie in najaar van 2012 hebben 5 coalitiepartijen

Nadere informatie

Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand

Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand Evaluatie project Drempelvrij Loon op Zand Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer Aanleiding Vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning en ook vanuit de nota samen leven van de provincie Noord Brabant

Nadere informatie

AAN DE GEMEENTERAAD. Geachte raad,

AAN DE GEMEENTERAAD. Geachte raad, Voorbereidende raadsvergadering: 28 augustus 2012 Besluitvormende raadsvergadering: 18 september 2012 Portefeuillehouder: J.H. Herselman AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2012/50 Datum : 7 augustus 2012 Onderwerp

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad Model P 22-2 Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad Met dit formulier wordt verslag gedaan van de zitting waarin de uitslag is vastgesteld van de verkiezing voor de gemeenteraad.

Nadere informatie

Documentnummer: J:\Definitief\GZ_Grondzaken\Adviesnota, uitwerking raadsmotie en Strat. Visie - toerist econ. ontwikkeling, '13.

Documentnummer: J:\Definitief\GZ_Grondzaken\Adviesnota, uitwerking raadsmotie en Strat. Visie - toerist econ. ontwikkeling, '13. Raadsvoorstel Griffiersnummer: B12 Onderwerp: Uitwerking raadsmotie en Strategische Visie - toeristisch economische ontwikkeling Datum B&W-vergadering: 5 maart 2013 Datum raadsvergadering: 28 maart 2013

Nadere informatie

. i :..'i v,-; n J 2 1 MEI 2008

. i :..'i v,-; n J 2 1 MEI 2008 STATE N VOORSTE L. i :..'i v,-; n J 2 1 MEI 2008 Aan; Provinciale Staten Onderwerp: Profielschets Commissaris van de Koningin 2008 1. Beslispunten: Vaststellen van de profielschets van de Commissaris van

Nadere informatie

Raadsvergadering van 9 juni 2011 Agendanummer: 7.2

Raadsvergadering van 9 juni 2011 Agendanummer: 7.2 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 285516 Raadsvergadering van 9 juni 2011 Agendanummer: 7.2 Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant in verband met

Nadere informatie

Profiel van een raadslid

Profiel van een raadslid Profiel van een raadslid Basisvereisten en drijfveren voor een raadslid Het raadslid is toegewijd en loyaal aan D66 en aan de gemeente waarin hij zijn functie als raadslid vervult en de lokale afdeling

Nadere informatie

1 Visie op de webpresentatie

1 Visie op de webpresentatie 1 Visie op de webpresentatie De gemeente Eindhoven gaat haar presentatie op het web verbeteren We spreken met opzet over presentatie omdat de vorm wat ons betreft nog open is. Concreet betekent dit dat

Nadere informatie

Bestuursvoorstel. Maatwerk in Brandweerzorg

Bestuursvoorstel. Maatwerk in Brandweerzorg Bestuursvoorstel Onderwerp Status Maatwerk in Brandweerzorg Besluitvormend Gevraagd besluit 1. In te stemmen met de rapportage Maatwerk in Brandweerzorg 3.0; 2. De rapportage Maatwerk in Brandweerzorg

Nadere informatie

Vervolgblad Informatienotitie Pagina 1. Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Veiligheidsbeleid

Vervolgblad Informatienotitie Pagina 1. Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Veiligheidsbeleid Pagina 1 Informatienotitie AAN VAN ONDERWERP Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Veiligheidsbeleid DATUM 9 september 2009 KOPIE AAN BIJLAGE REGISTRATIENUMMER 0906730 3 (methodiek kernbeleid

Nadere informatie

Provinciale Staten Zeeland: hoe bekend zijn de politici?

Provinciale Staten Zeeland: hoe bekend zijn de politici? Rapport Provinciale Staten Zeeland: hoe bekend zijn de politici? Een onderzoek onder inwoners van Zeeland Deel 2: 15 februari 2007 Projectnummer: 64351 In opdracht van: Omroep Zeeland / PZC Peter Joosse

Nadere informatie

Samenwerkende Raadsfracties

Samenwerkende Raadsfracties CDA Binnenmaas, CDA Cromstrijen, CDA Korendijk, Cromstrijen '98, Fractie Baars - Binnenmaas, Fractie Nieland - Binnenmaas, Gemeentebelangen Binnenmaas, Gemeentebelangen Korendijk, SGP Korendijk, Strijens

Nadere informatie

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT?

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? Onderzoek naar Toerisme & Recreatie in Bedum AANLEIDING VAN HET ONDERZOEK Onderwerp dat door burgers is aangedragen Veel beleidsvrijheid van de gemeente, passend in regionale

Nadere informatie

BESLUITENLIJST (7) OPENBAAR. Van de vergadering van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zaltbommel d.d. 16 februari 2016

BESLUITENLIJST (7) OPENBAAR. Van de vergadering van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zaltbommel d.d. 16 februari 2016 BESLUITENLIJST (7) Van de vergadering van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zaltbommel d.d. 16 februari 2016 OPENBAAR AANWEZIG: Burgemeester : A. van den Bosch Wethouder : C.A.H. Zondag Wethouder

Nadere informatie

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Benoemingen in gemeenschappelijke regelingen (wethouders) BW-nummer

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Benoemingen in gemeenschappelijke regelingen (wethouders) BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Benoemingen in gemeenschappelijke regelingen (wethouders) Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 9610 BW-nummer Portefeuillehouder Th. de Graaf Samenvatting

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders

College van burgemeester en wethouders College van burgemeester en wethouders Openbare besluitenlijst Zitting van 22 augustus 2017 Samenstelling Aanwezig: de heer Jan Lonink, burgemeester; de heer Cees Liefting, wethouder; de heer Frank van

Nadere informatie

Verslag publieksdebat Eerbeek

Verslag publieksdebat Eerbeek Verslag publieksdebat Eerbeek Datum bijeenkomst: 8 april 2013 Auteur: Els Holsappel Aanwezig: 16 deelnemers Doel van de bijeenkomst: Verzamelen reacties op de conceptvisie; Input leveren voor de definitieve

Nadere informatie

Zelfstandig Kapelle, gemeenschappelijke regelingen of gemeentelijke herindeling?

Zelfstandig Kapelle, gemeenschappelijke regelingen of gemeentelijke herindeling? Zelfstandig Kapelle, gemeenschappelijke regelingen of gemeentelijke herindeling? Wat valt er eigenlijk te kiezen? Dwars door de landelijke discussies over het nieuwe takenpakket waar gemeenten de komende

Nadere informatie

Toerisme en Recreatie

Toerisme en Recreatie Toerisme en Recreatie Wat speelt er? De vraagstukken over toerisme en recreatie zijn divers. Er zijn vraagstukken met betrekking tot de routestructuur, de kwaliteiten in het gebied en nieuwe functies.

Nadere informatie

Profielschets van gemeentesecretaris/algemeen directeur bij de gemeente Schiedam

Profielschets van gemeentesecretaris/algemeen directeur bij de gemeente Schiedam Profielschets van gemeentesecretaris/algemeen directeur bij de gemeente Schiedam Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur bij de gemeente Schiedam De stad en het bestuur Schiedam is een stad

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland. Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland. Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte Inleiding Doel vanavond: beeldvorming eerste reacties Reactiebrief Inleiding: ambitiedocument 3 speerpunten:

Nadere informatie

Op 8 april 2014 hebben wij het voorgenomen besluit omgezet in een definitief besluit.

Op 8 april 2014 hebben wij het voorgenomen besluit omgezet in een definitief besluit. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 26 mei 2014. Agenda nr: 13 Onderwerp: Reorganisatie ambtelijke organisatie. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Op 11 maart 2014

Nadere informatie