Clubdag #5 investeren in Rijnhuizen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Clubdag #5 investeren in Rijnhuizen"

Transcriptie

1 Clubdag #5 investeren in Rijnhuizen Hoe gaan we in het gebied investeren zodat Rijnhuizen uitgroeit tot een woon-, werk-, en recreatieomgeving met een mooie kwaliteit? Welke investeringen staan gepland en wat kunnen we nog toevoegen aan groen, water en bereikbaarheid? Maar ook: de activiteiten van de club en de identiteit van het gebied. De gemeente wil deze investeringen met alle (potentiële) clubleden samen bespreken. Wethouder Hans Adriani, projectleider Ron van Schaik en financieel adviseur Theo Stauttener gaven op maandag 27 juni jongstleden inzicht in de meest actuele ontwikkelingen. De investeringsstrategie voor Rijnhuizen past binnen de vernieuwing in gebiedsontwikkeling die de overheid nastreeft en Rijnhuizen is hierin landelijk een van de koplopers. In deze bijeenkomst werd met een heel divers publiek; van toekomstige bewoners en stamgasten tot beleggers en ontwikkelaars, een volgende stap gezet op de twee codesign-sessies in Hans Adriani investeren in Rijnhuizen Wethouder Adriani blikt terug op het ontstaan van de gebiedsvisie Mooi Rijnhuizen: deze is ontstaan vanuit de hoge leegstandscijfers in dit gebied en de kansrijke omgeving. Veel eigenaren,

2 ontwikkelaars zagen kansen in dit gebied: zij wilden het transformeren naar een woonwerk- en recreatiegebied waar het goed toeven is. Hoewel de gemeente volgend was op initiatief van eigenaren en ontwikkelaars, zien zij absoluut ook de kansen. Adriani benadrukt: We hebben zoveel mooie kwaliteiten: Fort Jutphaas, kasteel Rijnhuizen, de Grient, ecologische kansen en kwaliteiten. En nog veel meer! Er moet wel echt wat gebeuren aan bijvoorbeeld de infastructuur, die nu nog erg op de bedrijvigheid gericht is. In de visie heeft de gemeente schematisch aangegeven wat zij voor zich ziet: voor alle doelgroepen een plek, zie fig.1. Luxer wonen aan het water, wat meer laagbouw gemengd met appartementen in het midden en een wat hogere dichtheid en hoogbouw voor bijvoorbeeld starters aan de wegkant (het Oosten). De gemeente wil aan de slag met gebiedsontwikkeling 3.0: geen grond, geen geld, toch een gebiedstransformatie! Samen met diverse partijen, waarvan een groot deel ook deze clubdag aanwezig, zijn in 2014 en 2015 codesign sessies georganiseerd om te onderzoeken wat we samen willen. Hier kwam uit dat men drie dingen wilde: 1. Placemaking, daar is Club Rhijnhuizen uit ontstaan en dankzij deze placemaking zitten wij hier samen en gebeurt er al meer in het gebied! 2. Een overzicht en fasering/prioritering van investeringen die gedaan moeten worden. Daar is over nagedacht, en dat leidde tot een overzicht van ingrepen (zie presentatie Ron van Schaik). 3. Een manier om deze kosten te dekken. Ook hierop is antwoord gekomen: initiatiefnemers die ontwikkelen dragen bij aan de exploitatie. Maar we moeten geen free riders krijgen en ook niet te veel druk leggen op degenen die als eerste hun nek uit steken. Hoe gaan we daarmee om? Daar gaan we het vanavond over hebben. Adriani geeft aan dat Nieuwegein voorop loopt als het gaat om dit type ontwikkeling en goed doorpakt in de uitvoering: We zijn de omgevingswet aan het uitvinden. Die komt er wel, maar nog niemand weet hoe de uitwerking van deze wet zal gaan. We krijgen vanuit het Rijk dan ook hulp, steun en ruimte voor de uitvoering. In november besluit de gemeenteraad dat we het zo gaan doen. Dit lijkt nog ver weg, maar als je bedenkt dat we in november 2014 deze gebiedsvisie hebben vastgesteld en een nieuwe manier van werken hebben opgezet, weten we dat ze in veel steden jaloers op ons zullen zijn! Ondertussen wordt er ook in het gebied hard gewerkt: de Kroon op Jutphaas; de (nieuwe!) straat t Hof van Plettenburg is in aanbouw, de binnenhaven van Kondor Wessels is besproken in de raad en de eerste transformatie aan de Wattbaan 27 start na de zomer. En zo zijn er nog veel meer initiatieven (zie initiatievenkaart in presentatie Ron van Schaik).

3 Theo Stauttener Stadkwadraat Theo geeft ons een toelichting op het kostenverhaal nieuwe stijl, dat wil zeggen: niet meer van te voren alle plannen en bijbehorende kosten vastleggen. Met kostenverhaal nieuwe stijl investeert men meer passend bij spontane manier van ontwikkelen: met kleine stapjes. Net zoals de transformatie stapsgewijs verloopt in Rijnhuizen. Zo zijn kosten en baten steeds in balans en hoeft er een relatief lager bedrag voor geïnvesteerd worden door de gemeente en provincie(zie figuur). De investeringen omvatten o.a.: Ophaalbrug over Koninginnesluis Rotonde kruising Plettenburglaan Perkinslaan Herinrichting diverse autowegen Verbetering interne auto ontsluiting Aanleg fietsnetwerk door het gebied Aanleg ecozone door het gebied Planten extra bomen langs lanen en wegen Placemaking Projectmanagement TOTAAL KOSTEN 6,0 MLN. Bijdrage initiatiefnemers Ontwikkelaars dragen een percentage bij per vierkante meter vrij op naam. Nieuwbouw draagt 2,4 procent bij en transformatie draagt 2,2 procent bij, omdat (dit is doorgerekend) transformatie minder oplevert dan (sloop-)nieuwbouw.

4 Aantal woningen in Rijnhuizen We verwachtten 1125 woningen te kunnen realiseren, maar de gemeente wil vastleggen dat er maximaal woningen komen. In theorie kunnen er maximaal 2.500, maar dan zou alles wonen worden en we willen een gemixte omgeving. Opbrensten 100% voor Rijnhuizen Alle bijdragen die worden opgehaald in het gebied, worden ook uitgegeven binnen het gebied! Het succes hangt mede samen met de initiatieven: hoe meer initiatieven tot transformatie of sloop-/nieuwbouw, hoe meer budget. Discussieruimte in uitgaven Er is discussieruimte in het budget voor meer investeringen. Zeker wanneer er meer initiatieven komen. Afsprakenkader 1. Er is duidelijkheid over investeringen en volgorde 2. Er is duidelijkheid over de exploitatiebijdrage (2,2 % resp. 2,4% per m2 von) 3. Club Rhijnhuizen werkt actief aan placemaking, programmering en waardecreatie 4. Initiatiefnemers maken plan passend binnen ruimtelijke randvoorwaarden 5. Initiatiefnemers nemen exploitatieregels mee in maken van business case 6. Gemeente en initiatiefnemers sluiten anterieure overeenkomst 7. Gemeente investeert exploitatiebijdrage cf. volgorde in gebied 8. Nieuwe initiatieven kunnen vragen om investeringen op andere plekken 9. Bij meer investeringsruimte in de toekomst wordt ook meer in het gebied geïnvesteerd 10. De gemeente actualiseert de grondexploitatie en verantwoord de keuzes Vragen: We kijken alleen naar nieuwe ontwikkelingen en niet naar bestaand. Is er een hogere OZB nodig in dit gebied?

5 Ron van Schaik projectleider Mooi Rijnhuizen gemeente Nieuwegein Van Schaik licht de manier waarop de gemeente werkt/is gaan werken na de codesignsessies toe. De opdracht aan de gemeente was het creëren en beheren van een fonds voor alle basis gebiedsingrepen, het kritisch bekijken van de kosten van de gebiedsingrepen en het zoeken van de mogelijkheden voor voorfinanciering vanuit de overheid. Dit fonds is gemaakt: de gebiedsgrex Rijnhuizen. Hierover wordt de raad op 1 september geïnformeerd en op 24 november is de vaststelling. Toelichting fasering Fase twee betreft het realiseren van een brug over het Merwedekanaal ter hoogte van de te realiseren woningen en binnenhaven bij de Kelvinbaan. Overige kosten betreffen ingrepen op groen en infrastructuur: deze zitten in fase 1 en 3. De fasering is zo ingericht dat de eerste investeringen komen rondom de plekken waar de eerste initiatieven zijn. Voor fase 1 betekent dit het midden van het gebied. Zodra de eerste inkomsten binnen zijn; de eerste rode pijl, schieten gemeente en provincie de rest van die fase voor zodat de fase in zijn geheel geïnvesteerd kan worden. Dit is een revolving fund; dat geld wordt later terugverdiend met inkomsten uit ontwikkelingen. Dat gaat in fase twee en drie net zo. Mogelijk wordt fase 3 opgeknipt in a en b. Ruimte voor meer investeringen In het laatste stukje van de zwarte pijl zit ruimte voor meer investeringen: daarover gaan we heel erg met elkaar in gesprek. Vandaag is daarvoor het eerste moment, maar er volgen er meer. De ideeën voor meer investeringen zijn op de volgende pagina samengevat:

6

7 Deelname provincie De provincie wil meedoen in deze manier van werken, omdat ze investeren in binnenstedelijke gebieden en in nieuwe manieren van ontwikkelen. Lopende initiatieven

8 Crisis en herstelwet & individuele overeenkomsten Het systeem dat Theo heeft toegelicht kunnen we binnenkort ook juridisch vastleggen, daar voorziet de wet nu nog niet in. Vooralsnog werken we daarom met overeenkomsten met initiatiefnemers die willen ontwikkelen. Als die wet er is kunnen we een bestemmingsplan maken. Vragen Zit er een fasering in de ontwikkeling van deelgebieden? Ron: daar sturen we niet in, we zijn afhankelijk van initiatiefnemers. We zien nu wel vooral in het midden initiatieven. Hans Karssenberg benadrukt dat het lastig sturen is: we hebben zo n 100 eigenaren in dit gebied. Conclusie Op de vraag van Hans Karssenberg of dit financieel een goed systeem is, klinkt applaus. Een ja! Ook Hans Adriani kijkt tevreden terug op de avond. Hij geeft aan blij te zijn met de positiviteit en energie en krijgt hier zelf ook energie van. De raad wil dit gebied als wijk Rijnhuizen noemen. Of moet het Plettenburg West blijven? Er is draagvlak om de wijknaam aan te passen naar R(h)ijnhuizen. Over de h moeten we het nog wel even hebben.

TRANSFORMATIE NAAR WOON-, WERK- EN LEEFGEBIED

TRANSFORMATIE NAAR WOON-, WERK- EN LEEFGEBIED TRANSFORMATIE NAAR WOON-, WERK- EN LEEFGEBIED TOEKOMST VAN RIJNHUIZEN (PLETTENBURG) Club Rhijnhuizen zet zich in om de transformatie naar een mooi en herkenbaar woon-, werk- en leefgebied aan te jagen,

Nadere informatie

VAN UITLEG IN WEILANDEN ( STAD MAKEN ) NAAR TRANSFORMEREN BESTAANDE GEBIEDEN ( STAD ZIJN )

VAN UITLEG IN WEILANDEN ( STAD MAKEN ) NAAR TRANSFORMEREN BESTAANDE GEBIEDEN ( STAD ZIJN ) Hoofddorp Noord VAN UITLEG IN WEILANDEN ( STAD MAKEN ) NAAR TRANSFORMEREN BESTAANDE GEBIEDEN ( STAD ZIJN ) Stad Zijn: Software eerst, hardware volgt ruimtelijk sociaal ruimtelijke ordening, ontwerp sociaal

Nadere informatie

H E T P E R F E C T E V O O R B E E L D VAN JE EIGEN MAZZEL AFDWINGEN

H E T P E R F E C T E V O O R B E E L D VAN JE EIGEN MAZZEL AFDWINGEN H E T P E R F E C T E V O O R B E E L D VAN JE EIGEN MAZZEL AFDWINGEN Club Rhijnhuizen in Nieuwegein Hoe transformeer je een kantoorgebied van 80 hectare met 100 verschillende eigenaren in een woon-werkgebied

Nadere informatie

CLUB RHIJNHUIZEN Clubdag #6 kwaliteit

CLUB RHIJNHUIZEN Clubdag #6 kwaliteit Clubdag #6 kwaliteit Programma 18u00 - eten en intro club 2016-2017 18u30 - introductie ruimtelijke kwaliteit: Esther Weggeman, gemeente Nieuwegein 18u40 - even voorstellen: intravisor Maartje Luisman,

Nadere informatie

CLUB RHIJNHUIZEN. Algemene ledenvergadering Club Rhijnhuizen Notulen 14 december 2017

CLUB RHIJNHUIZEN. Algemene ledenvergadering Club Rhijnhuizen Notulen 14 december 2017 CLUB RHIJNHUIZEN Algemene ledenvergadering Club Rhijnhuizen Notulen 14 december 2017 Nieuwe bewoners! In het najaar zijn de bewoners van het Hof van Plettenburg en WB27 in Rijnhuizen komen wonen. Eén van

Nadere informatie

Reactie op bestemmingsplan Mooi Rijnhuizen

Reactie op bestemmingsplan Mooi Rijnhuizen Reactie op bestemmingsplan Mooi Rijnhuizen Door: Club Rhijnhuizen Datum: 13 februari 2018 Dit is de reactie van Club Rhijnhuizen op het bestemmingsplan Rijnhuizen, gepresenteerd op 31 januari jongstleden.

Nadere informatie

Kostenverhaal bij organische transformatie: Perspecfief voor beleid. Casestudy Cruquiusweg / Zeeburgerpad

Kostenverhaal bij organische transformatie: Perspecfief voor beleid. Casestudy Cruquiusweg / Zeeburgerpad Kostenverhaal bij organische transformatie: Perspecfief voor beleid Casestudy Cruquiusweg / Zeeburgerpad Gebiedsontwikkeling & kostenverhaal 1. Gebiedsontwikkeling: Van productie en transactie naar gebruik

Nadere informatie

Clubdag #8 Cultuur en ruimtelijke kwaliteit

Clubdag #8 Cultuur en ruimtelijke kwaliteit Clubdag #8 Cultuur en ruimtelijke kwaliteit Programma 17u30 - eten 18u30 - introductie: Esther Weggeman, gemeente Nieuwegein 18u45 - presentatie: Margien Oepts, BGSV 19u00 - themagroepen (drie thema s)

Nadere informatie

Club Rhijnhuizen bestaat uit twee onderdelen:

Club Rhijnhuizen bestaat uit twee onderdelen: Rhijnhuizen heeft fraaie natuur, water om in te varen en te vissen, een fort met park en een historisch kasteel met kasteeltuin. Het is ook een groot kantorengebied in transformatie met veertig procent

Nadere informatie

» Informatiebijeenkomst Hoven II

» Informatiebijeenkomst Hoven II » Informatiebijeenkomst Hoven II Herontwikkeling Hoven II Sfeerverslag informatiebijeenkomst 19 mei 2015 Sfeerverslag Opening en doel van de avond Onno de Vries, communicatieadviseur gemeente Capelle aan

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE > Klik linksboven op JAARPLAN 2018 om terug te gaan naar de inhoudsopgave

INHOUDSOPGAVE > Klik linksboven op JAARPLAN 2018 om terug te gaan naar de inhoudsopgave JAAR PLAN - 1. CLUB RHIJNHUIZEN 1.1 Missie 1.2 Kerntaken 1.3 Clubleden 1.4 Bestuur i.o. 2. TERUGBLIK 2017 INHOUDSOPGAVE > Klik linksboven op om terug te gaan naar de inhoudsopgave 3. PLAN 3.1 Doelen 3.2

Nadere informatie

DE BUSINESS CASE VAN PLACEMAKING

DE BUSINESS CASE VAN PLACEMAKING DE BUSINESS CASE VAN PLACEMAKING Theo Stauttener, partner Stadkwadraat Placemaking brengt gebieden nieuwe energie. Stadsmakers bouwen nieuwe ruimtelijke netwerken en dragen daarbij zorg voor nieuwe activiteiten

Nadere informatie

Club Rhijnhuizen #2: Vastgoedmarkt Maandag 23 november 2015

Club Rhijnhuizen #2: Vastgoedmarkt Maandag 23 november 2015 Club Rhijnhuizen #2: Vastgoedmarkt Maandag 23 november 2015 Club Rhijnhuizen is voor levensgenieters. De club is de samenwerking van iedereen die bijdraagt aan de ontwikkeling van Rijnhuizen in Nieuwegein.

Nadere informatie

Zienswijzen op Rijnhuizen Bestemmingsplan verbrede reikwijdte voorontwerp.

Zienswijzen op Rijnhuizen Bestemmingsplan verbrede reikwijdte voorontwerp. Zienswijzen op Rijnhuizen Bestemmingsplan verbrede reikwijdte voorontwerp. Hierbij de zienswijze van het Bewonerscollectief Nieuwegein. Dit stuk bevat twee delen. Het eerste gaat in op het proces en het

Nadere informatie

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen

achtergrond hoofdstuk 1 Structuurvisie 2020 keuzes van visie naar uitvoering inbreng samenleving achtergrond ruimtelijk en sociaal kader bijlagen 28 hoofdstuk 1 achtergrond Structuurvisie 2020 keuzes samenvatting achtergrond ruimtelijk en sociaal kader inbreng samenleving thematisch van visie naar uitvoering bijlagen zones 1 2 3 4 5 6 7 29 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Aanvullingsbesluit planvorming Plateelgebied [Vastgesteld door college op 16 januari 2018, registratienummer ]

Aanvullingsbesluit planvorming Plateelgebied [Vastgesteld door college op 16 januari 2018, registratienummer ] Aanvullingsbesluit planvorming Plateelgebied [Vastgesteld door college op 16 januari 2018, registratienummer 1410634] 1. Inleiding 1 2. De noodzakelijke investeringen in infrastructuur in het Plateelgebied

Nadere informatie

WARMTENET POWER TO X EN ONTWIKKELINGEN IN RIJNHUIZEN

WARMTENET POWER TO X EN ONTWIKKELINGEN IN RIJNHUIZEN WARMTENET POWER TO X EN ONTWIKKELINGEN IN RIJNHUIZEN 12-03-2019 Initiatieven in Rijnhuizen: plannen voor zo n 2.000 woningen Ron deelt de initiatievenkaart. Er zijn veel initiatieven die lopen en op dit

Nadere informatie

Nota Reserve Gebiedsfonds Middelland financiële spelregels gebiedstransformatie Middelland-Noord januari

Nota Reserve Gebiedsfonds Middelland financiële spelregels gebiedstransformatie Middelland-Noord januari BIJLAGE: NOTA RESERVE GEBIEDSFONDS MIDDELLAND CONCEPT 29 januari 2019 Nota Reserve Gebiedsfonds Middelland financiële spelregels gebiedstransformatie Middelland-Noord - 29 januari 2019 - Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling

Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling Inleiding Stedelijke herontwikkeling Voor de ruimtelijke ontwikkeling van Utrecht is de Nieuwe Ruimtelijke Strategie opgesteld die in 2012 door de Raad

Nadere informatie

VERSLAG VAN HET WERKATELIER GROTE BUITENDIJK/HOFGEEST. Datum : 16 februari 2010 Locatie: De Hofstede

VERSLAG VAN HET WERKATELIER GROTE BUITENDIJK/HOFGEEST. Datum : 16 februari 2010 Locatie: De Hofstede VERSLAG VAN HET WERKATELIER GROTE BUITENDIJK/HOFGEEST Datum : 16 februari 2010 Locatie: De Hofstede Aanwezig waren circa 80 bewoners/ geïnteresseerden Aanwezig namens de Gemeente: AnneMieke Korf - wethouder

Nadere informatie

Hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord

Hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord Hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord Participatiebijeenkomst 12 april2018 Programma Introductie (19.30 19.40) Presentatie: historie, ruimtelijke kaders en selectieproces (19.40 19.55) Doel van de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 32 127 Regels met betrekking tot versnelde ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten (Crisis- en herstelwet)

Nadere informatie

voorstel aan de raad Vaststelling bestemmingsplan Vleuterweide Centrum, 2e fase

voorstel aan de raad Vaststelling bestemmingsplan Vleuterweide Centrum, 2e fase voorstel aan de raad Opgesteld door Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Meijer, P.H. (Peter) Kenmerk 16.509040 Vergadering Raadsvoorstellen Vergaderdatum 30 december 2016 Jaargang en nummer Geheim

Nadere informatie

FESTIVAL LEEGSTAAND VASTGOED. transitie. Theo Stauttener Stadkwadraat, 10 maart 2014

FESTIVAL LEEGSTAAND VASTGOED. transitie. Theo Stauttener Stadkwadraat, 10 maart 2014 FESTIVAL LEEGSTAAND VASTGOED Het vastgoedspel in transitie Theo Stauttener Stadkwadraat, 10 maart 2014 Introductie Het vastgoedspel in transitie 1. Nieuwe kenmerken van gebiedsontwikkeling 2. Rollen, functies

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. C.H. Boland, wethouder Vaststellen postzegelbestemmingsplan - Oudere Dorp Brinklaan 15ab

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. C.H. Boland, wethouder Vaststellen postzegelbestemmingsplan - Oudere Dorp Brinklaan 15ab Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 13443 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Vaststellen postzegelbestemmingsplan - Oudere Dorp Brinklaan 15ab Aan de raad, 1. Beslispunten De gemeenteraad

Nadere informatie

Eerste bijeenkomst adviesteam en voorbereiding workshop 20 maart

Eerste bijeenkomst adviesteam en voorbereiding workshop 20 maart Notulen Aan Adviesteam E-Buurt Oost Van Judith van Iddekinge, j.van.iddekinge@amsterdam.nl Datum 19 maart Pagina 1 van 5 Vergadering 14 maart Aanwezig Irma Ketels, Sherida van Oort, Lot Oostveen (bewoners)

Nadere informatie

1. Beslispunten De gemeenteraad Gooise Meren stelt het postzegelbestemmingsplan Oudere Dorp Brinklaan 15ab vast.

1. Beslispunten De gemeenteraad Gooise Meren stelt het postzegelbestemmingsplan Oudere Dorp Brinklaan 15ab vast. Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 13443 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Vaststellen postzegelbestemmingsplan - Oudere Dorp Brinklaan 15ab Aan de raad, 1. Beslispunten De gemeenteraad

Nadere informatie

Nota vereveningsfonds sociale woningbouw

Nota vereveningsfonds sociale woningbouw Nota vereveningsfonds sociale woningbouw 1. Samenvatting Op basis van de Structuurvisie Ruimte voor wensen Leidschendam-Voorburg 2040 (herijking 2012) kan de gemeente een vereveningsfonds voor sociale

Nadere informatie

exploitatieplan LOCATIE CASTOR

exploitatieplan LOCATIE CASTOR LOCATIE CASTOR Locatie Castor (vastgesteld) Locatie Castor Inhoudsopgave Toelichting Hoofdstuk 1 3 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Deel A Omschrijving Exploitatiegebied 2.1 Planbeschrijving 2.2 Ligging van het

Nadere informatie

woningbouworganisatie

woningbouworganisatie woningbouworganisatie Ebe Treffers adjunct directeur Acquisitie & Transformatie Wonam Wonam initieert en realiseert nieuwbouw huurwoningen Wonam voert beheer over de woningen (bouw en exploitatie) Focus

Nadere informatie

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 Aan: De Gemeenteraad Verzenddatum: Betreft: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Inleiding In het kader van het coalitieprogramma van

Nadere informatie

Workshop N versnellen gebiedstransformatie Lelycentre

Workshop N versnellen gebiedstransformatie Lelycentre Workshop N versnellen gebiedstransformatie Lelycentre Janneke van Eerde (gemeente Lelystad) Ronnie Zijp (gemeente Lelystad) Peter Krol (Ontwikkelaar in Lelystad) Jos Feijtel (Lid Expertteam Versnellen/Ontslakken

Nadere informatie

Themaraad. Centrumplan Nederweert. 7 april 2014

Themaraad. Centrumplan Nederweert. 7 april 2014 Themaraad centrumplan Nederweert Themaraad Centrumplan Nederweert 7 april 2014 Themaraad centrumplan Nederweert Agenda 1. Terugblik 2. Ruimtelijk plan en programma 3. Financiële kader 4. Realisatieovereenkomst

Nadere informatie

Hart van Westerkoog Toekomstvisie Binnengebied Westerkoog

Hart van Westerkoog Toekomstvisie Binnengebied Westerkoog Wat zijn de laatste ontwikkelingen rond de toekomstvisie Westerkoog? In de digitale nieuwsbrief leest u meer over het proces. December 2008 Hart van Westerkoog Toekomstvisie Binnengebied Westerkoog Het

Nadere informatie

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Bouw zelf je eigen droomhuis Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Inhoud 1. Inleiding 2. Van droom naar werkelijkheid: collectief particulier opdrachtgeverschap 3. Je eigen droomhuis

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Gemeenteraad Beekstraatkwartier Bestemd Gemeenteraad Periode April/mei 2013. Status Openbaar Datum 13 mei 2013

Voortgangsrapportage Gemeenteraad Beekstraatkwartier Bestemd Gemeenteraad Periode April/mei 2013. Status Openbaar Datum 13 mei 2013 Voortgangsrapportage Gemeenteraad Beekstraatkwartier Bestemd Gemeenteraad Periode April/mei 2013 voor Status Openbaar Datum 13 mei 2013 1. Organisatie Gemeente Weert a) bestuurlijk College van B&W, H.

Nadere informatie

Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen AUDITORIUM HADEWYCH, CONSCIENCEGEBOUW, BRUSSEL, 28/11/2013

Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen AUDITORIUM HADEWYCH, CONSCIENCEGEBOUW, BRUSSEL, 28/11/2013 Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen Gebiedsontwikkeling in tijden van crisis: nieuwe strategieën en instrumenten als de oplossing? PROF. DR. ERWIN VANDERKRABBEN Nederland: Vinex-wijken Gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Hoe krijg ik ruim 1 miljoen etc

Hoe krijg ik ruim 1 miljoen etc Hoe krijg ik ruim 1 miljoen van ondernemers voor verbetering van de binnenstad? Kennisnetwerk centrumontwikkeling In Krimp- en anticipeergebieden 16 april 2015 Winschoten 1 Hoe krijg ik ruim 1 miljoen

Nadere informatie

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda.

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 30 juni 2016 16-049 Onderwerp Kadernota 2017-2020 Aan de raad, Onderwerp Kadernota 2017-2020. Gevraagde beslissing 1. De Kadernota 2017-2020 vast te stellen. Grondslag

Nadere informatie

Vaststellen bestemmingsplan 'Rijnhal-Decathlon' Aan de gemeenteraad. Arnhem, 5 augustus 2014

Vaststellen bestemmingsplan 'Rijnhal-Decathlon' Aan de gemeenteraad. Arnhem, 5 augustus 2014 Raadsvoorstel Voor de gemeenteraadsvergadering d.d. 29 september 2014 Documentnummer : 2014.0.072.353 Zaaknummer: 2014-03-00149 Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan 'Rijnhal-Decathlon' Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Programma Herinrichting Apeldoornseweg

Programma Herinrichting Apeldoornseweg Programma Herinrichting Apeldoornseweg Herinrichting Apeldoornseweg Aanleiding project wethouder Geert Ritsema Wat gaan we doen projectleider Sil Polman Meedenkbijeenkomst projectleider Sil Polman Van

Nadere informatie

Schiedam 19 maart 2008

Schiedam 19 maart 2008 PLAATS DATUM Schiedam 19 maart 2008 AANWEZIG Namens de Gemeente Schiedam: Elsa Brito (EB, projectassistent) Maurice Dumas (MD, stedenbouwkundige) Stefan Gall (SG, stedenbouwkundige) Maarten Groene (MG,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN O RD-AT. Registratienummer raad Ondenrerp: Aanvul lingsbesluit Wagenweggebied. Portefeuillehouder: Hans Krieger

RAADSVOORSTEL EN O RD-AT. Registratienummer raad Ondenrerp: Aanvul lingsbesluit Wagenweggebied. Portefeuillehouder: Hans Krieger trr6é*rúi/r+ RAADSVOORSTEL EN O Registratienummer raad 1 41 0634 Datum: 6 februari2018 Afdeling / Team RD-AT Portefeuillehouder: Hans Krieger Behandeld door: P. Hania/ P. Heye/ D. Muñoz Gielen Ondenrerp:

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Binckhorst

Gebiedsontwikkeling Binckhorst Gebiedsontwikkeling Binckhorst Henk Harms, directeur Ontwikkeling en Realisatie Project De Zuid 16 mei 2019 Dag van de Projectontwikkeling Ligging Nabij het centrum, stations HS, CS en Voorburg. Water

Nadere informatie

Bijlage 4b. Communicatie en participatie

Bijlage 4b. Communicatie en participatie Bijlage 4b Communicatie en participatie INHOUD 1 Op weg naar een Definitief Ontwerp voor Kerckebosch... 3 2 Informeren en betrekken... 3 3 Participatie... 4 Communicatie en participatie 2 Op weg naar een

Nadere informatie

Gebiedspaspoort Blinkert WOP Middelwatering - 11 juli 2017

Gebiedspaspoort Blinkert WOP Middelwatering - 11 juli 2017 Gebiedspaspoort Blinkert WOP Middelwatering - 11 juli 2017 1 Inleiding In de vergadering van de WOP Middelwatering op 11 juli 2017 heeft Ingrid Broos, projectleider bij de gemeente Capelle aan IJssel,

Nadere informatie

bewoners Schrijversbuurt, wijkpanels, bedrijven WTC gebied en bedrijvenvereniging de Zwette, raadsleden

bewoners Schrijversbuurt, wijkpanels, bedrijven WTC gebied en bedrijvenvereniging de Zwette, raadsleden Verslag van bijeenkomst ontwikkeling WTC gebied en Cambuurstadion Uitgenodigd: Datum: 26 september 2017 Namens de samenwerkende partijen: bewoners Schrijversbuurt, wijkpanels, bedrijven WTC gebied en bedrijvenvereniging

Nadere informatie

Aan College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Aan College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Utrechtse Heuvelrug Aan College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Utrechtse Heuvelrug Postbus 200 3940 AE Doorn Driebergen, 8 maart 2016. Onderwerp: herhaald verzoek tot handhaving van de voorschriften van bestemmingsplan

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Telefoon 030-286 11 12 Fax 030-286 10 33 www.utrecht.nl Aan de commissie voor Stad en Ruimte postbus 16200 3500 CE UTRECHT Behandeld door Marlies de Nijs, Wim Beelen Datum

Nadere informatie

HERSTRUCTURERING WIERINGERWERF. 12 december 2017

HERSTRUCTURERING WIERINGERWERF. 12 december 2017 12 december 2017 INTRODUCTIE Doel van vanavond 2015 start van proces en bewonersavonden Juni 2016 raad stelt vlekkenplan vast December 2016 raad stelt geld beschikbaar April 2017 cultuurhistorie (Steenhuis

Nadere informatie

Inloopbijeenkomst. Herinrichting kruispunt Rijksweg-Visweg 23 mei 2018

Inloopbijeenkomst. Herinrichting kruispunt Rijksweg-Visweg 23 mei 2018 Inloopbijeenkomst Herinrichting kruispunt Rijksweg-Visweg 23 mei 2018 Welkom Plenair (19.30 20.10 uur) Welkomstwoord wethouder Steeman Presentatie Nico Veenstra en Julius van Manen (Antea Group) Vragen

Nadere informatie

Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen

Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen Algemeen De grote grondexploitaties zijn toegelicht in de Toelichting bouwgrondexploitatie 2015. Voor de overige projecten schetsen we in deze bijlage

Nadere informatie

Nota Kostenverhaal Gemeente Drimmelen. Conceptt

Nota Kostenverhaal Gemeente Drimmelen. Conceptt Nota Kostenverhaal 2016-2020 Gemeente Drimmelen 1. Inleiding Aanleiding Met de komst van de Wro (1 juli 2008) hebben gemeenten meer mogelijkheden gekregen om te sturen op de ontwikkeling van ruimtelijke

Nadere informatie

Business case modelcasus

Business case modelcasus 1/5 Modelcasus Van Bleek fabriek - Business Case Business case modelcasus Inleiding De Business case geeft antwoord op de vraag of het financiële resultaat over de gehele levensduur van het project voldoende

Nadere informatie

Bijeenkomst WHEERLICHT. 7 februari 2017

Bijeenkomst WHEERLICHT. 7 februari 2017 Bijeenkomst WHEERLICHT 7 februari 2017 AGENDA Welkom Terugblik afgelopen periode Terugblik proces participatie Antwoorden op vragen Laatste stand van zaken ontwerp Vervolg TERUGBLIK AFGELOPEN PERIODE Proces

Nadere informatie

Ontwikkelstrategie Achtersluispolder. Omgevingscarré 11 oktober 2018

Ontwikkelstrategie Achtersluispolder. Omgevingscarré 11 oktober 2018 Ontwikkelstrategie Achtersluispolder Omgevingscarré 11 oktober 2018 De afgelopen maanden is de raad een aantal keer geïnformeerd over de stand van zaken in de ASP Mei 2017 Fysiek/omgevingscarré: Verplaatsing

Nadere informatie

B&W Vergadering. 1. Het college heeft ingestemd met het inrichtingsontwerp van de openbare ruimte Sterrenberg fase 1

B&W Vergadering. 1. Het college heeft ingestemd met het inrichtingsontwerp van de openbare ruimte Sterrenberg fase 1 2.2.6 Inrichtingsontwerp Sterrenberg fase 1 1 Dossier 1556 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1556 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 28 maart 2017 Agendapunt 2.2.6 Omschrijving Inrichtingsontwerp

Nadere informatie

Ontwerp-structuurvisie Prinses Beatrixlaan

Ontwerp-structuurvisie Prinses Beatrixlaan Ontwerp-structuurvisie Prinses Beatrixlaan maart 2011 Deel B Uitvoeringsprogramma Ontwerp-structuurvisie Prinses Beatrixlaan deel B 1 2 deel B Ontwerp-structuurvisie Prinses Beatrixlaan Inleiding 1. Ambitie

Nadere informatie

Verslag 1 e bewonersavond inrichting openbare ruimte middengebied Don Bosco

Verslag 1 e bewonersavond inrichting openbare ruimte middengebied Don Bosco Verslag 1 e bewonersavond inrichting openbare ruimte middengebied Don Bosco 29 juni 2016 Stadsdeelkantoor Oranje-Vrijstaatplein 2 Amsterdam, stadsdeel Oost 1 Verslag bewonersavond plannen openbare ruimte

Nadere informatie

onderwerp Aanvraag initiatievenbudget herontwikkeling winkelcentrum Lorentzplein Badhoevedorp

onderwerp Aanvraag initiatievenbudget herontwikkeling winkelcentrum Lorentzplein Badhoevedorp gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Aanvraag initiatievenbudget herontwikkeling winkelcentrum Lorentzplein Badhoevedorp Portefeuilehouder A. Elzakalai, J.J. Nobel, C.J. Loggen Collegevergadering

Nadere informatie

Het leerlandschap van organisaties

Het leerlandschap van organisaties Fer van den Boomen, Jos van Jaarsveld & Nanja Mol Uit de crisis innoveren? Het leerlandschap van organisaties De crisis is inmiddels ook voelbaar bij een commercieel adviesbureau. Het management bedenkt

Nadere informatie

Van Leegstaand kantoor naar geliberaliseerde huurwoning

Van Leegstaand kantoor naar geliberaliseerde huurwoning 1 M. Brojerdyan-4051971 22-juni-2016 Van Leegstaand kantoor naar geliberaliseerde huurwoning Aanbevelingen aan de gemeente Amsterdam ter bevordering van transformatie van leegstaande kantoren naar geliberaliseerde

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Kaders gebiedsvisie Dijnselburg

RAADSVOORSTEL. Kaders gebiedsvisie Dijnselburg RAADSVOORSTEL Kaders gebiedsvisie Dijnselburg Portefeuillehouder S. Jansen Ronde Tafel 20 september 2018 Opsteller M. Dingemans Debat 18 oktober 2018 Zaak/stuknummer 283311 Raadsvergadering 13 november

Nadere informatie

Nieuwe bestemming voor Ooglijdersgasthuis

Nieuwe bestemming voor Ooglijdersgasthuis Nieuwe bestemming voor Ooglijdersgasthuis Initiatief Driestar BV is sinds 2011 eigenaar van het voormalige Ooglijdersgasthuis met bijbehorende gebouwen. Een deel van de gebouwen is rijksmonument. Het plan

Nadere informatie

Recreatiegebied Rhederlaag zoektocht naar een alternatief open dialoog

Recreatiegebied Rhederlaag zoektocht naar een alternatief open dialoog Recreatiegebied Rhederlaag zoektocht naar een alternatief open dialoog 22 augustus 2016 Opzet avond Opening (Initiatiefnemers) 19:30 Programma welkom, introductie Inleiding (Jan Bruyn) 19:40 aanleiding

Nadere informatie

Jaarvergadering. 6. Droomwonen Brabant. 29 Menno de Lange Ervaringsdeskundige en adviseur

Jaarvergadering. 6. Droomwonen Brabant. 29 Menno de Lange Ervaringsdeskundige en adviseur Jaarvergadering 6. Droomwonen Brabant 29 Menno de Lange Ervaringsdeskundige en adviseur Maandag 23 april 2018 Visie Wat doen wij? Droomwonen ondersteunt en begeleidt consumenten om hun eigen woning en

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de bedrijventerreinen er straks uit? 16 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over de bedrijventerreinen Wat staat er in

Nadere informatie

Transformatie Achtersluispolder. Omgevingscarré 8 februari 2018

Transformatie Achtersluispolder. Omgevingscarré 8 februari 2018 Transformatie Achtersluispolder Omgevingscarré 8 februari 2018 De afgelopen maanden is de raad een aantal keer geïnformeerd over de stand van zaken in de ASP Mei Fysiek/omgevingscarré: Verplaatsing PTA,

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp: Ontwerp bestemmingsplan Splitsing Zandbergen 10 Rosmalen

Raadsinformatiebrief. Onderwerp: Ontwerp bestemmingsplan Splitsing Zandbergen 10 Rosmalen Raadsinformatiebrief Reg.nr. : 7267315 B&W verg. : 20 september 2017 Onderwerp: Ontwerp bestemmingsplan Splitsing Zandbergen 10 Rosmalen 1) Status Dit stuk wordt u ter informatie aangeboden in het kader

Nadere informatie

De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005. Willem Sulsters (WSA)

De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005. Willem Sulsters (WSA) De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005 Geert Ten Hertog (Staedion) ontwikkeligsmanager uitvoeringsfase Willem Sulsters (WSA) procesmanager wijkplan Inhoud Dichtbij de stad en het Zuiderpark Transvaal Wijkplan

Nadere informatie

Informatieavond. Badhuisplein

Informatieavond. Badhuisplein Informatieavond Badhuisplein Programma Welkom Gert-Jan Bluijs, wethouder Stand van zaken en planning Frans Breg, projectleider Badhuisplein Presentatie twee ontwikkelingsmogelijkheden Kees Draisma, Springtij

Nadere informatie

onderwerp: Raadsvoorstel vaststelling bestemmingsplan "Buitengebied Holten, Oude Deventerweg"

onderwerp: Raadsvoorstel vaststelling bestemmingsplan Buitengebied Holten, Oude Deventerweg g e m e e n t e Rijssen-Holtet\^ Rijssen, 5 april 2017 Voorstel van het college aan de raad raadsvergadering: 23 mei 2017 agendanummer: 15 opgemaakt door: Ruimtelijk Domein portefeuillehouder: R.J. Cornelissen

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan Groot Rijnwijk en exploitatieplan Groot Rijnwijk a. Zaaknummer

Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan Groot Rijnwijk en exploitatieplan Groot Rijnwijk a. Zaaknummer Aan de gemeenteraad Zaaknummer 216282 Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan Groot Rijnwijk en exploitatieplan Groot Rijnwijk a Voorstel 1. In de naar aanleiding van het ontwerpbestemmingsplan Groot Rijnwijk

Nadere informatie

Herontwikkeling Stenen Poort Versie: 1.2 Datum: Beoogd projectleider: Hans Mieras FCL-nummer: Aanleiding en probleemstelling

Herontwikkeling Stenen Poort Versie: 1.2 Datum: Beoogd projectleider: Hans Mieras FCL-nummer: Aanleiding en probleemstelling Projectopdracht Herontwikkeling Stenen Poort Versie: 1.2 Datum: 17-08-2011 Beoogd projectleider: Hans Mieras FCL-nummer: 700285 Aanleiding en probleemstelling De raad heeft op 19 april 2011 de gebiedsvisie

Nadere informatie

Handreikingen steden. Frank Wassenberg. frank.wassenberg@nicis.nl. Delft, 23 juni 2011

Handreikingen steden. Frank Wassenberg. frank.wassenberg@nicis.nl. Delft, 23 juni 2011 Handreikingen steden Frank Wassenberg Delft, 23 juni 2011 frank.wassenberg@nicis.nl Noodzaak herprogrammering Crisis woningmarkt Discrepantie vraag en aanbod Aanzienlijke overprogrammering Tekorten en

Nadere informatie

Verslag Startbijeenkomst Tuinen van Genta 10 Oktober.

Verslag Startbijeenkomst Tuinen van Genta 10 Oktober. Verslag Startbijeenkomst Tuinen van Genta 10 Oktober. De startbijeenkomst werd gehouden in De Toerist aan de Teteringsedijk 145. Aanwezig waren circa 35 omwonenden, waaronder enkele ondernemers van het

Nadere informatie

Wijkontwikkelingsplan Transvaal, Den Haag. Bezoek projectorganisatie Leon, Nicaragua 26 september 2006 Presentatie Willem Sulsters

Wijkontwikkelingsplan Transvaal, Den Haag. Bezoek projectorganisatie Leon, Nicaragua 26 september 2006 Presentatie Willem Sulsters Wijkontwikkelingsplan Transvaal, Den Haag Bezoek projectorganisatie Leon, Nicaragua 26 september 2006 Presentatie Willem Sulsters Inhoud Stedelijke Ontwikkeling Den Haag Wijkplan Transvaal Ontwikkelingsplan

Nadere informatie

Seminar Slim Transformeren 12 maart 2015

Seminar Slim Transformeren 12 maart 2015 Seminar Slim Transformeren 12 maart 2015 Gebouw Bakenmonde in Nieuwegein werd op 12 maart 2015 voor één dag getransformeerd tot vergaderlocatie, restauratie én het meest belangrijke: een plek voor inspiratie.

Nadere informatie

Locatie Kindcentrum IJsselmonde

Locatie Kindcentrum IJsselmonde Locatie locatie Heindijk Van vier locaties naar integrale huisvesting op één locatie keuze bieden aan ouders en kinderen complementair zijn aan overig aanbod gekoppeld aan grootste groep kinderen Locatie

Nadere informatie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie RAADSBRIEF ONDERWERP Beantwoording van de motie werkbudget economie KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie INLEIDING De aanleiding van deze raadsbrief is dat in 2016 besloten is om de OZB op panden

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld grondexploitatiewet

Praktijkvoorbeeld grondexploitatiewet Praktijkvoorbeeld grondexploitatiewet - op luchtige hoofdlijnen - ing. G.K. (Gerrit) Modderkolk dia 2 Even voorstellen: Procap management en advies bij ruimtelijke ontwikkelingen gebiedsontwikkeling, herstructurering,

Nadere informatie

nieuwsbrief Waarom deze

nieuwsbrief Waarom deze N wonen en werken in stedelijk groen nieuwsbrief Meedenken? Kom naar de bijeenkomst op dinsdag 7 oktober Het Lucentterrein ondergaat de komende jaren een ware metamorfose. Dit 3,5 hectare grote kantoorterrein

Nadere informatie

VERSLAG GROEPSGESPREKKEN UPDATE VISIE ONTWIKKELSTRATEGIE REITDIEPZONE

VERSLAG GROEPSGESPREKKEN UPDATE VISIE ONTWIKKELSTRATEGIE REITDIEPZONE VERSLAG GROEPSGESPREKKEN UPDATE VISIE ONTWIKKELSTRATEGIE REITDIEPZONE Datum: 27 februari 2017 Plaats: Stadskerk, Friesestraatweg 221, Groningen Tijd: 19.30 21.00 uur Aanwezig: Ale Woudstra (onafhankelijk

Nadere informatie

Elst Centraal Herijking ontwikkelingsstrategie. Politieke Avond gemeenteraad 22 september 2015

Elst Centraal Herijking ontwikkelingsstrategie. Politieke Avond gemeenteraad 22 september 2015 Elst Centraal Herijking ontwikkelingsstrategie Politieke Avond gemeenteraad 22 september 2015 Inleiding Wethouder Jan van Baal Doel vanavond: raad informeren over concept herijking ontwikkelingsstrategie

Nadere informatie

Dorpsontwikkeling Den Ham Voorontwerp bestemmingsplan Zuidmaten oost woongebied

Dorpsontwikkeling Den Ham Voorontwerp bestemmingsplan Zuidmaten oost woongebied Dorpsontwikkeling Den Ham Voorontwerp bestemmingsplan Zuidmaten oost woongebied Welkom Inleiding door wethouder Oordt 1 Opbouw presentatie Huidige situatie Uitgangspunten Het stedenbouwkundige plan Referentiebeelden

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

Startdocument Schuytgraaf Veld 17b. juni 2013

Startdocument Schuytgraaf Veld 17b. juni 2013 Startdocument Schuytgraaf Veld 17b juni 2013 1 Inleiding In mei 2012 heeft de gemeente Arnhem het project Schuytgraaf overgenomen van de GEM (Grondexploitatie maatschappij). De gemeente heeft nu de leiding

Nadere informatie

Project: Duurzaamheid

Project: Duurzaamheid : Project Wat is duurzaamheid? Vanuit dit project gaan we kijken naar wat duurzaamheid is. Het klinkt eigenlijk best wel sjiek! Het klinkt als iets dat heel lang mee gaat. Maar wat is duurzaamheid nu eigenlijk?

Nadere informatie

Datum: 25 januari 2015 Onderwerp: aanvraag omgevingsvergunning Hoofdstraat 146 nr. HZ_WABO

Datum: 25 januari 2015 Onderwerp: aanvraag omgevingsvergunning Hoofdstraat 146 nr. HZ_WABO Datum: 25 januari 2015 Onderwerp: aanvraag omgevingsvergunning Hoofdstraat 146 nr. HZ_WABO-14-2000 Geachte Burgemeester en Wethouders, Recentelijk is een vergunning aangevraagd, voor de uitbreiding van

Nadere informatie

Verslag informatie- en co-design bijeenkomst 2 juli 2015

Verslag informatie- en co-design bijeenkomst 2 juli 2015 Verslag informatie- en co-design bijeenkomst 2 juli 2015 Inleiding Op 2 juli 2015 heeft de eerste informatie- en codesignbijeenkomst plaatsgevonden voor Wonen in Helsdingen. Ontwikkelaar Blauwhoed en ontwerper

Nadere informatie

vaststellen bestemmingsplan "Bartok"

vaststellen bestemmingsplan Bartok Raadsvoorstel Voor de gemeenteraadsvergadering d.d. Documentnummer : 2015.0.053.200 Zaaknummer: 2014-12-01755 Onderwerp: vaststellen bestemmingsplan "Bartok" Aan de gemeenteraad. Arnhem, 9 juni 2015 VOORSTEL

Nadere informatie

STRUCTUURVISIE MOLENSLOOT DE LIER CARRÉ HERZIEN PRESENTATIE INFORMATIE-AVOND DE LIER 29 MAART 2007

STRUCTUURVISIE MOLENSLOOT DE LIER CARRÉ HERZIEN PRESENTATIE INFORMATIE-AVOND DE LIER 29 MAART 2007 STRUCTUURVISIE MOLENSLOOT DE LIER CARRÉ HERZIEN PRESENTATIE INFORMATIE-AVOND DE LIER 29 MAART 2007 Informatiebijeenkomst structuurvisie Molensloot De Lier Welkom De Lier, 29 maart 2007 Informatiebijeenkomst

Nadere informatie

Dorpshart, dek N237, woningen Kampweg & KdK en Soesterberg-Noord

Dorpshart, dek N237, woningen Kampweg & KdK en Soesterberg-Noord Dorpshart, dek N237, woningen Kampweg & KdK en Soesterberg-Noord 19 mei 2016 Beste betrokken Soesterbergers, Er speelt veel in uw dorp. Graag informeren wij u over de stand van zaken rond vier projecten

Nadere informatie

Routekaart Uitvoeringsstrategie een dynamisch document

Routekaart Uitvoeringsstrategie een dynamisch document Routekaart Uitvoeringsstrategie een dynamisch document 1. Waar komen we vandaan? 2. Routekaart 3. Organisatie 4. Communicatie Jan de Weerd programmamanager 8 maart 2018 Waar komen we vandaan? Strategische

Nadere informatie

Verslag Co Design 2e Sessie Toekomst van het gebied Rijnhuizen

Verslag Co Design 2e Sessie Toekomst van het gebied Rijnhuizen Verslag Co Design 2e Sessie Toekomst van het gebied Rijnhuizen 20 05 2015 Verslag Co Design 2e Sessie Toekomst van het gebied Rijnhuizen 20 05 2015 Inhoud Welkom 2 1 Grondpolitiek 3.0 4 2 Belangrijkste

Nadere informatie

QUICK SCAN TRANSFORMATIE Beoordelen van kansen voor herbestemming

QUICK SCAN TRANSFORMATIE Beoordelen van kansen voor herbestemming QUICK SCAN TRANSFORMATIE Beoordelen van kansen voor herbestemming Wie bepalen de kaders van de Business Case Verschillende opdrachtgevers bepalen kaders en/of beïnvloeden haalbaarheid Gebouw Bewoners doelgroepen

Nadere informatie

Hof de Vriendschap Oordeel deelnemers en bewoners

Hof de Vriendschap Oordeel deelnemers en bewoners Hof de Vriendschap Oordeel deelnemers en bewoners Inhoud:. Conclusies. Oordeel over communicatie 3. Hoe ging de samenwerking? 4. Oordeel over verloop en resultaat 5. Oordeel over nieuwe participatie werkwijze.

Nadere informatie

Samen met de gemeentelijke uitgangspunten zijn we gekomen tot de volgende lijst:

Samen met de gemeentelijke uitgangspunten zijn we gekomen tot de volgende lijst: Onderwerp: Verslag interactieve informatiebijeenkomst project Sporenbergstraat in Zevenbergschen Hoek Datum: 20 september 2017 Aanwezigen Namens de gemeente: Belangstellenden: Wendy Roelen (projectleider),

Nadere informatie

Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls :36

Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls :36 Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls 30-05-2018 12:36 Delft heeft de ambitie om tot 2040 maar liefst 15.000 woningen, 10.000 banen en bijbehorende voorzieningen aan de stad

Nadere informatie

Wie is wie. Egon van Ineveld, Erik vd Elst. Paul Roodnat. Theo Dohle

Wie is wie. Egon van Ineveld, Erik vd Elst. Paul Roodnat. Theo Dohle Molenkwartier Programma Welkom, toelichting op programma Wie is wie, voorstelronde Reacties uit het verleden over de plannen Aanvullen reacties door aanwezigen De volgende stappen: proces & planning Afsluiting

Nadere informatie