Hoe Overleef ik de Brugklas Francine Oomen Genre: Hier en Nu

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe Overleef ik de Brugklas Francine Oomen Genre: Hier en Nu"

Transcriptie

1 Hoe Overleef ik de Brugklas Francine Oomen Genre: Hier en Nu Dit boek gaat over Rosa. Ze gaat voor het eerst naar de brugklas. Ze maakt van alles mee. Haar vriendje Jonas zit nog in groep acht van de basisschool. Om hem te helpen mailt ze hem regelmatig tips over hoe je je moet gedragen in de brugklas. Ze vertelt hem alles wat ze meemaakt op de school. Samen met haar beste vriendin Lidwien gaat ze naar haar nieuwe klas. Rosa leert Sascha kennen, een stoere meid, die alleen maar doet wat ze zelf wil. Sascha pest andere kinderen en verwacht van Rosa om dat ook te doen. Maar Rosa vindt eigenlijk een ander meisje, Esther, leuk uit de klas. Ze mag daar niet mee omgaa van Sascha. En Lidwien wordt goede vriendinnen met Esther. Sascha gaat Esther ook pesten en uiteindelijk wil nieand vand e klas nog met Esther omgaan. Door Sascha komt Rosa in vervelende en verkeerde situaties terecht. Zo steken ze de schoolzolder in brand en wordt Esther zo erg gepest dat ze niet meer school durft. Rosa zal moeten kiezen of ze nog wel met Sascha wil omgaan of met Esther. Maar dan gebeurt er iets onverwachts waardoor alles weer goed komt en Sascha, Esther en Rosa samen vriendinnen worden. Dit is een leuk boek als je net naar de brugklas gaat. Het is makkelijk te lezen. Er staan weinig moeilijke woorden in. De verhalen zijn soms grappig, soms verdrietig en soms spannend. Als je in de brugklas zit zal je sommige situaties misschien ook wel hebben meegemaakt. Er gebeuren allemaal dingen die ook op je eigen school zouden kunnen gebeuren.je leert ook handige tips, bijvoorbeeld hoe je kan zorgen dat je niet gespest wordt.het boek is verrassend geschreven, omdat je niet altijd weet hoe de dingen zullen aflopen

2 Razend Carry Slee Genre: Hier en Nu Het boek gaat over Sven. Hij is 15 jaar en zit op de Middelbare School. Hij heeft veel vrienden en is een populaire jongen. Hij heeft het fijn op school. Maar thuis is hij niet gelukkig. Zijn vader slaat hem namelijk. Hij wordt regelmatig in elkaar geslagen door zijn vader. Sven is bang en ongelukkig, maar durft het aan niemand te vertellen, zelfs niet aan zijn Oma, waar hij vaak komt. Sven houdt van filmen, hij vraagt aan een meisje uit zijn klas Rosemarijn of ze in zijn film wil spelen. Dit lukt niet omdat zijn vader hem pest, zijn camera afpakt of omdat Sven niet kan komen op een afspraak omdat zijn vader hem weer in elkaar heeft geslagen. Als Svens broer en Svens vrienden uiteindelijk niet meer met hem willen omgaan en hij op school geschorst wordt voor iets wat hij niet heeft gedaan, besluit Sven om weg te lopen. Gelukkig vindt Rosemarijn op tijd de afscheidsbrief van Sven waarin hij alles vertelt. Rosemarijn gaat naar Sven op zoek. Als ze hem vindt belsluiten ze samen dat de situatie moet worden opgelost. Dan krijgt het verhaal een verrassend einde. Dit boek is geschikt voor minder goede lezers als je van lezen houdt. Het is makkelijk geschreven zonder moeilijke woorden. Het verhaal is spannend, verdrietig. Af en toe zijn er ook grappige momenten. Bijvoorbeeld als Svens vrienden zich voordoen als twee meiden op een chatbox en zo proberen een afspraak te krijgen. Het verhaal loopt goed af en dat is fijn.

3 Aidan Chambers Dit is mijn dag Genre: Hier en Nu/ Science Fiction In dit boek staan zestien korte verhalen over uiteenlopende onderwerpen. Ze zijn allemaal anders en passen toch uitstekend bij elkaar. Allen hebben gemeen dat de gebeurtenis in het verhaal niet snel vergeten zal worden. Zo is er het verhaal van Ursula en haar twee zussen. Ursula, of Cindy zoals iedereen haar noemt, is gewend om altijd iedereen maar naar de zin te maken. Ze houdt altijd rekening met iedereen. Op een dag is ze het zat en besluit ze om die dag alleen maar te doen wat ze zelf wil. Met de kleren van haar zus en mooi opgemaakt gaat ze de stad in. De mensen die ze tegenkomt zijn allemaal erg onder de indruk van haar en willen bij haar zijn. Ze beleeft verassende en interesante avonturen. Ze wordt model voor een schilder en ze ontmoet haar favoriete schrijfster in een hotel. Ze heeft de dag van haar leven en iedereen die ze tegenkomt adoreert haar. Ursula komt er steeds meer achter wat ze zelf belangrijk vindt. Ze ziet wel in dat het geen zin heeft om het altijd maar iedereen naar de zin te maken zonder aan je zelf te denken. Ze heeft zichzelf gevonden en vanaf dat moment gaat ze meer aan zichelf denken De verhalen zijn kort, maar hebben soms wel wat moeilijker woorden. De verhalenb zijn gescrhreven voor kinderen vanaf 15 jaar, als je van lezen houdt en veel leest dan is dit een goed boek. De verhalen zijn spannend en zitten vol avontuur. Ze gaan over liefde, verraad en wraak. De verhalen zijn zo geschreven dat je voelt wat de hoofdpersonen meemaken, denken en voelen. Niet alle verhalen zijn even lang. Ook zijn niet alle verhalen op de zelfde manier geschreven. Hierdoor is het een afwisselend, leuke verhalenbundel vol mooie en interesante verhalen over opgroeiende pubers. Als je dit leest zal je griezelen, meeleven, nadenken, schrikken en lachen.

4 Bloedgeld Simone vd Vlugt Genre: Historische roman Samenvatting: Reinout en Lutske zijn twee arme kninderen. Ze groeien op in Amsterdam in het jaar Reinout zit al twee jaar in het Rasphuis. Dat is ene plek waar kinderen die een misdaad hebben gedaan hout moeten raspen. Reinout mag op een dag kiezen, hij mag vrijgelaten worden, maar dan moet hij mee op een schip van de V.O.C. Dit was de belangrijke handelsvaart van Nederland. Reinout heeft slechte verhalen gehoord over de bootreizen naar het verre oosten. Toch gaat hij mee omdat hij liever op zee is dan in het rasphuis. Lutske is een arm meisje dat leeft van bedelen. Samen met haar oude tante probeert ze te overleven. Haar broer David is al een tijd op zee met de VOC. Ze wacht elke dag tot hij terugkomt. Op een dag keert David terug. Een jaar later op de boot de Draeck, komen Lutske en Reinout elkaar tegen. Reinout als kapitein en Lutske als bemanningslid. Hoe ze daar zijn terecht gekomen is een spannend verhaal. Het einde van het boek gaat anders dan je verwacht. Het boek is spannend en mooi verteld. Er staan veel woorden in uit de tijd dat het verhaal zich afspeelt, maar die worden uitgelegd achterin het boek. Je leert in dit boek veel over het leven van die tijd. Ook wordt er veel verteld over boten en landen. Als je van geschiedenis en spanning houdt dan is dit een prachtig boek. Het is niet voor een beginnende lezer. Hoe de levens van Reinout en Lutske waren wordt mooi verteld. Je kruipt echt in hun hoofden en denkt en voelt met ze mee. Als er spannende of verdrietige dingen gebeuren leef je echt mee. Er gebeuren steeds dingen die je niet verwacht. Het einde van het verhaal is erg spannend en verdrietig. Maar er zit ook een grote verrassing in het verhaal.

5 Michael Scott De Alchemist Genre: Science Fiction/ Fantasy Dit verhaal gaat over de Legende van Nicolas Flamel. Deze man leefde in de Middeleeuwen in Frankrijk. Hij was een beroemde wetenschapper. Hij vond op een dag een manier om eeuwig te kunnen leven. In 1418 is hij overleden, maar later werd zijn graf leeg gevonden. Dit verhaal speelt zich af in onze tijd. Nicolas Flamel leeft inderdaad nog. Samen met zijn vrouw bewaart hij een oud boek waar de formule van de toverdrank in staat. Hij wordt gezocht door allerlei mensen en wezens. De Duistere Alouden, ook onsterfelijk, zijn naar hem op zoek om het boek te pakken te krijgen. Dr John Dee is op jacht naar hem. Op een dag komen de tweeling Josh en Sophie Newman toevallig terecht in het leven van Flamel. Volgens Flamel is dit geen toeval, maar bezit de tweeling over oeroude bijzondere krachten. Hij neemt hen mee en probeert hun krachten op te wekken...maar dat kan hij niet alleen. Tijdens hun reis ontmoeten ze allerlei mythische eigenaardige wezens. Josh twijfelt steeds of Flamel wel eerlijk is. Hij vraagt zich af of hij wel zulke goede bedoelingen heeft als hij zegt. Sophie gelooft het wel en wil zich inzetten om het kwaad te bestrijden. Maar ze is wel verdrietig om alles wat ze dan achterlaat. Broer en zus willen dit avontuur samen aangaan, maar het kost ze moeite om dit zonder ruzie te doen. Dit verhaal is het eerste deel van vijf boeken. Het is super spannend geschreven. Het stuk in dit boek duurt maar twee dagen, maar er gebeurt zo veel in die dagen. Je wordt echt meegenomen in een sne ltrein door dit spannende en interesante verhaal. Het is grappig om te lezen hoe Flamel gewoon gebruikt maakt van een mobieltje en auto s terwijl je weet dat hij eigenlijk een ouder tovenaar is. Het verhaal wordt afgewisseld met tovenarij en realistische dingen. Er gebeurt van alles, maar toch geloof je alles en blijf je doorlezen. Het boek is geschreven voor de wat oudere lezer, ongeveer 15 jaar, maar als je van lezen houdt en van spannende verhalen dan kan je dit boek zeker ook lezen.

6 JK Rowling Harry Potter en de Steen der Wijzen Genre: Fantasy Harry Potter is een jongen van tien jaar oud. Hij woont bij zijn oom en tante. Zijn ouders heeft hij nooit gekend. Ze zouden zijn omgekomen bij een ongeluk. Zijn oom en tante zijn zijn enige familie. Harry Potter heeft geen interesant leven. Dit veranderd als er op een dag duidelijk wordt dat hij een tovenaar is en naar Zweinstein, de toverschool, mag. Eenmaal daar aangekomen komt Harry steeds meer en meer te weten wie hij is en hoe de tovenaarswereld in elkaar zit. Zo leert hij dat zijn ouders zijn gedood door een duistere tovenaar Voldemort. Voldemort wilde Harry ook vermoorden, maar Harry heeft het overleefd. Iedereen in de tovenaarswereld weet daarom wie hij is, omdat hij als enige het overleefde. Op Zweinstein leert Harry hoe hij zijn magische krachten kan gebruiken. Hij maakt vrienden met Ron en Hermelien. Harry vindt het fijn op school en geniet met volle teugen. Aan het eind van het schooljaar blijkt Voldemort teruggekeerd en neemt Harry het, samen met zijn vrienden op tegen deze duistere tovenaar. Dit is een leuk en grappig boek. Het is ook spannend. Het is fijn om te lezen. Er zijn weinig moeilijke woorden en het staat vol met fantasie en grappige verhalen. Zo is het leuk om te lezen hoe tovenaars denken over mensen die niet kunnen toveren (Dreuzels). Harry maakt spannende, maar ook verdrietige dingen mee. Hij komt er achter dat zijn ouders zijn vermoord en hij vind het jammer dat hij ze nooit heeft gekend. Hij sluit een hechte vriendschap met Ron en Hermelien. Samen helpen, troosten en steunen ze elkaar. JE leest het boek vanuiit het hoofd van Hary. Je hoort en ziet alles wat hij meemaakt en wat hij denkt. Je beleeft het veraal samen met hem.

7 Kruistocht in Spijkerbroek Thea Beckman Genre: Historische Roman Dit kinderboek is al meer dan veertig jaar oud, maar wordt nog steeds graag gelezen door kinderen. Het boek heeft verschillende prijzen gewonnen. Als je van fantasieverhalen houd over de Middeleeuwen dan is dit boek zeker een aanrader. Het is een lang boek van 363 bladzijden. Er zijn geen tekeningen in het boek. Het verhaal is geschreven in korte duidelijk zinnen en er worden niet veel moeilijke woorden gebruikt. Soms staan er woorden in die te maken hebben met de tijd waar het verhaal in speelt. Die moet je dan misschien even opzoeken, maar dat maakt niet uit, want je kan het verhaal; goed begrijpen. Je leert tijdens het lezen veel over de tijd van de Middeleeuwen. Je leest hoe de mensen toen leefden, dachten en waar ze mee bezig waren. Je leert ook veel over hoe de wereld er toen uit zag. Het verhaal is serieus, met droevige en spannende momenten. Dolf Wega is een jongen van vijftien jaar. Zijn oom is uitvinder en heeft een tijdmachine gemaakt. Dolf gaat als proefpersoon op reis om te kijken of de machine werkt. Hij komt terecht in de Middeleeuwen. Maar door een fout komt hij op een andere plek terecht dan de bedoeling. Dolf mist zijn terugvlucht naar het heden. Hij raakt verzeild in een Kinderkruistocht. Dolf wordt de leider van de tocht en zorgt ervoor dat de zaken goed geregeld worden. Dat er minder kinderen streven en dat de reis aangenamer wordt voor iedereen. Dolf twijfelt aan de echte leiders van de tocht en twijfelt aan hun bedoelingen. Langzaam aan wordt duidelijk dat er andere bedoelingen zijn met de kinderen dan wordt verteld. Als Dolf dara achter komt is hij vastberaden om dit te voorkomen. Hij wil de kinderen redden van hun lot. Of dit lukt en of Dolf ooit nog terug kan keren naar het heden moet je zelf lezen..

8 Tonje en de geheime brief Maria Parr Genre: Hier en Nu Tonje is een meisje van bijna tien jaar. Ze woont in het Glimmerdal. Zelf vindt ze dat de mooiste plek op aarde. In de winter ligt er sneeuw en in de zomer is het er lekker weer. Tonje is een leuke meid, die houdt van gekke dingen doen. Ze woont er met haar vader. Haar moeder is vaak weg oor haar werk. Een van haar veste vrienden is Gunnvald, haar peetoom, man 74 jaar. Zij komt elke dag op zijn boerderij. Ze helpt hem met klusjes en maakt graag plezier. Op een dag ontdekt ze ene geheime brief. Door die ene brief begint Tonje zich af te vragen wat het grote geheim is van Gunnvald. Ze ontdekt dat Gunnvald vroeger verliefd was op een vrouw. Dan duikt op een dag de geheime dochter op van Gunnvald. Al snel wordt duidelijk dat Gunnvald en zijn dichter elkaar niet aardig vinden. Als Gunnvald in het ziekenhuis ligt vanwege een ongeluk, besluit Heidi de boerderij van Gunnvald te verkopen. Tonje is vastbesloten om dit niet te laten gebeuren. Ze wil Gunnvald en Heidi weer bij elkaar brengen en dat het goed komt tussen hun. Het einde van het boek is spannend. Dit boek is dik. Maar de woorden zijn makkelijk en het is geschreven op een fijne manier. De zinnen zijn fijn en grappig om te lezen. Je moet lachen om de gekke dingen zoals: 'Dan barst Tonje Glimmerdal in lachen uit, zodat de melk haar neusgaten uit spuit.' Soms zijn de zinnen een beetje als een gedicht geschreven en soms als echte spreektaal. Het is een spannend, grappig en gevoelig verhaal Er zijn veel hoofdstukken. Ze zijn kort en aan het begin vertelt de schrijver elke keer wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld: 'Waarin Tonje bijna een salto op de ski's maakt: Dat maakt je nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren. Tonje is een vrolijke, gekke meid, maar in het verhaal wordt ze heel verdrietig als ze het geheim ontdekt. Zo zie je dat ze ook gevoelig is. Een leuk boek als je van avonturen, humor en gevoelens houdt.

9 Imme Dros Ongelukkig Verliefd Genre: Hier en Nu Daan List woont op het eiland Texel. Hij gaat naar Amsterdam om te studeren. Het liefste wil hij schilderen. Toch gaat hij Nederlands studeren, omdat zijn ouders dat liever willen. Zijn beste vriend gaat ook in Amsterdam studeren. Ze hebben er allebei zin in en willen graag snel naar Amsterdam. Helaas gaat het anders dan ze willen. Daan kan moeilijk een kamer vinden en echte vrienden heeft hij ook niet. Hij is best eenzaam in Amsterdam. Ook denkt hij veel aan zijn ex-vriendin Rosa. Alles verandert als hij op een dag Iccarus Bakker ontmoet. Het is een man die veel leuke dingen doet en hij gata smaen met Daan het wilde leven van Amsterdam in. Samen met Iccaruis durft Dasna alles. Hij gata weer schilderen. Daan wordt verliefd op de zus van Iccarus, maar weet niet zo goed of hij dat eigenlijk wel wil. Daan verliest zijn ouden vrienden uit het oog en gata veel met Iccarus om. Op een dag verandert alles. De ware aard van Iccarus blijkt toch anders te zijn, dan je eerst dacht. Als Rosa op een dag ineens opduikt krijgt Daan weer heimwee naar zijn oude leven. Hij stopt met zijn studie en besluit om eindelijk dat te gaan doen waar hij blij van wordt, schilderen. Dit boek gaat over volwassen worden. In het boek is de hoofdpersoon erg op zoek naar wat hij zelf wil en wie hij zelf is. Hij probeert zich anders voor te doen en gata op zoek naar nieuwe vrienden. Daan geniet van het leven, maar is dat echt zo? Tijdens het boek schrijft Daan steeds brieven naar Reina. Daarin beschrijft hij zijn eigen gevoelens. Het verhaal is gescrheven met Flash-Backs. Dat betekent dat je tijdens het lezen ineens terug gaat in de tijd. Je leest dan oude gedachtes van Daan of gebeurtenissen in zijn leven. Als het je lukt om dit te lezen dan snap je het verhaal beter. Het is wel lastig om steeds van tijd te wisselen. Als je goed bent in lezen en vaak leest dan is dit wel makkelijk te doen.

10 Ted van Lieshout Majlent Genre: Hier en Nu Yuri is een jingen van 11. Maar Yuri heeft een geheim. Er zal een wonder gebeuren. Vannacht wordt hij een meisje. Yuri weet het zeker. Hij vertelt het aan zijn ouders, maar die geloven het niet. Ze begrijpen ook niet waarom Yuri dat wil. Ze lachen hem uit. Yuri heeft al heel vaak het gevoel gehad dat hij beter als meisje zou kunnen leven. Hij wil het echt heel graag. Elke dag schrijft hij erover in een mooi nieuw schrift. Over hoe het zou zijn als meisje. Hij kiest zelfs al zijn nieuwe naam. Met een scrabblebord maakt hij van de naam marjolein (de naam die hij zou krijgen als hij een meisje was geweest) een nieuwe naam: Majlent. Op een dag zit hij in de trein en stelt hij zichzlef aan iedereen voor als Majlent Als Yuris moeder naar het ziekenhuis moet voor een simpele behandeling wordt Yuri bang. Hij wil zijn moeder niet kwijt. Hierdoor vergeet hij zijn wens. Hij wordt ongerust en verdrietig. Uiteindelijk is hij blij als zijn moeder weer thuis komt. Hij denkt dat het straf van god was dat hij zijn wens maar bleef wensen. Vanaf dan besluit Yuri dat zijn leven eigenlijk wel goed is zoals het is 'Dit is het moment dat ik in het geheim een boek ga schrijven over mezelf. En dit wordt de eerste zin: Vroeger was ik iemand anders. Zo begint het boekje. Een spannend begin. Het boekje is fijn geschreven. Het is dun en de woorden zijn makkelijk. Er gebeuren grappige dingen, maar ook wel wat verdrietige dingen. Bij sommige dingen die je leest over Yuri, moet je wel lachen. Yuri is elf, dat is een leeftijd dat sommige kinderen dingen voelen of denken over zichzelf. Ze twijfelen soms aan zichzelf. Yuri ook. Maar aan het eind van het boek komt hij erachter dat het goed is om gewoon jezelf te zijn. Een fijn boekje om lekker in te lezen, maar ook een mooi verhaalk waar je goed over kan nadenken.

11 Koning van Katoren Jan Terlouw Genre: Fantasy Stach woont in het land Katoren. Op een dag overlijd de koning van Katoren. Het land is onrgeerbaar. Zes ministers gaan het land regeren, maar het lans is op zoek naar een nieuwe koning. Stach is van plan om koning te worden. De minsiters zien dit niet zitten. Ze bedenken een plan. Ze geven Stach zeven opdrachten. Hij moet deze uitvoeren voordat hij koning mag worden. De opdrachten zijn alleen zo moeilijk dat ze denken dat het Stach niet zal lukken. Vele hebben al geprobeerd deze opdrachten te vervullen, maar het is nog niemand gelukt. Zo moet Stach een draak verslaan, granaatappels plukken van de granaatboom. Als het hem lukt zal hij koming worden. Langzaam aan wordt duidelijk dat de ministers niet willen dat Stach koning wordt. Daarom verzinnen ze de ene ingewikkelde opdracht na de andere. Stach slaagt er steeds in om alle opdrachten te halen. Hij wordt verlieefd op eeisje en gaandeweg ontmoet hij steeds meer mensen. Zij vinden hem held. Ze willen hem graag helpen om te slagen in zijn opdracht. Als Stach op de dag van zijn zevende en laatste opdracht zich klaarmaakt staat iedereen paraat om hem tot koning te kronen. Zelfs de ministers... Koning van Katoren is een boek met grappige en leuke verhalen. Het is leuk om te lezen hoe Stach de opdrachten oplost. Er zitten grapjes in her verhaal. Soms zitten er moeilijke of ouderwetse woorden in het verhaal. Dat is op zich niet erg, want je kan het verhaal dan nog steeds goed begrijpen. Je leeft helemaal mee met Stach en kruipt in zijn hoofd. Je beleeft wat hij denkt en voelt en je hoopt als lezer dat hij de opdrachten zal halen.

12 REINAART DE VOS Paul Biegel Genre: Fantasieverhaal/ Dierenverhaal Paul Biegel was een van de bekendste jeugdschrijvers van de vorige eeuw. Hij schreef veel fantasieverhalen. Voor dit boek heeft hij een oud verhaal uit de Middeleeuwen Van den Vos Reinaerde in zijn eigen woorden opnieuw verteld. Het is geen dik boek, het heeft 95 bladzijden. Er zijn veel tekeningen in het boek. Het is dus geen lang boek om te lezen. Als je van lezen houdt en zeker van dierernverhalen is dit een geschikt boek. Het boek is geschreven in 1972 en sommige woorden uit het boek zijn wat ouderwets. Het is af en toe grappig, maar meestal serieus. Er gebeuren wel een aantal gruwelijke dingen en de dieren in het bos zijn niet alrtijd even aardig voor elkaar. Er zitten een aantal momenten in het boek waarin de dingen anders gaan dan je zou verwachten. Dat maakt het interesant om te blijven lezen. Je wilt weten hoe het afloopt. Het einde van het boek is spannend. De dieren van het bos leven samen in vrede met elkaar. Alleen zijn ze boos op Reinaart de Vos. Hij is gemeen en sluw. Hij steelt van bosbewoners en haalt dingen uit die niet aardig zijn. De dieren in het bos zijn het zat en willen dat Reinaart gestraft wordt. Koning Leeuw houdt een rechtzaak in het bos en wil Reinaart zijn straf geven. Reinaart moet worden opgehaald. Maar dat loopt anders dan verwacht. Het lukt Bruin de Beer niet om hem bij de Koning te brengen. Daarna probert Tibeert de Kater het. Ook hem lukt het niet. Uiteindelijk lukt het ze om Reinaart bij de Koning te krijgen. Reinaart heeft inmiddels een slim plannetje bedacht om geen straf te hoeven krijgen. Het lukt hem om de Koning te overtuigen van zijn goede bedoelingen en hij mag als een vrije vos de rechtzaak verlaten. Hij verraad daarvoor enkele van zijn goede vrienden en vertelt over een geheime schat in het bos. Men gata op zoek naar de schat en verzint een straf voor de dieren. Al snel blijkt dat iedereen is beetgenomen door Reinaart. Het lukt hem te ontsnappen en niemand weet waar hij heen is. De dieren in het bos kunnen niets anders doen dan door gaan met hun leven. Maar Reinaart valt hun niet meer lastig.

13 HET GEHEIM VAN DE KLOKKENMAKER Tonke Dragt Genre: Fantasieverhaal Een dun boekje van 100 bladzijden. Met plaatjes en foto s die het er leuk uit doen zien. Het ziet er erg interesant uit als je er in bladert. Het verhaal is ingewikkeld maar zeker super spannend. Als je houdt van spanning en fantasie dan is dit boek zeker een aanrader om te lezen. Tijdens het lezen gebeuren er steeds dingen die je niet verwacht.ige Dat maakt het lezen leuk en je wilt het boekje door blijven lezen. Er gebeuren raadselachtige dingen in het verhaal er wordn soms ook vren gesteld aan de lezer van het boekje. Zodat je gaat nadenken over het verhaal.uiteindelijk is het niet duidelijk wat er nu waar en is wat niet, maar dat geeft niet omdat het een ontzettend goed verhaal is en makkelijk leest. Drie kinderen vinden in een bibliotheek een geheimzinnig handgeschreven schrift. Daarin staat het verhaal Het Geheim van de Klokkenmaker. Het gaat over een klokkenmaker die een tijdklok heeft gemaakt, waarmee je door de tijd kunt reizen. In zijn huis woont een student die dat graag zou wille. Hij wil weten of hij zijn proefwerk van de volgende dag goed zal maken. Er gebeuren allemaal wonderlijke dingen en het gaat niet zoals het zou moeten. De student zakt voor het tentamen en denkt dat hij terugkomt in het heden. Pas later wordt duidelijk waarom hij is gezakt. Dat komt door zichzelf. De klokkenmaker lijkt alles te weten en doet heel geheimzinning. Zijn kant van het verhaal is dan ook heel anders...

14 Jan de Zanger Hadden we er maar iets van gezegd Genre : Hier en Nu Dit boekje is geschreven voor kinderen die lezen leuk vinden en al wat ingewikkelde verhalen kunnen lezen. Het is een serieus en ernstig verhaal. Er gebeuren best wel droevige dingen en de gesprekken die de personen in heg boek hebben zijn niet simpel. Toch is het boek niet moeilijk geschreven. Er zijn niet veel moeilijke woorden,. De zinnen zijn niet ingewikkeld lang. Het verhaal heeft Flash-Backs. Dat betekent dat je in het verhaal ineens teruggaat naar gebeurtenissen van vroeger. Het verhaal wordt verteld door een persoon. Je beleeft en ziet de dingen zoals hij ze beleeft en ziet. Het onderwerp van het boek is pesten. Je leest wat er allemaal kan gebeuren als kinderen elkaar kunnen pesten. Er gebeuren best wel verdrietige dingen. Gelukkig wordt er soms ook nog wel wat gelachen. Het is knap geschreven. Het is heel mooi om te lezen hoe de hoofdpersoon steeds meer te weten komt over de dingen die vroeger zijn gebeurt. Pieter Vink komt voor het eerst na vijfentwintig jaar weer op zijn oude Middelbare school. De school bestaat honderd jaar. Daarom zijn alle oudleerlingen uitgenodigd voor een groot feestpieter ontmoet na al die jaren al zijn oud knlasgenoten weer. Hij heeft al die jaren nooit meer contact gehad met ze. Tijdens het feest komt Pieter steeds meer dingen te weten en krijgt hij steeds meer herinneringen over zijn schooltijd. Het wordt langzaam aan duidelijk dat zijn klasgenoten in het verleden vervelende dingen gedaan hebben. Dit alles verklaard waarom er een leerling ontbreekt. Pieter ontdekt langzaam aan wat er zich allemaal heeft afgespeeld en wat de reden was dat op de dag van het examen een tafel ineens leegbleef. Pieter besluit de daders met de harde waarheid te confronteren. Ook als dat betekent dat het feest daardoor minder leuk wordt. De uitkomst is verrassend.

15 Marikes vijfde geheim Lydia Rood Genre: Hier en Nu Marike is een meisje van elf jaar dat naar de brugklas gaat. Ze heeft op de basisschool een klas overgeslagen. Daar schaamt ze zich voor. Ze wil niet dat anderen dat weten. Het is haar geheim. Marike woont samen met haar vader, twee moeders, een stiefzus en haar pleegbroer. Ze wonen in een huttencomplex net buiten de stad. Marike houdt veel van haar familie, maar ook is ze bang dat het uitkomt. Dat is haar tweede geheim. In de brugklas doet ze er alles aan om er voor te zorgen dat ze niet opvalt en dat ze geen vrienden maakt. Ze bekijkt alle jongens en meisjes op school heel goed. Ze heeft er allerlei ideeen over. Maar ook die houdt ze voor zich, geheim drie. Op een dag denkt ze echter dat ze verliefd is op een paar meiden van de klas. Ze denkt dat ze lesbisch is. Dat is haar vierde geheim. Ze leert Daphne uit hara klas kennen. Tot Marikes verbazing en blijdschap keurt Daphne haar familie niet af en kunnen ze het prima samen vinden. Al snel blijken de gevoelens die Marike had voor de meiden uit haar klas voorbij. Op een dag ontmoet ze Samir, op school. Ze wort hoteldebotel verliefd! Niemand mag het weten, alleen Daphne. Dat is het vijfde geheim van Marike Dit boek is geschreven voor goede lezers. In het verhaal komen soms moeilijke stukken voor. Er worden bijvoorbeeld gedichten voorgelezen. Er komen ook spreekwoorden en gezegdes in voor. Marike is een slim meisje, dat eigenlijk praat als een volwassene. Haar taalgebruik is dus niet altijd hetzelfde als een brugklas leerling. Er gebeuren veel dingen in het verhaal. Alles wordt goed uitgelegd. Je komt veel te weten over Marike en haar gezin. Je kruipt in de gedachten van Marike en beleeft het verhaal vanuit haar gedachten en haar ogen. Het is geen dik boek. Dit boek hoort tot een serie: Vlinders. In de andere boeken lees je de verhalen van klasgenoten van Marike. Die boeken zijn door andere schrijvers geschreven. Vond je dit een leuk boek, lees dan de andere boeken ook.

16 Het monster van Mama Marleen Mutsaers Genre: Hier en Nu Liever een kale moeder dan een dode Mara is tien en haar moeder heeft kanker. Mara schrijft een dagboek over het jaar dat haar moeder ziek wordt. Ze vertelt over wat ze in dat jaar allemaal meemaakt, over de leuke en minder leuke dingen. Zo komt er een nieuwe jongen in de klas die Mara wel leuk vindt. Ze is heel verlegen en krijgt een enorm rood hoofd wanneer hij in de buurt komt. En dan heeft ze nog problemen met Joy en haar hippe vrienden. Mara vind Joy erg interesant, omdat Mara alles mag doen wat ze wil. Mara gaat steeds meer om met Joy en haar vrienden. Daardoor krijgt ze ruzie met haar echte betse vriendin, Jenny. Op een dag wordt Mara s moeder ziek en alles verandert. Mara moet steeds vaker bij haar opa en oma logeren en er wordt veel gehuild. Maar ondanks het verdriet wordt er gelukkig ook gelachen in het boek. Bijvoorbeeld wanneer Mara geprobeerd heeft haar haar blond te verven met chloor, waardoor ze groene plukken krijgt. Haar broertje schrikt ervan: Wat heb jij daar nou, Mara? Het lijkt wel of je licht geeft! Het boek loopt goed af, want Mara s moeder wordt weer beter Het monster van mama is het eerste boek van Marleen Mutsaers. Een jaar geleden kreeg de schrijfster, die zelf twee kinderen heeft, borstkanker. Daarom wilde ze een boek schrijven over kinderen met een zieke ouder. In het boek stelt de schrijfster een heleboel vragen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een chemokuur krijgt? Waarom vallen je haren uit? Marleen Mutsaers geeft op een goede en duidelijke manier antwoord op deze vragen, zonder dat het verhaal heel verdrietig of eng wordt. Zo laat ze Mara s moeder duidelijk uitleggen wat kanker is: Een lichaam is opgebouwd uit cellen. Uit allemaal hele kleine dingetjes. Soms groeit er iets verkeerd en zo is het in mijn borst ook gegaan. Er is een cel gegroeid die er niet hoort. Een ding, een knobbeltje, de vijand, kanker.. Het boek is makkelijk geschreven. Er zit humor in en het is ook nog eens leerzaam. De schrijfster schrijft niet alleen maar over nare dingen. Een fijn boekje om te lezen voor beginnende lezers, maar ook voor andere lezers.

17 Het is Uit tussen God en Mij Katarina Mazetti Genre: Hier en Nu Het verhaal gaat over een Zweeds meisje. Ze heet Linnea, ze is lang en een beetje een buitenbeentje in de klas. Dan komt er na een tijdje een nieuw meisje in de klas.. Ze worden beste vriendinnen en kunnen met elkaar over alles praten. Op een dag als de meisjes eigenlijk sportdag hebben gaan ze langs oma. Oma zal de toekomst voorspellen voor Pia met tarot kaarten. Linnea mag later pas weer de kamer in, ze hoort haar oma nog net zeggen dat Pia niet zo streng moet zijn voor zichzelf. Als ze op een dag met school een spel gaan doen in het bos loopt Pia plotseling weg. Linnea gaat op zoek en vindt haar achter een boom. Ze doet erg vreemd. Pia zegt dat de kompassen die ze mee hebben gekregen gewoon niet goed zijn. Op een ochtend als Linnea wakker wordt komt haar moeder haar kamer op. Ze vertelt dat Pia is aangereden. Later die dag blijkt dat Pia zelf voor de trein is gesprongen, juist op een plek waar verder niemand loopt. Linnea is helmaal in de war en zit met allerlei vragen. Ze is in de eerste plaats erg verdrietig maar ook boos. Pia heeft niet eens een briefje voor haar achtergelaten. Ze heeft zelfs nooit iets laten merken. Linnea kan maar niet geloven dat Pia echt dood is. Ze wil zelfs niet naar haar begrafenis. Linnea gaat naar haar oma. Linnea neemt zich voor vanaf nu een nieuw leven te gaan leiden. En dat begint bij oma op de trap met zelfgeplukte bessen... Dit boek gaat over een zwaar onderwerp, zelfmoord. Het is een aangrijpend boek. Er gebeuren best wel verdrietige dingen in. Het taalgebruik en de manier van schrijven is niet voor iedereen even makkelijk te begrijpen. Het verhaal is gescrheven in een soort dagboekvorm. Af en toe maak je sprongen heen en weer door de tijd. Dat is niet voor iedereen makkelijk te lezen. Het boek is wel spannend gescrheven. Er gebeuren veel onverwachte dingen. Het is onvoorspelbaar. Er wordt in het boek al een paar keer vertelt dat Pia dood is, maar toch komt het als een verrassing als je het einde leest. Je beleeft het boek vanuit de gedachten van Linnea, maar je komt ookaf en toe wat te weten over Pia. Een mooi, spannennd boek!

18 Willem Wilmink Verzamelde Liedjes en Gedichten Genre: Poezie De misplaatste tuinkabouter Er stond een kleine tuinkabouter bij een buurvrouw in de hal: een tuinkabouter, maar niet in de tuin, een tuinkabouter op stal. En hij keek me aan of hij wel begreep dat ik hem zielig vond. En op zekere nacht heb ik van hem gedroomd: hij bloedde erg uit zijn mond. Ik droomde die boze droom steeds weer, ik heb het aan niemand verteld, maar ik bleef een eind uit de buurt van die hal waar hij stond opgesteld. Ik wist wel dat hij me niet zou roepen, want hij had niet eens een stem. Maar ik durfde nooit meer langs hem te gaan, want ik schaamde me voor hem Dit gedicht is van Willem Wilmink. Het is gezongen in het prorgamma het klokhuis. Willem Willmink is een van de bekendste en beroemdste dichters van Nederland. Hij heeft veel gescrheven voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Hij schreef liedjes en gedichten, voor het Klokhuis. Ook de zanger Herman van Veen zong zijn liedjes. In deze bundel zijn veel van de liedjes en gedichten verzameld. Er staan grappige gedichten in. Verdrietige. Korte en lange. Het is ene leuke bundel om door te lezen. Wilmink gebruikt geen moeilijke woorden. Het leuke van zijn teksten is dat als je ze een paar keer leest je beter begrijpt waar ze eigenlijk over gaan. Maar de teksten zijn leuk om gewoon lekker te lezen. Een leuke bundel met liedjes en gedichten.

19 De Test Jac Linders Genre: Hier en Nu In dit boek lees je over Paul. Paul is zeventien jaar. Hij zit in de eindexamenklas. Zijn vader is overleden en thuis helpt hij met het regelen. Maar ook met het opvoeden van zijn zusje Veronique. Zij is moeilijk lerend. Ze heeft een verstandelijke beperking. Ze kan niet zo goed leren en heeft bij veel dingen hulp nodig. Ze zit op een school voor moeilijk lerende kinderen Paul is er voor haar. Op een dag krijgen ze te horen dat Veronique niet meer op de school kan blijven. Ze willen haar overplaatsen naar een andere plek. Volgens Paul komt ze dan tussen de imbecielen terecht. Hij wil dat niet. Hij doet er alles aan om dit te voorkomen. Hierdoor raakt hij veel van zijn vrienden kwijt, gaat zijn leven niet zoals hij wil en raakt hij zijn baantje kwijt. Uiteindelijk kan Paul niet voorkomen dat zijn zus wordt overgeplaatst. Aan het eind van het boek heeft hij zich neergelegd bij de situatie. Hij ziet dan eindelijk in wat het beste is voor haar. Dit boek leest heel fijn. Want het is heel spannend. Meteen vanaf de eerste zin wordt je in het verhaal meegenomen. Ondanks het moeilijke taalgebruik leest het fijn. In het boek leer je veel over mensen met een verstandelijke beperking en hoe mensen daar op reageren. Je leest heel duidelijk welke moeilijke periode Paul doormaakt. Niet alleen met zijn zus, maar ook met de wereld om zich heen. Het beschrijft heel mooi de zorgen en problemen die tieners hebben die volwassen worden. Je leest heel duidelijk het verdriet. Gelukkig wordt er ook in gelachen.

20 Je Hebt Mij Toch! Jan-Simon Minkema Genre: Hier en Nu In dit boek lees je over twee gezinnen.. Ze zijn met elkaar bevriend. Ze doen veel samen. Ze gaan samen op vakantie en doen leuke dingen.ls Dolf en Dorris gaan scheiden gebeurt er van alles. De kinderen krijgen ruzie met elkaar, maar ook het samen dingen doen wordt minder. De kinderen komen met zichzelf in de knoop en hebben verdriet. Een van de jongens, Patrick, denkt dat hij homofiel is. Maar hij heeft het gevoel dat hij niet terecht kan bij zijn ouders. Uiteindelijk gaan de kinderen zelf steeds meer samen optrekken en helpen ze elkaar. De ouders maken ruzie en de kinderen zitten er tussenin. Dit boek is zo geschreven dat je in ieder hoofdstuk steeds een aantal van de gezinsleden ontmoet. Je leert ze steeds een beetje meer kennen. Je leest de problemen en dingen die ze meemaken. Tijdens het leven zal je merken dat het verhaal spannend is en dat je graag wilt blijven doorlezen. Ik denk dat veel kinderen met gescheiden ouders dit verhaal wel zullen begrijpen en dat ze dingen herkennen uit hun eigen leven. Het verhaal heeft weinig moeilijke woorden en is makkelijk gescrheven. Het is fijn dat het korte, makkelijke hoofdstukken zijn. Dan leest het makkelijk. Het is goed te lezen als je lezen moeilijk vindt.

21

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1665 woorden 24 april 2006 6,4 82 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar werden de volgende boeken gelezen:

Voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar werden de volgende boeken gelezen: Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Bij deze 20 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het tweede achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is

Nadere informatie

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september 2006 6 13 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak Nederlands Opdracht 1: 1 Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag door een scholier 1573 woorden 9 juni 2006 8,3 14 keer beoordeeld Auteur Genre Arno Bohlmeijer Jeugdboek Eerste uitgave 1999

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar

Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar Bij deze 19 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het eerste een juryrapport. Dit juryrapport

Nadere informatie

Hanneke van Herk. 1. Beschrijvingsopdracht: Uitgewerkt persoonlijke reactie:

Hanneke van Herk. 1. Beschrijvingsopdracht: Uitgewerkt persoonlijke reactie: 1. Beschrijvingsopdracht: Motivatie: Ik heb dit boek gelezen, omdat ik een deel van de film had gezien en nieuwsgierig was naar de rest van het verhaal. Ik was eerst begonnen aan het boek Karakter van

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken

Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken Boekverslag door een scholier 2103 woorden 26 maart 2008 6 152 keer beoordeeld Auteur Genre Brigitte van Aken Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Razend door Carry Slee

Boekverslag Nederlands Razend door Carry Slee Boekverslag Nederlands Razend door Carry Slee Boekverslag door een scholier 1794 woorden 14 april 2001 7,3 362 keer beoordeeld Auteur Genre Carry Slee Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak Nederlands 2: De

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ongelukkig verliefd door Imme Dros

Boekverslag Nederlands Ongelukkig verliefd door Imme Dros Boekverslag Nederlands Ongelukkig verliefd door Imme Dros Boekverslag door een scholier 1788 woorden 14 januari 2007 7,9 17 keer beoordeeld Auteur Genre Imme Dros Psychologische roman, Jeugdboek Eerste

Nadere informatie

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Mariska Wijlens Klas 3T2 Docent: Mevrouw Scholten 1. Zakelijke gegevens Titel: Op blote voeten Auteur: Maren Stoffels Uitgever: Leopold Jaar van verschijnen:

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Bron: http://ninabrackman.blogspot.nl/p/de-alchemist-paulo-coelho.html Dit is een deel van een blog over De Alchemist van Paulo Coelho door Nina Brackman.

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob

Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob Boekverslag door een scholier 2078 woorden 25 april 2003 6,1 17 keer beoordeeld Auteur Maggie Rob Eerste uitgave 1998 Vak Engels 1. Zakelijke gegevens a. Auteur:

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Te snel door Caja Cazemier

Boekverslag Nederlands Te snel door Caja Cazemier Boekverslag Nederlands Te snel door Caja Cazemier Boekverslag door een scholier 1849 woorden 22 mei 2006 6,9 9 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak Nederlands A.

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey

Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey Boekverslag door een scholier 1428 woorden 4 december 2003 8,4 8 keer beoordeeld Auteur Margaret Willey Eerste uitgave 1983 Vak Engels A)

Nadere informatie

The fault in our stars

The fault in our stars Boekverslag door F. 1798 woorden 17 januari 2016 3,3 4 keer beoordeeld Auteur John Green Eerste uitgave 2012 Vak Engels The fault in our stars auteur: John Green jaar van verschijnen: 2012 plaats van verschijnen:

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan

Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan door Siska Goeminne Boekverslag door S. 1232 woorden 19 februari 2016 7,4 10 keer beoordeeld Auteur Siska Goeminne Eerste uitgave 2012 Vak Methode Nederlands

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

6,3. Boekverslag door M woorden 9 maart keer beoordeeld

6,3. Boekverslag door M woorden 9 maart keer beoordeeld Boekverslag door M. 1754 woorden 9 maart 2013 6,3 137 keer beoordeeld Auteur Mel Wallis de Vries Genre Jeugdboek, Thriller & Detective Eerste uitgave 2011 Vak Nederlands Titel: Verstrikt Schrijver: Mel

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Mijn werkstuk over mijn Boekenheld.

Mijn werkstuk over mijn Boekenheld. Mijn werkstuk over mijn Boekenheld. Julsi Smit Mijn hoofdstukken. 1.Voorwoord. 2.Informatie over de schrijfster. 3.Het boek: hoe overleef ik een gebroken hart? 4.Illustrator van de twee boeken. 5.Het boek:

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Zwarte bergen door Karin Hilterman

Boekverslag Nederlands Zwarte bergen door Karin Hilterman Boekverslag Nederlands Zwarte bergen door Karin Hilterman Boekverslag door een scholier 1818 woorden 17 januari 2005 7,2 43 keer beoordeeld Auteur Genre Karin Hilterman Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008

van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008 Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008 Bij deze 21 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het derde achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is opgesteld

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

De vorm van het verhaal

De vorm van het verhaal Over dit boek Het verhaal van Reinaart de vos is een van de oudste verhalen in het Nederlands. Het is geschreven in de 13 de eeuw door Willem. Wie die Willem precies was, weten we niet. Willem heeft het

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Oriëntatie 1. Hieronder zie je de voorkant van de originele uitgave (1) en die van de lijsteruitgave (2) (afbeelding zie bijlage).

Oriëntatie 1. Hieronder zie je de voorkant van de originele uitgave (1) en die van de lijsteruitgave (2) (afbeelding zie bijlage). Boekverslag door M. 1448 woorden 20 november 2014 5,9 54 keer beoordeeld Auteur Lydia Rood Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2011 Vak Nederlands Party! Lydia Rood Verwerkingsopdrachten Oriëntatie 1. Hieronder

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag door een scholier 1455 woorden 10 december 2006 5,9 13 keer beoordeeld Auteur Genre Haye van der Heyden Jeugdboek Eerste uitgave 1997

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart 2007 5.6 12 keer beoordeeld Auteur Genre Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Vak Engels Mening, Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij?

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij? 5. Woordplaatjes Bijzondere woorden Woorden maken samen zinnen. Zinnen maken samen tekst. Een zin begint met een hoofdletter. Hij eindigt met een punt. Zo weet je hoe je moet lezen. De woorden staan netjes

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Terwijl je dat

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Inhoudsopgave 1. Zakelijke gegevens 2. Samenvatting van het boek 3. Over de auteur 4. Over het boek 5. Leeservaringen 6. Recensie en eigen mening 1.

Nadere informatie

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten Zakelijke gegevens. De titel van het boek is De engel Yannick. De naam van de auteur is Do van Ranst. De naam van de uitgever is Do Van Ranst en Davidsfonds uitgeverij nv. Het jaar dat het is verschenen

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

6,7. Boekverslag door M woorden 7 april keer beoordeeld. Eerste uitgave 1998 Nederlands

6,7. Boekverslag door M woorden 7 april keer beoordeeld. Eerste uitgave 1998 Nederlands Boekverslag door M. 2442 woorden 7 april 2013 6,7 18 keer beoordeeld Auteur Carry Slee Genre Jeugdboek Eerste uitgave 1998 Vak Nederlands Methode Op niveau 1. A. Algemene gegevens 1. de titel van het boek

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Spijt! door Carry Slee

Boekverslag Nederlands Spijt! door Carry Slee Boekverslag Nederlands Spijt! door Carry Slee Boekverslag door een scholier 1653 woorden 28 november 2001 7 232 keer beoordeeld Auteur Genre Carry Slee Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gegevens:

Nadere informatie

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Inhoudsopgave: Zakelijke gegevens Samenvatting van het boek Over de auteur Over het boek Leeservaringen Onderwerp Gebeurtenissen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp!

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! door Caja Cazemier Boekverslag door een scholier 1869 woorden 28 januari 2006 7,2 133 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag door een scholier 1900 woorden 21 mei 2000 5,4 30 keer beoordeeld Auteur Genre Connie Palmen Psychologische roman, Filosofische roman

Nadere informatie

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht Les 8: Verliefd Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten dat gevoelens van verliefdheid leuk maar ook lastig kunnen zijn; Kinderen zijn zich ervan bewust dat je op verschillende types mensen verliefd kunt

Nadere informatie

Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart keer beoordeeld. Nederlands. KanjerGuusje Mijn leven is van mij. Inhoudsopgave. Jaar van 1 e uitgave

Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart keer beoordeeld. Nederlands. KanjerGuusje Mijn leven is van mij. Inhoudsopgave. Jaar van 1 e uitgave Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart 2016 0 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands KanjerGuusje Mijn leven is van mij Inhoudsopgave Titel Schrijver Jaar van 1 e uitgave Genre Onderwerp

Nadere informatie

Over: www.bewareofloverboys.nl

Over: www.bewareofloverboys.nl 1 Naam: www.bewareofloverboys.nl Voordat je begint met de opdrachten? Lees dit door: Als je je niet prettig voelt bij het lezen van bepaalde dingen: Stop met het lezen van deze site. Praat erover met iemand

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De moeder van David S.

Boekverslag Nederlands De moeder van David S. Boekverslag Nederlands De moeder van David S. door Yvonne Keuls Boekverslag door B. 3143 woorden 3 maart 2013 7,7 3 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Keuls Psychologische roman, Eerste uitgave 1980 Waargebeurd

Nadere informatie

Voortaan haal ik, zodra ik wilde wingerd zie, de plant gelijk uit de heg. Wat opvalt is, dat hij steeds weer terugkomt: op blijven letten dus!

Voortaan haal ik, zodra ik wilde wingerd zie, de plant gelijk uit de heg. Wat opvalt is, dat hij steeds weer terugkomt: op blijven letten dus! Liefde Je kunt je soms lelijk vergissen! Het lijkt heel wat, maar als je beter kijkt of de gevolgen ziet, dan is het toch ineens heel anders! Je zou s zomers mijn heg moeten zien. Niets bijzonders, hoor!

Nadere informatie

- Wat heeft de illustratie op de voorkant van het boek met de inhoud van het boek te maken?

- Wat heeft de illustratie op de voorkant van het boek met de inhoud van het boek te maken? Boekverslag door een scholier 1505 woorden 3 februari 2005 6.3 117 keer beoordeeld Auteur Genre Carry Slee Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak Nederlands Titel: 100% Timboektoe Schrijver: Carry Slee 1. Waarom

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen

Boekverslag Nederlands Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen Boekverslag Nederlands Hoe overleef ik met/zonder jou? door Francine Oomen Boekverslag door S. 1820 woorden 18 januari 2015 0 keer beoordeeld Auteur Genre Francine Oomen Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag door een scholier 2122 woorden 3 augustus 2010 3,2 6 keer beoordeeld Auteur Genre Haye van der Heyden Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Lees blz. 5, 6, 7, 8 Wat denk je dat Aïsha wilde doen? Waarom is dat niet gelukt? Is het goed dat de deur van het dak altijd op slot

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

Filmverslag Nederlands De tweeling

Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag door een scholier 1926 woorden 10 maart 2005 6,6 402 keer beoordeeld Vak Nederlands De tweeling 1. Verklaar de titel van de film. De titel van de film is

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

7,4. Boekverslag door een scholier 1449 woorden 18 oktober keer beoordeeld. Ben Slingenberg. Eerste uitgave 2001 Nederlands.

7,4. Boekverslag door een scholier 1449 woorden 18 oktober keer beoordeeld. Ben Slingenberg. Eerste uitgave 2001 Nederlands. Boekverslag door een scholier 1449 woorden 18 oktober 2004 7,4 34 keer beoordeeld Auteur Genre Ben Slingenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2001 Vak Nederlands Inhoud 1.De hoofdpersoon is Lumie. Zij is een

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? RESPECT

WAAROM DIT BOEKJE? RESPECT WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over pesten op het werk. Iemand kan bijvoorbeeld gepest worden door een collega. Of door de baas. PESTEN OF PLAGEN? Pesten is wat anders dan plagen. Iedereen maakt wel

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen.

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen. Boekverslag door een scholier 1942 woorden 16 juni 2007 7 13 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Psychologische roman Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands I Beschrijvingsopdracht. 1. Motivatie van mijn

Nadere informatie