Nieuwe campagne Samen 4 miljoen baby s redden! Kobe op missie in Sierra Leone Actie Er was eens... Spelletje: plooi je eigen quiz!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwe campagne Samen 4 miljoen baby s redden! Kobe op missie in Sierra Leone Actie Er was eens... Spelletje: plooi je eigen quiz!"

Transcriptie

1 Nieuwe campagne Samen 4 miljoen baby s redden! Kobe op missie in Sierra Leone Actie Er was eens... Spelletje: plooi je eigen quiz! Driemaandelijks magazine nr. 10 oktober 2007

2 Grietje en Kobe = Vrienden van UNICEF Foto op de cover : UNICEF/Pascaline Carnat - Een mama laat de bovenarm van haar kindje meten in een gezondheidscentrum in Sierra Leone Hoi, Ik ben Grietje en jullie kennen me zeker ook als zangeres van de Ketnet Band, samen met Kobe. Samen zijn wij Vrienden van UNICEF. Door mijn werk kom ik immers veel in contact met kinderen en besef ik hoe kwetsbaar ze zijn. Vaak hebben ze niet de mogelijkheden om voor zichzelf op te komen en niet alle kinderen kunnen rekenen op ouders of op een overheid die voor hen instaat. Daarom is het goed dat er een organisatie bestaat als UNICEF. UNICEF levert fantastisch werk wereldwijd en kan niet genoeg gesteund worden! Kobe op missie Howdibody? Jullie vragen jullie waarschijnlijk af of ik zot ben? Neen, ik stelde jullie gewoon een vraag in het Krio, een dialect in Sierra Leone. Daar sterven jaarlijks veel kinderen aan malaria, diarree of door gebrek aan medicijnen of eten. Het is zelfs zo erg dat bijna 1 op 3 kinderen die er geboren worden, sterven vóór ze 5 jaar worden. Maar UNICEF schiet in actie! Daarom ben ik als Vriend van UNICEF een kijkje gaan nemen in Sierra Leone Lees snel meer in dit boekje! Hier zit ik te goochelen voor een paar kinderen in een dorpje. Ik liet een steentje verdwijnen en weer verschijnen achter het oor van deze jongens. Vol verbazing liepen de drie kinderen weg, ik dacht dat ik ze bang had gemaakt maar later kwamen ze met heel de klas en het steentje terug ik mocht de goocheltruc nog eens doen. Ik heb zelf even mee les gevolgd in een klasje en ik kan je verzekeren, de lessen zijn hier alles behalve saai! De kinderen leren allerlei door erover te zingen, zoals Broeder Jacob, maar dan over hygiëne. Bijvoorbeeld dat je best je handen wast voor je eet. Zo vermijd je dat je diarree krijgt, waaraan je in Sierra Leone kan sterven. Lijkt simpel voor ons, Howdibody? Di body fine!* *vertaling: met mij is alles fit en gezond! UNICEF/François Struzik maar ginder kan dit kinderlevens redden! Naast mij staat het stamhoofd en achter mij zit Marka (de Franstalige Vriend van UNICEF). UNICEF UNICEF/François Struzik

3 Ziehier mijn grootste fans!!! Katrien Holtappels unicefkids in actie! Jouw klas wil ook in actie schieten? Sluit je aan bij de UNICEF Wereldklassen! Voor wie? Voor alle leerlingen van 10 tot 14 jaar vol te gekke ideeën! Waarom? Om samen met UNICEF te werken aan leuke projecten zodat de kinderrechten overal ter wereld worden gerespecteerd! Hoe? Stel het eens voor aan je juf of meester. Inschrijvingen en meer info op of vraag het aan Oona, 02/ Vraag de brochure of download ze gratis! De Wereldklas van de gemeentelijke Basisschool in Wezemaal Samen 4 miljoen baby s redden De nieuwe campagne van UNICEF België! Ieder jaar halen 4 miljoen baby s hun eerste levensmaand niet Hoewel dit eenvoudig te voorkomen is. Maar er moet nog veel gebeuren. Zo staat het ook Millenniumdoelstelling nr. 4 (herlees nog eens de vorige unicefkids nr. 9!). In Sierra Leone is dit probleem alarmwekkend Wat kan je doen met jouw klas? Actie «Er was eens...» > tot 21 december 2007 Artiesten, dichters, schrijvers in spe Dit is het moment om te tonen wat jullie kunnen! Beeld je het verhaal in van een kindje dat pasgeboren wordt en de kans krijgt om gelukkig op te groeien en gezond te zijn De mooiste creaties krijgen een plaatsje in dit boekje! Oeps! Nationale Spreekbeurtendag > 20 maart 2008 «Een goede start in het leven» voor alle kinderen in Sierra Leone en elders Vertel aan je vriendjes in de klas hoe jij dat ziet! Een dossier vol leuke ideeën kan je hierbij helpen. Je kan het vanaf 1 februari gratis vragen op 02/ of Meer info over deze 2 acties op Iedereen kan zich eens vergissen zelfs ik! De reus van UNICEF op de stoet in Ath heet niet Mamadou, maar Mamadour (van maman en amour!)

4 Voor 4 miljoen baby s ter wereld eindigt het verhaal nog vooraleer het echt kan beginnen. Nochtans is 45 genoeg om een baby te redden. Iedere gift telt om het verhaal een vervolg te geven. PCR

5

6 Samen 4 miljoen Wat is er aan de hand in Sierra Leone? In Sierra Leone, na Niger het armste land ter wereld, sterven massaal kinderen en mama s. Bijna 1 kind op 3 haalt zijn 5de verjaardag niet. Dit is het land met het hoogste kindersterftecijfer ter wereld. De burgeroorlog duurde meer dan 12 jaar en er stonden amper nog scholen of ziekenhuizen recht. Er zijn amper wegen, er is geen elektriciteit, zuiver drinkwater is er ook niet voor iedereen en er zijn te weinig ziekenhuizen. Saint Lo uis Dakar MAURITA MAURITA SENEGA L Banjul GAMBIA MALI Bissau GUINEE Bamako BISSAU GUINEA BISSAU GUINEA Conakry Freetow n SCHE OCEAAN ATLANT IC OCEA N GEOATLA S - Copyr 0 km 100 ight1998 Graph 200 Bo Monrovi 300 BoboDioulasso In Pujehun, een district in het zuiden van het land dat er het ergst aan toe is, leven mensen. Maar er is slechts 1 ziekenhuis met 60 bedden en 1 kraamkliniek met 12 IVOORK UST bedden Toch blijven de Sierra Leonezen niet bij de pakken zitten en vechten terug! Want gezondheidszorg moet er zijn Yamouss oukro voor iedereen! En UNICEF helpt mee. Abidjan BURKINA FASO Makeni SIERRA LEONE ATLANTI NIE NIA Kenema a LIBERIA IVORY CO AST i-ogre 400 km Geboortekit Kindersterfte is een probleem met een oplossing binnen handbereik. Maar daarvoor moeten wij allemaal samen in actie schieten. En wel nu! Met 45 euro kan UNICEF ervoor zorgen dat kinderen hun leven goed starten. UNICEF ondersteunt ziekenhuizen via de geboortekit. Ook jullie kunnen met de school geld inzamelen om geboortekits te financieren. Jullie gift is welkom op met vermelding Schoolactie.

7 Vandaag heeft Nadi al meer dan 30 km gefietst. En ik stond langs de weg te supporteren! baby s redden UNICEF/Pascaline Carnat Nadi op de fiets Vandaag was Nadi op pad met een koelbox en vaccins naar de afgelegen dorpen. Hij heeft er mama s en baby s gevaccineerd. Voor hen is het vaak moeilijk om in een gezondheidscentrum te geraken. Ik werk als vrijwilliger en doe het enorm graag. Ik zie dat er op deze manier minder kinderen ziek worden en dat mama s beter geholpen worden. Koelkasten en Fietsen UNICEF ondersteunt de gezondheidscentra met allerlei materiaal. Ze krijgen een koelkast en zonnepanelen om de vaccins koel te bewaren, vaccins, muskietennetten, weegschalen, vaccinatiekaarten, affiches met informatie over borstvoeding of een paar fietsen, Verpleegsters en vroedvrouwen UNICEF richt zoveel mogelijk gezondheidscentra op en geeft die niet enkel materiaal. Er moeten natuurlijk ook goede verpleegsters zijn om de mensen te helpen. En die krijgen een opleiding, gesteund door UNICEF. Ook de vroedvrouwen in de dorpen werken samen met de verpleegsters. Zo leren zij ook heel wat bij over hygiëne bij de bevallingen. Dankzij de training weten de vroedvrouwen bijvoorbeeld dat de vrouw best op een bed bevalt op een proper plastieken zeil of laken. UNICEF/Pascaline Carnat Fatmata en haar zoontje in Sierra Leone In het gezondheidscentrum heb ik al veel geleerd van de verpleegster. Ik geef nu de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding in plaats van heet water en rijst. Ik leer de baby wassen en weet nu ook wat ik moet doen bij plotse diarree. Ik geef mijn baby een mix van zout, suiker en water en daardoor kan mijn kindje niet sterven aan uitdroging door diarree. Sindsdien ben ik minder bang om nog een kindje te verliezen.

8 ONTWIKKELING, 3 DINGEN DIE WAT IS DAT JE WEET OVER VOOR JOU? SIERRA LEONE ONTWIKKELING, 3 DINGEN DIE WAT IS DAT JE WEET OVER VOOR JOU? SIERRA LEONE SPEL! Plooi je eigen quiz in de vorm van een vogelbekje! UNICEF België Lenniksebaan 451 bus Brussel tel VU: Yves Willemot redactrices: Herlinde De Vos en Anne Furnémont Hoe deze quiz spelen? Vraag aan een vriend(in) een getal tussen 1 en 10 om het vogelbekje dit aantal keren te openen en te sluiten. Vraag om een Oona te kiezen en stel de quizvraag. 3 LANDEN IN AFRIKA WAT MOET ER GEBEUREN OM KINDERSTERFTE TE DOEN DALEN? 3 DINGEN DIE JE WEET OVER SIERRA LEONE WAT IS HET KINDER- RECHTEN- VERDRAG? ONTWIKKELING, WAT IS DAT VOOR JOU? 2 KINDERRECHTEN HOE KOMT HET DAT KINDEREN STERVEN IN SIERRA LEONE? WAT DOET UNICEF ZOAL? 3 LANDEN IN AFRIKA WAT MOET ER GEBEUREN OM KINDERSTERFTE TE DOEN DALEN? WAT IS HET KINDER- RECHTEN- VERDRAG? 2 KINDERRECHTEN HOE KOMT HET DAT KINDEREN STERVEN IN SIERRA LEONE? WAT DOET UNICEF ZOAL? 3 LANDEN IN AFRIKA WAT MOET ER GEBEUREN OM KINDERSTERFTE TE DOEN DALEN? 3 LANDEN IN AFRIKA WAT MOET ER GEBEUREN OM KINDERSTERFTE TE DOEN DALEN? WAT IS HET KINDER- RECHTEN- VERDRAG? WAT IS HET KINDER- RECHTEN- VERDRAG? 2 KINDERRECHTEN 2 KINDERRECHTEN HOE KOMT HET DAT KINDEREN STERVEN IN SIERRA LEONE? WAT DOET UNICEF ZOAL? HOE KOMT HET DAT KINDEREN STERVEN IN SIERRA LEONE? WAT DOET UNICEF ZOAL? Steek hier telkens een vinger Back to school met Oona! Geef jouw klasgenootjes een gratis abonnement cadeau. voornaam: geboortedatum: straat: postcode: gemeente: naam: omcirkel: jongen/meisje nummer: Stuur deze bon op naar UNICEF België, Oona, Lenniksebaan 451 bus 4, 1070 Brussel. Of abonneer je via Al jouw persoonsgegevens zijn vertrouwelijk en worden niet doorgegeven aan iemand anders. Wil je jouw persoonsgegevens veranderen, geef Oona dan gerust een seintje!

Campagne: Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voor iedereen! Bedenk nu al een actie voor de Dag voor Verandering

Campagne: Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voor iedereen! Bedenk nu al een actie voor de Dag voor Verandering ampagne: Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voor iedereen! edenk nu al een actie voor de Dag voor Verandering Met de steun van Driemaandelijks magazine nr. 18 oktober 2009 Hoi unicefkids! Ik was

Nadere informatie

UNICEF stelt voor: de Millenniumdoelstellingen! Maak kennis met onze kids WaSH-ambassadeurs Bezoek het Vredeshuis in Gent

UNICEF stelt voor: de Millenniumdoelstellingen! Maak kennis met onze kids WaSH-ambassadeurs Bezoek het Vredeshuis in Gent UNICEF stelt voor: de Millenniumdoelstellingen! Maak kennis met onze kids WaSH-ambassadeurs Bezoek het Vredeshuis in Gent Driemaandelijks magazine nr. 21 juli-augustus-september 2010 Hoi unicefkids! Hebben

Nadere informatie

Onze stunt op Wereldwaterdag Drie maanden na de aardbeving in Haïti Word onze nieuwe WaSH-ambassadeur!

Onze stunt op Wereldwaterdag Drie maanden na de aardbeving in Haïti Word onze nieuwe WaSH-ambassadeur! Onze stunt op Wereldwaterdag Drie maanden na de aardbeving in Haïti Word onze nieuwe WaSH-ambassadeur! Driemaandelijks magazine nr. 20 april-mei-juni 2010 Hoi unicefkids! Ik voel het, de zomer komt eraan!

Nadere informatie

3-Maandelijks magazine 06 oktober 2006. UNICEF België

3-Maandelijks magazine 06 oktober 2006. UNICEF België Ik, jij, zij : Kinderen zoals ik! Grietje en Kobe, Vriend en Vriendin van UNICEF Oona doet mee aan de Songtekstactie Jij ook? Jayanti, een herdersmeisje in India 3-Maandelijks magazine 06 oktober 2006

Nadere informatie

Dossier Millenniumdoelstellingen Wat valt er deze zomer te beleven met UNICEF? Doe mee aan de wedstrijd en win een wereldreceptenboek!

Dossier Millenniumdoelstellingen Wat valt er deze zomer te beleven met UNICEF? Doe mee aan de wedstrijd en win een wereldreceptenboek! Dossier Millenniumdoelstellingen Wat valt er deze zomer te beleven met UNICEF? Doe mee aan de wedstrijd en win een wereldreceptenboek! Driemaandelijks magazine nr. 09 juli 2007 UNICEF/Benoît Melebeck Millennium

Nadere informatie

Aardbeving in Haïti: UNICEF in actie Dag voor Verandering: scholen in actie Pippi op bezoek

Aardbeving in Haïti: UNICEF in actie Dag voor Verandering: scholen in actie Pippi op bezoek Aardbeving in Haïti: UNICEF in actie Dag voor Verandering: scholen in actie Pippi op bezoek Met de steun van Driemaandelijks magazine nr. 19 januari-februari-maart 2010 Hoi unicefkids! Jullie hebben tijdens

Nadere informatie

Samen 4 miljoen baby s redden. Lesmap

Samen 4 miljoen baby s redden. Lesmap Samen 4 miljoen baby s redden Lesmap Inhoudstafel Lesmap Samen 4 miljoen baby s redden 1. Samen 4 miljoen baby s redden...2 1.1. Recht om te overleven...2 1.2. Zorg voor en tijdens de geboorte...2 1.3.

Nadere informatie

Spelletjes van over de hele wereld WaSH WaSH Poster: Frank De Winne in Mali

Spelletjes van over de hele wereld WaSH WaSH Poster: Frank De Winne in Mali Spelletjes van over de hele wereld WaSH WaSH Poster: Frank De Winne in Mali Met de steun van Driemaandelijks magazine nr. 17 juli 2009 de laatste nieuwtjes van UNICEF Hoi unicefkids! De zomer is een tijd

Nadere informatie

A. Jouw rechten! Kinderrechten

A. Jouw rechten! Kinderrechten Dit werkblaadje is van... A. Jouw rechten! Kinderrechten Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de Rechten van het Kind. De koningen, presidenten en andere leiders van over de hele wereld hebben gezegd dat

Nadere informatie

Liefde, Amour, Liebe, Love, Amore! Kinderen vertellen wat er op hun hart ligt Foto s van liefde overal Oona in loooooove

Liefde, Amour, Liebe, Love, Amore! Kinderen vertellen wat er op hun hart ligt Foto s van liefde overal Oona in loooooove Liefde, Amour, Liebe, Love, Amore! Kinderen vertellen wat er op hun hart ligt Foto s van liefde overal Oona in loooooove 3-Maandelijks magazine 04 april 2006 Liefde is onmisbaar! Iedereen heeft er recht

Nadere informatie

UNICEF en kindersterfte

UNICEF en kindersterfte UNICEF en kindersterfte Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later wil ik dokter worden! James uit Sierra Leone Hallo, ik ben James en ik ben 11 jaar. Ik woon in Sierra Leone, een land in Afrika.

Nadere informatie

Mijn prentenboek Lou en Lena en de rechten van het kind

Mijn prentenboek Lou en Lena en de rechten van het kind Mijn prentenboek Lou en Lena en de rechten van het kind Mijn naam:...... Mijn klas:... Lena Lou Mondiale Vorming Plan België Obi Een nieuw kind Bedenk zelf je personage! Denk goed na over wat hij of zij

Nadere informatie

Met de micro in de hand op de Spreekbeurtendag Kids wereldwijd nemen zelf initiatief! Axelle Red houdt van UNICEF-blauw Zing je met ons mee?

Met de micro in de hand op de Spreekbeurtendag Kids wereldwijd nemen zelf initiatief! Axelle Red houdt van UNICEF-blauw Zing je met ons mee? Met de micro in de hand op de Spreekbeurtendag Kids wereldwijd nemen zelf initiatief! Axelle Red houdt van UNICEF-blauw Zing je met ons mee? Driemaandelijks magazine nr. 08 april 2007 UNICEF België Grietje

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Dag voor Verandering: actie geslaagd! Kinderarbeid: hebben ook kinderen recht op waardig werk? Twee zusjes uit België op bezoek in Congo

Dag voor Verandering: actie geslaagd! Kinderarbeid: hebben ook kinderen recht op waardig werk? Twee zusjes uit België op bezoek in Congo Dag voor Verandering: actie geslaagd! Kinderarbeid: hebben ook kinderen recht op waardig werk? Twee zusjes uit België op bezoek in Congo Driemaandelijks magazine nr. 15 januari 2009 Voor de verandering

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Sponsoring voorbeeldmails

Sponsoring voorbeeldmails Sponsoring voorbeeldmails In dit document hebben we een aantal voorbeeldmails opgesteld, die je kunt sturen naar verschillende contacten voor sponsoring. Ter info: dance4life is een brandname en wordt

Nadere informatie

De rechten van het kind

De rechten van het kind De kinderrechten in een notendop Internet(wiki): Verdrag inzake de rechten van het kind 1 Het kinderrechtenverdrag Naast de rechten van de mens werd er in de Verenigde Naties gewerkt aan een verdrag voor

Nadere informatie

ZEG NEE TEGEN EBOLA. KOM IN ACTIE!

ZEG NEE TEGEN EBOLA. KOM IN ACTIE! ZEG NEE TEGEN EBOLA. KOM IN ACTIE! SCHOLEN IN ACTIE TEGEN DE EBOLA-RAMP! INSTRUCTIE LESMATERIAAL U heeft het vast al voorbij zien komen op het nieuws: ebola. Het raakt zoveel mensen in West-Afrika. Zoveel

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Justine Henin op reis in Congo Klimaatverandering en ons water WIN een rugzakje op het Kinderrechtendorp

Justine Henin op reis in Congo Klimaatverandering en ons water WIN een rugzakje op het Kinderrechtendorp Justine Henin op reis in Congo Klimaatverandering en ons water WIN een rugzakje op het Kinderrechtendorp Met de steun van Driemaandelijks magazine nr. 16 april 2009 Hoi unicefkids! In dit nummer lees je

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Unicef Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Unicef omdat ik het een mooi onderwerp vind en het kinderen helpt die in nood zijn en niet naar school

Nadere informatie

Het Kinderrechten lespakket

Het Kinderrechten lespakket Het Kinderrechten lespakket want ieder kind kan de wereld in beweging brengen Multiple choice quiz Op www.kidsrights.nl/scholen vindt u quizvragen met multiple choice antwoorden, die uitnodigen tot doorpraten

Nadere informatie

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6 Lesbrief nr 1 voor Groep 5 + 6 1 / 2016 + Download deze lesbrief ook op samsam.net Wat is Samsam Junior? Samsam Junior is een cross-mediale methode over mondiaal burgerschap, kinder rechten en duurzaamheid.

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

KIWANIS EN UNICEF: SAMEN IN ACTIE TEGEN TETANUS

KIWANIS EN UNICEF: SAMEN IN ACTIE TEGEN TETANUS KIWANIS EN UNICEF: SAMEN IN ACTIE TEGEN TETANUS Tetanus is een vreselijke ziekte, die in Nederland gelukkig bijna niet meer voorkomt. In veel ontwikkelingslanden ligt dat heel anders: elke negen minuten

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

UITDAGING 5: Justine helpt de buren

UITDAGING 5: Justine helpt de buren Dit werkblaadje is van... UITDAGING 5: Justine helpt de buren Solidariteit in je eigen omgeving Individuele oefening Heb jij al eens iemand geholpen? Schrijf op wat je deed om die persoon te helpen. Voorbeeld:

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Tips voor een super spreekbeurt! In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? Leren via je mobiele telefoon

Tips voor een super spreekbeurt! In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? Leren via je mobiele telefoon Spreekbeurtpakket Inhoudsopgave Wat vind je waar? Tips voor een super spreekbeurt! Wat is Amref Flying Doctors? In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? voorbeelden

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu?

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Proficiat & bedankt! Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. Fantastisch dat je je zo wil engageren om samen met ons kwetsbare

Nadere informatie

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Ik help je wel illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Deze uitgave is een cadeau van ViaViela aan al onze opvangkinderen en (gast)ouders. Veel voorleesplezier! Juul doet de deur open.

Nadere informatie

Naam + Nationaliteit = Identiteit Roger Federer slaat de bal juist! Oona passeert de douane Knutsel je eigen droompaspoort

Naam + Nationaliteit = Identiteit Roger Federer slaat de bal juist! Oona passeert de douane Knutsel je eigen droompaspoort Naam + Nationaliteit = Identiteit Roger Federer slaat de bal juist! Oona passeert de douane Knutsel je eigen droompaspoort 3-Maandelijks magazine 05 juli 2006 UNICEF/ Josh Estey TA TA se Signature Hoi

Nadere informatie

INHOUD. Dit boekje kan je helpen... 8 Hoe gebruik je dit boekje?... 10 Wie ben ik?... 11. Wat is dyslexie?... 12

INHOUD. Dit boekje kan je helpen... 8 Hoe gebruik je dit boekje?... 10 Wie ben ik?... 11. Wat is dyslexie?... 12 INHOUD Voorwoord.................................................... 4 Inleiding....................................................... 7 Dit boekje kan je helpen... 8 Hoe gebruik je dit boekje?... 10

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Informatie voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8 Wat kun je hier vinden? 1. Jouw spreekbeurt over de Millenniumdoelen 2. Waarom zijn er Millenniumdoelen 3.

Nadere informatie

UNICEF en kindersterfte

UNICEF en kindersterfte UNICEF en kindersterfte Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later wil ik dokter worden! James uit Sierra Leone Hallo, ik ben James en ik ben 11 jaar. Ik woon in Sierra Leone, een land in Afrika.

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie

Intensieve Zorgen aan pasgeborenen.

Intensieve Zorgen aan pasgeborenen. info voor kinderen die op bezoek komen man, vrouw en kind Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve Zorgen aan pasgeborenen. Ga je mee? 01. Voorwoord Hallo, ik ben Raf, de giraf! Binnenkort kom

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders,

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders, Rups-nieuwtje Best, september 2014 Beste ouders, Dit is het eerste rups-nieuwtje van dit schooljaar. Voor sommige kinderen was onze klas al bekend terrein. Voor anderen is het nieuw om naar school te gaan

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij!

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! VERSJES: Mourik lou VADERDAG Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! t Is geen zakdoek of sigaren, t is een heel, heel ander

Nadere informatie

Infobrochure. 1. 9 maanden rond. Infomomenten over zwangerschap en geboorte. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. 1. 9 maanden rond. Infomomenten over zwangerschap en geboorte. mensen zorgen voor mensen Infobrochure 1. 9 maanden rond Infomomenten over zwangerschap en geboorte mensen zorgen voor mensen 2 Jij en je partner groeien naar de geboorte van je baby toe en willen je kindje de best mogelijke start

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Kom in actie! voor kinderen in Albanië

Kom in actie! voor kinderen in Albanië Kom in actie! voor kinderen in Albanië Voor alle kinderen in Albanië een! Ben je tussen de 10 en 13 jaar? Doe dan mee met onze actie! Stichting Antwoord wil graag dat iedereen weet dat de Here Jezus van

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Kritisch kijken op verschillende schaalniveaus

Kritisch kijken op verschillende schaalniveaus Kritisch kijken op verschillende schaalniveaus Inleiding In het eerste jaar van Geogenie ben je begonnen vanuit België naar de wereld te kijken. In het tweede jaar heb je veel geleerd over Europa en in

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Kinderen uit familiehuwelijken

Kinderen uit familiehuwelijken Een gezonde baby Kinderen uit familiehuwelijken D e geboorte van je baby is een van de mooiste momenten in je leven. 9 maanden kijk je er naar uit en natuurlijk hoop je dat je kind gezond is. Gelukkig

Nadere informatie

Lesbrief. Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers

Lesbrief. Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers Lesbrief Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze

Nadere informatie

UNICEF in Mozambique: 2010 2014. Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten.

UNICEF in Mozambique: 2010 2014. Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten. UNICEF in Mozambique: 2010 2014 Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten. 2 Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten In Mozambique overlijden ieder jaar tienduizenden kinderen

Nadere informatie

LENTE+LIEFDE Juf Floor ligt in haar bed. Ze wordt wakker en pakt haar kleren om vandaag aan te trekken. Dan gaat juf Floor ontbijten. Ze gaat naar buiten en loopt naar meester Ruben s huis. Ze belt aan

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009 Begin schooljaar Boekentassenwijding alle kinderen mogen hun boekentas meebrengen kinderen met boekentas in de intredeprocessie ze zetten die vooraan in de kerk

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Lieve ouder, De inhoud van wat je schrijft is persoonlijk. Probeer eerlijk te zijn in wat je schrijft en je gevoelens toe te laten.

Lieve ouder, De inhoud van wat je schrijft is persoonlijk. Probeer eerlijk te zijn in wat je schrijft en je gevoelens toe te laten. Lieve ouder, Langs de één of andere weg ben je in het bezit gekomen van dit boekje, omdat je je kindje verloor door abortus en je het daar moeilijk mee hebt. Dit boekje is een soort dagboek, een leidraad

Nadere informatie

Mijn reisdagboek. Lou en Lena ontdekken de rechten van het kind. Reisdagboek van:... Klas:... Reisdagboek voor de leerlingen 3 e en 4 e leerjaar

Mijn reisdagboek. Lou en Lena ontdekken de rechten van het kind. Reisdagboek van:... Klas:... Reisdagboek voor de leerlingen 3 e en 4 e leerjaar Wij zijn de tweeling Lou en Lena. Vertrek met ons op wereldreis! Ontmoet onze vrienden wereldwijd... Je ontdekt samen met hen de kinderrechten. Open snel dit reisdagboek... www.planbelgie.be Auteurs: Anne

Nadere informatie

Voor kinderen die willen weten wat mag en wat moet.

Voor kinderen die willen weten wat mag en wat moet. Voor kinderen die willen weten wat mag en wat moet. Hoe oud moet ik zijn om met een brommer te mogen rijden? Zijn mijn ouders over alles de baas? Waarover mag ik zelf beslissen? In dit boekje lees je er

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam Basisonderwijs Voorbereidende les (1) Introductie (2) Huiswerkopdracht (3) Bijlage 1 (4) Bijlage 2 Educatieteam Het educatie team bestaat uit jonge, gemotiveerde en bevlogen medewerkers die dichtbij de

Nadere informatie

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken?

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken? Carpe Diem! Afgelopen december vertrokken vijf Nederlandse dames naar het prachtige Zuid-Afrika om hier mee te werken aan een summerschool in een township in Hermanus. Dit is een project van People4Change,

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Oorlog? Geen kinderspel Rode handen = Stop kindsoldaten Wereldklassen in actie Win het boek Hij of ik over een kindsoldaat

Oorlog? Geen kinderspel Rode handen = Stop kindsoldaten Wereldklassen in actie Win het boek Hij of ik over een kindsoldaat Oorlog? Geen kinderspel Rode handen = Stop kindsoldaten Wereldklassen in actie Win het boek Hij of ik over een kindsoldaat Driemaandelijks magazine nr. 12 april 2008 Nieuws in t kort! Smurf je mee met

Nadere informatie

Marjolein moet naar het ziekenhuis

Marjolein moet naar het ziekenhuis Marjolein moet naar het ziekenhuis Ik ben ziek Een pijntje, een piepje een traantje, een griepje eerst koud en dan heet, een voorhoofd met zweet een drankje een pil, wat lig je daar stil hoe langer hoe

Nadere informatie

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 15/10/14 1 Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 1. (komen) Waar.... jij vandaan? 2. Uit welk land.... u? 3. Brenda.... vandaag uit Engeland. 4. Wij.... uit België. 5. Wanneer.... zij thee drinken?

Nadere informatie

Multiple choice quiz Vraag 1 Vraag 2

Multiple choice quiz Vraag 1 Vraag 2 Multiple choice quiz Op www.kidsrights.nl vindt u quizvragen met multiple choice antwoorden, die uitnodigen tot doorpraten en discussiëren. De vragen worden kort ingeleid. Onderwerpen zijn onder meer de

Nadere informatie

Met wie kan jij dan praten? Een brochure voor kinderen van 7 tot 11 jaar

Met wie kan jij dan praten? Een brochure voor kinderen van 7 tot 11 jaar Als je moeder naar een psychiatrisch ziekenhuis moet... of je vader naar een psychiater... Met wie kan jij dan praten? Een brochure voor kinderen van 7 tot 11 jaar Deze brochure werd - met toestemming

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Je bent zwanger Een unieke, spannende tijd breekt aan. Jouw gevoel is meestal een prima raadgever. Vertrouw op jezelf

Nadere informatie

Het koninkrijk van God vlakbij

Het koninkrijk van God vlakbij Het koninkrijk van God vlakbij Dit werkboek is van : Cellessen voor kinderen van 8-12 jaar Serie lessen voor kleine groepen; leeftijd 8-12 jaar Lessen zijn geschreven op basis van het boek Natuurlijk BOVENnatuurlijk

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Maria gaat op visite bij Elisabet. Maria was natuurlijk helemaal vol van het geweldige nieuws dat ze van de Gabriël had gehoord. Ze wilde het heel graag aan

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN

LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN 10 vragen over griepvaccinatie GRIEPVACCINATIE.BE AGENTSCHAP ZORG & GEZONDHEID 1. Waarom vaccinatie tegen griep? Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep en

Nadere informatie

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld.

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Naast de sportieve uitdaging van bijna 500 kilometer te fietsen naar Amsterdam en terug, wacht er nu nog een tweede uitdaging: zoveel mogelijk geld

Nadere informatie