Activiteitenverslag Ingrado 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Activiteitenverslag Ingrado 2013"

Transcriptie

1 Activiteitenverslag Ingrado 2013 Bijlage bij het verzoek tot vaststelling subsidie OCW 2013 (verplichtingsnummer ) Het ministerie van OCW heeft voor 2013 aan Ingrado een subsidiebedrag van toegekend. Dit bedrag is binnen de kaders van het activiteitenplan besteed en van tevoren over de programma s daarvan verdeeld, als hieronder weergegeven. In deze tabel tevens de realisatie per programma. Programma aangevraagd realisatie eigen middelen 1. Communicatie, informatie en ontmoeting Professionalisering Beleid en advies Organisatie Vereniging totaal De activiteiten konden worden gerealiseerd door de aangevraagde subsidie gecombineerd met contributie-inkomsten van Ingrado (kolom eigen middelen). In onderstaand activiteitenverslag zijn de activiteiten van de vier programma s beschreven:

2 Communicatie, Informatie, Ontmoeting Ingrado Magazine Ingrado Magazine verscheen in 2013 drie maal. Het Magazine werd in een oplage van 1500 verspreid over alle gemeenten en RMC-regio s en onder landelijke koepelorganisaties op het gebied van onderwijs, jeugd, zorg en handhaving. Het Magazine ontsluit landelijk beleid voor de leden, legt de link met partners in het veld en zorgt voor verspreiding van good practices. Onderwerpen worden ingebracht door leden, medewerkers en bestuursleden van Ingrado, de uiteindelijke samenstelling werd verzorgd door de redactie waarbij voor een aantal onderwerpen input van OCW word gevraagd. Het Magazine verschijnt tegelijkertijd digitaal op de Ingrado-site. In december 2013 werd een tevredenheidsonderzoek onder lezer uitgevoerd. Vooruitlopend op de resultaten daarvan die in 2014 gepubliceerd zullen worden: lezers zijn in grote lijnen tevreden met het Magazine, ongeveer de helft van hen wil graag een papieren versie, de andere helft kiest voor digitaal. Website Ingrado.nl is het on line platform voor informatieverstrekking aan leerplichtambtenaren en RMC-medewerkers. Populaire onderdelen van de site zijn de newsfeed op de voorpagina (dagelijkse update van relevante publicaties in alle Nederlandse geschreven en internet-media), Vraag en Antwoord (waarin relevant aan individuele professionals geleverd advies wordt ontsloten voor de collega s) en de Nieuwsrubriek met verwijzingen naar initiatieven of onderzoek in het land. Daarnaast kent de site een forum, waar leden meningen kunnen uitwisselen. Vanuit de Nieuwsrubriek en aangevuld met relevante actuele ontwikkelingen werd in 2013 gemiddeld eens in de twee weken een digitale nieuwsbrief verstuurd, in het laatste kwartaal gebeurde dat in een snel groeiende oplage omdat de nieuwsbrief naar zoveel mogelijk individuele professionals werd geleverd, voorheen gebeurde dat aan contactpersonen binnen gemeenten. Bijeenkomsten Werkconferenties In april en november werden landelijke werkconferenties georganiseerd in Utrecht, beide bezocht door rond 120 professionals. Over beide conferenties werden 15 onderwerpen door hen verkend en verdiept: passend onderwijs en jeugdhulp, doorlopend onderwijstraject bij gesloten verblijf, samenwerking leerplicht-jeugdzorg, schoolloopbaanteams, meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, aanpak jeugdwerkeloosheid en focus op vakmanschap, begeleiding van mensen met een contactstoornis, mentorprogramma op weg naar werk, nieuwe methodiek Halt, succesvolle VSV ers, taxatiemodel, sturen op data, verzuim 18+, onbewust waarnemen en verhoren.

3 Deelnemers waardeerden alle workshops met een rapportcijfer tussen 8 en 10. RMC-bijeenkomsten Op de drie landelijke RMC-bijeenkomsten (steeds rond 60 deelnemers) werden, naast andere onderwerpen, met name de thema s verzuim 18+, de samenwerking met Sociale Zaken en het MBO (WWB en entree-opleiding) en de informatiepositie. De bijeenkomsten vervullen daarnaast de functie van intercollegiale consultatie. Managersoverleggen Voor leidinggevenden van Regionale Bureaus Leerplicht en afdelingen Leerplicht van de grote steden werden 3 overleggen georganiseerd. Naast inhoudelijke onderwerpen komen hier organisatorische zaken aan de orde, deelnemers bepalen onder elkaar de agenda, Ingrado faciliteert en brengt thema s in. Ook deze bijeenkomsten hebben de functie van intercollegiale consultatie. Rayons Ingrado kent 6 rayons (Noord, Oost, Noordwest, Midden, Zuidwest, Zuidoost). De rayons zijn samengesteld uit een aantal RMC-regio s en daaronder vallende gemeenten. De rayons organiseerden ieder een rayondag waarop actuele onderwerpen besproken en in workshops nader uitgewerkt werden. Tijdens rayondagen waren medewerkers en bestuursleden van Ingrado aanwezig om landelijke ontwikkelingen toe te lichten en signalen vanuit de rayons voor Ingrado en het ministerie te verzamelen. Onder het motto info@ingrado komt naar je toe waren daarnaast ofwel bij de rayondagen of op een aparte bijeenkomst voor het rayon de juridisch adviseurs aanwezig voor het beantwoorden van vragen van leden. De rayondagen werden bezocht door 60 tot 110 professionals en in de evaluatie werden ze beoordeeld met een rapportcijfer van 8,4 of hoger. Dag van de Leerplicht Op 21maart vond de Dag van de Leerplicht plaats onder het motto: School? Ik maak mijn verhaal af. Jij ook?. Naast de vele lokale en regionale initiatieven werden jongeren op landelijke schaal aangesproken met een uitnodiging deel te nemen aan een rap battle, waarvoor ook een facebook-pagina werd geopend. Zowel de lokale acties als de rap battle en de bijbehorende prijsuitreiking kregen de nodige aandacht van de pers Helpdesk De helpdesk was onder kantooruren volledig bemenst, tijdens de vakanties werd voor achtervang gezorgd.

4 2.2 Professionalisering Ledenvragen en juridisch advies In 2013 stelden leden 300 vragen over de interpretatie van de Leerplichtwet, de RMC wet- en regelgeving en de Algemene Bestuurswet. Dat aantal bedroeg in 2011 nog 800 en in Verklaring voor deze daling is publicatie van relevante en actuele vragen en antwoorden op de Ingrado-site (wekelijkse update) maar zeker ook doordat leden zelf de wetten beter kennen c.q. deze kennis weten te ontsluiten. Daarnaast dragen de vragenuren die in de rayons werden georganiseerd bij aan deze daling en mag ook verondersteld worden dat ook de vaste juridische rubriek in Ingrado Magazine de nodige antwoorden verschaft. Deze specifieke ledenvragen met betrekking tot de wetgeving worden binnen 5 werkdagen beantwoord door een externe deskundige op het gebied van deze wetten. Ingrado maakte daarnaast gebruik van een jurist: voor het beantwoorden van juridische vragen in vaak uitzonderlijke situaties, ter ondersteuning van voor leden te ontwikkelen producten en voor (kortdurende) ondersteuningstrajecten in gemeente of regio. In voorkomende gevallen adviseert Ingrado gemeenten over betaalde juridische begeleiding, buiten Ingrado om. Ook de jurist nam deel aan de vragenuren in de rayons, zij verzorgt daarnaast de communicatie rond (nieuwe) juridische zaken via de website, de nieuwsbrief en Ingrado Magazine. Kwaliteitsregister en permanente educatie Om te komen tot een kwaliteitsregister voor de professional op het gebied van het recht op onderwijs (vooralsnog de medewerkers leerplicht en RMC) werd in 2013 op de eerste plaats de basis gelegd voor een beroepsregister. Bij beroepen waarvoor een initiële (bijvoorbeeld HBO-) opleiding bestaat (bijvoorbeeld in veel (para)medische beroepen) kan de professional zich na het behalen van het initiële diploma registreren in een beroepsregister. Behalen van voldoende punten op het gebied van na- en bijscholing of professionalisering in (vaak) een periode van 5 leidt dan tot certificering voor een kwaliteitsregister. In het geval van leerplicht en RMC ontbreekt de initiële opleiding en daarmee de eerste entree in een register. Ingrado werkte bovendien tot 2013 in de communicatie met leden met contactpersonen per gemeente of regio waardoor de individuele professional niet in beeld was. Daarom is in 2013 de ledenadministratie op een nieuwe leest geschoeid: voortaan worden daarin niet meer alleen contactpersonen opgenomen maar alle in een regio of gemeente werkzame professionals op de terreinen leerplicht en RMC. Aanstelling bij een gemeente in deze functies vormt daarmee de entree voor het beroepsregister, de vernieuwde ledenadministratie zorgt voor het overzicht daarop. Bijkomend communicatief voordeel was dat vanaf het laatste kwartaal daarmee ook de gelegenheid ontstond om de professionals rechtstreeks te benaderen (en dus niet via

5 contactpersonen), hetgeen vanaf dat moment met de nieuwsbrief ook gebeurde. Bij andere beroepsgroepen werd daarnaast geïnventariseerd wat er nodig is om een beroeps- en kwaliteitsregister te beheren. Opleidingen De eerste grootschalige ervaring met de permanente educatie zoals die de basis vormt voor een kwaliteitsregister werd in 2013 opgedaan via de nieuwe BOAstructuur die per formeel inging. In feite is in die structuur al sprake van een kwaliteitsregister: na het initieel verkrijgen van de BOA-bevoegdheid wordt deze verlengd na 5 jaar wanneer in die 5 jaar voldaan is aan de geformuleerde na- en bijscholingseisen. De invoering van de nieuwe BOAstructuur verliep zeker niet zonder slag of stoot. Deels was dit een gevolg van het ontbreken van een overgangsregeling, deels kenden vormgeving en inhoud van de modulen door opleidingsinstituten en examinering door de Exameninstelling Toetsing en Handhaving de nodige opstartproblemen. In maart werden alle leden per brief door Ingrado geïnformeerd over de ins-and-outs van het nieuwe stelsel (hieraan gekoppeld werd een bel-met-je-vraag-over-boa - dag), daar waar mogelijk werden leden persoonlijk geïnformeerd en geadviseerd via de help desk en tijdens (rayon)bijeenkomsten. Ingrado faciliteert en neemt deel aan de examencommissie BOA. Door middel van een werkgroep van leden droeg Ingrado bij aan de vertaling van eindtermen naar toetsvragen en leverde daarmee input voor ExTH. Met een opleidingsinstituut werd verder geïnventariseerd waar in het kader van de permanente educatie/kwaliteitsregister opleidingsaanbod ontwikkeld moet worden. Resultaat daarvan is dat met name intervisie en zelfanalyse (sterkte/zwakte-analyse) als instap voor permanente educatie ontwikkeld moeten worden. Beide onderwerpen zijn ter subsidiering in 2014 voorgedragen. Tenslotte werd met de Stichting Beroepseer een eerste workshop Beroepsidentiteit georganiseerd met 16 deelnemers. Ook deze activiteit krijgt een vervolg in Formatie en formatierichtlijn De formatierichtlijn leerplichtfunctie dateert uit Een aantal ontwikkelingen was aanleiding om de formatierichtlijn in 2013 tegen het licht te houden. Hierbij moet worden gedacht aan de gemeentelijke bezuinigingen en daarmee de mogelijke taakstelling voor afdelingen leerplicht, de toename van het aantal verzuimmeldingen als gevolg van de in 2007 ingevoerde kwalificatieplicht, het opstellen van de VSV convenanten en de verbetering van de verzuimregistratie in het MBO. Daarnaast is de administratieve functie veranderd door verdergaande automatisering en verbetering van de kwaliteit van gegevensstromen. Hierdoor kunnen gemeenten op dit moment met minder administratieve formatie toe dan in Tegelijkertijd is meer applicatiebeheer nodig dan in Hierdoor verschuift de verhouding tussen de verschillende taken in de leerplichtfunctie. In eerste instantie is gekozen de toepasbaarheid van de huidige richtlijn te toetsen,

6 in de praktijk bleek uit die richtlijn namelijk vooral de vuistregel 1 fte leerplichtfunctie per 3800 leerplichtigen gebruikt te worden terwijl de richtlijnen ook ruimte biedt voor het bepalen van de formatie bij de lokale caseload én voor een opslag ten behoeve van bovenwettelijke taken zoals activiteiten op het gebied van voorlichting en preventie. Vervolgens is een instructie voor een breder gebruik van de richtlijn geschreven en is de toepassing getoetst bij vier gemeenten met een concrete vraag over de formatie. In het eerste kwartaal 2014 wordt de instructie verder getoetst en gecommuniceerd Beleid en Advies Sturen op data In eerste instantie werd in 2013 subsidie voor doorontwikkeling van het VSV- Kompas ten behoeve van de RMC functie aangevraagd. Deze aanvraag werd in eerste instantie niet gehonoreerd, maar rond de Dag van de Leerplicht kreeg data, duiden, doelen, doen een nieuwe impuls toen de staatssecretaris in zijn brief aan de Kamer aankondigde gemeenten in staat te willen stellen onderling te benchmarken op prestaties rond de verzuimaanpak. Halverwege het jaar werd vervolgens alsnog een doorstart van het VSV-Kompas gemaakt, nu onder de naam Verzuim- en Schoolverlaten Kompas (VSv-Kompas). In de loop van de tweede helft van 2013 werden de volgende data verkregen en ingevoerd in het digitale platform: de definitieve VSV-cijfers een ook de historische VSV-gegevens, beide uit de VSV-verkenner, de maatregelen uit de convenanten, de leerplichtgegevens uit de artikel 25 rapportages over die de gemeenten voor 1 november moesten indienen bij DUO, de historische leerplichtgegevens en de gegevens uit de effectrapportages RMC over , die de gemeenten voor 1 december bij DUO moesten aanleveren. Met DUO zijn goede afspraken tot stand gekomen over het doorleveren van deze data. OCW gaf toestemming het project in het eerstekwartaal af te ronden. Rond de Dag van de Leerplicht ontvangen gemeenten factsheets waarin de eigen resultaten worden afgezet tegen de landelijke én tegen die van een groep gemeenten van eenzelfde omvang. Daarnaast kunnen gemeenten vanaf dat moment op het (besloten) platform vergelijkingen naar eigen keus maken. Het instrument heeft twee belangrijke doelen. Op de eerste plaats het duiden van de data: vergeleek een gemeente, bijvoorbeeld in het jaarverslag, de resultaten op het gebied van verzuim en uitval voorheen vooral met de resultaten in de jaren daarvoor, met de benchmark van het VSv-Kompas kunnen die resultaten óók vergeleken worden met die van andere gemeenten, waarbij de te hanteren filters het mogelijk maken te vergelijken met vergelijkbare gemeenten. Voorbeeld: een RBL stelt vast dat ze minder meldingen relatief verzuim hebben, een trendbreuk ten opzichte van voorgaande jaren waarin door steeds beter meldgedrag het aantal meldingen groeide. Wat betekent dit? Vergelijking met andere RBL s plaatst de daling in

7 perspectief, allicht is de daling bij anderen nog veel sterker en zijn de resultaten dus relatief slecht. Op de tweede plaats het prikkelen van de nieuwsgierigheid en het aanzetten tot uitwisseling, bijvoorbeeld van good practices: wanneer een regio veel uitval onder 16-jarigen heeft loont het de moeite te kijken wat een vergelijkbare regio met een veel beter resultaat bij deze groep ánders doet. Werkbezoeken Naast de rayonbijeenkomsten, de halfjaarlijkse werkconferenties, de expertmeetings en de managersoverleggen bracht de voorzitter 20 werkbezoeken aan regio s en gemeenten om daar leden te informeren over landelijke ontwikkelingen en met name om signalen van leden op te pikken. Daarbij kon zij vaak oplossend meedenken en de gemeente of regio verder helpen en daarnaast het signaal meenemen voor de contacten met ketenpartners, het Ministerie of het Beleidsoverleg Leerplicht. Beleidsoverleg Leerplicht Ingrado faciliteerde 3 maal dit beleidsoverleg waaraan de Inspectie van het Onderwijs, OM, VNG, SZW, diverse directies van OCW en een vertegenwoordiging uit de gemeenten deelnemen. De voorzitter van Ingrado zit het overleg voor, de juridisch adviseur functioneert als secretaris van het overleg. Expertmeetings Rond de problematiek van de thuiszitters werden drie met het Nederlands JeugdInstituut expertmeetings georganiseerd met een brede vertegenwoordiging uit gemeenten, samenwerkingsverbanden, de Inspectie, het Ministerie van OCW en Gedragswerk. 2.4 Organisatie Vereniging Ingrado hield kantoor op Bankaplein 1 in Den Haag, waar vijf werkplekken beschikbaar waren. Naast de fysieke kantooromgeving werd een virtuele werkomgeving onderhouden zodat vanuit het land gewerkt kon worden. Een grote slag werd gemaakt met de financiële administratie: tijdschrijven werd geimplementeerd en het gehele jaar toegepast, het bestuur ontving uitputtingsoverzichten en kwartaalrapportages en de boekhouding werd geprofessionaliseerd. In overeenstemming met de subsidieaanvraag werden de verdere middelen van dit programma besteed aan de bestuursondersteuning (10 bijeenkomsten) en personeelsvoorzieningen.

Activiteitenverslag Ingrado 2012

Activiteitenverslag Ingrado 2012 Activiteitenverslag Ingrado 2012 Bijlage bij het verzoek tot vaststelling subsidie OCW 2012 Het ministerie van OCW heeft voor 2012 aan Ingrado een subsidiebedrag van 572.838 toegekend. Dit bedrag is binnen

Nadere informatie

Achtergrondinformatie formatiemeter 2014

Achtergrondinformatie formatiemeter 2014 Achtergrondinformatie formatiemeter 2014 Aanleiding De formatierichtlijn leerplichtfunctie dateert uit 2007. Een aantal ontwikkelingen is aanleiding om de formatierichtlijn in 2013 tegen het licht te houden.

Nadere informatie

JAARPLAN, BEGROTING EN SUBSIDIEAANVRAAG OCW 2016

JAARPLAN, BEGROTING EN SUBSIDIEAANVRAAG OCW 2016 JAARPLAN, BEGROTING EN SUBSIDIEAANVRAAG OCW 2016 Missie en visie Ingrado Ingrado draagt actief bij aan het beschermen en versterken van het recht op onderwijs. De vereniging bevordert beleid gericht op

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2015

Activiteitenverslag 2015 Activiteitenverslag 2015 1. Inleiding en samenvatting In dit verslag rapporteert Ingrado over haar inspanningen en activiteiten in 2015. Het verslag volgt de vijf programma s zoals Ingrado die heeft geformuleerd

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2016 Ingrado

Activiteitenverslag 2016 Ingrado Activiteitenverslag 2016 Ingrado 1. Inleiding en samenvatting In dit verslag rapporteert Ingrado over haar inspanningen en activiteiten in 2016. Het verslag volgt de vijf programma s zoals Ingrado die

Nadere informatie

Jaarplan Ingrado, omdat leren werkt!

Jaarplan Ingrado, omdat leren werkt! Jaarplan 2019 Ingrado, omdat leren werkt! 1. Waar staat Ingrado voor in 2019? Ingrado staat voor de bescherming van het recht op onderwijs en ontwikkeling voor kinderen en jongeren, zodat zij in staat

Nadere informatie

Landelijke doelstelling

Landelijke doelstelling 1 Landelijke doelstelling Op 9 augustus 2012 is per RMC-regio een convenant ondertekend. Voor RMC Oost Groningen (RMC regio1) is het convenant ondertekend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en

Nadere informatie

Samenhang in projecten

Samenhang in projecten 1 Organisatie Bestendigen en verdiepen wat de organisatie in 2016 aan kwaliteitsontwikkeling (financiën, personeel, organisatie, informatie, huisvesting) in gang heeft gezet om projecten goed en verantwoord

Nadere informatie

Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht

Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht 2018-2022 Taken Regionaal Bureau Leerplicht Het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) voert voor de gemeenten in de Duin & Bollenstreek en de Leidse Regio de leerplichtfunctie

Nadere informatie

Jaarverslag leerplicht schooljaar 2011/2012

Jaarverslag leerplicht schooljaar 2011/2012 Jaarverslag leerplicht schooljaar 2011/2012 Inleiding Op grond van artikel 25 van de leerplichtwet moeten burgemeester en wethouders jaarlijks verslag uitbrengen aan de gemeenteraad over het in de gemeente

Nadere informatie

gefeliciteerd! Een bloemetje speciaal voor u,

gefeliciteerd! Een bloemetje speciaal voor u, Nieuwe wethouders: gefeliciteerd! Een bloemetje speciaal voor u, omdat... HOME... we u nodig hebben. Of beter gezegd: de kinderen die thuiszitten zonder onderwijs en/of zorg. Zij hebben u hard nodig! Zet

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 21 maart 2013 Betreft Voortgang aanpak schoolverzuim

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 21 maart 2013 Betreft Voortgang aanpak schoolverzuim a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht & RMC

Jaarverslag Leerplicht & RMC Gooi en Vechtstreek Jaarverslag Leerplicht & RMC Schooljaar We sluiten aan! Het schooljaar was een bijzonder jaar voor het RBL. Een schooljaar waarin een tweetal wetten is ingevoerd die de zorg voor en

Nadere informatie

Marc Geurts en Ronald Nijhuis

Marc Geurts en Ronald Nijhuis Betreft Kaderstellende notitie 2017 Van Marc Geurts en Ronald Nijhuis Datum Januari 2016 1.1 Kaderstellende notitie 2017 Adequaat toezicht op naleving van de leerplichtwet en de aanpak van voortijdig schoolverlaten

Nadere informatie

Communicatieplan FICE NL

Communicatieplan FICE NL Communicatieplan FICE NL In dit communicatieplan wordt voor verschillende doelgroepen de doelen, middelen en communicatiemomenten besproken. In de communicatie zijn de volgende doelgroepen te onderscheiden:

Nadere informatie

Jaarplan Leerplicht. Schooljaar 2013-2014. Gemeente Velsen

Jaarplan Leerplicht. Schooljaar 2013-2014. Gemeente Velsen Jaarplan Leerplicht Schooljaar 2013-2014 Gemeente Velsen 1 2 Inleiding Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs. Zo kunnen zij zich voorbereiden op de maatschappij en de arbeidsmarkt. In Nederland

Nadere informatie

Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK)

Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK) Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK) Het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving bevat normen waaraan goed beleid of goede regelgeving

Nadere informatie

Leerplichtbeleid gemeente Tynaarlo Administratie van scholen en gemeente Leerplicht; verzuimmelding, vrijstelling

Leerplichtbeleid gemeente Tynaarlo Administratie van scholen en gemeente Leerplicht; verzuimmelding, vrijstelling Inleiding Hierbij bieden wij u het jaarverslag Leerplicht 2012-2013 aan, waarin verslag wordt uitgebracht over het uitgevoerde leerplichtbeleid over genoemd schooljaar. Leerplicht is een belangrijk middel

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant

Jaarverslag Leerplicht Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant gemeente WW w Oosterhout III III I III IIIIII III IIIII Aan de gemeenteraad Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 1016074484 1 0 JAN. 2017 In behandeling bij C. Kluvers tel: 140162 Onderwerp Jaarverslag Leerplicht

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Beleidsplan leerplicht 2013-2014. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland. Efficiencytaak

Oplegvel. 1. Onderwerp Beleidsplan leerplicht 2013-2014. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland. Efficiencytaak Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

Relatief. Gouda Overige gemeenten (incl.verhuizing) Totaal leerplicht

Relatief. Gouda Overige gemeenten (incl.verhuizing) Totaal leerplicht Samenvatting Leerplicht en Kwalificatieplicht 2016-2017 gemeente Gouda Taakstelling - Visie Het bevorderen van deelname aan het onderwijs van alle leerplichtige leerlingen, het voorkomen van ontsporingen

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Jaarverslag Leerplicht/RMC 2017-2018 S.A.W. Visser De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 54 66 1 19-12-2018 - Geachte heer, mevrouw, Hierbij presenteren wij u het jaarverslag

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Jaarverslag Regionaal Bureau Leerplicht 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Jaarverslag Regionaal Bureau Leerplicht 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Jaarverslag 2015-2016 Regionaal Bureau Leerplicht 2. Rol van het Efficiencytaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Door de uitvoering van de leerplichtwet en

Nadere informatie

Beleidskader RMC Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017

Beleidskader RMC Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017 Beleidskader RMC 2017-2020 Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017 Inleiding Voor u ligt het beleidskader RMC van de regio Zuidoost-Brabant. RMC staat voor Regionaal Meld- en Coördinatiepunt. Gemeenten

Nadere informatie

Ontwikkelingsrecht voor ieder kind

Ontwikkelingsrecht voor ieder kind Ontwikkelingsrecht voor ieder kind Jaarverslag Leerplicht RMC Stedendriehoek 2017-2018 Resultaten Leerplicht en RMC Apeldoorn Brummen Deventer Epe Lochem Olst-Wijhe Voorst Zutphen Over dit jaarverslag

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 096 Wijziging van de Wet educatie en beroepsonderwijs in verband met het invoeren van een locatiecode Nr. 3 Het advies van de Afdeling advisering

Nadere informatie

Kennisdelingsbijeenkomst privacy passend onderwijs & gegevensuitwisseling onderwijs en jeugd(hulp) 9 mei 2019

Kennisdelingsbijeenkomst privacy passend onderwijs & gegevensuitwisseling onderwijs en jeugd(hulp) 9 mei 2019 Kennisdelingsbijeenkomst privacy passend onderwijs & gegevensuitwisseling onderwijs en jeugd(hulp) 9 mei 2019 Steunpunt Passend Onderwijs, Kennisnet, de VNG, het Nji en Ingrado WORKSHOP PREVENTIEF WERKEN

Nadere informatie

Inhoudsopgave verzuimkaart Clusius College mbo

Inhoudsopgave verzuimkaart Clusius College mbo Inhoudsopgave kaart Clusius College mbo VERZUIMKAART... 2 Verzuimregistratie... 2 Leer- en kwalificatieplicht... 2 Taken van de leerplichtambtenaar... 3 Taken van het RMC... 3 Verzuimbeleid van het Clusius

Nadere informatie

Bijlage 1: overzicht deskundigheidsbevorderende activiteiten kwaliteitsregister Bij- en nascholingen (A1)

Bijlage 1: overzicht deskundigheidsbevorderende activiteiten kwaliteitsregister Bij- en nascholingen (A1) Bijlage 1: overzicht deskundigheidsbevorderende activiteiten kwaliteitsregister Bij- en nascholingen (A1) Bij- en nascholingen n Accreditatie Het volgen van bij- en nascholingen (nationaal of internationaal)

Nadere informatie

B&W Vergadering. Besluit 1. Het college stemt in met de Intentieovereenkomst van de bevoegde gezagen van de

B&W Vergadering. Besluit 1. Het college stemt in met de Intentieovereenkomst van de bevoegde gezagen van de 2.2.6 Intentieovereenkomst Voortijdig Schoolverlaten 1 Dossier 741 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 741 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 6 september 2016 Agendapunt 2.2.6 Omschrijving Intentieovereenkomst

Nadere informatie

1. De opbrengsten van de aanbevelingen van de commissie Bruijn

1. De opbrengsten van de aanbevelingen van de commissie Bruijn Bestuurlijke afspraken tussen de HBO-raad en de Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, naar aanleiding van het advies Vreemde ogen dwingen van de Commissie externe validering examenkwaliteit hoger

Nadere informatie

1. Inleiding. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG

1. Inleiding. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Voortgezet Onderwijs IPC 2650 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk. Schooljaar

Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk. Schooljaar Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Aantal leerplichtigen in Rijswijk... Error! Bookmark not defined. Verzuimmeldingen leerplicht... 3 Schoolverzuim... 3 Absoluut verzuim...

Nadere informatie

VSV CIJFERS: Wat is waarheid en hoe maak je onderscheid?

VSV CIJFERS: Wat is waarheid en hoe maak je onderscheid? VSV CIJFERS: Wat is waarheid en hoe maak je onderscheid? Lazlo van Donkelaar DENSA Adviseurs, In samenwerking met : Waar gaan we het over 1. Inleiding hebben? 2. Welke VSV cijfers zijn er en kloppen die

Nadere informatie

RMC EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN

RMC EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN RMC EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN Iedere jongere tussen de 12 en 23 jaar die het onderwijs verlaat zonder een startkwalificatie wordt aangemerkt als een Voortijdige Schoolverlater.

Nadere informatie

Beleidsplan leerplicht 2013-2014

Beleidsplan leerplicht 2013-2014 Inleiding Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs om zich te ontwikkelen en ontplooien. Zo kunnen zij zich voorbereiden op de maatschappij en de arbeidsmarkt. In Nederland gelden de leerplicht

Nadere informatie

Aan de afdeling Leerplicht van de gemeente/het Regionaal Bureau Leerplicht

Aan de afdeling Leerplicht van de gemeente/het Regionaal Bureau Leerplicht 2 april 2013 Aan de afdeling Leerplicht van de gemeente/het Regionaal Bureau Leerplicht Nieuwe stelsel scholing BOA van kracht Het zal u niet ontgaan zijn dat al enige jaren gewerkt is aan een nieuw stelsel

Nadere informatie

Waar het beste van twee werelden bij elkaar komt

Waar het beste van twee werelden bij elkaar komt Waar het beste van twee werelden bij elkaar komt Samenwerking tussen de VNG Academie en SPV staat garant voor de professionalisering van het BOA onderwijs VNG Academie en Politie Vorming Centrum hebben

Nadere informatie

Beleid en implementatie aanpak ouderenmishandeling.

Beleid en implementatie aanpak ouderenmishandeling. Beleid en implementatie aanpak ouderenmishandeling. 1. Sociaal beleid in breder verband Ontwikkelen beleid: een complex proces Het ontwikkelen en implementeren van beleid voor preventie en aanpak van grensoverschrijdend

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum Voortgangsbrief maatregelen schoolverzuim

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum Voortgangsbrief maatregelen schoolverzuim a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.minocw.nl

Nadere informatie

Jaarprogramma 2017 Ingrado

Jaarprogramma 2017 Ingrado Jaarprogramma 2017 Ingrado na bijgestelde subsidieaanvraag december 2016 1 Ingrado-organisatie 2 Landelijke werkconferenties 3 Studie- en beleidsbijeenkomsten 4 Uitwisseling rayons 5 Ingrado Magazine 6

Nadere informatie

Voorstel: in te stemmen Leerplichtverslag 2008/2009 op grond van artikel 25 van de leerplichtwet. Vervolgens het verslag vaststellen

Voorstel: in te stemmen Leerplichtverslag 2008/2009 op grond van artikel 25 van de leerplichtwet. Vervolgens het verslag vaststellen Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF10.20081 Datum: 15 juni 2010 Agendapunt: 12 Portefeuillehouder: de heer drs. P.M.M. de Jonge Behandelend ambtenaar: I.Koning/Gep Fokken Onderwerp: Jaarverslagleerplicht

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving Hoofdstuk 3 - Gevolgen ongeoorloofd verzuim Hoofdstuk 4 - Preventie

Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving Hoofdstuk 3 - Gevolgen ongeoorloofd verzuim Hoofdstuk 4 - Preventie Verzuimprotocol Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Wet- en regelgeving... 3 1.1 - Leerplicht... 3 1.2 - Kwalificatieplicht... 3 1.3-18- tot 23-jarigen zonder startkwalificatie... 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

JAARVERSLAG LEERPLICHT SCHOOLJAAR

JAARVERSLAG LEERPLICHT SCHOOLJAAR JAARVERSLAG LEERPLICHT SCHOOLJAAR 2013-2014 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Volledige leerplicht:... 3 Kwalificatieplicht:... 3 Formatie en taakverdeling... 4 Gebruikte afkortingen... 5 2. Het leerplichtbeleid

Nadere informatie

Leerplicht in Baarn. Jaarverslag en

Leerplicht in Baarn. Jaarverslag en Leerplicht in Baarn Jaarverslag 2014-2015 en 2015-2016 Inhoud Wettelijk kader 1 Verzuimsoorten 1 Aantallen leerlingen en verzuim Baarnse jongeren 2 Interventies 3 Toelichting op verzuim en interventiecijfers

Nadere informatie

De Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS) zo handelen we bij schoolverzuim!

De Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS) zo handelen we bij schoolverzuim! De Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS) zo handelen we bij schoolverzuim! Methodische Aanpak Schoolverzuim Schoolverzuim (ook ziekteverzuim) is vaak een signaal van achterliggende problematiek. En veelvuldig

Nadere informatie

Verzuimregister Primair Onderwijs. Waarom sluiten we het primair onderwijs aan op het digitale verzuimregister?

Verzuimregister Primair Onderwijs. Waarom sluiten we het primair onderwijs aan op het digitale verzuimregister? Verzuimregister Primair Onderwijs Waarom sluiten we het primair onderwijs aan op het digitale verzuimregister? Alle kinderen hebben recht op een passende plek in het onderwijs Per 1-8-2014 zijn samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Gelders Opleidingsinstituut B.V.

Gelders Opleidingsinstituut B.V. Gelders Opleidingsinstituut B.V. Onderzoek bestuur en opleiding(en) Vierjaarlijks onderzoek Datum vaststelling: 28 november 2018 Samenvatting Minstens één keer in de vier jaar onderzoekt de onderwijsinspectie

Nadere informatie

Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018. RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland

Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018. RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018 RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en VSV per 1 januari 2014 Organisatie Bestuurlijk: Leerplicht,

Nadere informatie

uur Lunch (met o.a. stands en live helpdesk Kwaliteitsregister)

uur Lunch (met o.a. stands en live helpdesk Kwaliteitsregister) Programma AV & Werkconferentie Ingrado donderdag 22 september Jaarbeurs Utrecht 09.30 10.00 uur Inloop 10.00 11.15 uur Algemene Leden Vergadering 11.15 11.45 uur Koffie & thee 11.45 12.30 uur Clinic door

Nadere informatie

De Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS) zo handelen we bij schoolverzuim!

De Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS) zo handelen we bij schoolverzuim! De Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS) zo handelen we bij schoolverzuim! Methodische Aanpak Schoolverzuim Schoolverzuim is vaak een signaal van achterliggende problematiek. En veelvuldig verzuim kan

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. Datum: Besluitvormend DB Colleges PHO DB Gemeenteraad DB AB Gemeenteraad

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. Datum: Besluitvormend DB Colleges PHO DB Gemeenteraad DB AB Gemeenteraad Oplegvel 1. Onderwerp Jaarverslag 2016-2017 Regionaal Bureau Leerplicht 2. Rol van het Efficiencytaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Door de uitvoering van de leerplichtwet en

Nadere informatie

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Mw. M. Bussemaker Dhr. S. Dekker Postbus BJ 'S-GRAVENHAGE (070) BAOZW/U

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Mw. M. Bussemaker Dhr. S. Dekker Postbus BJ 'S-GRAVENHAGE (070) BAOZW/U Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Mw. M. Bussemaker Dhr. S. Dekker Postbus 16375 2500 BJ 'S-GRAVENHAGE doorkiesnummer (070) 373 83 93 betreft Beleid jongeren zonder startkwalificatie uw kenmerk

Nadere informatie

De voorzitter van de commissie Wolbert. Adjunct-griffier van de commissie Arends

De voorzitter van de commissie Wolbert. Adjunct-griffier van de commissie Arends 24 724 Studiefinanciering Nr. Verslag van een schriftelijk overleg Vastgesteld d.d. Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben enkele fracties de behoefte om vragen en opmerkingen

Nadere informatie

Verzuimprotocol De Vos

Verzuimprotocol De Vos Verzuimprotocol De Vos 2018-2019 0 Inhoud: Voorwoord... 2 Sluitende aanpak... 2 Opzet Protocol... 2 Uitgangspunten... 3 Invoeren verzuim: Voorwaarden... 4 Absentie... 4 Te laat... 4 Te laat met geoorloofde

Nadere informatie

CONVENANT VSV 2012-2015 (naam regio)

CONVENANT VSV 2012-2015 (naam regio) CONVENANT VSV 2012-2015 (naam regio) Convenant tussen de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de RMCcontactgemeente van de RMC-regio ( ) en onderstaande onderwijsinstellingen inzake het terugdringen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 24 724 Studiefinanciering Nr. 163 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 7 februari 2017 De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en

Nadere informatie

uur Lunch (met o.a. stands en live helpdesk Kwaliteitsregister)

uur Lunch (met o.a. stands en live helpdesk Kwaliteitsregister) Programma AV & Werkconferentie Ingrado donderdag 22 september Jaarbeurs Utrecht 09.30 10.00 uur Inloop 10.00 11.15 uur Algemene Leden Vergadering 11.15 11.45 uur Koffie & thee 11.45 12.30 uur Clinic door

Nadere informatie

Raadsnota. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 29 juni 2009 Agenda nr: 6 Onderwerp: Jaarverslag Leerplicht / Regionaal Meld en Coördinatiepunt (RMC) Maastricht en Mergelland 2007-2008 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden Concept versie; d.d. 28.01.2014 Inhoud: 1. Verantwoording 2. Doelen en gebruikswaarde van het Communicatieplan 3. Organisatie

Nadere informatie

Programmabegroting RBL Oosterschelderegio

Programmabegroting RBL Oosterschelderegio Programmabegroting RBL Oosterschelderegio 2018-2021 Programmabegroting 2018-2021 RBL definitief 1 Programmabegroting 2018-2021 RBL Oosterschelderegio Programma Leerplicht Hoofdkenmerken/ doelstelling programma

Nadere informatie

Werkproces Thuiszitters, verzuimers en vrijgestelde jongeren in de regio De Friese Wouden

Werkproces Thuiszitters, verzuimers en vrijgestelde jongeren in de regio De Friese Wouden Werkproces Thuiszitters, verzuimers en vrijgestelde jongeren in de regio De Friese Wouden Werkproces en praktische handleiding Regio De Friese Wouden en de gemeente De Fryske Marren Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Betreft Versterking van de uitvoering van de Leerplichtwet in de regio Eindhoven/ De Kempen

Betreft Versterking van de uitvoering van de Leerplichtwet in de regio Eindhoven/ De Kempen Aan de gemeenteraad Betreft Versterking van de uitvoering van de Leerplichtwet in de regio Eindhoven/ De Kempen 1. Inleiding Via de Leerplichtwetswijziging van 1 augustus 2007 is door het kabinet een richting

Nadere informatie

Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie

Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie Openbaar Onderwerp Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Om schooluitval

Nadere informatie

Opmerkelijke cijfers en interpretaties versie 7 maart 2013

Opmerkelijke cijfers en interpretaties versie 7 maart 2013 Samenwerkingsverband VSV regio IJssel-Vecht Opmerkelijke cijfers en interpretaties versie 7 maart 2013 Vooraf Het onderstaande overzicht is gemaakt op basis van diverse cijferproducten van DUO. De gegevens

Nadere informatie

AFDELING. uw kenmerk. ons kenmerk BAOZW/U200901423 Lbr. 09/105

AFDELING. uw kenmerk. ons kenmerk BAOZW/U200901423 Lbr. 09/105 AFDELING _ ;n Ver«niqmg van Q ARAAF \ Nadertandse Gemeenten Brief aan de leden T.a.v. het college en de gemeenteraad " informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Wijziging Algemene Wet Kinderbijslag

Nadere informatie

RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK

RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK RMC toelichting functie Uitvoering RMC leerplicht inhoud en cijfers VSV aanpak organisatie activiteiten cijfers Ontwikkelingen nieuwe VSV aanpak kwetsbare jongeren verandering

Nadere informatie

VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38

VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38 VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38 Leerlingen tot 18 jaar zonder startkwalificatie vallen onder de leer- en kwalificatieplicht. Leerlingen tussen 18 en 23 jaar zonder startkwalificatie vallen

Nadere informatie

Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten (VSV) regio West-Kennemerland

Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten (VSV) regio West-Kennemerland Conceptbegroting 2018 Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten (VSV) regio West-Kennemerland Inhoudsopgave Voorwoord 3 1 Conceptbegroting 2018 4 2 Toelichting op de conceptbegroting

Nadere informatie

Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over. schooljaar

Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over. schooljaar Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie DUO/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666

Nadere informatie

Jaarplan o.b.s. De Boomhut 2015-2016

Jaarplan o.b.s. De Boomhut 2015-2016 Jaarplan o.b.s. De Boomhut 2015-2016 Inleiding Elk jaar stellen wij als team van o.b.s. De Boomhut gezamenlijk een jaarplan op. Vanuit de evaluatie van het vorige jaarplan, gekoppeld aan de strategische

Nadere informatie

Toelichting procedure deelname aan experimenten 2011-2012

Toelichting procedure deelname aan experimenten 2011-2012 Toelichting procedure deelname aan experimenten 2011-2012 1. Procedure 2 2. Aanvragen en toekennen experimenten 2011-2012 2 3. Belangrijke elementen uit ministeriële regeling 3 4. Instructie bij Voortzetten

Nadere informatie

Wethoudersoverleg Sociaal Domein

Wethoudersoverleg Sociaal Domein Wethoudersoverleg Sociaal Domein Onderdeel : Jeugd Agendapunt : 9 Nummer : 13.0004438 Onderwerp: Plan van aanpak Passend Onderwijs Bijlagen: Inleiding: Vanaf 1 augustus 2014 zijn scholen verplicht een

Nadere informatie

Stappenplan Vrijhavenproject in bedrijf

Stappenplan Vrijhavenproject in bedrijf 1 / 5 Stappenplan Vrijhavenproject in bedrijf Handreikingen/suggesties voor activiteiten die het bedrijf kan ondernemen STAP 1 Informeren en enthousiasmeren medewerkers Het is belangrijk om vanaf de start

Nadere informatie

Richtlijn melding leerplicht in het kader van de Algemene Kinderbijslagwet

Richtlijn melding leerplicht in het kader van de Algemene Kinderbijslagwet Richtlijn melding leerplicht in het kader van de Algemene Kinderbijslagwet INLEIDING RICHTLIJN MELDING LEERPLICHT IN HET KADER VAN DE ALGEMENE KINDERBIJSLAGWET (AKW) Met de wijziging van de algemene wet

Nadere informatie

Datum 1 april 2019 Betreft Kamervragen over kindermishandeling (ingezonden 5 februari 2019)

Datum 1 april 2019 Betreft Kamervragen over kindermishandeling (ingezonden 5 februari 2019) >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel

Gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel Gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel Schooljaar 2016-2017 Inhoudsopgave Inleiding... 1 1. Verzuim en sanctiemogelijkheden... 1 2. De cijfers... 2 2.1 Aantal leerplichtige leerlingen...

Nadere informatie

Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over het schooljaar

Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over het schooljaar Opgave school leer- en leerlingen over het schooljaar 2017-2018 1. Algemene inleiding Elke gemeente moet jaarlijks aan de minister gegevens verstrekken over de omvang en de behandeling van het gemelde

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Opleiding Helpende zorg en welzijn

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Opleiding Helpende zorg en welzijn MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek ROC Leiden te Leiden Opleiding Helpende zorg en welzijn April 2014 H3417218 Plaats: Leiden BRIN: 25MA Onderzoeksnummer: 271999 Onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

uw partner in toegankelijkheid

uw partner in toegankelijkheid Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland uw partner in toegankelijkheid Werkplan OLGA 2012 1. Inleiding. a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Aandacht! d. Bewustwording 2. Activiteiten 2012. a. Extern

Nadere informatie

Actieplan Veilige School 2015-2018

Actieplan Veilige School 2015-2018 Actieplan Veilige School 2015-2018 Inleiding De actieplannen Veilige School 1 van de afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat het onderwerp veiligheid goed op de kaart van het Haagse onderwijs staat.

Nadere informatie

Afspraken Cliëntenparticipatie Ketenprogramma s

Afspraken Cliëntenparticipatie Ketenprogramma s AKO 2007/366b Afspraken Cliëntenparticipatie Ketenprogramma s Algemeen Ketenoverleg Landelijke Cliëntenraad 22 januari 2007 Afspraken tussen het Algemeen Keten Overleg (AKO) en de Landelijke Cliënten Raad

Nadere informatie

Datum 24 april 2015 Betreft Reactie op vragen inzake de leerplichtbrief 2015 (Kamerstuk , nr. 100)

Datum 24 april 2015 Betreft Reactie op vragen inzake de leerplichtbrief 2015 (Kamerstuk , nr. 100) >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs IPC 2650 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 27565 Alcoholbeleid Nr. 133 Herdruk 1 Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 mei 2015 Vanuit de Drank-

Nadere informatie

Wat is leerplicht? Wat is kwalificatieplicht?

Wat is leerplicht? Wat is kwalificatieplicht? beverwijk.nl Voor u ligt het jaarverslag Leerplicht - 2018. Met dit jaarverslag willen wij u informeren over de taken en activiteiten van de leerplichtambtenaren van de gemeente Beverwijk. Wij voeren de

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF Eerste onderzoek Basisschool De Wingerd Plaats : Lelystad Gemeente : Lelystad BRIN-nummer : 15FM-C1 Onderzoeksnummer : 292716 Datum onderzoek

Nadere informatie

7.1 Aandachtspunten en acties per hoofdstuk advies

7.1 Aandachtspunten en acties per hoofdstuk advies Dit document is een onderdeel uit het advies Drie routes naar een valide examenproduct van mei 2016. De uitwerking van het advies vindt plaats vanaf augustus 2016 door de hiervoor aangestelde kwartiermaker

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Personalia. Profiel. Werkervaring. Gemeente RMC regio rivierlanden. Voornaam: Irma Geboortedatum: 26 april 1959

Curriculum Vitae. Personalia. Profiel. Werkervaring. Gemeente RMC regio rivierlanden. Voornaam: Irma Geboortedatum: 26 april 1959 Curriculum Vitae Personalia Naam: Verweij Voornaam: Irma Geboortedatum: 26 april 1959 Profiel Irma Verweij is een sociaal vaardig, kritisch en resultaatgerichte adviseur op het gebied van schoolverzuim

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 55481 5 oktober 2018 Aanvraagprocedure diploma-erkenning voor opleidingen Nederlandse taal en/of rekenen en digitale vaardigheden

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Regio Gooi en Vechtstreek Nr. 161 12 februari 2019 Ambtsinstructie voor de medewerker leerplicht en RMC 1. Inleiding

Nadere informatie

Activiteitenplan FODOK 2016

Activiteitenplan FODOK 2016 Federatie van Ouders van Dove Kinderen - met of zonder CI Postbus 354 3990 GD Houten 030-2900360 1. Algemene informatie Hoofddoelstelling Aan te vragen subsidie voor 2016 De FODOK streeft naar een situatie

Nadere informatie

Jaarplan Vereniging IKOOK Burgemeester de Beaufortweg AG Leusden (voorzitter) / (bestuursondersteuning)

Jaarplan Vereniging IKOOK Burgemeester de Beaufortweg AG Leusden (voorzitter) / (bestuursondersteuning) Jaarplan 2015 Vereniging IKOOK Burgemeester de Beaufortweg 16 3833 AG Leusden 06 53704164 (voorzitter) / 06 47319292 (bestuursondersteuning) info@verenigingikook.nl www.verenigingikook.nl www.twitter.com/verikook

Nadere informatie

*Z008C76D67D* Raadsvoorstel. Aan de raad. Documentnummer : INT

*Z008C76D67D* Raadsvoorstel. Aan de raad. Documentnummer : INT Raadsvoorstel *Z008C76D67D* Aan de raad Documentnummer : INT-13-05972 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Gemeenschappelijke regeling schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten West-Kennemerland en bedrijfsplan

Nadere informatie

gfedcb Besluitenlijst d.d. d.d.

gfedcb Besluitenlijst d.d. d.d. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team RS/SI/MM versterking leerplicht 1- Notagegevens Notanummer 2007.35080 Datum 19-11-2007 Portefeuillehouder Weth. Adema 2- Bestuursorgaan

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 26 695 Voortijdig school verlaten Nr. 74 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG. Datum 20 maart 2014 Voortgang aanpak schoolverzuim

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG. Datum 20 maart 2014 Voortgang aanpak schoolverzuim >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Voortgezet Onderwijs IPC 2650 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Programmabegroting RBL Oosterschelderegio

Programmabegroting RBL Oosterschelderegio Programmabegroting RBL Oosterschelderegio 2017-2020 Programmabegroting 2017-2020 RBL definitief 1 Programmabegroting 2017-2020 RBL Oosterschelderegio Programma Leerplicht Hoofdkenmerken/ doelstelling programma

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015. Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio

Jaarverslag 2014-2015. Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio Jaarverslag 2014-2015 Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio 1 2 Jaarverslag RBL Oosterschelderegio 2014-2015 Inleiding Op 1 april 2015 bestond het RBL 5 jaar. We hebben dit gevierd met een

Nadere informatie

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015 Duurzame inzetbaarheid uitgangspunt personeelsbeleid Het voorstel is duurzame inzetbaarheid centraal te stellen in het personeelsbeleid om medewerkers van alle levensfasen optimaal inzetbaar te houden

Nadere informatie

Profiel leden Raad van Toezicht Ingrado

Profiel leden Raad van Toezicht Ingrado Profiel leden Raad van Toezicht Ingrado Februari 2017 1 1. Inleiding Ingrado is een landelijke opererende vereniging waarvan de gemeenten en de RMC-regio s lid zijn. Binnen die gemeenten en regio s zijn

Nadere informatie