Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over het schooljaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over het schooljaar"

Transcriptie

1 Opgave school leer- en leerlingen over het schooljaar Algemene inleiding Elke gemeente moet jaarlijks aan de minister gegevens verstrekken over de omvang en de behandeling van het gemelde school van leerplichtige en leerlingen/deelnemers 1 die zijn ingeschreven in de bevolkingsadministratie in hun gemeente (Leerplichtwet 1969, artikel 25, tweede lid). Op basis van deze gegevens wil de minister inzicht krijgen in de omvang en wijze van behandeling van het ongeoorloofde school van leerplichtige leerlingen. Dit inzicht is noodzakelijk voor het beleid van onderwijsinstellingen, samenwerkingsverbanden passend onderwijs, gemeenten, rijksoverheid en landelijke organisaties voor het terugdringen van het school, de aanpak van thuiszittende leerplichtige jongeren en de bestrijding van voortijdig schoolverlaten. Hiertoe is het noodzakelijk dat de gemeenten, zoals ook in de leerplichtwet is opgenomen, de gevraagde gegevens opleveren. In deze publicatie staat welke gegevens de gemeenten moeten verstrekken. De gegevens die gemeenten bij de leerplichttelling opleveren worden opgenomen in het Verzuim en Voortijdig Schoolverlaten-kompas ( het benchmarkinstrument van Ingrado. Daarnaast wordt jaarlijks zo kort mogelijk na het betreffende schooljaar waarover de leerplichttelling gaat, gerapporteerd aan de Tweede Kamer. In paragraaf 2 staat een opsomming van de door de gemeenten te verstrekken gegevens over het schooljaar In paragraaf 3 is de procedure beschreven voor de informatieverstrekking over het schooljaar Informatie te verstrekken door gemeenten 2.1 Informatieverstrekking door gemeenten Gemeenten moeten opgave doen over: De toepassing van de artikelen over vervangende leerplicht en vrijstellingen. De omvang en behandeling van het ongeoorloofde van volledig leerplichtige leerlingen, leerlingen en thuiszitters, die de gemeente in het schooljaar ter kennis is gekomen. De handhaving van de leerplicht. Het aantal toepassingen van vervangende leerplicht en vrijstellingen wordt uitgedrukt in het aantal jongeren dat op grond van de artikelen 3a, 3b, 5 onder a, onder b, onder c en 15 van de Leerplichtwet 1 Dit is inclusief leerlingen die deelnemen aan particulier onderwijs.

2 1969 vervangende leerplicht vervult of is vrijgesteld van de leerplicht. De omvang van het wordt uitgedrukt in aantallen leerlingen die niet deelnemen aan het onderwijs, zonder dat daarvoor op grond van de Leerplichtwet 1969 toestemming is verleend. 2.2 Gegevens schooljaar De gemeenten moeten de volgende gegevens verstrekken. De definities en toelichting op de te verstrekken gegevens vindt u in de bijlage bij deze publicatie. 1. Het aantal leer- en jongeren die op de peildatum 1 oktober 2017 waren ingeschreven in de Gemeentelijke basisadministratie (GBA). 2. Vervangende leerplicht en vrijstellingen met vervangende leerplicht op grond van artikel 3a. met vervangende leerplicht op grond van artikel 3b. met vrijstelling op grond van artikel 5, onder a. met vrijstelling op grond van artikel 5, onder b. met vrijstelling op grond van artikel 5, onder c. met vrijstelling op grond van artikel 15 (n). Gemeenten registreren de vrijstellingen in het vrijstellingenregister van DUO. Vanuit dat register kunnen alleen de totalen van vervangende leerplicht en vrijstellingen geleverd worden. Daarom worden de gronden voor de vervangende leerplicht en vrijstellingen via de leerplichttelling bij de gemeenten zelf opgevraagd. 3. Absoluut school Het aantal leerlingen dat absoluut er is (geweest): de jongere is niet ingeschreven bij een onderwijsinstelling en beschikt niet over een vrijstelling. Op het bestand van potentiële absoluut ers, dat is geïdentificeerd vanuit de koppeling tussen de GBA en BRON, moeten administratieve correcties worden uitgevoerd door onder andere het niet meetellen van de leerlingen die een startkwalificatie hebben behaald, naar het buitenland zijn verhuisd of waarvan een inschrijving op een nieuwe school nog niet bekend was. Het aantal leerlingen dat zonder vrijstelling langer dan drie maanden niet ingeschreven stond bij een school. Het aantal leerlingen dat absoluut er is geweest en weer ingeschreven is in het onderwijs. Het aantal leer- of jongeren zonder vrijstelling dat langer dan vier aaneengesloten weken niet was ingeschreven op een school. 4. Relatief school - Het aantal leerlingen waarbij sprake is van meer dan 16 uur in vier opeenvolgende lesweken. Het aantal leerlingen met meerdere gevallen van van steeds meer dan 16 uur gedurende vier opeenvolgende lesweken. Het aantal leerlingen waarvan luxe is geconstateerd.

3 5. Handhaving Het aantal processen-verbaal vanwege absoluut. - Het aantal processen-verbaal vanwege van meer dan 16 uur in vier opeenvolgend lesweken. Het aantal processen-verbaal vanwege luxe. 6. ers ers bij aanvang van het schooljaar. ers dat er in de loop van het schooljaar is bijgekomen. ers dat langer dan 3 maanden aaneensluitend thuis zit. ers dat in het schooljaar weer naar school is gegaan. ers dat naar een andere gemeente is verhuisd of is overleden. ers dat 18 jaar is geworden. Bovenstaande gegevens moeten worden opgegeven per onderwijssoort. (Speciaal) basisonderwijs (WPO). (Voortgezet) speciaal onderwijs (WEC). Voortgezet onderwijs, inclusief praktijkonderwijs en leerwegondersteunend onderwijs (WVO). Middelbaar beroepsonderwijs (WEB). Onderwijs onbekend. Geen onderwijs. 3. Procedure en tijdpad voor de opgaven van het schooljaar Iedere gemeente of samenwerkingsverband ontvangt uiterlijk 31 augustus 2018 een waarin staat dat het Excel-formulier beschikbaar is op de website en met het verzoek om de vrijstellings- en gegevens op te geven voor 12 oktober Gemeenten sturen het ingevulde Excel formulier terug naar leerplichttelling@duo.nl Als u op 31 augustus 2018 nog geen heeft ontvangen, neem dan contact op met het Informatiecentrum onderwijs (ICO) via het telefoonnummer of het adres ico@duo.nl. U krijgt dan zo spoedig mogelijk alsnog een . Het ICO is op werkdagen van 9.00 uur tot uur te bereiken. 4. Vragen? Heeft u vragen over deze brochure of over de leerplichttelling? Op vindt u onder 'Zakelijk' informatie over actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Via deze link komt u bij informatie over de leerplichttelling. Ook kunt u contact opnemen met het ICO via de in paragraaf 3 genoemde contactgegevens.

4 Bijlage met definities en toelichting. Onderdeel op formulier Algemeen Algemeen Algemeen Vervangende leerplicht Naam op formulier Aantal Leerplichtige jongeren (5 tot 16 jaar) en kwalificatie plichtige jongeren (16 tot 18 jaar) Onderwijs onbekend Geen onderwijs Vervangende leerplicht artikel 3a Definitie bij naam op formulier Leerplichtige jongeren van 5 tot 16 jaar en jongeren van 16 tot 18 jaar. Het gaat om alle leer- en jongeren die op de peildatum 1 oktober waren ingeschreven in de BRP. De leerling volgt, of volgde, wel onderwijs maar de onderwijssoort is niet bekend (alleen bij uitzondering invullen). De jongere heeft nog geen onderwijs gevolgd. van 14 of 15 jaar dat ingeschreven is in het vo/vso waarvoor de gemeente voor het schooljaar vervangende leerplicht in de vorm van een duaal programma heeft goedgekeurd. Toelichting Jongeren zijn leerplichtig in de leeftijd van 5 jaar tot het einde van het schooljaar in het 16e levensjaar. Daarna geldt dat zij tot op de dag dat zij de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt kwalificatieplichtig zijn, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft behaald (havo- of vwodiploma, of een mbo-diploma op ten minste niveau 2). De kwalificatieplicht geldt niet voor jongeren die in het bezit zijn van een getuigschrift of een schooldiploma praktijkonderwijs en jongeren die voortgezet speciaal onderwijs in het arbeidsmarktgerichte uitstroomprofiel of het uitstroomprofiel dagbesteding hebben gevolgd. Verder gaat het alleen om jongeren die zijn ingeschreven in de GBA. Is van toepassing op jongeren van 14 of 15 jaar. Als na onderzoek van de leerplichtambtenaar blijkt dat alle mogelijke pogingen om een jongere binnen de kaders van de leerplicht onderwijs te laten volgen vruchteloos zijn, kan voor een dergelijke jongere worden toegestaan dat hij/zij een bijzonder onderwijsprogramma gaat volgen. In dit duaal programma worden algemene vorming en werkervaring gecombineerd. De jongere in kwestie blijft dan ingeschreven aan een school voor de eerste fase voortgezet onderwijs of (voortgezet)speciaal onderwijs. Alle jongeren waarvoor de gemeente vervangende leerplicht voor het schooljaar heeft goedgekeurd moeten worden meegeteld, ook die voor jongeren die niet meer woonachtig zijn in de gemeente.

5 Vervangende leerplicht Vervangende leerplicht artikel 3b in het laatste schooljaar van de volledige leerplicht waarvoor de gemeente voor het schooljaar vervangende leerplicht in de vorm van een duaal programma heeft goedgekeurd. De jongere in kwestie staat ingeschreven als leerling of deelnemer bij een school of instelling die volledig dagonderwijs, een bij de wet geregelde combinatie van leren en werken, een onderwijsprogramma als bedoeld in artikel 25a, derde lid, onderdeel d, van de Wet op het voortgezet onderwijs, (samenwerking vo en mbo) dan wel een onderwijsprogramma als bedoeld in artikel 58a, derde lid, onderdeel d, van de Wet op het voortgezet onderwijs (vavo) verzorgt. Alle jongeren waarvoor de gemeente vervangende leerplicht voor het schooljaar heeft goedgekeurd moeten worden meegeteld, ook die voor jongeren die niet meer woonachtig zijn in de gemeente. artikel 5 onder a met een vrijstelling op grond van bezwaren tegen de richting van de scholen binnen redelijke afstand van de woning. invullen of bij degenen die nog geen onderwijs volgden 'geen onderwijs'. De gemeente telt alle jongeren: - die op 1 augustus 2017 in hun gemeente woonden én over een vrijstelling beschikten, en - alle jongeren waar de gemeente na die datum een vrijstelling voor heeft afgegeven die geldt voor het schooljaar artikel 5 onder b met een vrijstelling op grond van bezwaren tegen de richting van de scholen binnen redelijke afstand van de woning. invullen of bij degenen die nog geen onderwijs volgden 'geen onderwijs'. De gemeente telt alle jongeren: - die op 1 augustus 2017 in hun gemeente woonden én over een vrijstelling beschikten, en - alle jongeren waar de gemeente na die datum een vrijstelling voor heeft afgegeven die geldt voor het schooljaar artikel 5 onder c met een vrijstelling op grond van het ingeschreven zijn bij een onderwijsinstelling buiten Nederland en het geregeld bezoeken daarvan. invullen of bij degenen die nog geen onderwijs volgden 'geen onderwijs'. De gemeente telt alle jongeren: - die op 1 augustus 2017 in hun gemeente woonden én over een vrijstelling beschikten, en - alle jongeren waar de gemeente na die datum een vrijstelling voor heeft afgegeven die geldt voor het schooljaar artikel 15 Het aantal jongeren dat een vrijstelling heeft gekregen vanwege bijzondere omstandigheden, waarbij is aangetoond dat de jongere op andere wijze voldoende onderwijs geniet. invullen. De gemeente telt alle jongeren: - die op 1 augustus 2017 in hun gemeente woonden én over een vrijstelling beschikten, en - alle jongeren waar de gemeente na die datum een vrijstelling voor heeft afgegeven die geldt voor het schooljaar

6 Absoluut Totaal Het aantal leer- of jongeren dat absoluut er is (geweest) gedurende het schooljaar: de jongere is niet ingeschreven bij een onderwijsinstelling en beschikt niet over een vrijstelling. Bij absoluut is een leerplichtige of jongere niet ingeschreven bij een school of onderwijsinstelling zonder dat daarvoor vrijstelling is verleend of van rechtswege vrijstelling is ontstaan. Voor deze jongere moet de onderwijssoort ingevuld worden die het laatst werd gevolgd. Neemt u het gehele schooljaar in beschouwing (dus níét één peildatum) en tel alléén de unieke personen (dus níét het aantal incidenten). Het gaat hier om: 1. De groep potentiële absoluut ers van 5 tot en met 17 jaar die via BRP-BRON koppeling is geïdentificeerd en 2. Waarop administratieve correcties zijn uitgevoerd. Het betreft het verwijderen van jongeren uit het bestand dat voortkomt uit de koppeling BRON-BRP: - die een startkwalificatie hebben behaald - die zijn overleden in het schooljaar - die zijn verhuisd naar het buitenland - die zijn verhuisd naar een andere gemeente - die na verhuizing ingeschreven blijven op hun oude school - die reeds een vrijstelling hebben - die zijn ingeschreven in het niet bekostigd onderwijs (NBI) - die in het buitenland zijn ingeschreven - waarvan de inschrijving nog niet bekend was in leerplichtregistratie/ niet doorgegeven aan BRON Na deze correcties resteren de absoluut ers die nog teruggeleid moeten worden naar school. Absoluut Langer dan 4 aaneengesloten weken Het aantal leer- of jongeren zonder vrijstelling dat langer dan 4 aaneengesloten weken niet was ingeschreven op een school. Vermelden bij de onderwijssoort waar de leerling laatst ingeschreven was. Absoluut Langer dan 3 maanden Het aantal leer- of jongeren zonder vrijstelling dat langer dan 3 maanden niet was ingeschreven op een school. Vermelden bij de onderwijssoort waar de leerling laatst ingeschreven was.

7 Absoluut Relatief Relatief Relatief Handhaving Handhaving Weer ingeschreven Relatief totaal Waarvan herhaald Luxe Processenverbaal Processenverbaal waarvan luxe met absoluut dat weer ingeschreven is in het onderwijs. Het aantal leerlingen waarbij sprake is van meer dan 16 uur ongeoorloofd gedurende 4 opeenvolgende lesweken. Het aantal leerlingen waarbij sprake is van meerdere gevallen van ongeoorloofd van steeds meer dan 16 uur gedurende 4 opeenvolgende lesweken. Het aantal leerlingen waarvan luxe is geconstateerd. Het aantal processenverbaal vanwege van meer dan 16 uur in 4 opeenvolgende lesweken. Het aantal processenverbaal vanwege luxe. Indien een leerling twee of meer keren absoluut er is geworden en weer is teruggeleid naar school, wordt deze leerling éénmaal opgegeven. Vermelden bij de onderwijssoort waar de leerling laatst ingeschreven was, voordat deze absoluut er werd. Het ongeoorloofd van een ingeschreven leerling waarvan het schoolhoofd verplicht is het te melden aan de leerplichtambtenaar, te weten van meer dan 16 uren gedurende een periode van vier lesweken. Meerdere gevallen bij één leerling dienen hier 1 éénmaal opgegeven te worden. Vermelden bij de onderwijssoort waar de leerling ingeschreven staat. Hierbij ook het luxe van meer dan 16 uur in vier lesweken meetellen. Signaal en beginnend van minder dan 16 uur in vier weken hier niet meetellen. Het ongeoorloofd van een ingeschreven leerling waarvan het schoolhoofd verplicht is het te melden aan de leerplichtambtenaar, te weten van meer dan 16 uren gedurende een periode van vier lesweken. Meerdere gevallen bij één leerling dienen hier éénmaal opgegeven te worden. Vermelden bij de onderwijssoort waar de leerling ingeschreven staat. Luxe is een vorm van waarbij buiten de vastgestelde schoolvakanties om van school wordt d en waarbij het eigen belang (vaak ten behoeve van een vakantie) van ouder(s)/verzorger(s) of jongere prevaleert op het schoolbezoek. Indien een leerling meerdere keren luxe heeft gepleegd, wordt deze leerling eenmaal meegeteld. Ook de leerlingen meetellen waarbij het luxe minder dan 16 uur in vier weken telde. Hier alleen de PV's vanwege tellen. PV's voor luxe niet meetellen, deze worden hieronder apart geteld. HALT-PV's niet meetellen.

8 Handhaving Processenverbaal absoluut Het aantal processenverbaal vanwege absoluut. invullen en bij degenen die nog geen onderwijs volgden geen onderwijs invullen. Bij aanvang schooljaar ers bij aanvang van het schooljaar Een langdurig er is een op een school ingeschreven leer- of leerling die langer dan vier weken ongeoorloofd t zonder dat er sprake is van vrijstelling van leerplicht. Het gaat hier om de leerlingen die de laatste vier weken voor de vakantie al ongeoorloofd den en bij aanvang van het schooljaar nog steeds langdurig er waren. Vermelden bij de onderwijssoort waar de leerling ingeschreven staat. (e) afwezigheid wegens ziekte niet meetellen, dit is geoorloofd. Nieuwe gevallen daarna ers dat er in de loop van het schooljaar bijgekomen is. Langer dan 3 maanden ers dat langer dan 3 maanden aaneensluitend thuiszit. De periode van drie maanden kan ook al zijn gestart in het voorafgaande schooljaar. Verhuisd (in geval van overlijden, hier meetellen) ers dat in het schooljaar naar een andere gemeente is verhuisd, terwijl zij nog langdurig er waren. Hierbij indien aan de orde ook leer- of leerlingen die in het schooljaar - zijn overleden meetellen. ers die zijn teruggeleid en pas daarna zijn verhuisd, meetellen als opgeloste langdurig er. 18 jaar geworden ers dat 18 jaar is geworden ers die zijn teruggeleid en pas daarna 18 jaar zijn geworden, moeten als opgeloste langdurig er worden meegeteld. Opgelost ers dat in de loop van het schooljaar weer naar school is gegaan ers die zijn verhuisd of 18 jaar zijn geworden terwijl ze nog thuiszaten, hier niet meetellen. Actueel aantal langdurig ers Niet in te vullen, wordt berekend uit voorgaande gegevens. ers bij aanvang van het schooljaar wordt vermeerderd met het aantal nieuwe gevallen en verminderd met het aantal opgeloste gevallen en het aantal gevallen waarbij de leerling 18 jaar is geworden of naar een andere gemeente is verhuisd.

Opgave schoolverzuim leer en kwalificatieplichtige leerlingen over schooljaar

Opgave schoolverzuim leer en kwalificatieplichtige leerlingen over schooljaar Voorlichtingspublicatie 05 juli 2016 Betreft de onderwijssector(en) Informatie DUO/ICO Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666 Opgave school leer en kwalificatieplichtige leerlingen over

Nadere informatie

Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over. schooljaar

Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over. schooljaar Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie DUO/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666

Nadere informatie

Opgave op grond van artikel 25, tweede lid, van de Leerplichtwet 1969 over schooljaar

Opgave op grond van artikel 25, tweede lid, van de Leerplichtwet 1969 over schooljaar Opgave op grond van artikel 25, tweede lid, van de Leerplichtwet 1969 over schooljaar 2009-2010. 1. Algemene inleiding De Leerplichtwet 1969 schrijft voor dat jaarlijks door elke gemeente een opgave wordt

Nadere informatie

Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over. schooljaar 2011-2012

Opgave schoolverzuim leer- en kwalificatieplichtige leerlingen over. schooljaar 2011-2012 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie DUO/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666

Nadere informatie

Opgave op grond van artikel 25, tweede en derde lid van de Leerplichtwet 1969 over schooljaar 2006-2007

Opgave op grond van artikel 25, tweede en derde lid van de Leerplichtwet 1969 over schooljaar 2006-2007 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666

Nadere informatie

Opgave op grond van artikel 25, tweede en derde lid van de Leerplichtwet 1969 over schooljaar

Opgave op grond van artikel 25, tweede en derde lid van de Leerplichtwet 1969 over schooljaar Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666

Nadere informatie

Jaarverslag Leerlingzaken

Jaarverslag Leerlingzaken Jaarverslag Leerlingzaken 2014 2015 Inhoud Voorwoord > Tabel: Aantal Leerlingen in Utrecht > Visie en uitgangspunten > Tabel: Verzuimcijfers > De Wet > Tabel: Vrijstellingen > Tabel: Controle in het mbo

Nadere informatie

Opheldering over het uitschrijven van leer/kwalificatieplichtige leerlingen uit BRON Met ingang van 1 juli De leerling blijft op school

Opheldering over het uitschrijven van leer/kwalificatieplichtige leerlingen uit BRON Met ingang van 1 juli De leerling blijft op school Stroomschema 1: Leer of kwalificatieplichtige leerling (5-18 rig) een VMBO diploma De leer of kwalificatieplichtige leerling (5-18 rig) VMBO diploma blijft en nieuwe schoolar in BRON nieuwe schoolar in

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 20 202 26 695 Voortijdig school verlaten Nr. 86 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar -6, oktober 6 Inleiding Het leerplichtjaarverslag -6 dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten, en. Leeswijzer In dit verslag wordt inzicht gegeven

Nadere informatie

Protocol Thuiszitters Versie 26-3-2015; t.d.v. ambtelijk en intern overleg SWV VO Weert Nederweert en Cranendonck. Door; Bram Winantz en Thijs Stroeks

Protocol Thuiszitters Versie 26-3-2015; t.d.v. ambtelijk en intern overleg SWV VO Weert Nederweert en Cranendonck. Door; Bram Winantz en Thijs Stroeks Protocol Thuiszitters Versie 26-3-2015; t.d.v. ambtelijk en intern overleg SWV VO Weert Nederweert en Cranendonck. Door; Bram Winantz en Thijs Stroeks Het samenwerkingsverband VO Weert Nederweert Cranendonck

Nadere informatie

Inhoudsopgave verzuimkaart Clusius College mbo

Inhoudsopgave verzuimkaart Clusius College mbo Inhoudsopgave kaart Clusius College mbo VERZUIMKAART... 2 Verzuimregistratie... 2 Leer- en kwalificatieplicht... 2 Taken van de leerplichtambtenaar... 3 Taken van het RMC... 3 Verzuimbeleid van het Clusius

Nadere informatie

Gezamenlijke aanpak schoolverzuim Voortgezet Onderwijs regio Zuid-Holland Zuid

Gezamenlijke aanpak schoolverzuim Voortgezet Onderwijs regio Zuid-Holland Zuid Gezamenlijke aanpak schoolverzuim Voortgezet Onderwijs regio Zuid-Holland Zuid Juli 2014 Samenkomen is een begin Bij elkaar blijven is vooruitgang Samenwerken is succes" Verzuimaanpak wettelijke kaders

Nadere informatie

P r o t o c o l : V e r z u i m

P r o t o c o l : V e r z u i m Leerplichtwet Volledige leerplicht: vanaf de eerste schooldag van de maand na de 5 e verjaardag tot aan het eind van het schooljaar waarin de leerling 16 jaar wordt of aan het einde van het 12 e volledig

Nadere informatie

Bijlage 1 Definities en cijfers schoolverzuim op grond van de Leerplichtwet 1969

Bijlage 1 Definities en cijfers schoolverzuim op grond van de Leerplichtwet 1969 Bijlage 1 Definities en cijfers schoolverzuim op grond van de Leerplichtwet 1969 1. Definities schoolverzuim In de Leerplichtwet 1969 (hierna: de Leerplichtwet) worden verschillende soorten schoolverzuim

Nadere informatie

Verzuim- en. meldprotocol. 12-23 jaar in VO en MBO Noorden Midden-Limburg (regio 38)

Verzuim- en. meldprotocol. 12-23 jaar in VO en MBO Noorden Midden-Limburg (regio 38) Verzuim- en meldprotocol 12-23 jaar in VO en MBO Noorden Midden-Limburg (regio 38) Leerlingen/studenten tot 18 jaar zonder startkwalificatie vallen onder de leer- en kwalificatieplicht. Leerlingen/studenten

Nadere informatie

Jaarverslag tabellen Leerplicht en RMC

Jaarverslag tabellen Leerplicht en RMC verbind Ontwikkeling Leerplicht / RMC Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 000 GA Zwolle Telefoon (03) 49 20 34 Fax (03) 49 20 41 m.van.esterik@zwolle.nl www.zwolle.nl Jaarverslag 2011-2012 tabellen

Nadere informatie

Verzuim- en. meldprotocol. voor jongeren van 12-23 jaar voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Noord en Midden-Limburg (regio 38)

Verzuim- en. meldprotocol. voor jongeren van 12-23 jaar voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Noord en Midden-Limburg (regio 38) Verzuim- en meldprotocol voor jongeren van 12-23 jaar voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Noord en Midden-Limburg (regio 38) Herziene versie na evaluatie - maart 2014 Leerlingen/studenten tot

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar 07-08 Delfzijl Appingedam Loppersum Delfzijl, oktober 08 Inleiding Het leerplichtjaarverslag 07-08 dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten Delfzijl,

Nadere informatie

Bijlage 1 Definities en cijfers schoolverzuim

Bijlage 1 Definities en cijfers schoolverzuim Bijlage 1 Definities en cijfers schoolverzuim 1. Definities schoolverzuim In de Leerplichtwet 1969 (hierna: de Leerplichtwet) worden verschillende soorten schoolverzuim onderscheiden: 1) Relatief verzuim.

Nadere informatie

Schoolverzuim. Volgens de Leerplichtwet is voor verzuim officieel toestemming nodig. In dit protocol

Schoolverzuim. Volgens de Leerplichtwet is voor verzuim officieel toestemming nodig. In dit protocol Schoolverzuim Volgens de Leerplichtwet is voor verzuim officieel toestemming nodig. In dit protocol A. Inleiding B. Leerplicht C. Wat is leerplicht? 1. Leerlingen van 4 jaar niet leerplichtig 2. Leerplicht

Nadere informatie

RMC Noord-Kennemerland. Presentatie PORA 6 januari 2016

RMC Noord-Kennemerland. Presentatie PORA 6 januari 2016 Presentatie PORA 6 januari 2016 Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voorstellen Doel -functie Wanneer is er sprake van (dreigend) voortijdig schoolverlaten? -een jongere die nog geen 23 is én -niet in

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar 0-07 Delfzijl Loppersum Delfzijl, oktober 07 Inleiding Het leerplichtjaarverslag 0-07 dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten Delfzijl, en Loppersum.

Nadere informatie

factsheet februari 2014

factsheet februari 2014 factsheet februari Sliedrecht De factsheet Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten (LVS) geeft inzicht in het schoolverzuim van leerlingen in de totale regio Zuid-Holland Zuid en afzonderlijke gemeenten.

Nadere informatie

Verzuimregister Primair Onderwijs. Waarom sluiten we het primair onderwijs aan op het digitale verzuimregister?

Verzuimregister Primair Onderwijs. Waarom sluiten we het primair onderwijs aan op het digitale verzuimregister? Verzuimregister Primair Onderwijs Waarom sluiten we het primair onderwijs aan op het digitale verzuimregister? Alle kinderen hebben recht op een passende plek in het onderwijs Per 1-8-2014 zijn samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Leerplicht in Baarn. Jaarverslag en

Leerplicht in Baarn. Jaarverslag en Leerplicht in Baarn Jaarverslag 2014-2015 en 2015-2016 Inhoud Wettelijk kader 1 Verzuimsoorten 1 Aantallen leerlingen en verzuim Baarnse jongeren 2 Interventies 3 Toelichting op verzuim en interventiecijfers

Nadere informatie

Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet

Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet Informatiefolder Glimlach van Twente Leerplichtwet Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet Met een goede schoolopleiding en een diploma op zak sta je sterker in de maatschappij. Daarom moeten alle jongeren

Nadere informatie

Jaarverslag Leerlingzaken

Jaarverslag Leerlingzaken Jaarverslag Leerlingzaken 2016 2017 Inhoud Voorwoord > Tabel: Aantal leerlingen in Utrecht > Focus > Tabel: Verzuimcijfers > Nieuwkomers > Thuiszitters > Tabel: Vrijstelling > Tabel: Thuiszitters > Leerlingenvervoer

Nadere informatie

VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38

VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38 VERZUIM- EN MELDPROTOCOL V(S)O en MBO REGIO 38 Leerlingen tot 18 jaar zonder startkwalificatie vallen onder de leer- en kwalificatieplicht. Leerlingen tussen 18 en 23 jaar zonder startkwalificatie vallen

Nadere informatie

Wat is leerplicht? Wat is kwalificatieplicht?

Wat is leerplicht? Wat is kwalificatieplicht? beverwijk.nl Voor u ligt het jaarverslag Leerplicht - 2018. Met dit jaarverslag willen wij u informeren over de taken en activiteiten van de leerplichtambtenaren van de gemeente Beverwijk. Wij voeren de

Nadere informatie

Ziekteverzuim het nieuwe spijbelen!? Samenwerking. Vrijstellingen

Ziekteverzuim het nieuwe spijbelen!? Samenwerking. Vrijstellingen Samenwerking De leerplichtambtenaren worden veelvuldig geconsulteerd en ingezet door het onderwijs om dreigend van leerlingen preventief aan te pakken. Leerplicht schuift geregeld aan bij een multi disciplinair

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk. Schooljaar

Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk. Schooljaar Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Aantal leerplichtigen in Rijswijk... Error! Bookmark not defined. Verzuimmeldingen leerplicht... 3 Schoolverzuim... 3 Absoluut verzuim...

Nadere informatie

Landelijke doelstelling

Landelijke doelstelling 1 Landelijke doelstelling Op 9 augustus 2012 is per RMC-regio een convenant ondertekend. Voor RMC Oost Groningen (RMC regio1) is het convenant ondertekend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015. Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio

Jaarverslag 2014-2015. Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio Jaarverslag 2014-2015 Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio 1 2 Jaarverslag RBL Oosterschelderegio 2014-2015 Inleiding Op 1 april 2015 bestond het RBL 5 jaar. We hebben dit gevierd met een

Nadere informatie

Regenboog, De 1e controle Definitieve versie d.d

Regenboog, De 1e controle Definitieve versie d.d Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Regenboog, De 1e controle Definitieve versie d.d. 08-12-2015 * Van

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Jaarverslag Leerlingzaken

Jaarverslag Leerlingzaken Jaarverslag Leerlingzaken 2017 2018 Inhoud Voorwoord > Tabel: Aantal leerlingen in Utrecht > Tabel: Verzuimcijfers > Tabel: Vrijstelling > Focus > Tabel: Thuiszitters > Dag van de leerplicht > Tabel: Leerlingenvervoer

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Versie 5.0 2015/2016 * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim:

Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim: Verzuimprotocol afdeling Vormgeving s.g. De Rooi Pannen SCHOOLVERZUIM Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim: Geoorloofd

Nadere informatie

Protocol Thuiszitters, absoluut verzuim, vrijstellingen regio Friesland Basisonderwijs, Voortgezet (speciaal) onderwijs en Middelbaar beroepsonderwijs

Protocol Thuiszitters, absoluut verzuim, vrijstellingen regio Friesland Basisonderwijs, Voortgezet (speciaal) onderwijs en Middelbaar beroepsonderwijs Protocol Thuiszitters, absoluut verzuim, vrijstellingen regio Friesland Basisonderwijs, Voortgezet (speciaal) onderwijs en Middelbaar beroepsonderwijs Passend Onderwijs Eén van de speerpunten van Passend

Nadere informatie

Verzuimregister Primair Onderwijs. Waarom sluiten we het primair onderwijs aan op het digitale verzuimregister?

Verzuimregister Primair Onderwijs. Waarom sluiten we het primair onderwijs aan op het digitale verzuimregister? Verzuimregister Primair Onderwijs Waarom sluiten we het primair onderwijs aan op het digitale verzuimregister? Inhoud 1. Uitgangspunten 2. Context 3. Doel 4. Effecten Alle kinderen hebben recht op een

Nadere informatie

Leerplicht en kwalificatieplicht

Leerplicht en kwalificatieplicht Leerplicht Alle kinderen moeten naar school Leerplicht en kwalificatieplicht Onderwijs is ontzettend belangrijk om in de maatschappij je plek te kunnen vinden. Met een goede opleiding en een diploma op

Nadere informatie

achternaam: ----------------------------------------------------------------------------------------------

achternaam: ---------------------------------------------------------------------------------------------- Formulier aanvraag vervangende leerplicht (artikel 3a, 3b, 15 Lpw) 1 Gegevens van de aanvrager ouder(s)/verzorger(s) achternaam: ----------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht & RMC

Jaarverslag Leerplicht & RMC Gooi en Vechtstreek Jaarverslag Leerplicht & RMC Schooljaar We sluiten aan! Het schooljaar was een bijzonder jaar voor het RBL. Een schooljaar waarin een tweetal wetten is ingevoerd die de zorg voor en

Nadere informatie

Verzuimprotocol ( )

Verzuimprotocol ( ) Verzuimprotocol (19-07-2017) Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen ten aanzien van de Leerplichtwet.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 21 maart 2013 Betreft Voortgang aanpak schoolverzuim

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 21 maart 2013 Betreft Voortgang aanpak schoolverzuim a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel

Gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel Gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel Schooljaar 2016-2017 Inhoudsopgave Inleiding... 1 1. Verzuim en sanctiemogelijkheden... 1 2. De cijfers... 2 2.1 Aantal leerplichtige leerlingen...

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar, oktober Inleiding Het leerplichtjaarverslag dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten, en. Leeswijzer In dit verslag wordt inzicht gegeven in de

Nadere informatie

Analyse Verzuimmeldingen Zoetermeer. schooljaar

Analyse Verzuimmeldingen Zoetermeer. schooljaar Analyse Verzuimmeldingen Zoetermeer schooljaar 2015-2016 Juridische aangelegenheden en Bestuursondersteuning/ Onderzoek en Statistiek Analyse verzuimmeldingen Zoetermeer Schooljaar 2015-2016 Februari 2017

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Onderwijs. Leerplicht. alkmaar.nl

Onderwijs. Leerplicht. alkmaar.nl Onderwijs Leerplicht alkmaar.nl In Nederland is in de Leerplichtwet geregeld dat alle kinderen recht op onderwijs hebben en dat kinderen van 5 tot 18 jaar leer- of kwalificatieplichtig zijn. Hierbij zijn

Nadere informatie

Recht op onderwijs Plicht tot leren

Recht op onderwijs Plicht tot leren Recht op onderwijs Plicht tot leren Informatie over: Leerplicht Verzuim Vakantie/verlof buiten Schoolvakanties Vrijstelling van leerplicht Voortijdig schoolverlater INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Leerplicht

Nadere informatie

Analyse Verzuimmeldingen Zoetermeer. Schooljaar

Analyse Verzuimmeldingen Zoetermeer. Schooljaar Analyse Verzuimmeldingen Zoetermeer Schooljaar 2014-2015 Juridische aangelegenheden en Bestuursondersteuning/ Onderzoek en Statistiek Analyse verzuimmeldingen Zoetermeer Schooljaar 2014-2015 7 januari

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 29-10-2013 Onderwerp: Jaarverslag leerplicht schooljaar 2012-2013 Conceptbesluit: 1. Het jaarverslag Leerplicht schooljaar 2012-2013

Nadere informatie

Nieuwsbrief Passend Onderwijs Nummer 3 januari 2017

Nieuwsbrief Passend Onderwijs Nummer 3 januari 2017 Deze nieuwsbrief Passend Onderwijs van het ICOZ gaat over de thuiszitters. Sinds de invoering van passend onderwijs augustus 2014 valt de term thuiszitters regelmatig. In de media wordt regelmatig aandacht

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht

Jaarverslag Leerplicht Jaarverslag Leerplicht 2017-2018 Inhoudsopgave: 1. Inleiding blz. 2 2. Statistische gegevens blz. 2 2.1 Aantal leerplichtige- en kwalificatieplichtige jongeren blz. 2 2.2 Aantal meldingen totaal blz. 3

Nadere informatie

Iedereen naar school..

Iedereen naar school.. Iedereen naar school.. Onderwijs is een grondrecht van alle inwoners van Nederland. Kinderen/ jongeren hebben recht op een goede school, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot mondige, zelfstandige volwassenen,

Nadere informatie

Clemensnieuws. Woord vooraf. Dit is een editie van de St. Clemensschool/Nummer 9, mei 2017

Clemensnieuws. Woord vooraf. Dit is een editie van de St. Clemensschool/Nummer 9, mei 2017 Clemensnieuws Dit is een editie van de St. Clemensschool/Nummer 9, mei 2017 Agenda: 31 mei: OV-vergadering 5 juni: 2 e pinksterdag vrijdag 6-9 juni: Toetsweek 1 groep 1-7 12-15 juni: Avondvierdaagse 16

Nadere informatie

Verzuim- en meldprotocol SG. St. Ursula

Verzuim- en meldprotocol SG. St. Ursula Verzuim- en meldprotocol SG. St. Ursula Inleiding: Nederland telt honderden thuiszitters en duizenden voortijdige schoolverlaters. Mede in het kader van aanval op de uitval is er in op veel plaatsen opnieuw

Nadere informatie

Protocol verzuim & thuiszitten

Protocol verzuim & thuiszitten Protocol verzuim & thuiszitten In dit protocol staat beschreven wat de definities en kaders zijn met betrekking tot verzuim en thuiszitten en hoe wij binnen CorDeo Scholengroep werken als het gaat om leerlingen

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar 2012-2013. Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar 2012-2013. Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar, oktober Inleiding Het leerplichtjaarverslag dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten, en. Leeswijzer In dit verslag wordt inzicht gegeven in de

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 29438 16 oktober 2014 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 10 oktober 2014, nr. MBO/673823,

Nadere informatie

TWEEDE VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC TOP te Amsterdam. Zorg en Welzijn, Handel en Administratie, AKA

TWEEDE VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC TOP te Amsterdam. Zorg en Welzijn, Handel en Administratie, AKA TWEEDE VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ROC TOP te Amsterdam Zorg en Welzijn, Handel en Administratie, AKA April 2014 Plaats: Amsterdam BRIN: 30RM Onderzoeksnummer: 274307 Onderzoek

Nadere informatie

REGIONALE VERZUIMKAART twente

REGIONALE VERZUIMKAART twente REGIONALE VERZUIMKAART twente Snel terug naar school is (veel) beter! De 14 gemeenten in Twente hebben, in samenspraak met het onderwijs en de afdeling Jeugdgezondheidszorg van GGD Twente (GGD-JGZ), een

Nadere informatie

Leerplicht in het basis- en voorgezet onderwijs: Wat moet u als ouder/verzorger weten?

Leerplicht in het basis- en voorgezet onderwijs: Wat moet u als ouder/verzorger weten? Leerplicht in het basis- en voorgezet onderwijs: Wat moet u als ouder/verzorger weten? Ieder kind naar school Ieder kind in Nederland heeft recht op onderwijs. Dit schrijft de leerplichtwet voor. Veel

Nadere informatie

Verzuimkaart Zuid Holland Noord

Verzuimkaart Zuid Holland Noord Verzuimkaart Zuid Holland Noord Leidraad voor wettelijk en signaalverzuim Vroegtijdig signaleren voorkomt erger! Het recht op onderwijs is een grondrecht voor alle kinderen in Nederland. Kinderen hebben

Nadere informatie

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. Sector administratief, juridisch en secretarieel

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. Sector administratief, juridisch en secretarieel VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ROC TOP te Amsterdam Sector administratief, juridisch en secretarieel Mei 2013 H3493219 Plaats: Amsterdam BRIN: 30RM Onderzoeksnummer: 128182 Kenmerk:

Nadere informatie

Deze voorlichtingsfolder is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Arnhem, Doesburg, Rheden en Rozendaal.

Deze voorlichtingsfolder is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Arnhem, Doesburg, Rheden en Rozendaal. leerplicht Deze voorlichtingsfolder is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Arnhem, Doesburg, Rheden en Rozendaal. In deze folder vindt u alle actuele informatie over de rechten en plichten van

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum

Jaarverslag Leerplicht. Schooljaar Delfzijl Appingedam Loppersum Jaarverslag Leerplicht Schooljaar, oktober Inleiding Het leerplichtjaarverslag dat wij u hierbij aanbieden is het jaarverslag voor de gemeenten, en. Leeswijzer In dit verslag wordt inzicht gegeven in de

Nadere informatie

Protocol. Inhoud. Inleiding

Protocol. Inhoud. Inleiding Protocol Schoolverzuim, Guyotschool VSO december 2015 Inhoud Protocol... 1 Inleiding... 1 Wetgeving... 2 Dagelijks... 3 Te laat komen... 3 Ziekte... 4 Wettelijk ongeoorloofd verzuim... 4 Signaalverzuim...

Nadere informatie

Relatief. Gouda Overige gemeenten (incl.verhuizing) Totaal leerplicht

Relatief. Gouda Overige gemeenten (incl.verhuizing) Totaal leerplicht Samenvatting Leerplicht en Kwalificatieplicht 2016-2017 gemeente Gouda Taakstelling - Visie Het bevorderen van deelname aan het onderwijs van alle leerplichtige leerlingen, het voorkomen van ontsporingen

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Jaarverslag Leerplicht/RMC 2017-2018 S.A.W. Visser De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 54 66 1 19-12-2018 - Geachte heer, mevrouw, Hierbij presenteren wij u het jaarverslag

Nadere informatie

Verzuimprotocol Casparus College

Verzuimprotocol Casparus College Verzuimprotocol Casparus College 1. Leerplicht In onze samenleving hebben alle kinderen en jongeren het recht om te leren. In Nederland (en in veel andere landen) wordt veel waarde gehecht aan dit leerrecht.

Nadere informatie

LMC VMBO Zuid loc. Veenoord 3e controle Concept versie d.d. 13-07-2015 Definitieve versie 23-09-2015

LMC VMBO Zuid loc. Veenoord 3e controle Concept versie d.d. 13-07-2015 Definitieve versie 23-09-2015 Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen LMC VMBO Zuid loc. Veenoord 3e controle Concept versie d.d. 13-07-2015

Nadere informatie

Jaarverslag leerplicht Schooljaar 2011-2012

Jaarverslag leerplicht Schooljaar 2011-2012 Jaarverslag leerplicht Schooljaar 2011-2012 Voorwoord 2 Behandelzaken 3 Tabellen & Grafieken 4 Toelichting cijfers jaarverslag 7 Trajectbureau Opleiding & Werk 8 Voorwoord De gemeente Soest wil dat alle

Nadere informatie

2Speciaal. Wat is leerplicht? Wat is kwalificatieplicht?

2Speciaal. Wat is leerplicht? Wat is kwalificatieplicht? beverwijk.nl Voor u ligt het jaarverslag Leerplicht - 207 in een nieuw jasje. Met dit jaarverslag willen wij u informeren over de taken en activiteiten van de leerplichtambtenaren. Beverwijk voert de leerplichtfunctie

Nadere informatie

Leerplicht?! Wat u moet weten over de leerplicht. Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de gemeenten:

Leerplicht?! Wat u moet weten over de leerplicht. Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de gemeenten: Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de gemeenten: Leerplicht?! Fotografie: communicatie, gemeente Steenbergen. Foto: Leerlingen OBS De Regenboog in Dinteloord Wat u moet weten over de leerplicht

Nadere informatie

De Leerplichtwet. Inhoud

De Leerplichtwet. Inhoud Gemeente Hof van Twente Postbus 54 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl De Leerplichtwet Inhoud 1. Doel en inhoud van de Leerplichtwet

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Verzuimbeleid Jorismavo

Verzuimbeleid Jorismavo Verzuimbeleid Jorismavo Het verzuimbeleid op de Jorismavo is gebaseerd op het Regionaal Verzuimprotocol Voortgezet (Speciaal) Onderwijs Regio Nijmegen. De hieronder staande notitie is een samenvatting

Nadere informatie

Schoolverzuim. Geoorloofd of ongeoorloofd afwezig?

Schoolverzuim. Geoorloofd of ongeoorloofd afwezig? Schoolverzuim Geoorloofd of ongeoorloofd afwezig? Voorwoord Iedere jongere is volledig leerplichtig vanaf de 1 e schooldag van de maand na de 5 e verjaardag tot aan het einde van het schooljaar waarin

Nadere informatie

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC van Amsterdam te Amsterdam. Medewerker evenementenorganisatie

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC van Amsterdam te Amsterdam. Medewerker evenementenorganisatie VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ROC van Amsterdam te Amsterdam Medewerker evenementenorganisatie Mei 2013 H3493219 Plaats: Amsterdam BRIN: 25PZ Onderzoeksnummer: 128167 Kenmerk:

Nadere informatie

Leerplichtverslag

Leerplichtverslag Leerplichtverslag 2015-2016 Leerplichtverslag 2015-2016 1 2 Leerplichtverslag 2015-2016 Inleiding Onderwijs is de sleutel tot persoonlijke groei. Het biedt kinderen en jongeren de kans hun eigen mogelijkheden

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Ontwikkelingsrecht voor ieder kind

Ontwikkelingsrecht voor ieder kind Ontwikkelingsrecht voor ieder kind Jaarverslag Leerplicht RMC Stedendriehoek 2017-2018 Resultaten Leerplicht en RMC Apeldoorn Brummen Deventer Epe Lochem Olst-Wijhe Voorst Zutphen Over dit jaarverslag

Nadere informatie

Recht vooruit. Jaarverslag Leerplicht 2014/2015

Recht vooruit. Jaarverslag Leerplicht 2014/2015 Recht vooruit Jaarverslag Leerplicht 2014/2015 oktober 2015 Voorwoord Recht vooruit Een jaarverslag Leerplicht kunnen we beperken tot het vermelden van cijfers en een poging die te duiden. Maar we geven

Nadere informatie

ONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC van Amsterdam, Joke Smit College te Amsterdam

ONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC van Amsterdam, Joke Smit College te Amsterdam ONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ROC van Amsterdam, Joke Smit College te Amsterdam vavo Maart 2014 H3493219 Plaats: Amsterdam BRIN: 25PZ Onderzoeksnummer: 292156 Onderzoek uitgevoerd in:

Nadere informatie

Leerplicht in Baarn. Jaarverslag

Leerplicht in Baarn. Jaarverslag Leerplicht in Baarn Jaarverslag 2016-2017 Inhoud Wettelijk kader 1 Verzuimsoorten 1 Verzuimloket voor álle scholen 2 Aantallen leerlingen en verzuim Baarnse jongeren 3 Interventies 4 Toelichting op verzuim

Nadere informatie

~"t'~ Emmen. ~~ Gemeente IIII~ I~II~II~IIIIIII~II~ 1I11~1"1. De Raad van de gemeente Emmen Postbus RA EMMEN

~t'~ Emmen. ~~ Gemeente IIII~ I~II~II~IIIIIII~II~ 1I11~11. De Raad van de gemeente Emmen Postbus RA EMMEN Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 140591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. gemeente.emmen.nl Gemeente "t' Emmen De Raad van de gemeente Emmen Postbus 30.001 7800 RA EMMEN

Nadere informatie

Iedereen naar school. Informatie voor ouders over leerplicht. gemeente T i e l

Iedereen naar school. Informatie voor ouders over leerplicht. gemeente T i e l Iedereen naar school Informatie voor ouders over leerplicht gemeente T i e l 2 Iedereen naar school Informatie voor ouders over leerplicht Onderwijs is belangrijk om in de maatschappij goed mee te komen.

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht

Jaarverslag Leerplicht Jaarverslag Leerplicht 2015-2016 Elke jongere telt! Samenvatting Cijfers Aantal leerplichtige leerlingen 10000 9000 9261 Leerlingen op school binnen/buiten Houten 8000 1745 7000 6000 5800 5000 4000 7516

Nadere informatie

Memo Reg.nr.: I-WL/2015/178 / RIS

Memo Reg.nr.: I-WL/2015/178 / RIS Memo Reg.nr.: I-WL// / RIS - Aan : Gemeenteraad en Burgerparticipatieraad Van : College Datum : februari Onderwerp : Leerplicht en schooluitval - Bijlage(n) : Jaarverslag RBL BNO - (I-WL//96) Aanleiding

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen

Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Onderzoeksrapportage op basis van het kader* voor gemeentelijke toetsing verzuim en voortijdig schoolverlaten bij scholen / instellingen Versie 5.0 2015/2016 * Van toepassing op gemeenten met een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Contactgegevens Gemeente Arnhem Gemeente Doesburg Gemeente Rheden lich Gemeente Rozendaal e le

Contactgegevens Gemeente Arnhem Gemeente Doesburg Gemeente Rheden lich Gemeente Rozendaal e le Contactgegevens Gemeente Arnhem Dienst MO, afd. Leerlingzaken Eusebiusbuitensingel 53, 6828 HZ Arnhem Postbus 5283, 6802 EG Arnhem tel.: (026) 377 49 76 e-mail: leerplicht@arnhem.nl Gemeente Doesburg t.a.v.

Nadere informatie

Beantwoording vragen rondom in- en uitschrijving in het voortgezet onderwijs

Beantwoording vragen rondom in- en uitschrijving in het voortgezet onderwijs Beantwoording vragen rondom in- en uitschrijving in het voortgezet onderwijs Hoofdvraag Is artikel 10, eerste lid, Leerplichtwet 1969 (Lpw 1969), onverenigbaar met artikel 4 en 5 van het Bekostigingsbesluit

Nadere informatie

Regionaal Bureau Leerplicht Jaarverslag schooljaar 2016/2017

Regionaal Bureau Leerplicht Jaarverslag schooljaar 2016/2017 Regionaal Bureau Leerplicht Jaarverslag schooljaar 2016/2017 Leerplicht: de beschercing van het recht op onderwijs Onderwijs biedt kinderen en jongeren de kans hun mogelijkheden en talenten te ontdekken,

Nadere informatie

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC Midden Nederland te Utrecht. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent

VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV. ROC Midden Nederland te Utrecht. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent VERVOLGONDERZOEK MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV ROC Midden Nederland te Utrecht Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent Augustus 2014 H3493219 Plaats: Utrecht BRIN: 25LH Onderzoeksnummer: 276808 Onderzoek

Nadere informatie

Absoluut verzuim. Absoluut verzuim totaal verzuim. > 3 maanden. Opgelost in schooljaar

Absoluut verzuim. Absoluut verzuim totaal verzuim. > 3 maanden. Opgelost in schooljaar Bijlage 1. Landelijke gegevens De gegevens over het schooljaar 2014-2015 zijn afkomstig uit de leerplichttelling die jaarlijks onder de gemeenten wordt uitgevoerd. De respons op de leerplichttelling bedroeg

Nadere informatie