PERSBERICHT. In 1993 werd er voor Beliris 2 miljard Belgische frank uitgetrokken, dus 50 miljoen euro. Tot in 1999 veranderde dat niet.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PERSBERICHT. In 1993 werd er voor Beliris 2 miljard Belgische frank uitgetrokken, dus 50 miljoen euro. Tot in 1999 veranderde dat niet."

Transcriptie

1 1 Brussel, 6 mei 2008 PERSBERICHT ONDERTEKENING VAN BIJAKTE 10 VAN BELIRIS : 375 MILJOEN EURO VOOR BRUSSEL TUSSEN 2008 EN 2010! Vanochtend ondertekenden de voorzitster van Beliris, Laurette Onkelinx, en de leden van het Samenwerkingscomité, bijakte 10 van Beliris. Daarin wordt de financiering en de organisatie van heel wat initiatieven op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voorzien, en dit voor de jaren Over de initiaieven die Beliris zal steunen en ontwikkelen, wordt onderhandeld door vertegenwoordigers van de Federale Staat - Laurette Onkelinx, voorzitster van Beliris, Didier Reynders, Jo Vandeurzen en Patrick Dewael en van het Gewest - Charles Picqué, Evelyne Huytebroeck, Pascal Smet, Guy Vanhengel. Deze vertegenwoordigers vormen het Samenwerkingscomité. Wat gaat er veranderen voor Beliris? Op budgettair vlak: de dotatie wordt automatisch In 1993 werd er voor Beliris 2 miljard Belgische frank uitgetrokken, dus 50 miljoen euro. Tot in 1999 veranderde dat niet. In juli 1999 werd Laurette Onkelinx voorzitster van Beliris. Ze onderhandelde een verhoging van de dotatie van Beliris tijdens het begrotingsconclaaf van september Het was onmisbaar: een massa Brusselse projecten wachtten op een financiering. Laurette Onkelinx verkreeg 64 miljoen euro voor het jaar 2000 en legde tijdens elk begrotingsconclaaf Beliris terug op tafel Het budget voor Beliris werd geleidelijk aan versterkt: in minder dan 10 jaar tijd ging het van 50 naar 125 miljoen! Het eerste pakket van de Octopushervorming voorziet dat de federale regering vanaf nu een automatische dotatie van 125 miljoen euro toekent. Dat eerste pakket voorziet trouwens vanaf 2009 twee nieuwe jaarlijkse dotaties voor het Gewest: 30 miljoen euro voor investeringen op het gebied van het openbaar vervoer en 35 miljoen rechtstreeks voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een evolutieve bijakte over een periode van 3 jaar Net zoals bijakte 9 ( ), zal bijakte 10 over een periode van 3 jaar ( ) de federale investeringen in Brussel plannen. Een planning over 3 jaar is inderdaad efficiënter: deze periode komt meer overeen met de levensduur van een project. Er wordt tevens een belangrijke nieuwigheid ingevoerd: een evolutieve bijakte. Wat betekent dit?

2 2 Dat de bijakte het voorwerp zal zijn van een jaarlijkse actualisering die bij het einde van elk jaar (in dit geval eind 2008 voor het eerst) aan het Comité niet alleen de mogelijkheid zal geven om de lijst met initiatieven en de financiering ervan te herzien, maar ook om een nieuw derde jaar te voorzien: zo zullen we eind 2008 niet alleen de jaren 2009 en 2010 kunnen aanpassen aan de vereisten, maar eveneens de initiatieven kunnen programmeren die voorzien zijn voor het jaar Bijakte 10 is dus een beleidsbeslissing die betrekking heeft op 375 miljoen euro (15 miljard BEF) openbare investeringen in Brussel. En indien men daarbij de overdracht telt van de niet-gebruikte budgetten van de vorige jaren, zullen we over bijna 609 miljoen euro (24 miljard BEF) beschikken om de initiatieven van Beliris te financieren! De hoofdlijnen van bijakte Het metronet. 2. De mobiliteit op de grote lanen. 3. Van de Kunstberg naar de omgeving van de Grote Markt. 4. De strategische zones van het Plan voor Internationale Ontwikkeling. 5. Nieuwe levenskracht aan de stad geven: wijkcontracten en sociale woningen. 6. De groene ruimten. 7. Het patrimonium. Enkele bijzondere aandachtspunten: Mobiliteit (fiches 1 en 2 in bijlage) Mobiliteit blijft een belangrijke plaats innemen in de investeringen door Beliris: het budget dat er aan zal gewijd worden bedraagt ongeveer 200 miljoen euro. Dat is bijna één derde van het geheel van de bijakte. Inzake mobiliteit wilden we een bijzondere nadruk leggen op de zware investeringen van de MIVB, zowel inzake de tram als inzake de metro: Metro We zullen de renovatie financieren van 2 zeer belangrijke metrostations, voor een totaal bedrag van bijna 45 miljoen euro, 2 intermodale mobiliteitsknooppunten: het station Schuman (lijn 1 van de metro + NMBS GEN) en het station Kunst/Wet (kruising van de metrolijnen 1 en 2). Tegelijk zal een budget van 10 miljoen euro besteed worden aan de eerste studies inzake de uitbreiding van de metro naar het noorden (Schaarbeek en Evere) en naar het zuiden (Ukkel en Vorst). Mobiliteit op de grote lanen Een budget van bijna 40 miljoen euro zal het mogelijk maken om de mobiliteit op de grote lanen te verbeteren: we zullen 2 nieuwe tramlijnen financieren (de verlenging van lijn 94 tot aan het trammuseum en aanleg van het begin van de nieuwe lijn die Schaarbeek met Molenbeek en Anderlecht moet verbinden, via het gedeelte van de Leopold III laan).

3 3 Het Plan voor Internationale Ontwikkeling (fiches 3 en 4 in bijlage) We wensen het Brussels Gewest eveneens te begeleiden in het kader van het op touw zetten van het Plan voor Internationale Ontwikkeling, dat Charles Picqué afgelopen september voorstelde. Het IOP wil een duidelijk signaal geven: het legt de basis van een dynamisch en ambitieus ontwikkelingsbeleid voor Brussel. Het zal mogelijk maken dat Brussel beter omgaat met zijn plaats als dubbele hoofdstad op internationaal vlak. Beliris zal Brussel helpen om deze internationale bestemming op zich te nemen door de ontwikkeling van de betrokken strategische zones mee te financieren. Voor het IOP zal een globaal budget van ongeveer 100 miljoen euro worden toegewezen. Investeren in minder bevoordeelde wijken (fiche 5 in bijlage) We zullen doorgaan met de heropleving van de minder bevoordeelde wijken van Brussel, waarmee in 2001 werd begonnen: Door de financiering van de 4 jaarlijkse wijkcontracten: het betreft het volledige herinrichten van de wegen, het scheppen van ontspanningsruimtes, het veiliger maken van het verkeer, kortom, het verfraaien van het leefmilieu van de minder bevoordeelde wijken. Zonder overdracht zal Beliris over de 3 jaar 34,5 miljoen euro investeren, dit is 7 miljoen meer dan bij de vroegere programmering. Door de volledige renovatie van de sociale woningen: zowel binnen als in de omgeving van deze woningen. Zonder overdracht zal de investering over de 3 jaar 33,5 miljoen euro bedragen, dit is 6 miljoen meer dan bij de vroegere programmering. Groene ruimten en ontspanningszones (fiche 6 in bijlage) De parken en de ontspanningsruimten die worden voorzien in onze hoofdstad, dragen in ruimte mate bij tot het welzijn van de Brusselaars. Het actieve beleid dat Beliris voert inzake de herinrichting van de groene ruimten zal worden voortgezet: een globaal budget van 60 miljoen euro zal het ons mogelijk maken om op termijn de renovatie van de parken Josaphat, Ter Kamerenbos, Jubelpark, Wolvendael of de Kruidtuin tot een goed einde te brengen. Cultuur en patrimonium (fiche 3 en 7 in bijlage) We zullen eveneens doorgaan met de investeringen van Beliris op het culturele vlak, een beleidsvorm die bij de laatste bijakte werd opgestart. Zo zullen we doorgaan met de reeds gerealiseerde investeringen voor de restauratie van de BOZAR (14 miljoen), de Muntschouwburg (4,95 miljoen), het Museum voor Natuurwetenschappen (4,5 miljoen) en we zullen eveneens tussenkomen bij het Koninklijk Muziekconservatorium (4,35 miljoen) Ik wil ook nog de steun onderstrepen die we zullen geven aan het beschermen van het Atelier van Marcel Hastir, die, met zijn 102 jaar, de ouderdomsdeken van de Belgische kunstenaars is.

4 4 FICHE 1 : HET METRONET BUDGET : 60 MILJOEN Elke dag rijden er meer dan voertuigen door Brussel. Meer dan de helft daarvan zijn van pendelaars die van buiten het Gewest komen. Tegen 2015 zal het aantal voertuigen dat in Brussel rijdt meer dan een miljoen bedragen 1. Zonder een daadkrachtig mobiliteitsbeleid zal de evolutie van de autodruk naar en rond Brussel tot een algemene overbelasting van het wegennet leiden, wat zowel op socioeconomisch als op het vlak van het leefmilieu zeer nadelig is. Beliris neemt van bij het begin deel aan het beleid dat ertoe strekt het Brusselse openbaar vervoer te ontwikkelen, in het bijzonder inzake de metro: sedert de oprichting reeds voor een totaal van ,94 EUR (meer dan 3 miljard BEF)! - We hebben de infrastructuur grondig opgefrist, specifieke toegangen voorzien voor personen met beperkte mobiliteit, metrolijnen verlengd door nieuwe stations op te richten. Voorbeelden van renovatie: stations Maalbeek, Heizel, Sint-Kathelijne, de Brouckère, Centraal Station, Zuidstation, Delacroix, Bockstael (nu bezig), Graaf Van Vlaanderen (nu bezig), Weststation (nu bezig). Voorbeelden van nieuwe stations: Koning Boudewijn, in het kader van het verlengen van lijn 1A, stations Het Rad, Ceria, Merckx, Erasmus, in het kader van het verlengen van lijn 1B. - We zijn bezig met het afwerken van de ontsluiting van de metro over de kleine ring (19 miljoen): zo zal het nieuwe station Delacroix verbonden worden met het Weststation (verbinding van 600 meter), waarbij het de bedoeling is om de ring te omringen tot aan het station Simonis.. We zetten, ons partnership metro met de MIVB verder: 1. We gaan door met de renovatie van de metrostations: 8,3 miljoen EUR zal besteed worden aan het station Kunst/Wet, dat grondig moet worden opgefrist. Het station Brussel-Schuman (36,5 miljoen EUR) zal volledig heringericht worden, waardoor de 3 nu bestaande stations worden geïntegreerd het huidige NMBS-station, het nieuwe GEN-station en het metrostation in één groot station dat de netten van de NMBS en van de MIVB zal omvatten. 2. We zullen ook nog investeren in nieuwe BOA-metrostellen: 5 miljoen euro zullen supplementair geïnvesteerd worden voor de aankoop van het materiaal, dat minder verbruikt, meer reizigers kan vervoeren en op lange termijn en mits lichte aanpassingen zonder bestuurders zal kunnen werken. 3. We zullen een metrostudie voor de verlenging van de Noord-Zuidas en van de uitbreiding van de bestaande lijnen financieren (10 miljoen). Brussel moet kunnen beschikken over een uitgebreider metronet, waarmee we een verbinding kunnen maken met alle transportmiddelen. Het centrum (lijn 2) en het Westen en Oosten zijn weliswaar goed bedekt, maar we moeten vaststellen dat het Noorden (Schaarbeek/Evere) en het Zuiden (Ukkel/Vorst) niet voldoende worden 1 Bron : Bestuur Uitrusting en Vervoer van het BHG (BUV).

5 5 aangedaan (uitgezonderd de Heizel in het Noordwesten en de ingang van Vorst in het Zuidwesten, tot aan de Hoogte 100). Waarom de metro? Omdat dit ondergronds vervoermiddel mede door de constante opstopping van de bovengrondse verkeerswegen het meest gekozen vervoermiddel van de Brusselaars is (voornamelijk wegens de snelheid ervan), en dit terwijl het metronet slechts (zeer) gedeeltelijk het Brusselse grondgebied bedient. Met reizigers per dag, vertegenwoordigt de metro inderdaad 45%, voor de bussen 29% en de trams 26%. De investeringen in de metro die worden voorzien in deze bijakte bedragen ongeveer 60 miljoen EUR. Deze som moet ook worden gezien in de context van het eerste pakket van de institutionele hervormingne, waarin een jaarlijkse dotatie (naast Beliris) van 30 miljoen EUR wordt voorzien die zal ten goede komen aan het openbaar vervoer in Brussel.

6 6 FICHE 2: DE MOBILITEIT OP DE GROTE LANEN BUDGET : 120 MILJOEN De grote investeringen inzake de verkeerswegen zijn de volgende: - De volledige vernieuwing van de Leopold III laan (gedeelte Bordet/Gewestgrens): 30 miljoen EUR. - De eindafwerking van het project van de kleine ring West (wegen + park aan de Ninoofse Poort): iets meer dan 21 miljoen EUR. - De Havenlaan en de Picardbrug: EUR. - De as Koning-Collignon: 1 miljoen EUR voor aanvangen van de studies. De grote investeringen inzake stadstrams zullen bestaan uit het scheppen van 2 nieuwe tramlijnen: - De verlenging van lijn 94 tot aan het trammuseum: iets meer dan 23 miljoen EUR. - Start van de nieuwe lijn in eigen bedding op de Leopold III laan die Schaarbeek en Evere moet verbinden met Turn & Taxis via de Lambermontlaan en de Quai des usines: EUR. Algemeen gezien zal de mobiliteit op de grote verkeersaders van Brussel +/- 120 miljoen EUR kosten. * * * Het in eigen bedding brengen van het openbaar vervoer in het kader van een vernieuwing van alle verkeerswegen Alhoewel het tramverkeer dat via tunnels gaat redelijk vlot verloopt, wordt het openbaar vervoer sterk vertraagd door het autoverkeer, eens dat men aan de oppervlakte komt. Het in eigen bedding brengen is DE bovengrondse oplossing om de verkeersproblemen op te lossen waarmee het openbaar vervoer daar te maken krijgt. - Beliris heeft reeds ongeveer 33 miljoen euro geïnvesteerd in wat men de koninklijke route noemt: de tram rijdt in eigen bedding vanaf het Poelaertplein tot aan de Vooruitgangstraat. - Beliris nam eveneens deel aan de financiering van de verlenging in eigen bedding van lijn 94 (ongeveer 9 miljoen EUR), tussen het Wienerplein (Bosvoorde) en het viaduct Hermann-Debroux (Oudergem), langs de Vorstlaan. - Het in eigen bedding plaatsen van lijn 4 langs de Werkhuizenkaai (6 miljoen), maakte het mogelijk om het Noorden van Brussel (Neder-over- Heembeek Noorden van Schaarbeek) beter met het openbaar vervoer te bedienen: de veelvuldige opstoppingen tussen de Lambermontlaan en de De Troozsquare maakten dat de trams en bussen vaak meer dan tien minuten achterstand opliepen tijdens hun rit. - We zullen doorgaan met ons partnership trams met de MIVB, om het verkeer op de grote lanen te verbeteren en er de opstoppingen te verhelpen:

7 7 1. We gaan verder met de verlenging van lijn 94 (23,15 miljoen) langs de Vorstlaan: de uitbreiding zal gebeuren vanaf het kruispunt van de Vorstlaan met de Hermann-Debrouxlaan tot aan het kruispunt van de Tervurenlaan met de Woluwelaan. 2. Ook de Leopold III laan zal al onze aandacht krijgen: bijna 45 miljoen euro zal geïnvesteerd worden in deze verkeersweg, die een belangrijke toegangspoort tot Brussel is en waar zich tevens de zetel van de NAVO bevindt. Beliris zal de hele weg herinrichten op het deel van het kruispunt Bordet/Gewestgrens (+/- 30 miljoen EUR) en de installatie meefinancieren van een nieuwe tramlijn op het deel Wahis/Bordet (13,5 miljoen EUR). 3. We gaan eveneens door met de volledige renovatie van de kleine ring West (21 miljoen), tussen Sainctelette en de Ninoofse Poort, aan beide kanten van het kanaal (Molenbeek en Stad Brussel). Dit project waarvan we u reeds in mei vorig jaar de eerste simulaties konden voorstellen bestaat uit een volledige herinrichting van de twee kanten van het kanaal, met bredere trottoirs langs het kanaal, een eigen bedding voor de MIVB, fietspaden en een betere zichtbaarheid van de weginfrastructuur. Het deel van de werkzaamheden Molenbeek zal weldra van start gaan. Daarna beginnen we aan die langs de kant van de Stad Brussel. We zullen van die periode eveneens gebruik maken voor het afronden van de studies inzake de Ninoofse Poort (waaronder het inrichten van een park). Twee grote lanen onder de loep van Beliris De verkeersader Koning-Colignon (Koninklijke St-Mariastraat) is zeker één van de meest emblematische van Schaarbeek: naast op vrijdag één van de grootste markten van het Gewest, is het eveneens de link tussen Schaarbeek en de Vijfhoek. Deze verkeersader verdiende zeker een complete lifting. Daarom voorzien we 1 miljoen euro in 2009 voor een uitgebreide studie. Het bedrag dat nodig zal zijn voor de herinrichting wordt geraamd op een tiental miljoen euro en deze werken zouden na 2011 van start kunnen gaan. Het Brussels Gewest is van plan om 11 miljoen euro te besteden voor de heraanleg van de Havenlaan, langs Turn & Taxis, een van de strategische zones van het Plan voor Internationale Ontwikkeling. Beliris zal meer dan 11 miljoen vrijmaken, waarbij nog 5,5 miljoen zal komen voor het bouwen van het openluchtzwembad. In coördinatie met het volledige urbanisatieproject van Turn & Taxis voorzien we verder nog de financiering in 2010 van een nieuwe brug voor voetgangers en de tram over het kanaal, in de richting van het Noordstation.

8 8 FICHE 3 : VAN DE KUNSTBERG TOT DE GROTE MARKT BUDGET : 50 MILJOEN Lijst van de investeringen: - De omgeving van het Centraal Station (en de omliggende straten + tunnel tussen de stations van de MIVB en de NMBS): bijna 6 miljoen EUR. - De Keizerinlaan: iets meer dan 6 miljoen EUR. - De werken aan het Congressenpaleis: EUR. - Het verlichtingsplan van de Grote Markt: 3 miljoen EUR. - Het verlichtingsplan van de hele Kunstbergsite: bijna 4,5 miljoen EUR. - De vernieuwing van het dak van de Bozar + instellen van een verbinding tussen de Bozar en het Congressenpaleis: 14 miljoen EUR. - De afwerking van de cinematheek: EUR. - De allereerste tussenkomst van Beliris in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (de gevels rond het Museumplein): 7,5 miljoen EUR. Het gaat hier om een investering van in totaal +/- 50 miljoen EUR in deze wijk die fundamenteel is voor de internationale ontwikkeling van Brussel. De Kunstbergwijk * * * In de wijk van de Kunstberg vindt men een buitengewoon aantal musea: de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, het Muziekinstrumentenmuseum, het Belvue, de Koninklijke Bibliotheek en het Paleis van Karel van Lotharingen, de archeologische site van de Coudenberg (Aula Magna), het Paleis voor Schone Kunsten, de Koninklijke Cinematheek en last but not least het BIP, het zinnebeeld van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De Kunstberg zal weldra ook het Magrittemuseum herbergen. Brussel moet van deze gelegenheid gebruik maken om de Kunstbergwijk aantrekkelijker te maken en Beliris is vast van plan hierbij verder te helpen. Inderdaad verder te helpen, want we realiseerden er reeds talrijke investeringen: de opgravingen van de Aula Magna, de herinrichting van de verkeerswegen van het Koningsplein en van de Hofberg en de renovatiewerken langs de Coudenberg, het Congressenpaleis en de Bozar. 1. Het Paleis voor Schone Kunsten We zullen verder investeren in de renovatie van dit meesterwerk van Victor Horta, dat elk jaar bijna een miljoen bezoekers mag tellen. Sedert 2003 hebben we er een aantal werkzaamheden gefinancierd, voor een bedrag van ongeveer 7 miljoen euro. Bijakte 10 voorziet een zeer zware investering voor de Bozar, namelijk bijkomend 14 miljoen euro voor het voortzetten van de restauratiewerken en voor het waterdicht maken van de daken en glazen kappen. Indien er na deze twee renovatiefases van het dak nog kredieten beschikbaar blijven, zullen die aangewend worden voor het realiseren van een verbinding tussen de Bozar en het Congressenpaleis. Beliris zal eveneens voor een bedrag van euro tussenkomen voor de afwerking van de Koninklijke Cinematheek, één van de rijkste van Europa inzake het aantal werken.

9 9 2. Het Congressenpaleis Beliris investeerde reeds bijna 20 miljoen EUR in het renovatieproject van het Congressenpaleis. Het is zodoende een van de 2 financiers van de operatie (samen met de SFPI). Beliris treedt trouwens op als bouwheer van de hele werf. De sluiting sinds 2003 van het Congressenpaleis is dramatisch voor de Brusselse economie. Indien men weet dat een congresganger gemiddeld EUR uitgeeft tijdens een 3-daags congres, begrijpt men snel hoeveel winstderving dit is voor de financiën van het Gewest. De planning is thans gerespecteerd en het nieuwe Paleis zal op 21/09/2009 om 21h09 de deuren opnieuw openen. In deze bijakte is zowat 2 miljoen EUR voorzien voor het herstellen van het Albertinapark, dat het slachtoffer is van collateral damage door de aan gang zijnde werkzaamheden. 3. Start van een partnership met het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis Terwijl Beliris al sedert lang interesse toonde om te investeren in de Kunstberg, genoot het Koninklijk Museum nog nooit van een steuntje in de rug door Beliris. Dat zal dus nu gebeuren! De 7,5 miljoen EUR die in bijakte 10 ingeschreven staan, zullen het mogelijk maken om een specifiek deel te financieren van het investeringsplan van het Museum, namelijk de omgeving van het Museumplein: de gevels van de omringende gebouwen, evenals het auditorium dat zich aan de zijde van de Hofberg bevindt. Naar de Grote Markt Een ander knooppunt van het internationale leven van Brussel, is dat van de Grote Markt. Beliris realiseerde meerdere projecten tussen de Kunstberg en de Grote Markt, van het Albertinaplein tot de nieuwe tuin voor de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. Met bijakte 10 zullen we de openbare ruimten van deze wijk verder intens verfraaien: - Na de werkzaamheden van het Congressenpaleis zullen we uiteraard het Albertinapark weer opknappen. En iets zegt me dat het zelfs mooier dan voorheen zal zijn - Nadat Beliris aan de herinrichting werkte van de omgeving van het Zuid- en Noordstation, pakken we nu die van het Centraal Station aan: alle straten en alle openbare ruimten rond het gebouw van het Centraal Station zullen heraangelegd worden. - We zullen ook binnen in het Centraal Station werken, voornamelijk door de volledige renovatie van de verbinding tussen de infrastructuur van de MIVB en van de NMBS.

10 10 - Net naast het Centraal Station zullen we ook de laatste hand leggen aan de renovatie van de Keizerinlaan, die een stadslaan zal worden, met veel meer respect voor de zwakke weggebruikers (voetgangers, fietsers, ). - Tijdens de loopduur van deze bijakte zouden we eveneens het verlichtingsplan van de Grote Markt moeten afronden, dat definitief één van de pareltjes van het Brussels patrimonium continue in de spotlights zal zetten. Het plan wordt momenteel opgesteld.

11 11 FICHE 4 : DE ONTWIKKELING VAN DE STRATEGISCHE ZONES VAN HET PIO BEGROTING : 100 MILJOEN De nieuwe Bijakte 10 moet aansluiten bij de nieuwe globale dynamiek vervat in de internationale ontwikkelingsdoelstellingen die ons Gewest zich heeft gesteld in het kader van zijn Plan voor Internationale Ontwikkeling (PIO), dat werd gelanceerd door Charles Picqué in september van vorig jaar. Om de plaats van Brussel op de internationale scène te waarborgen en te versterken, is het fundamenteel dat geïnvesteerd wordt in de ontwikkeling van een aantal strategische zones 2 die werken als stedelijke ontwikkelingspolen. Hiertoe moeten deze beschikken over collectieve uitrustingen gericht op de aanleg van de openbare ruimte, het organiseren van congressen, handel, cultuur, tentoonstellingen en sport. Beliris maakt budgettaire middelen vrij die het Gewest ondersteunen bij de ontwikkeling van deze zones. 1. Het samenwerkingsakkoord voorziet in 7,5 miljoen euro voor de uitvoering van een haalbaarheidsstudie en de vestiging van een groot stadion; dit is belangrijk voor de kandidatuur van Brussel in het kader van de eventuele gezamenlijke organisatie door België en Nederland van het Wereldkampioenschap Voetbal ,5 miljoen euro wordt besteed aan de ontwikkeling van andere strategische zones zoals Josaphat en Delta. De site Josaphat, die aansluiting krijgt op het toekomstige GEN, biedt onder meer een groot potentieel voor de verdere uitbouw van economische ontwikkelingspolen en zakenwijken in Brussel. Het belang van de site Delta voor het Gewest ligt voor de hand. Ze is strategisch gelegen nabij de Ring en heeft een grote oppervlakte. Het terrein wordt ontwikkeld op grond van een BBP van zodra het richtschema dat de grote opties voor de uitwerking bepaalt is afgewerkt en goedgekeurd (binnen drie maanden). 3. Ruim 47 miljoen euro van het samenwerkingsakkoord Beliris wordt besteed aan de ontwikkeling van infrastructuren, de mobiliteit en de openbare ruimten van de Europese Wijk. 2 De tien strategische zones voor de toekomst van Brussel die in het PIO worden vastgelegd ( de Europese Wijk, het hefboomgebied Thurn & Taxis, het GGB Rijksadministratief Centrum, het hefboomgebied Heizel, het hefboomgebied Josaphat, het hefboomgebied Delta, de Wijk van het Zuidstation, het GGB Weststation, de Wijk van de Kunstberg, het GGBua Schaarbeek-Vorming).

12 12 FICHE 5: DE HEROPLEVING VAN DE MINDER BEVOORDEELDE WIJKEN BUDGET: 117 MILJOEN Inclusief overdrachten, zullen onze twee belangrijke initiatieven voor de heropleving van de wijken (luik «openbare ruimten» van de wijkcontracten en de renovatie van de sociale woningen) iets meer dan 117 miljoen ter beschikking krijgen. Dit is bijna 1/5 van de hele bijakte. Via bijakte 9 wensten we reeds aan Brussel een meer sociaal imago te geven, meer in overeenstemming met de realiteit op het Brusselse terrein (93 miljoen over 3 jaar, overdrachten inclusief). Voor bijakte 10 zitten we nog steeds op dezelfde golflengte: zowel de Brusselse regering als de federale Staat willen investeren in projecten die gelijkheid beogen tussen alle wijken van het Brussels Gewest en, vooral, tussen alle Brusselaars. De wijkcontracten (62 miljoen) Verschillende wijken van de hoofdstad kunnen reeds genieten van het manna van Beliris: de Maritiemwijk (Molenbeek), de wijk Onze-Lieve-Vrouw ten Rode (Brussel-Stad), de wijk Fonderie Piron (Molenbeek), de wijk Blijckaert in Elsene, de wijk Luttrebruglaan in Vorst, de wijk Prinses Elisabeth in Schaarbeek Beliris is actief in de 4 wijkcontracten die elk jaar door het Brussels Gewest op gang worden gebracht en komt exclusief tussen voor het luik openbare ruimten. We zetten onze inspanning verder door een budget van meer dan 62 miljoen te besteden aan de realisatie van nieuwe wijkcontracten of voor de afwerking van de lopende contracten. De renovatie van de sociale woningen (53 miljoen) 53 miljoen zal besteed worden aan de aan de gang zijnde of te realiseren renovatie van de sociale woningen. Vorig jaar met de start van de renovatiewerken van het blok van sociale woningen Blaes-Spiegel kwamen de interventies sociale woningen van Beliris in een nieuw tijdperk: dat van de volledige renovatie, zowel buiten (wat we reeds doen: gevels en omgeving) als binnen (wat nieuw is). De Miniemenwijk 3 - die zich onder het Brusselse Justitiepaleis bevindt zal weldra ook een volledige lifting ondergaan, met een herschikking van het aantal en de grootte van de woningen, zodat het aanbod meer aansluit bij de huidige vraag. Beliris zal ook de renovatie financieren van de omgeving van de woningen Versailles (in Neder-over-Heembeek), Les Villas (in Ganshoren) of ook nog de Cité Moderne Victor Bourgeois of de Cité Hunderenveld (in St-Agatha-Berchem), waar de werkzaamheden reeds zijn gestart. 3 Deze omvat een deel van een huizenblok tussen de Miniemenstraat, de Hoogstraat, de Valkstraat en de Onze-Lieve-Vrouw van Gratiestraat; de wijk bevindt zich eveneens aan de voet van de Poelaertlift. We zullen de werkzaamheden officieel eind mei op gang brengen.

13 13 Veiligere schoolomgevingen (2 miljoen) Om de veiligheid van de leerlingen in de omgeving van de scholen te verbeteren, zal Beliris doorgaan met de actie schoolomgevingen die in 2000 opgestart werd, in samenwerking met de betrokken gemeenten. Deze actie bestaat uit het realiseren van werken in de omgeving van meerdere scholen, door het zodanig inrichten van de straten dat de veiligheid van de kinderen erdoor verbetert.

14 14 FICHE 6: GROENE RUIMTEN EN ONTSPANNINGSZONES BUDGET : 60 MILJOEN De voorziene initiatieven zijn de volgende: - De grote groene ruimten van Brussel, zoals het Ter Kamerenbos, het Josaphatpark en het Jubelpark. - We gaan van start met de renovatie van een van de laatste grote parken waarbij Beliris nog niet betrokken was, namelijk het Dudenpark in Vorst. - In de omgeving van het Josaphatpark zullen we eveneens de laatste hand leggen aan de renovatie van het stadion van Crossing. - Tot slot, en aangezien ontspanningsruimtes in Brussel toch een fundamenteel gegeven is, zetten we onze investering verder in de zwembaden: we verdubbelen de investering voor het zwembadplan van het Brussels Gewest en we gaan door met het dossier van het openluchtzwembad. De groene ruimten Het is een genoegen om via Beliris belangrijke bedragen te kunnen besteden aan de instandhouding en de restauratie of het voorzienvan het Brusselse groene patrimonium. Sommigen onder u weten het misschien niet: Brussel is de meest groene Europese hoofdstad! Meer dan 50% van het grondgebied van het Brussels Gewest wordt als een groene ruimte beschouwd, een grondgebied dat verdeeld wordt door het openbaar domein en door de privé-tuinen. Op dit aspect van Brussel, groene stad moet de nadruk gelegd worden en het moet onderhouden worden. Daarom besteedt Beliris reeds sedert enkele jaren een belangrijk deel van zijn budget voor de renovatie van de Brusselse parken en groene ruimten. Voor Beliris is dit inderdaad geen eerste ervaring We investeerden reeds in de renovatie van het Koninklijk Park, het Leopoldpark of bepaalde wegen van het Zoniënwoud. De restauratiewerken van het Ter Kamerenbos, het Jubelpark en het Josaphatpark gaan verder, de werken aan het Wolvendaelpark en het park van Haren lopen ten einde. Het bedrag dat bijakte 10 zal bestemmen voor de groene ruimten zal bijna 50 miljoen euro bedragen! Een bewijs van het belang dat wij hechten aan het voortzetten van de renovatie van onze groene schatten. Het zal voornamelijk gaan over het voortzetten van de 3 belangrijke werven die onder de vorige bijakte werden opgestart (Ter Kameren, Jubelpark, Josaphat 4 ), maar we gaan ook van start met nieuwe restauraties, zoals het Park van Vorst, de vijvers van Elsene, het Rode Klooster, de Kruidtuin of het park van de Kleine Zavel. Er zullen in het kader van de wijkcontracten ook nieuwe groene ruimten worden geschapen of heraangelegd. Zoals bij de vorige bijakten, zal Beliris trouwens doorgaan met de heraanleg van bepaalde dreven van de groene wandeling, die zich verder zal uitbreiden, zodat 4 Inzake het Josaphatpark is er een akkoord over de hele heraanleg (inclusief de Ambassadeur Van Vollenhovenstraat). In samenwerking met de gemeente Schaarbeek is men thans bezig met het realiseren van een planning voor de grote werken die moeten worden uitgevoerd.

15 15 de Brusselaars kunnen genieten van een echt wandelcircuit over het hele Brusselse grondgebied. De sportinfrastructuur Dit is een thema dat heel veel jonge Brusselaars zal aanspreken. En met reden: in Brussel is er vaak een gebrek aan openbare infrastructuren, die voor iedereen toegankelijk en in goede staat zijn. Daarom heeft Beliris sedert 3 jaar besloten om het zwembadplan van het Brussels Gewest te ondersteunen. Het is juist dat het niet evident is om dergelijke projecten op te starten, maar we werken samen met het kabinet van staatssecretaris Kir om deze projecten, zoals het zwembad van Ganshoren of het Neptunium in Schaarbeek, zo snel mogelijk op gang te brengen. Een ander belangrijk project is dat van het stadium van voetbalploeg Crossing. De voorbereidingen lopen ten einde : we hebben een akkoord over de vergunning en de procedure zal binnen enkele dagen van start kunnen gaan.

16 16 FICHE 7: PATRIMONIUM EN CULTUUR BUDGET : 35 MILJOEN De voornaamste voorziene initiatieven zijn: - Het voortzetten van de restauratie van de Kerk van OLV van Laken (6 miljoen) en van de Basiliek van Koekelberg (1 miljoen). - De restauratie van het kasteel van Karreveld in Molenbeek (2 miljoen). - Het voortzetten van de restauratie van de Koninklijke Muntschouwburg (5 miljoen). - Het voortzetten van de renovatie van het Museum voor Natuurwetenschappen (5 miljoen). - De restauratie van het Koninklijk Muziekconservatorium (4,35 miljoen). - De inrichting van het bijgebouw van het Hortamuseum. - De restauratie van de Hortakapel in het Brugmannziekenhuis (1,3 miljoen). - De stichting Marcel Hastir ( euro). * * * Patrimonium en cultuur zijn nauw met elkaar verbonden. Beliris zal doorgaan met de tussenkomsten, teneinde ons patrimonium te beschermen en op deze manier de aantrekking van Brussel en de diversiteit van haar toeristisch en cultureel aanbod te versterken. We zullen tussenkomen bij het kasteel van Karreveld, waarin heel wat culturele evenementen plaatsvinden, waaronder elke zomer theatervoorstellingen in de open lucht. We gaan door met de binnenrestauratie van de Basiliek van Koekelberg. Die heeft een nieuwe roeping gevonden door het inrichten van de prachtige tentoonstelling Leonardo da Vinci. Beliris gaat eveneens door met de belangrijke werf die de restauratie van de kerk van OLV van Laken is, waarin zich de koninklijke crypte bevindt. Kort geleden hebben we de voorgevel afgewerkt, nu pakken we dus de zijgevels aan. We zullen voor het eerst tussenkomen in het Koninklijk Muziekconservatorium en dat heeft het hard nodig: hier worden immers de selectierondes afgewerkt van de Koningin Elisabethwedstrijd, de meest befaamde muzikale wedstrijd. Na de aankoop van het gebouw naast het Hortamuseum, zal Beliris voor de inrichting ervan zorgen. Beliris zal eveneens tussenkomen in een ander Hortajuweeltje: de Hortakapel. Het voormalige mortuarium van het Brugmannziekenhuis zal in een nieuw jasje gestoken worden om er een conferentiecentrum in onder te brengen. Deze parels van ons patrimonium houden, net zoals de Bozar, de reputatie van Brussel als hoofdstad van de Art Nouveau hoog tot ver buiten onze landsgrenzen. De volledig nieuwe galerij van de dinosaurussen werd in 2007 met veel luister ingehuldigd; het is ook het werk van Beliris. Na deze prachtige zaal gaan we met deze bijakte voort met de restauratie van de Janletvleugel.

17 17 We gaan eveneens door met de restauratie- en stabiliseringwerkzaamheden in de Koninklijke Muntschouwburg, waarmee onder de vorige bijakte was begonnen: 5 miljoen zullen bijkomend aan deze werken worden gewijd, zodat de totale investering van Beliris 10 miljoen zal bereiken. Onder de vorm van een oproep voor het scheppen van een herinneringsplek ter ere van de niet-gedweeë Belgen, ontvingen we een verzoek om tussen te komen in de inrichting van het atelier van kunstenaar Marcel Hastir, een plek die zal gewijd zijn aan de Belgische weerstanders van de Tweede Wereldoorlog. Beliris ging akkoord met de oprichting van deze originele en ontroerende herinneringsplek.

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST BRUSSEL GAAT ER NL ALWEER OP UIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST Anderlecht, Brussel Stad, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem Versie 11.2015 1 INHOUD EEN

Nadere informatie

http://www.laurette-onkelinx.be/production/article.php?articleid=42&pressreleaseid...

http://www.laurette-onkelinx.be/production/article.php?articleid=42&pressreleaseid... Page 1 sur 5 Persbericht van 18-04-2011 Beliris start de vernieuwing van het metrostation Kunst-Wet Na 42 jaar dienst, is Kunst-Wet, het drukste station van het Brusselse metronet, aan een grondige opknapbeurt

Nadere informatie

Klein Kasteeltje. KVS Grote Markt. Madou toren

Klein Kasteeltje. KVS Grote Markt. Madou toren 8 2014 2015 2017 8 Voltooiing van de om 2016 Klein Kasteeltje KVS Grote Markt Madou toren Zav el sluiting van de metro 2018 2019 2020 Delacroix De bouwplaats van de omsluiting van de metro van de Kleine

Nadere informatie

Projecten Omschrijving Dragers Tijdskalender Budget Reyersviaduct Afbraak van het Reyersviaduct en herinrichting Gewest

Projecten Omschrijving Dragers Tijdskalender Budget Reyersviaduct Afbraak van het Reyersviaduct en herinrichting Gewest Tabel opgesteld op basis van de informatie verstrekt tijdens de rondetafelgesprekken van 28 juni 2016 over de bereikbaarheid van de handelswijken in de Vijfhoek Projecten Omschrijving Dragers Tijdskalender

Nadere informatie

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-OOST. Stad Brussel, Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node. Versie 11.

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-OOST. Stad Brussel, Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node. Versie 11. BRUSSEL GAAT ER NL ALWEER OP UIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-OOST Stad Brussel, Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node Versie 11.2015 1 INHOUD EEN NIEUW BUSNET WAAROM PRECIES? 1 12 21 : BETERE

Nadere informatie

GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S NAARTOE?

GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S NAARTOE? Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale ASBL Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest VZW GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S

Nadere informatie

Scholen Naar meer plaatsen in het Brusselse onderwijs

Scholen Naar meer plaatsen in het Brusselse onderwijs Scholen Naar meer plaatsen in het Brusselse onderwijs Monitoring van de schoolplaatsen In het kader van het ontwerp-gpdo heeft de gewestregering de opdracht gegeven om een 'stand van zaken op te maken

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg»

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» «Historisch Koekelberg» in enkele cijfers Gewestelijke toelage : 11.000.000 Federale

Nadere informatie

PERSBERICHT. Ter herinnering: de vastleggingsgraad van de bijakten 10 en 10 bis bedroeg rond de 115%, waardoor de overdracht kon verminderen.

PERSBERICHT. Ter herinnering: de vastleggingsgraad van de bijakten 10 en 10 bis bedroeg rond de 115%, waardoor de overdracht kon verminderen. 1 Brussel, 8 juni 2012 PERSBERICHT DE NIEUWE BELIRIS IS TOEGEKOMEN! 566 MILJOEN EURO VOOR BRUSSEL TUSSEN 2012 EN 2014! Vanochtend stelde Laurette Onkelinx, de voorzitster van Beliris, de federale regering

Nadere informatie

Bordet N.A.V.O EVERE SINT-STEVENS-WOLUWE. Woluwedal SCHAARBEEK. Meiser SINT-JOOST- TEN-NODE. Roodebeek. Tomberg. Kunst-Wet. Gribaumont.

Bordet N.A.V.O EVERE SINT-STEVENS-WOLUWE. Woluwedal SCHAARBEEK. Meiser SINT-JOOST- TEN-NODE. Roodebeek. Tomberg. Kunst-Wet. Gribaumont. OVERSTAPMOGELIJKHEDEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST DE LIJN + MIVB (enkel tram- en metroverbindingen) + NMBS METROLIJNEN MIVB Dendermonde Asse Puurs Malderen Londerzeel Meise Boom Willebroek Londerzeel

Nadere informatie

Emmanuel De Bock en medestanders UITEENZETTING

Emmanuel De Bock en medestanders UITEENZETTING GEMEENTE UKKEL Gemeenteraad Motie van h. De Bock: Indiening van een motie inzake mobiliteit VOORSTEL VAN RESOLUTIE inzake de uitbreiding van de MTB-zone (metro-tram-bus) naar de haltes in de rand om Brusselaars

Nadere informatie

Ontwikkeling van interregionale tramlijnen in en rond Brussel

Ontwikkeling van interregionale tramlijnen in en rond Brussel Ontwikkeling van interregionale tramlijnen in en rond Brussel Voorstelling aan de commissie Infrastructuur van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement 5 december 2012 Voorstelling SERB 1 maart 2013 1. Laag

Nadere informatie

Werken aan de Hallepoorttunnel. Presentatie januari 2017

Werken aan de Hallepoorttunnel. Presentatie januari 2017 Werken aan de Hallepoorttunnel Presentatie januari 2017 Inhoud De Hallepoorttunnel Voornaamste kenmerken van de tunnel Werkzaamheden Waarom renoveren? Inhoud van de werken Algemene Planning Fasering van

Nadere informatie

Zo bereikt u SELOR met de wagen:

Zo bereikt u SELOR met de wagen: SELOR bevindt zich in de Bischoffsheimlaan 15, 1000 Brussel, gelegen tussen de Kruidtuin (Botanique) en het Madouplein (Place Madou). Zo bereikt u SELOR met de wagen: Vanuit Antwerpen: Op de ring rond

Nadere informatie

VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS

VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS MEER MOBILITEIT IN DE STAD DE METRO KOMT ERAAN NOORDSTATION ALBERT NIEUW STATION TOOTS THIELEMANS CAPACITEIT 4X CAPACITEIT VAN DE METRO 4X HOGER

Nadere informatie

PERSBERICHT. 83 gerenoveerde sociale woningen voor Sint-Jans-Molenbeek. Renovatie van het Sint-Lazarushof

PERSBERICHT. 83 gerenoveerde sociale woningen voor Sint-Jans-Molenbeek. Renovatie van het Sint-Lazarushof Inhuldiging Sint-Lazarushof 17 juni 2015 PERSBERICHT 83 gerenoveerde sociale woningen voor Sint-Jans-Molenbeek Sint-Lazarushof, het sociale wooncomplex in Sint-Jans-Molenbeek, werd volledig vernieuwd door

Nadere informatie

Voornaamste projecten van de MIVB op het grondgebied van de Stad BRUSSEL voor de periode

Voornaamste projecten van de MIVB op het grondgebied van de Stad BRUSSEL voor de periode Voornaamste projecten van de MIVB op het grondgebied van de Stad BRUSSEL voor de periode 2006-2010 Voorafgaande opmerking Deze nota bevat niet de projecten die door de Brusselse regering werden vastgelegd

Nadere informatie

Herinrichting Woluwelaan Verlenging tramlijn 94

Herinrichting Woluwelaan Verlenging tramlijn 94 Herinrichting Woluwelaan Verlenging tramlijn 94 Doelstellingen 1. Openbare ruimte opwaarderen en levenskwaliteit verhogen 2. Intermodaliteit bevorderen 3. Tramlijn 94 verlengen en een duurzame mobiliteit

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING. Het Secretariaat bevindt zich in de Bischoffsheimlaan 26 te 1000 Brussel. (op de hoek met het Barricadenplein)

ROUTEBESCHRIJVING. Het Secretariaat bevindt zich in de Bischoffsheimlaan 26 te 1000 Brussel. (op de hoek met het Barricadenplein) ROUTEBESCHRIJVING Het Secretariaat bevindt zich in de Bischoffsheimlaan 26 te 1000 Brussel (op de hoek met het Barricadenplein) I. Zo bereikt u het Secretariaat met de wagen Vanuit Antwerpen : op de ring

Nadere informatie

My Bikeworld 2017: 10 Quick wins voor het Brussels Gewest

My Bikeworld 2017: 10 Quick wins voor het Brussels Gewest My Bikeworld 2017: 10 Quick wins voor het Brussels Gewest Met My Bikeworld wil de Fietsersbond fietsers actief een stem geven. Het project werd gerealiseerd met de steun van het Brussels Gewest, de Nationale

Nadere informatie

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 13 SEPTEMBER 2018

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 13 SEPTEMBER 2018 Brussel, woensdag 12 september 2018 BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 13 SEPTEMBER 2018 A 1 Goedkeuring van het Verslag van de vergadering van 6 september 2018.

Nadere informatie

2A 2Y 2Y 2C. Brus.-Zuid Brus.-West Simonis Jette. Lijn 28

2A 2Y 2Y 2C. Brus.-Zuid Brus.-West Simonis Jette. Lijn 28 2A 2Y 2Y 2C Brus.-Zuid Brus.-West Simonis Jette Lijn 28 Dienstregelingen geldig vanaf 13.12.2009 1 $ Rijdt tijdens de jaarlijkse vakantieperiode 21.XII.09 31.XII.09-14.V.10-5.VII.10 13.VIII.10-12.XI.10

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20162017-0859 22-06-2017 COLLEGEBESLUIT Collegebesluit houdende de subsidiëring van de Brusselse Brede Scholen 2017-2018 Het College, Gelet op de artikelen

Nadere informatie

PlanninG en FinancierinG

PlanninG en FinancierinG 1 budgetta ire PlanninG en FinancierinG Het groeiende succes van eersteklas openbaar vervoer voor iedereen vormt de sluitsteen voor de toegankelijkheid tot de verschillende functies in het Gewest. Als

Nadere informatie

VERKLARENDE NOTA STEDENBOUWKUNDIG- EN MILIEU-ATTEST «TUINEN VAN DE JACHT»

VERKLARENDE NOTA STEDENBOUWKUNDIG- EN MILIEU-ATTEST «TUINEN VAN DE JACHT» VERKLARENDE NOTA STEDENBOUWKUNDIG- EN MILIEU-ATTEST «TUINEN VAN DE JACHT» 1. INLEIDING De wens van de Gemeente Etterbeek om het terrein van de Tuinen van de Jacht te herstedelijken en opnieuw een bestemming

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 05/155 21 april 2005 Besluit houdende de subsidiëring van projecten in het kader van de erfgoedconvenant voor de realisatie van de publieksontsluiting van het funerair erfgoed Het College,

Nadere informatie

Kerncijfers voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Kerncijfers voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Kerncijfers voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest I. Algemeen Uw gewest beslaat 161 km² en telt 1.018.804 inwoners. Dat komt overeen met een bevolkingsdichtheid van 6.312 inwoners/km². In de ranglijst

Nadere informatie

PERSBERICHT Open Monumentendagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 17 EN 18 SEPTEMBER 2011

PERSBERICHT Open Monumentendagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 17 EN 18 SEPTEMBER 2011 PERSBERICHT Open Monumentendagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 17 EN 18 SEPTEMBER 2011 «Restauratie en Conservatie» De eerstvolgende Open Monumentendagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen

Nadere informatie

DUURZAAM WIJKCONTRACT WIJNHEUVELEN-JOSAPHAT

DUURZAAM WIJKCONTRACT WIJNHEUVELEN-JOSAPHAT DUURZAAM WIJKCONTRACT WIJNHEUVELEN-JOSAPHAT 2012-2015 GEMEENTE SCHAARBEEK BIJLAGEN BIJ DE AANVRAAG VOOR SOCIOARTISTIEKE PROJECTEN PARTICIPATIEVE EN FEDERATIEVE ARTISTIEKE PROJECTEN IN DE OPENBARE RUIMTE

Nadere informatie

Bral vzw T Zaterdagplein 13, 1000 Brussel Gsm Observatorium Hokjesdenken Bral vzw

Bral vzw T Zaterdagplein 13, 1000 Brussel Gsm Observatorium Hokjesdenken Bral vzw Observatorium Hokjesdenken Bral vzw Selectie uit de vermeldingen van hokjesdenken of pogingen om hokjesdenken te overstijgen in het Brussel beleid volgens categorie (op basis van een niet-exhaustieve observatie

Nadere informatie

Opmaak scenario 2020 Business-As-Usual

Opmaak scenario 2020 Business-As-Usual MINT Mobiliteit in zicht Opmaak scenario 2020 Business-As-Usual Aanpassingen Annex bij Nota N38.4 Augustus 2009 Opgemaakt door: MINT nv TRITEL NV Consciencestraat 1b Louizastraat 40b 2800 Mechelen 2800

Nadere informatie

Lijn 3 Metro Bordet-Albert

Lijn 3 Metro Bordet-Albert Lijn 3 Metro Bordet-Albert Studie uitbreiding Noordstation-Bordet september 201 INHOUD Metro lijn 3 Metro Bordet-Albert : de verschillende projecten Uitbreiding Noordstation-Bordet 1. Geschiedenis 2. Volgende

Nadere informatie

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BRUSSEL HERADEMT Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest WAAROM EEN LAGE-EMISSIEZONE? Bepaalde vervuilende stoffen afkomstig van

Nadere informatie

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa 1. Brussel hoofdstad van ons land en Europa Brussel is de hoofdstad van ons land. De koning woont in Brussel en de regering

Nadere informatie

Tips bij het gebruiken van de busstroken en «bijzondere overrijdbare beddingen» door de taxi s.

Tips bij het gebruiken van de busstroken en «bijzondere overrijdbare beddingen» door de taxi s. Tips bij het gebruiken van de busstroken en «bijzondere overrijdbare beddingen» door de taxi s. V.U. : Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Directie der Taxi s M. Popescu CCN, Vooruitgangstraat

Nadere informatie

B. Werkende beroepsbevolking en interne werkgelegenheid

B. Werkende beroepsbevolking en interne werkgelegenheid B. Werkende beroepsbevolking en interne werkgelegenheid Deze gegevens zijn afkomstig van de Federale Overheidsdienst Economie - Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (ADSEI), meer bepaald

Nadere informatie

RECLAME- EN UITHANGBORDEN Titel 6 van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening. 1. Doelstelling

RECLAME- EN UITHANGBORDEN Titel 6 van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening. 1. Doelstelling RECLAME- EN UITHANGBORDEN Titel 6 van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening 1. Doelstelling Titel VI van de GSV heeft als doel om, voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de beginselen te bepalen

Nadere informatie

Richtplan van aanleg Ninoofsepoort

Richtplan van aanleg Ninoofsepoort Richtplan van aanleg Ninoofsepoort 1. Historiek 2. Een grondgebied, dat aandacht verdient 3. Uitgangspunten van het Richtplan van aanleg Ninoofsepoort 4. Een RPA, om de zaken te synthetiseren en harmoniseren

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord betreffende de financiering van de strategische spoorweginfrastructuren

Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord betreffende de financiering van de strategische spoorweginfrastructuren Advies Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord betreffende de financiering van de strategische spoorweginfrastructuren Brussel, 25 mei 2018 Mobiliteitsraad Wetstraat 34-36

Nadere informatie

Barometer van de Musea en Attracties Augustus 2014

Barometer van de Musea en Attracties Augustus 2014 Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Barometer van de Musea en Attracties Augustus 2014 Om de zomervakantie af te sluiten, vertoont augustus een stijging van de bezoekersaantallen met 16,2%.

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 07/263 12 juli 2007 Besluit houdende de uitvoering van het Operationeel Projectenplan 2007 in het kader van het Stedenfonds deel 7 Het College, Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136,

Nadere informatie

Projectoproep 2015 Federaal Grootstedenbeleid "Familie in armoede in de stad" *** Reglement

Projectoproep 2015 Federaal Grootstedenbeleid Familie in armoede in de stad *** Reglement Projectoproep 2015 Federaal Grootstedenbeleid "Familie in armoede in de stad" *** Reglement Hoofdstuk 1: Doel van het reglement Artikel 1 Dit reglement bepaalt de doelstelling, de deelnemingsvoorwaarden,

Nadere informatie

Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw

Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw De politiezone Politiereglementen Gemeentelijke administratieve sancties Isabelle Vincke 12-12-2012 Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale asbl Vereniging van de Stad

Nadere informatie

Tram 9 Vragen & Antwoorden Versie: 13 augustus 2015

Tram 9 Vragen & Antwoorden Versie: 13 augustus 2015 Tram 9 Vragen & Antwoorden Versie: 13 augustus 2015 Tram 9 - algemeen 1. Waarom komt er eigenlijk een tram en wat zijn de voordelen? De campuspartners zijn al jaren vragende partij voor een uitbreiding

Nadere informatie

DE PERSPECTIEVEN VOOR DE KOMENDE JAREN IN HET BRUSSELS GEWEST

DE PERSPECTIEVEN VOOR DE KOMENDE JAREN IN HET BRUSSELS GEWEST 4 DE PERSPECTIEVEN VOOR DE KOMENDE JAREN IN HET BRUSSELS GEWEST 1. DE VOORNEMENS VAN DE REGERING VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST DE DOELSTELLINGEN VAN HET PROGRAMMA VOOR DE INRICHTING VAN HET BOVENGRONDSE

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Sint-Jans-Molenbeek

Uw gemeente in cijfers: Sint-Jans-Molenbeek Inleiding Sint-Jans-Molenbeek : Sint-Jans-Molenbeek maakt deel uit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Buurgemeentes zijn Anderlecht, Brussel, Dilbeek, Jette, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem. Sint-Jans-Molenbeek

Nadere informatie

Lijn 60. Nieuw : bediening van Simonis en Brussel-West (via lijn 28) AA YY yy NY 2Q 2Y 2Y 2Y 2Y 2Y 2Y 2Y 2Y 2Y 2Y 2C

Lijn 60. Nieuw : bediening van Simonis en Brussel-West (via lijn 28) AA YY yy NY 2Q 2Y 2Y 2Y 2Y 2Y 2Y 2Y 2Y 2Y 2Y 2C Nieuw : bediening van Simonis en Brussel-West (via lijn 28) Brus.-Zuid Brus.-West Simonis AA YY yy NY 2Q 2C Brus.-Zuid Brus.-Centraal Brus.-Noord Bockstael Jette Zellik Asse Mollem Merchtem pwijk Heizijde

Nadere informatie

Brusselse bevolking per nationaliteitsgroep - alle leeftijden (2014)

Brusselse bevolking per nationaliteitsgroep - alle leeftijden (2014) Dat onze samenleving steeds diverser wordt is een open deur intrappen. Opeenvolgende migratiestromen brachten mensen uit alle hoeken van de wereld naar Brussel: werknemers uit Italië, Spanje, Marokko,

Nadere informatie

Word fietsambassadeur en help de pendelaar op de fiets

Word fietsambassadeur en help de pendelaar op de fiets Word fietsambassadeur en help de pendelaar op de fiets Hallo, Brussel is de filehoofdstad van Europa. De files los je niet op met meer wegen en auto s, maar met openbaar vervoer en de fiets. Elke dag komen

Nadere informatie

HUBrussel Campus Koningstraat Routebeschrijving: Koningsstraat 336, 1030 Brussel Tel.: 02-221 12 11 Fax: 02-219 78 79 info@hubrussel.

HUBrussel Campus Koningstraat Routebeschrijving: Koningsstraat 336, 1030 Brussel Tel.: 02-221 12 11 Fax: 02-219 78 79 info@hubrussel. HUBrussel Campus Koningstraat Routebeschrijving: Koningsstraat 336, 1030 Brussel Tel.: 02-221 12 11 Fax: 02-219 78 79 info@hubrussel.be Met de trein: Het meest nabij gelegen station is het station Brussel-Noord.

Nadere informatie

Balans van drie jaar Bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Balans van drie jaar Bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Balans van drie jaar Bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Conferenties van 22 januari en 7 februari 2013 Olivier BASTIN In november 2009 heeft Brusselse regering een Bouwmeester (bma) aangesteld

Nadere informatie

Voor beter leven en bewegen in Brussel

Voor beter leven en bewegen in Brussel 1993-2013 Beliris: 20 jaar voor Brussel 20 jaar Beliris, ir. Bert De Smedt-Jans, Directeur, vertelt We zijn verheugd om ons 20-jarig bestaan te vieren! Beliris werd opgericht in 1993 en is sindsdien sterk

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord van tussen de Vlaamse

Nadere informatie

Reisprogramma. Vrienden Rijksmuseum Twenthe. Brussel oktober 2019

Reisprogramma. Vrienden Rijksmuseum Twenthe. Brussel oktober 2019 Reisprogramma Brussel 11-13 oktober 2019 Brussel is de hoofdstad van België en wordt tevens vaak als de hoofdstad van Europa gezien. Deze rol heeft Brussel te danken aan het feit dat het het bestuurlijk

Nadere informatie

AANVRAAG TOT INSCHRIJVING IN HET REGISTER VOOR DE BOUW/RENOVATIE-VERKOOPVERRICHTINGEN VAN HET WONINGFONDS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

AANVRAAG TOT INSCHRIJVING IN HET REGISTER VOOR DE BOUW/RENOVATIE-VERKOOPVERRICHTINGEN VAN HET WONINGFONDS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 1/5 AANVRAAG TOT INSCHRIJVING IN HET REGISTER VOOR DE BOUW/RENOVATIE-VERKOOPVERRICHTINGEN VAN HET WONINGFONDS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Bezorg dit document ingevuld terug aan het Woningfonds,

Nadere informatie

/ Beschrijvende fiche

/ Beschrijvende fiche / Beschrijvende fiche Beschrijvende fiche spoorinvesteringsproject Vlaanderen Ontwerpinvesteringsprogramma 2016-2020 Nieuwe Vlaamse Spoorprioriteiten Project V-130: Bevorderen van de Combi-Mobiliteit in

Nadere informatie

Huisartsen in het Brussels Gewest: wie zijn ze, waar houden ze praktijk, en waar zijn er mogelijke tekorten?

Huisartsen in het Brussels Gewest: wie zijn ze, waar houden ze praktijk, en waar zijn er mogelijke tekorten? OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES Huisartsen in het Brussels Gewest: wie zijn ze, waar houden ze praktijk, en waar zijn er mogelijke tekorten? Sarah Missinne & Sarah Luyten Gegevensbronnen

Nadere informatie

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert?

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert? 06 VRAAG Mobiliteitsdiagnose in Brussels Hoofdstedelijk Gewest Oktober 2017 Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl Net zoals de meeste Europese grootsteden heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Nadere informatie

Actu-Molenbeek # 89 (4 december 2015)

Actu-Molenbeek # 89 (4 december 2015) Actu-Molenbeek # 89 (4 december 2015) Recent: Molenbeek stond in de schijnwerpers ten gevolge van de openbaarmaking van de deelname van verschillende Molenbekenaren aan de aanslagen van vrijdag 13 november

Nadere informatie

Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT

Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT Trajecttram Trajectvan Simonistot Romeinse Steenweg Tram in eigen bedding tussen

Nadere informatie

De Brusselse arbeidsmarkt: statistische gegevens - Zelfstandige arbeid. Zelfstandige arbeid

De Brusselse arbeidsmarkt: statistische gegevens - Zelfstandige arbeid. Zelfstandige arbeid De Brusselse arbeidsmarkt: statistische gegevens - Zelfstandige arbeid Zelfstandige arbeid Deze gegevens zijn afkomstig van het Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen (RSVZ), meer

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De perimeter van het betreffende zwarte punt heeft betrekking op een stuk van spoorlijn 50 ter hoogte van het station Sint-Agatha-Berchem, gelegen op het grondgebied van

Nadere informatie

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST [C 2003/31083] Lijst van de gebieden die als speciale beschermingszones worden voorgesteld Het besluit van de Brusselse

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van richtplan van aanleg. «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019

ADVIES. Ontwerp van richtplan van aanleg. «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019 ADVIES Ontwerp van richtplan van aanleg «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02

Nadere informatie

Ontwikkeling van de interm. tariteit tussen openbaarver

Ontwikkeling van de interm. tariteit tussen openbaarver Ontwikkeling van de interm 2014 2015 2016 tariteit tussen openbaarver 2019 2020 odaliteit en complemen- 2018 voerswijzen Als we het openbaar vervoer echt aantrekkelijk willen maken, moeten de verschillende

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegelidbesluit nr. 20152016-0028 18-09-2015 COLLEGELIDBESLUIT Collegelidbesluit houdende de subsidiëring van de Brusselse Brede Scholen 2015-2016 Het collegelid, Gelet

Nadere informatie

Brief aan de Vlaamse Gemeenschap met betrekking tot de bepaling van de prioriteiten voor het Federaal Impulsfonds voor Migranten 2008

Brief aan de Vlaamse Gemeenschap met betrekking tot de bepaling van de prioriteiten voor het Federaal Impulsfonds voor Migranten 2008 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Brief aan de Vlaamse Gemeenschap met betrekking tot de bepaling van de prioriteiten voor het Federaal Impulsfonds voor Migranten 2008 Dhr. Marino Keulen Vlaams Minister van Inburgering

Nadere informatie

Kerkhof van Jette Realisatie van een nieuwe groene zone Heraanleg van de De Smet de Naeyerlaan

Kerkhof van Jette Realisatie van een nieuwe groene zone Heraanleg van de De Smet de Naeyerlaan Kerkhof van Jette Realisatie van een nieuwe groene zone Heraanleg van de De Smet de Naeyerlaan Presentatie van 07 juni 2017 Presentatie Locatie Doelstellingen Presentatie van het project Nieuwe groene

Nadere informatie

15 juni 2017, stadhuis

15 juni 2017, stadhuis Buurtplatform Beringen-centrum: workshop Herinrichting markt en omgeving 15 juni 2017, stadhuis Agendapunten 1. Vorig verslag 2. Projecten: stand van zaken 3. Communicatietraject: toelichting 4. Varia

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 05/338 14 juli 2005 Besluit houdende de subsidiëring van projecten in het kader van het erfgoedconvenant voor de eindrealisatie van de Weik van t Brussels 2005 (tweede fase) en voorbereiding

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Anderlecht

Uw gemeente in cijfers: Anderlecht Inleiding Anderlecht : Anderlecht maakt deel uit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Buurgemeentes zijn Brussel, Dilbeek, Drogenbos, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Pieters-Leeuw en Vorst (Brussel-Hoofdstad).

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT VAN 4 APRIL 2014 INZAKE VASTSTELLING, BEREKENING EN

KONINKLIJK BESLUIT VAN 4 APRIL 2014 INZAKE VASTSTELLING, BEREKENING EN KONINKLIJK BESLUIT VAN 4 APRIL 2014 INZAKE VASTSTELLING, BEREKENING EN BETALING VAN DE FEDERALE BASISDOTATIE VOOR DE HULPVERLENINGSZONES. 1 (inw. 1 januari 2014) (B.S. 25.06.2014) Gelet op de wet van 15

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Jette

Uw gemeente in cijfers: Jette Inleiding Jette : Jette maakt deel uit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Buurgemeentes zijn Asse, Brussel, Ganshoren, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek en Wemmel. Jette heeft een oppervlakte van 5,0

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST ADVIES (BRUGEL-ADVIES-201801205-275) Betreffende het Federaal ontwikkelingsplan van Elia voor de periode 2020-2030 en het bijbehorende

Nadere informatie

IMPULSEO I. Gert Merckx Kennisdomeinverantwoordelijke huisartsenkringen Leuven - 8 november 2016

IMPULSEO I. Gert Merckx Kennisdomeinverantwoordelijke huisartsenkringen Leuven - 8 november 2016 IMPULSEO Als steunpunt voor Impulseo helpt Domus Medica u met uw aanvraag. Voor meer informatie: mail naar annemie.verwilt@domusmedica.be of surf naar http://www.domusmedica.be/impulseo IMPULSEO I Gert

Nadere informatie

Pascal Smet. Agenda : - Context - Doelstellingen - Herinrichtingsproject - Praktische informatie

Pascal Smet. Agenda : - Context - Doelstellingen - Herinrichtingsproject - Praktische informatie Een project voor de toekomst Een project voor de inwoners van Vorst Pascal Smet Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Agenda : - - - - 1 Albert Churchill ( 1 ) ( 2 ) 2 Brede rechte straat > snelheid

Nadere informatie

T&T werd meer dan een decennium geleden door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest benoemd als hefboom gebied of gebied van gewestelijk belang. Het gaat immers om de ontwikkeling van een zeer groot onbebouwd

Nadere informatie

ontwerpdossier opvolgen uitvoeringsfase bijstand bij opleveringen of later 1D. project in stedelijke omgeving ja/nee ja/nee

ontwerpdossier opvolgen uitvoeringsfase bijstand bij opleveringen of later 1D. project in stedelijke omgeving ja/nee ja/nee Competentiedomein 1 Bouwkundig en architecturaal ontwerp van een nieuw ondergronds tram- of metrostation uitgevoerd in de loop van de laatste 3 jaar (*) Referentie 1.1 Referentie 1.2 bouwkundig & architecturaal

Nadere informatie

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2015

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2015 Verordening nr. 15-01 12 mei 2015 Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2015 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor het

Nadere informatie

RENOVATIE/RESTAURATIE VAN DE VOORMALIGE ONDERNEMINGEN «BYRRH» gelegen Dieudonné Lefèvrestraat 4 in 1120 Brussel

RENOVATIE/RESTAURATIE VAN DE VOORMALIGE ONDERNEMINGEN «BYRRH» gelegen Dieudonné Lefèvrestraat 4 in 1120 Brussel RENOVATIE/RESTAURATIE VAN DE VOORMALIGE ONDERNEMINGEN «BYRRH» gelegen Dieudonné Lefèvrestraat 4 in 1120 Brussel 1 1. Stedenbouwkundige context 1. Stedenbouwkundige context 1. Stedenbouwkundige context

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie Het gebied van het zwarte punt betreft een stuk spoorlijn 5OA, gelegen langs de tuinwijk «Het Rad», op het grondgebied van de gemeente Anderlecht, ter hoogte van de Bergensesteenweg.

Nadere informatie

Brussels Parlement. Datum: juli Verslag aan het Brussels Parlement voorgelegd door de Staatssecretaris belast met het gelijkekansenbeleid

Brussels Parlement. Datum: juli Verslag aan het Brussels Parlement voorgelegd door de Staatssecretaris belast met het gelijkekansenbeleid Brussels Parlement Datum: juli 2007 Verslag aan het Brussels Parlement voorgelegd door de Staatssecretaris belast met het gelijkekansenbeleid Beleid gevoerd door de Brusselse Hoofdstedelijke Regering inzake

Nadere informatie

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Gemeente Elsene Brussels Hoofdstedelijk Gewest DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Projectoproep voor bewoners «Mijn Plant-aardige Wijk» 0% asfalt 100% groen vergroening van de wijk groen- blauw netwerk duurzame

Nadere informatie

Voornaamste projecten van de MIVB op het grondgebied van de gemeente SCHAARBEEK voor de periode

Voornaamste projecten van de MIVB op het grondgebied van de gemeente SCHAARBEEK voor de periode Voornaamste projecten van de MIVB op het grondgebied van de gemeente SCHAARBEEK voor de periode 2006-2010 Voorafgaande opmerking Deze nota bevat niet de projecten die door de Brusselse regering werden

Nadere informatie

FENIX YOUR ESTATE SOLUTION. Presenteert DE STAD BINNEN HANDBEREIK

FENIX YOUR ESTATE SOLUTION. Presenteert DE STAD BINNEN HANDBEREIK FENIX YOUR ESTATE SOLUTION Presenteert FENIX DE STAD BINNEN HANDBEREIK Tussen het groen en de brede lanen bevindt zich het gloednieuw woonproject FENIX. Deze residentie, gelegen in het kloppend hart van

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Permanent Theater

Voortgangsrapportage Permanent Theater Voortgangsrapportage Permanent Theater 18 februari 2013 Agenda Rapportage - pauze - Marktconsultatie Vervolgproces 1 Rapportage Afspraken met de raad Vragen vooraf Financiën Theaterconcepten Locaties Investering

Nadere informatie

FINANCIËLE TOESTAND VAN DE BRUSSELSE GEMEENTEN

FINANCIËLE TOESTAND VAN DE BRUSSELSE GEMEENTEN FINANCIËLE TOESTAND VAN DE BRUSSELSE GEMEENTEN 2012-2016 www.local.brussels www.local.brussels www.sprb.irisnet.be/pouvoirs-locaux www.gob.brussels/plaatselijke-besturen 1 Inleiding Economische context

Nadere informatie

Lijst Brussels Hoofdstedelijk Parlement

Lijst Brussels Hoofdstedelijk Parlement Persconferentie N-VA Brussels Hoofdstedelijk Gewest 6 februari 2014 lijstvoorstelling Lijst Brussels Hoofdstedelijk Parlement Lijsttrekker: Johan Van den Driessche Na een internationale carrière (KPMG)

Nadere informatie

Persconferentie 13/03/2013. Beheerscontract

Persconferentie 13/03/2013. Beheerscontract Persconferentie 13/03/2013 Beheerscontract 2013-2017 De reiziger staat centraal Brigitte GROUWELS, Minister van Openbare Werken en Vervoer Photos des grands projets Adelheid Byttebier, Voorzitster

Nadere informatie

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 11 OKTOBER 2018

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 11 OKTOBER 2018 BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 11 OKTOBER 2018 A 1 Goedkeuring van het Verslag van de vergadering van 4 oktober 2018. A 2 Betrekkingen met het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20162017-0727 22-06-2017 COLLEGEBESLUIT Collegebesluit houdende de goedkeuring van de meerwerken nr. 2 voor de fase 2 van de renovatie van Brede School

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De wijk Vogelenzang ligt ten zuidwesten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op het grondgebied van de gemeente Anderlecht. Het gebied van het zwarte punt heeft betrekking

Nadere informatie

VR DOC.0398/1BIS

VR DOC.0398/1BIS VR 2018 2704 DOC.0398/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële goedkeuring - voorontwerp van decreet

Nadere informatie

L' école wordt nieuwe Vlaamse methodeschool in hartje Brussel

L' école wordt nieuwe Vlaamse methodeschool in hartje Brussel L' école wordt nieuwe Vlaamse methodeschool in hartje Brussel 1. De eerste VGC-renovatiegolf (1999-2004). Bij aanvang van de vorige legislatuur, in 1999, stuit de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) op

Nadere informatie

Bordeaux. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel

Bordeaux. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel 22 Stadsperimeter Brussel Bordeaux 23 Visitekaart o Bevolking : " Stad: 245.000 inwoners " Grootstedelijk gebied: 750.000 inwoners o Netwerk " Regionaal OV-netwerk: 15 lijnen TER + 4 buslijnen " Stedelijk

Nadere informatie

De Kusttram = duurzaam toerisme

De Kusttram = duurzaam toerisme De Kusttram = duurzaam toerisme Toelichting door: Dirk Schockaert, De Lijn West-Vlaanderen Sinds 1885 > een unieke traditie In 1885 > eerste tramlijn tussen Oostende en Nieuwpoort In 1912 > eerste elektrische

Nadere informatie

STATISTIEKEN. Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel

STATISTIEKEN. Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel STATISTIEKEN 2018 Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel ALGEMENE INDICATOREN ALGEMENE INDICATOREN Aantal ritten (in miljoenen) 2018 2017 TOTAAL.......................................................................................................................................417,6..............................400,9

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 04/263 13 mei 2004 Besluit houdende het sluiten van een overeenkomst bij onderhandelingsprocedure voor het ontwikkelen van de websites erfgoedwijzer.be en erfgoednet.be Het College,

Nadere informatie

Diagnose, uitdagingen en doelstellingen van het ontwerp van Richtplan van aanleg (RPA) Weststation

Diagnose, uitdagingen en doelstellingen van het ontwerp van Richtplan van aanleg (RPA) Weststation Diagnose, uitdagingen en doelstellingen van het ontwerp van Richtplan van aanleg (RPA) Weststation Methodologische inleiding Dit document vormt het document dat is voorzien in artikel 2, 1, 2 van het Besluit

Nadere informatie