Het duurzaamheidseffect van SCA Toegevoegde waarde bieden voor mens en natuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het duurzaamheidseffect van SCA Toegevoegde waarde bieden voor mens en natuur"

Transcriptie

1 Het duurzaamheidseffect van SCA Toegevoegde waarde bieden voor mens en natuur

2 Toegevoegde waarde bieden voor mens en natuur SCA is een wereldwijde marktleider in hygiëne en bosbouwproducten met een lange traditie in het nemen van verantwoordelijkheid voor mens en natuur. Al in de jaren 50 van de vorige eeuw heeft SCA een uitgebreid sociaal programma voor haar medewerkers opgesteld. En onze oorsprong als bedrijf in bosbouwproducten heeft ons een diepe verbondenheid met en verantwoordelijkheid voor het milieu gegeven. Het huidige SCA bouwt voort op dit erfgoed bij het aanbieden van innovatieve hygiënische oplossingen, het doorbreken van taboes en het geven van voorlichting aan miljoenen mensen. Over de hele wereld is SCA betrokken bij duurzame initiatieven op basis van onze kernwaarden van respect, uitmuntendheid en verantwoordelijkheid. In deze brochure vertellen we u meer over ons werk om waarde voor mens en natuur te creëren. Welkom in onze wereld en welkom bij SCA!

3 Onze recente prestaties in een oogopslag Iedere dag gebruikten 400 miljoen mensen de producten van SCA 0 99 miljoen zaailingen werden geproduceerd 80 ongevallen werden geregistreerd op 20 productielocaties audits voor de gedragscode van leveranciers werden uitgevoerd in 2013 en miljoen mensen kregen voorlichting over hygiëne

4 Onze ambities voor Onze ambities voor mens en natuur geven onze langetermijnvisie weer op het soort bedrijf dat we willen zijn en de richting die we op willen gaan. Ambities voor de mens Wij bouwen onze positie op als een van de betrouwbaarste bedrijven ter wereld door het leveren van duurzame groei en waarde aan onze belanghebbenden. Wereldwijd verbeteren wij hygiënische normen met onze hygiënische oplossingen. Voor de miljoenen bestaande gebruikers van onze producten en diensten en voor de miljarden mensen in opkomende markten, ontwikkelen we innovatieve oplossingen die het eenvoudiger maken om gezond en duurzaam te leven. Wij ondersteunen wereldwijd de emancipatie van vrouwen en hun vrijheid om volledig deel te nemen aan de maatschappij op sociaal, educatief en professioneel gebied door toegang te verlenen tot en voorlichting te geven over hygiënische oplossingen.

5 mens en natuur Ambities voor de natuur Wij leveren duurzame oplossingen met toegevoegde waarde aan onze klanten, gebaseerd op een veilige, grondstofbesparende en milieuvriendelijke inkoop, productie en ontwikkeling. We bestrijden klimaatverandering en minimaliseren onze invloed op het milieu door een combinatie van nieuwe innovaties en technologieën, efficiëntievoordelen, consumenteninitiatieven en koolstofopslag in onze bossen. Wij onderhouden de bossen met al hun biodiversiteit en wij zijn vastbesloten om ze op een verantwoorde manier te beheren en te gebruiken. Wij streven ernaar de voordelen van onze bossen op ons ecosysteem, het klimaat, onze klanten en de maatschappij te maximaliseren, door een combinatie van innovatie, efficiëntievoordelen en verstandig langetermijnbeheer.

6 Natuurdoelen Onze doelstellingen voor mens en natuur zijn specifiek en meetbaar, en zijn dus van cruciaal belang voor het realiseren van onze duurzaamheidsambities. Klimaat en energie We zullen de CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen en aangekochte elektriciteit en verwarming uiterlijk in 2020 met 20% verminderen ten opzichte van het jaar We zullen onze productie van biobrandstoffen uit de bossen uiterlijk in 2020 verdrievoudigen ten opzichte van het jaar De productie van windenergie op de bosbouwgrond van SCA zal uiterlijk in 2020 tot 5 TWh toenemen. Water Wij streven naar een duurzaam gebruik van water en zullen ons waterverbruik in regio s met een problematische watersituatie uiterlijk in 2015 met 10% verminderen ten opzichte van het jaar 2010 (bereikt in 2013). Alle pulp- en papierfabrieken van SCA zullen uiterlijk in 2015 mechanische en biologische waterzuivering operationeel hebben. Vezelaankoop en biodiversiteit We zullen onze doelstelling om geen op verse vezels gebaseerde materialen, waaronder pulp, te gebruiken uit controversiële bronnen bereiken en behouden. We zullen de biodiversiteit van onze bossen behouden. Minimaal 5% van onze productieve grond zal in onze ecologische landschapsplannen worden gereserveerd en nog eens 5% zal worden gereserveerd als onderdeel van onze zorg voor de natuur in door ons beheerde bossen.

7 Het bestrijden van klimaatverandering Ons energie-efficiëntieprogramma ESAVE, ontworpen om het verbruik en de uitstoot van koolstof te verminderen, heeft een SCA volgt een 360 gradenbenadering om kleinschaligere aanpak, maar genereert zijn klimaatvoetafdruk aan te pakken en heeft doelen gesteld om de koolstofuitstoot een significant effect. Een typisch ESAVEproject zou kunnen bestaan uit de verlaging te verminderen. Een van de manieren om van het elektriciteitsverbruik door het de koolstofuitstoot te verminderen, is door middel van grote investeringen, zoals verbeteren of vervangen van pompen, compressoren, ventilatoren of verlichting. de kalkoven in Munksund, Zweden, die Tussen 2010 en 2014 werden 800 projecten geïnstalleerd werd in De kalkoven geïmplementeerd, met als resultaat een vervangt olie door biobrandstoffen, vermindering van 7,7% van de verbruikte waardoor de koolstofuitstoot 75% lager energie per ton geproduceerd product. is en een kostenbesparing van 50 miljoen Zweedse kronen (5,5 miljoen euro) per jaar gegenereerd wordt.

8 We stimuleren groene stroom Toegang tot duurzamere energie zal de uitstoot van broeikasgassen verminderen en de EU streeft ernaar om in % van haar energie uit duurzame bronnen te halen. SCA zet zich in voor windenergie en het stimuleren van de productie van groene stroom, waardoor gegarandeerd wordt dat de Groep minder gevoelig is voor schommelingen in de energieprijzen. In 2014 werden twee nieuwe windparken operationeel op het land van SCA in het noorden van Zweden, als onderdeel van de samenwerking op gebied van windenergie tussen SCA en Statkraft. Gezamenlijk zullen de twee windparken 590 GWh elektriciteit per jaar leveren, genoeg om huizen te verwarmen. De totale plannen van SCA voor wat betreft windenergie omvatten onder meer de bouw van 830 windmolens die een indrukwekkende 7 TWh aan groene stroom zullen genereren.

9 Vitaal water Bruikbaar water is ongelijk verdeeld tussen regio s. Dit is de reden dat SCA zich richt op het verminderen van het watergebruik in regio s met een problematische watersituatie zoals in Mexico, Colombia, Spanje, Italië, de VS en Australië. Waterzuivering is een ander aandachtspunt. In samenwerking met lokale overheden heeft SCA het stroomgebied van de rivier Iton omgeleid en de moerasgebieden rond de fabriek in Hondouville, Frankrijk hersteld. De rivier stroomt nu langs de fabriek in plaats van er doorheen, waardoor het eenvoudiger is het waterzuiveringssysteem te bedienen met een kleiner risico op lekkage. De herstelde moerasgebieden zullen de biodiversiteit vergroten en we hopen diersoorten zoals de geelbuikvuurpad, terug te kunnen verwelkomen.

10 Verantwoord gebruik van grondstoffen SCA bevordert duurzaam bosbeheer en een van onze milieudoelstellingen is dat geen enkele houtvezel die wij gebruiken, afkomstig mag zijn uit controversiële bronnen*. Daarom beheert SCA haar eigen bossen, de bron van ongeveer de helft van onze houtgrondstoffen, volgens de normen voor internationaal bosbeheer van de Forest Stewardship Council (FSC ) en het programma voor verantwoord bosbeheer (PEFC, Programme for the Endorsement of Forest Certification ). We eisen van onze leveranciers dat ze voldoen aan de strenge milieu- en sociale normen, en we voeren regelmatig evaluaties uit bij onze leveranciers van op verse vezels gebaseerde grondstoffen. SCA heeft 100% controle over de oorsprong van de op verse vezels gebaseerde grondstoffen. *Illegaal gekapt hout, hout uit bossen met een hoge behoudswaarde of hout uit gebieden waar mensenrechten of rechten van de oorspronkelijke bewoners worden geschonden.

11 We hebben een passie voor bossen Bossen zijn niet alleen een bron van waardevolle en hernieuwbare grondstoffen, ze zijn ook heel belangrijk voor het ecosysteem dat het leven op aarde mogelijk maakt. Bossen absorberen koolstofdioxide, reguleren waterstromen en bieden mensen mogelijkheden voor recreatie, jacht en visserij. SCA heeft als grootste particuliere boseigenaar in Europa een verantwoordelijkheid voor de bescherming en het behoud van de biodiversiteit van zijn bos. We hebben meer dan 7% van ons productief bosgebied gereserveerd voor behoud door middel van ecologische landschapsplannen, waaronder het behoud en herstel van leefgebieden voor gevoelige dieren- en plantensoorten. Bovendien werd in 2014 meer dan 14% van het bosgebied in geplande oogstlocaties gereserveerd voor natuurbeleid. Als gevolg hiervan zal van iedere tien bomen meer dan één een natuurlijke dood sterven, onderdeel worden van de levenscyclus en voedsel zijn voor insecten, vogels en schimmels.

12 Maatschappelijke doelen Hygiënische oplossingen We maken onze kennis over hygiëne beschikbaar voor klanten en consumenten en zorgen voor beschikbaarheid van betaalbare, duurzame hygiënische oplossingen om hen te helpen een gezond en waardig leven te leiden. Duurzame innovaties We leveren betere, veiligere en meer milieuvriendelijke oplossingen aan onze klanten. We streven naar voortdurende verbetering van het rendement van bronnen en milieuprestaties waarbij voor nieuwe innovaties rekening wordt gehouden met de hele levenscyclus. Gedragscode Onze SCA-leveranciersstandaard wordt gebruikt om gedeelde waarden en prioriteiten in onze toeleveringsketen door te voeren. We zullen het uiterlijk 2015 gebruiken in al onze toeleveringsketencontracten. We leven onze SCA-gedragscode na. Al onze medewerkers krijgen regelmatig training over de gedragscode. Gezondheid en veiligheid van werknemers Ons doel is om geen enkel arbeidsongeval te hebben, en wij zullen onze ongevalsfrequentie tussen 2011 en 2016 verlagen met 25% (bereikt in 2014). De internationale OHSAS norm zal bij alle belangrijke locaties uiterlijk in 2016 worden ingevoerd.

13 Samen werken aan een betere incontinentiezorg Weinig mensen praten over incontinentie, maar miljoenen mensen lijden eraan. Schattingen geven aan dat er wereldwijd 400 miljoen mensen last hebben van incontinentie. Als s werelds grootste leverancier van incontinentieproducten van het merk TENA, is SCA actief bezig om de taboes die incontinentie omringen, te doorbreken en de incontinentiezorg over de hele wereld te ontwikkelen en verbeteren. TENA Solutions is ons concept om verpleeghuizen te helpen een optimale zorgoplossing te vinden door het aanbieden van grondige analyse en training, gecombineerd met innovatieve productoplossingen. Een onderzoek* bij 181 verpleeghuizen over de hele wereld die TENA Solutions gebruiken, toonde duidelijke verbeteringen aan in 95% van de gevallen, waaronder 38% minder lekken, een verbetering van 47% voor wat betreft huidaandoeningen, 44% meer tijd voor nuttige zorg, 29% lagere kosten en 31% minder afval. *Gebaseerd op gemiddelde percentages van TENA Solutions-casestudies uitgevoerd tussen 2011 en 2013 in Europa, de VS, Canada en China.

14 Innoveren voor succes Op de klant gebaseerde innovatie is de kracht achter groei en winstgevendheid en is de sleutel tot succes van SCA. Werken met duurzaamheid en efficiënt gebruik van bronnen is de kracht achter innovatie, en een innovatieve cultuur leidt tot meer duurzame oplossingen. In ons ontwerp- en innovatieproces staat duurzaamheid altijd centraal. Levenscyclusanalyses onderzoeken de milieu-impact van elke fase van de levenscyclus van een product, van grondstoffen tot de productie, het transport, gebruik, hergebruik en de verwijdering. De CO2-voetafdruk van de Libero open luiers werd bijvoorbeeld tussen 2008 en 2014 met 24% verminderd. Tork EasyCube is een dispensersysteem dat is uitgerust met kleine sensoren die een realtime registratie uitvoeren wanneer het papier moet worden bijgevuld. Deze informatie wordt rechtstreeks naar de computers of mobiele telefoons van het personeel verzonden, die het probleem kunnen oplossen.

15 Ons dagelijks kompas De reputatie van een bedrijf is gebaseerd op vertrouwen vertrouwen dat het bedrijf verdient door zijn bedrijfsvoering en relaties op een verantwoorde manier te beheren. De Gedragscode van SCA is het raamwerk dat ons helpt onze waarden om te zetten in actie. Alle medewerkers krijgen regelmatig training over de Code, waarbij onderwerpen behandeld worden zoals zakelijke ethiek, mensenrechten en corruptiebestrijding. Risicoanalyse-, trainings-, audit- en monitoringsprocessen zijn enkele van de instrumenten die we gebruiken om naleving te waarborgen. Dit is een voortdurende inspanning die nooit echt zal ophouden.

16 We streven naar nul ongevallen op de werkplek Onze medewerkers zijn erg belangrijk voor ons en dat is de reden waarom we ervoor zorgen dat onze werkplekken gezond en veilig zijn. Als uitgangspunt maken we gebruik van de gezondheids- en veiligheidsnormen die vastgelegd zijn in de nationale wetgeving, internationale regelgeving en industriestandaarden. Hieraan voegen we onze eigen SCA-eisen toe die doorgaans strenger zijn dan de opgelegde eisen. We werken onvermoeibaar om de risico s van de werkplek te identificeren en proberen ze te elimineren voordat deze ongelukken veroorzaken. Deze toewijding aan de veiligheid heeft zijn vruchten afgeworpen. In 2014 behaalden we, twee jaar eerder dan gepland, onze doelstelling van een vermindering van 25% van het aantal ongevallen tussen 2011 tot 2016.

17 De zorg voor een verantwoorde toeleveringsketen Met een grote en steeds complexere wereldwijde toeleveringsketen, is de mogelijkheid om de prestaties en risico s te controleren, en om de sociale en milieueffecten bij de leveranciers te beheren, van het allergrootste belang. Onze gezamenlijke inzet voor verantwoord inkopen berust op een drieledig platform: de ondertekening van onze wereldwijde norm voor leveranciers (Global Supplier Standard), de openbaarmaking van prestaties door middel van Sedex ( s werelds grootste database voor het delen van ethische data van de toeleveringsketen) en de leveranciersaudits. In 2013 en 2014 voerden we ongeveer 80 leveranciersaudits gericht op ethiek en maatschappelijke verantwoordelijkheid uit in China, Mexico, India, Rusland en Turkije.

18 Werken aan een gezonde wereld We delen onze kennis over hygiëne met meisjes, vrouwen, kinderen, ouders, familieleden en zorgverleners over de hele wereld. Hier vindt u enkele initiatieven die in 2014 uitgevoerd werden Colombiaanse meisjes woonden voorlichtingsprogramma s bij om kennis op te doen over wat er in het lichaam gebeurt tijdens de menstruatie en in de puberteit. Sinds de start in 1989 hebben 12 miljoen meisjes deelgenomen aan dit programma In Hongarije werd aan 4000 kinderen het belang van het wassen van hun handen uitgelegd, met name als het gaat om het voorkomen van ziektes.

19 In Zweden geeft SCA al 40 jaar voorlichting aan docenten en studenten over bossen en de bosindustrie. In 2014 namen ongeveer 7600 mensen deel aan dit programma en sinds de start in 1974 hebben meer dan een miljoen mensen deelgenomen. SCA ging een partnerschap aan met de wereldsamenwerkingsraad voor water- en sanitaire voorzieningen (WSSCC) van de Verenigde Naties om de stilte rond menstruatie te doorbreken. Als onderdeel van de deelname van SCA aan de Volvo Ocean Race, gaven SCA en WSSCC meisjes uit Zuid-Afrika en China voorlichting over hygiëne tijdens de menstruatie In China werden seminars en voorlichtingsprogramma s georganiseerd voor 2500 verpleegkundigen en professionele zorgverleners, om mensen te ondersteunen die lijden aan incontinentie. Sinds 2009 hebben zorgverleners training ontvangen.

20 Een wereldwijd marktleider op het gebied van hygiëne en bosbouwproducten SCA is een wereldwijde marktleider in persoonlijke hygiëne en bosbouwproducten die duurzame producten voor persoonlijke verzorging, tissueproducten en bosbouwproducten ontwikkelt en vervaardigt. Er vinden verkoopactiviteiten plaats in circa 100 landen met vele sterke merken, waaronder de wereldwijd toonaangevende merken TENA en Tork, en regionale merken zoals Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo en Vinda. Als grootste particuliere boseigenaar in Europa legt SCA sterk de nadruk op duurzaam bosbeheer.

Duurzaamheid De kern van alles wat we doen

Duurzaamheid De kern van alles wat we doen SCA Persbericht achtergrondinformatie Duurzaamheid De kern van alles wat we doen Laatst gewijzigd: september 2014 SCA is marktleider op het gebied van wereldwijde hygiëne- en bosproducten. De groep ontwikkelt

Nadere informatie

We brengen duurzaamheid voor u in de praktijk, elke dag weer Mei 2015

We brengen duurzaamheid voor u in de praktijk, elke dag weer Mei 2015 We brengen duurzaamheid voor u in de praktijk, elke dag weer Mei 2015 Duurzaamheid is meer dan milieu alleen voor Tork. Het gaat daarbij ook om het leveren van praktische voordelen voor mensen en het creëren

Nadere informatie

Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment

Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment Contents P. 2 Introductie P. 2 VINCI s commitments P. 4 Leveranciers commitments P. 6 Implementatie 1 15 april 2012 Introductie Deze Code «Global Performance

Nadere informatie

SCA is een wereldwijd bedrijf in persoonlijke hygiëne en bosbouwproducten

SCA is een wereldwijd bedrijf in persoonlijke hygiëne en bosbouwproducten Dit is SCA SCA is een wereldwijd bedrijf in persoonlijke hygiëne en bosbouwproducten De Groep ontwikkelt en vervaardigt duurzame producten voor persoonlijke verzorging, alsmede papier- en bosbouwproducten.

Nadere informatie

NATUUR EN BIODIVERSITEIT

NATUUR EN BIODIVERSITEIT NATUUR EN BIODIVERSITEIT Wat hebt u eraan? Biodiversiteit is de verscheidenheid van leven op onze planeet. Het is het fundament van ons welzijn en de economie. We zijn van de natuur afhankelijk voor ons

Nadere informatie

FSC-gecertificeerde producten van SCA

FSC-gecertificeerde producten van SCA FSC-gecertificeerde producten van SCA PE FC /05-33-132 Promoting Sustainable Forest Management www.pefc.org WAT BETEKENT HET VOOR MIJ? Certificering biedt een geloofwaardig verband tussen verantwoord bosbeheer

Nadere informatie

FSC-gecertificeerde producten van SCA

FSC-gecertificeerde producten van SCA FSC-gecertificeerde producten van SCA Wat is FSC? Forest Stewardship Council (FSC) is een onafhankelijke internationale organisatie die verantwoord bosbeheer stimuleert. FSC weegt de verschillende belangen

Nadere informatie

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam verpakken Consumenten vinden dat bedrijven een belangrijke rol spelen als het gaat om maatschappelijke

Nadere informatie

We brengen duurzaamheid voor u in de praktijk, elke dag weer

We brengen duurzaamheid voor u in de praktijk, elke dag weer Onze duurzaamheidsaanpak Voordelen voor uw bedrijf en het milieu Bespaar tijd We brengen duurzaamheid voor u in de praktijk, elke dag weer Bespaar kosten Verbeter hygiëne Voor Tork draait duurzaamheid

Nadere informatie

gedragscode voor leveranciers van Quintiles

gedragscode voor leveranciers van Quintiles gedragscode voor leveranciers van Quintiles 2 Quintiles maakt zich sterk voor duurzame zakelijke praktijken. Op basis van internationaal erkende normen, is deze gedragscode voor leveranciers ( Code ) gericht

Nadere informatie

Wereldleider op het vlak van duurzaamheid

Wereldleider op het vlak van duurzaamheid Wereldleider op het vlak van duurzaamheid Zorgdragen voor onze planeet maakt deel uit van de visie van Kimberly-Clark Professional TM om toonaangevend te zijn in essentiële aspecten voor een beter leven.

Nadere informatie

SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM

SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER Wie aan duurzaamheid denkt, denkt misschien niet direct aan papieren handdoekjes en toiletpapier. In breder perspecfief

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

SCA Persbericht achtergrondinformatie. Innovatie bij SCA. Laatste update september 2014

SCA Persbericht achtergrondinformatie. Innovatie bij SCA. Laatste update september 2014 SCA Persbericht achtergrondinformatie Innovatie bij SCA Laatste update september 2014 SCA is marktleider op het gebied van wereldwijde hygiëne- en bosproducten. De groep ontwikkelt en produceert duurzame

Nadere informatie

Gun onze kinderen. een schoon milieu

Gun onze kinderen. een schoon milieu Gun onze kinderen een schoon milieu VOORKOM VERSPILLING DOELMATIG GEBRUIK VAN GRONDSTOFFEN DUURZAAM BOSBEHEER VERANTWOORDE, LAGE KOOLSTOFUITSTOOT WELZIJN VAN MENS EN GEMEENSCHAP Doelmatig gebruik van grondstoffen

Nadere informatie

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & NORTH RIVER ÉCHT DUURZAAM PRODUCEREN 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa)

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Lees ter voorbereiding onderstaande teksten. Het milieu De Europese Unie werkt aan de bescherming en verbetering van

Nadere informatie

WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER?

WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? PEFC. HET KEURMERK VOOR DUURZAAM BOSBEHEER PRODUCTEN UIT HET BOS KOM JE OVERAL TEGEN PEFC, het keurmerk voor duurzaam bosbeheer, heeft als doel om duurzaam bosbeheer wereldwijd

Nadere informatie

reating ENERGY PROGRESS

reating ENERGY PROGRESS reating ENERGY PROGRESS 2012 ENERGIE EN MILIEU: Opwarming van de aarde: Drastische vermindering CO 2 -uitstoot Energie: De energiekosten fluctueren sterk en zullen alleen maar stijgen Behoud van het milieu

Nadere informatie

De opwarming van de aarde

De opwarming van de aarde De opwarming van de aarde De uitstoot van broeikasgassen als gevolg van het verbranden van fossiele brandstoffen is een wereldwijd probleem. Verhoging van de zeespiegel en extreme weersomstandigheden zijn

Nadere informatie

Betonketen verduurzaamt. Ron Peters, directeur Betonhuis 19 april 2018

Betonketen verduurzaamt. Ron Peters, directeur Betonhuis 19 april 2018 a Betonketen verduurzaamt Ron Peters, directeur Betonhuis 19 april 2018 1 Beton is duurzaam Natuurlijke grondstoffen Hoge percentages secundaire grondstoffen, zoals hoogovenslak en poederkoolvliegas. Aantoonbaar

Nadere informatie

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID ONZE VERANTWOORDELIJKHEID CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I Inhoud Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen 4 Maatschappelijke betrokkenheid

Nadere informatie

ETHISCHE CODE LEVERANCIERS

ETHISCHE CODE LEVERANCIERS ETHISCHE CODE LEVERANCIERS WAT VERWACHTEN WIJ VAN ONZE LEVERANCIERS? Lyreco zet zich in om zaken te doen met een krachtig engagement voor de rechten van het individu en de ecologie van onze planeet. Enkele

Nadere informatie

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Na deze toolbox begrijp je: Wat Duurzaam Ondernemen betekent Waarom het Belangrijk is om CO2 uitstoot te verminderen Welke Richtlijn SPIE hanteert om duurzaam

Nadere informatie

NATUURLIJK VERANTWOORD

NATUURLIJK VERANTWOORD NATUURLIJK VERANTWOORD CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I V Inhoud Voorwoord Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen

Nadere informatie

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer HOUT, DE LINK TUSSEN BOS EN BOUWEN Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam ontwerpen Gebouwen kunnen profiteren van de bijzondere eigenschappen, structuur en het ecologische voordeel

Nadere informatie

PEOPLE STAKEHOLDER(S) PEOPLE STAKEHOLDER(S)

PEOPLE STAKEHOLDER(S) PEOPLE STAKEHOLDER(S) Nr. ISO 26000 Indicator MVO Kernthema II: Arbeidsomstandigheden en volwaardig werk Stakeholder(s) Meten Uitvoering Voldoet Ja/Nee Doelstelling 2018 Paragraaf (Paragraaf 6.4) 1 6.4.1 Werkgelegenheid Safety

Nadere informatie

AquaPath Module 4 DUURZAME LEVENSSTIJLEN EN WATER

AquaPath Module 4 DUURZAME LEVENSSTIJLEN EN WATER AquaPath Module 4 DUURZAME LEVENSSTIJLEN EN WATER SAMENVATTING Weet je dat de meeste van onze dagelijkse activiteiten, inclusief voedsel, kleding en reizen, een hoog waterverbruik betekenen en daarmee

Nadere informatie

Ethische Code van Compass Group

Ethische Code van Compass Group van Compass Group Versie 1.2 Compass Group & UN Global Compact Als wereldleider in onze branche moeten we de allerhoogste eisen stellen aan de kwaliteit van de diensten die we leveren en aan de professionele

Nadere informatie

Supplier Code of Conduct. Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst

Supplier Code of Conduct. Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst Supplier Code of Conduct Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst Bij Kramp gaan we voor zakelijk succes op de lange termijn. Daarbij voelen we een sterke verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Kwaliteit betekent zonder zorgen

Kwaliteit betekent zonder zorgen Kwaliteit betekent zonder zorgen www.publicationpapers.sca.com Onze goede reputatie danken wij aan onze klanten Producten van de juiste kwaliteit, een eersteklas milieuprogramma dat in de gehele productie-keten

Nadere informatie

MVO. Be-Pall International BV Zilverstraat 4, 8211 AN Lelystad Tel 0320-234940 http:/www.be-pall.nl

MVO. Be-Pall International BV Zilverstraat 4, 8211 AN Lelystad Tel 0320-234940 http:/www.be-pall.nl Be-Pall International BV Zilverstraat 4, 8211 AN Lelystad Tel 0320-234940 http:/www.be-pall.nl Een bedrijf waar Mensen gezamenlijk werken aan een kwalitatief en milieuvriendelijk product, rekening houdend

Nadere informatie

Beleidsplan MVO 2015-2017

Beleidsplan MVO 2015-2017 Beleidsplan MVO 2015-2017 CB Concreet Duurzaam April 2015 Inleiding Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) speelt een belangrijke rol binnen de prestatie- en groeistrategie van Cementbouw. Als een

Nadere informatie

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst.

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Duurzame biomassa Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Nuon Postbus 4190 9 DC Amsterdam, NL Spaklerweg 0 1096 BA Amsterdam, NL Tel: 0900-0808 www.nuon.nl Oktober 01 Het groene alternatief Biomassa

Nadere informatie

ZAKENPARTNER GEDRAGSCODE

ZAKENPARTNER GEDRAGSCODE ZAKENPARTNER GEDRAGSCODE LORD Corporation ( LORD ) zet zich in voor zakendoen met integriteit en hoge ethische normen. Daarnaast verplichten wij onszelf tot de naleving van alle wetgeving en voorschriften

Nadere informatie

Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier.

Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier. Dit notitieboekje is gedrukt op PEFC gecertificeerd papier. NAAM ADRES WAAROM DUURZAAM BOSBEHEER? PEFC. HET KEURMERK VOOR DUURZAAM BOSBEHEER PEFC, het keurmerk voor duurzaam bosbeheer, heeft als doel om

Nadere informatie

Gedragscode. SCA Gedragscode

Gedragscode. SCA Gedragscode SCA Gedragscode 1 Gedragscode SCA Gedragscode SCA wil op sociaal- en milieutechnisch verantwoorde wijze omgaan met haar belanghebbenden en op basis van respect, verantwoordelijkheid en uitmuntendheid een

Nadere informatie

Samen bomen planten!

Samen bomen planten! Samen bomen planten! vergroenen Elk jaar worden er 10 miljard bomen meer gekapt dan er worden aangeplant. Dit proces willen we omkeren. Via onze projecten in Nederland en in het buitenland hebben we al

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VOOR LEVERANCIERS

GEDRAGSCODE VOOR LEVERANCIERS INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 1.1 DOELSTELLING 1.2 STREKKING 1.3 NALEVING 1.4 ERKENNING 2 BEHANDELING VAN WERKNEMERS 2.1 ANTI-DISCRIMINATIE 2.2 VRIJHEID VAN VERENIGING EN COLLECTIEVE ONDERHANDELINGEN 2.3 DWANGARBEID

Nadere informatie

Duurzaamheidsverklaring

Duurzaamheidsverklaring DUURZAAMHEIDSVERKLARING Ondergetekende: [Naam Leverancier en rechtsvorm [ ], statutair gevestigd te [plaats], aan de [straat, nummer en postcode] (KvK ), hierna te noemen Leverancier, hierbij rechtsgeldig

Nadere informatie

HET EU FLEGT- Actieplan

HET EU FLEGT- Actieplan HET EU FLEGT- Actieplan Rob Busink Directie Natuur en Biodiversiteit 1 september 2015 Consultatiebijeenkomst FLEGTevaluatie Naar een Europese aanpak van de bestrijding van de handel in illegaal hout Toenemende

Nadere informatie

SCA een leidend, wereldwijd hygiëne- en bosproducten bedrijf

SCA een leidend, wereldwijd hygiëne- en bosproducten bedrijf Dit is SCA SCA een leidend, wereldwijd hygiëne- en bosproducten bedrijf SCA ontwikkelt en produceert duurzame personal care-, tissueen bosproducten. Verkoop vindt plaats in ongeveer 100 landen via een

Nadere informatie

WASA KOMT OP VOOR DE PLANEET

WASA KOMT OP VOOR DE PLANEET WASA KOMT OP VOOR DE PLANEET WASA BELOOFT: ONS MERK COMPENSEERT CO 2 VOOR 100% 1 We zijn van mening dat opkomen voor de planeet, door onze ecologische voetafdruk te verkleinen en CO 2 te compenseren, de

Nadere informatie

MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)

MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) STRAXS Nederland BV draagt zorg voor het welzijn van haar medewerkers. Dit doet zij door het zeker stellen van de werkgelegenheid en het nakomen van

Nadere informatie

Wij leggen rekenschap af over:

Wij leggen rekenschap af over: VRAGEN Het afleggen van rekenschap. ANTWOORDEN TOELICHTING / VOORBEELDEN VRAAG 1. Onze organisatie legt rekenschap af over onze effecten op de maatschappij, de economie en het milieu. Welke activiteiten

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN HOUTBOUW IN BRUSSEL HERFST 2017 Hout, een duurzaam materiaal Hugues FRERE 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N N N Het specifieke karakter van hout als natuurlijk structuurmateriaal

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

Visie, Missie, Strategie en Waarden

Visie, Missie, Strategie en Waarden Visie, Missie, Strategie en Waarden Onze Visie s Werelds meest toonaangevend coatingsbedrijf te zijn door op consistente wijze kwalitatief hoogwaardige, innovatieve en duurzame oplossingen te leveren waarop

Nadere informatie

Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte.

Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte. Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte. De duurzame sanitaire ruimte van CWS Met Ecoilet bent u zuinig met natuurlijke grondstoffen en met uw portemonnee. De introductie van Ecoilet vergt geen extra investeringen,

Nadere informatie

duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/

duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/ duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/30-01-01 De uitdaging voor hout en papier Consumenten willen steeds vaker bewijs zien van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Op

Nadere informatie

Cleantech Markt Nederland 2008

Cleantech Markt Nederland 2008 Cleantech Markt Nederland 2008 Baken Adviesgroep November 2008 Laurens van Graafeiland 06 285 65 175 1 Definitie en drivers van cleantech 1.1. Inleiding Cleantech is een nieuwe markt. Sinds 2000 heeft

Nadere informatie

Relevantie, significantie en prioriteren van de MVO-kernthema s en onderwerpen

Relevantie, significantie en prioriteren van de MVO-kernthema s en onderwerpen Relevantie, significantie en prioriteren van de MVO-kernthema s en onderwerpen Van der Meer B.V. heeft in 2011 een nulmeting laten uitvoeren door een externe adviseur. Deze actie is genomen om op een objectieve

Nadere informatie

Afdeling Inkoop Januari 2017

Afdeling Inkoop Januari 2017 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen MVI-beleid in de praktijk Afdeling Inkoop Januari 2017 MVI-beleid Doel Waarom MVI-beleid? Als netbeheerder willen wij in de transitie naar een duurzame samenleving onze

Nadere informatie

TECHNOLOGIE IN HARMONIE MET HET MILIEU

TECHNOLOGIE IN HARMONIE MET HET MILIEU TECHNOLOGIE IN HARMONIE MET HET MILIEU BETERE PRODUCTEN VOOR EEN BETERE TOEKOMST Als het aankomt op het kiezen van technologie, begrijpen we dat bedrijven betrouwbaarheid en gevolgen voor het milieu boven

Nadere informatie

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO. MVO Beleid Inhoudsopgave I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.. People.1. Goed werkgeverschap... Maatschappelijke betrokkenheid.... Eerlijk zakendoen.. Planet.1. Duurzame mobiliteit...

Nadere informatie

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Value at Stake-analyse (Analyse potentiële waarde) van IoE voor de publieke sector door Cisco Joseph Bradley Christopher Reberger Amitabh Dixit Vishal

Nadere informatie

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord!

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Milieubewuste inkoop Hero Benelux breidt haar inspanningen voor een duurzame inkoop van grondstoffen verder uit. We letten daarbij niet alleen op kwaliteit.

Nadere informatie

Toets_Hfdst10_BronnenVanEnergie

Toets_Hfdst10_BronnenVanEnergie Toets_Hfdst10_BronnenVanEnergie Vragen Samengesteld door: visign@hetnet.nl Datum: 31-1-2017 Tijd: 11:10 Samenstelling: Geowijzer Vraag: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19,

Nadere informatie

economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen

economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen REDD+ een campagne voor bewustwording van suriname over haar grootste kapitaal Wat is duurzaam gebruik van het bos: Duurzaam

Nadere informatie

Duurzaamheid en Responsible Care

Duurzaamheid en Responsible Care Duurzaamheid en Responsible Care Verbond van Handelaren in Chemische producten Maart 2017 Samenvatting ESG Om te komen tot een meer duurzame wereld, vraagt het VHCP aandacht voor ESGfactoren Hoofdthema

Nadere informatie

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA Presentatie door de heer J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 4 februari 2011 Inhoud 1 I. Waarom energiebeleid ertoe doet II. Waarom

Nadere informatie

Samen vooruit. in de circulaire economie. CIRCLES inspireert en ondersteunt u met tools en praktische kennis. Re-creating (y)our environment

Samen vooruit. in de circulaire economie. CIRCLES inspireert en ondersteunt u met tools en praktische kennis. Re-creating (y)our environment Samen vooruit in de circulaire economie Re-creating (y)our environment CIRCLES inspireert en ondersteunt u met tools en praktische kennis Circulaire economie wat moet ik ermee? Circulaire economie: u hoort

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen is voor GHEYS het nastreven van zowel een gezond bedrijfsrendement, als het benutten van kansen bij alle bedrijfsbeslissingen om een positieve bijdrage te leveren

Nadere informatie

100% groene energie. uit eigen land

100% groene energie. uit eigen land 100% groene energie uit eigen land Sepa green wil Nederland op een verantwoorde en transparante wijze van energie voorzien. Dit doen wij door gebruik te maken van duurzame energieopwekking van Nederlandse

Nadere informatie

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte De duurzame sanitaire ruimte van CWS Met Ecoilet bent u zuinig met natuurlijke grondstoffen en met uw portemonnee. De introductie van Ecoilet vergt geen extra investeringen,

Nadere informatie

zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD

zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD M + N PROJECTEN ONTWIKKELDE EEN NIEUWE GENERATIE ZONWERINGSDOEKEN, DIE DE HUIDIGE MATERIALEN

Nadere informatie

intelligent software for monitoring centres

intelligent software for monitoring centres intelligent software for monitoring centres Waarom UMO? Binnen Europa en daarbuiten hebben landen te maken met de vergrijzing. Daardoor stijgt de zorgvraag in het komende decennium sterk. Hoe wordt die

Nadere informatie

Maatschappelijk Jaarverslag 2012

Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Blad Voorwoord 2 1. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) 3 2. MVO en Prins Bouw 3 3. Beleid 4 4. Speerpunten 5 5. Duurzaam bouwen 9 6. Toekomst 10

Nadere informatie

Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1

Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 2015 Ketenanalyse Papier Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Ketenanalyse papier... 4 1.1 Keten van papier... 4 2.2 Identificeren

Nadere informatie

Halo Green CupS DOING GOOD IS EASY

Halo Green CupS DOING GOOD IS EASY DOING GOOD IS EASY Halo Green CupS DOING GOOD IS EASY Doe het goed. Doe het duurzaam. Wij streven ernaar om zo duurzaam mogelijk te produceren. Wij geloven in een productieketen die rond is. In de zogenaamde

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

HET PEFC-LABEL. als verantwoorde aankoop van hout en papier

HET PEFC-LABEL. als verantwoorde aankoop van hout en papier HET PEFC-LABEL als verantwoorde aankoop van hout en papier PEFC is een milieuvriendelijk label dat u vindt op hout en papier. Het toont aan dat het hout in het product zijn herkomst heeft in duurzaam beheerde

Nadere informatie

et broeikaseffect een nuttig maar door de mens ontregeld natuurlijk proces

et broeikaseffect een nuttig maar door de mens ontregeld natuurlijk proces H 2 et broeikaseffect een nuttig maar door de mens ontregeld natuurlijk proces Bij het ontstaan van de aarde, 4,6 miljard jaren geleden, was er geen atmosfeer. Enkele miljoenen jaren waren nodig voor de

Nadere informatie

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming 26-06-2018 Wouter Schouwenberg Lieuwe Leijstra DE HISTORIE VAN ENNATUURLIJK Essent Local Energy Solutions (ELES); Een business

Nadere informatie

1. GEEN ARMOEDE 2. GEEN HONGER. Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal. Honger beëindigen, betere voeding en duurzame landbouw promoten

1. GEEN ARMOEDE 2. GEEN HONGER. Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal. Honger beëindigen, betere voeding en duurzame landbouw promoten 1. GEEN ARMOEDE Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal Ondanks de halvering van de extreme armoede in de wereld tijdens de afgelopen decennia, leeft nog steeds 1,3 miljard mensen in extreme armoede.

Nadere informatie

De manier. Versie van werken

De manier. Versie van werken De manier Versie 2019 van werken INLEIDING Burg Group is een toonaangevend Europees familiebedrijf en internationale totaalleverancier van gefermenteerde azijn, siropen en huishoudelijke reinigingsmiddelen.

Nadere informatie

WEEKAMP DEUREN: DUURZAAM VOORUIT! Duur zaam FSC CONCEPTEN

WEEKAMP DEUREN: DUURZAAM VOORUIT! Duur zaam FSC CONCEPTEN WEEKAMP DEUREN: DUURZAAM VOORUIT! Duur FSC CONCEPTEN Duur DUURZAAM ONDERNEMEN Als producent van (hard) houten deuren is Weekamp zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij willen er

Nadere informatie

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boeren hebben een oplossing! Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boerenkracht & financiering KLIMAAT VOEDSELZEKERHEID & GEZONDHEID VITAAL PLATTELAND Innovatie, data & kennis ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw

Nadere informatie

Werkvel opdracht 16 (Wat hebben politieke partijen met Europa en het klimaat?)

Werkvel opdracht 16 (Wat hebben politieke partijen met Europa en het klimaat?) Werkvel opdracht 16 (Wat hebben politieke partijen met Europa en het klimaat?) Toelichting op de opdracht In deze opdracht gaan jullie onderzoeken hoe de Nederlandse politieke partijen over de Europese

Nadere informatie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie Biomassa Pilaar in de energietransitie en Uitgangspunt voor de biobased economie Klimaatverandering: onze uitdaging Onze opdracht om er snel en écht iets aan te gaan doen Overeenstemming: er moet wat gebeuren!

Nadere informatie

Introductie Presentatie aan Bewonersorganisatie. Milieu en Kortenbos Wat kunnen we zelf doen

Introductie Presentatie aan Bewonersorganisatie. Milieu en Kortenbos Wat kunnen we zelf doen Introductie Presentatie aan Bewonersorganisatie Milieu en Kortenbos Wat kunnen we zelf doen Wie ben ik? Mijn naam is Graham Degens Ik heb >30 jaar in de olie industrie gewerkt, om olie en gas optimaal

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen Musea

Duurzaam ondernemen Musea Duurzaam ondernemen Musea Kunst voor bedrijfsvoering Rob van Tilburg Mei 2012 DHV 2012 All rights reserved Alleen voor intern gebruik Welkom en agenda Definitie en duiding duurzaam ondernemen Omgang bedrijven

Nadere informatie

De toekomst voorbereiden

De toekomst voorbereiden Het milieu beschermen. Afdrukken dit document alleen indien nodig De toekomst voorbereiden Partner in duurzaam vertrouwen SPIE is Europees leider wat betreft diensten in de domeinen van elektriciteit,

Nadere informatie

Sustainable development goals

Sustainable development goals Sustainable development goals The road to dignity by 2030 Ending Poverty, Transforming all Lives and Protecting the Planet = De weg naar waardigheid, Armoede beëindigen, alle levens veranderen en de aarde

Nadere informatie

Zo gaan we om met de maatschappij. Deelcode 4

Zo gaan we om met de maatschappij. Deelcode 4 Zo gaan we om met de maatschappij Deelcode 4 x Zo gaan we om met de maatschappij We helpen de maatschappij door mensen te verbinden We gaan verantwoord om met mensen, middelen en milieu Inhoud: 1. Algemeen

Nadere informatie

Houten producten in de strijd tegen klimaatswijziging

Houten producten in de strijd tegen klimaatswijziging Houten producten in de strijd tegen klimaatswijziging Meer hout voor een betere planeet Beleidsmakers zoeken allerlei manieren om broeikasgasemissies te verminderen. De rol van bossen en bosbouw vormt

Nadere informatie

Deze gedragscode, die is goedgekeurd door de Raad van Bestuur, definieert onze gemeenschappelijke. manier van werken.

Deze gedragscode, die is goedgekeurd door de Raad van Bestuur, definieert onze gemeenschappelijke. manier van werken. Gedragscode 2 Deze gedragscode, die is goedgekeurd door de Raad van Bestuur, definieert onze gemeenschappelijke manier van werken. We willen dat Cargotec de onbetwiste marktleider is in vrachtafhandelingssystemen

Nadere informatie

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Green Cleaning Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Waarom green? Green is bij ons meer dan groen het staat voor duurzaam. HECTAS hecht nadrukkelijk veel waarde

Nadere informatie

Raedthuys beschikt over het Milieukeur groene elektriciteit, zie www.milieukeur.nl

Raedthuys beschikt over het Milieukeur groene elektriciteit, zie www.milieukeur.nl Raedthuys gelooft in duurzame energie van Nederlandse bodem. De energie die zijn oorsprong kent in het ontstaan van ons land. Van de innovatieve, ondernemende Hollander die windenergie gebruikte om polders

Nadere informatie

MVO stakeholder enquête 2014

MVO stakeholder enquête 2014 MVO stakeholder enquête 2014 Datum : 1 mei 2014 1 Voorwoord In de afgelopen jaren is Heerkens van Bavel Bouw zich steeds meer bewust geworden, van de rol die zij spelen in de maatschappij en de effecten

Nadere informatie

Recycling is niet iets wat we erbij doen. Het is waar we ons op baseren

Recycling is niet iets wat we erbij doen. Het is waar we ons op baseren Recycling is niet iets wat we erbij doen Het is waar we ons op baseren Recycling het zit in ons DNA Tegenwoordig heeft iedereen het over afval als hulpbron. Maar bij DS Smith Recycling is het dat ook echt.

Nadere informatie

DrainVision VISIONELE MONITORING. monitoring solutions

DrainVision VISIONELE MONITORING. monitoring solutions DrainVision VISIONELE MONITORING monitoring solutions Brengt digitale intelligentie naar de hedendaagse tuinbouwindustrie. Na vele jaren onderzoek en ontwikkeling door top wetenschappers en technologen

Nadere informatie

KEY ACCOUNT MANAGER AHOLD

KEY ACCOUNT MANAGER AHOLD #VACATURE KEY ACCOUNT MANAGER AHOLD Met merken als TENA, Libresse en Tempo is Essity wereldwijd leidend in hygiëne en gezondheid. Door demografische ontwikkelingen zoals de vergrijzing en door een verhoogd

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen. Vlaanderen,, 9 december 2011

Provincie Oost-Vlaanderen. Vlaanderen,, 9 december 2011 Recycled papier, een bewuste keuze Provincie Oost-Vlaanderen Vlaanderen,, 9 december 2011 Het breedste recyclede gamma op de markt Exta wit en natuurlijk wit Gestreken en ongestreken Gedeeltelijk en 100%

Nadere informatie

Duurzaamheid, Energie en Milieu

Duurzaamheid, Energie en Milieu Duurzaamheid, Energie en Milieu In de uitvoeringsagenda duurzaamheid van de gemeente staat: Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van huidige generaties zonder de mogelijkheden

Nadere informatie

DUURZAAMHEIDSVERSLAG

DUURZAAMHEIDSVERSLAG DUURZAAMHEIDSVERSLAG Duurzaamheid Duurzaamheid zit al jaren in de genen van ons bedrijf. Maar duurzaamheid is een breed begrip. Hoe maken we met Cailliau precies het verschil? Dat gebeurt op verschillende

Nadere informatie

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 En hoe de puzzelstukjes Of hoe de puzzelstukjes precies in elkaar precies passen in elkaar passen Onze Visie Wie we willen zijn in 2012 1 1 Als marktleider in het

Nadere informatie